Hvorfor oppstår, hvor farlig, og hvordan å behandle stenose av halspulsåren

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er stenos av karoten arterien, hva som forårsaker og risikofaktorer forårsaker utvikling. De viktigste symptomene på stenose, behandlingsmetoder og spådommer for sykdommen.

Stenose av karoten arterien - innsnevring av lumen av en av de største arteriene, ansvarlig for blodtilførselen av hjernen.

Hva skjer i patologi? Av ulike grunner (arvelig disposisjon, skade, brudd på lipidmetabolismen, deformering av fartøyet) er spesifikke lipider og proteiner som danner en aterosklerotisk plakett festet til den indre overflaten av arterien. Som et resultat av dette, reduserer lumen av fartøyet gradvis, hjernen mottar ikke nok blod, oksygen sulten (iskemi) utvikler seg, og deretter hjerneblødningen (blødning).

Et særegent trekk ved stenose av halspulsåren fra stenose av andre fartøy er området for lesjonen - hjernen, siden denne delen av kroppen forsyner halspulsåren.

Sykdommen er farlige komplikasjoner - i 70% av tilfellene fører stenose til kroniske og akutte hjertesirkulasjoner, som følge av hvilken hjernens aktivitet, minne, syn, koordinering av bevegelser forverres. Over tid er det mulig å avslutte lumen av fartøyet (trombose) med dødelig utgang.

Avsmalning av karoten arterien fjernes kirurgisk. Hvis operasjonen ble utført i tide, på et stadium der hjernesirkulasjonsforstyrrelser ikke ble irreversible, kan stenosen og dens konsekvenser helbredes.

For å forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk og innsnevring av blodårene foreskrives medisiner på bakgrunn av en obligatorisk diett av terapeuten. Med manifestasjon av nevrologiske sykdommer - en nevropatolog.

årsaker

Årsaken til å redusere lumen av karoten arterien i 90% av tilfellene er aterosklerose av karene (kolesterol plaques). I de resterende 10% kan innsnevring forårsake slike patologier:

 1. Kollagenose (spredning av bindevev).
 2. Arteritt av forskjellig opprinnelse (betennelse i vaskulærveggen).
 3. Fibro-muskulær dysplasi (ringformede formasjoner av muskel og fibrøst vev, overlapper fartøyets lumen).
 4. Sykdommer i blod med nedsatt koagulasjon.
 5. Stratifisering av karoten arterievegg.

Resultatet av vaskulær aterosklerose eller annen skade på veggen er en endring i retningen av blodstrømmen. Ved å skumme hindringen (aterosklerotisk plakk) under trykk, kan det skade karetets vegger og provosere dannelsen av blodpropp, som til slutt helt blokkerer lumen og forårsaker trombose av karoten arterien.

Trombuset blokkerte blodstrømmen gjennom halspulsåren. På veggen av fartøyet - kolesterolplakk

Risikofaktorer

Patologi er mer aktivt dannet i nærvær og kombinasjon av følgende risikofaktorer:

 • arvelig predisposition;
 • Krenkelse av lipidmetabolisme (økning i kolesterol);
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet (iskemisk hjertesykdom);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus og andre sykdommer som kan forårsake forstyrrelser i elastisiteten i vaskulære vegger;
 • virusinfeksjon (Epstein-Barr-virus);
 • mottak av orale prevensjonsmidler;
 • alder (i løpet av årene øker risikoen);
 • noen stadier av fedme;
 • mangel på mosjon,
 • røyking,
 • traumer av blodkar.

Disse forholdene og sykdommene multipliserer risikoen for skade på de vaskulære veggene.

Hypodinami er et brudd på kroppens funksjoner på grunn av en stillesittende livsstil. Hypodinamien er årsaken til mange sykdommer, blant annet som følge av at den kan utvikle seg og stenose av karoten arterien

symptomer

Stenose utvikler seg gradvis og har i utgangspunktet ingen karakteristiske symptomer eller tegn, forverrer ikke livskvaliteten, hindrer ikke implementeringen av innenlandske aktiviteter.

Langvarig oksygen sult fører gradvis til ulike nevrologiske sykdommer i hjernens aktivitet:

 • forverring av søvn;
 • emosjonell ustabilitet;
 • Kompleksiteter med oppfatning og reproduksjon av informasjon;
 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • retardasjon.

Vanligvis på dette stadiet blir symptomene oppfattet som effekten av stress, tretthet eller depresjon. De forstyrrer ikke implementeringen av ulike daglige aktiviteter, men de reduserer effektiviteten og kvaliteten på livet betydelig.

Etterpå når fartøyets lumen lukker mer enn 50%, er det uttalt tegn på forstyrrelser. Det første og mest åpenbare symptomet på blodpulsårens stenose på dette stadiet kan betraktes som iskemisk forbigående angrep (midlertidig svekkelse av cerebral sirkulasjon):

 1. En person mister evnen til å snakke tydelig og å oppleve tale.
 2. Det er problemer med implementeringen av elementære innenlandske aktiviteter og koordinering av bevegelser.
 3. Visjon er svekket.
 4. Utvikler tap av følsomhet, følelsesløshet, prikken i leddene (høyre eller venstre).
 5. Vanskelighetsgrad å svelge refleks.
 6. Det er svimmelhet, kvalme, oppkast.
 7. En person føler en plutselig svakhet, kan miste bevisstheten.

Varigheten av et slikt angrep avhenger av graden av blodpulsårens blodkar og kan vare fra flere minutter til en time, og alle symptomene går vanligvis bort selv innen 24 timer.

Etterpå, når forstyrrelsen av cerebral blodtilførsel blir kronisk, og stenosen av karoten arteriesymptomene blir mer uttalt, resulterer anfallene i akutt nedsatt cerebral sirkulasjon (slag). Resultatet er en delvis eller total funksjonshemming hos overlevende av stroke (mer enn 80% av pasientene blir deaktivert).

Forløpende iskemisk angrep (cerebral blodstrømningsforstyrrelse), som ble forårsaket av stenose av den indre halspulsåren

behandling

Hvis stenosen elimineres i tide, er hjernens sirkulasjon fullstendig restaurert, selv i stadier når midlertidige iskemiske forbigående angrep forekommer.

Cure effekter av stenose (cerebral sirkulasjonsforstyrrelser) er umulig når de blir irreversible (etter slag eller hjerneinfarkt av karene). Etter et slag kan man bare håpe at omfanget av skade i hjernen er minimal og til slutt vil gjenopprette de grunnleggende funksjonene (tale, koordinering av bevegelser, følsomhet, etc.).

Behandlingen av pasienter som er diagnostisert med karotidarterieinnsnevring er delt inn i to faser: kirurgisk inngrep for å eliminere feilen og utnevnelsen av medisiner som forhindrer aterosklerose i karene.

Hvorfor i denne rekkefølgen? Vanligvis blir stenose diagnostisert på et stadium når det er umulig å behandle det med medisiner, og det gir ingen mening. Selv i de tidlige stadier (når fartøyets lumen ikke er lukket med mer enn 50%), blir pasientens tilstand forbedret med kun 30% i legemiddelbehandling. Derfor er i de fleste tilfeller en operasjon først nødvendig, etterfulgt av korreksjon av tilstander eller sykdommer som er blitt jord for utvikling av stenose.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling utføres ved flere metoder:

Den viktigste stenosen av karoten arterien

Den søvnige arterien er en av de største og viktigste karene i kroppen vår. Det utfører en ansvarlig funksjon, som gir en strøm av blod og oksygen til hjernen og synorganene. Normalt bør blodforsyningsnivået være omtrent femti milliliter per hundre gram vev.

Endring av disse indikatorene fører til de mest alvorlige og irreversible konsekvensene, som ofte oppstår med stenose.

Carotid arterie stenose

Denne patologien refererer til sykdommer i kardiovaskulærsystemet og kjennetegnes ved en partiell innsnevring (stenose) av lumen av karoten arterien med den etterfølgende risikoen for fullstendig lukning (okklusjon).

Clogging fører til akkumulering og spredning av aterosklerotiske plakk og trombi.

Årsaker til patologi

Aterosklerose er hovedårsaken til denne sykdommen. Under det oppstår dannelse av kolesteriske (aterosklerotiske) plaketter på blodkarets vegger. Over tid, de vokser og smal arterien lumen, utvikle stenose.

Risikofaktorer

 • Arvelige årsaker (tilfeller av slag, aterosklerose, iskemisk sykdom blant nære slektninger).
 • Endokrine sykdommer (særlig diabetes mellitus).
 • Problemet med overvekt.
 • Feil ernæring (entusiasme for fett og kalori, søtsaker, bakervarer, konserveringsmidler, hurtigmat).
 • Hypertensiv sykdom.
 • Røyking sigaretter, rør. Det er viktig å merke seg at hobbyen for sigaretter allerede under utviklingen av sykdommen også påvirker symptomene (deres alvorlighetsgrad).
 • Eldre alder. Ifølge medisinsk statistikk har personer over 60 år en økt risiko for å utvikle sykdommen med 25-30%, hos eldre over 75 år - med 50-60%
 • Patologier av de perifere arteriene i underdelene, forårsaket av akkumulering av fettdeponeringer på veggene.
 • Forhøyet kolesterol i blodet.
 • Iskemisk sykdom i anamnesen.

Klinisk bilde

Aterosklerotiske plakk kan danne seg i lang tid, gradvis innsnevring av fartøyets lumen. I mange pasienter kan denne patologien ikke gi noen objektive tegn i flere år, noe som kompliserer rettidig diagnose og diagnose.

Senere plakkene utvides, tilstanden til pasienter forverres kraftig, kortvarige forbigående iskemiske angrep forekommer (i klinisk praksis kalles de også mikroslag). Disse symptomene er svært farlige. De er preget av delvis okklusjon av fartøyets lumen og blokkering av blodstrøm og oksygen til hjernebarken.

Hvordan gjenkjenne et forbigående angrep?

Som regel, det er ledsaget av følgende funksjoner:

 • Følelse av nummenhet på den ene siden av kroppen (høyre eller venstre) som påvirker ansiktet, øvre og nedre ekstremiteter.
 • Forverring av syn (perception, konsentrasjon, klarhet). Ofte er det en reduksjon i synet (eller totalt tap) av ett øye.
 • Problemer med oppfattelse og reproduksjon av tale. Pasienter er forstyrret kommunikativ tale, evnen til å gjenkjenne det ved øre er tapt.
 • Problemer med koordinering av bevegelser, midlertidig tap av kontroll over arm eller ben (høyre eller venstre).
 • Svimmelhet.
 • Vanskeligheter ved svelging.

diagnostikk

Til dags dato tillater moderne forskningsmetoder det er lett å gjenkjenne sykdommens fremgang og graden av dens innsnevring. Disse inkluderer:

Ultralyddopplerografi (UZDG)

Den mest vanlige og rimeligere metode for undersøkelser, noe som gjør det mulig å bestemme den innsnevring av lumen av karet (uten hensyn til dens grad), en endring i blodstrømmen volum i den, nærvær og plassering av aterosklerotiske plakk. Ultralydsskanning kan også vurdere tilstanden til humerus, vertebrale og subklave arterier.

Dyrere og moderne datamaskiner. Det er foreskrevet for mistenkte patologiske forandringer i hjernens strukturer og den vaskulære sengen i skallen.

angiografi

Den mest nøyaktige metoden viser endringene i fartøyet. Han er utnevnt etter et slag, med en grad av innsnevring av lumen med 50% eller mer. Diagnosen utføres i et spesielt operasjonsrom utstyrt med en angiografisk enhet.

 • Datatomografi angiografi innebærer installasjon av et spesielt kateter i pasientens femorale vene, etterfulgt av innføring av et kontrastmiddel. Dette lar deg få et klart bilde av røntgenstrålen.
 • Magnetisk resonansangiografi har samme prinsipp for utførelse, bare under prosessen er tilkoblet enheten som oppretter et sterkt magnetfelt.

I tillegg, før utnevnelsen av en diagnose, undersøker legen pasienten og lytter. Ofte, selv uten subjektive tegn på sykdommen, kan en spesialist merke tegn på støy som indikerer utviklingen av sykdommen. I tillegg kan laboratorieblodprøver foreskrives.

behandling

Behandling kan utføres på en operativ måte og konservativ.

Online-modus

Det er vanskelig å forestille seg at for bare noen få år siden ga kirurgisk inngrep ikke en 100% garanti for utvinning. Selvfølgelig var effekten av det, men midlertidig. Risikoen for iskemisk berøring forblir høyt uansett.

I dag har alt blitt forandret. Moderne metoder tillater å gi høyere resultater, redusere risikoen for mulige komplikasjoner og forhindre risikoen for slag. I kirurgi er det to typer operasjoner som er foreskrevet for stenose:

Carotid endarterektomi (CE)

Formålet med operasjonen - fjerning av problemområdet med aterosklerotisk plakk og trombus.

Om driften

Prosedyren utføres under generell anestesi eller lokalbedøvelse (avhengig av legenes anbefalinger). Inntrenging i fartøyet utføres gjennom et langsgående snitt som etterfølgende er tverrbundet. Etter operasjonen blir blodstrømmen raskt gjenopprettet og hjernevevet begynner å bli fullt forsynt med blod. CE tillater ikke bare å gjenopprette normal blodstrøm, men fungerer også som forebygging av slag, forbigående angrep, tilbakefall.

Fremstilling av

Før CE er pasienten tildelt: laboratorieblodprøver, ultralyd, hjerte CT. Om nødvendig: angiografi, EKG og ekkokardiografi. Pasienter med diabetes er pålagt å konsultere en endokrinolog.

Kontra

TBE kontraindisert ved kronisk okklusjon eller karotid bunten, ved en grad av innsnevring av hulrommet på mindre enn 55-60%, slag, ustabil angina, høyt blodtrykk, samt i visse andre tilstander, bestemmes av behandlende lege i hvert enkelt tilfelle.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner inkluderer: karotidarterie skade, blødning, infeksjon, lavt blodtrykk. De aterosklerotiske plakkene som befinner seg i vanskelig tilgjengelige områder av fartøyet, diabetes, røyking, alvorlig hjerte og bronkopulmonale sykdommer, kan også komplisere den kirurgiske prosedyren.

pris

Kostnaden for kirurgi kan variere avhengig av plasseringen og nivået på legens kvalifikasjon. Den gjennomsnittlige kostnaden i Moskva for CE er mellom 20 og 65 tusen rubler, i St. Petersburg fra 40 til 80 tusen rubler. Øv denne prosedyren og mange utenlandske klinikker. Den omtrentlige kostnaden for operasjonen i Israel kan være ca 37-42 000 dollar.

stenting

En mer moderne og skånsom fremgangsmåte for kirurgisk behandling av sykdom som kan gjenopprette arterielle lumen selv ved en høy grad av innsnevring av karlumenet (65-70%).

Om driften

Denne prosedyren refererer til metodene for endovaskulær kirurgi og innebærer installasjon av en spesiell stent - et metallmetallrør. Stenten settes inn i karet etter angioplastikk (fjerning av trombus, plakett). Det tillater arterien å være i åpen tilstand, forhindrer tilbakefall. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse og tar ikke mer enn 1 time.

Vaskulær kirurgi bruker enkle stenter og ved bruk av et spesielt legemiddelbelegg. Sistnevnte har flere fordeler og blir hyppigere anbefalt i kirurgi. Legemidlet går langsomt inn i blodet etter stentplassering og forhindrer re-dannelse av blodpropper.

Fremstilling av

En uke før operasjonen foreskriver legen at man tar aspirin for å redusere blodproppene. Også, om nødvendig: CT, ultralyd MR, angiografi, laboratorietester av blod og urin.

Kontra

Kontraindikasjoner for stenting inkluderer: hjerterytmen, tilstedeværelse av allergiske reaksjoner som brukes under kirurgi medisiner, fullstendig blokkering av halspulsåren, hjerneblødning i de siste 2 månedene.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner Stenten kan omfatte: allergiske reaksjoner, blødning, trombose, restenose, traume, infeksjoner, hjerteinfarkt, slag, i sjeldne tilfeller, død hud inflammasjon på stedet av kateteret.

pris

Den omtrentlige kostnaden for stenting i Moskva er 100-150 tusen rubler, i St. Petersburg 170-220 tusen rubler. Kostnaden i Israel vil være i gjennomsnitt 13-15 tusen dollar. Prisen på stents er fra 1150 til 3000 dollar. Ifølge pasientene håndterer israelsk medisin godt med problemet med stenose, selv med en stor grad av kjøp.

Indikasjon for operasjonen

Indikasjoner for kirurgi er ofte individuelle og bestemmes av legen i hvert tilfelle. Dette inkluderer som regel:

 • Pasienter i hvem stenosen av den indre halspulsåren får en hemodynamisk betydning.
 • Pasienter med forstyrrelser i motsatt del av karet.
 • Når sykdommen utvikler seg, ledsaget av vedvarende karakteristiske symptomer.
 • Symptomer på cerebrale kriser, forbigående angrep.
 • Innsnevring av fartøyets lumen i en grad på 60-70%
 • Mekanisk skade på arteriell og aneurysmer.

medisinering

En liten rolle i denne sykdommen spilles av bruk av medisiner, som inkluderer:

Folkebehandling

Oppskrifter av tradisjonell medisin har en god terapeutisk og helbredende effekt. Fullstendig overvinne sykdommen med disse midlene vil ikke fungere, men for å lette pasientens tilstand, lindre smerte symptomer, redusere byrden på hjertet og blodårene mulig.

Behandling med kontrastdusj

Hengende vann skal utføres som hele kroppen og hodet. Redusere vanntemperaturen anbefales gradvis fra dag til dag, som ved temperering.

Tinktur av hvitløk

Dette verktøyet ble brukt selv i Russ tider for behandling og forebygging av hjerte-og karsykdommer. Forberedelse av tinkturen er enkel.

 • Ta det skelte hvitløkhodet og slip det i hvitløk.
 • Deretter sættes 80 gram av den resulterende vasselen i glassbeholdere og fylles med 100 ml vodka.
 • Tara satt i 10 dager i et kjølig, mørkt rom.
 • Ta tinktur er nødvendig i 3 måneder, 10 dråper 2-3 ganger om dagen i en halv time før måltider.

Dekoksjoner av rowan bark

Suspend den patologiske prosessen kan være og gjennom bruk av røde decoctions, som er gode å fjerne symptomene på sykdommen.

 • Til matlaging høstes 200 gram fersk fjellaske, som må knuses grundig og legges i en gryte.
 • Barken må helles med vann (0,5-0,7 liter), sett på en langsom brann og kok i 100-120 minutter over lav varme.
 • Så kjøttbøten avkjøles, filtreres og rengjøres i kjøleskapet.
 • Ta 3 ganger daglig før måltider, 3 ts. Kurset er ikke mindre enn 1 måned. Du kan gjenta opptil tre ganger i året.

Jam fra hagtorn

Hawthorn er et gammelt bevist verktøy som var elsket å behandle kardiovaskulære sykdommer i russiske landsbyer. Jam fra hagtorn er ikke bare nyttig, men også veldig velsmakende! Oppskriften på syltetøy er enkel.

 • Ferskt plukket bær hagtorn vasket og helles fra kvelden med kokende vann, forlater for hele natten.
 • Om morgenen blir vannet drenert. Bærene forsvinner forsiktig, dekkes med sukker og tilberedes med konserves. Det er bedre å gjøre fem minutter, da hagtorn i denne formen er bedre å bevare nyttige vitaminer og stoffer.
 • Jam er tatt 1 gang per dag i en uke, helst i form av fruktdrikker. Hawthorn normaliserer blodtrykket og reduserer byrden på hjertet.

forebygging

For å redusere risikoen for stenose bør følgende forebyggende tiltak observeres:

 • Å lede et sunt liv, mosjon, gymnastikk om morgenen.
 • Riktig å spise. Inkluder i kostholdet mer grønnsaker og frukt, spis mindre fettstoffer, konserveringsmidler, forlat hurtigmat.
 • Avvise dårlige vaner (sigaretter, alkohol).
 • Prøv å opprettholde vekten i normen.
 • Opprettholde blodtrykksverdiene i normen. Ved konstant høytrykk, følg alle nødvendige instruksjoner fra legen din.
 • Overvåk nivået av sukker og kolesterol i blodet.
 • Prøv å unngå stressende situasjoner, ha mer hvile, sove.

I denne alderen er det svært viktig å overvåke helsen din og gjennomføre rutinemessige forebyggende undersøkelser med en lege, og følg alle nødvendige anbefalinger. Vel, ikke at medisinen ikke stå stille, og i dag oppfunnet mange moderne metoder for diagnostisering og behandling av denne sykdommen, slik at å gjenopprette trivsel og forlenge livet! Vær sunn!

Carotid arterie stenose

Carotidarterie stenose er en sykdom som knytter kardiologi og nevrologi. Dette er et levende eksempel på når patologien i hjertet og blodårene fører til hjerneskade. Prosessen begynner med scenen av en liten innsnevring, og slutter med fullstendig obstruksjon (okklusjon, okklusjon) av karet.

Kardiovaskulære kirurger anser det for manifestasjonen av symptomene på arteria carotis communis stenose i en soneinndeling i det ytre og indre gren (delinger) kan bedømme graden av vaskulære aterosklerotiske lesjoner.

årsaker

Den søvnige arterien leverer blod til hjerneskipene. Den indre grenen er en av hovedkomponentene i strukturen til Willis-sirkelen på grunnlag av hjernen. Den ytre arterien sikrer arbeidet med anastomoser ved sirkulasjonsfeil, derfor er sunn tilstand viktig for kurset, alvorlighetsgraden og prognosen for iskemi.

Hovedblodstrømmen går langs den venstre og høyre vanlige stammen, deretter langs den indre halspulsåren.

Årsaken til innsnevring kan være utryddet former:

 • aterosklerose;
 • endarteritis;
 • ikke-spesifikk aortoarteritt.

Mekanisk kompresjon observeres:

 • med godartede og ondartede svulster lokalisert langs fartøyene;
 • aneurysmutvidelse av aortabuen;
 • hjertefeil og blodårer.

Patologi er mer vanlig hos menn.

Predisponerende faktorer er:

 • røyking og alkoholisme;
 • diabetes mellitus og annen endokrin patologi;
 • fedme;
 • lav fysisk aktivitet;
 • hypertensjon;
 • patologisk tortuosity av arterien;
 • sted anomalier;
 • hjertesvikt;
 • alderdom;
 • blodsykdommer med økt koagulabilitet;
 • økning i nivået av lipoproteiner med lav densitet og triglyserider i blodet;
 • spasmer i vaskulærsengen, forårsaket av hyppig stress;
 • arvelig insuffisiens i syntese av kollagen og sikring av elasticiteten til arterieveggen.

patogenesen

Studier har vist at opptil 57% av pasientene har okklusjoner og stenoser hos store kar med hjerne-iskemi. I 1/5 del ble det observert flere nivåer av lesjoner av forskjellige grener av karoten. Et lignende utvalg av flere stenose kalles echelon eller tandem.

Den vanligste aterosklerotiske prosessen, uttrykt i dannelsen av en plakk under intima av arterien, hvor virusene "virket". Mikroorganismer med influensa, herpes infiserer nødvendigvis veggene i blodårene. Favorittsteder:

 • hjertekaronier i hjertet;
 • hjernenes og halsens kar.

De løsner intima, øker permeabiliteten for andre faktorer. Ytterligere lavdensitetslipoproteiner, fibrin, kalsiumsalter deponeres på skadestedet.

Med en inflammatorisk reaksjon i arterievegget prolifererer cellene i konvolutten, blir antistoffkomplekser avsatt. Enhver grunn fører til en hindring for blodstrømmen, til å senke seg, skaper gunstige forhold for dannelsen av en trombus.

Risikoen for iskemisk berøring avhenger av graden av innsnevring av fartøyets lumen. Publiserte data om virkningene av stenose av den indre halspulsåren:

 • med asymptomatisk flyt og gjenkjenning av mer enn 75% av fartøyets lumen, er risikoen 5,5% per år;
 • Hvis det asymptomatiske kurset oppstår mot en bakgrunn av en innsnevring på 60% av diameteren, bør det forventes stroke hos 11% av pasientene innen fem år.
 • i nærvær av kliniske tegn fører stenose til et slag i opptil 40% av pasientene i løpet av året, fra andre år - 7% mer.

Hvordan vurderes graden av innsnevring?

Det er internasjonale anbefalinger for å vurdere graden av innsnevring av halspulsåren. For å gjøre dette, utføres den mest nøyaktige visuelle undersøkelsen (angiografi). Koeffisienten beregnes som en prosentandel av forholdet mellom diameteren i konsentrasjonssonen og det etablerte mer omtrentlige normale segmentet.

For normen kan du ta lumenets størrelse:

 • som en antatt indikator;
 • indre halspulsår over utvidelsesstedet umiddelbart etter bifurcation;
 • Den vanlige karoten arterien er ikke 1-4 cm under grenen.

Avhengig av den mottatte indikatoren er graden av stenose preget:

 • liten - fra 0 til 29%;
 • moderat - fra 30% til halvparten av fartøyet;
 • uttrykt - opp til 69%;
 • kritisk - fra 70 til 99%;
 • fullstendig okklusjon - 100%.

Hvis forstyrrelsen skyldes en aterosklerotisk plakk, så er den i tillegg klassifisert etter et antall tegn:

 • avhengig av strukturen - homogen i forskjellige densiteter, heterogene med områder med økning eller reduksjon i densitet, i nærvær av forekomster av kalsiumsalter;
 • i utbredelse - langstrakt (mer enn 15 mm), lokal eller brennvidde (mindre enn 15 mm);
 • etter plassering og utseende - segment-, halv-konsentrisk, konsentrisk;
 • Formen på overflaten kan være flat eller ujevn;
 • avhengig av kompliserte prosesser - ukomplisert, med sårdannelse, blødning, trombus i lumen.

Patogenesen av stenose innebærer tre hovedformer for utvikling:

 • hemodynamisk - med en innsnevring på 75% av hovedlumenet i den vaskulære regionen, kommer det nødvendige volum blod ikke inn i cerebral arteriene;
 • microembolic - plaques kommer ut fra fett (ateromatøs) emboli kalsium krystaller, med blodstrømmen går de inn i de mindre grener av karene i hjernen og øyet, kan bli årsak til små kortikale cerebrale infarkthendelser;
 • trombotisk - stenose blir en fullstendig blokkering med utvikling av omfattende infarkter i bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Klinisk bilde

Symptomene på sykdommen manifesterer seg mot bakgrunnen av allerede signifikante endringer i karoten arterien. Neurologiske manifestasjoner er svært lik slag. Faktisk er de de iskemiske konsekvensene av oksygenmangel. Pasienter observeres:

 • plutselige psykiske lidelser;
 • minnetap (delvis eller fullstendig);
 • skarp svimmelhet, manglende evne til å bevege seg selvstendig på grunn av svekket koordinasjon
 • et brudd på følsomhet i halvparten av kroppen, en følelse av "goosebumps", "tingling";
 • bevisstløshet, fallende;
 • nedsatt syn (opaciteter, tap av kontrast, blindhet);
 • alvorlig svakhet, klager av utmattelse;
 • kvalme og oppkast.

De viktigste symptomene på innsnevring av karoten arterier er:

 • forskjellige asymmetriske pulseringer i karoten og tidsmessige arterier, bestemt palpasjon ved undersøkelse av pasienten;
 • typisk vaskulær støy, som kan høres på av en fonendoskop over bifurkasjonsområdet (det er 68% av pasientene med stenose 70% av lumen og mer);
 • Undersøkelsen av økologen viser et redusert trykk i den sentrale arterien av netthinnen på siden av lesjonen.

Det er nødvendig å være oppmerksom på tilstedeværelsen av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter, det overførte myokardinfarkt i anamnesen, som alvorlige risikofaktorer. Alle symptomer kan være midlertidige, og deretter gjenta. Pasienten trenger akutt sykehusinnleggelse og behandling.

diagnostikk

Hvis de første symptomene er funnet, bør du konsultere en lege. Undersøkelsen inkluderer:

 • generelle og biokjemiske studier av blod, urin - hjelp til å finne ut årsaken til ubehag
 • et elektrokardiogram;
 • ultralyd Doppler studie av karoten arterier;
 • datamaskin angiotomografi;
 • magnetisk resonans angiografi.

behandling

Hvordan behandle en pasient, vil lege-terapeuten sammen med nevrologeren definere.

Når du velger konservativ terapi, vises:

 • legemidler som fortynner blod og forhindrer ytterligere trombose, vanligvis ved hjelp av midler basert på aspirin, kontraindisert hos pasienter med sykdommer i mage og tarmen;
 • antikoagulantia foreskrives avhengig av tiden som er gått fra tidspunktet for den påståtte trombosen.

Operasjonen tilbys i fravær av effekt fra medisiner eller med høy grad av okklusjon. For første gang i 1951 ble en anastomose utført mellom de ytre og indre halspulsårene for eliminering av cerebral iskemi. I 1953 foreslo den berømte hjertekirurgen DeBakeki endarterektomi.

Moderne kirurgiske inngrep for rekonstruksjon av karoten arterier antyder:

 • carotid endarterektomi av fortrengningsstedet sammen med en trombus, en aterosklerotisk plaque og rekonstruktiv endring i bifurkasjonsområdet;
 • dannelse av bypass-grafter, oftere med en subklavisk arterie;
 • stenting (transluminal angioplastikk) - stent (nettrør) i det innsnevrede partiet etter fjerning av tromben og dens utvidelse sammen med fartøyet til normal arterie størrelser;
 • korrigering av deformasjoner i den ekstrakranielle regionen av karoten arterier;
 • operasjoner på nodene i det autonome nervesystemet.

For tiden er det en rekke stenter dekket av et stoff som forhindrer gjentatt trombose.

Utvalg av carotid endarterektomi

Meninger om hensiktsmessigheten av endarterektomi divergerer. Det foreligger data om vekst av gjentatte tromboser og en betydelig risiko for akutt blødning. Tilhengere av denne intervensjonen insisterer på å observere nøyaktige indikasjoner og kontraindikasjoner.

Operasjonen anbefales for pasienter med nevrologiske symptomer med:

 • innsnevring mer enn 70%;
 • akutt trombose i bassenget i den indre halspulsåren;
 • mot bakgrunnen av en hjerneslagsklinikk;
 • hvis innsnevringen refererer til embologenisk utseende og stenose fra 30 til 69%;
 • med samtidig koronar arterie bypass grafting;
 • med eksisterende akutt aorta disseksjon;
 • hvis bakgrunnen for å ta aspirin, er stenose mindre enn 30% av diameteren.

Drift til denne gruppen av pasienter er kontraindisert, hvis uten aspirin-stenose er mindre enn 30% og har et kronisk kurs.

For pasienter med asymptomatisk kurs foreslås følgende indikasjon: Stenose over 60%, mens prognosen for komplikasjoner ikke bør overstige 6%.

Eksplisitte kontraindikasjoner er:

 • innsnevring av mindre enn 60%;
 • Graden av stenose er høyere enn 60%, men risikoen for komplikasjoner overstiger 6%;
 • kronisk form for okklusjon;
 • tegn på karotidlagring.

Etter uttak fra sykehuset må pasienten:

 • Ta stadig vedlikeholdsdose av antitrombotiske legemidler;
 • avstå fra røyking, alkohol, overeating, badstue og dampbad;
 • gjennomgå regelmessig gjentatte undersøkelser.

Er populær behandling brukt?

Anbefalingene fra folks behandling for "rengjøring av karene" bør behandles kritisk. Det finnes ingen urter eller planter som kan oppløse trombi eller normalisere tortuositeten i arterien.

Slike metoder inkluderer:

 • tinktur av hvitløk med honning og sitron;
 • avkok av plantain og golden mustache;
 • mottak av syltetøy fra hawthorn bær;
 • blanding av løkjuice med honning.

Alle formuleringer er kontraindisert for allergi mot urter. Før bruk er det best å konsultere legen din.

Carotid arterie stenose har mange årsaker, men ett utfall. Det moderne nivået av medisin gjør at du kan sette riktig diagnose og behandle pasienten med rettidig behandling.

Fare for stenose av karoten arterien

Søvnige arterier er de viktigste fartøyene som gir blodstrøm til hjernestrukturene og er ansvarlige for blodtilførselen til de fleste hjernens hjerter. Personen har to karotisarterier, plassert på nakken, til høyre og venstre.

Ofte bemerket et slikt fenomen som delvis innsnevring av arterien - stenose eller fullstendig blokkering - okklusjon. Stenose av karoten arterien fører til nedsatt blodsirkulasjon, svekket hjerneaktivitet, og øker også risikoen for å utvikle iskemisk slagtilfelle.

Fullstendig blokkering av dette viktige fartøyet fører til en rekke alvorlige konsekvenser, og kan også forårsake umiddelbar død av pasienten.

Kjennetegn ved sykdommen

Stenose er en sykdom i kardiovaskulærsystemet, karakterisert ved en delvis innsnevring av fartøyets lumen. Dette er fulle av sannsynligheten for dens etterfølgende fullstendige lukning (okklusjon).

Venstre felles og høyre halspulsårer ligger foran de tverrgående prosessene i livmorhalsen. Hver av dem er delt inn i indre og eksterne arterier.

Når stenose utvikler seg, opplever hjernevævet oksygen sult, mens prosessen med vital aktivitet av celler forstyrres. Blokkering av blodstrømmen til hjernen fører til iskemisk slag og død.

Til utviklingen av denne patologien er menn mer sannsynlig å utvikle seg.

Faren for arteriell stenose er den asymptomatiske perioden for den første fasen, når fartøyets lumen er smalt litt. Det kan vare mer enn et år, og pasienten engang ikke mistenker tilstedeværelsen av en slik patologi.

Faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen

Følgende patologier og abnormiteter er relatert til innsnevring av halspulsåren:

 • Aterosklerose, hvor plakk begynner å danne seg i karene. De smalker eller tetter lumen, gjør det vanskelig eller stopper blodsirkulasjonen;
 • Reumatoid sykdom forårsaket av nedsatt immunitet;
 • økte kolesterolnivåer i blodet;
 • utseendet av overflødig vekt;
 • genetisk predisposisjon (nærvær av nære slektninger av aterosklerose, hjerneslag, iskemisk sykdom);
 • diabetes mellitus;
 • traumer (blåmerker, brudd, osteochondrose i ryggraden);
 • hypertensiv sykdom;
 • Ikke-spesifikk aortoarteriitt er en autoimmun sykdom. Med den blir store arterier utsatt for betennelse;
 • tromboflebitt;
 • arteriell hypertensjon.

Andre predisponerende faktorer inkluderer tilstedeværelse av dårlige vaner, eldre alder, mangel på fysisk aktivitet, underernæring.

Når det er en stenose av halspulsåren, hvor symptomene utvikler seg sakte, merker en person ikke plassen umiddelbart.

Tegn på patologi

Det første symptomet på blodpulsårens stenose er et tilbakevendende iskemisk angrep eller utviklingen av et mikroslag. I de tilfellene når blodtilførselen av individuelle hjernekonstruksjoner avtar i kort tid, opptrer følgende tegn på patologi:

 • en hodepine lokalisert på den ene siden;
 • alvorlig svimmelhet, som kan passere inn i en synkope
 • oppkast av oppkast uten å føle kvalme;
 • redusert koordinering av bevegelser;
 • nedsatt syn - vaghet og turbiditet;
 • tretthet og tretthet;
 • nummenhet;
 • en prikkende følelse langs en av de øvre eller nedre lemmer;
 • kortsiktig hukommelsestap og hukommelsestap
 • redusert evne til å oppleve informasjon;
 • lammelse av den delen av kroppen på hvilken side patologien utvikler seg;
 • forstyrrelse av balansen;
 • redusert svelging refleks.

Det iskemiske angrepet varer i ca 15-25 minutter, og pasientens tilstand normaliseres. Derfor, når det er stenose i halspulsåren, bør behandlingen utføres umiddelbart.

Stenose av den høyre halvdelen av blodstrømmen er svært farlig. I et mikroslag, som ofte forårsaker hjerteslagets stenose, observeres lammelse og brudd på cerebral aktivitet. Disse symptomene kan føre til irreversible prosesser.

Klassifisering av stenose og stadier av dens utvikling

Stenose er klassifisert i henhold til graden av innsnevring av fartøyets lumen. For å evaluere denne figuren utføres prosedyren for angiografi. Basert på de oppnådde resultatene skilles disse graden av innsnevring av lumen:

 • et lite;
 • moderat;
 • uttrykt;
 • av avgjørende betydning;
 • fullstendig okklusjon.

Hvis det er fastslått at patologien skyldes tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk, er den i tillegg klassifisert etter forskjellige tegn:

 • overflateform - flat eller ujevn plakk;
 • Avhengig av strukturen - homogen eller heterogen;
 • av prevalens - langstrakt, lokal eller fokal;
 • i utseende - konsentrisk, semi-konsentrisk, segmental.

Stenose er preget av tre påfølgende utviklingsstadier:

 • Hemodynamisk. Den største lumen på fartøyet smalker om 75%, mens hjernen arteriene ikke mottar nok blod.
 • Microembolic. Fra plakkene bryter embolien av og med blodstrømmen går inn i hjernens grener og øynene. Som et resultat oppstår små hjerneinfarkter i hjernen.
 • Trombotisk. Stenose passerer til en fullstendig blokkering av fartøyet. Dette provoserer utviklingen av omfattende hjerteinfarkt i hjernebarken.

Stenose av den indre halspulsåren fører til ekstremt farlige konsekvenser, blant annet: nedsatt syn, taleproblemer, svikt i indre organer.

Diagnostiske tiltak

For å klargjøre diagnosen "ICA Stenosis", utfører spesialisten en rekke aktiviteter, blant annet:

 • Ultralyd med dopplerografi av karene i hodet og nakken;
 • angiografi av cerebral fartøy;
 • magnetisk resonans avbildning (eller computertomografi) av hjernen;
 • elektrokardiogram.

Den mest informative metoden for diagnose av patologi er angiografi. Det lar deg vurdere graden av innsnevring av fartøyet, bestemme risikoen for å utvikle iskemisk slag.

Stenose av OCA (vanlig halspulsårer) er ikke lett å behandle.

Metode for behandling

Stenose av arterien behandles konservativt og operativt. Den første teknikken er relevant for første fase av ICA til venstre eller høyre, når blodstrømmen forstyrres ubetydelig. Kirurgisk inngrep er nødvendig med en forsømt form av sykdommen og tilstedeværelsen av et lite lumen i arterien.

Behandling av blodkarotenose på medisinsk basis innebærer bruk av medisiner og legemidler:

 • blodfortynning (Cardiomagnolo, Dipiridamol, Aspirin-Cardio);
 • Preparater for forebygging av tromboseutvikling (Fraksiparin, Heparin, Warfarin);
 • senking av kolesterolindeksen (Crestor, Rosart, Mortenil);
 • legemidler som aktiverer plasminogenvev (activazase). Slike medisiner foreskrives hvis det oppstår et slag.

Stenose av venstre eller høyre arterie behandles også, etter visse indikasjoner. Pasienter trenger:

 • å nekte fra bruk av alkoholholdige drikker, kaffe og produkter som inneholder en stor mengde fett;
 • slutte å røyke
 • å kontrollere trykknivået;
 • å ta tester for nivået av sukker og kolesterol;
 • redusere mengden salt i kostholdet;
 • Moderat engasjere seg i fysisk aktivitet;
 • normalisere kroppsvekten.

Operativ inngrep kan forhindre blokkering av fartøyet, samt utvikling av iskemisk slag. Utfør to typer operasjoner - karotid endarterektomi og angioplastikk med stenting.

Carotid enderielektomi

Den første typen operasjon er foreskrevet når pasienten har et stenose nivå på 50% eller mer. Lag følgende manipulasjoner:

 • pasienten injiseres med legemidler for bedøvelsesvirkning intravenøst ​​eller utfører lokalbedøvelse;
 • lage et kutt i regionen av den berørte arterien;
 • produsere en aterosklerotisk plakk eller trombus;
 • sy det opererte fartøyet;
 • Sy et kutt på huden.

Nesten umiddelbart etter intervensjonen er det gitt en normal strøm av blod til hjernen.

Kontraindikasjoner til en slik operasjon er kronisk obstruksjon eller separasjon av karoten arterien, høyt blodtrykk, slag, ustabil angina.

angioplastikk

Angioplastikk med stenting med stenose av høyre eller venstre arterie er en mer forsiktig behandlingsmetode. Operasjonen utføres som følger:

 • et ballonkateter settes inn i karet, prosessen blir styrt av et angiogram;
 • kateteret ledes til stedet for arterie lumen reduksjon;
 • Ballongen svulmer og utvider arterien på ønsket sted.

Manipulering foregår under lokalbedøvelse, mens pasientens trykk og puls overvåkes konstant.

Operasjonen bidrar til strømmen av blod til hjernen i ønsket mengde.

Kontraindikasjoner til denne typen kirurgisk inngrep er brudd på hjertefrekvensen, fullstendig blokkering av karoten arterien, intoleranse av legemidler som brukes under kirurgi, hjerneblødninger.

Til tross for fordelene ved kirurgiske inngrep, kan de ha komplikasjoner som utvikler seg i postoperativ perioden:

 • forekomst av blødning;
 • hjerneslag
 • vaskulær trombose;
 • forekomsten av allergiske reaksjoner på legemidler som brukes under operasjonen;
 • arytmi;
 • komplikasjoner av en smittsom natur.

Selv om rettidig korreksjon av blodstrømmen under stenose har en gunstig prognose, er det ingen garanti for at fartøyet ikke blir truffet igjen.

anbefalinger

Etter operasjonen bør pasienten i noen tid ta antiaggreganter og trombolytika. Han er forbudt å drikke alkohol, røyk.

Hvis smerten oppstår i snittstedet, er det lov å påføre is på det i flere minutter. Du kan ta en dusj bare 2 dager etter operasjonen, og et bad - bare etter 2 uker.

Før fullstendig restaurering av kroppen, er det nødvendig å utelukke fotturer i badstuen og badet.

For å redusere risikoen for stenose, trenger du:

 • overholde prinsippene for en sunn livsstil;
 • gi minst et minimum av fysisk aktivitet
 • å kontrollere nivået av sukker og kolesterol i blodet;
 • overgi dårlige vaner;
 • oppretthold vekten i normen.

Stenose av carotiden fører ofte til irreversible forandringer, og i noen tilfeller - til pasientens død. For å unngå dette, er det nødvendig å kontakte en spesialist i tide.

Hva er stenos av halspulsåren eller hvorfor smalter arterien?

Cerebrovaskulære patologier i moderne medisin utgjør en betydelig del av alle plager. Dette er en alvorlig sykdom som dekker hjerte- og nevrologiske lidelser: hjertemuskulær dysfunksjon og nedsatt vaskulær elastisitet påvirker hjernen og med høy grad av sannsynlighet fører til uførhet og til og med død.

Stenose av karoten arterien blir hyppig tegn på iskemisk nekrose. Hvis blodårene er tilstoppet med 70 prosent eller mer, i det første året, halvparten av dem, vil det være et cerebralt iskemisk slag.

For å unngå slike komplikasjoner er det nødvendig å være oppmerksom på sykdommen på forhånd og gjennomgå diagnostikk med henblikk på behandling.

Hva er karotidarterie stenose?

Carotid arterie stenose er en sykdom der det er en innsnevring eller fullstendig blokkering av dette fartøyet.

Søvnige arterier er blodårene som ligger til høyre og venstre for nakken (henholdsvis høyre og venstre halspulsårer) langs luftveiene og spiserøret.

Den høyre halspulsåren kommer fra humerusstammen og den venstre i aortabuen. Begge vanlige halspulsårene passerer gjennom thoraxens øvre åpning i nakkeområdet i vertikal retning.

Søvnende arterier er ikke iboende forgrening, men på nivået av den øverste brusk av skjoldbruskkjertelen, er hver av dem delt inn i en intern halspulsår (ICA) og en ekstern halspulsårer (NSA).

Tildeling av eksterne karotisarterier - å levere nyttige stoffer til ansiktsområdet, og internt - for å gi blodtilførsel til hjernen.

Bifurcation er stedet der det oppstår blokkering av carotisarterie (delvis eller fullstendig), det vil si på et hvilket som helst sted for innsnevring (anastomose eller divisjon på grenen). Ifølge hjertekirurger kan en høy forekomst av aterosklerotisk patologi og andre blodkar mistenkes for blokkering på stedet for bifurkering.

Viktig! Mer enn 20% av patologiene til cerebral blodstrøm forekommer sammen med stenose av karotisarterier (karotid - disse er karotisarterier). En liten andel av dem passerer asymptomatisk, i de fleste tilfeller manifesterer de seg som hjernesykdommer, som bærer fare for pasientens helse og liv.

Bare tidlig diagnose kan stoppe patologiske prosesser.

årsaker

I henhold til tilstanden til den ytre grenen, er sannsynligheten for forekomst og alvorlighetsgrad av iskemi bestemt. Årsakene til hjerteslagets stenose og fullstendig obstruksjon er sykdommer i utkastningsformen.

Slik som:

 • Sykdom av fartøy med gradvis utslettelse (endarteritt);
 • Tykkelse av arterievegger på grunn av lipid- og kolesterolavsetninger, og dannelsen av aterosklerotiske plakker som forårsaker sammenblanding og blokkering av arterier (aterosklerose);
 • Ikke-spesifikk aortoarteritt (aortic arch syndrome, Takayasu sykdom, fravær av puls sykdom).
Okklusjon av karoten arterie

Predisponerende tegn på utvikling av stenose av halspulsåren:

 • Alkohol og nikotinavhengighet;
 • fedme;
 • Passiv livsstil;
 • Diabetes mellitus;
 • Andre endokrine sykdommer;
 • Unormal plassering;
 • Lesjon av myokardiet;
 • Alder (senile) endres, spesielt hos menn;
 • Tilnærming til å øke blodtrykket;
 • Arvelig predisposisjon - vanligvis manifestert av tortuosity av en eller begge ICA, karene og kinks av karene, og dermed hemodynamisk signifikant stenose opptrer i en tidligere alder;
 • En økt mengde kolesterol i blodet.
til innholdet ↑

Klassifikasjon av stenose av karoten arterier

I henhold til anbefalingene fra internasjonale studier, utføres det i henhold til graden av stenose av dette fartøyet. For å utføre analysen, bruk CTA (computer tomography angiography), som viser tilstanden, strukturen og utviklingen av patologiske prosesser av karoten arterier.

Innsnevringskoeffisienten er definert som forholdet mellom diameteren i okklusjonssonen og sonen nærmest den normale størrelsen.

KTA - datamaskin tomografi angiografi bidrar til å bestemme tilstanden av blodårer

Hva menes med normal sone:

 • Størrelsen på delen av ICA;
 • Over bifurcationsstedet;
 • Størrelsen på den vanlige karoten arterien (OCA), ligger under munnen på 2-4 cm.

I følge denne klassifiseringen bestemmes følgende grader av plugging av karoten arterier, i henhold til størrelsen på rommet i dem:

 • En liten grad (1% - 29%) - er asymptomatisk, cerebral iskemi er fraværende, men tegn på stenose med spesialutstyr bestemmes;
 • Moderat (30% - 49%) - En liten innsnevring kompensert av laterale eller forbigående ruter av blodstrømmen;
 • Uttrykt (50% - 69%) - uttalt, klinisk identifiserbar;
 • Subkritisk (70% - 79%) - høy risiko for sirkulasjonsforstyrrelser;
 • Kritisk (80% - 99%) lumen innsnevret til en grad farlig for livet:
 • Over 99% - fullstendig stenose av fartøyet.

Hvis aterosklerose ble årsaken til stenose av karoten arterier, så er den klassifisert etter tegnene:

 • Ved formen av innskudd - homogene og heterogene plaketter;
 • I prevalens - lokal eller brennstofftype - opp til 15 mm, plakk av langstrakt type - over 15 mm;
 • I utseende - segmental, semi-konsentrisk, konsentrisk;
 • I form - jevn og ujevn;
 • På kompleksiteten av patologier - ukomplisert, med sårdannelse, blødning, trombus i lumen.

Patogenesen av stenose av karoten arterien skjer:

 • hemodynamisk- den cerebrale delen av fartøyene smalrer så mye at den taper ca. ¾ av det nødvendige volum blod;
 • microembolic - klynger av kolesterol er atskilt intravaskulære substrater (blodpropper) med krystaller av kalsiumoksalat og begynne sin bevegelse i de mindre fartøyer av øye og hjerne, og er den "plugg", og forårsaker hjernebark-infarkt;
 • trombotisk- stenosen går over til en fullstendig okklusjon av karene, noe som forårsaker et omfattende infarkt i sonen til den midtre cerebrale arterien.
  De mest sårbare i denne forstand er bifurkasjonsstedet og de første delene av den vanlige halspulsåren.
Carotid trombus til innholdet ↑

Symptomer på stenose av halspulsåren

Ved første fase av vaskulær okklusjon er problemet ikke synlig, det går nesten asymptomatisk uten å forårsake hemodynamisk signifikante forstyrrelser.

Men som det skrider frem, og karotidarterien ikke kan takle levering av den nødvendige mengde av blod til hjernen, blir den reflektert i form av cerebral ischemi og nevrologiske manifestasjoner, ligner symptomene på slag, fordi spesifikke symptomer på denne sykdommen er fraværende.

Videre forverres situasjonen: TIA (forbigående iskemiske angrep) er forårsaket, de er forbigående og forsvinner helt innen 24 timer.

De er preget av følgende symptomer:

 • Plutselig svimmelhet, vestibulær ataksi - desorientering i rommet, vanskeligheter med selvbevegelse;
 • Hyppig hodepine i oksipitale delen;
 • Årsaker til kortsiktig synkope
 • Visuell forstyrrelse, "gardin" på høyre eller venstre side av øyet, forbigående blindhet i ett øye;
 • Døsighet og tretthet
 • Svakhet i lemmer;
 • Kvalme ledsaget av oppkast;
 • Forskjellige psykiske lidelser eller amnesi.

Viktig! Det er nødvendig å forstå at hvis symptomene manifesteres, er det langt fra begynnelsen. Derfor må behandlingen påbegynnes umiddelbart. Du kan be om hjelp selv eller spør dine slektninger hvis du ikke kan gjøre det selv.

Det kan ikke være noen TIA, men kronisk cerebral iskemi, hvor irreversible prosesser også forekommer, som aterosklerose av cerebral og precerebral, inkludert carotid, arterier. Hjernens iskemi gjør folk til slutt funksjonshemmede eller fører til døden.

Alt som du kan skrive av for tretthet eller alder, er faktisk tegn på krenkende encefalopati og symptomer på stenose i livmoderhalsen.

Men i begynnelsen - det kan være vanskeligheter av ulike slag, som redusert effektivitet, glemsomhet, konsentrasjonsproblemer, nervøsitet, kommunikasjonsproblemer.

En høy grad av okklusjon av høyre eller venstre karotidarterie (PVAA eller LVSA), betyr at brudd er mye mer komplisert enn det forbigående iskemiske angrepet.

Imponerende størrelse plakkruptur, skaper trombe som overlapper sirkulasjon i karet og føre til iskemisk slag (cerebralt infarkt med celler som dør av) eller små partikler strømmer inn i mindre skip, og treffer en del av hjernen.

diagnostikk

Hvis det er tegn på stenose, bør du søke førstehjelp. Samtidig kan den behandlende legen ikke umiddelbart diagnostisere symptomer som, som allerede nevnt, ikke er spesifikke. For dette gjennomføres en rekke studier, hvor resultatene blir diagnostisert og behandling foreskrevet.

Metoder for diagnose:

 • KTA;
 • EKG i hjertet;
 • BAC;
 • Generell analyse av blod og urin;
 • Ultralyd av karoten arterier.
Diagnose og utførelse av CT angiografi av cerebral fartøy gir det mest detaljerte resultatet.

Teknikken for å introdusere et arterielt kateter utføres under lokalbedøvelse og gir mulighet til å samle blodtrykksdata og fri tilgang til hyppig blodoppsamling for etterfølgende laboratorieundersøkelse.

Før diagnosen er ikke tillatt innen 10 timer for å spise mat og drikke - i minimumsbeløpet. Det anbefales også at vannprosedyrer og preparering av inguinsonen for kirurgi (barbering) anbefales. Bilder og resultater vil gi nødvendig informasjon til terapien.

Behandling av stenose

profil eksperter

Hvem behandler karotisarterier - bestem terapeut og nevrolog, da sykdommen er ved krysset mellom hjerte- og hjernepatologier.

Hvilken lege er involvert i behandlingen av vaskulær sykdom:

 • Neurolog - om nødvendig behandling av cerebral fartøy;
 • Kardiolog - terapi av arterier og lymfatiske systemer;
 • Angiolog - spesialist i lidelser i arteriene og lymfatiske systemet;
 • Phlebologist eller vaskulær kirurg - engasjert i ulike vaskulære sykdommer, gjennomfører kirurgisk inngrep.

Og hvis diagnosen bekrefter den patologiske graden av karotisarterosens stenose, foreskrives en behandling, som kan medisineres og opereres.

Tradisjonell behandling av innsnevring av karoten arterier med medisiner kan være akseptabelt dersom blodstrømmen til cerebral karene beveger seg relativt normalt, og stenose er ukritisk.

Les Mer Om Fartøyene