MR av hjerneskip: hva viser og hvordan er det gjort

Det er umulig å undersøke hjernens fartøy med ultralyd eller radiografi i detalj, og i noen tilfeller gir disse diagnosemetodene ikke spesialister muligheten til å identifisere alle patologiske prosesser. I slike tilfeller kan pasienten tilordnes en undersøkelsesmetode, slik som magnetisk resonansscanning.

MR av hjernen fartøy (eller MR-angiografi av hodet) - er meget informative, smertefri og ufarlig fremgangsmåte for diagnose, slik at en to- og tre-dimensjonale bilder av blodkar i hode og nakke i ethvert plan. En slik undersøkelse kan utføres med innføring av et kontrastmedium eller uten.

I denne artikkelen vil vi gjøre deg kjent med mulighetene, indikasjonene og kontraindikasjonene, måter å forberede og utføre MR på hjerneskip. Etter å ha blitt kjent med denne informasjonen, får du et fullstendig bilde av denne diagnostiske prosedyren og kan spørre legen din om de spørsmålene som interesserer deg.

Prinsippet om å utføre MR i hjerneskip

Essensen av denne metoden for diagnose er bruk av elektromagnetiske bølger som forårsaker vibrasjoner av hydrogenatomer, som er tilstede i vannmolekyler som er i menneskekroppen. Når de går gjennom vevene, forårsaker de en kjernefysisk resonans, som er festet av apparatet i form av et bilde.

Installasjonen av MR gir deg mulighet til å få klare og svært informative bilder av cerebral fartøy. En slik undersøkelse er ufarlig for pasienten, da ioniserende stråling som brukes i CT eller røntgen ikke brukes til å oppnå visualisering. Om nødvendig kan det utføres gjentatte ganger på kort tid.

MR er en ikke-invasiv prosedyre og erstatter ofte endoskopiske diagnostiske prosedyrer. På grunn av mulighetene for en slik skanning ble en "virtuell endoskopi" tilgjengelig.

Hva vil bidra til å identifisere MR i hjernen

MR i tilstanden angiografi av cerebral fartøy gir en mulighet til å undersøke i detalj alle tilstander og årer. Studien gjør det mulig å skaffe seg detaljerte bilder av vaskulære seksjoner, hvor alle komponentene (vegger, lumen, formasjoner, svulster etc.) er synlige. I tillegg er prosedyren stand i 3D-modus for å vise et system med blodstrøm i hjernens kar.

Når du studerer resultatene av studien, kan legen identifisere:

 • trombose;
 • aneurisme;
 • abnormiteter i strukturen av blodkar;
 • aterosklerose;
 • stratifisering av de vaskulære veggene;
 • arterio-venøse misdannelser.

Bruken av 3D-modus gjør det mulig å få en kartlegging av sirkulasjonsprosessen. I dette tilfellet skiller eksperter mellom arteriell og venøs blodstrøm. Det resulterende bildet gir oss mulighet til å evaluere hele prosessen med blodsirkulasjon i hjernen og å oppdage selv minimal avvik fra normen.

Ekstern klarhet i MR-bilder av blodårer tillater bruk av kontrastpreparater bare i alvorlige tilfeller eller i nærvær av svulster og metastaser. Innføringen av kontrast gir leger muligheten til å identifisere utdanning i begynnelsen av utviklingen, når de i andre studier ikke er synlige på grunn av tilstedeværelsen av store fartøy.

vitnesbyrd

MR i hjerneskip kan tilordnes for å identifisere følgende sykdommer og tilstander:

 • blødninger forårsaket av hode og nakke skader;
 • disirkulatorisk encefalopati observert i aterosklerose, arteriell hypertensjon, forgiftning, smittsomme sykdommer, hypovitaminose;
 • hemorragisk eller iskemisk berøring forårsaket av vaskulær sykdom eller hypertensive kriser;
 • ondartet eller godartet neoplasma av kar
 • aterosklerose, aneurismer, tromboser og araknoiditt, som forårsaker nedsatt hjernecirkulasjon;
 • Binswangers sykdom, forårsaket av vaskulære lidelser i bakgrunnen av hypertensjon;
 • Alzheimers eller Parkinsons.

I tillegg kan MR utføres for å vurdere effektiviteten av behandlingen: etter slag, operasjoner, craniocerebral trauma, etc.

Grunnen til utnevnelsen av en slik diagnostisk prosedyre kan bli følgende klager fra pasienten:

 • tilbakevendende hodepine, svimmelhet, nakkesmerter, svikt eller pre-obstruksjonsproblemer;
 • brå hopp av blodtrykk, ledsaget av kvalme eller oppkast;
 • nedsatt syn eller hørsel;
 • distraksjon og minneverdigelse;
 • mistanke om tilstedeværelse av trombose i hjernen sinus: alvorlig hodepine, kulderystelser, oppkast, forvirring, hevelse i øyelokkene og exophthalmos;
 • brå og uforklarlige angrep av nedsatt bevissthet;
 • anfall av epileptiform eller andre anfall
 • migrene-lignende anfall og migrene.

Kontra

Prosedyren for MR-er av cerebral fartøy er absolutt kontraindisert i følgende tilfeller:

 • Tilstedeværelsen i pasientens kropp eller en hvilken som helst ferromagneticheskoy elektronisk design (pacemaker, defibrillator, vaskulære klips, implantert i mellomøret høreapparater, en insulinpumpe, en anordning for fiksering av benfragmenter osv.);
 • Tilstedeværelse på pasientens kropp av tatoveringer laget med malinger med metallpartikler;
 • implantert mekanisk hjerteventil;
 • Jeg trimester av graviditet.

MR med kontrastpreparat er kontraindisert i følgende tilfeller:

 • graviditet;
 • amming;
 • kronisk nyresvikt;
 • en allergisk reaksjon på kontrastmiddelet.

Relative kontraindikasjoner for MR er som følger:

 • mentale abnormiteter
 • frykt for lukket rom;
 • alvorlig hjertesvikt
 • graviditet;
 • alvorlig tilstand av pasienten.

Med relative kontraindikasjoner kan magnetisk resonansscanning kun utføres i unntakstilfeller når undersøkelsens hensiktsmessighet overskrider mulige risikoer.

Hvordan tilrettelegge for prosedyren riktig

Hvis prosedyren for MR-en av cerebral fartøy utføres uten bruk av kontrastpreparat, trenger pasienten ikke å utføre spesiell trening. Legen skal gjøre seg kjent med studienes rekkefølge. På dagen for MR-prosedyren må pasienten observere en rekke enkle regler:

 1. Sørg for å informere legen om mulige kontraindikasjoner: graviditet, klaustrofobi, et syndrom med ufrivillige bevegelser, etc.
 2. Ta resultatene fra tidligere magnetiske resonanssøk med deg.
 3. Bruk behagelige klær uten metallkomponenter eller bruk engangsklær som tilbys i diagnosesentralen.
 4. Ikke bruk sminke, siden noen kosmetiske produkter kan inneholde komponenter som endrer resultatene av skanning.
 5. Før forskningen, ta av smykker, hårklipp, klokker og andre metallprodukter. Hold i vesken din telefon, bankkort, flyttbare proteser, høreapparat etc.

Hvis prosedyren utføres med kontrast, bør en test utføres for fravær av en allergisk reaksjon på det brukte legemidlet. Hvis kontrastmediet tolereres godt på dagen for studien, må du komme til diagnostisk senter på tom mage.

Før studien går en sykepleier i et spesialrom inn i et kontrastmiddel (intravenøst). Om nødvendig kan infusjonssystemet for intravenøs infusjoner bli igjen i pasientens blodår til studien er fullført. Etter dette må pasienten overholde alle ovennevnte regler, anbefalt for skanning.

Spesielle instruksjoner for MR:

 • Hvis pasienten har en historie med alvorlig nyresykdom, må han først passere en urinalyse;
 • hvis prosedyren utføres av et barn eller en person med psykiske lidelser, kronisk smerte, et syndrom med ufrivillige bevegelser som ikke kan forbli immobile gjennom hele prosedyren, vil anestesiologen sedere;
 • Hvis pasienten lider av klaustrofobi, bør prosedyren utføres på en MRI-maskin med åpen krets.

Hvordan utføres MR-prosedyren?

Magnetisk resonansscanning utføres i et spesielt utstyrt kontor:

 1. Legen møter pasienten og legger den på innstillingsbordet. Kjenner til regler for atferd og retter kroppen med spesielle stropper. Han legger hodet på en spesiell rulle. Transport bordet med pasienten inn i hullet på magneten til MR-systemet.
 2. Spesialisten går til neste rom for forskning, men pasienten kan kommunisere med ham gjennom en mikrofon som er installert i kameraet på enheten.
 3. Hvis en pasient opplever noen ubehagelige opplevelser i studien som forstyrrer forskningen, kan han ringe legen ved hjelp av en spesiell anropsknapp.
 4. Under prosedyren skal pasienten ikke bevege seg. Vanligvis er varigheten av studien fra 30 minutter til 1,5 timer.
 5. Etter å ha fullført forskningen, skyver doktoren bordet med pasienten ut av installasjonen, løsner stroppene og hjelper ham å komme seg tilbake på føttene.

Etter at MR-prosedyren er fullført, begynner strålingsdiagnosen å skrive ut bildene og utarbeide en mening. Pasienten etter skanningen kan gå hjem eller vente på resultatene av forskningen. Etter prosedyren endres hans tilstand ikke, og han trenger ikke å følge noen restriksjoner.

Levering av bilder på film eller på elektroniske medier kan utføres umiddelbart etter at skanningen er fullført. Men for å utarbeide en mening kan legen trenge ca 1 time (i vanskelige tilfeller, flere timer). Dersom pasienten ikke kan vente på rapporten, kan resultatene sendes til ham via e-post, til legen eller utstedt neste dag etter eksamen.

Er MR-prosedyren trygg og bruk av et kontrastmiddel

I mangel av kontraindikasjoner er MR-prosedyren helt trygg for pasienten, da ioniserende stråling ikke brukes til å utføre det. Effekten av magnetisk smerte kan ikke provosere skader på kroppens vev og forårsaker ikke ubehagelige eller smertefulle opplevelser. Ifølge WHO er et magnetfelt på opptil 1,5 T absolutt trygt for pasienten.

Innføringen av et kontrastmiddel bør heller ikke skremme pasienten. Sammensetningen av dette verktøyet inkluderer metall, som er forbundet med andre kjemikalier. I mangel av allergiske reaksjoner i denne formen, er det helt sikkert for kroppen og i svært sjeldne tilfeller kan det forårsake små bivirkninger (mild hodepine, rødhet på injeksjonsstedet etc.). Individuell intoleranse mot kontrastmiddel forekommer i svært sjeldne tilfeller.

MR i hjerneskader er en av de mest informative og sikre diagnostiske prosedyrene. Det gjør det mulig å avsløre de minste endringene i tilstanden til blodkar og blodstrømmen i hjernen. I tillegg gir en slik studie en mulighet til å identifisere svulster og deres metastaser i de tidligste stadier.

Til hvilken lege å søke

En nevrolog, en nevrokirurg, en traumatolog eller en onkolog kan foreskrive en MR i hjerneskap. Indikasjoner for implementering kan bli en rekke sykdommer og skader: slag, aneurysmer, intrakraniale hematomer etter craniocerebral traumer, migrene, epilepsi, etc.

Et videoklipp av medisinsk senter "Mart" på temaet "MR i hjerneskip":

MR i hjerneskip

MR i hjerneskip er en moderne metode for å diagnostisere avvik og patologier i karet. Magnetic resonance imaging er en prosedyre som er helt smertefri og høy presisjon, erstatter en allerede utdatert metode for forskning - arteriell punktering.

vitnesbyrd

Siden denne metoden for forskning er dyr, er det foreskrevet strengt i en rekke tilfeller:

 • svimmelhet og periodisk smerte i hodet og livmorhalsområdet, og når ofte et bevissthetstap
 • skarpe hopp av arteriell press, ledsaget av en pre-stupor, kvalme, oppkast, kramper og generell forverring av velvære;
 • epileptiske anfall
 • siste hjerteinfarkt, slag og mikroinsult, subaraknoid blødning, samt sirkulasjonsforstyrrelser i kranialhulen
 • migrene med alvorlige alvorlige angrep
 • mistanke om trombose i hjernen sinus;
 • støy og "buzz" i ørene;
 • "Burning" i hodet;
 • mistenkt for å ha en svulst av noe slag som påvirker hjernen;
 • traumer til skallen;
 • skarp sløret bevissthet med umotivert atferdsendring, tap av orientering og tap av minne;
 • svakhet i ekstremiteter, ledsaget av nummenhet og følsomhet.

I tillegg er MR en nødvendig prosedyre for følgende forhold og patologier:

 • vegetovaskulær dystoni;
 • vertebrobasilar insuffisiens av arterielle systemet;
 • patologi i det vaskulære systemet;
 • iskemi av cerebral vaskulaturen;
 • abnormiteter og defekter i utviklingen av hjernen som er medfødt eller oppnådd som følge av fødselstrauma;
 • hydrocephalus;
 • inflammatoriske prosesser på hjernens skall;
 • anomalier i utviklingen av hypofysen, epifyse, cerebellum og medulla oblongata;
 • progressiv demens.

Etter barnets skjønn kan barn med mistanke om unormal utvikling av hjernehalvfrekvensen også rettes til MR-prosedyren for å klargjøre eller korrigere diagnosen.

Kontra

Metoden for magnetisk resonansavbildning kan ikke brukes i følgende tilfeller:

 • pasienten har klaustrofobi eller det er andre fysiologiske grunner som hindrer ham i å ligge stille
 • installert en pacemaker eller metallimplantater, spesielt i hodet;
 • den første trimesteren av graviditeten;
 • sinnssykdomstilstand hos pasienten (alkoholisk eller narkotisk beruselse, forvirring).

Det er viktig å huske at MR-diagnose ikke er mulig i nærvær av noen kroniske sykdommer.

Fremstilling av

For å opprettholde en foreløpig diett eller dagens regime umiddelbart før studien er ikke nødvendig.

Pasienter anbefales å gjennomgå prosedyren i en praktisk, ikke hindrer bevegelse klær, sørg for å rydde av metall og smykker (gjelder ikke proteser), fjerne fra lommene til nøkler og magnetkort.

Med angstssyndrom foreskriver legen en enkelt dose av beroligende middel for en mer vellykket prosedyre.

En forutsetning er pasientens skriftlige samtykke til MR-studien og dens bekreftelse med mulige sidesymptomer og -risiko fra prosedyren.

Hvordan gjør de det?

Prinsippet om etterforskning består i stråling av en atommagnetisk puls av en bestemt frekvens ved tomografen, forskjellig reflektert av blodet som beveger seg langs blodkarene og vevstrukturen. Reflekterte signalene blir registrert og målt ved tomografi, og muliggjør for legen å bedømme den kliniske bildet - noen patologiske prosesser, formen og størrelsen av plasseringen av hjerneskader, graden av ødem, forskyvning av hjernestrukturer, og tilstanden brennevin likvorsoderzhaschego plass.

For å gjennomføre en MR-studie, legges pasienten på et bord som rulles inn i skannertunnelen. Under prosedyren produserer skanneren, som endrer frekvensen av studien, spesifikke lyder, for hvilke pasienten blir bedt om å bruke ørepropper før prosedyre starter.

Bruk av kontrast

For å få klarere bilder og å avdekke tilstanden til hjernens sirkulasjonssystem under diagnosen, brukes en kontrastmiddel ofte, noe som gjør vaskulaturen mer synlig i bildene.

Kontrastvæsken er radioaktiv, slik at pasienten etter intravenøs administrering kan oppleve en følelse av varme, mild kvalme, hodepine etter prosedyren og en smack av metall i tungen.

Med den eksisterende allergien mot jod eller kontrastmidler, administreres et antihistaminmedikament før studien eller kontrasten reduseres.

Varigheten av MR-diagnostikk med en kontrast varer lengre i 2-3 minutter.

fordeler

Magnetic resonance imaging hjelper til å skissere et mer detaljert bilde:

 • for å få data om den fysiologiske strukturen og anatomien til karene i craniocerebral boksen;
 • bilder av tomografen representerer legen et tredimensjonalt bilde med tynne seksjoner og tydelige synlige egenskaper av blodtilførselen til det studerte området;

Denne moderne metoden lar deg lage en klar diagnose basert på fysisk-kjemiske, fysiologiske eller biologiske prosesser i hjernen og utvikle en videre behandlingsstrategi.

Mulige farer

MR-metoden er helt sikker og smertefri. Det eneste ulempet kan være en allergisk reaksjon på et kontrastmiddel og en kort rastløshet i ørene etter prosedyren.

I noen tilfeller, etter magnetisk tomografi, har pasientene en forbedring i cerebral blodstrøm. Men etter en langvarig bevegelig stilling hos personer som lider av problemer med ryggraden, kan ortostatisk hypotensjon forekomme.

alternativer

Sammenlignet med fremgangsmåten MR ultralyd gir svak og overfladisk forståelse av tilstanden for fartøyer, mer effektiv computertomografi (CT), er fortsatt noe miste magnetisk resonansmetode for analyse av spekteret av kapasiteter og påliteligheten av dataene. MSCT brukes i større grad til å forfine eksisterende diagnoser for å studere uregelmessighetene i sykdomsforløpet. En PET-CT gir et mer komplett bilde av tilstanden til kraniet og gjør det mulig å spore organets tilstand på nivået av cellulær metabolisme. En del av denne studien er muligheten til å sette en diagnose i den prekliniske perioden av sykdomsforløpet.

kostnaden for

Prisen på MR i hjerneskip i ulike klinikker varierer fra 2700 til 5000 rubler. I utgangspunktet forklares dette prisklassen av evnen til tomografen som er installert i klinikken og utstyret til forskningsområdet.

MR i hjerneskip

Det mest komplekse området av menneskekroppen, når det gjelder diagnostisering av lidelser og sykdommer, er hjernen. Det er spesielt vanskelig å undersøke tilstanden i hjernekarsystemet. Men det er en moderne og effektiv diagnosemetode for en gitt del av kroppen, vi vil beskrive den i denne artikkelen. Du vil lære hva som er MR av hjerneskip og hvorfor det kalles angiografi, hvordan det utføres og hva som viser. Også, vi vil fortelle deg hvilke indikasjoner som er nødvendige for denne skanningen, og hvilke pasienter anbefaler det ikke.

Hvilken teknologi brukes til å skanne hjerneskipene?

Systemet av blodårer i den menneskelige hjerne kan nesten ikke visualiseres selv på de mest avanserte medisinske apparatene. Og hvis for eksempel tumorformasjoner og traumer kan ses ved hjelp av undersøkelser på en radiografisk tomografi, så er det ikke mulig å vise andre typer patologier. For å vurdere tilstanden til fartøyene i denne delen av kroppen brukes magnetisk resonansavbildning av hodet og nakken. For i dag er det en av de mest effektive, progressive og informative måtene å forske på dette feltet. MRI tillater også en detaljert undersøkelse av tilstanden i det vaskulære nettverket av hode og nakke, en slik studie har til og med et eget navn - angiografi av fartøy.

Hva er forskjellen mellom en MR og en røntgen?

Mange pasienter som er tildelt denne typen studie blir spurt: Hva er den magnetiske resonansbildningen av hodet eller nakken forskjellig fra den radiografiske undersøkelsen av de samme kroppsdelene? Men det er virkelig betydelige forskjeller.

Ved utførelse av radiografi brukes aktive radioaktive stråler. Under innflytelse reflekteres visse deler av kroppen og betongkonstruksjonene på filmen med en lysere farge - disse er beinstrukturer. Røntgen er kun informativ for å diagnostisere skader av faste strukturer, eller, ganske enkelt, bein og brusk i skallen. Bløtvev i hode og nakke ser samtidig på bildet uklare, og fartøyene kan knapt visualiseres. For å vurdere funksjonen av det vaskulære systemet, brukes en annen diagnosemetode - angiografi.

Under røntgenskanning er pasienten utsatt for skadelig strålingseksponering, og selv om dosen er minimal, er det for noen kategorier av befolkningen uønsket og i så stor mengde. Røntgenstråler anbefales ikke for små pasienter, pleie og gravide, samt personer som allerede har i kroppen en tidligere akkumulert høy dose stråling. Det er derfor magnetisk tomografi kan betraktes som den mest informative og mindre skadelige for skanning av hode og nakke strukturer.

Til hvem er MRI i hodet utnevnt?

Siden denne undersøkelsesmetoden er svært nøyaktig, relativt sikker og nesten ikke har en skadelig effekt på pasientens kropp, er det oftere og foreskrevet til pasienter for undersøkelse av hode og nakke. Indikasjoner for hans avtale er oftest forbundet med nevrologiske lidelser i pasientens kropp.

vitnesbyrd

 1. Denne prosedyren anbefales for alle som lider av ulike sykdommer eller patologier i systemet av cerebral fartøy. Blant dem kan være for eksempel hjerneblødning, slag av både iskemiske og hemorragiske egenskaper.
 2. Denne studien er blant de første som skal utnevnes av en lege for de pasientene som har rammet traumer, samt hodeskudd i hodet og nakken, spesielt hvis de blir ledsaget av intern blødning.
 3. MR er en obligatorisk studie i nærvær av hjernesvulster, samt mistenkt for deres tilstedeværelse.
 4. Tilordnet hørselstap, som ledsages av samtidig brudd på tale, samt hørselsskade på pasienten.
 5. Det anbefales ofte av leger under komplisert diagnose med alvorlig langvarig hodepine.
 6. Det er den viktigste diagnostiske prosedyren for svulster i hjernen i cerebellokonjikulærnoden.
 7. Det brukes i studien av tilstanden til hodet og nakken med tidligere identifiserte smittsomme sykdommer i det menneskelige nervesystemet, for eksempel meningitt, HIV eller en abscess.
 8. Ofte tilordnet pasienter som er kjent med paroksysmal tilstand.
 9. Det er nødvendig for forskjellige anomalier i strukturen i hjernekarsystemet, for eksempel med aneurysmer eller tromboser.
 10. MRI av cerebral fartøy bør brukes på pasienter som tidligere ble diagnostisert med epilepsi, og det kan utføres flere ganger.
 11. Magnetisk tomografi utføres også i patologier i selarregionen, hypofysen.
 12. Direkte indikasjoner på MR i hode og nakke er multippel sklerose, samt kronisk bihulebetennelse.
 13. Den brukes også til ulike patologier av kranialbase.
 14. Det er foreskrevet uten feil for neurodegenerative sykdommer.

Kontra

Tidligere snakket vi om fordelene og sikkerheten til denne metoden, men til tross for denne MR-kretsen av cerebral fartøy, eller som det kalles vanligvis angiografi, har det en betydelig ulempe. De er mange kontraindikasjoner for bruk av denne metoden for diagnose. De kan deles inn i to grupper: absolutte kontraindikasjoner og relative. Hvis din kontraindikasjon tilhører den andre gruppen, det vil si, den er relativ, så kan MR-en utføres, men bare dersom de aktuelle sikkerhetstiltakene tas. Blant de relative kontraindikasjonene er:

 1. Det er nødvendig å forlate prosedyren til folk som er veldig redd for lukkede rom, føler ubehag eller panikk innendørs.
 2. Det er ikke nødvendig å gjennomføre denne undersøkelsen for personer som bruker nervestimulerende midler.
 3. MR er ikke anbefalt for pasienter med ikke-ferromagnetiske implantater i det indre øret.
 4. Det er bedre å forlate den magnetiske tomografistudien for de som har protesehjerteklapper.
 5. Også denne typen diagnose gjelder ikke for pasienter med insulinpumper.
 6. Med særlig forsiktighet og i ekstreme tilfeller er MR gjeldende for pasienter med hjertesvikt, personer med denne diagnosen, anbefaler leger at det, hvis det er mulig, velger alternative metoder.

Men det finnes en rekke absolutte kontraindikasjoner som helt utelukker muligheten for å gjennomføre denne undersøkelsen:

 1. Angiografi, det vil si, MR i hjerneskip er ikke brukt for personer med pacemakere.
 2. En direkte kontraindikasjon er tilstedeværelsen av metall eller elektroniske implantater, som ikke kan fjernes under skanningen.
 3. Det er også forbudt for å utføre denne feilsøkings- for de som har i hjernen vaskulære system er en hemostatisk klipp.

Det er verdt å merke seg at magnetisk diagnostikk er forbudt når det er enda den minste metallmengden på pasientens kropp. Derfor er det nødvendig å behandle med spesielle omsorgsfolk med tatoveringer, siden dekorative tegninger ofte kan inneholde metallpartikler i fargesammensetningen. Det er også nødvendig å ikke glemme utvinningen av piercing. Under graviditet er denne typen skanning tillatt, men bare hvis det er alvorlige indikasjoner, etter samråd med en erfaren lege, ikke i løpet av første trimester, og strengt uten bruk av kontrast.

Hvilke sykdommer er diagnostisert ved denne prosedyren?

Angiografi, eller magnetisk undersøkelse av hjerneskip kan visualisere en rekke unormaliteter i deres arbeid, så vel som patologien i deres struktur. MR viser:

 1. De aller første tegnene på et slag, dets nåværende tilstand eller konsekvenser.
 2. Hvis systemet med fartøy er utsatt for aterosklerotiske forandringer, vil diagnosen avsløre selv de minste bruddene på fartøyets patenter.
 3. Denne typen diagnose vil alltid vise tromboserte kar.
 4. Når de ble testet ved denne metode ikke kan overses forskjellige vevs-forandringer som forårsakes av tilstedeværelse av svulster.
 5. Det er lett å bestemme plasseringen av svulsten, dens størrelse, naturen og aller viktigst - hvor mye det rammet og det vaskulære nettverket.
 6. Identifiserer endringer i hjernens strukturer, inkludert i karene som dukket opp på grunn av hjernerystelse.
 7. Denne studien er i stand til å oppdage selv de minste vaskulære aneurysmene.
 8. Med letthet diagnostiserer hjernehematomer, overfører bildet sitt i tredimensjonal form.
 9. Bekreft eller avslå tilstedeværelse av hjernerystelse.

Hvordan er skanningen ferdig?

Før du utfører en vanlig MR fra en pasient, er det ikke nødvendig med trening, det er bare nødvendig hvis et kontrastmiddel brukes. Men uansett hvilken type skanning - med eller uten kontrast, er det verdt å informere legen på forhånd om detaljene i din helsetilstand. Inkludert er det nødvendig å nevne kroniske sykdommer, forekomsten av allergiske reaksjoner på ulike medisiner. Det er også viktig å informere lege om frykt for trange rom og om graviditet. I tilfelle du er usikker på at du vil kunne observere immobilitet under en lang skanning, informerer helsepersonell og diskuterer med ham mulig bruk av beroligende midler. Du vil også bli bedt om å undertegne et offisielt samtykke til prosedyren.

MRI-apparatet er utstyrt med et bredt rør, i hvilket bordet med pasienten er plassert under skanningen. Det skal bemerkes at angiografi med mulighet og tilgjengelighet av passende utstyr utføres på det mest moderne apparatet, som mangler sidevegg.

Skanning fremgang:

 1. Pasienten ligger på sofaen, hans lemmer er festet i stasjonær tilstand med spesielle stropper. Hvis en person blir forstyrret av kontrollen av sine egne kroppsbevegelser, tar han beroligende midler.
 2. Hodet er montert på festevalsen, på nakken blir det plassert ledninger, gjennom hvilke data blir matet til skjermen.
 3. Sofaen beveger seg inn i tunnelens tunnel, skanning begynner.
 4. Legen er allerede i neste rom. Du kan kontakte ham med mikrofon, som er installert direkte i kameraet.
 5. Pasienten ikke føler smerte, er kameraet lett å puste, fordi den har innebygd air condition-systemet.
 6. Etter prosedyren fortsetter pasienten til normale tilfeller, vil rehabilitering eller hvile ikke være nødvendig.
 7. Legen-diagnostikeren skriver ut de mottatte bildene, forbereder dekryptering av skanningsresultater og overfører alt til pasienten eller behandlingslegen.
 8. Det er verdt å huske at angiografi er en lang prosedyre. Det kan vare i en og en halv time, spesielt hvis det brukes kontrast.

Studie av cerebral fartøy med kontrast

Angiografi i utgangspunktet - dette er en ikke-invasiv metode for diagnose, men noen ganger uten innføring av et kontrastmiddel er uunnværlig. Bruk det for bedre visualisering og oppnå mer nøyaktige resultater, spesielt hvis det er problemer med å diagnostisere. Bruken av spesielle stoffer øker vevets kontrast på skjermen på skjermen, noe som gjør at vi kan se nærmere på dem. Tast inn et slikt stoff på forskjellige måter, legen velger en av dem i hvert enkelt tilfelle, så vel som dosen av det injiserte legemidlet. Det er verdt å huske at kontrasten ofte forårsaker allergier og ulike bivirkninger.

Hvor mye koster denne prosedyren?

Kostnaden av å skanne hjernen fartøy på denne måten avhenger av mange faktorer: den regionen i landet, nivået på klinikken og dens generelle prispolitikk, kvalifisering av legen, bruk av kontrast, spesielt pasientens helse. Denne typen diagnose er ikke den dyreste, kostnaden er relativt lav. Gjennomsnittlig i landet koster magnetisk skanning av hjernen omtrent fem tusen rubler. Mye mer vil koste en omfattende diagnose av alle avdelinger og strukturer i hjernen på en MR-enhet, prisen på en slik tjeneste kan være lik hundre tusen rubler.

MR i hjernen og dets kar

MR i hjernen og dets kar er nødvendige typer forskning av hodet, dets benete strukturer, substanser og også det vaskulære nettverket, som mater den grunnleggende organen til personen som er ansvarlig for å kontrollere de metabolske prosessene til hele organismen. For øyeblikket er hjernesykdommer de vanligste og farligste fenomenene i vår tid. På grunn av dette har tomografi blitt en av de mest populære typer forskning, som står på vakt for menneskelig sikkerhet.

Hva er forskjellen mellom MR i hjernen og MR i hodene?

Det er verdt å merke seg at prosedyrene for å undersøke hodeskårene (arterier, årer og kapillærer) og selve hjernen ofte utføres samtidig med hverandre, slik at de kan fullstendig rekonstruere bildet av diagnosen. For å forstå forskjellen mellom metodene i spørsmålet, kan man bli kjent med et lite kognitivt bord.

Hva viser datamaskinforskning?

Med meget nøyaktig diagnostisere sykdommer, tillater strålebehandling medisinske fagfolk for å bestemme strømningsegenskapene for mange av de viktigste prosessene i området av hjernen, nemlig:

 • Endringer i vaskulærsystemet forbundet med hodeskader, for eksempel hjernerystelse.
 • Aneurysmer av enhver størrelse.
 • Alzheimers sykdom.
 • Aterosklerose i enhver manifestasjon.
 • Cyster (vesikler av patologisk natur).
 • Den første fasen av iskemisk sykdom.
 • Mistenkte neoplasmer.
 • Pick's sykdom (nekrotisk lesjon av nevroner).
 • Nekrosen av visse segmenter av hjernebarken.
 • Blodpropp i karene.
 • Hydrocephalus.
 • Atrofi av hjernebarken.
 • Vaskulær demens.
 • Tidlige manifestasjoner av et slag.
 • Tegn som bekrefter tilstedeværelsen av hjernerystelse.
 • Sykdommer forbundet med destabilisering av hypofysen (meningiom, prolactinom, etc.).
 • Hjernehinnebetennelse.
 • Graden av skade på svulsten av ulike karene i hjernen, samt størrelsen og eksakte plasseringen av formasjonen.
 • Smalte deler av fartøy og deres eksakte omfang.

Siden noen av lidelsene kan påvirke kroppen, som ofte bidrar til pasientens død, må du snu tid til leger når det oppdages mistenkelige symptomer.

Stadier av studien

Etter at pasienten er "fri" fra alle metallelementer og vil passere inn i det utstyrte kontoret, vil den medfølgende spesialisten be ham legge seg ned på glidebordet. Siden i løpet av økten er det ekstremt nødvendig å forbli ubevegelig, i noen situasjoner løser leger hodet med spesielle stropper eller mønstre: den skal være klar for dette.

En myk enhet i form av en pære er plassert i hånden, som skal presses med en plutselig forverring i helsetilstanden - prosedyren vil umiddelbart stoppe og personen vil gi den nødvendige hjelpen.

Bordet beveger seg inn i magnetunnelen og en undersøkelse begynner, ledsaget av uvanlige intermitterende lyder av apparatet. Diagnosen varer fra 30 til 65 minutter (avhengig av målene).

Hvis en avansert tomografi ble brukt i skanning, vil MR ikke ta mer enn 13-16 minutter. På slutten av økten studerer radiologen kvaliteten på bildene. Hvis en unøyaktig data er funnet, kan studien omfordeles. Så forlater pasienten kontoret. Det dekodede resultatet vil være klart om noen timer.

En rekke indikasjoner for MR

Tomografi-leger utnevner begge for å bekrefte en bestemt diagnose, og å studere effekten av den tidligere foreskrevne behandlingen. Vanligvis vises prosedyren til personer som har observert:

 • svært alvorlig hodepine, som varer en lang periode;
 • kardiovaskulære patologier i hjernen (iskemi, hemorragisk lidelse, blødninger);
 • paroksysmal tilstand
 • en abscess;
 • kronisk bihulebetennelse;
 • forstyrrelser i taleapparatets arbeid;
 • epileptiske anfall eller mistanke om dem;
 • svulster av hvilken som helst form
 • meningitt;
 • medfødte anomalier;
 • intern blødning, som skyldes traumer;
 • hørselstap og andre former for nedsatt hørsel;
 • trombose;
 • multippel sklerose;
 • progressiv svakhet i lemmer;
 • mangel på oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • konstant svimning;
 • VSD (vegetovaskulær dystoni);
 • uforklarlig svimmelhet;
 • skarp forringelse av minnet;
 • encefalitt;
 • en mistenkelig form for oppførsel i hverdagen, uttrykt i utilstrekkelighet eller overdreven aggresjon.

Liste over kontraindikasjoner

Til tross for at MR er en svært effektiv og sikker type diagnose, er det ikke gjort for personer som har visse kontraindikasjoner. Hvis pasienten er katastrofalt redd for lukkede rom, har han ikke lov til å utføre terapi ved hjelp av tomografi.

I et slikt tilfelle, kan en person gi retning til en alternativ type studie, eller for å finne en spesialist klinikk, som har en åpen MR skanner: det vil ikke føre til psykologisk ubehag i de som lider av klaustrofobi. For personer med hjertesvikt, er MR foreskrevet bare når det er absolutt nødvendig. Også i fare er elskere av tatoveringer, som inkluderer metallinneslutninger.

Til en spesiell kategori av kontraindikasjoner er pasientens tilstedeværelse:

 • en insulinpumpe;
 • prostetiske hjerteventiler;
 • eiker satt på brudd;
 • stimulator av nervesystemet;
 • bukseseler;
 • plater;
 • implantater i det indre øre;
 • vaskulære klipper;
 • pacemaker;
 • metallfragmenter;
 • proteser, etc.

Hvilken diagnosemetode er bedre: ultralyd eller MR?

Undersøkelsen av hjernen og dens individuelle strukturer kan utføres ved hjelp av flere metoder: de viktigste inkluderer ultralyd og tomografi. Disse prosedyrene varierer vesentlig fra hverandre, uavhengig av hvilken informasjon som er gitt om status for det samme organet.

Ultralyd brukes til omfattende studie av veggene i blodårene, slik at de i parallell kan vurdere nivået på deres patency og blodstrømningsparametrene. I motsetning til ultralyd, undersøker MRI motivet for en grundig skanning, som bidrar til å identifisere formasjoner av både store og minste dimensjoner.

Hvis vi snakker om den høye nøyaktigheten av diagnosen, bør det bemerkes at den elektromagnetiske studien er overlegen ultralyd flere ganger, men valget av diagnostisk metode bestemmes av behandlingsspesialisten, avhengig av egenskapene til sykdommen hos pasienten.

Er det mulig å henvise barn til prosedyren?

Magnetic resonance imaging, ifølge medisinske erklæringer, er blant de sikreste prosedyrene som ikke forårsaker folk i ulike aldersgrupper, ingen smerte. Siden mange barn er utsatt for overdreven fysisk aktivitet i løpet av økten, utføres MR bare i fravær av alternative metoder for å undersøke babyens hode og hals.

Hvis en tomografi ble tildelt for en bestemt dag, bør foreldrene være forberedt på at deres barn kan vise psykologisk uforberedelse for den kommende hendelsen. For å klargjøre barnet for en tilstrekkelig støyende diagnose, er det verdt på forhånd i et rolig miljø for å forklare apparatets essens og om nødvendig å vise utseendet ved hjelp av passende fotografier og videoer. En god effekt vil også ha nytte av demonstrasjonen av prinsippet om driften av tomografen ved hjelp av eksemplet på velkjente medisinske serier og filmer, for eksempel "Doctor Tyrsa", "Reanimation", "Doctor House"

Hvor er det nødvendig å gjøre eller foreta inspeksjon?

MR av hjernen og hjerne fartøy i alle fall kan ikke gjøres i private klinikker mistenkte, siktede gang i upålitelighet av resultatene, eller trekke penger fra pasienter med diagnoser ble funnet ikke-eksisterende.

Ofte i slike institusjoner kan sees relativt billig prislapper på radiologisk undersøkelse, men trenger ikke sette din egen helse, i håp om å "kanskje" - en slik ignorering av livet kan være nervøs med konsekvenser.

Undersøkelse av hjernen og blodårene med CT

Sykdommer i hjernen er spesielt alvorlige og vanskelige å diagnostisere. Det er sykdommene i hjerneskipene som er hovedårsaken til død eller funksjonshemning hos befolkningen i utviklede land. Samtidig er bare pasientklager for en nøyaktig diagnose ikke nok. Det er CT av cerebral fartøy som kan oppdage slike patologier i begynnelsen, når det fortsatt er mulig å lagre pasienten. Det er datatomografi av fartøyene til dette orgel for i dag er den mest informative og perfekte metoden for forskning. Vi vil bli kjent med mer detaljert med alle nyanser av denne progressive metoden for diagnostikk.

Hva er CT i blodkarene i hjernen

CT (computertomografi) brukes til cerebral fartøy i påvisning av de mest komplekse sykdommene i dette viktige organet. Ved å gjøre det blir flere røntgenfotografier (lagdelte) av det vaskulære mønsteret laget i forskjellige fremskrivninger. Da blir disse bildene behandlet av datamaskinen. Som et resultat får spesialisten full informasjon om blodtilførselen av alle strukturer (myk og benaktig) i hjernen: hemisfærer, kran, paranasale bihuler etc.

Hvilke sykdommer kan avsløre

Takket være CT er det mulig å avsløre med en maksimal nøyaktighet en rekke hjernepatologier med involvering av fartøy i denne prosessen:

 • brudd på basen av skallen;
 • nærvær av fremmedlegemer;
 • trombose eller aterosklerotiske vaskulære lesjoner;
 • blødning;
 • blåmerker;
 • blødning;
 • abscesser,
 • encefalitt;
 • akutte koronarforstyrrelser;
 • aneurisme;
 • meningitt og dens komplikasjoner;
 • hydrocephalus;
 • cyster;
 • otitis, bihulebetennelse;
 • svulster.

Typer av CT

I klinikker bruker du en datamaskin tomografi av hjernens kar av to typer:

 • uten innføring av et kontrastmiddel;
 • med bruk av kontrast.

Det er også typer CT-angiografi, som arteriografi og venografi.

"Tomografi med innføring av kontrast er mer effektiv"

I dette tilfellet er det mulig å grundig studere funksjonsegenskapene til karene i hjernen og halsen, som brukes i diagnosen slike hjernesykdommer:

 • svulster;
 • kardiovaskulære patologier;
 • sirkulasjonsforstyrrelser.

Indikasjoner for CT-angiografi i hjernen

Uansett hvor effektiv prosedyren for datamaskindiagnostikk av hjerneskip, vil ingen lege foreskrive denne studien uten passende indikasjoner. Denne studien er foreskrevet under forhold der andre diagnostiske metoder ikke gir nøyaktige og entydige resultater. CT i hjerneskip er oftest foreskrevet for:

 • craniocerebral trauma (med mistanke om kavitablødning);
 • urimelig hodepine lenger enn 2-3 måneder;
 • mistanke om trombose i blodårer eller cerebrale arterier
 • aterosklerotiske lesjoner av cerebrale arterier med cerebral iskemi;
 • vaskulære anomalier (aneurysmer, arterio-venøse misdannelser, etc.);
 • Nevrologiske symptomer uten de identifiserte årsakene: nedsatt følsomhet, synshemming; kramper, svimmelhet;
 • anomalier av hjernens utvikling;
 • bevissthetstap
 • en abscess eller en cyste i hjernen;
 • retinal vaskulær patologi;
 • langsiktig høyt intrakranialt trykk;
 • inflammatoriske endringer i blodkar (arteritt, vaskulitt, diabetisk angiopati);
 • tap av minne;
 • dobling eller oversvømmelse i øynene;
 • epileptiske anfall
 • slurred tale;
 • tap av balanse eller koordinering;
 • mistanke om neoplasma (godartet eller ondartet) med spiring eller klemming av blodkar;
 • forberedelse til kirurgi i hjernen eller etter det;
 • tvilsomme resultater av andre forskningsmetoder;
 • kontraindikasjoner mot MR-angiografi (med en insulinpumpe, tilstedeværelse av en pacemaker, metallproteser).

I barns praksis brukes CT i følgende situasjoner:

 • konvulsiv syndrom;
 • hyppig synkope
 • taleforstyrrelser;
 • forsinkelse i psykomotorisk utvikling;
 • utilstrekkelig oppførsel av ukjente grunner.

Kontra

Enhver CT-skanning bruker gjennomsnittlige doser av røntgenstråler, og noen ganger er et kontrastmedium nødvendig. Derfor anbefales ikke computertomografi til bruk i følgende tilfeller:

 1. gravide kvinner (på grunn av risikoen for nyfødt misdannelse), hvis det ikke foreligger noe beredskapstilsyn;
 2. barn under 14 år;
 3. umulighet av pasienten å beholde immobilitet (med akutt smerte eller av andre årsaker);
 4. multippel myelom;
 5. endokrine patologier;
 6. fedme i høy grad (hvis pasientens vekt overstiger 120-130 kg) på grunn av manglende evne til å passe inn i diagnostikkammeret;
 7. hysteri, paranoide tilstander;
 8. med klaustrofobi (åpen CT-skanning er vist).

I motsetning til MRI, er sannsynligheten for å ha et metall-legeme (nåler, stenter) eller implanterte innretninger (insulinpumpe, pacemaker) helt kontraindisert for CT-angiografi.

I tilfeller av nevroser eller klaustrofobi, brukes en lett medisinsk søvn noen ganger til CT-undersøkelse.

For ammende mødre er det mulig å beregne tomografi hvis moren ikke ammer barnet i 2 dager etter studien (slik at kontrast ikke når brystmelken).

Barn CT er utnevnt ikke tidligere enn 3 år (hvis det foreligger akutt indikasjoner). For dette bør babyen ligge stille i minst 15 minutter. Rastløse barn behandles med mild anestesi.

CT med kontrastmiddel er kontraindisert når:

 1. allergier mot jod;
 2. patologier av skjoldbruskkjertelen (hypertyreose);
 3. Nedsatt nyre- eller leverinsuffisiens i alvorlig grad (på grunn av mulighet for forgiftning);
 4. diabetes mellitus alvorlig;
 5. enhver alvorlig tilstand hos pasienten.

Fremstilling av

Den store fordelen med CT i hjerneskipene er enkelheten og smerten i denne prosedyren. Derfor er det ikke nødvendig med spesiell trening for det.

Testen utføres på tom mage eller etter et lett måltid. Før fremgangsmåten, må man fjerne eventuelle eksisterende metallgjenstander (gebiss, høreapparater, piercing, øreringer, briller, etc.). I dette tilfelle blir pasienten kledd på en enkel behagelige klær (fortrinnsvis fra h / b materiale).

Med klaustrofobi eller nevrotiske forhold er injeksjonen av et beroligende middel akseptabelt før prosedyren.

Når du utfører en tomografi, er pasienten viktig å ha:

 • Identitetskort;
 • retning;
 • medisinsk erklæring (fra medisinsk historie eller kort);
 • data fra andre tidligere studier (CT, røntgen, ultralyd, etc.)

Fremgangsmåte for gjennomføring

CT i hjerneskip utføres på poliklinisk basis eller på sykehus. Den vanlige varigheten av prosedyren uten innføring av kontrast er bare 5-10 minutter. Når kontrastmediet injiseres, økes studietiden til 25 minutter.

Kontraststoff er laget på jodbasis og utvider muligheten for å visualisere eksisterende patologier. Akkumuleringen, spesielt kvalitativt, gjør det mulig å oppdage tilstedeværelse av betennelser, traumer eller neoplasma. Tiden å fjerne dette stoffet fra kroppen er omtrent en dag.

Hovedpunktene i prosedyren for CT av cerebral fartøy er:

 1. Pasienten er plassert på et uttrekksbord for undersøkelse. Kroppen hans er festet med belter og ruller, og hodet hans med klemmer.
 2. Hvis et kontrastmedium administreres, gis pasienten et intravenøst ​​kateter. Når det blir introdusert, kan det være en metallisk smak i munnen og en følelse av spredning av kulde eller varme gjennom venene. Alle slike følelser er normale.
 3. En patologi er hvis pasienten har følt kvalme, ubehag i kroppen eller hodepine. Dette bør rapporteres til legen.
 4. Bordet med pasienten skyves inn i tomografen. Medisinsk stab forlater kontoret.
 5. Når du skanner, roterer den ytre delen av enheten, og selve tomografien gjør litt støy.
 6. Takket være et spesielt kommunikasjonssystem kan pasienten kommunisere med legen. For eksempel kan pasienten på noen punkter spørre om sin helse eller be om å holde pusten hans.
 7. Etter undersøkelsen slippes pasienten fra fikseringsapparatene og det intravenøse kateteret fjernes.
 8. Fortolkningen av forskningsresultater tar vanligvis fra 1-1,5 timer (bilder med bilder og beskrivelser). De fleste klinikker sender pasienten svar på resultatene av studien via e-post.

For tiden er mange klinikker utstyrt med åpen type CT-enheter som gjør at denne studien kan utføres selv for pasienter med klaustrofobi.

komplikasjoner

Prosedyren for computertomografi regnes som den mest sikre og gir svært sjelden noen ubehagelige komplikasjoner. Nesten den eneste komplikasjonen av computertomografi er allergien mot innføring av kontrastmedier.

resultater

Enheten fanger bilder av cerebral fartøy og dens væske mellomrom på grunn av en rettet røntgenstrøm. Samtidig visualiseres den arterielle og venøse delen av cerebral blodstrømmen

Hva viser CT-skanningen? På undersøkelsestidspunktet sammenligner spesialisten bildet av pasientens vaskulære parametere med parametrene til hjernen og kranietkarene i normen. I dette tilfellet måles hastigheten på blodstrømmen, og eventuelle avvik fra normen (væskeakkumulering, fremmedlegemer, forstyrrelser i nervestrukturer) analyseres.

Fargeendringer skiller seg ved den tomogram med definisjonen forårsaker en slik forvrengning (hjerneinfarkt opacities oppdaget i hjernen, og blødning er bestemt ved lyse arealer). Enhver intrakraniell patologi endrer fargen på bildet av dette vevet. Bildene er tatt med en frekvens på 0,5-1 mm for alle typer vev.

Takket være røntgenstråler i et tre-dimensjonalt bilde, eksperten mottar den fulle informasjon om tilstanden av de vaskulære ringhalvkuler av hjernen, som starter med de minste arterielle grener av den cerebrale cortex og bihulene i skallen.

"Hvis det er noe unormalt nettopp computertomografi gjør det mulig for legen å trekke konklusjoner om omfanget av dens utbredelse, forsømmelse og fare for pasienten (for eksempel en blodpropp, inflammatoriske forandringer, vaskulær skade, blodpropp, aterosklerotiske lesjoner eller tumorer)."

Nøyaktigheten av resultatene av tomografi er i stor grad avhengig av to komponenter:

 • bruk av moderne utstyr ved klinikken (gjør det mulig å identifisere sykdommer på et tidlig stadium ved bruk av minimal strålingsbelastning);
 • høy profesjonalitet av legen (det er personen som tolker maskinvarebildene);
 • holde pasienten maksimal immobilitet ved studietiden (ellers vil bildene være av dårlig kvalitet).

Tomografi er den raskeste metoden for diagnose og er uunnværlig i det øyeblikk når situasjonen er kritisk og må være en lege på minimal tid en viktig avgjørelse for diagnostisering av en kompleks hjernesykdommer.

Hvor skadelig er CT

Selvfølgelig, på tidspunktet for studien, mottar pasienten en viss dose stråling (fra 1 til 2 mSv). Den tillatte dosen av stråleeksponering er imidlertid opptil 150 mSv per år, og CT er utpekt av legen for å gjenopprette helse eller redde pasienten.

I nødstilfeller kan datatomografi administreres gjentatte ganger. Skaden i denne studien er uforenlig med de mulige konsekvensene av en savnet hjernepatologi.

Å gjøre CT av hjerneskip i vår tid er mulig i mange private klinikker eller medisinske sentre. Det er bare viktig at slike institusjoner oppfyller høykvalitetsstandarder og har gode vurderinger hos pasienter. Effektiviteten av CT-skanning er mer enn kompenserer for de økonomiske kostnadene til den utførte tomografien.

Les Mer Om Fartøyene