Stenting: hva er det?

Innsnevringen av blodkarets lumen kan føre til en rekke alvorlige kardiovaskulære sykdommer som ikke alltid kan behandles med konservativ terapi. Krenkelser av hjernecirkulasjon, koronar hjertesykdom, aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter fører til en betydelig forringelse i pasientens livskvalitet og kan forårsake død. Oftere forekommer disse patologiene hos mennesker eldre enn 50 år, men forverringen av den økologiske situasjonen og den moderne rytmen av livet fører til en gruppe i fare for å utvikle disse sykdommene hos mennesker og yngre alder.

I begynnelsen påvirker det innsnevrede fartøyet praktisk talt ikke pasientens velvære, men når arterien lumen er blokkert, utvikler iskemien til vevene i ett eller annet organ mer enn 50%, og dets funksjoner brytes. En av måtene å eliminere arteriell stenose og oksygen sult er en minimal invasiv endovaskulær form for kirurgisk inngrep: stenting. Om hva det er og til hvem en slik fremgangsmåte er vist, la oss snakke i denne artikkelen. For første gang ble konseptet med denne teknikken for unblocking kalsifisert eller atherosklerotisk kar foreslått for omtrent 50 år siden av den amerikanske vaskulære radiologen Charles Dotter. I 1964 utviklet han kateterstenter og en teknikk for minimal invasiv kirurgi for å gjenopprette blodstrømmen i sykdommer i perifere arterier. Videreutvikling av denne teknikken og utvidelse av applikasjonen tok lang tid. I 1993 ble effekten av stenting av koronararteriene påvist.

Essensen av stenting

Stenten er en miniatyrramme av sylindrisk form, laget av en tynn titantråd. Det blir introdusert i blodkarets lumen gjennom en spesiell sonde, på hvilken ende pumpen er plassert, og leveres til stenoseområdet. På innsnevringsstedet blir ballongen oppblåst med luft og utvider arterienes vegger, hvorpå en stent settes inn i det berørte fartøyet. I utvidet form beholdes stenten av et spesielt skjelett. Om nødvendig kan flere stenter brukes til å utvide fartøyets lumen. Korrekt installasjon av slike strukturer styres av røntgen.

For implantering i øyeblikket kan anvendes ca 400 typer av stentene som er forskjellige fra hverandre ved sammensetningen av legeringen, konstruksjon hull og en lengde, leveringssystemet inn i beholderen og overflaten av belegget som kommer i kontakt med veggene i arteriene og blod.

Stentene som brukes til å utvide koronarbeinene, kan være:

 • ledning: laget av en ledning;
 • ring: er laget av individuelle lenker;
 • mesh: laget av vevet nett;
 • rørformet: laget av rør.

Stents kan åpnes selvstendig eller ved hjelp av sylindere. For å utvide hulrommet i den perifere kar benyttes fortrinnsvis selvekspanderende stenter laget av nitinol (nikkel-titan-legering), og for å koronararteriene - metall eller kobolt-krom-legering, som er forlenget ved hjelp av sylindere.

På grunn av den kontinuerlige forbedring av kvaliteten av stenter med vaskulær kirurgi er det mulig å minimalisere den frekvens stentiruemyh okklusjon av blodkar og redusere risiko for akutt trombose. I klinisk praksis innført ulike modeller for stenter som er belagt med slike spesifikke polymerer, legemiddelsubstanser dosert utskille: cytostatika, stoffer som er i stand til å redusere risikoen for re-innsnevring av karet (restenose) og trombose. Mange av de stents som for tiden brukes, er utstyrt med et spesielt hydrofilt belegg, noe som øker biokompatibiliteten til strukturen med kroppens vev.

søknader

Stenting har funnet bred søknad i mange grener av medisin.

1. Installasjonen av stenter i koronararteriene utføres for behandling av slike patologier i kardiovaskulærsystemet:

2. Installasjonen av stenter i arteriene i nedre ekstremiteter utføres når:

 • utrydde aterosklerose av arterier i nedre ekstremiteter;
 • utrydder endarteritt i nedre lemmer;
 • aterosklerose av overfladisk femoral arterie;
 • trombose av overfladisk femoral arterie;
 • obstruksjon av popliteal arterien;
 • blokkering av arteriene i underbenet.
 1. Installasjon av stenter i halspulsåren utføres når:
 • stenose av karoten arterier;
 • høy risiko for dannelse av trombi (i tillegg sammen med en stent, brukes et spesielt filter for å holde trombien);
 • behovet for å forebygge slag i hypertensjon, diabetes og aterosklerose.
 1. Installasjon av stenter i koronararteriene etter deres restenose som et resultat av angioplastikk eller aortokoronær shunting.
 2. Installasjon av stenter i nyrearteriene utføres når disse karene er okkludert av aterosklerotiske plakk og vasorenal hypertensjon.
 3. Installasjon av stenter i karene i bukhulen og bekkenhulen er utført når de er påvirket av aterosklerose.

Hvordan utføres stenting?

Før du utfører stenting, gjennomgår du en rekke diagnostiske undersøkelser. For å identifisere stedet for arterie-stenose undersøker karsykiren dataene om koronarangiografi eller angiografi, noe som gjør at vi kan undersøke i detalj fartøyets tilstand og stedet for innsnevring.

Før inngrepet gjennomgår pasienten lokalbedøvelse og injiserer et stoff som bidrar til å redusere blodproppene. Først punkterer legen huden for ytterligere punktering av det berørte karet, og etter å ha gjennomført punkteringen, setter en sonde med en ballong inn i den. Etter at ballongen er levert til stedet for stenose, som utføres under kontroll av radiografi, oppblåses den. På dette stadiet av operasjonen, kan et spesielt filter installeres for å forhindre at blodproppene trer inn i karene og utvikle et slag.

Videre, for å fikse og låse opp lumen av arterien, settes en stent inn i karet. For dette setter kirurgen et annet kateter med en oppblåsningsballong. Stenten er satt inn i arterien i en komprimert form, og ved å blåse opp ballongen blir den åpnet og festet på de vaskulære veggene.

Etter installasjonen av en eller flere stenter fjernes instrumentene fra arterien. Varigheten av en slik minimal invasiv intervensjon kan være ca 1-3 timer. Under operasjonen av kirurgen opplever pasienten ikke smerte.

Etter at operasjonen er fullført, anbefales pasienten å følge sengestøtten (varigheten bestemmes av legen). Etter uttømming fra sykehuset mottar pasienten detaljerte anbefalinger om inntak av medisiner, kosthold, treningsbehandling, nødvendige restriksjoner og behovet for observasjon fra behandlingslegen.

I den første uken etter stenting skal pasienten avstå fra å ta bad, løfte vekter og begrense fysisk aktivitet.

Mulige postoperative komplikasjoner

Komplikasjoner etter stenting er sjeldne, men i enkelte tilfeller utvikler pasientene:

 1. Blødning.
 2. Formasjon av hematomer på stedet for vaskulær punktering.
 3. Krenkelser av blodkarets integritet.
 4. Krenkelser i nyres funksjon.
 5. Trombose eller re-stenose på stentstedet.

Fordeler med stenting

 1. Rask utvinning etter operasjon.
 2. Mulig intervensjon med lokalbedøvelse.
 3. Intervensjon er lavtraumatisk.
 4. Risikoen for komplikasjoner er minimal.
 5. Behandling krever ikke et langt opphold på sykehuset og billigere.

Kontra

 1. Alvorlige sykdommer med blødningsforstyrrelser.
 2. Diameteren av arterien er mindre enn 2,5-3 mm.
 3. For storskala lesjon av blodkar.
 4. Alvorlig respiratorisk eller nyreinsuffisiens.
 5. Intoleranse mot jodholdige legemidler (jod er en del av radiokontrast-legemidlet).

Kostnad for stenting

Kostnaden ved en operasjon for å installere en stent avhenger av mange faktorer:

 • området av de berørte arteriene;
 • typen av stenter som brukes, deres nummer og verktøyene som brukes
 • klinikk, hvor operasjonen utføres;
 • landet;
 • nivå av kirurgens kvalifikasjon, etc.

Effekten av å utføre stenting blir følt av pasienten etter at operasjonen er fullført.

Overføringen av "Eksperthelse" på temaet "Stenting og koronar angioplastikk":

Stenting av fartøy: indikasjoner, drift, rehabilitering

Vesselsammenheng (stenose) på grunn av aterosklerose er en stor fare for mennesker. Avhengig av hvilken fartøyet rammet, kan redusere lumen føre til koronar hjertesykdom (CHD), cerebrovaskulær sykdom, aterosklerose av de nedre ekstremiteter, og til og med en rekke alvorlige sykdommer. For å gjenopprette arterielle åpenhet, er det flere teknikker, det viktigste av disse er: konservativ behandling, angioplastikk, stenting av karene i hjertet og andre berørte arterier, koronar bypass kirurgi.

I begynnelsen påvirker ikke innsnevringen av lumen praktisk talt en persons tilstand. Men når stenosen øker med mer enn halvparten, er det tegn på mangel på oksygen i organer og vev (iskemi). I dette tilfellet er konservativ behandling vanligvis impotent. Mer effektive behandlingsmetoder kreves - intravaskulære kirurgiske inngrep.

En av måtene å behandle iskemi er stenting. Dette er en minimalt invasiv endovaskulær intervensjonsmetode, hvis mål er å gjenopprette lumen i arterier som er rammet av aterosklerose.

Perkutant settes et spesielt kateter inn i det berørte området av fartøyet, i enden av hvilken det er en ballong. På stedet for blodstrømforstyrrelser, blåser ballongen ut og utvider fartøyets vegger. For å bevare lumenet, etableres en spesiell konstruksjon i arterien, som spiller rollen til slaktkroppen i fremtiden. En slik konstruksjon kalles en stent.

Stenting feltet

  • Koronararterie stenting Det kreves når det er symptomer på hjertesykdom (CHD), samt økt sannsynlighet for hjerteinfarkt. Med IHD forstyrres blodtilførselen til myokardiet, og hjertet får ikke nok oksygen til normal funksjon. Kjerne i hjertemusklene begynner å sulte, og deretter kan nekrose i vevet (myokardinfarkt) forekomme. Hovedårsaken til IHD er atherosklerose i koronarbeinene som leverer blod til hjertet. På grunn av det i veggene i arteriene, dannes kolesterolplakk, og smalker lumen. Noen ganger utføres hjertestopping i den akutte perioden med hjerteinfarkt. Hvis operasjonen utføres innen de første seks timene etter infarkt, gjør gjenoppretting av normal blodstrøm ofte det å redusere pasientens liv og reduserer risikoen for å utvikle irreversible endringer i myokardiet.
 • Stenting arteriene av nedre ekstremiteter - den minst traumatiske og samtidig svært effektiv metode for behandling av sykdommer i beinene i beina. Med dannelsen av plakk og brudd på blodstrømmen under gang, har pasienten smerte i lårene, baken, i føttene og bena. Utvikling, sykdommen fører til de mest alvorlige konsekvensene, opp til gangrene.
 • Stenting av karoten arterier - lavt traumatisk behandling, som gjør det mulig å gjenopprette lumen i blodkarene. Søvne arterier leverer blod til hjernen, og med deres stenose er hjernesirkulasjonen svekket. Under operasjonen er det montert spesielle beskyttelsesanordninger med membranfiltre i tillegg til stenten. De er i stand til å forsinke mikrothrombi, beskytter de små karene i hjernen mot blokkering, men uten å forstyrre blodstrømmen.
 • Restenose av koronararterien etter angioplastikk. Etter denne prosedyren, på 3-6 måneder, gjennomgår 50% av pasientene restenose - gjentatt innsnevring av karet på samme sted. Derfor, for å redusere sannsynligheten for restenose, er angioplastikk vanligvis supplert med stenting av koronarbeinene.
 • Hos pasienter med koronararteriesykdom som gjennomgått aortokoronar bypassoperasjon, I ti til femten år etter operasjonen kan sjunkens stenose forekomme. I dette tilfellet blir stenting et alternativ til gjenbruk av koronar bypass-kirurgi.

Video: 3D animasjon av stenting prosessen

Typer av stenter

Formålet med stentene er å sikre vedlikehold av veggene i det tette fartøyet. De legger stor belastning, slik at de gjør disse designene av avanserte høyteknologiske materialer av høyeste kvalitet. I utgangspunktet er det inerte legeringer fra metaller.

I moderne medisin er det flere hundre typer stenter. De varierer i design, type celler, type metall, belegg, samt måten de leveres til arteriene.

Hovedtyper av coronary stents er:

 1. Enkel metall uten belegg. Dette er den mest brukte typen stent. Vanligvis brukt i smale arterier av middels størrelse.
 2. Stents dekket med spesiell polymer, dosert ut frigjøre stoffet stoffet. De kan redusere risikoen for restenose betydelig. Imidlertid er kostnaden for slike stenter mye høyere enn prisen på konvensjonelle stenter. I tillegg krever de en lengre periode med antiplatelet narkotika - ca 12 måneder, til stent frigjør stoffet. Oppsigelse av terapi kan føre til trombose av selve strukturen. Bruken av en belagt stent anbefales i små arterier, hvor sannsynligheten for en ny blokkering er høyere enn i midten.

Fordeler med stenting

 • Krever ikke lang sykehusinnleggelse.
 • Kroppen gjenopprettes raskt etter operasjonen.
 • Det utføres under lokalbedøvelse, noe som tillater behandling selv for pasienter som er kontraindisert i tradisjonell kirurgisk inngrep.
 • Operasjonen er lavt traumatisk - krever ikke åpning av ulike deler av kroppen, for eksempel brystbenet når det skjer, når hjertet utføres.
 • Sannsynligheten for komplikasjoner er minimal.
 • Mindre kostbar behandling sammenlignet med konvensjonelle operasjoner.

Kontraindikasjoner for stenting av blodkar

 • Diameteren av arterien er mindre enn 2,5-3 mm;
 • Dårlig blodpropp;
 • Alvorlig nyre- eller respirasjonsfeil;
 • Diffus stenose er nederlaget for for stort et område;
 • Allergisk reaksjon på jod er en komponent i røntgenkontrastpreparat.

Hvordan utføres stenting?

Før inngrepet gjennomgår pasienten en serie undersøkelser, en av dem er koronar angiografi - en røntgenundersøkelsesmetode, som du kan avdekke tilstanden til arteriene og finne sted.

Før operasjonen administreres pasienten et legemiddel som reduserer blodproppene. Anestesi utføres, vanligvis en lokalbedøvelse. Huden før behandling med kateteret behandles med et antiseptisk middel.

I utgangspunktet er angioplasti vanligvis gjort: en punktering utføres på huden i området av den berørte arterien, og en ballong settes forsiktig inn med et kateter; når du kommer til innsnevring, blir ballongen oppblåst og utvider lumen.

På samme stadium kan et spesielt filter installeres bak smalingsstedet for å forhindre ytterligere blokkering og utvikling av et slag.

Som et resultat av operasjonen åpner lumen av arterien, men for å opprettholde normal blodstrøm etableres en stent. Det vil støtte skipets vegger for å hindre mulig innsnevring.

For å installere stenten, går legen inn i et annet kateter utstyrt med en oppblåsbar ballong. Stenten er satt inn i en komprimert form, og når ballongen svulmer på innsnevringsstedet, er metallkonstruksjonen rettet og festet på de vaskulære veggene. Hvis lesjonen er i høy grad, kan flere stenter plasseres samtidig.

Ved slutten av operasjonen fjernes verktøyene. Kirurgen kontrollerer alle tiltakene ved hjelp av en røntgenmonitor. Operasjonen varer fra 1 til 3 timer og forårsaker ikke pasientens smerte. Det vil være litt ubehagelig bare i det øyeblikket ballongen svulmer - blodstrømmen på denne tiden er ødelagt i kort tid.

Video: reportage fra koronar stenting kirurgi

Mulige komplikasjoner etter prosedyren

Ca. 90% av tilfellene etter stentinstallasjon gjenopprettes den normale blodstrømmen gjennom arteriene og det oppstår ingen problemer. Men i noen tilfeller er slike komplikasjoner mulige:

 1. Brudd på integriteten til arterienes vegger;
 2. blødning;
 3. Problemer med nyrefunksjon;
 4. Utdannelse i punkteringsstedet med hematom;
 5. Restenose eller trombose i stenting-området.

En mulig komplikasjon er tilstoppingen av arterien. Dette er ekstremt sjeldent, og når dette skjer, sendes pasienten raskt til aortokoronær bypass. Bare i 5 tilfeller ut av 1000 nødoperasjon er nødvendig, men pasienten må være forberedt på en slik sannsynlighet.

Komplikasjoner i denne operasjonen er sjeldne, derfor er stenting av fartøyene en av de sikreste kirurgiske prosedyrene.

Postoperativ periode og rehabilitering

Etter en slik kirurgisk inngrep som stenting, må pasienten i noen tid observere hvilerom. Den behandlende legen overvåker forekomsten av mulige komplikasjoner, og ved utslipp gir anbefalinger om diett, medisinering, restriksjoner, etc.

I den første uken etter operasjonen bør du begrense fysiske aktiviteter og ikke løfte vekter, du kan ikke ta et bad (bare dusj). På dette tidspunktet er det uønsket å komme bak rattet til en bil, og hvis pasientens arbeid er forbundet med transport av gods eller passasjerer, bør den ikke kjøres i minst 6 uker.

Livet etter stenting innebærer overholdelse av visse anbefalinger. Etter at stent er installert, begynner pasientens hjerterehabilitering. Dens grunnlag er kosthold, treningsterapi og positiv holdning.

 • Fysioterapi bør praktiseres nesten daglig i minst 30 minutter. Pasienten skal bli kvitt overflødig vekt, ta form i muskelen, normalisere trykket. Sistnevnte reduserer sannsynligheten for å utvikle hjerteinfarkt og blødning. Redusere fysisk aktivitet bør ikke være og etter rehabilitering.
 • Spesiell oppmerksomhet bør utvises på mat - Det er nødvendig å observere en bestemt diett som ikke bare vil normalisere vekten, men også påvirke risikofaktorene for manifestasjon av IHD og aterosklerose. Kostholdet etter stenting av blodkarene i hjertet eller andre fartøy bør være rettet mot å redusere indikatorene for "dårlig" kolesterol - LDL (lavdensitets lipoproteiner).
  Ernæring etter et hjerteinfarkt og stenting bør være underlagt følgende regler:

 1. Minimere fett - det er nødvendig å utelukke matvarer som inneholder animalsk fett: fett kjøtt og fisk, høyverdige meieriprodukter, kaviar, skalldyr. I tillegg bør du gi opp sterk kaffe, te, kakao, sjokolade og krydder.
 2. Tvert imot må mengden av produkter med høyt innhold av flerumettede fettsyrer økes.
 3. Inkluder i menyen flere grønnsaker, frukt, bær og frokostblandinger - de inneholder komplekse karbohydrater og fibre.
 4. Å lage mat i stedet for kremaktig, bruk bare vegetabilsk olje.
 5. Begrens inntaket av salt - ikke mer enn 5 gram per dag.
 6. Del maten i 5-6 mottakelser, sistnevnte gjøres senest tre timer før sengetid.
 7. Den daglige kalorien av alle brukte produkter bør ikke overstige 2300 kcal.
 • Behandling etter stenting er svært viktig, så etter pasienten i seks måneder til et år må pasienten ta medisin daglig. Angina og andre manifestasjoner av iskemi og aterosklerose er ikke mer, men årsaken til aterosklerose har forblitt, så vel som risikofaktorene.
 • Selv om pasienten føler seg godt, etter at stenten er innført, bør han:

  1. Ta medisiner foreskrevet av legen din for å hindre risikoen for blodpropp. Vanligvis er dette Plavix og aspirin. Dette forhindrer effektivt trombose og tilstopning av blodkar, og som et resultat reduserer risikoen for hjerteinfarkt og forlenger forventet levealder.
  2. Følg anti-kolesterol dietten og ta medikamenter som senker kolesterolet i blodet. Ellers vil utviklingen av aterosklerose fortsette, noe som innebærer at nye plaketter kommer til å se ut, noe som reduserer fartøyene.
  3. Ved økt trykk, ta medisiner for å normalisere det - ACE-hemmere og betablokkere. Dette vil bidra til å redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og hjerneslag.
  4. Hvis en pasient lider av diabetes mellitus, følg en streng diett og ta medisiner for å normalisere blodsukkeret.

  Mange pasienter er bekymret for spørsmålet: kan de få et funksjonshemning etter stenting? Operasjonen forbedrer en persons tilstand og gir ham normal arbeidsevne. Derfor er stenting i seg selv ikke en indikasjon på formålet med et funksjonshemning. Men i nærvær av samtidig forhold kan pasienten henvises til ITU.

  Sammenligning av stenting og shunting: deres fordeler og ulemper

  Hvis du sammenligner det som er best - stenting eller shunting, må du først bestemme hvordan de er forskjellige.

  Stenting, i motsetning til shunting, blir endovaskulærmetoden utført uten å åpne brystet og utføre store snitt. Bypassoperasjon er imidlertid oftest en kavaloperasjon. På den annen side er shuntinstallasjonen en mer radikal metode som gjør det mulig å takle stenose med flere obstruksjoner eller fullstendig overlapping. Stenting i slike situasjoner blir ofte gjort ubrukelig eller umulig.

  Prinsipp for hjerteforskyvning

  Stenting brukes oftest til å behandle unge pasienter med små endringer i blodkar. Eldre pasienter med alvorlige lesjoner viser fortsatt shuntinstallasjon.

  I stentoperasjonen er lokalbedøvelse tilstrekkelig, og når shunt er installert, er det ikke bare nødvendig å bruke generell anestesi, men også å koble pasienten til kardiopulmonal bypass.

  Risikoen for blodpropper som oppstår etter stenting tvinger pasientene til å ta spesielle stoffer i lang tid. I tillegg er restenose mulig. Nye generasjoner av stenter hjelper selvfølgelig med å løse disse problemene, men likevel skjer dette. Shunts er heller ikke ideelle - de, som alle fartøyer, er utsatt for degenerative prosesser, aterosklerose etc., derfor kan de etter en stund svikte.

  Tidspunktet for gjenoppretting er også forskjellig. Etter minimal invasiv stenting kan pasienten forlate klinikken neste dag. Shunting innebærer en lengre periode med utvinning og rehabilitering.

  Begge metodene har sine ulemper og fordeler, og deres kostnader varierer. Valget av behandlingsmetode skjer individuelt og avhenger kun av sykdommens karakteristikker i hvert tilfelle.

  Kostnad for kirurgi for stenting

  Hvor mye koster stenting av hjerteskjærene? Først av alt avhenger kostnadene ved operasjonen av arteriene for å jobbe med, så vel som på landet, klinikken, instrumentene, utstyret, typen, antall stenter og andre faktorer.

  Dette er en høyteknologisk operasjon som krever bruk av et spesielt røntgenoperativt operasjonsrom utstyrt med komplisert dyrt utstyr. I Russland, som i andre land hvor slike operasjoner utføres, blir de utført i henhold til de nyeste metodene av høyt kvalifiserte spesialister. så det kan ikke være billig.

  Priser for stenting av hjerteskjærene varierer i forskjellige land. For eksempel, Stenting i Israel koster fra 6000 euro, i Tyskland - fra 8 tusen, i Tyrkia - fra 3,5 tusen euro. I russiske klinikker er denne prosedyren litt lavere til en pris - fra 130 tusen rubler.

  Stenting er en av de mest populære operasjonene i vaskulær kirurgi. Det er lavt traumatisk, gir gode resultater og krever ikke lang gjenoppretting. Alt som pasienten skal gjøre i rehabiliteringsperioden, er å observere dietten, for ikke å unngå fysisk anstrengelse og ta medisiner.

  Stenting av hjertet: beskrivelse av operasjonen, dens verdighet, rehabilitering

  Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er denne operasjonen - stenting av hjerteskjærne, hvorfor anses det for å være en av de beste metodene for behandling av ulike former for iskemisk sykdom, særegenheter ved sin adferd.

  Stenting koronar hjerte - det er minimalt invasiv (svak) endovaskulært (intra) operasjon på arteriene som forsyner hjertet, som er for å øke deres smalere og okkludert partier ved å montere inn i lumen av vaskulær stent.

  Slike endoskopiske operasjoner utføres av endovaskulære kirurger, kardiokirurger og vaskulære kirurger i spesialiserte sentre for endovaskulær cardiosurgery.

  Operasjonsbeskrivelse

  Aterosklerose av koronararteriene, som er manifestert i dannelsen av hulrommet i blodårene kolesterol plakk - et typisk kausal mekanisme for koronar hjertesykdom Disse plaques ser ut som fremspring og ujevnheter, hvor det er betennelse, arrdannelse, ødeleggelse av det indre lag av fartøyet og blodpropper. Slike patologiske endringer i de vaskulære hulrommet reduseres helt eller delvis tette arterien, redusere blodtilførselen til hjertemuskelen. Dette truer hans iskemi (oksygen sult) eller et hjerteinfarkt (nekrose).

  Betydningen av stenting årene i hjertet er å gjenopprette lumen av koronararteriene i feltet innsnevring av aterosklerotisk plakk med særskilte ekstendere - stent. Dermed er det mulig å gjenopprette normal blodsirkulasjon i hjertet på en pålitelig og fullstendig måte.

  Stenting lindrer ikke aterosklerose, men bare for en tid (flere år) eliminerer dens manifestasjoner, symptomer og de negative konsekvensene av kranskärlssykdom.

  Egenskaper ved teknikken for koronar stenting:

  1. Denne operasjonen er endovaskulær - alle manipulasjoner utføres utelukkende inne i fartøyets lumen, uten kutt på huden og brudd på integriteten i de berørte områdene.
  2. Lumen av det okkluderte arterie kan ikke gjenopprettes ved å fjerne plakk, og ved hjelp av stenten - en tynn metallisk karprotese i form av nettrør.
  3. Stentens oppgave, introdusert i den trange delen av arterien - er å presse de aterosklerotiske plakkene inn i karetets vegger og skyve dem fra hverandre. Denne handlingen lar deg utvide lumen, og selve stenten er så sterk at den fungerer som et rammeverk som stabilt holder det.
  4. I løpet av en operasjon kan så mange stenter installeres etter behov, avhengig av antall innsnevrede seksjoner (fra en til tre eller fire).
  5. Gjennomføringen av stenting krever at pasienten går inn i radiokontraststoffer (preparater) som fyller koronarbeinene. For å registrere sitt bilde, samt kontrollere fremdriften i kontrast, brukes X-ray utstyr med høy presisjon.

  Mer om stenter

  En stent som er installert i lumen av den innsnevrede koronararterien, skal bli et pålitelig internt rammeverk som ikke tillater fartøyet å re-kontrakt. Men et slikt krav, presentert til ham, er ikke den eneste.

  Ethvert implantat innført i kroppen er fremmed for vev. Derfor er det vanskelig å unngå å unngå reaksjonen av avvisning. Men moderne coronary stents er så godt gjennomtenkt og konstruert at de ikke forårsaker noen ekstra endringer.

  De viktigste egenskapene til den nye generasjons stents er:

  • Er laget av en metalllegering av kobolt og krom. Den første gir god vevsfølsomhet, den andre styrken.
  • I utseende ligner det et rør ca. 1 cm langt, fra 2,5 til 5-6 mm i diameter, hvis vegger har form av et rutenett.
  • Nettstrukturen gjør at du kan endre stentens diameter fra det minimum du trenger under oppførselen til okklusjonsstedet, til det maksimale du trenger for å utvide den smalte delen.
  • Dekket med spesielle stoffer som blokkerer koagulerbarheten av blod. De frigjøres gradvis, forhindrer reaksjonen av koaguleringssystemet og dannelsen av trombi på selve stenten.
  Klikk på bildet for å forstørre

  Gamle stentprøver har betydelige ulemper, hvorav den viktigste er mangelen på antikoagulantbelegg. Dette er en av hovedårsakene til mislykket stenting på grunn av deres tilstopping med blodpropper.

  Den virkelige verdien av metoden

  Stenting av hjertens arterier er ikke den eneste måten å gjenopprette kransløpsstrømmen. Hvis dette var så, ville problemet med iskemisk sykdom vært løst. Men det er slike fordeler som gjør at stenting kan betraktes som en virkelig effektiv og sikker behandlingsmetode.

  Konkurrere med det teknikker - aortokoronary shunting og medisinering. Hver av metodene har noen fordeler eller ulemper. Ingen av dem skal brukes i henhold til malprinsippet, men individuelt sammenlignet med egenskapene til sykdomsforløpet i en bestemt pasient.

  Prinsipp for koronar bypass kirurgi

  I tabellen er det komparative karakteristikk for kirurgiske teknikker for formålet med tildeling av reelle fordeler ved koronarstenting.

  Stenting av hjertekarene

  Konstruksjon og blokkering av kranspulsårene truer ikke bare iskemi (oksygen sult av myokardiet), men også atrofi av hjertemuskelen (hjerteinfarkt). For å gjenopprette den normale strømmen av blod til det vitale organet, bidrar det til å stifte hjertets blodkar. Dette er den mest effektive metoden for å bekjempe koronar aterosklerose og andre farlige patologier.

  Stenting bidrar til å gjenopprette blod til hjertet

  Stenting hjertets kar - hva er det?

  Koronar stenting - intravaskulær kirurgi, som innebærer installasjon av en stent i arterien. Prosedyren er rettet mot å utvide lumen i karene, noe som gjør det mulig å gjenoppta nok blodstrøm til hjertet.

  Typer av stenter

  Koronarstenten er en metallramme laget av ledning som settes inn i blodårene for å gjenopprette blodstrømmen til dem.

  De viktigste varianter av stenter:

  1. Holometalliske konstruksjoner. Slike innretninger er laget av rustfritt stål eller en legering av kobolt og krom.
  2. Intravaskulær protese med legemiddel (antiproliferative) belegg. Etter installasjon frigjøres stoffet, noe som forhindrer dannelsen av blodpropper og reduserer risikoen for gjentatt innsnevring av blodårene.

  Stents er valgt individuelt for hvert tilfelle, idet man tar hensyn til sykdommens karakteristika og alvorlighetsgrad.

  Stentramme laget av metall

  Driftspris

  Hvor mye stenger hjerneskjermerens stenting av flere viktige faktorer:

  • hvilke arterier er gjenstand for operasjonen og nivået på kompleksiteten til manipulasjonen utført;
  • en rekke stativer, verktøy som brukes i operasjonen, medisiner, utstyr;
  • kvalifikasjonen til klinikken der kirurgisk inngrep skal utføres (jo høyere faglig nivå av leger, jo dyrere vil tjenesten koste).

  Hvis du tar hensyn til alle nyanser av prosedyren (forberedelse, undersøkelse), så er prisen på stenting i Russland i gjennomsnitt 100 000 r.

  Indikasjoner for bruk

  Det er spesifikke krav til stentinstallasjon:

  • i de første timene etter akutt forstyrrelse av blodstrømmen til hjertemuskelen (myokardinfarkt);
  • oksygen sult av myokardiet (iskemi) i et asymptomatisk kurs;
  • alvorlig angina
  • gjentatt stenting på grunn av en kraftig innsnevring av fartøyene på protesstedet eller alvorlig trombose i dette området;
  • Angrep av angina pectoris innen en uke etter overført hjerteinfarkt.
  Indikasjoner for innsetting i metallstrukturens kar kan være angina, som dukket opp etter skanning.

  Stenting utføres for behandling av hjertesykemi

  Hvordan utføres stenting?

  Installasjonen av en protese i koronarbeinene er et svært effektivt alternativ til bypassoperasjon. En spesiell egenskap ved metoden er intravaskulær kirurgi uten kutt av thorax.

  Prosedyren foregår i flere faser:

  • gjennom lårarterien, et kateter med en stent på spissen fremover til det berørte området;
  • På innsnevringsstedet etableres et rammeverk som danner den ønskede bredden av fartøyet for normal blodstrømning;
  • hele prosedyren vises på skjermen.

  Stenten er satt inn gjennom lårbenet

  Varigheten av operasjonen er fra 1 til 3 timer. I løpet av denne tiden kan flere modeller installeres. Plasseringen av stenten på hjertet passerer under lokalbedøvelse.

  Mulige konsekvenser og komplikasjoner

  Til tross for at kardiostaining er den mest effektive metoden for behandling av aterosklerose, iskemi og hjerteinfarkt, kan et slikt hjerteoperasjon føre til negative konsekvenser.

  Tabell "Generelle og lokale komplikasjoner etter stenting"

  Negative reaksjoner etter stentplassering er sjeldne. I utgangspunktet gir manipulering positive resultater, og dermed forlenger livet til pasientene.

  Rehabilitering etter stenting fartøy

  Gjenoppretting etter stenting inkluderer medisinsk behandling, endring i kosthold og spesiell fysisk aktivitet.

  Narkotikabehandling

  Etter minimalt invasiv innblanding er det viktig å gjennomgå et legemiddel som hjelper til med å unngå nye blodpropper, og redusere risikoen for re-kontrahering av koronarbeinene.

  1. Antiaggregerte stoffer - undertrykker aktiveringen av blodpropper, fortynnet blod. I det første året må du ta Clopidogrel eller Plavix daglig. Tabletter støttes av acetylsalisylsyre (Aspirin-cardio), som må tas permanent på livet.
  2. Statiner er stoffer som senker kolesterolnivået i blodet. Vanligvis foreskriver legene Atorvastatin.

  Atorvastatin senker kolesterolet i blodet

  Kosthold etter operasjon

  For å normalisere metabolismen i kroppen, senke kolesterol og stabilisere kroppsvekten, er det viktig å holde seg til riktig ernæring. Overholdelse av kosthold er en av hovedkomponentene i rehabilitering etter stenting.

  Tabell "Forbudte og begrensede produkter"

  Følgende matvarer bør være tilstede i daglig diett:

  • frisk frukt, bær, grønnsaker og urter (persille, dill), grønnsak eller frukt frisk;
  • fettfattige meieriprodukter (yoghurt, kefir, gjæret bakmelk);
  • salat med havkål, kan du legge til kylling (kalkun) bryst, grønnsaker, kledd med oliven eller solsikkeolje;
  • vegetabilsk kjøttkraft;
  • lam, kalvekjøtt, biff (å velge mellom).

  I løpet av dagen anbefales det å drikke kjøttkraft av rosen hofter eller infusjon av hvetekli. De har en positiv effekt på blodsirkulasjonen og hjertets arbeid som helhet.

  Riktig ernæring etter stentplassering øker effekten av medisinering og reduserer varigheten av rehabilitering.

  Fysisk aktivitet

  Terapeutisk fysisk trening (LFK) er grunnlaget for å gjenopprette hjertet etter operasjonen. Komplekset av øvelser er valgt av en spesialist individuelt for hver pasient.

  Eksempler på øvelser i en sittestilling:

  1. Ben å lukke i fanget, hender å senke. Ved innånding løft du overkroppene oppover, senk dem ned ved utånding. Gjør 5-6 bevegelser for hver retning.
  2. Benene er bøyd i knærne, bortsett fra bredden på skuldrene, armene til sidene. Ved innånding løft du overkroppene oppover og vipper kroppen fremover, ved utånding - sett flatt.
  3. Legg hendene dine i midjen, beina dine er stengt i fanget ditt, dine hæler presses til gulvet. Gjør torso torso vekselvis venstre og høyre 3-5 ganger for hver side.
  4. Benene reduseres sammen, armene bøyer seg i albuen og ligger parallelt med gulvet. I denne stillingen gjør du sirkulære bevegelser i overkroppene med urviseren 4-6 ganger.

  Øvelser sitter for å styrke hjertet

  Neste trinn i trening er bevegelse, som utføres i stående stilling. Hver øvelse er gjort minst 5-7 ganger.

  1. Ben - på bredden av skuldrene, hendene - langs kofferten. Først trekk samtidig høyre arm og ben, gå tilbake til startposisjon 3 sekunder senere og gjør det samme med venstre ekstremiteter.
  2. Hendene senkes ned, benene blir samlet sammen. Øvre lemmer beskriver sirkelen først med klokken, og deretter mot den.
  3. Legg hendene i midjen, beina spredes fra hverandre. Forsiktig gjør rotasjonsbevegelser av kroppen først i en retning, deretter i motsatt retning.
  4. Øvre lemmer - langs kroppen, bena sammen. Gå på stedet i 12-20 minutter.

  Roterende bevegelser på stammen

  Det er viktig å huske at slike øvelser ikke kan utføres ved høyt eller høyt trykk. Ikke la treningen være ved lavt trykk. Til det er fysisk anstrengelse midlertidig forbudt hvis de provoserer kortpustethet og hoste.

  Korrekt valgt treningsbehandling bidrar til å kontrollere vekten, kolesterolnivået i blodet, styrker immuniteten og er en god forebygging av utseendet av trombi. Derfor må fysisk anstrengelse nødvendigvis være tilstede i rehabiliteringsperioden. I kombinasjon med en sunn livsstil, den riktige dagen og diett, bidrar de til rask restaurering av hjerteaktivitet.

  Kontraindikasjoner av stenting

  Operasjonen for å installere en protese i koronararterien har absolutt ingen kontraindikasjoner. Hun kan nekte å gjøre bare hvis pasienten ikke kan foreskrive antiplatelet terapi.

  Relative kontraindikasjoner:

  • brudd på de grunnleggende funksjonene til nyrene (akutt og kronisk form);
  • Tilstedeværelsen av smittsomme og inflammatoriske prosesser i kroppen;
  • alvorlige blodproblemer;
  • forstyrrelser i luftveiene
  • nederlag av koronarkanalen av diffus natur, som forhindrer kateteret til å passere til lesjonsstedet.

  Slike restriksjoner kan reverseres, hvis de elimineres, kan stenting utføres.

  Du kan ikke gjøre koronar stenting i nyresykdom

  Spørsmål og svar

  Stenting og shunting - som er bedre?

  For å svare på dette spørsmålet, må du vite hva disse to operasjonene er forskjellige fra.

  1. Stentinstallasjon, i motsetning til introduksjon av shunt, krever ikke åpning av brystet eller andre dype innsnitt.
  2. Stenting er tilstrekkelig for lokalbedøvelse, mens shunting er utført under generell anestesi, samt bruk av enheten av kunstig sirkulasjon.
  3. Etter kardiostaining, er gjenopprettingsperioden i kroppen mye mindre enn etter skifting.

  Kan jeg gjøre MR etter stenting?

  I de første månedene etter stentplassering anbefales ikke magnetisk resonansavbildning. Dette skyldes at det er risiko for forskyvning av metallprotesen. For å unngå patologi kan MR foreskrives etter 5-6 måneder etter installasjon av strukturen.

  Hvor mange bor med en stent?

  Stenting er rettet mot å forlenge menneskeliv og forbedre kvaliteten. Etter en slik operasjon er det viktig å følge alle legenes anbefalinger, følge en diett, ta medisin og treningsterapi. Livets lengde avhenger av hvordan samvittighetsfullt pasienten oppfyller alle kravene.

  Kan jeg få et funksjonshemning etter stenting?

  Installasjonen av metallkonstruksjoner inne i kranspulsårene innebærer gjenopptakelse av en persons evne til å arbeide på kort tid. Derfor er den overførte stenten ikke grunnen til å få et funksjonshemning. Et unntak kan være sammenhengende hjertesykdom, som følge av at pasienten har begrensninger på fysisk og følelsesmessig stress.

  I kampen mot koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt og stenose av arteriene, er den mest effektive metoden coronary stenting. Det krever ikke kutte brystet, har en relativt kort periode med rehabilitering og tolereres godt av pasientene. Protesen utvider karene, fornyer en tilstrekkelig blodstrøm til hjertet, noe som gjør det mulig å forlenge pasientens liv. Det viktigste er å følge reglene for behandling, følge en diett og føre en sunn livsstil etter operasjonen.

  anmeldelser

  "Jeg ble diagnostisert med en stent etter et hjerteinfarkt. Operasjonen ble godt tolerert. Det var jo et stort hematom i lysken, men hun begynte å gå så tidlig som en uke. Etter utskrivning, jeg måtte begrense seg i mange godbiter (kaffe, sjokolade, hot saus - jeg elsker det)., Gjøre mer mosjon og en spesiell pinne til en sunn livsstil "

  "Har overført to omfattende hjerteinfarkt med månedlig intervall. Etter en omfattende undersøkelse viste det seg at stenting ikke ville hjelpe meg lenger, og shunting ville være dødelig. Legene har utnevnt en stor livslang liste over medisiner og rådet dem til å håpe på det beste jeg har gjort i 2 år. "

  "Jeg har lenge lidd av angina pectoris. Legene anbefaler stenting, da det er forutsetninger for alvorlig blokkering av blodårene. Men kostnaden for operasjonen for meg viste seg å være uutholdelig (jeg ble telt 85 tusen rubler.). Jeg er pensjonist og jeg har ikke slike besparelser. Derfor har jeg nektet prosedyren så langt. "

  Vurder denne artikkelen
  (3 anslag, gjennomsnittlig 5,00 av 5)

  Koronar stenting: hvordan går, effektivitet, rehabilitering

  Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er stenting av kranspulsårene, under hvilke sykdommer det utføres. Typer av stenter, forberedelse til stenting og dens gjennomføring. Postoperativ periode.

  Stenting arterier er en prosedyre for implantering av stenter i deres lumen for å gjenopprette blodstrømmen gjennom smalte eller blokkerte fartøy.

  En koronar stent er en medisinsk enhet som ligner et hul rør av liten diameter, hvor veggene består av et metall eller plastnett. Stenten er satt inn i arterien i foldet tilstand, under kontroll av røntgen er plassert i stedet for innsnevring av fartøyet. Da blåser legene det med en ballong. Stent, rett ut under trykk, utvider berørt fartøy og gjenoppretter blodstrømmen langs den.

  Prosessen med å installere en stent i koronararterien. Klikk på bildet for å forstørre

  Stenting koronar (et annet navn - kransart) arterier er ofte nok, det brukes til å behandle koronar hjertesykdom forårsaket av innsnevring av lumen av karene med en aterosklerotisk plakk. Denne prosedyren - sammen med koronar angiografi og angioplastikk - er en del av perkutane koronarintervensjoner.

  Utfør stenting av hjerteskirene til hjertekirurgen eller intervensjonskardiologene.

  Indikasjoner for stenting

  Stenting av arteriene utføres for å utvide deres lumen, som kan blokkeres eller innsnevres av aterosklerotiske plakk. Disse plakettene består av fett og kolesterol, som akkumuleres inne i vaskemuren.

  Arteriell innsnevring på grunn av aterosklerotisk plakk

  Stenting kan brukes til å behandle:

  • Blokkering av koronararterien under eller etter hjerteinfarkt.
  • Blokkering eller innsnevring av en eller flere koronararterier, som kan føre til forstyrrelse av hjertets funksjon (hjertesvikt).
  • Forringelse av hjertets blodkar, som kan begrense blodstrømmen og forårsake alvorlig angina (smerte i brystet), ikke eliminert ved bruk av medisiner.

  Det bør huskes at stenting hos pasienter med stabil iskemisk hjertesykdom (angina pectoris) ikke kan forbedre prognosen, selv om det kan lindre det kliniske bildet og øke livskvaliteten. Noen pasienter er mer sannsynlig at de ikke stenger, og omgå koronararteriene er en åpen hjerteoperasjon der hjertekirurger lager en bypass som gjør at blodstrømmen kan passere gjennom innsnevringen av karene.

  Kontra

  For stenting, utført med det formål å behandle myokardinfarkt, er det ingen absolutte kontraindikasjoner.

  I planlagte situasjoner bør leger veie alle fordeler og ulemper ved stenting sammenlignet med optimal medisinbehandling eller shunting. Mange sammenhengende sykdommer kan øke risikoen for komplikasjoner, noe som gjør disse pasientene mer egnet til medisinsk terapi.

  Når det gjelder forebygging av trombose etter stenting, er det avgjørende å ta antiplatelet narkotika, når de bestemmer seg for å utføre stenting, bør legene også ta hensyn til svarene på følgende spørsmål:

  1. Er det sannsynlig at pasienten i nær fremtid vil trenge kirurgisk inngrep? Det bør tas i betraktning at ved bruk av antiplatelet øker risikoen for blødning, og når de avbrytes - risikoen for stenttrombose.
  2. Vil pasienten kunne følge anbefalingene om antiplatelet terapi (og har han nok penger til dette)?
  3. Er det noen kontraindikasjoner for å ta antiplatelet narkotika?

  Typer av stenter

  Den første stenting av hjerteskjærene ble utført i 1986 i Frankrike. Siden da har mange forskjellige stenter blitt opprettet, som er delt inn i følgende typer:

  • Stents fra bare metall (BMS - Bare-Metal Stents) er produkter av den første generasjonen, ved bruk av hvilke det var en tilstrekkelig høy risiko for gjentatt innsnevring av fartøy. Omtrent en fjerdedel av kranspulsårene der de ble satt inn, ble lukket igjen innen 6 måneder.
  • Stents med stoffbelegg (DES - Drug Eluting Stent) - er belagt med et medikament som gradvis slippes ut i lumen av fartøyet, og bidrar til å forhindre vekst av bindevev i arterienes vegger. Dette hjelper fartøyet til å forbli glatt og åpent, noe som gir god blodgass og reduserer risikoen for gjenkollisjon. Men når DES brukes, øker risikoen for stenttrombose, så pasientene bør nøye følge legenes anbefalinger for antiplatelet terapi.
  • Bioengineered stents (Bio-engineered Stent) er belagt med antistoffer som tiltrekker endotelceller som utskilles av benmarg. Disse cellene bidrar til å akselerere dannelsen av sunt endotel i stenten, noe som reduserer risikoen for tidlig og sen trombose.
  • Biodegradable stents (BVS - Bio-Vascular Scaffold) - består av en oppløsning i kroppen av et belagt rammeverk som frigjør et stoff som bidrar til å forhindre vekst av bindevev i arterienes vegger.
  • Stents med dobbelt belegg (DTS - Dual Therapy Stent) - den nyeste generasjonen av stents, som kombinerer fordelene med DES og bioengineering produkter. DTS har et belegg både inne og ute, slik at de reduserer sannsynligheten for blodpropper og utviklingen av betennelse, og hjelper også prosessen med å helbrede arterien. Stentens overflate som kontakter vaskulasjonen inneholder et preparat som bidrar til å eliminere betennelse og hevelse. Siden innpakket til blodbanen er belagt med antistoffer som fremmer naturlig helbredelse av arterien.
  Stents av forskjellige former

  Forbereder for stenting

  Når du gjennomfører en planlagt stenting av kranspulsårene, bør du diskutere med legen din anbefalingene for preoperativ forberedelse. De inneholder vanligvis følgende tips:

  • Hvis du tar blodtrykkende medisiner (warfarin, xarelto eller andre antikoagulantia), må du kanskje slutte å ta dem 2-3 dager før stenting (for å forhindre overdreven blødning fra det vaskulære tilgangssystemet).
  • Hvis du tar insulin eller tabletterte hypoglykemiske stoffer for å behandle diabetes, må du kanskje endre tidspunktet for å ta dem. Godkjenning av noen av dem må bli kansellert 48 timer før operasjonen. Disse spørsmålene bør diskuteres med legen din.
  • Du kan bli bedt om å spise ingenting og ikke drikke 8 timer før stenting.
  • Du kan bli bedt om å barbere lysken på begge sider.

  Pasienten får vanligvis elektrokardiografi, ekkokardiografi og laboratorieundersøkelse. For å finne ut hvor stenten er nødvendig, utføres koronar angiografi - visualisering av koronararteriene i motsetning til etterfølgende røntgenundersøkelse. Koronarografi kan utføres enten umiddelbart før stenting, eller i noen tid før den utføres.

  Koronar angiografi. Klikk på bildet for å forstørre

  Fremdrift av operasjonen

  Stenting utføres i operasjonen, utstyrt med en angiograph - en røntgenmaskin, som gjør at legen kan motta et bilde av arteriene i sanntid. Pasienten under stenting ligger på ryggen på et spesielt bord, elektroder er festet til brystet og ekstremiteter, slik at han kan observere elektrokardiogrammet. For permanent og pålitelig venøs tilgang, kan en ven kateteriseres på underarmen.

  Under prosedyren er pasienten vanligvis bevisst. Ganske ofte injiseres han intravenøst ​​med beroligende midler som gjør ham søvnig og rolig, men beholder fortsatt evnen til å samarbeide med medisinsk personell.

  Koronar stenting utføres gjennom femoral eller radial arterie, som henholdsvis passerer inn i lysken eller på underarmen.

  Sekvensen av handlinger av leger for installasjon av stenter:

  1. Plasser vaskulær tilgang behandlet med en løsning av antiseptisk og deksel med sterilt undertøy. Deretter utføres en lokalbedøvelse som muliggjør smertefri punktering av lårbenet eller den radiale arterien med en nål.
  2. En tynn leder som ligner en metalltråd, settes inn gjennom nålen inn i fartøyets lumen. Deretter fjernes nålen, hvoretter en introducer innføres i arterien gjennom en leder - et spesielt kort kateter med stor diameter, gjennom hvilken alle andre instrumenter blir satt inn.
  3. Etter at lederen er fjernet gjennom introduksjonsenheten, starter legen et langt og tynt kateter med en stent i brettet tilstand på slutten. Han beveger sakte kateteret mot hjertet. Etter at kateteret rammer kranspulsåren, injiserer legen et kontrastmiddel og utfører en fluoroskopi for å se nøyaktig hvor stenten skal plasseres.
  4. Stenten beveger seg sakte langs arterien til ønsket sted. Etter å ha bekreftet stentens korrekte plassering, oppblåser legen det med en ballong, og trykker på en aterosklerotisk plakett til karetets vegger.
  5. Noen ganger trenger pasienten å stifte flere steder av innsnevring i en eller flere arterier. I slike tilfeller legges en ny stent inn i deres lumen, og hele prosedyren gjentas.
  6. Etter operasjonen blir kateteret og innføreren fjernet fra fartøyet, hvoretter legen presser dette stedet sterkt i 10-15 minutter, og påfører deretter en trykkbinding. Det er spesielle enheter som kan "forsegle" hullet i lårarterien, i slike tilfeller er det ikke nødvendig med trykk. Spesielle mansjetter er også tilgjengelige, som, når de oppblåses, komprimerer den punkterte radiale arterien.

  Postoperativ periode

  I den postoperative perioden overføres pasienten til avdelingen, hvor det medisinske personalet overvåker tilstanden ved å måle blodtrykk og hjertefrekvens, kontrollere urinering.

  Hvis stenting er gjennom lårbenet, skal pasienten ligge på ryggen etter inngrepet, uten å bøye det tilsvarende benet, i ca 6 timer. Den nøyaktige tiden for nødvendig overholdelse av den horisontale posisjonen i hvert tilfelle er indikert av legen. Reduser lengden på liggeplassen kan være ved hjelp av spesielle enheter som "forsegler" punkteringshullet i arterien. I slike tilfeller tar det omtrent 2 timer å være i horisontal tilstand.

  Hvis stenten ble utført gjennom den radiale arterien, kan pasienten umiddelbart etter prosedyren sitte i sengen. Han fikk lov til å gå om noen timer.

  Siden kontrast administrert i løpet av operasjonen for å visualisere de koronararteriene, er det utskilles gjennom nyrene, umiddelbart etter retur til kammeret til pasienten er anbefalt å drikke en tilstrekkelig stor mengde vann, som stimulerer urinering.

  Vanligvis blir pasienten etter planlagt stenting fra sykehuset utladet neste dag, og gir detaljerte anbefalinger for utvinning hjemme, videre medisinering og livsstilsendringer.

  Mulige komplikasjoner

  Komplikasjoner som kan oppstå under eller etter stentning av kranspulsårene:

  • Blødning eller blødning på introduksjonsstedet - utvikle hos 5% av pasientene.
  • Skader på arterien som introduksøren ble introdusert er observert hos mindre enn 1% av pasientene.
  • Allergiske reaksjoner på kontrast, introdusert under prosedyren, utvikles hos mindre enn 1% av pasientene.
  • Skader på arterien i hjertet - utvikler sjeldnere enn i 1 tilfelle for 350 prosedyrer.
  • Alvorlig blødning forekommer hos mindre enn 1% av pasientene.
  • Myokardinfarkt, hjerneslag eller hjertestans - disse alvorlige komplikasjonene utvikles sjeldnere enn hos 1% av pasientene.
  Myokardinfarkt

  Gjenopprettingstid

  Innen få dager etter stenting kan pasienten ha ubehag i brystet og smerte i området med vaskulær tilgang. Om nødvendig kan paracetamol tas til analgesi.

  Innen en uke etter prosedyren kan du ikke løfte vekter, kjøre og spille sport.

  I 1-2 uker kan du ikke ta et bad, besøke badstuen, badet eller bassenget. Du kan vaske deg selv i dusjen, starter dagen etter stenting.

  Hvis stenten ble utført under planlagte forhold, kan du gå tilbake til jobb om en uke.

  Drogbehandling etter stenting

  En stent er en fremmedlegeme inne i kroppen. Selv om disse enhetene er spesielt laget av de mest biokompatible materialene, faller deres egenskaper ikke helt sammen med de naturlige vevene til karene. Derfor øker risikoen for å utvikle betennelsesprosessen i vaskulærveggen rundt stenten, og risikoen for trombodannelse øker på sin indre overflate, i kontakt med blod. Disse prosessene kan føre til en gjentatt overlapping av prostataarterien og utviklingen av hjerteinfarkt.

  Prosessen med dannelse av en trombus. Klikk på bildet for å forstørre

  For å redusere sannsynligheten for slike komplikasjoner, foruten bruk av stenter av nye generasjoner, foreskriver legene en dobbelt antiplatelet terapi som består av aspirin i en liten dose og ett av følgende legemidler:

  • klopidogrel;
  • Ticagrelor;
  • prasugrel.

  Varighet av slik behandling avhenger av stenttype og kan være opptil 1 år. På slutten av denne tiden fortsetter pasienten å ta bare ett antiplatelet stoff - vanligvis aspirin.

  I tillegg til antiplatelet terapi, foreskriver legene ofte også medisiner for behandling av aterosklerose, iskemisk hjertesykdom eller hypertensjon, da stenting oftest utføres hos pasienter med disse sykdommene.

  Endringer i livsstil etter stenting

  For å unngå gjenoppbygging av problemer i fremtiden, oppfordres pasienter etter stenting sterkt til å forandre livsstilen til det bedre:

  1. Hvis du er overvektig, prøv å normalisere den.
  2. Hvis du røyker, slipp den.
  3. Spis et sunt kosthold med lavt fett og salt.
  4. Oppretthold regelmessig fysisk aktivitet.
  5. Reduser stress.

  outlook

  Prognosen for stentning av kranspulsårene avhenger av sykdommen som den påføres på betingelse av hjertets kontraktile funksjon og andre faktorer. Det antas at stenting med hjerteinfarkt kan redusere dødeligheten fra denne farlige sykdommen med nesten halvparten, i sammenligning med bare konservativ terapi.

  I planlagte situasjoner blir imidlertid effektiviteten til stenting avhørt. Faktum er at vitenskapelige studier har vist fraværet av effekten av planlagt stenting på disse pasienters forventede levetid, i forhold til oppførselen av optimal konservativ terapi. Stenting kan imidlertid forbedre livskvaliteten og lindre symptomer.

  Les Mer Om Fartøyene