Tromboembolisme av lungearterien

Tromboembolisme av lungearterien (forkortet versjon - PE) er en patologisk tilstand der trombi plutselig tette grenene til lungearterien. Blodpropper opptrer først i blodårene i det menneskelige sirkulasjonssystemet.

Til dags dato, en svært høy prosentandel av mennesker som lider av hjerte- og karsykdommer, er det å dø på grunn av utviklingen av lungeemboli. Svært ofte forårsaker PE død av pasienter i den postoperative perioden. Ifølge medisinsk statistikk, om en femtedel av alle personer med pulmonal tromboembolisme dør. I dette tilfellet oppstår det dødelige utfallet i de fleste tilfeller allerede i de første to timene etter utviklingen av emboli.

Eksperter hevder at det er vanskelig å fastslå frekvensen av PE, da omtrent halvparten av sykdommens tilfeller passerer ubemerket. Vanlige symptomer på sykdommen ligner ofte på andre sykdommer, så diagnosen er ofte feilaktig.

Årsaker til tromboembolisme av lungearterier

Den vanligste tromboembolismen i lungearterien skyldes blodpropper som opprinnelig oppstod i de dype venene på beina. Følgelig er hovedårsaken til tromboembolismen i lungearterien oftest utviklingen trombose dype vener av beina. I mer sjeldne tilfeller, tromboemboliske hendelser provosere tromber fra venene i høyre hjerte, mage, bekken, øvre ekstremiteter. Svært ofte forekommer trombi hos de pasientene som, på grunn av andre plager, konstant observerer hvilerom. Oftest er det folk som lider hjerteinfarkt, lungesykdommer, så vel som de som fikk ryggmargenskader, gjennomgikk kirurgi på hoften. Risikoen for tromboemboli hos pasienter øker betydelig tromboflebitt. Svært ofte manifesteres PE som en komplikasjon av kardiovaskulære lidelser: revmatisme, infeksiøs endokarditt, kardiomyopati, hypertensjon, iskemisk hjertesykdom.

PE påvirker imidlertid noen ganger mennesker uten tegn på kroniske sykdommer. Vanligvis skjer dette hvis en person er lenge i tvunget stilling, for eksempel gjør det ofte fly på et fly.

For at en trombose skal danne seg i menneskekroppen, er følgende forhold nødvendige: Tilstedeværelsen av skade på vaskemuren, forsinket blodstrøm på skadestedet, høy blodkoagulasjon.

Skader på venens vegger forekommer ofte med betennelse, i skadeprosessen, og med intravenøse injeksjoner. I sin tur reduseres blodstrømmen på grunn av utviklingen av hjertesvikt i pasienten, med langvarig tvunget stilling (bruk av gips, sengestøtte).

Som årsaker til økt koagulerbarhet av blod, bestemmer leger en rekke arvelige lidelser, og en lignende tilstand kan utløse bruken av orale prevensiver, sykdom AIDS. En høyere risiko for blodpropper er funnet hos gravide kvinner, hos personer med en annen blodgruppe, så vel som hos pasienter fedme.

Den farligste er trombi, som i den ene enden er festet til fartøyets vegg, og den frie enden av tromben er i fartøyets lumen. Noen ganger er det bare liten innsats (en person kan hoste, skape en skarp bevegelse, belastning), og en slik blodpropp går av. Videre med blodstrømmen er trombosen i lungearterien. I noen tilfeller trekker trombosen fartøyets vegger og bryter ned i små deler. I dette tilfellet kan det forekomme blokkering av små fartøy i lungene.

Symptomer på tromboembolisme av lungearterier

Eksperter definerer tre typer PE, avhengig av hvor mye volumet av lungevaskulære lesjoner blir observert. ved massiv PE mer enn 50% av lungene påvirkes. I dette tilfellet uttrykkes symptomene på tromboembolisme ved sjokk, en skarp nedgang blodtrykk, tap av bevissthet, mangel på høyre ventrikulær funksjon. Konsekvensen av cerebral hypoksi med massiv tromboembolisme er noen ganger cerebrale lidelser.

Submassiv tromboembolisme Det er definert ved en lesjon fra 30 til 50% av lungekarrene. Med denne sykdomsformen lider en person av kortpustethet, Imidlertid forblir blodtrykket normalt. Brudd på funksjonene til høyre ventrikel er mindre uttalt.

ved ikke-massiv tromboembolisme funksjonen til høyre ventrikel er ikke forstyrret, men pasienten lider av kortpustethet.

I følge sykdommens alvor er tromboembolismen delt inn i akutt, subakutt og tilbakevendende kronisk. I akutt form av sykdommen begynner PE plutselig: hypotensjon, alvorlig brystsmerte, dyspnø oppstår. Ved subakut tromboembolisme er det en økning i høyre ventrikulær og respiratorisk insuffisiens, tegn infarkt lungebetennelse. Tilbakevendende kronisk form av tromboembolisme er preget av repetisjon av dyspnø, symptomer på lungebetennelse.

Symptomer på tromboembolisme er direkte avhengig av hvor stor prosessen er, og også på betingelse av karene, hjertet og lungene til pasienten. Hovedtegnene til utviklingen av lungemetrisk tromboembolisme er alvorlig dyspné og rask pusting. Manifestasjonen av dyspnø er vanligvis skarp. Hvis pasienten ligger i en liggende stilling, blir det lettere. Utseendet til dyspnø er det første og mest karakteristiske symptomet på PE. Kortpustethet indikerer utviklingen av akutt respiratorisk svikt. Det kan uttrykkes på forskjellige måter: Noen ganger virker det for en person at det ikke har nok luft, i andre tilfeller er dyspnø spesielt uttalt. Også et tegn på tromboembolisme er en sterk takykardi: hjertet samler mer enn 100 slag per minutt.

I tillegg til kortpustethet og takykardi er smerte i brystet eller en følelse av noe ubehag manifestert. Smerten kan være annerledes. Så, de fleste pasienter merker skarpe dolk smerter bak brystbenet. Smerten kan vare i flere minutter, og i flere timer. Hvis embolien til hovedstammen i lungearterien utvikler seg, kan smerten rive og føles bak brystbenet. Med massiv tromboembolisme kan smerte spres utover brystbenet. Embolien til de små grenene i lungearterien kan manifesteres generelt uten smerte. I noen tilfeller kan blodspyting forekomme, blåsing eller blep av leppene, øre i nesen.

Når du lytter til en spesialist, finner du piping i lungene, systolisk murmur over hjerteområdet. Når ekkokardiogrammet utføres, er det funnet trombier i lungearteriene og høyre hjerte, og tegn på brudd på funksjonen til høyre ventrikel forekommer også. Røntgen viser endringer i pasientens lunger.

Som et resultat av blokkering minker pumpefunksjonen til høyre ventrikel, noe som resulterer i utilstrekkelig blod i venstre ventrikel. Dette har en nedgang i blod i aorta og arterie, noe som provoserer en kraftig reduksjon i blodtrykk og sjokk. Under slike forhold utvikler pasienten seg hjerteinfarkt, atelektase.

Ofte har pasienten en økning i kroppstemperatur til subfebrile, noen ganger febrile indekser. Dette skyldes det faktum at mange biologisk aktive stoffer slippes ut i blodet. feber kan vare fra to dager til to uker. Noen få dager etter pulmonal tromboembolisme kan noen få brystsmerter, hoste, blodspotting, symptomer på lungebetennelse.

Diagnose av lungeemboli

Under diagnosen utføres en fysisk undersøkelse av pasienten for å identifisere visse kliniske syndromer. Legen kan bestemme kortpustethet, arteriell hypotensjon, bestemme temperaturen i kroppen, som stiger allerede i de første timene med utvikling av PE.

De viktigste metodene for undersøkelse for tromboembolisme bør omfatte EKG, bryst røntgen, ekkokardiogram, biokjemisk blodprøve.

Det skal bemerkes at i ca 20% av tilfellene kan utviklingen av tromboemboli ikke bestemmes ved hjelp av EKG, siden ingen endringer observeres. Det er en rekke spesifikke funksjoner som bestemmes i løpet av disse studiene.

Den mest informative undersøkelsesmetoden er ventilasjons-perfusjonskanning av lungene. En angiopulmonography studie er også utført.

Under tromboembolismens diagnose utføres også en instrumentell undersøkelse, hvor doktoren bestemmer tilstedeværelsen av flebotrombose i nedre ekstremiteter. For å oppdage venetrombose blir radiopaque flebografi brukt. Ledning av ultralyddopplerografi av beinene i beina gjør det mulig å avdekke brudd på permeabiliteten av vener.

Behandling av tromboembolisme i lungearterien

Behandling av tromboembolisme er først og fremst rettet mot aktivering perfusjon av lungene. Også formålet med terapi er å forhindre manifestasjoner postembolisk kronisk pulmonal hypertensjon.

Hvis det er mistanke om PE-utvikling, er det viktig at øyeblikkelig sørge for at pasienten holder seg til den strengeste sengestøtten på scenen som foregår før sykehusinnleggelsen. Dette vil forhindre tilbakefall av tromboembolisme.

produsert sentral venekateterisering for infusjonsbehandling, samt nøye overvåking av sentralt venetrykk. Ved akutt åndedrettsangrep, er pasienten gitt intubering av luftrøret. For å redusere alvorlig smerte og lindre en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen, må pasienten ta narkotiske analgetika (til dette formål, bruk helst 1% løsning morfin). Dette stoffet reduserer også kortpustet effektivt.

Pasienter som har akutt retrikulær svikt, sjokk, arteriell hypotensjon, injiseres intravenøst reopoligljukin. Dette stoffet er imidlertid kontraindisert med høyt sentralt venetrykk.

Med det formål å senke trykket i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon, en intravenøs eufillina. Hvis systolisk blodtrykk ikke overstiger 100 mm Hg. artikkel, dette stoffet er ikke brukt. Hvis pasienten er diagnostisert med infarkt lungebetennelse, er han foreskrevet behandling antibiotika.

For å gjenopprette patronen i lungearterien, brukes både konservativ og kirurgisk behandling.

Metoder for konservativ terapi inkluderer trombolyse og forebygging av trombose for å hindre gjentakende tromboembolisme. Derfor utføres trombolytisk behandling for operativ gjenoppretting av blodstrøm gjennom de okkluderte pulmonale arterier.

Slike behandlinger utføres dersom legen er sikker på nøyaktigheten av diagnosen og kan gi fullstendig laboratoriekontroll av terapeprosessen. Det er nødvendig å ta hensyn til en rekke kontraindikasjoner for bruk av slik behandling. Dette er de første ti dagene etter operasjon eller traumer, tilstedeværelsen av samtidig lidelser, der det er risiko for hemorragiske komplikasjoner, en aktiv form tuberkulose, hemorragisk diatese, spiserør i spiserøret.

Hvis det ikke er kontraindikasjoner, så behandling heparin Begynn umiddelbart etter diagnosen har blitt etablert. Doser av stoffet bør velges individuelt. Terapi fortsetter med resept indirekte antikoagulantia. Legemidlet warfarin pasienter er vist å ta minst tre måneder.

Personer som har klare kontraindikasjoner for trombolytisk terapi, ser fjerning av trombus kirurgisk (trombektomi). Også i noen tilfeller anbefales det å installere cava filtre i fartøyene. Disse er retikulære filtre, som kan forsinke de frittliggende blodproppene og ikke la dem komme inn i lungearterien. Slike filtre blir introdusert gjennom huden - hovedsakelig gjennom den indre jugulære eller femorale venen. Installer dem i nyrene.

Forebygging av tromboembolisme i lungearterien

For å forebygge tromboembolisme er det viktig å vite hvilke forhold som prediserer for utseende av venøs trombose og tromboembolisme. Spesielt oppmerksom på ens egen tilstand følger personer som lider av kronisk hjertesvikt, blir tvunget til å legge seg til hvilerom i lang tid, gjennomgå massiv vanndrivende behandling og i lang tid ta hormonelle prevensjonsmidler. I tillegg er en rekke systemiske bindevevssykdommer og systemiske sykdommer en risikofaktor. vaskulitt, diabetes mellitus. Risikoen for å utvikle tromboemboli øker med slag, traumer i ryggmargen, langvarig opphold på kateteret i sentralvenen, tilstedeværelsen av onkologiske sykdommer og kjemoterapi. Spesielt oppmerksom på tilstanden til ens egen helse, bør man behandle de som har blitt diagnostisert åreknuter av bena, fete mennesker, pasienter med onkologiske sykdommer. For å unngå utvikling av lungeemboli er det derfor viktig å forlate tilstanden til postoperativ sengestil i tide for å behandle tromboflebitt i benene på bena. Personer som er i fare, vises forebyggende behandling med hepariner med lav molekylvekt.

For å forhindre manifestasjoner av tromboembolisme, antiplatelet midler: da kan det være små doser acetylsalisylsyre.

Enn lungeemboli er farlig?

Tromboembolisme i lungearterien er en livstruende tilstand som i nesten 90% av tilfellene resulterer i døden. Hva er trombose i lungene, hva er symptomene og årsakene? Hvor mange lever med denne patologien og er det noen terapier? La oss vurdere mer detaljert.

innhold

En beredskapstilstand som truer menneskelivet anses som en lungeemboli, som ikke er en uavhengig sykdom, men utvikler seg mot bakgrunnen av andre patologier.

Årsakene til at det kan være trombose i lungene er unormal, men uansett den etiologiske faktoren er denne tilstanden ekstremt farlig for menneskelivet og i 85% av tilfellene fører til døden. Med utviklingen av tromboembolisme i lumen av lungearterien, er det blokkering av blodkar, som delvis eller helt blokkerer blodstrømmen til indre organer og systemer. I fare for utviklingen av denne tilstanden er folk etter 50 år, så vel som de i hvis anamnese det er patologier av hjerte og blodårer.

Pulmonal trombus

Overlevelsesraten for en trombose i lungene er lav nok, siden døden kan forekomme øyeblikkelig.

Viktig! For å redusere sannsynligheten for tilstopning, bør de som er i fare, regelmessig besøke en kardiologs lege og gjennomgå de nødvendige undersøkelsene.

Hva er lunge trombose?

Lungeemboli (PE) - akutte patologiske tilstand i hvilken det er en plutselig blokkering av stammen eller grener av lungearterien embolus (blodpropp). Lokalisering av trombus kan noteres i høyre eller venstre ventrikel, venøs kanal eller atrium i hjertet. Ofte kan en trombose "komme" med en blodstrøm og stoppe i lumen av lungearterien. Ved utviklingen av denne tilstanden oppstår en delvis eller fullstendig forstyrrelse av blodstrømmen til lungearterien, noe som forårsaker lungeødem etterfulgt av ruptur av lungearterien. Denne tilstanden fører til en rask og plutselig død av en person.

Viktig! Når det gjelder antall dødsfall, trekker trombose av lungearterien andre etter myokardinfarkt. Ifølge medisinske indekser hadde 90% av de som døde med en diagnose av lungeemboli en primær diagnose feil, og tidlig omsorg resulterte i døden.

årsaker

Det er mange årsaker og predisponerende faktorer som kan provosere dannelse av trombose i lungearterien, blant annet:

 • Patologier i det kardiovaskulære systemet: stenokardi, hypertensjon, arteriosklerose av karene, iskemi, atrieflimmer og andre.
 • Onkologiske sykdommer.
 • Sykdommer i blodet.
 • trombofili.
 • Åreknuter.
 • Diabetes mellitus.
 • Fedme.
 • Røyking.

Provosere utviklingen av en blodpropp kan være overdreven fysisk aktivitet, forlenget nerve overspenning, bruk av visse medisiner, og andre faktorer som negativt vises på det kardiovaskulære systemet.

Varicosity er en av årsakene til utviklingen av pulmonal arterie tromboembolism

symptomer

Blodpropper i store kar og arterier er vanskelige å diagnostisere, derfor er dødeligheten blant befolkningen med en slik diagnose ganske stor. I tilfelle når pulmonal trombus har gått av, hvor mange mennesker som kan leve, avhenger av medisinsk behandling som tilbys, men i utgangspunktet kommer døden umiddelbart. Kliniske tegn på lungeemboli kan bli mistenkt på forhånd. For denne tilstanden er følgende symptomer ofte karakterisert:

 • Tørr hoste med sputum med et spor av blod.
 • Kortpustethet.
 • Smerter bak brystbenet.
 • Økt svakhet, døsighet.
 • Svimmelhet, ned til bevissthetstap.
 • Redusert blodtrykk.
 • Takykardi.
 • Hevelse av årer i nakken.
 • Blek hud.
 • Øk kroppstemperaturen til 37,5 grader.

Ovennevnte symptomer er ikke alltid tilstede. Ifølge statistikken står bare 50% av menneskene overfor slike tegn. I andre tilfeller går symptomene på pulmonal arterie trombus ubemerket, og en persons død kan forekomme innen få minutter etter angrepet.

behandling

Hvis du mistenker en pulmonal tromboembolisme, er hvert sekund dyrt. Hvis pasienten klarte å bli tatt på sykehus, er han plassert i intensivavdelingen, der det tas tiltak for å normalisere lungesirkulasjonen. For å hindre gjentakelse av PE, er pasienten tildelt sengestøtte, også infusjonsbehandling, som gjør det mulig å senke blodets viskositet, normalisere blodtrykket.

Brystsmerter er et tegn på blodpropp i lungene

I tilfelle når konservativ terapi ikke virker, utfører legene en operasjon - tromboembollektomi (trombusfjerning). Et alternativ til en slik operasjon kan være kateterfragmentering av tromboembol, som innebærer etablering av et spesielt filter i lungearterien eller den nedre vena cava.

Viktig! Prognosen etter operasjonen er vanskelig å forutsi, men med tanke på kompleksiteten av sykdommen og høy risiko for død, er kirurgi ofte den eneste sjansen til å redde pasientens liv.

Gjennomgang av pulmonal emboli: hva er det, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er lungeemboli (forkortet PE), som fører til utvikling. Hvordan er denne sykdommen manifestert og hvor farlig, hvordan å behandle den.

Ved tromboembolisme i lungearterien okkluderer en okklusjon av en arterie et venøst ​​blod fra hjertet til lungene for anrikning med oksygen.

Emboli kan være forskjellig (for eksempel gass - når beholderen er forseglet med en luftboble, bakteriell - lukking av lumen blodpropp mikroorganismer). Vanligvis er lumen i lungearteriene blokkert av en trombus dannet i venene på beina, hendene, bekkenet eller hjertet. Med blodstrømmen overføres denne blodproppen (embol) til en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen og blokkerer lungearterien eller en av dens grener. Dette forstyrrer blodstrømmen i lungene, noe som fører til at oksygen utveksles for karbondioksid.

Hvis tromboembolismen i lungearterien er alvorlig, mottar menneskekroppen lite oksygen, noe som forårsaker kliniske symptomer på sykdommen. Med en kritisk mangel på oksygen er det en umiddelbar fare for menneskelivet.

TEAL behandles av leger av ulike spesialiteter, inkludert kardiologer, hjertekirurger, anestesiologer.

Årsaker til PE

Patologi utvikles som følge av dyp venetrombose (DVT) i bena. En trombose i disse årene kan komme av, overføres til lungearterien og blokkere den. Årsakene til dannelsen av trombose i karene beskriver triaden av Virchow, som tilhører:

 1. Forstyrrelse av blodstrømmen.
 2. Skade på vaskemuren.
 3. Økt blodkoagulasjon.

1. Forstyrrelse av blodstrømmen

Hovedårsaken til forstyrrelser i blodstrømmen i benene på beina er mangelen på mobilitet hos personen, noe som fører til stagnasjon av blod i disse karene. Vanligvis er dette ikke et problem: så snart en person begynner å bevege seg, øker blodstrømmen, og trombi dannes ikke. Langvarig immobilisering fører imidlertid til en betydelig forverring i blodsirkulasjonen og utvikling av dyp venetrombose. Slike situasjoner oppstår:

 • etter et slag
 • etter operasjon eller skade;
 • med andre alvorlige sykdommer som forårsaker en persons lyveposisjon
 • for lange flyreiser i et fly, reiser i bil eller tog.

2. Skade på vaskemuren

Hvis fartøyets vegg er skadet, kan lumen hans innsnevres eller blokkeres, noe som fører til dannelse av en trombus. Blodkar kan bli skadet i skader - med beinfrakturer, under operasjoner. Inflammasjon (vaskulitt) og visse medisiner (for eksempel legemidler som brukes til kjemoterapi i kreft) kan skade kargenes veggen.

3. Økt blodkoagulasjon

Tromboembolisme i lungearterien utvikler seg svært ofte hos personer med sykdommer der blodet er krøllet lettere enn normalt. Slike sykdommer inkluderer:

 • Maligne neoplasmer, bruk av kjemoterapeutiske stoffer, strålebehandling.
 • Hjertesvikt.
 • Trombofili er en arvelig sykdom hvor menneskelig blod har en økt tendens til å danne blodpropper.
 • Antiphospholipid syndrom er en sykdom i immunsystemet, noe som medfører en økning i blodets tetthet, noe som gjør det lettere å danne blodpropper.

Andre faktorer som øker risikoen for lungeemboli

Det er andre faktorer som øker risikoen for å utvikle PE. Til dem tilhører:

 1. Alder over 60 år.
 2. Tidligere led dyp venetrombose.
 3. Å ha en slektning som tidligere hadde en dyp venetrombose.
 4. Overvekt eller fedme.
 5. Graviditet: Risikoen for PE øker til 6 uker etter fødsel.
 6. Røyking.
 7. Kvittering av p-piller eller hormonbehandling.

karakteristiske symptomer

I tromboembolismen i lungearterien er symptomene som følger:

 • Smerte i brystet, vanligvis akutt og forverret med dyp pusting.
 • Hoste med blodig sputum (hemoptyse).
 • Kortpustethet - En person kan ha problemer med å puste selv i ro og med mosjon, dyspnø forverres.
 • Økning i kroppstemperatur.

Avhengig av mengden av okkludert arterie og pulmonalt vev hvor blodstrømmen er forstyrret, vitale tegn (blodtrykk, hjertefrekvens, oksygenmetning, og respirasjonsfrekvens) kan være normal eller unormal.

Klassiske tegn på PE inkluderer:

 • takykardi - økt hjertefrekvens;
 • tachypnea - økt respiratorisk frekvens
 • reduksjon av oksygenmetning, noe som fører til cyanose (hud og slimhinne endrer seg til blått);
 • hypotensjon - blodtrykksfall.

Videreutvikling av sykdommen:

 1. Kroppen prøver å kompensere for mangel på oksygen ved å øke frekvensen av hjerteslag og puste.
 2. Dette kan forårsake svakhet og svimmelhet, siden organer, spesielt hjernen, ikke har nok oksygen til å fungere ordentlig.
 3. En stor trombose kan helt blokkere blodstrømmen i lungearterien, noe som fører til umiddelbar død av en person.

Siden de fleste tilfeller av lungeemboli skyldes trombose av karene i beina, må legene være spesielt oppmerksom på symptomene på denne sykdommen, som inkluderer:

 • Smerte, hevelse og overfølsomhet i en av de nedre lemmer.
 • Varm hud og rødhet over stedet for trombose.

diagnostikk

Diagnosen tromboembolisme er etablert på grunnlag av pasientklager, medisinsk undersøkelse og ytterligere undersøkelsesmetoder. Noen ganger er lungeemboli svært vanskelig å diagnostisere, da det kliniske bildet kan være svært variert og ligner på andre sykdommer.

For å klargjøre diagnosen:

 1. EKG.
 2. Blodprøven for D-dimer er et stoff hvis nivå økes ved tilstedeværelse av trombose i kroppen. På et normalt nivå av D-dimer er pulmonal emboli fraværende.
 3. Bestemmelse av nivået av oksygen og karbondioksid i blodet.
 4. Radiografi av thoracic hule organer.
 5. Ventilasjon-perfusjonsskanning - brukes til å studere gassutveksling og blodstrøm i lungene.
 6. Angiografi av lungearterien - Røntgenundersøkelse av lungene i lungene ved hjelp av kontrast. Ved hjelp av denne undersøkelsen er det mulig å identifisere emboli i lungearterien.
 7. Angiografi av lungearterien ved hjelp av datamaskin eller magnetisk resonansavbildning.
 8. Ultralyd undersøkelse av vener av nedre ekstremiteter.
 9. Ekkokardioskopi - ultralydsundersøkelse av hjertet.

Metoder for behandling

Valget av taktikk for behandling av lungeemboli utføres av legen på grunnlag av nærvær eller fravær av umiddelbar fare for pasientens liv.

I PE utføres behandling hovedsakelig ved hjelp av antikoagulantia - legemidler som svekker blodkoagulasjon. De forhindrer økningen i størrelsen på tromben, på grunn av hvilken kroppen sakte oppløses. Antikoagulanter reduserer også risikoen for ytterligere dannelse av blodpropper.

I alvorlige tilfeller er det nødvendig med behandling for å eliminere blodproppen. Dette kan gjøres med trombolytika (legemidler som sperrer blodpropper) eller kirurgisk inngrep.

antikoagulanter

Antikoagulantia kalles ofte blodfortynnende legemidler, men de har egentlig ikke muligheten til å fortynne blod. De påvirker faktorene for blodkoagulasjon, og dermed forhindrer den enkle dannelsen av blodpropper.

De viktigste antikoagulantia som brukes til lungeemboli er heparin og warfarin.

Heparin injiseres i kroppen ved intravenøs eller subkutan injeksjon. Dette stoffet brukes hovedsakelig i de første stadiene av PE behandling, da handlingen utvikler seg veldig raskt. Heparin kan forårsake følgende bivirkninger:

 • økt kroppstemperatur;
 • hodepine;
 • blødning.

De fleste pasienter med pulmonal tromboembolisme trenger behandling med heparin i minst 5 dager. Deretter gis de oral administrering av warfarintabletter. Effekten av dette stoffet utvikler seg langsomt, det er foreskrevet for langtidsbruk etter å ha stoppet administreringen av heparin. Dette stoffet anbefales å ta minst 3 måneder, selv om enkelte pasienter trenger lengre behandling.

Siden warfarin virker på blodkoagulasjon, må pasientene nøye overvåke effekten ved å bruke en regelmessig bestemmelse av koagulogrammet (blodprøve for folding). Disse testene utføres på poliklinisk basis.

I begynnelsen av behandlingsforløpet kan warfarin bli testet 2-3 ganger i uka, dette hjelper med å bestemme riktig dose av legemidlet. Etter det er frekvensen for å bestemme koagulogrammet omtrent 1 gang per måned.

Effekten av warfarin påvirkes av ulike faktorer, inkludert ernæring, inntak av andre legemidler, leverfunksjonen.

Tromboembolisme av lungearterien

Tromboembolisme av lungearterien (PE) - okklusjon av lungearterien eller dens grener med trombotiske masser, som fører til livstruende brudd på pulmonal og systemisk hemodynamikk. Klassiske tegn på PE er smerten bak brystbenet, choking, cyanose i ansikt og nakke, sammenbrudd, takykardi. For å bekrefte diagnose av lungeemboli og differensiell diagnose med andre av lignende symptomer tilstander som bæres EKG, radiografi, ekkokardiografi, scintigrafi av pulmonal angiografi. Behandling av PE inkluderer levering av trombolytisk og infusjonsbehandling, innånding av oksygen; med ineffektivitet - tromboembollektomi fra lungearterien.

Tromboembolisme av lungearterien

Lungeemboli (PE) - en plutselig sammenbiting av grener eller stammen av lungearterien ved hjelp av en trombe (blodpropp), dannet i den høyre ventrikkel eller atrium av hjertet, veneledningen i den systemiske sirkulasjon og brakt i blodet. Som et resultat av PE stopper blodtilførselen av lungevevvet. Utviklingen av PE er ofte rask og kan føre til pasientens død.

Fra PE dør 0,1% av verdens befolkning årlig. Omtrent 90% av pasientene som døde fra PE har ikke blitt diagnostisert riktig, og den nødvendige behandlingen har ikke blitt utført. Blant dødsårsakene til befolkningen fra kardiovaskulære sykdommer er PE tredjeplass etter IHD og slag. PE kan føre til dødelig utgang i ikke-kardiologisk patologi, som oppstår etter operasjon, traumer, levering. Med rettidig optimal behandling av PE observeres en høy dødelighetsreduksjon på 2-8%.

Årsaker til utvikling av lungeemboli

De vanligste årsakene til PE er:

 • dyp venetrombose (DVT) av tibia (i 70-90% tilfeller), ofte ledsaget av tromboflebitt. Det kan være en trombose av både dype og overfladiske vener i shin
 • trombose av den nedre vena cava og dens sidestykker
 • Kardiovaskulære sykdommer som predisponerer for trombedannelse og emboli forekomst i lungearterien (koronarsykdom, sammen med den aktive fasen av revmatisk mitral stenose og tilstedeværelsen av atrial arytmi, hypertensjon, infeksiøs endokarditt, kardiomyopati og myokarditt ikke-revmatisk)
 • septisk generalisert prosess
 • onkologiske sykdommer (oftere kreft i bukspyttkjertelen, mage, lunger)
 • trombofili (økt intravaskulær trombose når hemostase reguleringssystemet er forstyrret)
 • antiphospholipid syndrom - dannelse av antistoffer mot fosfolipider av blodplater, endotelceller og nevralvev (autoimmune reaksjoner); manifesteres av en økt tendens til trombose av forskjellige lokaliseringer.

Risikofaktorene for venetrombose og PE er:

 • forlenget tilstand av ubevegelighet (sengeleie, langvarig og hyppig luft, reise, parese av lemmer), kronisk hjerte- og åndedrettssvikt, ledsaget av langsom blodstrøm og venøs kongestion.
 • motta et stort antall diuretika (massetap av vann fører til dehydrering, økt hematokrit og blodviskositet);
 • maligniteter - noen typer ondartede hematologiske tilstander, polycytemi (et høyt innhold fører til dannelse av tromber og hyperaggregation av røde blodceller og blodplater);
 • Langvarig bruk av visse medisiner (orale prevensiver, hormonbehandling) øker blodkoagulabiliteten;
 • varicose sykdom (med åreknuter i underarmene, betingelser er opprettet for stagnasjon av venøst ​​blod og dannelse av blodpropper);
 • metabolske forstyrrelser, hemostase (hyperlipidproteinemi, fedme, diabetes, trombofili);
 • kirurgiske operasjoner og intravaskulære invasive prosedyrer (for eksempel et sentralt kateter i en stor vene);
 • Arteriell hypertensjon, kongestiv hjertesvikt, slag, hjerteinfarkt;
 • ryggmargenskader, brudd på store bein;
 • kjemoterapi;
 • graviditet, fødsel, postpartum periode;
 • røyking, alderdom, etc.

Klassifisering av PE

Avhengig av lokalisering av den tromboemboliske prosessen, er følgende PE-varianter uttalt:

 • massiv (en trombose er lokalisert i hovedstammen eller hovedgrenene til lungearterien)
 • Emboli av segmentale eller lobar grener av lungearterien
 • emboli av små grener av lungearterien (oftere bilateral)

Avhengig av volumet av frakoblet arteriell blodstrøm i PE, er følgende former skilt:

 • liten (mindre enn 25% av lungebeinene påvirkes) - ledsaget av kortpustethet, høyre ventrikkel fungerer normalt
 • submassive (submaksimal - påvirkes pulmonær vaskulær volum med 30 til 50%) ved hvilken pasienten må kortpustethet, normalt arterielt trykk, svikt i høyre hjertekammer lite uttrykt
 • massiv (volum frakoplet lungeblodstrømmen mer enn 50%) - det er et tap av bevissthet, hypotensjon, tachycardia, kardiogent sjokk, pulmonal hypertensjon, akutt svikt i høyre hjertekammer
 • Dødelig (volum avkoblet blodstrøm i lungene er mer enn 75%).

PE kan oppstå i alvorlige, moderate eller milde former.

Det kliniske kurset av PE kan være:
 • akutt (fulminant), når det er øyeblikkelig og fullstendig blokkering av trombus av hovedstammen eller begge hovedgrenene til lungearterien. Utvikler akutt respiratorisk svikt, åndedrettsstans, kollaps, ventrikulær fibrillasjon. Det dødelige utfallet kommer om et par minutter, et lungeinfarkt har ikke tid til å utvikle seg.
 • akutt, hvor en raskt voksende obturasjon av hovedgrenene til lungearterien og en del av aksjen eller segmentet. Det begynner plutselig, det utvikler seg voldsomt, symptomene på åndedretts-, hjerte- og cerebral insuffisiens utvikles. Det varer i maksimalt 3 til 5 dager, komplisert ved utvikling av hjerteinfarkt.
 • subakutt (langvarig) med trombose av store og mellomstore grener i lungearterien og utvikling av flere lungeinfarkt. Flere uker fortsetter, beveger seg langsomt, ledsaget av en økning i respiratorisk og høyre ventrikulær svikt. Det kan være tilbakevendende tromboembolisme med forverring av symptomer, hvor død ofte oppstår.
 • kronisk (relapsing), ledsaget av tilbakevendende trombose av lobar, segmentale grener av lungearterien. Det manifesteres av gjentatte lungeinfarkt eller gjentatt lungeproblemer (oftere bilateralt), samt gradvis økende hypertensjon av liten sirkulasjon og utvikling av høyre ventrikulær svikt. Det utvikles ofte i den postoperative perioden, mot bakgrunnen av allerede eksisterende onkologiske sykdommer, kardiovaskulære patologier.

Symptomer på lungeemboli

Symptomatologi PE er avhengig av antall og størrelse av lungearterien thrombosed, hastighet av tromboembolisme, en hvilken som helst grad av sirkulasjonsforstyrrelser i lungevevet, den første tilstanden til pasienten. Med PE er det observert et bredt spekter av kliniske forhold: fra et nesten asymptomatisk kurs til plutselig død.

Kliniske manifestasjoner av uspesifikk lungeemboli, kan de bli observert er skarp, plutselig angrep med ingen andre åpenbare grunn for denne status (kardiovaskulær sykdom, hjerteinfarkt, lungebetennelse og andre.) På andre lunge- og hjerte-karsykdommer, den største forskjellen mellom dem. For PE i den klassiske versjonen er preget av en rekke syndromer:

1. Kardiovaskulær:

 • akutt vaskulær insuffisiens. Det er en blodtrykksfall (kollaps, sirkulasjonssjokk), takykardi. Hjertefrekvensen kan nå mer enn 100 slag. om et minutt.
 • akutt koronar insuffisiens (hos 15-25% av pasientene). Det manifesteres av plutselige alvorlige smerter bak brystbenet av forskjellig natur, som varer fra flere minutter til flere timer, atrieflimmer, ekstrasystole.
 • akutt pulmonal hjerte. Det er forårsaket av massiv eller underdanig PE; manifest takykardi, hevelse (pulsering) av livmorhalsene, en positiv puls. Ødem med et akutt pulmonalt hjerte utvikler seg ikke.
 • akutt cerebrovaskulær insuffisiens. Det er cerebrale eller fokal lidelser, cerebral hypoksi, med alvorlig form - cerebral ødem, hjerneblødninger. Det manifesteres av svimmelhet, støy i ørene, dyp besvimelse med kramper, oppkast, bradykardi eller koma. Det kan være psykomotorisk agitasjon, hemiparese, polyneuritt, meningeal symptomer.
 • Akutt respiratorisk svikt manifesterer seg ved kortpustethet (fra en følelse av mangel på luft til svært uttalt manifestasjoner). Antall puste er mer enn 30-40 per minutt, cyanose er kjent, huden er askegrå, blek.
 • moderat bronkospastisk syndrom ledsaget av tørr hvesenhet.
 • infarkt av lungene, infarkt lungebetennelse utvikler 1 - 3 dager etter PE. Det er klager på kortpustethet, hoste, brystsmerter fra siden av lesjonen, verre med pusten; hemoptysis, feber. Liten boblende våt hvesning, en friksjonsstøy av pleura blir hørt. Hos pasienter med alvorlig hjertesvikt observeres signifikante effusjoner i pleurhulen.

3. Feberhudssyndrom - subfebril, feberkroppstemperatur. Det er forbundet med betennelsesprosesser i lungene og pleura. Varigheten av feberen er fra 2 til 12 dager.

4. Abdominal syndrom er forårsaket av akutt, smertefull hevelse i leveren (i kombinasjon med intestinal parese, irritasjon av bukhinnen, hiccough). Opptrer akutt smerte i riktig hypokondrium, erctasjon, oppkast.

5. Immunologisk syndrom (pneumonitt, tilbakevendende pleuritt, urtikaropodobnaya hudutslett, eosinofili, i utseendet av blod sirkulerende immunkomplekser) forekommer ved 2-3 ukers av sykdom.

Komplikasjoner av lungeemboli

Akutt PE kan forårsake hjertesvikt og plutselig død. Når kompensasjonsmekanismer opererer, dør pasienten ikke umiddelbart, men i fravær av behandling utvikler sekundære hemodynamiske sykdommer veldig raskt. Pasientens hjerte-og karsykdommer reduserer signifikant kompensasjonsmulighetene i kardiovaskulærsystemet og forverrer prognosen.

Diagnose av lungeemboli

Diagnosen av PE er den viktigste oppgave - å lokalisere blodpropper i lungekar for å vurdere graden av skade og alvorlighetsgraden av hemodynamiske, identifiserer kilden til tromboembolisme for å forebygge tilbakefall.

Kompleksiteten i diagnosen av PE krever at slike pasienter er til stede i spesialutviklede vaskulære enheter som har størst mulighet for spesiell forskning og behandling. Alle pasienter med mistanke om PE har følgende undersøkelser:

 • nøye innsamling av anamnese, vurdering av risikofaktorer for DVT / PE og kliniske symptomer
 • generelle og biokjemiske analyser av blod, urin, studie av gassammensetningen av blod, koagulogram og studiet av D-dimer i blodplasma (metode for diagnostisering av venøs trombi)
 • EKG i dynamikk (unntatt myokardinfarkt, perikarditt, hjertesvikt)
 • Røntgen av lungene (for å utelukke pneumothorax, primær lungebetennelse, svulster, ribbeinfrakturer, pleurisy)
 • ekkokardiografi (for påvisning av økt trykk i lungearterien, overbelastning av høyre hjerte, trombi i hjertehulene)
 • scintigrafi av lungene (et brudd på perfusjon av blod gjennom lungevevet indikerer en reduksjon eller mangel på blodstrøm på grunn av PE)
 • Angiopulmonografi (for presis bestemmelse av lokalisering og størrelse av trombus)
 • UZDG vener av nedre ekstremiteter, kontrasterende flebografi (for å identifisere kilden til tromboembolisme)

Behandling av lungeemboli

Pasienter med PE er plassert i intensivavdelingen. I akutt tilstand er pasienten fullstendig i intensiv omsorg. Videre behandling av PE er rettet mot normalisering av lungesirkulasjonen, forebygging av kronisk pulmonal hypertensjon.

For å hindre gjentakelse av PE, er det nødvendig med streng strenge hvilerom. For å opprettholde oksygeninntak, blir oksygen kontinuerlig innåndet. Massiv infusjonsbehandling utføres for å redusere blodviskositeten og opprettholde blodtrykket.

I den tidlige tiden er formålet med trombolytisk terapi angitt med sikte på maksimal rask oppløsning av trombus og gjenoppretting av blodstrømmen i lungearterien. I fremtiden brukes heparinbehandling for å hindre gjentakelse av PE. Ved hendelser av infarkt-lungebetennelse, er antibakteriell terapi foreskrevet.

I tilfeller av utvikling av massiv PE og ineffektivitet av trombolyse utfører kirurgisk kirurgisk tromboembollektomi (trombusfjerning). Kateterfragmentering av tromboembolisme brukes som et alternativ til embobektomi. Med tilbakevendende PE brukes et spesielt filter i lungearterien, den nedre vena cava.

Prognose og profylakse av lungeemboli

Ved tidlig forsyning av pasienter med fullt omsorg er prognosen for livet gunstig. Ved uttrykte kardiovaskulære og respiratoriske forstyrrelser på bakgrunn av omfattende PE overgår dødeligheten 30%. Halvparten av tilbakefallene av PE er utviklet hos pasienter som ikke fikk antikoagulantia. Tidlig korrekt utført antikoagulant terapi halverer risikoen for gjentakelse av PE.

For å forhindre tromboembolisme, tidlig diagnostisering og behandling av tromboflebitt, utnevnelse av indirekte antikoagulantia til pasienter i fare.

Tromboembolisme av pulmonal arterie konsekvens

Hva er lungeemboli? Tromboembolisme av lungearterien, uttrykt i unprofessional språk, forklares av blokkering av arterien eller dens grener i lungembolus. Et stoff som kalles embolus er ikke noe mer enn en del av en blodpropp som kan danne seg i hoftene og karene i underlivet. Korking av lungene, hjertet eller andre organer oppstår når embolet er delvis eller fullstendig løsrevet og karetets lumen er blokkert. Konsekvensene av lungeemboli er alvorlige. I 25% av det totale antallet de som er rammet av denne patologien, overlever pasientene ikke.

Klassifisering av tromboembolisme

Systematisering av lungeemboli utføres under hensyntagen til mange faktorer. Avhengig av manifestasjoner, variasjoner i løpet av sykdomsstaten, alvorlighetsgraden av PE-symptomer og andre funksjoner, og utføre gruppering.

Årsaker til tromboembolisme

Det er mange årsaker til tromboembolism i lungearterien. Men alle av dem, på en eller annen måte, strømmer fra flere hovedkilder til en patologisk tilstand.

Hovedårsakene til lungeemboli:

 • Oksygen sult.
 • Økning i viskositeten av blodstrømmen.
 • Økt koagulasjon av blodmassen.
 • Stagnerende fenomener av blodsubstansen i årene.
 • Systemiske inflammatoriske prosesser i venøse vegger (virale og bakterielle infeksjoner).
 • Skader på fartøyets vegg (kirurgiske inngrep endovaskulær, venøs protese).

Økningen i viskositeten til blodfluidet skyldes visse prosesser som forekommer i kroppen. Ofte resulterer slike alvorlige konsekvenser i banalt dehydrering. Et annet alvorligere helseproblem er erytrocytose.

Økningen i foldingen av blodsubstansen forklares ofte av økningen i antall fibrinogenproteiner, som er ansvarlig for denne prosessen. Blodtumorer, som polycytemi, øker nivået av erytrocytter og blodplater sterkt. Å ta visse medisiner fremmer høy koagulering av blodvæsken.

Når graviditet ofte øker trombose.

Stagnasjon av blodstrømmen i venene er observert hos personer utsatt for fedme. Diabetes mellitus fører til brudd på fettmetabolismen og avsetning av kolesterol i form av plakk på veggene i blodårene. Ofte er PE årsaken til hjertesvikt. Folk som allerede har åreknuter i underekstremitetene er utsatt for trombose. På de ivrige røykerne hele dagen er det spasmer av fartøy, med tiden fører denne skadelige vanen til sterke vaskulære forstyrrelser. Hypodynami eller obligatorisk funn i immobilisert stilling (postoperativ periode, funksjonshemning, etter infarkt og andre forhold).

Patologier som medførte emboli i lungearterien:

 • Trombose av overfladiske, indre og hule vener.
 • Intravaskulær dannelse av trombi (trombofili) i patologi av hemostase.
 • Onkologiske prosesser og som følge av blokkering av blodkar ved produkter av cellulært forfall.
 • Syndrom er antifosfolipid, kjennetegnet ved produksjon av antistoffer mot blodplatefosfolipider. Tilstanden er preget av økt trombose.
 • Sykdommer i hjerte-og luftveiene, som fører til trombose og lungeemboli.

Tromboembolisme av lungearterien forårsaker forklaring av alder. I de siste 30 årene, spesielt i fravær av spesifikke patologier, observeres ikke tromboser og relaterte konsekvenser, slik som lungeemboli. Fra hvilken det kan konkluderes med at lungeemboli refererer til konsekvensene av alderspatiologier.

Symptomer på tromboembolisme

Blant tegnene på tromboembolisme av lungearterien er det vanlig, karakteristisk for flere patologier, og spesifikk. Tromboembolisme av små grener i lungearterien har en svak eller helt asymptomatisk manifestasjon, vanligvis registrerer pasienten en liten økning i kroppstemperatur og en uopphørlig hoste.

Andre symptomer på lungeemboli:

 • Smerter i brystbenet, intensiverer med et dypt sukk.
 • Blek, cyanotisk eller grå hudfarge.
 • Utseendet til kaldt svette sammen med en klebrig svette.
 • Sterk reduksjon i blodtrykk.
 • Økt hjertefrekvens.
 • Vanskelighetsproblemer, mangel på luft, kortpustethet.
 • Comatose tilstand, besvimelse, kramper.
 • Sputum med blod under hoste oppstår med blødning.

Symptomer på lungeemboli kan være svært lik et syndrom av hjerteinfarkt, lungepatologi. I tilfeller hvor lungeemboli ikke er identifisert av noen grunn. Deretter er det sannsynligheten for overgangen til den patologiske tilstanden til kronisk med utvikling av hypertensjon (økt spenning i lungearterien). Å mistenke overgangen av lungemboli til kronisk form er mulig for dyspné, som opptrer ved enhver fysisk anstrengelse. Og også kronisk lungeemboli er vanligvis ledsaget av konstant svakhet og alvorlig tretthet.

Alle de ovennevnte symptomene på lungeemboli er ikke spesifikke. Men til tross for dette, bør de alarmerende tegnene, ligner tromboembolisme i lungearteriene, ikke legges uten oppmerksomhet. Det er presserende å ringe for nødhjelp eller å se en lege på ditt bosted. Selv om symptomene på lungeemboli ikke er bekreftet, vil det i hvert fall bli nødvendig med en diagnose for å finne ut hva som var kilden til helseavviket.

tromboembolisme-syndrom kan forårsake alvorlige komplikasjoner, inkludert kronisk økning i arterielt trykk i lungene, pulmonal eller nyresvikt, hjerteanfall, pleuritt eller lungebetennelse, lunge abscess og andre alvorlige sykdommer.

Metoder for diagnostisering av tromboembolisme

Diagnose av lungeemboli er delt inn i obligatoriske og hjelpemetoder. De obligatoriske diagnostiske tiltakene inkluderer: EKG, ekkokardiografi, røntgenstråler, scintigrafi, ultralyd av vener i nedre ekstremiteter. Tilleggsdiagnose av lungeemboli kan omfatte ileokavalgi, angiopulmonografi, måling av trykk i atria, ventrikler, pulmonal arterie.

En annen tidsbestemt metode for diagnose er samlingen av anamnese. Informasjonen fra pasienten vil på mange måter bidra til å gjøre riktig klinisk bilde. Med en klar mistanke om tromboembolisme, symptomene uttrykkes av pasienten, kan indikere graden av utvikling av sykdom, hvorfor vil avhenge av tiltak i forhold til en bestemt klinisk tilfelle av lungeemboli. Og også den personen undersøkelsen, leverte en klage, er det nyttig å få informasjon om de tidligere overførte sykdommer med kirurgi eller uten dem.

Spesielt hvis sykdommene er relaterte eller kan påvirke utviklingen av tromboembolisme.

Lung-arteriell tromboembolismaboratoriediagnostikk er effektiv, på grunn av enkelhet, tilgjengelighet av prosedyren og hastigheten for å oppnå resultatene av analysen.

Tromboembolismens syndrom i blodprøven er indikert av følgende indekser:

 • Overskudd av totalt antall leukocytter.
 • Økt akkumulering av bilirubin.
 • Øke indeksen for ESR.
 • Overdreven konsentrasjon av effektene av nedbrytning av fibrinogen i blodet av blodsubstansen.

Blant de obligatoriske diagnostiske metoder lungeemboli, den mest informative og pålitelig stativ elektrokardiogram, ekkokardiografi og angiografi. EKG spesielt når det kombineres med en blodprøve og studere samlet historie, vil sette den mest nøyaktige konklusjon, og avklare kategorier tromboembolisme tyngdekraften. Ekkokardiografi vil i sin tur bidra til å avklare alle parametrene i trombuset, og i tillegg til den spesifikke lokaliseringen. Angiografi er en spesifikk diagnostisk verktøy og lar deg få en fullstendig oversikt over fartøy for blodpropp gjenkjenning og påvisning av lungeemboli.

Perfusjonskintigrafi av åndedrettsorganer brukes som en screeningsundersøkelse. En, men scintigrafi lar deg bestemme tilstoppingen av bare hovedarteriene i lungen, for en undersøkelse av små grener, slik en metode er ikke ment. Ved hjelp av en røntgenstråle er det heller ikke mulig å nøyaktig bestemme tromboembolisdiagnosen. Denne metoden kan bare bidra til å skille PE fra andre sykdommer.

Behandling av tromboembolisme

Først av alt, når pasienten skal diagnostisere tromboembolism, må pasienten gi nødhjelp. Urgent tiltak bør rettes mot gjennomføring av resuscitativ manipulasjon.

Bestillingen av gjenopplivende tiltak for tromboembolisme (utført av medisinsk personell):

 • Pasienten skal legges i sengen eller på en flat overflate.
 • Frigjør tettheten fra klærne (løsn kragen, løs midjebåndet eller beltet i midjen).
 • Sørg for fri tilgang av oksygen til rommet.
 • Opprett et sentralt venetisk kateter, gjennom hvilket de nødvendige legemidlene administreres og blodtrykket måles.
 • Innfør intravenøst ​​antikoagulant direkte virkning av heparin ved en dose på 10.000 enheter.
 • Innfør oksygen gjennom et kateter i nesen eller bruk en oksygenmaske.
 • Pågående reopoliglyukina venøs infusjon (legemiddel gir gjenopprettelse av blodstrømmen), dopamin (en neurotransmitter hormon), antibiotika for å forhindre sepsis og andre stoffer på skjønn gjenopplivings lagene.

Deretter ble det truffet tiltak for å gjenopprette pulmonal blodtilførsel, forhindre utvikling av blodinfeksjon og dannelse av hypertensjon i lungen. Det er nødvendig å overføre til grunnleggende behandling av tromboembolisme, rettet mot resorpsjon av tromben. Syndrom av tromboembolisme av lungearteriebehandlingen er å fjerne trombosen kirurgisk. Hvis pasientens tilstand tillater det, kan du fortsette med trombolytisk terapi. Det innebærer passerer banen, og det er ikke en, mottar spesielle preparater, er effekten av dette med sikte på den totale eliminering trombobrazovany i arteriene i lungene og i hele kroppen.

Behandling av PE utføres med slike legemidler:

 • Clexane eller dets analoger.
 • Novoparin (heparin).
 • Fraxiparine.
 • Streptaza.
 • Plasminogen.

Behandling av tromboembolisme i lungearterien er ikke en rask prosess. Det viktigste er ikke å gå glipp av den dyrebare tiden og på alle mulige måter å prøve å unngå et dødelig utfall. Bedre, selvfølgelig, ikke å bringe din tilstand til katastrofale konsekvenser. Faktum er at en predisponering for dannelsen av trombi og dermed lungtromboembolisme er tilbøyelig til en bestemt kategori av mennesker. Risikogruppen inkluderer vanligvis personer som har krysset 50 års aldersgrensen, som er overvektige, som ikke har skilt seg med dårlige vaner. Slike personer må ta forebyggende tiltak mot tromboembolisme av lungens arterier.

Kjennetegn ved sykdommen

PE er ikke en uavhengig patologi. Som navnet antyder, er dette konsekvensen av trombose.

En blodpropp, rive bort fra sitt sted for dannelse, rushes gjennom et system med blodstrøm. Ofte oppstår trombi i karene til underekstremiteter. Noen ganger er det lokalisert i høyre hjerte. Trombuset passerer gjennom høyre atrium, ventrikel og går inn i den lille sirkelen av sirkulasjonen. Den beveger seg langs det eneste paret av arterier i kroppen med venøs blod - pulmonal.

En reisende trombus kalles en embolus. Han rushes til lungene. Dette er en ekstremt farlig prosess. En trombose i lungene kan plutselig blokkere lumen av grenene av arterien. Disse fartøyene er mange i antall. Imidlertid minker deres diameter. Å komme inn i et fartøy gjennom hvilket blodpropp ikke kan passere, blokkerer blodsirkulasjonen. Dette fører ofte til døden.

Hvis en pasient har koagulasjon i lungene, er konsekvensene avhengig av hvilket fartøy som er blokkert. Embolus forstyrrer normal blodtilførsel av vev og mulighet for gassutveksling på nivå av små grener eller store arterier. Pasienten utvikler hypoksi.

Sykdom alvorlighetsgrad

Tromber i lungene oppstår som følge av komplikasjoner av somatiske sykdommer, etter fødselen og driftsforholdene. Dødeligheten fra denne patologien er veldig høy. Den opptar det tredje stedet blant menneskets dødsårsaker, andre kun for kardiovaskulære plager og onkologi.

I dag utvikler PE hovedsakelig på bakgrunn av følgende faktorer:

 • alvorlig patologi;
 • komplekse kirurgiske inngrep;
 • den resulterende skaden.

Sykdommen er preget av et alvorlig kurs, en rekke heterogene symptomer, en komplisert diagnose, en høy risiko for død. Statistikk viser, på grunnlag av obduksjon, blodpropp i lungene som ikke ble rettidig diagnostisert nesten 50-80% av befolkningen døde som følge av lungeemboli.

Denne sykdommen er veldig rask. Derfor er det viktig å diagnostisere patologi raskt og riktig. Og også å gjennomføre tilstrekkelig behandling som kan redde menneskelivet.

Hvis det oppdages en trombose i lungene i tide, blir overlevelsesraten betydelig økt. Dødelighet blant pasienter som fikk den nødvendige behandlingen er ca 10%. Uten diagnostikk og tilstrekkelig terapi, når den 40-50%.

Årsaker til sykdommen

En trombose i lungene, hvor bildet er plassert i denne artikkelen, fremkommer som følge av:

 • dyp venetrombose av nedre ekstremiteter;
 • dannelse av blodpropp i et hvilket som helst område av venøsystemet.

Signifikant sjeldnere, denne patologien kan lokaliseres i venene til bukhinnen eller øvre ekstremiteter.

Risikofaktorene som tyder på utvikling av en pasient med PE er 3 provoserende tilstander. De kalles "triaden av Virchow". Dette er følgende faktorer:

 1. Redusert hastighet på blodsirkulasjonen i blodårene. Stagnerende fenomener i fartøyene. Senket blodstrøm.
 2. Økt tendens til trombose. Hyperkoagulerbarhet av blod.
 3. Traumer eller skade på venøs veggen.

Dermed er det visse situasjoner som utløser forekomsten av de ovennevnte faktorer, som et resultat av hvilken en trombus i lungene oppdages. Årsakene kan bli skjult under følgende omstendigheter.

Å senke den venøse blodstrømmen kan føre:

 • lange turer, reiser, som følge av at en person må sitte lenge i et fly, bil, tog;
 • Hospitalisering, som krever en langsiktig sengestøtte.

Hyperkoagulerbarhet kan skyldes:

 • røyking,
 • bruk av prevensjonsmidler, østrogen;
 • genetisk predisposisjon;
 • onkologi;
 • polycytemi - et stort antall erytrocytter i blodet;
 • kirurgisk inngrep;
 • graviditet.

Til traumer av venøse vegger resulterer:

 • dyp venetrombose;
 • skader på husholdningsbenet;
 • kirurgiske inngrep på underdelene.

Risikofaktorer

Leger identifiserer følgende predisponerende faktorer, hvor tromben i lungene oftest oppdages. Konsekvensene av patologi er ekstremt farlige. Derfor er det nødvendig å nøye vurdere helsen til de menneskene som har følgende faktorer:

 • redusert fysisk aktivitet;
 • alder over 50 år;
 • onkologiske patologier;
 • kirurgiske inngrep;
 • hjertesvikt, hjerteinfarkt;
 • traumatiske skader;
 • åreknuter;
 • bruk av hormonelle prevensjonsmidler;
 • komplikasjoner av fødsel;
 • erythremia;
 • vektig;
 • genetiske patologier;
 • systemisk lupus erythematosus.

Noen ganger kan tromber i lungene diagnostiseres hos kvinner etter fødsel, spesielt alvorlige. Denne tilstanden er som regel preget av dannelse av en blodpropp i låret eller i kalven. Det får seg til å føle seg av smerte, feber, rødhet eller til og med hevelse. Om denne patologien skal umiddelbart rapporteres til legen, for ikke å forverre den patologiske prosessen.

Karakteristiske symptomer

For å kunne diagnostisere blodpropp i lungene i tide, bør symptomene på patologien være tydelig representert. Ekstrem forsiktighet bør gis den mulige utviklingen av denne sykdommen. Dessverre er det kliniske bildet av PE ganske forskjellig. Det bestemmes av alvorlighetsgraden av patologien, utviklingsgraden av endringer i lungene og tegn på den underliggende sykdommen som provoserte denne komplikasjonen.

Hvis det er trombose i lungene, er symptomene (obligatoriske) hos pasienten som følger:

 1. Kortpustethet, som plutselig oppsto for ukjente grunner.
 2. Det er en økning i hjertefrekvensen (i ett minutt over 100 slag).
 3. Blek hud med en karakteristisk grå tinge.
 4. Smerte syndrom, som forekommer i forskjellige deler av brystbenet.
 5. Forstyrret peristaltikk i tarmen.
 6. Skarp blodpåfylling av livmorhalsårene og solar plexus, deres hevelse er observert, aortisk pulsering er merkbar.
 7. Peritoneum er irritert - veggen er ganske spent, det er smerte under palpasjon av magen.
 8. Lyder i hjertet.
 9. Trykket minker drastisk.

Hos pasienter som har trombose i lungene, er symptomene ovenfor tilstede. Imidlertid er ingen av disse symptomene spesifikke.

I tillegg til obligatoriske tegn kan følgende forhold utvikles:

 • feber,
 • hoste opp blod;
 • besvimelse;
 • smerte i brystbenet;
 • oppkast;
 • konvulsiv aktivitet;
 • væske i brystbenet;
 • koma.

Sykdomstrøm

Siden patologi refererer til svært farlige sykdommer som ikke utelukker døden, er det nødvendig å se nærmere på de fremvoksende symptomene.

I utgangspunktet utvikler pasienten kortpustethet. Dens utseende er ikke foran noen tegn. Årsakene til manifestasjonen av angstsymptomer er helt fraværende. Kortpustethet opptrer ved utånding. Det er preget av en stille lyd ledsaget av en rustende nyanse. I dette tilfellet er det hele tiden til stede.

I tillegg til dette er PE ledsaget av økt forekomst av hjertesammensetninger. Lytter fra 100 slag og opp i ett minutt.

Det neste viktige tegn er et sterkt fall i blodtrykket. Graden av reduksjon av denne indikatoren er omvendt proporsjonal med alvorlighetsgraden av sykdommen. Jo lavere trykket faller, jo mer alvorlige patologiske forandringer utløses av PE.

Smertefulle følelser avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen, volumet av skadede kar og nivået på forstyrrelser som har oppstått i kroppen:

 1. Smerter bak brystbenet, som har et akutt, forstyrrende tegn. Dette ubehag karakteriserer blokkering av arterien stammen. Smerter oppstår som et resultat av å klemme nerveendene på fartøyets vegg.
 2. Stenokardial ubehag. Smerten klemmer seg. Det er lokalisert i hjertet av hjertet. Ofte gir i skulderbladet, hånden.
 3. Smertefullt ubehag gjennom brystbenet. En slik patologi kan karakterisere komplikasjonen - et lungeinfarkt. Ubehag er sterkt forbedret med enhver bevegelse - dyp pusting, hoste, nysing.
 4. Smerter under ribbeina til høyre. Signifikant mindre ubehag kan oppstå i leverområdet, dersom pasienten har trombi i lungene.

I fartøyene er det ikke nok blodsirkulasjon. Dette kan provosere en pasient:

 • uhyggelig hiccough;
 • spenning i magen i magen;
 • parese av tarmen;
 • bulging av store årer på nakken, bena.

Overflaten på huden blir blek. Ofte utvikler ashy eller gråvann. Deretter er det mulig å feste de blå leppene. Det siste tegn forteller om massiv tromboembolisme.

Noen ganger hører pasienten en karakteristisk støy i hjertet, arytmi oppdages. I tilfelle av lungeinfarkt er hemoptysis mulig, kombinert med skarp smerte i brystet og en ganske høy temperatur. Hypertermi kan observeres i flere dager, og noen ganger enda en og en halv time.

Hos pasienter som har trombose i lungen, kan det forekomme abnormiteter i blodsirkulasjonen i hjernen. Slike pasienter er ofte tilstede:

 • besvimelse;
 • kramper;
 • svimmelhet;
 • koma;
 • hikke.

Noen ganger kan tegn på nyresvikt, i akutt form, bli med i den beskrevne symptomatologien.

Komplikasjoner av lungeemboli

Ekstremt farlig er en patologi der en trombose er lokalisert i lungene. Konsekvensene for kroppen kan være svært varierte. Det er komplikasjonen som oppstår som bestemmer løpet av sykdomsforløpet, pasientens kvalitet og forventet levetid.

De viktigste konsekvensene av PE er:

 1. Kronisk økt trykk i lungekarrene.
 2. Lungeinfarkt.
 3. Paradoksal emboli i karene i en stor sirkel.

Men ikke alt er så trist hvis blodpropper i lungene diagnostiseres i tide. Prognosen, som nevnt ovenfor, er gunstig dersom pasienten får tilstrekkelig behandling. I dette tilfellet er det stor sjanse for å minimere risikoen for ubehagelige konsekvenser.

Nedenfor er de viktigste patologiene diagnostisert av leger som følge av en komplikasjon av PE:

 • pleuritt;
 • lungeinfarkt;
 • lungebetennelse;
 • empyema;
 • lungens abscess;
 • nyresvikt
 • pneumothorax.

Tilbakevendende PE

Denne patologien kan gjentas hos pasienter flere ganger gjennom livet. I dette tilfellet er det en tilbakevendende form for tromboembolisme. Ca 10-30% av pasientene som en gang har hatt en slik sykdom, er utsatt for gjentatte episoder av PE. En pasient kan ha et annet antall anfall. I gjennomsnitt varierer deres antall fra 2 til 20. Mange av episodene av patologi som overføres er blokkering av små grener. Senere fører denne patologien til embolisering av store arterier. Massiv PE er dannet.

Årsakene til utviklingen av en tilbakevendende form kan være:

 • kronisk patologi av respiratoriske, kardiovaskulære systemer;
 • onkologiske sykdommer;
 • kirurgiske inngrep i magen.

Dette skjemaet har ikke klare kliniske tegn. Den er preget av en slettet strøm. Det er veldig vanskelig å korrekt diagnostisere denne tilstanden. Ofte er ikke-uttrykt symptomatologi tatt for tegn på andre sykdommer.

Gjentatt PE kan manifesteres ved følgende forhold:

 • vedvarende lungebetennelse, som oppstår av en ukjent grunn
 • besvimelse;
 • pleurisy, som varer i flere dager;
 • angrep av kvelning;
 • kardiovaskulær sammenbrudd;
 • kortpustethet;
 • økt hjertefrekvens;
 • forhøyet temperatur, ikke eliminert av antibakterielle legemidler;
 • hjertesvikt, i fravær av kronisk patologi av lungene eller hjertet.

Denne sykdommen kan føre til følgende komplikasjoner:

 • emfysem i lungene;
 • pneumosklerose - lungevev erstattet av en bindevev
 • hjertesvikt;
 • hypertensjon av lungene.

Gjentatt PE er farlig fordi enhver etterfølgende episode kan føre til døden.

Diagnose av sykdommen

Ovennevnte symptomatologi, som allerede nevnt, er ikke spesifikk. På grunnlag av disse tegnene er det derfor umulig å diagnostisere. Men med PE er det nødvendigvis 4 karakteristiske symptomer:

 • kortpustethet;
 • takykardi - en økning i hjertesammensetninger;
 • smerte i brystet;
 • rask pusting.

Hvis pasienten ikke har disse fire tegnene, har han ikke tromboembolisme.

Men ikke alt er så lett. Diagnostikk av patologi er ekstremt vanskelig. For å mistenke PE, bør vi analysere muligheten for å utvikle sykdommen. Derfor oppdager doktoren først oppmerksomheten til mulige risikofaktorer: Tilstedeværelse av hjerteinfarkt, trombose, kirurgi. Dette gjør at du kan bestemme årsaken til sykdommen, det område hvor trombosen har kommet inn i lungen.

Følgende studier er obligatoriske undersøkelser for påvisning eller utestenging av PE:

 1. EKG. Veldig informativ måte å diagnostisere. Et elektrokardiogram gir en ide om graden av alvorlighetsgraden av patologien. Hvis du kombinerer informasjonen med sykdommens historie, diagnostiseres PE med høy nøyaktighet.
 2. X-ray. Denne studien for diagnose av PE er dårlig informativ. Men det tillater en å skille sykdommen fra mange andre patologier med lignende symptomer. For eksempel fra kronisk lungebetennelse, pleurisy, pneumothorax, aorta aneurisme, perikarditt.
 3. Ekkokardiografi. Studien gjør det mulig å identifisere den nøyaktige plasseringen av trombosen, dens form, dens størrelse, volumet.
 4. Scintigrafi av lungene. Denne metoden gir legen et "bilde" av lungekarrene. Det tyder tydelig på sonene til den forstyrrede blodsirkulasjonen. Men det er umulig å oppdage et sted hvor trombi er lokalisert i lungene. Studien har en høy diagnostisk verdi bare i patologien til store fartøy. Det er umulig å identifisere problemer i små grener ved hjelp av denne metoden.
 5. Ultralyd av benene på bena.

Om nødvendig kan pasienten tildeles ytterligere forskningsmetoder.

Nødhjelp

Det bør huskes om blodpropp har kommet ut i lungene, kan symptomatologien i pasienten utvikle seg med lynhastighet. Og like raskt fører til døden. Derfor, hvis tegn på PE er tilstede, skal pasienten være helt i ro og umiddelbart ringe til et hjerteslagrom. Pasienten er innlagt på intensivavdelingen.

Nødhjelp er basert på følgende aktiviteter:

 1. Nødkateterisering av den sentrale venen og innføringen av legemidlet "Reopoliglyukin" eller glukose-novokainblanding.
 2. Intravenøs injeksjon av preparater utføres: "Heparin", "Dalteparin", "Enoxaparin".
 3. Smerteffekten elimineres av narkotiske analgetika, slik som Promedol, Fentanyl, Morin, Lexir, Droperidol.
 4. Oksygenbehandling.
 5. Pasienten får trombolytika: Streptokinase, urokinase.
 6. I tilfeller av arytmi tilkoblet følgende legemidler: "Magnesium Sulfate", "digoksin", "ATP", "Ramipril", "Panangin".
 7. Hvis en pasient administreres en sjokk reaksjon på det "Prednisolon" eller "Hydrokortison", og antispasmodika, "no-siloer", "Eufillin", "papaverin".

Metoder for å bekjempe PE

Resusciteringstiltak kan gjenopprette blodtilførselen til lungene, forhindre utvikling av pasientens sepsis, og også beskytte mot dannelsen av lungehypertensjon.

Imidlertid må pasienten fortsette behandlingen etter å ha gitt førstehjelp. Kampen mot patologi er rettet mot å forhindre tilbakefall av sykdommen, fullstendig opptak av blodpropp.

Til nå er det to måter å eliminere trombi i lungene. Metoder for behandling av patologi er som følger:

 • trombolytisk terapi;
 • kirurgisk inngrep.

Trombolytisk terapi

Narkotikabehandling er basert på slike medisiner som:

 • "Heparin";
 • "Streptokinase";
 • "Fraksiparin";
 • vevsplasminogenaktivator;
 • "Urokinase."

Slike rusmidler tillater deg å oppløse trombi og forhindre dannelsen av nye blodpropper.

Legemidlet "heparin" administreres til pasienten intravenøst ​​i 7-10 dager. På samme tid må du nøye overvåke blodkoagulasjon. 3-7 dager før behandlingens slutt foreskrives pasienten ett av følgende legemidler i tablettform:

Kontroll av blodkoagulasjon fortsetter. Inntaket av de foreskrevne tabletter varer (etter overført PE) i ca 1 år.

Legemidlene "Urokinase", "Streptokinase" administreres intravenøst ​​gjennom dagen. Slike manipulasjoner gjentas en gang i måneden. Vevaktivatoren til plasminogen brukes også intravenøst. En enkelt dose bør administreres i flere timer.

Trombolytisk terapi utføres ikke etter kirurgiske inngrep. Det er også forbudt i tilfelle av patologier som kan bli komplisert ved blødning. For eksempel, magesår. Fordi trombolytiske stoffer kan øke risikoen for blødning.

Kirurgisk behandling

Dette spørsmålet er kun oppdratt når et stort område påvirkes. I dette tilfellet er det nødvendig å raskt fjerne lokalisert trombus i lungene. Behandling anbefales som følger. En spesiell trombus fjernes fra fartøyet. Denne operasjonen gjør det mulig å eliminere hindringen i blodstrømmen.

Kompleks kirurgisk inngrep utføres dersom store grener eller en arterie stamme er tilstoppet. I dette tilfellet er det nødvendig å gjenopprette blodstrømmen til nesten hele området av lungen.

Forebygging av lungeemboli

Sykdom av tromboembolitet har en tilbakevendende effekt. Derfor er det viktig å ikke glemme spesielle forebyggende tiltak som kan beskytte mot gjentatt utvikling av alvorlig og formidabel patologi.

Slike tiltak er ekstremt viktige for personer som har stor risiko for å utvikle denne patologien. Denne kategorien inkluderer:

 • over 40 år;
 • led av et slag eller et hjerteinfarkt;
 • som har overvekt;
 • Anamnesen som inneholder en episode av dyp venetrombose eller PE;
 • postoperative operasjoner på brystet, beina, bekkenorganene, magen.

Forebygging inkluderer ekstremt viktige aktiviteter:

 1. Ultralyd av benene på bena.
 2. Regelmessig injeksjon av "heparin", "fraksiparin" eller injeksjon av reopoliglyukin i blodåren under huden.
 3. Påføring av tette bandasjer på bena.
 4. Pressurisering av crural vener med spesielle mansjetter.
 5. Bandasje de store årene.
 6. Implantering av cava filtre.

Sistnevnte metode er en utmerket profylakse for utvikling av tromboembolisme. I dag har en rekke cava filtre blitt utviklet:

På samme tid, husk at en slik mekanisme er ekstremt vanskelig å etablere. Feil innført cava filter blir ikke bare en pålitelig forebygging, men det kan føre til økt risiko for trombose og påfølgende utvikling av PE. Derfor bør denne operasjonen bare utføres i et velutstyrt medisinsk senter, utelukkende av en kvalifisert spesialist.

Symptomer på tromboembolisme i lungearterien

Tromboembolisme i lungearterien har ikke et klart bilde, siden ekspresjonen kan variere avhengig av kroppstilstanden og naturen til obtureringsprosessen. Denne sykdommen er dødelig farlig: mot en bakgrunn av en stabil tilstand hos pasienten kan det være en rekke plutselige og alvorlige symptomer som fører til dødelig utgang på mindre enn 10-15 minutter.

tromboembolisme pulmonal arterie har de viktigste symptomene som indikerer tilstedeværelsen av eventuelle negative fenomener i kardiovaskulærsystemet og i lungene.

Slike symptomer inkluderer:

 1. En skarp smerte i brystet.
  Smerte symptomet kan oppstå plutselig, og kan starte på forhånd, i form av økt smerte i brystet området. Ofte klager pasienter på ubehagelige opplevelser, som om noen "klemmer" thoraxen.
 2. Hjertebanken.
  Takykardi oppstår alltid plutselig. Vanligvis er det ledsaget av økt trykk. Trykket kan være ujevnt, det er forskjellige indikatorer på begge hender. Forresten øker trykket "hopp", så du må regelmessig måle blodtrykket til venstre og høyre.
 3. Pusteproblemer.
  Kortpustethet eller puste etter type astma kan oppstå umiddelbart etter at pasienten har følt brystsmerter. Slike pasienter kan ikke stå og sitte jevnt. De begynner å sterkt bøye ryggen og bøye seg over "hjulet". Ved innånding er det mye smerte, ofte akutt. Dette symptomet indikerer behovet for akutt gjenopplivning, fordi det ikke kan presiseres at dette er blokkering eller spastisk fenomen.
 4. Økning i temperatur.
  Tromboembolisme i lungearterien følger ofte med en temperaturstigning. Tilstedeværelsen av en "vandrende" trombus kan også forårsake en økning i temperaturen. Imidlertid klager pasienten i de fleste tilfeller først og fremst på en generell ulempe. En økning i temperatur indikerer patologiske prosesser i både vener og lunger.
 5. Ekstern støy under auskultasjon.
  Normalt inkluderer ikke auskultasjon fremmede lyder og raler. Tromboembolisme i lungearterien er preget av tilstedeværelse av ekstern støy, som for eksempel friksjon eller "våt" hvesning i lungene. Arrytmi er også tydelig hørbar. I mange tilfeller er det vanskelig for pasienten å ta dypt pust, slik at disse forsøkene i beste grad gir ubehag.
 6. kollaps.
  I alvorlige og forsømte tilfeller forårsaker tromboembolisme i lungearterien en farlig komplikasjon - kollaps. Med denne tilstanden reduseres hjertefunksjonen og blodtrykket kraftig - en alvorlig bradykardi oppstår. Parallelt er det slike negative faktorer som oksygen sult av alle organer og vev, en nedgang i metabolisme opp til tap av bevissthet og koma. Hjernen opplever den sterkeste oksygenmangel, og dette medfører i sin tur mange farlige konsekvenser.

Årsaker til tromboembolisme i lungearterien.

Den vanligste årsaken til tromboembolisme er tromboflebitt. Derfor bør enhver pasient som lider av tromboflebitt være oppmerksom på mulige farer. Meget farlig er at tromboflebitt, der trombi er mobil eller delvis mobil. Bevegelse av en trombose gjennom den venøse sengen kan føre til blokkering av lunge- og hjerteår og kar.

Trombose kan forekomme mot en bakgrunn av mange faktorer: ekstern og intern. Eksterne faktorer er den eksterne effekten på venene (skader, skader). Interne faktorer er et brudd på den hormonelle bakgrunnen og arbeidet i blodkoagulasjonssystemet.
Også tromboembolisme av lungearterien kan forekomme mot bakgrunnen av andre sykdommer som reduserer blodsirkulasjonen, for eksempel aterosklerose.

Akkumulering av grovt spredte proteiner i blodet kan også føre til fortykning av blodet og et brudd på dets filtrering.

Diagnose av lungeemboli

Tromboembolisme av lungearterien er diagnostisert med et kardiogram. Denne undersøkelsen kan imidlertid bare indikere tilstedeværelsen av en eller annen form for funksjonsfeil, men det kan ikke gi et klart bilde. Videre, hvis spørsmålet gjelder tilstanden til lungearteriene og, spesielt, tilstedeværelsen av lungeemboli.

Brystrøntgen kan også være uinformativ i en slik sykdom. Det er best å bruke en mer moderne metode for å diagnostisere tromboembolisme, nemlig en CT-skanning. En slik metode, selv om den er kostbar, gir det et klart bilde av sykdommens tilstedeværelse, dens fremgang. Basert på informasjonen som er oppnådd som følge av tomografi, er det mulig å lage visse prognoser for fremtiden og å rette behandlingen av tromboemboli i riktig retning.

Det finnes en slik metode som scintigrafi, som er basert på innføringen i kroppen av spesielle kontrastradioreparasjoner. Denne metoden er informativ og relativt billig. I prosessen med scintigrafi, kan du få viktig informasjon om tilstedeværelsen av trombi, små koagulasjoner eller til og med tumorøse tumorer. Denne metoden bør imidlertid utføres med største forsiktighet: det er svært viktig å velge riktig dosering av radioaktive preparater.

Tromboembolisme i lungearterien har blodlaboratorietester som ligner tromboflebitt. Det er en signifikant økning i antall blodplater og leukocytter, COE akselererer omtrent 2 ganger den normale frekvensen. Alle blodprøver som utføres for å bestemme tidspunktet for blodkoagulasjon indikerer en meget rask dannelse av blodpropp. Koagulogramindikatorer er alltid over normale. Deres biokjemiske indekser, ville det være ønskelig å merke skiftet av proteinfraksjoner mot en økning i antall grovt spredte proteiner. Også i blodet vises C-reaktivt protein - en åpenbar harbinger av den inflammatoriske prosessen. Generelt er tromboembolismen i pulmonal arterien preget av en storskala biokjemisk avvik fra normen.

Tromboembolisme av lungearterien: behandling

Tromboembolisme i lungearterien er en svært farlig sykdom.

I kritiske tilstander, når pasientens liv er aktuelt, er intensiv terapi primært brukt til å returnere pasienten til normale livsprosesser.

Det neste trinnet er restaureringen av normal blodstrøm i lungene og gjennom hele kroppen som en helhet, samt hindre ytterligere brudd.

Tromboembolisme av lungearterien behandles både kirurgisk og konservativt. Hvis pasientens tilstand er relativt stabil, er det ved hjelp av moderne typer kirurgiske inngrep mulig å fjerne en trombus vellykket og uten skade på kroppen. Nye intravaskulære operasjoner tillater utvinning av trombus fra arteriene med minimal risiko for pasienten.

Som en konservativ behandling brukes fibrinolytika. Disse legemidlene i visse doser brukes intravenøst, de fremmer lys av blodpropper og forhindrer patologisk koagulering av blod. Etter noen dager, avhengig av indeksene av laboratorieblodprøver, foreskrives pasienten heparin. Heparin har en god fibrinolytisk effekt, det er et utmerket forebyggende middel som bidrar til å opprettholde en positiv dynamikk i behandlingen.

Konsekvensene av pulmonal arteriesykdom.

Tromboembolisme (blokkering av lungearterien) kan føre til en rekke negative konsekvenser. For å unngå tilbakefall og komplikasjoner må man gjennomgå en jevnlig kontroll med den behandlende legen og ta en generell og biokjemisk blodprøve.

Skala-tromboembolisme, lukking av lumen i lungearterien slutter ofte i et dødelig utfall. Selv i tilfelle vellykket behandling, er det en risiko for å utvikle hjertesvikt eller hypoksi.

Det viktigste med den forferdelige komplikasjonen

Tromboembolisme av lungearterien eller PE er en plutselig komplikasjon av akutt venøs trombose av dype og overfladiske vener, samler blod fra ulike organer i menneskekroppen. Oftere påvirker den patologiske prosessen, som skaper forhold for økt trombose, de venøse karene i nedre lemmer. Imidlertid vil embolien i de fleste tilfeller manifestere seg tidligere enn symptomene på trombose dukker opp, det - alltid en plutselig tilstand.

Ved blokkering av den pulmonale stammen (eller LA grener) predisponerer ikke bare lenge forekommende kroniske prosesser, men også midlertidige problemer som oppleves av sirkulasjonssystemet i forskjellige perioder av livet (traumer, kirurgi, graviditet og fødsel...).

Noen mennesker oppfatter pulmonal arterie tromboembolisme som alltid en dødelig sykdom. Dette er virkelig en livstruende tilstand, men det flyter ikke alltid på samme måte, og har tre varianter av dagens:

 • Lynrask (super-rask) tromboembolisme - gir ingen tanker, pasienten kan gå til en annen verden om 10 minutter;
 • Akutt form - lindrer for akutt trombolytisk behandling opp til en dag;
 • Subakutt (relapsing) PE er preget av lav grad av kliniske manifestasjoner og gradvis utvikling av prosessen (lungeinfarkt).

I tillegg er de viktigste symptomene på lungeemboli (alvorlig kortpustethet, den plutselige, blå hud, brystsmerter, takykardi, blodtrykksfall) er ikke alltid er klart til uttrykk. Ofte pasientene bare rapportere smerte i den øvre høyre kvadrant, som følge av venøs kongestion og strekking av leverkapselen, cerebrale lidelser forårsaket av et fall i blodtrykket og utvikling av hypoksi, renal syndrom, hoste og hemoptysis, karakteristisk for lungeemboli, kan bli forsinket og vises bare etter noen dager (subakutt ). Men økning i kroppstemperatur kan oppstå i de første timer av sykdommen.

Gitt inkonsekvensen av kliniske manifestasjoner, ulike variasjoner i strømning og alvorlighetsgrad, så vel som Spesiell tilbøyelighet til denne sykdommen til å skjule for en annen patologi, PE krever mer detaljert vurdering (symptomer og syndrom, karakteristisk for henne). Før du begynner å studere denne farlige sykdommen, må alle som ikke har medisinsk utdanning, men har vært vitne til utviklingen av lungeemboli, vite og huske at den aller første og akutte hjelpen til pasienten består i et medisinsk teams oppfordring.

Video: Medisinsk animasjon av PE-mekanismer

Når skal du være redd for emboli?

Alvorlig vaskulær lesjon, som ofte (50%) forårsaker en pasients død - lungeemboli, tar en tredjedel av all trombose og emboli. Kvinnelige befolkningen av planeten sykdom truer til 2 ganger oftere (graviditet, hormonelle prevensjonsmidler) enn menn, er stor vekt på vekt og alder på personen, livsstil og vaner og matvaner.

Pulmonal tromboembolisme krever alltid akutt omsorg (medisinsk!) Og akutt sykehusinnleggelse på sykehuset - det er ikke noe håp om en "sjanse" ved embolisering av lungearterien. Stoppe på noen områder av lungene blod, skaper en "død sone", uten å etterlate blodtilførsel og derfor ingen makt, luftveiene, som raskt begynner å lide - lys avtar, bronkiene constrict.

Det viktigste embolognymmaterialet og skylden til PE er en trombotisk masse som løsnet fra formasjonsstedet og begynte å "gå" i blodet. Årsaken til lungeemboli og alle andre tromboemboliske tro tilstand, legge til rette for økt dannelse av blodpropp, vel, meget emboli - komplikasjoner derav. I denne forbindelse, må årsakene til overdreven dannelse av blodpropper og trombose søkes, fremfor alt, til patologien som oppstår med skade på vaskulære vegger, reduserer blodstrømmen gjennom blodstrømmen (kongestiv svikt), med blødningssykdommer (hypercoagulability)

 1. Sykdommer i blodårene i bena (arteriosklerose obliterans, thromboangiitis, åreknuter) - venøs stase, svært bidrar til dannelse av blodpropp er mer sannsynlig (80%) bidrar til utvikling av tromboemboli;
 2. Arteriell hypertensjon;
 3. Diabetes mellitus (fra denne sykdommen kan du forvente noe);
 4. Sykdommer i hjertet (vices, endokarditt, arytmier);
 5. Økt blodviskositet (polycytemi, myelom, seglcelleanemi);
 6. Onkologisk patologi;
 7. Tumorkompresjon av vaskulær bunt;
 8. Cavernous hemangiomas av enorm størrelse (stagnasjon av blod i dem);
 9. Forstyrrelser i systemet med hemostase (økt fibrinogenkonsentrasjon under graviditet og etter fødsel, hyperkoagulerbarhet som beskyttelsesreaksjon ved brudd, dislokasjoner, blåmerker av bløtvev, brannskader, etc.);
 10. Kirurgiske operasjoner (spesielt vaskulær og gynekologisk);
 11. Seng hviler etter operasjon eller andre forhold som krever langvarig sovesvikt (tvungen horisontal stilling bidrar til en senking av blodstrømmen og forutsettes for dannelsen av trombi);
 12. Giftige stoffer som produseres i kroppen (kolesterol-LDL-fraksjon, mikrobielle toksiner, immunkomplekser) eller kommer fra utsiden (inkludert komponenter av tobakkrøyk);
 13. infeksjon;
 14. Ioniserende stråling;

Løvenes andel av leverandørene av trombi i lungearterien er benens venøse kar. Stagnasjon i venene i de nedre lemmer, svekket strukturelle rammen av de vaskulære vegger, blodpropp provoserer opphopning av røde blodceller på enkelte steder (fremtiden rød trombe) og svinger benet fartøyene i fabrikken, som produserer unødvendig og meget farlig for kroppen propper som utgjør en risiko for separasjon og blokkering av lungearterien. I mellomtiden, ikke alltid, er disse prosessene forårsaket av noen alvorlig patologi: livsstil, yrkesaktivitet, dårlige vaner (! Smoking), graviditet, bruk av p-piller - disse faktorene spiller en betydelig rolle i utviklingen av en farlig sykdom.

Jo eldre personen, desto flere "prospekter" får han for PE. Dette skyldes økningen i hyppigheten av patologiske forhold med aldring av kroppen (blodsirkulasjonssystemet lider i første omgang) hos personer over 50-60 år. For eksempel en brudd på lårhalsen, som ofte forfølger alderdom, for en tiendedel av ofrene ender med massiv tromboembolisme. Hos mennesker etter 50 år er eventuelle skader, tilstander etter operasjonen alltid fulle av komplikasjoner i form av tromboembolisme (ifølge statistikk har mer enn 20% av ofrene en slik risiko).

Hvor kommer trombosen fra?

Ofte anses PE som resultat av emboli ved trombotiske masser som kommer fra andre steder. Primært kilden massive tromboembolisme LA, som i de fleste tilfeller er dødsårsaken, ses i utviklingen av en trombotisk prosess:

 • I karene i underekstremiteter og bekkenorganer. Det skal imidlertid ikke forveksles tromboembolisme, på grunn av ankomsten av den røde trombe av beinet årer (lungeemboli - en komplikasjon av akutt venøs trombose) med okklusjon av arteriene i de nedre ekstremiteter, for eksempel tilstopning av lårarterien. Femoral arterie, selvfølgelig, kan være en kilde til emboli, som vil oppstå under trombose, og de tette formasjonene som forårsaker PE, blir hevet fra beinene av beina oppover (hvor er lungene, og hvor er bena?);
 • I systemer av overlegne og dårligere vena cava.
 • Trombotisk prosess er mye mindre ofte lokalisert i høyre deler av hjertet eller i hendene.

Derfor er det klart at tilstedeværelsen av "Arsenal" av pasienten embologenic venøse tromboser, tromboflebitt og andre patologi, ledsaget av dannelse av trombotiske masser, medfører fare for at alvorlige komplikasjoner slik som tromboemboli og blir årsak, når en blodpropp løsner fra stedet for festing og begynne å migrere, dvs. det blir en potensiell "plugg for skipet" (embolus).

I andre (ganske sjeldne) tilfeller kan lungearterien selv bli et sted for blodpropp - da sier de om utviklingen primær trombose. Den stammer direkte fra lungearterien, men er ikke begrenset til en liten patch, men har en tendens til å fange hovedstammen, som danner symptomer på lungehjerte. Lokal arteriell trombose kan skyldes endringer i vaskulære vegger av den inflammatoriske, aterosklerotiske, dystrofiske naturen som forekommer i den givne sonen.

Men hva om det går av seg selv?

Trombotiske masser, ved å blokkere bevegelsen av blod i lungekaret, kan provosere den aktive dannelsen av trombi rundt embolus. Hvor raskt dette objektet vil ta form og hva dets oppførsel vil være - avhenger av forholdet mellom koagulasjonsfaktorer og det fibrinolytiske systemet, det vil si, Prosessen kan gå på to måter:

 1. Med overvekt av koagulasjonsfaktoraktivitet, vil embolus forsøke å vokse til endotelet. I mellomtiden kan det ikke sies at denne prosessen alltid er irreversibel. I andre tilfeller er resorpsjon (reduksjon i volumet av trombus) og gjenoppretting av blodstrøm (rekanalisering) mulig. Hvis en slik hendelse oppstår, kan det forventes om 2-3 uker fra sykdomsutbruddet.
 2. Høy aktivitet av fibrinolyse, tvert imot, vil fremme den raskeste oppløsningen av tromben og fullføre frigjøring av blodkarets lumen.

Selvfølgelig vil alvorlighetsgraden av den patologiske prosessen og dens utfall avhenge av størrelsen på embolien og hvor mye de har i lungearterien. En liten emboliserende partikkel, fast et sted i den grunne grenen av LA, kan ikke gi noen spesielle symptomer og endrer ikke signifikant pasientens tilstand. En annen ting - en stor tett formasjon som lukket et stort fartøy og slått av en betydelig del av arteriell kanal fra sirkulasjonen, vil trolig føre til utvikling av et voldelig klinisk bilde og kan forårsake pasientens død. Disse faktorene danner grunnlaget for klassifisering av pulmonal emboli ved kliniske manifestasjoner, hvor skille mellom:

 • Ikke-massiv (eller liten) tromboembolisme - ikke mer enn 30% av arteriebunnsvolumet forlater systemet, symptomene kan være fraværende, selv om hemodynamiske lidelser (moderat hypertensjon i LA) allerede er registrert når 25% er slått av
 • Mer uttalt (underdanig) blokkering ved å slå av fra 25 til 50% av volumet - så er symptomene på høyre ventrikelfeil allerede tydelig sporet;
 • Massiv lungeemboli - mer enn halvparten (50 - 75%) av lumen deltar ikke i sirkulasjonen, etterfulgt av en kraftig reduksjon i hjerteutgang, systemisk arteriell hypotensjon og utvikling av sjokk.

Fra 10 til 70% (ifølge forskjellige forfattere) er tromboembolisme i lungearterien ledsaget av et lungeinfarkt. Dette skjer i tilfeller der aksje- og segmentgrensene påvirkes. Utviklingen av et hjerteinfarkt vil trolig ta om 3 dager, og den endelige registreringen av denne prosessen vil finne sted om en uke.

Hva kan forventes fra et lungeinfarkt - det er vanskelig å si på forhånd:

 1. Med små hjerteinfarkt er lysis og revers utvikling mulig.
 2. Tilgang til infeksjonen truer utviklingen av lungebetennelse (infarkt-lungebetennelse);
 3. Hvis embolet selv blir smittet, kan det i okklusjonsområdet utvikles betennelse og utvikle en abscess som før eller senere bryter inn i pleuraen.
 4. Omfattende lungeinfarkt kan skape forhold for dannelsen av huler;
 5. I sjeldne tilfeller følges et lungeinfarkt av en komplikasjon, som for eksempel pneumothorax.

Noen pasienter som gjennomgikk et lungeinfarkt utvikler en spesifikk immunologisk respons som ligner Dressler, noe som ofte kompliserer hjerteinfarkt. I slike tilfeller er hyppig tilbakefallende lungebetennelse veldig skremmende for pasienter, da de feilaktig oppfattes som repetisjon av lungeemboli.

Gjemmer seg under masken

En rekke symptomer kan forsøke å ordne seg, men dette betyr ikke at de alle vil være likeverdige hos en pasient:

 • Takykardi (pulsfrekvensen avhenger av sykdomsform og syklus - fra 100 slag / minutt til alvorlig takykardi);
 • Smerte syndrom. Intensiteten av smerte som dens utbredelse og varighet, er meget variert: fra ubehag til uutholdelige rivning smerter i brystet, noe som indikerer emboli i stammen, eller en dagger-smerte spres gjennom brystet og ligner et hjerteinfarkt. I andre tilfeller, hvor bare små lukkede gren av lungearterien, kan smerte uklar, for eksempel en forstyrrelse av den gastrointestinale trakt, eller mangler helt. Varigheten av smertsyndromet varierer fra minutter til timer;
 • Brudd på pusten (fra mangel på luft til kortpustethet), våtpustethet;
 • Hoste, hemoptysis (senere symptomer, karakteristisk for stadiet av hjerteinfarkt);
 • Kroppstemperaturen stiger umiddelbart (i de første timene) etter okklusjon og følger sykdommen fra 2 dager til 2 uker;
 • Cyanose er et symptom oftere som følge av en massiv og underdanig form. Fargen på huden kan være blek, ha en ash fargetone eller gå til støpejern (ansikt, nakke);
 • Reduksjon av blodtrykk, utvikling av kollaps, og jo lavere blodtrykk, jo mer massive skader kan mistenkes;
 • Svimmelhet, muligens kramper og koma;
 • Skarp fylling med blod og hevelse i nerverne, en positiv venepuls - symptomene som er karakteristiske for syndromet i det "akutte lungehjertet", avdekkes i alvorlig PE.

Symptomer på lungeemboli, mens avhengig av dybden og hemodynamiske blod lidelse, kan ha varierende grad av alvorlighet, og formen på de syndromer som kan være tilstede i en pasient alene eller i bulk.

Det hyppigst observert syndromet ved akutt respiratorisk svikt (ODN), som regel begynner uten varsel av lidelsen av å puste av varierende grad av alvorlighetsgrad. Avhengig av form av PE, kan nedsatt respiratorisk aktivitet ikke være så mye kortpustethet som bare en mangel på luft. Med emboli av små grener i lungearterien, kan en episode av urimelig kortpustethet ende om noen minutter.

Ikke typisk for PE og støyende puste, ofte notert "stille kortpustethet." I andre tilfeller er det en sjelden, intermitterende pust, som kan indikere begynnelsen av cerebrovaskulære lidelser.

Kardiovaskulære syndromer, som er preget av tilstedeværelse av symptomer på ulike mangler: koronar, cerebrovaskulær, systemisk vaskulær eller "akutt pulmonal hjerte". Denne gruppen inkluderer: akutt vaskulær insuffisiens syndrom (blodtrykksfall, sammenbrudd), sirkulasjonssjokk, som vanligvis utvikler seg i den massive versjonen av PE og manifesteres av alvorlig arteriell hypoksi.

Abdominal syndrom ligner veldig sterkt en akutt sykdom i den øvre tarmkanalen:

 1. En kraftig økning i leveren;
 2. Intense smerter "et sted i leveren" (under høyre ribbe);
 3. En erctation, en hiccough, oppkast;
 4. Oppblåsthet.

Cerebralsyndrom oppstår mot bakgrunnen av akutt sirkulasjonsmangel i hjernens kar. Vanskeligheten av blodstrømmen (og i alvorlig form - cerebral ødem) bestemmer dannelsen av fokale eller efemerielle overtrengelser. Hos eldre pasienter kan PE debutere med en synkope, i stedet for å mislede legen og spørre ham: Hva er det primære syndromet?

Syndrom av "akutt pulmonal hjerte". Dette syndromet på grunn av dets raske manifestasjon kan gjenkjennes allerede i de første minuttene av sykdommen. Vanskelig å beregne pulsen, umiddelbart slått blå overkroppen (ansikt, hals, hender og andre hud, vanligvis skjult under klærne), hovne hals vener - symptomer som ikke etterlater tvil om kompleksiteten i situasjonen.

I den femte delen av pasientene i de tidlige stadier av lungeemboli hell "prøver på" masken av akutt koronar insuffisiens, som for øvrig senere (i de fleste tilfeller) det og komplisert, eller "maskert" av en annen, svært vanlig i dag og annerledes Plutselig hjertesykdom - hjerteinfarkt infarkt.

Oppregner alle tegn på PE, du kan uunngåelig komme til den konklusjon at de ikke er alle spesifikke, derfor bør de viktigste skilles fra dem: suddenness, kortpustethet, takykardi, brystsmerter.

Hvor mange til hvem er det målt...

Kliniske manifestasjoner som oppstår under den patologiske prosessen, bestemmer alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, som igjen danner grunnlaget for den kliniske klassifiseringen av PE. Dermed er tre former for alvorlighetsgraden av pasientens tilstand skilt for lungeemboli:

 1. Heavy Form preget av maksimal alvorlighet og vekt av kliniske manifestasjoner. Som regel har den alvorlige formen en hyperaktiv strøm, så det kan svært raskt (innen 10 minutter) føre til tap av bevissthet og kramper for å føre til en tilstand av klinisk død;
 2. Middels tung form Den sammenfaller med en akutt prosessforløpet, og er karakterisert ved ikke så dramatisk som lyn form, men krever imidlertid maksimal disiplin i å gi nødhjelp. Det faktum at en person har denne katastrofe kan røre opp en rekke symptomer: en kombinasjon av dyspné med takypne, hurtig puls, ikke-kritisk (enda) en reduksjon i blodtrykket, sterke smerter i brystet og høyre øvre kvadrant, cyanose (blueness) av leppene og nesevinger på bakgrunn av generell blekhet person.
 3. Lett form Pulmonal tromboembolisme med tilbakevendende sykdom kjennetegnes ikke av en så rask utvikling av hendelser. Emboli påvirker små grener, manifestert seg tregt skaper likheter med andre kroniske lidelser, men relapsing utførelse kan forveksles med noe (forverring av bronkopulmonære sykdommer, kronisk hjertesvikt). Men man bør ikke glemme at lys PE kan være et forspill til en alvorlig form med et lynkurs, så behandlingen skal være rettidig og tilstrekkelig.

Diagram: brøker av tromboembolisme, udiagnostiserte tilfeller, asymptomatiske former og dødsfall

Ofte, fra pasienter som har gjennomgått PE, kan du høre at de "har funnet kronisk tromboembolisme." Snarere pasienter har en mild form i tankene med relapsing sykdom, som er kjennetegnet ved forekomsten av tilbakevendende angrep av åndenød med svimle, kort av smerte i brystet og moderat takykardi (vanligvis opp til 100 slag / min). I sjeldne tilfeller er et kort bevissthetstap mulig. Som regel pasienter med denne formen for lungeemboli, anbefalinger fikk selv når sin debut: slutten av livet de bør være under tilsyn av en lege og stadig ta trombolytisk behandling. I tillegg, ved den mest tilbakevendende former og kan vi forvente en rekke uheldige situasjoner: lungevev er erstattet med bindevev (pulmonal fibrose), økt trykk i lunge krets (pulmonal hypertensjon), utvikling av emfysem og hjertefeil.

Det første er et nødnummer

Hovedoppgaven til slektninger eller andre mennesker, ved en tilfeldighet til å være nær de syke - for å være i stand til raskt og fornuftig forklare kallet til den andre enden av linjeleder innså at tiden er kort. Pasienten må enkelt legges, løfte litt på hodet, men ikke forsøke å forandre det eller bringe til liv langt fra medisinske metoder.

Det som skjedde - vil forsøke å forstå legen som kom til ambulansesamfunnets nødanrop, etter å ha gjennomført en primærdiagnose som inkluderer:

 • Anamnese: plutselige kliniske manifestasjoner og tilstedeværelse av risikofaktorer (alder, kroniske kardiovaskulære og bronkopulmonare patologier, kreft, flebotrombose nedre lem skader, postoperative tilstander, langvarig eksponering for sengeleie et al.);
 • Undersøkelse: Fargen på huden (blek med gråaktig nyanse), pustens art (dyspnø), pulsmåling (hurtighet) og blodtrykk (senket);
 • Auskultasjon - aksent og bifurcering av II-tone over lungearterien, hos noen pasienter er det en III-tone (høyre ventrikulær patologisk), en frihetsstøy i pleuraen;
 • EKG - akutt overbelastning av høyre hjerte, blokkering av høyre ben av bunten.

Urgent Care tilbys av et team av leger. Selvfølgelig er det bedre, hvis det viser seg å være spesialisert, ellers (lynrask og akutt versjon av PE), må den lineære brigaden ringe ut en mer utstyrt "hjelp". Algoritmen for dens handlinger avhenger av sykdomsformen og pasientens tilstand, men definitivt - ingen, unntatt kvalifiserte helsearbeidere, burde (og ikke ha det rette):

 1. Å stoppe smertesyndromet med bruk av narkotiske og andre potente legemidler (og med PE er det et behov);
 2. Å introdusere antikoagulanter, hormonelle og antiarytmiske stoffer.

I tillegg utelukker ikke pulmonal tromboembolisme muligheten for klinisk død, derfor bør gjenopplivning ikke bare være rettidig, men også effektiv.

Etter å ha gjennomført de nødvendige tiltakene (anestesi, fjerning av sjokk, stoppe angrepet av akutt respiratorisk svikt), blir pasienten tatt til sykehuset. Og bare på strekkere, selv om det i hans tilstand har vært betydelig fremgang. Informere bruke de tilgjengelige kommunikasjonsmidler (radio, telefon) at pasienter med mistenkt lungeemboli er i veien, leger "fast" vil ikke lenger kaste bort tid på utformingen av det på venterommet - pasienten er lagt på en båre, gå direkte til Huset, hvor leger vil vente på ham, klar til å umiddelbart begynne å redde liv.

Blodtest, røntgen og mer...

Sykehusforholdene, selvfølgelig, gir mulighet for flere diagnostiske aktiviteter. Pasienten blir raskt tatt tester (generell blodprøve, koagulogram). Veldig bra, hvis laboratorietjenesten til medisinsk institusjon har evne til å bestemme nivået D-dimer - En forholdsvis informativ laboratorietest, utpekt ved diagnose av trombose og tromboembolisme.

Instrumentlig diagnose av PE inkluderer:

Elektrokardiogrammet (markerer graden av lidelse i hjertet);

 • R-graft på brystet (statusen til lungens røtter og intensiteten i det vaskulære mønsteret bestemmer sonen av emboli, avslører utviklingen av pleurisy eller lungebetennelse);
 • Radionuklidstudie (lar deg finne hvor trombosen er fast, klargjør det berørte området);
 • Angiopulmonography (gjør det mulig å klart definere emboli sonen, og, i tillegg, gjør det mulig å måle trykket i det høyre hjerte, og de lokalt administrerte antikoagulasjonsmidler eller trombolytiske midler);
 • Datatomografi (avslører plasseringen av trombus, iskemi-områder).
 • Selvfølgelig, bare godt utstyrt med spesialiserte klinikker har råd til å velge den mest hensiktsmessige forskningsmetoder, andre bruker de som har en (et elektrokardiogram, R-graphy), men det gir ikke grunn til å tro at pasienten vil stå uten hjelp. Om nødvendig vil han bli overført til et spesialisert sykehus.

  Behandling uten forsinkelse

  Legen, i tillegg til å lagre en persons liv påvirket av PE, setter seg en annen viktig oppgave - så mye som mulig for å gjenopprette blodbanen. Selvfølgelig var det veldig vanskelig å gjøre "som det var", men håpet er ikke tapt av Aesculapius.

  For behandling av lungeemboli på sykehus starte umiddelbart, men bevisst, prøver så snart som mulig for å oppnå forbedring av pasientens tilstand, fordi det påvirker fremtidsutsiktene.

  Det første stedet i antall terapeutiske tiltak tilhører trombolytisk terapi - pasient som fibrinolytiske midler: streptokinase, vevsplasminogenaktivator, urokinase, streptazu og direkte antikoagulanter (heparin, fraksiparin) og indirekte (fenilin, warfarin). I tillegg til hovedbehandlingen utføres støttende og symptomatisk terapi (hjerte glykosider, antiarytmika, antispasmodik, vitaminer).

  Hvis årsaken til trombose embalogennogo ble åreknuter, da, som forebygging av tilbakevendende episoder, er det tilrådelig å utføre perkutan implantering av en paraply filter i den nedre vena cava.

  Når det gjelder kirurgisk behandling - trombektomi, kjent som Trendelenburg-operasjonen og utført med massive blokkeringer av lungekroppen og hovedgrenene til LA, innebærer det noen vanskeligheter. Først fra begynnelsen av sykdommen før operasjonen må ta noe tid, og for det andre, den type inngrep med kardiopulmonal bypass, og, for det tredje, er det underforstått at slike behandlinger ikke bare krever dyktighet fra leger, men også et velutstyrt klinikken.

  I mellomtiden håper på behandling, pasienter og deres familier trenger å vite at en og to alvorlighetsgrad gir en god sjanse i livet, men en massiv blodpropp med alvorlig, dessverre, er ofte årsaken til død, hvis betimelig (!) Vil ikke bli avholdt trombolytisk og kirurgisk behandling.

  Anbefalinger for resten av livet

  Pasienter som overlevde PE, mottar anbefalinger ved uttak fra sykehuset. Dette er - livslang trombolytisk behandling, valgt individuelt. Kirurgisk profylakse består i etablering av klipper, filtre, påføring av U-formede sømmer på den nedre vena cava og andre.

  Pasienter som allerede er i faresonen (ben vaskulær sykdom, annen vaskulær sykdom, hjertesykdom, lidelser i det hemostatiske system), som en regel, er allerede klar over de mulige komplikasjoner av den underliggende sykdom, derfor passere den nødvendige undersøkelse og forebyggende behandling.

  Vanligvis lytter de på råd fra en lege og gravide, selv om de som er utenfor denne tilstanden og tar p-piller, ikke alltid tar hensyn til bivirkningene av legemidlene.

  En egen gruppe består av mennesker som, uten å klage over ubehag, men med den ekstra vekten, i en alder av 50, en stor røyking erfaring, fortsetter å føre et normalt liv, og å tenke at de ikke var i fare, har de ikke ønsker å høre om de PE, anbefalingene er ikke oppfatter, dårlige vaner gir ikke opp, ikke sett deg ned på en diett....

  Vi kan ikke gi noen universelle råd til alle mennesker som er redd for lung tromboembolisme. Skal jeg ha en kompresjonskjole? Skal jeg ta antikoagulantia og trombolytika? Må jeg installere cava filtre? Alle disse problemene må løses, ut fra den underliggende patologien, som kan føre til økt trombusdannelse og koagulasjonslysis. Jeg ønsker at alle leserne skal tenke: "Har jeg forutsetningene for denne farlige komplikasjonen?". Og gikk til legen...

  Les Mer Om Fartøyene