En detaljert gjennomgang av supraventrikulær takykardi: årsaker, behandling, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: hvordan utvikler supraventrikulær takykardi, årsakene og risikofaktorene. Hvordan dette angrepet utvikler seg, hvilke symptomer er typiske for ham. Narkotikabehandling og andre metoder for behandling av takykardi, en prognose for gjenoppretting.

Supraventrikulær eller supraventrikulær takykardi kalt korte eller lange anfall hjertebank (over 120 slag per minutt) hvor en elektrisk puls "pacemaker hjerteslag", sirkulerer i en liten atrial området (ligger ovenfor ventriklene - derav navnet på en slik patologi).

Vurder den patologiske prosessen litt mer. I et sunt hjerte styres hjertefrekvensen av pacemakeren (sinusnoden) plassert i høyre atrium. Det genererer elektriske impulser som gradvis sprer seg gjennom myokardiet. Antallet slag eller kuttfrekvensen i dette tilfellet er fra 55 til 80 slag per minutt.

Av forskjellige grunner (iskemisk hjertesykdom, valvulær sykdom, medfødt) under bevegelse av den elektriske puls hindringene, griper den med den normale gjennomføring av myokardiale områder puls sirkulerer fra herden med nedsatt ledningsevne til sinusknuten i et lite område av atriemyokard. Dette provoserer forekomsten av angrep med økt hjertefrekvens (fra 120 slag per minutt).

Ledende system med et sunt hjerte Impulse med supraventrikulær takykardi

Med denne typen arytmi er kilden til den patologiske impulsen og fokiene med forstyrret ledning plassert i atria, slik at takykardien kalles supraventrikulær eller supraventrikulær. En annen lignende type forstyrrelse av hjertefrekvens og økt frekvens av sammentrekninger kalles ventrikulær takykardi. I dette tilfellet er foci med ledningsforstyrrelser lokalisert i hjertets ventrikler.

Impuls med ventrikulær takykardi

Med en liten frekvens på anfall av supraventrikulære rytme (atrial) takykardi er ikke farlig, har de ikke har utpregede symptomer, ikke komplisert av sirkulatoriske forstyrrelser, hjerteinfarkt mellom normal drift.

Farlig atrial tachycardia blir, hvis det er tilstedeværelsen av alvorlige, organiske lesjoner (Cardiosclerosis) og hjertesykdom (koronar hjertesykdom, forkortet CHD), det styrker symptomer på hjertefeil, sirkulatoriske forstyrrelser, kompliserer løpet av den underliggende sykdommen (80%). Prognosen avhenger av alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen.

Atriell takykardi, ikke komplisert av endringer i myokardiet og alvorlige hjertesykdommer, er fullstendig herdet av radiofrekvensablation (i 95%). I andre tilfeller elimineres anfall effektivt med medisiner, vagalmetoder, elektrisk stimulering. Dette forbedrer og stabiliserer pasientens tilstand sterkt.

Pasienter med supraventrikulær takykardi observeres og behandles av en kardiolog.

Frekvens av paroksysmale takykardier

Årsaker til patologi

Atriell takykardi utvikler seg ofte mot bakgrunnen av følgende sykdommer og patologier:

 • kjøpte og medfødte hjertefeil
 • hjerteinfarkt;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • mitral ventil prolapse;
 • myokarditt (betennelse i myokardiet);
 • patologi av intrauterin dannelse av hjertet (Wolff-Parkinson-White syndrom);
 • alvorlig form eller kronisk anemi
 • neurokirkulatorisk og vegetativ-vaskulær dystoni;
 • hypertyreose;
 • feokromocytom (hormonell adrenal tumor);
 • kronisk lungesvikt.

Hos 4% av pasientene er det umulig å fastslå årsaken til anfall av anfall. En slik takykardi anses å være idiopatisk (oppstår uten åpenbare årsaker).

Risikofaktorer

Det er en liste over risikofaktorer mot hvilke patologien vises oftere:

 1. Alder (hos barn, ungdom og etter 45 år).
 2. Sex (hos kvinner diagnostisert 2 ganger oftere enn menn).
 3. Narkotikaforgiftning (hjerteglykosider).
 4. Metabolske sykdommer (forhøyet kolesterol).
 5. Overdreven fysisk aktivitet.
 6. Nervøs stress.
 7. Klimaks.
 8. Fedme.
 9. Røyking.
 10. Misbruk av kaffe, sterk svart te, energi cocktails, alkohol.

Derfor omfatter en omfattende korrigering av patologi eliminering av alle mulige risikofaktorer.

Hvordan angrepet utvikler seg

Nadzheludochkovaya takykardi utvikler seg plutselig (paroksysmalt angrep):

 • økt frekvensen av hjerteslag kraftig fra 120 til 250 slag per minutt;
 • i dette øyeblikk kan pasienten føle en prikk, et trykk, et stopp eller en "revolusjon" av hjertet;
 • Jo oftere rytmen, jo mer uttalt de medfølgende symptomene;
 • Angrep kan være kortsiktig (opptil 40 sekunder) eller langvarig (opptil flere timer). Ved kronisk supraventrikulær takykardi forsinkes de i lange perioder (flere dager) eller vedvarer;
 • paroksysmer kan gjentas fullys, ofte og med korte intervaller eller sjelden enkelt anfall
 • Fra begynnelsen til slutten forblir en jevn rytme av hjertet;
 • Omtrent 20% av angrepene avsluttes plutselig og alene.

Hvis patologien har oppstått mot bakgrunnen av alvorlig hjertesykdom, er resultatet av angrepet vanskelig å forutsi. I andre tilfeller klarer pasienten å stoppe (eliminere) takykardi uavhengig før ankomst av "Førstehjelp".

symptomer

Hvis pulsen er liten (ikke mer enn 140 slag per minutt), oppstår supraventrikulær takykardi nesten uten symptomer, ikke komplisere livet mellom angrep, men reduserer sin kvalitet under angrepet. Når formen ikke er komplisert av kardial sykdom, pasienten bør unngå for stor fysisk anstrengelse, som de er i stand til å fremkalle et angrep.

Den milde form av supraventrikulær takykardi (med nedsatt frekvens av rytme) manifesteres av svak svimmelhet, mindre forstyrrelser i hjertearbeidet, en generell svakhet som raskt går etter et angrep.

Når atriell takykardi oppstår mot en bakgrunn av alvorlig hjertesykdom, øker det symptomene på hjertesvikt og forverrer pasientens livskvalitet sterkt. Enhver fysisk aktivitet, den enkleste hverdagen kan forårsake hjertebank, kortpustethet, svakhet, svimmelhet.

De viktigste symptomene som oppstår under et angrep:

 • økt hjertefrekvens;
 • svakhet;
 • kortpustethet;
 • svimmelhet;
 • frysninger;
 • svette;
 • skjelving i lemmer;
 • blep eller rødhet i huden;
 • poser.

Noen ganger er det et sterkt fall i blodtrykk, smerte bak brystbenet, pasienten kan miste bevisstheten.

På grunn av hjertefeil eller hjerteinfarkt øker sannsynligheten for arytmogent sjokk (ekstrem manifestasjon av avvik i hjerteutgang).

Metoder for behandling

Ukomplisert atriell takykardi er fullstendig herdet av radiofrekvensablation (95%).

Imidlertid forekommer det i de fleste tilfeller (80%) på grunn av alvorlige hjertesykdommer og åpenbare irreversible endringer i myokardiet (kardiosklerose), kan en slik takykardi ikke helbredes helt. Ved hjelp av et kompleks med medisiner og andre legemidler er det mulig å stabilisere tilstanden, redusere antallet anfall betydelig, og forbedre pasientens livskvalitet.

Det er 4 grupper med metoder for eliminering og behandling av denne takykardien:

 1. Vagus-mottakelser.
 2. Narkotika terapi.
 3. Elektropulsterapi.
 4. Kirurgiske korreksjonsmetoder (kateterablation).

1. Vagal teknikker

Ukompliserte former for takykardi elimineres ved hjelp av vagalteknikker eller av prøver (fysiske tiltak som har til hensikt å undertrykke aktiviteten til hjerterytmen, øker vagusnervens tone):

 • Massasje av karoten sone eller sinus (Cermak-Goering test). Pasienten skal legges på en flat overflate, vippe litt på hodet. Finn karotid bihuler (hold en imaginær tverrlinje langs nakken i nivået av strupehodet). Det er fornuftig å trykke tommelen på hendene i 10 sekunder på området av karoten sinus først til høyre og deretter til venstre for strupehodet (ved vinkelen på underkjeven). Massasje fortsetter til resultatet vises (supraventrikulær takykardi fades, hjertefrekvensreduksjon), vanligvis 5-10 minutter.
 • Forsinket puste (Valsalva test). Sitter eller stående, pasienten trenger å trekke dypt inn i luften, stikker ut sin mage. Puste i noen sekunder, mens du spenner over membranen. Luften utåndes av en sterk strøm, gjennom komprimerte lepper. Øv gjenta flere ganger (5-10).
 • Trykk på øyehullene (mottak av Ashner). Pasient å ligge på en flat overflate. Trykk forsiktig de lukkede øynene med tommelen på begge hender i 10 sekunder. Under øvelsen øker trykket på øyebollene, og svekkes deretter. Gjenta flere ganger (5-6).
 • Kald eksponering. Dyp ansiktet i en beholder med kaldt vann i 10 sekunder, skriv før det luftes inn i lungene, som før du hopper i vannet. Gjenta dykket 5-6 ganger. Eller drikk en langsom sip av et glass kaldt vann.
 • En emetisk refleks. Provoke en oppkastende refleks, trykke fingrene på roten av tungen (metoden brukes best på tom mage).

Resultatet skal være en reduksjon i hjertefrekvensen.

Vagal metoder for eliminering av et angrep er kontraindisert til personer med aterosklerotiske lesjoner av blodårer, fordi de kan provosere et blodpropp.

2. Drogbehandling

Når det er nødvendig å behandle pasienter med supraventrikulær takykardi med medisiner eller andre metoder:

Nadzheludochkovaya takykardi

Supraventrikulære (supraventrikulære) takykardi - en økning i hjerterytmen over 120-150 slag per minutt ved hvilken kilden er ikke hjerterytmen sinusknuten, og en hvilken som helst annen del av hjertemuskelen, som ligger ovenfor ventriklene. Blant alle paroksysmale takykardier er denne varianten av arytmi mest gunstig.

Angrepet av den supraventrikulære takykardien overskrider vanligvis ikke flere dager, og stoppes ofte uavhengig. Den konstante supraventricular form er ekstremt sjelden, derfor er det mer korrekt å betrakte denne patologien som en paroksysm.

klassifisering

Nadzheludochkovaya takykardi, avhengig av kilden til rytmen er delt inn i atrial og atrioventrikulær (atrioventrikulær) form. I andre tilfelle genereres regulære nerveimpulser som spres gjennom hele hjertet i den atrioventrikulære knutepunktet.

I henhold til den internasjonale klassifiseringen, er takykardi med et smalt QRS-kompleks og et bredt QRS isolert. Nadzheludochkovye former er delt inn i 2 typer på samme prinsipp.

Den smal QRS-komplekset av EKG som utvikles under normal passering av nerveimpulser fra atria til ventriklene gjennom atrioventrikulær (AV) node. Alle takykardi med et bredt QRS bety veksten og funksjon av patologisk atrioventrikulær gjennomføre ildsted. Nervesignalet passerer gjennom AV-tilkoblingen. På grunn av utvidet QRS-kompleks slike arytmier på elektrokardiogram er ganske vanskelig å skille fra ventrikkelfrekvensstøtten med økt hjertefrekvens (HR), slik at krumningen er utført på samme måte som i ventrikulær takykardi.

Prevalens av patologi

Ifølge verdens observasjoner forekommer supraventrikulær takykardi i 0,2-0,3% av befolkningen. Kvinner er dobbelt så sannsynlig å lide av denne patologien.

I 80% av tilfellene forekommer paroksysmer hos personer eldre enn 60-65 år. Atrielle former diagnostiseres hos 20 av 100 pasienter. De resterende 80% lider av atriell-ventrikulær paroksysmal takykardier.

Årsaker til supraventrikulær takykardi

De ledende etiologiske faktorene i patologi er organisk skade på myokardiet. Disse inkluderer forskjellige sklerotiske, inflammatoriske og dystrofiske forandringer i vev. Disse tilstandene forekommer ofte i kronisk iskemisk hjertesykdom (CHD), visse vices og andre kardiopatier.

Utvikling supraventrikulær takykardi eventuelt i nærvær av anomale ledningsforstyrrelser av nervesignaler fra atria til ventriklene (f.eks WPW-syndrom).

Sannsynligvis, til tross for fornektelser fra mange forfattere, er det neurogene former for paroksysmal supraventrikulær takykardi. En slik form for rytmeforstyrrelse kan oppstå ved økt aktivering av sympatisk nervesystem under en overdreven psykomotional belastning.

De mekaniske effektene på hjertemuskelen er i noen tilfeller også ansvarlige for forekomsten av takyarytmier. Dette skjer når det er vedheft i hjørnene i hjertet eller ytterligere akkorder.

I ung alder er det ofte umulig å bestemme årsaken til supraventrikulære paroksysmer. Dette skyldes sannsynligvis endringer i hjertemuskelen, som ikke er studert, eller er ikke bestemt av instrumentelle undersøkelsesmetoder. Imidlertid betraktes slike tilfeller som idiopatisk (essensiell) takykardi.

I sjeldne tilfeller er hovedårsaken til supraventrikulær takykardi tyrotoksikose (kroppens respons på forhøyet nivå av skjoldbruskhormoner). I lys av det faktum at denne sykdommen kan skape noen hindringer ved forskrivning av antiarytmisk behandling, må det i alle tilfeller utføres hormonanalyse.

Mekanisme for takykardi

I hjertet av patogenesen av supraventrikulær takykardi er forandringen i myokardets strukturelle elementer og aktiveringen av utløsende faktorer. Sistnevnte inkluderer brudd på elektrolytsammensetning, endringer i myokardial dilatabilitet, iskemi og effekten av visse medisiner.

Ledende mekanismer for utvikling av paroksysmale supraventrikulære takykardier:

 1. Øk automatikken til de enkelte cellene som ligger langs hele banen til hjertets ledningssystem med en utløsermekanisme. Denne varianten av patogenese er sjelden.
 2. Mekanismen for re-entry. I dette tilfellet er det en sirkulær forplantning av eksitasjonsbølgen med en re-entry (hovedmekanismen for utvikling av supraventrikulær takykardi).

De to mekanismene beskrevet ovenfor kan eksistere dersom den elektriske enhetligheten (homogeniteten) av hjertemuskulaturcellene og cellene i det ledende systemet forstyrres. I det overveldende flertallet tilfeller bidrar det interatriale Bachmann-bunten og elementene i AV-noden til forekomsten av en unormal ledning av en nerveimpuls. Heterogeniteten til cellene beskrevet ovenfor er bestemt genetisk og forklares av forskjellen i driften av ionkanalene.

Kliniske manifestasjoner og mulige komplikasjoner

Subjektive følelser av en person med supraventrikulær takykardi er svært varierte og avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen. Med en hjertefrekvens på 130-140 slag per minutt og kort varighet av angrepet, kan pasientene ikke føle noen forstyrrelser i det hele tatt og vet ikke om paroksysm. Hvis hjertefrekvensen når 180-200 slag per minutt, klager pasientene mest på kvalme, svimmelhet eller generell svakhet. I motsetning til sinus takykardi, i denne patologien, er vegetative symptomer i form av kuldegysninger eller svette mindre uttalt.

Alle kliniske manifestasjoner avhenger direkte av typen av supraventrikulær takykardi, reaksjonen av organismen for det og relaterte sykdommer (spesielt hjertesykdom). Det vanlige symptomet på nesten alle paroksysmale supraventrikulære takykardier er imidlertid en følelse av rask eller økt hjertefrekvens.

Mulige kliniske manifestasjoner hos pasienter med kardiovaskulær sykdom:

 • besvimelse (omtrent 15% av tilfellene);
 • smerte i hjertet av hjertet (oftere hos pasienter med iskemisk hjertesykdom);
 • kortpustethet og akutt sirkulasjonsfeil med alle slags komplikasjoner;
 • kardiovaskulær svikt (med lang angrep)
 • kardiogent sjokk (i tilfelle paroksysmer på bakgrunn av hjerteinfarkt eller kongestiv kardiomyopati).

Paroksysmal supraventrikulær takykardi kan manifestere seg helt annerledes, selv hos personer av samme alder, kjønn og helsestatus. I en pasient forekommer kortvarige anfall månedlig / årlig. En annen pasient kan bare en gang i livet lide et langvarig paroksysmalt angrep uten skade på hans helse. Det er mange mellomliggende varianter av sykdommen i forhold til eksemplene ovenfor.

diagnostikk

Mistenker at slik sykdom bør være en person som, uten åpenbar grunn begynner brått og bare slutter brått eller føler hjertebank eller angrep av svimmelhet eller kortpustethet. For å bekrefte diagnosen er det nok å studere pasientens klager, lytte til hjertet og fjerne EKG.

Når du lytter til hjertets arbeid med et vanlig fonendoskop, kan du bestemme den rytmiske hurtige hjertefrekvensen. Ved en hjertefrekvens som overstiger 150 slag per minutt, er muligheten for sinus takykardi umiddelbart utelukket. Hvis hyppigheten av hjertesammensetninger er mer enn 200 slag, er også ventrikulær takykardi usannsynlig. Men slike data er ikke nok, fordi i det ovenfor beskrevne området for hjertefrekvens kan være atriell fladder og den korrekte formen for atrieflimmer.

Indirekte tegn på supraventrikulær takykardi er:

 • en svak, svak puls som ikke kan telles nøyaktig;
 • senke blodtrykket;
 • kortpustethet.

Grunnlaget for diagnosen av alle paroksysmale supraventrikulære takykardier er EKG-studie og Holter-overvåking. Noen ganger er det nødvendig å ty til slike metoder som CHPS (transesophageal stimulering av hjertet) og lasting av EKG-tester. Oftere, hvis absolutt nødvendig, gjennomfører de et elektrokardiogram (intrakardial elektrofysiologisk studie).

EKG-studie resultater i forskjellige typer av supraventrikulær takykardi Hovedtrekkene ved supraventrikulær takykardi i EKG er å øke hjertefrekvensen over normen med manglende tenner P. Noen ganger tennene kan være tofaset eller deformert, men på grunn av hyppig ventrikulær QRS-komplekser de kan bli funnet.

Det er 3 hovedpatologier som det er viktig å utføre differensialdiagnose av klassisk supraventrikulær arytmi:

 • Syndrom av svakhet i sinuskoden (SSSU). Ved ikke å oppdage en eksisterende sykdom kan cupping og videre behandling av paroksysmal takykardi være farlig.
 • Ventrikulær takykardi (med hennes ventrikulære komplekser som ligner de med QRS-forstørret supraventrikulær takykardi).
 • Syndrom av pre-excitering av ventrikkene. (inkludert WPW-syndrom).

Behandling av supraventrikulær takykardi

Behandlingen er helt avhengig av form av takykardi, varigheten av anfall, deres frekvens, komplikasjoner av sykdommen og samtidig patologi. Supraventricular paroxysm bør stoppes på stedet. For dette er nødhjelp nødvendig. I fravær av effekt eller utvikling av komplikasjoner i form av kardiovaskulær svikt eller akutt hjerte-sirkulasjonsforstyrrelse, indikeres akutt sykehusinnleggelse.

Retningslinjer for pasientbehandling er rutinemessig mottatt av pasienter med hyppige paroksysmer. Slike pasienter gjennomgår en grundig undersøkelse og løser spørsmålet om kirurgisk behandling.

Suppression av paroxysm av supraventrikulær takykardi

Med denne varianten av takykardi er vagaltester effektive nok:

 • Valsalva test - straining med samtidig pusteforsinkelse (den mest effektive);
 • Ashner test - trykk på øyebollene i en kort periode ikke over 5-10 sekunder;
 • Massasje av karoten sinus (region av karoten arterien på nakken);
 • senker ansiktet i kaldt vann;
 • dyp pusting;
 • squats hekker.

Disse metodene for å arrestere et angrep bør brukes med forsiktighet, fordi med en historie med hjerneslag, alvorlig hjertesvikt, glaukom eller SSSU, kan disse manipulasjonene være helsefarlige.

Ofte er de ovennevnte handlingene ineffektive, så du må ty til å gjenopprette normal hjerterytme med medisinering, elektropulse terapi (EIT) eller transesofageal hjerte stimulering. Det sistnevnte alternativet brukes til intoleranse mot antiarytmiske legemidler eller for takykardi med en rytmemotor fra en AV-forbindelse.

For det riktige valget av behandlingsmetoden er det ønskelig å bestemme den spesifikke formen for supraventrikulær takykardi. I forbindelse med at det i praksis ofte er et presserende behov for å stoppe angrepet "dette minuttet" og det er ingen tid for difodiagnostikk, blir rytmen gjenopprettet i henhold til algoritmer utviklet av Helse.

For å forhindre tilbakefall av paroksysmal supraventrikulær takykardi, brukes hjerte glykosider og antiarytmika. Dosering velges individuelt. Ofte brukes det samme medisinske stoffet som et anti-tilbakefallsmiddel, som ble vellykket stoppet av paroksysm.

Basis for behandling er beta-blokkere. Disse inkluderer: Inderal, metoprolol, bisoprolol, atenolol. For bedre effekt og for å redusere doseringen, brukes disse medisinske stoffene sammen med antiarytmiske legemidler. Unntaket er verapamil (dette stoffet er svært effektivt for å arrestere paroksysmer, men dets urimelige kombinasjon med de ovenfor beskrevne legemidlene er ekstremt farlig).

Med forsiktighet må du nærme deg og behandle takykardi i nærvær av WPW-syndrom. I dette tilfellet er verapamil i de fleste varianter også forbudt, og hjerteglykosider bør brukes med stor forsiktighet.

I tillegg er effekten av andre antiarytmiske legemidler, som foreskrives i rekkefølge, avhengig av alvorlighetsgraden og dysfunksjonen av paroksysmer:

 • sotalol
 • propafenon,
 • etatsizin,
 • disopyramid,
 • kinidin,
 • amiodaron,
 • prokainamid.

Parallelt bruker ikke bruk av antiretrovirale stoffer bruk av medisinske stoffer som kan forårsake takykardi. Det er heller ikke tilrådelig å bruke sterk te, kaffe, alkohol.

I alvorlige tilfeller og med hyppige tilbakefall, er kirurgisk behandling indisert. Det er to tilnærminger:

 1. Ødeleggelse av ytterligere ledende veier med kjemisk, elektrisk, laser eller annen måte.
 2. Implantering av pacemakere eller mini-defibrillatorer.

outlook

Med en viktig paroksysmal supraventrikulær takykardi er prognosen ofte gunstig, selv om en fullstendig kur er sjelden. Supraventricular takykardier, som oppstår på bakgrunn av hjertepatologi, er farligere for kroppen. Med riktig behandling er sannsynligheten for effektiviteten høy. En fullstendig kur er også umulig.

forebygging

Det er ingen spesiell advarsel om forekomsten av supraventrikulær takykardi. Primær forebygging er forebygging av den underliggende sykdommen som forårsaker paroksysmer. Til sekundær forebygging kan tilskrives adekvat terapi av patologi som fremkaller angrep av supraventrikulær takykardi.

Således er supraventrikulær takykardi i de fleste tilfeller en nødsituasjon, der nødhjelp er nødvendig.

Nadzheludochkovaya (supraventrikulær) takykardi: årsaker, symptomer, paroksysmal hjelp, diagnose, behandling

Hjertet til en sunn person genererer sin egen rytme av sammentrekning, som passer best til kroppens behov i blodtilførselen. Hyppigheten av sammentrekninger av hjertemuskelen i dette tilfellet er fra 55-60 til 80 per minutt. Denne frekvensen bestemmes av den vanlige forekomsten av elektrisk eksitering i cellene i sinusnoden, som deretter gradvis dekker vevet av atria og ventrikler og fremmer alternativ sammentrekning. I tilfelle at det er noen patologiske forandringer i hjertet som kan forstyrre excitasjonen, endres normal drift av hjertet, og det oppstår ulike forstyrrelser i rytmen og ledningen.

hjertesvikt er normalt

Så spesielt, med nærvær av postinflammatoriske eller postinfarktforandringer i myokardiet, dannes foci av arrvæv, som ikke er i stand til å utføre en impuls. Impulsen til dette fokuset kommer inn, men kan ikke gå lenger og kommer tilbake. I forbindelse med det faktum at slike impulser kommer ganske ofte, Det er et patologisk fokus på pulssirkulasjonen - en lignende mekanisme kalles gjeninnføring, eller en gjeninnføring av eksitasjonsbølgen. Konsekutiv eksitering av individuelle muskelceller i hjertet dissocieres, og det er en rask (mer enn 120 per minutt), abnorm sammentrekning av atria eller ventrikler - det er takykardi.

kardial reduksjon i norm og ved re-entry mekanismen

På grunn av den beskrevne mekanisme utvikler paroksysmal takykardi vanligvis, som kan være supraventricular (supraventricular), og ventrikulær (ventrikulær, intraventrikulær).

I tilfelle av supraventrikulær takykardi, er endringer i muskelvev lokalisert i myokardiet av atria eller atrioventrikulær knutepunkt, og i den andre - i vevet i ventriklene.

Figur - ulike supraventrikulære rytmer:

Arytmi som paroksysmal supraventrikulær takykardi er mindre farlig for pasienten, snarere enn ventrikkel, i form av forekomst av livstruende effekter og plutselig hjertedød, men risikoen for å utvikle disse forholdene fortsatt.

Prevalens av supraventrikulær takykardi blant befolkningen er ca 0,3%. Hos kvinner er paroksysmer vanligere enn hos menn, i motsetning til ventrikulær takykardi. Når det gjelder strukturen av morbiditet, kan det bemerkes at den rene atriale form forekommer i ca. 15% av tilfellene, og atrielle ventrikulær form i 85% tilfeller. Personer over 60 år er mer sannsynlig å utvikle supraventrikulær takykardi, men i ung alder kan denne sykdommen også forekomme.

Årsaker til supraventrikulær (supraventrikulær) takykardi

SVT (supraventrikulære - fra engelsk «ventrikkel» -. Ventrikkel (hjertet) og den «supra» - over, ovenfor, ovenfor) kan være forårsaket ikke bare av den mekaniske hindring i veien for spenning, og dannelsen av re-entry eksitasjon, men også økt automatism cellene ledende system av hjertet. Basert på disse mekanismene, er det de følgende sykdommer og tilstander som fører til takykardi ri:

 • Funksjonsforstyrrelser i hjerteaktivitet, samt brudd på neurohumoral regulering av hjertet. Til denne gruppen av årsaker er vegetativ-vaskulær eller neurokirkulatorisk dystoni (VSD, NDC). Mange forfattere har vist at den økte aktiviteten av det sympatiske-adrenal system, kombinert med en øket automatikk av hjerteledningssystemet kan føre til utvikling av paroksysmal supraventrikulær takykardi.
 • Sykdommer i endokrine organer - tyrotoksikose og feokromocytom. Hormonene som produseres av skjoldbruskkjertelen og binyrene, med overskudd av deres opptak i blodstrømmen har en stimulerende virkning på hjertemuskelen, som også skaper en predisposisjon for forekomsten av paroksysmal takykardi.
 • Forstyrrelser av metabolske prosesser i kroppen.Anemi alvorlig eller lang-eksisterende, lever- og nyresykdommer med dannelsen av alvorlig lever- og nyresvikt, spiseforstyrrelser og diett med proteinmangel fører til myokardialt dystrofi, i hvilken muskelvev av hjertet er oppbrukt.
 • Organiske hjertesykdommer. Denne gruppen omfatter alle sykdommer i det kardiovaskulære systemet, med normal myokardialt struktur eller forstyrrelse av den normale hjerte arkitektoniske. For eksempel, hjertefeil føre til utvikling av hypertrofisk eller dilatert kardiomyopati, akutt hjerteinfarkt - nekrose (død) av kardiomyocytter, kronisk myokardiskemi - en gradvis erstatning av normale kardiomyocytter av arrvev, myokarditt og post-inflammatoriske endringer - til fiber transformasjon av hjertevevet.
 • MARS, eller en liten anomali av hjertets utvikling. Denne gruppen inkluderer mitral ventil prolapse, en ekstra akkord i venstre ventrikulær hulrom, og noen andre anomalier som kan være arytmogene og føre til utvikling av arytmier i barndommen eller voksenlivet.
 • Wolff-Parkinson-White syndrom, eller ERW-syndrom. Utviklingen av dette syndromet er genetisk bestemt - genereres en ekstra bjelke under fosterets utvikling av hjertet mellom atriene og ventriklene, gjennom hvilke impulser er utført. Impulser kan utføres fra atria til ventriklene, og omvendt. ERW-syndrom er et substrat for paroksysmer av både supraventrikulær og ventrikulær takykardi.
 • Idiopatisk form for supraventrikulær takykardi Det er etablert når pasienten ikke har noen av de ovennevnte sykdommene.

Utløse faktorer som kan føre til en ri av supraventrikulær takykardi med eksisterende årsakene til sykdommen - overspising, stress, intens fysisk aktivitet og trening, alkoholforbruk, sterk te, kaffe eller energidrikker, og røyking.

Hvordan manifesterer supraventrikulær takykardi?

I forbindelse med det faktum at denne type arytmi i de aller fleste tilfeller forekommer i form av paroksysmal form, manifesterer bildet av paroxysm av supraventrikulær takykardi vanligvis svært grovt.

Et angrep med rask hjerterytme (150 eller mer per minutt) begynner plutselig, kun små avbrudd i hjertearbeidet kan skille seg fra harbingers av typen ekstrasystole. Varigheten av angrepet varierer sterkt - fra flere minutter til timer og like dager. Angrepet kan spontant stoppe, selv uten innføring av medisiner.

I tillegg til rask hjertefrekvens ser mange pasienter på vegetative symptomer - kulderystelser, rystelser, svette, følelse av mangel på luft, rødhet eller rødme i ansiktets hud. Hos pasienter med alvorlige defekter eller med akutt myokardinfarkt kan det være et bevissthetstab, en kraftig reduksjon i blodtrykket til utviklingen av arytmogent sjokk.

Hos pasienter med funksjonelle forstyrrelser, uten grov hjerte patologi, særlig i pasienter som er yngre paroksysmale supraventrikulære takykardi kan forekomme mindre forstyrrelser i hjerte med svimmelhet og generell svakhet.

Diagnose av supraventrikulær takykardi

Diagnosen av supraventrikulær takykardi er fastslått på grunnlag av kriterier EKG-diagnostikk. I tilfelle at paroksysmen ikke stoppes spontant, og pasienten har klager over hjertebanken på tidspunktet for undersøkelsen av legen, observeres følgende tegn på EKG:

 • Korrigere sinusrytmen med en frekvens på mer enn 150 slag per minutt.
 • Tilstedeværelsen av uendrede, ikke-utvidede ventrikulære komplekser QRST.
 • Tilstedeværelsen av P-bølgen før det ventrikulære komplekset, under eller etter det. I praksis ser det ut som tannen P er lagdelt på QRST-komplekset eller på tannen T ("P på T").
 • Når takykardi fra AV-tilkoblingen er tannen P negativ (inversjon av P-tannen).

vedvarende supraventrikulær takykardi

episode av "run" av supraventrikulær takykardi

Ofte kan paroksysmen av supraventrikulær takykardi være vanskelig å skille fra paroxysmen til atrieflimmer-flutter, men nettopp fra den rytmiske formen til sistnevnte.

Således vil typisk avstanden mellom ventrikulære komplekser ved forskjellige atrieflimmer, mens ritmirovannoy form, så vel som i løpet av supraventrikulær takykardi - identiske. Forskjellen her vil være tilstedeværelsen av P-bølgen - når den blink tann mangler, og hvis den har en supraventrikulær takykardi og tilknyttet hver QRST kompleks. Frekvensen av hjertesammensetninger kan også variere - i tilfelle supraventrikulær er den omtrent 150-200 per minutt, og med flimmer kan den nå 220 eller mer. Men dette er ikke et obligatorisk kriterium, siden flimmer kan manifestere seg i brady- og normosystoliske varianter.

I alle fall alle nyanser av EKG-funksjona beskrevet av leger som spesialiserer seg på elektrokardiogrammet, og oppgaven til allmennpraktiserende lege og Hjerte i diagnosen er paroksysmal og akuttbehandling, desto mer som Legemidlene som brukes til flimmer og supraventrikulær takykardi er like.

I tillegg til EKG, pasienter diagnostisert med supraventrikulær takykardi vist holde ekkokardiografi (ultralyd av hjertet), daglig overvåking av blodtrykket og EKG, og i noen tilfeller rettferdiggjort å gjennomføre tester med fysisk trening eller elektrofysiologisk undersøkelse (transesophageal eller intrakardial EFI EFI).

Nødhjelp for paroxysm av supraventrikulær takykardi

I de fleste tilfeller stoppes angrep av rask hjerterytme på grunn av atriell eller nodulær form av takykardi, lett i prehospitalstadiet ved hjelp av medisinske preparater. Unntaket er pasienter med alvorlig kardiovaskulær patologi.

For å stoppe angrepet, brukes intravenøs administrering av slike legemidler som verapamil, novocainamid, cordaron eller adenosintrifosfat. Sammen med disse legemidlene brukes resorpsjon av tabletten anaprilina, obzidana eller verapamil også.

I tillegg er bruk av å senke ansiktet i kaldt vann, hoste og sittehukning med hell brukt. Mekanismen for disse teknikkene er basert på eksitering av vagus (vagus nerve), som fører til en reduksjon i hjertefrekvensen.

Video: Et eksempel på å arrestere supraventrikulær takykardi med den modifiserte Valsalva-metoden

Behandling av supraventrikulær takykardi

For å forhindre tilbakevendende paroksysmal supraventrikulær takykardi hos pasienter som gjelder tablettformer for medisiner. Vanlig anvendte betablokkere (egilok, konkor, koronal, propranolol, metoprolol, Bisoprolol, etc.), kalsiumkanal-antagonister (verapamil) og antiarytmika (sotalol propanorm, VFS, etc.). Permanent administrering av medikamenter er vist til personer med hyppig paroksysmal supraventrikulær takykardi (mer enn to ganger per måned), spesielt tungt beskjæres, så vel som pasienter med alvorlig samtidig hjertesykdom eller høy risiko for å utvikle komplikasjoner.

Ved umuligheten av kontinuerlig bruk av antiarytmiske medikamenter kan bli brukt i behandling av hjertekirurgi, for eksempel ødeleggelse av ytterligere ledende bjelker via elektromekanisk eller laserEksponering (SVC syndrom), eller implantering av pacemaker (ECS).

Hvordan forebygge utvikling av komplikasjoner?

De viktigste komplikasjoner er paroksysmal supraventrikulær takykardi, tromboembolisk (lungeemboli eller lungeemboli, iskemisk hjerneslag), plutselig hjertedød, akutt hjertesvikt med lungeødem og sjokk arytmogene.

Komplisert paroksysm av supraventrikulær takykardi krever alltid en akutt sykehusinnleggelse av pasienten i hjerteutvinningsavdelingen. Forebygging av komplikasjoner er rettidig tilgang til legen på tidspunktet for angrepet, samt det vanlige inntaket av alle legemidler som foreskrives av legen.

outlook

Prognosen for supraventrikulær takykardi er utvilsomt gunstigere enn i ventrikulær takykardi, men det er også risiko for fatale komplikasjoner. Så, plutselig hjertedød kan utvikles hos 2-5% av pasientene med supraventrikulær takykardi. Prognosen for denne arytmen er gunstigere, jo mindre alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen som førte til det. Likevel vurderes risikoen for komplikasjoner og prognose av en lege individuelt, etter en omfattende undersøkelse av pasienten. Derfor er det så viktig å vende seg til legen i tide og følge alle hans anbefalinger.

Sosudinfo.com

Ulike former for arytmier er et vanlig problem diagnostisert hos mennesker i ulike aldre rundt om i verden. Patologiene i denne gruppen har en annen etiologi og symptomatologi, men alle representerer brudd på rytmen og hyppigheten av hjerteinfarkt. Slike hjertedysfunksjoner er i mange tilfeller harmløse for menneskers helse og stoppes hjemme. Men det er anomalier som krever alvorlig medisinering eller til og med kirurgisk inngrep. En av typer brudd på hjerterytmen er supraventrikulær takykardi. Dette er den vanligste formen for arytmi, som kan diagnostiseres både hos voksen og barnet. I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (IBD) er patologi tildelt kode 147.1.

Årsaker til utvikling

Hurtig hjertebank kan dannes av mange grunner. Supraventricular eller supraventricular takykardi (CBT) stammer fra brudd på passasje av en nerveimpuls gjennom hjertets ledningssystem. Samtidig ligger det patologiske fokuset som forhindrer normal funksjon av myokardiet i atria.

Hovedårsakene til utviklingen av SVT er:

 1. Organisk skade på kardiovaskulærsystemet er en morfologisk forandring i hjertestrukturer. Disse inkluderer komplikasjoner av smittsomme, virale og invasive sykdommer, konsekvensene av koronar sirkulasjon, myokardisk nekrose og erstatning av bindevevet som følge av iskemiske prosesser og infarkt. Alt dette fører til ødeleggelsen av den normale strukturen i hjertemusklen, noe som ytterligere forårsaker frustrasjon av sammentrekningen. Denne gruppen inkluderer medfødte misdannelser: ulike typer vices, samt Wolff-Parkinson-White syndrom, preget av tilstedeværelse av en ekstra knute i hjertets ledningssystem.
 2. Funksjonsforstyrrelser i myokardiet er også en etiologisk faktor for takykardi. Lignende lidelser er en konsekvens av neurogene dysfunksjoner. De manifesteres av kardiovaskulære nevroser, neurokirkulatorisk og vegetovaskulær dystoni, samt asteni.
 3. Endokrine lidelser er en konsekvens av et brudd på funksjonen til organene av intern sekresjon. Når ubalanse nivåer av thyroid hormon, hypofysen eller binyrene kan være endringer i rytme og hjertefrekvens, som når den vedvarende hormonelle lidelser kan være permanent. Endokrine patologier bidrar også til restrukturering av de fleste metabolske prosesser i kroppen. Slike endringer påvirker ofte funksjonen til hjertemusklen, noe som provoserer utviklingen av myokarddystrofi.
 4. Idiopatisk form er etablert i pasienten etter å ha utelukket alle andre mulige årsaker til at patologien utvikles.

Symptomer på sykdommen

Paroksysmal supraventrikulær takykardi manifesterer seg plutselig. Hovedtegnet på nærværet av denne type arytmi er økningen i hjertefrekvensen til 180-220 slag per minutt. Patologi er ledsaget av andre symptomer:

 1. Svimmelhet og svakhet til tap av bevissthet. Denne tilstanden utvikler seg på grunn av trykkstifter som oppstår med takykardi.
 2. Taleforstyrrelser. Mange pasienter under angrepet blir det vanskelig å snakke på grunn av mangel på oksygenmetning av talesentrene i hjernen.
 3. Hemiparesis er en svekket koordinasjon assosiert med mangel på følsomhet i lemmer på den ene siden av kroppen. En lignende tilstand oppstår som et resultat av enten depresjon eller overdreven eksitering av pasientens nervesystem.
 4. Kramper og ufrivillig vannlating kan forekomme med alvorlige former for supraventrikulær takykardi, spesielt hos eldre. Forekomsten av slike symptomer krever nødhjelp.
 5. Arrytmogent sjokk er en ekstrem grad av sirkulasjonsforstyrrelser. Det utvikler seg med SVT ekstremt sjelden, og bare i tilfeller der patologi fører til atrieflimmer.

Anfallet av supraventrikulær takykardi varer fra 20-30 minutter til 5-6 timer. Noen pasienter kan ha langvarige episoder av paroksysmer opptil flere dager eller til og med måneder.

I mange tilfeller stopper anfallene alene og krever ingen behandling. Men for ofte eller langvarig, så vel som en ekstremt smertefull manifestasjon, er narkotikastøtte nødvendig.

Diagnose av takykardi

Identifikasjon av alle typer arytmier utføres ved hjelp av et elektrokardiogram. EKG er en undersøkelsesmetode basert på innspillingen av en spesiell enhet med elektriske impulser og felter opprettet under kardiale sammentrekninger. Sværheten ligger i sykdommens paroksysmale natur. Hvis en pasient kommer til å se en lege under et angrep, er diagnosen vanligvis ikke vanskelig. I tilfeller der taksykardi-episoder opphører spontant, kan imidlertid et elektrokardiogram ikke oppdage abnormiteter. Dette skjer sjeldent, og i nærvær av pasientens karakteristiske klager utfører legene funksjonelle tester for å oppdage patologi. Når en EKG utføres, trekker en lege oppmerksomhet på følgende tegn på supraventrikulær takykardi:

 1. Bevaring av en normal sinusrytme.
 2. Fysiologiske komplekser av sammentrekning og avspenning av ventrikkene.
 3. Tilstedeværelsen av en P-bølge som karakteriserer atriell depolarisasjon som forekommer før det ventrikulære komplekset under eller etter det. I en av formene av supraventrikulær takykardi er inversjon av den oppgitte tann også mulig.

Slike tegn på elektrokardiogrammet indikerer tilstedeværelsen av et patologisk fokus i atriene. Hvis det er mistanke om kardiologisk skade, anbefales det også at pasienter bruker ultralyd for å evaluere myokardfunksjon og ventiler.

Behandling av patologi

Behandling av supraventrikulær takykardi er ikke alltid nødvendig. Det er nødvendig i fravær av spontan opphør av angrep, med deres forlengede kurs, så vel som i nærvær av en risiko for komplikasjoner eller livstruende forhold. I tilfeller av deteksjon av organisk skade eller medfødte anomalier i utviklingen av ulike deler av hjertet eller dets ledningssystem, kirurgi eller en pacemaker brukes. Imidlertid er oftest supraventrikulær takykardi nok til å behandle medisiner. For riktig bruk av de mange medisinene som er tilgjengelige til dags dato, må du konsultere en lege.

Oversikt over forberedelsene

Antiarrhythmic medisiner inkluderer en stor liste over medisiner, hvis handling er rettet mot ulike ledd i den patologiske prosessen:

 1. Beta-adrenoblokere reduserer styrke og hjertefrekvens ved å virke på neuroreceptorer som ligger i hjertet. Denne gruppen inkluderer preparater basert på betakolol, atenolol, bisoprolol og en rekke andre stoffer.
 2. Kalsiumkanalblokkere hemmer innføringen av kalsium i cellen, og hemmer dermed nerveimpulsen. De inkluderer "Verapamil", "Diltiazem", "Bepridil" og andre.
 3. Membranstabiliserende midler er kinidinlignende stoffer som er rettet mot å forhindre skade og ødeleggelse av cellevegger. Dette skyldes inhibering av oksidasjon av fett som utgjør membranene. Blant dem, slike stoffer som "Intal", "Tileed", "Aditen" og noen andre.
 4. Forberedelser for å redusere repolarisasjon blokkere kaliumkanaler i en av faser av kardiomyocytes virkningspotensiale, redusere deres sammentrekning. Dette er slike stoffer som "Amiodarone", "Ibutimid", "Sotalol".

I mange tilfeller brukes disse stoffene i kombinasjon. Imidlertid bør de bare brukes på råd fra en lege.

Nødhjelp

Hvis et akutt angrep av supraventrikulær takykardi oppstår, kan pasienten hjelpe seg selv. Til dette formål ble vagaltester utviklet i akutt kardiologi. De er basert på den hemmende effekten av vagusnerven (vagus) på hjertefunksjonen. Ved stimulering av vaguset, reduseres frekvensen og kraften i hjertekontraksjonene reduseres, noe som gjør det mulig å glatte ut og noen ganger stoppe angrepet av supraventrikulær takykardi. Flere vagale prøver blir brukt:

 1. Stimulering av vagusnerven ved å trykke på roten av tungen og forårsake kvalme. Siden oppkast senteret befinner seg i medulla oblongata, hvorfra vagus kommer fra, oppstår aktiveringen og en reduksjon i hjertefrekvensen.
 2. Valsalva-studien består av å strekke muskler i brystet, membranen og bukpressen i kombinasjon med en forsinkelse i pusten.
 3. Neddykkelse av ansiktet i kaldt vann for å stimulere temperaturreseptorer og overføre eksitasjon til vagusnerven.
 4. En sterk hoste involverer musklene til inspirasjon og utløp som tar en aktiv rolle i pusten, og også innervated av vagus.

Forebygging av anfall og forebygging

For å bekjempe tilbakevendende angrep hjemme, brukes vagale tester oftest. I tilfeller der dette ikke er nok, brukes langvarig medisinsk støtte til pasienter. Det innebærer oral administrasjon av antiarytmiske legemidler, og i alvorlige tilfeller, intravenøs på sykehus. Imidlertid gir terapeutisk behandling dessverre ikke synlige resultater med ofte gjentatte angrep av supraventrikulær takykardi. I fravær av en objektiv effekt, brukes radiofrekvens kateter ablation ved bruk av medisiner. Dette er en minimal invasiv kirurgisk teknikk basert på ødeleggelse av det patologiske fokuset på arytmogeni ved bruk av høyfrekvent strøm. Slike behandling av alle typer takyarytmier er for tiden den mest effektive, selv om den er forbundet med en viss risiko for postoperative komplikasjoner.

Hovedforebygging av hjertesykdommer, inkludert SVT, er i samsvar med prinsippene og reglene for en sunn livsstil. Regelmessig moderat trening støtter det kardiovaskulære systemet i tonus og bidrar til å normalisere mange av funksjonene. Balansert næring er designet for å kontrollere den naturlige metabolisme, noe som er viktig for å opprettholde myokardfunksjonen. Fravær av stress er også en nødvendig betingelse for å opprettholde helse. Viktige forebyggende besøk til legen, som kan identifisere mange sykdommer på et tidlig stadium. Tidlig diagnose av hjertesykdommer er nøkkelen til deres vellykkede behandling.

Sykdommer i hjertet

iserdce

Symptomer, diagnose og behandling av paroksysmal supraventrikulær takykardi

Supraventrikulær takykardi forekommer ofte hos kvinner og er sjelden forbundet med organiske endringer i hjertemuskelen. I dette tilfellet fortsetter den patologiske sammentrekningen av hjertet fra området som befinner seg over ventriklene, det vil si i sinusnoden, atria eller atrioventrikulær veikryss.

klassifisering

Formelt er alle arytmier, hvis kilde ligger over ventrikkene, klassifisert som paroksysmal supraventrikulær takykardi. Det kan være:

 • sinoatriell;
 • atrial;
 • atrioventrikulær nodal;
 • AV-gjensidig, som oppstår ved deltakelse av ytterligere veier mot bakgrunnen av for tidlig eksitering av ventrikkene.

Denne klassifiseringen inkluderer ikke sann sinus takykardi, da det ofte er en følge av fysiologiske prosesser eller forstyrrelser i andre organers og systemers arbeid. Derfor er denne arytmen ekstremt sjelden paroksysmal og krever ikke spesifikk behandling.

I medisinsk praksis refererer termen supraventrikulær takykardi vanligvis til paroksysmal nodulær arytmi.

I dette tilfellet ligger kardongen av takykardien direkte i området AV-tilkoblingen og er en følge av de anatomiske egenskapene til strukturen i hjertesystemet.

Mekanismen for utvikling

Patogenesen av supraventrikulær takykardi varierer noe avhengig av typen av arytmi:

 • Sinoatriell takykardi stammer fra mekanismen for resirkulering av nerveimpulsen i sinusknutepunktet og atriumets myokardium til høyre. Et særegent trekk ved denne arytmen på EKG er en bevaret pinne P, som er ansvarlig for atrielle sammentrekninger, samt en høy cutoff-frekvens (opptil 200 per minutt).
 • Atriell takykardi er forbundet med økt aktivitet av det patologiske ektopiske fokuset, som har sin egen automatisme. Dette endrer formen på P-bølgen på EKG (blir negativ eller bifasisk). Noen ganger begynner angrepet gradvis.
 • AV-nodal paroksysmal takykardi blir mulig når det er to parallelle måter å gjennomføre atrium med ventrikler i dette området. Samtidig må deres funksjonelle egenskaper være forskjellige. Raske og langsomme baner er lukket i en ring, noe som fører til en sirkulasjon av spennende puls. Tenner P på EKG, som regel, er fraværende, fordi eksitering av atria og ventrikler oppstår nesten samtidig.
 • Gensidig takykardi går videre med mekanismen til bakinngangen i forbindelse med tilstedeværelsen av ytterligere måter å utføre. På EKG, kan du identifisere tegn på pre-excitering av ventrikkene, ikke bare ved angrepstidspunktet, men også med vanlig hjerterytme.

årsaker

I paroksysmal supraventrikulær takykardi tilrettelegges utviklingen av et arytmiangrep ved flere samtidige faktorer:

 • brudd på humoristisk regulering, som utføres ved frigjøring i blodet av visse aktive stoffer;
 • svingninger i intravaskulært volum som sirkulerer i blodets kropp;
 • iskemiske forandringer og som en konsekvens et brudd på elektrisk stabilitet;
 • mekanisk påvirkning på hjertemuskelen, for eksempel når cellene er overfylte og veggene er strukket;
 • påvirkning av narkotika.

Supraventrikulær takykardi er mye mindre sannsynlig å oppstå som følge av organiske forstyrrelser i hjertestrukturen (IHD, ventildefekter, kardiomyopati, etc.)

symptomer

Ved paroksysmal supraventrikulær takykardi kan følgende symptomer oppstå:

 • smerte i brystet eller bak brystbenet;
 • rask hjertefrekvens;
 • kortpustethet;
 • tegn på hjertesvikt og hypotensjon.

Alle disse symptomene opptrer plutselig og like plutselig avslutter etter gjenoppretting av normal rytme i hjertet.

diagnostikk

For et angrep av paroksysmal supraventrikulær takykardi, er følgende symptomer karakteristiske:

 • plutselig oppstart og etterfølgende oppsigelse av et angrep;
 • Rytmen er vanligvis riktig, men det kan være små svingninger;
 • hjertefrekvens mindre enn 250 per minutt (oftere 150-210);
 • ventrikler kontrakt umiddelbart etter atria, men noen komplekser kan falle ut;
 • På EKG er det ingen tegn på brudd på intraventrikulær ledning av impulser, QRS-kompleksene er smale og ikke endret.

Diagnosen kan gjøres på grunnlag av EKG-analyse, registrert med et angrep av arytmi.

behandling

Behandling av paroksysmal takykardi bør velges under hensyntagen til individuelle egenskaper, og også avhengig av effekten av arytmi på den totale systemiske hemodynamikken til pasienten. De oftest brukte for behandling er ulike legemidler som tilhører gruppen av antiarytmika.

Bestemme terapiens taktikk

Før legen utsettes, bør legen forstå type og art av takykardi. Det er viktig å avgjøre om pasienten trenger antiarytmisk terapi, da alle legemidler av denne typen kan være potensielt farlige.
I de situasjonene hvor arytmi fører til psykisk ubehag, men ikke representerer en fare i seg selv, bør man bruke medisiner fra følgende grupper:

 • beroligende midler som vil redusere alvorlighetsgraden av eksternt stress og gjøre pasientens tilstand mer komfortabel;
 • metabolske midler forbedrer ernæringen av myokardceller og dens ledningssystem;
 • Fortifying og vitamin medisiner vil øke immun og beskyttende egenskaper av kroppen.

I tillegg, når man bestemmer taktikken for behandling av paroksysmal supraventrikulær takykardi, er det viktig å bestemme årsaken til dens utvikling og å etablere alle mulige provokasjonsfaktorer.

I de fleste tilfeller fører eliminering av den underliggende årsaken til kur av pasienter fra arytmi.

På grunn av det faktum at flertallet av legemidler fra antiarytmikruppen virker ganske spesielt, er det nødvendig å fastslå kardial takykardi før de blir utnevnt. Ellers vil behandlingen være ineffektiv og til og med farlig, siden alle disse stoffene selv kan provosere utviklingen av rytmeforstyrrelser. Det bør også vurderes:

 • individuell følsomhet av pasienten til stoffet;
 • data om bruk av slike legemidler i fortiden;
 • dose av antiarytmika (det er ønskelig å holde seg til den gjennomsnittlige terapeutiske);
 • kompatibilitet av narkotika som tilhører ulike klasser;
 • EKG-parametere (spesielt QT-intervallparametrene).

Individuelt valgt antiarrhythmics er den optimale metoden for behandling av paroksysmal takykardi.

Førstehjelp

Med et angrep av supraventrikulær takykardi, som er representert på EKG ved normale uendrede ventrikulære sammentrekninger, bør behandlingen begynne med vagalteknikker:

 • Valsalva-test (en skarp utånding gjennom lukkede luftveier);
 • Massasje av karoten arterier (med forsiktighet hos pasienter med cerebral blodstrømningsforstyrrelse og alvorlig aterosklerose);
 • vaske med is eller snø;
 • hoste, spenning og andre metoder for irritasjon av membranen.

Samtidig øker vagusens påvirkning på AV-ledningen, og sistnevnte reduseres.
Blant de umiddelbare stoffene for å stoppe paroksysmal takykardi, kan du bruke:

 • ATP, som administreres intravenøst ​​uten fortynning;
 • kalsiumkanalblokkere;
 • betablokkere.

I tilfelle av hemodynamiske lidelser og utseendet på tegn på hjertesvikt, blir en pasient med supraventrikulær takykardi utsatt for elektrisk kardioversjon.

Det er svært ønskelig ved innføring av narkotika- eller vagus-mottakelser for å registrere EKG i en kontinuerlig modus. Dette vil gi tid til å legge merke til utseendet på livstruende arytmier.

Kateterablation

Før en kateterablation utføres, bør en rutinemessig elektrofysiologisk undersøkelse utføres. Hensikten med sistnevnte er å bestemme:

 • ekstra anatomiske veier;
 • Fokus på ektopisk aktivitet;
 • elektrofysiologiske egenskaper og hjertefunksjoner.

Etter kartlegging og etablering av den eksakte plasseringen av patologiske aktive punkter, utfør radiofrekvensablation ved hjelp av et spesielt kateter. Den primære effekten av denne teknikken er ca. 95%, men flere tilbakefall forekommer hos mer enn 20% av pasientene.
Blant komplikasjonene av RFA, utmerker seg flere grupper av patologiske fenomener:

 • forbundet med strålingsbelastning;
 • forårsaket av punktering av perifere kar og kateterisering (hematom, suppurasjon, trombose, perforering, pneumothorax, dannelse av arteriovenøse fistler);
 • relatert til katetermanipulering (brudd på integriteten til myokardiet og ventilerte hjerteventiler, emboli, hemoperikard, mekanisk ventrikulær fibrillasjon).

Uavhengig av metoden for behandling av et arytmiangrep, bør man være oppmerksom på nivået av arteriell trykk. Hvis det reduseres, trenger pasienten øyeblikkelig sykehusinnleggelse og behandling.

Les Mer Om Fartøyene