Symptomer og behandling av subaortisk stenose

Idiopatisk hypertrofisk subaortisk stenose er en arvelig lidelse, den karakteristiske funksjonen av denne er en unormal utvidelse av venstre ventrikel med tilslutning til interventrikulær septum. Hypertrofisk område begrenser arbeidet i hjertemuskelen, noe som medfører nedsatt blodsirkulasjon. Denne sykdommen refererer til kardiomyopati. Stenose av aorta manifesterer seg oftere hos menn, overføres hereditært, i sjeldne tilfeller er denne patologien registrert hos nyfødte.

Mekanisme for utvikling og etiologi

Når du pumper blod mellom partisjonene og ventilflappene, opprettes en viss klemme. Som et resultat blir frontflaten forskjøvet nærmere septumet, parallelt med venstre ventrikulær hulrom er redusert, dette tillater ikke at hjertet fungerer som det skal og kontrollerer blodutløpet. Med økende fysisk anstrengelse, øker venstre ventrikel, septum og mitralventilbladet er skilt fra hverandre, veier det kliniske bildet. Følgende årsaker bidrar til utviklingen av aortastensose:

 • genetisk predisposisjon;
 • hyppig økning i blodtrykket;
 • patologi av valvular hjertet;
 • skade på hjertemuskelen under anfall
 • en metabolsk lidelse i kroppen (skjoldbrusk sykdom, diabetes mellitus);
 • utilstrekkelig inntak av vitaminer (tiamin);
 • dårlige vaner (for eksempel alkoholister med erfaring er oftere syk);
 • Sportsnæring (anabolske steroider);
 • virusinfeksjoner (Coxsackie virus, herpes);
 • den negative effekten av kjemoterapeutiske legemidler;
 • infeksjoner som påvirker hjertemuskelen.

Også subaortisk stenose kan provosere stråling som brukes i behandling av svulster. Sykdommer i bindevev påvirker hjerteets arbeid negativt. Sarcoidose, amyloidose forårsaker denne sykdommen. Det provoserer patologi og akkumulering av jern i hjertemuskulaturens vev.

Et interessant faktum: subarial stenose er årsaken til de fleste dødsfallene til idrettsutøvere.

Klinisk bilde

Symptomer på subaortisk stenose avhenger av scenen i sykdomsforløpet, pasientens alder, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer og predisponerende faktorer. Hovedtegnene er: trykke, smerte i brystet, svimmelhet og besvimelse etter fysisk anstrengelse. Som et resultat registreres trykket på venstre atrium høyt blodtrykk. Følgende symptomer er også observert:

 • opphopning av væske i bukhulen
 • pleural effusjon;
 • hevelse i nedre ekstremiteter;
 • sentralt venetrykk øker;
 • hudfarge endres ikke.

Som et resultat av en deformert mitralventil er lyden auskultert. I kroppens vertikale stilling øker støyen, og i den horisontale posisjonen avtar den. På halspulsåren kan du føle dobbel pulsering. I det siste, alvorlige stadiet, er det et skifte i hjertets øvre toner, noen ganger dobling dem. På sen stadium er kongestiv hjertesvikt forbundet.

komplikasjoner

Stenose av aorta med tidlig eller feil behandling kan gi en rekke komplikasjoner. Som et resultat av redusert blodgjennomstrømning fra venstre ventrikel, utvikler hjertesvikt, et brudd på ventilens funksjon. Og også de økte størrelsene på ventrikkene kompliserer en blodstrøm, det kan være avkastningen. Denne patologien påvirker hjerteets arbeid negativt, senker dets sammentrekninger.

Sykdommen forårsaker opphopning av væske i magen (ascites), lungene, nedre ekstremiteter. Dette skyldes dysfunksjonen av hjertemuskelen, hvilket defekte blodpumper. Brudd på blodstrømmen fremkaller utseendet av arytmi (hjerterytmeavbrudd). Kanskje utseendet på emboli, som fører til slag og hjertestans.

diagnostikk

Ved første manifestasjoner av symptomer er det verdt å konsultere en kardiolog. Til å begynne med utfører han en undersøkelse av pasienten, samler livets anamnese. Etter å ha tatt en fysisk undersøkelse (måler puls, blodtrykk, undersøker huden, lyder auscultating lytte til hjertet). Det neste informasjonsstadiet er elektrokardiografi.

På EKG, kan du se objektive tegn på patologiske endringer i hjertemuskelen. Tennene til Q er i nedre og laterale fremspring. Tine T i thoracic bly. Elektrisk akse er avbøyet til venstre. Den korte PQ-tannen er preget av en modifisert startdel.

ekkokardiografi

Dette er den mest informative metoden for å oppdage hypertrofisk subaortisk stenose. Det er visse kriterier for diagnosen. Asymmetrisk forstørrelse av interventricular septum. Grensene til venstre ventrikkel er redusert, og begrenser bevegelsene til septum mellom ventrikkene. Aortaklappen er litt dekket.

Intraventrikulær trykkvektor i hvilen 30 mm Hg, med en økning i lasten - 50 mm Hg. Art. Hullens hellingsvinkel minker. Det er et fremspring utover de normale grensene til mitralventilen, og dets mangel kan utvikle seg. I noen tilfeller utmerker hypertrofisk subaortisk stenose på stedet for det patologiske fokuset.

Det finnes fire typer patologisk lokalisering. Den første typen er preget av et arrangement på den fremre delen av septum (forekommer i 10% av tilfellene). Den andre er lokalisert ved den forreste og bakre interventrikulære septum (20%). Den tredje har en lokalisering på baksiden av interventricular septum (frekvens 52%). Et annet sted for lokalisering er 18%.

Magnetic resonance imaging

I studien av hypertrofisk subaortisk stenose har denne prosedyren sine fordeler. Manipulasjonsteknikken er smertefri, det er ingen bestråling, det er ikke nødvendig å bruke en kontrastmiddel. Med moderne fremskritt innen medisin kan du få et tredimensjonalt bilde. Dessverre kan ikke magnetisk resonansavbildning utføres av alle. Pasienter med pacemaker eller mini-defibrillator er strengt forbudt.

Prosedyren er ikke billig, derfor kan ikke alle ha råd til det. MR gir deg mulighet til å vurdere hjertets øvre kant, for å spore arbeidet til ventriklene i detalj. Du kan se visse posisjoner i hjertet under systole og diastole. Dette bidrar til å identifisere kontraktiliteten til visse områder av hjertemuskelen og bestemme plasseringen av den patologiske prosessen. For ytterligere undersøkelsesmetoder, i tillegg til MR, inkluderer hjertekateterisering, angiografi og myokardisk scintigrafi.

hjelpe

Terapi bør være rettet mot å forebygge hjertesykdom og eliminere hjertesvikt. Hovedmålet med behandlingen av subaortisk hypertrofisk stenose er å stabilisere sammentringene i venstre ventrikkel og forbedre utholdenheten. Det anbefales å begrense obstruktiv manifestasjoner. Kirurgisk behandling brukes i alvorlige tilfeller av sykdommen. I motsetning til aorta-stenose er konservativ terapi effektiv.

Fra farmakologiske legemidler er foreskrevet B-blokkere (Anaprilin, Atenolol, Metoprolol, Concor). De stopper kortpustethet, stenokardi. Kontraindikasjon for bruk av disse legemidlene er bronkospasme. For å huske, kan B-adrenoblokker med sympatomimetisk farmakologisk virkning ikke brukes.

Med ineffektivitet eller forbud mot bruk av B-adrenoblokere, er kalsiumantagonister foreskrevet. De normaliserer hjertefrekvensen, trykket, påvirker avslappning av musklene under diastolen. Til denne farmakologiske gruppen inkluderer: Verapamil og Diltiazem. Begrensning til bruk er et brudd på ledningsevnen og feilfunksjonen i venstre ventrikkel.

Som en ekstra terapi foreskrevet antiarytmiske legemidler. Denne gruppen inkluderer Dysopyramid, Amiodaron eller Sotalol. I de siste stadiene av hypertrofisk subaortisk stenose, i nærvær av hjertesvikt foreskrevet diuretika (Furosemide, Lasix). For å forebygge smittsom endokarditt, kan antibiotika anbefales.

Kirurgisk behandling

Operativ behandling brukes i tilfelle ineffektivitet av medisinbehandling, med en alvorlig sykdom i sykdommen. Indikasjoner for kirurgi: aortaklafffeil, mediumtrykkshastighet er 50 mm Hg, venstre ventrikulær hypertrofi. Og også økning av arterielt trykk, som et svar på stresstester. Det er to typer operasjoner for subaortisk stenose: erstatning av ventilen med en kunstig analog og reseksjon av interventricular septum (myoektomi).

Protese av mitralventilen gjør det mulig å gjenopprette kapasiteten til venstre ventrikel, normalisere hjerteutgangen. Tilordne seg med ineffektivitet av reseksjon og strukturelle endringer i selve ventilen. Myoektomi utføres for å redusere hypertrophied septum. Ifølge statistikken har operasjonen gunstige konsekvenser i 70% av tilfellene.

Kirurgisk behandling av subaortisk stenose

Shevchenko Yu.L., Popov LV, Gorokhovatsky Yu.I., Gudymovich VG, Zainiddinov F.A.

Medfødt aortastensose er preget av tilstedeværelsen av en anatomisk hindring for utblodning av blod fra venstre ventrikel inn i aorta. Den første morfologiske beskrivelsen av medfødt aortastensose tilhører Boneti (1700) og Morgagni (1769). Etter et og et halvt århundre, analyserte en serie observasjoner av aortastensose, N.Chevers (1842) identifisert en anatomisk form ukjent for den tiden - subvalvular stenose.

Blant pasienter med kardiovaskulære anomalier forekommer medfødt aortastenosose i 2-5% tilfeller (Ludet MN, 1973; Nadas A., 1977; Bircks W., Kitchner D., 1994). I Russland, ifølge VN Getmansky (1984), blir cirka 1000 barn født hvert år med forskjellige anatomiske former for aortastensose. Den vanligste anatomiske form for defekten er valvulær stenose (opptil 70%).

Valvulær stenose er observert hos 20-25% av pasientene, og supra-valvulær hos 5-7% av pasientene. I 12% av tilfellene er det observert en kombinasjon av forskjellige former for stenose. Siden utseendet på de første klager har det vært en rask progresjon av defekten (Ananod R. et al., 1997; Kiraly P. et al., 1997).

Hos 1-19% av pasientene er dødsårsaken "plutselig død", hvor hovedårsaken er alle typer rytmeforstyrrelser forbundet med relativ koronarinsuffisiens (Kitchiner D. et al., 1994). I 2-12% av tilfellene er sykdomsforløpet komplisert ved utvikling av infeksiv endokarditt av varierende grad av aktivitet. De viktigste morfologiske varianter av fibrøs subaortisk stenose er som følger:

 • Ringformet stenose (lokalisert zoster krage som dekker det venstre ventrikulære papirbanen sirkulært og kan festes både til det interventrikulære septum og foran klaffen på mitral);
 • Halvmåneformet kam eller stenose (halvsirkel avsetning av fibroid vev på anteromedial vedlegget mitral eller det interventrikulære septum);
 • Tunnelstenose (en blokkering dannes av et diffust segment av den venstre ventrikulære utløpskanalen);
 • Forskjellige forandringer av Mitralklaff, noe som resulterer i stenose av venstre ventrikkel utløpskanalen (unormal festing av fremre vedlegget mitral ventil, aneurisme fremre mitralklappen "fallskjerm" deformasjon av mitral ventil og andre.).

Patient Sh., 17 år gammel, registrert i Nasjonalt senter for kardiovaskulær og kardiovaskulær kirurgi. St. George er den 18.09.07. Ved opptak klaget jeg om rask tretthet, kortpustethet med moderat fysisk anstrengelse. Fra historien: i barndommen led av hyppige forkjølelser, i alderen 4 år CHD diagnostisert, utøve toleranse var høy, føles subjektivt gode, aktive ingen klager.

Periodisk forstyrret av kortpustethet, forstyrrelser i hjertets arbeid med mindre fysisk anstrengelse. Han søkte ikke om medisinsk hjelp, tok ikke medisinering. Ved undersøkelse: Den generelle tilstanden er tilfredsstillende. Grunnloven er normostenisk. Normal ernæring. Hud og slimhinner med normal farge og fuktighet. Muskelskjelettsystemet uten patologi.

I lungens slagverk: Fjern lungelyd. BH 15 per minutt. Ved auskultasjon: pustevesikulær, brukes over alle avdelinger. Det er ingen pisker. Grensene for hjerteets relative og absolutt hjertefetthet blir ikke utvidet. Hjerte lyder er tydelig, rytmisk, hard systolisk støy med et maksimum på spissen. Hjertefrekvens 70 per minutt, blodtrykk 110/80 mm Hg. Art. Pulsering på de viktigste perifere arteriene er bevart. Symptomer på åreknuter i underekstremiteter ble ikke avslørt. På andre organer og systemer har patologier ikke blitt identifisert.

Når ekkokardiografi viste nærvær av en kombinasjon av små og uttrykt subvalvulær stenose, aortic ventil av ventilen (fig. 1 a-c). Gradient på subaortisk membrannivå: gjennomsnittlig 84 mm Hg. Artikkel, maks. 150 mm Hg. Art. (Figur 1d). Størrelsen på venstre atrium - 3,5 cm, den høyre ventrikkel - 2,4 cm, interventricular septum tykkelse - 1,9 cm venstre hjertekammer :. sluttdiastoliske dimensjon - 4,2 cm, sluttdiastoliske volum på - 78 ml, slutt systolisk størrelse - 2,3 cm, endelig systolisk volum - 18 ml. Diameteren av den fibrøse ringen av aortaklappen er 1,9 cm.

Kardiolog - et nettsted om hjertesykdommer og blodårer

Cardiosurgeon online

Aortisk stenose

Aortisk stenose forårsaker progressiv obstruksjon av utløpskanalen i venstre ventrikel. Obstruksjon fører til konsentrisk hypertrofi i venstre ventrikel og slike klassiske symptomer på aorta-stenose som hjertesvikt, synkope, stressangina. Aortisk stenose kan være valvulær, ventilventil og nadvalvalnym. Uten behandling fører aorta-stenose til alvorlige komplikasjoner og død.

Normalt er aortaklaffåpningsområdet 3-4 cm 2, med alvorlig aortastensose blir den mindre enn 1 cm 2. Normalt er det betydelig trykkgradient på motsatte sider av aortaventilen ikke til stede, og i alvorlige aortastenose bety transvalvular trykkgradient kan overstige 50 mm Hg. Art. Men siden trykkgradienten avhenger av både graden av innsnevring av aortaklappen og blodstrømmen gjennom den, bør man ikke stole på denne indikatoren alene.

etiologi

Valvulær aorta stenose

Ventilen aortastenose kan være forårsaket av flere faktorer, og disse inkluderer medfødt aortastenose, revmatisme, bicuspid pulsåreklappen forkalkning og isolert aorta (senil aortastenose).

Subvalvulær aortastenosose (subaortisk stenose)

Det er en medfødt misdannelse, men ved fødselen kan det ikke oppstå. Under aortaklappen i utløpskanalen i venstre ventrikel, er det vanligvis en membran med en åpning, ofte kommer den i kontakt med den fremre ventilen i mitralventilen. I mer sjeldne tilfeller er hindringen ikke forårsaket av membranen, men av muskelaksel i utløpskanalen til venstre ventrikel. Patogenesen av subvalvulær aortastenose er ikke klar, men det antas at dette adaptiv respons på grunn av vaskulær kompromiss i utløpskanalen i den venstre ventrikkel. Subvalvulær aortastensose kan kombineres med andre obstruksjonsfeil i venstre hjerte, inkludert koarkasjon av aorta, i Shona syndrom. Subvalvulær aortastensose kan gjentas selv etter reseksjon av membranen. Noen ganger subvalvulær aortastenose vanskelig å skille fra hypertrofisk kardiomyopati, spesielt i alvorlig sekundær venstre ventrikkel hypertrofi.

Valvulær aorta stenose

Valvulær aortastensose er sjelden. Det kan være en del av den arvelige syndromer som Williams syndrom (idiopatisk hyperkalsemi, groteske ansiktstrekk, veksthemming, kortvoksthet og flere stenose i aorta og lungearterien grener), så vel som å utvikle seg som et resultat av avsetning av lipoproteiner i alvorlige former av arvelig hyperlipidemi. Obstruksjon er plassert over ventilen i stigende aorta.

patogenesen

Overtrykk med trykk

Alle former for aorta-stenose er preget av tilstedeværelsen av en obstruksjon mot utkastning fra venstre ventrikel, med flere år obstruksjonen utvikler seg. Vedlikehold av hjerteutslipp i forhold til høy etterbelastning skjer på grunn av økt systolisk trykk i venstre ventrikel, noe som øker stresset i veggen. Som respons oppstår kompenserende konsentrisk hypertrofi i venstre ventrikel. Ved Laplace øket venstre ventrikulære tykkelse loven gjør det mulig å redusere spenningen i dens vegg: det er likt trykket i den ventrikulære rom multiplisert med radien av hulrommet og dividert med to ganger veggtykkelsen.

Diastolisk funksjon av venstre ventrikel

Diastolisk funksjon av venstre ventrikkel er bestemt av avslapning (aktiv prosess) og overholdelse (dvs. volumendring som respons på trykkendring - dV / dP). Økt etterbelastning og hypertrofi i venstre ventrikkel fører til en reduksjon i overholdelse og som en konsekvens av diastolisk dysfunksjon. Andelen tidlig diastolisk fylling av venstre ventrikkel minker, bidraget til atriell systolen øker.

Myokardiell iskemi

Behovet for myokardium i oksygen avhenger av hjertefrekvens, myokardial kontraktilitet og stress i ventrikulærveggen. Over tid er hypertrofi i venstre ventrikel ikke nok til å opprettholde lav spenning i veggen til venstre ventrikel mot bakgrunnen av en stadig økende etterlast. Når aortastensose blir alvorlig, øker spenningen i veggen til venstre ventrikel, og dermed øker etterspørselen etter oksygen i myokardiet også. Hypertrofi av venstre ventrikel og diastolisk dysfunksjon fører til en økning i diastolisk trykk i venstre ventrikel. På grunn av dette reduseres perfusjonstrykket i kranspulsårene og deres små subendokardiale grener trekkes sammen. Som et resultat avtar den koronære reserve, og avviket mellom myokardisk oksygenbehov og dets tilførsel fører til angina pectoris.

kurs

Overlevelseskurven for aortastensose i fravær av behandling er beskrevet av Brownwald og Ross og er avbildet i figuren.

Klinisk bilde

Utseendet til klager indikerer vanligvis alvorlig aorta-stenose og krever behandling av spørsmålet om kirurgi.

Angina pectoris

Ved alvorlig aortastenose mistilpasning mellom den myokardiale oksygenbehov og dens leveringsunderliggende iskemi oppstår på grunn av høyt diastolisk trykk i venstre ventrikkel, nedsatt myokardial perfusjon, høye spenninger i veggen av den venstre ventrikkel. I tillegg kan angina oppstå på grunn av samtidig IHD. Koronar aterosklerose med alvorlig aortastenose er vanlig: i 40-80% av pasienter med angina pectoris og 25% av pasientene uten angina.

besvimelse

Aortisk stenose forhindrer en økning i hjerteutslipp med en reduksjon i OPSS (for eksempel under påvirkning av narkotika eller vaskulære reaksjoner). Å oppstå hypotensjon kan føre til forfeling, svimmelhet, sjokk og til og med død. Videre kan synkope oppstå på grunn av ventrikulære og supraventrikulære arrytmier, lidelser baroreflex og refleks vasodilatasjon i løpet av venstre ventrikulære trykk overbelastning.

Hjertesvikt

Hjertesvikt manifesteres ved kortpustethet under fysisk anstrengelse, ortopedi, nattangrep av hjertestimme og tretthet; Grunnlaget for disse symptomene er systolisk og diastolisk dysfunksjon i venstre ventrikel.

Fysisk undersøkelse:

puls

Karakteristiske tegn på aorta-stenose er en langsom vekst av pulsbølgen på karoten arterier og en langsom og liten puls. Imidlertid hos eldre pasienter med låste fartøy, samt med samtidig aortaregurgitasjon puls på carotis kan være normalt til tross for den aortastenose.

Med nadklavannom og podklapannom stenoses er disse symptomene sjeldne.

palpasjon

Med hypertrofi i venstre ventrikel og normale dimensjoner i hulrommet er en lang, men ikke spaltet apisk impuls karakteristisk. En dobbelt apikal impuls oppstår i atriens systole på grunn av obstruksjon av venstre ventrikel, den tilsvarer bølgen A av pulsen av jugularvenene og hjertets IV-tone. I det andre interkostale rommet, kan systolisk tremor være palpable til høyre.

auskultasjon

Classic støy aortastenose - en mezosistolichesky støy, best hørt øverst til høyre kant av sternum, og foregår på nakken fartøyene. Med en bevegelig bikuspid aortaklaff kan støyen foregå av åpningstonen til aortaklappen. Jo tyngre stenosen, desto lengre støy og senere når det maksimalt. Støyens lydstyrke kan ikke svare til alvorlighetsgraden av aortastensosen. Jeg hjerte tone i aorta stenose er vanligvis ikke endret. Når aorta-stenosen utvikler seg, blir aorta-komponenten i tone II tydeligere og til slutt forsvinner, den andre tonen blir stille og uklar. Ved alvorlig aortastenose II spalting tonen blir ofte paradoksalt fordi det øker den tid utvisning av blod gjennom den innsnevrede åpning av aortaventilen. Utseendet på III-tone indikerer en reduksjon i den systoliske funksjonen til venstre ventrikel. IV-tonen i hjertet skjer ganske ofte og oppstår på grunn av redusert venstre ventrikulær overholdelse.

diagnostikk

I alvorlig isolert aortastensose viser EKG vanligvis tegn på økning i venstre atrium (i 80% tilfeller) og venstre ventrikulær hypertrofi (i 85% tilfeller).

ekkokardiografi

Transthorak ekkokardiografi er den beste metoden for å diagnostisere aortastensose, slik at man kan bestemme årsaken, lokaliseringen og vurdere alvorlighetsgraden. Ekkokardiografi utføres av alle pasienter med mistanke om aortastensose. Når diagnosen er etablert, må pasienten overvåkes regelmessig for ikke å gå glipp av klager. Periodikk av ekkokardiografi avhenger av alvorlighetsgraden av stenose: med alvorlig stenose utføres det årlig, med moderat - hvert 2 år med lys - hvert 5. år. Ekkokardiografi er obligatorisk for eventuelle nye klager.

 • Parasternal lange aksen av den venstre ventrikkel inn i den to-dimensjonale og M-modus modal - den beste posisjonen for å bestemme årsaken til aortastenose og estimerer dens alvorlighetsgrad, måling av venstre ventrikulære størrelse og tykkelse av sine vegger. I denne stilling er lukkelinjen av den normale trikuspidal aorta ventil plassert i midten av den venstre ventrikkel utløpskanalen. Lukkelinjen til bicuspid aorta ventilen er ofte plassert eksentrisk, vanligvis blir den forskjøvet bakover. Med medfødt og revmatisk aorta-stenose, kan en kuppet runding av ventiler ses. I to-dimensjonal og M-modus modal kan beregne graden av venstre ventrikulær hypertrofi, øket venstre ventrikulære hulrom og venstre atrium. I denne samme stilling, i den todimensjonale modus, bestemmer diameteren av den venstre ventrikkel utløpskanalen (for å erstatte den i ligningen for kontinuitet av strømningen, cm. Nedenfor). I tillegg er det også mulig å identifisere subvalvulær og supraorbital aortastensose. Med aorta-stenose under ventilen beveger ventiler av aortakleven seg normalt, og under dem er en tynn membran synlig. Color Doppler gjør det mulig å se en hindring foran ventilen og, ofte, aortic svikt, årsaken som - en ufullstendig lukking av ventilene skadet ved å slå dem stenotisk jet. Supravalvulær aortastensose kan også ses i todimensjonal modus og ved bruk av fargedopp Doppler-studier.
 • Den parasternale korte akse i venstre ventrikkel er den beste posisjonen for å etablere årsaken til medfødt aortastensose. Vær oppmerksom på kommisjon og ventilåpning (se figur).

Figur. Skjematisk fremstilling av medfødte aorta ventildefekter med ekkokardiografi langs den parasternale kortakse.

 • Apikal pyatikamernaya-posisjon lar deg ofte styre ultralydstrålen for Doppler-studien parallelt med den stenosiske strålen. I denne posisjonen måler en kontinuerlig bølge-Doppler-studie blodstrømmen gjennom aortaklappen og med pulserende blod i utløpskanalen til venstre ventrikel; disse målingene er nødvendige for å beregne blenderåpningsområdet ved hjelp av strømnings kontinuitetslikningen.
 • Continuous-wave Doppler-studien utføres nødvendigvis fra alle mulige stillinger, inkludert suprasternal og høyre parasternal, for å oppnå maksimal hastighet av blodstrømmen gjennom aortaklappen. Mål diameteren av den stigende aorta, og unngår også koarctasjon av aorta, spesielt med bicuspid aorta ventilen.


Transesofageal ekkokardiografi tillater ofte en direkte planimetrisk måling av aorta ventilåpningsområdet. I tillegg lar den deg se strukturen av ventilen veldig bra med medfødt aortastensose. Transesofageal ekkokardiografi er noen ganger nødvendig for en differensial diagnose av subvalvulær aorta stenose med hypertrofisk kardiomyopati og ventrikulær stenose.

Hemodynamiske beregninger

En dopplerstudie brukes til å evaluere den transvalvulære trykkgradienten og området for aortaklaffåpningen.

Aortisk stenose: Symptomer og behandling

Aortisk stenose er de viktigste symptomene:

 • hodepine
 • svakhet
 • svimmelhet
 • Kortpustethet
 • Brystsmerter
 • besvimelse
 • Rask tretthet
 • Angrep av kvelning
 • blekhet
 • Hjertebanken
 • Hjerte astma
 • Følelsen av å klemme brystet
 • Blodtrykksforstyrrelse

Aortisk stenose er en patologisk prosess som fører til en innsnevring av aorta i ventilområdet. Som følge av dette hindres naturlig utstrømning av blod fra ventrikkelen. Denne typen lidelse refererer til kardiovaskulærsystemet. I fravær av rettidig behandling, er det mulig å utvikle alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall. Patologi observeres selv hos nyfødte. Konservativ behandling med et slikt blemish er nesten aldri brukt. Oftest gjør prostetisk aortaklaff.

etiologi

Medfødt patologi, som kan diagnostiseres selv hos nyfødte, skyldes en genetisk predisponering eller patologiske abnormiteter i utviklingen av fosteret.

Når det gjelder den ervervede aorta-stenosen, kan følgende faktorer kalles provokasjonsfaktorer:

Men samtidig bør det bemerkes at til slutten av etiologi av aorta stenose ikke er klart.

Generelle symptomer

Symptomatisk hos barn og voksne er ikke signifikant, men forskjellig. På nyfødte i et første utviklingsstadium kan patologien i det hele tatt fortsette asymptomatisk.

Symptomene på sykdommen hos barn er som følger:

 • rask tretthet, selv etter en kort periode med aktivitet eller spill;
 • kortpustethet;
 • svimmelhet;
 • smerte eller klemme i brystet.

Når det gjelder nyfødte eller barn i eldre førskolealder, er symptomene på stenose av aortaklappen kanskje ikke i det hele tatt. Dødelig utfall kan oppstå plutselig, med den minste overbelastning eller påvirkning i hjertet. Det er ikke uvanlig at et barn skal dø i en fysisk utdanningslesjon uten tilsynelatende grunn. Derfor, hvis barnet klager over hodepine eller ubehag i brystet, bør du umiddelbart konsultere lege. Et kritisk øyeblikk kan komme plutselig.

Hos voksne med kardiovaskulær sykdom kan følgende symptomer oppstå:

 • hyppig hodepine;
 • arytmi;
 • smerte i brystet;
 • føler sdavlennosti;
 • rask fysisk tretthet;
 • kortpustethet;
 • besvimelse;
 • brudd på blodtrykket.

Akkurat som hos barn, hos voksne er asymptomatisk død ikke et unntak. Men du kan forhindre alt dette hvis du består eksamen på en kort tid hos kardiologen.

Samtidig er det verdt å forstå at symptomene ovenfor kan indikere andre plager i kardiovaskulærsystemet.

Manifestasjonen av patologi hos nyfødte skyldes en arvelig faktor. Hvis vices ble sett hos andre familiemedlemmer, øker sannsynligheten for aortastensose betydelig.

klassifisering

Av naturen av sykdommens opprinnelse, kjennetegnes en medfødt eller oppkjøpt type vice. Barn i grunnskolealderen og nyfødte blir oftest diagnostisert med en medfødt form av aortaklaffestene.

Typen av lokalisering skiller slike former for feilen:

 • ventil (ca. 60% av pasientene);
 • supravalvulær;
 • subvalvulær.

Graden av feil er avhengig av ventilåpningens størrelse.

I tillegg er det en klassifisering av feilen i henhold til utviklingsgraden. I alt er fem grader skilt ut:

 • den første - det er praktisk talt ingen symptomer, kirurgisk behandling er svært sjelden brukt. Fosteret er ikke diagnostisert;
 • den andre hjertefeil. Pasienten kan klage på hodepine og tretthet, forekommer hos nyfødte og barn under 7 år.
 • den tredje - symptomene er mer uttalt, angina er observert. På dette stadiet er operasjonen aktuell;
 • den fjerde - symptomene på uttalt hjertesvikt;
 • den femte terminalen. Operativ intervensjon er kontraindisert, behandling av medisiner kan kun midlertidig forbedre pasientens tilstand.

Den siste utviklingsstadiet av aortastensose er allerede en alvorlig mangel. Prosessen er irreversibel, operasjonen gir ikke forbedring.

I tillegg er det to flere former for sykdommen:

 • subaortisk stenose;
 • stenose av aortaåpningen.

Subaortisk stenose

Subaortisk stenose er en arvelig lidelse, derfor er det kun diagnostisert hos nyfødte. Etter hvert som subaortisk stenose utvikler seg, opptrer symptomene beskrevet ovenfor. Som medisinsk praksis viser, er operasjonen brukt til å nå pasienter 14-18 år. Den optimale helsetilstanden før dette støttes av en medisinsk metode.

Stenose av aorta

Stenose av aorta er diagnostisert mest vanskelig. Det er ingen kliniske manifestasjoner før innsnevringen blir 30% mindre enn normalt. Ifølge statistikk diagnostiseres stenose av aorta-elvemunningen hos 25% av pasientene for kardiovaskulære lidelser. Mer enn halvparten av dem er menn.

Stenose av aortaåpningen blir nesten aldri observert i fosteret. I de fleste tilfeller provoserer utviklingen av sykdommen andre hjertehjerter.

diagnostikk

Med innledende symptomer, bør du umiddelbart konsultere en kardiolog. Diagnose av aorta-stenose begynner med personlig undersøkelse av pasienten og palpasjon - kontrollert blodtrykk og puls.

For å gjøre en nøyaktig diagnose og foreskrive riktig behandling er nesten umulig uten instrumentelle studier og avslørende årsaken til sykdommen. I fosteret kan en slik skrue diagnostiseres allerede i de tidlige stadier, ved hjelp av en spesiell ultralyd av apparatet. Jo tidligere sykdommen er identifisert, jo bedre blir behandlingsprognosen.

Standardprogrammet for instrumentforskning inkluderer følgende:

 • ECG;
 • Røntgenundersøkelse;
 • koronar angiografi.

Avhengig av tilstanden til pasienten, hans alder og tilstedeværelsen av andre bakgrunnssykdommer, kan laboratorietester tildeles - generell og biokjemisk blodanalyse, OAM.

I tillegg til instrument- og laboratorietester kan legen foreskrive spesielle tester - en motorsykkel, et løpebane og gåing. Familiens historie er nødvendigvis tatt i betraktning. Sistnevnte er spesielt tatt i betraktning dersom sykdommen diagnostiseres i fosteret.

Kun på grunnlag av resultatene gjør kardiologen den endelige diagnosen og foreskriver riktig behandling.

behandling

Ved aortastensose er to typer behandling gjeldende: medisinering og kirurgisk inngrep. Du bør også følge kostholdet.

medisinering

Ingen spesifikke legemidler med denne type sykdom brukes ikke. Generelt er preparater for dette spekteret av tiltak foreskrevet:

 • inotrop;
 • å stabilisere hemodynamikk;
 • hjerte glykosider;
 • diuretika.

Nødvendigvis ordinerer legen narkotika eller vitaminkomplekser som beriker kroppen til en pasient med kalium.

Kirurgisk inngrep

Operasjonen brukes kun hvis den kan gi positive resultater med 85-95%. I tilfelle sykdommen diagnostiseres tidlig eller allerede i avansert form, er operasjonen nesten aldri aktuell.

Operasjonen utføres i to typer:

 • ballong plast;
 • ventilproteser.

Indikatorer for operasjonen kan være følgende faktorer:

 • utbredelse av venstre ventrikulær hypertrofi;
 • tilfredsstillende tilstand av myokardiet;
 • rådende gradient av systolisk trykk.

Etter operasjonen må pasienten gjennomgå en lang rehabiliteringskurs. Siden på dette stadiet er det en betydelig risiko for endokarditt, er spesielle antibiotika foreskrevet.

diett

Behandling av aortastensose gir nødvendigvis et spesielt diett. I de fleste tilfeller av en slik diett bør pasienten holde seg til en levetid for å unngå tilbakefall av sykdommen.

Kosthold under behandling utelukker forbruket av følgende produkter:

 • skarp, fett, for salt;
 • Røkt produkter;
 • halvfabrikata; hurtigmat;
 • karbonatiserte drinker med fargestoffer;
 • søt med kunstige farger.

Pass på å eliminere alkohol og røyking helt.

I stedet bør følgende være tilstede i pasientens diett:

 • kjøtt og fisk av fettfattige varianter;
 • gjærte melkprodukter;
 • frukt og grønnsaker;
 • frukt og grønnsaksjuice;
 • grøt - bokhvete, havregryn, hirse.

Under behandling av aorta-stenose må pasienten få hele det nødvendige komplekset av vitaminer. Te bør bare være søt. Forbruket av kaffe bør minimeres eller elimineres helt.

Hvis en person er overvektig, bør dietten være så mye som mulig justert for å miste overflødig vekt. Men hver dag skal pasienten få det nødvendige komplekset av vitaminer og mineraler.

I de innledende stadier gir en slik kompleks behandling av aorta-stenose positive resultater. Men i fravær av en korrekt behandlingsmetode er det alvorlige komplikasjoner og dannelsen av andre bakgrunnssykdommer mulig.

Mulige komplikasjoner

Aortisk stenose kan utløse forekomsten av slike bakgrunnssykdommer:

 • hjertesvikt;
 • hemolytisk anemi;
 • endokarditt;
 • angina pectoris.

Ikke et unntak og et dødelig utfall. Syndromet med "plutselig død" er observert hos 15-20% av pasientene, inkludert barn.

forebygging

Det er ingen forebygging av en slik sykdom. Men du kan ta tiltak slik at det ikke er noen sykdommer som kan provosere. Derfor er det nødvendig å forhindre slike plager:

Det bør ikke være tillatt komplikasjoner av noen sykdom, til og med en forkjølelse eller influensa, ondt i halsen. Ved de første symptomene er det smerter i hjertet som er nødvendig for å ta kontakt med kardiologen umiddelbart.

Hvis du tror at du har det Aortisk stenose og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan en kardiolog hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Hjertefeil er anomalier og deformasjoner av enkelte funksjonelle deler av hjertet: ventiler, skillevegger og åpninger mellom kar og kamre. På grunn av deres feilfunksjon er blodsirkulasjonen forstyrret, og hjertet stopper å oppfylle sin hovedfunksjon - tilførsel av oksygen til alle organer og vev.

Ervervede hjertesykdommer - sykdommer forbundet med nedsatt funksjon og anatomisk struktur av hjertemuskelen. Som en konsekvens er det et brudd på intrakardial sirkulasjon. Denne tilstanden er svært farlig, da det kan føre til utvikling av mange komplikasjoner, spesielt hjertesvikt.

Kardiomyopati er en gruppe lidelser som er forenet av det faktum at patologiske endringer i myokardiums struktur blir observert under deres progresjon. Som en følge av denne hjertemuskelen slutter å fungere fullt ut. Vanligvis er utviklingen av patologi observert mot bakgrunn av ulike utkardielle og hjertesykdommer. Dette antyder at det er mange faktorer som kan tjene som en slags "push" for utviklingen av patologi. Kardiomyopati kan være primær og sekundær.

Feil eller anatomiske abnormiteter i hjerte og kar-systemet, som forekommer hovedsakelig under fosterutvikling eller når et barn blir født, kalles medfødt hjertesykdom eller CHD. Navn på medfødt hjertesykdom er diagnostisert, legen som diagnostisert nesten 1,7% novorozhdonnyh.Vidy UPU Årsaker Symptomer Diagnose LechenieSamo sykdom er en abnormitet av hjertet og vaskulære strukturer. Faren for sykdommen ligger i det faktum at i nesten 90% av tilfellene overlever ikke nyfødte til en måned. Statistikk viser også at i 5% av tilfellene dør barn med UPU før 15 år. Medfødte hjertefeil har mange typer hjerteanomalier som fører til endringer i intrakardial og systemisk hemodynamikk. Med utviklingen av CHD er det brudd på blodstrømmen i store og små sirkler, samt blodsirkulasjon i myokardiet. Sykdommen okkuperer en av de ledende stillingene som oppstår hos barn. På grunn av at UPU er farlig og dødelig for barn, er det verdt å demontere sykdommen mer detaljert og lære alle viktige punkter om hva dette materialet vil fortelle.

Alports syndrom eller arvelig nephritis er en nyresykdom som er arvet. Med andre ord angår sykdommen bare de som har en genetisk predisposisjon. Den mest utsatt for sykdommen til en mann, men det er en sykdom hos kvinner. De første symptomene manifesteres hos barn fra 3 til 8 år. Sykdommen i seg selv kan være asymptomatisk. Det er oftest diagnostisert under en forebyggende undersøkelse eller ved diagnostisering av en annen, bakgrunnssykdom.

Subaortisk stenose

Beskrivelse:

Subaortisk stenose er en sjelden form for arvelig hypertrofisk kardiomyopati, som hovedsakelig påvirker interventrikulær septum. Den sistnevnte sammen med den fremre ventilen i mitralventilen skaper et hinder for utløsning av blod fra venstre ventrikel (LV).

Symptomer på subaortisk stenose:

Klager. Smerte i brystet (selv i ro). Svimmelhet etter trening på grunn av redusert LV-størrelse og økning i obstruksjon, samt arytmi. Palpitasjoner på grunn av atrielle eller ventrikulære arytmier. Dyspné med fysisk anstrengelse på grunn av diastolisk utvidelse av myokardiet, som forårsaker overbelastning av LP og liten sirkulasjon.

Årsaker til subaortisk stenose:

Hemodynamiske forstyrrelser skyldes en signifikant hypertrofi av interventrikulær septum. Under systolen, når blod passerer et smalt område mellom septumet og den fremre ventilen i mitralventilen, opprettes en lavtrykksone (Bernoulli-effekten). Det er en forskyvning av den fremre ventilen av mitralventilen til septumet og en innsnevring av den utgående delen av LV. Graden av hindring av utløpskanalen er individuell og kan variere fra tid til annen for hver enkelt pasient. Betingelser som øker størrelsen på LV (økende før og etter belastning), bidrar til å fjerne septum og fremre ventil i mitralventilen for større avstand og redusere obstruksjonsgraden. Betingelser som reduserer størrelsen på LV eller reduserer blodstrømmen (dehydrering, medikamenter med positiv inotrop effekt), øker graden av obstruksjon. Obstruksjon av inntakskanalen kan forårsake sekundær hypertrofi av ventrikulærveggene, men tykkelsen på hypertrophied septum vil alltid være større enn tykkelsen av noen av de tre frie veggene i ventrikkelen. Redusert LV-elastisitet fører til en senking av fyllingen, noe som resulterer i økt trykk i venstre atrium (LA) og en liten sirkulasjon.

Behandling av subaortisk stenose:

Terapi av subaortisk hypertrofisk stenose er rettet mot å redusere LV-kontraktilitet, øke volumet, elastisiteten og også redusere graden av obstruksjon av utgangssystemet. I motsetning til behandling av aorta-stenose overveier konservativ terapi, fordi operasjonen er svært traumatisk og ikke forlenger pasientens levetid.

Stenose av aorta

Aortisk stenose er en patologisk prosess som fører til en innsnevring av aorta i ventilområdet. Som følge av dette hindres naturlig utstrømning av blod fra ventrikkelen. Denne typen lidelse refererer til kardiovaskulærsystemet. I fravær av rettidig behandling, er det mulig å utvikle alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall. Patologi observeres selv hos nyfødte. Konservativ behandling med et slikt blemish er nesten aldri brukt. Oftest gjør prostetisk aortaklaff.

 • etiologi
 • Generelle symptomer
 • klassifisering
 • Subaortisk stenose
 • Stenose av aorta
 • diagnostikk
 • behandling
  • medisinering
  • kirurgi
 • diett
 • Mulige komplikasjoner
 • forebygging

etiologi

Medfødt patologi, som kan diagnostiseres selv hos nyfødte, skyldes en genetisk predisponering eller patologiske abnormiteter i utviklingen av fosteret.

Når det gjelder den ervervede aorta-stenosen, kan følgende faktorer kalles provokasjonsfaktorer:

 • systemisk lupus erythematosus;
 • infeksiv endokarditt;
 • Paget's sykdom;
 • nyreinsuffisiens.

Men samtidig bør det bemerkes at til slutten av etiologi av aorta stenose ikke er klart.

Generelle symptomer

Symptomatisk hos barn og voksne er ikke signifikant, men forskjellig. På nyfødte i et første utviklingsstadium kan patologien i det hele tatt fortsette asymptomatisk.

Symptomene på sykdommen hos barn er som følger:

 • rask tretthet, selv etter en kort periode med aktivitet eller spill;
 • kortpustethet;
 • svimmelhet;
 • smerte eller klemme i brystet.

Når det gjelder nyfødte eller barn i eldre førskolealder, er symptomene på stenose av aortaklappen kanskje ikke i det hele tatt. Dødelig utfall kan oppstå plutselig, med den minste overbelastning eller påvirkning i hjertet. Det er ikke uvanlig at et barn skal dø i en fysisk utdanningslesjon uten tilsynelatende grunn. Derfor, hvis barnet klager over hodepine eller ubehag i brystet, bør du umiddelbart konsultere lege. Et kritisk øyeblikk kan komme plutselig.

Hos voksne med kardiovaskulær sykdom kan følgende symptomer oppstå:

 • hyppig hodepine;
 • arytmi;
 • smerte i brystet;
 • føler sdavlennosti;
 • rask fysisk tretthet;
 • kortpustethet;
 • besvimelse;
 • brudd på blodtrykket.

Akkurat som hos barn, hos voksne er asymptomatisk død ikke et unntak. Men du kan forhindre alt dette hvis du består eksamen på en kort tid hos kardiologen.

Samtidig er det verdt å forstå at symptomene ovenfor kan indikere andre plager i kardiovaskulærsystemet.

Manifestasjonen av patologi hos nyfødte skyldes en arvelig faktor. Hvis vices ble sett hos andre familiemedlemmer, øker sannsynligheten for aortastensose betydelig.

klassifisering

Av naturen av sykdommens opprinnelse, kjennetegnes en medfødt eller oppkjøpt type vice. Barn i grunnskolealderen og nyfødte blir oftest diagnostisert med en medfødt form av aortaklaffestene.

Typen av lokalisering skiller slike former for feilen:

 • ventil (ca. 60% av pasientene);
 • supravalvulær;
 • subvalvulær.

Graden av feil er avhengig av ventilåpningens størrelse.

I tillegg er det en klassifisering av feilen i henhold til utviklingsgraden. I alt er fem grader skilt ut:

 • den første - det er praktisk talt ingen symptomer, kirurgisk behandling er svært sjelden brukt. Fosteret er ikke diagnostisert;
 • den andre hjertefeil. Pasienten kan klage på hodepine og tretthet, forekommer hos nyfødte og barn under 7 år.
 • den tredje - symptomene er mer uttalt, angina er observert. På dette stadiet er operasjonen aktuell;
 • den fjerde - symptomene på uttalt hjertesvikt;
 • den femte terminalen. Operativ intervensjon er kontraindisert, behandling av medisiner kan kun midlertidig forbedre pasientens tilstand.

Den siste utviklingsstadiet av aortastensose er allerede en alvorlig mangel. Prosessen er irreversibel, operasjonen gir ikke forbedring.

I tillegg er det to flere former for sykdommen:

 • subaortisk stenose;
 • stenose av aortaåpningen.

Subaortisk stenose

Subaortisk stenose er en arvelig lidelse, derfor er det kun diagnostisert hos nyfødte. Etter hvert som subaortisk stenose utvikler seg, opptrer symptomene beskrevet ovenfor. Som medisinsk praksis viser, er operasjonen brukt til å nå pasienter 14-18 år. Den optimale helsetilstanden før dette støttes av en medisinsk metode.

Stenose av aorta

Stenose av aorta er diagnostisert mest vanskelig. Det er ingen kliniske manifestasjoner før innsnevringen blir 30% mindre enn normalt. Ifølge statistikk diagnostiseres stenose av aorta-elvemunningen hos 25% av pasientene for kardiovaskulære lidelser. Mer enn halvparten av dem er menn.

Stenose av aortaåpningen blir nesten aldri observert i fosteret. I de fleste tilfeller provoserer utviklingen av sykdommen andre hjertehjerter.

diagnostikk

Med innledende symptomer, bør du umiddelbart konsultere en kardiolog. Diagnose av aorta-stenose begynner med personlig undersøkelse av pasienten og palpasjon - kontrollert blodtrykk og puls.

For å gjøre en nøyaktig diagnose og foreskrive riktig behandling er nesten umulig uten instrumentelle studier og avslørende årsaken til sykdommen. I fosteret kan en slik skrue diagnostiseres allerede i de tidlige stadier, ved hjelp av en spesiell ultralyd av apparatet. Jo tidligere sykdommen er identifisert, jo bedre blir behandlingsprognosen.

Standardprogrammet for instrumentforskning inkluderer følgende:

 • ECG;
 • Røntgenundersøkelse;
 • koronar angiografi.

Avhengig av tilstanden til pasienten, hans alder og tilstedeværelsen av andre bakgrunnssykdommer, kan laboratorietester tildeles - generell og biokjemisk blodanalyse, OAM.

I tillegg til instrument- og laboratorietester kan legen foreskrive spesielle tester - en motorsykkel, et løpebane og gåing. Familiens historie er nødvendigvis tatt i betraktning. Sistnevnte er spesielt tatt i betraktning dersom sykdommen diagnostiseres i fosteret.

Kun på grunnlag av resultatene gjør kardiologen den endelige diagnosen og foreskriver riktig behandling.

behandling

Ved aortastensose er to typer behandling gjeldende: medisinering og kirurgisk inngrep. Du bør også følge kostholdet.

medisinering

Ingen spesifikke legemidler med denne type sykdom brukes ikke. Generelt er preparater for dette spekteret av tiltak foreskrevet:

 • inotrop;
 • å stabilisere hemodynamikk;
 • hjerte glykosider;
 • diuretika.

Nødvendigvis ordinerer legen narkotika eller vitaminkomplekser som beriker kroppen til en pasient med kalium.

Kirurgisk inngrep

Operasjonen brukes kun hvis den kan gi positive resultater med 85-95%. I tilfelle sykdommen diagnostiseres tidlig eller allerede i avansert form, er operasjonen nesten aldri aktuell.

Operasjonen utføres i to typer:

 • ballong plast;
 • ventilproteser.

Indikatorer for operasjonen kan være følgende faktorer:

 • utbredelse av venstre ventrikulær hypertrofi;
 • tilfredsstillende tilstand av myokardiet;
 • rådende gradient av systolisk trykk.

Etter operasjonen må pasienten gjennomgå en lang rehabiliteringskurs. Siden på dette stadiet er det en betydelig risiko for endokarditt, er spesielle antibiotika foreskrevet.

diett

Behandling av aortastensose gir nødvendigvis et spesielt diett. I de fleste tilfeller av en slik diett bør pasienten holde seg til en levetid for å unngå tilbakefall av sykdommen.

Kosthold under behandling utelukker forbruket av følgende produkter:

 • skarp, fett, for salt;
 • Røkt produkter;
 • halvfabrikata; hurtigmat;
 • karbonatiserte drinker med fargestoffer;
 • søt med kunstige farger.

Pass på å eliminere alkohol og røyking helt.

I stedet bør følgende være tilstede i pasientens diett:

 • kjøtt og fisk av fettfattige varianter;
 • gjærte melkprodukter;
 • frukt og grønnsaker;
 • frukt og grønnsaksjuice;
 • grøt - bokhvete, havregryn, hirse.

Under behandling av aorta-stenose må pasienten få hele det nødvendige komplekset av vitaminer. Te bør bare være søt. Forbruket av kaffe bør minimeres eller elimineres helt.

Hvis en person er overvektig, bør dietten være så mye som mulig justert for å miste overflødig vekt. Men hver dag skal pasienten få det nødvendige komplekset av vitaminer og mineraler.

I de innledende stadier gir en slik kompleks behandling av aorta-stenose positive resultater. Men i fravær av en korrekt behandlingsmetode er det alvorlige komplikasjoner og dannelsen av andre bakgrunnssykdommer mulig.

Mulige komplikasjoner

Aortisk stenose kan utløse forekomsten av slike bakgrunnssykdommer:

 • hjertesvikt;
 • hemolytisk anemi;
 • endokarditt;
 • angina pectoris.

Ikke et unntak og et dødelig utfall. Syndromet med "plutselig død" er observert hos 15-20% av pasientene, inkludert barn.

 • Analyse av medisinsk historie og klager (når det kortpustethet, hjerte smerte, svimmelhet (fra fødsel eller etter sykdom) med hvilken pasienten forbinder forekomst av symptomer og andre.).
 • Analysen av anamnesen til et liv (om det var hjertesykdommer, hvilke kroniske sykdommer er pasienten).
 • Anamnese om en familiehistorie (om det er noen fra nære slektninger av sykdommen i hjerte-kar-systemet, om det var tilfeller av plutselig død i familien).
 • Undersøkelse: preget blekhet på huden og iblant til utvikling acrocyanosis (Cyanotiske ekstremiteter farge assosiert med nedsatt blodstrømning i små kar (kapillærer)). Sørg også for å definere grensene for hjertet, bilyder, tilstedeværelse av piping i lungene.
 • Fullstendig blodtelling - brukes for å bestemme hemoglobininnholdet (protein som er involvert i transport av oksygen), erytrocytter (røde blodceller), trombocytter (blodlegemer, som deltar i blodkoagulerings-prosesser), leukocytter (hvite blodlegemer) og andre.
 • Generell analyse av urin.

Disse to studiene er utført for å identifisere samtidige patologier (en lidelse) som kan påvirke sykdomsforløpet.

 • Elektrokardiografi (EKG) er en metode for å bestemme hjertens elektriske aktivitet, som gjør det mulig å evaluere hjertearbeidet.
 • Ekkokardiografi (EchoCG) er en metode for ultralydundersøkelse av hjertet, som lar deg vurdere graden av innsnevring av aorta aorta, hjertefunksjon.
 • Radiografi av hjertet - lar deg vurdere størrelsen og konfigurasjonen (strukturen) i hjertet, for å identifisere endringer i lungene som oppstår i komplikasjonen av sykdommen.
 • Koronar angiografi med aortografi (en invasiv prosedyre som involverer penetrasjon gjennom hendene eller beinens fartøy, som gjør det mulig å undersøke hjertets og aortas blodkar).
 • Test med fysisk aktivitet (stresstester) - reaksjonen av kardiovaskulærsystemet til fysisk aktivitet vurderes:
  • en test med en 6-minutters spasertur;
  • veloergomery (motorsykkel);
  • tredemølle test (på tredemølle).
 • Det er også mulig å konsultere en terapeut.

Essensen av aorta stenose

Den svake forbindelsen til den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen (fra venstre ventrikelblod gjennom aorta går inn i alle organer) - en tricuspid aortaklaff ved munnen av fartøyet. Utvider, lar han i blodsystemet blodkroppene som ventrikkelen skyver når kutting og lukking forhindrer dem i å bevege seg tilbake. Det er på dette stedet at det er karakteristiske endringer i vaskulære vegger.

I patologi gjennomgår vev av ventiler og aorta ulike endringer. Disse kan være arr, adhesjoner, bindevevsadhesjoner, kalsiumsaltavsetninger (herding), aterosklerotiske plakk, medfødte misdannelser av ventilen.

På grunn av slike endringer:

Som et resultat, mangel på blodtilførsel til alle organer og vev.

Aortisk stenose kan være:

Alle tre former kan være medfødt, oppkjøpt - eneste ventil. Og siden ventilformen forekommer oftere, da, når det gjelder aortastensose, er det vanligvis denne form for sykdommen som er underforstått.

Patologi er svært sjelden (i 2%) som uavhengig, kombinert med andre misdannelser (mitralventil) og sykdommer i kardiovaskulærsystemet (iskemisk hjertesykdom).

Årsaker til fremvekst og risikofaktorer

karakteristiske symptomer

I flere tiår fortsetter stenosen uten å vise tegn. I de tidlige stadiene (før fartøyets lumen lukker mer enn 50%), kan tilstanden oppleve en generell svakhet etter alvorlig fysisk anstrengelse (idrettstrening).

Sykdommen utvikler seg gradvis, dyspné vises ved moderate og elementære belastninger, ledsaget av tretthet, svakhet, svimmelhet.

Aortisk stenose med en nedgang i fartøyets lumen med mer enn 75% ledsages av alvorlige symptomer på hjertesvikt: dyspnø i ro og fullstendig tap av arbeidsevne.

Vanlige symptomer på aortainnsnevring:

 • kortpustethet (først med alvorlige og moderate belastninger, da i ro);
 • svakhet, tretthet;
 • smertefull blek;
 • svimmelhet;
 • plutselig tap av bevissthet (med en plutselig forandring i kroppens stilling);
 • smerte i brystet;
 • hjertearytmi (vanligvis ventrikulær arytmi, et karakteristisk trekk - følelsen av brudd, "faller ut" hjerteslag);
 • hevelse i anklene.

Utseendet til alvorlige tegn på blodforsyningsforstyrrelser (svimmelhet, bevissthetstab) forverrer prognosen for sykdommen betydelig (forventet levetid er ikke mer enn 2-3 år).

Etter innsnevring av fartøyets lumen med 75%, utvikler kardiovaskulær svikt raskt og er komplisert:

Stenose av aortaklaven kan forårsake plutselig død uten noen eksterne manifestasjoner og foreløpige symptomer.

Metoder for behandling

Cure patologi er endelig umulig. Pasienten med noen form for aortainnsnevring bør observeres, undersøkes og følge kardiologens anbefalinger gjennom livet.

Medisinsk terapi er foreskrevet i de tidlige stadier av stenose:

 • når graden av innsnevring er liten (opptil 30%);
 • viser ikke uttalt symptomer på blodtilførselsforstyrrelser (kortpustethet etter moderat fysisk anstrengelse);
 • blir diagnostisert når du hører på lyder over aorta.

Ved senere stadier er medisinering ineffektiv, pasientens prognose kan bare forbedres ved kirurgiske behandlingsmetoder (ballongutvidelse av aorta lumen, ventilproteser).

Narkotika terapi

Komplekset av preparater den behandlende legen velger individuelt, vurderer graden av stenose og symptomene på samtidige sykdommer.

Følgende medisiner brukes:

I de tidlige stadiene skal den overførte stenosen av aortaklappen sikres mot mulig smittsomme komplikasjoner (endokarditt). Pasienter anbefales et profylaktisk forløb av antibiotika for eventuelle invasive prosedyrer (fjerning av tenner).

Kirurgisk behandling

Metodene for kirurgisk behandling av aorta-stenose er vist ved slike stadier av sykdommen:

I de siste stadiene (fartøyets lumen er lukket med mer enn 75%), er kirurgisk inngrep i de fleste tilfeller kontraindisert (i 80%) på grunn av mulig utvikling av komplikasjoner (plutselig hjertedød).

Ballong dilatasjon (ekspansjon)

Aortisk ventiloperasjon

Prostetisk aortaklaff

Ross Prosthetics

 • er på vegne av en kardiolog
 • undersøkes minst to ganger i året;
 • etter proteser - stadig tar antikoagulantia.

forebygging

Forebygging av ervervet stenose reduseres for å eliminere mulige årsaker og risikofaktorer for utvikling av patologi.

For pasienter med kardiovaskulære patologier, er den optimale balansen mellom kalium, natrium, kalsium i kostholdet av stor betydning, så dietten bør diskuteres med behandlende lege.

outlook

Aortisk stenose har vært asymptomatisk i flere tiår. Prognosen avhenger av graden av innsnevring av lumen av arterien, noe som reduserer diameteren av karet til 30%, kompliserer ikke pasientens liv. På dette stadiet vises regelmessige undersøkelser og overvåkning hos kardiologen. Sykdommen utvikler seg sakte, så symptomene på økende hjertesvikt er ikke synlige for de omkringliggende og syke (14-18% av pasientene dør plutselig uten åpenbare tegn på innsnevring).

Men i de fleste tilfeller oppstår det vanskeligheter etter at fartøyet er lukket med mer enn 50%, utseendet av angina pectorisangrep (en slags iskemisk sykdom) og plutselig svakhet. Hjertesvikt utvikler seg raskt, er komplisert og reduserer pasientens forventede levetid (fra 2 til 3 år).

Medfødt patologi avsluttes med 8-10% barns død i det første år av livet.

Tidlig kirurgisk behandling forbedrer prognosen: Opptil 5 år lever mer enn 85% av de opererte, mer enn 10 år - 70%.

Hva er det

Stenose av aorta-ventilen er tilstanden der ventilens lumen og stenose av aortaåpningen smelter, noe som resulterer i at blodstrømmen fra venstre ventrikkel til stor sirkulasjon forstyrres.

Denne hjertesykdommen refererer til svak, konsekvensene av det kan få seg til å føle seg mange år etter starten.

Normal ventil og med aortastensose

symptomer

Kardial stenose av aorta kan forekomme over ventilen, valvulær og valvulær - dette avhenger av beliggenheten.

Symptomer på aortastensose varierer på forskjellige stadier av sykdommen, hvorav det bare er fem:

 • Full betaling. Denne fasen kjennetegnes av en meget liten deformasjon av fartøyet, og som regel krever ingen kirurgisk korreksjon. Men selv på dette stadiet av sykdommen bør alltid henvise til en kardiolog for observasjon.
 • Skjult hjertesvikt. Denne sykdomsgraden er svært ønskelig å korrigere ved kirurgisk inngrep. Symptomer på den andre fasen av stenose kan allerede ses på elektrokardiogrammet og under radiografien. Pasienten begynner å lide av kortpustethet, svimmelhet og rask tretthet.
 • Relativ koronarinsuffisiens. I den tredje fasen av aorta-stenose blir kirurgens inngrep nødvendig. Pasienten har synkope, angina begynner, og dyspnø blir mye verre.
 • Alvorlig hjertesvikt. Dyspné manifesterer seg selv når pasienten er i ro. Om natten begynner astmatiske angrep. Kirurgiske operasjoner innen arteriell ventil er allerede ineffektive, og er enkelt kontraindisert. I noen tilfeller kan kardiovaskulær terapi hjelpe.
 • Terminal scenen. Den siste fasen av sykdommen. Patologi utvikler seg, behandling med medisiner gir ingen meningsfulle resultater. Uttales dyspnø, det legger til et puffy syndrom. Kirurgi er umulig.

Det er lett å konkludere med at å se i hans svimmelhet, kortpustethet (opp til anfall av åndenød), slapphet og en tendens til å besvime, må du oppsøke lege umiddelbart - påvisning av sykdommen på et tidlig stadium vil gi rom for rettidig medisinsk eller kirurgisk korreksjon.

barn

Dessverre kan aorta-stenose manifestere seg i helt hvilken som helst alder, og ofte kan symptomene ses hos små barn eller til og med nyfødte. I sistnevnte tilfelle er tale oftest om arvelighet.

Selv om det er andre mulige årsaker som fører til utvikling av hjertesykdom:

 • Bakteriell endokarditt eller revmatisk feber - hos barn som har gjennomgått disse sykdommene utvikler ofte aortastenose.
 • Feil lukning av hjerteventilen, dens medfødte patologi.
 • Noen smittsomme sykdommer.
 • Først kan du ikke merke noen manifestasjon av stenose hos et barn, men etter hvert som sykdommen utvikler seg, finner du følgende symptomer:
 • Palpitasjon blir uregelmessig, i noen tilfeller begynner arytmi.
 • Barnet blir veldig fort trøtt, med sterke følelsesmessige eller fysiske anstrengelser, har han sviktet.
 • I brystet begynner en følelse av tetthet, det er smerter.
Økt tretthet i et barn - en av årsakene til aortastensose

For å fullt ut svare på spørsmålet om dette er skremmende når aorta-stenose utvikler seg hos barn, bør det bemerkes at aorta-stenose hos barn i noen tilfeller resulterer i en plutselig asymptomatisk død.

I nyfødte babyer er det vanskelig å diagnostisere sykdommen, men symptomene på stenose av aortaklappen ser lysere ut etter hvert som de blir eldre. Legene anbefaler at barn som lider av denne sykdommen, unngår følelsesmessig stress og fysisk overarbeid. Behandling av aorta-stenose innebærer vanligvis å ta antibiotika.

årsaker

Hovedårsaken til utviklingen av sykdommen er revmatisering av aortabladene. På grunn av revmatisme, deformeres ventilflikene, blir de tettere og gradvis smeltes, noe som medfører en reduksjon i ventilringen.

Også aortastenose kan oppstå på grunn av for eksempel nyredysfunksjon, lupus og forkalkning av aortaventilen. Utviklingen av sykdommen blir sterkt akselerert av faktorer som røyking, hyppige økninger i blodtrykk og hyperkolesterolemi.

behandling

Behandling av aorta stenose i tidlige stadier inkluderer konstant medisinsk tilsyn og regelmessige undersøkelser. Til en begynnelse diagnostiseres stenose av aortaklaffen ved å utføre alle nødvendige tester og laboratorietester, og deretter er riktig behandling foreskrevet.

Legemidler til aortastensose er diuretika (oftest furosemid), hjerteglykosider og kaliumholdige legemidler. I mer avanserte tilfeller brukes kirurgisk korreksjon: ballongplastikk og proteser.

forebygging

Selvfølgelig, når aorta-stenose er en medfødt patologi, er det ikke hensiktsmessig å snakke om forebygging. Men utviklingen av den ervervede form er ganske mulig å forebygge, forebygge og kurere de sykdommene som forårsaker det i tide. Det er verdt å vite at selv ordinær tonsillitt, ikke riktig kurert, er i stand til å gi alvorlige komplikasjoner til hjertet.

Det er nødvendig å nøye overvåke tilstanden til sine skip, og hindrer kolesterol avleiringer på veggene - på denne måten kan du forlenge levetiden betraktelig og unngå mange helseproblemer som voksen, og i alderdommen.

Les Mer Om Fartøyene