Sykdom av perifere kar - symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: hvilken type tilstand kalles vasospasm. Hvorfor oppstår det, symptomene på patologi. Hvilke typer blodårer er mer sannsynlig å forårsake spasme, og hvor farlig det er for mennesker. Diagnose og behandling.

Vasospasme (eller angiografisk vasospasme) - patologisk en kontraksjon av muskelfibre i arterieveggen, forårsaker en innsnevring av lumen, og avbrytelse av normal blodstrøm. På bakgrunn av en akutt vasospasme oppstår en mangel på oksygen i vev, som skiller den fra den fysiologiske innsnevring av blodårer (vasokonstriksjon) - element av intern regulering av blodstrømmen gjennom kapillarene og arterier.

Den patologiske prosessen påvirker bare arteriene av muskulær og blandet type (delt av innholdet i glatte muskelceller). Den elastiske typen (aorta og lungearteriene) lider ikke. Med angiospasm krymper det indre skallet på fartøyet, og de indre (intima) korrugerer og stikker ut i lommen, forstyrrer ytterligere blodstrømmen.

Strukturen av ulike typer vener og arterier. Klikk på bildet for å forstørre

Mekanismen for vasospasmutvikling er ikke fullt ut forstått. Det er kjent at det er forbundet med et brudd på bevegelsen av kalium-, natrium- og kalsiumioner gjennom celleveggene. I patologi blokkeres begge typer kanaler for å bevege dem, noe som fører til svikt i regulering av sammentreknings-avspenningsprosesser i arterieveggen.

Denne blokken er forårsaket av to grunner som kan virke både uavhengig og sammen:

 1. Biokjemiske endringer på nivået av hormoner.
 2. Brudd på innerveringen av fartøyets veggen med overvekt av sympatisk innflytelse.

På grunn av vasospasmen, vil tilstrømningen av arterielt blod, som bærer oksygen og næringsstoffer som er nødvendig for normal vital aktivitet, reduseres kraftig, en iskemisk sone oppstår. Denne tilstanden og gir kliniske manifestasjoner, som avhenger av sonen med den forstyrrede blodstrømmen.

Vasospasm forekommer i arterier av middels størrelse eller diameter, som er forbundet med deres ledende rolle i regulering av blodsirkulasjonen i kroppen. De reagerer mer på indre og eksterne påvirkninger, noe som normalt forårsaker vasokonstriksjon.

Visualisering av prosesser av vasokonstriksjon og vasodilasjon

Symptomer og behandling av perifer vaskulær sykdom

Patologier av blodkar bidrar til forstyrrelsen av tilførsel av oksygen og næringsstoffer til indre organer og systemer. Sykdommer i perifere arterier er i de fleste tilfeller provosert av aterosklerotiske forandringer på sine indre overflater. Faren for sykdommen ligger i behovet for kirurgisk inngrep med sen søker profesjonell hjelp.

Primær kilder til patologi

Aterosklerose er den viktigste provokatøren av sykdommer i den perifere vaskulære regionen. Sykdommen utvikler seg gradvis, med en gradvis stratifisering av lipider på de vaskulære veggene. Elementer, kombinert med kalsium, arr og annet vev, tillater dannelse av aterosklerotiske vekst, noe som fører til en betydelig komprimering av veggene i arteriene.

Plaques begrenser lumen av karene, og forhindrer fri gjennomføring av blodstrømmen. Problemet kan delvis overlappe hulrommet i arterien eller tette det helt.

Andre kilder til utvikling av den patologiske prosessen er:

tromber - En revet blodpropp kan helt blokkere blodgangen gjennom et av karene.

Diabetes mellitus - En langvarig sykdom fremkaller et konstant forhøyet glukosenivå i hotellets sirkulasjon. Når sykdommen oppstår, blir blodkarene skadet - med gradvis innsnevring og svekkelse av veggene. Parallell sykdom hos slike pasienter øker konstant blodtrykk, en betydelig mengde lipider, noe som bidrar til akselerasjonen av fremdriften av aterosklerotisk sykdom.

Inflammatoriske prosesser - En unormal abnormitet kalles "arteritt" og kan provosere svikt og innsnevring av blodårene. Individuelle autoimmune patologier forårsaker forekomst av vaskulitt, med skade på små kar, som følges av en etterfølgende forstyrrelse av vevene i indre organer.

Smittsomme lesjoner - inflammatoriske prosesser, fremkalt av bakteriell mikroflora, fører til innsnevring av lumen, svekkelse av vaskulære vegger og blokkering i blodårene. De mest kjente og vanlige problemene av denne typen er syfilis og salmonellose.

Anomalier i struktur - Avvik i den normative strukturen i blodkar er i stand til å provosere deres innsnevring. Kilder til uregelmessig tilstandsformasjon forblir ukjent, de fleste av dem er resultatene av medfødte abnormiteter. Takayasu-patologien er en sykdom som ødelegger blodårene i øvre lemmer og er hovedsakelig funnet hos kvinner fra Asia.

traumatisering - arterielle fartøy kan bli skadet som et resultat av en rekke hendelser - fra bilulykker til å falle fra en høyde.

I tillegg til de ovennevnte kildene til patologisk prosess, er det ulike forutsetninger for forekomsten. Hovedfaktorene for mulig risiko er:

 • arvelig disposisjon - i nærvær av nære slektninger Cardiovascular Division registrert hjerteinfarkt og hjerneslag lesjoner, er sjansene for de samme problemene økt flere ganger;
 • pasientens alder - når han når 50 år
 • overdreven kroppsvekt eller fedme av ulike grader;
 • mangel på nødvendig motorisk og fysisk aktivitet, ren hypodynami;
 • kronisk nikotinavhengighet;
 • diabetes mellitus;
 • økt blodtrykk;
 • høyt kolesterol i sirkulasjonssystemet.

Sannsynligheten for dannelsen av perifer arteriell sykdom øker flere ganger for pasienter som har opplevd akutt myokardinfarkt, slag eller har hjerteinfarkt.

Symptomatiske manifestasjoner

Bare halvparten av pasientene med skade på perifer blodkar har et utpreget klinisk bilde av sykdommen. I de fleste tilfeller oppstår problemet ved utilstrekkelig blodsirkulasjon i muskelvevene i nedre lemmer. Utseendet til symptomatiske tegn er avhengig av nivået av arterieskade og graden av alvorlighetsgrad av sirkulasjonsforstyrrelser i karet.

En vanlig manifestasjon av denne unormale prosessen er sårhet på urolig lem, ved stedet for den største muskelvev - i gluteal, femorale region, i området av det nedre ben, med en eller to sider.

Smertsyndrom er preget av visse avvik:

Dannelse av ubehag ved øyeblikk av fysisk eller motorisk aktivitet - under turgåing eller klatring av trapper. Plutselige angrep fører til at pasienten slutter å hvile.

Utseendet til negative manifestasjoner er forbundet med de økte kravene til muskelvev i innkommende oksygen i tider med ekstern belastning. Stenosed eller okkludert arterielle kar kan ikke øke mengden av innkommende blod, noe som provoserer mangel på oksygen og næringsstoffer.

En lignende type unormalitet kalles iblant intermittent claudication. På pasientens side ser problemet ut som en fettende og trekkende smerte i problemlegemet. Pasienter klager over en følelse av tyngde og tretthet i beinets muskelvev.

Konvulsive muskelkontraksjoner kan provoseres ikke bare ved perifer vaskulær patologi. Slike ikke-standardiserte muskelkontraksjoner blir dannet under påvirkning av fysisk eller motorisk aktivitet og forsvinner spontant etter hvile.

Ved fullstendig blokkering av problembeholderen er negative manifestasjoner til stede om natten, når pasienten er i horisontal stilling. For å redusere smerte syndromet, må offeret senke lemmen.

Patologiske prosesser i perifere arterier kan manifesteres av andre kliniske tegn:

 • smertefulle opplevelser i gluteal regionen;
 • følelse av prikking, nummenhet eller alvorlig svakhet i bena;
 • i hvileperioden kan det være en følelse av svak brann i tærens område;
 • I de distale delene av underdelene kan det oppstå permanent ikke-helbredende sårflater;
 • hver av de skadede beina har økt følsomhet for endringer i temperaturregimet - når indikatorene faller, endrer hudtonen fra blanchering til blåbrun farge;
 • absolutt eller fokalt tap av hår på bena;
 • utviklingen av seksuell impotens;
 • hyppige svampelesjoner som påvirker fotområdet.

Hvis disse symptomatiske egenskapene er registrert hos pasienter i øyeblikk av absolutt hvile, angir avviket merkede nivåer av dekompensering i sirkulasjonsavdelingen i underekstremiteter.

Diagnostiske undersøkelser

Primær behandling for konsultasjon med en spesialist innebærer visuell inspeksjon, innsamling av anamnese data:

 • palpasjonsstudie av problemområder;
 • Undersøkelse og vurdering av hudtilstand - Bestemmelse av endringer i struktur og farge;
 • måling av blodtrykk indikatorer;
 • puls telling;
 • identifisering av nivået av arvelig predisposition;
 • Studie av et poliklinisk kort - å avklare alle de patologiske prosessene som foregår før sykdommen.

Etter å ha utstedt en foreløpig diagnose, sendes pasienten til en rekke instrumentelle studier:

 • Ultralyd - gjør det mulig å avdekke den generelle tilstanden av muskelvev og graden av skade på arterielle kar
 • angiografi - er tildelt for å bestemme stedene for innsnevring av arteriene, hastigheten av blodstrømmen langs dem;
 • bestemmelse av nivå og plassering av hovedsteder for aterosklerotiske utvekster.

Forholdet mellom trykkindeksene i nedre og øvre ekstremiteter tillater en detaljert vurdering av arten av forandringer i arteriene. Kliniske blodprøver viser nivået av kolesterol i blodet, noe som tyder på tilgjengelig aterosklerose.

Etter presentasjonen av den endelige diagnosen, anbefaler spesialisten pasienten den mest hensiktsmessige behandlingen.

Metoder for terapi

Eventuell behandling begynner med de generelle anbefalingene fra den behandlende legen, om revisjon av den vanlige livsstilen. Grunnlaget er utelukkelse av mulige risikofaktorer, hvis tilstedeværelse fremkaller nederlaget til perifere arterielle kar.

Generelle krav inkluderer:

 • bli kvitt kronisk avhengighet av tobakksprodukter - ved uavhengig volatilisering, ved hjelp av medisiner eller et besøk til terapeuten;
 • Overgang til en mer aktiv livsstil - økt fysisk og motorisk aktivitet, lange turer i friluftslivet, idrettstrening og øvelser i bassenget, reduserer smertenivået;
 • overgang til anbefalt diett - alle matvarer bør inneholde minimums mengde skadelige stoffer som fremkaller dannelsen av aterosklerotisk utvekst;
 • reduksjon av overflødig kroppsvekt - konstant kontroll av egen vekt vil redusere byrden på avdelingen for blodsirkulasjon;
 • kontroll over indeksene av blodtrykk, kolesterol nivå og glukose i blodet vil tillate å forhindre utviklingen av den patologiske prosessen i tide.

Drogbehandling innebærer en reduksjon i blodlipider og kolesterol. Kompleks behandling inkluderer opptak av bestemte undergrupper av medisiner:

 • antiaggreganter - stoffer forstyrrer vedheft av blodplater og dannelsen av blodpropper som kan blokkere lumen av karene eller helt tette dem;
 • beroligende eller beroligende medisiner;
 • legemidler som stabiliserer blodtrykket.

I noen tilfeller kan konservativ behandling ikke ha den ønskede effekten. Kirurgisk inngrep anbefales for pasienter.

Operative teknikker er foreskrevet for langvarig sykdomssykdom, flere foci av lesjoner. Grunnlaget for kirurgisk inngrep er bypass-prosessen. Som erstatning for en skadet arterie tas pasientens egen vene eller kunstig syntetisk protese.

Operasjoner lar deg gjenopprette nedsatt blodsirkulasjon, men garanterer ikke 100% gjenoppretting og gjenoppretting av fysiske helseindikatorer. En del av pasientene oppdaget en rask forekomst av tretthet under bevegelse, intermittent claudication. På bakgrunn av trusselen om amputasjon, anses disse resultatene for å være effektive.

forebygging

For å forhindre utvikling av en patologisk prosess i blodkarene, anbefaler eksperter at pasientene holder seg til en rekke regler:

 • økt fysisk og motorisk aktivitet - lange turer i frisk luft, mosjon, etter som kreftene og muligheter kan forbedre tilstanden av både muskelvev, så vel som de vaskulære vegger, forebygge forekomsten av sykdommer i hjerte-avdeling;
 • gå til den anbefalte typen mat - tilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler sammen med produkter vil unngå mange sykdommer, forbedre funksjonen til det autoimmune systemet;
 • sesongbasert vitaminterapi - utilstrekkelig inntak av nyttige stoffer er en hyppig årsakssykdom i kardiovaskulær avdeling;
 • periodisk overvåking av glukose og kolesterol i blodet;
 • daglige målinger av blodtrykk;
 • Obligatorisk reduksjon i kroppsvekt - gjennom spesialisert spisebord og idrettstrening;
 • unngå alle typer alkoholholdige tobakksprodukter;
 • Forebygging av narkotikaforebygging - mot dannelse av blodpropper i arterielle kar.

Disse kravene kan suppleres med anbefalinger avhengig av den primære kilden til sykdomsdannelse og organismens generelle tilstand. Eksperter mener at rettidig oppdagelse av opprinnelige abnormiteter helt vil eliminere problemet og unngå behov for kirurgisk behandling.

Folkemetoder for behandling av aterosklerotiske endringer refererer til tilleggsforanstaltninger og kan ikke helt erstatte medisinering. Uten avtale med behandlingsspesialisten, er alle hjemmemekanismer strengt forbudt - den endelige reaksjonen til dem er ukjent.

Sykdom av perifere arterier er lettere å forebygge enn å behandle lenge etterpå. Hovedproblemet med vaskulær sykdom er inaktivitet og pasienters nektelse å øke nivået på motoraktivitet. Problemet løses ved sportsopplæring, og ikke ved konstant medisinsk påvirkning av ulike medisinske preparater.

Farmakologiske stoffer er ikke i stand til å gjenopprette muskel og annet vev, forbedre tilstanden til arterielle kar. Uten innsats fra pasientens side er det ikke mulig å gjenopprette. Kroniske arterielle lesjoner i alvorlige former kan føre til behovet for amputasjon av problematisk lem.

Sykdom av perifere arterier av nedre ekstremiteter

Sykdommen, som kalles perifer arteriell sykdom, oppstår som en konsekvens av forstyrrelsen av blodstrømmen i arteriene som leverer underkroppene til en person med blod. Som regel skyldes dette pasientens utvikling aterosklerose, som et resultat av hvilket for lite av oksygen og nyttige næringsstoffer.

Egenskaper av sykdommen i de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

De viktigste manifestasjoner av perifer arteriell sykdom er en følelse av ubehag eller utseendet av bein smerte når du går. I dette tilfellet kan utviklingen av smerte manifestere seg i ulike deler av bena. Plasseringen av dislokasjonen av smertefulle opplevelser avhenger av hvilke deler av arteriene som ble skadet.

Avhengig av en persons alder øker risikoen for utseendet til de første kliniske tegnene på en sykdom. Så, hvis du undersøker en gruppe mennesker som allerede er sytti år gamle, da i dette tilfellet, vil perifer arteriesykdom bli oppdaget hos en av tre personer. Risikoen for å utvikle sykdommen er betydelig økt hos de som røyker eller lider av diabetes.

Årsaker til perifere arterier i nedre ekstremiteter

Hovedårsaken til utviklingen av perifer arteriell sykdom er alltid aterosklerose. Den høyeste risikoen for å utvikle denne sykdommen skjer hos menn som allerede er femti år gammel. Hos kvinner er sannsynligheten for å utvikle denne sykdommen lavere.

Spesialister identifiserer en rekke faktorer som bidrar til utviklingen av perifer arteriell sykdom. I dette tilfellet er bestemmelsesverdien ofte skadelig røyking, tilstedeværelse av en person diabetes mellitus, konstant manifestasjon av høy blodtrykk. Systemiske sykdommer fører til manifestasjoner av forstyrrelser i immunsystemets funksjon, noe som fremmer formasjonen i kroppen antistoff, tropisk til vaskulærveggen.

Også sannsynligheten for denne sykdommen hos mennesker med høyt nivå kolesterol eller triglyserider, høyt i blod homocystein. Tilstedeværelsen av en person bør også være alarmerende fedme: risikoen øker hvis kroppsvekten overskrider normen med mer enn 30%.

En høyere sjanse for å utvikle denne sykdommen skjer hos personer som tidligere har hatt problemer med kardiovaskulærsystemet. I tillegg er risikoen for å få denne sykdommen dobbelt så høy blant svarte mennesker.

Symptomer på sykdommer i de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

De mest uttalt symptomene på perifer arteriell sykdom er manifestert av smerte i beina under turgåing. Lignende smertefulle opplevelser oppstår i ulike deler av lemmen, avhengig av hvor mye og hvor slagårene er berørt. Smerteopplevelser er ofte manifestert i rumpe, hofter, lap, føtter, leggen.

aorta Er det største fartøyet, som er delt inn i to grener, hvorav blodtilførselen til underekstremiteter oppstår. I normal tilstand av aorta er overflaten glatt innvendig. Imidlertid deponeres over tid i løpet av forløpet av aterosklerose på aorta-veggen lipidplakkene. Som et resultat blir veggen tettere, dens integritet blir brutt, det indre lumen blir smalere. Alt dette fører til forstyrrelse av blodstrømmen, og de første symptomene på perifer vaskulær sykdom i nedre ekstremiteter fremkommer som en konsekvens av økningen i mangel på blodtilførsel av deres kar. Men det er viktig å ta hensyn til det faktum at denne sykdommen i en relativt lang periode ikke kan føle seg selvfølelse av visse symptomer i det hele tatt. Men sykdomsprogresjonen vil fortsette. Uten en rettidig diagnose og korrekt behandling av sykdommen, fører det til slutt til tap av lemmer. Samtidig er det en svært stor risiko for manifestasjoner av blodstrømningsforstyrrelser i andre organer. Sykdommen kan påvirke hjertet, hjernen, som er fulle av utviklingen, henholdsvis, av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag.

Oftest som et symptom på aterosklerose i nedre lemmer manifesteres intermitterende claudication. Med denne tilstanden føles pasienten smerte eller ubehag når han går, som forsvinner i ro. I noen tilfeller oppstår smerte ikke, men det er en følelse av klemming, kramper eller svakhet i bena. Tegn på intermitterende claudication forekommer oftest når en person forsøker å klatre en bakke, klatre opp trappen. Med slik fysisk innsats øker belastningen på beina. Etter en tid utvikler denne tilstanden: intermittent claudication begynner å vises selv ved lavere fysisk anstrengelse. Denne tilstanden er typisk for omtrent halvparten av mennesker som lider av sykdommer i arteriene i nedre ekstremiteter. Som andre symptomer på denne sykdommen, observeres prosessen med håravfall på bena, huden på beina blir tørrere og bleker, følsomheten minker. Hvis det er for mange tilfeller, kan det være sår og svette på tærne og i nærheten av dem.

Graden av alvorlighetsgrad av sykdommen bestemmes av hvor intens smerte manifestasjoner, om det er trofiske forandringer, hvilken avstand pasienten er i stand til å passere.

Gradvis forverres blodtilførselen til vevet betydelig. I dette tilfellet er det kritisk ischemi nedre lemmer. I en slik situasjon kan ømhet være for intens og manifestere selv i hvilestilstand. Smerten er lokalisert fra hoften og fingertuppene, og med den minste belastningen på beina er den markert forbedret. Hvis det er alvorlig iskemi i nedre ekstremiteter, og det ikke er nødvendig behandling, kan pasienten utvikle seg nekrose mykt vev. Dette fører til koldbrann nedre lemmer.

Diagnose av sykdommer i de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

I prosessen med diagnose av perifer arteriell sykdom, utfører spesialisten i utgangspunktet et detaljert intervju med pasienten for å bestemme egenskapene til hans helse, symptomene på sykdommen. Meget viktig i dette tilfellet er informasjon om røyking, så vel som høyt blodtrykk. Deretter undersøkes de nedre ekstremiteter uten å lykkes, og pulsene bestemmes på dem.

Det er noen tester som lar deg nøyaktig avgjøre om lesjoner av arteriene i underekstremiteter er tilstede. Denne sammenligning av blodtrykket i armer og ben for å bestemme den ankel-arm-indeks, samt undersøkelse av blod-kolesterol og en rekke andre biokjemiske markører for kardiovaskulær sykdom.

For å fullstendig bekrefte nærværet av denne diagnosen og avgjøre hva slags lesjonene er, er det nødvendig å gjennomføre noen instrumentelle studier. Først av alt er pasienten tilordnet ultralyd dupleks ultralydsskanning av arteriene, noe som gjør det mulig å evaluere parametrene for blodstrømmen og karossens struktur. Bruk av sensorer med Doppler-effekt og mansjett gir deg mulighet til å bestemme pulsen etter volumet av blod som strømmer i ulike deler av beina.

I tillegg er pasienten tildelt å utføre magnetisk resonansangiografi, datortomografi. Pasienter som har svært alvorlige lesjoner av perifere arterier, foreskrives tradisjonell angiografi ved hjelp av røntgenstråler.

Behandling av perifere arterier i nedre ekstremiteter

For det første bør pasienten til en slik diagnose ta hensyn til at behandlingen av perifer arteriell sykdom nødvendigvis skal behandles på en omfattende måte. Et svært viktig punkt i sykdomsbehandling er en kardinal forandring i pasientens livsstil. Det er viktig å ta dette gjennomtenkt når man finner sykdommen i det tidligste stadiet, siden skiftende vaner vil bidra til å stoppe utviklingen av sykdommen. I dette tilfellet skal alle tiltak som vedrører forebygging av perifere arterier i nedre ekstremiteter brukes.

Det er også effektiv medisinering. Medisiner er foreskrevet, først og fremst for å utøve kontroll over innholdet av kolesterol i blodet, og også over nivået av arterielt trykk. I den komplekse behandlingen av perifere arterielle sykdommer inkluderer bruk av legemidler som reduserer aggregeringsegenskaper platelet. Under deres innflytelse er blodet fortynnet, utseendet til blodpropp. Hvis pasienten har alvorlig smerte, er det mulig å bruke smertestillende medisiner.

Under behandlingen er det viktig å konstant overvåke nivået av fysisk aktivitet. Det bør ikke reduseres, men tvert imot bør det økes. Minst tre ganger i uken må du gå i minst tretti minutter. En slik aktiv livsstil kan bidra til å redusere symptomene på sykdommen.

Alle disse anbefalingene er nyttige hvis sykdommen manifesterer seg i en relativt mild form. I tilfelle av alvorlig skade på arteriene i nedre ekstremiteter, er konservativ terapi ikke alltid effektiv. Noen ganger stopper spesialisten ved behov for kirurgisk behandling. Operasjonen utføres i henhold til tradisjonell metode og med bruk av moderne teknologi. Hvordan utføre en kirurgisk inngrep bestemmes utelukkende av den behandlende legen, styrt av de individuelle egenskapene til pasientens tilstand. I noen tilfeller er det tilrådelig å kombinere flere kirurgiske metoder.

Den minst invasive metoden for kirurgisk behandling av perifer arteriell sykdom er prosedyren angioplastikk og stenting. Det brukes hvis store arterier har blitt skadet. Angioplastikk involverer innføring i det arterielle lumen i et fleksibelt kateter gjennom lårbenen. Etter dette innføres en dirigent som leverer til stedet der fartøyet er innsnevret, en spesiell ballong. Ved å blåse opp ballongen, blir fartøyets normale lumen restaurert.

I mer alvorlige tilfeller, bypass arterie. Et ekstra fartøy er opprettet for dette formålet. Blod flyter langs det, omgå det berørte området av arterien. For shunt brukes både kunstige proteser og pasientens vener.

metode endarterectomy involverer fjerning av aterosklerotisk plakk kirurgisk. For dette er det nødvendig å åpne arterien. Imidlertid er det viktig å vurdere at en slik prosedyre kan forstyrre total blodstrøm gjennom arterien. Følgelig bestemmes hensikten med å benytte endarterektomi ved å ta hensyn til lokaliseringen av lesjonen og graden av forstyrrelse av blodstrømmen i en bestemt arterie.

I de mest alvorlige tilfeller, når pasienten allerede har utviklet seg koldbrann, er utført amputasjon den berørte lemmen. Denne metoden for terapi er den mest radikale og brukes når alle andre behandlingsmetoder er ineffektive. Samtidig kan ca. 90% av pasientene som allerede har utviklet gangren, under forutsetning av rettidig behandling, unngås, eller det utføres i den minste mengden.

Forebygging av perifere arterier i nedre ekstremiteter

For å sikre en høy og effektiv forebygging av denne sykdommen er det viktig å ta en ansvarlig tilnærming til spørsmålet om livsstilsendringer. Uten mislykkelse bør spesiell oppmerksomhet tilstedeværes av risikofaktorer for oppstart av denne sykdommen. For å forhindre forekomsten er det nødvendig å regelmessig overvåke sukkerinnholdet i blodet dersom pasienten har diabetes mellitus. Det er ikke viktig å ta alle tiltak for å senke nivået av kolesterol i blodet, så vel som blodtrykket. For dette brukes både medisiner og endring i kosthold. Spesielt, diett bør ikke inkludere mat med høyt kolesterol, så vel som salte, røkt, krydret retter, matvarer med høyt kalorier og mettet fett. Gradvis bør alle animalske fett erstattes fullstendig med plantefett. Det er ekstremt viktig i dette tilfellet å fullstendig kvitte seg med røyking. Folk som er utsatt for overdreven kroppsvekt, er det ekstremt viktig å ikke tillate utvikling av fedme. For å gjøre dette, trenger du ikke bare å balansere ernæring, men også å introdusere regelmessig fysisk utdanning klasser i din vanlige tidsplan. Å gå til fots vil også bidra til å holde passformen og stoppe utviklingen av perifer vaskulær sykdom i underekstremiteter.

Aterosklerose av perifere arterier

Sykdom av perifer fartøy av bena

Perifer vaskulære sykdommer Vanligvis klassifiseres leger som et tegn på atherosklerose (utviklingen av fettavsetninger som begrenser de perifere arteriene til foten). Hvordan gjenkjenne denne sykdommen og hva skal jeg gjøre hvis det allerede er diagnostisert?

Beskrivelse av perifer vaskulær sykdom

Når du nevner begrepet "perifer fartøy "De fleste tenker på hjertet. Men deres innsnevring kan påvirke andre områder av kroppen, spesielt - noen typer smerter i bena. Dette kan være et viktig advarselsskilt om potensielt alvorlige sirkulasjonsproblemer.

Når smerten i beina oppstår med fysisk aktivitet og beina slutter å skade rett etter hvile, er det en mulighet for at beinene på beina er blokkert. Legene kaller denne tilstanden av underkroppene perifer vaskulær sykdom.

Smerter i beina med denne ulempen er alvorlig nok til å hindre at en person går fra jobb, går på tennisbanen eller krysser gaten. Symptomer på perifer vaskulær sykdom er også kjent som atherosklerose i ekstremiteter. I denne sykdommen kan fibrøse plakk i karene begrense kroppens store og mellomstore arterier, som forhindrer blodstrømmen.

Ettersom disse plaketter arterie mister sin elastisitet, deres glatte indre overflate med sprekker og ujevnheter, er det mer sannsynlig å øke risikoen for å "fange" av blodpropp, som klamrer seg fast til veggene i blodårene. Det skjer forskjellig for hver person av den arterielle system: noen Åreforkalkning tetter kanaler som leverer blod til hjertemuskelen og hjernen, blant annet plakk akkumuleres hovedsakelig i blodårene som fører til lemmer - vanligvis bena.

Årsaker og risikofaktorer for perifer vaskulær sykdom

En viss grad av innsnevring på bekostning av perifer aterosklerose forekommer i 12 prosent av personer i alderen 65-70 og opp til 20 prosent - av de som er over 75, og bare en brøkdel av disse menneskene opplever noen symptomer på åreforkalkning i begynnelsen av sykdom. I andre passerer den først asymptomatisk.

Med stenose eller innsnevring av arterien, som vanligvis leverer blod til beina, prøver små fartøy å kompensere for blodstrømmen rundt blodproppen i arterien. Denne strategien svikter til slutt, fordi disse sekundære blodkanalene ganske enkelt ikke har kapasiteten til den store arterien.

Mangel på blodstrømmen kan gå ubemerket til sykdommen i begynnelsen og trenger ikke mye bevegelse. Men om nødvendig, flytt raskere og mer intensivt, kan sirkulasjonssystemet ikke lenger gi nok oksygen, og dette blir for åpenbart.

Arterier mangler sterkt i oksygen, som er deres brensel, muskler skriker bokstavelig talt i smerte. Slike ubehag kan oppfattes av en person som følelsesløshet eller tretthet. På ytre nivå kalles dette intermittent claudication (begrepet er avledet fra claudicare, dette er det latinske verbet "å halte"). Røyking er en økt risikofaktor.

Symptomer på perifer vaskulær sykdom

Et klassisk symptom på perifer arteriell sykdom er spastisk smerte i beina når du går - intermittent claudication. Smerte kan intensivere når en person går raskere eller oppoverbakke. Smerten avtar vanligvis når en mann eller kvinne hviler. Årsaken til dette er iskemi i arbeidsmusklene, en slags "ben-stenokardi". Angina pectoris eller brystsmerter, er vanligvis forårsaket av utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen, stenosekardi i bena - analogt.

Smerter i bena og halte er oftest forårsaket av overbelastning under sportsøvelser, men det kan også skyldes andre faktorer. Blant dem - effekten av kalde eller visse medisiner, for eksempel noen betablokkere, som begrenser blodkarene og reduserer perifer blodstrøm.

Plassen av blokkering av arteriene bestemmer symptomene på forverring av blodstrømmen i beina. Hvis obstruksjonen er relativt liten i beinets arterielle grener, kan det oppstå skinnesmerter. Mer alvorlig blokkering av blodstrømmen kan føre til hofte smerte og blokade av blod ovenfor lysken (blodårene i bukhulen) kan forårsake smerter i setet, og impotens.

Alvorlig innsnevring av arteriene

Når arteriene er sterkt innsnevret eller blokkert i det hele tatt - smerter i beina kan føles selv under hvile. Enten kan beina se normal ut, men fingrene kan være blek, miste farge eller skaffe seg en blåaktig nyanse (spesielt når beina er i luften). De vil være kalde til berøring. Impulser i beina kan være svake eller fraværende helt.

I de alvorligste tilfellene av oksygen sult kan vev dør av. Den nedre delen av benet, anklene kan dekkes med trophic ulcers, og i de mest forsømte tilfellene av gangrene kan føre til behovet for amputasjon av fingrene eller bena. Imidlertid er slike alvorlige komplikasjoner av perifer arteriell sykdom sjeldne.

Diagnose av perifer vaskulær sykdom

Diagnosen er basert på medisinsk historie og fysisk undersøkelse og ytterligere tester for å bestemme graden av blodstrømmen - Doppler-ultralyd, arteriografi eller MRA (magnetisk resonans-angiografi).

Behandling av perifer vaskulær sykdom

Avhengig av pasientens generelle helse og graden av perifer aterosklerose, inkluderer behandling av perifer vaskulær sykdom god fotpleie etter et daglig vandringsprogram. De tilgjengelige blodstrømsspjeldene bør elimineres eller reduseres konservativt, eller blodsirkulasjonen rundt det blokkerte området av arteriene påføres. Røyking skal stoppes umiddelbart. Dette forverrer problemene knyttet til blodstrømmen.

Pentoxifylline (Trental) kan brukes som behandling, dette stoffet gjør blodet mindre viskøst, det strømmer lettere ved hjelp av mindre blodårer. Slik behandling hjelper mange pasienter.

Eksperter er uenige om fordelene med små doser av aspirin. Tilhengere av denne metoden sier at bruk av aspirin kan bremse utviklingen av arteriell innsnevring og muligens redusere behovet for kirurgi, selv om aspirin ikke lindrer smerte.

Andre leger sier at med perifer vaskulær sykdom hos en person som regelmessig tar aspirin, kan det være blodpropper.

Avhengig av plasseringen og graden av perifer vaskulær sykdom, kirurgi kan omfatte arteriell bypass graft med blod, endovaskulær plast (gjennomtrengning av et blodkar) kirurgiske operasjoner (angioplastikk eller aterektomi).

Hvilke spørsmål skal jeg spørre legen min om perifer vaskulær sykdom

Hva skal man gjøre med kramper i beinet eller forstuvningen av ligamentet? Hva slags behandling anbefaler du?

Hvis behandlingen innebærer smertestillende medisiner, hva er bivirkningene av medisinene?

Hvis du tar narkotika med aspirin, vil du kombinere å ta aspirin med andre behandlinger?

I tillegg til å gå, hvilke er det spesielle øvelser for føttene?

Anbefaler du kirurgi? Hva er deres bivirkninger, risiko, er det mulig å bruke en annen behandlingsmetode?

Hvordan hjelpe føttene dine?

Med utilstrekkelige mengder blod som når bena, blir de utsatt for traumer eller infeksjoner, som kan fortsette og utvikle seg til sår. Derfor bør personer med aterosklerose i perifere kar vaske føttene hver dag, og umiddelbart bruke fuktighetsgivende lotion eller babyolje.

En veldig god metode for forebygging er å legge puter av bomull eller fårull mellom tærne hvis fingrene er dårlig bøyd. Og ovenfra legger du på de skoene du vil gå på. Du bør også ha behagelige, pustende sko eller sko som beskytter føttene dine, unngå sko laget av skinn eller andre syntetiske materialer.

Hold føttene varme i den kalde årstiden er også viktig. Ullsokker, som kombinasjoner av ull og bomull. Også bra at beina var sunn.

Pasienter med sykdommer i perifere fartøyer Ikke bruk bukser, strømper, sokker laget av elastiske materialer, fordi de kan forstyrre blodstrømmen.

Forbidden

Du har ikke tillatelse til å få tilgang /% D0% BA% D0% B0% D1% 82% D0% B5% D1% 82% D0% B5% D1% 80% D0% B8% D0% B7% D0% B0% D1% 86% D0% B8% D1% 8F-% D0% BF% D1% 80% D0% B8-% D0% B0% D1% 82% D0% B5% D1% 80% D0% BE% D1% 81% D0% BA% D0% BB% D0% B5% D1% 80% D0% BE% D0% B7% D0% B5-% D0% BF% D0% B5% D1% 80% D0% B8% D1% 84% D0 % B5% D1% 80% D0% B8% D1% 87% D0% B5% D1% 81% D0% BA% D0% B8% D1% 85-% D1% 81% D0% BE% D1% 81% D1% 83% D0% B4% D0% BE% D0% B2 på denne serveren.

Kontaktinformasjon

Sykdom av perifere arterier

Perifer arteriesykdom, også kalt perifer arteriell sykdom eller sletting av perifer vaskulær sykdom - en sykdom forårsaket av blokkering av de store arterier som fører blod til ben, føtter, armer, mage, nyrer, hode.

Okklusjon kan forårsake fettavsetninger som akkumuleres i indre fôr av arterielle vegger (dette er tilfellet aterosklerose ), betennelse, som fører til innsnevring av arterien (den såkalte stenose ), så vel som en blodpropp, dannet enten i selve karet (en slik koagulasjon kalles trombe ), eller beveger seg fra en del av kroppen til den andre og overlapper fartøyets lumen i den (dette emboli ). Slike hindringer begrenser blodstrømmen og tillater ikke at kroppen tilstrekkelig oppfyller sine behov.

 • Svakhet eller smertefulle kramper i lår- eller underbenets muskler når du går, klatrer trapper eller utfører fysiske øvelser (den såkalte intermitterende claudication ).
 • Smerter i beina, som vedvarer etter et stopp under gang eller mosjon, og blir lettere hvis du sitter eller legger deg ned
 • Sakte helbredende eller ikke-helbredende sår på føttene
 • Signifikant forskjell mellom to ekstremiteter i farge eller temperatur
 • Langsom hårvekst på den berørte lemmen og neglene på fingrene

Sykdommer i perifere fartøyer

Perifer vaskulær sykdom (PVD, PAD, arteriosklerose obliterans, Atherosclerosis, perifer vaskulær arteriell sykdom)

beskrivelse

Perifere vaskulære sykdommer (ZPS) er en generell betegnelse for å referere til noen sykdom i blodkar som ikke er forbundet med hjerte eller hjerne. Den arterielle formen er vanligvis forårsaket av fettavsetninger (atheromer) i benene på bena. Arterier leverer oksygenert blod til kroppens celler, og begrensende blodstrømning kan føre til sykdommer i indre organer.

Dette er en potensielt farlig sykdom som krever tidlig behandling. Ved tidlig behandling begynner resultatet positivt. Hvis du mistenker en perifer vaskulær sykdom, bør du konsultere legen din.

Årsaker til perifer vaskulær sykdom

ZPS skyldes vanligvis en gradvis oppbygging av forekomster i arteriene (aterosklerose). Andre årsaker kan være blodpropper (tromboser) eller embolier, medfødt hjertesykdom og betennelse i blodkarene (vaskulitt).
ZPA kan være arvelig. Ofte er personer med fedme, fedme, høyt blodtrykk, diabetes eller høyt kolesterol syk. Usunn livsstil (røyking, spise mat høyt i fett) fører ofte til ZPS.

Risikofaktorer

Faktorer som øker sannsynligheten for perifer vaskulær sykdom:

 • diabetes;
 • Røyking sigaretter;
 • Høyt blodtrykk;
 • Iskemisk hjertesykdom;
 • slag;
 • Høyt kolesterol;
 • Alder: over 50 år;
 • Høye nivåer av homocystein i blodet;
 • Kjønn: mann;
 • Familiehistorie av perifer vaskulær sykdom.

Symptomer på perifer vaskulær sykdom

Symptomer på ZP er forbundet med organet eller delen av kroppen som mangler passende sirkulasjon og inkluderer:

 • Lameness, smerte, tretthet, tyngde, svakhet, kramper eller prikker i bena når du trener under hvile (med mild sykdom);
 • Nummenhet og smerte i bena eller bena i fravær av fysisk aktivitet i en mer alvorlig form av sykdommen;
 • Kaldt hender, føtter eller føtter;
 • Hårtap på bena;
 • Bleke eller blå ben;
 • Svak eller fraværende puls i bena;
 • Sår, sår eller infeksjoner av føttene og bena, sakte helbredende;
 • Erektil dysfunksjon;
 • Ødem i nedre lemmer;
 • Atrofi av muskler.

Diagnose av perifer vaskulær sykdom

Legen spør om symptomene og medisinsk historie, utfører en fysisk undersøkelse. Tester kan inkludere følgende:

 • Sjekk pulsene i benene på bena;
 • Lytte til arteriene ved hjelp av et stetoskop;
 • Kontrollerer trykket ved ulike punkter på foten og sammenligner det med normalt blodtrykk i hendene;
 • Analyse av blod lipid, homocystein, blodsukkernivået, hemoglobin HbA1c, oksidativt stress markør (for eksempel 8-iso-PGF 2 alfa);
 • Test på tredemølle;
 • Ultralyd og Doppler analyse av arterier, spesielt halshalsarterier i nakken, som gir blod til hjernen;
 • Et elektrokardiogram (EKG) er en test som registrerer hjertets aktivitet ved å måle en elektrisk strøm som passerer gjennom hjertemuskelen;
 • Angiografi av arterier i beina - Røntgen av blodkar, som utføres etter introduksjon av radiopakket fargestoff;
 • MR er en test som bruker magnetiske bølger til å ta bilder av blodårer.

Behandling av perifer vaskulær sykdom

Tidlig behandling kan redusere eller stoppe utviklingen av sykdommen. Behandlingsalternativene inkluderer følgende:

Livsstilsendringer

 • Røykeslutt;
 • Behandling av diabetes;
 • Kontroll av blodtrykk;
 • Økt fysisk aktivitet (for eksempel sport);
 • Vekttap, hvis det er overvekt
 • Lavt inntak av mettet fett, en diett med lavt kolesteroltal;
 • Fotpleie (viktig for personer med diabetes);
 • Bruk komfortable sko;
 • Riktig omsorg for fotskader.

Tar medisiner

 • Inntak av antiplatelet midler som aspirin og klopidogrel;
 • Tar medisiner for å redusere bein smerte (f.eks pentoksifyllin);
 • Inntak av narkotika for hyperkolesterolemi (cilostazol, simvastatin);
 • Tar medikamenter for å redusere kolesterolnivåer (statiner);
 • Tar medisiner som utvider arteriene.

Invasive prosedyrer

 • Ballong angioplastikk - ballongen er satt inn i arterien og oppblåst for å strekke den;
 • Stentimplantat - det rørformede nettverket er plassert i arterien, syet og forblir på plass, og forhindrer innsnevring av arterien;
 • Laser terapi;
 • Atherektomi.

kirurgi

Operasjonen for å utvide de trange arteriene utføres i alvorlige tilfeller.

 • Endarterektomi - den indre delen av arterien fjernes, noe som påvirkes av aterosklerotiske plaques;
 • Shunting - en vene fra en annen del av kroppen eller et syntetisk transplantat erstatter en skadet beholder.

Forebygging av perifer vaskulær sykdom

For å redusere sannsynligheten for ZAP, er det nødvendig å lede en sunn livsstil og utføre prosedyrene foreskrevet av legen.

Spasm av blodkar: i hender, ben, hjerte (kranspulsårene)

De vanligste og farligste sykdommene er hjertesykdommer og blodårer. Noen av dem er medfødte eller arvelige. Men de fleste kommer som følge av stress eller en feil livsstil. Ofte årsaken til et akutt hjerteinfarkt (og noen ganger plutselig død) er en vasospasme.

Legene kaller det angiospasm. Dette er en midlertidig økning i tone i blodkarene, både store (arterie) og små (kapillærer), innsnevret av atherosklerotiske plakk. Samtidig akkumuleres blod i noen områder, mens andre mister mindre av det. Som et resultat forstyrres tilførselen av vev med oksygen og fjerning av karbondioksid fra dem. Som et resultat av den hyppige manifestasjonen av angiospasmer, begynner en alvorlig sykdom - vaskulær dystoni (akutt vaskulær krise). I noen tilfeller reduseres blodtilførselen til enkelte deler av myokardiet til et kritisk nivå, noe som forårsaker forekomsten av livstruende menyarytmi eller til og med et hjerteinfarkt.

Typer av vaskulære spasmer

Avhengig av lokalisering er det flere typer vasospasmer.

Perifer spasmer

Spasm av perifere fartøy skjer vanligvis med vegetativ-vaskulær dystoni og kalles også vasospasm. Den inneholder flere varianter:

 1. Spasm av karene i de øvre lemmer (hender);
 2. Et maskeblod eller liveno net: en sykdom som er vanlig blant unge kvinner og jenter;
 3. Akrocyanose forekommer under pubertet hos ungdom, så vel som ved kronisk hjertesvikt, lungesykdommer;
 4. perfrigeration.

Mer alvorlige former for problemet

I tillegg til angiospasmer i bein og hender, oppstår mer farlige lesjoner om epicenteret i hele vaskulærsystemet - hjertet, samt hjernen som hele organismen avhenger av. Slike spasmer er delt inn i:

Lær mer om lesjoner i hjernen og karene i hodet Les i et eget materiale.

Vaskulær spasme i hjertet - et tegn på angina og iskemisk hjertesykdom.

Symptomer på vaskulære spasmer

Som andre sykdommer har angiospasm sine symptomer, noe som manifesterer seg litt annerledes, avhengig av problemets natur. Ofte er spasmen til perifere kar assosiert med brudd på tonen i små fartøy - kapillærer, hvorav mange ligger i huden. De vises på grunn av ulike negative faktorer: fysisk overbelastning, skarp forandring i livets rytme, endringer i værforhold, etc.

Raynauds syndrom

Spasme i lemmerens kar er ledsaget av henkjenningen av hendene. De blir nummen (mister følsomhet). Denne tilstanden ble kalt Raynauds syndrom, og leger kalte det symptomet på en "død finger".

Akrocyanose og feber

Faser av angiotrophoneurose i ekstremiteter: blep, akrocyanose og gangrene.

Akrocyanose er ledsaget av blueness og følelsesløp i lemmer (fingre, tær) i kulde. I dette tilfellet kan det økes svette. Festering manifesterer seg i utseendet i høsthøstvær og vinterkjølt tetninger av en blåaktig nyanse på ansiktet, bak ørene på hånd og føtter. Dette medfører brenning og kløe på berørte områder. I øyeblikket av sliping oppstår smerte.

En lignende tilstand observeres når det er en spasme av arteriene på bena. Først blir beinet hvitt, som alabaster (på grunn av utilstrekkelig blodgass), da begynner den å bli blå (dette er mangel på oksygen). Etter en stund går spasmen, blodsirkulasjonen gjenopprettes, og foten begynner å bli rød.

Koronar spasmer

Koronar spasmer i hjertekarrene begynner med smerte bak brystbenet. De er paroksysmale og forekommer oftest om natten, om morgenen, i ro. Personen har symptomer på angina pectoris. Dette skyldes en skarp forandring i lumen av koronararteriene.

spasmer med angina pectoris

Meshed Livedo

Den meshed Livedo manifesteres ved utseendet av et nettmønster på huden i lår og ankler. I dette tilfellet får det berørte området en blåaktig tinge. Huden rundt blir blek. Symptomer øker med hypotermi, i den varme sesongen kan forsvinne. Det er ingen smertefulle opplevelser.

Årsakene til angiospasm

Spasm av blodkar er et kortsiktig fenomen. Det varer ikke mer enn 20 minutter. Men i noen tilfeller kan den strekke seg over lengre tid. Årsaken til spasmer av blodkar er slike sykdommer som ulike typer aneurysmer, nevroser, overgangsalder med patologiske manifestasjoner, hypotalamus syndrom, hypertensjon.

Årsakene til spontane spasmer i hjertekarene er ikke fullt ut forstått. Men det er bevist at de som røyker, misbruker alkohol og er under konstant stress, er risikoen for forekomsten mye høyere.

Hvis du gjentatte ganger har lagt merke til i hjertet hjertesykdommer eller kramper i brystet - dette er en anledning til å konsultere en lege. Disse symptomene er forårsaket av utilstrekkelse av hjertemuskelen av de essensielle næringsstoffene (glukose og oksygen) som kommer til henne med blod. Og årsaken til dette er angiospasm. I tillegg er hjertet i mange hjertesykdommer, som for eksempel hjerteinfarkt, kardiosklerose, koronar aterosklerose og andre, en spasme i hjerteskjærene.

Hvor raskt å fjerne en vasospasme?

Mange mennesker opplever hele tiden ulike plager forbundet med vasospasmer. De fleste av dem har gjentatte ganger opplevd nummenhet av fingrene eller tærne og ubehagelige smertefornemmelser i form av prikker når blodstrømmen returnerte til normal. Hva må gjøres for å raskt og effektivt fjerne spasmen?

 • For hender og føtter Den beste måten er massasje - styrket sliping av ekstremiteter. Det varmes opp vevet, gjør blodet raskere, og dette bidrar til at spasmen frigjøres på bare 3-4 minutter.
 • Et annet effektivt verktøy er et bad med varmt vann med salt. Etter å ha senket det i hånden, som ble tatt av en spasme til albuen, vil du snart føle lettelse. God hjelp, varmt omslag.
 • Spasm i hjertekarene godt fjerner varm, søt te med ingefær eller melissa sitron. Du kan legge til apotek tinkturer av hagtorn og mynte. Bruk av urtete - en utmerket forebygging av koronar spasmer.

Men disse er midlertidige tiltak som bidrar til å kvitte seg med ubehagelige opplevelser. Det er nødvendig å behandle ikke symptomene, men årsakene som bidrar til utviklingen av sykdommen. Hvis du ikke går til legen i tide, vil de komme opp med enda større kraft og kan føre til mer alvorlige konsekvenser.

Komplett behandling av angiospasm

Behandling av angiospasmer begynner med undersøkelse. Legen skal identifisere årsaken til forekomsten deres og velge riktig teknikk, som er individuell for hver pasient. Ofte er en fullstendig undersøkelse og diagnose av vaskulær tilstand foreskrevet for dette. I mange klinikker omfatter diagnosen tosidig skanning, måling av oksygenspenning gjennom huden og dysplerografi ved ultralyd.

Behandling av spasmer av legene i armene (armer og ben) utføres ved hjelp av metoden for å påvirke de berørte områdene av en svak elektrisk strøm. Et to-ukers behandlingsforløp inkluderer daglige prosedyrer på ikke mer enn tolv minutter. Hvis sykdommen begynner å utvikle seg, kan huden utvikle nekrose, små sår kan oppstå. I dette tilfellet utfører legen ytterligere behandling i form av sårheling og antiinflammatoriske salver.

Behandling av spasmer - en lang. Det kan vare i mer enn ett år. Det skjer imidlertid at spasmer ikke kan stoppes med medisinske metoder. I dette tilfellet brukes en kirurgisk operasjon som kalles sympathektomi. Det er rettet mot å klippe nervefibrene i sympatisk trunk med et medisinsk klips. I noen tilfeller blir de fjernet. I tillegg brukes en rekke hjelpeteknikker, for eksempel plasmaferese.

Behandlingen bruker spasmolytika (vasodilatormedikamenter). I hjemmet, med spasmer av blodårer, kan du ta en piller uten skum, papaverin, dibazol eller papazol.

Forebygging av vaskulære problemer

For å forhindre forekomst av vasospasmer anbefales det å gjøre jogging daglig for korte avstander. Det varmer opp blodet og gjør det raskere gjennom blodkarene. I tillegg hjelper løping med å øke tonen i blodårene. Hvis det er vanskelig for deg å løpe, kan du bare gå til fots hver dag.

Avvisning av mange dårlige vaner, som for eksempel røyking, fører til at elasticiteten til karene blir gjenopprettet, og sannsynligheten for spasmer reduseres.

Praktisk i hver klinikk er det et rom med fysioterapiøvelser. Legen vil velge deg et sett med øvelser som ikke bare sparer deg for spasmer, men vil også forbedre kroppen som helhet. De som lider av blodårer, må beskytte seg mot skader, overdreven hypotermi.

Generelt er anbefalingene for personer som lider av spasmer ikke mye forskjellig fra de generelle metodene som brukes til å styrke blodårene. Det er heller ikke overflødig å holde seg til dietten og livsstilen som anbefales for forebygging av aterosklerose.

Les Mer Om Fartøyene