Auskultasjon av hjertet.

Lytt til barnet er gjort vertikalt, horisontalt og i posisjon på venstre side. Legen er vanligvis plassert på høyre side av pasienten.

Punkter og orden av auskultasjon.

1 - området av den apikale impulsen (lytter til lydfenomenene fra mitralventilen)

2 - 2 intercostal plass til høyre ved kors av brystbenet (lytte til lydfenomen fra aorta)

3 - 2 intercostal plass til venstre nær kors av brystbenet (lytte til lydfenomen fra ventiler av lungearterien)

4 - den nedre tredjedel av brystbenet i xiphoid-prosessen, litt til høyre for midtlinjen (projeksjon av tricuspid-ventilen)

5- punkt Botkin SP - stedet for vedlegg av 3-4 ribber til venstre kors av brystbenet eller det tredje intercostalområdet (her hele hjertet av hjertet er godt lyttet, samt nakkens fartøy til høyre og venstre). Denne sekvensen av auskultasjon skyldes hyppigheten av skade på hjerteventilene.

Noen regler for auskultasjon:

A. Fordi pustelyder forstyrrer lytte til pasientens hjerte effekter, anbefales det å lytte til pasienten i perioden forsinkelsen av pust - etter et dypt pust og deretter exhaling (hos eldre barn);

B. I utgangspunktet er det nødvendig å evaluere hjertetoner, deres forhold på forskjellige punkter, og deretter ta hensyn til tilstedeværelsen eller fraværet av hjerteklump. Den første tonen tilsvarer en pulsatil innvirkning på halspulsåren eller apikalsken. I tillegg er den vanlige pause mellom første og andre toner kortere enn mellom den andre og den første;

B. Ved å lytte til støyen skal det bemerkes følgende egenskaper: klang, kraft, i hvilken fase av hjertet, kan han bli hørt (systolisk og diastolisk), som en del av den systole og diastole det tar, dens forbindelse med tonene i hjertet, såvel som endring det i forandring av kroppsposisjon eller under belastning;

G. Alle lydfenomener skal avbildes grafisk.

Hos spedbarn, spesielt hos nyfødte, blir hjertetoner noe svekket, i en alder av 1,5-2 år blir de mer uttalt, og i de resterende barndomene er det alltid relativt høyere enn hos voksne. Hos barn av 1. år av livet er den første tonen i hjertet av hjertet høyere enn den andre, noe som forklares av lavt blodtrykk og et relativt stort lumen av blodkar; til 12-18 måneder sammenlignes styrken til første og andre toner i hjerte av hjertet, og fra 2,5 til 3 år, så vel som hos voksne, er den andre tonen til stede. På toppen av hjertet er den første tonen hos barn i alle aldersgrupper høyere enn den andre, og bare i de første dagene av livet er de nesten de samme.

Når du lytter til en pasient med en lege er ikke begrenset til auskultasjon av hjertesykdom i hans fem spesifiserte punkter, og flytter stetoskop over hele regionen av hjertet, og deretter går den til armhulen, subclavia, epigastriet regionen, samt på baksiden.

Ved evaluering av resultatene av auskultasjon av hjertet, evaluerer pasientens barn karakteristikaene for hjertetoner og støy. Hos barn med CCC-lesjoner kan individuelle toner intensiveres eller svekkes. Således kan forsterkningen (fokus) av den første tone i spissen av hjertet blir auscultated ved innsnevring av den venstre atrial - ventrikulær hull (således forsterkede lyden sclerosed flip parti av ventilen), og paroksysmal takykardi.

Forsterkning av den andre tonen over aorta registreres med intens aktivitet av venstre ventrikel, kraftig lukning av aortaklaffene, merket med arteriell hypertensjon, noen ganger i pubertaleperioden hos friske ungdommer.

Aksent annen tone av lungearterien - logg energisk sammenbrudd ventil av fartøyet, noe som reduserer strømmen av høyre ventrikkel. Denne funksjonen blir detektert ved auskultatoriske patent ductus arteriosus, stenose og insuffisiens grabbventil defekter interatrial og interventrikulære skillevegger, pulmonal arteriell sklerose, omfattende pulmofibroze, myokarditt opptrer med stagnasjons fenomener i lungesirkulasjonen.

Accentuering av begge tonene er et tegn på økt arbeid av et sunt hjerte under fysisk anstrengelse, signifikant psykomatisk opphisselse.

Demping av hjertetoner er avslørt i fedme, exsudat perikarditt, emfysem, sammenbrudd, betydelig utmattelse av barnet, hjertesvikt. Svak hjerte lyder hos friske barn i de første månedene av livet. Hjertet i hjertet kan ledsages av en svakhet av en tone: Svakheten til den første tonen i toppet er registrert med aorta ventiler, mangelen på den andre tonen over aorta - med aortaens ventilerte stenose. Det bør bemerkes at intensiteten av lydoppfattelsen av hjertelyder avhenger av lytteknikken. Når stetoskopet presses tungt på babyens bryst, blir lydens lydstyrke svekket.

Split hjertelyder - logg ikke-samtidig sammentrekning av høyre og venstre ventrikkel, så vel som asynkrone kollaps ventiler blokade observert med det atrioventrikulær node, en av grenblokk, myokarditt, hjertesykdommer og andre skader på kropps. Kan bifurcated både første og andre tone. Split hjerte lyder er observert hos noen friske barn på grunn av endringer i slagvolumet til høyre og venstre ventrikler under inspirasjon og utløp.

I kardiologi av barndommen er hjertelyder av stor diagnostisk betydning. Avhengig av intensiteten, er seks grader av hjerterytme kjenne: 1 - øm ustabil; 2 - mild konstant; 3 - moderat; 4 - grovt, høyt; 5 - veldig høyt; 6 - høyt nok til å bli hørt uten stetoskop.

Støyvolumet avhenger av hullets størrelse mellom de to hulrommene eller rørets diameter som forbinder dem. Jo bredere åpningen, jo større diameteren av røret, jo høyere er støyen. Imidlertid, med en kraftig økning i hullet, kan det høres støy på grunn av en reduksjon av blodstrømningshastigheten, f.eks. Med et trekammerhjerte. Hos pasienter med hjertesvikt, på grunn av en reduksjon i myokardets kontraktilitet, kan støyen som følge av defekten bli svekket og til og med forsvinne. Når hullene er innsnevret til en viss diameter, kan lydvolumet øke. På samme tid, med et meget smalt hull (1 mm), genereres det ikke støy.

Høyden til hjernens støy avhenger av frekvensen av vibrasjonene i kroppen som avgir lyd. Når det er tynnere og mer elastisk, jo høyere lyden. Høyden på støy påvirkes av hastigheten på blodstrømmen. Jo større det er, jo høyere er støyen.

Timbre av hjertelyder avhenger av deres frekvenssammensetning og urenhet til de grunnleggende lydene av overtonene, dvs. ekstra tonale komponenter, samt fra hvilke strukturelle deler av hjertet som blir bragt inn i en tilstand av vibrasjon. I denne forbindelse skjelne støy myk blåser, piping, summing, knitring uler, romling, skraping, summende, saging, raslende, og andre. Støyen tone påvirker blodstrømningshastighet. Når det øker, blir lyden mykere. En spesiell gruppe består av musikalske hjerte lyder, definert som støy av squeak, sang, fløyte, summende. Deres utseende i forbindelse med vanlige svingninger glatte, elastiske hjertestrukturer under turbulent blodstrøm, når den er modifisert, langstrakte strenger, hengende slapt og skjærer i blodstrømmen.

Varigheten av støy kan variere fra små (0,1 s) til signifikant når støy opptar tredje, halvparten eller til og med alle av systole og i visse sykdommer (ductus arteriosus) - som alle systole og diastole. Dens varighet øker med økende blodgass.

Lokaliseringen av støy i hjertesyklusen er forskjellig. Den kan plasseres i de første, midtre og terminale delene av systolen, i de første, midtre og presystolske delene av diastolen.

Lokalisering av maksimal uttrykk - støyets epicenter avhenger av hvor det er dannet i hjertet og ledningen fra hjertehulen og store fartøy til brystoverflaten. Lokalisering av epicenteret av støy på stedet for auskultasjon gjør at man kan knytte sin forekomst med skaden av den tilsvarende ventilen. Når de store fartøyene er skadet, kan støyets epicenter bevege seg til nakkekarene, til supraclavicular og jugular fossa, til baksiden, til den epigastriske regionen etc.

Ledningsevne av hjerte lyder er viktig, siden det gjør det mulig å skille mellom støy avhengig av deres opprinnelse, sted for formasjon, natur og betydning i hjertets patologi. De kan ikke utføres eller utføres på andre steder i hjerte lytter, utover sine grenser - i armhulene, ryggområdet og nakkebeinene. Funksjonell og fysiologisk støy er preget av lav ledningsevne, og blir hyppigere hørt på et begrenset område av hjertet.

Hjertelyder endres når det blir utsatt for tilfeldige eller spesielle anvendte faktorer.

Alvorlighetsgraden av disse påvirke en endring i kropps stilling (horisontalt, vertikalt, på den høyre, venstre side, bøyer seg frem av stammen), det respiratoriske fase (inhalering, utånding), Telefon opp lemmer, senke sengen hodeenden), spesielle tester (Valsalvas), prøver med ulike medikamenter, som påvirker hemodynamikk

Auskultasjon av hjertet

En av de viktigste metodene som brukes i hverdags medisinsk praksis er auscultation av hjertet. Metoden lar deg lytte til lyder som dannes når myokardiet er kontrahert av en spesiell enhet - et stetho- eller phonendoskop.

Formålet med

Med hjelpen blir pasientene undersøkt for hjerte og karsykdommer. Mistenkt for å endre auscultatory mønsteret kan være følgende sykdommer:

 • utviklingsfeil (medfødt / oppkjøpt);
 • myokarditt;
 • perikarditt;
 • anemi,
 • dilatasjon eller hypertrofi av ventriklene;
 • iskemi (angina pectoris, infarkt).

Fonendoskopet registrerer lydimpulser under hjerteinfarkt, kalt hjertetoner. Beskrivelsen av deres styrke, dynamikk, varighet, lydnivå, sted for formasjon er et viktig aspekt, siden hver sykdom har et spesifikt bilde. Dette hjelper legen til å foreskrive sykdommen og sende pasienten til et spesialisert sykehus.

Poeng for å lytte til hjerteventiler

I en hast kan man ikke utføre auskultasjon av hjertet. De begynner å snakke med pasienten, undersøke ham, studere sine klager og sykdommens historie. I nærvær av symptomer på myokardskade (brystsmerte, kortpustethet, brystkompresjon, akrozianoz fingre i form av "trommestikker") utført en grundig undersøkelse av hjerteområdet. En thorax er tapet for å finne ut hjerteets grenser. Palpatorisk studie gir deg mulighet til å bestemme tilstedeværelsen eller fraværet av tremor i brystet eller hjertebukken.


Auskultasjonspunktene for auscultasjon av hjertet sammenfaller med anatomisk fremspring på brystet av ventiler. Det er en viss algoritme for hvordan man hører på hjertet. Den har følgende rekkefølge:

 • ventrikulær ventrikulær ventil (1);
 • aortaklaff (2);
 • ventilen til en lungekrok (3);
 • høyre atrioventrikulær ventil (4);
 • et ekstra punkt for aortaklappen (5).

Det er 5 ekstra punkter av auscultation. Lytting i projeksjonene anses å være hensiktsmessig til å bestemme hjertens patologiske lyder.

Auskultasjon av mitralventilen utføres i regionen av den apikale impuls, som er palpert tidligere. Normalt ligger den i 5 intercostal plass utenfor pattelinjen med 1,5 centimeter. Hjerteklaffen mellom den venstre ventrikkel og aorta blir hørt i den andre interkostalrom på den høyre kant av brystbenet, og ventilen av pulmonal stammen - i samme projeksjon, men på venstre side. Undersøkelse av tricuspideventilen utføres i regionen av brystbenets xiphoidprosess. Et ekstra Botkin-Erba-punkt lar deg fullt ut forstå lyden av aortaklappen. For hans lytting er phonendoskopet plassert i det tredje intercostalområdet fra venstre kant av brystbenet.

Studenter av medisinske institutter på syklusen av terapi studere teknikken for auscultasjon av hjertet i normale og patologiske forhold. Til å begynne med utføres treningen på en dummy, og deretter direkte på pasientene.

Metoder som bidrar til å utføre en undersøkelse på riktig måte

Lytte til hjertetoner krever visse regler. Hvis en persons generelle trivsel er tilfredsstillende, er det på tidspunktet for undersøkelsen verdt. For å redusere sannsynligheten for manglende patologi, blir pasienten bedt om å holde pusten etter dyp innånding (i 4-5 sekunder). Det bør være stillhet under undersøkelsen. Med alvorlig alvorlighetsgrad av sykdommen utføres auskultasjon sitte eller ligge på venstre side.

Du kan ikke alltid høre hjertet lyder. Derfor bruker legene følgende metoder:

 • I nærvær av rikelig hårdeksel - dekk med krem ​​eller vann, i sjeldne tilfeller, barbere av.
 • Med et forstørret subkutant fettlag, et sterkere trykk på thoraxen i phonendoskopets hode ved hjerteventilens lytteposisjoner.
 • Hvis du mistenker mitral stenose - hør på tonene i stillingen på siden med et stetoskop (enhet uten membran).
 • Hvis det er mistanke om en patologi av aortaklappen, må du lytte til pasienten mens du ekspanderer mens du står med kofferten vippet fremover.

Ved tvilsomt auskultativt mønster brukes en prøve med fysisk anstrengelse. I dette tilfellet blir pasienten bedt om å gå i to minutter eller sitte fem ganger. Fortsett deretter å lytte til tonene. Økt blodgass på grunn av økt myokardiell belastning påvirker hjertets lyd.

Tolkning av resultater

Ved auskultasjon er normale eller patologiske hjertetoner og lyder bestemt. Deres tilstedeværelse krever videre studier ved bruk av standard laboratorie og instrumentelle undersøkelsesmetoder (fonokardiogram, EKG, Echo-KG).

For en person fysiologisk utseende av to hovedtoner (1, 2) med auskultasjon. Det er også flere hjertetoner (3, 4), som kan høres på i patologi eller under visse forhold.

I nærvær av patologisk lyd går terapeuten til kardiologen. Han studerer lokalisering, volum, timbre, støy, dynamikk og varighet.

Den første tonen oppstår under sammentrekning av ventrikkene og består av fire komponenter:

 • ventil - bevegelsen av ventiler av atrioventrikulære ventiler (mitral, tricuspid);
 • Muskelkrymping av veggene i ventriklene;
 • vaskulære - oscillatoriske bevegelser av lungekroppens og aortas vegger;
 • atriell atriell sammentrekning.

Det er bedre hørt på toppen av hjertet. Dens varighet er noe lengre enn den andre. Hvis det er vanskelig å definere det, er det nødvendig å føle pulsen på halspulsårene - en tone falder sammen med den.

Den andre tonen utføres i hjertet av hjertet. Det er dannet av to komponenter - vaskulære (vibrasjons- vegger store skip) og ventiler (klaffer bevegelse aorta ventiler og lungearterien) ved tidspunktet for avslapning av hjertemuskelen. Den har et høyt timbre, sammenlignet med den første tonen.

Hurtig fylling av ventrikkene med blod vibrerer veggene og skaper en lydeffekt som kalles den tredje tonen.

Ofte kan han bli lyttet til i ung alder. Den fjerde tonen bestemmes etter slutten av hjertesvakningsfasen og begynnelsen av atriell sammentrekning på grunn av rask fylling av hulrommene i ventriklene med blod.

Under visse forhold har folk karakterene av toner (forsterkning, bifurcation, demping, splitting). Årsaken til toneforbedring kan være ikke-hjertepatologi:

 • sykdommer i luftveiene med endringer i lungestørrelsen;
 • skjoldbrusk sykdom (hypertyreose);
 • en stor gassboble i magen;
 • tettheten av det menneskelige skjelettet (barn og eldre).

En økning i hjertefunksjonen, med en belastning eller økning i kroppstemperatur, forårsaker en økning i lyden på grunn av kompenserende hjertebanken. Forsvakningen av tonene indikerer en utkardiell patologi med et stort fettlag, en økning i luften i lungevevvet og forekomsten av exudativ pleurisy.

Endringer i hjertetoner i patologi

Endring av lyden til den første tonen kan forekomme med følgende sykdommer:

 • Forsterkning - stenose av begge atrioventrikulære ventiler, takykardi.
 • Demping - hypertrofi i venstre ventrikel, utilstrekkelig hjerte, myokarditt, kardiosklerose, mangel på atrioventrikulære ventiler.
 • Dividing - et brudd på ledning (blokkering), sklerotiske endringer i aortas vegger.

Følgende patologi forårsaker en variasjon i lyden av den andre tonen:

 • Styrkelse av retten i det andre intercostalområdet - hypertonisk sykdom, arteriosklerose av karene.
 • Styrke den venstre andre interkostalrom - lungesykdom (pulmonær fibrose, emfysem, lungebetennelse), defekter venstre artioventrikulyarnogo ventil.
 • Deling - stenose av venstre atrioventrikulær ventil.
 • Demping på lungearterien - defekter i lungeventilen.
 • Demping ved aorta - anomalier av aortaklappen.

Det er ganske vanskelig å skille splittingen / splittingen av hovedhjertonetene med utseendet av flere. Hvis myokardiet er skadet, kan det oppstå en "rytme rytme". Det er preget av å feste til den viktigste tredje tonen. Dens utseende skyldes utvidelsen av ventrikels veggene, det innkommende volumet av blod fra atria, med svekkelsen av myokardiet. Rytmen kan høres direkte av øret fra pasienten som ligger på venstre side.

"Quartz Rhythm" - en patologisk lyd av hjertet, inkludert en klapping 1 tone, 2 og ekstra toner. Rytmen har et stort lyttegruppe, det bæres fra hjertepunktet til hjertet og inn i armhulenes område.

Prinsipper for auscultasjon av hjertet hos barn

Poengene med å lytte til hjerteklaffene hos barn og rekkefølgen av oppførselen er ikke forskjellig fra voksne. Men pasientens alder teller. For barn er følgende egenskaper av auscultatory mønster karakteristisk:

 • Tilstedeværelsen av en 2-tone aksent over lungearterien i en yngre skolealder;
 • Tilstedeværelse av 3, 4 toner.
 • Definisjon av "cat-purring" på 12-15 år.
 • Endring av hjerteets grenser (i talltabeller kan du finne ut normer for hver alder og kjønn).

Hos nyfødte indikerer definisjonen av støy og uregelmessige hjertetoner medfødte misdannelser. Deres tidlige identifikasjon og hjelp øker overlevelsesprognosen til slike pasienter. Patologien til hjertet er bestemt selv i perioden med intrauterin utvikling av fosteret i henhold til ultralyd.

Fordelene og ulempene ved fremgangsmåten

De viktigste metodene for å undersøke pasienter siden Hippokrates tid er perkusjon, auskultasjon og palpasjon. Takket være dem kan man anta tilstedeværelsen av enhver patologi i hjertet. Fordelen med auscultation er dens enkelhet og høy spesifisitet.

Men først etter å ha hørt bildet kan du ikke gi en nøyaktig konklusjon om diagnosen. Den største ulempen ved metoden er en subjektiv vurdering av doktornes tone. Du kan ikke lytte til hva legen har hørt. I medisin var det digitale fonendoskoper som kunne ta opp lydsignaler av god kvalitet. Imidlertid er kostnadene svært høye, noe som ikke tillater dem å bli satt i bruk.

Punkter av auskultasjon av hjertet hos barn

Auskultasjon av hjertet hos barn og voksne

To århundrer har gått siden den franske legen Rene Laennec opprettet den første enheten for å lytte til pasientens hjerte - et stetoskop. Et år senere begynte auskultasjonen av hjertet å bli praktisert av behandlingslærene. Det var håndbøker på å mestre teknikken.

Moderne leger har et ganske alvorlig diagnostisk grunnlag, basert på nøyaktig og følsomt apparat. Imidlertid, som før, trenger begynnelseslederen evnen til å anvende de grunnleggende metodene alene og foreskrive en diagnose basert på sine egne sanser.

Studenter av medisinske skoler studerer måter å nærme pasienten, lærer å evaluere individuelle symptomer og deres betydning i patologi. Dette kurset heter propaedeutikk. Det er en preslinisk mulighet for å studere en minimal undersøkelse av en person og måter å tolke resultatene på.

Hvilke metoder skal legen ha?

Smal medisinsk spesialisering utelukker ikke den generelle opplæringen av en lege-medisinsk institusjon. I et standard sett med kunnskaper og ferdigheter skal nybegynner leve med:

 • personlig undersøkelse av pasienten;
 • palpasjon - palpasjon av et tett organ, kanter for å bestemme konsistens, størrelse; puls, hjerteområde - for å bestemme sjokkbølgen, kraften i hjerteslaget;
 • slagverk - definisjonen av grensen for kjedelighet ved arten av lyden som oppnås ved å trykke på fingeren over kropper med forskjellige tettheter;
 • auskultasjon - lytter til kroppens standardpunkter plassert over sonene nærmest flyt av væske inne i de hule organene, bestemmer hastigheten på strømning og hindringer forekomsten av støy.

La oss vurdere de mulige resultatene av å bruke propaedeutikk i diagnosen hjertepatologi.

Forskjevelsen av den apikale impuls til venstre og ned peker på hypertrofi i venstre ventrikel

Hva kan en lege identifisere ved en rutinemessig avtale?

Legenes oppmerksomhet under resepsjonen er trukket til:

 • skygge av huden, fargen på pasientens lepper - blekhet indikerer spasmer av perifere kar, cyanose av leppene, fingrene, ørene - sirkulasjonsfeil;
 • puffiness - for ødem av hjerte opprinnelse en tett konsistens, lokalisering på underdelen av stammen er karakteristisk;
 • dilaterte venøse kar på ben og armer - tegn på åreknuter, kongestiv svikt;
 • pulsering av livmorhalsårene og karoten arterier - karakteristisk for stagnasjon i en liten sirkel, aorta defekter;
 • i barnet opptrer den fremspringende delen av brystbenet (hjertebukk) i tilfeller av medfødte eller anskaffe mangler mot en bakgrunn av en signifikant økning i ventrikulærhulen.

Palpasjon av hjertet tillater:

 • bestemme den apikale impulsen, forskyvningen i femte intercostal plass til venstre mer enn 1 cm fra den midterste linjen viser en forlengelse av grensen, en økning i venstre ventrikel;
 • hånden på bakken i området av kragebeinet og en interkostalrom, kan du føle den karakteristiske tremor av "kattens purr" når innsnevring av aorta, og på toppen er satt til å søle hvelvet push.

Slagverk angir omtrentlige grenser for kardial sløvhet. Det kan brukes til å bedømme økningen i ventriklene, den vaskulære bunten.

Auskultasjon av hjertet ble først utført av et stetoskop. Det er et lite trerør med traktlignende forlengelser i enden. Senere ble et phonendoskop med et kombinert membran-bellformet hode oppfunnet for å forbedre lavfrekvente og høyfrekvente lyder.

Leger setter rørene inn i begge ører og prøver å fange de minste lydavvikene. En nødvendig betingelse for auskultasjon er stillhet, siden lyder fra siden hindrer en fra å skille de som kommer fra hjertet.

Du kan også lese: Årsaker til hjerteklump hos nyfødte

Oppfattelsen av lydsignalet brytes av subjektive grunner:

 • når legen er trøtt;
 • i gammel alder.

Dette er en alvorlig ulempe ved metoden. Pasienten må bli lyttet til gjentatte ganger for å undersøke å ligge, stå, etter knebøy. For tiden blir phonendoscopes erstattet av stetoskoper med funksjonen å forsterke lydsignalet og filtrere støyen. En slik auskultasjon vil bli mer objektiv og pålitelig.

Dette lindrer imidlertid ikke ansvarlig doktor for akkumulering av erfaring ved anerkjennelse av hjertetoner og støy.

Standard hjerte auskultasjonsteknikk

Teknikken til å lytte til hjertet er enkel, men krever viss konsistens. Legene assimilerer algoritmen til handlinger fra studentårene og utfører det uten å nøle.

Prosedyren starter med tilbudet til pasienten for å fjerne det ytre klær. Håret er fuktet med vann eller krem ​​med rikelig vegetasjon på brystet. Lyttingspunkter velges av minimumsavstanden mellom studieområdet og phonendoskopets hode. Standarden gir 5 poeng, som et obligatorisk sett, men med patologi er det mulig å bruke andre.

Før du lytter til hvert punkt, drar legen "kommandoer": "Ta dypt pust, pust ut og hold pusten!" Ved utløpet trekkes luftlagene i lungevævet sammen, og hjertet "nærmer seg" til brystet. Følgelig blir lyden klarere og sterkere.

Den samme effekten forventes å høre i stillingen på venstre side. For å øke intensiteten, noen ganger foreslår de å streine eller gjøre noen oppsett.

Normene for plasseringen av de undersøkte sonene og deres fremspring på thoraxen er kjent, men det anbefales at legen sjekker seg med foreløpig palpasjon, så det er mulig å rette opp den optimale varianten

 • i apikalisk sjokk - mitralventilen og den venstre atrioventrikulære åpningen undersøkes;
 • til høyre for brystbenet i det andre intercostalområdet - aorta-elvemunningen og operasjonen av aortaklappen;
 • igjen av brystbenet i det andre intercostalområdet - lungearreventilen lyttes;
 • over basen av xiphoid prosessen i nedre del av brystbenet - høyre atrioventrikulær åpning og tricuspid ventil;
 • i det tredje intercostalområdet på venstre grense av brystbenet - stedet for å lytte til aortaklappen.

Ytterligere soner av auskultasjon er:

 • over hele brystbenet;
 • venstre i armhulen
 • på baksiden i det interscapulære rommet;
 • på halsen i karoten arterier.

Hva gir lydanalysen?

Diagnose krever deteksjon av lyder som ikke samsvarer med normen. Derfor bør en erfaren doktor være i stand til å skille "musikken" til korrekte hjertekontraksjoner fra patologiske.

Muskulært og ventilert hjerteapparat er i konstant hardt arbeid. Ved å overgå blodmassen fra kamrene inn i karene, forårsaker de vibrasjon av nærliggende vev og overfører lydvibrasjoner til brystet fra 5 til 800 Hz per sekund. Det menneskelige øre er i stand til å oppleve lyd i området fra 16 til 20.000 Hz med den beste følsomheten mellom 1000 og 4000 Hz. Så, for en nøyaktig diagnose har en person ikke nok muligheter. Det krever øvelse og oppmerksomhet. Hørte lyder bør oppfattes som informasjon. Etter å ha mottatt det, må legen:

 • Å estimere opprinnelsen i forhold til normen;
 • å foreslå årsakene til brudd;
 • å utføre en karakterisering.

Det er viktig at det høres to sammenhengende slag på hvert punkt. Dette er hjertets toner. De er til stede i alle friske personer. Oftere kan du lytte til den tredje og til og med fjerde tonen.

Den første tonen kalles systolisk, den består av flere komponenter:

 • atrielt arbeid
 • Muskuløs - forårsaket av vibrasjoner i ventrikkelens spente muskel;
 • Ventil - betraktes som hovedkomponenten, dannet av de oscillerende klaffene i de atrioventrikulære ventiler;
 • vaskulær - inkluderer vegger i aorta og lungearterien og deres ventilapparat.

Av lydens karakter kan det betraktes:

 • Døv - med hypertrofi i venstre ventrikel, myokarditt, kardiosklerose, dystrofiske forandringer;
 • stille, "fløyel" - med hjerteinfarkt;
 • svak, som om den leveres fra fjerne - med ekssudativ pleurisy, emfysem, betydelig tykkelse av brystveggen;
 • høyt, klappende - med neurose, thyrotoxicosis, stenose av venstre atrioventrikulær åpning, anemi, høy feber, ekstrasystol;
 • bifurcated - med blokkering av bunten i bunten av Hisnus, thyrotoxicosis, aneurisme i hjertepunktet, myokarddystrofi.

Den andre tonen er dannet ved begynnelsen av diastolen, forårsaket av slamming av semilunarventiler av lungearterien og aorta. I en sunn person er det aksentert på aorta. I tilfeller av "pulmonalt hjerte" med høyt blodtrykk i en liten sirkel - på lungearterien.

Med aterosklerotiske lesjoner i aorta, vasodilasjon, ringer den andre tonen og resonerer. Fortynning er kjent med aorta og mitralstenose aneurisme.

Visuelt registrere lyder og toner med fonokardiogram (bunnlinjen), det er nødvendigvis skrevet sammen med EKG

Utseendet til den tredje tonen skaper et auditorisk bilde av "rytmerytmen". Det antas at det dannes på grunn av den raske nedgangen i tonen til de flabbye veggene i ventriklene i diastolfasen. Barn og ungdom er bugged oftere enn voksne, og indikerer en funksjonell inferioritet av myokardiet, siden ingen patologi oppdages.

For personer 30 år og eldre - er et karakteristisk tegn på hypertensjon, pulmonal hjerte, myokarditt, kardiosklerose, myokardinfarkt og aorta-aneurisme.

Hvorfor er det en støy i hjertet?

Lyder i hjertet kan sammenlignes med lydene av flyt av en væske gjennom et rør. Twists avhenger av ruhet av veggene, hastigheten til dagens, hindringene som oppstår (områder med innsnevring). Støyen i hjertet blir høyere hvis hindringen er tett nok og ligger nær utløpet.

Vortexlyder har forskjellige nyanser:

Jo lavere viskositeten til blodet er, desto større er bevegelsens hastighet og støyen som produseres. Strukturen til ventiler (strukte senetråder, svingninger i ventiler) kan forårsake ytterligere hvirvelstrømmer.

Lyder i fasen til systole og diastol avhenger betydelig av innsnevring av atrioventrikulære, aorta- og lungeåpninger. Med aortastensose forårsaker blod, som passerer gjennom den smalte kanalen under systolen, systolisk murmur. Mangel på aorta- eller mitralventilen forårsaker tilbakeslag til de ufullstendig lukkede sprekker.

All støy, avhengig av hjerteslagets fase, er delt inn i:

 • systolisk - blir lyttet til i fravær av tricuspid og bicuspid ventiler, stenose i lungearterien og aorta;
 • diastolisk - dannes ved svikt i hovedkarossens ventiler, stenos av de atrioventrikulære åpninger.

Diagnostisk verdi er støyens natur. Flere "musikalske" egenskaper har lyder av organisk opprinnelse forbundet med hjertefeil. Slik lytter til en pasient med septisk endokarditt avslører en diastolisk støy på aorta med en hylende eller fløylende nyanse. Dette indikerer en perforering med et frittstående ventilblad.

For en medfødt misdannelse av botulskanalen er en støy typisk, som "brøl av et tog i en tunnel".

For å avsløre stedet for den største lyden, blir palpasjon utført samtidig, pasienten blir lyttet til i interblade sonen, over karoten arterier.

Kardiopulmonale lyder er sjeldne på grunn av tømming under systole og en reduksjon i størrelsen på ventriklene. Samtidig ekspanderer nabostaten av lungevævet og suger luft fra bronkusen. Støyen er hørbar på inspirasjonshøyde.

Lyder av perikardiell opprinnelse hos en sunn person blir ikke tappet. En squeaky lyd følger med både systolen og diastolen. Indikerer omfordeling av det forstørrede hjertet og friksjonen av perikardarkene.

Slik lytter du til føtal hjertefeber, egenskaper av auskultering av barn

I hjertet av fosteret dør obstetrikeren-gynekologen det normale løpet av graviditeten eller avslører sin patologi. Ved begynnelsen av palpitasjon bestemmes det bare med ultralyddiagnose. Før den åttende uken, bør kuttfrekvensen være 110-140 per minutt. Fra andre trimester øker til 160.

Obstetricians bruker en gammel stetoskopmodell

Stetoskopet lar deg høre ikke bare fosterens toner, men også lydene fra bevegelsene, mors lyder fra den fremtidige moren, for å avdekke flere graviditeter, for å skille posisjonen til fosteret i livmoren.

Den optimale lytteposisjonen bestemmes av fostrets plassering:

 • hvis barnet ligger med hodet ned, er hjertet tappet under navlen;
 • med bekkenpresentasjon av baken - palpitasjon registreres over kvinnens navle;
 • i ubøyelig stilling, når brystet er festet til livmorveggen - lyden er høyere enn når du berører den bøyde ryggen.

Fetusens hjertetoner påvirkes:

 • velvære av dagens og varigheten av graviditeten;
 • varme eller kulde;
 • sykdommer i mors kropp.

Oppsigelse av hjertebanken indikerer en alvorlig patologi, fosterdød, utviklingsdysfunksjon.

Auskultasjon av hjertet hos barn krever spesielle ferdigheter. Legen, engasjert i behandlingen av voksne pasienter, ved barnets første hørelse, er forferdet av et sterkt auditivt bilde. Barnets brystvegg er tynn nok, så alle lyder holdes så høyt som mulig.

Funksjonell støy høres øverst, til venstre for brystbenet, har en mild lyd

Aluskimmen av auskultasjon i pediatrisk praksis og teknikk er ikke forskjellig fra terapi. For å vurdere informasjonen må du kjenne til barndoms egenskaper:

 • i nyfødte perioden kan toner være døve;
 • "Embryocardia" - pendel rytme av den første og den annen tone er vanlig for de første levedager, mer enn to uker - er å anse som en patologi oppstår i dysenteri, lungebetennelse, misdannelser;
 • Fra en alder av to, blir aksent og splittelse av den andre tonen på lungearterien vanligvis hørt;
 • Lyder hos nyfødte indikerer medfødte misdannelser;
 • med tre år med støy er oftest forbundet med revmatiske angrep;
 • funksjonslyder under seksuell utvikling er forbundet med tonen i karene, myokard, ventiler og akkordventiler.

Metoden for auskultasjon i hendene på en erfaren lege fortsetter å spille en stor rolle i diagnosen. Bekreft eller motbevis ham om at doktoren kan, ved å sende pasienten til fonokardiografi, en Doppler-studie. Det er viktig å få det mest pålitelige resultatet og løse problemet med behandling.

Auskultasjon av hjertet: essensen av undersøkelsen, norm og patologi, ledelse

Auscultation er en metode for å undersøke en pasient basert på å lytte til lydvibrasjonene som oppstår ved arbeidet til et bestemt organ. For å høre lignende lyder er mulig ved hjelp av spesialverktøy, prototyper som er kjent siden antikken. De kalles et stetoskop og et stetofonendoskop. Prinsippet for deres arbeid er basert på å gjennomføre en lydbølge til legemidlets orgel.

Fordelene og ulempene ved fremgangsmåten

Auskultasjon av hjertet er en verdifull metode for å undersøke pasienten selv på prehospitalstadiet når det ikke er mulig å utføre laboratorieinstrumentstudier. Teknikken krever ikke spesialutstyr og lar oss anta en foreløpig diagnose, basert bare på kunnskapen og klinisk erfaring fra legen.

Men selvfølgelig er det umulig å bare være basert på auskultasjonsdata ved diagnostisering. Hver pasient med mistanke om hjertepatologi i henhold til auskultasjon bør følges opp ved hjelp av laboratorieinstrumenter uten å mislykkes. Det vil si at auscultasjon bare bidrar til å anta, men i hvert fall ikke å bekrefte eller utelukke diagnosen.

Når er auscultation av hjertet?

Auskultasjon av hjertet utføres for alle pasienter i alle aldre under en primær undersøkelse av en lege, barneleger, kardiolog, arytmolog, pulmonolog eller annen terapeutisk lege. I tillegg utføres auskultasjon av en kardiurgirurgi, en thoraxkirurg eller en anestesiolog før kirurgiske inngrep.

Også, leger og paramedikere bør kunne "lytte" til hjertet ved en primær undersøkelse av pasienten.

Auskultasjon kan være informativ for slike sykdommer som:

 • Hjertefeil. Lydfenomener består i tilstedeværelse av støy og ekstra toner, fremveksten skyldes grove brudd på hemodynamikk (blodstrøm) inne i hjertekamrene.
 • Perikarditt (betennelse i perikardial sac). Når tørre perikarditt auscultated perikard friksjon forårsaket ved å gni den betente pericardial brosjyrer sammen, mens exudative - demping døvhet og hjertelyder.
 • Brudd på rytme og ledning langs hjertet er preget av endringer i hjertefrekvensen pr. Minutt.
 • Infeksiv endokarditt (endokardittank) ledsages av lyder og toner, karakterisert ved hjertefeil på grunn av inflammatoriske endringer i hjerteventilene.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Algoritmen for auscultasjon av hjertet er som følger. Legen skal under gunstige forhold på kontoret (god belysning, relativ stillhet) foreta et foreløpig intervju og undersøkelse av pasienten, og be ham om å kle av og løsne thoraxen. Deretter bestemmer legen ved hjelp av et fonendoskop eller et stetoskop etter auskultasjon av lungefeltene hjertens lyttespunkter. Samtidig tolker han de mottatte lydeffektene.

Punktene for auscultasjon av hjertet bestemmes av ventilens stilling i hjertekamrene og projiseres på den fremre overflaten av brystet og bestemmes av de mellomliggende mellomrom til høyre og venstre for brystbenet.

Dermed er projeksjonen av mitralventilen (1 punkt) bestemt i det femte intercostalområdet under venstre nippel (Mitralventil, "M" på figuren). For å høre på det, bør en kvinne bli bedt om å holde venstre bryst med hånden.

En annen projeksjon som kan høres punkt av aortaventilen (punkt 2), som er anslått i den andre interkostalrom på den høyre kant av brystbenet (aortaventilen, «A" i figuren). På dette stadiet legger legen oppmerksomhet på to-tone hjertefrekvensen.

Deretter er phonendoskopet plassert på projeksjonspunktet i lungearterivens ventil (3 poeng) i det andre interkostale rommet nærmere den venstre kanten av brystbenet (Pulmonis-ventilen, "P" på figuren).

Det fjerde trinnet er det punkt av å lytte auscultation trikuspidal eller Trikuspidalklaff (punkt 4) - ved nivået for det fjerde ribben nærmere den høyre kant av brystbenet, og basen xiphoid prosess (Trikuspid ventil, «T" i figuren).

Det siste stadium av auskultasjon lytter til Botkin-Erba-sonen (5 punkt, "E" på figuren), som i tillegg gjenspeiler lydledningen fra aortaklappen. Denne sonen befinner seg i det tredje interkostale rommet fra brystbenets venstre kant.

Lytt til hvert område bør utføres med en forsinkelse i pusten i noen sekunder etter dyp pust og utånding. Auscultation kan også utføres både i den bakre posisjonen, så sitter og står, med torsoen vippet fremover og uten.

Forklaring av resultatene

Normale lydeffekter i auskultasjon av hjertet er tilstedeværelsen av to toner, som tilsvarer den vekslende sammentrekning av atria og ventrikler. Dessuten bør det ikke være støy og unormale hjerterytmer (rytmen til vaktelen, rytmen til galoppen).

Lyder er støy som oppstår når de patologiske skader ventilene - grov stenose (innsnevring cicatricial) ventilen og myk blåse ved svikt (ufullstendig lukkefliker) av ventilen. Og i det første og i andre tilfelle er støyen forårsaket av en feil blodstrøm gjennom den innsnevrede eller omvendt utvidede ventilring.

eksempler på typisk støy i patologi og deres fordeling ved tone (1-4)

For eksempel er mitralstenose auscultated diastolisk støyforhold (mellom 1 og 11 toner) rett under venstre nippel og systolisk bilyd (mellom 1 og 11 toner) ved det samme punkt som er karakteristisk for mitral oppgulp. Når pulsåreklappen stenosis auscultated systolisk bilyd i det andre interkostalrom til høyre, og ved svikt av aortaventilen - diastolisk bilyd ved Botkina-Erb.

Patologiske rytmer i hjertet består i forekomst av lyder mellom to grunntoner, som generelt gir bestemte konsonanser. For eksempel, med hjertefeil, høres rytmen til kanteren og rytmen til vaktelen.

Tabell: Vanlige fenomen registrert ved auskultasjon

Auskultasjon av hjertet hos barn

Lytte til hjertet hos små pasienter er ikke mye forskjellig fra det hos voksne. Auskultasjon utføres i samme rekkefølge og på samme punkt av projeksjon av ventiler. Bare tolkningen av de hørte lydeffektene er forskjellig. Så, for eksempel, er den puls av et nyfødt barn karakterisert ved fravær av pauser mellom hvert hjerteslag og hjerteslag blir lyttet ikke alle de vanlige rytme og minner ensartede pendel virkninger. For hver voksen pasient og for et barn over to uker, er et slikt hjerterytme, kalt embryokardi, et tegn på patologi - myokarditt, sjokk, agonal tilstand.

I tillegg, hos barn, spesielt de over to år, er det en aksent av den andre tonen på lungearterien. Dette er ikke en patologi hvis det ikke er systolisk og diastolisk lyd under auskultasjon.

Sistnevnte kan observeres hos barn i tidlig alder (opptil tre år) med medfødte misdannelser, og hos barn eldre enn 3 år - med reumatiske hjertesykdommer. Også i ungdomsperioden kan lyder høres på projeksjonspunktene til ventiler, men de er hovedsakelig forårsaket av den organisasjonens funksjonelle omlegging, og ikke ved organisk skade på hjertet.

Til slutt skal det bemerkes at ikke alltid et normalt auskultasjonsbilde når man lytter til hjertet indikerer at pasienten er helt normal. Dette skyldes fraværet av lyder i hjertet for visse typer patologi. Derfor, med de minste klager fra kardiovaskulærsystemet, anbefales pasienten å utføre et EKG og ultralyd i hjertet, spesielt når det gjelder barn.

Video: Auscultation Heart Training Film

Video: auscultation av hjertet og grunntoner

Gå til seksjon:

 • Sykdommer, hjertesykdommer og aorta

Trinn 1: Betal for konsultasjon ved hjelp av skjemaet → Trinn 2: Etter betaling still spørsmålet ditt på skjemaet nedenfor ↓ Trinn 3: Du kan dessuten takke spesialisten med en ekstra betaling for et vilkårlig beløp ↑

Auskultasjon av hjertet.

Lytt til barnet er gjort vertikalt, horisontalt og i posisjon på venstre side. Legen er vanligvis plassert på høyre side av pasienten.

Punkter og orden av auskultasjon.

1 - området av den apikale impulsen (lytter til lydfenomenene fra mitralventilen)

2 - 2 intercostal plass til høyre ved kors av brystbenet (lytte til lydfenomen fra aorta)

3 - 2 intercostal plass til venstre nær kors av brystbenet (lytte til lydfenomen fra ventiler av lungearterien)

4 - den nedre tredjedel av brystbenet i xiphoid-prosessen, litt til høyre for midtlinjen (projeksjon av tricuspid-ventilen)

5- punkt Botkin SP - stedet for vedlegg av 3-4 ribber til venstre kors av brystbenet eller det tredje intercostalområdet (her hele hjertet av hjertet er godt lyttet, samt nakkens fartøy til høyre og venstre). Denne sekvensen av auskultasjon skyldes hyppigheten av skade på hjerteventilene.

Noen regler for auskultasjon:

A. Fordi pustelyder forstyrrer lytte til pasientens hjerte effekter, anbefales det å lytte til pasienten i perioden forsinkelsen av pust - etter et dypt pust og deretter exhaling (hos eldre barn);

B. I utgangspunktet er det nødvendig å evaluere hjertetoner, deres forhold på forskjellige punkter, og deretter ta hensyn til tilstedeværelsen eller fraværet av hjerteklump. Den første tonen tilsvarer en pulsatil innvirkning på halspulsåren eller apikalsken. I tillegg er den vanlige pause mellom første og andre toner kortere enn mellom den andre og den første;

B. Ved å lytte til støyen skal det bemerkes følgende egenskaper: klang, kraft, i hvilken fase av hjertet, kan han bli hørt (systolisk og diastolisk), som en del av den systole og diastole det tar, dens forbindelse med tonene i hjertet, såvel som endring det i forandring av kroppsposisjon eller under belastning;

G. Alle lydfenomener skal avbildes grafisk.

Hos spedbarn, spesielt hos nyfødte, blir hjertetoner noe svekket, i en alder av 1,5-2 år blir de mer uttalt, og i de resterende barndomene er det alltid relativt høyere enn hos voksne. Hos barn av 1. år av livet er den første tonen i hjertet av hjertet høyere enn den andre, noe som forklares av lavt blodtrykk og et relativt stort lumen av blodkar; til 12-18 måneder sammenlignes styrken til første og andre toner i hjerte av hjertet, og fra 2,5 til 3 år, så vel som hos voksne, er den andre tonen til stede. På toppen av hjertet er den første tonen hos barn i alle aldersgrupper høyere enn den andre, og bare i de første dagene av livet er de nesten de samme.

Når du lytter til en pasient med en lege er ikke begrenset til auskultasjon av hjertesykdom i hans fem spesifiserte punkter, og flytter stetoskop over hele regionen av hjertet, og deretter går den til armhulen, subclavia, epigastriet regionen, samt på baksiden.

Ved evaluering av resultatene av auskultasjon av hjertet, evaluerer pasientens barn karakteristikaene for hjertetoner og støy. Hos barn med CCC-lesjoner kan individuelle toner intensiveres eller svekkes. Således kan forsterkningen (fokus) av den første tone i spissen av hjertet blir auscultated ved innsnevring av den venstre atrial - ventrikulær hull (således forsterkede lyden sclerosed flip parti av ventilen), og paroksysmal takykardi.

Forsterkning av den andre tonen over aorta registreres med intens aktivitet av venstre ventrikel, kraftig lukning av aortaklaffene, merket med arteriell hypertensjon, noen ganger i pubertaleperioden hos friske ungdommer.

Aksent annen tone av lungearterien - logg energisk sammenbrudd ventil av fartøyet, noe som reduserer strømmen av høyre ventrikkel. Denne funksjonen blir detektert ved auskultatoriske patent ductus arteriosus, stenose og insuffisiens grabbventil defekter interatrial og interventrikulære skillevegger, pulmonal arteriell sklerose, omfattende pulmofibroze, myokarditt opptrer med stagnasjons fenomener i lungesirkulasjonen.

Accentuering av begge tonene er et tegn på økt arbeid av et sunt hjerte under fysisk anstrengelse, signifikant psykomatisk opphisselse.

Demping av hjertetoner er avslørt i fedme, exsudat perikarditt, emfysem, sammenbrudd, betydelig utmattelse av barnet, hjertesvikt. Svak hjerte lyder hos friske barn i de første månedene av livet. Hjertet i hjertet kan ledsages av en svakhet av en tone: Svakheten til den første tonen i toppet er registrert med aorta ventiler, mangelen på den andre tonen over aorta - med aortaens ventilerte stenose. Det bør bemerkes at intensiteten av lydoppfattelsen av hjertelyder avhenger av lytteknikken. Når stetoskopet presses tungt på babyens bryst, blir lydens lydstyrke svekket.

Split hjertelyder - logg ikke-samtidig sammentrekning av høyre og venstre ventrikkel, så vel som asynkrone kollaps ventiler blokade observert med det atrioventrikulær node, en av grenblokk, myokarditt, hjertesykdommer og andre skader på kropps. Kan bifurcated både første og andre tone. Split hjerte lyder er observert hos noen friske barn på grunn av endringer i slagvolumet til høyre og venstre ventrikler under inspirasjon og utløp.

I kardiologi av barndommen er hjertelyder av stor diagnostisk betydning. Avhengig av intensiteten, er seks grader av hjerterytme kjenne: 1 - øm ustabil; 2 - mild konstant; 3 - moderat; 4 - grovt, høyt; 5 - veldig høyt; 6 - høyt nok til å bli hørt uten stetoskop.

Støyvolumet avhenger av hullets størrelse mellom de to hulrommene eller rørets diameter som forbinder dem. Jo bredere åpningen, jo større diameteren av røret, jo høyere er støyen. Imidlertid, med en kraftig økning i hullet, kan det høres støy på grunn av en reduksjon av blodstrømningshastigheten, f.eks. Med et trekammerhjerte. Hos pasienter med hjertesvikt, på grunn av en reduksjon i myokardets kontraktilitet, kan støyen som følge av defekten bli svekket og til og med forsvinne. Når hullene er innsnevret til en viss diameter, kan lydvolumet øke. På samme tid, med et meget smalt hull (1 mm), genereres det ikke støy.

Høyden til hjernens støy avhenger av frekvensen av vibrasjonene i kroppen som avgir lyd. Når det er tynnere og mer elastisk, jo høyere lyden. Høyden på støy påvirkes av hastigheten på blodstrømmen. Jo større det er, jo høyere er støyen.

Timbre av hjertelyder avhenger av deres frekvenssammensetning og urenhet til de grunnleggende lydene av overtonene, dvs. ekstra tonale komponenter, samt fra hvilke strukturelle deler av hjertet som blir bragt inn i en tilstand av vibrasjon. I denne forbindelse skjelne støy myk blåser, piping, summing, knitring uler, romling, skraping, summende, saging, raslende, og andre. Støyen tone påvirker blodstrømningshastighet. Når det øker, blir lyden mykere. En spesiell gruppe består av musikalske hjerte lyder, definert som støy av squeak, sang, fløyte, summende. Deres utseende i forbindelse med vanlige svingninger glatte, elastiske hjertestrukturer under turbulent blodstrøm, når den er modifisert, langstrakte strenger, hengende slapt og skjærer i blodstrømmen.

Varigheten av støy kan variere fra små (0,1 s) til signifikant når støy opptar tredje, halvparten eller til og med alle av systole og i visse sykdommer (ductus arteriosus) - som alle systole og diastole. Dens varighet øker med økende blodgass.

Lokaliseringen av støy i hjertesyklusen er forskjellig. Den kan plasseres i de første, midtre og terminale delene av systolen, i de første, midtre og presystolske delene av diastolen.

Lokalisering av maksimal uttrykk - støyets epicenter avhenger av hvor det er dannet i hjertet og ledningen fra hjertehulen og store fartøy til brystoverflaten. Lokalisering av epicenteret av støy på stedet for auskultasjon gjør at man kan knytte sin forekomst med skaden av den tilsvarende ventilen. Når de store fartøyene er skadet, kan støyets epicenter bevege seg til nakkekarene, til supraclavicular og jugular fossa, til baksiden, til den epigastriske regionen etc.

Ledningsevne av hjerte lyder er viktig, siden det gjør det mulig å skille mellom støy avhengig av deres opprinnelse, sted for formasjon, natur og betydning i hjertets patologi. De kan ikke utføres eller utføres på andre steder i hjerte lytter, utover sine grenser - i armhulene, ryggområdet og nakkebeinene. Funksjonell og fysiologisk støy er preget av lav ledningsevne, og blir hyppigere hørt på et begrenset område av hjertet.

Hjertelyder endres når det blir utsatt for tilfeldige eller spesielle anvendte faktorer.

Alvorlighetsgraden av disse påvirke en endring i kropps stilling (horisontalt, vertikalt, på den høyre, venstre side, bøyer seg frem av stammen), det respiratoriske fase (inhalering, utånding), Telefon opp lemmer, senke sengen hodeenden), spesielle tester (Valsalvas), prøver med ulike medikamenter, som påvirker hemodynamikk

Auscultation: hva er det, poeng av auscultation, hjerte lyder

Auskultasjon som en undersøkelsesmetode du ikke er kjent med? Men du har feil. Med denne metoden har du møtt allerede i en dyp barndom og fortsetter å møte opp til nå. Og det er ikke noe overraskende i dette. Bare navnet kom til oss fra Frankrike i det attende århundre, da legen René Laennec i 1816 foreslo en ny metode for å lytte til pasienter.

Den nye teknikken var basert på bruk av et spesielt verktøy, som ble kalt et stetoskop, og som du møtte i en eller annen form med leger som henger rundt halsen din. Selvfølgelig har det gamle stetoskopet i to hundre år blitt et moderne og svært vanlig verktøy. Den første handlingen av en terapeut når en pasient møtes er å legge ved og lytte.

Stetoskop og fonendoskop. forskjellen

I en "smal" situasjon husket han den akustiske effekten, når han festet øret til slutten av loggen, kunne du høre nålen røre den andre enden. Effekten av overføring av lydbølgen og ble brukt til det foreslåtte stetoskopet.

Uten å gå inn i fysiske prosesser, bemerker vi at lydeffekter følger med fluktuasjoner i venteventilene, krymping av blodkarets vegger, samt bevegelse av blod gjennom kardiovaskulærsystemet. Som et eksempel, hører du noen ganger vann som strømmer gjennom rør. Også blodet som strømmer gjennom blodårene, vil bli hørt.

Stetoskopet tillot Rene Laennec å høre hjertet slår tydeligere enn det kunne ha vært hvis han igjen hadde satt øret direkte til brystet. Konstruksjonen av stetoskopet, foreslått av Laennec, var et trerør med en klokke.

I dette skjemaet var designen varte til begynnelsen av det 20. århundre (nesten hundre år). Forbedring i form av en membran klistret på sokkelen ble laget av NSKorotkov (russisk kirurg). Som et resultat dukket opp et nesten nytt instrument - et phonendoskop.

Et århundres erfaring med bruk av stetoskopet har ført til en eksperimentell forståelse av at en persons indre organer produserer lydvibrasjoner av forskjellige frekvenser.

For referanse. Hjertet og tarmene produserer lavfrekvente svingninger, og lungene og karene er høyfrekvente. Det viste seg at ved bruk av et stetoskop ble lavfrekvensoscillasjoner druknet av høyfrekvente svingninger.

Membranen, anvendt av NS Korotkov, fikk lov til å dempe de lave frekvensene, noe som gjorde det mulig å høre høyfrekvenser godt. Dette er forskjellen mellom et stetoskop og et phonendoskop.

Det moderne instrumentet er allerede et kombinert instrument - stetofonendoskop. Hodet er kombinert fra membranen på den ene siden og "klokken" på den andre (se stillinger 5 og 6 i figuren). Legen ønsker å lytte til hjertet - han bruker hodet "klokke" til kroppen, ønsker lungene - han påfører hodet med membranen til kroppen.

Alt sammen (hode, lydrør, tee, hodebånd med oliven) påvirker kvaliteten på lydoverføringen avhengig av produsenten og materialet av produksjonen.

Hva er auskultasjon?

Først av alt blir auscultasjon av hjertet utført for å forstå hans tilstand. Denne enkle, tidkrevende prosedyren refererer til de viktigste diagnostiske metodene som tillater en helhetlig vurdering av hjerte- og karsystemets funksjon. Det lar deg lytte og vurdere tonen, rytmen og tempoet i hjerteslag.

Ved å bruke bare et stetofonendoskop og den oppnådde opplevelsen, kan du nøyaktig vurdere pasientens nåværende status. Av denne grunn brukes auskultasjonsmetoden i alle medisinske institusjoner, både i byen og i regioner der det ikke er dyrt diagnostisk utstyr.

Auskultasjon er i stand til å gi informasjon i nærvær av sykdommer som:

 • hjertesykdom. Denne sykdommen kjennetegnes av utseendet av støy, samt tilleggstoner som oppstår på grunn av brutale brudd på hemodynamikk (blodforskyvning) når de beveger seg i hjertekamrene.
 • perikarditt. Denne sykdom er karakterisert ved inflammasjon av perikardium, som påvirker lydsporet arbeidsposen - friksjonsstøy (tørr perikarditt) eller blindhjertetoner (eksudativ perikarditt).
 • bakteriell endokarditt (infeksiv endokarditt), der det er lyder og toner som er karakteristiske for hjertefeil.

Selvfølgelig kan auskultasjon ikke fungere som den endelige diagnostiske metoden. Hvis det er mistanke om en sykdom, vil legen skrive en retning for undersøkelsen, avhengig av hva han hørte mens han lyttet.

Fordeler og ulemper med auskultasjon

Fordelene ved metoden inkluderer tilgjengeligheten, oppførselshastigheten, muligheten for å oppdage sykdommer i de tidlige stadiene (støy i hjertet kan høres i fravær av klager, det vil si før fremveksten av lyse kliniske symptomer).

Ulempene er den "menneskelige faktoren" (for eksempel en liten lytteopplevelse) og risikoen for feil, behovet for ytterligere raffineringstudier.

Funksjoner av lytting

For å oppnå de mest pålitelige resultatene, bør auscultasjon av hjertet utføres i et varmt, stille rom. Ved begynnelsen av undersøkelsen skal pasienten puste seg rolig og jevnt. Deretter spør legen ham om å holde pusten med en dyp utandring. Dette gjør det mulig å redusere luftmengdene i lungene, eliminerer forekomsten av uønsket lungestøy og forbedrer auscultatory bildet.

Posisjonen til pasientens kropp avhenger av alvorlighetsgraden av hans tilstand og den mistenkte patologien. I den første studien utføres auskultasjon av hjertet i vertikal tilstand, hvis pasientens tilstand eller sitte tillater det. Og også i en horisontal stilling (pasienten ligger først på baksiden, så på venstre side). I tillegg kan en Valsalva-test utføres. Gjenta også lytten etter litt fysisk anstrengelse.

Lytte på kroppslyd kan utføres ved en lett forre trunken helning (gjør det mulig å lytte til lyden av friksjon av perikardium), stående med hevet hender og en svak skråstilling av kroppen fremover (for mistenkt lesjon av aortaventilen (heretter AC)), så vel som ligger på venstre side (auscultation av mitral ventil (heretter MK)).

Auscultasjon poeng

En uvitende pasient på en terapeut mottak kan virke som at legen tilfeldigvis "stikker" stetofonendoskopet på forskjellige steder og sier "noe smart". Faktisk er dette ikke slik. En lang eksperimentell bane avslørte auskultasjonspoengene, som viser et objektivt bilde.

Testing av algoritmen var auskultasjon omtrent slik - foretok bestemt lyttepunkt, observert i bildet av de anatomiske atlas, innspilt lydeffekter, deretter akkumulerte data forsonet med den fysiske data eksamen. Så flyttet de videre til et annet lyttepunkt.

Poengene med optimal auskultasjon er ikke anatomisk projeksjon av utseendet på toner (unntaket er tonen i pulmonal arterien (heretter LA)). Dette er stedet der testtonen utføres tydeligst og hvor andre lydeffekter minst forstyrrer sin auskultasjon.

Når du hører på hjertetoner, må du følge diagnosesekvensen. I klinisk praksis brukes to ordrer av auskultasjon av hjertet, de såkalte "8-ki" og "sirkel" -reglene.

"Åtte" betyr at ventiler studeres i synkende rekkefølge, i samsvar med hyppigheten av deres reumatiske skader:

 • I-I - tilsvarer stedet for anatomisk fremspring av hjertepunktet. Her blir MC og venstre atrioventrikulær åpning hørt;
 • Det andre punktet i hjertets auskultasjon er plassert i det andre intercostalområdet langs sternumets høyre side (de lytter til AK og aorta-munnen);
 • III-I, også lokalisert i 2. mellomrom, men på venstre side av brystbenet (auskultasjon av ventilen og munnen til LA);
 • i IV, som ligger ved foten av xiphoid-prosessen, blir tricuspidventilen og den høyre atrioventrikulære åpningen lyttet;
 • V-I (Botkin-Erba), er et ekstra alternativ for auskultasjon av AK. Den befinner seg i det tredje intercostalområdet langs sternumets venstre kant.

I henhold til "sirkel" -regelen blir den "indre" ventilapparatet i utgangspunktet auskultert. Deretter - "ekstern", da - på et ekstra punkt.

Det vil si at auscultasjon av hjertet utføres i rekkefølge: MK, tricuspid, AK og ventil LA, til sist - 5. Poengene er de samme som i den forrige metoden, bare rekkefølgen på studien endres.

La oss merke til at leger begynner å mestre algoritmen til auskultasjon fra en studentbenk og blir gradvis skrevet erfaring. Jo mer erfaring - jo mer nøyaktig diagnosen og jo høyere er automatikken i å utføre de nødvendige tiltakene.

For referanse. På spørsmålet: Hvorfor har leger en stethophonendoscope rundt halsen? Nøyaktigheten av diagnosen er kun gitt ved bruk av det samme instrumentet - dets eget.

Hjertetoner

Vibrasjonsfrekvensen, som gir inn i brystet, ligger i området fra 5 til 800 t Hz. Det menneskelige øre oppfatter oscillasjoner i området 16 - 2000 Hz. Og for å motta disse lydene i form av informasjon, er det behov for oppmerksomhet og god praksis.

I en sunn person blir to hjertetoner ansett som normale og fysiologiske:

 • Første - systolisk (fire-komponent);
 • 2dre - diastolisk (to-komponent).

Den første tonen i hjertet er dannet av ventil, muskel, vaskulær og atriell komponenter. Han hører på første og fjerde poeng. Normalt har den en lav, langvarig lyd. Må falle sammen med apikal impuls.

Den andre danner ventilen og vaskulære komponenter. auscultate på andre og tredje poeng. Fra den første er det preget av lengre varighet og høyere lyd.

Den tredje kan bli lyttet til av unge med redusert ernæring. Normalt er det stille, lavt og kortt.

Fysiologisk 4. er sjelden, du kan lytte i normen før første tone, hos barn og ungdom. Det skal være sjeldent, lavfrekvent og stille.

Tolkning av resultater

Når du utfører auscultasjon av hjertet, er det viktig å vurdere tonen for:

 • rytmets korrekthet;
 • antall toner som blir hørt på;
 • lydens rekkefølge;
 • forholdet mellom sonoritet og varighet av 1. og 2. tone;
 • Tilstedeværelsen av ekstra lyder (toner og lyder).

Unge underernærte har en fysiologisk økning i lyden av lyden av toner. I overvektige pasienter, derimot, er det en svekkelse av lyden på grunn av tykkelsen av det subkutane fettlag. Også i normen observeres dette fenomenet hos idrettsutøvere (på grunn av muskelmasse) eller hos personer med tykk og tykkelse på brystveggen.

Den patologiske bedøvelsen av lyd kan skyldes emfysem i lungene, pneumo-, hemo- og hydrothorax. Intrakardiale årsaker til reduksjonen i sonoritet inkluderer: myokarditt og dystrofiske forandringer i myokardiet, utvidelse av ventriklene.

Lyden økes hos personer med tynn brystvegg, redusert ernæring, hul i lungen, med rynker i lungene, anemi, tyrotoksikose.

Isolert volumendring

Den sterke nedgang i klang av den første tone kan observeres hos pasienter med svikt av ventilanordningen (MC eller trikuspidal) aortastenose munn, brudd på hjertemuskelen til en reduksjon i hjertefeil, uttrykt kardioskleroticheskih endringer og fibertransformasjonen av post-myokardialt infarkt.

En økning i sin sonoritet kan oppstå med akselerert hjerteslag (takykardi), tyrotoksikose, stenos av MC.

Spalting av den første tonen er indikativ for pasienter med blokkering av bunten i bunten.

En svekket annen tone er auskultert med en markert reduksjon i blodtrykk, mangel på AK eller LA, aorta defekter, stenose av aorta eller LA munn.

Styrker den andre tonen over aorta hos personer med arteriell hypertensjon, aterosklerotiske vaskulære lesjoner, syfilittisk aortitt og stenose av AK-ventiler. Økningen i lyd over LA er observert i sykdommer i lungene av forskjellige etiologier.

Patologisk tredje tone blir lyttet til pasienter med senket ventrikulære kontraktilitet (myokarditt, hjertesvikt, myokardialt infarkt), MK insuffisiens eller trikuspidalklaff vagotonia uttalte, og i nærvær av hypertrofisk arrdannelse eller endring i hjertemuskelen.

Patologisk fjerde (galoppere) lytt i pasienter med myokarditt, hjertesvikt, myokardialt infarkt, aortastenose munn, hypertensjon.

Hjertemormer

Når du pumper blod i kamrene og tilstøtende fartøyer, vil det bli innsnevringer. Også hjerte lyder vil bli høyere hvis det er tette hindringer, og også hvis de ligger i nærheten av utløpet.

Når du lytter til støy, vil det ha forskjellige nyanser:

Økningen i blodpumpens hastighet påvirker økningen i støy med en reduksjon i viskositeten. Kan forårsake økning i støyproblemer med ventilfliker.

For referanse. Hjertelyder er en lyd som fremkommer som følge av forstyrrelser i parametrene for hemodynamikk. Diameteren på ventilene eller fartøyene endres, viskositeten til blodet eller bevegelsens hastighet).

Ved normal drift av kardiovaskulærsystemet er bare toner auskultert, og lytter til ulike lyder indikerer alltid sykdommens tilstedeværelse.

Auskultasjon av hjertet hos barn

Lytteteknikken hos små barn og ungdom adskiller seg ikke fra teknikken som brukes når man lytter til hjertet hos voksne. Punkter og rekkefølgen av auskultasjon er like. Den eneste forskjellen er tolkningen av resultatene.

For eksempel, i tynne barn med lav kroppsvekt, kan de tredje og fjerde tonene normaliseres. Også de har en økning i sonoriteten i alle toner, på grunn av det tynne laget av brystet på brystet.

Det er en forskjell i hjertefrekvensen. Hvis de normale verdiene for hjertefrekvens hos voksne ligger i området fra 60 til 80 slag per minutt, så for et barn i det første år av livet, vil dette være en alvorlig bradyarytmi siden hans norm ligger i området fra 110 til 160 slag.

Les Mer Om Fartøyene