En omfattende oversikt over stammehalsen: årsaker, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: sykdomsforløpet av et slag, dets symptomer. Mulige komplikasjoner, prognose, hvordan å behandle patologi.

Strotal slag - død (nekrose, ødeleggelse) av nerveceller i den viktigste delen av hjernen - dens bagasjerom - som et resultat av akutte hjernesykdommer.

Som med andre slag, mister de ødelagte vevene sine funksjoner. Men med lokaliseringen av prosessen i kofferten er det en umiddelbar trussel mot livet. I denne sonen er det nerve sentre som regulerer de viktigste funksjonene for å opprettholde kroppens vitale funksjoner - respiratorisk og kardiovaskulær (vasomotorisk).

Derfor forårsaker et brudd på blodsirkulasjonen i kofferten vedvarende deaktiveringsforstyrrelser (fullstendig forlamning av lemmer, ansikt og til og med svelging) eller slutter med døden innen få timer etter sykdomsutbruddet. Slike karakteristiske trekk ved stroke-stammen tillates å skille den fra en egen form fra slag av en hvilken som helst annen lokalisering.

Det er mulig å overleve litt (ca 20%) under betingelse av tidlig behandling (i de første 3 timene) for medisinsk hjelp. Prognosen for full gjenoppretting er ikke mer enn 2-3%. Behandlingen utføres av nevropatologer (nevrologer) sammen med resuscitators.

Hva er funksjonene i patologien

Stamtslag oppstår fordi karene som bringer blod til denne delen av hjernen, ikke kan gi det næringsstoffer og oksygen. Dette fører til cellens død, funksjonen som de resterende nevronene ikke kan ta over.

Stammen delen av hjernen er en spesiell sone, ikke bare for nervesystemet, men for kroppen som helhet, siden den inneholder de viktigste sentrene som støtter dens vitalitet.

En kort utflukt i anatomien

Hjulet er den eldste delen av hjernen. I lys av dens betydning er det det dypeste stedet i skallen - på sin base (nederst). Gjennom ham passerer all informasjon fra sansene gjennom hjernebarken, og alle motorimpulser til ryggmargen kommer ut av cortexen, da stammen direkte passerer inn i den. De anatomiske delene av stammen og de funksjonene de svarer på, er beskrevet i tabellen.

Funksjoner av hjernestammen. Klikk på bildet for å forstørre

Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Hva er en Stroke and Recovery Forecast?

En av de mest farlige lesjoner i hjernen er et slag. Denne patologien utvikler seg mot bakgrunnen av et sterkt brudd på blodstrømmen. Sykdommen rammer oftest eldre i alderen 60 år. Patologi oppnår sitt navn fra lokalisering av blodstrømforstyrrelser. Hvis det oppstår ruptur eller blokkering av fartøyet i hjernestammen, diagnostiserer legene et slag. Årsakene til utviklingen av patologi, dets risiko og risiko.

Hva er hjernestammen

Den menneskelige hjernestammen er et spesielt organ som holder hjernen og nervesystemet i kommunikasjon med resten av kroppen. Det er her at signalene som gjør hjertet vårt, lunger puster, og hender og føtter beveger seg. Det er ikke et eneste system i kroppen vår som ikke er avhengig av hjernestammen. Bagasjerommet ligger dypt i kraniet under halvkule. Hvis det oppstår en blodsirkulasjonsforstyrrelse, oppstår en svulst umiddelbart her, blir stammen forskjøvet og krenket, noe som fører til funksjonshemming eller død av pasienten.

Stammen er delt inn i tre deler. Den første er medulla oblongata. Han er ansvarlig for å puste, hjerterytme, hoste, nysing, blinker og svelger. Funksjonsforstyrrelser i medulla oblongata kan føre til hjertestans eller pust, noe som er farlig for døden.

Den andre delen av stammen hjernen er broen. Gjennom denne broen er forbindelsen av hjernen med ryggmargen og hjernehinnen. Det er gjennom denne broen at all hørselsinformasjon passerer. I denne avdelingen begynner triaden, ansikts, statisk og distraherende nerver.

Krenkelser av denne delen av stammen er fulle av døvhet, lammelse av ansiktet og andre komplikasjoner.

Den tredje delen av stammen er midthjernen. Denne delen av stammen er ansvarlig for bevegelsen av kroppen, ubevisste bevegelser. Overtredelser i denne delen av stammen fører til begrenset bevegelse.

Årsaker til patologi

Stamtslag oppstår på grunn av blødning i hjernestammen eller blokkering av blodstrømmen. Med økt stress på hjernestammenes kar, blir veggene deres tynnere og svakere. Når som helst, kan et brudd på fartøyet forekomme, og deretter er et strekk uunngåelig.

Årsakene til at fartøyene kan bli svake og sprø, er flere, blant dem de vanligste:

 • Åreforkalkning.
 • Diabetes mellitus.
 • Hypertensjon 2,3,4 grader.
 • Vaskulitt er revmatisk.
 • Arvelig disposisjon.
 • Overvekt.

I tillegg øker risikoen for hjerneslag med dårlige vaner. Alkohol og røyking har en skadelig effekt på tilstanden til fartøyets vegg, noe som forårsaker sårbarheten og sårbarheten. Også i risikogruppen, eldre pasienter, er forandringen i veggene av karene på grunn av alderdom. Spesiell oppmerksomhet til helsedoktene anbefales å gi kvinner i klimatperioden. Den første forløperen til et slag er høyt blodtrykk.

Typer av slag

Hjerneslaget er av to slag, avhengig av hvilke patologiske endringer som skjedde i karene. Hvis blodstrømmen ble blokkert av en atherosklerotisk plakk, eller av andre årsaker, opptrer nekrose av hjerneceller. Et slikt slag kalles iskemisk. Det kan også kalles hjerneinfarkt. Prognosen for pasienter i dette tilfellet er oftest optimistisk, legene gjenoppretter blodsirkulasjonen og mange komplikasjoner kan unngås. Det viktigste som pasienten kom inn på sykehuset i de første 40 minuttene etter angrepet. Den vanligste årsaken til iskemisk slag er atherosklerose.

Hemorragisk slag i hjernestammen er mye farligere. Det oppstår når fartøyet brister og en blødning begynner i hjernen. I dette tilfellet dannes et hematom som senker nerveenden og forstyrrer systemets normale funksjon. Ødem og hypertensjon i hjernen kan ofte bli et dødelig utfall. Blødning i hjernestammen kan forekomme med en hvilken som helst kardiovaskulær sykdom.

symptomer

Hva er et slag? Dette er skade på hjerne stamceller. På grunn av det faktum at det er kjerner av alle nerveender, er slag i hjernestammen rik på symptomer. Symptomer avhenger av hvilken del av stammen den patologiske forandringen skjedde.

Også, manifestasjoner av patologi er direkte avhengig av lesjonens form.

Iskemisk berøring manifesteres av følgende symptomer:

 • Lammelse av ansiktet på den ene siden.
 • Tungen avviker fra siden.
 • Lammelse av den ene siden av kroppen.
 • Krenkelse av koordinering.
 • Vanskelig svelging og pusting.
 • Øyeblikket faller.

Utbruddet av patologi er imidlertid ikke alltid tydelig. Med små lesjoner kan det være et lite tap av følsomhet for gane, ansikt, hender, etc. Ofte blir pasientene forstyrret. De kan ikke si en lang setning, tungen er flettet. Ved første tegn på farlig patologi må du ringe en ambulanse.

Hemorragisk slag er alltid manifestert av levende symptomer, som øker i rask takt. Angrepet begynner med et brudd på koordinering og tale. Deretter blir lammelse forbundet, det kan være et tap av bevissthet og koma.

De viktigste symptomene på blødning i hjernestammen er:

 • Lammelse av ansiktet eller deler av kroppen.
 • Redusert syn.
 • Slurred tale.
 • Tap av bevissthet, koma.
 • Svimmelhet og kvalme.
 • Varme og feber.
 • Svært å puste.
 • Pulsfeil.

Ved et tegn på hjerneslag, må du umiddelbart ringe til en ambulanse. Hospitalisering av pasienten i den første timen etter angrepet øker sjansene for overlevelse. Det er verdt å merke seg at i henhold til statistikk, dersom det oppstår tidlig hospitalisering, dør 2 av 3 pasienter i den første dagen.

behandling

Den cerebrale infarkt behandles ved hjelp av medisinering, som inkluderer antikoagulantia og legemidler for å øke blodtrykket.

Også pasienten foreskrives behandling for samtidige sykdommer.

Hemorragisk slag er oftest behandlet kirurgisk. Åpen trepanering av skallen gjør det mulig å redde pasienten fra et hematom som bærer en dødelig trussel. Etter operasjonen er pasienten foreskrevet medisinering.

effekter

Stroke i hjernestammen er ikke bare farlig for døden, men også for en stor andel pasienter med funksjonshemninger. Ofte kan folk som har lidd et angrep ikke gå alene og til og med sitte. De har en ødelagt tale, og de blir helt avhengige av omsorgspersoner for dem. I tillegg kan pasientene til enhver tid gjenopprette eller utvikle farlige komplikasjoner. Med dette sykdomsforløpet dør pasienter oftest.

Den vanligste dødsårsaken etter et slag er ødem i hjernestammen. Det resulterende hematomet krenker stammen, og som et resultat stopper hjertet eller pusten. Denne komplikasjonen utvikler seg i de første dagene etter angrepet.

I en senere periode kan pasienten utvikle komplikasjoner som:

 • Lungebetennelse.
 • Okklusjon av vener.
 • Smittsomme sykdommer i nyrene og urinveiene.
 • Intern blødning.
 • Hjerteinfarkt.

Dette er bare komplikasjoner som kan føre til pasientens død, men det er andre som betrakter pasienten betydelig og gir mye lidelse til pasienten, blant dem:

 • Trykksår.
 • Vanskeligheter ved svelging.
 • Psykoterapeutiske lidelser.

De pasientene som kan bevege seg litt, blir ofte skadet som følge av fall. Omsorg for pasienter med insulin etter insulin krever spesiell tålmodighet fra slektninger. Behandling kan vare i mange år og gir ofte ikke de ønskede resultatene.

Prognose for gjenoppretting

Prognoser fra leger er avhengig av hvilke symptomer pasienten har. De gunstigste spådommer for de pasientene hvis symptomer ikke er uttalt, er motoraktivitet og tale.

Uønsket prognose. Legene er nølende med å fullføre pasientene dersom de har følgende symptomer:

 • Dysfunksjon av svelging.
 • Lammelse av ekstremiteter.
 • Svimmelhet.
 • Forstyrrelser i øyebevegelsen.

Det er verdt å merke seg at prognosen for pasienten også avhenger av alder og fysisk tilstand. Jo yngre pasienten, og de færre samtidige sykdommer, jo større er sjansene for utvinning. Også av særlig betydning for den påfølgende tilstanden til pasienten som led av et hjerneinfarkt, er hyppigheten av sykehusinnleggelse. Jo tidligere en person blir tatt til sykehus, jo flere sjanser er det for leger å forhindre omfattende patologiske endringer i stamceller.

rehabilitering

Pasientrehabiliteringsplanen skal utvikles individuelt av den behandlende legen. Rehabilitering er nødvendig primært for å lindre symptomene på sykdommen, og forbedre pasientens livskvalitet. Når taleforstyrrelser anbefales, med en taleterapeut, må pasienter med svelgingproblemer lære spesielle teknikker for å lære å svelge myk mat, de med lammelse av lemmer, foreskrive spesielle massasjer og øvelser.

Det er svært viktig for effektiv rehabilitering av pasientene til pasienten. Nære personer kan gi uvurderlig hjelp til å gjenopprette pasientens helse. Pasienten trenger konstant omsorg, støtte og forståelse.

Hvis slektningene helt og holdent følger alle legenes anbefalinger, øker sjansene for delvis eller fullstendig utvinning sterkt.

Ofte, selv for en liten fremgang, er det tilstrekkelig lang tid kreves. Hvis du står overfor en slik sykdom i familien din, er det viktigste ikke å gi opp. For eksempel er motorens kapasitet gjenopprettet innen ett år, andre lidelser kan behandles enda lenger. Oftere enn ikke en person vil aldri kunne komme tilbake til et fullt liv, men det er en sjanse for at han selv vil kunne tjene seg selv.

forebygging

Tiltak for å forebygge sykdom inkluderer behandling av alle sykdommer som kan forårsake hjerneinfarkt. Først av alt er risikofaktorer de med aterosklerose og hypertensjon. Dessuten bør spesiell oppmerksomhet rettes mot helsen av personer som lider av diabetes og har arvelig disposisjon til hjerte-og karsykdommer.

Et hjerneslag er en patologi som ikke går uten spor. Alle som er i fare bør huske at en sunn livsstil kan redde dem fra død eller funksjonshemning. Behandling av slike sykdommer som hypertensjon, aterosklerose og diabetes bør være rettidig. Slaget kommer plutselig, og hvis du ikke bryr deg om deg selv, kan konsekvensene være beklagelige. Ved de første tegn på sykdommer, som kan utløse et slag, må du se en lege og revurdere livsstilen din.

Stroke i hjernestammen: symptomer og konsekvenser

Med sykdomsforstyrrelsen i hjernestammen oppstår et slag. Alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og resultatet av behandlingen avhenger av størrelsen på lesjonen, dens plassering og slagslaget.

Hjerte i stammen

Hjernestammen påvirker aktiviteten til begge halvkule. Det knytter hjernen til dorsal, overfører kommandoer, har effekt på funksjoner som svelging og respiratorisk. Fremmer regulering av temperatur og styrer arbeidet i hjertet. Psykiske evner påvirkes ikke.

Hva er et slag? Dette er et slag som fører til blokkering av oksygenpassasje inn i hjernestammen og forstyrrer funksjonen til alle indre organer. Det er den mest komplekse sykdommen. Med det er sannsynligheten for koma med et ytterligere dødelig utfall høyt.

Funksjoner av Stropp

Strotal slag har en rekke konkrete manifestasjoner:

Dysfagi er en forstyrrelse av svelgfunksjonen. En person kan normalt ikke motta mat. Det er en trussel mot aspirasjon lungebetennelse, som dannes på grunn av penetrering av en del av maten i luftveiene, noe som forårsaker infeksjon.

Dysartria er en taleforstyrrelse assosiert med uttale som følge av skade på nervesystemet.

Alvorlig svimmelhet, en rystende gang - de første symptomene på et angrep.

Brudd på temperaturregulering. I de første timene av støt, stiger temperaturen til 39 °. Så, hvis den faller fra det normale nivået, indikerer det døden av hjernevæv.

Krenkelse av hjertet er preget av rask hjertefrekvens. Hvis hjerteslaget senkes, går pasienten inn i koma.

Symptomer på stemmeslag

Stroke av hjernestammen har karakteristisk bare for ham symptomer, som i sjeldne tilfeller forekommer i andre hjernesår:

 • skarp innsnevring av elevene;
 • dekker øyelokk på den berørte siden;
 • umuligheten av å konsentrere synet, knyttet til brudd på hjernens sentrale stammen;
 • utvikling av lungebetennelse
 • nedsatt puste;
 • lammelse av ekstremiteter av siden motsatt til nederlag;
 • høyt blodtrykk;
 • høy kroppstemperatur;
 • fuktighetsgivende huden på den berørte siden.

Årsaker til stemmeslag

Årsaker til stammen slag er trombose, hypertensjon, aneurisme, atrieflimmer, medfødt vaskulær misdannelse, arteriosklerose, en skade for å danne et hematom, som lukker beholderen. På mekanismen for manifestasjon av et slag er iskemisk og hemorragisk. Den første oppstår på grunn av aterosklerose, den andre forbundet med medfødte misdannelser fartøy, tynning dem, noe som fører til brudd av veggene i disse fartøyene. Tegnene på iskemisk slag i hjernestammen vokser gradvis, hemorragisk oppstår umiddelbart og pasienten faller umiddelbart inn i koma.

diagnostikk

Ved begynnelsen av et angrep utføres en CT-skanning. Det bidrar til å bestemme type slag. I iskemisk stemmeslag er MR også utført for å skille mellom et slag fra andre sykdommer: svulster, traumer. Hvis det er mulig, er det bedre å lage en ultralyd av fartøyene. Alle disse undersøkelsene og manifesterte symptomene tillater deg å tildele riktig behandling i begynnelsen av sykdommen og unngå ubehagelige konsekvenser.

behandling

For et gunstig utfall av sykdommen anbefales sykehusinnleggelse senest 2-3 timer etter starten av de første manifestasjonene av et angrep. Strotal slag er vanskeligst å behandle.

Grunnleggende retninger

Hovedretningen er å bevare alle gjenværende funksjoner i pasientens kropp og redusere følelsesmessig og fysisk anstrengelse. Behandling utføres i nevrologisk avdeling eller i farligere tilfeller i intensivavdelingen. Indikatoren for pasientens tilstand er nivået av hans bevissthet. Det kan bli undertrykt og nå tilstanden av koma. Påfør medisiner, med sikte på å gjenopprette hjernens funksjoner.

Når svelgingsfunksjonen forstyrres, brukes et nasogastrisk rør. Det ser ut som et rør. Den ene enden er plassert ved utgangen av nesepassasjen, den andre er plassert i magen. Mat går direkte inn i magen. Sonden brukes i tilfelle et brudd på bevisstheten.

For å korrigere funksjonen av svelging og tale, utfør øvelser med en talesperapeut, som lærer deg å utføre spesielle øvelser for å gjenopprette svelgingsfunksjonen.

Hvis luftveiene er forstyrret, er pasienten koblet til et kunstig åndedrettsapparat.

Med denne sykdommen er intellektet ikke ødelagt.

Kirurgisk inngrep

Et hemorragisk slag viser en kirurgisk operasjon. En åpen trepanering av skallen utføres for å fjerne hematom. Det er også mulig å bruke den invasive metoden. Det administreres gjennom et trombolytisk hull, som må oppløse hematomet. Det utføres for hypertensive pasienter. Denne operasjonen er strengt forbudt for aneurysmer. For å eliminere konsekvensene er det bare noen få timer.

effekter

I 2/3 tilfeller av stengelslag, forekommer døden. En gunstig utsikt kan være for unge mennesker, også hvis medisinsk hjelp ble gitt til rett tid. Hvis pasienten er bevisst, er det en sjanse for et gunstig utfall.

Fullstendig gjenoppretting er nesten umulig. Den farligste er et sekundslag. Svelgfunksjonen kan ikke gjenopprettes, det er mulig å lære å svelge myk mat.

Motorfunksjonene gjenopprettes i de første seks månedene. Jo raskere rehabiliteringsprosessen starter, desto flere muligheter for rehabilitering vil være.

Koordinering gjenopprettes under behandlingen.

Hvis åndedrettsfunksjonen forstyrres, faller pasienten i fullstendig avhengighet av det kunstige åndedrettsapparatet. I dette tilfellet er prognosen skuffende.

Det er også umulig å gjenopprette arbeidet i hjertet og blodkarene hvis de lider under et angrep.

forebygging

Siden konsekvensene av stengelslag er vanskelig å behandle og gjenopprette, er det bedre å forhindre forekomsten. For dette bør følgende forebyggende tiltak observeres:

 • overgi dårlige vaner;
 • sørg for å overvåke blodtrykket og opprettholde det på et normalt nivå;
 • gjennomføre regelmessige undersøkelser, spesielt for personer som lider av kroniske vaskulære og hjertesykdommer;
 • å observere riktig ernæring: avvisning av fete og krydrede retter, fra salt og sukker.

Årsakene til et slag beror på unormal livsstil og vaskulær sykdom. Behandling og gjenoppretting er en lang prosess. Vi må sørge for at angrepet ikke skjer igjen, slik at det ikke blir triste konsekvenser.

Stroke av hjernestammen

Årsakene til hjerneslaget: trombose, emboli, hypertensjon, aneurisme, alvorlig traumer, som fører til dannelse av et hematom, blokkering av blodkar. Hvis blodsirkulasjonen i hjernestammen er svekket, blir det vist en strek. Dette viktige nettstedet er lenken som overfører hjernens signaler til organene i hele kroppen.

Hjulet er den eldste delen av hjernen, det påvirker begge hemisfærers arbeid, og gir en kontrollerende og regulerende effekt. Kjernene i denne avdelingen er sluttkoblingen til enkle og komplekse refleksbuer, de regulerer svelging, pusting, er ansvarlige for hjertets arbeid, termoregulering av kroppen.

I alvorlige tilfeller blir det årsaken til opphør av næring av denne delen av hjernen, dens atrofi og umuligheten av arbeidet i alle indre organer.

Mekanismen for forekomst

I henhold til mekanismen for forekomst av et slag, utmerker seg hemoragisk og iskemisk. Den første forekommer som et resultat av et brudd i hjernearterien, noe som resulterer i blødning. Årsaken til det er hypertensjon eller medfødt vaskulær patologi, uttrykt i deres tynning. Den andre typen, iskemisk, kjennetegnes ved okklusjon av karet forårsaket av hindringen av karet på grunn av inngangen til lumen av en aterosklerotisk plakk eller trombus.

Ikke bare opprinnelsesmekanismen, men også kurset adskiller seg: det hemorragiske slaget oppstår øyeblikkelig, og det iskemiske slaget øker gradvis, dets symptomer øker.

Leger som utfører behandling, bruker forskjellige metoder for ulike slagslag. Hva vil lette iskemisk, kan skade med hemorragisk form av sykdommen.

symptomer

Hemorragisk slag har akutte symptomer. Iskemisk, utvikler seg gradvis, fra noen timer til en dag, manifesterer seg ved følelsesløp i ansiktet eller i delen av kroppen, prikking, smerte i øyet, nedsatt syn, tap av balanse. De mest åpenbare symptomer på begge typer er lammelse.

Hvis iskemisk slag utvikler seg, bør pårørende og pasienten være varslet til slike manifestasjoner:

 • plutselig blekhet, rødhet av hele eller deler av ansiktet;
 • vanskeligheter og rask pusting, noen ganger med hvesning;
 • brudd på taleklarhet;
 • svimmelhet;
 • svette;
 • redusere og puls spenningen;
 • økning i temperaturen;
 • økning i blodtrykk.

outlook

Strotal slag slutter dødelig i to tredjedeler av tilfellene. En mer gunstig prognose er mulig hos unge pasienter og i tilfeller hvor pasienten raskt finner seg i en klinikk som spesialiserer seg på behandling av slag. I denne institusjonens stab er det nevrologer og nevrokirurger, det er et spesielt utstyr - en tomografi og andre enheter. Ideelt sett, hvis en datastyrt tomografi utføres i den første timen av sykdommen.

En god prognose gir pasienten bevissthet, evnen til å vurdere hva som skjer gjør at han kan delta i rehabilitering.

diagnostikk

Beregnet tomografi bidrar til å forhindre blødning. Denne prosedyren utføres i noen sekunder, pasienten har tid til å holde pusten en gang, og resultatet er allerede klart. Hvis blødning utelukkes, utføres magnetisk resonansbilder. Tiden det tar er en halv time, men denne typen forskning gir mye mer informasjon.

Hvis tiden tillater det, utføres ultralydsskanning av fartøyene, angiografi. Den oppnådde informasjonen gjør det mulig for legen å foreskrive tilstrekkelig behandling.

behandling

Med hemorragisk opprinnelse av slag er hovedbehandlingen kirurgisk inngrep. Åpen craniotomi utføres for å eliminere hematom. En mindre invasiv metode er introduksjonen gjennom et boret hull i trombolytisk middel, noe som letter opptaket av hematom. Den andre typen operasjon er kontraindisert i vaskulære patologier, aneurysmer. Den er ideell for hypertensjon.

Tidsintervallet satt til side for å hindre de forferdelige konsekvensene av et iskemisk slag er flere timer. I løpet av denne tiden er det nødvendig å gjenopprette blodsirkulasjonen i arterien, som lider av emboli. Systemisk trombolyse vil lindre sykdommen med minimal tap. For intravenøs bruk av legemidler må flere forhold oppfylles:

 • Minimum tid siden sykdomsutbrudd;
 • Fravær av operasjoner kort før strekningen.

effekter

Hva skjer med hjernen etter et slag.

Brudd på tale

Hos en tredjedel av pasientene forårsaker hjerneslag verbale forstyrrelser: inartikulær, lydløs, uklar tale. En slik forstyrrelse korrigerer behandlingen med en taleterapeut.

svelge lidelse

Dette symptomet karakteriserer tydeligst et slag. Symptomer på nedsatt svelging (dysfagi) har mer enn halvparten av pasientene. På delvis eller full gjenoppretting er prognosen usikker. Det er teknikker som gjør det lettere å trene en pasient til å svelge myk, grunnmat.

Forstyrrelse av motorfunksjonen i ekstremiteter

Vanlige konsekvenser av sykdommen er spontane, ukoordinert bevegelse av hender og føtter. For å gjenopprette bevegelsen i de første to månedene av en positiv prognose, senker den senere dynamikken. Gradvise forbedringer observeres gjennom året, senere - utvinning er sjelden.

Krenkelse av koordinering

Svimmelhet er en hyppig følgesvenn av et slag, det går raskt i prosessen med behandling. Prognosen for fullstendig bortskaffelse av det er usikkert.

Forstyrrelser av puste

Manglende evne til å puste uavhengig er resultatet av hjernestammen lesjon. Behandlingen har en ugunstig prognose, pasienten er helt avhengig av kunstig åndedrettsapparat. Hvis luftveiene ikke er fullstendig ødelagt, kan pasientene puste uavhengig av hverandre, men i en drøm er det mulig å få kortvarige pustehindre.

Ustabilitet av hemodynamikk

En ugunstig prognose er en reduksjon i hjertefrekvensen, det indikerer alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og muligheten for et dødelig utfall.

Ustabil termoregulering

Alvorlighetsgraden av konsekvensene av et slag berører et brudd på termoregulering. I den første dagen etter sykdomsutbruddet stiger kroppstemperaturen kraftig og er dårlig egnet til korreksjon. Uønskede konsekvenser har også en signifikant reduksjon i temperaturen, noe som kan være en harbinger av hjernecelledød.

Visuelle lidelser

Iskemisk slag, som påvirker bagasjerommet, er preget av nedsatte øyebevegelser. En eller begge øyebollene kan begynne spontan bevegelse i forskjellige retninger med manglende evne til å fikse et syn på motivet.

Terapi og rehabilitering før gjenopprettelse inkluderer å opprettholde kroppens funksjoner, eliminere følelsesmessig og fysisk anstrengelse, fjerne puffiness og gjenopprette blodsirkulasjonen. Jo yngre pasienten er, jo raskere han er i hendene på kvalifiserte leger, desto gunstigere prognosen er, desto mindre destruktive blir konsekvensene.

Vi anbefaler også at du leser artikkelen om behovet for kosthold etter et slag.

Alvorlig og nesten uhelbredelig hjerneslagslag: alt som er verdt å kjenne til pasienten og slektninger

Stammen delen av hjernen knytter hjernen til dorsal. Det styrer alle hovedprosessene av vital aktivitet - arbeidet i det kardiovaskulære, respiratoriske, vegetative systemet, regulerer temperatur, bevegelse, svelging, opprettholde balanse. Derfor er akutt iskemi eller blødning i disse strukturene blant de mest ugunstige slagformene med en pessimistisk prognose for utvinning.

Les i denne artikkelen

Årsaker til hjerneslagets hjerneslag

Oftest sykdommen rammer eldre personer med høyt blodtrykk, aterosklerose, økt blod koagulasjonsaktivitet, så vel som lider av inflammatorisk vaskulær sykdom, autoimmune eller neoplastiske prosesser.

Aterosklerose er en av de vanligste årsakene til stammen

I ung alder kan årsaken være:

Vi anbefaler at du leser artikkelen om hjerneslag hos unge mennesker. Fra den vil du lære om årsakene til sykdom hos unge voksne, symptomer på hemoragisk og iskemisk hjerneslag diagnose og behandling, konsekvenser og forebyggende tiltak.

Og her er det mer detaljert om en trombose av kar i hjernen.

Hva skjer i løpet av en patologi?

Strekkets særegenhet er relatert til den anatomiske strukturen og plasseringen av denne delen av hjernen. Stammen ligger nær basen av skallen, nemlig den store oksipitale åpningen. Når svelling (myokardial ischemisk slag) eller hematom (blødning, hemoragisk) kan fastkile med irreversibel vevsødeleggelse åndedrettssentrene og regulering av vaskulær tone, som er en dødelig komplikasjon.

Med et mer gunstig kurs, er det en forstyrrelse av prosessene styrt av avlang, midtre hjerne, brodel og cerebellum. Disse inkluderer:

 • hjerterytme,
 • bevegelse
 • muskulær tone,
 • hoste
 • nysing,
 • tale,
 • svelge,
 • Morgan,
 • oppkast,
 • vegetative reaksjoner,
 • ansiktsuttrykk,
 • visjon,
 • hørsel.

Symptomer på stemmeslag

Overfloden av nerve sentre og ledende nervefibre fører til en rekke symptomer i denne patologien. For det første er det alvorlig smerte i nakken, delvis eller fullstendig bevissthetstab, svakhet i lemmer, svingninger i hjertefrekvens, blodtrykk og temperatur.

Det kliniske bilde i den akutte fase av cerebral fremgangsmåte har egenskaper, det er forbundet med en økning av intrakranielt trykk (cephalalgia, vertigo, oppkast). Senere blir manifestasjoner av ødeleggelsen av kjernene i kranialnervene som følger med nerveveiene, som gir bevegelse og følsomhet, tilsatt.

I iskemisk slagpatognomonisk (karakteristisk for ham) er tegnene:

 • lammelse av ekstremiteter,
 • skifte språket til siden,
 • tap av følelse av balanse,
 • kaotisk øye bevegelse,
 • skjev ansikt,
 • nedstigningen av øvre øyelokk,
 • problemer med å puste og svelge på grunn av avslapping av øvre himmelens muskler.

Når små fokale lesjoner i hjernen er lokale forstyrrelser av bevegelse og hånd følsomhet, ansikt, tunge, choking, dobbeltsyn, hørselstap, eller tap av balanse uten at de andre manifestasjoner.

Hemorragisk slag er preget av rask progresjon, utseendet på motoriske og sensoriske lidelser sammen med tap av bevissthet og koma. Symptomer på blødning i hjernestammen:

 • parese (halvdel av kroppen)
 • svekkelse av syn,
 • skjeling,
 • slurred tale,
 • tap av følsomhet,
 • koma,
 • svimmelhet,
 • økt kroppstemperatur,
 • pusteproblemer,
 • arytmi.

Siden hjerneslag prognosen kommer helt an på hvor raskt diagnostisert og startet behandling, alle tilfeller av uforklarlig svakhet, sløret eller usammenhengende tale, ustø gange, tap av følelse, eller tap av muskelmasse bør betraktes som risiko for hjerneslag og straks ringe for den berørte ambulanse.

Se på videoen om slagtyper og deres manifestasjoner:

Diagnose av iskemisk, hemorragisk lidelse

Hovedreglene for å utføre differensialdiagnose er å utelukke sykdommer som ligner på slag, og også å bestemme opprinnelsen (okklusjon av fartøyet eller blødning). Til fordel for iskemi er slike faktorer vurdert:

 • en gradvis begynnelse,
 • alderdom,
 • angina pectoris,
 • rytmeforstyrrelser,
 • hjertesykdom,
 • angrepet skjedde under hvile,
 • trykket er innenfor normale grenser eller lavt.

Ved blødning lider pasienter før et slag av hypertensjon med en krise som i begynnelsen utvikler et bevissthet, en forverring av staten etter en fysisk eller emosjonell belastning. Siden alle disse symptomene er relative, da for nøyaktig diagnose, vil slike studier være påkrevet:

 • Tomografi (CT silt og MR) viser fokuset på iskemi eller hematom, hevelse i hjernevævet, graden av forskyvning av medulla oblongata, bidrar til å undersøke fartøyene i nærheten av slagzonen.
 • Spinal punktering Det foreskrives når tomografi er umulig og vanskelig å finne ut av sykdommens variasjon. Det utføres ikke når hjernen er forskjøvet.

Det hemorragiske slaget fortsetter med høyt trykk av CSF, fargen er rosa, proteininnholdet økes, det er en blanding av blod.

 • Ultralyd av karene i nakken og hodet bekrefte spasmen eller blokkering av arterien, gi en mulighet til å vurdere muligheten for å omgå blodtilførselen, kan oppdage en aneurisme.
 • angiografiindikeres før trombolytisk behandling begynner.
 • Klinisk forskning Blod, urin, koagulogram, sukker og lipidogram, og pulsoksymetri brukes til å velge medisiner.

Behandling av patologi

I løpet av de første 7 dagene er pasientene i intensivavdelinger eller intensivavdelinger. Overvåking og korreksjon av de viktigste livsprosessene - blodtrykk, kroppstemperatur, hjertekontraksjoner (EKG).

I fravær av uavhengig pust, settes et endotrachealt rør inn og en ventilator er tilkoblet. Nødvendigheten av slike tiltak er knyttet til undertrykking av naturlige reflekser av hosting og svelging. Nivået av respirasjonsfeil måles ved pulsoksymetri, dersom metningsindeksen minker, øker oksygenforsyningen.

Hypotensive stoffer foreskrives ved et trykknivå over 180/105 mm Hg. Art. ved opprinnelig forhøyede figurer og 160/95 mm Hg. Art. for de som hadde et normalt nivå før sykdommen. Reduksjonen skal være jevn og moderat, siden hypotensjon øker iskemiske prosesser.

Følgende medisiner kan brukes:

 • for stabilisering av trykk Captopril, Ebrantil (med hypertensjon), Dopamin, Dobutamin, Reopoliglyukin (med hypotensjon);
 • vedlikehold av et normalt nivå av sukker i blodet - glukoseoppløsning eller insulin (avhengig av nivået av glykemi);
 • Forebygging av cerebralt ødem - Mannitol, Magnesiumsulfat, Albumin;
 • for temperaturregulering - Aspirin (med iskemi), Naproxen;
 • antikonvulsiva midler - Finlepsin, Depakin;
 • med alvorlig kvalme - Motinorm, Cerucal;
 • antiplatelet midler og antikoagulantia - trombolytika i de første timene (Alteplase), deretter heparin med overgang til Warfarin og Aspirin;
 • neuroprotektorer-Cerebrolysin, Nimotop, Actovegin, Glycin, Somazina.

I den akutte perioden administreres legemidler intravenøst ​​eller intramuskulært, og i lang tid foreskrives tabletter. Varigheten av medisinering for slag er vanligvis minst 1 år.

Konsekvenser for pasienten

Utfallet av et slag for pasienter er ofte pessimistisk - evnen til å spise mat er brutt, tale, ikke bare å gå, men selv sitte i sengen blir umulig. I alvorlig grad blir stamme delen krenket i occipital foramen, slutter å puste og hjertebank, konvulsjoner begynner. I slike tilfeller forekommer pasientens død.

Hvis den akutte perioden går forbi, gjør ytterligere infeksjon i urinveiene, lungene, blokkering av vener med blodpropp og trykksår, utvinning vanskelig. Dette skyldes den ufrivillige immobile posisjonen til pasienten og nevrologiske abnormiteter.

Symptomer som anses å være ugunstige for utvinning:

 • Presset reduseres ikke ved intensiv behandling eller det kan ikke heves til normalt;
 • høy feber eller kroppstemperatur;
 • vedvarende lammelse, tale, syn, svelging;
 • mangel på bevissthet i de første dagene etter angrepet.

Gjenoppretting etter stemmeslag

Rehabiliteringsperioden etter slaget på stammen er mer komplisert enn med lignende patologi av andre lokaliseringer. Dette skyldes det faktum at det er problemer med å spise, du må mate den med gniddt mat eller gjennom et nasogastrisk rør.

I lang tid er motorfunksjonene og følsomheten til lemene ikke restaurert, spesiell gymnastikk, massasje, refleksbehandling, fysioterapiprosedyrer bør brukes til utviklingen.

Selv etter at det blir mulig å gå, kan gjenværende nevrologiske forstyrrelser og manglende evne til å fokusere øynene føre til skakhet og svimmelhet, fall og alvorlige skader. For å gjenopprette talen vil det trenge klasser med en taleterapeut.

Prognose for pasienter

Akutte brudd på hjernecirkulationen resulterer i død i omtrent en fjerdedel av tilfellene, og for hemorragiske slag er denne tallet nesten dobbelt så høy. En slik høy dødelighet er forklart av risikoen for cerebralt ødem med forskyvning av strukturer og brudd på stammen.

Hvis livet kan bli lagret, begynner gjenopprettingsprosessen, de største resultatene kan oppnås i de første månedene. Hvis det innen ett år ikke er mulig å returnere i det minste til en delvis normalisering av orgelfunksjoner, er ytterligere rehabilitering svært problematisk. Det eneste som kan gradvis trekke seg tilbake er taleforstyrrelser.

Vi anbefaler at du leser en artikkel om ryggradsslag. Fra det vil du lære om årsakene og symptomene på patologi, diagnosemetoder, medisinsk og kirurgisk behandling.

Og her handler det mer om subarachnoid blødning.

Hjertebensslag i hjernen er preget av ødeleggelse av hjerneceller på grunn av at blodtilførselen eller hematom blir avsluttet når fartøyet brytes. Hovedårsakene er forbundet med aterosklerose og hypertensjon. Symptomatologien er forskjellig i variasjon, siden i medulla oblongata, bro- og mellomhjerneområdet er det kjerne av kraniale nerver og en rekke nevrale veier.

Endringer i bagasjerommet kan bli dødelig med vekst av ødem eller blodakkumulering i hematom. Siden denne delen er direkte i kontakt med okselkålens forkjølelse, blir det ved å kile seg inn i den med kompresjon av hjernevævet en destabilisering av kroppens arbeid, utfallet av slike forhold er dødelig. Med et gunstig kurs krever pasienter langvarig pasientbehandling og omtrent en toårig gjenopprettingsperiode.

De viktigste forløperne til et slag er ganske uttalt. De avviker i iskemisk og hemorragisk hjerne. Det er viktig å legge merke til de første tegnene hos kvinner og menn for å få hjelp tidligere.

Det er ofte et iskemisk slag hos eldre. Konsekvensene etter 55 år er ekstremt vanskelig, gjenopprettingen er kompleks og ikke alltid vellykket, og utsikterna er ikke så optimistiske. Hjerneslag er komplisert med diabetes.

Ofte utvikler pasienter svakhet etter et slag. Det kan være veldig sterk, føles i beina, manifesterer som søvnløshet, depresjon. Hvordan gjenopprette og hva skal jeg gjøre med pasienten?

Dessverre er koma etter et slag ikke uvanlig. Prognose leger legger forsiktighet, fordi det er forskjellig hos eldre og yngre, etter hemorragisk og iskemisk. Utgang fra en dyp koma kan forekomme om noen år, og etter et par timer. Hvordan kommer det ut av en dyp koma? Hvor mye kan maksimalt være uten konsekvenser i det?

Et ganske farlig hemorragisk slag kan utvikle seg selv fra et varmeslag. Årsakene til den omfattende, venstre halvkule ligger i stabil arteriell hypertensjon. En koma kan skje umiddelbart, med en økning i symptomer. Behandling kan ikke fungere.

Årsakene til cerebrovaskulært slag kan være ganske forskjellige. Stroke kan være iskemisk, hemorragisk, koffert. Behandling er lang, gjenoppretting krever lang rehabilitering. Konsekvenser er problemer med tale, bevegelse.

Et farlig slag i ryggmargen kan føre til forlamning. Årsakene kan være både medfødt og oppkjøpt. Symptomer på iskemisk slag kan forveksles med andre sykdommer. Behandlingen består av å ta piller, fysioterapi og noen ganger operasjoner. Konsekvensene uten behandling er beklagelige.

Det er et iskemisk slag på grunn av ulike lidelser, grunnene ligger i feil livsstil. Symptomer avhenger av type lesjon - venstre, høyre halvkule, frontal lobe. Det er flere grader, og også tildele lacunar, omfattende. En farlig konsekvens er cerebralt ødem.

Hvis det var et iskemisk hjerneslag, forblir konsekvensene ganske alvorlige. De varierer avhengig av det berørte området - venstre og høyre side, hjulsokkelen. Symptomer på konsekvenser uttalt, behandling tar mer enn et år.

Les Mer Om Fartøyene