Årsaker til stenose av karoten arterien og behandlingsmetoder

Cerebrovaskulære sykdommer utgjør en av de viktigste problemene med moderne medisin. Dødelighet fra hjerneskade i hjernen tar en ledende posisjon blant andre sykdommer, og forekomsten av funksjonshemming er ekstremt høy.

Stenose av karoten arterien blir årsaken til iskemisk nekrose i hjernen i omtrent en tredjedel av alle tilfeller av slag. Når lumen av den indre halspulsåren er stengt med mer enn 70%, forekommer hjerneinfarkt hos nesten halvparten av pasientene innen det første året etter en signifikant forstyrrelse av blodstrømmen. Tidlig diagnose og rettidig fjerning av problemet kan bidra til å unngå slike farlige konsekvenser. Moderne kirurgiske behandlingsmetoder er trygge, og ved tidlig påvisning av patologi er minimal invasiv behandling som ikke krever store snitt og generell anestesi mulig.

Carotis arterier strekker seg fra aorta vev er anterolaterale overflaten til halsen til hodet, som er delt inn i ytre og indre gren bærer mer blod til hjernen fartøy og vev i hodet. Stenose kan forekomme på noen av nettstedene, men mest sannsynlig i steder for innsnevring (elvemunning, divisjon i grener).

Størstedelen av blodet strømmer til hjernen nøyaktig langs disse store arteriestammene, så noen forstyrrelser i dem fører til hypoksi og krever umiddelbar undersøkelse og behandling. Hvis i USA antallet kirurgisk korreksjon av stenose når 100 000 per år, i Russland blir de laget kun ca 5000. Et slikt lavt antall tillater ikke å dekke alle de som trenger behandling, og dette er et av de viktigste problemene i helsevesenet.

Et annet problem er den senere oppdagelsen av patologien eller uvilligheten til pasienten å "ligge under kirurgens kniv", men Alle pasienter med kritiske stenoser bør være oppmerksomme på at operasjon er den eneste måten å unngå slag og redde livet.

Årsaker til innsnevring av halspulsåren

Den relativt høye forekomsten av innsnevringen av halspulsåren skyldes risikofaktorer som et stort antall mennesker blir utsatt for, særlig eldre. Vaskulær patologi fremmes av:

 • arvelighet;
 • Skadelige vaner, spesielt røyking;
 • Høyt blodtrykk;
 • Krenkelser av karbohydratmetabolismen (diabetes mellitus);
 • Eldre alder og mannlig kjønn;
 • Overvekt, mangel på motoraktivitet.

Hvis familien allerede har pasienter som lider av aterosklerose og innsnevring av karoten arterier, er det sannsynlig at andre blodfamilier kan ha en arvelig predisponering for patologi. Tilsynelatende ligger de genetiske mekanismene til tilbøyelighet til brudd på fettmetabolismen på grunnlag.

Slike vanlige forhold som hypertensjon, diabetes, fedme, fremkaller også aterosklerose av karoten arterier. For høyt trykk endrer strukturen av de vaskulære vegger, noe som gjør dem sårbare og tett, det bidrar til akkumulering der av lipider, aterosklerose og kombinert med et høyt trykk øker risikoen for akutte forstyrrelser av blodstrømmen i hjernen betydelig.

Med alder øker sannsynligheten for strukturelle lesjoner av veggene i karoten arterier, slik at patologi vanligvis diagnostiseres på sjette til syvende liv. Hos menn er denne prosessen tidligere, og hos kvinner utføres beskyttelsesfunksjonen av kjønnshormonene østrogener, slik at de blir syke senere, etter overgangsalderen.

Stenose av halspulsåren på bakgrunn av aterosklerose kan forverres medfødte misdannelser av vaskulær utvikling, blant disse er ganske vanlig bend, løkker, krympe. I disse soner skaper en økt sannsynlighet for skade til endotelet i blod turbulente strømninger, utvikler aterosklerose mer og raskere i forhold til direkte kurs av fartøyet, kan manifestere en hemodynamisk signifikante stenose.

Det morfologiske grunnlaget for stenose av karene i nakken er kolesterisk plakk. Patologi av fett og karbohydrat-metabolisme stimulerer fett deponering ikke bare i aorta, koronare og cerebrale arterier, men også blodkar i nakken, noe som resulterer i hemmet blod levering til hjernen.

Plakk i karoten arterien for tiden manifesterer seg ikke, spesielt når det er ensidig lokalisering. Med den gradvise økning av dets lumen er smalere mer og mer, og det er tegn på mangel på blodstrøm i hodet - kronisk iskemi, klinisk manifestert i vaskulær encefalopati.

Når forholdsvis intakt sirkulasjon gjennom hovedårene for halsen vil gradvis utvikler symptomer på kronisk iskemi, men ødeleggelsen av plakk vil uunngåelig utvikle trombose med fullstendig okklusjon av karet. Dette er en av de farligste manifestasjoner av carotis stenose, som er ledsaget av nekrose av vev i hjernen (slag).

Avhengig av graden av lesjon av de karvegger ble isolert fokal arteriosklerose (for en halv centimeter) og forlenget når plaketter opptar mer enn 1,5 cm lengde av arterien.

Å vurdere risikoen for vaskulære ulykker og bestemme indikasjoner på kirurgisk behandling Det er vanlig å skille flere grader av innsnevring av karoten arterier, bestemt av prosentandelen av stenose av karbon lumen:

 • Opptil 50% er en hemodynamisk ubetydelig innsnevring, som kompensert av sikkerhetsblodstrøm;
 • 50-69% - uttalt innsnevring, manifestert klinisk;
 • Stenose opp til 79% - subkritisk, svært høy risiko for akutte sirkulasjonsforstyrrelser;
 • Kritisk stenose, når lumen av arterien er innsnevret med 80% eller mer.

De primære delene av den vanlige halspulsåren, stedet for dens oppdeling i ytre og indre grener og deres munner, er mest utsatt for den aterosklerotiske prosessen.

Manifestasjoner og diagnose av karotidarterie stenose

Det er ingen spesifikke symptomer som snakker spesifikt om stenose av halspulsåren. Siden den smalte arterien ikke kan levere det nødvendige volumet blod til hjernen, vil symptomatologien bestå av tegn på iskemi i hjernen. Innsnevring av halvparten av fartøyets lumen forårsaker ikke hemodynamisk signifikante forstyrrelser, og det strømmer derfor ubemerket for pasienten. Etter hvert som graden av stenos øker, vil det også oppstå kliniske tegn.

De første "klokkene" som snakker om problemer, kan være forbigående iskemiske angrep (TIA), som er ledsaget av:

 1. hodepine;
 2. Svimmelhet og ubalanse;
 3. Følelse følelsesløs i ansiktet, lemmer;
 4. Uhørlighet av ord, et brudd på forståelse av tale, noe som gjør det vanskelig å kontakte pasienten;
 5. Visuelle forstyrrelser;
 6. Besvimelse.

De oppførte symptomene er kortvarige, vanligvis omtrent en halv time, og deretter gradvis regres, og ved slutten av den første dagen er det ikke noe spor igjen av dem. Men selv når tilstanden er fullstendig normalisert, må du se en lege for å klargjøre årsaken til iskemi i hjernen. Hvis det er TIA tidligere, øker risikoen for slag i flere tider, slik at disse angrepene kan betraktes som harbingere av hjerneinfarkt og ikke bør ignoreres.

Kronisk iskemi i hjernen på bakgrunn av en stenose av arteriene i halsen vist redusert ytelse, hukommelsestap, konsentrasjonsvansker, endringer i adferd. Tegn på en vaskulær encefalopati kan bli synlige, først av alt, til andre, som vil feire at deres nære eller kollega endrer karakter, er det vanskelig å takle de vanlige plikter, vanskelig å nå felles forståelse i kommunikasjon, mens pasienten selv vil prøve å lede vanlig bilde livet, "skrive av" symptomene på tretthet eller alder.

Kritisk stenose av høyre eller venstre halspulsår kan føre til langt mer alvorlige konsekvenser enn TIA. Major aterosklerotisk plakk kan sprekke med frigjøring av dens innhold til overflaten av beholderveggen, og dermed nødvendigvis å utvikle trombose, og klumpen helt tette arterien, og etterlot henne en mulighet for å levere blod til hjernen.

Resultatet av fullstendig opphør av blodstrøm gjennom halspulsåren blir iskemisk hjerneslag - hjerneinfarkt, hvor nerveceller dør i sone av blodtilførsel til den berørte arterien. En trombus eller dens fragmenter kan komme av og flytte inn i mindre fartøyer - de basilære, cerebrale arteriene, og deretter symptomene på et slag vil bli forårsaket av lesjonen av et bestemt vaskulært basseng.

Symptomer på oppstartsslag er lammelse, parese, bevissthetstap, taleforstyrrelser, svelging, sensasjon. I alvorlige tilfeller skjer en hjerne koma, aktiviteten til kardiovaskulær og respiratorisk system er forstyrret. Disse symptomene oppstår ofte plutselig, mot en bakgrunn av alvorlig hodepine, kan man overraskes på arbeidsplassen, på gata eller hjemme. Det er viktig at de omkringliggende menneskene raskt orienterer seg og ringer til en ambulanse, fordi både sykdommens liv og prognose er avhengig av hastigheten på tilbudet av kvalifisert omsorg.

Basert på den utbredte symptomatologien, flere varianter av patologiens forløb:

 • En asymptomatisk form, når det ikke er tegn på iskemi i hjernen, men stenose er allerede identifisert ved ytterligere undersøkelse;
 • Dyscirculatory encephalopathy - kronisk iskemi uten fokal symptomer på hjerneskade;
 • Forløpende iskemiske angrep - kan oppstå med fokale nevrologiske lidelser som forsvinner over natten;
 • Konsekvenser av et mikroslag - symptomene finner sted gjennom hele måneden;
 • Stroke (cerebral infarkt) - akutt forstyrrelse av blodstrømmen med cerebrale og brennende symptomer.

Prognosen for sykdommen avhenger ikke bare av alvorlighetsgraden av stenose, men også på hvor tidlig patologien blir avslørt. I denne forbindelse er det nødvendig med rettidig behandling til legen, selv om symptomene av sykdommen helt forsvunnet.

En av de første tegn på stenose, som kan detekteres allerede på primæradressen til legen, regnes som en slags støy over arterien under høringen. For å bekrefte diagnosen bruk en rekke instrumentelle undersøkelser - CT, MR, ultralyd, angiografi.

Den mest tilgjengelige, sikre og billig måten å diagnostisere stenose av narkotika i halsen er ultralydmetoden, supplert med dopplerografi. Eksperten evaluerer strukturen til karveggen og arten av blodstrømmen langs den.

CT og MR tillater å ekskludere andre årsaker til patologi av blodsirkulasjon og radiokontrast angiografi - lokaliser nettopp lokaliseringsstedet. Kontrasterende er også brukt på scenen for kirurgisk korreksjon av stenose.

Behandling av stenoser av karoten arterier

For behandling av stenose av halsens kar og blodstrømningsforstyrrelser forårsaket av dem, brukes medisiner og kirurgiske operasjoner i hodet.

Konservativ terapi er rettet mot å forbedre hjernens aktivitet, beskytte den mot de skadelige effektene av hypoksi, som er tildelt nootropiske og metabolske stoffer - piracetam, mildronat, vitaminer fra gruppe B.

Korrigering av blodtrykk blir en obligatorisk del av medisinering. Hypertensjon bør ta antihypertensive medisiner hele tiden, i henhold til ordningen foreslått av legen. Hypotonikk bør være forsiktig og også kontrollere trykket, da reduksjonen vil føre til en forverring av oksygen sulten i hjernen.

Når aterosklerotiske plakk i halspulsårene, som er den vanligste årsaken til patologi, viser medikamenter som normaliserer lipidmetabolisme (statiner), krever en rasjonell diett og fysisk aktivitet.

Behandling kan gi litt bedre hjerneaktiviteten under ikke-kritisk stenose og spiller en støtterolle etter operasjonen, men med dekompensert forsnevring av arteriene, gående ischemiske anfall eller slag uten kirurgi ikke kan gjøre.

Indikasjoner for kirurgisk behandling er:

 1. Stenose av arteriene er over 70%, ikke engang ledsaget av åpenbare kliniske symptomer;
 2. Betingelser etter et slag, assosiert med carotid arteriesykdom;
 3. Gjentatt TIA med stenose 50% eller mer.

Operasjon med stenose av halspulsåren er rettet mot å gjenopprette normal blodgass og kan være radikal eller minimal invasiv. Radikale inngrep gjennomføres på en åpen måte, minimalt invasiv - uten store kutane snitt.

Radikal behandling - endarterectomi - en åpen operasjon i hvilken halsen er skåret i området ved fartøyets passasje, blir arterien frigjøres, finner kirurgen innsnevringen og fjerner plaque sammen i en del av en vaskulær vegg, og integriteten av fartøyet er gjenopprettet av plast, og såret sys. Med samtidig bøyning, looping, tortuosity, kan hele det berørte fragmentet av arterien fjernes. Operasjonen krever generell anestesi.

stenting - En mer forsiktig behandlingsmetode, som består i å innføre et spesielt rør inn i fartøyets lumen, som ekspanderer det og støtter det i en rettet form, og gir blodstrøm. Formålet med en slik operasjon er å forhindre mulige vaskulære katastrofer og å minimere manifestasjoner av kronisk hypoksi, derfor er det vist i underkritiske sammenbrudd.

Stenting utføres under lokalbedøvelse med konstant overvåkning av pasientens trykk og puls. Den femorale arterien gjennom hvilken lederen settes inn er punktert, et kateter og kontrastmateriale er plassert i det for å nøyaktig bestemme stentens plassering. Operasjonen utføres under fluoroskopisk kontroll, men dosen av den mottatte strålingen er minimal og utgjør ingen fare.

Stenten er plassert i stedet for stenose av venstre eller høyre halspulsårer, den er rettet, det er mulig å bruke spesielle sylindere som blåser opp fartøyet på stedet for sammenbrudd. For forebygging av tromboemboliske komplikasjoner med lesjoner mindre arteriell karene i hjernen under operasjonen i arterien satt spesielle filtre som ikke forstyrrer blodstrømmen, men forsinker de minste partiklene av blodpropper.

Etter at stenten er installert, fjernes filtrene og kateteret, og stenten forblir på stedet for stenose. Intervensjon varer ikke mer enn en time, hvoretter pasienten kan sendes til intensivavdelingen i noen tid eller umiddelbart overføres til menigheten. Den første dagen anbefales streng sengestøtte, det er ingen restriksjoner på mat og væskeinntak i postoperativ perioden.

Lengden på sykehusinnleggelse under kirurgisk behandling bestemmes individuelt. Etter stenting bruker pasienten 2-3 dager på sykehuset, hvoretter han kan gå hjem. Åpen operasjon krever en lengre oppfølging - om en uke, i slutten av huden er sømmen fjernet.

Prognosen etter rettidig strømningskorreksjons gunstig, men pasienten må vite at operasjonen ikke beskytter mot ny skade på fartøyet eller i andre arterier i hode og hals, så tilslutning til en sunn livsstil, normalisering av mat, opprettholde en normal trykknivå - de viktigste preventive tiltak som ikke må neglisjeres.

Forebygging av stenose av arteria carotis på bakgrunn av aterosklerotiske lesjoner involverer en spesiell diett, rasjonelle bevegelsesaktivitet, kampen mot overvekt, røykeslutt og medisinering eksisterende kardiovaskulær patologi og utveksling. I tillegg bør du regelmessig besøke leger for rutinemessig fysisk undersøkelse.

Carotid arterie stenose

Carotidarterie stenose er en sykdom som knytter kardiologi og nevrologi. Dette er et levende eksempel på når patologien i hjertet og blodårene fører til hjerneskade. Prosessen begynner med scenen av en liten innsnevring, og slutter med fullstendig obstruksjon (okklusjon, okklusjon) av karet.

Kardiovaskulære kirurger anser det for manifestasjonen av symptomene på arteria carotis communis stenose i en soneinndeling i det ytre og indre gren (delinger) kan bedømme graden av vaskulære aterosklerotiske lesjoner.

årsaker

Den søvnige arterien leverer blod til hjerneskipene. Den indre grenen er en av hovedkomponentene i strukturen til Willis-sirkelen på grunnlag av hjernen. Den ytre arterien sikrer arbeidet med anastomoser ved sirkulasjonsfeil, derfor er sunn tilstand viktig for kurset, alvorlighetsgraden og prognosen for iskemi.

Hovedblodstrømmen går langs den venstre og høyre vanlige stammen, deretter langs den indre halspulsåren.

Årsaken til innsnevring kan være utryddet former:

 • aterosklerose;
 • endarteritis;
 • ikke-spesifikk aortoarteritt.

Mekanisk kompresjon observeres:

 • med godartede og ondartede svulster lokalisert langs fartøyene;
 • aneurysmutvidelse av aortabuen;
 • hjertefeil og blodårer.

Patologi er mer vanlig hos menn.

Predisponerende faktorer er:

 • røyking og alkoholisme;
 • diabetes mellitus og annen endokrin patologi;
 • fedme;
 • lav fysisk aktivitet;
 • hypertensjon;
 • patologisk tortuosity av arterien;
 • sted anomalier;
 • hjertesvikt;
 • alderdom;
 • blodsykdommer med økt koagulabilitet;
 • økning i nivået av lipoproteiner med lav densitet og triglyserider i blodet;
 • spasmer i vaskulærsengen, forårsaket av hyppig stress;
 • arvelig insuffisiens i syntese av kollagen og sikring av elasticiteten til arterieveggen.

patogenesen

Studier har vist at opptil 57% av pasientene har okklusjoner og stenoser hos store kar med hjerne-iskemi. I 1/5 del ble det observert flere nivåer av lesjoner av forskjellige grener av karoten. Et lignende utvalg av flere stenose kalles echelon eller tandem.

Den vanligste aterosklerotiske prosessen, uttrykt i dannelsen av en plakk under intima av arterien, hvor virusene "virket". Mikroorganismer med influensa, herpes infiserer nødvendigvis veggene i blodårene. Favorittsteder:

 • hjertekaronier i hjertet;
 • hjernenes og halsens kar.

De løsner intima, øker permeabiliteten for andre faktorer. Ytterligere lavdensitetslipoproteiner, fibrin, kalsiumsalter deponeres på skadestedet.

Med en inflammatorisk reaksjon i arterievegget prolifererer cellene i konvolutten, blir antistoffkomplekser avsatt. Enhver grunn fører til en hindring for blodstrømmen, til å senke seg, skaper gunstige forhold for dannelsen av en trombus.

Risikoen for iskemisk berøring avhenger av graden av innsnevring av fartøyets lumen. Publiserte data om virkningene av stenose av den indre halspulsåren:

 • med asymptomatisk flyt og gjenkjenning av mer enn 75% av fartøyets lumen, er risikoen 5,5% per år;
 • Hvis det asymptomatiske kurset oppstår mot en bakgrunn av en innsnevring på 60% av diameteren, bør det forventes stroke hos 11% av pasientene innen fem år.
 • i nærvær av kliniske tegn fører stenose til et slag i opptil 40% av pasientene i løpet av året, fra andre år - 7% mer.

Hvordan vurderes graden av innsnevring?

Det er internasjonale anbefalinger for å vurdere graden av innsnevring av halspulsåren. For å gjøre dette, utføres den mest nøyaktige visuelle undersøkelsen (angiografi). Koeffisienten beregnes som en prosentandel av forholdet mellom diameteren i konsentrasjonssonen og det etablerte mer omtrentlige normale segmentet.

For normen kan du ta lumenets størrelse:

 • som en antatt indikator;
 • indre halspulsår over utvidelsesstedet umiddelbart etter bifurcation;
 • Den vanlige karoten arterien er ikke 1-4 cm under grenen.

Avhengig av den mottatte indikatoren er graden av stenose preget:

 • liten - fra 0 til 29%;
 • moderat - fra 30% til halvparten av fartøyet;
 • uttrykt - opp til 69%;
 • kritisk - fra 70 til 99%;
 • fullstendig okklusjon - 100%.

Hvis forstyrrelsen skyldes en aterosklerotisk plakk, så er den i tillegg klassifisert etter et antall tegn:

 • avhengig av strukturen - homogen i forskjellige densiteter, heterogene med områder med økning eller reduksjon i densitet, i nærvær av forekomster av kalsiumsalter;
 • i utbredelse - langstrakt (mer enn 15 mm), lokal eller brennvidde (mindre enn 15 mm);
 • etter plassering og utseende - segment-, halv-konsentrisk, konsentrisk;
 • Formen på overflaten kan være flat eller ujevn;
 • avhengig av kompliserte prosesser - ukomplisert, med sårdannelse, blødning, trombus i lumen.

Patogenesen av stenose innebærer tre hovedformer for utvikling:

 • hemodynamisk - med en innsnevring på 75% av hovedlumenet i den vaskulære regionen, kommer det nødvendige volum blod ikke inn i cerebral arteriene;
 • microembolic - plaques kommer ut fra fett (ateromatøs) emboli kalsium krystaller, med blodstrømmen går de inn i de mindre grener av karene i hjernen og øyet, kan bli årsak til små kortikale cerebrale infarkthendelser;
 • trombotisk - stenose blir en fullstendig blokkering med utvikling av omfattende infarkter i bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Klinisk bilde

Symptomene på sykdommen manifesterer seg mot bakgrunnen av allerede signifikante endringer i karoten arterien. Neurologiske manifestasjoner er svært lik slag. Faktisk er de de iskemiske konsekvensene av oksygenmangel. Pasienter observeres:

 • plutselige psykiske lidelser;
 • minnetap (delvis eller fullstendig);
 • skarp svimmelhet, manglende evne til å bevege seg selvstendig på grunn av svekket koordinasjon
 • et brudd på følsomhet i halvparten av kroppen, en følelse av "goosebumps", "tingling";
 • bevisstløshet, fallende;
 • nedsatt syn (opaciteter, tap av kontrast, blindhet);
 • alvorlig svakhet, klager av utmattelse;
 • kvalme og oppkast.

De viktigste symptomene på innsnevring av karoten arterier er:

 • forskjellige asymmetriske pulseringer i karoten og tidsmessige arterier, bestemt palpasjon ved undersøkelse av pasienten;
 • typisk vaskulær støy, som kan høres på av en fonendoskop over bifurkasjonsområdet (det er 68% av pasientene med stenose 70% av lumen og mer);
 • Undersøkelsen av økologen viser et redusert trykk i den sentrale arterien av netthinnen på siden av lesjonen.

Det er nødvendig å være oppmerksom på tilstedeværelsen av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter, det overførte myokardinfarkt i anamnesen, som alvorlige risikofaktorer. Alle symptomer kan være midlertidige, og deretter gjenta. Pasienten trenger akutt sykehusinnleggelse og behandling.

diagnostikk

Hvis de første symptomene er funnet, bør du konsultere en lege. Undersøkelsen inkluderer:

 • generelle og biokjemiske studier av blod, urin - hjelp til å finne ut årsaken til ubehag
 • et elektrokardiogram;
 • ultralyd Doppler studie av karoten arterier;
 • datamaskin angiotomografi;
 • magnetisk resonans angiografi.

behandling

Hvordan behandle en pasient, vil lege-terapeuten sammen med nevrologeren definere.

Når du velger konservativ terapi, vises:

 • legemidler som fortynner blod og forhindrer ytterligere trombose, vanligvis ved hjelp av midler basert på aspirin, kontraindisert hos pasienter med sykdommer i mage og tarmen;
 • antikoagulantia foreskrives avhengig av tiden som er gått fra tidspunktet for den påståtte trombosen.

Operasjonen tilbys i fravær av effekt fra medisiner eller med høy grad av okklusjon. For første gang i 1951 ble en anastomose utført mellom de ytre og indre halspulsårene for eliminering av cerebral iskemi. I 1953 foreslo den berømte hjertekirurgen DeBakeki endarterektomi.

Moderne kirurgiske inngrep for rekonstruksjon av karoten arterier antyder:

 • carotid endarterektomi av fortrengningsstedet sammen med en trombus, en aterosklerotisk plaque og rekonstruktiv endring i bifurkasjonsområdet;
 • dannelse av bypass-grafter, oftere med en subklavisk arterie;
 • stenting (transluminal angioplastikk) - stent (nettrør) i det innsnevrede partiet etter fjerning av tromben og dens utvidelse sammen med fartøyet til normal arterie størrelser;
 • korrigering av deformasjoner i den ekstrakranielle regionen av karoten arterier;
 • operasjoner på nodene i det autonome nervesystemet.

For tiden er det en rekke stenter dekket av et stoff som forhindrer gjentatt trombose.

Utvalg av carotid endarterektomi

Meninger om hensiktsmessigheten av endarterektomi divergerer. Det foreligger data om vekst av gjentatte tromboser og en betydelig risiko for akutt blødning. Tilhengere av denne intervensjonen insisterer på å observere nøyaktige indikasjoner og kontraindikasjoner.

Operasjonen anbefales for pasienter med nevrologiske symptomer med:

 • innsnevring mer enn 70%;
 • akutt trombose i bassenget i den indre halspulsåren;
 • mot bakgrunnen av en hjerneslagsklinikk;
 • hvis innsnevringen refererer til embologenisk utseende og stenose fra 30 til 69%;
 • med samtidig koronar arterie bypass grafting;
 • med eksisterende akutt aorta disseksjon;
 • hvis bakgrunnen for å ta aspirin, er stenose mindre enn 30% av diameteren.

Drift til denne gruppen av pasienter er kontraindisert, hvis uten aspirin-stenose er mindre enn 30% og har et kronisk kurs.

For pasienter med asymptomatisk kurs foreslås følgende indikasjon: Stenose over 60%, mens prognosen for komplikasjoner ikke bør overstige 6%.

Eksplisitte kontraindikasjoner er:

 • innsnevring av mindre enn 60%;
 • Graden av stenose er høyere enn 60%, men risikoen for komplikasjoner overstiger 6%;
 • kronisk form for okklusjon;
 • tegn på karotidlagring.

Etter uttak fra sykehuset må pasienten:

 • Ta stadig vedlikeholdsdose av antitrombotiske legemidler;
 • avstå fra røyking, alkohol, overeating, badstue og dampbad;
 • gjennomgå regelmessig gjentatte undersøkelser.

Er populær behandling brukt?

Anbefalingene fra folks behandling for "rengjøring av karene" bør behandles kritisk. Det finnes ingen urter eller planter som kan oppløse trombi eller normalisere tortuositeten i arterien.

Slike metoder inkluderer:

 • tinktur av hvitløk med honning og sitron;
 • avkok av plantain og golden mustache;
 • mottak av syltetøy fra hawthorn bær;
 • blanding av løkjuice med honning.

Alle formuleringer er kontraindisert for allergi mot urter. Før bruk er det best å konsultere legen din.

Carotid arterie stenose har mange årsaker, men ett utfall. Det moderne nivået av medisin gjør at du kan sette riktig diagnose og behandle pasienten med rettidig behandling.

Hvorfor oppstår, hvor farlig, og hvordan å behandle stenose av halspulsåren

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er stenos av karoten arterien, hva som forårsaker og risikofaktorer forårsaker utvikling. De viktigste symptomene på stenose, behandlingsmetoder og spådommer for sykdommen.

Stenose av karoten arterien - innsnevring av lumen av en av de største arteriene, ansvarlig for blodtilførselen av hjernen.

Hva skjer i patologi? Av ulike grunner (arvelig disposisjon, skade, brudd på lipidmetabolismen, deformering av fartøyet) er spesifikke lipider og proteiner som danner en aterosklerotisk plakett festet til den indre overflaten av arterien. Som et resultat av dette, reduserer lumen av fartøyet gradvis, hjernen mottar ikke nok blod, oksygen sulten (iskemi) utvikler seg, og deretter hjerneblødningen (blødning).

Et særegent trekk ved stenose av halspulsåren fra stenose av andre fartøy er området for lesjonen - hjernen, siden denne delen av kroppen forsyner halspulsåren.

Sykdommen er farlige komplikasjoner - i 70% av tilfellene fører stenose til kroniske og akutte hjertesirkulasjoner, som følge av hvilken hjernens aktivitet, minne, syn, koordinering av bevegelser forverres. Over tid er det mulig å avslutte lumen av fartøyet (trombose) med dødelig utgang.

Avsmalning av karoten arterien fjernes kirurgisk. Hvis operasjonen ble utført i tide, på et stadium der hjernesirkulasjonsforstyrrelser ikke ble irreversible, kan stenosen og dens konsekvenser helbredes.

For å forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk og innsnevring av blodårene foreskrives medisiner på bakgrunn av en obligatorisk diett av terapeuten. Med manifestasjon av nevrologiske sykdommer - en nevropatolog.

årsaker

Årsaken til å redusere lumen av karoten arterien i 90% av tilfellene er aterosklerose av karene (kolesterol plaques). I de resterende 10% kan innsnevring forårsake slike patologier:

 1. Kollagenose (spredning av bindevev).
 2. Arteritt av forskjellig opprinnelse (betennelse i vaskulærveggen).
 3. Fibro-muskulær dysplasi (ringformede formasjoner av muskel og fibrøst vev, overlapper fartøyets lumen).
 4. Sykdommer i blod med nedsatt koagulasjon.
 5. Stratifisering av karoten arterievegg.

Resultatet av vaskulær aterosklerose eller annen skade på veggen er en endring i retningen av blodstrømmen. Ved å skumme hindringen (aterosklerotisk plakk) under trykk, kan det skade karetets vegger og provosere dannelsen av blodpropp, som til slutt helt blokkerer lumen og forårsaker trombose av karoten arterien.

Trombuset blokkerte blodstrømmen gjennom halspulsåren. På veggen av fartøyet - kolesterolplakk

Risikofaktorer

Patologi er mer aktivt dannet i nærvær og kombinasjon av følgende risikofaktorer:

 • arvelig predisposition;
 • Krenkelse av lipidmetabolisme (økning i kolesterol);
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet (iskemisk hjertesykdom);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus og andre sykdommer som kan forårsake forstyrrelser i elastisiteten i vaskulære vegger;
 • virusinfeksjon (Epstein-Barr-virus);
 • mottak av orale prevensjonsmidler;
 • alder (i løpet av årene øker risikoen);
 • noen stadier av fedme;
 • mangel på mosjon,
 • røyking,
 • traumer av blodkar.

Disse forholdene og sykdommene multipliserer risikoen for skade på de vaskulære veggene.

Hypodinami er et brudd på kroppens funksjoner på grunn av en stillesittende livsstil. Hypodinamien er årsaken til mange sykdommer, blant annet som følge av at den kan utvikle seg og stenose av karoten arterien

symptomer

Stenose utvikler seg gradvis og har i utgangspunktet ingen karakteristiske symptomer eller tegn, forverrer ikke livskvaliteten, hindrer ikke implementeringen av innenlandske aktiviteter.

Langvarig oksygen sult fører gradvis til ulike nevrologiske sykdommer i hjernens aktivitet:

 • forverring av søvn;
 • emosjonell ustabilitet;
 • Kompleksiteter med oppfatning og reproduksjon av informasjon;
 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • retardasjon.

Vanligvis på dette stadiet blir symptomene oppfattet som effekten av stress, tretthet eller depresjon. De forstyrrer ikke implementeringen av ulike daglige aktiviteter, men de reduserer effektiviteten og kvaliteten på livet betydelig.

Etterpå når fartøyets lumen lukker mer enn 50%, er det uttalt tegn på forstyrrelser. Det første og mest åpenbare symptomet på blodpulsårens stenose på dette stadiet kan betraktes som iskemisk forbigående angrep (midlertidig svekkelse av cerebral sirkulasjon):

 1. En person mister evnen til å snakke tydelig og å oppleve tale.
 2. Det er problemer med implementeringen av elementære innenlandske aktiviteter og koordinering av bevegelser.
 3. Visjon er svekket.
 4. Utvikler tap av følsomhet, følelsesløshet, prikken i leddene (høyre eller venstre).
 5. Vanskelighetsgrad å svelge refleks.
 6. Det er svimmelhet, kvalme, oppkast.
 7. En person føler en plutselig svakhet, kan miste bevisstheten.

Varigheten av et slikt angrep avhenger av graden av blodpulsårens blodkar og kan vare fra flere minutter til en time, og alle symptomene går vanligvis bort selv innen 24 timer.

Etterpå, når forstyrrelsen av cerebral blodtilførsel blir kronisk, og stenosen av karoten arteriesymptomene blir mer uttalt, resulterer anfallene i akutt nedsatt cerebral sirkulasjon (slag). Resultatet er en delvis eller total funksjonshemming hos overlevende av stroke (mer enn 80% av pasientene blir deaktivert).

Forløpende iskemisk angrep (cerebral blodstrømningsforstyrrelse), som ble forårsaket av stenose av den indre halspulsåren

behandling

Hvis stenosen elimineres i tide, er hjernens sirkulasjon fullstendig restaurert, selv i stadier når midlertidige iskemiske forbigående angrep forekommer.

Cure effekter av stenose (cerebral sirkulasjonsforstyrrelser) er umulig når de blir irreversible (etter slag eller hjerneinfarkt av karene). Etter et slag kan man bare håpe at omfanget av skade i hjernen er minimal og til slutt vil gjenopprette de grunnleggende funksjonene (tale, koordinering av bevegelser, følsomhet, etc.).

Behandlingen av pasienter som er diagnostisert med karotidarterieinnsnevring er delt inn i to faser: kirurgisk inngrep for å eliminere feilen og utnevnelsen av medisiner som forhindrer aterosklerose i karene.

Hvorfor i denne rekkefølgen? Vanligvis blir stenose diagnostisert på et stadium når det er umulig å behandle det med medisiner, og det gir ingen mening. Selv i de tidlige stadier (når fartøyets lumen ikke er lukket med mer enn 50%), blir pasientens tilstand forbedret med kun 30% i legemiddelbehandling. Derfor er i de fleste tilfeller en operasjon først nødvendig, etterfulgt av korreksjon av tilstander eller sykdommer som er blitt jord for utvikling av stenose.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling utføres ved flere metoder:

Hva er stenos av halspulsåren eller hvorfor smalter arterien?

Cerebrovaskulære patologier i moderne medisin utgjør en betydelig del av alle plager. Dette er en alvorlig sykdom som dekker hjerte- og nevrologiske lidelser: hjertemuskulær dysfunksjon og nedsatt vaskulær elastisitet påvirker hjernen og med høy grad av sannsynlighet fører til uførhet og til og med død.

Stenose av karoten arterien blir hyppig tegn på iskemisk nekrose. Hvis blodårene er tilstoppet med 70 prosent eller mer, i det første året, halvparten av dem, vil det være et cerebralt iskemisk slag.

For å unngå slike komplikasjoner er det nødvendig å være oppmerksom på sykdommen på forhånd og gjennomgå diagnostikk med henblikk på behandling.

Hva er karotidarterie stenose?

Carotid arterie stenose er en sykdom der det er en innsnevring eller fullstendig blokkering av dette fartøyet.

Søvnige arterier er blodårene som ligger til høyre og venstre for nakken (henholdsvis høyre og venstre halspulsårer) langs luftveiene og spiserøret.

Den høyre halspulsåren kommer fra humerusstammen og den venstre i aortabuen. Begge vanlige halspulsårene passerer gjennom thoraxens øvre åpning i nakkeområdet i vertikal retning.

Søvnende arterier er ikke iboende forgrening, men på nivået av den øverste brusk av skjoldbruskkjertelen, er hver av dem delt inn i en intern halspulsår (ICA) og en ekstern halspulsårer (NSA).

Tildeling av eksterne karotisarterier - å levere nyttige stoffer til ansiktsområdet, og internt - for å gi blodtilførsel til hjernen.

Bifurcation er stedet der det oppstår blokkering av carotisarterie (delvis eller fullstendig), det vil si på et hvilket som helst sted for innsnevring (anastomose eller divisjon på grenen). Ifølge hjertekirurger kan en høy forekomst av aterosklerotisk patologi og andre blodkar mistenkes for blokkering på stedet for bifurkering.

Viktig! Mer enn 20% av patologiene til cerebral blodstrøm forekommer sammen med stenose av karotisarterier (karotid - disse er karotisarterier). En liten andel av dem passerer asymptomatisk, i de fleste tilfeller manifesterer de seg som hjernesykdommer, som bærer fare for pasientens helse og liv.

Bare tidlig diagnose kan stoppe patologiske prosesser.

årsaker

I henhold til tilstanden til den ytre grenen, er sannsynligheten for forekomst og alvorlighetsgrad av iskemi bestemt. Årsakene til hjerteslagets stenose og fullstendig obstruksjon er sykdommer i utkastningsformen.

Slik som:

 • Sykdom av fartøy med gradvis utslettelse (endarteritt);
 • Tykkelse av arterievegger på grunn av lipid- og kolesterolavsetninger, og dannelsen av aterosklerotiske plakker som forårsaker sammenblanding og blokkering av arterier (aterosklerose);
 • Ikke-spesifikk aortoarteritt (aortic arch syndrome, Takayasu sykdom, fravær av puls sykdom).
Okklusjon av karoten arterie

Predisponerende tegn på utvikling av stenose av halspulsåren:

 • Alkohol og nikotinavhengighet;
 • fedme;
 • Passiv livsstil;
 • Diabetes mellitus;
 • Andre endokrine sykdommer;
 • Unormal plassering;
 • Lesjon av myokardiet;
 • Alder (senile) endres, spesielt hos menn;
 • Tilnærming til å øke blodtrykket;
 • Arvelig predisposisjon - vanligvis manifestert av tortuosity av en eller begge ICA, karene og kinks av karene, og dermed hemodynamisk signifikant stenose opptrer i en tidligere alder;
 • En økt mengde kolesterol i blodet.
til innholdet ↑

Klassifikasjon av stenose av karoten arterier

I henhold til anbefalingene fra internasjonale studier, utføres det i henhold til graden av stenose av dette fartøyet. For å utføre analysen, bruk CTA (computer tomography angiography), som viser tilstanden, strukturen og utviklingen av patologiske prosesser av karoten arterier.

Innsnevringskoeffisienten er definert som forholdet mellom diameteren i okklusjonssonen og sonen nærmest den normale størrelsen.

KTA - datamaskin tomografi angiografi bidrar til å bestemme tilstanden av blodårer

Hva menes med normal sone:

 • Størrelsen på delen av ICA;
 • Over bifurcationsstedet;
 • Størrelsen på den vanlige karoten arterien (OCA), ligger under munnen på 2-4 cm.

I følge denne klassifiseringen bestemmes følgende grader av plugging av karoten arterier, i henhold til størrelsen på rommet i dem:

 • En liten grad (1% - 29%) - er asymptomatisk, cerebral iskemi er fraværende, men tegn på stenose med spesialutstyr bestemmes;
 • Moderat (30% - 49%) - En liten innsnevring kompensert av laterale eller forbigående ruter av blodstrømmen;
 • Uttrykt (50% - 69%) - uttalt, klinisk identifiserbar;
 • Subkritisk (70% - 79%) - høy risiko for sirkulasjonsforstyrrelser;
 • Kritisk (80% - 99%) lumen innsnevret til en grad farlig for livet:
 • Over 99% - fullstendig stenose av fartøyet.

Hvis aterosklerose ble årsaken til stenose av karoten arterier, så er den klassifisert etter tegnene:

 • Ved formen av innskudd - homogene og heterogene plaketter;
 • I prevalens - lokal eller brennstofftype - opp til 15 mm, plakk av langstrakt type - over 15 mm;
 • I utseende - segmental, semi-konsentrisk, konsentrisk;
 • I form - jevn og ujevn;
 • På kompleksiteten av patologier - ukomplisert, med sårdannelse, blødning, trombus i lumen.

Patogenesen av stenose av karoten arterien skjer:

 • hemodynamisk- den cerebrale delen av fartøyene smalrer så mye at den taper ca. ¾ av det nødvendige volum blod;
 • microembolic - klynger av kolesterol er atskilt intravaskulære substrater (blodpropper) med krystaller av kalsiumoksalat og begynne sin bevegelse i de mindre fartøyer av øye og hjerne, og er den "plugg", og forårsaker hjernebark-infarkt;
 • trombotisk- stenosen går over til en fullstendig okklusjon av karene, noe som forårsaker et omfattende infarkt i sonen til den midtre cerebrale arterien.
  De mest sårbare i denne forstand er bifurkasjonsstedet og de første delene av den vanlige halspulsåren.
Carotid trombus til innholdet ↑

Symptomer på stenose av halspulsåren

Ved første fase av vaskulær okklusjon er problemet ikke synlig, det går nesten asymptomatisk uten å forårsake hemodynamisk signifikante forstyrrelser.

Men som det skrider frem, og karotidarterien ikke kan takle levering av den nødvendige mengde av blod til hjernen, blir den reflektert i form av cerebral ischemi og nevrologiske manifestasjoner, ligner symptomene på slag, fordi spesifikke symptomer på denne sykdommen er fraværende.

Videre forverres situasjonen: TIA (forbigående iskemiske angrep) er forårsaket, de er forbigående og forsvinner helt innen 24 timer.

De er preget av følgende symptomer:

 • Plutselig svimmelhet, vestibulær ataksi - desorientering i rommet, vanskeligheter med selvbevegelse;
 • Hyppig hodepine i oksipitale delen;
 • Årsaker til kortsiktig synkope
 • Visuell forstyrrelse, "gardin" på høyre eller venstre side av øyet, forbigående blindhet i ett øye;
 • Døsighet og tretthet
 • Svakhet i lemmer;
 • Kvalme ledsaget av oppkast;
 • Forskjellige psykiske lidelser eller amnesi.

Viktig! Det er nødvendig å forstå at hvis symptomene manifesteres, er det langt fra begynnelsen. Derfor må behandlingen påbegynnes umiddelbart. Du kan be om hjelp selv eller spør dine slektninger hvis du ikke kan gjøre det selv.

Det kan ikke være noen TIA, men kronisk cerebral iskemi, hvor irreversible prosesser også forekommer, som aterosklerose av cerebral og precerebral, inkludert carotid, arterier. Hjernens iskemi gjør folk til slutt funksjonshemmede eller fører til døden.

Alt som du kan skrive av for tretthet eller alder, er faktisk tegn på krenkende encefalopati og symptomer på stenose i livmoderhalsen.

Men i begynnelsen - det kan være vanskeligheter av ulike slag, som redusert effektivitet, glemsomhet, konsentrasjonsproblemer, nervøsitet, kommunikasjonsproblemer.

En høy grad av okklusjon av høyre eller venstre karotidarterie (PVAA eller LVSA), betyr at brudd er mye mer komplisert enn det forbigående iskemiske angrepet.

Imponerende størrelse plakkruptur, skaper trombe som overlapper sirkulasjon i karet og føre til iskemisk slag (cerebralt infarkt med celler som dør av) eller små partikler strømmer inn i mindre skip, og treffer en del av hjernen.

diagnostikk

Hvis det er tegn på stenose, bør du søke førstehjelp. Samtidig kan den behandlende legen ikke umiddelbart diagnostisere symptomer som, som allerede nevnt, ikke er spesifikke. For dette gjennomføres en rekke studier, hvor resultatene blir diagnostisert og behandling foreskrevet.

Metoder for diagnose:

 • KTA;
 • EKG i hjertet;
 • BAC;
 • Generell analyse av blod og urin;
 • Ultralyd av karoten arterier.
Diagnose og utførelse av CT angiografi av cerebral fartøy gir det mest detaljerte resultatet.

Teknikken for å introdusere et arterielt kateter utføres under lokalbedøvelse og gir mulighet til å samle blodtrykksdata og fri tilgang til hyppig blodoppsamling for etterfølgende laboratorieundersøkelse.

Før diagnosen er ikke tillatt innen 10 timer for å spise mat og drikke - i minimumsbeløpet. Det anbefales også at vannprosedyrer og preparering av inguinsonen for kirurgi (barbering) anbefales. Bilder og resultater vil gi nødvendig informasjon til terapien.

Behandling av stenose

profil eksperter

Hvem behandler karotisarterier - bestem terapeut og nevrolog, da sykdommen er ved krysset mellom hjerte- og hjernepatologier.

Hvilken lege er involvert i behandlingen av vaskulær sykdom:

 • Neurolog - om nødvendig behandling av cerebral fartøy;
 • Kardiolog - terapi av arterier og lymfatiske systemer;
 • Angiolog - spesialist i lidelser i arteriene og lymfatiske systemet;
 • Phlebologist eller vaskulær kirurg - engasjert i ulike vaskulære sykdommer, gjennomfører kirurgisk inngrep.

Og hvis diagnosen bekrefter den patologiske graden av karotisarterosens stenose, foreskrives en behandling, som kan medisineres og opereres.

Tradisjonell behandling av innsnevring av karoten arterier med medisiner kan være akseptabelt dersom blodstrømmen til cerebral karene beveger seg relativt normalt, og stenose er ukritisk.

Les Mer Om Fartøyene