Stenting av hjertet: beskrivelse av operasjonen, dens verdighet, rehabilitering

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er denne operasjonen - stenting av hjerteskjærne, hvorfor anses det for å være en av de beste metodene for behandling av ulike former for iskemisk sykdom, særegenheter ved sin adferd.

Stenting koronar hjerte - det er minimalt invasiv (svak) endovaskulært (intra) operasjon på arteriene som forsyner hjertet, som er for å øke deres smalere og okkludert partier ved å montere inn i lumen av vaskulær stent.

Slike endoskopiske operasjoner utføres av endovaskulære kirurger, kardiokirurger og vaskulære kirurger i spesialiserte sentre for endovaskulær cardiosurgery.

Operasjonsbeskrivelse

Aterosklerose av koronararteriene, som er manifestert i dannelsen av hulrommet i blodårene kolesterol plakk - et typisk kausal mekanisme for koronar hjertesykdom Disse plaques ser ut som fremspring og ujevnheter, hvor det er betennelse, arrdannelse, ødeleggelse av det indre lag av fartøyet og blodpropper. Slike patologiske endringer i de vaskulære hulrommet reduseres helt eller delvis tette arterien, redusere blodtilførselen til hjertemuskelen. Dette truer hans iskemi (oksygen sult) eller et hjerteinfarkt (nekrose).

Betydningen av stenting årene i hjertet er å gjenopprette lumen av koronararteriene i feltet innsnevring av aterosklerotisk plakk med særskilte ekstendere - stent. Dermed er det mulig å gjenopprette normal blodsirkulasjon i hjertet på en pålitelig og fullstendig måte.

Stenting lindrer ikke aterosklerose, men bare for en tid (flere år) eliminerer dens manifestasjoner, symptomer og de negative konsekvensene av kranskärlssykdom.

Egenskaper ved teknikken for koronar stenting:

 1. Denne operasjonen er endovaskulær - alle manipulasjoner utføres utelukkende inne i fartøyets lumen, uten kutt på huden og brudd på integriteten i de berørte områdene.
 2. Lumen av det okkluderte arterie kan ikke gjenopprettes ved å fjerne plakk, og ved hjelp av stenten - en tynn metallisk karprotese i form av nettrør.
 3. Stentens oppgave, introdusert i den trange delen av arterien - er å presse de aterosklerotiske plakkene inn i karetets vegger og skyve dem fra hverandre. Denne handlingen lar deg utvide lumen, og selve stenten er så sterk at den fungerer som et rammeverk som stabilt holder det.
 4. I løpet av en operasjon kan så mange stenter installeres etter behov, avhengig av antall innsnevrede seksjoner (fra en til tre eller fire).
 5. Gjennomføringen av stenting krever at pasienten går inn i radiokontraststoffer (preparater) som fyller koronarbeinene. For å registrere sitt bilde, samt kontrollere fremdriften i kontrast, brukes X-ray utstyr med høy presisjon.

Mer om stenter

En stent som er installert i lumen av den innsnevrede koronararterien, skal bli et pålitelig internt rammeverk som ikke tillater fartøyet å re-kontrakt. Men et slikt krav, presentert til ham, er ikke den eneste.

Ethvert implantat innført i kroppen er fremmed for vev. Derfor er det vanskelig å unngå å unngå reaksjonen av avvisning. Men moderne coronary stents er så godt gjennomtenkt og konstruert at de ikke forårsaker noen ekstra endringer.

De viktigste egenskapene til den nye generasjons stents er:

 • Er laget av en metalllegering av kobolt og krom. Den første gir god vevsfølsomhet, den andre styrken.
 • I utseende ligner det et rør ca. 1 cm langt, fra 2,5 til 5-6 mm i diameter, hvis vegger har form av et rutenett.
 • Nettstrukturen gjør at du kan endre stentens diameter fra det minimum du trenger under oppførselen til okklusjonsstedet, til det maksimale du trenger for å utvide den smalte delen.
 • Dekket med spesielle stoffer som blokkerer koagulerbarheten av blod. De frigjøres gradvis, forhindrer reaksjonen av koaguleringssystemet og dannelsen av trombi på selve stenten.
Klikk på bildet for å forstørre

Gamle stentprøver har betydelige ulemper, hvorav den viktigste er mangelen på antikoagulantbelegg. Dette er en av hovedårsakene til mislykket stenting på grunn av deres tilstopping med blodpropper.

Den virkelige verdien av metoden

Stenting av hjertens arterier er ikke den eneste måten å gjenopprette kransløpsstrømmen. Hvis dette var så, ville problemet med iskemisk sykdom vært løst. Men det er slike fordeler som gjør at stenting kan betraktes som en virkelig effektiv og sikker behandlingsmetode.

Konkurrere med det teknikker - aortokoronary shunting og medisinering. Hver av metodene har noen fordeler eller ulemper. Ingen av dem skal brukes i henhold til malprinsippet, men individuelt sammenlignet med egenskapene til sykdomsforløpet i en bestemt pasient.

Prinsipp for koronar bypass kirurgi

I tabellen er det komparative karakteristikk for kirurgiske teknikker for formålet med tildeling av reelle fordeler ved koronarstenting.

Stenting LAD av LCA og PCA.

28.12.07 Mr. Patient nr. 23752. Kjønn: mannen. Alder 49 år. Registrert i NPCRC med diagnosen: CHD. Akutt Q-ikke-sensorisk anterolateralt myokardinfarkt av 21.12.07.

Fra anamnese: Tallene AD kontrollerte ikke. Tidligere anginaangrep forekom ikke, den fysiske belastningen ble tolerert godt. Forverring av tilstanden 21.12.2007, da, etter fysisk anstrengelse, intensive kontraherende smerter dukket opp bak brystbenet, uten effekt av Ntg-administrasjon. SMP-brigaden ble innlagt på NPCIC.

Gjennomførte prosedyrer: Den 27.12.2007 ble KAG og VG gjennomført, ifølge resultatene: LVEF på 77%. Det er ingen mitral regurgitasjon. Segmental kontraktilitet er ikke krenket. Stammen til LCA er vanligvis utviklet, uendret. Den fremre intervensjonen er diffust endret, i det proksimale segmentet er opptil 70% stanset. Konvoluttgrenen endret diffust, i det distale segmentet stenotiserte 50%. PKA diffust endret, i midtsegmentet stenotisert med 60-70%.

For å avklare arten og alvorlighetsgraden av kranspulsårene ble IVUS utført. Det ble avdekket at LAD av LCA i det proksimale segmentet er diffust uttrykt, lokalisert eksentrisk med 80% med tegn på forkalkning. RH LCA endret diffust gjennom hele kurset uten signifikant stenose. PCA i midtsegmentet uttrykkes diffus med maksimal stenose med 70%.

Gitt dataene fra CAG og IVUS, er oppfylt: direkte stenting av det proksimale segmentet av LAD med en 3 x 15 mm stent, direkte stenting av det midtre segmentet av PCA med en 3 x 24 mm stent.

Angiogram av LCA (i utgangspunktet). LAD er diffusjonelt endret, i det proximale segmentet er lokal luminering med innsnevring av lumen til 70%. OV moderat diffust endret uten signifikant stenose.

Angiogram av LCA (opprinnelig) i en annen projeksjon. Intravaskulær ultralyd (IVUS) ble utført for å klargjøre arten og alvorlighetsgraden av koronararterie lesjoner. Avslørte: LAD proksimale segment uttrykt diffust endret lokalt innsnevrede eksentrisk med 80% med tegn på forkalkninger. RH LCA endret diffust gjennom hele kurset uten signifikant stenose. Med hensyn til mottatte data utføres følgende endovaskulære prosedyrer.

Stentimplantasjon 3 x 15 mm. med et antiproliferativt belegg i det proksimale segmentet av LAD. Ved oppblåsing balllona i stedet for opplysning er kjente bro, noe som indikerer tilstedeværelsen av en massiv plakk (med tegn på forkalkninger på IVUS data). Den fullstendige ekspansjonen av ballongen oppnås ved et trykk på 18 atm.

Angiogram av LCA etter stenting av det proksimale segmentet av LAD (sluttresultat).

Angiogram PKA (utgangspunktet). PKA diffust endret, i midtsegmentet stenotisert med 60-70%. Ifølge resultatene fra IVUS: PCA i midtsegmentet uttrykkes diffus med maksimal stenose med 70%. Gitt dataene fra CAG og IVUS ble direkte stenting av det midtre segmentet av PCA med en stent 3 x 24 mm utført. med et antiproliferativt belegg.

Angiogram PKA etter stenting av mellomsegmentet (sluttresultat).

Angiogram PKA etter stenting av mellomsegmentet (sluttresultat) i en annen projeksjon.

Stenting hjertet - hvor mange lever etter operasjonen?

stenting Det er et medisinsk kirurgisk prosedyre som er utført for å etablere en stent - en spesiell ramme som er plassert i åpningen av de hule organer, for eksempel koronar hjertekarene, og gjør det mulig å utvide området begrenses ved patologiske prosesser.

Fartøyene kan smale som et resultat av aterosklerose, og dette utgjør en stor trussel mot menneskers helse og liv. Avhengig av hvilke fartøy som er skadet, fører en nedgang i lumen til iskemi, en funksjonsfeil i hjernens sirkulasjon, aterosklerose i bena og andre farlige sykdommer.

For å gjenopprette patenter av arteriene, er noen teknikker kjent, de viktigste er:

 • konservativ terapi,
 • angioplastikk,
 • Stenting av hjertekar og andre berørte arterier,
 • koronar arterie bypass graft. Shunting hjertets kar - hva er det?

Koronar stenting av hjertekarene regnes som en av de mest effektive metoder for intravaskulær protese av hjerteårene under ulike patologier.

Indikasjoner for stenting

Hjertet er en kraftig pumpe som gir blodsirkulasjon. Sammen med blodsirkulasjonen til organer og vev begynner næringsstoffer og oksygen å strømme, i fravær av deres funksjon vil det være umulig.

Aterosklerose regnes som den vanligste kroniske sykdommen som påvirker arteriene. Over tid regnes aterosklerotiske plakk som vokser inne i veggen av karvegveggen, enkelt eller flere, som kolesterolavsetninger.

I tilfelle av proliferasjon i arteriene og forkalkning av bindevev i karveggene fører til en gradvis utvikling av deformasjon noen ganger begrenser åpningen for å fullføre utsletting av arterien, noe som vil føre til en varig, økende mangel på systemisk blodstrømmen, som mates gjennom den skadede arterie.

Med utilstrekkelig blodsirkulasjon i hjertemuskelen, føles en person utseendet av slike symptomer:

 1. smerte i brystet, ledsaget av frykt for døden;
 2. kvalme;
 3. kortpustethet;
 4. hjertebanken;
 5. overdreven svette.
 • Utvalg av pasienter med iskemi for kirurgisk inngrep utføres av en hjertekirurg. Pasienten skal gjennomgå den nødvendige undersøkelsen, som inkluderer alle nødvendige blod- og urintester for å bestemme arbeidet til de indre organer, lipogram, blodpropper.
 • elektrokardiogram vil gi en mulighet til å klargjøre stedet for skade på hjertemusklene etter et hjerteinfarkt, spredning og konsentrasjon av prosessen. Ultralydet i hjertet vil demonstrere arbeidet til hver avdeling av atriene og ventriklene.
 • Det er nødvendig å utføre angiografi. Denne prosessen består av å sette inn i beholderne i kontrastmedium og flere røntgenbilder, som utføres ved fylling av karet. De mest skadede grenene, deres konsentrasjon og graden av innsnevring er funnet ut.
 • Intravaskulær ultralyd bidrar til å vurdere evne til arterievegget innsiden.

Indikasjon for kirurgisk inngrep:

 • vanskelige vanlige angina angrep som kardiologen identifiserer som et preinfarkt;
 • Støtte for aortokoronary shunt som har en tendens til å begrense seg over 10 år;
 • av vitale tegn under et alvorlig transmursjonsinfarkt.

Kontra

Det er ikke mulig å komme inn i stent på tidspunktet for diagnosen:

 • Den vanlige skaden på alle kranspulsårene, i forbindelse med hvilke det ikke blir plass til stenting.
 • Diameteren av den trange arterien er mindre enn 3 mm.
 • Redusert blodpropp.
 • Dysfunksjon av nyrene, leveren, pustevansker.
 • Allergi av pasienten til preparater som inneholder jod.

Effektivitet av drift, konsekvenser

Denne metoden for terapi er preget av visse fordeler som tvinger spesialister til å velge kirurgisk inngrep.

Disse fordelene er:

 • kort varighet av kontrollperioden fra spesialistenes side av utvinning;
 • det er ikke nødvendig å kutte brystet;
 • en kort periode med rehabilitering;
 • relativt billig pris.

Mange pasienter som er tildelt denne operasjonen, er interessert i hvor trygg det er, og hvor mange personer som har gjennomgått det etter operasjonen lever.

Bivirkninger forekommer sjelden, hos ca 10% av pasientene. Men helt avvise en slik risiko bør ikke være.

Stenting av hjertekarene regnes som det mest sikre tiltaket av terapi. Pasienten bør nøye overvåke helsen, følge anbefalingene fra en spesialist, bruke nødvendige medisiner og gjennomgå undersøkelser i henhold til planen.

Det skjer at selv etter operasjonen forblir sannsynligheten for å begrense arterien, men den er liten, og forskere fortsetter å forske på dette området, og antall forbedringer øker.

Stenting av hjertet etter et hjerteinfarkt kan karakteriseres av farlige komplikasjoner som oppstår under kirurgisk inngrep, etter kort tid etter eller etter en lang periode.

rehabilitering

Etter denne operasjonen føles personen bedre, smerten i hjertet etter stenting blir ikke så sterk, men prosessen med åreforkalkning stopper ikke, bidrar ikke til endring i dysfunksjon av fettmetabolismen. Derfor må pasienten følge anbefalinger fra en spesialist, observere innholdet av kolesterol og sukker i blodet.

Målet med rehabilitering etter operasjonen:

 1. Gjenopprett til maksimal mulig funksjon av hjertet;
 2. Forebygging av postoperative komplikasjoner, særlig gjentakelse av innsnevring av stentede kar
 3. For å senke fremdriften av iskemi, forbedre prognosen av sykdommen;
 4. Øk pasientens fysiske evner, minimer begrensninger i livsstil;
 5. Reduser og optimaliser medisinebehandlingen mottatt av pasienten;
 6. Normalisere laboratorieindikatorer;
 7. Gi en psykologisk komfortabel tilstand til pasienten;
 8. Korrigere pasientens livsstil og oppførsel, noe som vil bidra til å redde resultatene oppnådd under rehabilitering.

REFERENCE TIL VÅRE LESER!

Nylig leste jeg en artikkel om Monastic te for behandling av hjertesykdom. Med denne te kan kurere FOREVER arytmi, hjertesvikt, aterosklerose, koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og mange andre sykdommer i hjertet og blodårene i hjemmet. Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte en pose.
Endringer jeg la merke til i en uke: Den konstante smerten og prikken i hjertet mitt plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel. Les mer »

Regler, anbefalinger etter operasjon, diett

Etter operasjonen er det nødvendig å holde seg til hvilerommet i en viss tid. Legen observerer forekomsten av komplikasjoner, anbefaler en diett, bruk av medisiner, restriksjoner.

Livet etter stenting har i tankene samsvar med visse krav. Når stenten er installert, skjer pasientens kardiorehabilitering.

Hennes grunnleggende krav er kosthold, treningsterapi og positivt humør:

 • For 1 uke Rehabiliteringsprosessen er knyttet til fysisk aktivitet begrensninger, bad er forbudt. 2 måneder eksperter anbefaler ikke å kjøre biler. Senere anbefalinger består av et kolesterolfritt kosthold, dosert fysisk aktivitet, regelmessig bruk av medisiner.
 • Det er nødvendig å fjerne fett fra kostholdet animalsk opprinnelse og begrense karbohydrater. Ikke ta fettstoffer svinekjøtt, oksekjøtt, lam, smør, bacon, majones og varmt krydder, pølser, ost, egg, pasta fra myk hvete, sjokolade, søt og mel, hvitt brød, kaffe, sterk te, alkoholholdige drikkevarer, soda.
 • I kostholdet Det er nødvendig å inkludere i menyen grønnsaks- og fruktsalater eller ferske juice, kokt fjærkre kjøtt, fisk, frokostblandinger, pasta, cottage cheese, sur melk, grønn te.
 • Trenger å spise litt, men ofte, 5-6 ganger, se på vekten. Hvis det er mulig, gjør losingsdager.
 • Hver dag, gymnastikk om morgenen bidrar til å øke stoffskiftet, tilpasser seg positivt humør. Gjør ikke øyeblikkelig vanskelige øvelser. Vandring anbefales, først i kort avstand, etter å øke avstanden. Nyttig rolig gange på trappene, trening på simulatorer. Du kan ikke føre til alvorlig overbelastning med takykardi.
 • medisinering er å ta stoffer som senker blodtrykket, statiner, for å normalisere kolesterolet og legemidler som reduserer trombose. De som lider av diabetes fortsetter spesiell terapi på anbefaling av endokrinologen.
 • optimalt, når rehabiliteringsprosessen etter operasjonen vil foregå i sanatorier eller alpinanlegg, under tilsyn av leger.

Postoperativ terapi har en viktig verdi, etter at pasienten etter 6-12 måneder skal drikke medisin hver dag. Angina og andre manifestasjoner av iskemi og aterosklerose er eliminert, men årsaken til aterosklerose forblir, som er risikofaktorene.

Mange pasienter stiller spørsmålet: Er det mulig å registrere funksjonshemning etter operasjonen? Stenting bidrar til å forbedre pasientens tilstand og vil gi ham riktig arbeidsevne, så det er ikke nødvendig med denne prosedyren.

Postoperativ prognose

 • Stenting av hjerteskjermer er en sikker operasjon som gir den rette effekten. Sannsynligheten for bivirkninger er lav. Selv etter stenting vil en person komme tilbake til den vanlige livsstilen og gjenopprette sin arbeidsevne.
 • Ikke glem det, at en upassende livsstil som forårsaket iskemi igjen kan forårsake tilstopping av arteriene dersom den ikke endres. Operasjonen kjennetegnes av en liten postoperativ gjenopprettingstid.
 • Med hensyn til den påfølgende prognosen, så stenting er effektiv i ca 80% av situasjonene. Det skjer at prosessen går tilbake, til tross for den påførte innsatsen, blir arterien igjen smalere. Men forskere fortsetter å utføre forskning og forbedre operasjonsteknologien. Antall positive resultater øker.
 • Nå kardiosurger Påfør helt nye stenter, minimere sannsynligheten for utseendet av revers innsnevring av kranspulsårene.

Mulige komplikasjoner etter operasjonen

I prosessen med å utføre stenting er det ulike negative konsekvenser, hvorav de mest kjente er:

 1. tilstopping av den opererte arterien,
 2. nederlag av vaskemuren,
 3. utseende av blødning eller dannelse av en hematom ved punkteringsstedet,
 4. En allergi mot et kontrastmiddel av varierende alvorlighetsgrad, inkludert nyresvikt.
 • Tar hensyn til det faktum at blodsirkulasjonen oppstår i menneskekroppen, i noen tilfeller under stenting, forekommer konsekvensene i de gjenværende arteriene som ikke påvirkes av operasjonen.
 • Økt risiko Utseendet på komplikasjoner etter operasjon hos personer med alvorlige nyresykdommer, diabetes mellitus og funksjonsfeil i blodkoagulasjonssystemet. Derfor blir slike pasienter grundig undersøkt før stenting, de er dessuten forberedt ved å ordinere spesielle medisiner, og deretter etter operasjonen blir de observert i intensivavdelingen eller gjenopplivningen.
 • Stenting garanterer ikke fra fullstendig utvinning fra iskemi. Sykdommen kan utvikle seg, andre aterosklerotiske plakk kan dannes i arteriene eller den tidligere kan vokse. Stenten selv kan overgrow eller skape en trombose over tid. Derfor er alle pasienter som har gjennomgått stentning av kranspulsårene under regelmessig tilsyn av legen, for å kunne identifisere sykdomsfallet igjen og sende det til en spesialist igjen.
 • Stenttrombose er en av de farligste konsekvensene etter operasjonen. Det er farlig at det utvikles når som helst: både i tidlig og sen postoperativ periode. Ofte fører denne konsekvensen til fremveksten av alvorlig smerte, og hvis den blir ubehandlet, fører det til hjerteinfarkt.
 • En mindre farlig konsekvens, men mer vanlig er stentens restose, som utvikler seg på grunn av stentens "innvekst" i vaskulærveggen. Dette er en naturlig prosess, men for noen pasienter utvikler den seg for aktivt. Lumen av den opererte arterien begynner å begrense betydelig, forårsaker et tilbakefall av angina pectoris.
 • Hvis du ikke følger medisinen, diett og diett foreskrevet av en lege, vil dannelsen av aterosklerotiske plakkene i kroppen utvikles, noe som vil føre til fremveksten av nye lesjoner i sunne tidligere arterier.

Tegn på komplikasjoner

Ca. 90% av situasjonene når stenten er installert, gjenopptar den riktige blodstrømmen i arteriene, og ingen komplikasjoner vises.

Men det er tilfeller der negative konsekvenser er sannsynlige:

 • Arteriell veggintegritetsfeil;
 • blødning;
 • Vanskeligheter med nyrearbeid;
 • Utseende av blåmerke på punkteringsstedet;
 • Restenose eller trombose i stentene.

En av de mulige komplikasjonene er okklusjonen av arterien. Det skjer ganske sjeldent, når en patologi oppstår, sendes pasienten straks til aortokoronary shunting.

Kostnad for drift

 • Kostnaden for stenting varierer fra arteriene som må opereres, samt fra staten, medisinsk institusjon, instrumentering, utstyr, type, totalt antall stenter og andre forhold.
 • Det er en høyteknologisk operasjon som krever bruk av et spesielt operasjonssystem, som er utstyrt med sofistikert dyrt utstyr. Stenting utføres i henhold til nye metoder av kvalifiserte kardiokirurger. I denne forbindelse vil operasjonen ikke være billig.
 • Kostnaden for stenting varierer i hvert land. For eksempel, i Israel, fra ca 6000 euro, i Tyskland - fra 8.000, i Tyrkia - fra 3.500 euro.
 • Stenting anses som en av de vanligste operasjonene i vaskulær kirurgi. Det er preget av lav traumatisme, gir den rette effekten og trenger ikke en lang gjenoppretting.

anmeldelser

De fleste anmeldelser Resultatene av stenting er positive, sannsynligheten for bivirkninger etter at prosedyren er minimal og det kirurgiske inngrepet selv anses som trygt. I visse situasjoner er det en mulighet for forekomst av en organismes allergi mot et stoff introdusert under en operasjon for røntgen observasjon.

pasienter, som gjennomgikk kirurgisk inngrep, karakteriserer dens likhet med en ganske enkel medisinsk prosedyre, og ikke en operasjon. Siden det ikke er behov for en lang gjenopprettingsperiode, føler pasientene at de har fullstendig gjenopprettet seg.

Ikke glem det, at med den ideelle teknikken for hjertekirurgi, er behovet for å ta vare på ens helse ikke negert.

Kardiolog - et nettsted om hjertesykdommer og blodårer

Cardiosurgeon online

Anatomi av kranspulsårene

For øyeblikket er det mange alternativer for klassifisering av koronararterier tatt i forskjellige land og sentre rundt om i verden. Men etter vår mening er det visse terminologiske forskjeller mellom dem, noe som skaper vanskeligheter med å tolke koronarangiografi av spesialister av forskjellige profiler.

Vi analyserte litteraturen om anatomi og klassifisering av koronararterier. Dataene fra litterære kilder er sammenlignet med sine egne. En arbeidsgruppe for koronararterier er utviklet i samsvar med nomenklaturen som er vedtatt i engelskspråklig litteratur.

Koronararterier

Fra anatomisk synspunkt er systemet med koronararterier delt inn i to deler - høyre og venstre. Med hensyn til kirurgi, er koronar seng delt i fire deler: den venstre hoved koronare arterie (trunk), den venstre fremre nedstigende arterie eller fremre nedstigende gren (LAD) og dens grener, den venstre sirkumflekse koronararterie (RH) og dens gren, høyre koronararterie (RCA ) og dets grener.

Høyre kranspulsåren

Den høyre koronararterien (høyre koronararterie) strekker seg fra den høyre sinus av Valsalvas og strekker seg i den koronale (atrioventrikulær) sulcus. I 50% av tilfellene umiddelbart utgangspunktet gir den første gren - den grenen av den arterielle kjegle (CONUS arterie, CONUS gren, CB), som mater infundibulum av høyre ventrikkel. For det andre er det en gren arterie sinusknute (S-A node arterie, SNA), som går fra den høyre koronararterien tilbake i rett vinkel inn i gapet mellom aorta og veggen i det høyre atrium, og deretter på sin vegg - til den sinusknute. Som en gren av den høyre kranspulsåren forekommer denne arterien i 59% tilfeller. I 38% av tilfellene er arterien av sino-atrial node en gren av den venstre konvolutten av arterien. Og 3% av den tilgjengelige blodtilførselen til sinoatrielt node av de to arterier (både på høyre og på konvolutten). Foran den koronale sulcus, i pasienter med akutt hjerte kant av den høyre koronararterie strekker seg helt marginal gren (gren skarp kant, akutt marginal arterie, akutt marginale gren, AMB), mer vanligvis fra en til tre, som i de fleste tilfeller har nådd toppunktet av hjertet. Deretter snur arterien tilbake, går til baksiden av den koronale sulcus og når "cross" av hjertet (stedet for skjæringspunktet mellom den bakre interventricular og atrioventrikulær hjerte furer).

Venstre kranspulsårer

Den venstre koronararterien (venstre koronararterie) starter fra den venstre bakre flate av pære av aorta og går inn i den venstre siden av den koronale sulcus. Dens hovedstamme (til venstre hovedkransarterien, LMCA) typisk kort (0-10 mm, en diameter i området fra 3 til 6 mm) og delt inn i den venstre fremre nedadgående (venstre fremre nedstigende arterie, LAD) og i hylsen (venstre cirkumfleks arterie, LCX) grener. I 30-37% av tilfellene her avviker tredje gren - mellomprodukt arterie (ramus intermedius, RI), på skrå skjærer det venstre ventrikulære veggen. LAD og OB danner en vinkel mellom dem, som varierer fra 30 til 180 grader.

Anterior interventricular gren

Fremre interventrikulære gren som ligger i den fremre interventrikulære sporet og kommer til toppen, langs front gi ventrikulære gren (diagonalt, diagonalen arterie, D) og den fremre skillevegg (septum gren)) grener. I 90% av tilfellene er en til tre diagonale grener definert. Den septalte grenen gren fra den fremre intervensjonen arterien i en vinkel på ca 90 grader, perforere interventricular septum, mate den. Fremre interventrikulære gren noen ganger kommer inn i det indre av den hjertemuskelen og de igjen faller ned i plogfuren og det ofte når toppen av hjertet, hvor omtrent 78% av folk roterer baktil på den mellomgulv overflaten av hjertet og i en kort avstand (10-15 mm) løftes oppad på baksiden av det interventrikulære sporet. I slike tilfeller danner det en bakre stigende gren. Her anastomiserer hun ofte med den terminale grenen av den bakre inngripsarterien - grenen til høyre kranspulsåren.

Konvoluttarterie

Konvolutt grenen av den venstre kransarterien er plassert på venstre side av koronare sulcus og i 38% av tilfellene gir første gren arterie sinusknute, og ytterligere stumpe marginal arterie (stumpe marginal arterie, stumpe marginale gren, OMB), typisk fra en til tre. Disse hovedsakelig viktige arteriene matrer frie veggen til venstre ventrikel. I tilfelle der det er en riktig type blodtilførsel, blir konvoluttgrenen gradvis tynnere, og avgrener grenene til venstre ventrikel. Ved relativt sjelden type venstre (10% av tilfellene), når den et nivå bakre interventrikulære spor og danner en bakre interventrikulære gren. Når enda mer sjelden, såkalt blandet type, er det to ventrikkel bakre gren av høyre koronar og cirkumfleks arterie fra. De venstre cirkumfleks arterie utgjør en viktig atriale grener, som inkluderer venstre atrial circumflex arterie (venstre atrial cirkumfleks arterie, LAC) og stor arterie anastomoser sjøøre.

Typer blodtilførsel til hjertet

Typen blodtilførsel av hjertet forstås å være den overordnede fordeling av høyre og venstre kranspulsårene på hjerteets bakre overflate.

I konvoluttåren er det også vanlig å skille tre segmenter:

Den høyre koronararterien er delt inn i følgende hovedsegmenter:

Koronar angiografi

Koronarangiografi (koronarangiografi) er en røntgenbilder av koronarbeinene etter administrering av en røntgenkontrastmiddel. Røntgenbildet registreres samtidig på 35 mm film eller digital media for senere analyse.

Grunnleggende angiografiske fremskrivninger

Formålet med prosedyren er å skaffe seg den mest komplette informasjonen om koronararteriens anatomi, deres morfologiske egenskaper, tilstedeværelsen av endringer i karene med en nøyaktig definisjon av lesjonens plassering og natur.

Profeten, legen kjære. of Sciences Yu.P. Ostrovsky

PMZhV i kardiologi hva er det

nøkkelord

artikkel

Introduksjon. Den muskulære broen (MM), som delvis overlapper koronarens lumen, er en medfødt anatomisk variant og er mer vanlig i LAD. MM forårsaker utvikling av IHD gjennom to uavhengige mekanismer, avhengig av dets anatomiske egenskaper (lengde, tykkelse, plassering). En mekanisme er den direkte mekanisk kompresjon av LAD ved tidspunktet for systole, å bidra utsettelse diastolisk avslapping arterie reduserer strømnings reserve og alvorlighetsgraden av perfusjon. Den andre mekanismen - styrke utviklingen av koronar aterosklerose, som bestemmer den proksimale LAD stenose MM, endotelial skade på grunn av bakgrunns unormal hemodynamikk (retrograd blodstrøm til munningen av LAD i systole). Anatomiske egenskaper hos MM er knyttet til valg av taktikk og utfallet av inngrep hos pasienter med IHD. Derfor, i tilfeller stenting om aterosklerotisk plakk plassert proksimalt MM muligens posisjoneringspartiet av stenten i MM som øker hyppigheten av uønskede langtids utfall som skyldes hovedsaklig forstyrrelser i stentet parti av MM. dermed MMs anatomiske egenskaper bør tas med i betraktning ved diagnostisering og valg av behandlingstiltak for IHD hos pasienter som har denne anatomiske egenskapen.

Formålet med studien. Bestemme effekten av graden av systolisk komprimering av LAD forårsaket av MM på forekomsten av kardiovaskulære hendelser i nær og langvarig periode etter stenting aterosklerotiske lesjoner som befinner seg proksimalt til MM.

Material og metoder. En prospektiv studie omfattet 17 pasienter med iskemisk hjertesykdom som gjennomgikk stenting av LAD i perioden fra januar 2012 til august 2013. Inkluderingskriteriene var: Tilstedeværelsen av MM i midten av LAD og stenose, lokalisert proksimal til MM. Ved posisjonering av stenter ble IVUS brukt til å forhindre utilsiktet stenting av en del av MM. Den angiografiske effektiviteten til stenting ble evaluert umiddelbart etter prosedyren, og også etter 6 måneder. Umiddelbare resultater ble tatt i betraktning: utviklingen av hjerteinfarkt (MI) i umiddelbar periode etter stenting, samt tilstedeværelsen og omfanget av gjenværende stenose. Som langvarig kliniske resultater stent stenose grad ble evaluert avhengig av den opprinnelige grad av systolisk kompresjon av arterien og tilstedeværelsen av komplikasjoner (hjerteinfarkt, behov for revaskularisering i lokaliserings dødsfall). Tilstedeværelsen og omfanget av gjenværende stenose ble bestemt ved kontrollangiografi og IVUS umiddelbart etter stenting og etter 6 måneder. I denne studien ble det bare brukt medikamentbelagte stenter.

Statistisk behandling av resultatene ble utført i pakken med applikasjoner Statistica 7.0, dataene presenteres i form "Median (standardavvik)". Forskjeller i utfallsfrekvenser ble bestemt ved bruk av Fishers kriterier og c 2. forskjeller i ikke-relaterte grupper ved kvantitative egenskaper ble estimert ved bruk av Mann-Whitney-testen.

Resultater. Gjennomsnittsalderen for pasientene inkludert i studien var 56,6 (4,7) år, antall mennesker - 13. I henhold til resultatene av koronar angiografi (CAG) myocardial bro med en maksimal grad av sammentrekning under systolen mer enn 50% ble observert hos 8 pasienter (gruppe I, menn - 6, kvinner - 2) og mindre enn 50% - hos 9 pasienter (gruppe II, menn - 7, kvinner - 2) var forskjellen i kjønn og aldersgrupper ikke klinisk signifikant (p (c2) = 0,66, p (U) = 0,45). Hos alle pasienter etter stentimplantasjon ble det oppdaget gjenoppretting av optimal antegrad blodstrøm.

Uønskede utfall i umiddelbar periode (akutte brudd på kransløpssirkulasjon, arteriediseksjoner, etc.) i begge gruppene ble ikke registrert.

Under 6 måneders oppfølging ble det ikke observert akutte koronarhendelser eller behovet for gjentatt myokardial revaskularisering hos pasienter i både gruppe I og II.

På slutten av periode stent restenosis priser ikke var forskjellig i grupper av pasienter med varierende grad av arteriell systolisk komprimering: i gruppe 1, restenose forekom hos 2 pasienter i gruppe 2, og - en pasient (P (c 2) = 0,55).

Konklusjoner. En forutsetning for stenting av LAD med distalt plassert MM er bruken av IVUS stent for posisjoneringsstyring. Det var ingen innflytelse på graden av systolisk trykk LAD (mer eller mindre 50%) på grunn av myokardial bro, hyppigheten av bivirkninger etter koronar stenting i det området som befinner seg proksimalt aterosklerotisk plakk. Ytterligere undersøkelse av forholdet av anatomiske parametre MM og restenose av stenter implantert på de proksimale aterosklerotiske lesjoner i LAD.

Koronar sirkulasjon. Venstre kranspulsårer

Anatomi av kransløpssirkulasjonen er veldig variabel. Spesielt koronar sirkulasjon av hver person er unik, som et fingeravtrykk, og derfor hver hjerteinfarkt "er unik." Dybden og utbredelsen av hjerteinfarkt avhenger av sammenflettede av mange faktorer, i særdeleshet medfødte anatomiske karakteristika for koronararteriene, graden av utvikling av sikkerheter, alvorlighetsgraden av den aterosklerotiske lesjon, tilstedeværelsen av en "prodrom" i form av angina, første luftet i det foregående infarkt dag (koronar "trening" av myokardium) spontan eller iatrogen reperfusjon et al.

Som du vet, hjerte mottar blod fra to kranspulsårer: den høyre kranspulsåren [a. coronaria dextra - i latin eller høyre koronararterie (RCA) - på engelsk] og forlot koronararterien [henholdsvis a. coronaria sinistra og venstre kranskärl (LCA)]. Dette er de første grenene av aorta som går fra høyre og venstre sines.

Fat av LCA [Norsk venstre venstre kranskärl (LMCA)] avviker fra toppen av venstre aorta-venstre sinus og går bak lungekroppen. Diameteren på LCA-stammen er fra 3 til 6 mm, lengden er opptil 10 mm. Vanligvis er stammen til LCA delt inn i to grener: den fremre intervensjonen (PMV) og konvolutten (Figur 4.11). I 1/3 tilfeller er LCA-stammen delt inn i tre kar, ikke de fremre to: den fremre intervensjonen, konvolutten og medianen (mellomliggende) grenen. I dette tilfellet ligger median grenen (ramus medianus) mellom den fremre intervensjonen og de omsluttende grener av LCA.

dette fartøyet - En analog av den første diagonale grenen (se nedenfor) og leverer vanligvis de anterolaterale delene av venstre ventrikel.

Anterior interventionricular (descending) gren av LCA følg anterior interventricular sulcus (sulcus interventricularis anterior) i retning av hjertepunktet. I engelsk litteratur kalles dette fartøyet den venstre anterior nedre arterien: venstre anterior nedstigende arterie (LAD). Vi vil holde mer anatomisk korrekt (F. H. Netter, 1987) og tillatt i den sovjetiske litteraturen uttrykket "fremre interventrikulære gren" (OV Fedotov et al 1985; pp. Mikhailov, 1987). Samtidig, når det beskrives koronarogrammer, er det bedre å bruke begrepet "anterior interventricular artery" for å forenkle navnet på dets grener.

Hovedgrener det siste - septal (penetrerende, septal) og diagonal Barriere grener divergerer fra PMA i rett vinkel og dypere inn i tykkelsen av det interventrikulære septum, hvor samme anastomose med grener som divergerer fra bunnen og bakre interventrikulære gren av høyre koronararterie (RCA). Disse grenene kan variere i antall, lengde, retning. Noen ganger er det en stor første septal gren (kjører enten vertikalt eller horisontalt, - som i parallell PMA), som avviker fra grenene til septum. Det bør bemerkes at av alle områder av hjerte interventricular septum av hjertet har mest tett vaskulære nettverket. Diagonale grener av PMA holdt på anterolaterale overflaten av hjertet, som leverer blod. Det er fra en til tre slike grener.

I 3/4 tilfeller av PMW Det slutter ikke ved apex, og, avrunding den siste rett pakket på den mellomgulv overflaten av det venstre ventrikulære bakre vegg, henholdsvis krovosnabzhaya både topp og delvis zadnediafragmalnye seksjoner av venstre ventrikkel. Dette forklarer fremkomsten av EKG-Q-bølge i bly aVF pasient med omfattende fremre infarkt. I andre tilfeller, og endte på eller før de når toppen av hjertet, PMA ikke spiller en betydelig rolle i sin blodtilførsel. Da spissen mottar blod fra den bakre interventrikulære gren av RCA.

Den proksimale siden foran Den intervensjonelle grenen av LCA kalles segmentet fra denne grenens munn før avreise av den første septal-grenen eller før avgang av den første diagonale grenen (mindre strenge kriterium). Følgelig er midtsegmentet segmentet av PMV fra slutten av det proksimale segmentet til avgang av den andre eller tredje diagonale grenen. Videre ligger den distale delen av PMV. Når det bare er en diagonal gren, bestemmes grensene for de midtre og distale segmentene omtrent.

Innhold i emnet "Myokardinfarkt på EKG":

Anterior intervensjon av den venstre koronararterien

Informasjon, relevant «Anterior intervensjon av venstre kranspulsår»

Cirkumfleks gren av venstre koronararterie avviker fra stammen under øyet av venstre atrium. Det fortsetter til venstre og bak på venstre side av den koronale sulcus. Etter utladning av flere bakre venstre ventrikulære grener som faller ned på den butte kant av hjertet parallelt med diagonale grenen strekker seg fra den fremre interventrikulære grenen av cirkumfleks gren av den venstre koronararterie, "gir" stump marginale gren

Munningen av venstre koronar åpnes i veggen av aorta ascendens på toppen av venstre koronar sinus, mer anteriort i rommet mellom flyet og venstre øre atriet. Stammen av den venstre koronararterie (venstre koronararterie segment fra munnen til stedet for sin oppdeling i den fremre interventrikulære gren og circumflexa gren av den venstre koronararterie) kan ha forskjellige lengder. kan

Fra høyre koronar bihule drenerer 5-6 små arterier fremsiden av høyre og venstre aurikler. Munningen av høyre koronararterie åpnes i frontveggen av stigende aorta i midten av høyre koronar sinus og ligger litt under munningen av venstre koronararterie. Den høyre koronararterien fortsetter til høyre og går i høyre side av AV-sporet.

Den septalte grener strekker seg fra den fremre intervensjonen grenen i en rett vinkel og penetrerer dypt inn i interventricular septum. Antall septal-grener kan være forskjellige. Noen ganger har den første septal-grenen en diameter som er tilstrekkelig for angioplastikk og stenting. Tilstedeværelsen av septal-grener i en stor arterie bekrefter at dette er den fremre intervensjonen. Ofte dette

Blodforsyning til det menneskelige hjerte utføres av tre praktisk talt ekvivalente fartøy. Dette er de venstre fremre nedstigende og cirkumfleks grenen av den venstre koronar, dannet under rekalibrering av venstre hoved koronar, og retten koronar

ANATOMI Myokard gir blod til høyre og venstre kranspulsårer (Figur 19-10). Retningen av den arterielle blodstrømmen i hjertet er fra epikardiet til endokardiet. Etter perfusjon av myokardiet, går blodet tilbake til høyre atrium gjennom koronar sinus og hjertets fremre vener. En liten mengde blod returneres direkte til hjertekamrene gjennom veziumårene. Den høyre kranspulsår er normal

Sekvensen der dilatasjon av koronarstenoser oppstår, er direkte relatert til sikkerheten og effekten av angioplastikk. Komplette okklusjoner, som er gitt av collaterals fra andre arterier, dilaterer først, så blir dilatasjoner utsatt for hemodynamisk signifikante stenoser i arteriene som leverer den andre delen av myokardiet. Hvis den viktigste hemodynamiske stenosen er lokalisert i

Hovedkilden til blodtilførsel til hjertet er kranspulsårene (figur 1.22). Venstre og høyre kranspulsårene avgrener seg fra den opprinnelige delen av stigende aorta i venstre og høyre bihuler. Plasseringen av hver kranspulsår varierer både i høyden og i omkretsen av aorta. Munnen til venstre kranspulsår kan være på nivået av den frie kanten av semilunarflappen (42,6% av observasjonene), høyere eller

Lederkateter. Ofte er munnen til høyre koronararterien vellykket kateterisert med katetre av typen Judkins Right og Amplatz Right eller Hockey Stick - til venstre kranspulsåren. For åpning av den venstre koronararterie, circumflexa gren, sidegren og andre store arterier i den venstre koronararterie-system, som vanligvis brukes Judkins-type føringskateter

Hjertet av menneske tilføres med blod på venstre og høyre kransarterier, som avviker fra den oppadstigende del av aortabuen til venstre og høyre koronare sinus (fig. 1,60 til 1,62). Den mest pålitelige metoden for intravital kranspulsavbildning er koronar angiografi. Analyse av aterosklerotiske lesjoner, avslørt på koronarogrammer, bestemmer taktikken for behandling av pasienter med

PTCA munningen av koronararteriene kan behandles som angioplastikk stenose ligger på et sted av utdannelse arterie (koronararterie anastomose) eller dens grener (munningen av sidegrenen) (fig. 1.110a b). For eksempel, den første diagonale grenen strekker seg fra den fremre interventrikulære gren av den venstre koronararterie stenose og med et opprinnelsespunkt - stenose av den første diagonale grenen. Stenose av munnen

Av det som er sagt ovenfor, er det klart at LCA leverer blod mye større i volum og i verdi enn hjertefeltet. Imidlertid er det vanlig å vurdere hvilken type blodtilførsel (venstrehånd, høyrehånd eller uniform) er tilstede i pasienten. Det er et spørsmål om hvilken arterie i et bestemt tilfelle den bakre intervensjonære arterien dannes, hvor blodforsyningsområdet er den bakre tredje

Konstruksjonene i hjertet er forårsaket av elektriske impulser som stammer fra ledersystemet - dette er et spesialisert modifisert hjertevev. Normalt er pulser generert i sinusknuten, atrial passere gjennom og nå atrioventrikulær node (A-B), og deretter ført til ventriklene gjennom det høyre og venstre ben His bundle og Purkinje fibernett og nå kontraktile celler

Koronararterieanomalier er sjeldne. Utbredelsen av disse anomaliene i befolkningen er ukjent. Ifølge ulike data oppdages de i 0,3-1,2% av pasientene som gjennomgått koronar angiografi. Den hyppigste koronare anomali er a. sirkulasjonsflax (som regel går fartøyet fra høyre koronar sinus). I denne gruppen ble det ikke observert noen bivirkninger. Men opprinnelsen til venstre kranspulsårer fra høyre eller

I kliniske observasjoner i 1 år til 3 års pasienter etter CABG og angioplastikk var det ingen signifikante forskjeller i slike indikatorer som dødelighet, MI, treningstoleranse. Imidlertid, å sammenligne resultatene fra bypass kirurgi og koronar angioplastikk, bør det bemerkes at i gruppen av PTCA flere pasienter med tilbakevendende angina enn i CABG gruppen (30-40% sammenlignet med 20-25%), 3-10 ganger

Prognose for gjenoppretting etter stenting av hjertekarene

Forbedring av moderne metoder for kirurgisk behandling, som for eksempel kirurgi stenting årene i hjertet, med pre- og postoperativ medisinsk støtte gjør det mulig å motta gode kliniske resultater for hjertesykdom i nær og fjern periode. Den eneste signifikante tilstanden for effektiv stenting er rettidig behandling av pasienten for medisinsk behandling.

Indikasjoner for kirurgisk behandling

Restaurering av blodstrømmen i hjertets kar øker pasientens varighet og livskvalitet. Foretrukket denne eller denne behandlingsmetoden, evaluerer alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner, graden av reduksjon av blodstrømmen i hjertet, det anatomiske løpet av de berørte karene. På den måten sammenligner de mulige farer, med tanke på effekten av konservativ terapi.

Indikasjoner for stenting av hjerteskjermer:

 • ineffektivitet av medisinering;
 • Tilstedeværelsen av progressiv angina pectoris;
 • tidlig kirurgisk inngrep utføres i tidlige stadier av hjerteinfarkt;
 • økningen i fenomenene iskemi i postinfarktperioden mot bakgrunnen av den pågående behandlingen;
 • infarkt av hele tykkelsen av veggen av myokardiet;
 • predinfarktnoe tilstand;
 • signifikant stenose, mer enn 70% av venstre kranspulsårer;
 • stenosed med 2 eller flere kar i hjertet;
 • Fare for utvikling av livstruende komplikasjoner på grunn av hjertesykemi.

Stentning av kranspulsårene utføres med det formål å utvide lumen i karet og gjenopprette blodstrømmen langs den.

Kontraindikasjoner til kirurgi

Kontraindikasjoner til stenting kan skyldes hjertesykdom, eller alvorlig sammenhengende patologi:

 • forstyrrende tilstand av pasienten;
 • intoleranse av jodholdige kontrastmidler brukt under operasjonen;
 • lumen på fartøyet som krever en stent mindre enn 3 mm;
 • diffus stenose av myokardiske kar, når stenten ikke lenger er effektiv;
 • forsinket blodpropp
 • dekompensert luftveier, nyre- og leverinsuffisiens.

Typer av stenter for kirurgi

En stent er en tilpasning som vil utvide fartøyets lumen og forblir i det for alltid. Den har en maskestruktur. Stents er forskjellige i sammensetning, diameter og konfigurasjon av masken.

Stentning av koronarbeholdere utføres ved bruk av konvensjonelle stenter og medikamentbelagte sylindere. Konvensjonell laget av rustfritt stål, kobolt-krom legering. Funksjon - for å støtte fartøyet i sin utvidede tilstand.

I stenter med et stoffbelegg utvikler restenoser sjeldnere, de blir ikke trombosed. Imidlertid bør ikke alle stoffeluerende stenter betraktes som en panacea. Når man analyserer hvor langt den langsiktige dødeligheten fra hjerteinfarkt er med stenting med et legemiddelbelegg og uten det, er det ingen pålitelig forskjell.

Følgende typer preparater brukes til å dekke stentene:

Hvilken stent er nødvendig for pasienten, bestemmer legen, avhengig av situasjonen. Hvis det var tidligere stenting, og det var et tilbakefall av stenose, er det nødvendig med gjentatt inngrep - stenting av VTK.

Diagnostiske metoder som er nødvendige for å ta stilling til operasjonen

Hvis hjertebeholderens koronare stenting utføres på en planlagt måte, blir det utført et kompleks av undersøkelser som inkluderer:

 • Generell blod- og urintest;
 • biokjemisk blodprøve;
 • koagulogram - viser tilstanden til blodets koaguleringssystem;
 • EKG i hvile og med stresstester;
 • single-foton-utslipp CT;
 • funksjonelle tester;
 • perfusjon scintigrafi;
 • ekkokardiografi og stress Echo-KG;
 • PET;
 • Stress MRI;
 • Koronarografi, som på mange måter overgår de ovennevnte metodene, men er invasiv.

Stenting av hjertet er utført etter koronar angiografi av koronararteriene, hvor naturen av lesjonen er beregnet diameteren av den stenotiske fartøyet og dets anatomiske kurs.

De viktigste stadiene av operasjonen

Intervensjon utføres under røntgenoperasjonsforhold under lokalbedøvelse. I dette tilfellet blir et kateter satt inn i lårbenet, koronar angiografi utføres.

På enden av kateteret er en ballong med en stent. I stedet for stenose er ballongen hovent, knusende en aterosklerotisk plakk, økningen av fartøyets diameter øker umiddelbart. Stenten er et rammeverk for vaskemuren. Etter gjenopprettingen av blodstrømmen blåses ballongen av, og stenten forblir i karet.

Etter å ha stanset hjerteskjærene, er pasienten 3 dager på sykehuset, og får antikoagulantia og trombolytika. Den første dagen blir tildelt hvilestøtte, fordi det er risiko for dannelse av et hematom ved punkteringsstedet i lårbenet. I nærvær av komplikasjoner kan lengden på sykehusinnleggelsen øke.

Mulige komplikasjoner etter kirurgi:

 • koronar spasmer;
 • hjerteinfarkt;
 • stent trombose;
 • tromboembolisme;
 • hematom av stor størrelse på låret.

Gjenopprettingstid

Fra den andre dagen etter stenting er respiratorisk gymnastikk og fysioterapi øvelser foreskrevet. Først holdes de i sengen.

En uke etter operasjonen blir treningsbehandling utført under tilsyn av en lege, leder av treningsbehandling.

Varigheten av gjenopprettingstiden avhenger av alvorlighetsgraden av aterosklerotiske lesjoner i hjertekarene, antall stentede kar og tilstedeværelsen i det tidligere myokardieinfarkt. Rehabilitering etter hjerteinfarkt og stenting tar lengre og vanskeligere.

Varigheten av behandling og sengestil varer lengre, varigheten av treningsbehandling under medisinsk tilsyn varer ca. 2,5-3 måneder.

Myokardial revaskularisering er en av de sikreste hjerteoperasjonene. Hun reddet liv og returnerte tusenvis av pasienter til jobb. Men suksessen avhenger av oppfyllelsen av en viss tilstand - kompetent og konsekvent rehabilitering etter stenting er obligatorisk:

 • Den første måneden anbefalte begrensning av fysisk aktivitet, hardt arbeid;
 • du trenger en enkel fysisk trening om morgenen på pulsen på ikke mer enn 100 slag per minutt;
 • blodtrykket bør ikke være høyere enn 130/80 mm Hg. Artikkel;
 • det er nødvendig å utelukke hypotermi, overoppheting, isolasjon, bad, badstue, svømmebasseng.

Det er bedre å leve stille, gå til fots og puste frisk luft.

Rehabilitering etter operasjon, unntatt dosert fysisk aktivitet, overholdelse av riktig ernæring, behandling av somatiske sykdommer inkluderer medisinsk behandling. Instruksjon til en konstant, sunn livsstil skal begynne i de første dagene etter operasjonen, når motivasjonen for utvinning fortsatt er veldig sterk.

medisinering

Valg av terapi, varigheten og timingen avhenger av den spesifikke kliniske situasjonen. Antiplatelet og antitrombotiske legemidler er foreskrevet, som foreskrives av legen.

Formålet med avtalen er å forhindre utvikling av trombose i karene. Risikoen for blødning, iskemi vurderes. Livet etter stenting innebærer å ta visse medisiner som avhenger av arten av operasjonen.

Følgende legemidler brukes:

Dosering og kombinasjon av legemidler etter stenting bestemmes av den behandlende legen.

Forebygging av vaskulær sykdom

Etter gjenopprettelsen av blodstrømmen i ett eller flere fartøy, vil problemet med hele organismen ikke bli løst. Plaques på veggene på fartøyene fortsetter å danne. Det videre forløb av hendelser avhenger av pasienten. Legen anbefaler en sunn livsstil, normal ernæring, behandling av endokrine patologi og metabolske sykdommer. Hvor mange pasienter lever, avhenger av hvor mye de utfører medisinske avtaler.

Livet etter et hjerteinfarkt og stenting inkluderer sekundær forebygging, noe som innebærer følgende prosedyrer:

 • levering av laboratorietester, klinisk undersøkelse en gang hver 6. måned;
 • en individuell plan for fysisk aktivitet, som ble foreskrevet av legen til det fysiske treningssenteret;
 • diett og vektkontroll;
 • vedlikehold av blodtrykk;
 • behandling av diabetes mellitus, kontroller blod lipid nivåer;
 • screening av psykiske lidelser;
 • vaksinasjon mot influensa.

Tilbakemelding på stenting av hjerteskjermer antyder en raskere utvinning enn etter aortokoronær bypassoperasjon.

Hvis det er umulig å utføre stenting (ugunstig anatomi, mangel på tekniske evner), er det nødvendig å utføre aortokoronary shunting.

Kostholdet etter stenting er rettet mot å redusere vekten med 10% av originalen.

 • utelukke fett, stekt og salt;
 • bruk omega-3 fettsyrer, fiskeolje;
 • redusere mengden lett fordøyelige karbohydrater, brød fra fullkornsbrød er tillatt;
 • diversifisere diett av plante, proteinprodukter.

Forventet levetid, prognose for gjenoppretting

Longevity analyse viste at overlevelse er 89,3% ved 5 år etter stenting, mens dødeligheten etter det første myokardinfarkt behandlet uten operasjon er 10% per år.

Ustabil angina uten stenting i 30% fører til hjerteinfarkt innen de første 3 månedene fra utseendet. Etter stenting utvikler infarkt ikke.

En rettidig operasjon, som førte til gjenopprettelse av tilstrekkelig blodtilførsel til hjertet, forbedrer kvaliteten og forlenger forventet levetid. Imidlertid innebærer kirurgisk behandling uten tilstrekkelig grunnlag en uberettiget risiko for pasienter. Oftere er stenting rettferdiggjort hos pasienter med akutt koronarsyndrom, mot bakgrunn av et komplisert infarktforløp.

Kirurgisk behandling hos pasienter med asymptomatisk sykdom er bare tillatt med dårlig belastningstest. For tiden anses denne behandlingsmetoden for urimelig.

Stenting av hjerteskjærene forbedrer prognosen til pasientens fremtidige liv med dusinvis av ganger.

Les Mer Om Fartøyene