Hvordan utføre en auscultation av hjertet, som det er nødvendig for

Fra denne artikkelen vil du lære om en slik gammel metode for å studere helsetilstanden, som auscultation av hjertet. Metodens historie, de grunnleggende prinsippene for auskultasjon og sykdom, som kan identifiseres eller til og med foreslås ved hjelp av denne teknikken.

Auskultasjon, eller lytting er en metode for å evaluere visse funksjoner i menneskekroppen, basert på analyse av lyder som avgir bestemte kroppssystemer i sitt arbeid. Lytting til hjertet er ikke det eneste punktet ved bruk av metoden. Lytte, eller auscultirovat, kan du fartøy, lunger, tarmene. Av stor betydning er teknikken i obstetri, fordi gjennom moderens fremre mage kan høre støyen fra karetene fra moderkaken og hjertets toner av fosteret. Auscultatory-metoden er grunnlaget for å måle blodtrykket ved Korotkov-metoden - det vi alle bruker når vi måler press med en tonometer.

lytte til metoden brukt av de gamle healere, men for de la øret til brystet, ryggen eller magen til pasienten. Ved rett av faren til moderne auskultasjon kan kalles en fransk lege Rene Layeneka at etter reglene for anstendighet, kan ikke du legger øret til brystet av en ung jente. Det er derfor han forvandlet til et papirark, setter den til sitt hjerte og funnet ut at så hørbare hjertelyder har steget betydelig. Det var Lienenek som oppfant prototypen til et moderne stetoskop - et rør hvor leger utfører auskultasjon. Han ga også de første grunnlaget for et slikt konsept, som et punkt i auskultasjon av hjertet - bestemte steder på brystet, hvor de fleste tydelig høre enkelte lyder og lyder av hver av kroppens strukturer. Om disse punktene og deres betydning, snakker vi like nedenfor.

Grunnleggende regler for auscultasjon av hjertet

Denne enkle metoden, som å lytte, krever strenge regler:

 1. Legen skal bare bruke sitt kontrollerte stetoskop. Derfor bruker kardiologer og terapeuter noen ganger et enkelt stetoskop hele livet og vil ikke bli lånt ut til noen.
 2. Stetoskopet bør tilsvare pasientens alder - derfor er det spesielt barnestetoskoper eller spesielle vedlegg til det vanlige i pediatri og neonatologi.
 3. Dysen til stetoskopet skal være varm, så vel som luften i rommet.
 4. Studien skal gjennomføres i stillhet.
 5. Pasienten skal ta av seg klærne i livet.
 6. Pasienten står mest eller står, legen er i en komfortabel stilling.
 7. Spissen av stetoskopet skal passe godt mot huden.
 8. Hvis hodebunnen på pasientens hud er meget uttalt, bør huden på dette stedet bli fuktet eller oljet med flytende olje.

To hjerte toner

Hjertet er et komplekst organ bestående av muskelfibre, bindestofframme og et valvulært apparat. Ventiler adskiller atriumet fra ventriklene, så vel som kamrene i hjertet fra store eller store kar som kommer ut eller kommer inn i hjertekamrene. Alt denne komplekse strukturen er stadig i bevegelse, rytmisk kontraherende og avslappende. Ventiler åpner og lukker, blodkarene beveger seg inne i karene og kamrene i kroppen. Hvert element i hjertet skaper visse lyder, forenet av leger inn i begrepet hjertetoner. Det er to hovedkardiale toner: den første (systoliske) og den andre (diastoliske).

Den første tonen

Den første tonen i hjertet oppstår ved sammentrekningen - systole - og dannes av følgende mekanismer:

 • Ventilmekanisme - slamming og tilhørende vibrasjon av klaffene i muslingene (mitral) og tricuspidene, som adskiller atriet fra ventriklene.
 • Den muskulære mekanismen er sammentrekningen av atria og ventriklene og utvisning av blod ytterligere i løpet av bevegelsen.
 • Vaskulær mekanisme - vibrasjon og vibrasjon av aorta og lungearterien når de sender en kraftig blodstrøm fra henholdsvis venstre og høyre ventrikel.

Den andre tonen

Denne tonen oppstår i øyeblikket av avslappning av hjertemusklen og resten - diastolen. Det er ikke en multi-komponent, som den første, og består av bare én mekanisme: en ventilmekanisme - slamming aortaventilen og lungearterien og en blodtrykks vibrasjon.

Fonokardiogram - opptak av vibrasjoner og lyder produsert av hjertets og blodkarens aktivitet

Teknikk og punkter av auskultasjon av orgel

Under lytten skal legen skille og vurdere følgende parametere i hjertet:

 • Hjertefrekvens (hjertefrekvens) - normalt varierer det i gjennomsnitt fra 60 til 85 slag per minutt.
 • Rhythmicity of heartbeats - hjertet fungerer vanligvis rytmisk, kontraherende og avslappende gjennom bestemte tidsintervaller.
 • Lyd eller volum av hjertetoner - første og andre toner skal ha et visst volum. Den første tonen skal være høyere enn den andre, ikke mer enn to ganger. Selvfølgelig kan ikke bare sykdommen, men også tykkelsen av brystkassen, pasientens vekt, tykkelsen og massiviteten av det subkutane fettet påvirke deres lyd.
 • Integritet av hjerte toner - den første og andre toner skal bli lyttet til helt uten å dele og splitte.
 • Tilstedeværelse eller fravær av patologiske hjertetoner, lyder, klikk, krepitus og andre tegn på hjertesykdommer og andre organer.

For auscultation av hjertet var riktig, er det viktig å observere en viss sekvens av å lytte til hjertetoner. Selv oppfinneren av stetoskopet Laynenek bygge en ny algoritme for auskultasjon og stedet - i form av lytting - hvor visse nyanser av hans arbeid kan høres tydeligere. Moderne diagnostikk kaller disse stedene punktene for auscultation av hjertet, som vi nevnte i begynnelsen av denne artikkelen. Det er ved disse punkter kan høres ikke bare den første og andre tonen, men hver av dem er det beste stedet å lytte til en viss hjerteklaff, noe som er ytterst viktig for den innledende diagnose.

Totalt er det fem slike punkter, de danner en praktisk sirkel, hvor forskerens stetoskop beveger seg fremover.

 1. 1 punkt er et sted i nærheten av hjertepunktet, hvor mitral- eller bivalveventilen som adskiller de venstre kamrene i hjertet, er mest tydelig hørt. Vanligvis er dette punktet oppdaget på festestedet til brystbenet i brusk på ribben til venstre.
 2. 2 punkt er II intercostal plass til høyre for brystmarginen. På dette stedet høres lydene av aortaklappen som lukker munnen av den største arterien av menneskekroppen, best.
 3. 3 punkt er II intercostal plass til venstre for brystmarginen. På dette punktet høres lydene fra lungeventilen, som bærer blod fra høyre ventrikel inn i lungene for å berike med oksygen.
 4. 4 poeng - dette er stedet ved foten av xiphoidprosessen av brystbenet - "under skjeen". Dette er poenget med den beste hørbarheten til tricuspid, eller tricuspid, hjerteventil som deler sine høyre halvdeler.
 5. 5 poeng, kalt i medisinske lærebøker Botkin-Erba punkt - III intercostal plass nær venstre kant av brystbenet. Dette er stedet for ekstra lytte til aortaklappen.

Det er på disse punktene at de patologiske lydene som snakker om bestemte brudd på hjerteapparatet og unormale blodstrømmer, blir best hørt. Erfarne leger bruker også andre punkter - over de store fartøyene, i kjernefaget av brystbenet, underarmsområdet.

Hvilke sykdommer og tilstander kan detekteres ved auskultasjon

Det skal bemerkes at for noen få tiår siden var auskultasjon av hjertet en av de få metodene for å diagnostisere sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Legene stolte bare på ørene sine og viste komplekse diagnoser, som ikke kunne bekrefte dem ved hjelp av noen instrumentelle metoder, bortsett fra elektrokardiogrammer eller brystrøntgen.

Moderne medisin er utstyrt med et stort arsenal av metoder og teknologier, slik at auscultation falt uforvarende i bakgrunnen. Faktisk er dette en billig, rimelig og rask vei til en bred strøm av pasienter anslått å identifisere personer til å være mer grundig undersøkelse: hjerte ultralyd, angiografi, Holter overvåking og andre moderne, men langt billigere prosedyrer.

Så la oss liste opp de viktigste egenskapene ved patologiske hjertelyder, noe som bidrar til å identifisere hjertets auskultasjon.

Endring i sonoritet av hjertetoner

 • Demping av 1 tone er observert i myokarditt - betennelse i hjertemuskelen, myokarddystrofi, mangel på mitral og tricuspidventil.
 • Forsterkning av den første tonen skjer med en innsnevring av mitralventilen - stenose, uttalt takykardi og endringer i hjerterytmen.
 • Demping av den andre tonen er observert hos pasienter med nedsatt blodtrykk i de store eller i små sirkulasjonskretser, aortaventilinsuffisiens og aorta-misdannelser.
 • Forsterkning av den andre tonen opptrer når arterietrykket stiger, veggene er komprimerte eller aterosklerose av aorta, stenosen av lungearterieventilen.
 • Svekkelsen av begge toner observert hos overvektige pasienter, underernæring og dårlig funksjon av hjertet, myokarditt, oppsamling av væske i hulrommet av hjertet Sekker etter inflammasjon eller skade, alvorlig lungeemfysem.
 • Styrking av begge tonene blir observert med økt kontraktilitet i hjertet, takykardi, anemi, utmattelse av pasienten.

Utseendet til hjertemormer

Støy er en unormal lydeffekt overhodet på hjertetoner. Støy er alltid forårsaket av unormale blodstrømmer i hulrommene i hjertet eller ved å lede det gjennom ventilene. Støyen er estimert til hvert av de fem punktene, som lar deg bestemme hvilken av ventilene som ikke fungerer som de skal.

Det er viktig å vurdere lydstyrken, lydens lydstyrke, deres prevalens i systole og diastole, varighet og andre egenskaper.

 1. Systolisk bilyd, er at støy for den første tonen, kan være en indikasjon på myokardiale skader papillærmuskelen insuffisiens to- og Trikuspidalklaff, mitralklaffprolaps, stenose av aortiske og åndedrettsventiler, defekt, ventrikulære og atrial septal, aterosklerotiske forandringer i hjertet.

Patologiske hjerterytmer

 • Rytmen til kanteren er en av de farligste unormale rytmene. Dette fenomenet oppstår når du splitter hjertetonene og høres ut som hovene "ho-ra-ra". En slik rytme oppstår med alvorlig dekompensasjon av hjertet, akutt myokarditt, hjerteinfarkt.
 • Rytmen av en pendel - en toleddet rytme med den samme pause mellom 1 og 2 toner av hjertet som oppstår hos pasienter med hypertensjon, hjerteinfarkt, og myokarditt.
 • Rytmen til vaktelen lyder som "sovende på ra" og kombineres med mitralstenose, når blodet med stor innsats passerer gjennom den smale ringen av ventilen.

Auskultasjon kan ikke være hovedkriteriet for å stille en diagnose. Pass på å ta hensyn til en persons alder, klager fra pasienten, spesielt kroppsvekten, stoffskiftet, tilstedeværelsen av andre sykdommer. Og i tillegg til å lytte til hjertet, bør alle moderne hjerteundersøkelser brukes.

Hjertesuksultasjon: Lyttingspunkter

Hjertefarger og lyder er lyd som kommer fra et slått hjerte som følge av turbulent (skift retning, hastighet og trykk) blodstrømmen gjennom kamrene gjennom ventilapparatet. For å studere dem, brukes metoden for auskultasjon (lytting), som utføres av en lege ved hjelp av et fonendoskop, til bruk. Auscultation av hjertet hjelper i tidlig diagnose av hjertets patologi og dets ventiler. Daglige endringer i egenskapene til hjertelyd blir registrert i pasientens medisinske historie.

Hjertet har fire ventiler: to ugjennomtrengelige blod fra atria til ventriklene (venstre - bicuspid mitral, til høyre - trikuspidal trikuspidal) og to - i ventriklene i store kar (aorta - fra den venstre ventrikkel inn i aorta, lunge - fra høyre ventrikkel inn i den pulmonære arterien). Med deres rytmiske åpning og lukking oppstår lydfenomenene i hjertet - toner. Hos friske mennesker på hjerteområdet høres to grunnleggende hjertetoner - det første og det andre.

Opprinnelse (systolisk) tone består av lyder som oppstår i hjertet under en kontraksjon (systole) og ser ut som følge av svingninger i begge ventriklene i hjertemuskelen (muskel-komponent), lukking av mitral- og trikuspidalklaff (ventil komponent), "jitter" av veggene i aorta og lunge arterien på tidspunktet for adgang til disse kraftig volum av blod fra ventriklene (vaskulær komponent), atriekontraksjonen (atrial komponent). Volumet av lyden av fenomenet bestemt av hastigheten av trykkstigningen i ventrikkelen under sammentrekning. Den andre (diastolisk) tone oppstår på grunn av hurtige fluktuasjoner ventiler av aorta og lungearterien som er lukket under starten av hjerte avslapning (diastole). Dens volum bestemmes av den hastighet med hvilken de to klaffene slam og trikuspidalklaff. Tetthet av ventilklaffer sammenbruddet er en garanti for det normale volum av de to toner.

Stille og lavfrekvente ytterligere tredje og fjerde toner kan normalt oppdages hos barn og ungdom, noe som ikke er tegn på sykdommen.

Opprinnelsen til de tredje tone svingninger på grunn av venstre ventrikkel vegg fortrinnsvis ved en for hurtig fylling av blod i den tidlige relaksasjon i hjertet, den fjerde - på grunn av atriekontraksjonen i slutten av diastolen.

Støy det kalles unormal lyd fenomen dukker opp i deler av hjertet og store fartøyer med turbulent blodstrøm. Støy kan være både funksjonelt som forekommer i normale og ekstrakardiale sykdommer, ikke på grunn av endringer i hjerte struktur og patologisk, noe som kan indikere et organisk lesjon av hjertet og ventilanordningen. I forhold til tidspunktet for utseendet kan de være systoliske og diastoliske.

Auscultation utføres i henhold til en bestemt algoritme, som inneholder følgende regler:

 • Manipulering utføres både i det horisontale (på baksiden, på siden) og i den vertikale posisjonen til pasientens kropp, om nødvendig, gjentas det etter fysisk anstrengelse.
 • Auscultation utføres både med rolig, jevn pust av pasienten, og på høyde av maksimal utløp med åndedrettsstans.
 • Ofte for å oppdage synkronisitet av hjerteaktivitet observeres samtidig palpasjon av puls på karoten eller radialarterien, og hjerterytmer blir lyttet til.
 • Lytting utføres på påfølgende punkter, som svarer til projeksjonene av den beste lydytelsen til ventilene på brystoverflaten.

Auskultasjonspoeng er steder for å lytte til hjertetoner fra visse ventiler på brystets overflate, hvor de er best utført.

Auskultasjonspoengene, de hørte lydene i vanlige patologier og deres adferdsområde:

Auskultasjon av hjertet. Steder for å lytte (hjertepunkter) av hjertet.

Auscultation av hjertet er den mest verdifulle av metodene for hjerte undersøkelse.
Under hjertets arbeid er det lydfenomener, som kalles hjertetoner. Analyse av disse tonene når du lytter eller grafisk opptak (fonokardiografi) gir
representasjon av hjertets funksjonelle tilstand som helhet, operasjonen av ventilapparatet, myokardiumets aktivitet.
Auscultation av hjertet er:
1) bestemmelse av hjertetoner og deres egenskaper: a) styrke;
b) soliditet c) timbre; d) rytme; e) frekvens;
2) Bestemmelse av antall kardiale sammentrekninger (frekvensen av toner);
3) Bestemmelse av tilstedeværelse eller fravær av støy med beskrivelse av deres grunnleggende egenskaper.

Når du utfører auscultasjon av hjertet, observeres følgende regler.
1. Legenes stilling - motsatt eller til høyre for pasienten, som gjør det mulig å fritt lytte til alle nødvendige punkter av auskultasjon.
2. Pasientens stilling: a) vertikal; b) horisontal, liggende på ryggen; c) til venstre, noen ganger på høyre side.
3. Visse metoder for auscultasjon av hjertet blir brukt:
a) lytter etter en dosert fysisk aktivitet, hvis pasientens tilstand tillater det; b) å lytte til de forskjellige fasene av pusten, samt når pusten er forsinket etter maksimalt
innånding eller utånding.
Disse bestemmelsene og teknikkene brukes til å skape betingelser for forsterkning av støy og deres differensialdiagnose, slik det vil bli diskutert nedenfor.

Steder for å lytte (hjertepunkter) av hjertet

Lydfenomener som oppstår i det arbeidende hjerte, hovedsakelig på grunn av deres opprinnelse, skyldes operasjonen av hjertevalvularapparatet. Alle hjertehulene i hjertet er på sin base, og fremspringene på den fremre thoraxveggen ligger svært nær hverandre.
Dette eliminerer muligheten for isolert lytte til lydfenomener.

Anatomisk projeksjon av ventiler:

mitralventil - igjen ved festet av den tredje ribben til brystbenet; aortaklaff - langs medianlinjen på nivået av den tredje kostalkroken; lungearterieventilen - til venstre i II-intercostal-rommet nær korset av brystbenet; tricuspid ventil - bak brystbenet, midt på linjen som forbinder festepunktene i brusk på den tredje ribben til venstre og V på ribben til høyre.
På grunn av nærheten av de fremspring ventil for å differensiere opprinnelsen av lyder ble valgt den mest fjerntliggende punkt, hvor det blir best utført med lyden fenomener tilhørende ventiler, kalt den klassiske punktet for kardial auscultation.
• Første punkt - lytte til mitralventilen - i hjertet av hjertepunktet.
• 2. punkt - lytte til aortaklappen - II intercostal plass til høyre i nærheten av brystbenet. Denne sonen er fjernet fra den sanne projeksjonen, men her lukkes aorta nærmest brystet og lydfenomenene blir forsterket av blodstrømmen.
• 3. poeng - lytte til lungearterien - II intercostal plass til venstre i nærheten av brystbenet, sammenfaller med anatomisk projeksjon.
• Fjerde punkt - lytte til tricuspid-ventilen - den nedre tredjedel av brystbenet ved foten av xiphoid-prosessen. Denne sone for overholdelse av brystveggen til høyre ventrikel.
• 5. punkt, eller pek på Botkin-Erba, - lytt til aortaklappen - på vedlegget av brusk III-IV ribber til den kule kanten av brystbenet.

Høringsordre av hjertet

Under auskultasjon observeres en viss sekvens på grunn av hyppigheten av skader på ventiler med anskaffe hjertefeil. Begynn med toppen (1 st
punkt), og deretter lytte til bunnen av hjertet - 2-th og den tredje h auscultation ki (aortiske og åndedrettsventiler), etterfulgt av 4-en m I h ka - Trikuspidalklaff og femte ytterligere punkt (og av den p Talnoe ventilen ).
Deretter hører du hele hjerteområdet og beveger stetoskopet kort avstand. Ved hjelp av denne teknikken kan du endre styrken på tonen eller støyen og utføre differensialdiagnosen.

Mekanismen for dannelse av hjerte lyder

Med auscultasjon av hjertet, er to obligatoriske (om b-ligat) toner bestemt. Toner er de riktige raskt dempede svingningene som blir hørt så kort
høres. Hos barn og noen unge (i gjennomsnitt 30 liter) kan du lytte til den tredje (valgfrie) tonen.
For en bedre forståelse av opprinnelsen til hjertetoner, er det viktig å vurdere fasestrukturen til hjertesyklusen, eller kronokardiogrammet.

Den første tonen i hjertet oppstår under senteret i ventriklene og kalles systolisk, den andre tonen i hjertet oppstår ved begynnelsen av diastolen i ventriklene og kalles diastolisk.
Den første tonen på PCG er registrert på nivået av den S-synkrone EKG-bølgen. I dannelsen av I-tonen utmerker seg 3 komponenter:
• 1 st komponent - en lav frekvens og lav amplitude (2- 3 svingninger i PCG i den innledende I-segment bek) er utformet i den første perioden av systole, nemlig Ys fasespenningen periode.
Dette er en muskelkomponent som er forbundet med stresset i musklene i ventriklene dekket av kontraktil prosessen.
Hans rolle, som ble vist så tidlig som 1873 av prof. AA Ostroumov, i dannelsen av jeg tone er ubetydelig; • 2. komponentventil. Det danner også i Ys-fasen av stressperioden, men allerede på slutten, når det er en økning i intraventrikulært trykk og lukning av mitral- og tricuspideventiler. Deres svingninger etter avslutningen
og er ventilkomponenten til I-tonen. På FCG er denne komponenten utpekt som hoved- eller sentral-segmentet og er en høy amplitude og relativt høy frekvens
svingninger;
• Den tredje komponenten kan kalles ventil-vaskulær eller vaskulær. Den er produsert i den innledende fase av PI, nemlig protosfigmichesky intervall da åpning av ventiler i aorta og lungearterien (ventilkomponentene), og en fase av maksimal blod utskyting, når svingningene aortaveggen oppstår og lungearterien av den utsprøytede blod i dem (vaskulær komponent). På FCG registreres den tredje komponenten av I-tonen i form av lavfrekvens- og lavamplitude-svingninger.
Dermed dannes en tone i fase Ys og i den første eksilperioden.
Noen retningslinjer beskriver den atriale fjerde komponenten av I-tonen, som sammenfaller med atrialsystolen, dvs. diastolen i ventriklene. Faktisk kan denne komponenten være
Noen ganger registrerer FCG i form av 1-2 lavfrekvensoscillasjoner med lav amplitude. For tiden tilskrives disse svingningene en uavhengig IV-tone, slik det vil bli diskutert nedenfor.
Den totale varigheten av I-tonen er 0,08-0,12 sek.

Den andre tonen (diastolisk) på PCG er registrert på slutten av T-bølge-synkron EKG.
Det er en refleksjon av lydfenomenene som forekommer i diastolen i ventriklene, eller heller i sin første del. Diastolen består av 2 perioder - avslapning og fylling, II-tone tilkoblet
med en periode med avslapning.

Forskjeller jeg taler fra II:
• Jeg toner lavere og lengre enn II tone,
• II tone høres etter en lang pause,
• Jeg tonen sammenfaller med apikalimpuls og puls på halspulsåren.
Den første tonen øverst og ved foten av xiphoidprosessen høres som sterkere i forhold til II-tonen, siden dannelsen av I-tonen innebærer en valvulær komponent på grunn av
lukking av mitral- og tricuspideventilen i PH av R. Lydfenomener knyttet til lukning av diastol i bukspyttkjertelen,
x u y e. Samtidig i II intercostal rom høres II tone bedre, fordi det er bedre å gjennomføre lydfenomener fra semilunarventilene enn fra mitral og tricuspid.

Demping av den andre tonen

Demping av II-tone på aorta skyldes følgende årsaker:
a) mangel på aortaklapper b) innsnevring av aorta munnen; c) redusert blodtrykk (vaskulær insuffisiens,
blodtap, etc.).
I det første tilfellet skyldes svekkelsen av den andre tonen på grunn av ventilens utilstrekkelige oscillasjon ved lukning, og dempingen fortsetter parallelt med graden av mangel. Med innsnevring av aorta
Utsprøytningen av blod i systolen minker, derfor reduseres trykket i aorta i diastol (diastolisk trykk i aorta).
Dette resulterer i mindre klapping av aortaklaffene i den første perioden av diastol. En lignende mekanisme for svekkelse av den andre tonen virker også med en signifikant reduksjon av blodtrykket. Forsvridningen av den andre tonen over lungearterien skyldes mangelfullhet av ventiler i lungearterien og / eller innsnevring av lungearteryens munn.
Generelt er svekkelsen av tone II på grunnlag av hjertet forårsaket av følgende faktorer: 1) ikke-hermetisk lukning av semilunar
ventiler, noe som fører til en nedgang i deres svingninger; 2) en reduksjon i sammenfallshastigheten av semilunarventilene på grunn av en reduksjon i arterielt trykk eller en fusjon av semilunarbrosjene
ventiler i ventilstenos av munnene på hovedkarene.

Få II tone

Styrken på toner over aorta og lungearterien er den samme. I patologi er en forsterkning (aksent) av den andre tonen på aorta eller lungearterien mulig.
Aksent II tone av aorta kan skyldes: a) å øke trykket i den systemiske sirkulasjon (arteriell hypertensjon, tung fysisk belastning), når klaffene slam semilunære ventiler med større kraft enn normalt; b) sklerose av aorta ventiler; c) uttrykt sklerose oppstigende aorta og tetning med veggen syfilis mezaortite.
I de to siste tilfellene kjøper den andre tonen en metallisk nyanse og kan dannes uten å øke trykket i den store sirkelcirkulasjonen. Ved svært høye tegn på arterielt trykk, kan tonen II også skaffe seg en metallisk nyanse.
Accent av den andre tonen på lungearterien indikerer en økning i trykk i den lille sirkelen av sirkulasjonen. Det er 2 typer hypertensjon i en liten sirkel - postkapillær og prekapillær-
polar.

Patologisk forgrening av I-tone forekommer når hele blokken av ett av benets bunter er blokkert på grunn av forsinkelsen i sammentrekning av den tilsvarende ventrikel.
Spaltingen av den andre tonen oppstår ofte. Dens mekanisme er forbundet med den ikke-samtidige lukning av semilunarventiler av aorta og lungearteri, som oppstår ved forlengelse eller forkortelse av systolen til en av ventriklene.
Fysiologisk bifurkasjon av II tone forekommer ganske ofte hos friske unge mennesker. Det er impermanent og er forbundet med å puste. Den umiddelbare årsaken til hans - og øker blodstrømmen til det høyre hjerte under inhalering med forlengelse av utstøtningsperioden som fører til pulmonal ventilstenge lag med spalting pulmonal tone komponent II.
Patologisk bifurkasjon II-tone oppstår på grunn av forkortelse eller forlengelse av systolen til en av ventriklene og bestemmes av:
a) i mitral stenose (på grunn av vanskeligheten med utstrømningen fra det venstre forkammer til den venstre ventrikkel avtar dens innhold, er forkortet systole og aorta ventilen lukker før ventillungearterien tillegg til høyre ventrikkel systole på grunn av post-kapillære pulmonal hypertensjon slutter senere enn den venstre).;
b) med stenose av aorta aorta (som et resultat av forlengelse av systolen, forekommer en senere sammenbrudd av aortaklaffene);
c) med arteriell hypertensjon (forlengelse av venstre ventrikulær systole);
g) ved precapillary pulmonal hypertensjon - emfysem, trombose og lungeemboli - lag forekommer lungeklaffen lukking på grunn av forlengelse av den høyre ventrikkel systole.
Den vanligste årsaken til dikotomi av den andre tonen på lungearterien er mitralstenosen med høyre ventrikulær hypertrofi og hypertensjon av den lille sirkulasjonen.

Tri-termen rytmer av hjerteaktivitet

Tri-termen rytmer er karakterisert ved utseendet av en uavhengig, ekstra tone i hjertet.
Det er tre former for treledede rytmer: rytme med mitral stenose ("vaktel rytme"); en tre-ledd rytme med et "systolisk klikk" - en systolisk galopp; rytmen til kanteren.
Tre-medlemsrytmen i mitralstenose skyldes utseendet av en ekstra mitral tone i begynnelsen av diastolen i ventriklene i forbindelse med de anatomiske endringene i mitralventilen. Denne tonen vises på PCG ved 0,07-0,13 sekunder etter II-tonen. Utseendet er på grunn av sklerose i mitralventilene, som når de åpnes stikker ut i kammeret i ventrikkelen.
Under den raske fyllingsfasen utfører ventiler oscillerende bevegelser under blodstrømmen, som oppfattes som en ekstra lyd i form av et kort klikk. Denne tonen kalles åpningstonen til mitralventilen, eller mitral chelchkom, tappes på hjertepunktet, bedre i stillingen på venstre side.
"Rytmen til vaktelen" består av en klappende I-tone; II tone; ekstra tone for åpning av mitralventilen.

Tre-delt rytme med systolisk klikk.

Sekundær tone som et systolisk klikk ligger i andre halvdel av systole, nærmere II tone. Den har 3 hovedgrunner: a) den mitralklaffprolaps - en tilstand hvor et resultat av ødeleggelse av papillære muskler, oppstår sene forlengelse filamenter fremspring Mitralklaff inn i hulrommet i den venstre atrium under systolen for å danne ytterligere sonore tone - en såkalt systolisk klikk; b) den sklerose av aortaventilen og oppadstigende aorta - utseendet av systolisk klikk i forbindelse med åpningen av sklerotisk aortaventilen og blod treffer den forseglede aortaveggen; c) intrapericardiale årsaker.
Gallop auscultated med alvorlig myokardial lesjoner med reduksjon av dets kontraktile kapasitet (hjerteinfarkt, myokarditt, kardiosklerosis, hypertensjon, kardiomyopati og andre.). VP Prøver kalt galopprytme "hjerte rop om hjelp."
Kanterrytmen høres godt ved hjertefrekvens til 100 slag per minutt og verre med alvorlig takykardi (over 1 2 0 slag per minutt) og med en hjertefrekvens på mindre enn 70 slag per minutt.
En ekstra tone i rytmen til kanteren er styrket (patologisk) III- eller IV-toner, III-tone dannes i hurtigfyllingsfasen og IV-tone - i fasen av systolens systole.
Det finnes følgende sorter av kanterrytmen.

Diastolisk rytme av kanteren.

Tidligere ble det kalt proto-diastolisk rytme. I forbindelse med studiet av fasestrukturen i hjertesyklusen ble mekanismen og tidspunktet for dens dannelse spesifisert.
Siden III-tonen vises i perioden med hurtig fylling, når proto-diastolen allerede er ferdig, er det bedre å kalle denne rytmen den galoppiske diastoliske eller mesodiastoliske rytmen.
Utseendet på en ytterligere III-tone er assosiert med en svekkelse av venstre ventrikulær myokardietone, som oppstår med sin uttalt myogene dilatasjon. Det er en rask strekking av veggene i ventriklene med blod, noe som forårsaker svingning og manifesteres av et ekstra lydfenomen; III-tone vises etter 0.12-0.2 sekunder etter II-tonen.
Presystolic galoppere vises på tidspunktet for atrial systole, forutsatt at: a) hypertrofi av venstre atrium, spesielt på bakgrunn av forlengelsen atrioventrikulær;
b) tap av myokardietone i ventriklene. I disse tilfellene er det en patologisk økning IV (atrial) hjertelyd, noe som også bidrar til forsterkning av svingninger har mistet tonen i venstre hjertekammervegg med dens fylling i løpet av atrial systole. Ellers kalles den presystolske galgen atrialen.
Total kanter er dannet som et resultat av lagring av den ekstra tonen i den diastoliske kanalen (III-tone) med den ekstra tonen i den presystolske kanteren (IV-tonen), som observeres med takykardi.
I motsetning til "vaktelens rytme", som er preget av en forsterket klappende tone, med en rytme av galopp I, blir tonen vanligvis svekket.

Auskultasjon av hjertet: hvordan det gjennomføres og for det som trengs

Auskultasjon av hjertet er en av de diagnostiske teknikkene som hjelper å lytte til toner og lyder av hjerteslagets slag. Toner kalles vanligvis jerky lyder, men lydene har et lengre ekko.

Ved hjelp av auskultasjon evaluerer en erfaren spesialist arbeidet med den viktigste "motor" av organismen og identifiserer sannsynlige avvik. Denne diagnostiske teknikken er kjent for alle, og det utføres ved hjelp av et stetoskop.

Hva er prosedyren for og til hvem er den tildelt?

Prosedyren utføres med klager fra pasienten og i tilfeller der det er mistanke om utviklingen av hjerteproblemer. Auskultasjon utføres også med rutinemessige undersøkelser, medisinsk undersøkelse.

Prosedyren utføres ved undersøkelse av pasienten, inkludert bare for forebyggende formål. Auskultasjon kan gjøres ofte hvis pasienten ønsker, men vanligvis blir en sunn person utsatt for det 1-2 ganger i året. Prosedyren er nødvendig for å bestemme problemene i arbeidet i hjertemuskelen.

Listen over sykdommer som kan diagnostiseres primært er ganske omfattende:

Projeksjoner av hjerteventilene på forsiden av brystet og steder av deres beste auskultasjon

Typer av diagnostikk

Prosedyren er delt i henhold til lyttemodus i:

I det første tilfellet, ikke en spesiell enhet, men legenes øre er påført pasientens bryst. I det andre er et stetoskop allerede brukt. En direkte lyttemåte brukes til å bestemme tonene i hjertemuskelen. Lyder høres tydeligere, og sannsynligheten for forvrengning er svært lav. Ikke desto mindre brukes metoden svært sjelden på grunn av etiske og hygieniske hensyn.

Med hjelp av moderne instrumenter ser det ut til å høre ikke bare lave, men også høye lydfrekvenser. Selvfølgelig oppstår forvrengning med indirekte lytting, men det er vanligvis ubetydelig. Pluss er det faktum at tonene oppfattes bedre, de er lettere å skille fra. Gjennom auskultasjon hører også fartøyene, magen og lungene.

Indikasjoner for

Indikasjoner for auskultasjon er klager fra pasienten om hans tilstand. Legen, etter intervjuet selv, er i stand til å utføre prosedyren, dersom han anser det nødvendig. De eldre pasientene og barna, gravide kvinner, er underlagt undersøkelse. Dette enkle tiltaket muliggjør tidlig identifisering av mulige kardiologiske problemer.

Personer i "risikogruppen" som har en tendens til å utvikle hjertesykdommer, er underlagt undersøkelse. Disse funksjonene inkluderer:

Følgende video vil fortelle mer om teknikken for auscultasjon av hjertet:

Kontraindikasjoner og sikkerhet

Kontraindikasjoner for auskultasjon eksisterer ikke, fordi det er helt trygt for alle kategorier av mennesker, inkludert gravide kvinner, eldre og barn.

Er prosedyren trygt? Auskultasjon av hjertet i hjertesykdommer, IHD, hypertensjon og andre plager i medisinsk historie - prosedyren er helt trygg.

Forbereder prosedyren

Spesifikke forberedende tiltak eksisterer ikke. Pasienten bør bare gjøre fysisk aktivitet før den, unngå farlige situasjoner og oppleve mindre, for ikke å forvride vitnesbyrdet. Det er før forskning det er mulig, men fra å drikke er det nødvendig å utelukke alkohol og drikke, tonisk hjertemuskel. Dette er energi, ulike te, kaffe.

Hvis brystet har en tykk hodebunn, er det ønskelig å fjerne det eller våte det, slik at det ikke forstyrrer studien av slagtoner. God ledningsevne under undersøkelsen er viktig, siden legen må høre de minste ekstreme lydene i brystet.

La oss da snakke om hva auscultation av hjertet innebærer handlingsalgoritmen, og hvilke lyttingspunkter brukes til nyfødte, barn og voksne.

Hvordan er auscultation av hjertet?

Under auskultasjonen bør du oppfylle alle legenes forespørsler: Ta den nødvendige stillingen, gjør fysiske øvelser, hold pusten.

Det er en rekke regler for prosedyren for auscultasjon av hjertet:

 1. Legen bruker litt tid i stillhet. Dette gjør at du bedre kan høre den utrolige støyen i studien.
 2. Det bør ikke være noen utenlandske lyder i rommet. Komforttemperatur er også viktig.
 3. Lytt til arbeidet i hjertemusklene er gjort i ligge eller stående stilling.
 4. Legen setter instrumentet strengt på visse punkter i kroppen. Dette er spesielle områder av støy, de er den nøyaktige projeksjonen av hjerteventilene på brystet.
 5. Toner høres ved ulike pusteperioder, siden noen av lydene kan forsterkes under utånding eller inspirasjon.

Legen, etter å ha gjennomført undersøkelsen, begynner å undersøke og auskultere. Pasienten skal løfte det ytre klæret og eksponere thoraxen. Deretter bruker legen stetoskopet til følgende punkter på kroppen med auskultasjon av hjertet:

 • ventilen til en lungekropp;
 • mitral ventil;
 • tricuspid ventil;
 • Botkin poeng;
 • karotisarterie, aksillærregion og over klafflene;
 • aortaklaff,
 • hjerteoverflate.

Videre vil samtalen fokusere på konklusjonen og resultatene av kjennetegnene til hjertetoner på punkter av auskultasjon.

Videoen nedenfor viser lyttingspunktene for auscultasjon av hjertet:

Forklaring av resultatene

Under auskultasjonen avslører doktoren en rekke karakteristika av hjertelydene som høres:

 1. tilstedeværelse av fremmed støy;
 2. rytme av toner og riktig rytme;
 3. hørbarhet og lydstyrke;
 4. timbre, konsistens og andre funksjoner i hjertetoner.

Toner en sunn person lyttet til bare to.

 • Den første (I) forekommer på det tidspunktet hvor lungearterien og aorta svinger under påvirkning av ventrikulære kontraksjons- og lukkeventiler AV-ventiler.
 • Den andre (II) manifesteres med spenningen av lukkeklaffene i lungearterien og aortaklaffene, deres svingninger i ferdigstillingsstadiet av ventrikulær systol. III-tone kan bare høres fra en liten sirkel av mennesker, og IV vil kun bli tatt opp via fonokardiografi.

I øvre del av hjertet blir jeg-tonen hørt veldig høyt, så vil det være en kort lull, og etter det kan du høre en kort II-tone. Dette følges av en lengre pause. I nærvær av hjertepatologier, endrer alvorlighetsgraden av disse tonene og styrke.

 • Noen ganger er svakheten i de manifesterte lydene ikke forbundet med sykdommen, men skyldes bare kroppens generelle tilstand, fedme osv. Høye toner er notert hos barn og eldre. Hos voksne pasienter kan denne funksjonen snakke om hjertesykdom og andre alvorlige sykdommer.
 • Isolerte endringer i hjertetoner indikerer alvorlige patologier, derfor, hvis unormaliteter oppdages, tildeles ytterligere undersøkelsesmetoder umiddelbart i tillegg til å utføre auskultasjon av hjertet.
 • Lyder i hjertet indikerer ofte utviklingen av hjertesykdommer, men noen ganger er de hørbare selv hos friske mennesker. Spesiell betydning er knyttet til intensiteten, naturen og opprinnelsesområdet. Nødvendig er andre diagnostiske metoder foreskrevet, og etter at resultatene er oppnådd, velges den nødvendige behandlingen.

Gjennomsnittlig kostnad

Auscultation er gratis. Ved søknad til private klinikker inngår denne prosedyren i samråd med en spesialist og blir ikke betalt separat.

Om de ekstra tonene i auscultasjonen av hjertet forteller videoen nedenfor:

Auskultasjon av hjertet: essensen av undersøkelsen, norm og patologi, ledelse

Auscultation er en metode for å undersøke en pasient basert på å lytte til lydvibrasjonene som oppstår ved arbeidet til et bestemt organ. For å høre lignende lyder er mulig ved hjelp av spesialverktøy, prototyper som er kjent siden antikken. De kalles et stetoskop og et stetofonendoskop. Prinsippet for deres arbeid er basert på å gjennomføre en lydbølge til legemidlets orgel.

Fordelene og ulempene ved fremgangsmåten

Auskultasjon av hjertet er en verdifull metode for å undersøke pasienten selv på prehospitalstadiet når det ikke er mulig å utføre laboratorieinstrumentstudier. Teknikken krever ikke spesialutstyr og lar oss anta en foreløpig diagnose, basert bare på kunnskapen og klinisk erfaring fra legen.

Men selvfølgelig, det er umulig å bare være basert på auscultasjonsdataene ved diagnose. Hver pasient med mistanke om hjertepatologi i henhold til auskultasjon bør følges opp ved hjelp av laboratorieinstrumenter uten å mislykkes. Det er Auskultasjon hjelper bare å anta, men i alle fall ikke å bekrefte eller utelukke en diagnose.

Når er auscultation av hjertet?

Auskultasjon av hjertet utføres for alle pasienter i alle aldre under en primær undersøkelse av en lege, barneleger, kardiolog, arytmolog, pulmonolog eller annen terapeutisk lege. I tillegg utføres auskultasjon av en kardiurgirurgi, en thoraxkirurg eller en anestesiolog før kirurgiske inngrep.

Også, leger og paramedikere bør kunne "lytte" til hjertet ved en primær undersøkelse av pasienten.

Auskultasjon kan være informativ for slike sykdommer som:

 • Hjertefeil. Lydfenomener består i tilstedeværelse av støy og ekstra toner, fremveksten skyldes grove brudd på hemodynamikk (blodstrøm) inne i hjertekamrene.
 • Perikarditt (betennelse i perikardial sac). Når tørre perikarditt auscultated perikard friksjon forårsaket ved å gni den betente pericardial brosjyrer sammen, mens exudative - demping døvhet og hjertelyder.
 • Brudd på rytme og ledning langs hjertet er preget av endringer i hjertefrekvensen pr. Minutt.
 • Infeksiv endokarditt (endokardittank) ledsages av lyder og toner, karakterisert ved hjertefeil på grunn av inflammatoriske endringer i hjerteventilene.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Algoritmen for auscultasjon av hjertet er som følger. Legen skal under gunstige forhold på kontoret (god belysning, relativ stillhet) foreta et foreløpig intervju og undersøkelse av pasienten, og be ham om å kle av og løsne thoraxen. Deretter bestemmer legen ved hjelp av et fonendoskop eller et stetoskop etter auskultasjon av lungefeltene hjertens lyttespunkter. Samtidig tolker han de mottatte lydeffektene.

Punktene for auscultasjon av hjertet bestemmes av ventilens stilling i hjertekamrene og projiseres på den fremre overflaten av brystet og bestemmes av de mellomliggende mellomrom til høyre og venstre for brystbenet.

For eksempel, projeksjon av mitralventilen (1 punkt) er definert i femte intercostal plass under venstre nippel (Mitral ventil, "M"I figuren). For å høre på det, bør en kvinne bli bedt om å holde venstre bryst med hånden.

Neste lytter aortisk ventilprojeksjonspunkt (2 poeng), som projiseres inn i det andre interkostale rommet fra høyre side av brystbenet (aortaklaff, "En"I figuren). På dette stadiet legger legen oppmerksomhet på to-tone hjertefrekvensen.

Deretter er phonendoscope satt til punkt av projeksjon av ventilen i lungearterien (3 poeng) i det andre interkostale rommet er nærmere den venstre kanten av brystbenet (Pulmonis-ventilen, "P"I figuren).

Den fjerde etappen av auscultation er punkt for å lytte tricuspid eller tricuspid ventil (4 poeng) - på nivået av den fjerde ribben nær høyre side av brystbenet, så vel som ved foten av xiphoid-prosessen (Trikuspid-ventilen,T"I figuren).

Det siste stadium av auskultasjon er å lytte sonen til Botkin-Erba (5 punkt, "E" på figuren), som i tillegg gjenspeiler lydledning fra aortaklappen. Denne sonen befinner seg i det tredje interkostale rommet fra brystbenets venstre kant.

Lytt til hvert område bør utføres med en forsinkelse i pusten i noen sekunder etter dyp pust og utånding. Auscultation kan også utføres både i den bakre posisjonen, så sitter og står, med torsoen vippet fremover og uten.

Forklaring av resultatene

Normale lydeffekter i auskultasjon av hjertet er tilstedeværelsen av to toner, som tilsvarer den vekslende sammentrekning av atria og ventrikler. Dessuten bør det ikke være støy og unormale hjerterytmer (rytmen til vaktelen, rytmen til galoppen).

Lyder er støy som oppstår når de patologiske skader ventilene - grov stenose (innsnevring cicatricial) ventilen og myk blåse ved svikt (ufullstendig lukkefliker) av ventilen. Og i det første og i andre tilfelle er støyen forårsaket av en feil blodstrøm gjennom den innsnevrede eller omvendt utvidede ventilring.

eksempler på typisk støy i patologi og deres fordeling ved tone (1-4)

For eksempel er mitralstenose auscultated diastolisk støyforhold (mellom 1 og 11 toner) rett under venstre nippel og systolisk bilyd (mellom 1 og 11 toner) ved det samme punkt som er karakteristisk for mitral oppgulp. Når pulsåreklappen stenosis auscultated systolisk bilyd i det andre interkostalrom til høyre, og ved svikt av aortaventilen - diastolisk bilyd ved Botkina-Erb.

Patologiske rytmer i hjertet består i forekomst av lyder mellom to grunntoner, som generelt gir bestemte konsonanser. For eksempel, med hjertefeil, høres rytmen til kanteren og rytmen til vaktelen.

Tabell: Vanlige fenomen registrert ved auskultasjon

Auskultasjon av hjertet hos barn

Lytte til hjertet hos små pasienter er ikke mye forskjellig fra det hos voksne. Auskultasjon utføres i samme rekkefølge og på samme punkt av projeksjon av ventiler. Bare tolkningen av de hørte lydeffektene er forskjellig. Så, for eksempel, er den puls av et nyfødt barn karakterisert ved fravær av pauser mellom hvert hjerteslag og hjerteslag blir lyttet ikke alle de vanlige rytme og minner ensartede pendel virkninger. For hver voksen pasient og for et barn over to uker, er et slikt hjerterytme, kalt embryokardi, et tegn på patologi - myokarditt, sjokk, agonal tilstand.

I tillegg, hos barn, spesielt de over to år, er det en aksent av den andre tonen på lungearterien. Dette er ikke en patologi hvis det ikke er systolisk og diastolisk lyd under auskultasjon.

Sistnevnte kan observeres hos barn i tidlig alder (opptil tre år) med medfødte misdannelser, og hos barn eldre enn 3 år - med reumatiske hjertesykdommer. Også i ungdomsperioden kan lyder høres på projeksjonspunktene til ventiler, men de er hovedsakelig forårsaket av den organisasjonens funksjonelle omlegging, og ikke ved organisk skade på hjertet.

Til slutt skal det bemerkes at ikke alltid et normalt auskultasjonsbilde når man lytter til hjertet indikerer at pasienten er helt normal. Dette skyldes fraværet av lyder i hjertet for visse typer patologi. Derfor, med de minste klager fra kardiovaskulærsystemet, anbefales pasienten å utføre et EKG og ultralyd i hjertet, spesielt når det gjelder barn.

Vær alltid
i humør

Hjertesuksultasjon: Lyttingspunkter, prosedyrer og resultater

Fra Masterweb

Tilgjengelig etter registrering

Heart. La mange si at dette bare er en pumpe, men hvor utrolig denne kroppen er. Gjennom hele sitt liv, er det utrettelig arbeider, pumpe blod i kroppen (det handler om den menneskelige "pump" i spørsmålet), så bremse ned, så påskynde tempoet, tilpasning til ulike situasjoner i livet. Men uansett hvor mye hjertemotoren vår er utrettelig, er det utvilsomt underlagt alle slags patologier. For å identifisere disse bruddene, bestemme naturen deres, lage en klar diagnose og videre behandling, bruker leger ulike diagnostiske metoder. Dette er elektrokardiografi (EKG), ultralyd av hjertet og dets lyttende auskultasjon.

Hva er auskultasjon, hvordan foregår det?

Under hjertet og blodpumpen oppstår det ulike lyder i det - i medisin er det vanlig å ringe dem. Men noen lyder er absolutt normen, og de snakker om et sunt hjerte (bare basert på resultatene av denne studien, man kan ikke si om det totale sykefraværet), og noen lover ikke noe godt. Oppgaven av en spesialistleder er å lytte til tonene, sammenligne med normen og gjøre en diagnose. Lytte til tonene er hva som er auskultasjon.

Denne prosedyren utføres ved hjelp av en spesiell enhet - et phonendoskop (oftest) eller et stetoskop. Forskjellen mellom phonendoscope er tilstedeværelsen av en membran som forbedrer lydvibrasjonene. Enheten består av flere deler: et hode som tar vibrasjoner, et gummislang, ledende lyd og hodetelefoner. Denne enheten brukes av mange leger, fra paramedikeren til anestesiolog-resuscitator.

Når du lytter til hjertetoner, blir enhetens hode påført spesielle steder på menneskets bryst - punktene for auscultasjon av hjertet.

Anatomi i hjertet

For å bestemme punkter av auscultation av hjertet, må du forstå strukturen og måtene for å lede blodet. Som alle pattedyr er det menneskelige hjerte firekammeret og består av to atria og to ventrikler. Passerer en stor sirkelsirkulasjon, blodet, fattig i oksygen, kommer inn i høyre atrium. Kutting, atriumet skyver blod inn i ventrikkelen, som igjen skyver den inn i arteriene i den lille sirkelen av blodsirkulasjon. Her går blodet gjennom lungens kapillærer, er mettet med oksygen og vender tilbake til hjertet, bare i venstre atrium. Fra denne væske transporteres inn i den venstre ventrikkel og aorta blir skjøvet - den systemiske sirkulasjon arterien, passerer den gjennom legemet, fylling av samtlige celler med næringsstoffer og oksygen, idet det karbondioksyd (karbondioksid) og annet avfall. Parallelt med dette, i intestinal kapillarene er mettet med næringsstoffer og nyre- og leverceller filtrert.

ventiler

Men for at under blodets sammentrekning går blodet ikke tilbake, det er ventiler. De arbeider med prinsippet om en vannkran (mest sannsynlig, ventilen virker på grunn av hjerteventiler), passerer blodet i en retning og ikke la det komme tilbake. Arbeidet og forstyrrelsen av disse ventiler kan også høres med et phonendoskop.

punkter

Det er spesielle områder på brystet for å lytte til hjertet - punkter av auskultasjon, hvor avhenger av projeksjon av lydene av de fire ventiler. Det er også et spesielt punkt som brukes til ekstra lytte til aortaklappen.

Det første punktet

Det første punktet med auskultasjon av hjertet ligger normalt i det andre interkostale rommet (det vil si etter den andre ribben), til høyre (hvis du skal se på deg selv) 2-3 cm fra brystbenet. På dette stedet lyttes operasjonen av aortaklappen.

Det andre punktet

Det andre punktet, som det første, ligger i det andre interkostale rommet, bare denne gangen er det plassert til venstre for brystbenet. På dette stedet er projeksjonen av lydene av lungeventilen, av hva som er ved krysset mellom lungearterien og høyre ventrikel.

Tredje punktet

Det tredje punktet i auskultasjonen av hjerteventilene er allerede i femte intercostal plass til venstre, bare mer fjernt fra brystbenet - under brystvorten. Hvis pasienten er en kvinne (jente), må du be henne om å holde sitt eget bryst, for en normal lytte. Plasseringen av phonendoscope-hodet her, lar deg høre hvordan mitralventilen fungerer eller dens støy (hvis noen). Det tillater ikke at blod flyr fra venstre atrium til venstre ventrikel, derfor ligger det ved krysset mellom de tilsvarende atriene og ventriklene.

Fjerde punktet

Og til slutt, den fjerde av hovedpoengene. Dette punktet tilsvarer auskultasjonen av hjertet for tonene som utgis av tricuspid-ventilen. Navnet fra latin er oversatt som et trippel seil, det vil si tre-leaved. Denne ventilen er på høyre side av hjertet og forbinder atrium og ventrikel (det er viktig å huske at blodet alltid skal bevege seg fra atrium til ventrikel). Og er det fjerde punktet i den fjerde (praktisk for å huske, er det ikke?) Den intercostal plass til høyre for sternum, til høyre for det første punktet.

I boken "Tuk-tuk, hjerte!" Tyske kardiolog Johannes von Borstel ble tilbudt en ganske interessant måte å huske plasseringen og funksjonene til disse interessante auskultasjon (lytte til) av hjertet. Måten er i følgende setning: Anton er med Tom om 22:54. Uttrykket er oversatt fra tysk: "Anton spiller poker med Tom klokken 22:54". Den første bokstav i hvert ord tilsvarer de første bokstavene ventilene (aorta, pulmonal, mitral og tricuspide), og tallene - interkostalrom auscultation punktene som tilsvarer disse ventiler. Husk også sekvensen i forhold til brystbenet: høyre-venstre-venstre-høyre. Denne memoriseringsmetoden bidrar til å huske kun plasseringen av ventilene, men ikke rekkefølgen til auskultasjonen. Denne prosessen er bare forskjellig fordi fremspringet av mitralventilen er på andreplassen.

Femte poeng

Dette er et ekstra punkt av auscultation av hjertet. Når det er umulig å skille lytting diagnostisere noe, fordi dens viktigste formål - å fjerne lytte til lyden av aortaklaffen, hvis de blir oppdaget, som i dette stedet, kan de bli hørt mer tydelig. Dette punktet for auscultation av hjertet ligger i det tredje interkostale rommet. Det kalles også Botkin-Erba-punktet.

Auskultasjon av hjertet i fosteret

I tillegg kan du høre føtal hjerteslag i en gravid kvinne. Men å gjøre dette med et enkelt stetoskop er ganske problematisk, så jordmødre bruker et spesielt obstetrostestetoskop. Auskultasjon av føtale hjertet er en viktig indikator på helsen til den fremtidige nyfødte. Det utføres ved hver undersøkelse av den gravide kvinnen hos gynekologen, i den bakre stilling. Under arbeidet utføres denne prosedyren i gjennomsnitt hvert 15. minutt.

Point of lytting (auskultasjon) hjertefrekvens og høres bestemmes av legen, som det avhenger av plasseringen av fosteret i livmoren. Ved å lytte til legen må skille eksterne lyder fra føtalt hjerte, som kan være hørbar tarm lyder mor (typisk gurgling og krampaktig), lydgjennomgang på livmorblodårer og i aorta (rytmisk øket / redusert volum puls som faller sammen med moder). Hjerteslaget i en baby er vanligvis 140 slag per minutt.

Hva mer kan du høre?

Hvis du lytter til hjertet som helhet, og deretter bruker du et phonendoscope, kan du måle hjertefrekvensen. For å gjøre dette, telle antall slag i en bestemt periode - i barn per minutt, hos voksne i tretti sekunder (deretter multipliser resultatet med to). Således er antall hjerteslag per minutt kjent.

Den samme metoden kan bestemme og diagnostisere arytmi. I dette tilfellet endres tidsintervallet mellom sammentrekninger (i pasientens rolige tilstand) konstant. Det er viktig å vite at arytmi ikke alltid er en patologi og kan være tilstede selv hos en person med et sunt hjerte, som åndedrettsarytmi.

I tillegg til punktene i auscultation av hjertet, er toner det samme for alle mennesker. Det er bare fire av dem. Hver er forskjellig i naturen av opprinnelse og lyd. Den første tonen oppstår når ventriklene trekker sammen. Dens forekomst faller sammen med pulsasjonen av halspulsåren.

Den andre tonen er mindre enn den første i varigheten, men høyere og høyere i lyd og faller ikke sammen med puls av halspulsåren. Denne lyden oppstår når aorta- og lungeventilen lukker, henholdsvis mellom venstre ventrikel og aorta, henholdsvis høyre hjertekars og lungearteri. Videre skjer lukking av aortaklappen tidligere.

Den første tonen er bedre revidert (og dermed estimert) nær hjertet av hjertet, det vil si på punktene for å lytte til mitral og tricuspid ventiler. Den andre - aorta og lunge.

Under diastolen (hvilende hjerte) lukker mitral- og tricuspidventilen ikke, slik at blodet fra atriaene gradvis smelter sammen i ventriklene. Samtidig dannes lyder som utgjør den tredje tonen. Og den fjerde oppstår som et resultat av sammentrekning av både atria og aktiv transfusjon av blod inn i ventrikkene. Hvis pasienten (ikke gammel) har en tredje og / eller fjerde tone, indikerer dette allerede en patologi.

Punkter av auskultasjon av hjertet i barn (norm), toner

Når du lytter til hjertet av barn, må du kjenne noen få funksjoner:

 • Alle lydene er lysere og høyere fordi brystet er tynnere enn voksen.
 • I de første dagene av livet toner kan være døv og støy indikere fødselsskader. Pendulrytmen til de to første tonene er også normen.
 • I en alder av to år lover splittelse av den andre tonen ikke sykdom.
 • Og ved puberteten kan man observere funksjonell (ikke-patologisk) støy.

Du bør også vite at den tredje og fjerde tonen hos barn er normal.

Patologi. Brudd på lyden av toner

Nå kan du snakke om mulige diagnoser som kan oppdages med et phonendoskop. Oppmerksomhet vær så snill! Alle diagnoser er eksemplariske og presumptive! Det kan kun leveres av en ekspert.

Mulige brudd på svekkelse / styrking av toner:

Hvis tonene er splittet, kan dette snakke både av normen og av blokkaden av beinets ben. I tilfelle blokkering er det også andre tegn på denne sykdommen, for eksempel deformasjon av QRS-komplekset på et elektrokardiogram, men dette er en helt annen historie.

Patologi. Utseendet til den tredje og fjerde tonen i en voksen

Som allerede nevnt, bør disse tonene ikke vises i et sunt voksen hjerte. Hvis de dukket opp, kan det snakke om følgende:

Utseendet til den tredje tonen:

 • Ulempe av bladventiler.
 • Myokarditt, hjerteinfarkt, hjertesvikt.
 • Arteriell hypertensjon, aorta stenose.

Utseendet til den fjerde tonen:

 • Ulempe av bladventiler.
 • Myokarditt, hjerteinfarkt, hjertesvikt.

Manifestasjonen av den ene og den andre tonen:

 • Utvidelse av aorta.
 • Mitral ventil prolapse.

Patologi. lyder

Lyder er utseendet på lyder, uvanlig for noen toner. Ofte skyldes dette anemi av en annen opprinnelse, et brudd på viskositeten til blodet, det vil si ikke på grunn av hjertesykdom. Men det kan også oppstå støy på grunn av funksjonsfeilene i ventilene.

Elsker hjertet!

Hjertet er et unikt organ, det mest problemfri og hardt. Det er bedre at det ikke gjør vondt i det hele tatt, og hvis et problem oppstår, er diagnose og behandling obligatorisk. Dette kan hjelpe auskultasjon som en av diagnostiske metoder. Ta vare på hjertet ditt, det blir ingen andre! Og hvis det gjør det, vil det absolutt ikke erstatte sitt eget.

Les Mer Om Fartøyene