Koronar stenting: hvordan går, effektivitet, rehabilitering

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er stenting av kranspulsårene, under hvilke sykdommer det utføres. Typer av stenter, forberedelse til stenting og dens gjennomføring. Postoperativ periode.

Stenting arterier er en prosedyre for implantering av stenter i deres lumen for å gjenopprette blodstrømmen gjennom smalte eller blokkerte fartøy.

En koronar stent er en medisinsk enhet som ligner et hul rør av liten diameter, hvor veggene består av et metall eller plastnett. Stenten er satt inn i arterien i foldet tilstand, under kontroll av røntgen er plassert i stedet for innsnevring av fartøyet. Da blåser legene det med en ballong. Stent, rett ut under trykk, utvider berørt fartøy og gjenoppretter blodstrømmen langs den.

Prosessen med å installere en stent i koronararterien. Klikk på bildet for å forstørre

Stenting koronar (et annet navn - kransart) arterier er ofte nok, det brukes til å behandle koronar hjertesykdom forårsaket av innsnevring av lumen av karene med en aterosklerotisk plakk. Denne prosedyren - sammen med koronar angiografi og angioplastikk - er en del av perkutane koronarintervensjoner.

Utfør stenting av hjerteskirene til hjertekirurgen eller intervensjonskardiologene.

Indikasjoner for stenting

Stenting av arteriene utføres for å utvide deres lumen, som kan blokkeres eller innsnevres av aterosklerotiske plakk. Disse plakettene består av fett og kolesterol, som akkumuleres inne i vaskemuren.

Arteriell innsnevring på grunn av aterosklerotisk plakk

Stenting kan brukes til å behandle:

 • Blokkering av koronararterien under eller etter hjerteinfarkt.
 • Blokkering eller innsnevring av en eller flere koronararterier, som kan føre til forstyrrelse av hjertets funksjon (hjertesvikt).
 • Forringelse av hjertets blodkar, som kan begrense blodstrømmen og forårsake alvorlig angina (smerte i brystet), ikke eliminert ved bruk av medisiner.

Det bør huskes at stenting hos pasienter med stabil iskemisk hjertesykdom (angina pectoris) ikke kan forbedre prognosen, selv om det kan lindre det kliniske bildet og øke livskvaliteten. Noen pasienter er mer sannsynlig at de ikke stenger, og omgå koronararteriene er en åpen hjerteoperasjon der hjertekirurger lager en bypass som gjør at blodstrømmen kan passere gjennom innsnevringen av karene.

Kontra

For stenting, utført med det formål å behandle myokardinfarkt, er det ingen absolutte kontraindikasjoner.

I planlagte situasjoner bør leger veie alle fordeler og ulemper ved stenting sammenlignet med optimal medisinbehandling eller shunting. Mange sammenhengende sykdommer kan øke risikoen for komplikasjoner, noe som gjør disse pasientene mer egnet til medisinsk terapi.

Når det gjelder forebygging av trombose etter stenting, er det avgjørende å ta antiplatelet narkotika, når de bestemmer seg for å utføre stenting, bør legene også ta hensyn til svarene på følgende spørsmål:

 1. Er det sannsynlig at pasienten i nær fremtid vil trenge kirurgisk inngrep? Det bør tas i betraktning at ved bruk av antiplatelet øker risikoen for blødning, og når de avbrytes - risikoen for stenttrombose.
 2. Vil pasienten kunne følge anbefalingene om antiplatelet terapi (og har han nok penger til dette)?
 3. Er det noen kontraindikasjoner for å ta antiplatelet narkotika?

Typer av stenter

Den første stenting av hjerteskjærene ble utført i 1986 i Frankrike. Siden da har mange forskjellige stenter blitt opprettet, som er delt inn i følgende typer:

 • Stents fra bare metall (BMS - Bare-Metal Stents) er produkter av den første generasjonen, ved bruk av hvilke det var en tilstrekkelig høy risiko for gjentatt innsnevring av fartøy. Omtrent en fjerdedel av kranspulsårene der de ble satt inn, ble lukket igjen innen 6 måneder.
 • Stents med stoffbelegg (DES - Drug Eluting Stent) - er belagt med et medikament som gradvis slippes ut i lumen av fartøyet, og bidrar til å forhindre vekst av bindevev i arterienes vegger. Dette hjelper fartøyet til å forbli glatt og åpent, noe som gir god blodgass og reduserer risikoen for gjenkollisjon. Men når DES brukes, øker risikoen for stenttrombose, så pasientene bør nøye følge legenes anbefalinger for antiplatelet terapi.
 • Bioengineered stents (Bio-engineered Stent) er belagt med antistoffer som tiltrekker endotelceller som utskilles av benmarg. Disse cellene bidrar til å akselerere dannelsen av sunt endotel i stenten, noe som reduserer risikoen for tidlig og sen trombose.
 • Biodegradable stents (BVS - Bio-Vascular Scaffold) - består av en oppløsning i kroppen av et belagt rammeverk som frigjør et stoff som bidrar til å forhindre vekst av bindevev i arterienes vegger.
 • Stents med dobbelt belegg (DTS - Dual Therapy Stent) - den nyeste generasjonen av stents, som kombinerer fordelene med DES og bioengineering produkter. DTS har et belegg både inne og ute, slik at de reduserer sannsynligheten for blodpropper og utviklingen av betennelse, og hjelper også prosessen med å helbrede arterien. Stentens overflate som kontakter vaskulasjonen inneholder et preparat som bidrar til å eliminere betennelse og hevelse. Siden innpakket til blodbanen er belagt med antistoffer som fremmer naturlig helbredelse av arterien.
Stents av forskjellige former

Forbereder for stenting

Når du gjennomfører en planlagt stenting av kranspulsårene, bør du diskutere med legen din anbefalingene for preoperativ forberedelse. De inneholder vanligvis følgende tips:

 • Hvis du tar blodtrykkende medisiner (warfarin, xarelto eller andre antikoagulantia), må du kanskje slutte å ta dem 2-3 dager før stenting (for å forhindre overdreven blødning fra det vaskulære tilgangssystemet).
 • Hvis du tar insulin eller tabletterte hypoglykemiske stoffer for å behandle diabetes, må du kanskje endre tidspunktet for å ta dem. Godkjenning av noen av dem må bli kansellert 48 timer før operasjonen. Disse spørsmålene bør diskuteres med legen din.
 • Du kan bli bedt om å spise ingenting og ikke drikke 8 timer før stenting.
 • Du kan bli bedt om å barbere lysken på begge sider.

Pasienten får vanligvis elektrokardiografi, ekkokardiografi og laboratorieundersøkelse. For å finne ut hvor stenten er nødvendig, utføres koronar angiografi - visualisering av koronararteriene i motsetning til etterfølgende røntgenundersøkelse. Koronarografi kan utføres enten umiddelbart før stenting, eller i noen tid før den utføres.

Koronar angiografi. Klikk på bildet for å forstørre

Fremdrift av operasjonen

Stenting utføres i operasjonen, utstyrt med en angiograph - en røntgenmaskin, som gjør at legen kan motta et bilde av arteriene i sanntid. Pasienten under stenting ligger på ryggen på et spesielt bord, elektroder er festet til brystet og ekstremiteter, slik at han kan observere elektrokardiogrammet. For permanent og pålitelig venøs tilgang, kan en ven kateteriseres på underarmen.

Under prosedyren er pasienten vanligvis bevisst. Ganske ofte injiseres han intravenøst ​​med beroligende midler som gjør ham søvnig og rolig, men beholder fortsatt evnen til å samarbeide med medisinsk personell.

Koronar stenting utføres gjennom femoral eller radial arterie, som henholdsvis passerer inn i lysken eller på underarmen.

Sekvensen av handlinger av leger for installasjon av stenter:

 1. Plasser vaskulær tilgang behandlet med en løsning av antiseptisk og deksel med sterilt undertøy. Deretter utføres en lokalbedøvelse som muliggjør smertefri punktering av lårbenet eller den radiale arterien med en nål.
 2. En tynn leder som ligner en metalltråd, settes inn gjennom nålen inn i fartøyets lumen. Deretter fjernes nålen, hvoretter en introducer innføres i arterien gjennom en leder - et spesielt kort kateter med stor diameter, gjennom hvilken alle andre instrumenter blir satt inn.
 3. Etter at lederen er fjernet gjennom introduksjonsenheten, starter legen et langt og tynt kateter med en stent i brettet tilstand på slutten. Han beveger sakte kateteret mot hjertet. Etter at kateteret rammer kranspulsåren, injiserer legen et kontrastmiddel og utfører en fluoroskopi for å se nøyaktig hvor stenten skal plasseres.
 4. Stenten beveger seg sakte langs arterien til ønsket sted. Etter å ha bekreftet stentens korrekte plassering, oppblåser legen det med en ballong, og trykker på en aterosklerotisk plakett til karetets vegger.
 5. Noen ganger trenger pasienten å stifte flere steder av innsnevring i en eller flere arterier. I slike tilfeller legges en ny stent inn i deres lumen, og hele prosedyren gjentas.
 6. Etter operasjonen blir kateteret og innføreren fjernet fra fartøyet, hvoretter legen presser dette stedet sterkt i 10-15 minutter, og påfører deretter en trykkbinding. Det er spesielle enheter som kan "forsegle" hullet i lårarterien, i slike tilfeller er det ikke nødvendig med trykk. Spesielle mansjetter er også tilgjengelige, som, når de oppblåses, komprimerer den punkterte radiale arterien.

Postoperativ periode

I den postoperative perioden overføres pasienten til avdelingen, hvor det medisinske personalet overvåker tilstanden ved å måle blodtrykk og hjertefrekvens, kontrollere urinering.

Hvis stenting er gjennom lårbenet, skal pasienten ligge på ryggen etter inngrepet, uten å bøye det tilsvarende benet, i ca 6 timer. Den nøyaktige tiden for nødvendig overholdelse av den horisontale posisjonen i hvert tilfelle er indikert av legen. Reduser lengden på liggeplassen kan være ved hjelp av spesielle enheter som "forsegler" punkteringshullet i arterien. I slike tilfeller tar det omtrent 2 timer å være i horisontal tilstand.

Hvis stenten ble utført gjennom den radiale arterien, kan pasienten umiddelbart etter prosedyren sitte i sengen. Han fikk lov til å gå om noen timer.

Siden kontrast administrert i løpet av operasjonen for å visualisere de koronararteriene, er det utskilles gjennom nyrene, umiddelbart etter retur til kammeret til pasienten er anbefalt å drikke en tilstrekkelig stor mengde vann, som stimulerer urinering.

Vanligvis blir pasienten etter planlagt stenting fra sykehuset utladet neste dag, og gir detaljerte anbefalinger for utvinning hjemme, videre medisinering og livsstilsendringer.

Mulige komplikasjoner

Komplikasjoner som kan oppstå under eller etter stentning av kranspulsårene:

 • Blødning eller blødning på introduksjonsstedet - utvikle hos 5% av pasientene.
 • Skader på arterien som introduksøren ble introdusert er observert hos mindre enn 1% av pasientene.
 • Allergiske reaksjoner på kontrast, introdusert under prosedyren, utvikles hos mindre enn 1% av pasientene.
 • Skader på arterien i hjertet - utvikler sjeldnere enn i 1 tilfelle for 350 prosedyrer.
 • Alvorlig blødning forekommer hos mindre enn 1% av pasientene.
 • Myokardinfarkt, hjerneslag eller hjertestans - disse alvorlige komplikasjonene utvikles sjeldnere enn hos 1% av pasientene.
Myokardinfarkt

Gjenopprettingstid

Innen få dager etter stenting kan pasienten ha ubehag i brystet og smerte i området med vaskulær tilgang. Om nødvendig kan paracetamol tas til analgesi.

Innen en uke etter prosedyren kan du ikke løfte vekter, kjøre og spille sport.

I 1-2 uker kan du ikke ta et bad, besøke badstuen, badet eller bassenget. Du kan vaske deg selv i dusjen, starter dagen etter stenting.

Hvis stenten ble utført under planlagte forhold, kan du gå tilbake til jobb om en uke.

Drogbehandling etter stenting

En stent er en fremmedlegeme inne i kroppen. Selv om disse enhetene er spesielt laget av de mest biokompatible materialene, faller deres egenskaper ikke helt sammen med de naturlige vevene til karene. Derfor øker risikoen for å utvikle betennelsesprosessen i vaskulærveggen rundt stenten, og risikoen for trombodannelse øker på sin indre overflate, i kontakt med blod. Disse prosessene kan føre til en gjentatt overlapping av prostataarterien og utviklingen av hjerteinfarkt.

Prosessen med dannelse av en trombus. Klikk på bildet for å forstørre

For å redusere sannsynligheten for slike komplikasjoner, foruten bruk av stenter av nye generasjoner, foreskriver legene en dobbelt antiplatelet terapi som består av aspirin i en liten dose og ett av følgende legemidler:

 • klopidogrel;
 • Ticagrelor;
 • prasugrel.

Varighet av slik behandling avhenger av stenttype og kan være opptil 1 år. På slutten av denne tiden fortsetter pasienten å ta bare ett antiplatelet stoff - vanligvis aspirin.

I tillegg til antiplatelet terapi, foreskriver legene ofte også medisiner for behandling av aterosklerose, iskemisk hjertesykdom eller hypertensjon, da stenting oftest utføres hos pasienter med disse sykdommene.

Endringer i livsstil etter stenting

For å unngå gjenoppbygging av problemer i fremtiden, oppfordres pasienter etter stenting sterkt til å forandre livsstilen til det bedre:

 1. Hvis du er overvektig, prøv å normalisere den.
 2. Hvis du røyker, slipp den.
 3. Spis et sunt kosthold med lavt fett og salt.
 4. Oppretthold regelmessig fysisk aktivitet.
 5. Reduser stress.

outlook

Prognosen for stentning av kranspulsårene avhenger av sykdommen som den påføres på betingelse av hjertets kontraktile funksjon og andre faktorer. Det antas at stenting med hjerteinfarkt kan redusere dødeligheten fra denne farlige sykdommen med nesten halvparten, i sammenligning med bare konservativ terapi.

I planlagte situasjoner blir imidlertid effektiviteten til stenting avhørt. Faktum er at vitenskapelige studier har vist fraværet av effekten av planlagt stenting på disse pasienters forventede levetid, i forhold til oppførselen av optimal konservativ terapi. Stenting kan imidlertid forbedre livskvaliteten og lindre symptomer.

Stenting av hjertet: beskrivelse av operasjonen, dens verdighet, rehabilitering

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er denne operasjonen - stenting av hjerteskjærne, hvorfor anses det for å være en av de beste metodene for behandling av ulike former for iskemisk sykdom, særegenheter ved sin adferd.

Stenting koronar hjerte - det er minimalt invasiv (svak) endovaskulært (intra) operasjon på arteriene som forsyner hjertet, som er for å øke deres smalere og okkludert partier ved å montere inn i lumen av vaskulær stent.

Slike endoskopiske operasjoner utføres av endovaskulære kirurger, kardiokirurger og vaskulære kirurger i spesialiserte sentre for endovaskulær cardiosurgery.

Operasjonsbeskrivelse

Aterosklerose av koronararteriene, som er manifestert i dannelsen av hulrommet i blodårene kolesterol plakk - et typisk kausal mekanisme for koronar hjertesykdom Disse plaques ser ut som fremspring og ujevnheter, hvor det er betennelse, arrdannelse, ødeleggelse av det indre lag av fartøyet og blodpropper. Slike patologiske endringer i de vaskulære hulrommet reduseres helt eller delvis tette arterien, redusere blodtilførselen til hjertemuskelen. Dette truer hans iskemi (oksygen sult) eller et hjerteinfarkt (nekrose).

Betydningen av stenting årene i hjertet er å gjenopprette lumen av koronararteriene i feltet innsnevring av aterosklerotisk plakk med særskilte ekstendere - stent. Dermed er det mulig å gjenopprette normal blodsirkulasjon i hjertet på en pålitelig og fullstendig måte.

Stenting lindrer ikke aterosklerose, men bare for en tid (flere år) eliminerer dens manifestasjoner, symptomer og de negative konsekvensene av kranskärlssykdom.

Egenskaper ved teknikken for koronar stenting:

 1. Denne operasjonen er endovaskulær - alle manipulasjoner utføres utelukkende inne i fartøyets lumen, uten kutt på huden og brudd på integriteten i de berørte områdene.
 2. Lumen av det okkluderte arterie kan ikke gjenopprettes ved å fjerne plakk, og ved hjelp av stenten - en tynn metallisk karprotese i form av nettrør.
 3. Stentens oppgave, introdusert i den trange delen av arterien - er å presse de aterosklerotiske plakkene inn i karetets vegger og skyve dem fra hverandre. Denne handlingen lar deg utvide lumen, og selve stenten er så sterk at den fungerer som et rammeverk som stabilt holder det.
 4. I løpet av en operasjon kan så mange stenter installeres etter behov, avhengig av antall innsnevrede seksjoner (fra en til tre eller fire).
 5. Gjennomføringen av stenting krever at pasienten går inn i radiokontraststoffer (preparater) som fyller koronarbeinene. For å registrere sitt bilde, samt kontrollere fremdriften i kontrast, brukes X-ray utstyr med høy presisjon.

Mer om stenter

En stent som er installert i lumen av den innsnevrede koronararterien, skal bli et pålitelig internt rammeverk som ikke tillater fartøyet å re-kontrakt. Men et slikt krav, presentert til ham, er ikke den eneste.

Ethvert implantat innført i kroppen er fremmed for vev. Derfor er det vanskelig å unngå å unngå reaksjonen av avvisning. Men moderne coronary stents er så godt gjennomtenkt og konstruert at de ikke forårsaker noen ekstra endringer.

De viktigste egenskapene til den nye generasjons stents er:

 • Er laget av en metalllegering av kobolt og krom. Den første gir god vevsfølsomhet, den andre styrken.
 • I utseende ligner det et rør ca. 1 cm langt, fra 2,5 til 5-6 mm i diameter, hvis vegger har form av et rutenett.
 • Nettstrukturen gjør at du kan endre stentens diameter fra det minimum du trenger under oppførselen til okklusjonsstedet, til det maksimale du trenger for å utvide den smalte delen.
 • Dekket med spesielle stoffer som blokkerer koagulerbarheten av blod. De frigjøres gradvis, forhindrer reaksjonen av koaguleringssystemet og dannelsen av trombi på selve stenten.
Klikk på bildet for å forstørre

Gamle stentprøver har betydelige ulemper, hvorav den viktigste er mangelen på antikoagulantbelegg. Dette er en av hovedårsakene til mislykket stenting på grunn av deres tilstopping med blodpropper.

Den virkelige verdien av metoden

Stenting av hjertens arterier er ikke den eneste måten å gjenopprette kransløpsstrømmen. Hvis dette var så, ville problemet med iskemisk sykdom vært løst. Men det er slike fordeler som gjør at stenting kan betraktes som en virkelig effektiv og sikker behandlingsmetode.

Konkurrere med det teknikker - aortokoronary shunting og medisinering. Hver av metodene har noen fordeler eller ulemper. Ingen av dem skal brukes i henhold til malprinsippet, men individuelt sammenlignet med egenskapene til sykdomsforløpet i en bestemt pasient.

Prinsipp for koronar bypass kirurgi

I tabellen er det komparative karakteristikk for kirurgiske teknikker for formålet med tildeling av reelle fordeler ved koronarstenting.

Hvordan utføres coronary artery stenting?

 • Når vises operasjonen?
 • Hvordan utføres intervensjonen?
 • Hva er de mulige konsekvensene?
 • Hvordan gjenopprette og lede en livsstil etter operasjonen?

Koronar stenting, refererer til en form for endovaskulær manipulering av fartøyene, gjør det mulig for pasienter og leger å takle kronisk eller akutt stadium av iskemisk hjertesykdom.

Blodforsyningen til hjertet skyldes kontinuerlig drift av to store arterier - koronarbeinene til venstre og høyre. Dimensjonene til sistnevnte er betydelige, de går fra aorta. Hvis de er skadet av atherosklerotiske (eller fete) vekst, reduseres lumen og hastigheten på blodstrømmen i myokardiet. Resultatet er mangel på oksygen i hjertet, et iskemisk angrep.

Moderne metoder for å eliminere problemet er angioplastikk og stenting av koronararteriene. Manipulering utføres ved å sette en spesiell beholder gjennom et kateter inn i den berørte koronar med en spesiell enhet - en metallstent.

Ballongen på det skadede området svulmer, eliminerer dannelsen. Stenten er åpnet. Sylinderen fjernes. Stenten er igjen i fartøyet som en stopper.

Operasjon med bruk av stent ble utført for første gang i Frankrike for 30 år siden, senere ble det gjennomført i USA (1994). Siden 2003 har leger mestret ny teknologi stenting: for pasienter med hjertesykdom, og en rekke assosierte sykdommer har blitt introdusert med en spesiell type stent - en medisinkapsel.

Koronar stenting av hjertekarene - intravaskulær manipulasjon, noe som bidrar til utvidelsen av hulrommet til de smalte seksjonene. Utvilsomt fordel er fraværet av kutt og direkte kontakt av legen med de berørte organene.

Inntil nylig måtte dette bare gjøres gjennom aortokoronær shunting. Prosessen var arbeidsintensiv, den ble planlagt. Samtidig opprettet de oppdaterte fartøy. I dag har alt blitt mye enklere. Koronarangiografi og stenting gjør det mulig å arbeide med det berørte karet i de mest kritiske situasjonene, som myokardinfarktet refererer til.

Når vises operasjonen?

Resultatene av coronary stenting er svært imponerende i deres effektivitet. Imidlertid må risikoen og haster for å utføre en slik intervensjon vurderes på en dårlige måte. Effektiv effekt det har med:

 • kroniske manifestasjoner av hjerteiskemi (f.eks. stabil angina pectoris eller i ustabile former assosiert med utvikling av aterosklerotiske tilstander);
 • liten grad av fokal aterosklerose av koronar fartøyer;
 • akutt form for hjerteinfarkt etter et 6-timers intervall fra begynnelsestidspunktet;

Utføring av koronar stenting anbefales ikke når:

 • flere aterosklerotiske innsnevring av koronarbeinene;
 • lengden på det innsnevrede segmentet er mer enn 2 cm;
 • diameteren av kranspulsårene er mindre enn 2,5 cm;
 • de-kompensert hjertesvikt av en annen art (og på grunn av en liten lokal innsnevring av fartøyet);
 • overskrider 6-timers intervall fra øyeblikket som begynner med myokardinfarkt;
 • en ustabil form for angina forårsaket av koronar spasmer.

Hvordan utføres intervensjonen?

Angioplastikk kan bare utføres av de medisinske institusjonene som er utstyrt med spesialutstyr og lisensiert for implementering av endovaskulære inngrep.

Teknisk er operasjonen en rekke trinn:

 1. Bedøvet. Lokalbedøvelse eller intravenøs overfladisk anestesi brukes. Dette faktum er en ubestridelig fortjeneste av operasjonen, siden den giftige effekten av ikke-skadelige midler på det svekkede hjertet ikke oppstår.
 2. Behandling av operasjonsfeltet med antiseptiske preparater og overføring av grenser ved hjelp av sterilisert lin. Ofte er dette inngangsdelen på stedet for lokalisering av lårbenet.
 3. Inntrer kateteret i arterien på låret (Seldinger metode). På dette trinn innføres kateteret i lysken av benet i den femorale arterien etter at injisering av operasjonsområdet en lokal bedøvelse (lidokain, prokain). Den er punktert med et kateter fra innsiden med en leder med en øvre retning. Lederen fjernes deretter og et delikat manipulator-kateter settes inn i kateterhulen. Gjennom sistnevnte blir handlingene i hovedtrinnet av intervensjon utført.
 4. På scenen av koronarangiografi analyseres tilstanden til skadede kar. Det innsatte tynne kateteret beveger seg med orientering til hjertens aorta. Røntgenmonitor lar deg gjennomføre observasjoner på dette stadiet ved periodisk tilsetning av kontrastmiddel. Nærmer grenen i aorta, hvor den er delt inn i venstre og høyre kranspulsårer, sistnevnte er fylt med kontrast. Finn innsnevrede segmenter og avgjøre hvor viktig det er å utføre stenting.
 5. Stent plassering. Sistnevnte er representert av et sirkulært nett, som har en cellulær struktur laget av høyverdige høyfaste metalllegeringer. Dette nettverket er plassert på toppen av et separat kateter, mens veggene er i den brette posisjonen. Når stenten nærmer seg det innsnevrede segmentet, blir det utvidet av en spesiell ballong med luft, som også er plassert på enden av kateteret under stenten. Dette gjøres etter tilkoblingen til kateterets ende med heparininnholdet i sprøyten. Trykk på stempelet gjør det mulig for kirurgen å kontrollere åpningens frekvens og intensitet. Alle observasjoner av prosessen utføres via skjermen.
 6. Kontrollerer riktig installasjon av stenten. Stenten, som ble utvidet med en ballong, begynner å spille rollen som et rammeverk for fartøyets innsnevrede lengde, noe som gir den den nødvendige posisjonen. Koronararterien spyles med heparin.
 7. Kateterutvinning. Legg injeksjonen av lårarterien i et par minutter tett fast, klemmet det. Dette forhindrer blødning og utvikling av hematomer. Utfør en superposisjon av en steril bandasje.

Hva er de mulige konsekvensene?

Operasjonen av coronary stenting pasienter tolereres vanligvis enkelt uten traumer. Og om kvelden blir pasienten tømt fra sykehuset. Det er imidlertid viktig å ikke skynde seg å gå hjem, da inngrepene ble gjort på vitale kroppsstrukturer. Risikoen for å utvikle tidlige komplikasjoner etter operasjonen er tilgjengelig for hver operert person:

 • plutselig koronar spasmer ledsaget av hjerteinfarkt;
 • blødning fra kateterstedet;
 • Stentens inkompetanse, i stedet for sin installasjon, dannelsen av en trombus;
 • konsekvenser av tromboembolisk natur;
 • stor forekomst av hematomer i lyskeområdet.

For å hindre at dette skjer, bør man observere strenge senger. Den stasjonære posisjonen tillater stabilt å feste stenten i arterien, og på injeksjonsstedet - danne en liten blodklump. Nøyaktig ytelse av legenes råd i den postoperative perioden vil minimere risikoen for komplikasjoner og vil ikke forårsake en gjentatt innsnevring av fartøyet.

Hvordan gjenopprette og lede en livsstil etter operasjonen?

Rehabilitering utføres fra den første dagen (siden slutten av intervensjonen).

Hun er representert av et sparsomt skjema som varer i en måned og utøver fysioterapi. Sistnevnte inkluderer enkle lemmer og løp. Øvelsene blir gradvis lagt til.

Du kan gå om kvelden på operasjonsdagen, dersom tilstanden til en person er normal. Vel, hvis rehabiliteringsprosessen er under tilsyn av en lege og diagnostiske teknikker: sykkel ergometri og elektrokardiografi (EKG). De hjelper til med å beregne den tillatte belastningen til hver pasient.

Terapeutiske og diett anbefalinger inkluderer følgende:

 1. Begrensning i volumet av flytende full.
 2. Minimering eller total avvisning av saltinnholdet i mat.
 3. Utelukkelse fra menyen med produkter med animalsk fett som hovedleverandør til kroppen av kolesterol. Lag en daglig ration av friske grønnsaker og frukt, sjømat, fettfattige varianter av fisk, vegetabilske oljer.
 4. Forebygging av depressioner og ulike opplevelser, avslapning på psykometriske nivå.
 5. Inntak av anti-aterosklerotiske stoffer: atoris, terokard, atorvastatin.
 6. Forløpet av antikoagulantia er foreskrevet for livet (kun doser og utseende er justert). Ved den første postoperative fasen er indirekte antikoagulantia (for eksempel warfarin) passende. De er tatt under nøye tilsyn med blodkoagulasjon gjennom INR (internasjonalt normaliseringsforhold), en indikator i laboratorier. Senere overføres pasienten til flere standardformer: aspirinkardi, kardiomagnet, klopidogrel. Overholdelse av reglene for å ta antikoagulanter anses å være en garanti for langvarig bruk av stenten.
 7. Kardioprotektiv metabolsk terapi for vedlikehold av myokardiet (preduktalt, mildronat, ATP, etc.).
 8. Inntak av antihypertensive stoffer for å øke bruken av stenten (enalapril, bisoprolol, losartan, etc.).
 9. Rehabilitering til de vanlige arbeidsforholdene.

Operasjonen gir ikke grunnlag for funksjonshemmedeordren. Spørsmålet er bestemt til pasienten, hvis det er symptomer på hjertesvikt og en betydelig begrensning av fysiske evner.

Stenting av kranspulsårene - hvordan utføres operasjonen

Hvis en person lider av hjertesykdom, er han tvunget til å drikke en rekke vanlige stoffer - aspirin, nitroglyserin, statiner. De fleste av disse hjelpene, men noen pasienter trenger mer radikal behandling - ledig. Artikkelen vil håndtere koronar stenting, som en måte å kvitte seg med alvorlige smerter bak brystbenet.

Behandling av stenokardi ved stenting

I angina opplever en person alvorlige brystsmerter som følge av:

 • stress,
 • Økt trykk;
 • Fysisk aktivitet.

Årsaken til dette - hevelse av myokardiet, muskellaget i hjertet. Det er myokardiet som vil utføre det vanskeligste arbeidet med å pumpe blod gjennom hele kroppen. Denne belastningen krever mye oksygen, så myokardiet er svært følsomt overfor mangelen.

Hjertets hjerter (koronararterier) - nærer hjertemuskelen med oksygen og næringsstoffer. Under trening fungerer hjertet raskere, og krever mer blod. Og i øyeblikket kan fartøyene ikke stå. Den unge personens arterier vil utvide, noe som gir myokardiet mengden oksygen som den trenger. Men alderenes fartøyer er ikke i stand til slike.

Med alder, lider arteriene, begynner å bli påvirket av aterosklerose. Med denne sykdommen er den indre delen av karene dekket av fettplakk. De begrenser lumen av arteriene, og reduserer blodstrømmen inn i myokardiet.

I tillegg gjør en rekke ugunstige faktorer fartøyene mindre bøyelige:

 • røyking,
 • Hypertensiv sykdom;
 • Diabetes mellitus.

Den berørte kranspulsåren kan ikke lenger smale og ekspandere som respons på belastningen, som hos friske mennesker. Som et resultat, myokardiet lider av oksygen sult, utvikler iskemi. Det manifesteres av en pressende smerte i brystet.

Når stenting er nødvendig

Ikke alle personer med angina trenger en koronar stent. Behovet for kirurgisk inngrep oppstår hvis behandlingen med piller hjelper lite eller ikke letter tilstanden.

Legene har strenge indikasjoner på operasjonen:

 • Angina pectoris av III-IV klasse, når angrepene forstyrrer hver dag og til og med uten trening;
 • Progressiv angina, når episoder av smerte blir sterkere og hyppigere;
 • Akutt koronarsyndrom - når det var en akutt innsnevring av koronarbeholderen;
 • Tidlig postinfarkt angina pectoris dukket opp i den første måneden etter et hjerteinfarkt;
 • Blokkering av stenten installert tidligere.
til innholdet ↑

Typer av stenter

Stenten ser ut som en vår, som først er i en smal, foldet tilstand. En gang inne i fartøyet er stenten plassert på rett sted og åpner. Stenten er laget av metall som ikke er korrodert. Ofte er det en legering av kobolt og krom eller platina og krom. Stents kan trygt være i fartøyet, og beskytter hjertet mot oksygen sult i mange år.

Men noen ganger er stenten trombosed, en tilstand som kalles stent restenose. På en metalldel, en fremmed menneskekropp, kan man holde seg til blodplater som danner en trombose. For å forhindre restenose anbefales en person som fortynner blod. Men du kan takle trombose og ved å endre stentens struktur.

Det finnes to fundamentalt forskjellige typer:

 • Uten legemiddelbelegg;
 • Med et stoffbelegg.

Det er den andre gruppen som tetter blodårene mye mindre ofte. Et spesielt stoffbelegning tillater ikke at blodceller holder seg til stenten. Trombi i slike kar er svært sjeldne. Stenten selv kan være forskjellig i lengden, avhengig av omfanget av stenose. Valget av spesifikke koronare stenter utføres av en røntgen endovaskulær kirurg.

Hvordan utføres operasjonen?

Koronar stenting er en liten operasjon til tross for dens betydning. Brystkassen åpner ikke med den, kirurgen trenger ikke tilgang til hjertet. Alt som ligner kirurgi er et blåmerke og et lite arr på låret som raskt vil helbrede.

Avhengig av tilstanden kan stenten være:

Å gjennomføre nødstopp er nødvendig når en person begynner å utvikle akutt myokardinfarkt. Hvis det kan transporteres til et karsenter eller en kardiologisk kirurgisk klinikk, utføres koronar angiografi raskt. Dette er en studie som viser i hvilket fart blodklumpen oppsto, hvor stor den er.

Hvis endovaskulær kirurg mener at tromben kan håndtere koronar stent, men straks begynner å installere den.

Før nødoperasjonen er forberedelsen minimal. Introdusert blodtynnende medisiner, blodprøver tas, tilstanden stabiliseres. For planlagt stenting, står pasientene på plass og utarbeider en liste over studier på forhånd.

Vanligvis er dette:

 • Analyser for HIV, hepatitt B og C;
 • Generelle tester av blod og urin;
 • Blodprøver for koagulering og blødning;
 • Biokjemisk undersøkelse av blod.

Koronar angiografi er obligatorisk. Det er denne studien som vil være hovedkriteriet - om stenting er nødvendig. Angiografi er en ganske komplisert studie, derfor, når du går til det, bør du være forberedt på en mulig kirurgisk stenting. Hvis en person er i motsetning til kirurgi, er det ikke noe punkt i å gjennomføre coronaroangiografi, men utsetter seg for ytterligere inngrep.

Før operasjonen blir alle narkotika tatt av en person kansellert. Dagen før intervensjonen trenger du en lett middag, og om morgenen kan du ikke spise. På kvelden før operasjonen tilbys beroligende midler. De vil hjelpe til å sovne og takle spenningen før den kommende intervensjonen. Om morgenen blir sedativer gjeninnført.

I detalj vil vi analysere intervensjonen for å forstå hva operasjonen er - stenting.

 1. Operasjonsrommet anesteserer lokket på låret. Hvis en person er svært følsom for smerte, agitert og nervøs, utføres generell anestesi. Men som regel er dette ikke nødvendig. Inne i fartøyene er det ingen smertefulle reseptorer, så smerten er bare i låret - ved punkteringsstedet.
 2. Et kateter settes inn i lårbenet. Dette er et plastrør, gjennom hvilket lederen kommer inn med stenten.
 3. Fra lårarterien blir lederen høyere, inn i aorta. Og fra henne inn i koronarøyene. Legen intervenerer ikke blindt. Før lederen er fartøyet kontrastert med en spesiell substans. Kirurgen kan se lederen, fartøyets hulrom og retningen.
 4. Prosedyren for stenting begynner med coronaroangiography. Kirurgen viser bildet av blodkarene i hjertet, ser tydelig trombosens sted.
 5. Her er stenten komprimert. Etter at den har dukket opp på det forbløffende stedet, åpner stenten i høyre eller venstre kranspulsår ved hjelp av en luftballong. Graden av åpning av stenten kirurgen ser på skjermen og kan styres ved å fokusere på bredden av fartøyet rundt.
 6. I arterien, heparin, et blodfortynningsmiddel. Ballongen, kateteret og guide fjernes etter ved koronar angiografi, kan skjermen ses et kar med en stent installert.

Punktet i låret er tett presset og et bandasje påføres. Men fordi arterien er dyp og veldig full av blod, strømmer blodet ofte av det. På låret dannes en smertefull blåmerke. Dette er normalt etter stenting eller etter koronar angiografi. Blæren løser om noen uker.

Komplikasjoner og kontraindikasjoner

Ikke alltid med stentokardi stenting utføres.

Det er en rekke kontraindikasjoner for denne operasjonen:

 • En vanlig aterosklerose er hvis mange koronarbeholdere påvirkes. I dette tilfellet er stenting ubrukelig;
 • Åndedrettssvikt II-III grader;
 • Nyresvikt III-IV grader;
 • Alvorlig patologi av blodpropp
 • Intoleranse mot kontrast - jodholdig stoff, som nødvendigvis brukes under stenting og angiografi.

Coronary stenting, men ikke en lang operasjon, men det er farlig. Det utføres på hjertet og karene, som er svært følsomme soner.

Under og etter koronar angiografi er følgende vanlige komplikasjoner mulig:

 • Allergisk reaksjon mot kontrast - for å forhindre det under intervensjonen, er det alltid en resuscitator;
 • Forringelse av nyrer på grunn av vanskeligheter i kontrasthåndtering;
 • En trombose eller restose av stenten;
 • Hjerte rytmeforstyrrelser;
 • Hjerteinfarkt;
 • Skade på fartøyets vegg;
 • Death.

Disse komplikasjonene kalles vanlige, siden de påvirker hele kroppen. Heldigvis skjer de sjelden nok. Stenting er fortsatt en av de tryggeste inngrepene på hjertet. Det bidrar til å redde liv og forlenge varigheten.

Ofte er det små lokale komplikasjoner i punkteringsområdet:

 • hematom;
 • Tilførsel av hematom;
 • blødning;
 • Formasjon av hulrommet som blodet strømmer fra arterien til - et pulsatilt hematom.
til innholdet ↑

rehabilitering

På den andre tredjedagen etter operasjonen utfører legen en ultralydsundersøkelse av punkteringsområdet. Målet hans er å finne ut hvordan arterien helbreder. Du kan stå opp allerede på operasjonsdagen. Etter bare noen få dager, hvis det ikke var noen komplikasjoner, ble en person trygt tømt. Han mottar en liste med anbefalinger om livsstil og rusmidler.

Dessverre stenger ikke stenting helt angina.

Derfor var alle de legemidlene som pasienten pleide å forbli permanent igjen:

De legger til klopidogrel ("Plavix") i et år etter stenting. Det forbedrer virkningen av aspirin, forhindrer gjentatt trombi. Ofte blir dosen av nitrater etter stenting redusert, angrepene blir mindre uttalt og sjeldne. Rehabilitering etter stenting er lett, fordi operasjonen ikke er kavitær og ikke traumatisk.

kostnaden for

Prisen for driften av stenting vil bestå av:

 • Preoperativ undersøkelse;
 • Koronar angiografi;
 • Kostnad for kontrastmedium;
 • Kirurgisk kirurgi, operasjonelle søstre og resuscitator;
 • Kostnaden for selve stenten og andre forbruksvarer;
 • Kostnaden for kammeret.

Avhengig av nivået på hjertesenteret, kan kostnaden for hele stenting-prosedyren nå flere hundre tusen rubler. I Russland er stenting-operasjonen en del av organisasjonen av høyteknologisk medisinsk pleie for befolkningen. Dette gjorde stenting tilgjengelig i alle regioner. Det utføres i kardiologiske sentre eller i de regionale vaskulære sentrene.

All høyteknologisk medisinsk behandling er betalt av staten. Men det er en kø for det. Gratis kvoter tildeles hvert år for hver region i Russland.. Nødstamming utføres også gratis for en statsborger i Russland.

Video - alt om hjertestenting

Pasientanmeldelser

De fleste pasienter merker den høye effektiviteten til stenting. Operasjonen utføres av pasienter som lider av angina pectoris angrep hver dag. Dette gjør det umulig for fysisk anstrengelse, selv de mest banale, som er nødvendige hjemme. Etter operasjonen blir anfallene mye mer sjeldne. Folk reduserer antall medikamenter tatt. De trenger ikke lenger nitroglyserin hver dag.

Eugene, 56 år gammel.

Jeg stanset i Myasnikovs hjertesenter, veldig takknemlig for de lokale legene. Legene sa at jeg hadde PIS - verket i brystet mitt hele tiden, kunne ikke puste, selv litt, og hjerteinfarkt. Neste dag de gjennomgikk kirurgi. Jeg husker ikke selve operasjonen, opplevde mye, tenkte jeg at jeg vil ikke se mer enn sin kone, barn og barnebarn. Nå har det vært 3 uker, jeg er hjemme. Arbeidet vil bli erstattet av en mindre tung, jeg kan ikke bekymre meg lenger. Jeg følger trykket og kolesterolet, men leve og gå med barnebarnet mitt hver dag.

Solovieva Margarita Lvovna, 68 år gammel.

Ikke vær redd for stenting, det er ikke en operasjon i det hele tatt. Bare ett blåmerke på beinet etterpå. Jeg gjorde helt gratis, i karet i St. Petersburg. Jeg ventet på min tur om 4 måneder. Ikke så mye, akkurat nok til å feste kattene i en uke, mest til å tune. Legene likte, unge, omsorgsfull og oppmerksom. Tabletter og sannheten, jeg drikker nå mindre. Bare bisoprolol og aspirin. Jeg har det bra, barnebarnene ga meg en bærbar datamaskin da jeg var på sykehuset, lærer jeg, fordi livet er bare begynt!

Stenting av hjertekarene

Konstruksjon og blokkering av kranspulsårene truer ikke bare iskemi (oksygen sult av myokardiet), men også atrofi av hjertemuskelen (hjerteinfarkt). For å gjenopprette den normale strømmen av blod til det vitale organet, bidrar det til å stifte hjertets blodkar. Dette er den mest effektive metoden for å bekjempe koronar aterosklerose og andre farlige patologier.

Stenting bidrar til å gjenopprette blod til hjertet

Stenting hjertets kar - hva er det?

Koronar stenting - intravaskulær kirurgi, som innebærer installasjon av en stent i arterien. Prosedyren er rettet mot å utvide lumen i karene, noe som gjør det mulig å gjenoppta nok blodstrøm til hjertet.

Typer av stenter

Koronarstenten er en metallramme laget av ledning som settes inn i blodårene for å gjenopprette blodstrømmen til dem.

De viktigste varianter av stenter:

 1. Holometalliske konstruksjoner. Slike innretninger er laget av rustfritt stål eller en legering av kobolt og krom.
 2. Intravaskulær protese med legemiddel (antiproliferative) belegg. Etter installasjon frigjøres stoffet, noe som forhindrer dannelsen av blodpropper og reduserer risikoen for gjentatt innsnevring av blodårene.

Stents er valgt individuelt for hvert tilfelle, idet man tar hensyn til sykdommens karakteristika og alvorlighetsgrad.

Stentramme laget av metall

Driftspris

Hvor mye stenger hjerneskjermerens stenting av flere viktige faktorer:

 • hvilke arterier er gjenstand for operasjonen og nivået på kompleksiteten til manipulasjonen utført;
 • en rekke stativer, verktøy som brukes i operasjonen, medisiner, utstyr;
 • kvalifikasjonen til klinikken der kirurgisk inngrep skal utføres (jo høyere faglig nivå av leger, jo dyrere vil tjenesten koste).

Hvis du tar hensyn til alle nyanser av prosedyren (forberedelse, undersøkelse), så er prisen på stenting i Russland i gjennomsnitt 100 000 r.

Indikasjoner for bruk

Det er spesifikke krav til stentinstallasjon:

 • i de første timene etter akutt forstyrrelse av blodstrømmen til hjertemuskelen (myokardinfarkt);
 • oksygen sult av myokardiet (iskemi) i et asymptomatisk kurs;
 • alvorlig angina
 • gjentatt stenting på grunn av en kraftig innsnevring av fartøyene på protesstedet eller alvorlig trombose i dette området;
 • Angrep av angina pectoris innen en uke etter overført hjerteinfarkt.
Indikasjoner for innsetting i metallstrukturens kar kan være angina, som dukket opp etter skanning.

Stenting utføres for behandling av hjertesykemi

Hvordan utføres stenting?

Installasjonen av en protese i koronarbeinene er et svært effektivt alternativ til bypassoperasjon. En spesiell egenskap ved metoden er intravaskulær kirurgi uten kutt av thorax.

Prosedyren foregår i flere faser:

 • gjennom lårarterien, et kateter med en stent på spissen fremover til det berørte området;
 • På innsnevringsstedet etableres et rammeverk som danner den ønskede bredden av fartøyet for normal blodstrømning;
 • hele prosedyren vises på skjermen.

Stenten er satt inn gjennom lårbenet

Varigheten av operasjonen er fra 1 til 3 timer. I løpet av denne tiden kan flere modeller installeres. Plasseringen av stenten på hjertet passerer under lokalbedøvelse.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

Til tross for at kardiostaining er den mest effektive metoden for behandling av aterosklerose, iskemi og hjerteinfarkt, kan et slikt hjerteoperasjon føre til negative konsekvenser.

Tabell "Generelle og lokale komplikasjoner etter stenting"

Negative reaksjoner etter stentplassering er sjeldne. I utgangspunktet gir manipulering positive resultater, og dermed forlenger livet til pasientene.

Rehabilitering etter stenting fartøy

Gjenoppretting etter stenting inkluderer medisinsk behandling, endring i kosthold og spesiell fysisk aktivitet.

Narkotikabehandling

Etter minimalt invasiv innblanding er det viktig å gjennomgå et legemiddel som hjelper til med å unngå nye blodpropper, og redusere risikoen for re-kontrahering av koronarbeinene.

 1. Antiaggregerte stoffer - undertrykker aktiveringen av blodpropper, fortynnet blod. I det første året må du ta Clopidogrel eller Plavix daglig. Tabletter støttes av acetylsalisylsyre (Aspirin-cardio), som må tas permanent på livet.
 2. Statiner er stoffer som senker kolesterolnivået i blodet. Vanligvis foreskriver legene Atorvastatin.

Atorvastatin senker kolesterolet i blodet

Kosthold etter operasjon

For å normalisere metabolismen i kroppen, senke kolesterol og stabilisere kroppsvekten, er det viktig å holde seg til riktig ernæring. Overholdelse av kosthold er en av hovedkomponentene i rehabilitering etter stenting.

Tabell "Forbudte og begrensede produkter"

Følgende matvarer bør være tilstede i daglig diett:

 • frisk frukt, bær, grønnsaker og urter (persille, dill), grønnsak eller frukt frisk;
 • fettfattige meieriprodukter (yoghurt, kefir, gjæret bakmelk);
 • salat med havkål, kan du legge til kylling (kalkun) bryst, grønnsaker, kledd med oliven eller solsikkeolje;
 • vegetabilsk kjøttkraft;
 • lam, kalvekjøtt, biff (å velge mellom).

I løpet av dagen anbefales det å drikke kjøttkraft av rosen hofter eller infusjon av hvetekli. De har en positiv effekt på blodsirkulasjonen og hjertets arbeid som helhet.

Riktig ernæring etter stentplassering øker effekten av medisinering og reduserer varigheten av rehabilitering.

Fysisk aktivitet

Terapeutisk fysisk trening (LFK) er grunnlaget for å gjenopprette hjertet etter operasjonen. Komplekset av øvelser er valgt av en spesialist individuelt for hver pasient.

Eksempler på øvelser i en sittestilling:

 1. Ben å lukke i fanget, hender å senke. Ved innånding løft du overkroppene oppover, senk dem ned ved utånding. Gjør 5-6 bevegelser for hver retning.
 2. Benene er bøyd i knærne, bortsett fra bredden på skuldrene, armene til sidene. Ved innånding løft du overkroppene oppover og vipper kroppen fremover, ved utånding - sett flatt.
 3. Legg hendene dine i midjen, beina dine er stengt i fanget ditt, dine hæler presses til gulvet. Gjør torso torso vekselvis venstre og høyre 3-5 ganger for hver side.
 4. Benene reduseres sammen, armene bøyer seg i albuen og ligger parallelt med gulvet. I denne stillingen gjør du sirkulære bevegelser i overkroppene med urviseren 4-6 ganger.

Øvelser sitter for å styrke hjertet

Neste trinn i trening er bevegelse, som utføres i stående stilling. Hver øvelse er gjort minst 5-7 ganger.

 1. Ben - på bredden av skuldrene, hendene - langs kofferten. Først trekk samtidig høyre arm og ben, gå tilbake til startposisjon 3 sekunder senere og gjør det samme med venstre ekstremiteter.
 2. Hendene senkes ned, benene blir samlet sammen. Øvre lemmer beskriver sirkelen først med klokken, og deretter mot den.
 3. Legg hendene i midjen, beina spredes fra hverandre. Forsiktig gjør rotasjonsbevegelser av kroppen først i en retning, deretter i motsatt retning.
 4. Øvre lemmer - langs kroppen, bena sammen. Gå på stedet i 12-20 minutter.

Roterende bevegelser på stammen

Det er viktig å huske at slike øvelser ikke kan utføres ved høyt eller høyt trykk. Ikke la treningen være ved lavt trykk. Til det er fysisk anstrengelse midlertidig forbudt hvis de provoserer kortpustethet og hoste.

Korrekt valgt treningsbehandling bidrar til å kontrollere vekten, kolesterolnivået i blodet, styrker immuniteten og er en god forebygging av utseendet av trombi. Derfor må fysisk anstrengelse nødvendigvis være tilstede i rehabiliteringsperioden. I kombinasjon med en sunn livsstil, den riktige dagen og diett, bidrar de til rask restaurering av hjerteaktivitet.

Kontraindikasjoner av stenting

Operasjonen for å installere en protese i koronararterien har absolutt ingen kontraindikasjoner. Hun kan nekte å gjøre bare hvis pasienten ikke kan foreskrive antiplatelet terapi.

Relative kontraindikasjoner:

 • brudd på de grunnleggende funksjonene til nyrene (akutt og kronisk form);
 • Tilstedeværelsen av smittsomme og inflammatoriske prosesser i kroppen;
 • alvorlige blodproblemer;
 • forstyrrelser i luftveiene
 • nederlag av koronarkanalen av diffus natur, som forhindrer kateteret til å passere til lesjonsstedet.

Slike restriksjoner kan reverseres, hvis de elimineres, kan stenting utføres.

Du kan ikke gjøre koronar stenting i nyresykdom

Spørsmål og svar

Stenting og shunting - som er bedre?

For å svare på dette spørsmålet, må du vite hva disse to operasjonene er forskjellige fra.

 1. Stentinstallasjon, i motsetning til introduksjon av shunt, krever ikke åpning av brystet eller andre dype innsnitt.
 2. Stenting er tilstrekkelig for lokalbedøvelse, mens shunting er utført under generell anestesi, samt bruk av enheten av kunstig sirkulasjon.
 3. Etter kardiostaining, er gjenopprettingsperioden i kroppen mye mindre enn etter skifting.

Kan jeg gjøre MR etter stenting?

I de første månedene etter stentplassering anbefales ikke magnetisk resonansavbildning. Dette skyldes at det er risiko for forskyvning av metallprotesen. For å unngå patologi kan MR foreskrives etter 5-6 måneder etter installasjon av strukturen.

Hvor mange bor med en stent?

Stenting er rettet mot å forlenge menneskeliv og forbedre kvaliteten. Etter en slik operasjon er det viktig å følge alle legenes anbefalinger, følge en diett, ta medisin og treningsterapi. Livets lengde avhenger av hvordan samvittighetsfullt pasienten oppfyller alle kravene.

Kan jeg få et funksjonshemning etter stenting?

Installasjonen av metallkonstruksjoner inne i kranspulsårene innebærer gjenopptakelse av en persons evne til å arbeide på kort tid. Derfor er den overførte stenten ikke grunnen til å få et funksjonshemning. Et unntak kan være sammenhengende hjertesykdom, som følge av at pasienten har begrensninger på fysisk og følelsesmessig stress.

I kampen mot koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt og stenose av arteriene, er den mest effektive metoden coronary stenting. Det krever ikke kutte brystet, har en relativt kort periode med rehabilitering og tolereres godt av pasientene. Protesen utvider karene, fornyer en tilstrekkelig blodstrøm til hjertet, noe som gjør det mulig å forlenge pasientens liv. Det viktigste er å følge reglene for behandling, følge en diett og føre en sunn livsstil etter operasjonen.

anmeldelser

"Jeg ble diagnostisert med en stent etter et hjerteinfarkt. Operasjonen ble godt tolerert. Det var jo et stort hematom i lysken, men hun begynte å gå så tidlig som en uke. Etter utskrivning, jeg måtte begrense seg i mange godbiter (kaffe, sjokolade, hot saus - jeg elsker det)., Gjøre mer mosjon og en spesiell pinne til en sunn livsstil "

"Har overført to omfattende hjerteinfarkt med månedlig intervall. Etter en omfattende undersøkelse viste det seg at stenting ikke ville hjelpe meg lenger, og shunting ville være dødelig. Legene har utnevnt en stor livslang liste over medisiner og rådet dem til å håpe på det beste jeg har gjort i 2 år. "

"Jeg har lenge lidd av angina pectoris. Legene anbefaler stenting, da det er forutsetninger for alvorlig blokkering av blodårene. Men kostnaden for operasjonen for meg viste seg å være uutholdelig (jeg ble telt 85 tusen rubler.). Jeg er pensjonist og jeg har ikke slike besparelser. Derfor har jeg nektet prosedyren så langt. "

Vurder denne artikkelen
(3 anslag, gjennomsnittlig 5,00 av 5)

Les Mer Om Fartøyene