Gjennomgang av pulmonal emboli: hva er det, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er lungeemboli (forkortet PE), som fører til utvikling. Hvordan er denne sykdommen manifestert og hvor farlig, hvordan å behandle den.

Ved tromboembolisme i lungearterien okkluderer en okklusjon av en arterie et venøst ​​blod fra hjertet til lungene for anrikning med oksygen.

Emboli kan være forskjellig (for eksempel gass - når beholderen er forseglet med en luftboble, bakteriell - lukking av lumen blodpropp mikroorganismer). Vanligvis er lumen i lungearteriene blokkert av en trombus dannet i venene på beina, hendene, bekkenet eller hjertet. Med blodstrømmen overføres denne blodproppen (embol) til en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen og blokkerer lungearterien eller en av dens grener. Dette forstyrrer blodstrømmen i lungene, noe som fører til at oksygen utveksles for karbondioksid.

Hvis tromboembolismen i lungearterien er alvorlig, mottar menneskekroppen lite oksygen, noe som forårsaker kliniske symptomer på sykdommen. Med en kritisk mangel på oksygen er det en umiddelbar fare for menneskelivet.

TEAL behandles av leger av ulike spesialiteter, inkludert kardiologer, hjertekirurger, anestesiologer.

Årsaker til PE

Patologi utvikles som følge av dyp venetrombose (DVT) i bena. En trombose i disse årene kan komme av, overføres til lungearterien og blokkere den. Årsakene til dannelsen av trombose i karene beskriver triaden av Virchow, som tilhører:

 1. Forstyrrelse av blodstrømmen.
 2. Skade på vaskemuren.
 3. Økt blodkoagulasjon.

1. Forstyrrelse av blodstrømmen

Hovedårsaken til forstyrrelser i blodstrømmen i benene på beina er mangelen på mobilitet hos personen, noe som fører til stagnasjon av blod i disse karene. Vanligvis er dette ikke et problem: så snart en person begynner å bevege seg, øker blodstrømmen, og trombi dannes ikke. Langvarig immobilisering fører imidlertid til en betydelig forverring i blodsirkulasjonen og utvikling av dyp venetrombose. Slike situasjoner oppstår:

 • etter et slag
 • etter operasjon eller skade;
 • med andre alvorlige sykdommer som forårsaker en persons lyveposisjon
 • for lange flyreiser i et fly, reiser i bil eller tog.

2. Skade på vaskemuren

Hvis fartøyets vegg er skadet, kan lumen hans innsnevres eller blokkeres, noe som fører til dannelse av en trombus. Blodkar kan bli skadet i skader - med beinfrakturer, under operasjoner. Inflammasjon (vaskulitt) og visse medisiner (for eksempel legemidler som brukes til kjemoterapi i kreft) kan skade kargenes veggen.

3. Økt blodkoagulasjon

Tromboembolisme i lungearterien utvikler seg svært ofte hos personer med sykdommer der blodet er krøllet lettere enn normalt. Slike sykdommer inkluderer:

 • Maligne neoplasmer, bruk av kjemoterapeutiske stoffer, strålebehandling.
 • Hjertesvikt.
 • Trombofili er en arvelig sykdom hvor menneskelig blod har en økt tendens til å danne blodpropper.
 • Antiphospholipid syndrom er en sykdom i immunsystemet, noe som medfører en økning i blodets tetthet, noe som gjør det lettere å danne blodpropper.

Andre faktorer som øker risikoen for lungeemboli

Det er andre faktorer som øker risikoen for å utvikle PE. Til dem tilhører:

 1. Alder over 60 år.
 2. Tidligere led dyp venetrombose.
 3. Å ha en slektning som tidligere hadde en dyp venetrombose.
 4. Overvekt eller fedme.
 5. Graviditet: Risikoen for PE øker til 6 uker etter fødsel.
 6. Røyking.
 7. Kvittering av p-piller eller hormonbehandling.

karakteristiske symptomer

I tromboembolismen i lungearterien er symptomene som følger:

 • Smerte i brystet, vanligvis akutt og forverret med dyp pusting.
 • Hoste med blodig sputum (hemoptyse).
 • Kortpustethet - En person kan ha problemer med å puste selv i ro og med mosjon, dyspnø forverres.
 • Økning i kroppstemperatur.

Avhengig av mengden av okkludert arterie og pulmonalt vev hvor blodstrømmen er forstyrret, vitale tegn (blodtrykk, hjertefrekvens, oksygenmetning, og respirasjonsfrekvens) kan være normal eller unormal.

Klassiske tegn på PE inkluderer:

 • takykardi - økt hjertefrekvens;
 • tachypnea - økt respiratorisk frekvens
 • reduksjon av oksygenmetning, noe som fører til cyanose (hud og slimhinne endrer seg til blått);
 • hypotensjon - blodtrykksfall.

Videreutvikling av sykdommen:

 1. Kroppen prøver å kompensere for mangel på oksygen ved å øke frekvensen av hjerteslag og puste.
 2. Dette kan forårsake svakhet og svimmelhet, siden organer, spesielt hjernen, ikke har nok oksygen til å fungere ordentlig.
 3. En stor trombose kan helt blokkere blodstrømmen i lungearterien, noe som fører til umiddelbar død av en person.

Siden de fleste tilfeller av lungeemboli skyldes trombose av karene i beina, må legene være spesielt oppmerksom på symptomene på denne sykdommen, som inkluderer:

 • Smerte, hevelse og overfølsomhet i en av de nedre lemmer.
 • Varm hud og rødhet over stedet for trombose.

diagnostikk

Diagnosen tromboembolisme er etablert på grunnlag av pasientklager, medisinsk undersøkelse og ytterligere undersøkelsesmetoder. Noen ganger er lungeemboli svært vanskelig å diagnostisere, da det kliniske bildet kan være svært variert og ligner på andre sykdommer.

For å klargjøre diagnosen:

 1. EKG.
 2. Blodprøven for D-dimer er et stoff hvis nivå økes ved tilstedeværelse av trombose i kroppen. På et normalt nivå av D-dimer er pulmonal emboli fraværende.
 3. Bestemmelse av nivået av oksygen og karbondioksid i blodet.
 4. Radiografi av thoracic hule organer.
 5. Ventilasjon-perfusjonsskanning - brukes til å studere gassutveksling og blodstrøm i lungene.
 6. Angiografi av lungearterien - Røntgenundersøkelse av lungene i lungene ved hjelp av kontrast. Ved hjelp av denne undersøkelsen er det mulig å identifisere emboli i lungearterien.
 7. Angiografi av lungearterien ved hjelp av datamaskin eller magnetisk resonansavbildning.
 8. Ultralyd undersøkelse av vener av nedre ekstremiteter.
 9. Ekkokardioskopi - ultralydsundersøkelse av hjertet.

Metoder for behandling

Valget av taktikk for behandling av lungeemboli utføres av legen på grunnlag av nærvær eller fravær av umiddelbar fare for pasientens liv.

I PE utføres behandling hovedsakelig ved hjelp av antikoagulantia - legemidler som svekker blodkoagulasjon. De forhindrer økningen i størrelsen på tromben, på grunn av hvilken kroppen sakte oppløses. Antikoagulanter reduserer også risikoen for ytterligere dannelse av blodpropper.

I alvorlige tilfeller er det nødvendig med behandling for å eliminere blodproppen. Dette kan gjøres med trombolytika (legemidler som sperrer blodpropper) eller kirurgisk inngrep.

antikoagulanter

Antikoagulantia kalles ofte blodfortynnende legemidler, men de har egentlig ikke muligheten til å fortynne blod. De påvirker faktorene for blodkoagulasjon, og dermed forhindrer den enkle dannelsen av blodpropper.

De viktigste antikoagulantia som brukes til lungeemboli er heparin og warfarin.

Heparin injiseres i kroppen ved intravenøs eller subkutan injeksjon. Dette stoffet brukes hovedsakelig i de første stadiene av PE behandling, da handlingen utvikler seg veldig raskt. Heparin kan forårsake følgende bivirkninger:

 • økt kroppstemperatur;
 • hodepine;
 • blødning.

De fleste pasienter med pulmonal tromboembolisme trenger behandling med heparin i minst 5 dager. Deretter gis de oral administrering av warfarintabletter. Effekten av dette stoffet utvikler seg langsomt, det er foreskrevet for langtidsbruk etter å ha stoppet administreringen av heparin. Dette stoffet anbefales å ta minst 3 måneder, selv om enkelte pasienter trenger lengre behandling.

Siden warfarin virker på blodkoagulasjon, må pasientene nøye overvåke effekten ved å bruke en regelmessig bestemmelse av koagulogrammet (blodprøve for folding). Disse testene utføres på poliklinisk basis.

I begynnelsen av behandlingsforløpet kan warfarin bli testet 2-3 ganger i uka, dette hjelper med å bestemme riktig dose av legemidlet. Etter det er frekvensen for å bestemme koagulogrammet omtrent 1 gang per måned.

Effekten av warfarin påvirkes av ulike faktorer, inkludert ernæring, inntak av andre legemidler, leverfunksjonen.

Symptomer, grunnleggende behandlingsmetoder og forebygging av tromboembolisme (trombose) i lungearterien

Trombose lungepulsåren (tromboembolisme) - en sykdom som oppstår på grunn av det faktum at arterien i kanalen, som er rettet mot lys, dannet trombe og blodet slutter å strømme inn i målet.

Da dette kan virke som en blodpropp blodpropp og fettavleiring i arterieveggene, som oftest er dannet i de nedre lemmer, og til slutt sette seg fast på vei til lungene.

Årsaker og risikofaktorer

Som allerede nevnt, er det viktigste Årsaken til sykdommen er en trombus (embolus), som blir et hinder i sirkulasjonssystemet. Siden embolus kan være av forskjellig art, kan de faktorer som bidrar til dens forekomst være svært forskjellig fra underernæring, slutter ved infeksjon i blodårene.

Til slutt, lungen leveres ikke med den nødvendige mengden blod, hvoretter det er oksygen sult, et trykkfall og kroppen er i sjokk.

Liste over hovedårsaker:

 • tidligere operasjon med komplikasjoner;
 • stillesittende livsstil med samtidig sengestil;
 • et slag (oppstått) eller et hjerteinfarkt;
 • fedme;
 • frakturer i regionen av hofte ledd eller tibia;
 • onkologiske og autoimmune sykdommer, som blir årsaken til høy blodkoagulasjon.

Klinikk av sykdommen: typer og symptomer

Tromboemboli forekommer ganske raskt og utvikler seg med forskjellig dynamikk. Avhengig av okklusjonsområdet og størrelsen på trombuset, du kan observere ulike symptomer:

 • årsakshastighet i pusten;
 • brystsmertsyndrom;
 • ødem i overkroppen;
 • hevelse av årer på nakken;
 • hoste opp blod;
 • rask hjertefrekvens.

I medisinsk praksis er tromboembolismen delt inn i tre hovedundertyper, avhengig av området av lungevaskulære lesjoner:

 • massive - 50% og høyere;
 • submassive - 30% -50%;
 • nonmassive - 30% eller mindre.

Komplikasjoner og konsekvenser

Tromboembolisme av lungearterien og dens grener er en av de sykdommene som krever umiddelbar inngrep av leger. Det var De to første timene etter hendelsen spiller en avgjørende rolle, og jo raskere klinisk behandling er gitt, jo mindre sjanse for et dødelig utfall.

En trombose kan også komme ut og passere gjennom hele sirkulasjonssystemet, og til slutt tette de andre blodstrømmene, noe som kan føre til enda flere problemer, som for eksempel fullstendig hjertestans, respiratorisk depresjon og andre. Så snart de første symptomene manifesterer, ring akuttmedisinske tjenester raskt, siden det er av og til at livet ditt eller livet til dine kjære vil avhenge.

diagnostikk

Det er ganske vanskelig å forutsi nøyaktig tidspunktet for sykdomsforløpet, men med konstant observasjon er det mulig å bestemme predisposisjon. Dette gjøres direkte av behandlende lege.

Hvis det er noen sirkulasjonsforstyrrelser i brystområdet Ytterligere prosedyrer og tester kan foreskrives:

 1. EKG (elektrokardiogram) - Avvik i vaskulærsystemet bestemmes. Dessverre er metoden ikke nøyaktig, og med hjelp kan man bare anta tilstedeværelse av en trombose i lungearterien.
 2. Perfusjonskintigrafi - mer avansert og moderne metode. En spesiell kontrast blir introdusert i menneskekroppen, som sprer seg gjennom sirkulasjonssystemet. Videre, ved hjelp av spesialutstyr, tas bilder og på steder der dette stoffet ikke kommer inn, er det problemer med blodtilførsel. Selv om metoden er mer avansert, men i forbindelse med tilstedeværelsen av ulike patologier i pasientens kropp, kan resultatet være falskt positivt.
 3. Kombinert metode - inkluderer samtidig ventilasjon og lungescintigrafi. Her, i tillegg til vener, blir også kontrast innført i lungene. Pasienten innhalerer stoffet som fyller alveolene, og på trombosens steder vil kontrasten ikke spre seg.
 4. Pulmonal arteriografi - Den farligste metoden, fordi kontrasten ikke blir introdusert i venen, men direkte inn i arterien. Det lar deg bestemme nøyaktig plasseringen av blodpropp så nøyaktig som mulig, men anbefales ikke for personer med svakt hjerte.

Hvordan behandle trombose i hemorrhoidnoden for å forhindre pulmonal tromboembolisme og andre komplikasjoner? Finn ut her.

Alt om posttrombotisk syndrom i nedre ekstremiteter og ikke bare leses i en annen artikkel.

Behandlingsmetoder

Behandling av trombose (embolisme), lungearterien og dens eliminering av symptomer, og de fleste andre sykdommer kan utføres som medisinske stoffer, og kirurgiske inngrep ved hjelp av en organisme.

medisiner

Medisinsk behandling omfatter bruk av smertestillende midler, samt narkotika som reduserer graden av blodpropp. Heparin eller dets analoger foreskrives, noe som forhindrer utseendet av nye blodpropper, samt en økning i de gamle. Ta medisiner kan vare opptil en uke eller til de planlagte testene viser normalisering av blodkoagulasjon.

Avhengig av situasjonen kan behandles med antikoagulantia. Denne typen legemiddel brukes i tilfeller der embolien har oppstått som følge av en tidligere operasjon.

drift

Kirurgi for pulmonal trombose Det kreves bare i de tilfellene når pasienten er på dødsgrensen. Først introduseres trombolytika, som oppløser blodproppen som dannes, og hvis medisinen ikke hjelper, begynner kirurgen å arbeide. Dessverre kan denne typen medisinering ikke brukes på personer som har gjennomgått operasjon i løpet av neste og en halv uke.

Det kan også være nødvendig med kirurgisk inngrep i disse tilfellene, når sykdommen igjen får seg til å føle seg. I dette tilfellet er et spesielt filter installert i den store venen som går i retning fra beinet til hjertet, og forhindrer passasje av de dannede blodproppene.

Noen ganger, for å redde en persons liv, er det umulig å uten direkte forstyrrelse i kroppen. I dette tilfellet Trombosen fjernes fra arterien, og blodstrømmen gjenopprettes.

For å hindre dannelsen av embolus i den postoperative perioden, samme heparin eller dextran, men begge legemidlene kan føre til blødning, så de er kun tildelt til de pasientkategorier som faller inn i risikogruppen. Ved brudd i hofteleddet er fenylin foreskrevet, og tidspunktet og metoden for påføring avhenger av kompleksiteten i sykdomsforløpet.

Når skal jeg se en lege?

Tidlig appell til leger vil bidra til å stoppe eller forhindre emboli i lungearterien. Avhengig av manifestasjonens kompleksitet kan du besøke angio-kirurg, thorax kirurg eller resuscitator.

Nødhjelp

Hasterhelsetjeneste er nødvendig hvis:

 • Blod blir spilt i det spyttede sputumet;
 • kraftig økt kroppstemperatur;
 • pusten økte;
 • du er i en usikker tilstand, hodet ditt spinner og kramper oppstår.

Finn ut mer om sykdommen fra denne videoen:

Hva er farlig og hvordan å behandle trombose av den overordnede mesenteriske arterien? Les om det for å vite sikkert.

På den kirurgiske behandlingen av dyp venetrombose i nedre ekstremiteter, les i detaljert materiale - kanskje nyttig.

forebygging

Forebyggende tiltak er primært rettet mot å forhindre forekomst av blodpropp. Når det er økt koagulering av blodet, er warfarin eller dets analoger foreskrevet. Gjennom hele legemidlets livstid gjennomgår pasienten periodiske undersøkelser som bestemmer suksess for behandlingen.

For å redusere sjansen for en trombose, kan du følge enkle regler:

 • flytte mer;
 • balansere kostholdet ditt selv eller ved hjelp av en ernæringsfysiolog;
 • med en stillesittende livsstil, minst en gang i timen, trener;
 • bestå medisinsk undersøkelse minst en gang i året (helst en gang hvert halvår);

Den beste måten å forebygge sykdom på er en tett diagnose og eliminering av alle faktorer som bidrar til forekomsten.

3 hovedårsaker til lungeemboli. VIKTIG

Tromboembolisme i lungearterien, eller PE er en av de vanligste kardiovaskulære sykdommene. Patologi uttrykkes i tilstopping av en av lungearteriene eller deres grener med blodpropp (trombi), ofte dannet i store vener av bein eller bekken. Sjelden nok, men fortsatt er det utseendet av blodpropp i høyre hjertekammer og vener på hendene.

Utenlandske kilder emboli vurderer begrepet mer grovt sett av lungeemboli og emboli, noe som tyder ikke bare den tromben, men også basert på andre partikler av materialer som har forskjellige sammensetninger, for eksempel: vev tumorer, fremmedlegemer, parasitter, etc..

Sykdommen utvikler som regel raskt, slutter ofte dessverre - fører til pasientens død. PE har det tredje stedet (etter slike patologier som iskemisk hjertesykdom og hjerneslag) blant dødsårsakene forbundet med kardiovaskulær sykdom. Den fleste patologi er funnet hos eldre. Ifølge statistikken er dødeligheten fra effekten av PE hos menn nesten en tredjedel høyere enn blant kvinner.

Sannsynligheten for død av pasienten er mulig etter PE som utviklet på grunn av kirurgisk inngrep, skader, arbeidskraft. Med tromboembolisme i lungearterien, kan behandling som startes i tid tillate en signifikant reduksjon i dødsfallet (opptil 8%).

Årsaker til utvikling av lungeemboli

Essensen av tromboembolisme er dannelsen av blodpropper og den etterfølgende hindringen av arterielle lumen.

 • Brudd på blodstrømmen. Feil i blodforsyningen oppstår som konsekvenser:
 1. åreknuter,
 2. kompresjon av blodkar ved eksterne faktorer (cyste, tumor, bein fragmenter),
 3. led i flebotrombose, og konsekvensen av dette er ødeleggelsen av venene i venene,
 4. tvunget immobilitet, som bryter med riktig operasjon av muskulære og venøse bensystemer.

I tillegg bremser bevegelsen av blod i kroppen, da dens (blod) viskositet øker. Polycytemi, dehydrering eller unormal økning i erytrocytter i blodet er faktorer som påvirker blodets viskositet.

 • Skader på innsiden av fartøyet, ledsaget av lansering av en serie blodproppreaksjoner. Endotelet kan bli skadet på grunn av proteser, installasjon av katetre, operasjoner, skader. Virale og bakterielle sykdommer forårsaker noen ganger skader på endotelet. Dette foregår av det aktive arbeidet med leukocytter, som er festet til indre veggen av fartøyet, og sårer det.
 • Også med tromboembolisme av lungearterien, kan årsaken som sykdommen kan utvikle være hemming av den naturlige prosessen med å oppløse trombi (fibrinolyse) og hyperkoagulerbarhet.
 • Langvarig immobilisering (lengre reise, den lange og tvunget sengeleie), respiratoriske og kardiovaskulære svikt, noe som resulterte i bevegelsen av blod gjennom kroppen bremser ned, er det en venøs stasis.
 • Det antas at immobilitet til og med relativt kort tid øker risikoen for en såkalt "venøs tromboembolisk sykdom".
 • Bruken av en betydelig mengde diuretika. På bakgrunn av å ta slike legemidler utvikler dehydrering blodet blir mer viskøst. Øker også intensiteten av blodproppinntaket av visse hormonelle stoffer.
 • Kreftutdanning.
 • Varicose ben. Utviklingen av denne patologien til nedre ekstremiteter bidrar til utviklingen av trombi.
 • Sykdommer ledsaget av feil metabolske prosesser i kroppen (diabetes, fedme).
 • Kirurgisk inngrep, montering av et kateter i en stor vene.
 • Skader, brudd på bein.
 • Barnelager, fødsel.
 • Alder etter 55 år, røyking etc.

Klassifisering av PE og mekanismen for utvikling av patologi

 • Massive. Denne typen PE er preget av at det påvirker mer enn halvparten av lungene. Konsekvenser - sjokk, systemisk hypotensjon (senking av blodtrykk).
 • Submassive. Det er ledsaget av en lesjon på mer enn 1/3, men mindre enn halvparten av lungene i lungene. Hovedsymptomen er høyre ventrikulær svikt.
 • Ikke i det hele tatt. Det påvirker mindre enn 1/3 lungekar. Med en lignende form for tromboembolisme i lungearterien er symptomer vanligvis fraværende.

Vi legger større vekt på patogenesen av PE. Embolisering er provosert av trombi som er i venen og holdes utilsiktet bak veggen. Atskilt fra veggen av venen, betydelig størrelse trombe eller embolisering av en liten bit av blod, sammen med bevegelsen passerer gjennom den høyre side av hjertet, så finner seg i lungearterien og lukker dens passasje. Avhengig av størrelsen på de frittstående partiklene, hvor mange er de og organismenes respons, er konsekvensene av blokkering av lumen i lungearterien variert.

Sitter fast i lumen av lungearterien, fremkaller små partikler ikke nesten ingen symptomer. Større partikler kompliserer passering av blod, noe som medfører feil gassutveksling og forekomst av oksygen sult (hypoksi). Som et resultat øker trykket i lungene, øker graden av overbelastning i høyre ventrikel betydelig, noe som kan føre til akutt svikt (ventrikulær) akutt svikt.

Klinisk bilde av sykdommen

Når lungeemboli, symptomer, patologi behandling avhenger av den initielle tilstanden i pasientens kropp, antallet og størrelsen av det okkluderte lungearterien, hastigheten av den patologiske prosess, graden av lette nye blodsykdommer. PE er preget av ulike kliniske forhold. Sykdommen kan strømme uten å gi praktisk talt ingen merkbare tegn, men det kan også føre til et plutselig dødelig utfall.

I tillegg er symptomene på PE lik de som følger med andre sykdommer i hjertet og lungene. Hovedforskjellen i symptomer med lungeemboli er deres skarpe utseende.

 • Fra kardiovaskulærsystemet:
 1. Vaskulær insuffisiens. Hun er ledsaget av senking av blodtrykk, takykardi.
 2. Akutt koronarinsuffisiens. Hun er akkompagnert av svært palpabel og med varierende varighet av smerte bak brystbenet.
 3. Akutt pulmonal hjerte (patologi, oppstår i høyre hjerteavdeling). Som regel er det typisk for en massiv versjon av PE. Det er ledsaget av rask hjertefrekvens (takykardi), mens venene i livmorhalsområdet sterkt svulmer.
 4. Akutt cerebrovaskulær insuffisiens. Karakterisert av funksjonsfeil i hjernen, utilstrekkelig blodtilførsel til hjernevæv. De viktigste symptomene - oppkast, ørelyd, bevissthetstap (ofte ledsaget av kramper), noen ganger forvirring i koma.
 • lunge:
 1. Akutt respiratorisk svikt. Det er ledsaget av uttalt dyspné, cyanotisk hud, eller en endring i fargen til askegrå, blek.
 2. Bronkospastisk syndrom. Den viktigste kjennetegn er tilstedeværelsen av tørre wheezes med fløyte.
 3. Lungeinfarkt. Han er ledsaget av kortpustethet, hoste, brystsmerter under pust, feber, hemoptyse. Med auscultasjon av hjertet ved hjelp av et stetoskop, høres karakteristisk hvesing av fuktig karakter, en svekkelse av åndedrett.
 • Feber. Økt kroppstemperatur (fra subfebrile til febril). Utvikler som et svar på inflammatoriske prosesser i lungene. Varer opptil 2 uker.
 • Abdominal syndrom. Vises på grunn av akutt hevelse i leveren. Hun er ledsaget av oppkast, bøyninger, smerte i området med riktig hypokondrium.

Diagnose av sykdommen

Det er vanskelig å diagnostisere PE fordi patologien har uspesifikke symptomer, og diagnostiske metoder er langt fra perfekte. For å ekskludere andre sykdommer er det imidlertid først og fremst vanlig å utføre en rekke standarddiagnostiske metoder: røntgen av brystbenet, EKG, laboratorieundersøkelser som involverer måling av d-dimer-nivået.

På samme tid foran en lege er ikke en lett oppgave, hvis formål - ikke bare for å finne ut tilstedeværelse av PE per se, men også for å bestemme plasseringen av blokkeringen, omfanget av skaden og pasientens tilstand i form av hemodynamikk. Kun i nærvær av de innhentede dataene er det mulig å skape et kompetent og funksjonelt program for pasientterapi.

 • Kliniske og biokjemiske blodprøver.
 • Måling av d-dimer nivået (protein i blodet etter trombus ødeleggelse). Med en tilstrekkelig indikator på d-dimer er det lav risiko for PE i pasienten. Imidlertid bør det bemerkes at etableringen av D-dimer nivået fortsatt ikke er helt nøyaktig diagnostisk metode, siden økningen i d-dimer tilsetning sannsynlige utvikling av lungeemboli kan også indikere de mange andre sykdommer.
 • EKG, eller elektrokardiografi i dynamikk. Formålet med undersøkelsen er å utelukke andre hjertesykdommer.
 • Røntgen av organene i brystbenet for å fjerne mistanker om brutte ribber, hevelse, pleurisy, primær lungebetennelse etc.
 • Ekkokardiografi, som avslører feil operasjon av hjerteets høyre ventrikel, pulmonal hypertensjon, blodpropper i hjertet.
 • Datatomografi, takket være det er mulig å oppdage tilstedeværelsen av trombi i lungearterien.
 • Ultralyd av dype vener. Det gjør det mulig å oppdage trombi som opptrer i beina.
 • Scintigrafi - oppdager ventilert, men ikke blodig lungekilde. Denne metoden er indikert i nærvær av kontraindikasjoner til CT.
 • Angiografi (kontrast røntgenundersøkelse). En av de mest nøyaktige diagnostiske metodene.

Behandling av sykdommen

Hovedoppgavene til leger i behandlingen av pasienter med lungeemboli er i gjenopplivingstiltak som har som mål å redde menneskeliv, samt maksimal mulig fornyelse av karet.

Eliminering av følgene av akutt lungeemboli trinn er å eliminere lungeemboli eller lysis (ruptur) trombus forlengelse sikkerhet (siden uten kjerne) pulmonare arterier. I tillegg forventes det å utføre symptomatiske terapeutiske tiltak for å forhindre fremveksten av konsekvensene som er dannet som et svar på nedsatt blodsirkulasjon og puste.

Konservativ behandling

Vellykket konservativ behandling av patologi består av foreskrivelse av fibronolytika eller trombolytiske midler (trombolytisk terapi - TLT) ved å sette dem gjennom et kateter inn i lungearterien. Disse stoffene er i stand til å oppløse blodpropper inne i karene på grunn av streptase som ødelegger blodtrykket. Det er derfor, noen timer etter starten av medisiner, forbedrer den generelle tilstanden til en person, og etter en dag - nesten fullstendig oppløsning av trombi.

Fibronolitiske stoffer indikeres med hurtigflytende lungeemboli, massiv emboli av lungene med aktiv blodsirkulasjon på et minimumsnivå.

Etter avslutning av behandlingen med fibronolytiske legemidler, viser pasienten heparin. I utgangspunktet går stoffet inn i kroppen i mindre doser, og etter 12 timer økes mengden heparin 3-5 ganger sammenlignet med den første.

Som et middel for å hindre, heparin (antikoagulant direkte eksponering), sammen med fenilinom, neodekumarinom eller warfarin (antikoagulerende indirekte effekter) hindrer forekomsten av blodpropper i det berørte sted i lungene, og minimerer risikoen for vekst av andre venøse tromber.

I tilfelle av lungeemboli submassive leger foretrekker heparin, som denne medisinen er i stand til å umiddelbart blokkere prosessen med blodpropp (antikoagulantia, i motsetning til de indirekte virkningene som ikke er så fort).

Likevel, til tross for "langsomhet" av antikoagulantiske indirekte effekter, anbefales det å koble Warfarin i begynnelsen av behandlingen. Som regel utpekes Warfarin med en støttende, liten dose som, etter å ha tatt hensyn til resultatene av en spesiell analyse, er revidert. Bruk Warfarin bør vare minst 3 måneder. Antikoagulantia av indirekte effekter er i stand til å trenge inn i morkaken og påvirker fosterets utvikling negativt. Derfor er warfarin kontraindisert under graviditet.

Alle pasienter med PE er vist å utføre en massiv kombinert,

 • hjerteterapi (panangin, obsidan);
 • Utnevnelsen av spasmolytiske legemidler (No-shpa, Andipal, Papaverin);
 • korreksjon av metabolisme (vitamin B);
 • anti-sjokk behandling (hydrokortison);
 • anti-inflammatorisk terapi (antibakterielle stoffer);
 • Utnevnelsen av expectorant, antiallergiske stoffer og smertestillende midler (Andipal, Dimedrol).

Mange av stoffene presentert, for eksempel, Andipal, har en rekke kontraindikasjoner. Derfor er Andipal og terapeutiske legemidler forskrevet forsiktig til gravide og andre i risikosonen, til pasientkategorier.

Terapi utføres hovedsakelig ved intravenøs infusjon av legemidler (unntak - slike medisiner som Andipal, som tas oralt). Fibrinolytisk behandling involverer injeksjoner i systemet for intravenøs administrering, da intramuskulære injeksjoner kan provosere utseendet til store hematomer.

Kirurgisk inngrep

I situasjoner der, til tross for pågående trombolytisk terapi for PE, i en time ikke blir observert ved behandling av de forventede resultater, viste utføring embolektomi (avvikling embolus kirurgisk). Operasjonen utføres i et spesielt utstyrt klinikk.

Prognosen for behandling avhenger først og fremst av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og alvorlighetsgraden av patologien.

 • Vanligvis ved 1 og 2 grader av PE er prognosen gunstig, med et minimum antall dødsfall og en høy sannsynlighet for nesten fullstendig gjenoppretting.

Det skal bemerkes at tromboembolisme av små grener i lungearterien har sannsynlighet for tilbakevendende lungeinfarkt og som et resultat utviklingen av det såkalte kroniske lungehjerte.

 • Imidlertid er en patologi av klasse 3 eller 4 i stand til, når det ikke foreligger rettidig terapeutisk eller kirurgisk hjelp, føre til øyeblikkelig død.

video

Video - tromboembolisme av lungearterien

Forebygging av patologi

Forebygging av PE er nødvendig for alle pasienter med stor sannsynlighet for komplikasjoner fra denne patologien. Samtidig vurderes risikoen for tromboemboli individuelt for hver pasient og for kirurgisk inngrep. Følgelig velges primær og sekundær forebygging av PE også individuelt.

Liggende pasienter vises regelmessig forebygging av flebitt og flebotrombose av bein og bekken ved å gå så tidlig som mulig ved hjelp av spesielle enheter som forbedrer blodstrømmen hos disse pasientene.

 • Subkutan administrering av heparin i små doser. En slik metode for å forebygge patologi er foreskrevet en uke før operasjonen og fortsetter til pasientens fullstendige fysiske aktivitet.
 • Reopoligljukin. Introdusert under operasjonen. Det anbefales ikke i forbindelse med mulige anafylaktiske reaksjoner til pasienter som lider av allergier og pasienter med bronkial astma.

For forebyggende kirurgiske metoder inkluderer installasjon av spesielle klips, filtre, spesielle suturer på vena cava i stedet for dens ligering. Personer som er tilbakefall kan bruke slike metoder for å minimere sannsynligheten for patologiske gjentatte manifestasjoner.

For i dag kan konsekvensene av tromboemboli ikke elimineres helt. Men kompetent rehabilitering, bestående sanatorium og spa-behandling, etter klinisk undersøkelse, (må være en dispensary på poliklinikk) og forebygging kan redusere kliniske manifestasjon av sykdom.

Pasienter som er utsatt for blodpropp i underkroppene, anbefales sterkt ikke å forsømme bruk av kompresjonstrømper. Disse klærelementene bidrar til bedre sirkulasjon i beina og forhindrer utseende av blodpropper.

Og selvfølgelig vil en utmerket forebygging av ikke bare tromboembolisme, men også mange andre sykdommer være riktig ernæring, og om nødvendig en bestemt diett. Riktig utvalgt, balansert ernæring med PE bidrar ikke bare til dannelsen av en normal blodkonsistens, men også til det faktum at en person mister vekt og føles mye bedre i nærvær av overvekt.

En sunn livsstil, konstant kontroll av kroppsvekt (om nødvendig - vekttap), samt rettidig behandling av ulike smittsomme sykdommer er ikke mindre viktig.

Tromboembolisme av lungearterien

Tromboembolisme av lungearterien - Dette er tilstoppende blodpropper av arteriene i lungene eller deres grener. Trombotiske prosess først er utviklet i venene i bekkenorganer (hovedsakelig i området av de uterinmyometrium og livmorkroppsparameter i peritoneum) eller de nedre ekstremiteter.

Lungeemboli er mer vanlig hos mennesker med utviklingsmessige defekter i hjerteklaffene i pasienter med forskjellige forstyrrelser i funksjon av kardiovaskulære systemet. Sannsynligheten for å utvikle denne sykdommen som en komplikasjon, pasienter med akutt postoperative perioden, spesielt etter intervensjonene på den lille bekken (laporatomiya av Pfannenstiel, gisteektomiya, blindtarm, etc.) og på fordøyelsessystemet organer. En høy andel av risikoen er for pasienter som lider av fletbotrombose og tromboflebitt av ulike typer lokalisering.

Tromboembolisme av lungearterien forårsaker

Tromboembolisme av lungearterien er en relativt vanlig patologi i det kardiovaskulære systemet. I gjennomsnitt identifiseres ett tilfelle per 1000 personer per år. I USA oppdages lungeemboli hos ca 600 000 personer, hvorav halvparten dør (per år).

Tromboembolisme av lungearteriets grener finnes hovedsakelig hos eldre mennesker. Grunnlaget for tromboembolisme er tromboseprosessen. Den fremmes av den såkalte Virchow-triaden (tre faktorer): økt koagulasjon av blod eller hyperkoagulasjon med inhibering av fibrinolyse; skade på vaskulær endotelet; sirkulasjonsforstyrrelser.

Kilden til blodpropp i denne sykdommen, i utgangspunktet, tjener som venene til de nedre ekstremiteter. I den andre svingen, høyre atrium av hjertet og dets høyre seksjoner, og trombose av venene i de øvre lemmer. Gravide kvinner er mer sannsynlig å utvikle venøs trombose, så vel som kvinner som tar lang tid for OC (orale prevensiver). Pasienter med trombofili har også en risiko for å utvikle PE.

Når endotelet i vaskulærveggen er skadet, blir subendotelsonen eksponert, noe som fører til at blodets koagulerbarhet begynner å øke. Årsakene til skade på vaskulære vegger er: deres skade under hjerte- eller vaskulær kirurgi (installasjon av katetre, stenter, filtre, proteser til store vener, etc.). En liten rolle i skade på endotelet i vaskemuren tilhører en bakteriell-virusinfeksjon (i den inflammatoriske prosessen, legger leukocytter til endotelet og derved forårsaker skade på det).

Brudd på blodsirkulasjonen oppstår når: åreknuter; ødeleggelse av ventvulære vener etter overført phlebotrombosis; vaskulær kompresjon av cyster, benfragmenter ved benbrudd, tumorer av forskjellig etiologi, gravid uterus; når funksjonen for venøs muskuløs pumpe er svekket. En slik hemolytisk sykdom slik som polycytemi (øke antall erytrocytter og hemoglobin), digidratatsiya, erythrocytosis, Dysproteinemia, økte fibrinogennivåer, bidra til øket blod viskositet, som i sin tur, reduserer blodstrømmen.

Høy risiko for tromboemboli i pulmonalarterien grener er mennesker: obese, som har en cancer med genetikk på utvikling av åreknuter, pasienter med sepsis, som lider av antifosfolipid syndrom (en prosess som kjennetegnes ved dannelse av antistoffer mot blodplater), som fører en stillesittende livsstil.

Predisponerende faktorer er: røyking, overvekt, bruk av diuretika, lang bruk av et kateter i en vene.

Tromboembolisme av lungearterie symptomer

Tromboembolisering av pulmonale grener forårsaker den lokaliserte trombi i lumen i venen festet til veggen i området av sin base (trombus av flytende karakter). Når man sliter av blodpropp med blodstrøm, går den gjennom høyre hjerte i lungearterien, som forankrer lumen i arterien. Konsekvensene vil avhenge av antall og størrelse på emboli, samt på lungens respons og reaksjonen av det trombotiske systemet i kroppen.

Lungeemboli er delt inn i følgende typer: i fast form ved hvilken påvirkes mer enn halvparten av grenene av pulmonalkar (hovedpulsåren blodpropp i lungene eller pulmonal) og ledsaget av en tilstand alvorlig systemisk hypotensjon eller sjokk; submassive der truffet en tredjedel av den vaskulære bed (embolisme flere segmenter av lungearterien eller flere aksje segmenter) sammen med symptomer på høyre ventrikulær hjertesvikt; nonmassive ved hvilken det berørte i det minste en tredjedel av den vaskulære sjikt av lungevenene (arterier distal emboli i lunge) av asymptomatiske eller med minimale symptomer (lunge infarkt).

Med emboli av små størrelser er symptomatologi som regel fraværende. Stor emboli forverrer passasjen av blod gjennom segmenter eller til og med gjennom hele lunger av lungene, noe som forårsaker forstyrrelser av gassutveksling og utbrudd av hypoksi. Responsen i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen er innsnevringen av lumen av karene, noe som forårsaker at trykket i lungearteriene i lungene øker. Økt stress på hjerteets høyre hjerte på grunn av høy vaskulær motstand, som skyldes vasokonstriksjon og obstruksjon.

Tromboembolisme av små fartøy i lungearterien forårsaker ikke hemodynamisk lidelse, bare i 10% av tilfellene er det sekundær lungebetennelse og mildt infarkt. Det kan bære en uspesifikk manifestasjon av symptomer i form av feber til subfebrile sifre og hoste. I noen tilfeller kan symptomene være fraværende.

Massive lungeemboli er karakterisert ved akutt høyre ventrikkel svikt med utviklingen av sjokk og reduksjon av blodtrykk mindre enn 90 mmHg, som ikke er forbundet med hjertearytmier, sepsis eller hypervolemi. Det kan være kortpustethet, bevisstløshet og alvorlig takykardi.

Når submassive pulmonal emboli, arteriell hypotensjon ble ikke observert, men i den lille sirkel av blodtrykket stiger moderat. Samtidig er det tegn på ødeleggelse av høyre ventrikkel av hjertet med myokardskade, hvilket indikerer at hypertensjon i lungearterien.

Når nonmassive pulmonal tromboembolisme eller fraværende symptomatologi slettes etter en viss tid (gjennomsnittlig 3-5 dager) utviklet lungeinfarkt, manifestert ved smerte under respirasjonen på grunn av irritabel pleura, økning i kroppstemperatur til 39 ° C og høyere, hoste hemoptysis, mens Røntgenundersøkelse avslører typiske skygger i form av en trekant. Når man hører på hjertelyder er bestemt vekt andre tone av lungearterien og Trikuspidalklaff, så vel som den systoliske støy i disse områdene. Ansett som ugunstig prognostisk tegn deteksjon ved askultatsii rytme canter og splitting av den andre tonen.

Diagnose av lungeemboli

Diagnose av tromboembolisme i lungearterien forårsaker visse vanskeligheter på grunn av uspesifikke symptomer og ufullstendige diagnostiske tester.

Standardeksamen omfatter: laboratorietester, EKG (elektrokardiografi), brystundersøkelse ved røntgenologisk metode. Disse undersøkelsesmetodene kan være informative som et unntak fra en annen sykdom (pneumothorax, myokardinfarkt, lungebetennelse, lungeødem).

For spesifikke og sensitive diagnostiske metoder emboli omfatter: måling av D-dimer, computertomografi (CT) i brystet, ekkokardiografi, ventilasjon-perfusjon scintigrafi, angiografi av lungevenene og blodkar, så vel som diagnostiske varikøse metoder og trombosticheskogo prosess med dyp ben vene ( ultralyd diagnostikk med bruk av dopplerografi, datamaskin venografi).

Viktig er laboratoriebestemmelsen av mengden d-dimerer (fibrin nedbrytningsprodukter), hvis et forhøyet nivå oppdages, forventes trombofili (trombose). Men også en økning i nivået av d-dimerer kan observeres ved andre patologiske forhold (pyoinflammatorisk prosess, nekrose av vev, etc.), fordi denne svært sensitive diagnosemetoden ikke er spesifikk i definisjonen av PE.

Den instrumentelle metode for diagnostisering av pulmonal tromboembolisme ved bruk av EKG ofte bidrar til å identifisere uttrykt sinus takykardi, P-spiss tann, som er et tegn på en overbelastet drift av høyre atrium. En fjerdedel av pasientene kan vise tegn på cor pulmonale, karakterisert aksedeviasjon til høyre og syndrom Mack Ginna-White (i den første bortføring dyp S-spiss av nålen Q-tann og negative T-tann tredje bortføring) blokkade høyre grenblokk.

Undersøkelse av brystet ved røntgenbestråling kan oppdage tegn på øket trykk i lungene arteriene, tromboembolisk bæres tegn (høy stilling av membranen kuppelen i det berørte området, øker høyre hjerte, lunge utvidelse synkende arterie rett delvis uttømming av vaskulær mønster).

Når ekkokardiografi utføres, er høyre ventrikel forstørret, tegn på pulmonal arteriehypertensjon, i noen tilfeller blir det funnet blodpropper i hjertet. Også denne metoden kan være nyttig for å identifisere andre patologier i hjertet. For eksempel, et åpent ovalt vindu, hvor det kan oppstå hemodynamiske lidelser, som er årsaken til paradoksal lungeemboli.

Spiral CT avslører trombi i lungene og arteriene. Under denne prosedyren får pasienten et kontrastmiddel, hvoretter sensoren roterer rundt pasienten. Det er viktig å holde pusten i noen sekunder for å klargjøre plasseringen av trombosen.

Ultralydet til periferene i underekstremiteter bidrar til å oppdage trombi, som ofte er årsaken til tromboembolisme. Komprimering ultralyd kan brukes til å oppnå et tverrsnitt av lumen av vener og arterier og trykk sensoren på huden i området av venene hvor lumene ikke reduseres i nærvær av trombi. Doppler-ultralyd kan også brukes til å bestemme hastigheten på blodstrømmen ved hjelp av Doppler-effekten i karene. Redusert hastighet er et tegn på en trombose.

Angiografi pulmonær vaskulær virker mest nøyaktige metode for å diagnostisere lungeemboli, men denne metoden er invasiv og ikke har noen fordel i forhold til CT. Symptomer på pulmonal tromboembolisme er trombusens konturer og en skarp pause i gren av lungearterien.

Tromboembolisme av pulmonal arteriebehandling

Behandling av pasienter med pulmonal tromboembolisme bør utføres under intensivbehandling.

Når hjertet er stoppet, blir det gjenopplivet. I tilfelle av hypoksi, brukes masker eller nasalkateter til å utføre oksygenbehandling. I enkelte tilfeller kan ventilasjon være nødvendig. For å øke nivået av arteriell trykk i arteriene, utføres intravenøse injeksjoner av adrenalin, dopamin, dobutamin og saltoppløsning.

Med høy sannsynlighet for å utvikle denne tilstanden, foreskrives antikoagulant terapi med utnevnelse av medisiner for å redusere blodets viskositet og redusere dannelsen av blodplater i blodet.

Påfør heparin ufraksjonert intravenøst, Dalteparin Sodium, Heparin lavmolekylær subkutant eller Fondaparinux.

Dosering av heparin er valgt ut fra pasientens vekt og definisjonen av APTT (aktivert partiell tromboplastintid). Forbered en løsning av natrium heparin 20000 enheter / kg per 400 ml fys. løsning. Initialt blir injeksjoner gitt 80 enheter / kg, etterfulgt av en infusjon på 18U / kg / h. Etter 4-6 timer bestemmes APTT, hvorefter en korreksjon utføres hver tredje time til det ønskede nivået av APTT er nådd.

I de fleste tilfeller administreres injeksjoner subkutant med heparin med lav molekylvekt, fordi de er mer praktiske og trygge å bruke enn intravenøs infusjon.

Av de lavmolekylære hepariner, Enoxaparin (1 mg / kg to ganger daglig), vises Tinzaparin (175 enheter / kg en gang daglig). I begynnelsen av behandlingen med antikoagulantia er Varfarin (5 mg en gang daglig) indikert. Etter avslutningen av antikoagulant terapi, fortsetter administrasjonen av Varfamina i tre måneder.

Ved behandling av lungeemboli spiller en viktig rolle av reperfusjonsbehandling, hvor hovedmålet er å fjerne trombus og skape normal blodstrøm i lungearteriene. Slike terapier er gitt til pasienter med høy risiko. Tilordne streptokinase med en dose på 250.000 enheter i en halv time, etter 100 000 måltider per time i løpet av dagen. En akselerert skjema kan brukes ved en dosering på 1,5 millioner enheter i to timer. Også utnevne urokinase (3 millioner enheter i to timer) eller Alteplase (100 mg i to timer eller 0,5 mg / kg pasientens kroppsvekt i 15 minutter). Et farlig problem med en slik trombolytisk behandling er blødning. Omfattende blødning utvikler seg i 15% av tilfellene, hvorav 2% resulterer i et slag.

Trombektomi (kirurgisk fjerning av trombi) betraktes som en alternativ behandling for tromboembolisme av høyrisiko pulmonale arterier, når antikoagulant og trombolytisk terapi er kontraindisert. Med denne metoden er installasjonen av cava filtre laget, som er visse mesh filtre. Disse filtrene fanger trombi fra vaskemuren og forhindrer at de kommer inn i lungearterien. Dette filteret injiseres gjennom huden i den indre jugularvenen eller inn i lårbenet, og festes under nivået av nyrene.

Tromboembolisme av lungearterier

Hvis du mistenker at tegn på lunge tromboembolisme, som kan være ledsaget av alvorlige brystsmerter, hoste, hemoptyse, tap av bevissthet, kortpustethet, høy feber, må du så raskt som mulig å ringe en ambulanse, forklarer i detalj pasientens symptomer. Før pasienten kommer, skal pasienten plasseres nøye på en horisontal overflate.

Ved pulmonal tromboembolisme utføres nødhjelp på prehospitalstadiet med utnevnelse av en strengt horisontal stilling av pasienten; anestesi av Fentanyl (0,005%) 2 ml med 2 ml 0,25% Droperidol eller Analgina 3 ml 50% med Promedol 1 ml 2% intravenøst; intravenøs injeksjon av heparin i en dose på 10.000 måltider; med uttalt tegn på åndedrettsstans, respiratorisk sviktsterapi utføres; Hvis hjertearytmi oppdages mens du lytter til pasienten, utføres terapi for å etablere en normal hjertefrekvens og forhindre arytmi; ved en klinisk død utføre gjenopplivning.

I tilfelle av alvorlig eller moderat lungeemboli, er en nødkateterinnføring i den sentrale venen nødvendig for infusjonsterapi.

Ved akutt hjertesvikt Lasix administrert 5,8 ml av 1% w / w, med en sterk dyspné promedol 2% ved en dose på 1 ml / min.

For å utføre oksygenbehandling, bruk Eufillin 10 ml 2,5% intravenøst ​​(ikke anvendelig med økt blodtrykk!).

Når nivået av arterielt trykk senkes, subkutant, injiseres Kordiamin 2 ml.

Hvis smerten av tromboemboliske pulmonalarterien greiner flyter sammen med sammenbruddet, noradrenalin administrert intravenøst ​​1 ml 0,2% glucose i 400 ml ved 5 ml / minutt under kontroll av blodtrykket. Du kan også bruke Mesaton 1 ml IV, jet, sakte eller kortikosteroider (Prednisolon 60 mg eller 100 mg hydrokortison).

Sykehusinnleggelse av pasienten er angitt i avdelingen med intensivbehandling.

Tromboembolisme av pulmonal arterie konsekvens

Med tromboembolisme i lungearterien er prognosen vanligvis ikke ganske gunstig.

Konsekvensene av massiv lungemboli kan være dødelige. Slike pasienter kan oppleve plutselig død.

Med et lungeinfarkt, oppstår dødsfallet av sitt sted med utviklingen av betennelse i det døde ildstedet. Også, med denne typen patologi, kan pleurisy (betennelse i det ytre skallet i lungene) utvikles. Åndedrettssvikt utvikler seg ofte.

Men de mest ubehagelige konsekvensene av tromboembolisme er relapsene i løpet av det første året.

Prognosen for tromboembolisme av lungearterien er hovedsakelig avhengig av tiltakene for forebygging. Det finnes to typer forebygging: primær (før tromboembolisme) og sekundær (forebygging av tilbakefall).

Primær profylakse er å forhindre dannelse av blodpropper i beholderne i området for den nedre vena cava. Slike profylakse er spesielt anbefalt for personer med stillesittende arbeid og overvekt. Den omfatter en stram bandasje benelastikk bandasjer, gymnastikk og tiske øvelser, antikoagulerende, kirurgiske fremgangsmåter for fjerning vene porsjon med tromber implantering cava filter, en indre, diskontinuerlig pneumocompression ben, avvisning av bruken av nikotin og alkoholgrupper drikke.

Det er viktig for kvinner å nekte å bruke sko med en hæl over fem centimeter på grunn av utviklingen av en stor belastning på det venøse apparatet i underbenet.

Sekundær forebygging av tromboembolisme i lungearterien er kontinuerlig mottak av antikoagulantia med mindre avbrudd og installasjon av cava-filtre.

Også slike pasienter skal være på dispensarkontoen hos terapeuten, kardiologen og karsjeggen. Det er viktig å gå gjennom undersøkelsen to ganger i året.

Prognosen for tromboembolisme i pulmonal arterien uten å gjennomføre forebyggende tiltak, særlig sekundær forebygging, er ugunstig. Det er mulig å utvikle tilbakefall i 65% av tilfellene, hvorav halvparten kan være dødelig.

Les Mer Om Fartøyene