Hva er trombolyse og hvordan utføres det?

Trombose av koronarbeinene kan føre til brudd på blodtilførselen til hjerte og hjerne, noe som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Full rehabilitering og tilbakeføring til et sunt liv er umulig uten restaurering av forstyrret blodsirkulasjon, noe som i sin tur vil ikke være i stand til å gjenopprette til en blodpropp i fartøyet, så det blir viktig hvordan du fjerner en blodpropp raskere. Mer om hva en trombose er, les her.

Hva er trombolyse?

trombolyse - Dette er en teknikk for oppløsning av trombus, slik at den kan fjernes fra fartøyet og gjenopprette blodstrømmen. Det finnes flere metoder som gjør at prosedyren kan utføres uten skade på kroppen, og bidrar til den mest komplette restaureringen av funksjonaliteten til de berørte områdene.

Tidsfaktoren spiller en avgjørende rolle, fordi den raskere trombolyse utføres, jo mer effektiv er den. Trombolyse kan redde liv for pasienter med hjerteinfarkt, slag, lungeemboli, trombose i venene i underekstremiteter og mesenteriske kar.

Hvordan utføres trombolyse?

trombolyse - er et intravenøst ​​legemiddel (trombolytisk). Disse stoffene inkluderer streptokinase, urokinase, alteplase og anestreplase i kombinasjon med heparin.

Stoffet føres enten inn i cubital vene (systemisk trombolyse brukes prehospital) eller endovaskulær kirurgi, noe som gjør det mulig å innføre medikamentet direkte til det angrepne området (trombolyse kateter). Denne typen trombolyse utføres på et sykehus.

Begge disse typer trombolyse kan utføres sekvensielt hvis det foreligger bevis for dette - systemisk på prehospitalstadiet (brigade "ambulanse"), kateter - på sykehuset. Behovet for slik dobbelt trombolyse forekommer sjelden.

Når utføres trombolyse?

Legen bestemmer om å ta trombolyse. Han kan foreskrive denne prosedyren for hjerteinfarkt, iskemisk berøring (ikke hemorragisk!), Tromboembolisme, inkludert lungearterien.

Prosedyren kan utføres både hjemme, under bistand til ambulansbrigaden og på sykehuset. Nødtrombolyse har en ubestridelig fordel over tid - det tillater ikke bare å redde liv, men også for å muliggjøre maksimal mulig rehabilitering av pasienten.

Sykehustrombolyse utføres på sykehuset etter diagnostiske prosedyrer. Det er ikke så raskt som prehospital, men det unngår systemiske komplikasjoner og trombolyse hvis den er kontraindisert.

Indikasjoner for prehospital trombolyse:

 • Symptomer på hjerteinfarkt i EGC;
 • Tegn på involvering av store grener av lungearterien - dyspné, kvelning, hevelse i livmorhalsen, krepitasjon og pleural friksjonsstøy.

Trombolyse for mistenkt slag er vanligvis ikke utføres en brigade av "første", fordi uten apparat eller MR-angiografi er vanskelig å skille mellom iskemisk slag, i hvilken trombolyse er nødvendig, fra den hemoragisk, hvor han bare forverre tilstanden.

Indikasjoner for sykehustrombolyse:

 • Myokardinfarkt (mindre enn seks timer etter symptomstart, dersom ingen trombolyse før sykehus har blitt utført);
 • Iskemisk berøring (mindre enn seks timer etter sykdomsutbruddet);
 • lungeemboli;
 • Trombose av venene i underdelene;
 • Trombose av vener av indre organer.

Det er viktig å gjennomføre trombolyse senest seks timer etter utviklingen av de første symptomene, siden det senere ikke vil gi resultater.

Forberedelser for trombolyse

Enzympreparater brukes til å utføre trombusoppløsning. En av de aller første medisinene av denne typen - streptokinase. Det sprer raskt og pålitelig trombosen, dessuten er det billigere enn sine nyere analoger. Det utskilles raskt fra kroppen uten å forårsake langvarige komplikasjoner.

Men det har også betydelige ulemper - streptokinase forårsaker ofte allergiske reaksjoner, forstyrrer blodproppingsprosessen og kan forårsake blødning. Raskt dekomponering av streptokinase krever at den administreres i en stor dose, noe som øker risikoen for allergiske reaksjoner.

urokinase fikk navnet fordi det først ble isolert fra en persons urin. Det er mer effektivt enn streptokinase, spalt trombi, det virker raskere, men det forårsaker de samme bivirkningene, slik at dets fordel over streptokinase ikke regnes som bevist. I tillegg krever administrering av heparin.

alteplase er en mer moderne analog av streptokinase. Risikoen for allergiske reaksjoner er mye lavere, den virker allerede i små doser, elimineres raskt fra kroppen. Etter introduksjon av behandling med heparin i en uke, som øker risikoen for blødning og blødning betydelig.

Anistreplase. Den dyreste og moderne av listen. Dens verdighet er at dette stoffet kan injiseres, og det krever ikke heparin. Ulempen er en veldig stor pris, noe som gjør søknaden til "rask" umulig.

Kontra

Trombolyse kan ikke utføres dersom:

 • Pasienten har blødninger av noe sted, inkludert mistanke om hemorragisk slagtilfelle;
 • Det er tegn på en koagulasjonsforstyrrelse eller et ICE-syndrom;
 • I den postoperative perioden;
 • Med arteriell hypertensjon;
 • Med økt intrakranielt trykk;
 • Hvis det er en mistanke om aorta-disseksjon eller en aneurisme av hjerneskapene;
 • I tilfelle av alvorlige allergiske sykdommer i anamnesen;
 • Med leversykdommer
 • Under graviditet.

Metoder for å utføre trombolyse

Det er to metoder for å utføre trombolyse - systemisk og lokalt. Systemisk trombolyse innebærer innføring av stoffet i ulnarvenen. Dette gjør det mulig å oppløse trombus uansett plassering.

Kan gjennomføres på prehospitalstadiet. Ulemper - en stor risiko for allergiske manifestasjoner, en stor dose av stoffet, er nødvendig for å oppnå effekten.

Lokal eller katetertrombolyse utføres kun på et sykehus og er i hovedsak en endovaskulær operasjon. Operativ tilgang er gjennom lårbenen - et kateter settes inn som når trombosen direkte, og administrasjon av medisiner skjer direkte i det berørte området.

Fordelene ved fremgangsmåten - som ikke krever høye konsentrasjoner av medikamentet, og mangelen - i stor kompleksitet av fremgangsmåten, og som før å bruke endovaskulær trombolyse, krever angiografi eller MR for å bestemme den nøyaktige blodpropp sted, tar det en lang tid, og etter alle diagnostiske prosedyrer, kan trombolyse miste effektivitet.

Bruk av trombolyse i akutt nødstilfelle

Med akutte forhold kan ambulansteamet anvende systemisk trombolyse, hvis det foreligger bevis for bruk. Med hjerteinfarkt er indikasjoner på trombolyse tegn på koronar trombose på EKG. Når slag er ikke alltid mulig å skille iskemisk slag fra hemorragisk.

Ofte, med iskemisk slag, er ansiktet blegt, og med hemorragisk rødhet og hevelse, så vel som høyt blodtrykk, men dette er ikke absolutte indikatorer. En pålitelig differensialdiagnostisering kan bare gis av MR, derfor er trombolyse utført bare på et sykehus ved hjerneslag.

Mulige komplikasjoner og tegn på vellykket terapi

Trombolytisk behandling kan være komplisert av blødning, spesielt når heparin er nødvendig, eller en allergisk reaksjon (pasienten kan ikke være klar over at han har en allergi mot narkotika, trombolytika).

Tegn på vellykket behandling - Dette er en forbedring i pasientens tilstand, som oppstår i løpet av noen få timer, oppløsningen av tromben, som bekreftes av angiografi, og den vellykkede rehabilitering av pasienten i fremtiden. Den mest vellykkede trombolyse i de tre første timene av sykdommen, i ekstreme tilfelle - seks, i en senere periode i vev som gjennomgikk hypoksi, utviklet uopprettelige forandringer.

Trombolyse: essensen, anvendelsesområder, stoffer, indikasjoner, komplikasjoner

Dessverre gjør tiden ikke folk yngre. Kroppen blir gammel, og med det blir karene gamle. I vevets metabolisme endres blodkjøpbarhet. Kroniske sykdommer akselerere disse prosessene. Som en konsekvens dannes blodpropp i blodkar som kan blokkere blodstrømmen. Denne sykdommen kalles trombose.

Avhengig av hvor trombosen er, kan en person utvikle hjerteinfarkt, hjerneslag (hjerneinfarkt) og andre ikke mindre formidable komplikasjoner. Er det mulig å hjelpe offeret? Det er en berging - trombolyse eller trombolytisk terapi (TLT)!

Utvilsomt vil rettidig assistanse ikke bare redde personens liv, men gir også håp for full rehabilitering. Ikke alle vet om dette, og derfor mister de dyrebar tid. Men det er ganske logisk å anta at blodstrømmen kan gjenopprettes ved å på en eller annen måte fjerne en forfalsket blodpropp. Dette er essensen av TLT.

Trombolytiske legemidler redder liv i tilfelle av en rekke vaskulære sykdommer, inkludert pulmonal emboli (PE), dyp venetrombose, hjerteinfarkt og iskemisk berøring.

 • Selektiv trombolyse. Legemidlet som løser blodet, med denne metoden, blir introdusert i bassenget av den skadede arterien. Denne handlingen er mulig innen seks timer etter at blodstrømmen stopper.
 • Ikke-selektiv trombolyse er intravenøs. For å utføre denne metoden slippes enda mindre tid - 3 timer.

Trombolyse med hjerneinfarkt

blokkering av hjernens arterier med trombose i iskemisk slag

Akutte hjertesirkulasjonsforstyrrelser (ONMI), som provoserer alvorlige nevrologiske sykdommer, kalles slag. Diagnosen av hjerneslag lyder som en setning. I Russland. Halvparten av pasientene dør, de fleste av dem innen den første måneden. Og du vil ikke misunne de overlevende - mange forblir hjelpeløse invalider til slutten av deres dager.

Men i land som har brukt TLT i mange år, er statistikken forskjellig: ikke mer enn 20% av pasientene dør. I mange pasienter er nevrologiske funksjoner fullstendig restaurert. Og dette er takket være trombolyse - den mest effektive metoden for behandling av iskemisk slag.

Prosedyren for TLT er ikke veldig vanskelig - spesielle enzymer blir introdusert i karet som kan oppløse tromben. Det er imidlertid kontraindikasjoner:

 1. Blødning av forskjellig lokalisering. Med TLT i blodårene oppløses alle blodpropper, og de som dannes som følge av blødning, er ikke utelukket.
 2. Mulig aorta disseksjon.
 3. Arteriell hypertensjon.
 4. Intrakranielle svulster.
 5. Hemorragisk slag (blødning, som skyldes brudd på hjernens vegger).
 6. Leversykdommer
 7. Graviditet.
 8. Operasjoner på hjernen.

Pasientens alder påvirker ikke trombolytisk terapi!

Blant de ovenfor angitte kontraindikasjoner er noen absolutt, andre er relative. Den viktigste absolutte kontraindikasjonen er blødning.

Trombolyse kan forebygges ved mangel på nødvendige forhold: en datortomografi, et laboratorium, en neuroreanimasjon. Og viktigst, det kan ganske enkelt ikke være nok tid. Tre (maksimalt seks) timer fra sykdomsutbruddet - i disse kriteriene er det nødvendig å møte trombolytisk terapi. Dette er tilfellet når tiden ikke er penger, men livet! Derfor er det så viktig å være oppmerksom på de første tegnene på et slag:

 • Unilateral følelsesløp i armen eller benet;
 • Inkonsekvent tale;
 • Skewed ansikt.

Du kan be en person å strekke ut hendene og si noe. Hvis en slik oppgave viser seg umulig for ham - ring en ambulanse straks. Husk: nedtellingen har startet, og det er ikke nok for pasienten!

Hjerte og TLT

Clogged kan ethvert fartøy i kroppen, koronar, inkludert. I dette tilfellet utvikler hjerteinfarkt. Selvfølgelig, i en sunn kropp, er utseendet på en trombose usannsynlig. Denne prosessen bidrar vanligvis til vanlige brudd. Blant dem: reduserer mengden av antikoagulantkomponenter i blodet: heparin og fibrinolysin, noe som øker innholdet av koagulasjonskomponenter. I tillegg oppstår lokale forstyrrelser i fartøyet: indre veggen blir grov, atherosklerotisk plaque ulcerat, blodstrømmen bremser ned.

På samme måte som i tilfelle av hjerneslag med hjerteinfarkt, er det viktig å fjerne klumpen i tide og gjenopprette blodtilførselen til hjertemuskelen. Legene tør imidlertid ikke å utføre denne prosedyren uten grundig undersøkelse av pasienten, og frykter negative konsekvenser.

Denne undersøkelsen inkluderer tosidig skanning, computertomografi angiografi, Doppler studie. Alt dette gjør det mulig å bestemme lokaliseringen av trombus mest nøyaktig og å introdusere legemidlet direkte inn i det berørte karet. Med denne tilnærmingen reduseres risikoen for komplikasjoner mange ganger.

Men fortsatt, noen ganger, når pasienten ikke har tid, utfører selv ambulanse leger trombolyse. Faktisk er i et slikt tilfelle utestengelse i sannhet som døden! Selvfølgelig bør denne prosedyren bare utføres av kvalifiserte spesialister - det kardiologiske teamet. Varigheten av trombolyse kan variere fra 10 minutter til 2 timer.

Behandling av trombolytisk terapi ved hjerteinfarkt, så vel som i slag, har kontraindikasjoner. Og også det største hindret er blødningen av lokalisering.

Prosedyren for oppløsning av trombus er ikke en billig glede. Kostnaden for trombolytiske stoffer, spesielt importert produksjon, når opp til $ 1000 per injeksjon. Men hva kan være dyrere enn livet? Da denne prosedyren er presserende, er utgiftene for den inkludert i CHI-taksten for avgang av ambulanslaget.

Metoder for å utføre trombolyse

Trombolyse utføres ved to hovedmetoder:

 1. system;
 2. Local.

Den første metoden er fordelaktig fordi medisinen kan injiseres i en vene uten å ha en anelse hvor blodproppene skjuler. Med blodstrømmer sprer stoffet gjennom hele sirkulasjonen, hvor det på vei møter et hinder i form av blodpropp og oppløses. Men systemisk trombolyse har en betydelig ulempe: En økt dose av legemidlet er nødvendig, og dette er en ekstra byrde på hele sirkulasjonssystemet.

Ved utførelse av lokal trombolyse injiseres legemidlet direkte inn i stedet for trombos lokalisering. Legemidlet er matet gjennom et kateter, så metoden ble kalt katetertrombolyse. Denne metoden er imidlertid mer komplisert enn den første i utførelse og er forbundet med en viss fare. Under prosedyren observerer doktoren bevegelsen av kateteret ved hjelp av en røntgenstråle. Fordelen med denne metoden er den lave invasiviteten. Det brukes selv i nærvær av et stort antall kroniske sykdommer i pasienten.

Enn clots løse opp?

De viktigste trombolytika som brukes til indikasjoner på trombolyse:

 • Streptokinase. Dette legemidlet er det billigste blant trombolytiske midler. En signifikant ulempe med streptokinas er dens inkompatibilitet med menneskekroppen, som forårsaker mange allergiske reaksjoner. Også, en relativt kort halveringstid krever langvarig administrasjon (60 minutter). Og viktigst, når streptokinase brukes, utvikler mange hemorragiske bivirkninger. Alt dette fungerte som en unnskyldning for utviklingen av mer moderne trombolytikk.
 • Urokinase. Det er mye dyrere, men dets fordel over streptokinase er ennå ikke bevist. Krever innføring av heparin i venen. For første gang ble dette proteinet funnet i human urin. Men senere ble han isolert fra andre vev og organer.
 • Anistreplase. Det dyra stoffet. Du kan injisere en jet, som i stor grad letter sin prehospital applikasjon. Det er ikke nødvendig å injisere heparin i venen.
 • Alteplase. Dyrt medisin. Ved rettidig administrasjon av legemidlet er overlevelsesgraden av pasienter høyere enn i tilfellet streptokinase. I løpet av uken er heparinbehandling nødvendig. Høy sannsynlighet for blødning i hjernen.

Komplikasjoner av TLT

 1. Blødning. Både små og svært farlige er mulige.
 2. Violert kontraktil funksjon av hjertemuskelen, som manifesterer seg som tegn på hjertesvikt.
 3. Hemorragisk slag. Denne komplikasjonen kan forekomme hos eldre pasienter som følge av streptokinase.
 4. Allergiske reaksjoner.
 5. Reperfusjonsarytmier. Nesten halvparten av pasientene blir observert.
 6. Reocclusion av koronararterien. Er manifestert i 19% av pasientene.
 7. Arteriell hypotensjon. Dens forbindelse med blødning er ikke utelukket.
 8. Feber, utslett, kulderystelser.

TLT på prehospital scenen

Ved hvilke tegn kan vi anta brudd i hjernens kar:

 • Smerter i hodet;
 • svimmelhet;
 • Forringelse av oppmerksomhet, syn, minne.

Hvem vet ikke disse symptomene! I visse perioder av livet kan de vises i helt friske mennesker. Imidlertid er disse samme tegnene registrert på et tidlig stadium av cerebrovaskulær ulykke. For å utelukke denne muligheten og ikke gå glipp av ONMK, må hver person som har utvekslet det femte tiåret årlig utføre ultralyd av hjerneskipene, samt tosidig skanning av karoten arterier.

I tillegg er det ikke dårlig å gjennomgå MR-hjernen - den mest informative studien. Det er spesielt indikert for pasienter i fare: de med diabetes mellitus, hypertensjon, aterosklerose, fedme, hjerteproblemer. En alvorlig faktor er hypodynami og arvelighet (spesielt for moren). Det er også nyttig å gjennomføre en undersøkelse av koronarbeholdere.

Hva gir trombolyse på prehospitalstadiet? (infographics: "Helse i Ukraina")

Hvis det oppdages en trombose av visse fartøy under undersøkelsen, vil trombolyse være den mest korrekte avgjørelsen. Stædig statistikk viser effektiviteten av denne metoden. Axiomet er at enhver sykdom er lettere å advare enn å kurere. Prehospital trombolyse reduserer dødeligheten fra slag og hjerteinfarkt til 17%.

Trombolytisk terapi er foretrukket på prehospitalstadiet, gitt utdannet medisinsk personell, beredskapspersonell, evnen til å dekode EKG på stedet. Samtidig kan TLT starte så tidlig som 30 minutter etter et møte med pasienten.

En panacea?

En imponerende liste over kontraindikasjoner og komplikasjoner av trombolytisk terapi tyder på at den er forsiktig. Bruk kun denne metoden i de mest eksepsjonelle tilfeller når livet til en person står på spill.

Viktig! Bare tidlig bruk av metoden er effektiv: innen 3 (maks 6 timer) fra de første "klokkene" av sykdommen.

Deretter dør hjertemuskelen eller hjernecellene. Bruken av trombolyse i dette tilfellet er ikke bare ubrukelig, men mer - ekstremt farlig!

Hva er trombolyse og hvordan utføres det?

Trombolyse i iskemisk slag er prosessen med å eliminere blodpropper ved hjelp av spesielle medisiner. I tillegg hjelper prosedyren med å gjenopprette blodstrømmenes funksjon gjennom fartøyet, som ble bevisst blokkert av en blodig blodpropp.

Varianter og metoder

Ut fra det faktum, hvor behandling begynner med trombolyse, er implementeringsmetodene delt inn i to typer:

 1. Selektiv trombolyse. Prosedyren finner sted i de første seks timene.
 2. Ikke-selektiv type. Det utføres i de første tre timene etter at det er en forstyrrelse i arbeidet med hemodynamikk.

Av typen tilgang til plasseringen av blodproppen er prosedyren delt inn i to typer:

 • Systemisk trombolyse. I dette tilfellet har legemidler som har en trombolytisk effekt, inn i kroppen ved intravenøs eksponering. Det er ikke nødvendig å avklare den spesifikke plasseringen av blodproppen.
 • Lokal trombolyse. Legemidler er plassert svært nær trombosens plassering.

Hvilke stoffer har tiltak

Trombolytika, som medisinske arbeidere bruker, blir forbedret fra år til år. De er delt inn i fire typer på den måten de påvirker kroppen på:

Naturlige enzymer av naturlig opprinnelse. Slike trombolytika kalles også systemisk. De utnevnes tilsvarende i systemisk terapi. De er delt inn i Streptokinase, Streptokinase, Urokinase. De har effekten av å gjenopprette prosessen med fibrinolyse, er i stand til å transformere plasminogen til plasmin.

Det er verdt å merke seg at en slik handling ikke slutter i en trombose. I tillegg kan det være allergi, siden grunnlaget for materialet er hemolytisk streptokokker (hvis det er et spørsmål om streptokinaser). Derfor har slike legemidler begrensninger i bruk.

Genetikk og bioteknologiske preparater. Det andre navnet er fibrinselektiv. De inkluderer Alteplazu og Aktilis. De gjenopptar selektivt arbeidet med fibrinogen i trombi og deres vev. Ikke har en felles effekt.

Et forbedret utvalg som har en selektiv og langvarig effekt. De inkluderer Reteplazu, Lanoteleplazu.

VIKTIG Å VITE! Et øreprodukt for å gjenopprette kolesterol. Mange leger anbefaler det. Les mer. "

Medikamenter av en kombinert type. Disse inkluderer plasminogen og urokinase.

Dessverre er det umulig å avgjøre nøyaktig hvilke stoffer som fungerer bedre. En av de mest studerte og analyserte gruppene er en som inkluderer metoder for genteknologi. Andre grupper er preget av en bestemt tiltak for konkrete tilfeller.

Men basert på lysisens hastighet har de høyeste hastighet, i stedet for preparater av naturlig opprinnelse. Legene behandler dem med stor forsiktighet, siden de forårsaker flere komplikasjoner.

vitnesbyrd

La oss snakke om generelle indikasjoner på trombolyse. De er forenet av en annen vaskulær patologi med dannelse av trombi, noe som fører til endring i indre organer. For å redde pasientens liv, er de viktigste diagnosene som:

 • akutt myokardinfarkt;
 • tromboembolisme;
 • iskemisk slag;
 • blokkering av shunt;
 • tromboembolisme.

For å starte trombolyse med hjerteinfarkt på scenen når pasienten ennå ikke er plassert på sykehuset, er det bare en løsning - hvis det er behov for lang transport av pasienten.

 • Under et hjerteinfarkt blir oppmerksomhet trukket mot symptomer som:
  Smerten som varer mer enn tretti minutter.
 • Blokkering av bunten på venstre side.
 • Manifestasjoner av hjerteinfarkt på EKG.
 • Pulmonal arterie problemer og press i det.

Iskemisk slag er forskjellig:

 • Kliniske symptomer i form av parese, lammelser, problemer med syn og tale.
 • Symptomatisk nevrologisk type, som bestemmes av nevrolog.
 • Det er ingen reaksjon av kroppen for å komme inn i det medikament som utvider blodårene.

Basert på instruksjonene kan det konkluderes med at pasienter med PE og økt dødsrisiko har obligatoriske indikasjoner på trombolyse, til tross for at prosedyren faktisk er kontraindisert. Dette er situasjoner som gastrointestinal blødning, nylig operasjoner utført innen tre uker.

Kontra

Etter oppløsning av blodpropper, kan ny blødning, livmorblødning og andre blodutslipp som har skjedd i pasienten de siste seks månedene, begynne.

 • Forverring av sykdommer, som uttrykkes ved tilstedeværelse av blod.
 • Nylig utført kirurgiske inngrep.
 • Konsekvensen av gjenopplivingstiltak de siste seks månedene.
 • Skader på skallen i en periode på opptil to uker.
 • Problemer med blodpropp.
 • Hypertensjon av arteriell natur.
 • Bruk av antikoagulantia.
 • Aktivt magesår.
 • Kroniske sykdommer som påvirker spredningen av blodutløp (pankreatitt, aorta-aneurisme, svakere svulster).

Kontraindikasjoner til trombolyse ved et slikt kriterium som alder, trombolyse er fraværende. Det er imidlertid en øvre grense, som er 75 år.

Hvis pasienten har en allergi mot de foreslåtte legemidlene, er dette årsaken til fullstendig nektelse av trombolyse. Spesielle kontraindikasjoner for behandlingen er tilstede i PE.

Hvordan å gjøre?

Metodikken utføres på to måter: lokalt og systematisk. Trombolyse i systemisk berolighet er preget av det faktum at stoffet brukes, selv når det ikke foreligger nøyaktige data om plasseringen av blodproppen.

Sammen med blodstrømmen spreder medisinen gjennom hele kroppen og løser blodproppene til enhver tid. Men i en slik situasjon er det nødvendig å bruke en rikelig dosering av legemidlet, noe som legger vekt på blodstrømssystemet.

Med en lokal teknikk blir legemidlene injisert i området for blodpropplokalisering. Legemidlet er levert gjennom et kateter.

Pluss denne metoden - lav invasivitet, kan brukes selv i nærvær av komplekse kroniske lidelser hos pasienten.

I henhold til internasjonale normer må lengden på tid fra tidspunktet for inntak av pasienten til sykehuset før administrasjon av legemidlet være en time.

Dette er den lengste tiden som leger har ved diagnose og rådgivning. Kun med godt koordinert arbeid kan leger møte denne fristen.
Leger må overholde slike behandlingsregler som:

 • Om nødvendig setter pasienten et urinkateter eller en sonde. Denne prosedyren utføres før trombolyse. Siden bruk av medisinering kan enhver skade på slimhinnen føre til økt blødning.
 • Det er ikke nødvendig å utføre prosedyren for injeksjon av intramuskulære injeksjoner.
 • Ikke bruk et kateter for store vener i de første 24 timer etter prosedyren.
  Slike normer er de samme for PE, så vel som for slag og hjerteinfarkt.

Legemidlet har sin egen optimale dose, som beregnes ut fra pasientens vekt. Vanligvis administreres om lag ti prosent av hele dosen ved hjelp av strålemetoden, da, ved drypp, rester av stoffet innen en time.

Ikke bruk andre stoffer med trombolyse. Noen ganger er det anbefalt å foreskrive respirasjon med en fuktet oksygenblanding.

Pasientens overvåkning utføres innen 24 timer. Pasienten overvåkes av slike indikatorer som:

 • trykk arteriell;
 • puls og respirasjon, deres frekvens;
 • kroppstemperatur.

Mulige komplikasjoner

Trombolytisk terapi for iskemisk slag, hjerteinfarkt og med lungeemboli gir noen komplikasjoner, vi tilbyr deg en liste over de vanligste av dem:

 • Intensiv blødning, hvor nivået av hemoglobin og blodplater er betydelig redusert.
 • Mindre blødning, for eksempel fra tannkjøtt eller nær et sår som befinner seg på stedet for innsetting av kateteret.
 • Økt kroppstemperatur, skjelving i kroppen.
 • Hypotensjon - trykkreduksjon. Årsaken er effekten av streptokinase.
 • Det kan være utslett på huden. Hvis saken er alvorlig, vil kortikosteroider bli foreskrevet.
  Basert på sannsynlige komplikasjoner er det mulig å etablere klare kontraindikasjoner for trombolyse.

Evaluering av behandlingseffektivitet

Resultatet og effektiviteten etter behandling med trombolyse vurderes basert på resultatene av MR og CT i den menneskelige hjerne, hvis det er et slag. Etter et hjerteinfarkt, er det nødvendig å holde et coronarogram og lære om smertenes styrke - det skal gå ned.

Koronarangiografi utføres en og en halv time etter trombolyse. Det tillater en treg restaurering av fartøyets kapasitet gjennom blodpropp. Dannelsen av en trombose fortsetter, men det er verdt å merke seg at det er en oppløsning.

Leger utviklet en skala av behandlingseffektivitet:

0 - Kontrast kan ikke passere gjennom et sted som er blokkert av blodpropp.
1 - Kontrastene trenger sparsomt gjennom trombi.
2 - en langsom men merkbar blodstrøm dukker opp.
3 - den vaskulære sengen er fullstendig fylt med blod, patronen til fartøyet blir restaurert.

Nå vet du hva trombolyse er. Problemet med trombolytisk behandling er et av de fremste problemene innen moderne helsetjenester.

Gjennomføring av en slik prosedyre, selv om man tar hensyn til de begrensede forholdene, gjør det imidlertid mulig å redusere dødeligheten av hjerteinfarkt med femti prosent (tatt hensyn til behandling av behandling i den første timen).

Ved behandling i de første tre timene reduseres sannsynligheten for et dødelig utfall med 25 prosent. Derfor er de ledende medisinske forskerne fra hele verden forvirret av utviklingen av et tablettpreparat som kan brukes hjemme.

Det har lenge vært fastslått at det er umulig å fullstendig kvitte seg med CHOLESTERIN. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Hodet av Institutt for kardiologi forteller om dette virkelig er slik.

Hva er trombolyse?

Med alder, kroppen og blodkarene, inkludert, mister tonus, metabolismeendringer, blodtykkelser. Alt dette kan føre til opphopning av blodpropp i store blodårer som blokkerer blodstrømmen, er i stand til å "klippe" vev og organer i total blodtilførsel og med føre til døden. For å sikre at trombi i karene ikke førte til liknende konsekvenser, er terapi mye brukt terapi med sikte på eliminering - trombolyse.

Trombuset i lang tid kan fritt "gå" gjennom karene asymptomatisk, som flyter fra venen til venen. Men hver dag, levd med blodpropp inni - dette er en stor risiko for pasienten.

Hvis legen har avdekket i undersøkelser bekreftet tilstedeværelsen av en blodpropp i kroppen, bør du tenke på å fjerne den, fordi moderne medisin har en masse på metoder for å fjerne blodpropper.

Med slag

Trombolyse i iskemisk slag er mye brukt i europeiske land, og derfor er andelen mennesker som gjenoppretter etter infarkt, mye høyere der. Metoden består i å introdusere inn i karet-spesifikke enzymer som er i stand til å oppløse tromben. Ifølge statistikk, trombolyse i slag hjelper omtrent åtti prosent av pasientene, mens i Russland hjerteinfarkt er ansett som en dødelig sykdom, og selv de som klarte å redde for livet forblir deaktivert.

Trombusfjerning med trombolyseprosedyre

Med PE

Trombolyse med PE (arterieokklusjon) er den mest risikabel operasjon, og en 75-prosent av tilfellene ikke resulterer i fullstendig oppløsning av blodpropper, men kan i betydelig grad redusere risikoen for komplikasjoner.

Med et infarkt

Trombolyse brukes også i hjerteinfarkt. Fra dannelsen av trombose er ikke ett fartøy forsikret, inkludert kranspulsårer, hvis skade kan føre til at hjertets arbeid opphører. Årsakene til utbruddet av et hjerteinfarkt kan omfatte: blødningsforstyrrelser, høyt blod viskositet, redusere mengden av heparin og fibrinolizina, vekst av aterosklerotiske plakk i karveggen som et resultat av å gjennomføre en usunn livsstil til pasienten.

Kontra

Kontraindikasjoner av trombolyse i dette tilfellet er svært mange, siden operasjonen utføres over de viktigste karene i kroppen. Før operasjonen må legen utføre en tosidig undersøkelse og beregnet tomografi for å redusere risikoen for postoperative komplikasjoner hos pasienten.

Prosrollen med trombolyse har en rekke kontraindikasjoner:

 • Tilstedeværelse av blødning i pasienten;
 • aorta patologi;
 • cerebrale og intrakraniale svulstformasjoner;
 • hjerneblødning;
 • leversykdom;
 • graviditet på ulike tidspunkter.

Varigheten av prosedyrer for fjerning av trombos er fra ti til hundre og tjue minutter. I noen tilfeller kan trombolysebehandling utføres selv av et ambulanseteam uten ytterligere undersøkelser, da dette forsinkelser kan vise seg å være dødelig.

Fortsatt å snakke om trombolytisk terapi, det er nødvendig å fortelle om dens varianter. Ved operasjonsmetoden isoleres systemisk og lokal trombolyse-terapi TLT.

Ved utførelse av systemisk TLT legen kan injisere stoffet i en hvilken som helst stor vene uten å bestemme plasseringen av trombosen. Blod vil spre stoffet over alle fartøyene, og trombosen vil oppløse. Denne prosedyren er nyttig i tilfelle det ikke er mulig å bestemme plasseringen av trombosen under undersøkelsen. Imidlertid bør injeksjonens størrelse være stor nok til å dekke hele sirkulasjonssystemet, som til tider vil øke kostnadene ved prosedyren og byrden på hjertet.

Disintegrasjon av trombus med systemisk trombolyse

Med lokal eller kateter trombolyse stoffet injiseres i stedet for koagulasjonslokalisering via et spesielt kateter. Denne metoden er mer egnet for pasienter som har andre helseproblemer eller noen kontraindikasjoner.

preparater

For å oppløse blodproppene, bruk følgende stoffer:

Alle injeksjoner er ekstremt dyre (omtrent tusen dollar for en injeksjon), men så langt er det ingen billigere alternativer i dagens marked for medisiner.

Streptokinase er det billigste stoffet blant alle, men bivirkningene i form av hemorragisk blødning tvang legene til å gi opp bruk i TLT. Urokinase er et stoff som ikke overstiger streptokinase i effektivitet. Generelt er disse to legemidlene ineffektive og brukes svært sjelden til trombolyse.

Alle andre stoffer er anerkjent som mer effektive, men ingen av dem kan garantere 100%.

oppførsel

Trombolyse kan kun utføres dersom klinikken har alt nødvendig utstyr - et tomografi- og neuroreanimasjonsutstyr. Trombolysen kan kun utføres innen tre til seks timer etter at tromben er slått av. Når symptomer som følelsesløp i hånden, manglende evne til å kontrollere ansiktsmuskler, usammenhengende ødelagt tale, er det påkrevd å overføre pasienten til spesialistens hender, siden kontoen går i minutter.

Trombolyse kan utføres selv før det utgjør en trussel mot pasientens liv. For eksempel, hvis det er koagulasjoner på røntgenstråler eller ultralyd i en rutinemessig undersøkelse. Videre øker sannsynligheten for blodpropper hos menn og kvinner over femtiårene betydelig, og nesten alle har problemer med blodårene.

Men gitt den stor andel av komplikasjoner etter operasjonen, så vel som mange kontraindikasjoner for prosedyren, er det vurdert at skiltene til trombolyse - en sykdom i de senere stadier, som representerer en direkte trussel mot menneskers liv.

Komplikasjoner av trombolyse kan oppstå, som ved andre operasjoner. Den vanligste komplikasjonen er hjerneblødning eller andre typer blødninger. Andre "bivirkninger" inkluderer: utvikling av hjertesvikt, allergiske reaksjoner, arytmi, arteriell hypertensjon.

Hva er trombolyse?

Hva er trombolyse?

Hva er trombolyse og hvordan foregår det?

Etter hvert som en persons alder øker, øker risikoen for å utvikle sykdommer med en spesiell type blodkarbeskadigelse og skiftende egenskaper ved blodkoagulasjon gradvis.

Innskudd i blodkarene og en nedgang i veggens elastisitet i kombinasjon med økt koagulasjon av blodet, skaper en gunstig jord for dannelse av blodpropper - blodpropper.

For å behandle kritiske forhold forårsaket av trombose i blodkar, bruker leger ofte såkalt trombolyse. For vanlige mennesker er dette ordet ikke helt klart og krever avklaring.

Så, hva er trombolyse?

Faktisk er trombolyse - innføring av spesielle legemidler som raskt løser blodpropper.

Direkte indikasjon for behandlingen er alle sykdommer forbundet med ukontrollert trombose, slik som koronar trombose, hjerteinfarkt, tromboflebitt, lungeemboli, flebotrombose, venøs trombose av ben eller øynene, og så videre. E., Inkludert trombolytisk terapi for hjerneinfarkt.

Hvordan utføres trombolyse?

I moderne medisinsk praksis utføres trombolyse på to måter - systemisk og lokalt.

 1. Systemisk trombolyse utføres ved å introdusere i blodet av enzymet, som umiddelbart fordeles gjennom hele sirkulasjonen. Metoden er teknisk enkel, men krever en stor del av det aktive stoffet. Av ulempene bør det noteres den økte blødningsrisikoen.
 2. Lokal metode Trombolyse mye mer teknisk komplisert, - preparater som kreves for trombolyse administreres direkte til blokkering av fartøyet, og i en vene samtidig administrert kontrastmiddel og gjennomført transluminal angiografi kateter.

Spesialisten overvåker prosedyren på røntgenskjermen. Men med lokal trombolyse er sannsynligheten for massiv blødning mye lavere.

Forberedelser for trombolyse

Nedenfor er de aktuelt brukte trombolytiske midler, funksjonene til hver handling og mulige komplikasjoner i deres bruk.

 1. streptokinase - Legemidler mot fibrinogen, som omdanner plasminogen til plasmin, som slutter med systemisk fibrinolyse. Hennes kraftige tiltak for å oppløse blodpropper forårsaker også en bivirkning - blødninger og mindre blødninger. Det er grunnlaget for mange dyrere trombolytiske stoffer. Den største ulempen er høy allergenicitet.
 2. urokinase - Et stoff basert på protein, først oppdaget i urin. Handlingen ligner streptokinase, men kostnaden er mye høyere. Gir en 15% høyere overlevelsesrate enn streptokinase. Det brukes kun i kombinasjon med intravenøs administrering av heparin.
 3. anistreplase Er et veldig dyrt stoff. Tillater mulighet for jetting uten tidligere behandling med heparin.
 4. alteplase - et stoff som også gir overlevelsesrate i prosentvise termer høyere enn tradisjonell streptokinase (men bare med tidlig administrasjon). Det krever en uke med foreløpig behandling med heparin, noe som skaper visse vanskeligheter når man bruker det på prehospitalstadiet.

Når er trombolyse kontraindisert?

Kontraindikasjoner til trombolyse trombolyse inkluderer alle situasjoner når det er en trussel om uventet blødning.

Bruk av trombolytisk terapi (TLT) ved akutte akutte tilstander

Trombosen dannet i arterien er en alvorlig trussel mot pasientens liv.

De vanligste kritiske forholdene er iskemisk slag, hjerteinfarkt, emboli i lunge- eller lårarterien.

Trombolyse er meget effektiv som nødhjelp i ischemisk slag (forårsaket av en blodpropp i et kar), men det er absolutt kontraindisert i hemoragisk (forårsaket ved brudd av fartøyet og blødning).

Trombolyse med hjerneinfarkt skal gjøres så tidlig som mulig, da det i celler utvikles raskt irreversible ødeleggelsesprosesser.

Selv med hjerteinfarkt er den beste tiden til å utføre trombolytisk terapi de første tre timene, i ekstreme tilfeller - innen 24 timer, siden da dør cellene fra fravær av oksygen.

Mulige komplikasjoner av TLT og tegn på vellykket terapi

Tegn på effektiv virkning av trombolytisk terapi er: gjenoppretting av koronar blodstrøm, etter 1 time etter administrering - opphør av smerte og normalisering av kardiogrammet.

Med et godt utfall - et komplett fravær av blødning og allergiske reaksjoner. For en mer komplett kjennskap til prosessen med å gjennomføre prosedyren, foreslår vi å se videoen - anvendelsen av trombolyse av ambulansedoktorer.

Hva er trombolyse? Hvilke trombolytika er foreskrevet for iskemisk berøring?

Iskemisk slag er en alvorlig patologi som truer mange komplikasjoner. Det er et slikt brudd ganske ofte, og i de fleste tilfeller er det forårsaket av okklusjon av blodkar, det vil si blokkering av en trombose. Å løse dette problemet tillater trombolyse. Denne teknikken kalles også trombolytisk terapi.

Hva er trombolyse? Metoder for trombolyse

Trombolytisk terapi består i introduksjon av spesielle legemidler som oppløser trombi. Denne prosedyren anbefales å bli utført under forhold i et spesialisert vaskulært rom utstyrt med en intensivavdeling eller en neuroreanimeringsenhet.

Trombolyse kan utføres ved en selektiv eller systemisk metode. Den første varianten kalles også lokal. Selektiv terapi er en kompleks teknikk. De bruker kun det hvis det er umulig å utføre systemisk trombolyse. Legemidlet må injiseres direkte inn i trombuslokaliseringssonen.

En systemisk teknikk betyr intravenøs administrering av legemidlet. Blodstrømmen bærer det gjennom vaskulærsystemet, og løser de eksisterende blodproppene. Dette alternativet er effektivt når spesialister ikke kunne bestemme nøyaktig plasseringen av trombosen.

Under trombolyse mottar pasienten en sjokkdose av legemidlet, som raskt ødelegger tromben som blokkerer lumen av karet i hjernen. Legemidlet fortsetter å strømme gjennom droperen, fullfører prosessen med ødeleggelse av tromben og maksimalt gjenoppretter patenen av arterien.

vitnesbyrd

Trombolytisk terapi er en svært effektiv teknikk, men det er bare tillatt å bruke en nøyaktig diagnose. Spesialister med en nøyaktighet på 100% bør bestemme at pasienten er et iskemisk slag. I dette tilfellet må bildet oppfylle følgende forhold:

 • diagnostisert iskemisk slag, som forårsaket et klart nevrologisk underskudd;
 • passerte ikke mer enn 3-6 timer etter manifestasjonen av de første tegn på et slag;
 • pasientens blodtrykk overstiger ikke 180/110 mm Hg. Artikkel.;
 • i løpet av de siste seks månedene ble pasienten ikke utsatt for trombolyse;
 • det er ingen erosive ulcerative lesjoner i mage-tarmkanalen (kan være en kilde til blødning);
 • Det er ingen patologiske forhold, preget av økt blødning (hemorragisk utslett, koagulopati).

For å etablere en nøyaktig diagnose og bekrefte fravær av kontraindikasjoner, må pasienten utføre diagnostikk uten feil. Den inkluderer datamaskin eller magnetisk resonans bildebehandling. Trombolyse kan utføres hos pasienter i alderen 18-80 år.

Foreskrevet medisiner for trombolyse

For trombolytisk terapi brukes trombolytiske midler. De kalles også plasminogenaktivatorer eller trombolytiske midler. Det finnes flere grupper av slike stoffer:

 1. Jeg generasjon. Denne gruppen inkluderer Streptokinase og Urokinase.
 2. II-generasjon, inkludert Actylase (Alteplase), Prourokinase.
 3. III-generasjon, inkludert Metalease (Tenecteplase), Reteplase, Anistreplase.

Stertokinase i moderne medisin blir sjelden brukt på grunn av sin betydelige mangel - uforenlighet med menneskekroppen. Denne faktoren betyr høy risiko for allergiske reaksjoner. Urokinase allergiske reaksjoner er sjeldne. Stertokinase må administreres innen en time, og bruken av urokinase innebærer intravenøs heparin.

Actilysis bør brukes innen de første 4-5 timer. Effektiviteten av behandlingen avhenger direkte av tiden den begynte. Dosering av stoffet beregnes av pasientens masse - 0,9 mg per kg, men ikke mer enn 90 mg. Først injiseres 10% av den påkrevde dosen, gjenværende volum infunderes over en time. Hvis indikasjonene ikke kreves, blir pasienten ikke gitt heparin. Sammenlignet med Streptokinase, gir Actilize høyere overlevelsesrate for pasienten.

Prourokinase brukes optimalt innen 6 timer etter de første manifestasjonene av et slag, men terapi er tillatt innen de første 12 timene. Dosen beregnes på samme måte som Actylase, bolusadministrasjonen. Grunnlaget for stoffet er DNA-rekombinerte nyreceller av humane embryoer. Prourokinase kan være glykosylert og ikke-glykosylert. Det første alternativet er attraktivt med en raskere start på handlingen.

Tredje generasjons trombolytikk er attraktiv med mulighet for jetting. Metylase administreres en gang i ikke mer enn 10 sekunder. Doseringen av preparatet beregnes av vekten av pasientens kropp, volumet av den tilberedte løsningen avhenger av den. Ved en vekt på opptil 60 kg, bør 30 mg av legemidlet, dvs. 6 ml av oppløsningen, administreres. Hvis vekten er 80-90 kg, er det nødvendig med 45 mg av legemidlet, som er 9 ml av oppløsningen. Effektiviteten av behandlingen øker administrasjonen av heparin og acetylsalisylsyre.

Reteplase brukes i 2 delte doser. Injeksjon gjøres i 2 minutter, gjentatt administrering om en halv time.

Anistreplase representeres av en tandem av streptokinase med plasminogen. Et slikt kompleks gir en rask effekt på tromben. Legemidlet administreres en gang i en dose på 30 enheter i 2 minutter.

Trombolyse med iskemisk slag har mange bivirkninger. Den vanligste komplikasjonen er blødning. Risikoen for slike konsekvenser avtar ved bruk av fibrinspesifikke legemidler.

Kontra

Trombolytisk terapi er ikke tillatt for alle pasienter. Listen over kontraindikasjoner for slik behandling er ganske bred.

Det utføres ikke dersom pasienten har:

 • gjentatt slag
 • blodtrykket overstiger 185 mm Hg. Art. systole og 110 mm Hg. Art. av diastolen;
 • det er en abscess eller en lesjon i hjernen;
 • hjertestans før sykdom ble observert (ta hensyn til en 10-dagers periode);
 • nivået av glukose i blodet faller ikke innenfor grensene på 2,8-22,2 mmol / l;
 • hemorragisk utslett;
 • vaskulære misdannelser;
 • reduserte koagulasjonsegenskaper av blod;
 • før strekningen var det en epileptisk pasform;
 • alvorlige brudd i leveren eller nyrene
 • i løpet av de siste 3 månedene var det alvorlig hodeskade eller traumer på kranialhvelvet;
 • operativ intervensjon ble utført innen 2 uker;
 • i løpet av de siste 20 dagene var det intern blødning.

Kontraindisert trombolyse hos gravide, samt amming. De første 2 ukene etter fødselen er slik behandling forbudt.

Hvis cerebral sirkulasjon ikke er signifikant påvirket eller pasientens tilstand er bedre, er trombolytisk terapi ikke nødvendig.

Det er også en rekke relative kontraindikasjoner. Hvis de er tilgjengelige, vil en spesialist avgjøre muligheten for behandling. Dette er nødvendig ved storskalaforbrenninger, beinfrakturer, akutt perikarditt, infeksiv endokarditt og en rekke andre patologier.

Trombolytisk terapi etter iskemisk berøring er effektiv, men bør kun utføres i de første timene etter manifestasjonen av de første tegn på patologi. Slike behandlinger har mange kontraindikasjoner, derfor er det nødvendig å gjennomføre en rekke studier før begynnelsen.

Trombolyse: Hva er metoden for terapi?

Trombolyse er en spesiell terapi som tar sikte på å ødelegge og presse evakuering av spesielle strukturer - blodpropper. Personer med hypertensjon, representanter for den eldre generasjonen og andre kategorier av mennesker lider ofte av en økning i skipets tone. Dette fenomenet går hånd i hånd med en annen: en fortykning av blodet og en forandring i sammensetningen. Som et resultat begynner trombose. Trombi er farlig for liv og helse, fordi de kan tette store blodstrukturer og provosere et sekundært hjerteinfarkt, hjerneslag, gangre, død. Slik at dette ikke skjer og en prosedyre som trombolyse foreskrives. Hva med ham burde jeg vite?

Indikasjoner for arrangementet

Denne typen terapi er av sin natur definert som en medisinsk effekt på den generaliserte eller lokaliserte organismen, ved bruk av spesielle legemidler som forbedrer blodsammensetningen og dens egenskaper. Generelt er hovedindikasjonen for trombolyse en tilstand hvor hypertensjon av vaskulære strukturer blir observert, samt en fortykning av blodet. I denne situasjonen er risikoen for å utvikle blodpropper stor, derfor er det nødvendig å forhindre utvikling av farlige konsekvenser. Spesielle tilfeller er som følger:

 • Et akutt nåværende infarkt av hjertemuskelen (spesielt myokardiet). I dette tilfellet er det nødvendig å forhindre dannelsen av blodpropper og den sannsynlige dødsfallet til pasienten fra emboli.
 • Stenose eller okklusjon av perifere blodstrukturer med utvikling av akutt iskemi av nedre eller øvre ekstremiteter. I dette tilfellet er risikoen for gangrenøs lesjon høy.
 • Emboli av arterier (inkludert lungearterier).
 • Trombolyse i slag er indikert. Spesielt er ofte trombolyse foreskrevet for iskemisk slag. Med hemorragisk form er denne prosedyren kontraindisert, da det er stor risiko for å provosere dannelsen av et stort hematom i hjernestrukturene.
 • Tromboflebitt.

Generelt er listen over vitnesbyrd ikke uttømmende. Det er nødvendig å bestemme behovet for å utføre på stedet, når pasienten allerede er blitt tatt til et spesialisert sykehus.

Våre lesere anbefaler!

Et nytt verktøy for rehabilitering og forebygging av slag, som har overraskende høy effektivitet - Monastic te. Monastisk te hjelper virkelig å bekjempe konsekvensene av et slag. Te holder blant annet blodtrykk i normen.

Liste over kontraindikasjoner

Når trombolytisk terapi ikke kan utføres? Det er en rekke kontraindikasjoner for trombolyse:

 • Hypertensjon i dekompensasjonsfasen i avanserte stadier. Blodtynning kan føre til dannelse av omfattende hemorragisk slag. Det er dødelig farlig.
 • Postoperativ periode. I denne situasjonen snakker vi om mulig intensivering av postoperativ blødning fra sår, siden legemidler foreskrevet for eliminering av blodpropper, fører til en reduksjon i blodets tetthet og antall blodplater.
 • Tilstedeværelse av hematologiske sykdommer i historien, som utfordrer intens intern og ekstern blødning.
 • Alderdom (etter 70 år). Fordi sårbarhet i vener og arterier øker.
 • Diabetes mellitus på et hvilket som helst stadium.
 • Perioder med svangerskapet (svangerskap) og amming. Tidlig postpartum periode.
 • Neoplastiske prosesser i kroppen (enhver lokalisering).
 • Tilstedeværelse i anamnese av retinopati (patologisk vaskularisering av øyets retina).
 • Åpent og lukket craniocerebralt traume innen de første 14 dagene etter mottak.
 • Ulcerøse lesjoner i mage og tarm.
 • Tilstedeværelsen av en utprøvd immunrespons på preparater for en hendelse (allergi).
 • Pankreatitt, nyreinsuffisiens, hepatitt, levercirrhose og andre degenerative sykdommer i mage-tarmkanalen og utskillelsessystemet.

Kontraindikasjoner er i de fleste tilfeller relativt. Det er, etter å ha eliminert grunnårsaken, som forårsaket umuligheten av behandling, kan du ty til trombolyse. Samtidig bestemmes godkjenning og hensiktsmessighet av terapi etter spesialistens skjønn.

Komplikasjoner og konsekvenser

Enhver behandling, spesielt så alvorlig, er en risiko. Det er alltid mulighet for å bli følgende komplikasjoner:

 • Økt kroppstemperatur til subfebrile markeringer og høyere (fra 37 til 38 grader). Hypertermi anses som et relativt normalt fysiologisk fenomen.
 • Begynnelsen av intern og ekstern blødning.
 • Hjerteinsuffisiens (i akutt fase).
 • Hemorragisk skade på cerebrale strukturer (slag).
 • Immunrespons på injeksjoner (allergier).
 • Arytmi er et brudd på hjertets rytme.
 • Senke blodtrykket.

Hyppigheten av forekomsten av de beskrevne konsekvensene overstiger ikke 10-12%. Oftest opplever pasientene et fall i blodtrykk, et brudd på graden av blodpropp, allergier. Stroker og enda mer dødelige utfall er ekstremt sjeldne og ofte hos eldre pasienter. Det er viktig å utføre behandling på sykehus og kun under oppsyn av en lege.

En slående historie om å komme seg fra slag Les mer.

Legemidler

Forberedelser for trombolyse er forskjellige. Blant de mest effektive medisinene er følgende:

 • Alteplase. Det er foreskrevet for fortynning av blod, men bare som et hjelpemiddel, siden bruk av et farmasøytisk middel i forbindelse med heparin er nødvendig, noe som skaper visse vanskeligheter i terapien.
 • Streptokinase. Et klassisk stoff med en kraftig trombolytisk effekt. Imidlertid blir blodet overdreven flytende, og permeabiliteten til kapillærene øker også. Ofte dannet hematomer. Streptokinase er et farlig stoff med en masse bivirkninger.
 • Anistreplase. Det regnes som et legemiddel av den siste generasjonen. Verdt dyrt. Effekten er sammenlignbar med Alteplase, men det er ikke nødvendig med tidligere bruk av heparin.
 • Urokinase. Det er også et moderne stoff. Det gir gode overlevelseshastigheter (i gjennomsnitt 15% mer enn analoger). Det er dyrt og krever foreløpig behandling med heparin.

Alle disse er enzymatiske medisiner basert på naturlige komponenter. Fordel andre medisiner:

 • Syntetisk kombinert betyr. Urokinase-Plasminogen og andre.
 • Legemidler av selektiv handling. Prourokinase, Actylysis, Reteplase og andre.

Vi snakker om en rekke stoffer for trombolyse. Ta dem selv er strengt forbudt, siden risikoen for å utvikle alvorlige bivirkninger er stor.

Typer av trombolytisk terapi

Klassifisere trombolyse kan være av flere grunner. Avhengig av effektenes massivitet, er de:

 • Selektiv trombolyse. Legemidlet i dette tilfellet injiseres direkte inn i den skadede arterien for å ødelegge blodproppen. Det anses i de fleste tilfeller å være den mest foretrukne behandlingsmetode.
 • Ikke-selektiv innvirkning. Produsert ved intravenøs infusjon av legemidler.

Et annet grunnlag er typen anti-trombotiske stoffer som brukes. Følgelig kan vi snakke om:

 • Trombolyse er generalisert når stoffene har størst mulig spekter av farmakologiske effekter.
 • Selektiv form, når medisiner brukes selektiv handling.

Alle legemidler velges av legen, basert på alvorlighetsgraden av prosessen og dens natur.

Teknikker for gjennomføring

Legemidlet, som allerede nevnt, injiseres intravenøst ​​eller direkte inn i den berørte arterien ved minimal invasiv inngrep. I alle fall er den høye profesjonaliteten til en spesialist påkrevd.

Om fordelene med behandling

Trombolytisk terapi har en positiv effekt på hjertet, forbedring av arbeidet av det venstre hjertekammer, hindrer utviklingen av arytmien (i sjeldne tilfeller kan den motsatte virkning). Graden av vaskularisering av berørte omgivende vev øker (dette er spesielt viktig ved iskemisk berøring). Imidlertid er det i hvert enkelt tilfelle pålagt å evaluere alle risikoer og generell hensiktsmessighet av behandlingen.

Evaluering av effektivitet

Evaluering av effektiviteten av trombolyse innebærer en kontrast MRT for å bestemme graden av effekt av behandlingen.

Følgelig, i medisinsk praksis, snakker de om følgende grad av effektivitet:

Les Mer Om Fartøyene