trombose

24. februar 2012

trombose Er en tilstand preget av utdanning blodpropp i lumen av karene i sirkulasjonssystemet eller i hjertets hulrom. I utviklingsprosessen av denne sykdommen oppstår fremveksten blodpropp - blodpropper - inn årer. Slike blodpropper består av platelet, erytrocytter, leukocytter, fibrin. De forstyrrer normal blodstrøm. Slike trombier kan også festes til blodveggveggen og være mobil. Men generelt er denne sykdommen ansett som veldig farlig og krever umiddelbar behandling. Imidlertid er det sykdom snikende, og som trombose, avhengig av plasseringen, arten av tromber, så vel som i den grad til hvilken den overlapper lumen kan utvikle helt usynlig for mennesker. Spesielt er fraværet av symptomer karakteristisk for en trombose som beveger seg. En slik blodpropp utgjør en spesiell fare for pasientens helse og liv, fordi han i bevegelsesprosessen kan flytte til pulmonal arterie og provosere fullstendig blokkering.

Årsaker til trombose

Det er en rekke forhold som resulterer i dårlig blodsirkulasjon i venene på underkroppen til en person. Dette er typisk for åreknuter, av graviditet, langsiktige opphold i en sittestilling. Så snart blodbevegelsen blir langsommere, oppstår forutsetninger i kroppen for utseendet av blodpropper i blodårene.

Også trombose utvikler ofte hos de pasientene som lider av for mye blodkoagulasjon. I noen tilfeller er denne patologien arvet. Men oftere forekommer dette fenomenet på grunn av en sterk dehydrering av kroppen. I sin tur kan dehydrering være et resultat av kraftig drikking, langvarig opprettholdelse av høy kroppstemperatur og bruk av en rekke hormonelle prevensjonsmidler.

Trombose kan forekomme i nærvær av skade på venøs vegger, på grunn av den utprøvde påvirkning av patologiske mikroorganismer som lever i bløtvev.

Det er vanlig å identifisere en rekke faktorer som kan utløse utviklingen av trombose. For dem er det vanlig å inkludere alder, tilstedeværelsen av en tilbøyelighet til fedme, tidligere overførte operasjoner på bukhulen, ekstremiteter, ledd, langvarig fysisk inaktivitet på grunn av langvarig sengestøtte etter operasjonen. En høyere risiko for trombose er observert hos gravide kvinner: dette er en konsekvens av økt blodpropp på grunn av økt proteininnhold i den. Forverres også blodstrømmen i løpet av prosessen med å bære babyens livmor. Blodkar kan bli skadet både under fødsel, og også på grunn av skader av forskjellig art. Derfor forekommer trombose ofte i postpartumperioden. Utløsermekanismen som fører til dannelse av blodpropper er ofte utviklingen av kreft.

Nylig har tilfeller av trombose i øvre lemmer blitt hyppigere. I dette tilfellet bestemmes andre årsaker til denne patologien. Dermed fremveksten dyp venetrombose i øvre lemmer kan være en konsekvens av tilstedeværelsen av et kateter i venen. På grunn av et lengre opphold i venen fremkaller kateter irritasjon. Som en konsekvens kan en trombose dannes på veggen. Også trombose oppstår noen ganger på grunn av tilstedeværelsen av en kardiodefibrillator eller en kunstig pacemaker, så vel som svulster av en ondartet natur i venen. For mye trening på hendene kan også bli en predisponerende faktor. Denne typen trombose, som regel, er mange godt bygget folk som går inn for sport. I dette tilfellet presses de dype årene av de fremkalte muskler av skulderbelte og, som følge av dette, bryter de med patenten.

Symptomer på trombose

I en person med denne sykdommen observeres uttalt symptomer på trombose. Først av alt opplever han svært sterke smerter i en sprengende natur, ofte oppstår smertefulle opplevelser i gangprosessen. Hvis du sammenligner fargen på huden på det berørte området med en sunn hudfarge, vil en markant fargeendring observeres i det første tilfellet. Hud, i lys av stagnasjon av venøst ​​blod, oppnår en cyanotisk farge. Symptomer på trombose oppstår under utviklingen av sykdommen. Pasienter synes hevelse, rødhet i huden, kan øke kroppstemperaturen, er det en høy følsomhet eller symptomer på smerte i lår, legger, ved å trykke på plass rammet av sykdommen. Slike følelser forsterkes under gang, langvarig stående.

Imidlertid er det i diagnostiseringsprosessen viktig å skille mellom symptomer på trombose og tegn på andre sykdommer. Tross alt kan de samme symptomene observeres med Baker bust, ved cellulitt. Dette komplikerer signifikant prosessen med diagnostisering av trombose.

Som det første tegn på dyp venetrombose, manifestasjon av tromboembolisme pulmonal arterie. For denne tilstanden er en plutselig blokkering av lungearterien karakteristisk. Svært ofte årsaken til dette er en trombose, som dukket opp i de dype blodårene i underdelene og avansert til lungearterien. I dette tilfellet vil pasienten føle seg plutselig kortpustethet, en økning i hjertefrekvensen, smerte i brystet, som vil bli forverret dersom personen puster dypt. Pasienten kan lide å hoste angrep, der blod vil bli tildelt, kan han miste bevissthet på grunn av denne tilstanden.

Komplikasjoner av trombose

Som komplikasjoner av arteriell trombose og blodstrømforstyrrelser, kan pasienten senere utvikle alvorlige plager. I enkelte tilfeller blir infarktene i sirkulasjonssystemet en komplikasjon av denne sykdommen. Det kan være hjerteinfarkt, iskemisk sykdom, tromboembolisme.

I noen tilfeller blir trombose det første skrittet mot utvikling av venøs betennelse - flebitt. I dette tilfellet påvirkes venene omtrent tre ganger oftere enn arterien. Dette fører til en langsommere strøm av blod i blodårene, noe som bidrar til manifestasjonen tromboflebitt.

Også denne tilstanden blir ofte en forutsetning for utviklingen av trombose i hjernekarene.

Ikke tillat en blokkering av pulmonal arterie trombus. Konsekvensen av edemas blir i noen tilfeller koldbrann med den etterfølgende amputasjonen av lemmen.

Diagnose av trombose

Før man bruker de instrumentelle metodene for undersøkelse for diagnostisering av trombose, bruker spesialister bunter. For å gjøre dette, bandager bena med en elastisk bandasje. Etter dette vurderes pasientens opplevelser, karakteren av fyllingen av blodårene og blodstrømmen. Typisk, for å etablere nivået av patency av dype årer, brukes en marsjprøve. For denne etappen fra lysken til tærne bandasje elastisk bandasje, og pasienten går i noen tid. Hvis en person føler ordnede smerter i bena og saphenous årer forfallet skjer ikke, kan vi anta et brudd på åpenheten av dype vener, som oppsto som følge av trombose.

I dag brukes flere metoder for å diagnostisere sykdommer, med både invasive og ikke-invasive metoder brukt. Den mest nøyaktige metoden for å oppdage trombose er venography. For å gjøre dette, i en av blodårene, som befinner seg under strengen, skriv inn en kontrastmiddel for å lede kontrasten i dype vener. Etter dette utføres en radiografisk undersøkelse av underbenet. Trombi kan detekteres på radiografien som en fyllingsfeil i kontrast.

Noen ganger for å påvise trombi, foreskrives ultralyd undersøkelse av karene. Ved å bruke det, kan du bestemme hvordan blodstrømningshastigheten endres, i hvilken tilstand venene på venene, og også se trombi.

Ved hjelp av radionuklidskanning kan du finne ut hvor mye trombosen er. For å gjøre dette, injiseres et spesielt radioaktivt preparat i fotens fot, som deretter akkumuleres i trombosen. Etter det blir trombosen skannet.

Behandling av trombose

Med tanke på det faktum at alvorlige komplikasjoner er konsekvensen av trombose, skal en person som er diagnostisert med trombose umiddelbart bli innlagt på sykehus.

Hvis det ikke er kontraindikasjoner for denne prosedyren, fjernes en person i løpet av de første fem dagene en trombose. Hvis det er en ubundet trombus, blir venene strukket. Som regel utløser denne prosedyren ikke forekomsten av bivirkninger, og pasienten gjenoppretter seg veldig raskt.

Hvis symptomene på trombose forekommer hos eldre, som lider av mange plager og har en predisponering mot blokkering av lungearterien, brukes spesielle feller som forhindrer at blodproppene kommer inn i pasientens lunger.

Hvis en pasient er diagnostisert med blodpropper festet til karenees vegger, brukes ofte ulike medisiner for å behandle trombose.

I dette tilfellet anbefales det å bruke antikoagulanter, reduserer blodkoagulasjon, og narkotika-trombolytika, fibrinolytiske midler, platehemmende.

Ofte er pasientene tildelt heparin intravenøst ​​og subkutant. Doseringen og administrasjonsveien bestemmes individuelt. Det er også mulig å bruke parallelt med heparin en indirekte antikoagulant (bishydroxycoumarin). Slike behandling varer i hvert fall flere måneder for å hindre sykdomsfall. I løpet av behandlingen utføres en blodsykdomskontroll ofte for å bestemme de sannsynlige endringene i dosene av legemidler.

I noen tilfeller foreskrives administrering av en disaggregant - aspirin. Det ødelegger de cellene som er ansvarlige for blodkoagulasjon. Aspirin anses også som et stoff som er effektivt for å forhindre trombose. Dette legemidlet kan brukes til å forhindre trombose.

Profylakse av trombose

For det første bør forebygging av trombose ta alle tiltak for rettidig behandling av åreknuter og andre sykdommer i venene. Det er svært viktig å vite om det er en familieutsettelse for trombose. Hvis slike sykdommer ble funnet hos slektninger, bør en person gjennomføre en blodprøve for trombofili. En lignende studie må gjøres for personer som har visse risikofaktorer for trombose. Dette er tungrøykere, folk som lider fedme, legårer sykdommer. Også risikofaktorer er permanent stillesittende arbeid og et høyt nivå kolesterol.

Det er viktig å utføre terapi i tidekardiovaskulær system, onkologiske lidelser, diabetes mellitus.

I prosessen med profylakse av trombose er et av de definerte trinnene å sikre riktig nivå av hverdagsaktivitet og konstant moderat trening. En sunn livsstil skal holdes konstant, og i visse perioder av livet (med fysisk overbelastning, kirurgisk operasjon) må du ta spesielle medisiner.

Personer med tendens til trombose bør ta alle tiltak for å aktivere venøs hjerte. I prosess med stillesittende arbeid er det viktig å foreta regelmessige pauser, som er ledsaget av utførelsen av flere øvelser. Å vandre i frisk luft er nyttig. Som et forebyggende tiltak for trombose er viktig og drikkregimet, for å opprettholde vannbalansen må du drikke nok væsker.

Som et forebyggende tiltak, trenger du en fullstendig opphør av røyking, et sunt kosthold. Personer utsatt for åreknuter må ha kompresjonsjersey, ta nikotinsyrepreparater, vitaminkomplekser (vitaminer B, folsyre).

Blodpropper i karene: arterier og årer - årsaker, behandling, lokalisering

Det er vanskelig å overvurdere rollen som sirkulasjonssystemet, som er forbindelseskoblingen som gjør det mulig å fungere normalt i alle deler av kroppen. Væsketilstanden i blodet og dets normale strøm sikrer strømmen av riktig metabolisme i vevet, og støtter derfor sine vitale funksjoner og ytelsen av vitale funksjoner. Enhver endring, spesielt dannelsen av en trombus, påvirker organets arbeid alvorlig og kan forårsake irreversible og svært farlige konsekvenser.

Væsketilstanden i blodet opprettholdes takket være det harmoniske arbeidet i koagulasjons- og antikoaguleringssystemene. Under ugunstige forhold er det mulig å diskutere deres aktiviteter med forekomst av blødning eller trombose.

Trombose er prosessen med livslang dannelse av blodpropper i lumen av blodkar eller kamre i hjertet. Hver av oss møtte dette fenomenet, da dannelsen av trombi er rettet først og fremst for å stoppe blødning. Med de mest små skader, riper, kutt i vevskader og skipsvegger, er blodkoagulasjonsaktivering uunngåelig for å forhindre blødning. Dette er en slags beskyttelsesmekanisme, oppfunnet av naturen for å redde livet, men ofte får denne prosessen funksjonene i patologi.

For å bevare blodets væskeform er det et antikoagulant system. Gjennom en rekke enzymer, deler den fragmentene har dannet trombotiske masser, fibrin-komplekser og celleaggregater, som kan forårsake blokkering av blodårer, men med store eller flere raskt voksende klumper som dannes med ulike sykdommer, kan det være en del ikke kan gjøre.

Med ulike sykdommer i sirkulasjonssystemet, sykdommer i den vaskulære veggen, hemostase, oppstår metabolske forstyrrelser forutsetninger for trombose, mens klumper kan bli funnet i vener, arterier med forskjellige diametere, og selv i hjertet hulrom.

Clots, som ligger i fartøyets lumen, kompliserer blodets fremgang, og dette bidrar til hypoksiske og iskemiske forstyrrelser i vevet. Hvis konvolusjonen lukker mer enn 90% av det vaskulære lumen, er det mulig å få infarksjoner med nekrose av cellene i organet eller vevet. Det er lett å gjette at et hjerteinfarkt i hjertet, hjernevev, tarm og andre organer ikke bare kan føre til brudd på deres funksjoner, men også føre til døden.

For å forstå arten av trombose, er det nødvendig å finne ut hva som er hovedårsakene til utseendet av trombi, hva er dette fenomenet farlig, og hvilke konsekvenser kan det være etter trombose.

Årsaker til blodpropper

Blant årsakene til trombose er:

 • Skader på vaskemuren;
 • Endring i arbeidet med koagulasjon og antikoagulasjonssystemer;
 • Endring i arten og hastigheten på blodstrømmen.

Aterosklerose er en prosess som fremmer trombose i arteriene

En sunn, jevn vaskulær vegg er nøkkelen til god blodgass, Imidlertid, med forskjellige skader, aktiveres koaguleringssystemet og trombusdannelse oppstår. På den ene side er dette en beskyttelsesmekanisme for skader, på den annen side - en patologisk tilstand med forskjellige forandringer i karets indre innside. Dermed er inflammatoriske prosesser (vaskulitt) og svært hyppig aterosklerose ofte årsakene til patologisk trombose utenfor traumatiske skader. Kirurgiske inngrep, smittsomme sykdommer, ondartede neoplasmer ledsages også av trombose.

Endre det koherente arbeidet med koagulerings- og antikoaguleringssystemer provoserer aktiveringen av et antall enzymer og proteinfraksjoner, forårsaker aggregering av ensartede elementer, og konsekvensen er trombose i en rekke vev og organer. Slike tilstander følger ofte autoimmune lidelser, alvorlige infeksjoner, tumorer i hematopoietisk system, sjokk og jevne genetiske defekter.

Endring i karakteren av blodstrømmen langs fartøyet reflekteres på tilstanden til det indre skallet (endotelet), som kan bli skadet, forårsaker trombose. Spesielt sterkt disse fenomenene kan spores tilbake i store beholdere forgrenings steder hvor blodstrømmen er erstattet med en laminær turbulent, og blodet ved høyt trykk og høy hastighet når den treffer veggen av vaskulaturen ved munningene av utslipp av en annen vaskulær skade endotelet (indre lag). Hvis det er noen endringer i slike områder (aterosklerose, for eksempel), vil fenomenene trombogenese oppstå mer intensivt.

I stor grad forekomsten av blodpropper i karene bidrar til nedsettelse av blodstrøm og dens stagnasjon, som kan observeres med åreknuter beinet årer (venøs insuffisiens), kronisk hjertesvikt, forlenget immobilisering av pasienten etter kirurgi, i sengeliggende pasienter.

Hjerte rytmeforstyrrelser (atrieflimmer, ulike former for blokkering, etc.) fører til trombose av ikke bare de perifere karene, men også hjertets kamre. I tillegg følger intrakardiale trombier ofte ventillesjoner i reumatiske eller atherosklerotiske vices, de dannes etter implantasjon av kunstige ventiler eller andre inngrep på hjertet. Ofte i slike tilfeller bryter trombosen seg fra sitt formasjonssted og sirkulerer med blod, kommer inn i andre organer og forårsaker farlige konsekvenser i dem.

Økt tilbøyelighet til trombose er funnet hos gravide kvinner, så vel som når du tar prevensjonsmidler. En slik sannsynlighet må tas i betraktning, og gjennomføring av et koagulogram vil hjelpe i tide til å etablere en koagulasjonsforstyrrelse.

Røyking, stillesittende livsstil, Tilstedeværelsen av kardiovaskulær patologi, autoimmune sykdommer og arvelig disposisjon er risikofaktorer for mulig trombose.

Et spesielt sted er opptatt av venetromboser under flygreise, og i henhold til noen opplysninger, blir minst en passasjer av hvert fly dannet under reisen. Dette er tilrettelagt av trykksvingninger, stagnasjon av blod i blodårene i bena, lengre opphold i en ubehagelig stilling, slik at tilstedeværelsen av åreknuter, hjerteproblemer må være svært forsiktig når du planlegger en lang fly turen.

Typer og mekanismer for dannelse av blodpropper

Prosessen med dannelse av trombi er svært komplisert, består av mange påfølgende reaksjoner som involverer blodceller, et stort antall enzymer, proteiner, biologisk aktive stoffer og sporstoffer. Reproducere hele kaskaden av disse reaksjonene, med mindre eksperten-hemostasist eller laboratoriediagnostiker, men de fleste generelle leger vil gjøre dette, er ganske problematisk.

Avhengig av fartøyet der blodproppen oppsto, er det vanlig å isolere venøs og arteriell trombose. Klasernes natur, formasjonenes hastighet og til og med utseendet vil være annerledes.

trombose og emboli (adskillelse av blodpropper) ved eksempel på benene på bena

Generelt sett består prosessen med dannelse av en trombus i patologi av en rekke suksessvis forekommende stadier, hvor hver forrige utløser følgende:

 1. Agglutinering av blodplater - som respons på endringer i blodvegger, blodplater (blodplater) akkumuleres og holder seg til skadestedet, frigjør biologisk aktive stoffer;
 2. Dannelsen av fibrin med deltakelse av den sentrale delen av blodplater, som blir "matrisen" for blodproppen, komprimeringen av proteininnholdet;
 3. Capture og adhesjon til en blodprotein, erytrocytter (agglutinering);
 4. Nedbør (sedimentering) av plasmaproteiner av blod på den dannede konvolusjonen og dens komprimering.

Den resulterende blodproppen er fast festet til setet for endotelial skade, men i noen tilfeller kan hele den trombe eller dets fragmenter kan brekke av og falle inn i andre vev og organer, som fører til dårlig sirkulasjon. Fenomenet der en trombus eller et fragment derav har kommet av kalles tromboembolisme, og beveger seg med blodpropp - embolus. Når han tetter et annet fartøy, snakker de om embolorbose. Denne tilstanden er ekstremt farlig ved utvikling av infarkt - vevnekrose i blodtilførselen til det okkluderte fartøyet.

Årsaker til trombusbrudd kan sprike: hurtig blod gjennom karet av den aktuelle hastighet, den store størrelsen på konvolusjon, progressiv vaskulær forstyrrelse i stedet for festing av tromben, betennelse, overdreven mosjon, og lokalisering av blodpropper på ventilene på hjerteklaffer - konstant bevegelse av dem og det høye trykket ved hver sammentrekning av hjertemuskelen.

Trombotiske masser varierer i utseende, sammensetning, og deres størrelse kan variere fra mikroskopisk til ganske massiv (i aorta, hule vener, hjertehulrom).

Avhengig av sammensetning og utseende, den såkalte hvit, rød blodpropp, mixed struktur og hyaline konvolusjon.

struktur av den mest typiske arterielle - en blandet trombus. Den består av en hvit trombus (hode), en blandet sone (kropp) og en rød blodpropp (hale)

Hvite blodpropper er bygget av blodplater, fibrinprotein og leukocytter, de er funnet i arterier der blodstrømmen er ganske intens. Røde blodpropper har et betydelig antall røde blodlegemer, noe som gir dem en rød farge, og de kan bli funnet i en venøs seng. Blandede konvolutter består av deler av både hvite og røde blodpropper, og hyalin er karakteristisk for små blodkar av mikrosirkulasjon.

Hvis en trombose lukker fartøyets lumen helt, kalles den okklusiv, og hvis den ligger i nærheten av veggen og ikke forstyrrer blodstrømmen - parietal.

Tegn på trombose bestemmes av dens plassering og graden av hindring av blodkaret. Hovedsymptomen er alltid smerte i orglet med nedsatt blodgass.

Trombose av hjernens kar

Hyppigst forekommer trombi i hjernens arterielle kar. Årsakene kan være aterosklerotiske plaques, vasospasmer mot bakgrunnen av en hypertensive krise, tilstedeværelsen av en aneurysm eller vaskulær misdannelse.

Kliniske tegn på trombose av en stor cerebral arterie reduseres til symptomer på et slag: intens hodepine, tap av følelse og motorisk funksjon i visse deler av kroppen, tale, syn, hukommelse og så videre. d. Hvis en delvis trombose med delvis overlapping av karlumenet, deretter endringene vil være av en kronisk iskemi med tegn på vaskulær encefalopati, demens.

trombose av en stor cerebral arterie - faktisk et slag eller en mikrostroke med tilhørende symptomer og konsekvenser

Det er også mulig emboli, blodkar i hjernen når de blir infiltrert med blodpropp løsne på andre områder. Symptomer som emboli ofte forårsaket nekrose av nervevevet (slag), og kan fordele blant årsakene til ventilklaffer av hjertesvikt, som forekommer i revmatisme, arteriosklerose, syfilis, bakteriell endokarditt.

I tillegg til arteriell kan det være en venøs trombose i hodet. Oftest påvirket av bihulene i dura materen og bærer blod fra hjerneårene. Årsakene til trombose er septiske tilstander med tilstedeværelse av purulent foci i kraniet eller utover. Venøs trombose er også mulig hos gravide og etter fødsel. Blant symptomene på venøs sinus trombose kan kalles et uttalt hodepine, kvalme, oppkast, nedsatt funksjon av hjernenerver, parese, parestesi, lammelser, feber. De beskrevne endringer truer livene til pasientene og krever rask nevrokirurgisk behandling og intensiv behandling i intensivavdelingen.

Blodpropper i hjertet og kranspulsårene

Den klassiske manifestasjonen av koronar trombose i bakgrunnen av en aterosklerotisk lesjon er iskemisk hjertesykdom. Hvis koagulasjonen ikke blokkerer lumen av arterien helt, utvikler kronisk kranskärlssykdom i form av angina med smerte i hjertet, kortpustethet. I tilfelle av en total lukning av lumen av fartøyet vil utvikle et hjerteinfarkt: gjennom den angrepne arterie blod vil ikke bevege seg og det området av hjertemuskelen vil gjennomgå nekrose (koldbrann).

Symptomer på hjerteinfarkt er kjent for mange: intens smerte i hjertet, kortpustethet, en følelse av frykt for død, cyanose, hjerterytmeforstyrrelser og andre.

En blodpropp i hjertet kan være plassert på de indre vegger av kamrene og ventiler på vingene. I forskjellige inflammatoriske prosesser (endokarditt), oppstår det en aterosklerotisk lesjon skade det indre skall av hjertet - endocardium, som uunngåelig fører til aktivering av blodkoagulering og trombose. Tilstedeværelsen av et fremmedlegeme i form av en kunstig ventil utløser også slike mekanismer.

Intrakardial trombose er farlig ikke bare til utvikling av akutt eller kronisk hjertesvikt, men også den såkalte tromboembolisme-syndrom, når skåret bort klumper tilstrømning til den systemiske sirkulasjonen, settling i kar i hjernen, nyre, milt, tarm og forårsaker nekrotiske endringer i dem.

Blodpropper i beina på bena

okklusjon av venetrombosen

Trombose av karene i nedre ekstremiteter er hyppigere forbundet med venetens patologi, når deres åreknuter, stagnasjon av blod, endringer i hemostase fremmer trombogenese. Arteriell trombose i beinet eller armen kan dannes med skader, aterosklerotisk lesjon, betennelse i arteriene.

Symptomer på trombose av beinene i beina reduseres til fremveksten av intens smerte, hevelse, blå hud, endring i hudtemperatur med massive lesjoner. Lukking av en av venene er ledsaget av puffiness og mindre smerte i kalvemuskulaturen, mens den generelle tilstanden til pasientene er tilfredsstillende. Med lokalisering av konvolusjon i overfladiske årer, er det mulig å bestemme det tette innholdet i et bestemt område av fartøyet.

Til trombose av de dype venene i nedre ekstremiteter, er eldre mennesker, pasienter som lider av diabetes, overvektige, svært utsatt. Risikogruppen inneholder de som har gjennomgått lange kirurgiske inngrep, så vel som gravide kvinner.

Faren for venøs trombose i beina er ikke bare i lokale sirkulasjonsforstyrrelser, men også i muligheten for løsrivelse av en trombose med brudd på blodstrømmen i lungene. Migrere fra venene i de nedre ekstremiteter i den nedre vena deretter gjennom den høyre side av hjertet, blodpropper i rush pulmonal stammen og grenene, blokkerer blodstrømmen i lungesirkulasjonen. Denne tilstanden kalles en pulmonal arterie tromboembolisme.

Blodpropper i lungene

Som nevnt ovenfor er den vanligste årsaken til pulmonal trombose emboli fra de nedre lemmer dype vener. Overlapping av blodstrømmen på nivået av lungekroppen fører uunngåelig til pasientens død, dersom trombosen ikke er raskt fjernet. Ofte har pasientene ikke tid til å få rettidig hjelp, fordi tromboembolisme skjer plutselig utenfor en medisinsk institusjon. Trombosen av lobarens grener i lungearterien fører til å slå av hele kløften fra åndedrettsprosessen. Mekanismen for den patologiske effekten av massive tromboser reduseres til en reflekspasm i kranspulsårene, noe som fører til akutt hjertesvikt.

mekanisme for lungeemboli og risiko for trombose med påfølgende emboli

Symptomene på tromboembolisme lungearterie grener består av plutselig oppstått akutte smerter i brystet, dyspné inntil opphør av pusting, cyanose, hjertefeil. Trombose av små fartøy i lungen kan være kronisk tilbakevendende, spesielt hos pasienter som lider av atrieflimmer, og tegn på dem er kortpustethet, tørr hoste og smerte i brystet.

Blodpropp og tarm

Arteriell trombose av mesenteriske kar er ikke uvanlig hos pasienter med aterosklerose. Således mot de karakteristiske forandringer i den vaskulære vegg i form av fibrøse plakk ruptur, oppstår lokal hyperkoagulasjonsreaksjonen atheromatose, og hulrommet eller munn overlapping trombe. De første symptomene vil være magesmerter, oppkast, diaré, da nekrose i tarmveggen utvikler seg, begynner symptomene på forgiftning å bygge opp, peritonitt er mulig. Uten rettidig kirurgisk operasjon, med slike endringer, oppstår uunngåelig døden.

Separat må man si om en slik farlig tilstand som tromboembolisk syndrom. Kilden til trombose kan være beinene på beina, små bekkenet, berørte hjerteventiler eller parietal endokardiet.

Symptomer på trombusbrudd vil bli redusert til tegn på en lesjon av orgelet i hvis kar tromboembolene stoppet. Det kan være akutt lungehjertesykdom med åndenød, hoste, arytmier frem til respirasjonsstans og sirkulatoriske symptomer på slag, myokardialt infarkt, nyresvikt eller tarmnekrose.

Diagnose og behandling av trombose

For å fastslå tilstedeværelsen av trombus, vil legen finne ut i detalj arten av klager, tidspunktet for utseendet deres, forbindelsen med ulike eksterne faktorer, samt tilstedeværelsen av patologi av kardiovaskulære og andre systemer. Etter en detaljert spørsmål vil pasienten bli undersøkt, palpasjon, hvis dette er mulig og hensiktsmessig for en gitt lokalisering av trombose.

Som regel er det kliniske bildet nok til å mistenke en trombose av en eller annen lokalisering.

For å bekrefte diagnosen er vanligvis et koagulogram tilordnet definisjonen av APTT, MNO, protrombinindeks, D-dimer, etc.

Kontroller blodkar for blodpropper ved hjelp av instrumentelle metoder, for eksempel ultralyd. Ultralyd med dopplerografi gjør det mulig å fastslå lokaliseringen, størrelsen på trombi i vener i ekstremiteter, tilstanden av blodstrømmen i karene.

Flebografi består i introduksjon av radiopakket stoff med etterfølgende røntgenundersøkelse. Denne metoden gjelder for trombose av beinene i beina.

blodpropp i benets kar i MR-bildet

I tilfelle mistanke om involvering av forskjellige organer, utføres CT, MR, røntgen av lungene, ultralyd i magehulen, hjertet, etc..

behandling

Å behandle trombose er mulig både på sykehus og hjemme. Taktikken bestemmes av lokalisering og volum av vaskulære lesjoner.

Metoder for å kontrollere blodpropper inkluderer:

 • Konservativ medisinering;
 • Kirurgisk fjerning av trombus;
 • Ikke-medikamentelle innflytelsesmetoder.

Pasienter med trombose av lokalisering er vist i hvilemodus, og oftest utføres behandling på sykehus.

Medisineringsterapi innebærer en avtale antikoagulantia. En av de mest kjente og lenge brukt direkte antikoagulanter heparin er, imidlertid, er dens anvendelse forbundet med flere bivirkninger (allergiske reaksjoner, blødning) og krever nøye kontinuerlig overvåking av hemostase, slik at nå den foretrukne heparin med lav molekylvekt - fraxiparine, kleksanu, Fragmin. Disse stoffene gir signifikant færre bivirkninger, er veldig praktiske å bruke og kan administreres av pasienten selv.

Orale antikoagulanter, slik som en medisin mot blodpropp som warfarin, inhibere trombose og blir vanligvis tildelt ved en øket risiko for trombose hos pasienter med implantert kunstig ventil, kronisk hjertesvikt med ventilblader, så vel som akutt trombose etter start fra den tredje dagen. Bruk av slike legemidler bør ledsages av obligatorisk kontroll av en koagulasjonsfaktor, som INR, som ikke bør overstige tre enheter.

For forebyggende formål foreskrives pasienter med kardiovaskulære sykdommer, med økt risiko for trombose på grunn av andre årsaker, ofte aspirin i liten dose.

Trombolytiske stoffer (streptokinase, urokinase) De er utformet for å oppløse de dannede trombiene i karene. Deres avtale og administrasjon utføres intravenøst ​​og bare på sykehus under tilsyn av en lege. Vinningene på små størrelser ved trombolyse resorbert, slik at deres administrering er effektiv i de tidlige stadier av sykdommen på grunn av deres senere bruk er fylt med fragmentering av store klumper risiko for pulmonal tromboembolisme.

Cava filter forhindrer emboli av blodpropper i vitale kar

Kirurgisk behandling består i å utføre en operasjon for å fjerne trombus (trombektomi) eller installere et cava filter. Ved trombektomi fjernes blodproppen ved å sette et kateter inn i karet. Cava-filter er en spesiell anordning som er installert i den nedre vena cava, og hindrer inntrengning og videre spredning av blodpropper i lungeårene, hjerte og lignende. D. En spesielt effektiv slik operasjon, når den flyter trombe ene ende er festet til beholderveggen, og ved den andre frie ligger i lumen og skaper en trussel mot emboli.

Blant ikke-farmakologiske metoder kampen mot trombose er bredt spredt elastisk bandaging. I dag kan den erstattes av slitasje, som selges i spesialforretninger og apotek, eller produseres individuelt. Graden av kompresjon bestemmes av lege-phlebologist, og det er nødvendig å sette på slikt sengetøy om morgenen før de går opp fra sengen.

Det skal bemerkes at for å rydde blodårene, er blodpropper bare mulig med riktig behandling med antikoagulantia, trombolytika, og også gjennom kirurgisk inngrep. Selvmedisinering ved trombose av lokalisering kan være svært farlig.

Ved trombusdannelse i hjertets, lungene og hjernens kar, i tillegg til trombolytisk terapi, treffes andre tiltak for å opprettholde og korrigere funksjonen til disse organene.

Forebyggende vedlikehold: Hvordan unngå trombose?

Konsekvensene av trombose er ofte ugunstige og er forårsaket av et brudd på blodstrømmen i organer og vev. Når arteriell trombose kan utvikle koldbrann eller myokardial (hjerte, hjerne, tarm, lemmer), med venøs, særlig i karene i ben og bekken, en høy sannsynlighet for lungeemboli. Fra siden av dens mulige trombe som innebærer inflammasjon i veneveggen (tromboflebitt), fragmentering, tilsetning av sekundær infeksjon.

For å unngå trombose og dens komplikasjoner, er det nødvendig å observere enkle regler for forebygging av denne farlige tilstanden:

 1. Røykeslutt;
 2. Det er nødvendig å unngå å stå lenge i en pose, ta pauser, løfte ben og bøye enkle øvelser;
 3. Det er nyttig å gå på trappene;
 4. I tilfelle av åreknuter er det nødvendig å bruke kompresjonslinje;
 5. Effektiv fotmassasje og gåing;
 6. Etter operasjonen er det tidlig å komme opp og aktivere pasientene.
 7. Hvis det er høy risiko for trombose, bør effektiv forebygging av stoffet utføres.

Trombose er et ganske farlig fenomen, men etterlevelse av enkle regler for arbeid og hvile, sunn livsstil, tidlige forebyggende tiltak vil bidra til å unngå det.

Hva er en trombose og hvorfor kommer den av?

innhold

Leger påminner regelmessig om at en slik sykdom som trombose må oppdages i tide, fordi en trombose kan overlappe henholdsvis den vaskulære sengen, blodsirkulasjonen forstyrres. Videre kan klumpen i et øyeblikk komme seg og flytte til et hvilket som helst sted sammen med blodstrømmen. Plasseringen av trombosen er direkte relatert til symptomatologien. Sant, noen ganger er det ingen tegn. Den mest forferdelige komplikasjonen er pasientens død.

Hvorfor vises blodpropper?

Ofte kan du høre at en person dør fordi hans trombose er kommet av. Ignorer dette fenomenet er ikke verdt det, fordi ingen er immune fra det. Hva er en trombose, og hvorfor kommer den av?

I karrene på grunn av ulike faktorer, dannelse av blodpropper, dvs. blodpropper, som inneholder protein. Slike blodpropper er parietale og obturating (den vaskulære sengen er helt blokkert). De første typene blodpropper er ofte funnet i små fartøy, den andre - i benene og i hjertehulen.

Det er viktig å vite at dannelsen av trombi er en naturlig prosess. Så kroppen er beskyttet, det vil si, det forsøker å forhindre blodtap. Når små hudlidelser oppstår, oppnås hurtig blodkoagulasjon ved å lukke såret med blodpropper.

Hva er trombose? En tilstand ledsaget av dannelsen av tette blodpropper som forstyrrer normal blodstrøm kalles trombose. Som et resultat av blokkering av vaskulære hull kan en person føle ubehag i øvre eller nedre ekstremiteter. Trombose, som andre sykdommer, har årsaker.

Farlige koagulasjoner dannes som følge av:

 1. Øk nivået av koagulasjon av flytende vev.
 2. Strukturelle endringer i vaskulære vegger.
 3. Sakte blodstrøm og stagnasjon i venen.

Blodviskositet øker hos personer med:

 • onkologi;
 • autoimmune sykdommer;
 • genetiske abnormiteter i koaguleringssystemet;
 • dehydrering av kroppen.

På grunn av disse faktorene blir blod tykkere, så det er en vene-trombose. I tillegg ligger årsakene til trombose i bruk av visse legemidler, på grunn av hvilken trombofili ofte oppstår. For denne patologien er preget av tilstedeværelsen av forstyrrelser, hvilket fører til en økning i blodets viskositetskoeffisient.

Strukturelle transformasjoner er ofte forårsaket av aterosklerose. Hvis maten blir gjort feil, akkumuleres overskudd av kolesterol i arteriene. En rekke faktorer bidrar til avsetning av kalsium i kolesteroloppbyggingen. Følgelig skal fartøyene, som må være myke og også elastiske, bli sprø, sårdannende. Og fordi trombosen dannes der det er sår, er ikke trombosen av karene utelukket.

Legene blir hele tiden oppfordret til å unngå hypodynami, noe som provoserer utseendet til årsaken til blodpropper i karene. Det skyldes manglende bevegelse, blodet sirkulerer ikke fort nok.

Generelt er dannelsen av en trombose mulig av mange grunner. Hva forårsaker blodpropp i blodårene?

En slik farlig tilstand har en forbindelse med:

 • Seksuelt tilbehør. Hos menn oppstår symptomene på trombose mye oftere, og de praktiske gjenopptrer alltid etter behandlingsforløpet. Kvinner er mer oppmerksomme på helsen deres, så de er bedre i stand til å takle patologiske manifestasjoner.
 • Av alderen. Jo eldre personen, jo mer fartøyene mister sin elastisitet, og blodstrømmen senkes, slik at en koagel ofte dannes.
 • CNS. Påvirkningen av nervesystemet på metabolismeprosessene er kjent. Når balansen går tapt, er det problemer med blodsirkulasjonen, som kan være midlertidig eller permanent.
 • Onkologiske sykdommer. Slik blir forklart ved det faktum at på grunn av kreftprosessen mellom koagulasjonssystemet og antikoagulasjon system likevekt blir forstyrret, og derfor oppstår trombose, og med det kan vise tegn på den separerte blodpropp.
 • Egenskaper av blod. Hvis egenskapene og sammensetningen av flytende vev endres, er det mulig å danne farlige blodpropper.
 • Infeksjoner. Den dannede trombus er ofte funnet hos pasienter når de er på utvinningsstadiet eller rehabilitering.
 • Hjertesykdommer. Pasienter med overbelastning av årer kan lide av hjertefeil, aterosklerose, hypertensjon, mitralstenose. Trombier i venene dannes ofte på steder med varicose deformitet.
 • Bære av barnet. Under graviditetsperioden blir proteinet i den fremtidige morens kropp større, noe som medfører at blodets koagulabilitet øker. I tillegg er vaskulær ruptur ikke utelukket.
 • Værforholdene. Hvis været forandrer seg, begynner nervesystemet å reagere negativt. Forandring av klima påvirker spesielt tilstanden til personer som har kardiovaskulære patologier og lider av forsinket blodgass.
 • Et næringsrikt kosthold. Spesielt er folk som spiser mye mat i fare for å få trombose.
 • Livsstil. Passivitet vises på tilstanden til alle organer og systemer. Når en person holder seg for lang i en posisjon, senker blodsirkulasjonen og venerøs overbelastning oppstår.
 • Hormonal betyr. Noen komponenter av narkotika kan provosere dannelse av trombose.
 • Lave temperaturer. Jo verre en person lider av kulde, jo høyere er risikoen for trombose.
 • Medisiner. Ofte foreskriver legene legemidler hvis komponenter øker viskositeten.
 • Nikotin og alkoholavhengighet.
 • Operativ inngripen. Trombi kan oppstå på grunn av bruk av generell anestesi. Pasienter som har vært immobile lenge etter operasjonen er også i fare.
 • Alvorlige skader på noen organer.
 • Enkelte typer aktiviteter. Clots funnet under undersøkelsen, forekommer ofte hos de som har for mye fysisk anstrengelse eller tvunget til å tilbringe nesten hele dagen i en sittestilling.

Klinisk bilde

Avhengig av hvor trombosen dannes, kan du observere de tilsvarende symptomene. Klumpen kan dukke opp både i dype vener og i overflate.

I det første tilfellet blir venetrombose gjenkjent av:

 • frysninger;
 • feber,
 • blotting av tomten;
 • alvorlig smerte ubehag.

True, noen ganger venøs trombose er ikke ledsaget av noen tegn.

Når du danner en blodpropp i beinet, lider pasienten av:

 • smertefulle opplevelser i kalver;
 • konvulsive fenomener.

En inflammert vene med trombus dannet i den er en tilstand som oppstår med tromboflebitt.

Karakteristisk utseende av tegn i form:

 • ødem;
 • rødhet;
 • blåmerker;
 • vekst av temperaturindikatorer;
 • smerte i det berørte området.

Når patologien går videre til neste stadium, begynner huden å skrelle, det syke området blir blått.

Lignende tegn på trombose oppstår ofte som en komplikasjon av åreknuter, og den kuttede tromben bærer en alvorlig fare. I noen blokkerer klumpen lungearterien, som forårsaker døden. Hvis patologien er lokalisert i hodet, er et slag mulig.

De første tegn på et slag på grunn av trombose - problemer med tale, tap av stabilitet, manglende motoriske evner i lemmer.

Når arteriell trombose utvikler seg, svinger tilstanden seg:

Arteriell trombose er ledsaget av:

 1. Smerte i hjertet.
 2. Krenkelser av nevrologisk karakter.
 3. Nummenhet, smerte, ubehag, en dråpe i temperatur, en endring i fargen på hudoverflaten.
 4. Intestinal obstruksjon med smerter i magen.

Venøs trombose er farlig for rask reproduksjon av mikroorganismer. Dermed blir de omkringliggende vevene først betent, og så sprer sepsisene til hele kroppen.

Metoder for å bestemme blodpropp

Hvordan dannes blodpropper? Prosessen foregår i flere faser:

 • For det første, på grunn av skade på vaskemuren, er det såkalte hvirvler som forårsaker akkumulering av blodceller.
 • Hvor stedet er skadet, opptrer væskedråper, som forskjellige elementer av blod, spesielt blodplater, begynner å feste seg på.
 • Fiksering av blodplater på veggen skyldes det faktum at ladningen til det berørte området går tapt. I normal tilstand er belastningen av vaskulærvegg og blodceller den samme.
 • Som et resultat av isoleringen av vevstromboplastin fra den skadede beholderen begynner trombose.
 • Når blodet flyter rundt dannet koagulasjon, vises nye blodplater.

Det er ikke overflødig å vite hva trombose betyr og hvordan å forhindre at blodpropp kommer fra, fordi et slikt fenomen blir årsaken til mange menneskers død. Når det er en blodpropp åpen, kan han bevege seg hvor som helst med blodstrømmen.

For dette er visse forhold nødvendige:

 • Klumpen bør ikke obturating (occlusal), det vil si i arterien eller i venen bør den plasseres helt fritt. Slike trombier er vanligvis tilstede i nedre ekstremiteter og i hjertearterien;
 • Blodet må bevege seg med en slik hastighet at blodproppen bryter av.

Migrering av blodpropper kan bevege seg ganske lange avstander, dele seg i fragmenter og overlappe lumen av mange rørformede formasjoner.

Det er vanskelig å si hvorfor en trombos bryter av fra en person som for eksempel har gjennomgått en behandling og er i ferd med å gå ut av sykehuset. Dette indikerer bare at det er viktig å gjenkjenne symptomene på trombose i tide og ikke utsette behandlingen.

For å forhindre beklagelige konsekvenser, må du vite hvordan du skal bestemme tilstedeværelsen av blodpropper:

 1. Ofte påvirker patologien nedre lemmer. Hvordan oppdage blodpropp? Det kan gjenkjennes ved komprimering av vener, rødhet eller smerte under palpasjon. Temperaturen på dette stedet kan øke.
 2. Hvordan gjenkjenne en trombose dannet i dype årer? Slike tromboser oppstår ofte uten følelser av smerte. Du kan imidlertid merke et hovent eller cyanotisk fargeområde. Tilstanden kan suppleres med svakhet, ulempe og temperaturøkning.
 3. Hvis du mistenker trombose av arteriene eller venene, bør du gjennomgå en legeundersøkelse, slik at diagnosen blir nøyaktig.

Egenskaper ved behandling

Hvordan bli kvitt blodpropper? Behandlingsregimet vil bli avhengig av plasseringen av koagulasjonen.

Hvis trombose er arteriell, vil det være nødvendig å gjenopprette blodstrømmen så snart som mulig. Når hjerneskipene er skadet, har legen maksimalt 2-3 timer for å redde pasienten. For behandling av trombi i hjertet tar tiden litt mer, men etter 6 timer kan pasienten dø fordi klumpen har gått av.

Behandling av trombose innebærer bruk av:

 1. Kirurgisk metode.
 2. Medisinske terapi.

Trombosen, som kirurgisk behandling påføres, elimineres ved hjelp av:

 • Bypass. Under prosedyren skaper en spesialist en ny måte for blodstrømmen å omgå fartøyet som er berørt av sykdommen.
 • Stenting. På et sted hvor arterien smalrer, blir en punktering laget og en spesiell tilpasning er laget - en stent.
 • Mekanisk fjerning.

Drogbehandling av trombose innebærer utnevnelse av narkotika, som kan oppløse blodpropper, det vil si trombolytika (fibrinolytika). Trombolytiske midler som oppløser trombi, anbefales ikke til behandling av patologi som er funnet i nedre lemmer.

Hvis det oppstår en plutselig tilstopping av fartøyet, skal trombolytikken derfor utføres umiddelbart i maksimalt to timer for at trombosen ikke skal gå. Så en fersk blodpropp kan lett oppløses.

Trombolittika er kontraindisert i:

 • høyt blodtrykk;
 • blødning, spesielt signifikant;
 • hemorragisk slag
 • alvorlig leversykdom
 • ulcerative blødninger.

Hvordan oppløses trombi med fibrinolytiske legemidler? De foreskrevne legemidlene (Urokinase, Alteplase, Prourokinase) injiseres gjennom et kateter.

Hvordan behandle trombose med andre medisiner?

 • For å eliminere betennelser, suppurative prosesser og høy temperatur, er antibiotika foreskrevet.
 • Hva fortynner blodet og renser trombose? Reduser risikoen for koagulasjonsdannelse med antikoagulantia. I dette tilfellet overvåkes nivået av blodkoagulasjon.
 • For å forhindre patologi vil noen antiinflammatoriske stoffer også hjelpe.
 • Pasienten er vist å bruke kremer og salver, som er basert på heparin.

For å rette blodstrømmen, er det behov for elastisk kompresjon. Ofte påføres dressingen over natten.

Bli kvitt sykdommen kan være fysioterapi metoder:

 • UV-bestråling;
 • infrarøde stråler.

Under tilsyn av den behandlende legen kan pasienten gjennomgå hirudoterapi. Men med purulent tromboflebitt-prosedyre er det forbudt.

Alle kan selvstendig bestemme tilstedeværelsen av blodpropper, men det er ekstremt farlig å engasjere seg i selvmedisinering med dette. Den minste mistanke om patologi bør være et signal for å søke medisinsk hjelp. Også, ikke glemme forebyggende tiltak, som reduserer risikoen for trombose til et minimum. Men hvis ingenting er gjort, kan sykdommen provosere dødsfall.

Symptomer og første tegn på trombodannelse, metoder for forebygging, behandling, prognose

Trombose er oftere dannet i benene på bena og er veldig farlig. Når blodpropper stryker et blodkar, øker risikoen for lungeemboli, noe som er dødelig. I halvparten av tilfeller manifesteres trombose av smerter i bena og ødem.

Trombose: en beskrivelse av sykdommen

Trombose er en sykdom i blodkarene der blodpropp delvis eller helt tetter opp karet og forstyrrer blodsirkulasjonen. Hvis blodproppen eksfolierer fra kargenes veggen, trer den gjennom blodbanen inn i organene - en farlig komplikasjon av vaskulære sykdommer.

Trombose forekommer i kroppens kar: i blodårene og i arteriene. Årene er blodkarene som går til hjertet. Arterier går fra hjertet til organene. Avhengig av hvor korken fra blodplatene befinner seg, snakker legen om arteriell eller venøs trombose. Hvis blodproppene klumper blodåren, fører det til et hjerteinfarkt eller hjerneslag. Imidlertid er arterielle tromboser mindre vanlige enn venetromboser, fordi blodet strømmer i arteriene raskere og under høyt trykk. Under disse forholdene dannes ikke trombosen raskt.

Klassifisering av tromboser

Venøs trombose vises i alle deler av kroppen, selv i skuldrene. Åre i underkroppen lider av trombose. 60% av venøs trombose er lokalisert til tibia. En annen 30% - i bekkenet. Avhengig av sammensetningen og de morfologiske egenskapene, skiller du ut hvit, rød, blandet og hyalintrombi. Tromboser vandrer gjennom kroppen.

Det er to typer venøs trombi:

 1. Overfladisk venøs trombose (tromboflebitt) kalles venøs betennelse. Overfladiske årer er blodårene under huden. Overfladisk venøs trombose er en vanlig komplikasjon av åreknuter sykdom. Overfladisk venøs trombose utvikler seg i dyp venetrombose når blodproppen når dype blodkar. Men overfladisk venøs trombose er ikke en livstruende sykdom.
 2. Dyp venetrombose (flebotrombose) forekommer i de dype og store venene i underekstremiteter som fører til hjertet. Risikoen for farlig lungeemboli er høy med dyp venetrombose.

I ICD-10 utforskes forskjellige typer tromboser:

 • Hemorroide knute.
 • Fartøy i nakken, hender.
 • Hofte.
 • Tarmen.

epidemiologi

Ifølge WHO lider 5 millioner mennesker over hele verden av venøs trombose hvert år. Andelen venøs trombose er lavere hos friske unge enn hos pasienter med sykehus, eldre mennesker, personer med medfødte blodproppssykdommer eller hos kreftpatienter. Personer som behandles med antikonvulsive legemidler, er mindre sannsynlig å lide av tromboser. En av de alvorlige konsekvensene av venøs trombose er lungeemboli, hvor deler av tromben kommer inn i lungene. Hvert år dør opptil 2 millioner pasienter fra emboli. Og etter et hjerteinfarkt og hjerneslag, er dette den tredje hyppige hjertesykdommen som fører til døden.

Hvordan dannes en blodpropp i karene?

Dannelsen av trombi oppstår på grunn av tre mekanismer som er avhengige av miljøfaktorer. Det skjer sjelden at bare én faktor er ansvarlig for okklusjonen av karene - vanligvis noen få.

Endringer i fartøyets indre vegg

Restaurering eller forsegling av skade i blodkar er oppgave av koagulasjonssystemet. Imidlertid danner i noen tilfeller en "ekstra" koagulasjon. Mulige årsaker til skade:

 • Skade på fartøyets vegger under operasjonen.
 • Metabolske sykdommer.
 • Hormonale lidelser.
 • Utsatt drift (protesforbindelse).
 • Alder endres.
 • Aortokoronær bypassoperasjon (kirurgi som erstatter berørte kar).
 • Fedme, funksjonshemning, infeksjon.
 • Røyking: Innånding av karbonmonoksid skader veggene på karene, som er ytterligere smalere nikotin.

For langsom blodstrøm

Hvis blodet strømmer for sakte, dannes blodpropper. Ofte er kroppen i stand til å oppløse den. Hvis dette ikke skjer, dannes en stor koagulasjon som vil tette blodårene. Ulike forhold fører til en nedgang i blodstrømmen. Blant de vanligste er:

 • Åreknuter: øker sjansen for trombose flere ganger.
 • Langvarig fysisk inaktivitet, for eksempel: under søvn, etter kirurgi, eller når du har påsatt kastasje. Imidlertid kan enda kortere faser med begrenset bevegelse, for eksempel: under en lang flytur, øke risikoen for trombose. Årsaken er at strømmen av blod i beina stimuleres av kalvemuskulaturenes aktivitet. Hvis beinmuskulaturene forblir inaktive i lang tid, reduseres blodstrømmen; takket være dette dannes blodproppene raskt.
 • Trykk utenfor, for eksempel: på grunn av svulst eller svangerskap. Her kan det utvidede livmor presse mer og mer mot venene i magen, spesielt i graviditetens siste trimester.
 • Hjerteproblemer. Hjertearrest eller atrieflimmer kan føre til akkumulering av blodpropper og redusere den.

Endringer i blodproppene

Vanligvis er det en balanse i blodet mellom koagulasjons- og antikoagulasjonsfaktorer. Eksogene og endogene faktorer påvirker denne balansen, slik at blodet koagulerer raskere. Viktige faktorer inkluderer:

 • Medfødt lidelse av blodkoagulasjon hos spedbarn.
 • Syndrom ICE.
 • Et barns fødsel.
 • Kreft. Tumorer produserer stoffer som stimulerer blodpropp i kroppen. Tumorbehandling er ofte forbundet med økt risiko for trombose.
 • Forandringen i hormonbalansen, da dette påvirker blodpropp og elastisiteten til karenees vegger.
 • Age. Det er forbundet med hormonelle forandringer. Det er en nedgang i fysisk aktivitet;
 • Infeksjoner eller betennelser, fordi assosierte prosesser i kroppen øker tendensen til blodpropp. Sykdommer som influensa eller lungebetennelse er ofte forbundet med langvarig sengestøtte og fysisk inaktivitet.
 • Feber bidrar til mangel på væske.
 • Vektig.
 • Akutt mangel på væske fører til "flytende" av blod.

Hvordan identifisere en trombose i karene og hvordan ser det ut?

Ikke alle trombosene går videre med et bestemt sett med symptomer, så deres definisjon i diagnostisk praksis er vanskelig. 50 prosent forblir ubemerket. Uansett om det oppstår tegn på trombose, avhenger mye av posisjons posisjon og størrelse. Hvis okklusjonen av fartøyet plutselig oppstår, er symptomene mer uttalt. Hvis koagulasjonen dannes i løpet av få dager eller uker, kan tegn ikke vises.

Trombose: symptomer, tidlige symptomer

Mulige tegn på trombose i kroppen:

 • Den berørte vaskulære regionen sveller.
 • Det berørte området gjør vondt vondt.
 • Det er følelser av spenning eller muskel smerte.
 • Hevelse.
 • Huden i det berørte området er rødaktig eller blå.
 • Det skadede området er varmere enn vanlig.
 • Feber.
 • Årene som går under huden, kan bli synlige.
 • På innsiden av foten, smerte.
 • Ubehag forverres når en person sitter eller står.

Hvordan er trombi diagnostisert i karene?

Mange spør seg selv om å gjenkjenne blodpropp. Et viktig element er tidlig diagnose og behandling av trombose. Dette forhindrer vekst av blodpropp og reduserer risikoen for livstruende komplikasjoner. Den første undersøkeren er vanligvis en familielege som i tilfelle mistanke om trombose vil henvise pasienten til en undersøkelse for å kontrollere blodpropper.

De første viktige diagnostiske prosedyrene som vil bidra til å identifisere trombose:

 1. Ultralyd: Kompresjons ultralyd er den valgte metoden for å oppdage eller utelukke dyp venetrombose.
 2. MR og beregnetomografi: Tillat å indikere nøyaktig plasseringen av trombuset.
 3. Generell blodprøve.
 4. Undersøkelse av mikropreparatet av lungene.
 5. Røntgenundersøkelse.
MR

Behandling av blodpropper

Jo tidligere en blodpropp blir funnet, jo bedre er behandlingen. Det viktigste målet er å forhindre separasjon av parietal blodpropp og begynnelsen av tromboembolismen i lungearteriene. Det er nødvendig å stoppe trombose og gjenopprette blodsirkulasjonen på de riktige stedene.

Følgende behandlinger for venøs trombose blir ofte brukt i klinisk praksis:

 • Drogbehandling: Hvis legen finner en blodplateprop, vil det forskrive flere legemidler som hemmer blodpropp og trombin (antikoagulantia). Bruk ofte direkte antikoagulant - heparin. Men når du tar heparin, kan det oppstå alvorlig trombocytopeni. Behandlingsforløpet varer derfor flere dager. Ved hjelp av trombolyse kan en blodprotein (trombus) oppløses. Imidlertid er denne medisinterapien forbundet med komplikasjoner, for eksempel: øker risikoen for blødning til hodet (hjernen). Derfor brukes den bare i enkelte tilfeller, og nå er det ganske sjelden.
 • Kompresjonsbandasje: Kompresjonsbehandling kan brukes til å behandle dyp venetrombose. Trykket opprettet fra utsiden bidrar til å akselerere den langsomme strømmen av blod til hjertet. Symptomer, smerte og hevelse forsvinner gradvis.
 • Kirurgiske metoder: En trombose kan fjernes ved invasive prosedyrer. Stenting prosedyren brukes ofte til å utvide fartøyets lumen.
heparin

Hva forårsaker blodpropper i blodkar: risikofaktorer

Ikke alle tromboser eller lungeemboli kan unngås. Det er oppkjøpte og iboende risikofaktorer. Medfødt kan ikke ha en signifikant effekt. Disse faktorene inkluderer:

 • Genetisk predisposisjon.
 • Kreft.
 • Endrede venøse vegger.
 • Seksuelt tilbehør (kvinner er mindre sannsynlig å bli syke enn menn).
 • Aldring.

Det er risikofaktorer som alle kan påvirke. Følgende atferd og livsstil øker risikoen for trombose:

 • Fysisk inaktivitet.
 • For lite fysisk trening.
 • Dehydrering.
 • Usunn kosthold.
 • Vektig.
 • Røyking.
 • Prevensjonsmiddel betyr.

Forebygging av disse faktorene er en garanti for at trombose ikke manifesterer seg. Hvis du ikke bekjemper dårlige vaner, kan du oppleve en livstruende tilstand - tromboembolisme. En trombose kan komme av og migrere til lungene.

Tips! Ikke engasjere seg i selvmedisinering, og bruk ikke folkemessige rettsmidler hjemme for å oppløse en trombose. Dette kan være helseskadelig og forverre den underliggende sykdommen.

Les Mer Om Fartøyene