Gjennomgang av vaskulitt: hva er det, årsakene, symptomene og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Karakteristisk for vaskulitt, hva slags sykdom, og hvordan å behandle den. Typer av patologi, behandlingsmetoder.

Vaskulitt - hva er det? Dette er en gruppe sykdommer ledsaget av betennelse og påfølgende nekrose (nekrose) i vaskulærveggen. Denne gruppen av patologier fører til en betydelig forverring av blodsirkulasjonen i vevet rundt karet. Ulike former for disse plager har både karakteristiske og generelle symptomer (feber, vekttap, ikke-ekstruderende utslett, leddsmerter). I fravær av behandling kan primærfokus spredes og forårsake skade på andre vev eller organer. Derefter kan sykdommen føre til uførhet og til og med dødenes begynnelse.

Mens vaskulitt fortsatt er dårlig forstått, og eksperter ikke har kommet til en felles mening om årsakene til og mekanismene for betennelse, klassifikasjon og taktikk for terapi. Nå er denne sykdommen tilskrives systemiske bindevevssykdommer, og behandlingen foregår av reumatologer. Om nødvendig kan smittsomme sykdommer og dermatologi brukes til terapi.

Ifølge statistikk er vaskulitt like ofte rammet av både menn og kvinner, og oftest oppdages de hos barn og eldre. Hvert år øker antallet slike reumatologer, og eksperter mener at denne økningen i forekomsten er forbundet med ukontrollert inntak av immunstimulerende midler og miljøforringelse.

Typer av vaskulitt

En slik sykdom, som vaskulitt, er klassifisert i henhold til forskjellige parametere.

Grunnårsaken er følgende to former for sykdommen:

 1. Primær - Veggmasse tap er forårsaket av uforklarlige årsaker, det er antakelig fremkalt av funksjonsfeil i immunsystemet.
 2. Sekundær - tap av karveggen er en reaksjon på infeksjon (tuberkulose, hepatitt, syfilis), systemiske lesjoner (kollagen, systemisk lupus erythematosus, reaktiv artritt), sarkoidose, kreft svellet parasittangrep eller kjemikalier.

Sværheten i strømmen av vaskulitt kan være:

 • lys grad - manifesteres bare neobyloj et utslett og ikke forårsaker forverring av generell eller felles status;
 • moderat - pasienten har en kraftig utslett, ledsmerter, blod i urinen, og den generelle tilstanden er moderat alvorlig (tap av appetitt, svakhet);
 • alvorlig - pasienten har et kraftig utslett, signifikante brudd i organene og leddene, lunge- og tarmblødning, utvikle nyresvikt, og den generelle tilstanden er alvorlig.

Avhengig av type betente kar, er følgende former for vaskulitt skilt:

 • kapillær - betent kapillærvegger;
 • arteriolitis - arteriolære vegger er betent;
 • arteritt - arterielle vegger er betent;
 • flebitt - venøse vegger er betent.

Avhengig av plasseringen av de berørte fartøyene, utmerker seg disse former og varianter av vaskulitt:

Giant celle temporal arteritt

Herslag av huden - kutan leukocytematøs angiitt, ​​nodulær periarteritt, kutan arteritt

Felles skade - hemorragisk vaskulitt

Hjerteslag - isolert aorta

Generelle symptomer

Symptomer på vaskulitt er ekstremt varierte, og det mest karakteristiske tegn på disse plager er utslett på huden. Graden av alvorlighetsgrad av tegn på sykdommen og pasientens generelle tilstand avhenger i stor grad av form og type vaskulitt. I alvorlige tilfeller og i fravær av behandling, kan sykdommen bli årsaken til funksjonshemning eller utbruddet av et dødelig utfall.

Tegn på hudutslett i vaskulitt kan varieres, men mange av dem gjør det mulig å skille denne sykdommen fra andre:

 • Utseendet på utslett er ofte forbundet med en overført infeksjon;
 • Utslippet ser ut mot bakgrunnen av allergi, systemisk, autoimmun eller reumatisk sykdom;
 • Utslett er relativt symmetrisk;
 • de første elementene i utbruddene vises på beina (vanligvis i shinens område);
 • Elementer av utslett er predisponert for blødning, ødem og nekrose;
 • Utsløpet er ofte representert av forskjellige elementer som endrer farge, størrelse og form over tid.

Hos pasienter med vaskulitt kan disse typer utslett oppdages:

 1. Flekker. De er røde eller rosa, ikke overstiger elementene i utslett over hudnivået. Forårsaget av blodstrømmen som respons på betennelse.
 2. Hemorragisk purpura. Elementer av utslett forekommer med betydelig skade på fartøyets vegg og blødning. Utslettene kan lignes på flekker eller telangiectasier av krystallklart farge. Dimensjonene til elementene med ujevne konturer kan nå 3-10 mm. Etter en stund blir utslettene blå, og deretter får du en gulaktig nyanse. Etter å ha presset forsvinner utslettet ikke.
 3. Urticaria. Slike utslett er provosert av en allergisk reaksjon og ledsages av brennende, prikkende og kløe. Det manifesterer seg i form av rosa eller røde bobler med uregelmessige konturer.
 4. Subkutane noder. Slike elementer i utslett er forårsaket av ukontrollert vekst av bindevev og epidermier. De er hevet halvcirkelformede eller flate knuter. Størrelsen kan variere fra noen få millimeter til 1-2 cm. De er smertefulle, og til slutt kan et nekroseområde vises i senteret på grunn av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Deretter blir huden i dette nodemiddelsortet svart og begynner å rive bort.
 5. Bubbles. Brudd på permeabilitet av vaskulære vegger på det bestemte stedet i en blodkanal fører til en utgang av en flytende del av et blod under en hud. Bobler større enn 5 mm vises på slike steder. De er fylt med gjennomsiktig innhold, der blodinneslutninger kan være til stede.
 6. Sår og erosjon. De subkutane noder som danner i vaskulitt, disintegrerer med tiden, og erosjoner (overfladiske skader) eller dypere huddefekter - sår-forekommer i deres sted. Når de blir smittet, kan de bli nagged.

rus

Vaskulitt ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser, som fører til dannelse av toksiner, forgiftning av kroppen og endring av metabolisme. Disse prosessene fører til at pasienten har følgende symptomer:

 • redusert toleranse for fysisk aktivitet og svakhet;
 • forringelse av appetitt og vekttap (opptil 0,3-1 kg hver måned);
 • hyppig døsighet
 • hodepine (graden av intensitet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen);
 • økning i temperatur til 37,5-40 grader (avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen).

Nervesystemet

Effektene av toksiner og skade på nervesystemet forårsaket av sirkulasjons- og blødningsforstyrrelser i vaskulitt forårsaker følgende symptomer:

 • skarpe endringer i den psyko-statiske tilstanden;
 • Anfall og kramper;
 • muskel svakhet, ufullstendig lammelse av armer og ben,
 • endringer i følsomhet (oftere av typen "sokker" og "hansker" - det vil si i disse områdene av kroppen);
 • Blødninger i hjernen, som fører til utvikling av hemorragisk hjerneslag.

Visuelle forstyrrelser

Utilstrekkelig blodtilførsel til vaskulitt og fôring av de visuelle organene kan forårsake en- eller tosidig lesjon:

 • stadig progressiv forverring av synet (opp til fullstendig blindhet);
 • puffiness og rødhet i øyet;
 • følelse av vanskeligheter i bevegelsen av øyeeballet;
 • fremspring i øyet.

Skade på luftveiene

Tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon og et brudd på permeabiliteten av vaskulære vegger i vaskulitt fører til hevelse og betennelse i ulike deler av luftveiene. Som et resultat kan følgende sykdommer i luftveiene utvikles:

 1. Langvarig rennende nese.
 2. Langvarig bihulebetennelse og bihulebetennelse.
 3. Ødeleggelse av bonyveggene i den maksillære bihule eller neseseptum.
 4. Langvarig bronkitt med astmatisk komponent.
 5. Bronkial astma.
 6. Pleuritt.
 7. Lungebetennelse.
 8. Bronchoektatisk sykdom.

Ved brudd på veggene på fartøyene utvikler pasienten broncho-lungeblødninger av forskjellig intensitet.

Nyreskade

Mange varianter av vaskulitt fører til nedsatt ernæring og nyrefunksjon. I første omgang viser pasienten tegn på en reduksjon av funksjonen, manifestert av følgende symptomer:

 • lav ryggsmerter;
 • feber,
 • hevelse;
 • reduksjon i volumet av utskilt urin;
 • protein og blod i urinen.

Deretter blir krenkelsen av blodsirkulasjon og ernæring i nyrevevene mer uttalt, og vevene i disse organene påvirkes mer massivt. På grunn av slike endringer utvikler pasienten akutt, og deretter kronisk nyresvikt.

Lesjon av ledd

Vaskulitt ledsages av nederlaget til fellesposen, som skyldes inntrenging av væske inn i den, utvikling av betennelse og hevelse. Den første som lider er kneleddene, og pasienten har følgende symptomer:

 • rødhet, hevelse og utslett i kneet;
 • intens smerte, som fører til vanskeligheter med motorfunksjonen.

Noen dager senere går den inflammatoriske prosessen til nabolandene og smerten i knærne blir svakere. Vanligvis blir disse fellesskader eliminert og fører ikke til irreversible konsekvenser.

Fordøyelser i fordøyelsessystemet

Tapet på veggene i mesenteriets og tarmens kar gir et brudd på blodsirkulasjonen og fører til blødninger. Som et resultat utvikler en inflammatorisk reaksjon og følgende symptomer vises hos en pasient med vaskulitt:

 • paroksysmale og intense smerter i magen, intensiverer om en halv time etter å ha spist
 • kvalme og oppkast;
 • Hyppige avføring av vannaktig natur (noen ganger med blodinneslutning).

Massiv vaskulær skade kan forårsake atrofi, gradvis ødeleggelse og ruptur av tarmveggen. Med slike store skader utvikler pasienten peritonitt.

behandling

Behandling av vaskulitt bør være omfattende, og dens taktikk avhenger av alvorlighetsgraden og typen av sykdommen. Det kan utføres på poliklinisk basis eller i en reumatologisk avdeling.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av en pasient med vaskulitt er som følger:

 1. Moderat eller alvorlig form.
 2. Debut eller forverring av sykdommen.
 3. Graviditetstiden.
 4. Barns alder.
 5. Hemorragisk vaskulitt.

I løpet av den akutte fasen av utslett anbefales det at pasientene overholder sengenes hvile, fremmer forsvunnet utslett og stabilisering av blodsirkulasjonen. En uke etter utseendet til de siste elementene i utslettene, blir regimet gradvis utvidet.

Medisineringsterapi

Valget av disse eller andre legemidler til behandling av vaskulitt kan kun utføres av en lege som tar hensyn til pasientens undersøkelsesdata, alvorlighetsgrad og type sykdom. Med en mild form for medisiner foreskrevet i 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - ca 6 måneder, og med en tung - opp til et år. Hvis vasculitt er tilbakefall, blir pasienten behandlet med kurs i 4-6 måneder.

For behandling av vaskulitt kan følgende legemidler brukes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske (Orthofen, Pyroxicam, etc.) - eliminere betennelsesreaksjoner, ledsmerter, hevelse og utslett;
 • antiaggreganter (aspirin, kurantil, etc.) - fortynnet blod og forhindre dannelse av blodpropper;
 • antikoagulantia (heparin, etc.) - sakte blodpropp og forhindre trombose;
 • Enterosorbents (Nutricles, Thioverol, etc.) - bind i lumen av tarmtoksiner og bioaktive stoffer dannet under sykdom;
 • glukokortikosteroider (Prednisolon, etc.) - har en antiinflammatorisk effekt i alvorlig vaskulitt, hemmer produksjonen av antistoffer;
 • (. azatioprin, cyklofosfamid, etc.) cytostatics - tilordnes ineffektivitet av glukokortikosteroider og rask progresjon vaskulitt, undertrykke produksjonen av antistoffer;
 • antihistaminer (Suprastin, Tavegil, etc.) - er kun foreskrevet for barn i de første stadier av vaskulitt i nærvær av et stoff eller matallergi.

Ikke-medisinering

Vaskulitt for blod rensing av stoffer som forårsaker og forverrer sykdommen, kan den behandlende lege anbefale at en pasient som bærer forskjellige teknikker gravitasjons blod kirurgi:

 1. Immunosorpsjon - venøst ​​blod blir renset ved å passere gjennom et apparat med en immunosorbent.
 2. Hemosorption - blodet går gjennom planten med en sorbent som renser den av antistoffer, immunkomplekser og antigener.
 3. Plasmaferese - blodet passerer gjennom et spesielt apparat som renser eller erstatter plasma.

Hypoallergen diett og ernæring

Vaskulitt prediserer ofte for forekomsten av en allergisk reaksjon, og for å forhindre en slik komplikasjon anbefales det at pasientene utelukkes fra følgende diettprodukter:

 • egg;
 • sjokolade;
 • frukt og bær av rød farge (spesielt jordbær og jordbær);
 • sitrusfrukter;
 • honning, kongelig gelé, pollen;
 • produkter med smakforsterkere, stabilisatorer, fargestoffer og ikke-naturlige smaker (pølser, smaksatt oster, pates, chips, sjetonger, etc.);
 • sopp;
 • baking fra deig;
 • hermetikk;
 • kaffe og sterk te;
 • skarp, saltet og stekt mat;
 • alkohol;
 • Individuelt utålelige produkter.

Med tegn på nyreskade anbefales det at diett nr. 7 følges, og dersom fordøyelsessystemet er skadet, kosthold nr. 4.

Fytoterapi, ikke-tradisjonelle og folkemetoder

Selvbehandling av vaskulitt er uakseptabelt, siden å ta visse medisinske urter kan provosere en allergi og forverre sykdomsforløpet. I fravær av kontraindikasjoner, kan reumatologen anbefale følgende fytopreparasjoner, ukonvensjonelle og folkemetoder:

 • lakrisrot;
 • phytocenoser basert på calendula, horsetail, poplar knopper, svinger, elderberry blomster, peppermynte, yarrow, etc.;
 • hirudoterapi (medisinsk leeches).

prognoser

Prognosen for denne sykdommen avhenger av dens type og form, pasientens alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og aktualiteten til initiering av terapi. Den femårige overlevelsesrate for pasienter med alvorlig vaskulitt, hvis behandling ble startet umiddelbart og ved bruk av glukokortikosteroider og cytostatika, er 90%. Uten tidsbegrenset terapi er denne indikatoren bare 5% og fører til funksjonshemning og død.

For å forverre prognoser ved vaskulitt kan slike kliniske tilfeller:

 1. Nederfall av nyrene.
 2. CNS lesjon.
 3. Nedfallet av koronarøyene og aorta.
 4. Tapet i fordøyelsessystemet.
 5. Utvikling av vaskulitt etter 50 år.

Disse fakta betyr at personer med slike sykdommer trenger konstant oppfølging og streng overholdelse av all doktors anbefalinger. Denne holdningen til deres helse vil hjelpe dem med å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Hemorragisk vaskulittfotosymptomerbehandling

Ofte behandles pasienter av leger som har hemorragisk vaskulitt. Det er ledsaget av et mangfoldig klinisk bilde og kan føre til ulike ubehagelige konsekvenser. Sykdommen kan manifestere seg uavhengig av alder, men småbarn opptil tre blir sjelden syk av dem. Generelt forekommer patologien hos barn i alderen 4-12 år. Iasculitis, bilder, symptomer, behandling denne sykdommen vil bli diskutert i denne artikkelen.

Hemorragisk vaskulitt: Hva er denne sykdommen, bildet


Hva er iasculitis, bilder, symptomer, behandling denne sykdommen? Hemorragisk vaskulitt er en patologi der kapillærene i huden, leddene, tarmkanalen og nyrene påvirkes. Terapi av denne sykdommen utføres på en komplisert måte. Enn å behandle en sykdom?

Behandling av symptomer på vaskulitt, foto som presenteres nedenfor, utføres under tilsyn av en lege. Han foreskriver medisiner, fysioterapi, massasje, hydroterapi, fysioterapi.

Behandling hos voksne og barn er praktisk talt den samme. I løpet av sykdommen kan spesialist anbefale ulike prosedyrer, endre behandlingsplanen, med tanke på pasientens tilstand.

Vaskulitt: symptomer og årsaker


Før vi analyserer hva som er iasculitis, bilder, symptomer, behandling denne sykdommen, bør du forstå hva som er årsakene til denne patologien? Det er umulig å si nøyaktig hva som skjedde som følge av forekomsten av vaskulitt, ingen lege, så årsakene er ikke nettopp etablert. Spesialister forbinder denne sykdommen med noen faktorer. Så personen som har hatt:

 • smittsomme patologier, spesielt hvis de var inflammatoriske prosesser av akutt eller kronisk form som utviklet seg i øvre luftveier, eller meslinger, kyllingpokker, feber, streptokokk sykdom;
 • traumer og annen skade på hud og blodårer;
 • skade på høy dose solstråling, stråling;
 • allergier mot medisinske produkter, produkter, insektbitt;
 • rus;
 • helminthic invasjoner;
 • endringer i kroppen på grunn av utviklingen av svulster som har et ondartet eller godartet kurs;
 • endringer i den kvinnelige kroppen under graviditet;
 • feil i prosessen med metabolisme i tilfelle utvikling av endokrine patologier;
 • arvelighet.

Hvis hemorragisk vaskulitt forekommer hos voksne, er det oftest hos eldre, når beskyttelsesmekanismen for immunitet svekkes.

Symptomatisk av denne sykdommen oppstår uventet, ingen foreløpige tegn blir observert. Gradvis begynner manifestasjonene å uttrykke seg mer levende. I de fleste tilfeller stiger pasientens kroppstemperatur, den generelle tilstanden forverres, svakhet og hodepine utvikler seg. Denne symptomatologien refererer til tegn på beruselse. Men de kan ikke bli diagnostisert med dem, siden så mange sykdommer oppstår.

Det mest uttalt symptomet er utslett på kroppen. Det kan lokaliseres på føttene, baken, bena, sjelden funnet på magen, armer, rygg. Utslett på ansiktet, palmer, vises ikke nakken i det hele tatt, hva legen tar hensyn til i differensial undersøkelsesmetoden.

Utslett kan manifestere seg i forskjellige former:

 • små blærer med rød tint;
 • Papler som blir blek hvis de skyves
 • rødaktige papiller som ligger på munnhinne i munn og strupehinne
 • Nodes med en lilla farge;
 • blåmerker av liten størrelse.

I diameter utslett på hendene og andre deler av kroppen kan nå 1 cm. Manifestasjoner varer opptil 4 dager, hvorpå de blir blek og forsvinner gradvis helt. I en uke kan pasienten forvente et annet utslett.

På det tidligste tidspunktet av patologien ser det ut som en liten petechial utslett, som ligger på skinnene og den øvre delen av føttene.

Sammen med kutan manifestasjoner av pasienter, blir det forstyrret av alvorlig kløe, puffiness av leppene, øyelokkene, perineum. Ved palpasjon forårsaker utslett smertefulle opplevelser. Etter at den forsvinner, forblir de pigmenterte flekkene på kroppen, som i løpet av den gjentatte tilstanden er skumle.

Også symptomene på hemorragisk vaskulitt inkluderer skade på indre organer og ledd. Pasienten kan lide smerte under motoraktivitet, hevelse, rødhet i kroppen. Forstyrrelser i leddets struktur forekommer ikke, men smertesyndromet kan vare i flere timer.

Det er også forstyrrelser i aktivitetene til mage-tarmkanalen, som manifesterer seg i form av kramper magesmerter, kvalme og oppkast, blod i avføringen utladning, som resulterer fra blødning av tarmslimhinnen.

I tilfelle at sykdomsbehandling ikke er ferdig i tide, kan patologien forårsake alvorlig oppkast, en løs avføring med forurensninger i blodet, som skyldes blødning i mage eller tarm. Blodutslipp er ikke spesielt farlig, de manifesteres i nesten halvparten av pasientene.

Blant annet er det et anemisk sykdomssyndrom

Det uttrykkes av det faktum at pasienten senker nivået av hemoglobin og erytrocytter. Pasienten klager over svimmelhet, generell ubehag, støy i hodet, besvimelse, takykardi.

Faren for vakuum er at det kan oppstå forstyrrelser i nyreaktivitet. Det er denne konsekvensen hos mange mennesker som legger merke til blodutslipp i urinen, så vel som den akutte form for glomerulonephritis av autoimmun natur. Generelt oppstår slike symptomer etter 1-3 uker etter utbruddet.

Med hensyn til luftveiene kan det også oppstå forstyrrelser som forårsaker at pasienten lider av hoste og kortpustethet. I tillegg kan det være blod i sputumet. Også i vaginens symptomatologi er lidelser i nervesystemet, noe som kan føre til negative komplikasjoner. Pasienten kan føle symptomer som ligner på meningitt, encefalitt. For eksempel er en person forstyrret av alvorlige hodepine, koordinering er forstyrret, kramper er utryddet.

Hemorragisk vaskulitt hos barn


Utslett i et barn bør behandles umiddelbart, da negative konsekvenser kan oppstå. Tross alt kan denne sykdommen forårsake farlige brudd på fordøyelsessystemet og nyrene. Når det gjelder mage-tarmkanalen, kan det oppstå sterk blødning, som da kan utvikle seg til peritonitt, noe som kan føre til døden.

Hvis effekter vil påvirke nyrene, da kan glomerulonephritis utvikle seg. I de fleste tilfeller forårsaker det ikke noen kliniske tegn, slik at pasienten ikke føler det. Denne konsekvensen forverrer imidlertid kvaliteten på nyrene, og dermed kan nyresvikt dannes.

Behandling av symptomer på vaskulitt, foto kan ses under, holdes på sykehuset, fordi det er umulig å kontrollere sykdomsforløpet hjemme. Barnets tilstand kan forverre betydelig hvis noen komplikasjoner manifesterer seg. Vanligvis er det nødvendig å overholde sengen hvile i tre uker, samt diettmat.

medisinering behandling inkluderer bruk av sorbenter, antiallergene stoffer, antikoagulanter, disaggregeringsmidler. En plasmafereseprosedyre er også nødvendig. I noen tilfeller kan legen foreskrive antibiotika, kortikosteroider og andre potente legemidler.

Foreldre skal forstå godt at i ingen tilfelle kan man behandle sine barn fra vaskulitt uavhengig hjemme. Ved de første kliniske tegnene er det nødvendig å ta kontakt med legen, og ellers kan konsekvensene være beklagelige.

Vaskulitt hos voksne: behandling


Hvis voksne har mageform, er det nødvendig med intravenøs ernæring. Legene anbefaler at du tar medisiner som forhindrer oppkast, samt narkotika som kan redde pasienten fra smertefulle opplevelser.

Hvis pasienten merker blodfordeling under tømmingen, anbefaler legene slike midler som heparin og anti-agenter. Også medisiner brukes, som er rettet mot å unngå forekomsten av en allergisk reaksjon. For å aktivere immunsystemet, brukes immunosuppressive midler. En obligatorisk medisinering er foreskrevet som prednisolon.

Når sykdommen utvikler seg, transfiseres pasientene med plasma. Anbefaler også plasmaferese. Utslett hos voksne må behandles på sykehuset for å forhindre at patologien blir en kronisk type sykdom.

Vaskulitt på ben: behandling


For å kurere utslett på beina, Mange forskjellige metoder brukes, både tradisjonell og tradisjonell medisin. Under behandlingen, den mest effektive salve, hvordan solkoseril, som tillater å akselerere prosessen med regenerering, og Iruksol, Det bidrar til å rense sår på huden i de områdene hvor blodårene påvirkes.

I kombinasjon med behandlingsmetoden må en pasient utføre øvelser "sykkel"Og"saks". Dette gjør at du kan forbedre sirkulasjonen i beina. Du bør også gjøre en mild strekkmassasje, som vil øke hastigheten på helingsprosessen, og engasjere seg i hydroterapi.

Du kan også behandling med folkemessige rettsmidler. Men før du velger et bestemt middel, bør du alltid konsultere legen din. Tross alt kan noen av komponentene som brukes i dem forårsake en allergisk reaksjon. Urter kan takle den inflammatoriske prosessen i kroppen, styrke immunforsvaret, kvitte seg med smertesyndromet.

De vanligste medisinene er følgende:

 • Samle horsetail felt og elderbær blomster til 60 gram, mynte og yarrow til 40 g. Bland urter, måle 60 gram, hell 500 ml varmt vann, koke, insistere på 12 timer. Drikk 100 g 5 ganger om dagen. Også ved hjelp av denne infusjonen er det mulig å lage applikasjoner på det skadede området i 20 minutter.
 • Lag en blanding av fjell arnica, marigold og sophora japansk. Hell 10 gram urter 200 ml kokt vann, insister i 3 timer, spenne og konsumere 20 ml hver 8. time.
 • Forbered tinkturen på alkohol fra 3 knuste sitroner, blandet med 5 ts cloves, 400 gram sukker og 500 ml alkohol. Væske insisterer på et mørkt sted i to uker. Drikk 20 ml 4 ganger daglig før måltider.
 • Lag en salve fra 200 g birkeknopper, malt til et pulver og blandet med 1 kg fett av nutria. Sett deretter blandingen i ovnen i 3 timer, gjenta den i en uke, avløp og bruk for lokal behandling av berørte områder.

Blant annet, når vaskulitt er viktig for å rense tarmen. Dette kan gjøres ved hjelp av infusjon, for forberedelse som du trenger 40 g av en blanding av samme mengde elecampane, skum, immortelle, malurt, hell 1 liter varmt vann. La stå i 2 timer, avløp. Drikk infusjonen i tom mage, bland like proporsjoner av midlet og vanlig vann, 2 ganger om dagen.

I tillegg kreves blodrensing, for hvilken tykk bønne brukes. Dette gjøres ved hjelp av infusjon, som er fremstilt fra tørkede gressplater, fylt med kokt vann. Legemidlet bør stå om natten for å insistere, belastning og drikke på en tom mage på 100 ml per dag.

Rash Photo

Kosthold med vaskulitt


I behandlingen av denne patologien spiller kostnæringen en viktig rolle. Personer som lider av vaskulitt, fra en rekke frukter, brukes best til å spise grønne varianter av epler. Imidlertid kan de først spises utelukkende i bakt form. Etter to eller tre uker kan du gradvis begynne å bruke dem friske.

Også blant frukt Du kan velge bananer og pærer, som vil gi mange fordeler til kroppen. I dette tilfellet bør du vite at mange pærer ikke trenger å spise, da dette kan føre til funksjonsfeil i fordøyelsessystemet. Disse fruktene anses som ganske tunge for normal fordøyelse av kroppen.

Du kan ikke bruk noen produkter fra familien sitrusfrukter. Også, ikke spis currants, jordbær, persimmons. Frukt som har en rød farge, kan i stor grad skade pasienten. I tillegg bør bruk av ananas, aprikoser, fersken og mango kastes.

Ikke tillatt ta inn slike frukt som gulrøtter, tomater, rødbeter, rød pepper, agurker. Disse produktene har en negativ effekt på pasienten. Du kan spise grønn pepper, courgette, poteter, blomkål. Grønnsaker er best tilberedt eller dampet.

Eksperter forbyder bruk av mat og egg, samt eventuelle produkter der de er tilgjengelige. For eksempel bør man ikke spise pasta, retter med en test som inneholder et stort antall egg.

Derfor må majonesen også bli forlatt.

I pasientens diett er det umulig å inkludere slike meieriprodukter som melk, frukt yoghurt, iskrem, noen oster, hytteost. Det anbefales at du foretrekker forskjellige yoghurt og yoghurt uten tilsetningsstoffer.

Du får lov til å spise ostemasse kaker, ryazhenka og yoghurt. Hvis pasienten liker grøt, så skal preparatet gjøres på vann, du kan legge til litt smør eller krem.

Når det gjelder kjøtt, kan du spise kaninekjøtt, kalkun, biff og fårekjøtt. Det viktigste er at det ikke har høyt fettinnhold. Kyllingprodukter er pålagt å bli fjernet helt fra deres daglige kosthold. Også, man bør ikke spise svinekjøtt, skinke og noen varianter av pølser.

Etter å ha vurdert hva som er iasculitis, bilder, symptomer, behandling Denne sykdommen kan vi konkludere om faren for sykdom. Tross alt kan det føre til negative konsekvenser, som noen ganger ikke kan helbredes. I dette henseende, når du manifesterer kliniske tegn, bør du umiddelbart konsultere en lege. Bare rettidig diagnose og terapi av patologi vil bidra til å takle raskere med vaskulitt og unngå komplikasjoner.

Kutan vaskulitt: fra små fartøy til store arterier - kan prosessen stoppes?

Som et resultat av betennelse i veggene av karene i dermis og deres impregnering med immunceller, dannes vaskulitt i huden. Deres kliniske manifestasjoner er forbundet med lesjonen av små og / eller medium kutane kar. I halvparten av tilfellene forblir årsakene til sykdommen ukjent, behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av den inflammatoriske prosessen.

Kjennetegn ved sykdommen

Vaskulitt er betennelse i blodårene, som forårsaker ulike symptomer på hudskader, og i noen tilfeller - av indre organer. Veggene i arteriene er impregnert med immunceller - neutrofile leukocytter, gjennomgå nekrose (dø ut). Dette øker permeabiliteten til vaskemuren, blødninger utvikler seg rundt den.

Den patologiske prosessen er ofte forbundet med utfelling av sirkulerende immunkomplekser på indre overflaten av arteriene, bestående av fremmede stoffer som har kommet inn i kroppen (antigener) og beskyttende antistoffer. Slike immunkomplekser, som befinner seg på endotelet i karet, fører til skade og betennelse. Denne utviklingsmekanismen karakteriserer den hyppigste form for patologi - allergisk hudvaskulitt.

Sykdommen kan ha en annen alvorlighetsgrad - fra mindre skade på hudkarene til involvering av arterier i alle indre organer med brudd på deres funksjon. Derfor er hovedverdien ved behandling av pasienter evalueringen av systemiske manifestasjoner av sykdommen.

Årsaker og typer patologi

Klassifiseringsordninger er forskjellige. De er basert på forskjellige kriterier, inkludert størrelsen på de berørte fartøyene, det mikroskopiske bildet, de ytre manifestasjonene av sykdommen og dens årsaker.

Det er følgende hovedtyper av kutan vaskulitt:

Nodulær polyarteritt

Denne betennelsesskade av arterier av middels og liten kaliber, ledsaget av nekrose, uten skade på nyrene, involvering av arterioler, små venøse kar, kapillærer og dannelse av glomerulonephritis.

Wegeners granulomatose

Inflammatorisk prosess i åndedrettssystemet med dannelse av spesifikke inflammatoriske noduler - granulomer og vaskulitt med nekrose av vaskemuren, som påvirker kapillærene, små og mellomstore arterier og årer. påvirker ofte glomeruli i nyrene - nefrit.

The Charge-Strauss Syndrome

Inflammatorisk prosess med overvekt av den allergiske komponenten, som påvirker luftveiene, ledsaget av nederlaget for små og mellomstore arterier, ofte forbundet med bronkial astma.

Mikroskopisk polyangiitt

Betennelse av en nekrotiserende natur med en mindre immunavhengig komponent, som skader oftere kapillærer, mindre ofte større kar med denne sykdommen er det ofte observert nekrotiserende glomerulonephritis og lungeskader.

Lilla Shenlaine-Genocha

Patologi med deponering av immunkomplekser som inneholder antistoffer av IgA-klasse. Sykdommen påvirker små kar, inkludert hud, nyre, tarm, forårsaker smerte eller betennelse i leddene (hud-ledd vaskulitt).

Kryoglobulinemisk vaskulitt

Prosessen påvirker små kar og er forbundet med dannelsen av spesielle proteiner i blodet - kryoglobuliner; I denne patologiske prosessen lider hud og nyrevev.

Kutan leukocytoklastisk vaskulitt (angiitt)

Begrenset betennelse i bare dermale kar, uten involvering av nyrene og andre organer.

Avhengig av den påståtte årsaken til sykdommen, utmerker primær og sekundær hudvaskulitt.

Hos 50% av pasientene kan årsaken til patologien ikke opprettes. Den sekundære formen er oftest forbundet med slike tilstander:

 • smittsomme sykdommer forårsaket av bakterier, hepatitt B, C, HIV, sopp, parasitter (15-20%);
 • inflammatoriske prosesser - revmatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, Sjogren syndrom (15-20%);
 • bivirkninger av legemidler - penicillin, sulfonamider, hypotiazid, orale prevensiver, skadelige pesticider, insektmidler, matallergier for melk eller gluten (10%);
 • ondartede svulster - lymfoproliferative sykdommer, paraproteinemi (5%).

Siden de etiologiske faktorene er forskjellige, er klassifiseringen basert på størrelsen på de berørte karene av største betydning i klinisk praksis. Tegn på kutan patologi vises når de minste kapillærene og karene av middels størrelse er involvert. Derfor er alle former for vaskulitidforskere delt på dette grunnlaget:

 • Det overordnede nederlaget av kapillære og små kar: kutan leukoklastisk, urtikarial vaskulitt og lilla Shenlaine-Genocha;
 • involvering av mellomstore arterier: nodulær polyarteritt;
 • skade på både små og større kar: en kryoglobulinemisk variant, lesjoner i sykdommer i bindevev.

Manifestasjoner av kutan vaskulitt

Eksterne manifestasjoner

Symptomer på kutan vaskulitt bestemmes hovedsakelig av karene hvorav diameter er involvert i prosessen. Ved involvering av små fartøy på overflaten av huden, observeres purpura. Mindre vanlig dannes en papulær utslett, urtikaria, vesikler, liten petechiae, erytem.

Når betennelse i mellomstore fartøy, er det slike hud tegn:

 • netto live;
 • ulcerativ-nekrotisk form for patologi;
 • subkutane noduler;
 • nekrose av fingerens neglefalter.

Vaskulitt med overveiende skade på små kar

Kutan leukocytoklastisk angiitt

Dette er en diagnose, utført ved å utelukke andre årsaker til patologi, ledsaget av betennelse i hudens kar. Utbruddet av sykdommen er ofte forbundet med en akutt smittsom sykdom eller bruk av en ny medisin for en pasient.

Et typisk symptom er en begrenset skade, som oppstår i løpet av noen få uker eller måneder. Ved 10% utvikler en kronisk eller tilbakefallende form av sykdommen. Skader ser ut som purpura, papiller, vesikler, urticaria, ligger på hudområdene utsatt for friksjon.

Allergisk (urticar) vaskulitt

Dette skjemaet forekommer hos 10% av pasientene med kronisk urtikaria. Forskjeller av patologi fra elveblest:

 • lesjonen vedvarer i mer enn en dag;
 • i klinikken er kløe ikke kløe, men brenning av huden;
 • Tilstedeværelsen av lilla og mørkere (hyperpigmentering) i huden på lesjonsstedet.

De fleste tilfeller av urticaria alternativet vises for noen ukjent grunn, men en annen del av dem forårsaket av Sjøgrens syndrom, lupus, serumsyke, hepatitt C eller kreft. Også viktig er den langsiktige effekten av skadelige fysiske faktorer - solstråling eller kald luft.

Urtcary variant er delt inn i 2 former: med normalt og lavt komplement innhold. Komplementet er et system av serumproteiner som deltar i immunitetsreaksjoner. Et skjema med lavt innhold av komplement er sjelden. Det er ledsaget av utvikling av leddgikt, gastrointestinale kanaler, obstruktiv lungesykdom.

Urtikaria form av angiitt

Lilla Shenlaine-Genocha

Sykdom (dens synonym - hemorragisk vaskulitt) blir oftere dannet i barndommen, ofte hos gutter 4-8 år. Det er ledsaget av utseende purpura oppfattes å berøre benene og baken, samtidig med artritt (hud-artikulære formen hemoragisk vaskulitt), nefritt, paroksysmal smerte i magen. Sykdommen oppstår ofte kraftig etter infeksjoner i nasopharynx. Histologisk, i vev, finnes immunkomplekser som inneholder IgA i og rundt de minste karene.

I de fleste pasienter går sykdommen positivt, men hos 20% av pasientene dannes nyreskade (hud-visceral form for hemorragisk vaskulitt). Dette skjer ofte når det er en patologi i voksen alder.

Forstyrrelser i blodkar og nyrer med hemorragisk vaskulitt

Vaskulitt med overveiende skade på middels kar

Denne typen inkluderer nodular polyarteritt. Den har en klassisk og dermal variasjon. Den klassiske varianten er nekrotiserende patologi av mellomstore arterier, ikke ledsaget av glomerulonephritis. Sykdommen er ledsaget av muskulære og leddsmessige smerter, påvirker huden, perifere nerver, fordøyelsesorganer, forårsaker orchitis og kongestiv hjertesvikt. Nyrer lider også, men på grunn av nederlag av mellomstore arterier forekommer hypertensjon og nyrefeil, men ikke glomerulonefrit.

 • purpura;
 • livedo;
 • ulcerative defekter;
 • subkutane noduler;
 • i sjeldne tilfeller - gangrene i huden ved fingertuppene.

I 5-7% av tilfellene er nodular polyarteritt assosiert med viral hepatitt B.

Kutan form av nodular polyarteritt forekommer i 10% av tilfellene av denne sykdommen, og karakteriseres kun ved skade på kroppens ytre omslag. Dette er den vanligste formen for sykdommen hos barn, da er det ofte ledsaget av feber, smerte i muskler og ledd. Hos 20% av pasientene utvikler mononewrites av nedre ekstremiteter.

Hudlesjoner er representert av smertefulle knuter, mindre ofte er det en retikulær lyvedo og gangren av neglefalanger. Denne formen av sykdommen er ofte forbundet med en staph infeksjon, HIV, parvovirus, hepatitt B-sykdom kan opphøre spontant eller blir kronisk tilbakevendende form.

Vaskulitt med små og mellomstore fartøy

Kryoglobulinemisk vaskulitt

Kryoglobuliner er proteiner utfelt ved eksponering for kaldt. De er delt inn i 3 underarter. Den første typen består av IgM antistoffer, de forårsaker blokkering av karene og er ledsaget av blå lemmer eller Raynaud fenomenet. Den andre og tredje type består av antistoffer rettet mot IgG. Kryoglobulinemisk vaskulitt utvikler hos ca 15% av pasientene med tilstedeværelsen av disse proteinene i blodet. Dette antas å skyldes nedbør og aktivering av ødeleggelsen av komplementsystemet.

Opptil 75% av tilfellene er forbundet med viral hepatitt C. Mindre ofte er årsaken autoimmune og lymfoproliferative prosesser.

Hud manifestasjoner er purpura, mindre ofte fenomenet Raynaud, blåmerker, kutane knuter. Systemiske tegn - artralgi, nefrit og perifer neuropati. Det er ledsaget av følsomhet og smerte i lemmer.

Vaskulitt i bindevevssykdommer

Patologien kan forekomme hos pasienter med forskjellige autoimmune sykdommer, innbefattet reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, Sjøgrens syndrom. Reumatoid utførelsesform forekommer i 5-15% av pasienter med revmatoid artritt, vanligvis til en avsluttende stadium av sykdommen og ved høye nivåer (titer) reumatoid faktor.

Huden og perifere nerver påvirkes. Det er en utprøvd purpura, så vel som infarksjoner og nekrose av bløtvev ved fingertuppene.

Vaskulær skade i tilfelle lupus kan påvirke et hvilket som helst organ, og er vanligvis manifestert med forverring av sykdommen. Sykdommen er ledsaget av blødninger, retikulær livedo, nekrose av huden og overfladiske sår på den.

Patologi i Sjogrens syndrom er observert hos 9-32% av pasientene, påvirker huden og sentralnervesystemet. Alvorlige systemiske lesjoner korrelerer med tilstedeværelsen av kryoglobulinemi hos slike pasienter.

ANCA-assosiert vaskulitt

Antineutrofile cytoplasmiske antistoffer (ANCA) er rettet mot sine egne immunceller og oppdages i mange sykdommer. De er ofte forbundet med tre kutane former:

 • Wegeners granulomatose;
 • Charles-Strauss syndrom;
 • mikroskopisk polyangiitt.

Deteksjon av ANCA bidrar til å diagnostisere disse sykdommene. Disse antistoffene er involvert i utviklingen av sykdommen og er viktige for å forutsi tilbakevendelsen av patologi. ANCA-relaterte forhold kan påvirke et hvilket som helst organsystem, de har alle et kronisk kurs med hyppige tilbakefall.

diagnostikk

Anerkjennelse av sykdommen skjer i flere stadier

Bekreftelse av hudvaskulitt

Når det er involvert i den patologiske prosessen med hud, bør en hudbiopsi utføres ved lesjonene som skjedde 12-24 timer før studien. Dette bidrar til å oppdage nøytrofil vaskulær infiltrering og å diagnostisere.

Hvis en mellomstor arterie mistenkes, kan du trenge en dypere (kileformet) kutan biopsi. Du kan ta materiale fra knuter, vanligvis gir det mer informasjon enn prøver fra kantene av et magesår eller retikulum.

Diagnose av systemiske sykdommer

Etter å ha bekreftet diagnosen kutan betennelse, må legen bestemme alvorlighetsgrad og nederlag av andre organer. Ved ekstern undersøkelse avsløres tegn på indre organer, for eksempel:

 • nasal tretthet;
 • hoste opp blod;
 • kortpustethet;
 • en blanding av blod i urinen
 • magesmerter;
 • brudd på følsomheten av lemmer;
 • feber,
 • vekttap;
 • økning i blodtrykk.

Hvis mistanke om involvering av indre organer eller hvis symptomene på patologi vedvarer i mer enn 6 uker, er ytterligere studier foreskrevet:

 • en utvidet blodprøve;
 • biokjemisk analyse med bestemmelse av nivået av urea, resterende nitrogen, kreatinin, leverprøver;
 • diagnose av HIV-infeksjon, hepatitt B og C;
 • bestemmelse av nivået av komplement, reumatoid faktor, antinuclear antistoffer;
 • elektroforese av serum og urinproteiner.

Hvis lungene eller nyrene er sterkt påvirket, foreskrives slike studier:

 • antineutrofile cytoplasmiske antistoffer (ANCA);
 • radiografi av lungene og paranasale bihuler.

Hvis det er mistanke om nodular polyarteritt, utføres angiografi for å vurdere mikroaneurvisen til karene i de indre organene.

Dybdestudie kan andre årsaker til patologi, som virkningen av stoffer, smittsomme stoffer og tilstedeværelsen av en ondartet tumor, bli tydelig. For å bekrefte diagnosen er det ofte nødvendig med biopsi av lungene eller nyrene.

Lignende sykdommer

Differensiell diagnose av kutan angiitt utføres med vaskulære sykdommer, dermatoser og noen andre forhold.

 • lymfocytisk angiitt (pityriasis, koleretisk);
 • blodåresykdom;
 • et livlig-lignende alternativ;
 • andre sykdommer med okklusjon (åpenhet brudd) beholdere (homocysteinemia, DIC, trombocytemi, kriofibrinogenemiya);
 • emboliske tilstander (aterosklerose av perifere arterier, myxom i venstre atrium, Sneddons syndrom);
 • purpura (aktinisk, medikamentrelatert, forårsaket av patologi av blodplater eller koagulopatier).

Av gruppen dermatoser er det nødvendig med differensialdiagnostikk med typiske manifestasjoner av lupus først og fremst.

Endelig bør patologi differensieres med kutant lymfom (sopp mykose), amyloidose og traumatiske lesjoner.

komplikasjoner

Betennelse påvirker karene ikke bare av huden, men skader ofte de indre organene. Dette kan føre til komplikasjoner, fra relativt små hudsår til alvorlig multisorgfeil. Således er lilla Shenlaine-Genocha ofte komplisert av nephritis.

I tillegg, med denne patologien, er aktiv terapi rettet mot å undertrykke immunitet og betennelse. Som et resultat øker følsomheten av organismen mot infeksjoner.

terapi

Omtrent halvparten av pasientene har hudbetennelse forbundet med infeksjon, inflammatorisk eller ondartet sykdom. I slike tilfeller foreskrives behandling av den underliggende patologien. Med viral hepatitt B og C er antivirale midler foreskrevet.

Behandling av kutan vaskulitt inkluderer slike generelle tiltak:

 • fred og varme for det berørte lemmet;
 • forhøyet posisjon;
 • eliminering av friksjon mot klær og andre mekaniske effekter.

Med begrensede hudlidelser foreskrives kolkicin. Når det er ineffektivt, brukes immunosuppressive midler, pulsbehandling med glukokortikoider. I alvorlige tilfeller brukes metotrexat, azathioprin, syklosporin.

Hvis denne behandlingen er ineffektiv eller kontraindikasjoner, brukes intravenøse immunoglobuliner og plasmaferese.

Midler for ekstern behandling

 • Fra eksterne midler til behandling av kutan vaskulitt vises bruken av salven "Solcoseryl". Dette stoffet bidrar til å gjenopprette normal epitel, styrke kapillærveggen. Salve brukes til tørrskader, og gelen kan brukes til å helbrede trofasår, og påføres det berørte området med et tynt lag to ganger om dagen til fullstendig helbredelse.
 • Sinaflane bidrar til å fjerne betennelse og ødem i vaskemuren, forhindrer nekrose. Salve blir brukt på lesjoner 1-2 ganger om dagen.
 • Av de eksterne midlene er også nyttige komprimerer med Dimexide. Denne løsningen blandes med vann i like deler, lotionen holdes 15 minutter 1-2 ganger om dagen. Dimexid har antiinflammatorisk, desinfiserende, sårhelende effekt.
 • Videre er det vist anvendelse av midler med panthenol som fjerner gjenværende inflammatorisk reaksjon og beskytter huden.

Eventuell medisinering skal foreskrives av en lege. Dette er en alvorlig sykdom, og med ukorrekt behandling påvirker det indre organer, noe som fører til irreversible endringer i funksjonen deres.

Hvordan behandle hudvaskulitt med folkemidlene?

Oppskrifter av tradisjonell medisin kan bare brukes som et tillegg til hovedbehandlingen etter samråd med en hudlege og reumatolog. Slike midler kan brukes:

 • inntak av infusjon fra en blanding av mynte, horsetail og yarrow med tilsetning av poppelknopper, calendula blomster og elderbær; råvarer tas i like store mengder, insisterer, som te, drikker på en spiseskje 5-6 ganger om dagen;
 • hvis du koke en avkok av disse samme plantene og la den gå i 12 timer, med den mottatte væsken er det godt å lage kompresser i 20 minutter 1-2 ganger om dagen.

outlook

Det langsiktige perspektivet avhenger av typen sykdom. Mange typer vaskulitt passerer selv på egenhånd, og enda mer med dem er effektivt herdede stoffer.

Noen pasienter utvikler imidlertid et kronisk forløb av patologi, og med tilbaketrekking av legemidler utvikles eksacerbasjon.

Med tidlig diagnose og rettidig behandling søker de aller fleste pasienter etterligning og fører et normalt liv.

forebygging

Vaskulitt er ikke en smittsom og ikke smittsom sykdom, og trening og diett spiller ingen rolle i forebyggingen.

Årsakene til sykdommen er helt ukjente. Forskere jobber med å identifisere gener som kan indikere en økt risiko for å utvikle sykdommen i tide for å gjenkjenne den.

Moderne medisiner er ennå ikke i stand til å forhindre utvikling av vaskulitt. Imidlertid gir tidlig diagnose og passende behandling pasienten alle muligheter til å oppnå remisjon og unngå komplikasjoner.

vaskulitt

Vaskulitt er en autoimmun betennelse i beholderveggen. Dette syndromet kan påvirke alle fartøy av forskjellig kaliber: arterioler, årer, arterier, venler, kapillærer. Berørte fartøy kan være overfladisk plassert i dermis, dypere - på grensen til dermis og hypodermis eller i noen kroppshulrom.

Årsaker til vaskulitt

Årsakene til vaskulitt kan være forskjellige faktorer, men oftest er det smittsomme allergiske midler. Med langvarig sensibilisering av kroppen med noe allergen (bokstøv, medisiner, pollen av planter, fluff). Eller med en langvarig infeksjonsprosess (kronisk tonsillitt, otitis, adnexitt, tannskader, soppinfeksjoner).

Noen forskere peker på mulig provokasjon av de første symptomene på vaskulitt ved langvarig eksponering for direkte sollys, noe som er en ekte parallergisk (allergisk fremmende) faktor. Det er tilfeller av utseende av vaskulitt etter behandling av tonsillitt med tubus-kvarts hos mennesker med arvelig disposisjon.

I tillegg bør det tas hensyn til allergiske manifestasjoner etter administrering av visse vaksiner, serum. Et vesentlig sted bør gis til utveksling av biologisk aktive stoffer (mediatorer av betennelse og allergier), samt til alle mulige brudd på funksjonen av blodplasma og koagulasjonskomponent av hemostase.

Når man etablerer årsakene til vaskulitt, er det nødvendig å ta hensyn til tilstanden av cellulær og humoristisk immunitet, fordi noen immunbristtilstander kan føre til vaskulitt. Dessverre er det ikke alltid mulig å fastslå årsakene til organismenes aggresjon mot vevene i fartøyets vegger.

Vaskulitt Symptomer

De første symptomene på vaskulitt er vanlige for de fleste sykdommer, nemlig svakhet, økt tretthet, en liten økning i kroppstemperatur, hodepine og muskelsmerter. Imidlertid, etter en tid med den videre utviklingen av auto-aggresjon av kroppen, begynner symptomene på lesjonen av organet hvis kar er utsatt for den patologiske prosessen. I mange tilfeller kan disse symptomene behandles feilaktig før du utfører en bestemt diagnose av vaskulitt.

Vaskulitt er delt inn i primær og sekundær.

Primær vaskulitt er betennelse i fartøyet, noe som forårsaker skade på organet eller vevet som leveres med blod av dette fartøyet.

Sekundær vaskulitt er en konsekvens av en sykdom (sarcoidose, diabetes, systemisk lupus erythematosus) og ses som et symptom.

Med allergisk vaskulitt i huden, blødninger, knuter, eksudative elementer med hemorragisk innhold, opptrer. Mulige utslett uten hemorragiske elementer, som erytematøse flekker, blærer, vesikler. Slike manifestasjoner kompliserer i stor grad diagnosen. I tilfelle av utslett, kan du noen ganger se en svart skorpe - et hudinfarkt. Dette symptomet på vaskulitt skaper en imaginær likhet med papulær nekrotisk hudt tuberkulose. I noen pasienter er en slik manifestasjon som en blødning under tennene på tærne ganske sjelden.

Vanligvis påvirker utslett i vaskulitten bena, nemlig: underbenet, baksiden av føttene, hofter. I generalisert form av vaskulitt, selv om det er manifestasjoner på underarmenes hud, vil stammen, huden på underekstremiteter fortsatt være mest berørt.

Allergisk vaskulitt, foruten de viktigste kliniske manifestasjoner, bringer mye ubehag for pasientene - leddsmerter, klemme eller brennende smerte, sjelden - kløe på stedet av skader. Det ble registrert tilfeller av pasienters klager om urimelig leddsmerte noen måneder før utseendet av de første utslettene.

Allergisk knottende vaskulitt

Denne gruppen av vaskulider inkluderer akutt og kronisk erytem nodosum og Bazen erytem.

Erythema nodosum akutte inflammatoriske forskjellig danner noder i de fremre og bakre overflater av de nedre ben, kan hudfarge være over dem skifter fra lys rød til blå og gul-grønn (som i resorpsjon blåmerke). Knuter finnes i forskjellige tall, størrelsen kan overstige valnøtten, tett. Med typiske knuter er sjeldne blemmer, papler, kviser, men ikke forekommer sårdannelse, nekrose, arrdannelse. Prosessen fullføres ved fullstendig resorpsjon av formasjonene.

Behcets sykdom er en uspesifikk vaskulitt, årsakene til hvilke er fortsatt ukjente. Det påvirker primært slimhinnene i øynene, munnen og huden (oftere i kjønnsområdet). Denne vaskulitten er preget av dannelse av sår og erosjoner.

Temporal angiitt er vaskulitt, som er ledsaget av langvarig hodepine i templet. Det er oftest funnet hos eldre kvinner, derav det andre navnet - senil arteritt (senil indikerer overvekt av sykdomsskader hos eldre).

bilde av allergisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt forekommer i bindevevssykdommer, som Wegeners granulomatose, systemisk lupus erythematosus, revmatisme.

Vaskulitt med Wegeners granulomatose er manifestert av ødeleggende endringer i veggene til fartøy med forskjellige kalibrer i øvre og nedre delene i luftveiene, samt nyrene. Forskere foreslår at denne sykdommen fremkalles ved innånding av et bestemt antigen. Sykdommen er alvorlig. Pasienter med sårholdige granulomer vises på slimhinnen i munnhulen, nesen og bronkiene. På bakgrunn av disse manifestasjonene utvikler glomerulonephritis, som forverrer alvorlighetsgraden av tilstanden. I vidtrekkende tilfeller lider ofte hjerte, hud, øyne, nervesystemet. Diagnose er basert på å ta en biopsi fra de berørte områdene av slimhinnen.

Vaskulitt i revmatisme er generalisert i naturen. Alvorlighetsgraden av manifestasjoner avhenger av stadium av vaskulitt. Karakteristiske hemorragiske utbrudd endrer ofte lokalisering. I tillegg til dermale manifestasjoner av vaskulitt i revmatisme, blir karer av vitale organer - hjertet, hjernen, lungene, magen, spiserøret og nyrene ofte påvirket. I det aggressive løpet av revmatisme, som er vanskelig å behandle, er intern blødning fra disse karene mulig. Slike konsekvenser, som ofte unngår pasienter, kan føre til dødelig utgang. Dessverre, ifølge statistikk, er mer enn halvparten av pasienter med revmatisme kvinner av ung alder.

Vaskulitt hos systemiske sykdommer, så som systemisk lupus erythematosus er karakterisert ved erytem, ​​follikulær hyperkeratose (fortykkede skalaer epedermisa), hudatrofi og tilstede telangiectasier (spider "stjerne" forsvinne trykkfølsomme lysbilder). Med hensyn til fartøyenes indre organer, de lider ofte på grunn generalisering prosess med lav effektivitet hormonelle stoffer. Nyrearterier, kombinert med en renal autoaggression kalver fører til lupus nefritt. Dette fører i noen tilfeller til en forferdelig komplikasjon - kronisk nyresvikt. Slike pasienter trenger hemodialyse og nyretransplantasjon.

Serebral vaskulitt hos pasienter med systemisk lupus erythematosus kan forårsake blødning under meningene eller til og med i hjernen.

bilde av systemisk vaskulitt

Urtikaria vaskulitt

Urtikarielt vaskulitt (synonymer - urtikarielt vaskulitt, dermal urticarial vaskulitt) - kronisk betennelse i overfladiske kar i dermis, en type allergisk vaskulitt. Den flyter bølget, er ofte tatt for kronisk urtikaria. Typiske hud manifestasjoner er hemorragiske flekker, knuter, vedvarende tette blister som kan vedvare i tre dager. Disse morfologiske elementene er ledsaget av ubehagelige følelser for pasienter - en følelse av å brenne, strekke eller irritere huden, samt smerter i leddene.

Ikke utelukket og en rekke vanlige symptomer - feber til 1 - 1,5 ˚ C, svakhet, hodepine, irritabilitet, smerte i musklene, mage, nedre rygg. I en detaljert studie kan glomerulonephritis oppdages hos pasienter, noe som indikerer generalisering av prosessen. I enkelte tilfeller klager pasienter på alvorlige paroksysmale magesmerter som ikke har en klar plassering, samt en flytende "svart" avføring. Dette kan tyde på et overfølsomt kurs av vaskulitt, en tendens til generalisering.

Diagnose av vaskulitt i denne varianten av strømmen er basert på immunfluorescensmetoder for undersøkelse, samt på den histologiske undersøkelsen av det berørte hudområdet. Ved histologisk undersøkelse er løse, edematøse, lokalt nekrotiske vegger av blodkar synlige, vevssteder er impregnert med blodplasma. I løpet av fartøyet infiltrerer inflammatorisk celle med strekk, med områder som synes å trenge inn i karveggen.

Forskere har etablert forbindelsen mellom mastceller og prosessen med allergiske inflammatoriske vaskulære lesjoner. Disse cellene produserer og akkumulerer biologisk aktive stoffer - histamin, serotonin, heparin, hyaluronsyre. Følgelig, med en grundig biokjemisk og klinisk studie av blod, kan det oppdages en signifikant økning i frekvensene av basofiler, eosinofiler og biologisk aktive stoffer.

Det bør tas i betraktning at selv kutan vaskulitt kan skaffe seg en systematisk karakter og forårsake alvorlig helsefare hos mange organer.

bilde av urticaria vaskulitt

Vaskulitt hos barn

Vaskulitt forekommer ganske sjelden i barndommen, men de har karakteristiske trekk ved perkolering.

Kawasaki syndrom er den primære lesjonen av små og middels diameter fartøy med videre utvikling av destruktive eller destruktive proliferative vaskulitt. Det forekommer hos barn under 7 år. Sykdommen har en systemisk natur, som påvirker hjertekoronene i hjertet, slimhinnen i øvre og nedre delene i luftveiene, lymfeknuter. Har en skarp, rask start med en betydelig temperaturøkning til høy (38 o C) og til ekstremt høye (41 o C) tall.

På bakgrunn av en lang utmattende feber manifesterte symptomer på huden i form av polymorf purpura (scarlatiniform utslett erytematøse plakk) og slimhinnene i luftveiene, øyne, nese, som i stor grad kompliserer diagnose av vaskulitt.

Med en viss tid (1-3 dager) begynner rødmen og fortykning av huden på håndflatene og sålene, noe som begrenser mobiliteten til små ledd på grunn av skarp sårhet. På bakgrunn av disse fenomenene øker cervical lymfeknuter, tungen blir crimson. To uker etter sykdommens begynnelse begynner en perifer storplattskalering på falangene av fingrene eller tærne. I noen tilfeller sprer peeling til hele fingeren. Den overvinnelsen av kardiovaskulære systemet følger den akutte fase av sykdommen, er den farligste komplikasjon koronar aneurismer kan føre til myokardialt infarkt og død. Blant de mer sjeldne lesjonene i de indre organene er meningeal syndrom, gastrointestinale lesjoner, lever- og miltskader og nyreskader de mest sjeldne. Med rettidig diagnose kan Kawasaki syndromet kureres, og konsekvensene kan komme tilbake innen 5-8 år.

Hemorragisk vaskulitt hos barn er delt inn i flere former, avhengig av de rådende symptomene på skade på organer og vev. Nemlig: hud-, hud-, buk-, nyre- og kutane nyreformer. Kutan form kan være enkel, nekrotisk eller ledsaget av kald urtikaria med uttalt hevelse. En enkel kutan form av vaskulitt er preget av dermal hemorragisk utbrudd i form av purpura, noe som stiger litt over friske områder av huden. Innledningsvis er utslett lokalisert på beina, som gradvis sprer seg høyere til lårets indre overflate.

Hudsyndrom går gradvis sammen. I form av migrerende smerter i de store leddene i nedre ekstremiteter, mindre ofte i albuen og skulderleddene. Hos barn blir smerter i leddene observert før utseendet av nye utslett på huden. Mageformen er preget av et mer alvorlig kurs med alvorlig smerte i magen. Barn peker ofte på lokalisering av smerte nær navlen.

Noen ganger er abdominal form av vaskulitt ledsaget av gastrointestinal blødning. I de fleste tilfeller er disse blødninger ikke rikelig og ikke livstruende. Av de mulige komplikasjonene - peritonitt, perforering, intussusception. I nyreform forekommer patologiske forandringer i løpet av 2 eller 3 uker etter sykdommens begynnelse. Ofte registreres nyreskade med mikroskopi av urin. Proteiner og globuliner oppdages. Vanligvis forsvinner disse endringene i indikatorene uten spor, med rettidig tilstrekkelig behandling. Men i enkelte tilfeller må leger kjempe med glomerulonephritis eller nefrotisk syndrom. Nedfallet av lungene, nervesystemet i hemorragisk vaskulitt hos barn, er beskrevet i isolerte tilfeller. Et vanlig trekk ved ulike former for denne sykdommen er tilbøyelighet til generalisering og tilbakevendende kurs.

barn har vaskulittfotografier

En annen type systemisk vaskulitt som oppstår hos barn er nodulær periarteritt. Det er en av de mest alvorlige former for angiitt. Forskerne fant at nesten 30% av pasientene i blodet har hepatitt B. Hovedsymptomene overflatemarkør - høy feber som ikke svare på antibiotika og antipyretika (bare er følsomme for glukokortikoider), hurtig vekttap, hyppig trombose av små arterier, noe som resulterer til iskemi og nekrose av vev. Mulig nekrose av fingertuppene, infarkter av indre organer.

Sykdommen kan føre til mange komplikasjoner - arteriell hypertensjon, nefrotisk syndrom, akutt hjertesvikt, vaskulær pleuropneumoni, xantinresistent bronkial astma. Typiske kutane manifestasjoner er: marmorering av huden eller såkalt livedo (manifestasjoner langs fartøyets grener i form av grener av treet), subkutane knuter langs karene og smertefull hevelse i ekstremiteter. Symptom på "blødningsknude" (beskrevet av professor Romanenko) skjer utelukkende med nodulær periarititt - uavhengig av skader eller fysisk anstrengelse, kan det oppstå blødning fra noden, som kan vare i tre dager. Det tromboangiotiske syndromet manifesteres av alvorlige smerter utover den trombosed arterien, som intensiverer om natten, utmattende barnet ved søvnløse netter.

Senere er det en cyanose i huden, en kald snap, en nedgang i følsomhet, puffiness, en følelse av "krypende skumle." Hvis det ikke er foreskrevet hensiktsmessig behandling, utvikler gangrene mot bakgrunnen av den bakterielle infeksjonen som har gått sammen. Vanligvis slutter denne prosessen med amputasjon av en del av lemmen. Men hvis forsøk på adekvat terapi har blitt gjennomført, kan iskemien elimineres, noe som vil bidra til å opprettholde lemmen.

Av de andre symptomene på vaskulitt bør det observeres begrenset ephemeral ødem og telangiektasi (vaskulære stjerner). Vises på ansiktet, øvre eller nedre ekstremiteter. Ha formen av et armbånd eller en pute. Kan bli feilfortolket og forvirret med elveblest, Quincks hevelse. Forsvinner plutselig og uten spor. Selv med åpenbare symptomer som indikerer nodular periarteritt, blir diagnosen basert på resultatene av en histopatisk undersøkelse av det biopsierte materialet i utslettene.

En annen kompleks form for systemisk vaskulitt er ikke-spesifikk aortoarteriitt. Aorta er et viktig hovedfartøy. Avhengig av plasseringen av lesjonen utskiller flere former av sykdommen: buen tap av aorta og avfalls forgrener det, overvinnelsen av den nedadgående aorta, blandet bue svikt, bryst og buk deler av den, og også mulig ødeleggelse av noen del av aorta, er kombinert med tap av lungearterien. Sykdommen utvikler sakte.

Karakteristisk for denne typen vaskulitt symptomer - mangel eller asymmetri av puls på overdelene kan bli savnet i begynnelsen av sykdommen. For hver type vaskulitt kan ledende symptomer identifiseres. Med lesjoner i abdominal aorta - intermittent claudikasjon, cyanotisk og kaldt snap, smerte under gang, samt brudd på nyrene - proteinuria, hematuri.

Når en primær lesjon i thorakalaorta og lungearterien - kortpustethet, cyanose av nasolabiale trekant, kan "danse carotis" (synlig pulse av halspulsårene i halsen). Med tap av aortabuen kan være sykdommer i nervesystemet - hodepine, neseblødning, svimmelhet, en progressiv reduksjon av synsskarphet og "visuelt halthet" (kortvarig forringelse av synsskarphet ved å endre posisjonen av kroppen, blir legemet roteres, hodet), med forlenget varighet av vaskulitt kan blødning i netthinnen og utbruddet av blindhet. Sluttresultatet er en erstatning av NAA holdbar og elastisk aortisk veggvev på bindevev (herding) med mulig brudd eller tilstopping av hulrommet vegg. I tillegg til konservative behandlingsmetoder, brukes kirurgisk vaskulær plastikkirurgi.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt som en uavhengig sykdom eller som følge av systemisk skade på kroppen, står overfor visse vanskeligheter. For å forhindre feilfortolkning av eksterne (ofte maskerte) manifestasjoner, har mange diagnostiske tester blitt utviklet.

Hovedmetoden i den nøyaktige diagnosen av vaskulitt er histopatologisk undersøkelse. For å identifisere den allergiske karakteren av vaskulitt, allergiske tester, intradermale allergiske tester og immunologiske tester utføres. For å fastslå sykdommen for virus, bakteriell eller sopp i sykdommen i spesialiserte laboratorier, utføres en PCR-test, en polymerasekjedereaksjon. For å utelukke streptokoksenhetens sensitivitet bestemmes anti-streptolysin-O-titeren. Immunologisk (enzymimmunoassay), komplementfiksering (RSK), RPGA og andre laboratorietester benyttes også.

Pass på å gjøre en immunogramstudie, studie av immunkomplekser. Ifølge nyere studier, i den akutte fase av vaskulitt, er det en kraftig økning i mengden av kininogen i blodet, så det er tilrådelig å foreta en analyse som bestemmer aktiviteten til BAS i blodet. Prediktive tester ved behandlingens slutt - Flere analyser av urin og blod, flere studier av kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Vaskulittbehandling

Behandling av ulike former for vaskulitt har betydelige egenskaper. Således, med langsomt flytende kronisk kapillaritt, er det mulig å gjøre uten intensiv generell behandling. Men med så alvorlige patologiske forhold som nodulær periarteritt, er en kompleks generell og lokal behandling med glukokortikosteroider nødvendig.

Terapeutiske tiltak bør rettes mot behandling av den underliggende sykdommen, mot hvilken vaskulitt oppstod (i sekundære former). Det er nødvendig å behandle mulige infeksjonsfelt - karies, tonsillitt, bihulebetennelse, frontalitt, mykose.

Pasienter med vaskulitt med tuberkuloseallergi er foreskrevet phthisiatric konsultasjon, Rifampicin og Ftivazide.

I alvorlig hud- eller hudleddsyndrom brukes ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer i 7 dager med en pause på 5 dager - Reopyrin, Pirabutol 0,025 g etter hvert måltid; Mefenaminsyre til 0,5 g tre ganger daglig; Indometacin eller Ibuprofen to ganger etter hvert måltid. Ifølge indikasjonene gjennomføres 5-7 kurs.

For å gjenopprette elastisiteten og styrken til karveggen, er Ascorbinsyre 5 ml - 5% oppløsning intravenøst ​​3-4 uker; Rutinemessig innenfor 0,005 g etter frokost, lunsj og middag. Etter - dragee inne for 0,3 g 3 ganger om dagen. Disse legemidlene kan erstattes med fytopreparasjoner - infusjon av hofter, avkok av blader av rød og svart currant, tinktur av fjellas, nesel.

Bruken av antioksidanter, for eksempel Retinol, er vist.

Med hodepine og ledsmerter, foreskrives tiaminbromid for 2 ml - 3% intramuskulært hver annen dag i ikke mer enn en måned. Med metabolske endringer i hjertemuskelen, leser EKG vitamin B-12 i kombinasjon med Riboxin 2-tab 2-3 ganger om dagen.

Multivitaminer - Stresstab, Multivit, Unicap, Supradin - 1 tablett om dagen.

Tilordne inducere av interferon - Cycloferon, Neovir, Amizon, Amiksin. Disse stoffene har en antiviral effekt, forbedrer immunforsvaret. Kurs - 5-9 dager, bare 5 kurs.

Nonspecifik immunterapi - Methyluracil 0,5 g til fire ganger daglig, kombinert med lokal applikasjon.

Med omfattende ødem, hemoragisk nekrose - Neogemodez 200-400 ml + 30 mg prednisolon + Askorbinsyre 10 ml - 5% oppløsning for intravenøs injeksjon ved 40 - 60 dråper i minuttet, 2-3 ganger i uken. Bruken av en slik "blanding" av kortikosteroider unngår mange av de bivirkningene som oppstår med inntak.

En ny lovende trend i behandling av vaskulitt er bruk polienzimov - terapeutiske komplekser for oral administrasjon: Vobenzim for 15-18 dager, og i andre Phlogenzym 6-9 om dagen i 1-2 måneder...

For å redusere den inflammatoriske prosessen som brukes Parmidin, Pyridinocarbamate, Phenylbutazole i form av 5% salve.

I økende grad anbefales vaskulitt å bruke nye metoder for hemoterapi - plasmaferese, lymfocytose, hemosorpsjon, aferes av globuliner.

Fysioterapeutiske prosedyrer for vaskulitt - UF i erytematøse doser 10-15 minutter daglig. Fonophorese av antiinflammatoriske stoffer.

Behandling av vaskulitt bør være strengt individuell og godkjent av leger av ulike spesialiteter.

I diett av pasienter bør inkludere matvarer som inneholder store mengder protein, karbohydrater, vitamin C, P.

Ekstern behandling av vaskulitt er indikert i nærvær av sår, foci av nekrose. Bruk salver 5-10% Metiluratsila, Levosin, Troxevasin, Propocyum.

Les Mer Om Fartøyene