Hemoragisk sjokk

Støt tilstand oppstår når en skarp brudd på vanlig sirkulasjon. Dette er en alvorlig stressreaksjon av kroppen, som ikke kan takle forvaltningen av vitale systemer. Hemoragisk sjokk forårsaker plutselig blodtap. Siden blod er hovedvæsken som støtter metabolisme i celler, refererer en lignende type patologi til hypovolemiske forhold (dehydrering). I ICD-10 betraktes det som "hypovolemisk sjokk" og er kodet R57.1.

Ved plutselige blødninger er et uspesifisert volum på 0,5 liter akkompagnert av akutt vevsyrebrist (hypoksi).

Ofte observeres blodtap med skader, kirurgiske inngrep, obstetrisk praksis under arbeidsaktivitet hos kvinner.

Hvilke mekanismer bestemmer alvorlighetsgraden av sjokk?

I utviklingen av patogenesen for kompensasjon for blødning,

 • tilstanden av nervøs regulering av vaskulær tone;
 • Hjertets evne til å arbeide under tilstander av hypoksi;
 • koagulerbarhet av blod;
 • miljøforhold for ytterligere oksygenforsyning;
 • nivået av immunitet.

Det er klart at en person med kroniske sykdommer har en sjanse til å lide massivt blodtap mye mindre enn en tidligere sunn. Arbeidet med militære medisinske forhold i den afghanske krigen viste hvor vanskelig er moderat blodtap hos friske menn i store høyder, hvor luften redusert oksygenmetning.

En person sirkulerer i gjennomsnitt ca 5 liter blod på arterielle og venøse kar. Samtidig er 75% i venøsystemet. Derfor avhenger den etterfølgende reaksjonen på tilpasningshastigheten til venene.

Det plutselige tapet av 1/10 av den sirkulerende massen gjør det ikke mulig å raskt "fylle" lagre fra depotet. Venøs trykkfall, noe som fører til maksimal sentralisering av sirkulasjonen for å støtte arbeidet i hjertet, lungene og hjernen. Slike vev som muskler, hud, tarmene er anerkjent av kroppen som "overflødig" og avskåret fra blodtilførselen.

Under systolisk sammentrekning er det utkastede blodvolumet utilstrekkelig for vev og indre organer, det føder bare kranspulsårene. Som svar aktiveres endokrin beskyttelse i form av økt sekresjon av adrenokortikotrope og antidiuretiske hormoner, aldosteron, renin. Dette lar deg holde væske i kroppen, stoppe urinfunksjonen til nyrene.

Samtidig øker konsentrasjonen av natrium og klorid, men kalium går tapt.

Økt syntese av katecholaminer er ledsaget av spasmer av blodårer i periferien, økt vaskulær motstand.

På grunn av vevets sirkulasjonshypoksi oppstår surgjøring av blodet med den akkumulerte slaggen - metabolsk acidose. Det fremmer en økning i konsentrasjonen av kininer, som ødelegger vaskulære vegger. Den flytende delen av blodet forlater interstitialrommet, og cellene akkumulerer celleelementer, alle betingelser for økt trombusdannelse dannes. Det er fare for irreversibel spredt intravaskulær koagulasjon (DVS-syndrom).

Hjertet prøver å kompensere for nødvendig utstøtning av økt sammentrekning (takykardi), men de er ikke nok. Kaliumtap reduserer myokardets kontraktilitet, hjertefeil dannes. Blodtrykket faller kraftig.

årsaker

Årsaken til hemorragisk sjokk er akutt blødning.

Traumatisk smerte sjokk er ikke alltid ledsaget av betydelig blodtap. For ham er den mer vanlige overflaten av lesjonen mer vanlig (omfattende forbrenninger, kombinerte brudd, knusing av vev). Men kombinasjonen med ustoppelig blødning forverrer effekten av de skadelige faktorene, øker klinisk kurs.

Hemorragisk sjokk i obstetrik oppstår under alvorlig arbeidskraft, under graviditet, i postpartumperioden. Massivt blodtap er forårsaket av:

 • brudd i livmoren og fødselskanalen;
 • placenta previa;
 • i normalposisjonen av morkaken er den tidlige løsningen mulig;
 • abort av graviditet;
 • hypotensjon av livmoren etter fødsel.

I slike tilfeller blir blødning ofte kombinert med en annen patologi (traumer under arbeid, gestose, samtidige kroniske sykdommer hos en kvinne).

Kliniske manifestasjoner

Klinikk for hemorragisk sjokk bestemmes av graden av svekket mikrocirkulasjon, alvorlighetsgraden av hjerte- og vaskulær insuffisiens. Avhengig av utviklingsstadiet av patologiske forandringer er det vanlig å skille mellom hemorragiske sjokkfaser:

 1. Erstatning eller det første trinn - blodtapet er ikke mer enn 15-25% av den totale, pasienten er fullstendig tilbake bevisstheten, det tilstrekkelig reagerer på spørsmål under undersøkelse tiltrekker seg oppmerksomhet blekhet på huden og kalde ekstremiteter, svak puls, blodtrykk i den nedre grensen for normal, hjertefrekvensen økes til 90-110 pr. minutt.
 2. Den andre fasen, eller dekompensering, - etter navnet, manifesterer symptomer på oksygenmangel i hjernen, svakhet av hjerteutgang. Vanligvis er det typisk for akutt blodtap fra 25 til 40% av det totale blodvolumet i blodet. Forstyrrelse av adaptive mekanismer er ledsaget av et brudd på pasientens bevissthet. I nevrologi betraktes det som co-morbid, det er en retardasjon av tenkning. På ansikt og ekstremiteter uttrykt cyanose, er hender og føtter kaldt, kroppen er dekket med en klebrig svette. Arterielt blodtrykk (BP) reduseres kraftig. Pulsen av svak fylling er karakterisert som "trådformet", frekvensen er opptil 140 per minutt. Puste er hyppig og overfladisk. Urinutskillelse er kraftig begrenset (opptil 20 ml per time). En lignende reduksjon i nyrens filtreringsfunksjon kalles oliguri.
 3. Den tredje fasen er irreversibel - pasienten anses som svært vanskelig, og krever metoden. Bevissthet er fraværende, blek hud, med et marmorert skjær, kan blodtrykket måles eller bestemmes av det øvre sjikt bare 40-60 mm Hg. Art. Puls på ulnar arterie probe er ikke mulig for en tilstrekkelig gode ferdigheter følte i halspulsårene, hjertelyder er dempet, når takykardi 140-160 per minutt.

Hvordan er graden av blodtap bestemt?

Ved diagnostikk er det mest praktisk for en lege å bruke objektive tegn på sjokk. For dette er følgende indikatorer egnet:

 • volum sirkulerende blod (BCC) - bestemt av laboratoriet;
 • sjokk indeksen.

Dødelig utfall oppstår med en kraftig nedgang i BCC med 60% eller mer.

For å fastslå graden av pasientens alvor, er det en klassifisering assosiert med minimal muligheter for å bestemme hypovolemi ved laboratorie og kliniske tegn.

Disse indikatorene passer ikke til vurderingen av alvorlighetsgraden av sjokk hos barn. Hvis en nyfødt baby har et totalt blodvolum på knapt 400 ml, er tapet på 50 ml for ham ganske likt 1 l hos en voksen. I tillegg lider barn av hypovolemi mye mer, fordi de har dårlig uttrykt kompensasjonsmekanismer.

Støtindeksen kan identifisere enhver medisinsk arbeidstaker. Dette er forholdet mellom den beregnede hjertefrekvensen og størrelsen på systolisk trykk. Avhengig av den mottatte koeffisienten, vurderer du omtrent sjokkgraden:

 • 1,0 - lys;
 • 1,5 - middels tung;
 • 2,0 - tung.

Laboratorieindikatorer i diagnosen bør indikere alvorlighetsgraden av anemi. For å gjøre dette, bestemmer vi:

 • hemoglobin,
 • antall erytrocytter,
 • hematokrit.

For riktig valg av taktikk av behandling og gjenkjennelse av alvorlige komplikasjoner slik som disseminert intravaskulær koagulasjonssyndrom pasient for å bestemme parametrene av koagulering.

Kontroll av diurese er nødvendig ved diagnostisering av nyreskade og filtreringsfeil.

Hvordan gi hjelp på prehospitalstadiet?

Tiltak for å gi førstehjelp i nærvær av akutt blødning identifisert bør rettes til:

 • tiltak for å stoppe blødning;
 • forebygging av hypovolemi (dehydrering).

Hjelp med hemorragisk sjokk kan ikke gjøre uten:

 • påføring av hemostatiske dressinger, tourniquet, immobilisering av lemmer med store fartøyskader;
 • Å gi offeret en liggende stilling, med en lett grad av sjokk, kan offeret være i euforisk tilstand og vurderer utilstendig sin helsetilstand, forsøk å reise seg opp;
 • om mulig kompensere for tap av væske ved å drikke rikelig;
 • oppvarming med varme tepper, varmere.

Til scenen må du ringe til en ambulanse. Hastigheten av tiltaket avhenger av pasientens liv.

Algoritmen til doktors handlinger bestemmes av alvorlighetsgraden av skaden og pasientens tilstand:

 1. kontroller effektiviteten av trykkforbindelsen, tourniquet, påføring av klemmer på karene med åpne sår;
 2. installasjon av systemer for transfusjon i 2 vener, om mulig punktering av subklaveveien og dens kateterisering;
 3. etableringen av en transfusjon av væske for rask gjenvinning av BCC, i fravær av reopoliglyukin eller polyglyukin, vil den vanlige saltvannsløsningen være egnet for transport;
 4. sørger for fri pusting ved å fikse tungen, installere luftveien, om nødvendig, intubasjon og overføring til maskinvarepust eller bruk av håndveske Ambo;
 5. utfører anestesi ved injeksjon av narkotisk analgetika, Baralgina og antihistaminer, Ketamin;
 6. Innføringen av kortikosteroider for å støtte blodtrykket.

Ambulansen skal gi det raskeste (med lydsignal) levering av pasienten til sykehuset, informere walkie-talkie eller telefon om offerets ankomst for beredskapen til personellene i opptaksavdelingen.

Video om prinsippene for førstehjelp for akutt blodtap:

Grunnleggende om hemorragisk sjokkterapi

På et sykehus er sjokkterapi gitt av et sett tiltak som er rettet mot å motvirke de skadelige mekanismer ved patogenese. Grunnlaget er:

 • kontinuitet i omsorgen med prehospitalet;
 • fortsettelse av substitusjonell transfusjon med løsninger;
 • tiltak for sluttstopp av blødning;
 • Tilstrekkelig bruk av medisiner avhengig av alvorlighetsgraden av offeret;
 • antioksidant terapi - innånding av en fuktet oksygen-luft blanding;
 • Oppvarmende pasient.

Når en pasient går inn i intensivavdelingen:

 • gjennomføre kateterisering av subklavevenen, tilsett en jetinjeksjon av polyglucin til dråpevis infusjon av saltoppløsning;
 • blodtrykket måles kontinuerlig, hjertefrekvensen registreres på kardiomonitoren, den valgte mengden urin er festet av kateteret fra blæren;
 • Når venen er kateterisert, blir blod tatt for akutt analyse for å bestemme omfanget av tap av bcc, anemi, blodgruppe og Rh-faktor;
 • etter beredskapen til analysene og diagnostikkene av den moderate sjokkfasen, er donorblod bestilt, prøver for individuell følsomhet, Rh-kompatibilitet er laget;
 • med en god biologisk prøve begynner blodtransfusjonen, i de tidlige stadier er transfusjon av plasma, albumin eller protein (proteinoppløsninger) vist;
 • For å eliminere metabolisk acidose er det nødvendig med en infusjon av natriumhydrogenkarbonat.

Hvor mye blod skal helles?

Når blodtransfusjonen bruker legene følgende regler:

 • for blodtap på 25% av bcc-kompensasjon er bare mulig med blodsubstitutter, og ikke med blod;
 • Nyfødte og små barn, totalvolumet er halvkombinert med erytrocyttmassen;
 • Hvis bcc er redusert med 35%, er det nødvendig å bruke både erytrocytmasse og blodsubstitutter (1: 1);
 • Det totale volumet av transfusjonerte væsker bør være høyere enn et bestemt blodtap med 15-20%;
 • Hvis det oppdages et alvorlig støt med et tap på 50% av blodet, bør totalvolumet være dobbelt så stort, og forholdet mellom erytrocytmasse og blodsubstitusjoner observeres som 2: 1.

Indikasjon for opphør av kontinuerlig infusjon av blod og blodsubstitutter er:

 • ingen nye tegn på blødning innen tre til fire timers oppfølging;
 • restaurering av stabile blodtrykkstall;
 • Tilstedeværelse av permanent diurese;
 • kompensasjon av hjerteaktivitet.

Hvis det er sår, foreskrives antibiotika for å forhindre infeksjon.

Hjerteglykosider og osmotiske diuretika som Mannitol brukes svært forsiktig med stabilisering av arterielt trykk og fravær av kontraindikasjoner basert på EKG-resultater.

Hvilke komplikasjoner er det mulig med hemorragisk sjokk?

Tilstanden for hemorragisk sjokk er svært flyktig, farlig massivt blodtap og død i tilfelle hjertestans.

 • Den mest alvorlige komplikasjonen er utviklingen av syndromet av spredt intravaskulær koagulasjon. Det bryter balansen mellom de dannede elementene, permeabiliteten av fartøyene, forverrer mikrosirkulasjonen.
 • Hypoksi av vev påvirker mest lungene, hjernen, hjertet. Dette manifesteres av åndedretts- og hjerteinsuffisiens, psykiske lidelser. I lungene er det mulig å danne en "sjokklunge" med hemorragiske steder, nekrose.
 • Lever og vev reagerer med manifestasjoner av organsvikt, forstyrret syntese av koagulasjonsfaktorer.
 • Med obstetrisk massiv blødning, omfatter fjerne konsekvenser brudd på reproduktiv kapasitet hos en kvinne, utseendet av endokrine patologi.

For å bekjempe hemorragisk sjokk, er det nødvendig å opprettholde den konstante tilgjengeligheten til medisinsk personell, å få tilførsel av midler og blodsubstitutter. Publikum må påminnes om viktigheten av donasjon og deltakelse av befolkningen i å yte bistand.

Kriterier for alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk

bibliografisk beskrivelse:
Kriterier alvorlighetsgrad av hemorragisk sjokk.

kode å sette inn i forumet:

Kliniske tegn på alvorlighetsgraden av hemoragisk sjokk (G.Ya Ryabov)

 • Reversibel hemorragisk sjokk.
  • kompensert hemorragisk sjokk - moderat takykardi, arteriell hypotensjon er svakt uttrykt eller fraværende. Oppdag venøs hypotensjon, mild dyspné med fysisk anstrengelse, oliguri, kalde ekstremiteter. Ved volumet av blodtap tilsvarer dette trinnet en enkel grad av den første klassifiseringen.
  • dekompensert reversibel hemoragisk sjokk - hjertefrekvensen til 120-140 slag per minutt, systolisk blodtrykk under 100 mm Hg, pulstrykket er lavt, lav CVP, dyspné ved hvile, uttrykt oliguria (mindre enn 20 ml per time), blekhet, cyanose, kaldsvette, rastløs oppførsel. Volumet av blodtap tilsvarer vanligvis den gjennomsnittlige graden av den første klassifiseringen.
 • Irreversibelt hemorragisk sjokk. Vedvarende langvarig hypotensjon, systolisk blodtrykk under 60 mmHg, hjertefrekvens over 140 slag per minutt, negativ CVP, uttalt dyspnø, anuria, mangel på bevissthet. Mengden blodtap er over 40% av BCC.

Det er 4 grader av hemoragisk sjokk

1 grad hemorragisk sjokk. Mangel på BCC til 15%. Blodtrykk over 100 mm Hg sentralt venetrykk (CVP) ligger innenfor det normale området. Liten hudfarve og økt hjertefrekvens til 80-90 slag per minutt, hemoglobin 90 g / l og mer.

2 grader hemorragisk sjokk. Mangel på BCC til 30%. Tilstanden av moderat alvorlighetsgrad, svakhet, svimmelhet, mørkere i øynene, kvalme, hemming, hudens hud. Hypotensjon til 80-90 mm Hg reduksjon CVP (under 60 mm vannsøyle), takykardi til 110-120 slag / min, redusert urinmengde, hemoglobin til 80 g / l eller mindre.

3 grader hemorragisk sjokk. Underskuddet av BCC er 30-40%. Tilstanden er tung eller veldig tung, inhibering, forvirring, hudens hud, cyanose. Blodtrykk under 60-70 mm Hg. Takykardi opptil 130-140 slag / min, svak fylling av puls. Oliguri.

4 grader hemorragisk sjokk Mangel på bcc mer enn 40%. Den ekstreme graden av undertrykkelse av alle vitale funksjoner: Bevissthet er fraværende, AD og CVP, også puls på perifere arterier er ikke bestemt. Puste grunne, hyppige. Hyporeflexia. Anuri.

Vurdering av alvorlighetsgraden av sjokk for blodtap (ifølge Negovsky)

 • Jeg Art. - 0,5 l 7 ml / kg kroppsvekt
 • II århundre. - 0,8 - 1,2 l 11-17 ml / kg kroppsvekt
 • III st. - 1,5 - 2 l 21,4 - 28,6 ml / kg kroppsvekt
 • IV århundre. - 2,5 - 3 liter og mer

Etter volum av blodtap

en enkel grad - en nedgang i BCC med 20%;

middels grad - reduksjon av BCC med 35-40%;

en alvorlig grad - en nedgang i BCC med mer enn 40%.

Ifølge sjokksindeksen for Algovera

lignende materialer i kataloger

relaterte artikler

Ekspertvurdering av kliniske og morfologiske endringer i termisk brennstøt / Savchenko SV, Novoselov VPS, Oschepkova NG, Tikhonov VV, Gritsinger VA, Kuznetsov EV // Herald of Forensic Medicine. - Novosibirsk, 2017. - № 4. - s. 15-19.

Diagnose av død fra brennstøt / Tomilin VV, Tumanov VP, Osipenkova-Vichtomova T.K. // Rettsmedisinsk undersøkelse. - 2001. - №5. - s. 3.

Bestemmelse av type og hastighet av tanatogenese under massivt blodtap ved morfologiske metoder / Bogomolov DV, Baranova M.Ya., Bogomolova IN, Dzivina M.I. // Mat. VI hele Russland. kongress for rettsmedisinske leger. - M.-Tyumen, 2005. - Nr. - s. 54.

Tilstanden for oksidative enzymer ved akutt dødelig blodtap / Smirnov VV // Mater. II-st hele Russland. kongress for rettsmedisinske leger: oppsummering av rapporter. - Irkutsk-M., 1987. - nr. - 274-276.

Morfologi av mikrohemocirkulasjonsveier ved døden fra akutt blodtap / Shilin AV // Mater. II-st hele Russland. kongress for rettsmedisinske leger: oppsummering av rapporter. - Irkutsk-M., 1987. - nr. - s. 272-274.

Forfattere

Siste innlegg til biblioteket

Morfometri av spor av hender for å bestemme lengden på en persons kropp / Grigorieva MA // Rettsmedisinsk undersøkelse. - 2018. - №3. - s. 19-26.

Kompleks estimering av aldersrelaterte hudendringer / Pigolkin Yu.I., Tkachenko SB, Zolotenkova GV, Velenko PS, Zolotenkov DD, Safroneeva Yu.L. // Rettsmedisinsk undersøkelse. - 2018. - №3. - s. 15-18.

Klinisk patomorfologi og tanatogenese av ulike former for alkoholforgiftning / Pavlov AL, Savin AA, Bogomolov DV, Pavlova AZ, Larev Z.V. // Rettsmedisinsk undersøkelse. - 2018. - №3. - s. 11-14.

Hemoragisk sjokk - årsaker, klassifisering, behandlingsmetoder

Begrepet sjokk i medisinsk terminologi refererer til den kritiske tilstanden av mikrosirkulasjon i kroppen, hvor den totale kapasiteten til fartøyene ikke tilsvarer volumet av sirkulerende blod.

En av årsakene til sjokket kan tjene som akutt blodtap - en plutselig øyeblikkelig frigjøring av blod utover den vaskulære sengen.

Et slikt sjokk, som skyldes akutt patologisk blodtap mer enn 1% -1,5% kroppsvekt, kalles hypovolemisk eller hemorragisk.

Som følge av reduksjon i blodtilførsel til organer og multisorgfeil, er det klinisk manifestert av takykardi, blodtrykksfall og blekhet i hud og slimhinner.

årsaker

Årsakene til hemorragisk sjokk (GSH) ved akutt tap kan deles inn i tre hovedgrupper:

 • spontan blødning;
 • post traumatisk blødning;
 • postoperativ blødning

Hemoragisk sjokk er ofte funnet i obstetrik, og blir en av hovedårsakene til maternal dødelighet. Oftest fører det til:

 • for tidlig frigjøring eller placenta previa;
 • postpartumblødning;
 • hypotensjon og atoni av livmoren;
 • obstetrisk traumer av livmor og kjønnsorganer;
 • ektopisk graviditet;
 • emboli av fartøy med fostervann;
 • intrauterin føtal død.

I tillegg er årsakene til hemorragisk sjokk ofte den onkologiske patologien og septiske prosesser som fører til massivt vevnekrose og erosjon av karvegveggen.

En viktig rolle i begynnelsen av hemorragisk sjokk er graden av blødning. Med langsom blødning er kompensasjonsmekanismerne i stand til å forbinde, slik at hemodynamiske lidelser utvikles gradvis uten å føre til alvorlige konsekvenser. Omvendt fører hurtig blodtap av et mindre volum blod uunngåelig til farlige hemodynamiske lidelser, som slutter med GSH.

symptomer

Diagnosen av hemorragisk sjokk er basert på en vurdering av de viktigste kliniske manifestasjonene:

 • bevissthetstilstander;
 • farging av synlige slimhinner og hud;
 • frekvens av luftveier;
 • tilstanden og størrelsen på pulsen;
 • nivået på systolisk (BP) og venetrykk (HP);
 • mengden urinutgang (volum av urinutgang).

Til tross for viktigheten av å evaluere symptomene på hemorragisk sjokk, er det ikke bare kortsiktig, men også ekstremt farlig å stole på subjektive følelser av pasienter.

Hvordan er graden av blodtap bestemt?

For tilstrekkelig og effektiv behandling av GS er det viktig å fastslå graden av blodtap nøyaktig og i tide.

Av de eksisterende klassifikasjonene av akutt blodtap ble den mest praktiske søknaden mottatt av følgende:

 • En enkel grad (blodtap fra 10% til 20% av blodvolumet), ikke mer enn 1 liter;
 • medium grad (blodtap fra 20% til 30% av blodvolumet), opptil 1,5 liter;
 • alvorlig (blodtap på ca. 40% av blodvolumet) og nå 2 liter;
 • ekstremt alvorlig eller massivt blodtap - når mer enn 40% av blodvolumet går tapt, som overstiger 2 liter

I noen tilfeller av intensivt blodtap, utvikler brudd på irreversibel homeostase som ikke er egnet til korreksjon selv ved øyeblikkelig påfylling av blodvolum. Følgende typer blodtap er potensielt dødelige:

 • tap innen en dag på 100% av volumet sirkulerende blod (BCC);
 • tap innen 3 timer etter 50% BCC;
 • ett-trinns tap på 25% av volumet av sentralkomiteen (1,5-2 liter);
 • Det tvunget tap av blod med en hastighet på 150 ml per minutt

For å bestemme graden av blødning og alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk, brukes en omfattende vurdering av kliniske, parakliniske og hemodynamiske parametere.

Av stor betydning er beregningen av Algovera-støtindeksen, som er definert som en kvotient når du deler hjertefrekvensindeksen med størrelsen på systolisk trykk. Vanligvis er sjokkindeksen mindre enn 1. Avhengig av graden av blødning og alvorlighetsgraden av sjokket kan det være:

 • indeks fra 1 til 1,1 tilsvarende mildt blodtap;
 • indeks 1, 5 - den gjennomsnittlige graden av blødning;
 • indeks 2 - alvorlig blodtap
 • indeks 2.5 - ekstremt alvorlig grad av blødning

Videre indeks Algovera, tydeliggjøre den tapte volumet av blod som gjør måling av arterielt og sentralt venetrykk (BP og CVP) overvåking minutt eller hver time urinmengde, og nivået av blod hemoglobin og dets korrelasjon med hematokrit (andel av pakkede røde blodceller fra det totale blodvolum).

Følgende tegn indikerer en enkel grad av blodtap:

 • Hjertefrekvens mindre enn 100 slag per minutt, blekhet, redusert temperatur og tørrhet i huden, av hematokrittverdi på 38 til 32%, HPC 3 til 6 mm vannsøyle, mengden av urinproduksjonen i løpet av 30 ml.

Den gjennomsnittlige graden av blodtap er manifestert av mer alvorlige symptomer:

 • Quicke puls til 120 slag per minutt, agitasjon og urolig opptreden, opptreden av kaldsvette, CVP faller til 3-4 cm av vann, reduseres til 22 til 30% hematokritt, diurese mindre enn 30 ml.

Om en alvorlig grad av blødning vitner:

 • Takykardi mer enn 120 per minutt, fallet i blodtrykket under 70 mm Hg, og venøs - mindre enn 3 mm vannsøyle, markert blekhet på huden, ledsaget klam, anuria (fravær av urin), senke hematokrit under 22%, hemoglobin, - mindre enn 70 g / l.

En alvorlig tilstand som oppstår som et resultat av omfattende traumer kalles posttraumatisk sjokk. Hvordan bestemme symptomene på denne tilstanden og hvordan å gi førstehjelp til en person - alle bør vite dette.

Årsakene, symptomene og behandlingen av alkoholepilepsi er diskutert her.

Gravitasjonsgrader

Graden av alvorlighetsgraden av det kliniske bildet av hemoragisk sjokk bestemmes av volumet av blodtap og, avhengig av dette, distribueres til:

 1. Jeg - lett;
 2. II - gjennomsnittlig;
 3. III - tung;
 4. IV-ekstremt tung.

I første grad av GSH rister blod ikke mer enn 15% av totalen. På dette stadiet av sjokkutvikling, pasientkontakter, bevares deres bevissthet. Blekhet av huden og slimhinnene er ledsaget av øket hjertefrekvensen til 100 slag per minutt, en liten arteriell hypotensjon (over 100 mm Hg) og oliguria (redusert urinmengde).

Symptomer på GSH II grad av angst og økt svetting, oppstår akrocyanose (cyanose av leppene, fingre i ekstremiteter). Pulsen økes til 120 slag per minutt, respirasjonshastigheten er opptil 20 per minutt, blodtrykket senkes til 90-100 mm Hg, og oligurien vokser. Underskuddet i sentralkomiteens volum øker til 30%.

Under GSH III-graden Kvopoterya når 40% av BCC. Pasientene er i en forvirret tilstand, blep og marmorering av huden uttalt, og pulsfrekvensen overstiger 130 slag per minutt. Pasienter i dette stadium, kortpustethet (respirasjonsfrekvens 30 per minutt) og oliguria (urin fravær), og det systoliske blodtrykket faller under 60 mm Hg.

IV grad av GSH karakteriserer underskuddet i sentralkomiteens volum mer enn 40% og undertrykking av vitale funksjoner: mangel på puls, bevissthet, venetrykk. Pasienter med isfleksi, anuria og grunne pust blir observert.

Hvilke mekanismer bestemmer alvorlighetsgraden av sjokk?

I hjertet av patologiske prosesser i kroppen med utvikling av hemorragisk sjokk ligger en kraftig reduksjon av volumet av blod som sirkulerer gjennom karene.

Redusere hjerteutkastet deler av blod refleksivt fører til spasmer av blodkar i ulike organer, inkludert så viktig som hjerte, lunger og hjernen.

Oppstår på grunn av overgang av væske fra vevet inn i blodstrømmen hemodilution (blod thinning) forandrer de reologiske egenskaper for blod (erytrocytt klumpdannelse) og vedvarende trekning av arterioler som fører til irreversibel skade av mikrosirkulasjonen i vev og organer i kroppen.

Førstehjelp

 1. Hovedformålet med akutte tiltak for GSH er å finne blødningskilden og eliminere den, noe som ofte krever rask intervensjon. Midlertidig stopp av blødning oppnås ved hjelp av en turniquet, bandasje eller endoskopisk hemostase.
 2. Det neste viktige skrittet for å eliminere sjokk og redde pasientens liv er å umiddelbart gjenopprette volumet av sirkulerende blod. Samtidig bør frekvensen av intravenøs infusjon av oppløsninger overstige frekvensen av fortsatt blodtap med minst 20%. For å bestemme det, bruk objektive indikatorer som blodtrykk, CVP og hjertefrekvens.
 3. Krevende tiltak med GS inkluderer også kateterisering av store kar - det gir pålitelig tilgang til blodet og den nødvendige infusjonshastigheten. I terminaltrinn er GSH avhengig av intraarterielle infusjoner.

Viktige komponenter i akutte aktiviteter med GSH er:

 • kunstig lung ventilasjon;
 • innånding av oksygen gjennom en maske;
 • tilstrekkelig anestesi
 • nødvendig omsorg for pasienten (oppvarming).

Behandling av hemorragisk sjokk

Intensiv terapi etter å ha stoppet blødning og kateterisering av vener er rettet mot:

 1. Eliminering av hypovolemi og gjenoppretting av volumet av sentralkomiteen.
 2. Avrusning.
 3. Sørg for tilstrekkelig mikrosirkulasjon og hjerteutgang.
 4. Restaurering av baseline osmolaritet og oksygen transport evne av blod.
 5. Normalisering og vedlikehold av normal diurese.
 6. Forebygging av DIC-syndrom (aggregering av erytrocytter).

For å oppnå disse målene ble prioriteten i infusjonsterapi av GSH oppnådd:

 • løsninger av HES opptil 1,5 liter per dag og normalisering av det onkotiske blodtrykket;
 • intravenøse krystalloidløsninger i volum på opptil 2 liter, før normalisering av blodtrykk;
 • erytrocyttmasse og andre blodsubstitusjoner under kontroll av CVP til et hematokritnivå på 32-30%;
 • Kolloidale løsninger (gelatin og dextraner) i et forhold på 1: 1 til totalvolumet av infusjoner;
 • donorblod;
 • glukokortikosteroider ved maksimale doser (opptil 1,5 mg).

Kriterier for behandlingseffektivitet

Intensiv terapi med GSH utføres til nivået av indikatorer som indikerer eliminering av en livstruende tilstand:

 • BP til et nivå på 100/60 mm Hg og over;
 • Hjertefrekvens til 100 slag per minutt;
 • CVP 4 og over mm vann;
 • per minutt diuresis er mer enn 1 ml og hver time - over 60 ml;
 • hemoglobinnivå 60 g / l;
 • blod oksygen konsentrasjon på 94 -96%;
 • proteininnholdet i blodplasmaet er mer enn 50 g / l;
 • hematokrit venøst ​​blod 20% og høyere.

komplikasjoner

 • DIC-syndrom (klumping av erytrocytter);
 • syndrom av reperfusjon (oksygen paradoks);
 • myokardisk iskemi;
 • koma;
 • ventrikulær fibrillasjon;
 • asystole.

Noen få år etter den massive blødningen, ledsaget av GSH, er utviklingen av endokrin patologi og kroniske sykdommer i indre organer mulig med utfallet av funksjonshemning.

Den allergiske reaksjonen av kroppen til visse irriterende stoffer kan provosere en slik livstruende tilstand som anafylaktisk sjokk. Anafylaktisk sjokk - symptomene og alvorlighetsgraden av tilstanden vil bli diskutert i detalj.

Kramper av kalvemuskler om natten - årsakene til og behandlingen av patologi, om dette i følgende materiale.

Hemoragisk sjokk (GSH)

Hemoragisk sjokk (GSH) - dette er en kritisk tilstand i kroppen som er forbundet med akutt blodtap, noe som resulterer i en krise av makro- og mikrosirkulasjon, et syndrom med multiorgan og polysystemisk insuffisiens. Fra en patofysiologisk synspunkt - det mikrosirkulasjon krise, sin manglende evne til å gi tilstrekkelig vev metabolisme, møtes vev oksygenbehov, energiprodukter, for å fjerne giftige stoffskifteprodukter.

Organisme friske kvinnelige blodtap på opp til 20% av bcc (ca. 1000 ml) kan gjenopprette autogemodilyutsii grunn omfordeling av blodet og inn i blodet. Med blodtap på mer enn 20-25%, kan disse mekanismene eliminere underskuddet av BCC. Når massivt blodtap Foran vasokonstriksjon forblir den ledende "beskyttende" reaksjon i kroppen, i forbindelse med hvilken opprettholdes normal eller i nærheten av blodtrykket, er båret blodtilførsel til hjernen og hjertet (sentralisering av blodstrøm), men på grunn av dempningen av de indre organer av blodstrøm i musklene, inkludert nyre, lunge, lever.

Long-term vedvarende vasokonstriksjon som en avverge første i noen tid støtter innenfor visse grenser, blodtrykket, i det etterfølgende, ved progresjon av sjokk, og fraværet av tilstrekkelig terapi, bidrar til konsistent utvikling av alvorlige forstyrrelser i mikrosirkulasjonen, dannelse av "sjokk" organer og utvikling av akutt nyresvikt og andre patologiske forhold.

Sværheten og graden av forstyrrelser i GSH avhenger av varigheten av arteriell hypotensjon, stigende tilstand av organer og systemer. Med stigende hypovolemi fører kortsiktig hypoksi i fødsel til sjokk, da det er en utløsermekanisme for hemostaseforstyrrelser.

Klinikk for hemorragisk sjokk

GSH manifesteres av svakhet, svimmelhet, kvalme, tørr munn, mørkere øyne, økt blodtap - bevissthetstap. I forbindelse med kompenserende omfordeling av blod, mengden avtar i muskler, viser huden en blekhet av hud med en grå nyanse av den kalde, fuktige ekstremiteten. Reduksjonen i renal blodstrøm er manifestert redusert urinmengde, etter at brudd på mikrosirkulasjon i nyrene, med utvikling av iskemi, hypoksi, nekrose av rørelementene. Med en økning i volumet av blodtap øker symptomene på respirasjonsfeil: dyspné, pustrytme, excitasjon, perifer cyanose.

Det er fire grader av alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk:

 • Jeg grad alvorlighetsgrad er notert med et underskudd på BCC 15%. Den generelle betingelsen er tilfredsstillende, blek hudfarge, en lett tachycardia (80-90 slag / min) blodtrykket i løpet av 100 mmHg Hb 90 g / L, sentralt venetrykk er normal.
 • II grad alvorlighetsgrad - et underskudd på BCC til 30%. Generell tilstand med moderat alvorlighetsgrad, klager på svakhet, svimmelhet, mørkere i øynene, kvalme, hud blek, kald. Arterialtrykk 80-90 mm Hg, sentralt venetrykk under 60 mm vann, takykardi til 100-120 slag / min, diurese senkes, Hv 80 g / l og lavere.
 • III grad Gravity oppstår når underskuddet på bcc er 30-40%. Den generelle tilstanden er alvorlig. Det er en skarp slapphet, svimmelhet, blek hudfarge, acrocyanosis, blodtrykk under 60-70 mmHg, CVP dråper (20 til 30 mm vannsøyle og under). Det hypotermi, rask puls (130-140 slag / min), oliguria.
 • IV grad Sværheten observeres når underskuddet på bcc er over 40%. Tilstanden er veldig tung, det er ingen bevissthet. Arterialtrykk og sentralt venetrykk er ikke bestemt, pulsen er kun registrert på karoten arterier. Puste grunn, rask, med en patologisk rytme, mobil spenning, hyporefleksi, anuria observert.

Behandling av hemorragisk sjokk

 • Raskt og pålitelig stopp av blødning, tatt i betraktning årsaken til fødselsblødninger;
 • Etterfylling av bcc og vedlikeholde makro- og mikrosirkulasjonen tilstrekkelig vevsperfusjon ved hjelp av kontrollert hemodilution, blodoverføring, reokorektoriv, ​​glukokortikoider osv..;
 • TTTVL i modusen for moderat hyperventilering med positivt trykk ved slutten av utløpet (forebygging av "sjokk lungene")
 • Behandling av ICE, syre-baseforstyrrelser, protein- og vannelektrolyttmetabolismen, korreksjon av metabolisk acidose;
 • Anestesi, medisinsk anestesi, antihypoksisk forsvar av hjernen;
 • Opprettholde en tilstrekkelig diuresis i et nivå på 50-60 ml / t;
 • Opprettholde aktiviteten til hjertet, leveren;

Bruken av bredspektret antibiotika.

Eliminering av årsaken til blødning - Hovedpunktet i behandlingen GSH. Valg av metode for å stoppe blødning avhenger av årsaken. Ved behandling av HT er stor betydning for kompensasjon for blodtap og rettidig kirurgisk behandling. GSH II alvorlighetsgrad er en absolutt indikasjon på en operativ stopp for blødning.

Infusjonsbehandling med GSH skal utføres i 2-3 år: med blodtrykk innen 40-50 mm Hg. Voluminfusjonshastigheten skal være 300 ml / min med blodtrykk 70-80 mm Hg. - 150-200 ml / min med stabilisering av blodtrykk til 100-110 mm Hg. infusjon utføres dråpe under kontroll av blodtrykk og timeoutinoutgang.

Forholdet mellom kolloid og krystalloid bør være 2: 1. Infusjons terapi inkluderer: reopoligljukin, volek, røde blodlegemer, nativ eller ferskt frosset plasma (Ampuller 5-6), albumin, Locke-Ringers oppløsning, glukose, Pananginum, prednisolon, Korglikon for korrigering av metabolsk acidose - 4% natriumhydrogenkarbonatoppløsning, trisamin. Når hypotensiv syndrom - innføring av dopamin eller dopamin. Forskyvning infusjon bør overstige den estimerte blodtap på 60-80%, mens blodoverføring blir utført i et volum på ikke mer enn 75% blodtap i dens ett-trinns erstatning, deretter forsinket transfusjon i mindre doser.

For å eliminere vasospasme, etter eliminering av blødning og eliminering bcc underskudd ganglioplegic brukes med medikamenter som forbedrer de reologiske egenskaper for blodet (reopoligljukin, Trental, komplamin, Curantylum). Det er nødvendig å anvende ved GSH glukokortikoid i høye doser (30-50mg / kg hydrokortison eller 10-30mg / kg prednisolon), diuretika, gjelder ventilasjon.

Ved behandling av DIC-syndrom med GSH påføres friskt frosset plasma, inhibitorer av proteaser - kontrikal (trasilol) til 60-80000 OD, gordoks 500-600000 OD. Dicinon, etamzilat, androxon reduserer kapillærens skjøthet, forbedrer den funksjonelle aktiviteten til blodplater. Påfør hjerteglykosider, immunokorrektorer, vitaminer, i henhold til indikasjoner - antibakteriell terapi, anabolics (nerobol, retabolil), Essentiale.

Av stor betydning etter intensiv terapi er rehabiliteringsbehandling, terapeutisk gymnastikk.

Førstehjelp for hemorragisk sjokk

Hemoragisk sjokk er en alvorlig tilstand som truer livet, som utvikler seg på grunn av betydelig blodtap.

Dette skyldes det faktum at blod er en av de viktigste væskene i kroppen. Det overfører til vev og organer næringsstoffene som er nødvendige for å sikre at de fungerer normalt. Derfor er dette problemet tilskrevet hypovolemiske forhold eller dehydrering.

Årsaker til hemorragisk sjokk

Årsakene til hemorragisk sjokk er skader av ulike typer, kirurgisk inngrep, etc. I alle fall utvikles denne tilstanden mot bakgrunn av spontan blødning. I dette tilfellet er hastigheten på blodtap viktig. Hvis den er lav, har menneskekroppen tid til å justere og inkludere spesielle kompenserende mekanismer.

Derfor er et sakte tap på 1-1,5 liter blod ikke så farlig. I dette tilfellet vises hemodynamiske lidelser gradvis og fører ofte ikke til alvorlige konsekvenser for kroppen. Ved intensiv blødning, som oppstår spontant og preges av tap av et stort volum blod, utvikler en person en hemorragisk sjokk-tilstand.

Også dette problemet er ofte funnet i obstetrik. Massivt blodtap kan oppstå under graviditet, vanskelig arbeid eller i postpartumperioden. Utvikling av hemorragisk sjokk oppstår i slike tilfeller:

 • brudd i livmoren, fødselskanalen;
 • abrupt eller placenta previa;
 • avbrudd av graviditet på grunn av årsaker, etc.

Svært ofte oppstår blødning når en kvinne har comorbid patologi. Disse inkluderer ikke bare de alvorlige sykdommene som ble observert før, men også gestose under graviditet, alvorlig traumer under arbeid.

Hva bestemmer alvorlighetsgraden av utviklingen av sjokkstaten?

Patogenesen til kompensasjon av en organisme med intensivt blodtap avhenger av mange faktorer:

 • tilstanden i nervesystemet som deltar i prosessen med regulering av vaskulær tone;
 • Tilstedeværelsen av patologier i det kardiovaskulære systemet, dets evne til å fungere effektivt under hypoksiforhold;
 • blod koagulerbarhet;
 • miljøforhold (luftmetning med oksygen og andre);
 • generell tilstand av kroppen;
 • nivået av immunitet.

Stadier av

Stadier av hemorragisk sjokk er delt på grunnlag av volumet av blodtap og alvorlighetsgraden av en persons tilstand. Avhengig av disse faktorene er det vanlig å skille fra:

 • den første fasen. Det kalles også kompensert. I dette tilfellet er det et tap ikke mer enn 15-25% av det totale blodvolumet;
 • andre etappe. Dens andre navn er dekompensering. Det er preget av mer intens blodtap, som er 25-40% av det totale blodvolumet;
 • den tredje fasen eller irreversibel. Det er preget av en alvorlig tilstand, som forklares av tap av 50% av blodet fra totalvolumet.

Tegn på kompensert stadium i hemoragisk sjokk

Den første graden av hemoragisk sjokk utvikler seg med et tap på ca. 0,7-1,2 liter blod. Dette fører til inkludering av spesielle adaptive mekanismer i kroppen. Det første er observert utslipp av stoffer som katecholaminer. Som et resultat, med utviklingen av hemorragisk sjokk, oppstår følgende symptomer:

 • skinn av huden;
 • Ødeleggelse av vener på hendene
 • økning i antall hjerteslag (opptil 100 slag per minutt);
 • reduksjon i volumet av urin separeres;
 • utviklingen av venøs hypotensjon, mens arterien er helt fraværende eller svakt uttrykt.

Slike klinikker av hemorragisk sjokk kan observeres i lang tid, selv om blodtapet helt opphørte. Hvis blødningen fortsetter, er det en rask forverring i den menneskelige tilstanden og utviklingen av neste stadium.

Tegn på dekompensert stadium med hemorragisk sjokk

I dette tilfellet oppstår et tap på ca. 1,2-2 liter blod. Hemorragisk sjokk av 2. trinn er preget av en økning i sykdommer forbundet med blodtilførselen av de grunnleggende vev og organer. Dette fører til en blodtrykksfall. På bakgrunn av sirkulasjonsforstyrrelser utvikler hypoksi, noe som gjenspeiles av utilstrekkelig inntak av alle næringsstoffer til vev i hjertet, leveren, hjernen etc.

Det er også utvikling av andre ubehagelige symptomer på hemorragisk sjokk:

 • systolisk blodtrykksfall under 100 mm. Hg. Artikkel.;
 • utviklingen av takykardi, som er ledsaget av en økning i antall kardiale sammentrekninger til 130 per minutt;
 • puls er karakterisert som filiform;
 • vises kortpustethet;
 • huden er farget blå;
 • det er en kald, klissete svette;
 • pasienten er i rastløs tilstand;
 • en kraftig reduksjon av volumet av urinering;
 • det sentrale venetrykket reduseres.

Symptomer på tredje fase med hemorragisk sjokk

Utviklingen av tredje fase er ledsaget av blodtap, hvorav volumet overstiger 2 liter. I dette tilfellet karakteriseres pasientens tilstand som svært alvorlig. For å redde sitt liv, bør en rekke gjenopplivingstiltak brukes. På stadium 3 indikerer tilstedeværelsen av følgende symptomer vanligvis:

 • pasienten er bevisstløs;
 • huden blir en marmor skygge, blek;
 • Blodtrykk er svært ofte ikke bestemt i det hele tatt. Noen ganger er det mulig å måle kun den øvre indeksen, som ikke overstiger 60 mm. Hg. Artikkel.;
 • øker antall hjerteslag til 140-160 slag per minutt;
 • i nærvær av gode ferdigheter, kan puls bare detekteres på halspulsårene.

Tegn på sjokk hos pasienter i yngre aldersgrupper

Symptomer på hemorragisk sjokk hos barn, avviger ikke mye fra lignende tegn hos voksne. Samtidig utvikler alle mulige komplikasjoner raskere og bærer en stor fare for barnets liv. Først noter du utseendet på følgende symptomer:

 • blep av huden. Over tid blir kroppen blått, ledet eller grått i farge;
 • det er en karakteristisk marmorering av huden;
 • kroppen vanligvis fuktig, svette klebrig og kaldt;
 • lepper og slimhinner blir også blege;
 • Barnet blir først rastløst, etter hvilket apati ser ut til alt som skjer, reaktionens langsommelighet
 • alle reflekser er svekket;
 • Øyebollene er vanligvis falt;
 • puste grunne, raske;
 • puls svak, filiform;
 • reduserer blodtrykket.

Diagnose av hemorragisk sjokk

Bestem tilstedeværelsen av denne farlige tilstanden er lett, fordi den er ledsaget av betydelig blodtap. Gitt klassifiseringen av hemoragisk sjokk, bør du bare nøye undersøke alle utviklingssymptomer, noe som gjør det mulig å velge taktikk for behandling og vurdere graden av utvikling av komplikasjoner. Bruk derfor følgende diagnostiske teknikker:

 • definisjon av sjokk indeksen. For dette formål beregnes forholdet mellom hjertefrekvens og systolisk blodtrykk. En reell trussel mot livet eksisterer hvis dette tallet er 1,5 eller mer;
 • Urinutgang per time. En livstruende tilstand kan sies om volumet av urin frigjøres til 15 ml per time;
 • måling av sentralt venetrykk. Hvis den er under 50 mm. vann. Pasienten må gjenopprette volumet av sirkulerende blod. Hvis CVP er over 140 mm. vann. Behandlingen inkluderer obligatorisk bruk av hjerte medisiner;
 • Definisjon av hematokrit. Angi graden av blødning. Indikatorer som er under 25-30% betraktes som farlige for livet;
 • karakteristisk for CBS (syre-base likevekt).

Førstehjelp for hemorragisk sjokk

Nødhjelp for hemorragisk sjokk består av følgende aktiviteter:

 • Først av alt er det nødvendig å etablere og eliminere årsaken til blødning. For dette brukes jute, bandasjer og andre enheter. Hvis blødningen er intern, er operasjonen angitt.
 • Før opplæring av dyktig omsorg er det nødvendig å sikre pasientens lyveposisjon. Hvis en person ikke har mistet bevisstheten, kan han utilstrækkelig vurdere sin tilstand.
 • Hvis det er mulig, anbefales det at pasienten får en rikelig drikk. Dette vil bidra til å forhindre dehydrering.
 • Behandling av hemorragisk sjokk innebærer nødvendigvis gjenoppretting av volumet av blod i menneskekroppen. Hvis blødningen fortsetter, bør frekvensen av intravenøs infusjon overveie tapet med 20%.
 • For å overvåke effektiviteten av tilbudet av behandlingsaktiviteter, må du hele tiden overvåke hovedindikatorene for blodtrykk, hjertefrekvens, CVP.
 • Kateterisering av store fartøy er obligatorisk, noe som muliggjør rettidig innføring av nødvendige stoffer inn i blodet.
 • I nærvær av komplikasjoner kan kunstig ventilasjon gis som en del av alle gjenopplivingstiltak.
 • For å redusere graden av utvikling av hypoksi, tilbys pasienter oksygenmasker.
 • Anticorbital medisiner er foreskrevet for å fjerne alvorlig smerte forårsaket av traumer.
 • I tillegg til nøye omsorg for pasienten, som trengs for første gang, må du varme den.

Den viktigste behandlingen for hemorragisk sjokk

Etter effektiv stopp av blødning og installasjon av katetre er behandlingsaktiviteter rettet mot følgende:

 • Det er nødvendig å fullstendig gjenopprette volumet av blod i karet.
 • Om nødvendig utføres avgiftning.
 • Tilstrekkelige tiltak blir tatt for å normalisere blodmikrocirkulasjonen.
 • Optimale forhold for restaurering av den transportable funksjonen av blod er gitt.
 • Normal diurese opprettholdes.
 • Forebyggende tiltak er truffet for å forhindre DIC-syndrom.

Metoder for gjennomføring av infusjonsbehandling

For å gjenopprette blodvolumet i menneskekroppen og forhindre mange av de farlige komplikasjonene, brukes følgende midler til infusjonsbehandling:

 • Plasmasubstitutter, som er laget på basis av hydroksyetylstivelse;
 • krystalloid løsninger;
 • blodsukkeret, spesielt erytrocytmasse;
 • kolloide løsninger;
 • donorblod;
 • glukokortikosteroider i maksimale doser;
 • vasodilatormidler som brukes til å eliminere vasospasmer.

Mulige komplikasjoner

Hemoragisk sjokk er en farlig tilstand som kan føre til funksjonshemming hos pasienten eller til hans død hvis den er uriktig eller unormal behandling. Dette skjer mot bakgrunnen av utviklingen av DIC-syndrom, oksygenparallokse, asystol, myokardisk iskemi, ventrikulær fibrillasjon, etc.

På grunn av brudd på sirkulasjonen av hovedorganene begynner de å fungere feil. Dette fører til forstyrrelse av de viktigste vitale prosessene, som er årsaken til det ugunstige resultatet.

SHOCK HEMORRAGIC

Støt er en generell uspesifikk reaksjon av kroppen til overdreven skade (i styrke eller varighet). I tilfelle av hemorragisk sjokkutvikling, kan en slik effekt være akutt, i tide ikke kompensere blodtap som fører til hypovolemi. Vanligvis for utvikling av hemorragisk sjokk, er en reduksjon i BCC med mer enn 15-20% nødvendig.

Etter volum av blodtap:

en enkel grad - en nedgang i BCC med 20%;

middels grad - reduksjon av BCC med 35-40%;

en alvorlig grad - en nedgang i BCC med mer enn 40%.

I dette tilfellet er hastigheten på blodtap viktig.

Ifølge sjokk indeksen for Algover (privat fra hjertefrekvens for systolisk blodtrykk, i normen er det mindre enn 1)

En enkel grad av sjokk er indeksen på 1,0-1,1.

Den gjennomsnittlige graden er indeksen på 1,5.

Tung grad - indeks 2.

Den ekstreme alvorlighetsgrad er indeksen på 2,5.

Trinn 1 (kompensert sjokk)

Blodtap er 15-25% BCC

huden er blek, kald

AD moderat redusert

moderat takykardi opptil 90-110 slag / min, puls av svak fylling

mild dyspné med mosjon

Trinn 2 (dekompensert sjokk)

Blodtap er 25-40% BCC

nedsatt bevissthet

akrocyanose, kalde ekstremiteter

BP systolisk er under 100 mmHg.

takykardi 120-140 slag / min, pulssvak, trådlik

oliguri opptil 20 ml / time.

Trinn 3 (irreversibelt støt) er et relativt konsept og er i stor grad avhengig av gjenopplivingsmetodene som brukes.

bevisstheten er kraftig deprimert til totalt tap

huden er blek, "marmorering" av huden

systolisk trykk under 60 mm Hg.

puls er kun bestemt på hovedfartøyene

skarp takykardi opptil 140-160 slag / min.

Noen hjelp til å diagnostisere tilstedeværelsen av hemorragisk sjokk, og dets stadium er gjengitt av:

maksimal mulig klargjøring av mengden uopprettelig tapt blod og dets korrelasjon med beregnet BCC (i prosent) og volumet av infusjonsbehandlingen;

Bestemmelse av tilstanden til sentralnervesaktivitet, dens mentale og reflekskomponenter;

vurdering av hudforholdene: deres farge, temperatur og farge, typen fylling av sentrale og perifere kar, kapillær blodstrøm;

overvåkning av vitale vitale tegn: blodtrykk, hjertefrekvens, pustefrekvens, oksygenmetning;

beregning av sjokkindeks

kontroll av minutt og time diuresis;

måling av hemoglobinkonsentrasjon og overholdelse av hematokrit.

studie av biokjemiske parametere av blod.

NØDFORANSTALTNINGER OG BEHANDLING

Det viktigste og mest akutte tiltaket bør betraktes som kilden til blødning og eliminering

rask gjenoppretting av bcc. Infusjonshastigheten bestemmer de mest tilgjengelige parametrene - blodtrykk, hjertefrekvens, CVP og minuttdiurese. Den skal overstige blodstrømmen med ca. 20% (HES 10% konsentrasjon, hypertonisk natriumkloridløsning)

For å kompensere for akutt binyrebarksvikt etter starten av aktiv infusjonsbehandling, er introduksjonen av prednisolon, dexametason eller metylprednisolon indisert.

For hver liter av den transfusjonerte væsken administreres 10-20 mg furosemid intravenøst.

Les Mer Om Fartøyene