Trombocytopeni er hva den er. Årsaker, symptomer og behandling hos gravide og nyfødte

Fra den kjemiske sammensetningen av blodet kan man bestemme den faktiske tilstanden for menneskers helse. For eksempel, hvis konsentrasjonen av røde blodlegemer minker patologisk, skjer progressiv trombocytopeni. Reduserte blodplater fører til fortynning av blodstrømmen, en tendens til blødning og dysfunksjon i kroppen.

sykdom trombocytopeni

Antall blodplater varierer kontinuerlig, og det avhenger ikke bare av pasientens kjønn, men også på tidspunktet for året, dagen. For eksempel er denne indikatoren høyere om morgenen, og om natten avtar den unormalt. Å vite hvilken trombocytopeni er, må du styrke kontrollen over helsen din, spesielt for pasienter i fare. Blodplater beskytter kroppen mot indre blødninger, mens de deltar i prosessen med regenerering av skadede vev. Hvis sykdommen i trombocytopeni utvikler seg, blir kroppens beskyttelsesfunksjoner patologisk redusert.

Arvelig trombocytopeni

Det kan være en medfødt sykdom som er arvet av en recessiv egenskap. Arvelig trombocytopeni er preget av en abnorm struktur av trombocytter og deres kortlivede levedyktighet. Den utilstrekkelige produksjonen av røde blodlegemer er mye mindre vanlig enn den røde blodlegemmangel, men dette betyr ikke at sykdommen skal forbli uten grundig oppmerksomhet. I moderne medisin er disse følgende diagnoser tilstede i livet til en nyfødt:

 • Bernard-Soulier syndromet;
 • May-Hegglin-avviket;
 • Wiskott-Aldrich syndrom.

Sekundær trombocytopeni

I dette tilfellet blir en karakteristisk anomali en komplikasjon av den underliggende sykdommen, som ikke tidligere ble behandlet kvalitativt. Sekundær trombocytopeni behandles vellykket dersom pasienten endelig kan bli kvitt den viktigste patologiske faktoren. Ved diagnostisering av en kompleks undersøkelse vises, hvoretter doktoren gjør den endelige diagnosen. Blant forutsetningene for fremveksten av en sekundær form av sykdommen er slike farlige forhold i kroppen som røntgen- eller ioniserende stråling, tung forgiftning, alkoholmisbruk fastsatt.

Immun trombocytopeni

Patologi kan være medfødt eller oppkjøpt, men i begge tilfeller observeres inhiberingen av immunceller ved spesifikke antistoffer. Immun trombocytopeni kan overføres på en recessiv basis eller bli en komplikasjon av akutt leukemi (en annen ikke mindre farlig diagnose). Det observeres oftere i barndommen, krever rettidig medisinsk korreksjon. Denne form for patologi er ikke utelukket i den eldre generasjonen i tilfelle nedsatt myokardial aktivitet, smittsomme prosesser, i tilfelle progressiv graviditet.

Autoimmun trombocytopeni

Denne diagnosen oppstår hvis aktiviteten til autoantistoffer fremkaller et brudd på kroppens egne celler og vev. Sykdommen forekommer like hos voksne og barn, har en betinget klassifisering. Dette idiopatisk trombocytopeni (primære) og sekundær trombocytopenisk purpura, provosert onkologi, HIV, omfattende lesjoner i binde eller lymfoid vev, Evans syndrom, Fisher gerpesovoy infeksjon.

Drug trombocytopeni

Ødeleggelsen av blodplater i et slikt klinisk bilde skjer ved administrering av en rekke medisiner. Drug trombocytopeni provosere antibiotiske midler, ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter, diuretika, narkotika, antihistaminer, og til og med beroligende midler. For å unngå ødeleggelse av blodplater og stabilisere antallet deres, må ethvert inntak av medisiner samordnes med en spesialist i medisinske indikasjoner.

Trombocytopeni - årsaker

Etiologien til den patologiske prosessen hos voksne kan være forvirrende med utbredelsen av andre kroniske sykdommer i kroppen. Årsakene til trombocytopeni er konvensjonelt klassifisert i tre typer provoserende faktorer: ødelegge blodplater, krenke dannelsen, andre forutsetninger. Før du begynner å behandle sykdommen, er det vist å avsløre hovedårsakene til en så stor patologi i kroppen. Det kan være:

 • somatiske og autoimmune sykdommer;
 • langvarig bruk av medisiner;
 • kjemoterapi av ondartede svulster
 • hematologiske sykdommer;
 • langvarig misbruk av alkoholholdige drikker;
 • B12-mangel anemi;
 • smittsom mononukleose;
 • økt eksponering for stråling på kroppen;
 • kompliserte forkjølelser.

Trombocytopeni - symptomer

Med onkologiske sykdommer er tilstedeværelsen av produktiv trombocytopeni et naturlig fenomen. Pasienten lider av neseblødning, og kvinner har lange perioder. Hvis det ikke er onkologi i kroppen, bør alle de samme økte blødninger, for eksempel tannkjøtt, være en alarm og en grunn til å søke råd fra en spesialist. Andre symptomer på trombocytopeni er presentert nedenfor:

 • langvarig blødning etter en rekke tannbehandlinger;
 • dannelse av blåmerker med mindre traumer av bløtvev;
 • blodig utslipp hos kvinner med spesiell varighet
 • hudutslett på kroppen, ansiktet, lemmer;
 • utseendet av blod i urinen (hematuri);
 • blødninger i organene i fordøyelseskanalen, leddene;
 • Tilstedeværelse av blod i avføring;
 • blødning i øyets nese.

Trombocytopeni av alvorlighetsgrad

Reduksjon av blodplatekonsentrasjon har sine kvantitative og kvalitative indikatorer. Derfor er det tre grader av trombocytopeni, som hver har individuelle egenskaper. Disse er:

 1. En enkel grad oppdages ved et uhell ved rutineundersøkelse i fravær av spesifikke symptomer.
 2. En karakteristisk patologi med moderat alvorlighetsgrad er ledsaget av dannelse av hemorragisk utslett, vaskulært nettverk.
 3. Den alvorlige formen av sykdommen er preget av omfattende blødning i indre organer, systemer.

Fortsatt listen over eksisterende typer av denne sykdommen, særlig oppmerksomhet til produktiv variasjon av sykdommen som oppstår når det er slike unormaliteter i kroppen:

 • aplastisk anemi;
 • megaloblastisk anemi
 • myelodysplastisk syndrom;
 • akutt leukemi;
 • myelofibrose;
 • hemostase;
 • trombocytopeni;
 • metastaser av kreft;
 • hepatitt i en av formene;
 • cytostatiske medisiner.

Trombocytopeni hos barn

Et lite barn kan bli en gitt sykdom, men dette skjer svært sjelden. Trombocytopeni hos barn diagnostiseres oftere i førskolealderen, har en sesongmessig karakter (hyppige tilbakefall observeres om vinteren og våren). Symptomatologien som er identisk med voksne pasienter, forårsaker generell sykdom blant rikelig utslett. Hovedfunksjonen er fravær av synlige symptomer på et tidlig stadium, bortsett fra avvik i blodprøven. Faren for helse oppstår i kompliserte kliniske bilder.

Trombocytopeni hos gravide kvinner

En slik patologi kan utvikle seg når fosteret er født. Har medisinsk og ikke-medisinsk opprinnelse, ledsaget av subkutane blødninger og masseutbrudd på dermis. Trombocytopeni hos gravide kvinner på bakgrunn av kroppens dysfunksjon og patologiske faktorer er somatiske og autoimmune sykdommer hos voksne, virale infeksjoner, og til og med spisevaner til fremtidige mødre. Hvis en gravid kvinne har mistanke om at hennes kropp produserer trombocytopeni - hva er det, fortell distriktsgynekologen.

Lær om D-dimer - hva det er, indikatorene for normen under graviditet og planlegging.

Trombocytopeni - behandling

Intensiv terapi er bestemt av patologienes natur. For eksempel kan kongenital trombocytopeni amegakariotsitarnaya vanskelig mottagelig for konservativ behandling, men sykdommen kan elimineres Verlgofa kortikosteroider og immunsuppressiva. Først av alt er det viktig å avgjøre hva som kunne ha forårsaket en karakteristisk lidelse. Her er noen produktive områder av moderne medisin for produktiv behandling av trombocytopeni:

 1. Når trombocytopeni forbrukes, blir blodplater aktivert i karet. For å korrigere indikatoren er hormonbehandling nødvendig i form av prednisolon.
 2. I tilfelle av trombocytopeni forekommer ødeleggelse av blodplättene i milten. Korrigering utføres ved diett, intravenøs injeksjon av immunoglobuliner.
 3. Trombocytopeni av omfordeling ledsages av deponering av blodplater i milten med periodisk frigjøring i sirkulerende blod. Til behandling av etamsylat og prednisolon.
 4. Trombocytopeni fortynninger behandles på samme måte.

Trombocytopeni er farlig

Denne offisielle sykdommen har sin kode ICD-10, og oppgaven med leger er å forhindre massiv destruksjon og liming av blodplater. Det er viktig å forstå risikoen for trombocytopeni for ikke å ignorere strenge medisinske anbefalinger. Potensielle trusler mot helse er livmorblødning, hemorragisk hjerneslag, blødning i lungene, tarmen og andre viktige kroppssystemer. For å unngå slike alvorlige komplikasjoner, er det nødvendig:

 • overvåke daglig ration og medisinering inntak;
 • rettidig behandling av influensa og forkjølelse;
 • å utelukke alle dårlige vaner fra hverdagen.

Video: trombocytopenisk purpura

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Behandling av trombocytopeni

Hvis du er skadet eller skadet, er utseendet på blod et forventet resultat, og det sjelden alarmer eller skremmer. Men i noen situasjoner kan det være blåmerker på kroppen uten noen åpenbar grunn - akkurat som blod i utseende ganske sunt desnah.I helt motløse plutselige neseblod - du vet nøyaktig hva en nese skade var ikke! Så trombocytopeni kan manifestere seg - årsakene og konsekvensene av dette fenomenet er verdt å snakke om separat.

Hva er trombocytopeni?

Før vi snakker om trombocytopeni, la oss få en kort nedbrytning i hematologi. Blod består av plasma og formede elementer - celler og postcellestrukturer. Cellene her er leukocytter, men en av postcellestrukturene er blodplater.

Blodplater er blodplater - fragmenter av benmargsceller. De er ansvarlige for blodets koagulerbarhet. Normalt er antall blodplater i en voksen 180-320 x 109 / l.

Figuren kan variere avhengig av enkelte fysiologiske forhold: For eksempel på gravide kan det falle til 150 eller stige til 380 - og dette er normalt også.

Hos nyfødte barn kan normal blodkoagulasjon variere i området fra 100 til 420 • 109 / l.

Og trombocytopeni - hva er det? Trombocytopeni er en nedgang i antall blodplater til 150 • 109 / l og lavere, når produksjonen av blodplater enten avtar eller akselerert ødeleggelse observeres.

Skille mellom mild, moderat og alvorlig trombocytopeni.

Årsaker til trombocytopeni

Redusert blodplateproduksjon eller økt ødeleggelse av blodplater kan oppstå på grunn av:

 • Feil arbeid av immunsystemet (autoimmun faktor) og genetiske abnormiteter;
 • Allergiske reaksjoner - for eksempel på medisiner (allergisk faktor);
 • Utvikling av smittsomme sykdommer, forgiftning (symptomatisk faktor);
 • Uttalt mangel på folsyre, vitamin B12 (B12-mangelanemi).

La oss vurdere hver av grunnene mer detaljert.

Reduksjon av blodplateproduksjon er oftest autoimmun på grunn av bruttosvikt i immunsystemet, når det "gjør feil" og begynner å ødelegge sunne celler i kroppen (inkludert blod) i stedet for patogener.

Slik utvikler Werlhofs sykdom - autoimmun trombocytopeni: dens årsaker ligger nøyaktig i immunforsvaret og arveligheten.

Blant smittsomme sykdommer som kan forårsake trombocytopeni, kan vi skille mellom følgende:

 • Influensa og SARS;
 • HIV-infeksjon;
 • Viral hepatitt;
 • Smittsom mononukleose;
 • Herpes.

Forstyrrelser av blodplateproduksjon forekommer ved tyrotoksikose - skjoldbruskkjertel sykdommer.

Ofte blir prosessen med å produsere blodplater forstyrret i kreftssykdommer - for eksempel når tumoren metastasiserer i beinmarg.

Det er også en spesiell form for trombocytopeni - idiopatisk: dets årsaker er ikke etablert, men en slik diagnose er kun utført etter at alle mulige varianter av forekomst er unngått.

Drug trombocytopeni

Årsaken til trombocytopeni er ofte en allergisk reaksjon på medisiner, så det er verdt å ta slike tilfeller i en egen del av artikkelen.

Det er sykdommer hvis behandling krever et konstant inntak av en rekke stoffer.

Disse inkluderer:

 • Cytotoksiske midler (cytarabin, cyklofosfamid, metotrexat og andre);
 • Tiazid diuretika (hypotiazid, klortiazid);
 • Hormonale preparater med østrogen.

Disse stoffene kan føre til en reduksjon av blodplateproduksjonen. Det finnes andre legemidler som har evnen til å ødelegge blodplater som produseres i et normalt volum.

Blant slike legemidler er det nødvendig å tildele:

 • Noen antibakterielle stoffer (novobiocin, sulfatiazol);
 • Tranquilizers, hypnotics, anticonvulsants;
 • metyldopa;
 • Kinin, kinidin;
 • Aspirinholdige preparater.

Når det er tegn på trombocytopeni, kansellerer legen enten stoffet som forårsaker tilstanden eller justerer dosen.

Det finnes også matvarer som kan provosere trombocytopeni: for eksempel belgfrukter. Spesielt forsiktig bør behandles med alkoholholdige drikkevarer: Etanol som finnes i dem er også blant de skyldige som har oppstått av denne tilstanden.

Symptomer på trombocytopeni

Hovedtrekket på trombocytopeni er en tendens til spontan blødning. Dette signerer folk merker seg selv, selv før du ringer til en lege. Det fortynnede blodet trenger gjennom karetens vegger og forlater enten under huden eller utover. Resultatet er:

 • Subkutan blødning (fra punkt til omfattende);
 • Blødning fra slimhinnene i munnen;
 • Plutselig neseblødning;
 • Hos kvinner er det store og lange perioder, ofte spotting mellom menstruasjon;
 • Synlig blod i urin og avføring.

Laboratorieforsøk viser en økning i gapet mellom utbruddet og stoppet av blødning under blodprøvetaking. Det er også en økning i tider av titer for antistoffer mot blodplater. Antall blodplater selv kan være fra 0 til 50 • 109 blodplater / liter.

Når er innlagt på sykehus? Det antas at det på et sykehus er behov for å behandle de pasientene hvis blodplasmproduksjon er under 30 • 109 / L.

Hvis dette tallet er høyere, kan du gjøre med poliklinisk behandling med regelmessig overvåkning av dynamikken i gjenoppretting av blodplateproduksjon.

Trombocytopeni er farlig

Å vite hvilken trombocytopeni er, bør man korrekt vurdere risikoen. Økt blødning er farlig på grunn av utvikling av omfattende blødninger, både internt og eksternt. Hemorragisk slag, uterin, lunge og mageblødning er ikke en komplett liste over de alvorligste forholdene som kan oppstå på grunn av ubehandlet trombocytopeni.

For å hindre at de vil hjelpe ikke bare til rettidig diagnose og behandling av økt blødning, men også oppmerksom holdning hos pasientene selv til deres helse:

 • Opptak av kun medisiner foreskrevet av en lege for behandling av noen sykdom;
 • Sterk kontroll av doser av medisiner og forebygging av deres overskytende
 • Moderat livsstil og riktig ernæring, unntatt overdreven lidenskap for alkohol.

Bruising på kroppen er ikke bare stygg. Dette kan være tegn på alvorlig sykdom, så hvis symptomer på økt blødning oppstår, kontakt legen umiddelbart for ikke å gå glipp av tiden.

trombocytopeni

trombocytopeni - en kvantitativ forstyrrelse av blodplatehemostase, karakterisert ved en reduksjon av antall blodplater pr. volumdel blod. Kliniske symptomer på trombocytopeni inkluderer økt blødning fra skadet hud og slimhinner, mottakelighet for bruising og purpura, spontan blødning forskjellige lokaliseringer (nasal, gingival, mage, livmor, etc.). Hematologisk diagnostikk er basert på studiet av en generell blodprøve med blodplate telling, immunologisk undersøkelse, beinmargepunktur. Mulige metoder for behandling av trombocytopeni er medikamentterapi, splenektomi, utenomlegemlig blod rensing.

trombocytopeni

Trombocytopeni - forskjellig etiologi, patogenese og naturlige historie med tilbøyelighet til blødning, karakterisert ved en tendens til økt blødning på grunn av reduksjon av antall blodplater. Trombocytopenitærskelen i hematologi anses å være nivået av blodplater under 150x109 / L. Imidlertid utvikler det utviklede kliniske bildet av trombocytopeni vanligvis med en reduksjon i blodplater til 50x109 / L, og nivået 30x109 / L og under er kritisk. Fysiologisk trombocytopeni, som oppstår hos kvinner under menstruasjon eller graviditet (svangerskapet trombocytopeni), oppnår vanligvis ikke en utpreget grad. Patologisk trombocytopeni, på grunn av ulike årsaker, forekommer hos 50-100 personer ut av 1 million.

Blodplater (Bizzozero plaques) er små blodplater med en størrelse på 1-4 mikron. De dannes fra megakaryocytene av beinmarget med direkte stimulerende virkning av polypeptidhormonet av trombopoietin. Det normale nivået av blodplater er 150-400x109 / l; ca 70% av blodplatene sirkulerer kontinuerlig i det perifere blodet, og 1/3 del er i miltdepotet. Gjennomsnittlig levetid for blodplater er 7-10 dager, hvoretter de blir ødelagt i milten.

Klassifisering av trombocytopeni

Trombocytopeni klassifiseres vanligvis på grunnlag av en rekke tegn: årsakene, syndromets natur, den patogenetiske faktoren, alvorlighetsgraden av hemorragiske manifestasjoner. De etiologiske kriteriene skiller primær (idiopatisk) og sekundær (ervervet) trombocytopeni. I det første tilfellet er syndromet en uavhengig sykdom; i det andre - utvikler seg igjen, med en rekke andre patologiske prosesser.

Trombocytopeni kan ha akutt for (opp til 6 måneders varighet, en plutselig og rask nedgang i blodplatetelling) og kronisk (mer enn 6 måneder, med en gradvis økning i symptomer og reduksjon i blodplatenivå).

Med tanke på den ledende patogenetiske faktoren er det:

 • trombocytopeni av fortynning
 • trombocytopeni-fordeling
 • trombocytopeni av forbruk
 • trombocytopeni på grunn av utilstrekkelig blodplateproduksjon
 • trombocytopeni forårsaket av økt ødeleggelse av blodplater: ikke-immune og immun (alloimmune, autoimmune, transimmune, heteroimmune)

Kriteriet for alvorlighetsgraden av trombocytopeni er nivået av blodplater og graden av hemostaseforstyrrelse:

 • jeg - Antall blodplater 150-50x109 / l - hemostase er tilfredsstillende
 • II - Antall blodplater 50-20 x109 / l - med mindre traumer er det intradermale blødninger, petechiae, langvarig blødning fra sår
 • III - Antall blodplater 20x109 / l og under - spontan indre blødning utvikler seg.

Årsaker til trombocytopeni

Kongenital trombocytopeni er for det meste en del av arvelige syndromer som Viskota-Aldrich syndrom, fanconi anemi, Bernard-Soulier syndrom, uregelmessighet Mey-Hegglina et al. På grunn av arvelig trombocytopeni, endres vanligvis også observert kvalitativt blodplate sin vanligvis betegnes thrombocytopathy.

Årsakene til overført trombocytopeni er ekstremt variert. Således kan kompensasjon for tap av blodinfusjonsvæsker, plasma, pakkede røde blodceller fører til en reduksjon i platekonsentrasjon av 20-25%, og forekomsten av såkalte trombocytopeni fortynning. Grunnlaget fordeling trombocytopeni er blodplatelagring i milten eller vaskulære tumorer - med hemangiomer off betydelige mengder av blodplater fra det generelle kretsløp. fordeling av trombocytopeni kan forekomme med sykdommer ledsaget av massiv splenomegali: lymfom, sarkoidose, portal hypertensjon, tuberkulose, milt, alkoholisme, Gauchers sykdom, Feltys syndrom, og andre.

Den største gruppen består av trombocytopeni på grunn av økt blodplate ødeleggelse. Disse kan utvikle seg både i forbindelse med mekanisk ødeleggelse av blodplater (f.eks, med kunstige hjerteventiler, ekstrakorporal sirkulasjon, paroksysmal nokturnal hemoglobinuri), så vel som tilstedeværelsen av en immunkomponent.

Alloimmun trombocytopeni kan skyldes transfusjon av andre blodgrupper; transimmunnye - penetrering maternale antistoffer mot blodplater gjennom morkaken til fosteret. Autoimmun trombocytopeni assosiert med utvikling av antistoffer mot blodplate umodifisert egne antigener som forekommer i idiopatisk trombocytopenisk purpura, systemisk lupus erythematosus, autoimmun thyroiditt, multippel myelom, kronisk hepatitt, HIV-infeksjon og andre.

Geteroimmunnye trombocytopeni på grunn av dannelse av antistoffer mot fremmede antigener, blodplateseteoverflate (Drugs, virus, etc.). Medikament-indusert patologi oppstår når man tar beroligende midler, antibiotika, sulfapreparater, alkaloider, gullforbindelser, vismut, injeksjon av heparin og andre. Reversibel moderat reduksjon i antall blodplater er observert etter tidligere virusinfeksjoner (adenovirus-infeksjon, influensa, vannkopper, røde hunder, meslinger, smittsomme mononukleose), vaksinasjon.

Trombocytopeni forårsaket av utilstrekkelig dannelse av blodplater (produktiv) ble utviklet ved mangel av hematopoetiske stamceller. En slik tilstand er karakteristisk for aplastisk anemi, akutt leukemi, myelofibrose og mieloskleroza, tumormetastase i benmarg, jernmangel, folsyre og vitamin B12, effekter ved strålebehandling og cytotoksisk kjemoterapi.

Endelig oppstår trombocytopeni av forbruk på grunn av økt behov for blodplater for å gi blodkoagulerbarhet, for eksempel i DIC-syndrom, trombose etc.

Symptomer på trombocytopeni

Vanligvis har den første nivået av blodplatereduksjon signal er utseendet av kutane blødninger med liten traumatisk (slag, avflatet) bløtvev. Pasienter rapporterer ofte tilstedeværelse blåmerker spesifikk punktformet utslett (petechiae) på kroppen og ekstremiteter, blødning inn i slimhinner, økt blødende tannkjøtt og m. N. I denne perioden trombocytopeni oppdages bare basert på blod formel endres ofte undersøkt ved en annen anledning.

Det neste trinnet er en økning i blødningstiden med mindre kutt, langvarig og kraftig menstruell blødning hos kvinner (menorrhagia), utseendet av eksemoser ved injeksjonssteder. Blødning på grunn av traumer eller medisinsk manipulasjon (for eksempel tannutvinning) kan vare fra flere timer til flere dager. Splenomegali med trombocytopeni utvikler seg vanligvis bare på bakgrunn av sammenhengende patologi (autoimmun hemolytisk anemi, kronisk hepatitt, lymfocytisk leukemi, etc.); en økning i leveren er ikke karakteristisk. Ved tilføyelse til artralgi, bør man tenke på pasientens kollagenose og sekundær karakter av trombocytopeni; med en tendens til å danne dype viscerale hematomer eller hemartrose - om hemofili.

Med en signifikant reduksjon av antall blodplater oppstår spontan blødning (nasal, uterin, lunge, nyre, gastrointestinal), markert hemorragisk syndrom etter kirurgiske inngrep. Profus uhemmet blødning og blødninger i hjernen kan bli dødelig.

Diagnose og behandling av trombocytopeni

I noen tilstand, ledsaget av økt blødning, bør du konsultere en hematolog. Den første test for å diagnostisere trombocytopeni bane tjener studie blodtelling med platetall. Perifere smøre kan tyde på en mulig årsak trombocytopeni: tilstedeværelse av kjerneholdige røde celler eller umodne leukocytter sannsynlig favoriserer hemoblastosis og krever en mer inngående undersøkelse (av sternum punktering trepanobiopsy).

For å utelukke koagulopati undersøkes hemostasiogrammet; når mistanke om en autoimmun karakter av trombocytopeni, antiplatelet antistoffer er bestemt. En mulig årsak til trombocytopeni tillater oss å identifisere ultralyd av milten, røntgenrøntgen og immunomåling av enzymer. Differensiell diagnose utføres mellom ulike former for trombocytopeni, samt med von Willebrands sykdom, hemofili, pernistisk anemi, trombocytopati og andre.

Ved etablering av den sekundære karakteren av trombocytopeni er hovedbehandlingen å behandle den underliggende sykdommen. Samtidig krever forekomsten av alvorlig hemorragisk syndrom sykehusinnleggelse av pasienten og tilveiebringelse av akuttmedisinsk behandling. Ved aktiv blødning er transfusjoner av blodplater, utnevnelsen av angioprotektorer (etamzilia), inhibitorer av fibrinolyse (aminokapronsyre) vist. Ekskludert inntak av acetylsalisylsyre, antikoagulantia, NSAIDs.

Pasienter med idiopatisk trombocytopenisk purpura holdt glukokortikoidterapi, intravenøs immunglobulin, plasmaferese, kjemoterapi med cytostatika. I noen tilfeller (ineffektiv legemiddelterapi, ny blødning) viser splenektomi. Når ikke-immun trombocytopenia karakter blir symptomatisk hemostatisk behandling.

Trombocytopeni: symptomer og behandling

Trombocytopeni er de viktigste symptomene:

 • Røde flekker på huden
 • Utvidelse av lymfeknuter
 • Økt temperatur
 • Utvidelse av lymfeknuter i nakken
 • Mindre blødning på huden og slimhinner
 • Blå flekker på huden

Sykdommen som forårsaker en reduksjon i antall blodplater i blodet kalles trombocytopeni. Det handler om ham at artikkelen selv vil fortelle. Blodplater er små blodceller som ikke har farge og er signifikante komponenter som deltar i blodpropp. Sykdommen er alvorlig nok, siden sykdommen kan føre til blødning i indre organer (spesielt hjernen), og dette er en dødelig slutt.

klassifisering

Som de fleste medisinske sykdommer har trombocytopeni sin egen klassifisering, som dannes på grunnlag av patogenetiske faktorer, årsaker, symptomer og ulike manifestasjoner.

Ifølge kriteriet for etiologi er det to typer sykdommer:

De er preget av det faktum at den primære typen manifesterer seg som en uavhengig sykdom, og den sekundære typen er provosert av en rekke andre sykdommer eller patologiske abnormiteter.

Ifølge varigheten av sykdomsforløpet i menneskekroppen, er det to typer ubehag: akutt og kronisk. Akutt - preget av kortvarig eksponering for kroppen (opptil seks måneder), men manifestert av øyeblikkelig symptomatologi. Det kroniske utseendet preges av en langvarig reduksjon av blodplater i blodet (over et halvt år). Det er det kroniske utseendet som er farligere, siden behandlingen tar opptil to år.

I henhold til kriteriene for alvorlighetsgraden av sykdommen, karakterisert ved en kvantitativ sammensetning av blodplater i blodet, skilles tre grader:

 • I - sammensetningen er lik 150-50 x 10 9 / l - gravitasjonskriteriet er tilfredsstillende;
 • II - 50-20x10 9 / l - redusert sammensetning, som manifesteres med mindre skade på huden;
 • III - 20 x 10 9 / l - er preget av utseendet av indre blødninger i kroppen.

Normen for blodceller i kroppen er fra 140 000 til 440 000 / μl. Men det er i den kvinnelige kroppen at disse indikatorene forandrer seg. Endringer påvirkes av slike faktorer:

 • menstruasjon;
 • graviditet;
 • komplikasjoner etter graviditet.

Blodplater opptrer i kroppen fra beinmarg, som ved syntese av megakaryocytter syntetiserer blodceller. De syntetiserte blodplater sirkulerer gjennom blodet i syv dager, hvorpå prosessen med stimuleringen gjentas.

Ifølge Internasjonal klassifisering av sykdommer tiende konvokasjon (ICD-10), denne sykdommen har sine koder:

 • D50-D89 - sykdommer i sirkulasjonssystemet og andre typer insuffisiens.
 • D65-D69 - forstyrrelser i blodkoagulasjon.

årsaker

Ofte er årsaken til sykdommen den allergiske reaksjonen av kroppen til ulike medisiner som et resultat av hvilket det er observert trombocytopeni i legemidlet. Med en slik ulempe utvikler kroppen antistoffer rettet mot stoffet. For legemidler som påvirker utseendet av sirkulasjonsinsuffisiens av kroppsorganer, inkluderer beroligende, alkaloid og antibakterielle midler.

Årsakene til insuffisiens kan være problemer med immunitet forårsaket av konsekvensene av blodtransfusjoner.

Spesielt manifesterer sykdommen seg ofte når blodgruppene ikke sammenfaller. Mest observert i menneskekroppen er autoimmun trombocytopeni. I dette tilfellet er immunitet ikke i stand til å gjenkjenne blodplater og avvise dem fra kroppen. Som et resultat av avvisning produseres antistoffer for å fjerne fremmede celler. Årsakene til denne trombocytopenien er:

 1. Patologisk nyresvikt og kronisk hepatitt.
 2. Lupus, dermatomyosit og sclerodermi.
 3. Leukemi sykdommer.

Hvis sykdommen har en uttalt form for en isolert sykdom, kalles den idiopatisk trombocytopeni eller Verlhof sykdom (ICD-10 kode: D69.3). Etiologien til idiopatisk trombocytopenisk purpura (ICD-10: D63.6) forblir uklar, men medisinske forskere er tilbøyelige til å tro at dette skyldes en arvelig predisposisjon.

Også manifestasjonen av sykdommen er iboende i nærvær av medfødt immunsvikt. Slike personer er mest utsatt for faktorene ved sykdomsbegivenheten, og årsakene til dette er:

 • skade på røde beinmerg fra virkningen av legemidler;
 • immundefekt fører til nederlaget for megakaryocytter.

Det er en produktiv natur av sykdommen, som skyldes utilstrekkelig produksjon av blodplater ved benmargen. I dette tilfellet oppstår deres utilstrekkelighet og som et resultat strømmer inn i en lidelse. Årsakene til myelosklerose, metastase, anemi og lignende vurderes.

Mangelen på blodplater i kroppen er observert hos personer med nedsatt sammensetning av vitamin B12 og folsyre. Det er ikke utelukket og overdreven radioaktivt eller strålingseksponering for utseende av blodcelles utilstrekkelighet.

Dermed kan vi skille mellom to typer årsaker som påvirker forekomsten av trombocytopeni:

 1. Ledende til ødeleggelsen av blodceller: idiopatisk trombocytopenisk purpura, autoimmun abnormaliteter, kirurgiske inngrep på hjertet, klinisk nedsatt blodsirkulasjon hos gravide og bivirkninger av legemidler.
 2. Bidrar til en reduksjon av benmargeproduksjon av antistoffer: viral påvirkning, metastatisk manifestasjoner, kjemoterapi og strålingseksponering og overflødig drikking.

symptomatologi

Symptomer på trombocytopeni har forskjellige manifestasjoner. Det avhenger av

 • for det første, fra årsaken;
 • For det andre, på arten av sykdomsforløpet (kronisk eller akutt).

De viktigste tegn på skade på kroppen er manifestasjoner av huden i form av blødninger og blødninger. Det er blødninger oftest på lemmer og trunk. Skader på ansiktet og leppene til en person er ikke utelukket. For klarhet i manifestasjoner av blødninger på menneskekroppen, presenteres bildet nedenfor.

Trombocytopeni er preget av symptomer på langvarig blødning etter tannutvinning. Og varigheten av blødning kan være enten en-dag eller ledsaget i flere dager. Det avhenger av graden av sykdommen.

Med symptomatologi er det ingen økning i leverstørrelse, men ofte observerer leger en utvidelse av lymfeknuter i livmorhalsområdet. Dette fenomenet leds ofte av en økning i kroppstemperatur til subfebrile verdier (fra 37,1 til 38 grader). Øke forekomsten av erytrocytter i kroppen er bevis på forekomsten av en lidelse som kalles lupus erythematosus.

Ganske enkelt, observeres symptomer på blodplatebrist etter å ha tatt blod for analyse. Den kvantitative sammensetningen vil avvike vesentlig fra de marginale standardene. Med en reduksjon i antall blodplater i blodet, øker størrelsen deres. På huden reflekteres dette i utseendet på røde og blåaktige flekker, noe som indikerer transformasjon av blodceller. Det er også en ødeleggelse av røde blodlegemer, noe som fører til en reduksjon av den kvantitative sammensetningen, men antall retikulocytter øker. Det er et fenomen som skifter leukocyttformelen til venstre.

Menneskekroppen med redusert sammensetning av blodceller karakteriseres av en økning i sammensetningen av megakaryocytter, som skyldes hyppig og omfattende blødning. Varigheten av blodproppene økes markert, og reduksjonen i blodkonsentrasjonen som kommer fra såret, reduseres.

Ifølge symptomene på manifestasjonen av sykdommen, er tre grader av komplikasjon preget: mild, moderat og alvorlig.

Mild karakteristisk årsaken til sykdommen hos kvinner med langvarig og kraftig menstruasjon, samt intradermal blødning og blødning fra nesen. Men på et stadium av enkel diagnose er diagnosen sykdommen ekstremt vanskelig, så sørg for at sykdommenes nærvær kan bare etter en detaljert medisinsk undersøkelse.

Den gjennomsnittlige graden er preget av manifestasjon av hemorragisk utslett over kroppen, som er en flertalsblødning under huden og på slimhinnen.

Alvorlige nivåer er preget av forstyrrelser i mage-tarmkanalen, forårsaket av blødninger. Antall blodplater i blodet har en verdi på opptil 25x10 9 / l.

Symptomer på sekundær trombocytopeni har lignende tegn.

Graviditet og ubehag: symptomer

Trombocytopeni hos gravide kjennetegnes av signifikante forskjeller i kroppens kvantitative sammensetning i blodet av kvinner. Dersom det ikke er noen diagnose av sykdommen hos gravide kvinner, men hastigheten på blodplate sammensetning noe redusert, indikerer dette at nedsatt deres evne til å leve og øker deltar i periferien av sirkulasjon.

Hvis det er en redusert sammensetning av blodplater i blodet av en gravid kvinne, så er disse direkte forutsetninger for utviklingen av sykdommen. Årsakene til det reduserte antall blodplater er høye grader av død av disse kroppene og små nivåer av dannelse av nye. Kliniske tegn preges av subkutane blødninger. Årsaker til mangel på fargeløse kropper er feil sammensetning og diett normer eller en liten mengde matinntak, samt skade på immunsystemet og ulike blodtap. Gjennom dette produseres kalven av benmargen i små tall eller er en uregelmessig form.

Trombocytopeni under graviditet er svært farlig, så spørsmålet om diagnose og særlig behandling får maksimal oppmerksomhet. Faren er at mangelen på blodplater i mors blod under svangerskapet bidrar til forekomst av et barns blødning. Den farligste blødningen i livmoren er en hjerneblødning, og resultatet av dette er preget av dødelige konsekvenser for fosteret. Ved de første tegnene på denne faktoren bestemmer legen om tidlig fødsel for å utelukke konsekvensene.

Pediatrisk trombocytopeni: symptomer

Trombocytopeni hos barn er sjelden. Risikogruppen inkluderer barn i skolealderen, hvor forekomsten av disse er oftere manifestert i vinter- og vårperioder.

Trombocytopeni og dens symptomer hos barn skiller seg ikke fra voksne, men det er viktig for foreldre i de tidlige stadier av sykdommen for å diagnostisere det ved første tegn. Til barns symptomer er hyppig blødning fra nesehulen og forekomsten av et lite utslett på kroppen. I utgangspunktet forekommer utslett på underkroppen av kroppen, og så kan de bli observert på hendene. Med mindre blåmerker, oppstår hevelse og blåmerker. Slike tegn fører oftest ikke til bekymring for foreldre på grunn av fravær av smerte symptomer. Dette er en viktig feil, fordi enhver sykdom i forsømt form er farlig.

Blødende tannkjøtt indikerer mangel på blodplater i blodet hos både barn og voksne. Cal på samme tid i en syke person, og oftere hos barn, tildeles sammen med blodpropper. Blødning sammen med vannlating er ikke utelukket.

Avhengig av graden av påvirkning av sykdommen, skiller immuniteten seg fra immune og ikke-immune blodplatefeil. Immun trombocytopeni er forårsaket av massedød av blodceller under påvirkning av antistoffer. I en slik situasjon er deres egne blodceller ikke preget av immunsystemet og avvises fra kroppen. Ikke immuniteten manifesteres når den fysiske effekten på blodplättene.

diagnostikk

Personen skal diagnostiseres ved de første tegn og symptomer på sykdommen. Hovedmetoden for diagnose er en klinisk blodprøve, ifølge resultatene av hvilke et bilde av den kvantitative sammensetningen av trombocytter er synlig.

Hvis en avvik i antall blodlegemer blir detektert i kroppen, er det gitt en indikasjon på gjennomgangen av benmargundersøkelsen. Dermed er nærværet av megakaryocytter bestemt. Hvis de er fraværende, har trombusdannelsen et brudd, og deres tilstedeværelse indikerer ødeleggelse av blodplater eller deres deponering i milten.

Årsakene til forekomsten av mangel er diagnostisert ved hjelp av:

 • genetiske tester;
 • elektrokardiogram;
 • tester for tilstedeværelse av antistoffer;
 • ultralydforskning;
 • Røntgen og endoskopi.

Diagnostisert trombocytopeni under graviditet med koagulogram, eller, i enkle ord, en studie om blodpropp. En slik analyse lar deg nøye bestemme sammensetningen av blodplater i blodet. Flytningen av fødselsprosessen avhenger av antall blodplater.

behandling

Behandling av trombocytopeni begynner med terapi, der et legemiddel kalt Prednisolon er foreskrevet på sykehuset.

Viktig! Behandlingsmetoder foreskrives strengt av den behandlende legen bare etter at han har bestått en passende undersøkelse og diagnostisert sykdommen.

Doseringen av å ta medisinen er indikert i instruksjonen, ifølge hvilken 1 ml av legemidlet brukes per 1 kg av egen vekt. Når sykdommen utvikler seg, øker dosen med 1,5-2 ganger. I de første stadiene kjennetegnes sykdommen av en rask og effektiv utvinning, så etter å ha tatt stoffet om noen dager kan du se en forbedring i helse. Ta stoffet fortsetter til personen er fullstendig herdet, som må bekreftes av den behandlende legen.

Virkningen av glukokortikosteroider har en positiv effekt på kampen mot ulempe, men i de fleste tilfeller går bare symptomer, og sykdommen forblir. Brukes til å behandle insuffisiens hos barn og ungdom.

Behandling av idiopatisk kronisk trombocytopeni utføres ved å fjerne milten. Denne prosedyren i medisin er referert til som splenektomi og er preget av sin positive effekt. I forkant av operasjonen økes dosen av Prednisolon tre ganger. Dessuten blir det ikke introdusert i muskelen, men direkte inn i den menneskelige venen. Etter splenektomi, blir legemidlet administrert i samme doser opp til to år. Først etter utløpet av den angitte perioden utføres undersøkelsen og undersøkelsen av suksessen til splenektomi som utføres.

Hvis fjerningsoperasjonen ikke lykkes, foreskrives pasienten immunosuppressiv kjemoterapi med cytostatika. Disse stoffene inkluderer: azathioprine og vincristine.

Når diagnostisering av ervervet immunsvekkelses natur ikke utføres symptomatisk behandling av trombocytopeni ved metoder Hour østrogener og progestiner androksonov.

Mer alvorlige former for idiopatisk trombocytopeni er forårsaket av kraftige blødninger. Transfusjon utføres for å gjenopprette blod. Behandling av en alvorlig grad forårsaker tilbaketrekking av medisiner, noe som kan påvirke blodplaternes evne til å danne blodpropper negativt.

Etter diagnose av sykdommen blir pasienten registrert og en prosedyre for undersøkelse, ikke bare for pasienten, men også for hans slektninger for innsamling av arvelig anamnese.

Hos barn behandles ulempen godt og uten komplikasjoner, men i noen tilfeller er muligheten for symptomatisk behandling ikke utelukket.

Behandling av trombocytopeni ved hjelp av tradisjonell medisin har også sine betydelige prestasjoner. Først av alt, for å kvitte seg med problemet med mangel på blodplater i blodet, bør det inkluderes i dietten av honning med valnøtter. Broths fra blader av en nettle og en dogrose hjelper også mye. For forebyggende tiltak brukes birke-, bringebær- eller betesaft.

Hvis du tror at du har det trombocytopeni og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan hematologen hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Difteri - en smittsom sykdom fremkalt ved eksponering for en bestemt bakterie, karakterisert ved at transmisjons (infeksjon) som bæres av luftbårne dråper. Difteri, symptomene som er å aktivere den inflammatoriske prosessen hovedsakelig i nesesvelget og orofarynks, er også kjennetegnet ved en ledsagende symptomer på forgiftning og flere lesjoner direkte påvirke ekskresjonssystemer, nervesystemet og det kardiovaskulære systemet.

Measles er en akutt smittsom sykdom, hvor følsomheten er nesten 100%. Meslinger, symptomene som er å øke temperaturen av en inflammatorisk prosess som påvirker den slimete i munnhulen og øvre luftveier, utseendet maculopapular utslett på huden, og konjunktivitt generell rus, er en vesentlig årsak til dødsfall blant barn.

Leptospirose er en smittsom sykdom som skyldes spesifikke patogener fra slekten Leptospira. Den patologiske prosessen påvirker primært kapillærene, samt leveren, nyrene og musklene.

Pharyngomycosis (tonsillomycosis) er en patologi av pharyngeal mucosa av en akutt eller kronisk natur, hovedårsaken til hvilken er infeksjon i kroppen med sopp. Pharyngomycosis påvirker mennesker fra absolutt alle aldersgrupper, inkludert små barn. Det er sjeldent når sykdommen oppstår i en isolert form.

Giftig erytem er en sykdom som et resultat av progresjonen av hvilken et polymorf utslag forekommer på en persons hud. Sykdommen rammer oftest nyfødte barn, men forekomsten hos voksne pasienter er ikke utelukket. Giftig erytem hos nyfødte utvikles hos 50% av barna i de første dagene av livet. Denne tilstanden gjenspeiler tilpasningsprosessen til barnet til miljøet, samt til eksterne faktorer.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Trombocytopeni - hva er det? Årsaker, symptomer og behandling av sykdommen

Trombocytopeni - hva er det, er sykdommen curable og hvorfor er endringen i blodsammensetningen ansett som en patologi? Trombocytopeni er en tilstand med en karakteristisk reduksjon i blodplate-teller under 150 x 10 i 9 g / l som sirkulerer i det perifere blod. Dette fører til økt blødning, en risiko for å utvikle indre blødninger og dårlig blodpropp i blodkarets traumer.

Sykdommen er kjent for hematologer og som en uavhengig blodsykdom, og som tegn på andre alvorlige patologier.

Primær trombocytopeni avhenger av endringer i prosessen med hematopoiesis og produksjon av antistoffer mot egne blodplater. Sekundær - Denne patologien, som er konsekvensen av andre sykdommer, strålingseksponering, alvorlig giftig forgiftning, alkoholisme.

Koden for primær trombocytopeni for ICD10 er D69, sekundær - D69.5

Hvor farlig er sykdommen og hvem er i fare?

Årsaker til sykdommen avhenger av de patologiske prosessene som forekommer i kroppen:

 1. Mangel på blodplater i benmargen. Det er observert i aplastisk og megablastisk anemi, metastaser av ondartede svulster i kroppen av den røde hjernen, akutt og kronisk leukemi, viral invasjon. Det kan være en konsekvens av å ta medisiner og et kurs på strålebehandling.
 2. Massiv blødning eller økt ødeleggelse av blodplater.
 3. Brudd på fordelingen av blodplater eller overdreven avsetning.
 4. Overdreven graden av ødeleggelse av blodplakk og demping av kompenserende mekanismer.
 5. Anomalier i utviklingen av osseous systemet.

Mekanikken for sykdomsutviklingen er identisk for alle tilfeller - konsentrasjonen av blodplater reduseres, noe som forårsaker forstyrrelser i tilførselen av kapillærvegger, og dette fører til overdreven sprøhet.

Resultatet er spontan eller traumatisk blødning på grunn av brudd på små kar. Siden antallet blodplater er lavt, oppstår blodplaten inne i det skadede karet, og dette fører til en massiv frigjøring av blod utover karet i det omkringliggende vevet.

Den største faren for pasienten er det faktum at reduksjonen av blodplater til 100x10 9 g / l asymptomatiske (180-320h10 ved en hastighet på 9 g / l). Personen føles ganske komfortabel, men samtidig i kroppen utvikler han allerede livstruende forhold, for eksempel anemi.

Prognosen for utfallet av sykdommen bestemmes av flere faktorer:

 • alvorlighetsgrad av kliniske symptomer og varighet av sykdommen
 • tilstedeværelse av komplikasjoner;
 • aktualitet og korrekthet av behandlingen;
 • alvorlighetsgraden til den underliggende sykdommen.

Alle pasienter behandlet med trombocytopeni bør, for profylakse, ta en total blodprøve en gang hver 6. måned.

Typer av trombocytopeni

Avhengig av årsakene til utvikling, er trombocytopeni delt inn i flere arter.

arvelig

En gruppe sykdommer forårsaket av en genetisk mutasjon:

 • May-Hegglin-avviket;
 • medfødt amygakaryocytisk trombocytopeni;
 • Wiskott-Aldrich syndrom;
 • TAR syndrom;
 • Bernard-Soulier syndromet.

produktiv

Gruppe av sykdommer i hematopoietiske organer med en karakteristisk forandring i prosessen med produksjon av blodplater ved det røde benmarg:

 • akutt leukemi;
 • aplastisk anemi;
 • myelofibrose;
 • myelodysplastisk syndrom;
 • megaloblastisk anemi.

Også en produktiv form av sykdommen kan utvikles som et resultat av metastaser av en kreftformet tumor, bruk av cytotoksiske stoffer, økt sensitivitet for medisiner, eksponering for stråling og misbruk av alkoholholdige drikkevarer.

ødeleggelse

Leder til økt ødeleggelse av blodplater i milten, noen ganger i leveren eller lymfeknuter:

 • idiopatisk trombocytopenisk purpura;
 • posttransfusjon trombocytopeni;
 • trombocytopeni hos nyfødte;
 • Evans-Fisher syndrom;
 • narkotika og viral trombocytopeni.

forbruk

Blodplater aktiveres i vaskulærsengen, noe som utløser en blodproppsmekanisme som har en uttalt symptomatisk karakter. Jo mer blodplateforbruk, jo mer kroppen prøver å produsere dem.

Hvis du ikke eliminerer årsaken til aktivering - vil kompensasjonsmulighetene til den røde hjernen bli oppbrukt:

 • hemolytisk uremisk syndrom;
 • trombotisk trombocytopenisk purpura;
 • syndrom av disseminert intravaskulær koagulasjon;

avl

Den utvikler seg som følge av massiv blødning, når pasienten ble overveldet av et stort volum av væske, plasma-erstatning, plasma eller erytrocytmasse. Imidlertid ble tiden som trengs for å kompensere for tap av blodplater, savnet.

Konsentrasjonen i blodet reduseres til en slik grad at en nødutgivelse av blodplater fra depotet ikke bidrar til å opprettholde et tilstrekkelig verk av koaguleringssystemet.

omfordeling

Konsekvensen av brudd på prosessen med deponering av blodplater på grunn av splenomegali. 90% av blodplater setter seg i milten, som bokstavelig talt "forvirrer kroppen." Regulatorsystemene tar hensyn til deres totale antall, i stedet for det som sirkulerer i blodet.

En stor prosentandel av miltdeponering fører til en kompensatorisk økning i produksjonen deres, dette skjer når:

 • levercirrhose;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • akogolizme;
 • lymfom eller leukemi;
 • smittsom invasjon: malaria, hepatitt, tuberkulose, etc.

barn

I et barn uttrykkes patologien i et typisk symptomatisk kompleks komplisert av hemorragisk syndrom. Det utvikler seg mot bakgrunnen av en reduksjon i antall blodplater, på grunn av deres raske ødeleggelse eller utilstrekkelige produksjon.

Den økte graden av blodplateutslettelse er en konsekvens av:

 • immunopatologiske prosesser som fører til heteroimmun, transimmun og isoimmun trombocytopeni;
 • vazopatii syndrom Kazabaha-Merritt syndrom, systemisk inflammatorisk respons syndrom lidelser i åndedrettssystemet, aspirasjon syndrom, lungebetennelse, lungehypertensjon, infeksjons invasjoner, ICE-syndrom;
 • trombocytopati av Wiskott-Aldrich, Shvakhman-Daymond, Mei-Hegglin,
 • overdose med visse legemidler, hyperbilirubinemi, acidose, generalisert form for virusinfeksjoner, langvarig parenteral ernæring;
 • isolert eller generalisert posttraumatisk trombose, arvelig mangel på antitrombin III og protein C, antiphospholipid syndrom hos moren;
 • blodtransfusjon, hemosorpsjon, plasmaferesi.

En vanlig årsak til redusert produksjon av blodplater i barnets kropp - megakaryocytt hypoplasi forårsaket TAR-syndrom, leukemi, aplastisk anemi, neuroblastom, trisomy.

Nyfødte er i faresonen og samtidig redusere frekvensen av mors trombotsitopoeza, preeklampsicheskih tilstander under svangerskapet, ekstremt lav fødselsvekt, svangerskaps hemolytisk sykdom, mangel på produksjon trombotsitopoetina og andre.

Barnets trombocytopeni kan utvikle seg mot en bakgrunn av alvorlig kvelning, infeksjon, sepsis, polycytemi, tyrotoksikose.

For spedbarn er patologi farlig med en asymptomatisk økning i graden av blodplateutslettelse.

Bare 5-7% av de totale tilfellene av barns trombocytopeni er assosiert med en kvantitativ reduksjon i blodplansyntese.

symptomer

Hovedfunksjonen til blodplater er hemostase, noe som betyr at deres mangel forårsaker blødning av forskjellig intensitet og lokalisering. Mens den kvantitative blodplateantallet overstiger 50.000 per 1 mikroliter blod, er klinisk symptomatologi av sykdommen svak. Men jo lavere antallet av disse blodcellene er, jo mer uttalt tegnene på patologi.

Symptomer på trombocytopeni er følgende:

 • peke blødning i slimhinnen eller huden (trombocytopenisk purpura);
 • plutselig, hyppig og kraftig blødning fra nesen;
 • tannkjøttblødning, langvarig blødning når tannen er fjernet;
 • blødning i mage-tarmkanalen;
 • hematuri (forekomst av blod i urinen);
 • kraftig og langvarig menstrual blødning hos kvinner.

I hvert tilfelle er det kliniske bildet forbundet med symptomatologien til sykdommen som forårsaket trombocytopeni.

behandling

Medikament terapi brukes for lindring av immun trombocytopeni genese, med den karakteristiske generering av antiblodplate-antistoffer og påfølgende ødeleggelse av blodplater i milten. Ved hjelp av narkotikabehandling elimineres hemorragisk syndrom og den umiddelbare årsaken til sykdommen.

Legemidler som brukes til behandling av trombocytopeni:

 • "Prednisolon" - Den brukes til lindring av sekundære og immunologiske patologier. Stabiliserer produksjon av antistoffer, forhindrer ødeleggelse av blodplater.
 • "Intraglobin" - tillater kroppen å motta donorimmunoglobuliner, undertrykker produksjon av antistoffer.
 • "Vincristine" - antitumor agent, stopper prosessen med celledeling, noe som bidrar til å redusere produksjonen av antistoffer mot blodplater.
 • "Revoleyd" - reduserer risikoen for blødning, brukes til å behandle den idiopatiske formen av sykdommen.
 • "Depo Provera" - er foreskrevet for kvinner med alvorlig menstruell blødning på grunn av trombocytopeni.
 • "Etamsylate" - Et valgfritt stoff for trombocytopeni av enhver genese, unntatt DIC-syndrom. Hjelper med å normalisere blodmikrocirkulasjon og øker trombose ved skader.
 • Cyanokobalamin (B12) - brukes til megaloblastisk anemi, fremmer normalisering av syntesen av blodplater og erytrocytter.

Som ekstra behandlingsmetoder vurderer hematologer:

 • transfusjonsterapi;
 • splenektomi;
 • beinmargstransplantasjon.

Behandling utnevnes av en hematolog på grunnlag av en foreløpig undersøkelse av pasienten.

Trombocytopeni har en funksjon - to toppfrekvenser: førskolebarn og voksne i alderen 40+. Hvis vi vurderer kjønnssiden av problemet, har kvinner tre ganger oftere trombocytopeni. Barn er syk ganske sjelden, ca 50 episoder per million.

Hvis du har noen spørsmål, kan du spørre dem online for hematologen.

Kjære besøkende på nettstedet Spør presidenten! Vår tjeneste gir betalte og gratis online konsultasjoner av leger. Du kan spørre en lege et spørsmål om problemet som interesserer deg. Ikke selvmedisinerer - kontakt en kompetent spesialist og løse problemet ditt umiddelbart!

Les Mer Om Fartøyene