Stenting av nyrearterien

Spesifikke symptomer som gjør det mulig å skille mellom vasorenal hypertensjon eksisterer ikke, derfor er alle pasienter med stadig høyt blodtrykk vist å utføre studier for å studere nyreblodstrøm.

Aterosklerotiske plakk kan detekteres på begge nyrearteriene, de mest vanlige metodene for undersøkelse av renal blodstrøm er ultralyd (US) tosidig skanning, CT og MR-angiografi. Angiografi opptar et spesielt sted i påvisning av stenoser av nyreartistene. Umiddelbart etter at denne studien er fullført, kan legen tilby en behandlingsprosedyre - angioplastikk eller stenting av nyrearterien.

Behandling av vasorenal hypertensjon

Medisinsk behandling

Behandling av hypertensjon utføres vanligvis av flere stoffer. En gruppe reduserer hjerteutgang, den andre utvider perifere fartøy, en rekke stoffer reduserer effektene av nyrehormoner renin og angiotensin. Imidlertid tar det flere stoffer i store doser risikoen for alvorlige bivirkninger og fører ikke alltid til tilstrekkelig kontroll over blodtrykket. I denne forbindelse er en viktig rolle i behandlingen av vasorenal hypertensjon korreksjonen av blodstrømmen til nyrene. Angioplastikk og stenting av nyrearteriene kan være nyttig, er det faktum at selv om man ikke umiddelbart kan oppnå blodtrykk (140/90) de ønskede siffer, vil de bidra til å redusere mengden av medikamenter man bruker eller dosering, og for å oppnå bedre kontroll av blodtrykket. Intervensjonelle metoder for behandling av vasorenal hypertensjon.

Stenting av nyrearteriene

Utviklingen av nyskapende medisinsk teknologi har betydelig utvidet mulighetene for å behandle vasorenal hypertensjon. Rentgenhirurgicheskie behandlinger (angioplastikk, stenting) har blitt et alternativ til åpen kirurgi for nyrearterien bypass kirurgi, har mange leger og forskere vist en høy frekvens av teknisk suksess og relativ sikkerhet for angioplastikk av nyrearteriene, gode langsiktige resultater av denne prosedyren. Klinikken for nyskapende kirurgi bruker de nyeste teknikkene og perfekte verktøy for intervensjonelle inngrep på nyrearteriene. I noen tilfeller kan stenting av nyrearteriene suppleres med ablation (cauterization) av nevrale bunter som forårsaker en ekstra spasm av arterien.

Radiofrekvensablation i arteriell hypertensjon

Malign hypertensjon kan behandles ved hjelp av moderne metoder for radiofrekvensablation. I nyreartarien utføres en radiofrekvensprobe, hvorav mikrobølger oppvarmer de små nerveplexusene rundt arterien. Etter prosedyren fjernes krampen i nyren og arterietrykket reduseres jevnt.

Stenose av nyrene arterier (PA): årsaker, tegn, diagnose, hvordan å behandle, operasjon

Stenose av nyrearterien (SPA) er en alvorlig sykdom, ledsaget av en innsnevring av lumen på fartøyet som føder nyrene. Patologi er ansvar for ikke bare nevrologer, men også kardiologer, siden hoved manifestasjonen er vanligvis alvorlig hypertensjon, noe som er vanskelig å korrigere.

Pasienter med stenose av nyrearterien - hovedsakelig eldre (etter 50 år), men også i ung stenose kan også diagnostiseres. Blant eldre mennesker med åreforkalkning menn to ganger mer enn kvinner, og i medfødt vaskulær patologi er dominert av kvinner, i hvem sykdommen manifesterer seg etter 30-40 år.

Hver tiende, som lider av høyt blodtrykk, som hovedårsak til denne tilstanden har stenose i nyrene. I dag er det allerede kjent og beskrevet mer enn 20 forskjellige endringer som fører til innsnevring av nyrearteriene (PA), trykkoppbygging og sekundære sklerotiske prosesser i parankymen til orgelet.

Utbredelsen av patologi krever ikke bare bruk av moderne og nøyaktige diagnostiske metoder, men også rettidig og effektiv behandling. Det er anerkjent at De beste resultatene kan oppnås ved kirurgisk behandling av stenose, mens konservativ terapi spiller en støttende rolle.

Årsaker til PA Stenose

De vanligste årsakene til innsnevring av nyrearterien er atherosklerose og fibromyschechnaya dysplasi av arterieveggen. Aterosklerose står for opptil 70% av tilfellene, fibromuskulær dysplasi er omtrent en tredjedel av tilfellene.

aterosklerose nyrearteriene med innsnevring av lumen er vanligvis funnet i eldre menn, ofte med eksisterende koronar hjertesykdom, diabetes, fedme. Lipid plaques vanligvis lokalisert i de første segmenter av nyrearterier nær aorta, som også kan påvirkes ved aterosklerose, ofte mye mindre påvirket midten vaskulær avdeling og gren område i parenchyma av organet.

Fibromuskulær dysplasi er en medfødt patologi, der arterienes vegg tykker seg, noe som fører til en nedgang i lumen. Denne lesjonen er vanligvis lokalisert i midten av PA, 5 ganger oftere diagnostisert hos kvinner og kan være bilateral.

aterosklerose (høyre) og fibromuskulær dysplasi (venstre) - hovedårsakene til PA-stenose

5% SPA på grunn av andre årsaker, inkludert vaskulære veggen inflammasjon, aneurysmal ekspansjon, trombose og emboli, nyrearteriene, tumor kompresjon, som ligger utenfor, Takayasus sykdom, nephroptosis. Hos barn forekommer det intrauterin forstyrrelse av utviklingen av det vaskulære systemet med PA stenose, noe som vil manifestere hypertensjon allerede i barndommen.

Både ensidig og bilateral stenose av nyrene er mulig. Nederlaget for begge fartøyene observeres med medfødt dysplasi, aterosklerose, diabetes og fortsetter mer ondartet, fordi umiddelbart to knopper er i en tilstand av iskemi.

Hvis blodforsyningen brytes til nyrekarene, aktiveres systemet som regulerer nivået av arterielt trykk. Hormonet renin og angiotensin-konverterende enzym bidrar til dannelsen av et stoff som forårsaker krampe av små arterioler og en økning i perifer vaskulær motstand. Resultatet er hypertensjon. Samtidig produserer binyrene et overskudd av aldosteron, under påvirkning av hvilken væske og natrium beholdes, noe som også bidrar til økt blodtrykk.

Med nederlaget til selv en av arteriene, høyre eller venstre, blir de ovenfor beskrevne mekanismer for hypertensjon lansert. Over tid blir en frisk nyre "gjenoppbygget" til et nytt nivå av trykk, som fortsetter å opprettholdes selv om den syke nyre er fjernet helt eller blodstrømmen gjenopprettes ved angioplastikk.

I tillegg til å aktivere trykkvedlikeholdssystemet, er sykdommen ledsaget av iskemiske forandringer i selve nyrene. På bakgrunn av mangel på arterielt blod oppstår den rørformede dystrofi, bindevevet i organets stroma og glomeruli vokser, noe som til slutt fører til atrofi og nephrosclerose. Nyren blir tettere, mindre og ikke i stand til å utføre funksjonene som er tildelt den.

Manifestasjoner av SPA

I lang tid kan SPA eksistere asymptomatisk eller i form av godartet hypertensjon. Levende kliniske tegn på sykdommen vises når innsnevringen av fartøyet når 70%. Blant symptomene er de fleste tegn sekundær nyrearteriell hypertensjon og tegn på nedsatt parenchymprestasjon (redusert urinfiltrering, forgiftning ved metabolske produkter).

Vedvarende økning i trykk, vanligvis uten hypertensive kriser hos unge pasienter antyder legen en ide om en mulig fibromuscular dysplasi, og hvis pasienten har krysset den 50 år milepæl - mest sannsynlig aterosklerotiske lesjoner av nyrearterier.

Renal hypertensjon er preget av en økning i ikke bare systolisk, men også diastolisk trykk, som kan nå 140 mm Hg. Art. og mer. Denne tilstanden er ekstremt vanskelig å behandle med standard antihypertensive stoffer og skaper stor risiko for hjerte-katastrofer, inkludert hjerneslag og hjerteinfarkt.

Blant klager hos pasienter med nyrehypertensjon er:

 • Sterk hodepine, støy i ørene, blinkende "flyr" foran øynene;
 • Redusert minne og mental ytelse;
 • svakhet;
 • svimmelhet;
 • Søvnløshet eller døsighet i løpet av dagen;
 • Irritabilitet, følelsesmessig ubalanse.

Permanent høy belastning på hjertet skaper forutsetninger for dets hypertrofi, pasienter klager over brystsmerter, hjertebank, følelse forstyrrelser legeme, kortpustethet, i alvorlige tilfeller, lungeødem utvikler seg, noe som krever akutt behandling.

I tillegg til hypertensjon, kan det være alvorlighetsgrad og smerte i lumbalområdet, utseendet av blod i urinen, svakhet. Ved overstyring av aldosteronsekretjon av binyrene, drikker patienten mye, tildeler en stor mengde ukoncentrert urin ikke bare om dagen, men også om natten er kramper mulig.

Ved begynnelsen av sykdommen opprettholdes nyrearbeid, men hypertensjon vises allerede, som imidlertid kan behandles med medisiner. Subkompensasjon preges av en gradvis nedsatt nyrefunksjon, og i dekompensasjonsstadiet er tegn på nyresvikt tydelig. Hypertensjon i terminalfasen blir ondartet, trykket når maksimale tall og er ikke "slått av" av medisiner.

SPA er farlig, ikke bare for dets manifestasjoner, men også komplikasjoner i form av hjerneblødninger, hjerteinfarkt, lungeødem mot bakgrunnen av hypertensjon. I de fleste pasienter er retina påvirket, og løsningen og blindheten er mulig.

Kronisk nyresvikt er den siste fasen av patologi, etterfulgt av forgiftning utvekslingsprodukter, svakhet, kvalme, hodepine, liten mengde urin, som kan filtreres uavhengig nyre, økning av ødem. Pasienter utsatt for lungebetennelse, perikarditt, peritonitt, slimhinne lesjoner i øvre luftveier og fordøyelseskanalen.

Hvordan identifisere stenose av nyrearteriene?

Undersøkelse av pasienten med mistenkt venstre eller høyre nyrearterie-stenose begynner med en detaljert forklaring på klagerne, tidspunktet for deres utseende, responset på konservativ behandling av hypertensjon, hvis den allerede er foreskrevet. Videre vil legen lytte til hjertet og de store fartøyene, foreskrive blod- og urintester og ekstra instrumentelle undersøkelser.

stenose av begge nyrearterier på et angiografisk bilde

Ved en primær undersøkelse er det allerede mulig å avsløre utvidelse av hjertet på grunn av hypertrofi i venstre divisjoner, styrking av den andre tonen over aorta. I den øvre buken høres lyd, noe som indikerer en innsnevring av nyrene.

De viktigste biokjemiske indikatorene for SPA vil være nivået av kreatinin og urea, som økes på grunn av utilstrekkelig filtreringsevne hos nyrene. I urinen finner du røde blodlegemer, leukocytter, proteinflasker.

Fra flere diagnostiske metoder gjelder ultralyd (nyrene er redusert i størrelse), og Doppler lar deg fikse innsnevringen av arterien og endringen i hastigheten på blodstrømmen langs den. Informasjon om størrelse, plassering, funksjonalitet kan oppnås ved radioisotopstudie.

Den mest informative metoden for diagnose er anerkjent arteriography, når ved hjelp av kontrastradiografi bestemme plasseringen, graden av stenose av PA og brudd på hemodynamikk. Det er også mulig å gjennomføre CT og MR.

Behandling av nyrearterie stenose

Før behandlingen påbegynnes, vil legen anbefale pasienten å forlate dårlige vaner, begynne å følge en diett med redusert inntak av salt, begrense væsken, fettene og lett tilgjengelige karbohydrater. Med aterosklerose med fedme, er vekttap nødvendig, siden fedme kan skape ytterligere vanskeligheter med å planlegge kirurgisk inngrep.

Konservativ terapi for stenose av nyrearteriene er av hjelpemulighet, det tillater ikke å eliminere hovedårsaken til sykdommen. Samtidig må pasientene korrigere blodtrykk og urinering. Langtidsbehandling er indisert for eldre og personer med en vanlig aterosklerotisk vaskulær lesjon, inkludert koronar.

Siden den viktigste manifestasjonen av stenose av nyrene arterien blir symptomatisk hypertensjon, er behandlingen rettet først og fremst for å senke blodtrykket. Til dette formål foreskrives diuretika og antihypertensiva. Man bør huske på at med en kraftig innsnevring av lumen av nyrearterien, bidrar en reduksjon i trykk til normale figurer til forverring av iskemi, fordi blodet til parankymen til orgelet i dette tilfellet vil komme enda mindre. Iskemi vil forårsake progression av sklerotiske og dystrofiske prosesser i tubuler og glomeruli.

Medikamentene som foretrekkes av hypertensjon på bakgrunn av PA stenose er ACE-inhibitorer (kapropril), men i den aterosklerotiske innsnevring av fartøyene, er de kontraindisert, inkludert de med kongestiv hjertesvikt og diabetes, så blir erstattet:

 1. Kardioselektive beta-blokkere (atenolol, egilok, bisoprolol);
 2. Blokkere av langsomme kalsiumkanaler (verapamil, nifedipin, diltiazem);
 3. Alfa-adrenoblokere (prazosin);
 4. Loop diuretics (furosemid);
 5. Imidazolinreseptoragonister (moxonidin).

Doser av rusmidler velges individuelt, mens det er ønskelig å ikke tillate en kraftig nedgang i trykk, og når man velger riktig dosering av legemidlet, overvåkes nivået av kreatinin og kalium i blodet.

Pasienter med aterosklerotisk stenose trenger utnevnelse av statiner for å korrigere brudd på fettmetabolismen, diabetes viser lipidsenkende midler eller insulin. For å forhindre trombotiske komplikasjoner, aspirin, brukes klopidogrel. I alle tilfeller er doseringen av legemidlene valgt under hensyntagen til filtreringskapasiteten til nyrene.

Ved alvorlig nyresvikt med aterosklerotisk nephrosclerose blir pasienter tildelt hemodialyse eller peritonealdialyse på poliklinisk basis.

Konservativ behandling gir ofte ikke den ønskede effekten fordi stenose gjennom narkotika ikke kan elimineres, så hoved- og Det mest effektive tiltaket kan bare være en kirurgisk operasjon, hvor indikasjonene er:

 • Stenose av alvorlig grad, forårsaker et brudd på hemodynamikk i nyrene;
 • Narring av arterien i nærvær av en enkelt nyre;
 • Ondartet hypertensjon
 • Kronisk svikt i organet i lesjonen av en av arteriene;
 • Komplikasjoner (lungeødem, ustabil angina).

Typer av inngrep som brukes i SPA:

 1. Stenting og ballong angioplasti;
 2. bypass kirurgi;
 3. Reseksjon og proteser av nyrene
 4. Fjerning av nyre;

angioplastikk og stenting av PA

Stenting er å installere et spesielt rør av syntetiske materialer inn i lumen av nyrearterien, som styrkes på stedet for stenose og lar deg justere blodstrømmen. Med ballongangioplasti setter en spesiell ballong inn gjennom lårbenet gjennom kateteret, som blåses opp i stenoseområdet og derved ekspanderer det.

Video: angioplastikk og stenting - en minimal invasiv måte å behandle SPA på

Med aterosklerose i nyrene, vil den beste effekten bli omgå, Når nyrearterien sutureres til aorta, unntatt stedet for stenose fra blodstrømmen. Det er mulig å fjerne en del av karet og deretter protesen med pasientens egne kar eller syntetiske materialer.

A) Prosthetikk av nyrearterien og B) Tosidig skanning av PA med en syntetisk protese

Hvis det er umulig å utføre rekonstruksjonsintervensjoner og utvikle atrofi og sklerose av nyrene, vises fjerning av organet (nephrectomy), som utføres i 15-20% tilfeller av patologi. Hvis stenosen er forårsaket av medfødte årsaker, vurderes spørsmålet om nødvendigheten av nyretransplantasjon, mens aterosklerose av karene, blir slik behandling ikke utført.

I den postoperative perioden er komplikasjoner i form av blødning og trombose innen anastomoser eller stenter mulig. Restaurering av det akseptable nivået av blodtrykk kan kreve opptil seks måneder, hvor konservativ antihypertensiv behandling fortsetter.

Prognosen for sykdommen bestemmes av graden av stenose, arten av sekundære forandringer i nyrene, effektiviteten og muligheten for kirurgisk korrigering av patologi. Med aterosklerose, går over halvparten av pasientene tilbake til normalt blodtrykk etter operasjon, og i tilfelle av vaskulær dysplasi gir kirurgisk behandling det mulig å gjenopprette hos 80% av pasientene.

Hva er nyre stenting?

Forhøyet blodtrykk eller arteriell hypertensjon er en meget farlig patologi som fører til alvorlige komplikasjoner (hjerneblødning, hjerteinfarkt, akutt hjertesvikt, overbelastning og atrofi av nyrene). Det er mange former for hypertensjon, de fleste behandles med medisinering. Imidlertid er det former for resistent (resistent) mot antihypertensive stoffer. Videre ligger ofte årsaken til hypertensjon i nyrene selv, fordi de passerer og filtrerer hele blodet, og deres sykdommer gir motstand, noe som fører til økt blodtrykk.

Hva er vaskulær stenting?

Ordet stent (stent) er spaceren, expanderen. I moderne endovasal (intravaskulær) kirurgi, gjorde denne bemerkelsesverdige oppfinnelsen bokstavelig talt et gjennombrudd. Vaskulære sykdommer, nemlig atherosklerose, er så utbredt at de med rette anses å være "pest i århundret", som tar mer menneskeliv enn kreft. Innsnevringen av lumen av karene som er påvirket av aterosklerose fører til utvikling av iskemi (oksygen sult), det er både kroniske sirkulasjonsforstyrrelser og akutt berøring, hjerteinfarkt, gangrene.

Det er den nye endovaskulære teknologien eller arterielle inngrep ved hjelp av en sonde som tillater oss å gjenopprette patensen og blodstrømmen i dem. Gjennom sonden inn i lumen av arterien, settes en hul sylinder med den ønskede diameter inn, hvilket er som det var en rammeunderstøttende permeabilitet. Dette er en stent, den kan være laget av de fineste titan trådene, syntetiske eller absorberbare biologiske materialer, inneholder stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper.

Modern endoskopisk teknikk gjør det mulig å utføre denne intervensjonen på noen arterier - hjerte, hjerne, ekstremiteter, på thorax- og abdominal aorta og nyrefartøy.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for stenting av nyrene

Utvidelse av nyrearterien med stentimplantasjon er indikert i følgende tilfeller:


 • med arteriell hypertensjon i ung alder, som vanligvis har alvorlige former;
 • med ildfast eller resistent hypertensjon, hvis langvarig behandling med flere stoffer ikke har noen effekt;
 • med aterosklerose av nyrene, deres innsnevring;
 • med en enkelt nyre.

Hos pasienter som har gjennomgått nephrectomy, kan effekter av nyrefjerning forekomme i form av hypertensjon og nyreinsuffisiens. For eksempel, hvis fjerning av nyre i kreft eller krymping (atrofi) utføres. Derfor er det tilrådelig å utvide og stanse arterien til gjenværende organ for å lindre det, forbedre blodstrømmen og redusere blodtrykket.

Kontraindikasjoner til prosedyren er:

 • inflammatoriske sykdommer i blodkar;
 • alvorlige former for nyresvikt
 • blødningsforstyrrelser;
 • dekompensering av luftveiene, blodsirkulasjon.

Council: hvis du eller dine kjære har en vedvarende økning i trykket som ikke fjernes av medisinske legemidler, spesielt for ungdom, en nephrologist, en kars kirurg bør undersøkes for å løse problemet mer radikalt.

Teknikker og stadier av operasjonen

Før prosedyren undersøkes fartøyene med første kontrast angiografi. Behandlingen selv utføres under driftsforhold med deltagelse av en vaskulær kirurg og en radiolog under lokalbedøvelse. Gjennom et lite snitt av huden i inguinalområdet setter en tynn elastisk vaskulær sonde inn med en leder i lårarterien, derfra, under kontroll av skanneren beveger seg gradvis opp gjennom aorta inn i nyrene.

På enden av sonden er en oppblåsbar ballong, som en stent settes i komprimert form. I høyre del av arterien blåser ballongen med luft, utvider lumen, retter stenten. Da blåses ballongen av og fjernes, implantatet forblir i arterien lumen. Videre innføres en kontrast og tomografi utføres for å overvåke kvaliteten på prosedyren og patenteringen av implantatet.

Pasienten på operasjonsdagen kan stå opp og gå, og i store klinikker er det vanligvis en ambulant prosedyre. Dens varighet overstiger vanligvis ikke 1 time.

Stenting urinveiene

I analogi med implantering av stenten i nyrernes arterier, utføres stenting av urinveiene - det rørformede ureterale segmentet, urineren. Dette gjøres i tilfeller av å fjerne steinen fra nyrene for å forbedre strømmen av urin og hindre stagnasjonen. Prosedyren er også vist etter ultralyd knusing av steinen i urineren, når de resterende små kalkulatene og sandene kan forårsake krampe i urineren og nyrekolikk. Denne prosedyren er ofte i svangerskapet, hvis en kvinne har urolithiasis.

Med en stent i urinlederen, kan en kvinne fullstendig tolerere et barn, føde og ikke være redd for et angrep av kolikk, utviklingen av en nyreblokk, noe som er svært farlig i svangerskapet. I fremtiden, flere uker etter levering, blir implantatet fra urineren fjernet ved hjelp av et ureteroskopkateter.

Prosedyren utføres ved hjelp av en instrumentell metode også under kontroll av en røntgenskanner. Gjennom urinrøret settes et langt fleksibelt kateter med en stent i en foldet form, og det implanteres inn i urinlederens lumen.

Council: hvis du har en graviditet i nærvær av urolithiasis, må du ha en urolog og, om nødvendig, utføre stenting. Det skal huskes at det økende livmorforverrelsen forverrer problemene med urinveisens patologi.

Moderne endovasale og endoskopiske teknologier tillater i mange tilfeller uten operativ inngrep, for å gjenopprette patency av fartøy og andre rørformede hule organer for å forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Stenose av nyrearterien arteriell hypertensjon

Nederlag av nyrene

Kliniske manifestasjoner

Stenose av nyrearterien forårsaker to syndromer: arteriell hypertensjon og iskemisk nefropati. Det tap av nyrearteriene kan indikere en brå start av hypertensjon (opp til 50 år er mer sannsynlig å fibromyshechnaya dysplasi, etter 50 år - aterosklerose), utvikling av resistens mot antihypertensiva. Den eneste manifestasjonen av stenose av nyreneårene kan være kronisk nyresvikt av ukjent opprinnelse, inkludert bruk av ACE-hemmere.

Alvorlig stenose i nyrearterien kan føre til tilbakefallende lungeødem, ofte med normal kontraktilitet i venstre ventrikel. Lungødem utvikler seg på grunn av volumoverbelastning og vasokonstriksjon forårsaket av virkningen av renin og angiotensin. Ved fysisk undersøkelse manifesteres stenosen av nyrene arteriene av støy over de laterale bukdelene, med oftalmoskopi - tegn på hypertensiv retinopati.

Etiologi og kurs

De hyppigste årsakene til stenose av nyrene er atherosklerose og fibromuskulær dysplasi.

aterosklerose - Årsaken til stenose av nyrene i 90% av tilfellene, karakterisert ved skade på munnen og proksimal tredje av arteriene. Forekomsten av nyrearterien aterosklerose øker med alderen, er det spesielt høy hos pasienter med diabetes, lesjoner i aorta og bekkenarteriene, koronar hjertesykdom og arteriell hypertensjon. Nyrearteriestenose - den vanligste årsaken til sekundær hypertensjon, er det med utgangspunkt i 1-5% av alle tilfeller av hypertensjon og står for 20% av tilfellene, kronisk nyresvikt nødvendig med hemodialyse. Dette er en uavhengig ugunstig prognostisk faktor hos pasienter med lesjoner av andre arterier. I tillegg har pasienter med stenose av nyreartene den minste gunstige prognosen blant alle de som gjennomgår hemodialyse.

Fibromuskulær dysplasi (med det vanligvis påvirker media) er årsaken til stenose av nyrearteriene i mindre enn 10% av tilfellene. De vanligste tilfellene er kvinner i alderen 15 til 50 år. Tapet på to distale tredjedeler av nyrearterien og dets grener er karakteristisk, angiografi av arterien minner om en rosenkrans. Etiologien til fibromuskulær dysplasi er ukjent.

Til sjeldne årsaker til stenose av nyrearteriene er vaskulitt, nevrofibromatose og bestråling; I tillegg er stenose av nyrearteriene medfødt, det kan også oppstå på grunn av komprimering av arterien fra utsiden.

diagnostikk

Laboratorieforskning

Blod urea nitrogen (AMC) og serumkreatinin er de mest tilgjengelige indikatorene, de begynner vanligvis screening. Selv om økningen i AMK og serumkreatinin er ufølsom og uspesifikk i stenose av nyrene, er dette ofte den første indikasjonen på sykdommen. Når du analyserer urin, detekteres proteinuri og et dårlig urin sediment. Tidligere ble det brukt en kompleks vurdering av tilstanden til renin-angiotensinsystemet, men med advent av svært informative, ikke-invasive metoder for undersøkelse av nyrene, ble dette unødvendig.

Dupleks ultralyd av nyrene

For å vurdere alvorlighetsgraden av stenose brukes blodstrømshastigheten i nyrearteriene, da blodstrømmen akselererer når den går gjennom konsentrasjonen. Dette er en billig og rimelig metode, men det krever en høyt kvalifisert forsker. Dupleks ultralyd av nyrene er vanskelig for fedme og flatulens.

Scintigrafi av nyrene

Scintigrafi av nyrene lar deg sammenligne perfusjonen av høyre og venstre nyrer. Administrasjonen av captopril før scintigrafi øker sin informativ verdi, da den glomerulære filtreringen i den berørte nyren minker og forskjellen i perfusjon blir mer merkbar. Scintigrafi med captopril er spesielt informativ for fibromyschechnaya dysplasi; med aterosklerotisk stenose av nyrene, er den mye mindre følsom, siden disse pasientene har mindre utprøvd aktivering av renin-angiotensinsystemet. I tillegg lar scintigrafi deg måle den glomerulære filtreringshastigheten separat for hver nyre.

Magnetisk resonans angiografi

Magnetisk resonansangiografi gjør at du raskt kan få bilder av aorta og nyrearterier. Gadolinium, brukt som en kontrast, har ikke nefrotoksiske egenskaper. Fordeler med magnetisk resonansangiografi inkluderer ikke-invasivitet og muligheten for tredimensjonal rekonstruksjon av det berørte området. Ulempene ved fremgangsmåten er høye kostnader, relativt lav tilgjengelighet, umuligheten til å skille mellom alvorlig stenose og okklusjon, og en tendens til å overstige alvorlighetsgraden av stenose. Etter stenting er magnetisk resonansangiografi dårlig informativ på grunn av forstyrrelser.

Selektiv nyreartardiografi

Selektiv nyreartardiografi er standardmetoden for å diagnostisere stenose av nyrene. For hennes oppførsel er arteriell tilgang og innføring av radiopaque midler nødvendige. Ved alvorlig nyresvikt (GFR under 10-20 ml / min) i stedet for jodholdige kontrastmidler, bør gadoliniumbasert eller karbondioksid brukes. Når kateteriseringen kan vurdere den hemodynamiske betydningen av stenose.

behandling

Stenose av nyrearterien utvikler seg vanligvis til tross for antihypertensive behandling, som er ledsaget av iskemi og nedsatt nyrefunksjon. Aterosklerotisk nefropati er imidlertid ikke bare basert på stenose av nyrearteriene. Histologisk undersøkelse viser at nedgangen i nyrefunksjon også skyldes atheroembolisme av små arterier, stenoser av intrarenale arterier og hypertensive nephrosclerose. Som med nederlaget til andre perifere arterier, bør man alltid være forsiktig med atherosklerose i krans- og hjernearteriene.

medisinering

En aktiv kombinert antihypertensive behandling utføres. Det er hypotensiv terapi som vanligvis tjener som referanse mot hvilken effektiviteten av angioplastikk og kirurgisk behandling av nyrearterie-stenose er sammenlignet i kliniske studier.

Angioplastikk av nyrearteriene

Det er antatt at tidlig gjenopprettelse av renal blodstrømning i aterosklerotisk stenose av nyrearterien letter behandling av hypertensjon og reduserer progresjonen av nyresvikt. Men arteriell hypertensjon og nyresvikt kan bare følge stenose av nyrene, uten å være en konsekvens av det. To små randomiserte studier har vist at nyrearteriene Følgende angioplastikk reduseres systolisk blodtrykk og reduserer behovet for antihypertensive midler. Denne handlingen ved fibromyshechnoy dysplasi er mer utpreget enn i aterosklerotisk stenose av nyrearteriene, som er forståelig i lys av de flere nivåer lesjoner av nyrearteriene i aterosklerose.

Nå blir stenting av nyrearteriene brukt mer og mer, selv om dataene på effektiviteten kun er basert på kliniske observasjoner og studier med historisk kontroll. Tilfeldige komparative forsøk på stenting og ballongangioplasti uten stenting ble ikke utført. Klare anbefalinger om utførelsen av angioplastikk og stenting av nyrearteriene er ennå ikke utarbeidet.

Kirurgisk behandling

Det er to typer intervensjoner: shunting (aorta, jejunal og mesenterisk) og endarterektomi. Perioperativ dødelighet er 1-6%. Operasjoner med stenose av nyrearteriene blir mindre vanlige, da angioplastikk gir sammenlignbare resultater, men det er mer trygt. Når en kombinasjon av renal arterie stenose med en aneurysm eller aorta obstruksjon, forblir overlegenhet imidlertid bak bypassen.

Stenting av nyrearterien - Sannsynligvis den vanligste og samtidig minst undersøkte tiltak for å gjenopprette vaskulær patency. Det er nødvendig å gjennomføre en stor randomisert studie, hvor stenting av nyrearterien med konservativ behandling ville bli sammenlignet. Sistnevnte bør inkludere eliminering av risikofaktorer, aktiv hypotensiv og lipidsenkende behandling og aspirin. Det er nødvendig å studere effekten av nyrearterie stenting på dødelighet, fremgang av nyresvikt og løpet av arteriell hypertensjon. En spesialrapport fra American Heart Association, utgitt i 2002, introduserer standardkriterier for diagnostisering, undersøkelse og registrering av resultater for randomiserte kliniske studier.

Stenose av nyrearteriene

Stenose betyr "innsnevring". Stenose av nyrearteriene er en signifikant innsnevring av lumen i blodkarene som gir nyrene, på grunn av å plugge dem med aterosklerotiske plakk. Hos eldre pasienter med type 2 diabetes er dette en av de hyppige årsakene til utvikling av nyresvikt. Også, forårsaker stenosen av nyreneårene alvorlig hypertensjon, som praktisk talt ikke reagerer på behandlingen.

Mengden blod som kan passere gjennom nyrene, med overflod gir den nødvendige tilførsel av organer med oksygen. Derfor kan stenose av nyrearteriene utvikles i lang tid uten noen symptomer. Klager hos pasienter vises som regel allerede når permeabiliteten av blodårene forstyrres med 70-80%.

Hvem er i fare for stenose av nyrearteriene

Hos pasienter med type 2-diabetes er nyresårets stenose spesielt vanlig. Fordi de først utvikler et metabolsk syndrom. og deretter holder sukkeret i blodet stabilt forhøyet. Disse metabolske forstyrrelsene forårsaker aterosklerose, dvs. blokkering av store hovedfartøy som fôrer hjertet og hjernen. Samtidig smelter lumen i arteriene som foder nyrene.

Diabetes og nyrer: nyttige artikler

I USA ble overlevelse av pasienter med stenose hos nyrene arterier studert i 7 år. Det viste seg at disse pasientene har en stor risiko for kardiovaskulær katastrofe. Det er omtrent 2 ganger høyere enn risikoen for nyresvikt. Videre reduserer kirurgisk restaurering av permeabiliteten av nyrekarter ikke sannsynligheten for å dø av et hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Stenose av nyrearteriene kan være ensidig (monolateral) eller bilateral (bilateral). Tosidig er når arteriene som foder begge nyrene påvirkes. Ensidig - når patensen i en nyrearterie er ødelagt, og i en annen - for tiden normal. Nyrene i nyrene kan også påvirkes, og hovedkarene er ikke.

Aterosklerotisk stenose av nyreskader fører til kronisk iskemi (utilstrekkelig blodtilførsel) av nyrene. Når nyrene "sulter" og "choke", blir deres arbeid verre. Samtidig øker risikoen for nyresvikt, spesielt i kombinasjon med diabetisk nephropati.

Symptomer og diagnose

Risikofaktorer for renal arterie stenose er de samme som for "normal" aterosklerose. Vi lister dem:

 • høyt blodtrykk;
 • vektig;
 • mannlig kjønn;
 • økt nivå av fibrinogen i blodet;
 • alderdom;
 • røyking,
 • dårlig kolesterol og fett i blodet;
 • diabetes mellitus.

Det kan ses at de fleste av disse risikofaktorene er egnet til korreksjon dersom diabetikeren allerede var engasjert i sin helse i ung eller middelalder. Hvis stenosen til en av nyrene har utviklet seg, øker sannsynligheten for at den andre også vil lide.

Legen kan mistenke stenose av nyrene i en pasient med diabetes mellitus dersom det er følgende symptomer og objektive data:

 • pasientens alder overstiger 50 år;
 • Nyresvikt fremgang, samtidig proteinuria av de aortapointed arteriene, renal stenose, stenose av nyrearteriene

Stenting av nyrearteriene.

definisjon

En av årsakene til høyt blodtrykk kan være en innsnevring av nyrearterien, som nærer nyrene. I en ung alder, særlig hos kvinner, kan denne innsnevringen av lumen i nyrene er forårsaket av fortykning av muskelvegg i arterien (fibromuskulær hyperplasi). I eldre alder kan denne innsnevringen skyldes aterosklerotiske plakk som oppstår i aterosklerose.

Vasorenal hypertensjon

Begrepet "vasorenal hypertensjon" forstås å bety alle tilfeller av arteriell hypertensjon, som er basert på utilstrekkelig arteriell blodtilførsel til nyrene. Vasorenal hypertensjon er vanligvis mistenkt i tilfelle når arteriell hypertensjon oppdages i ung alder eller med den nye forekomsten av arteriell hypertensjon i alderen.

Blant de etiologiske årsaken til renovaskulær hypertensjon, den mest vanlige (ca. 70%) er den aterosklerotiske lesjoner stenosing av nyrearteriene. I 10-25% av tilfellene, er det årsaken til renovaskulær hypertensjon fibromuscular dysplasi av nyrearteriene, 5-15% - ikke-spesifikk aortoarteriit (Takayasus sykdom).Hvis aterosklerose ofte påvirket og andre vaskulære bassenger, men pasienter kan bli symptomer forårsaket av andre lokalisering av den patologiske prosess.

Arterialt trykk hos pasienter øker dramatisk: systolisk trykk hos de fleste pasienter er over 200 mm Hg. st. og diastolisk - 130-140 mm Hg. Art. Hypertensjon er vedvarende og dårlig mottakelig for medisinering.

diagnostikk

Angiografi av nyrene, som er den mest nøyaktige og pålitelige metoden for diagnostisering av vasorenal hypertensjon, indikeres med vedvarende økning i arterielt trykk og / eller en rask økning i tegn på nyresvikt. Ved en aterosklerotisk lesjon av kar på et angiogram observeres en karakteristisk innsnevring av munnen eller innledningsdelen av nyreartarien i 1-2 cm.

Stenting av nyrearteriene

Ofte med vasorenal hypertensjon, utføres ballongangioplasti med stenting. Operasjonen utføres under lokalbedøvelse. I dette tilfellet settes et spesielt kateter med en oppblåsningsballong på enden inn i lumen av nyrearterien. Når innsnevringssonen er nådd, blåses ballongen opp og fartøyets lumen ekspanderer. I tillegg brukes en stent til å begrense arterien, som fungerer som stillas og forhindrer innsnevring av fartøyet. Nyren mottar det nødvendige volumet blod langs den restaurerte arterien, noe som igjen fører til en gradvis reduksjon i antall arteriell hypertensjon.

Postoperativ periode

Etter prosedyren overføres pasienten til intensivavdelingen for dynamisk EKG-overvåking, blodtelling og punktering. I arterien i noen timer er et lite fleksibelt kateter, som deretter fjernes av en lege. Trykkforbindelsen påføres på punkteringsstedet. På dette tidspunktet er det ikke tillatt å bøye beinet. Neste dag overføres pasienten til avdelingen, bandasjen fjernes og får lov til å gå.

Du kan spise og drikke umiddelbart etter prosedyren. Det anbefales å drikke 1-1,5 liter mineralvann for bedre kontrastfjerning.

De første dagene etter stenting, må du noe begrense fysisk aktivitet (belastning på nedre lemmer).

Virkning av prosedyren

Kirurgi for høyteknologisk stenting, som krever bruk av et spesielt røntgenoperativt operasjonsrom, utstyrt med sofistikert høy presisjonsutstyr. Utført av kvalifiserte eksperter av den høyeste kategorien på de nyeste teknikkene for endovaskulær teknologi.

Express konsultasjon

Beskriv ditt problem, legg ved filer om behandling og undersøkelser, angi hvilke medisiner du tar. Vi vurderer muligheten for å utføre operasjonen i ditt tilfelle, vi vil spesifisere den forventede effekten og svaret på kortest mulig tid.

Stenting av nyrearteriene

definisjon

Stenting av nyrearteriene - implantasjon av stenter i nyrearteriene.

Stadier av stenting

Før sting av nyrearteriene, utføres angiografi av nyrearteriene. Operasjonen utføres med samme tilgang som angiografi. Etter å ha klargjort lokaliseringen og signifikansen av lesjonen, begynner inngrep. En spesiell dirigent brukes til lesionsstedet, langs hvilken, som på en skinne, en stent komprimeres til stedet for stenose. Når stenten er innstilt i arterieinnsnevringssonen, utføres kontrollangiografi for å bekrefte stentens optimale plassering, og så åpnes den under høyt trykk. Ved gjennomføring av endovaskulær behandling av aterosklerotiske lesjoner av nyrene, brukes spesielle ballong-ekspanderende stenter.

Deretter påføres et trykkbandasje på punkteringsstedet og pasienten overføres til intensiv observasjonsenheten i flere timer, hvoretter den sendes til hans avdeling. Med radial tilgang (gjennom håndens arterie), kan pasienten allerede stå opp på operasjonsdagen. Med en femoral tilgang (gjennom femoral arterien), kan pasienten komme opp neste dag.

Indikasjoner for stenting

Kontra

Absolutte kontraindikasjoner for denne operasjonen er ikke, med unntak av pasientens avslag.

Relative kontraindikasjoner:

komplikasjoner:

Vanlige komplikasjoner:

 • Allergisk reaksjon på kontrastmedium.
 • Nedsatt nyrefunksjon.
 • Trombose og restenose i stentområdet.
 • Skader på muskelveggen.
 • Hjerneslag.

Lokale komplikasjoner:

 • Blødning ved punkteringsstedet.
 • Formasjon av hematom ved punkteringsstedet.
 • Formasjon av hulrommet forbundet med arterien (pulserende hematom).
 • Dannelsen av en bane mellom arterien og venen på stedet for punkteringen.

Et eksempel på stentning av nyrearterien hos en pasient med en ildfast form av arteriell hypertensjon.

Etter angiografi av nyrearterien blir en aterosklerotisk plakk avslørt i munnen av den høyre nyrearterien, og innsnevrer lumen med 90%.

Stenting av nyre

Forhøyet blodtrykk eller arteriell hypertensjon er en meget farlig patologi som fører til alvorlige komplikasjoner (hjerneblødning, hjerteinfarkt, akutt hjertesvikt, overbelastning og atrofi av nyrene). Det er mange former for hypertensjon, de fleste behandles med medisinering. Imidlertid er det former for resistent (resistent) mot antihypertensive stoffer. Videre ligger ofte årsaken til hypertensjon i nyrene selv, fordi de passerer og filtrerer hele blodet, og deres sykdommer gir motstand, noe som fører til økt blodtrykk.

Hva er vaskulær stenting?

Ordet stent (stent) er spaceren, expanderen. I moderne endovasal (intravaskulær) kirurgi, gjorde denne bemerkelsesverdige oppfinnelsen bokstavelig talt et gjennombrudd. Vaskulære sykdommer, nemlig atherosklerose, er så utbredt at de med rette anses å være "pest i århundret", som tar mer menneskeliv enn kreft. Innsnevringen av lumen av karene som er påvirket av aterosklerose fører til utvikling av iskemi (oksygen sult), det er både kroniske sirkulasjonsforstyrrelser og akutt berøring, hjerteinfarkt, gangrene.

Det er den nye endovaskulære teknologien eller arterielle inngrep ved hjelp av en sonde som tillater oss å gjenopprette patensen og blodstrømmen i dem. Gjennom sonden inn i lumen av arterien, settes en hul sylinder med den ønskede diameter inn, hvilket er som det var en rammeunderstøttende permeabilitet. Dette er en stent, den kan være laget av de fineste titan trådene, syntetiske eller absorberbare biologiske materialer, inneholder stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper.

Modern endoskopisk teknikk gjør det mulig å utføre denne intervensjonen på noen arterier - hjerte, hjerne, ekstremiteter, på thorax- og abdominal aorta og nyrefartøy.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for stenting av nyrene

Utvidelse av nyrearterien med stentimplantasjon er indikert i følgende tilfeller:

med arteriell hypertensjon i ung alder, som vanligvis har alvorlige former; med ildfast eller resistent hypertensjon, hvis langvarig behandling med flere stoffer ikke har noen effekt; med aterosklerose av nyrene, deres innsnevring; med en enkelt nyre.

Hos pasienter som har gjennomgått nephrectomy, kan effekter av nyrefjerning forekomme i form av hypertensjon og nyreinsuffisiens. For eksempel, hvis fjerning av nyre i kreft eller krymping (atrofi) utføres. Derfor er det tilrådelig å utvide og stanse arterien til gjenværende organ for å lindre det, forbedre blodstrømmen og redusere blodtrykket.

Kontraindikasjoner til prosedyren er:

inflammatoriske sykdommer i blodkar; alvorlige former for nyresvikt blødningsforstyrrelser; dekompensering av luftveiene, blodsirkulasjon.

Council: hvis du eller dine kjære har en vedvarende økning i trykket som ikke fjernes av medisinske legemidler, spesielt for ungdom, en nephrologist, en kars kirurg bør undersøkes for å løse problemet mer radikalt.

Teknikker og stadier av operasjonen

Før prosedyren undersøkes fartøyene med første kontrast angiografi. Behandlingen selv utføres under driftsforhold med deltagelse av en vaskulær kirurg og en radiolog under lokalbedøvelse. Gjennom et lite snitt av huden i inguinalområdet setter en tynn elastisk vaskulær sonde inn med en leder i lårarterien, derfra, under kontroll av skanneren beveger seg gradvis opp gjennom aorta inn i nyrene.

På enden av sonden er en oppblåsbar ballong, som en stent settes i komprimert form. I høyre del av arterien blåser ballongen med luft, utvider lumen, retter stenten. Da blåses ballongen av og fjernes, implantatet forblir i arterien lumen. Videre innføres en kontrast og tomografi utføres for å overvåke kvaliteten på prosedyren og patenteringen av implantatet.

Pasienten på operasjonsdagen kan stå opp og gå, og i store klinikker er det vanligvis en ambulant prosedyre. Dens varighet overstiger vanligvis ikke 1 time.

Stenting urinveiene

I analogi med implantering av stenten i nyrernes arterier, utføres stenting av urinveiene - det rørformede ureterale segmentet, urineren. Dette gjøres i tilfeller av å fjerne steinen fra nyrene for å forbedre strømmen av urin og hindre stagnasjonen. Prosedyren er også vist etter ultralyd knusing av steinen i urineren, når de resterende små kalkulatene og sandene kan forårsake krampe i urineren og nyrekolikk. Denne prosedyren er ofte i svangerskapet, hvis en kvinne har urolithiasis.

Med en stent i urinlederen, kan en kvinne fullstendig tolerere et barn, føde og ikke være redd for et angrep av kolikk, utviklingen av en nyreblokk, noe som er svært farlig i svangerskapet. I fremtiden, flere uker etter levering, blir implantatet fra urineren fjernet ved hjelp av et ureteroskopkateter.

Prosedyren utføres ved hjelp av en instrumentell metode også under kontroll av en røntgenskanner. Gjennom urinrøret settes et langt fleksibelt kateter med en stent i en foldet form, og det implanteres inn i urinlederens lumen.

Council: hvis du har en graviditet i nærvær av urolithiasis, må du ha en urolog og, om nødvendig, utføre stenting. Det skal huskes at det økende livmorforverrelsen forverrer problemene med urinveisens patologi.

Moderne endovasale og endoskopiske teknologier tillater i mange tilfeller uten operativ inngrep, for å gjenopprette patency av fartøy og andre rørformede hule organer for å forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Vi anbefaler deg å lese: dialyse eller nyretransplantasjon

Oppmerksomhet vær så snill! Informasjonen på nettstedet er presentert av spesialister, men er av en faktum og kan ikke brukes til selvbehandling. Husk å konsultere lege!

Operasjonen der en person legger en stent i nyrene, utføres for å gjenopprette organets funksjon, forstyrret på grunn av utviklingen av en patologisk sykdom eller mekanisk skade. Hvordan blir stentinstallasjonen utført, i hvilke sykdommer er denne intervensjonen vist, hvordan skal pasienten oppføre seg for å unngå farlige postoperative komplikasjoner?

Typer av stenting

Stenting av nyrene er en operativ intervensjon, som utføres på en minimal invasiv måte med bruk av anestesi, mens stativet plasseres i nyre. Hva slags anestesi i et bestemt tilfelle å søke er avgjort av den behandlende legen. Hvis prosedyren utføres i barnet, vises generell anestesi av sikkerhetsmessige årsaker. Denne metoden for kirurgisk inngrep utføres når det var vanskeligheter med urin sirkulasjon i urinledere (med neoplasmer av ulike etiologier og steiner). Stenting av nyrene er av følgende typer:

retrograd når røret settes inn gjennom blæren, antero, hvor legen gjør et lite hull i bukhulen, og legger nephrostomy kateteret, stenten i nyrearteriene.

Stenting av nyrearteriene utføres i tilfelle innsnevring av organens arterie, noe som medfører en økning i blodtrykket. Stenting av nyrene er utført ved å sette inn en stent, som i utgangspunktet er i komprimert form. Den er plassert på stedet for stenose, da blir det angiografi laget, som viser riktig plassering av røret. Hvis alt er gjort uten feil, åpnes stenten inne i arterien ved å bruke høyt trykk.

Tilbake til innholdet

vitnesbyrd

Forhøyet blodtrykk for stenose av nyrearteriene er en indikasjon på stentinstallasjonen.

Stativet er installert i slike tilfeller:

høyt blodtrykk, hvor medisinering ikke gir resultater, og diagnose indikerer stenose av nyrene, høyt blodtrykk hos unge mennesker, som observeres patologisk nyresvikt.

Tenk på sykdommene der stenting utføres:

adhesjoner og arr på nyrene eller i ureter etter en inflammatorisk sykdom eller som resultat av kirurgi, tilstedeværelse av nyrestein, dannelse av ondartede eller godartede svulster organer, med tap av organmetastaser, lymfom, kirurgi for å fjerne stenene ved hjelp av endoskopisk fremgangsmåte; kavernøse kirurgi inngrep i bukhulen, radiologisk behandling av bukhulen, infektsiya.Vernutsya til innholdet

Kontra

Ikke legg stent i slike tilfeller:

nyrearteriesykdom, problemer med åndedrettsorganer, utvikling av nyresvikt, problemer med blodkoagulasjon, en allergisk reaksjon på legemidler som brukes under operasjonen. Tilbake til innholdsfortegnelsen

Stent under graviditet

Stent under graviditet vil bidra til å unngå komplikasjoner i mor og foster.

Hvis den fremtidige moren under graviditet før fødsel utvikler urolithiasis eller en inflammatorisk sykdom, blir det nødvendig å installere stativet. Takket være en slik operativ intervensjon er det mulig å unngå komplikasjoner i mor og foster, og å bringe graviditeten til slutten av termen. Når leveransen er fullført, blir stenten fjernet og kvinnen vil bli vist komplisert medisinering, noe som er farlig før leveransen (det er fare for fosterpatologier).

Tilbake til innholdet

Teknikker og stadier av operasjonen

Før stenting blir pasienten vist å gjennomgå alle laboratorie- og instrumentelle diagnostiske metoder. Hvis nyrene utvikler betennelse, så er en person vist et kurs av antibakteriell terapi. Stativene er installert under generell anestesi, og kirurgisk inngrep utføres retrograd. Et cytoskop settes inn i urinkanalen for å se urinens munn. Deretter installeres en stent i kanalens lumen, som må festes. Etter det blir cytoskopet fjernet.

Hele prosessen med kirurgi overvåkes av røntgen og observasjon gjennom en dataskjerm. Når prosedyren utføres og stenten blir løst, tas et røntgenfotografi, som viser rørets posisjon. Det er tilfeller hvor stenting utføres ikke gjennom urea, men ved hjelp av antegrade metoden (gjennom nephrostomy, som ble plassert i lumbalområdet). Hvis det ikke er noen problemer i løpet av operasjonen, varer det ikke mer enn 30 minutter. For å sikre at pasienten i den første dagen etter prosedyren ikke hadde noen farlige komplikasjoner, skal være på sykehuset under tilsyn av en lege.

Tilbake til innholdet

Konsekvenser av prosedyren

Stentens dårlige kvalitet kan provosere komplikasjoner.

Etter operasjonen i den første dagen, når stenten er plassert, kan den person vises ubehagelige konsekvenser: smerte ved urinering, hyppig trang til å urinere, blod i urinen observerte inkludering, abdominale smerter, smerter ved samleie. Hvis postoperativ behandling er foreskrevet tilstrekkelig, så på 2-3 dager passerer alle ubehagelige symptomer. Til utseende av betennelse og negative konsekvenser fører til dårlig kvalitet på stentmaterialet, feil installasjon, medisinsk feil. Som et resultat utvikler ulike problemer.

Tilbake til innholdet

Chlamydial reflux

Er manifestert av urinstrømmen fra blæren inn i urinen. Symptomer på en slik forverring:

magesmerter ved vannlating, og dermed gi en smerte i korsryggen, tyngde i den nedre del av magen, mørk eller matt farge av urin, hevelse, som betent og sår, feber, svakhet, forringelse av den generelle tilstanden til zdorovya.Vernutsya TOC

Infeksjon og betennelse

Det utvikler seg når operasjonen er dårlig eller når kvaliteten på stentmaterialet er dårlig. I stedet for kirurgisk inngrep dannes inflammatoriske prosesser og hevelse i blærens slimhinne og kanaler. Symptomer på patologi:

økt kroppstemperatur, smerte og ubehag ved urinering, mørk farge på urin med urenheter i blod og pus. Vend til innholdsfortegnelsen

Resultatet av feil stentplassering i nyre

Hvis stenten ikke er ordentlig installert eller materialet er av dårlig kvalitet, fører dette til postoperative eksacerbasjoner, noe som fører til ødem, betennelse med vedlegg av bakteriell infeksjon. Det skjer at urinbryteren brister. Hvis dette skjer, føler pasienten smerte i magen, i urinen er det blodinntak.

Tilbake til innholdet

Andre komplikasjoner

Inflammasjon av urinkanalen er en mulig komplikasjon.

Bevegelsen av stenten over urinkanaler, når naturlige sammentrekninger oppstår på grunn av det faktum at det ikke er løst.

På de indre veggene av røret avsettes partikler av urin, noe som resulterer i en overlapping stenta.Trubka kan bli skadet under påvirkning av et aggressivt miljø, som danner mocha.Vospalenie urinrøret, som er dannet på grunn av en alvorlig kirurgisk inngrep i de abdominale organer.

Hvis pasienten utvikler karakteristiske tegn og symptomer på en forverring, bør du snarest kontakte en lege. Alle de ubehagelige konsekvensene elimineres ved hjelp av gjentatt kirurgi, hvoretter legemidlet vil bli foreskrevet.

Tilbake til innholdet

Fordeler og ulemper med prosedyren

Den største fordelen ved å utføre denne operasjonen er at når du installerer stenten, trenger du ikke å gjøre store snitt og skade på kroppens vev og muskler. Stenting utføres på en minimal invasiv måte, når legen gjør en punktering på stedet der stenten skal installeres, men denne metoden brukes sjelden. Hvis operasjonen utføres korrekt med overholdelse av alle stadier, oppstår det ikke problemer, og bare i den første måneden eller to medisinske terapi er vist, noe som vil unngå utvikling av konsekvenser. Men prosedyren for stenting har også sine ulemper - utviklingen av restenose, når det er en gjentatt innsnevring av urinstrømmen der stenten ble installert. For å unngå dette, bruk en spesiell stent, som er dekket med en stoffblanding, så reduseres risikoen for innsnevring.

Tilbake til innholdet

Hvordan skjer slettingen?

I noen tilfeller kan folk føle ømhet og ubehag i nyrene, noe som manifesteres som et resultat av utviklingen av sykdomsforverring etter operasjon. I andre tilfeller har en person ubehag og vanskeligheter ved urinering, i urinen finnes det partikler av blod. Hvis pasienten leder en aktiv livsstil eller er engasjert i idrett, er det fare for at stenten endrer plasseringen.

Når årsaken til sykdommen er eliminert, og nyren er klar til å utføre sine funksjoner uavhengig, er det nødvendig å fjerne stenten fra nyrene. Hvis fjerningen ikke er gjort i tide, er det fare for skade på organets vev eller en bakteriell komplikasjon av blæren og kanalene. Røret fjernes under lokalbedøvelse. Et cytoskop er plassert i urinrøret, som behandles med gel, slik at røret kan nå orgelet smertefritt. Stenten gripes med et cytoskop og tas ut.

Urolithiasis og noen andre nyresykdommer er farlige på grunn av sin forferdelige komplikasjon - et brudd på utløpet av urin, som krever akuttmedisinsk behandling. Ofte trenger pasienten umiddelbar kirurgisk inngrep for å gjenopprette urodynamikk og forhindre gjentatte urinproblemer - stenting av nyre. I vår detaljerte gjennomgang bør du vurdere funksjonene, indikasjonene og kontraindikasjonene i prosedyren, samt all nødvendig informasjon til pasientene.

Indikasjoner for stenting: årsaker til nedsatt nyrefunksjon av urin

Så, en stent i nyren er nødvendig når pasienten har en urinretensjon - ingen vannlating, forårsaket av mekanisk hindring på nyrene eller ureternivået. Patologi kan være:

akutt, krever akutt kirurgi, kronisk (kirurgisk inngrep utføres på en planlagt måte).

Eksperter identifiserer hovedårsakene til en- eller tosidig obstruksjon av urineren:

urolithiasis (urolithiasis); arr og sammenvoksninger som følge av inflammatoriske, autoimmune sykdommer i nyre, godartet og ondartet svulst i nyre og tilstøtende organer, urinlederne og komprimere brutt urinering; retroperitonealfibrose.

Kjernen i prosedyren

Nyrestenten (noen ganger er det feilaktig kalt stativet) er et hulrør laget av hypoallergen materiale. Størrelsen og diameteren av den kan være forskjellig avhengig av de anatomiske egenskapene og sykdommens art i pasienten.

Til tross for at operasjonen for å installere stenten er klassifisert som minimal invasiv, utføres den bare på et sykehus under generell anestesi. Det er to hovedteknikker:

Retrograd tilgang innebærer å sette en stent gjennom blæren med et cystoskop. Med anterogrademetoden er nyren tilgjengelig gjennom nephrostomi - et lite snitt i lumbalområdet.

Vanligvis utføres operasjonen under endoskopisk kontroll, og legen kan overvåke alle sine handlinger via en dataskjerm. Etter at prosedyren er fullført, når pasienten er installert og fikset, blir pasienten underlagt røntgenundersøkelse med visualisering av nyrene og urineren. I mangel av komplikasjoner under kirurgisk inngrep, er varigheten ikke mer enn 20-25 minutter.

Gjenopprettingstid: informasjon for pasienter

I den første dagen etter prosedyren er det ønskelig for pasienten å forbli under tilsyn av medisinske arbeidere. Typisk er utseendet på følgende ubehagelige symptomer:

skarp smerte ved urinering, hyppig trang til å tømme blæren, skarlet blod i urinen, smerter i underlivet eller i nedre rygg.

For å eliminere dem, foreskrives et kurs av postoperativ terapi, som inkluderer å ta antibiotika, NSAID og uroseptika. Ved tilstrekkelig behandling passerer smerte og tegn på skade på urinveiene i 2-4 dager.

Mulige komplikasjoner

Prosentandelen av komplikasjoner etter stenting av nyre er liten. Som regel er de negative konsekvensene av manipulering forbundet med manglende overholdelse av operasjonsteknikken eller bruken av materialer av dårlig kvalitet.

Tilbakestrømning, eller patologisk kaste av urin fra blæren inn i urineren, er forbundet med en forstyrrelse av muskelsirkulasjonen under cystoskopi. Komplikasjonen manifesteres:

smerte ved urinering av omhandlet i den nedre rygg, mage, vekt, ubehag i buken, uklarhet mochi.Infektsionno-inflammatoriske prosesser

Infeksjon og betennelse ved stentplassering er en av de hyppige komplikasjonene ved operasjonen. Hans symptomer inkluderer:

økt temperatur, ubehag når man urinerer, endrer fargene på urinen, utseendet av urenheter i blodet, pus. Andre komplikasjoner

Mindre vanlige er følgende forhold etter prosedyren for stenting av nyrene:

ruptur av ureter - manifestert akutte skarp smerte i magen og i urinen av en stor mengde av røde blod; stent migrering av urin-kanalene, forårsaket av dens feil montering; overlappende stent partikler av urin, gjentatte brudd av utstrømningen av kroppsvæske, skade på stenten aggressive komponenter av urin.

Kontra

Som enhver annen medisinsk manipulasjon har stenting sine kontraindikasjoner:

akutt respiratorisk utilstrekkelighet, nyreskade, ledsaget av brudd av nyrearterien, akutt nyresvikt, anuria, patologien til blodkoagulering; idiosynkrasier legemidler som brukes under operasjonen.

Stenting er således en nødvendig operasjon som vil tillate å gjenopprette den forstyrrede urodynamikken i ICD, polypper, kreft og andre voluminøse formasjoner av nyrene. Hovedfordelene ved prosedyren er lav invasivitet og høy effektivitet. Dette gjør det mulig å oppnå gode resultater av behandling med minimal risiko for komplikasjoner.

Les Mer Om Fartøyene