Symptomer og metoder for behandling av blodpropp i hånden

Trombe i hånd oppstår fordi de fleste blodåre sykdom der veggene bli tynnere. De fleste spredning av plassen til lokalisering av patologi - området subclavia vene eller langsgående venene i armene. Trombose utvikler seg ofte på grunn av langvarig og alvorlig fysisk anstrengelse. Tromben er en blodpropp, som kommer i forskjellige størrelser og utgjør en direkte trussel mot menneskers liv, fordi når som helst, selv ved lav spenning, kan brekke eller forårsake betennelse i åreveggen, som fører til hud nekrose og koldbrann.

Årsaker til sykdommen

Trombose i øvre ekstremiteter er en ganske sjelden sykdom, som skyldes følgende faktorer:

 • inflammatorisk prosess i kroppen, ulike smittsomme sykdommer;
 • økt blodkoagulasjon og tendens til trombose;
 • kroniske sykdommer der blodsirkulasjonen er forstyrret;
 • permanent fysisk anstrengelse på overdelene;
 • lang oppdagelse av et kateter i håndkartet og hyppige injeksjoner som forstyrrer venen;
 • en lang periode med utvinning etter brudd på hendene;
 • graviditet og fødsel.

Symptomatiske manifestasjoner

Symptomene på denne sykdommen manifesterer seg ikke på noen måte: Dette skjer når blodpropper i en vene på en liten hånd ikke forstyrrer blodsirkulasjonen og ikke tetter arterien eller er dyp. Etter hvert som blodproppen øker, lukker fartøyets lumen og et akutt stadium av sykdommen utvikler seg, som har uttalt symptomer:

 1. På skadestedet kan blåmerker eller blåmerker virke raskt nok.
 2. Det er en økning i temperaturen ikke bare i området for okklusjon av venen, men også for hele kroppen.
 3. Rødhet, følelsesløshet og hevelse i området påvirker børsten, til slutt når skulderleddet.
 4. Tetting av vener og fartøy av hånden.
 5. Uutholdelig smerte. Symptomer er verre når du berører det berørte området.

Kjenne igjen den dannede trombus: Med palpasjon i venen kan du fange en bevegelig, smertefull ball, huden i formasjonsstedet har en blåaktig tinge. Med en akutt form av sykdommen, kan det være en økning og betennelse i lymfeknuter.

Hvis det er enda ubetydelige tegn på trombose, bør legen konsulteres umiddelbart, siden patologien kan utvikles ganske raskt. Den lanserte fasen av sykdommen truer med komplikasjoner, som for eksempel amputasjon av hånden, slik at ubehagelige symptomer ikke kan ignoreres.

Diagnose og behandling av trombose i øvre del

Symptomene ikke gir grunn til å hevde tilstedeværelsen av sykdommen med 100% sikkerhet, derfor, for å bekrefte diagnose av pasientens foreskrive noen blodprøver: Generelt, biokjemiske og koagulering (clotting test). Det er også obligatorisk å:

 • duplex angioscanning, som avslører fartøyens patologi;
 • flebografi, som bestemmer forekomsten av neoplasmer og lokaliseringen av lokaliseringen;
 • ultralyddiagnose av blodårer og radionukleidskanning.

Det anbefales å lage et elektrokardiogram i hjertet.

Når du mottar testresultater, velger phlebologen individuelle behandlingsmetoder som bare passer for denne pasienten. Først av alt får pasienten fullstendig hvile, helst i sykehusinnstilling. Det er veldig viktig i dette tilfellet ikke å engasjere seg i selvmedisinering, spesielt ikke å gni noen berørte salver inn i de berørte områdene, siden traumer kan føre til separasjon av trombosen, noe som vil føre til fatale konsekvenser.

trombe Behandling på hender utført kompleks: ved hjelp av antibakteriell behandling som tar sikte på fjerning av betennelse i blodkar og vener, sulfonamider, samt midler, tynning blodet og forhindring av trombose, noe som reduserer faren for gjendannelse av nye klumper, f.eks thrombase (instruksjon på innsiden emballasje). Medikamentell behandling bør foregå under strengt oppsyn av en spesialist, under behandlingen må hele tiden ta blodprøver for å overvåke aktiviteter og riktig dosering av medisiner.

Noen ganger trenger pasienten et kirurgisk inngrep, som er en operasjon for å fjerne en trombus fra venen - en trombektomi.

Prosedyren er nesten smertefri, utført under lokalbedøvelse i en halv time. Etter slik innblanding foreskrives pasienten heparin, noe som reduserer trusselen om gjentatt trombose.

Også vellykket brukt tynning og styrke salver og geler, som påføres uten å gni på selve området av lesjonen og rundt den. Prosedyren bør gjøres ganske regelmessig: 2 ganger om dagen i lang tid til tegn på sykdom forsvinner.

Legene anbefaler at du bruker et spesielt komprimeringsstrikk, designet for å fikse fartøyene. Sammen med alle de ovennevnte metodene, behandles trombose i øvre lemmer ved hjelp av hirudoterapi - dette er bruk av leeches. I spytten inneholder et stort antall koagulanter, noe som reduserer blodkoagulasjon og blokkerer spasmer av blodkar.

I mer avanserte tilfeller med tegn på begynnende koldbrann, i lumen av vena cava inferior hender implantere en spesiell kateter - cava filter, og effekten av dette er rettet mot forhindring av få blodpropp som dannes i de vitale organer i menneskekroppen. En slik tilpasning kan etableres både midlertidig og for livet. For å redusere de resulterende anfall av sterk, uutholdelig smerte i de berørte deler av hånden til pasienten gjøre novocaine blokade innen utdanning og opphopning av blodpropp.

Til dags dato er en slik sykdom som trombose i øvre lemmer, med rettidig tilgang til en lege og riktig administrert terapi nesten fullstendig herdbar, men det er fortsatt lettere å ikke tillate utvikling. Du bør begynne å endre den vanlige livsstilen: du må forlate dårlige vaner, justere kosthold og kosthold, prøv å unngå sterk fysisk anstrengelse og overvåke helheten til hele organismen.

Symptomer på tromboflebitt i øvre ekstremiteter og metoder for behandling

Tromboflebitt i øvre lemmer er en sykdom i venen i øvre lem, forårsaket av betennelse i veggen og dannelse av en trombose på dette stedet som lukker fartøyets lumen. Den resulterende trombien forstyrrer normal blodstrøm.

Den karakteristiske plasseringen av blodpropp i øvre ekstremiteter:

 • regionen av subclavian venen på stedet for innføring i thoracic hule;
 • overfladiske vener i hendene
 • dype venøse trunker av hender.

Årsaker til trombofleitt i hendene

Tromboflebitt på armen oppstår vanligvis mot en bakgrunn av generalisert eller lokal betennelse. Før utviklingen av sykdommen kjennetegnes av utseendet av blodstagnasjon i venene (oppstår med spredning av varicose, fast fiksering av hånden eller med fedme). En skadet betent væskevegg (for eksempel etter injeksjon, kateterisering eller traumer) forsinker viskøst venøst ​​blod og fremkaller trombusdannelse på dette stedet. Blod kan bli viskøst under graviditet, med diabetes mellitus eller med arvelig blodpatologi. Dermed er grunnlaget for dannelsen av tromboflebitt tre symptomer (Virchows triad): Brudd på integriteten til venøs veggen, redusert blodgjennomstrømning og høy aktivitet av koaguleringssystemet.

Den vanligste årsaken til utviklingen av trombose av overfladiske vener i øvre lemmer er etterinjeksjonsbetennelse. Langvarige intravenøse infusjoner, blodfett, kateterplassering i en vene, brudd på teknikken for å utføre injeksjoner kan provosere betennelse i vaskulærvegg. Vanligvis er denne tilstanden en av de karakteristiske symptomene hos personer som bruker injeksjon av rusmidler. Som regel sprer postinjeksjonelt tromboflebitt sjelden til dypene i hendene og kureres raskt.

Den nest vanligste årsaken er alvorlig fysisk stress (Paget-Shreter syndrom, innsatstrombose). Denne typen tromboflebitt er karakterisert ved lokalisering i skulderens dype venetbukser (vanligvis subklave eller aksillære vener).

Noen ganger komplisert av trombose utvikler seg etter fødsel, kirurgiske operasjoner, allergiske reaksjoner på medisiner, skader ved langvarig hendene etter fiksering av brudd, kjemoterapi, post-infeksjonssykdommer eller purulente sykdommer (osteomyelitt, cellulitt, septikemi). Og en lang ubevegelig fiksering av hånden og purulente prosesser fører vanligvis til nederlag av dype årer.

Tegn på trombose og betennelse i venene på hendene

Utviklingen av tromboflebitt av overfladiske vener i øvre lemmer er ledsaget av følgende symptomer:

 • ømhet i løpet av den venøse stammen;
 • rødhet og hevelse i huden over venen;
 • til berøring er venen, som en tett tourniquet, tykkere;
 • venøse kar kan ses under huden i form av blåaktig eller krøllete bånd;
 • økning og betennelse i lymfeknuter i ulna eller aksillære områder;
 • en liten temperaturøkning;
 • dysfunksjon av leddene i nærheten av stedet for betennelse, på grunn av et betydelig smerte symptom.

Symptomer på nederlaget på armens dype vener er noe annerledes:

 • sterk puffiness og blåser av hånden, underarmen eller skulderen, avhengig av nivået av betennelse og blokkering;
 • smerte symptom og følelse av tyngde, raspiraniya i lemmer;
 • De subkutane årene er forstørrede og godt merket;
 • lemmerbevegelser og felles arbeid er vanskelige;
 • økning i temperatur fra 38 ° C og mer;
 • lyse symptomer på generell forgiftning.

Mulig utvikling av migrerende tromboflebitt. Denne tilstanden er typisk for septisk skade på blodet. I dette tilfellet dannet spontant små blodpropper, som tette blodårene. Klinisk manifesterer dette seg i en rekke små, smertefulle noduler under huden, selve huden er rød og irritert.

Diagnose av vener i øvre ekstremiteter

For å få riktig behandling, er det nødvendig å utføre diagnostiske tiltak på en rettidig og fullstendig måte. Studier i trombofleitt i henderens vener:

 • en generell blodprøve, en biokjemisk studie og en bestemmelse av blodkoagulasjonshastigheter;
 • radiopaque phlebography eller phleboscintigraphy;
 • ultralydsdopplerografi eller duplex angioscanning;
 • magnetisk resonansbilder.

Metoder for terapi av trombofleitt i hendene

Tidlig behandling av tromboflebitt tillater ikke bare å fjerne de smertefulle symptomene på sykdommen, men også for å hindre utviklingen av ulike komplikasjoner:

 • spre prosessen til andre årer;
 • separasjon og migrasjon av blodpropper med risiko for blokkering av lungekarrene;
 • venøs gangrene.

Behandling av tromboflebitt i venene i de øvre ekstremitetene utføres av en phlebologist eller alpinist. Medisinsk terapi brukes:

 • For fjerning av inflammatorisk prosess: antibakterielle legemidler, ikke-steroide antiinflammatoriske, derivatrutiner, enzymer.
 • For å gjenopprette væskeegenskaper av blod og resorpsjon av trombi: antikoagulanter, mikrocirkulasjonsrettere, enzymer, disaggregeringsmidler.
 • For å bli kvitt smertsyndromet: Ikke-steroidal antiinflammatorisk (generell virkning eller lokal form).
 • Å beskytte vaskulærvegen og øke tonen: derivater av rutinemessig, flebotonikk.

En moderne måte å kvitte seg med blokkering er kateterstyrt trombolyse. Ved bruk av et spesielt rør injiseres legemidlet direkte inn i trombosen. Denne metoden for behandling lar deg fjerne hele trombotiske massene.

I tillegg er det nødvendig å foreskrive kompresjonsterapi i form av elastisk bandaging av den berørte armen. Fysioterapeutisk behandling er også mye brukt: UHF, elektroforese eller magnetophorese med medisiner, medisinske bad, Charcot douche.

Mindre ofte, i tilfelle av rask spredning av prosessen, blir dannelsen av stor flotasjonstrombi eller beslagleggingen av dyp venene ved prosessen, kirurgisk behandling brukt:

 • sklerose av den fremre stammen;
 • reseksjon av berørte fartøy;
 • thrombectomy.

Også, i noen tilfeller, installasjon av spesielle filtre i de venøse trunksene som fanger seg fra blodpropper.

Under behandling og etterpå er det viktig å overholde drikkeregimet (minst to liter væske per dag for å hindre blodpropp), og også å utelukke bruk av alkohol, hermetisert, fett og røkt mat, bønner, kål. Økning i kostholdet av vegetabilsk fett, meieriprodukter, grønnsaker.

Profylakse og prognose

Pasienter som er utsatt for blodpropper eller som har risiko for å utvikle tromboflebitt (hyppige injeksjoner, blodfoster, utilstrekkelig fysisk aktivitet), trenger forebyggende tiltak:

 • aktiv livsstil (lett gymnastikk, turgåing, sykling eller svømming);
 • nekte å bruke lange sko med høye hæler;
 • rettidig oppdagelse og behandling av åreknuter.

Godt bevist i forebygging av tromboflebitt folkemedisin: infusjoner av hundrosen, Johannesjurt eller tranebær.

Nederlaget for overfladiske vener behandles raskt nok og har en gunstig prognose for utvinning. Prognosen for dyp venesykdom avhenger av alvorlighetsgraden av prosessen og tidspunktet for initiering av terapi. Tidlig appell for medisinsk hjelp og utnevnelse av terapeutiske tiltak i begynnelsen av tromboflebittutviklingen vil raskt glemme sykdommen.

Symptomer på tromboflebitt eller trombose i hånden

Nylig har en sykdom som trombose i arteriene blitt utbredt, noe som resulterer i at blodpropper (trombier) utvikles i blodkarene som forhindrer blodgennemstrømning. Ofte skjer denne prosessen i nedre ekstremiteter, men tilfeller registreres når en trombose dannes i hånden, symptomene som vi vil vurdere i denne artikkelen.

Hvorfor påvirkes venene på de øvre lemmer?

Det tromboflebitt øvre ekstremiteter - venøs sykdom hånd, utløst av betennelse av vaskulært vev og utseende av skadestedet vene blodpropp som fyller hulrommet i arterien og forhindre bindevev mikro væske indre miljø.

Det er følgende lokalisering av blodpropper som dannes i:

 • i venen under kragebenet i thoracic regionen;
 • overfladiske arterier av øvre lemmer;
 • dype vener på blodårene på armen.

Tromboflebitt på armen utvikler seg mot bakgrunnen av pågående inflammatoriske yrker, og har en brennvidde / generell (hele kroppen er involvert) lokalisering. Utviklingen av trombose foregår av stagnasjon av væske i blodårene, som oppstår ved akkumulering av bindevev i åreknuter, langvarig fiksering av lemmen i stasjonær tilstand eller fedme. Samtidig holder muren på fartøyet skadet av traumer, injeksjon eller andre årsaker blodets viskøse blod, noe som bidrar til utseendet på en trombose. Ofte blir blodet tettere på grunn av barnets bærende, økt sukker, på grunn av genetiske patologier. Dette gjør at vi kan konkludere med at grunnlaget for dannelsen av trombose i øvre del er tre funksjoner:

Det er mange årsaker og predisponerende faktorer for utviklingen av trombofleitt i hendene. De vanligste inkluderer:

 1. Inflammasjon etter injeksjon, som skyldes hyppige og langvarige intravenøse drippere, injeksjoner, venøs kateterinstallasjon, udugelig injeksjon. Disse prosessene provoserer utviklingen av venerens patologi, diagnostiseres ofte hos narkomaner. Som et resultat utvikler tromboflebitt av overfladiske vener i øvre ekstremiteter.
 2. Overdreven fysisk aktivitet fører til dannelsen av en såkalt trombosekraft, som er lokalisert i skulderens dype vener, oftere i blodårene under armhulen under kragebenet.

Blant de faktorene som påvirker dannelsen av trombose, er følgende skilt:

 • levering med komplikasjoner;
 • belastet arvelighet;
 • kirurgiske operasjoner;
 • allergi mot medisiner;
 • Lang fiksering av hånden i en statisk stilling (for eksempel i brudd);
 • kjemoterapi;
 • purulente inflammatoriske prosesser (osteomyelitt, sepsis, flegmon);
 • biter av insekter suger blod;
 • lammelse etter et slag
 • kardiovaskulære patologier;
 • vektig;
 • Oral mottak av prevensjonsmidler;
 • alderdom;
 • fysisk inaktivitet.

Dannelsen av trombus blir ofte fremmet av smittsomme sykdommer, på grunn av hvilken dehydrering av kroppen er diagnostisert. Langvarig tilstedeværelse av hånden i en stasjonær tilstand, infeksjoner i kroppen forårsaker skade på dype vener.

Hvordan manifesterer patologien?

Tegnene på venetrombose er avhengig av dybden av de berørte årene, plasseringen av patologien, kroppens individuelle egenskaper. Ofte oppstår betennelse mot bakgrunnen av åreknuter.

Trombose av overfladiske vener

Tromboflebit av overfladiske vener er lett å oppdage ved å gjennomføre en visuell undersøkelse og palpere det berørte området. Trombose manifesterer seg som følger:

 • smertsyndrom;
 • puffiness av sykdomsfokuset;
 • Vaskulær komprimering i form av en ledning av rød-cyanotisk farge;
 • rødme;
 • økning i kroppstemperatur.

Hånden svulmer ikke, leddene er mobile, utseendet på svak hevelse beholder håndfunksjonene på arbeidsfunksjonene.

Ikke startet i tide behandling av tromboflebitt fremmer en økning i ødem, dannelsen av et purulent infiltrat.

Hvis prosessen ledsages av dannelse av blodpropp, er symptomene kompliserte:

 • nummen lemmer;
 • det er en cyanose av epidermis, en venøs fartøy vegg;
 • tap av følsomhet;
 • død av vev;
 • forstørrelse av lymfeknuter.

Jo mer akutt stadium av tromboflebitt, jo sterkere smertesyndromet. Etter noen dager er det docket, men med palpasjon vedvarer.

Dyp venetrombose

Tromboflebit er diagnostisert som en bivirkning på grunn av langvarig behandling med noen medisiner, oftest ved oral prevensjon, lokal traumatisk skade eller insektbit.

Det er en trombose med følgende symptomer:

 • akutt smerte syndrom;
 • puffiness og cyanose i lemmen;
 • nummenhet og hyperemi.

Ovennevnte tegn på dyp venetromboflebitt har karakteren av suddenness, raskt fremgang, ledsaget av tap av følsomhet og vevnekrose. Ved alvorlig brudd på blodstrømmen indikerer en subkutan vaskulær setochka.

Progresjon av tegn på tromboflebitt er observert i tre dager og ledsages av økt smerteintensitet under treningen.

Når tromboflebitt hender, sprer symptomene seg til det berørte området, samt til hele lemmen med lokalisering av smerte i hånd og underarm.

Tromboflebit er farlig ved at det tillater utvikling av migrerende trombose i de øvre nivåene, karakterisert ved spontan trombose, okkluderende arterier.

Det manifesteres ved utseendet av et stort antall smertefulle subkutane knuter, rødme og irritasjon av epidermis.

Pasienten klager over konstant tyngde og tretthet. Krever øyeblikkelig legehjelp, ellers trombose i øvre ekstremiteter truer utviklingen av vevnekrose.

Diagnose av sykdommen

Tromboflebitt i hendene blir først diagnostisert ved en visuell undersøkelse av en lege med en phlebologist, palpasjon av lokalisering av blodpropp og pasientens forhør.

For å bekrefte diagnosen henvises pasienten til forskning i laboratoriet og ved hjelp av apparater:

 1. Levering av test: En generell analyse av blod og urin; differensiell bloddiagnose (leukocytter, koagulabilitet, tendens til trombose).
 2. Ultralyd angiografi, i stand til å bestemme arten av blodsirkulasjonen, vurdere tilstanden av vaskulært vev, oppdage nærvær / fravær av blodpropper i overekstremiene.
 3. Phlebography bestemmer nøyaktig grad av slaggeringen av fartøyene.

I tillegg er ultralyd av fartøy, kontrastradografi, EKG, dopplerografi og rheovasografi ofte foreskrevet. Det skjer at pasienten blir henvist til vaskulær angiografi, som nøyaktig bestemmer tilstedeværelsen av trombi, graden av skade på venet vev og lumen som diagnostiserer dem.

Den mest nøyaktige diagnosen vil være "tromboflebitt i hendene" med latent venetrombose, datamaskin eller magnetisk resonansbilder.

Måter å behandle trombose i hendene

En kompetent og rettidig behandling av trombose i hendene vil lindre smerten og forhindre mulige komplikasjoner: Spredningen av sykdomsfokuset til andre vener, separasjon og bevegelse av blodproppen, utvikling av venøs gangren.

I tromboflebitt i øvre ekstremiteter, behandlet av en phlebologist og kirurg, tar man seg til konservative eller kirurgiske metoder.

Begynn å behandle den dannede trombien i hendene ved hjelp av medisiner. Antibakteriell, anti-edema og ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer bidrar til å fjerne betennelse.

Når en forhøyet koagulasjon foreskrives, piller som fortynner blodet i venen.

Diklofenak, ibuprofen bidrar til å eliminere smerte med tromboflebitt, heparin, fraktiparin og andre vil takle forbedringen av blodstrømmen.

Dosering foreskrives utelukkende av lege avhengig av pasientens individuelle egenskaper. Sørg for å følge sengestøtten, spesielt valgt mat, drikkeregime. Trombosebehandling er uforenlig med røyking og alkohol, som bør kastes.

En moderne metode som avlaster en blodpropp i hånden og dens symptomer er kateterstyrt trombolyse, som gjør det mulig å fjerne trombotiske formasjoner helt. Teknikken i introduksjonen av legemidlet inn i tromben ved hjelp av et rør er avsluttet.

Konservativ behandling av trombose er ledsaget av obligatorisk komprimering av overkroppen. Ofte foreskrive fysioterapi prosedyrer.

Ved alvorlig tromboflebitt i øvre ekstremiteter, i tilfelle av rask spredning og dannelse av dyp venetrombose, er kirurgisk behandling foreskrevet. Gjør så:

 • skleroterapi av venøs koffert;
 • vaskulær reseksjon;
 • troboektomiyu.

I sjeldne tilfeller, om nødvendig, installer i trunks of vener filtre som kan fange og oppløse revet fra blodpropper.

Ofte kombineres en konservativ og kirurgisk behandlingsmetode som forhindrer utviklingen av trombose. Videre prognose med trombose av hånden er vanligvis gunstig, gitt rettidig diagnose og henvisning til spesialister.

Hvordan forebygge utvikling av patologi

Forhindre dannelse av tromboflebitt i øvre lemmer kan forebygges.

Pasienter som er utsatt for å utvikle trombose, samt de som er i fare, bør følge følgende ekspertråd:

 • å lede en sunn livsstil, utføre et daglig sett med øvelser, praktisere daglige turer og sykling.
 • gi opp sko med høye hæler;
 • overholde prinsippene for rasjonell ernæring;
 • å foreta en regelmessig undersøkelse for rettidig diagnose av patologien til karene i de øvre ekstremiteter.

Forhindre trombose av hendene kan være ved hjelp av folkemessige oppskrifter. Bruk regelmessig buljonger av dogrose, tranebær og St. John's wort.

Tromboflebitt i øvre ekstremiteter, om symptomene og behandlingen som ble diskutert i artikkelen, med en kompetent tilnærming, elimineres raskt. Med tiden lindrer begynnelsen av trombose sykdommen for alltid.

Hold styr på helsen din, ikke kjør patologiske prosesser, ved de første tegnene, be om medisinsk hjelp.

Symptomer på blodpropp i hånden: de første tegn på sykdommen, og hva trenger du å vite om hver person?

En av tre tilfeller av plutselig død er resultatet av lungeemboli. Slik er den triste statistikken. I dette henseende fører ordet "trombus" til at flertallet av mennesker har negative foreninger.

I mellomtiden er trombodannelse en naturlig beskyttelsesprosess for en sunn organisme. Hvis blodpropper ikke dannes, kan en person bløde selv med en liten ripe. Trombosen forsegler bokstavelig talt skaden på fartøyene, og oppløses da når veggene på fartøyene gjenoppretter deres integritet.

Den kuttede tromben beveger seg langs blodbanen

Imidlertid kan trombodannelse også ha en patologisk karakter. I dette tilfellet snakker leger om trombose. Med denne sykdommen dannes trombi i blodkarene, som forhindrer normal blodgass. Hvis trombose kombineres med en betennelse i venøs veggen, diagnostiseres tromboflebitt.

Den berømte triaden til den tyske legen Virchow, som forklarer de underliggende årsakene til dannelsen av trombi

Triaden av Virchow

Medisin avslørte de grunnleggende prinsippene for trombose i det nittende århundre. Gjorde denne berømte tyske legen Rudolf Virchow.

 • Det første prinsippet er at for å starte trombose er det nødvendig med skade på indre veggen av karet (endotel).
 • Det andre prinsippet er at trombi dannes i deler av kar med uregelmessig blodstrømning (virvel) eller senking av blodstrømmen.
 • Det siste prinsippet - graden av dannelse av trombier påvirker blodets viskositet. Jo høyere det er, desto raskere vokser blodproppene.

Årsakene til blodpropp i hendene

Blodpropper i hendene er oftest i de dype årene. Det er også trombose av overfladiske årer, men det er mindre farlig. Oftest bidrar dannelsen av trombi i de dype venene i de øvre lemmer av flere grunner:

 • Svært ofte ser de ut som et resultat av overdreven fysisk anstrengelse. Atleterne og folkene som er engasjert i tung fysisk arbeid, er utsatt for risikoen.

Trombi kan skyldes medisinske prosedyrer (kateterisering, injeksjon, dropperinstallasjon). Innføringen av kateteret irriterer indre veggen av fartøyet, som fører til mikrotrauma.

 • Den farligste i denne forbindelse er polyetylenkateter. Moderne (Teflon, polyuretan) forårsaker mindre skade.
 • Sikkerheten i prosedyren avhenger av klassifisering av medisinsk personell.
 • En annen grunn er implantasjonen av en cardiodefibrillator eller en pacemaker.
 • En trombose kan bli en konsekvens av en onkologisk sykdom.
Figur 3. Tromboembolisme i lungearterien er ekstremt farlig for menneskelivet

Komplikasjoner av trombose

Trombose kan forårsake kronisk venøs insuffisiens. Det forårsaker alvorlig ulempe:

 • Hendene begynner å vokse nummen, hovne, om natten kan kramper oppstå.
 • Det er smerte i hendene når det skiftes værforhold.
 • Det blir vanskeligere for en pasient å holde gjenstander i hendene.

Venøs insuffisiens, med alle de problemer det oppstår, er ikke dødelig. En mye større fare er separasjonen av tromben eller en del av den. Ved å bevege seg langs blodårene risikerer blodpropp å komme inn i lungearterien og blokkere bevegelsen av blod langs den. Resultatet - akutt hjerte- eller respirasjonsfeil med høy sannsynlighet for død av pasienten.

En trombose i hånden: symptomer (første tegn)

Komplikasjoner, som har trombose, krever den mest forsiktige holdningen til denne patologien. I denne sammenheng er det viktig for folk å kjenne tegnene på sykdommen. En blodpropp i et fartøy kan i enkelte tilfeller bare ses. En trombose på en vene av en hånd - som han ser eller ser ut? Det er ikke så klart som en blodpropp i benkaret, men fortsatt klart sett som et subkutant tuberkul.

Dyp venetrombose av hånden har andre symptomer:

 • Følelse av varme, brenning, rødhet i huden, utslett i et skadet sted kan snakke om trombose.
 • Smertefulle opplevelser av et sprengende tegn signalerer også trombose av hånden. Smerten forsterkes ved probing og pressing på det berørte området.
 • Hevelse i armen og den blå huden refererer også til manifestasjoner av trombose.

Moderne metoder for vaskulær diagnose inkluderer ultralyd

diagnostikk

Moderne flebologi har forskningsmetoder som gjør det mulig å bestemme fartøyets tilstand og graden av utvikling av trombose med tilstrekkelig nøyaktighet.

En erfaren lege er i stand til å vurdere graden av forstyrrelse av venøs og arteriell blodsirkulasjon ved hjelp av Bogolepovs test. Essensen av testen er at pasienten først blir bedt om å støtte sine langstrakte armer foran seg og merke fargen på huden på baksiden av hendene. Så stiger høyre hånd, og venstre hånd, tvert imot, stammer ned. Legen slår på stoppeklokken og ser på hudfargeendringen.

I normalt i et halvt minutt gjenopprettes fargen på huden. Den langsommere huden får sin opprinnelige farge, de verre tingene er med fartøyene.

Det er også nyere metoder for forskning:

 • Med røntgenmetoden (flebografi) injiseres en røntgenkontrast substans i venen og bilder av fartøyet blir tatt. Metoden tillater å identifisere det skadede området, størrelsen på trombus.
 • Ultralyddopplerografi består i bestråling med ultralydbølger av fartøyet, de reflekteres fra blodets røde blodlegemer. Reflekterte signaler registreres av datamaskinen og viser mottatte data på skjermen, noe som gjør at legen kan se trombosdannelsesstedet, graden av blodstrømforstyrrelser.
 • Tosidig skanning innebærer en kombinasjon av Doppler ultralyd og tradisjonell ultralyd.

behandling

I de tidlige stadiene av sykdommen behandles trombose med medisinering.

Når en blodpropp, for eksempel, etter bruk av kateteret på hånden, kan effektivt behandles ved innføring av medikamenter som oppløser blodproppen (streptokinase, urokinase, etc.).

For å lindre smerte, brukes ikke-steroide smerte medisiner (diclofenac, ibuprofen og andre).

Hvis pasienten har økt blodviskositet, som har en trombusdannelse, brukes antikoagulantia. Som regel først foreskrevet heparin, og deretter - legemidler med mykere virkning (warfarin).

Spesifikk terapi kompletteres med antibakteriell behandling (sulfanilamid og tetracyklingrupper av antibiotika).

I de sene stadiene, ikke noe mer effektivt enn å gjøre en kirurgisk operasjon for å fjerne trombuset (tromboektomi), forblir ikke.

Klassisk thrombectomy utførelse reduseres til det snittet av tromben, blir det innført en fysiologisk løsning for mykning av tromben, hvoretter det fjernes ved spesiell klemme.

Når endovaskulær kirurgi lages et snitt langs kanten av en blodpropp, er det innsatt et kateter, som er fylt med saltoppløsning og trekke tilbake med en blodpropp.

forebygging

Det er å eliminere årsakene som bidrar til trombose.

 • Det er nødvendig å behandle sykdommer som fører til virkningen av Virchow-triaden.
 • Personen selv må forandre sin livsstil, særlig slutte å røyke, drikke nok væsker, gjør regelmessig fysiske øvelser.
 • Kvinner bør ikke bli involvert i diett (dehydrering) og ta en nærmere titt på valget av prevensjonspiller.

Overholdelse av disse enkle reglene vil bidra til å forhindre at en person utvikler trombi i årene av ikke bare hendene, men også andre deler av kroppen.

Ytterligere informasjon om venetrombose kan fås fra videoen:

Hva ser blodpropp ut i hånden din, og hva kan det føre til?

Tromboflebitt i øvre ekstremiteter kan påvirke overfladiske eller dype vener. Hvordan utvikler trombose på hendene, hva er årsakene og symptomene? Det er viktig å gjenkjenne sykdommen i tide, og prognosen for behandling vil være gunstig.

innhold

Brudd på blodstrøm som følge av dannelsen av blodpropp i karene fører til utvikling av trombose, noe som ofte er farlig for menneskeliv. I medisinsk praksis kan den vanligste trombosen av underekstremiteter, men blodpropper dannes i andre kar, påvirke andre organer eller deler av kroppen.

En sjelden sykdom er trombose i hånden, der blodproppene dannes i blodårene (blodpropp), krenker normal blodstrøm. En trombose kan ha en annen størrelse, overlappende blodstrøm delvis eller helt. Sykdommen kan påvirke både overfladiske og dype årer, men uavhengig av lokalisering av trombosen, bør behandlingen utføres så raskt som mulig og kun under tilsyn av en phlebologist. I fare for å utvikle trombose er de eldre, så vel som de som foretrekker å bruke stoffer.

Viktig! Tromboflebitt i øvre ekstremiteter er i de fleste tilfeller ikke en uavhengig sykdom, men utvikler seg mot bakgrunnen av andre lidelser som oppstår i kroppen. I utgangspunktet er en trombose i hånden lokalisert i subclavian venen eller i venerens vener.

Årsaker til trombose i hendene

Det er mange grunner og predisponerende faktorer for utviklingen av trombose på armen, men i 80% av tilfellene utvikler sykdommen seg mot bakgrunnen av en feil kateterisering av venen, etter injeksjoner, med langvarig infusjonsbehandling eller hos rusmisbrukere. Årsakene til tromboflebitt på hendene kan også manifesteres som følge av følgende faktorer:

 • en allergisk reaksjon på langvarig bruk av visse medisiner;
 • Lokale skader på hendene med alvorlig skade på venene;
 • bitt av blodsugende insekter;
 • langvarig immobilisering av overkroppen i brudd;
 • sykdommer av purulent opprinnelse, påvirker hendene: flegmon, septiske forhold;
 • økt koagulerbarhet av blod;
 • arvelig trombofili;
 • patologi av det kardiovaskulære systemet;
 • alderdom;
 • mangel på mosjon,
 • forstyrrelse av metabolske prosesser: diabetes, fedme.

Vi anbefaler også at du tar hensyn til artikkelen: Symptomer og behandling av blodpropp i hjertet.

Med tanke på den spesielle menneskekroppen, er dette langt fra alle årsaker som kan forårsake blodsirkulasjonsforstyrrelser i øvre ekstremiteter med den påfølgende dannelsen av en trombus.

Kliniske egenskaper

Symptomer på trombose i hånden er direkte avhengig av dybden av skadede årer, lokalisering av den patologiske prosessen, egenskapene til menneskekroppen. Når tromboflebitt påvirkes av de øvre ekstremiteter av overfladene, er følgende symptomer tilstede:

 • Alvorlig smerte av varierende intensitet langs venøs koffert.
 • Rødhet og hevelse i huden over den skadede venen.
 • Når venen er probet, er den tett.
 • Venøse kar er tydelig synlige gjennom huden.
 • Cervikal og oksygen lymfeknuter øker.
 • Kroppstemperaturen stiger.
 • Brutalt mobilitet i hånden, den minste bevegelsen øker smerten.

Med nederlaget av dyp vener tromboflebitt er symptomene på sykdommen litt annerledes:

 • Hevelse og blåsing av hånden i blokkering.
 • Sterk og skarp smerte i skadeområdet.
 • Begrenset bevegelse av den skadede skjøten.
 • Generell forgiftning av kroppen: økt svakhet, tretthet.

Vi anbefaler at du studerer en artikkel om et lignende emne "Hva er intestinal trombose" i dette materialet.

I noen tilfeller kan migrerende tromboflebitt utvikle seg, noe som indikerer infeksjon av blod. I slike tilfeller vil under huden bli synlig flere noder, som tette fartøy. Uavhengig av dybden av skader på venene på hendene, bør behandlingen utføres så raskt som mulig. Jo tidligere en person vender seg til leger for hjelp, jo mer sannsynlig er de å gjenopprette.

Diagnostiske metoder

Diagnosen av tromboflebitt i øvre lemmer er basert på resultatene av undersøkelsen av hånden. Legen samler også klager fra pasienten, han studerer medisinsk historie. For den endelige diagnosen er pasienten tildelt en rekke laboratorie- og instrumentstudier:

 • Laboratorieanalyse av blod, urin.
 • Ultralyd av blodkar.
 • X-ray.
 • Blodprøver for hormoner.
 • Blodstimuleringsanalyse.

Om nødvendig kan pasienten bli tildelt og andre metoder for forskning som vil hjelpe til med å identifisere årsaken, velge den mest optimale behandlingen.

Viktig! Med tromboflebitt av overfladiske vener er prognosen gunstig i 80% av tilfellene. Hvis det oppstår dyp veneskader, er behandlingen lengre og krever ofte kirurgisk behandling.

Hvordan behandles?

Behandling av trombose på hånden holdt av en lege phlebologist og omfatter et kompleks av terapeutiske tiltak som tar sikte på å eliminere sykdomssymptomer, vaskulær permeabilitet, blodstrøm i vener og fartøy.

Kompleks behandling består av sengelast, kosthold, medisinering. Fra pasientens diett er det nødvendig å utelukke stekte, skarpe, fete matvarer, og det er også nødvendig å avstå fra å drikke alkohol. I næringsrik kosthold bør vegetabilsk fett, meieriprodukter, friske grønnsaker og andre sunne matvarer være til stede.

Også studere emnet ernæring i dyp venetrombose av underekstremiteter i tillegg til gjeldende artikkel.

Medikamentbehandling vil forbedre pasientens tilstand, fjerne symptomene på sykdommen. Medikamentterapi omfatter bruk av antibakterielle legemidler, samt antiprotozoale legemidler som bidrar til å lindre betennelse, forhindrer videre progresjon av sykdommen.

Viktig i behandlingen er bruken av antikoagulerende legemidler: for eksempel, heparin, som vil redusere blodpropp, forhindre gjendannelse av blodpropper. Behandling inkluderer utnevnelse av venotoniske midler: dette troksevazin, detraleks, Venarus, så vel som stoffet warfarin. Med et uttalt smertesyndrom er antiinflammatoriske legemidler foreskrevet: diklofenak, movalis.

For aktuelle applikasjonssalver, er geler foreskrevet: lioton, Heparin salve, troksevazin. Obligatorisk i helbredelsesprosessen anses å være elastisk bandasje av en sykehånd.

I tilfelle når konservativ behandling ikke gir de ønskede resultatene, utføres pasienten en operasjon for å fjerne den beskadigede venetrombose.

Prognosen for trombose av hånden er for det meste gunstig, men bare hvis pasienten har vendt til legen i tide. Tidlig diagnose og korrekt behandling vil bidra til å unngå alle mulige konsekvenser, og dermed forbedre kvaliteten på menneskelivet.

Symptomer og behandling av blodpropp i hånden

Vaskulære lidelser i de øvre delene av den tromboemboliske karakteren er mye mindre vanlige enn patologien til arteriene og venene i underdelene. Imidlertid kan en blodpropp er dannet i armen forårsake for amputasjon, så det er viktig å raskt identifisere sykdommen og mulig tidlig start trombolytisk terapi.

Egenskaper av blodtilførselen til overdelene

Stor betydning for utviklingen av patologiske forhold i arteriene og venene i de øvre lemmer har følgende anatomiske egenskaper i sirkulasjonen:

 • tilstedeværelsen av en velutviklet vaskulatur som er i stand til å gi blodstrøm med delvis blokkering av små arterielle og venøse trunker;
 • en liten mengde muskelmasse;
 • overflatisk lokaliserte store venøse fartøy som brukes til blodprøvetaking eller transfusjon.

En persons hender utfører det meste av det fysiske arbeidet og blir ofte traumatisert. Det vaskulære systemet gir optimal blodgennemstrømning, men hvis det er provokerende og medvirkende faktorer i arteriene og årene, kan det oppstå blokkering: utseendet på en trombose manifesteres av typiske symptomer og krever nødhjelp.

Årsaker til patologi

De viktigste utløsere av vaskulær okklusjon er betennelse og traumer. Trombose av arterier forekommer mot bakgrunnen av følgende sykdommer og tilstander:

 • aterosklerose;
 • utløsende tromboangiitt;
 • systemiske varianter av patologi (arteritt, sklerodermi, nodulær periarteritt, Raynauds sykdom).

En av de viktigste årsaker blokkering av arteriene i de øvre ekstremiteter - dannelsen av aterosklerotisk plakk som dekker stort lumen brachialis eller radial arterie.

For underliggende arterielle trunker er inflammatorisk patologi typisk. Trombose av dype og overfladiske vener forekommer i følgende tilfeller:

 • traumer av vaskulærveggen under intravenøs injeksjon;
 • dannelsen av akutt eller kronisk betennelse i vevene i lemmer;
 • utfører vaskulære diagnostiske studier.

En viktig provokasjonsfaktor er skade på venen for enhver form for punktering av fartøyet for å ta analysen, administrere medisinen eller kontrastmediet, med blodtransfusjon. Legen, i alle tilfeller etter koronar angiografi eller angiografi, vil vurdere tilstanden til fartøyene i tide for å legge merke til de første tegnene på en trombus i venen på armen.

Til de medvirkende faktorene av tromboemboliske tilstander er følgende sykdommer:

 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • høyt blodtrykk;
 • røyking,
 • alvorlig fysisk aktivitet;
 • langvarig immobilitet av lemmen.

I hvert tilfelle er fremveksten av en trombose i arterien eller venen en ugunstig kombinasjon av provokerende og bidragende faktorer som skaper forhold for blokkering av fartøyet.

Viktigste manifestasjoner

Arteriell iskemi av ekstremiteter, hvis symptomer er mest uttalt, uttrykkes av følgende tegn:

 • prikking eller følelsesløshet i fingertuppene;
 • smerte i hånden når du flytter eller i ro
 • ulike varianter av trofiske lidelser (fra tørr hud i hender til utseende av sår og fokalitet av nekrose).

Jo høyere nivå av arteriell blokkering, jo sterkere symptomene og det verre prognosen for lemmer. Ved venøs okklusjon er følgende typiske tegn på trombose mulige:

 • endringer i fargen på huden (rødhet, cyanotiske bånd);
 • hevelse av vev;
 • smertefulle opplevelser av forskjellig grad av alvorlighetsgrad i regionen av den berørte venen;
 • nedsatt motoraktivitet av hånden;
 • økning i lokal og generell temperatur.

Ved akutt tromboflebitt vil utprøvde symptomer føre til at du søker medisinsk hjelp: ikke prøv å behandle betennelse i venen selv etter injeksjon eller skade - jo raskere du starter riktig behandling, jo mindre er risikoen for farlige komplikasjoner av trombose.

Grunnleggende om diagnostikk

Hvis det er mistanke om en koagel i de øvre ekstremitetskarene, bør følgende tester utføres:

 • blodpropper (koagulogram);
 • dupleks skanning av fartøyene i skulderen og overdelene;
 • angiografi med vurdering av tilstanden til vener og arterier;
 • kontrast MRT.

En erfaren vaskulær kirurg vil kunne bestemme nivået av lesjoner og alvorlighetsgraden av okklusive lesjoner på undersøkelsesstadiet i henhold til eksterne tegn, tilstanden av fingrene på hendene og dataene i maskinvareundersøkelsen.

Prinsipper for behandling

De viktigste oppgavene for terapi er å eliminere risikoen for separasjon av trombus med utvikling av dødelig farlige situasjoner og å skape forhold for å gjenopprette blodstrømmen til ekstremiteter. Avhengig av årsaken, plasseringen og graden av blokkering av vaskulære trunker, brukes følgende behandlingsmetoder:

 1. Antibakteriell og antiinflammatorisk behandling for å eliminere akutt intravaskulær betennelse;
 2. Inntak av antikoagulantia for å forbedre blodstrømmen og redusere blodviskositeten;
 3. Angioprotective medisiner (beskyttelse og restaurering av vaskemuren);
 4. Trombolyse terapi (medisinsk eller angioskirurgisk);
 5. Kirurgisk korreksjon med uttrykt trombose i øvre del.

For hver pasient velges behandlingen individuelt.

Det er nødvendig å utføre en vaskulær kirurg eller phlebologist på alle stadier av undersøkelse og behandling nøyaktig og konsekvent for å forhindre komplikasjoner og opprettholde sunne, effektive hender.

Forebyggende tiltak

Grunnlaget for vellykket forebygging av tromboembolisk okklusjon av øvre lemmer er følgende anbefalinger:

 • utføre intravenøse injeksjoner i en medisinsk institusjon med engangsinstrumenter
 • unngå overdreven fysisk anstrengelse;
 • rettidig behandling av noen purulent-inflammatoriske sykdommer i hendens hud;
 • behandling av aterosklerose og systemiske vaskulære sykdommer;
 • redusert kroppsvekt;
 • kontroll av blodsukker
 • et konstant inntak av antihypertensive tabletter i hypertensjon.

Okklusjon av arterier eller vener i øvre lemmer oppstår mot bakgrunnen av inflammatoriske sykdommer eller traumatiske skader. En viktig betingelse for å hindre farlige komplikasjoner - den første mulige referansen til en spesialist og et fullstendig behandlingsprogram.

Les Mer Om Fartøyene