Årsaker, symptomer og behandling av trombose i lårarterien

Trombose av arteriene med feil behandling kan føre til tap av nedre lemmer. Det er visse stadier av sykdommen, som avviger i deres symptomer og behandlingsmetoder.

Trombose av arterier av nedre ekstremiteter

Arteriell trombose er overlappingen av lumenartartrombosen. Vanligvis dannes en trombose på fartøyets skadede vegg. Det er et brudd på blodsirkulasjonen, utvikler iskemi av organene, fører videre til vevnekrose og som følge av amputasjon av lemmen. Sykdommen er observert i alle aldre. Flere kvinner lider dem.

Trombose av arterier i nedre ekstremiteter utvikler seg gradvis. Begynnelsen av sykdomsprosessen er vanskelig å bestemme. Hovedsymptomen i de tidlige stadiene er smerte med økende fysisk anstrengelse. Da, når sykdommen utvikler seg i det berørte organet, øker smerten, orgelet virker, nekrose forekommer i vevet, utvikler gangrene.

Den mest alvorlige er trombose i femorale arterien. De vanlige lokaliseringsstedene for trombi og emboli er forgreningen av karene, hvor diameteren smalrer. Graden av alvorlighetsgrad avhenger av om det er mulighet for å omgå blodstrømmen. Derfor er konsekvensene av en trombose i lårarterien alvorligere. Under trombuset i arterien er det ingen krusninger.

årsaker til

Det er en rekke sykdommer som er forbundet med fremveksten og utviklingen av akutt trombose av arteriene:

 • aterosklerose;
 • utslettende endarteritt er en kronisk sykdom i beina, manifestert av en gradvis innsnevring av karene;
 • eksacerbasjoner etter kirurgiske inngrep på karene: ligering av arteriene, plastkarakterier;
 • Diagnose og behandling av arterier: punktering, kateterisering;
 • traumer sløv og gjennomtrengende: sløv er farligere, de flyter mer skjult. Arterielle rupturer, hematomer i fartøyets vegg, forekommer aneurysm.
 • blodsykdom: polycytemi, trombocytopenisk purpura;
 • smittsomme sykdommer;
 • Revmatisme - betennelse i bindevev av blodkar og hjerte;
 • endokarditt - en inflammatorisk sykdom i hjertets indre skall, en av manifestasjonene til revmatisme;
 • hypertensjon;
 • vaskulitt - betennelse i blodkarets vegger;
 • diabetes mellitus.

Symptomer på trombose av arteriene i nedre ekstremiteter

Harbinger av trombose i nedre ekstremiteter er arytmi eller takykardi. Sykdommen er ledsaget av slike symptomer som akutt smerte i lemmer, marmorfargen på huden på beina. Pasienten har en kald svette, et bevissthetstab, et brudd på følsomheten av lemmer, det er immobilisering av bena.

Grad av utvikling av sykdommen

Symptomer på arteriell trombose utvikles ikke umiddelbart, i henhold til økende. I mangel av riktig behandling går sykdommen gjennom alle stadier.

1 trinn. En person vet ennå ikke om sykdommens tilstedeværelse. Av og til vises skarpe smerter i lemmer, noen ganger er følsomheten forstyrret i idrett eller turgåing.

2 trinn. Den består av tre lenker:

 • reduksjon av muskelstyrken: pasienten kan fortsatt gå, men svakhet blir observert i lemmer;
 • det er lammelse av beinet, du kan ikke bevege det;
 • begynnelsen av ødem på underbenet, svulmer foten ikke.

3 trinn. Det er mangel på aktive og passive bevegelser.

 • umulighet å helt bøye og unbend leddene av fingrene eller ankelen;
 • mobilitet er fraværende i hele lemmen.

diagnostikk

For å starte riktig behandling for trombose er det nødvendig å utføre en diagnose. Jo raskere diagnosen er etablert, graden av forsømmelse av sykdommen og sted for dannelse av trombosen, jo mer effektiv vil behandlingen bli.

Det finnes slike metoder for diagnostikk:

 • angiografi, som gjør det mulig å avsløre stedet for trombose og å overvåke tilstanden til karene i bena;
 • UZDG-arterier avslører abnormiteter i blodstrømmen i arteriene;
 • CT med kontrast bidrar til å identifisere patologien til blodsirkulasjon og skjulte blodpropper.

behandling

Behandlingen er forbundet med graden av sykdomsutvikling. I det innledende stadiet kreves heparin for å redusere risikoen for trombose, antispasmodika brukes til å redusere spasme og smerte, antiaggreganter for å hemme trombocytaggregasjon - Trental.

Operativ behandling utføres på senere stadier. Valg av metode er avhengig av okklusjonsstedet. Utfør en tradisjonell eller endovaskulær trombektomi. Den tradisjonelle måten er å sette fartøyet i stedet for dannelsen av trombosen, rense den med et spesielt verktøy. Endovaskulærmetoden er å holde en tom flaske i karet. Når han når stedet for en trombose, er den fylt med saltoppløsning og trukket sammen med klumpene av klumper. Gjentatt flere ganger til dannelsen av et lumen.

Forebygging av trombose i arterien

Det viktigste ved forebygging av trombose er overholdelse av en sunn livsstil. Til negative faktorer i sykdomsutviklingen er overdreven vekt, røyking, inaktivitet og høyt kolesterol. Forebyggende tiltak bør rettes mot å bekjempe disse truslene mot helse.

Det anbefales å unngå langvarig immobilisering. Å trene musklene i bena. Hvis arbeidet er stillesittende, må du varme opp hver time. Du kan knead føttene og tærne ubemerket av andre under bordet, flytte dem. Det er nyttig å sitte hjemme i en stilling av en cowboy, lener seg tilbake i en stol, legger føttene på bordet, slik at de ligger over hjertet av hjertet.

Hvis det er en arvelig disposisjon, bør det i vanskelige, stressende situasjoner for kroppen ta antikoagulantia. Det anbefales å konsumere mer vitamin C.

Arteriell trombose i ekstremiteter er en alvorlig sykdom. Bestem symptomene ved starten av sykdommen er mulig under undersøkelsen. Når den første alvorlige smerten i bena bør konsultere en lege. Ikke forsøm denne advarselsorganismen.

5 viktigste symptomer på trombose i lårarterien

innhold

Trombose av lårarterien fører til forstyrrelse av funksjonen av underekstremiteter og organer i buk- og bekkenområdet. Denne tilstanden oppstår når bevegelsen av blod gjennom blodkarene er blokkert av blodpropp. Oftest er årsakene til trombose skader og vaskulære sykdommer. Terapeutiske tiltak for dette problemet er rettet mot oppløsning av trombus og normalisering av blodstrømmen. Faren for patologi er at blodpropp kan komme ut og hodet mot hjertet. Derfor er det veldig viktig, så snart de første symptomene vises, å gå til sykehuset.

Årsaker til trombose

Dyp venetrombose skjer av følgende grunner:

 • brudd på sirkulasjonsraten. Blodstrømmen gjennom venene bremser ned når en person har stillesittende livsstil eller en hviler på grunn av alvorlig sykdom, observeres i lang tid;
 • endringer i blodets fysisk-kjemiske sammensetning. Dette kan oppstå ved langvarig bruk av hormonelle prevensjonsmidler, røyking og alkoholmisbruk, misbruk av vanndrivende rusmidler;
 • forstyrrelse av fartøyets indre del. Veggene på fartøyene er skadet på grunn av kirurgisk inngrep på magesekker og kateterisering av venene.

Okklusjon av fartøy skyldes kompresjon av cysten, hevelse eller traumer. Forstyrrelse av blodsirkulasjonen fremmer forekomst av stillestående prosesser på separate vener.

Åreknuter i underbenet kan også forårsake trombose senere. Med denne sykdommen ekspanderer blodårene, og blodet lenger. Dette problemet er en faktor for utvikling av trombose.

Forstyrrelser i koagulasjonssystemet, på grunn av hvilke evnen til å danne blodpropp øker, oppstår:

 1. Med diaré og oppkast som oppstår over en lengre periode. Disse problemene bekymrer folk som lider av tarminfeksjoner, kroniske patologier i mage-tarmkanalen.
 2. For alvorlige brannskader i store områder av huden.
Plättene begynner å holde seg sammen aktivt:
 • med diabetes mellitus;
 • med arteriosklerose av blodkar;
 • med onkologiske sykdommer;
 • ved blodsykdommer.
Det antas at alle forutsetninger for utvikling av trombose av lårets dype vener er, hvis:
 1. En person er over 75 år gammel.
 2. Det er overvekt, lenge hadde en person gips etter en brudd under graviditeten.
 3. Økt kolesterol i blodet.

Symptomer på patologi

Trombose i lårbenen anses som en meget farlig patologi. Ved losning av koagulasjonen fortsetter den langs blodbanen, det kan komme inn i et hvilket som helst organ. Dette kan resultere i lammelser, hjerneslag og til og med død. Derfor er det nødvendig å kunne skille symptomene på patologi.

Du kan oppdage trombose av låret, ikke bare gjennom diagnostiske metoder.

Hjelp til å identifisere tilstedeværelsen av problemet kan slike symptomer:

 • alvorlig hevelse i nedre lemmer;
 • Endring i fargen på huden. Limbs får en cyanotisk nyanse;
 • Utseendet til små flekkede blødninger;
 • smertefulle opplevelser i lysken og i ekstremiteter;
 • en sterk økning i kroppstemperatur og dannelse av betennelse rundt trombosen eller tromboflebitt.

Utviklingen av akutt trombose er delt inn i flere stadier.

 1. Fasen av hvit refluks bestemmes av tilstedeværelsen av blek hud. Dette er den første form for utvikling av trombose, hvor alvorlig smerte blir følt, pulsen i arteriene minker, beinet blir kaldt til berøring. Denne tilstanden er preget av en spasme av små fartøy.
 2. Med blå refluks er alle venøse karene i nedre ekstremiteter fylt med blod. Det har symptomer i form av sterke smerter av en sprengende natur, mørkere hud og utseendet på overflaten av lemmer av blærer med hemorragisk væske. Dette problemet kan utvikle seg til gangrene.

Metoder for diagnose og behandling

Det er svært viktig å diagnostisere dyp venetrombose i tide. Helsen og livet til en person avhenger av korrekthet og aktualitet i behandlingen.

For å diagnostisere, bruk slike metoder:

 1. Primær undersøkelse, der spesialisten kontrollerer puls på føttene, sammenligner farge og temperatur, måler trykket på begge ekstremiteter.
 2. Ultralyd og dopplerografi. Disse prosedyrene tillater deg å bestemme hvor trombuset befinner seg og hvor mye det er festet til fartøyets vegg.
 3. Magnetisk resonanstomografi. Det er foreskrevet dersom det ikke er mulig å beregne trombos plassering eller dyp trombose er mistenkt.

For hvert tilfelle utnevne individuelle behandlingskurs. Dette tar hensyn til pasientens alder, årsakene til utviklingen av problemet og tilstedeværelsen av komplikasjoner.

Hvis det ikke er noen forutsetninger for at trombosen kan komme av, brukes konservative behandlingsmetoder.

Slik behandling er rettet:

 • å gjenopprette blodkarens patenter
 • forebygging av trombos destruksjon;
 • på eliminering av vevskader.

Pasienten skal alltid være i sengen hele tiden og ikke på noen måte laste den skadede lemmen.

Det er nødvendig å følge en spesiell diett, som tar sikte på å forlate produktene som påvirker koaguleringssystemet. Disse er fettretter, pølser, kaker, bananer, granatepler. Vi trenger å fokusere på lavt fett tilberedt kjøtt, sjømat, surmjölkprodukter, hvitløk, vannmeloner, tomater. I fravær av diabetes og vektproblemer kan du spise sjokolade. Og det er også nødvendig å observere drikkeregimet, som bruker minst to liter væske per dag. Dette vil bidra til å opprettholde normal blodviskositet.

Behandling for trombose utføres ved hjelp av spesielle medisiner:

 1. Antikoagulantia. De administreres intravenøst, intramuskulært, i form av tabletter. Doseringen og administrasjonsmåten bestemmes av spesialisten, avhengig av alvorlighetsgraden av lesjonene. Disse stoffene bidrar til fortynning av blod. Under behandlingen overvåker legen tilstanden til koaguleringssystemet for å forhindre en signifikant reduksjon i antall blodplater og utviklingen av blødning.
 2. Narkotika for destruksjon av blodpropper. De kan bare brukes i et sykehusmiljø, da de øker risikoen for slag.

I alvorlige tilfeller krever trusselen om gangren fjerning av en trombus kirurgisk. Denne prosedyren utføres under generell anestesi. Fartøyet kan utstyres med filtre som ikke tillater at blodproppen går gjennom arteriene. Hvis det er et område av gangren, så blir det utskåret og sydde ender.

For å forhindre utvikling av trombose er det nødvendig å følge slike anbefalinger:

 • folk som er utsatt for dette problemet, anbefales å bruke kompresjonslinne og elastiske bandasjer;
 • Bruk om nødvendig medisiner for å fortynne blodet. De er vanligvis foreskrevet for hjertesykdom, arytmi;
 • Det er nyttig å utføre gymnastikk, noe som øker muskeltonen. Med stillesittende arbeid må du ta en pause og varme opp;
 • regelmessig gå i frisk luft;
 • unngå dårlige vaner;
 • I nærvær av lammelse er det nødvendig å massere pasienten og utføre passive bevegelser for å øke blodsirkulasjonen.

Derfor bør man ikke håpe at alt vil passere seg selv, det er bedre å henvende seg til en spesialist.

Trombose av arterier av nedre ekstremiteter

Trombose er en sykdom som oppstår som følge av økt blodpropp. I blodproppene dannes, skaper hindringer for fri sirkulasjon av blod gjennom en liten og stor sirkel av blodsirkulasjon. Det regnes som en alvorlig patologi, fordi hvis den ignoreres, når behandling ikke er tilgjengelig, kan den føre til døden. Konsekvensen av patologi er et hjerteinfarkt og iskemisk slag. Det er typer arteriell trombose: okklusjon av aorta og trombose i ekstremiteter.

Arteriell trombose er en alvorlig sykdom. Det kliniske bildet er kun anerkjent av legen, da typene trombose har forskjellige symptomer og konsekvenser. For eksempel fører trombose av den indre halspulsåren til iskemisk slag. På grunn av den trombus-induserte tilstoppingen av den somatomotoriske projeksjon av hjernefibrene som kommer fra området av fremspringet av beinet, fører tilstopping av trombosen til denne arterien til lammelse av beina. Karakteristiske symptomer er et brudd på følsomheten av lemmer.

Trombose av kranspulsårene påvirker forekomsten, utvikling av hjerteinfarkt - tilstanden til karene hvor lumen smalker. Resultatet av langsom overvekst er utviklingen av angina pectoris, hvis blodtilførselen til arteriene stanser kraftig, utvikler myokardinfarkt. Forstyrrelser av blodstrømmen av minst en kranspulsårer (høyre, venstre) fører til denne hjertesykdommen. Koronar trombose sentrerer i hjerteårene.

Symptomer karakteristisk for sykdommen - smerte "i magen", bak brystbenet, rundt hjertet, ofte utstrålende til venstre, noen ganger høyre hånd, i området mellom skulderbladene, underkjeven, kortpustethet, blek hud. Smerte manifesterer seg på forskjellige måter: pressing, baking, skarp, søm, komprimering. Fare for suddenness av angrep. Koronar trombose forutsetter en viss behandling, som kun legen foreskriver, etter å ha studert alvorlighetsgraden av sykdommen, mulige komplikasjoner.

Blokkering av iliac arterien - årsaken til patologien til sirkulasjonen av bekkenorganene. Denne typen sykdom er mer vanlig hos kvinner. Komplikasjoner hos menn manifesteres av smerte i beina, et brudd på ereksjon. Lameness, svakhet i beina - en konsekvens av trombose av iliac arterien.

Trombose av arterier oppstår på grunn av deformasjon av dem på grunn av traumer, aterosklerose, emboli. Trombose, emboli er forbundet. Hvis arteriell trombose oppstår på grunn av akkumulering av blodpropp (trombi), deres overholdelse av veggene i hovedkarene, deretter emboli - deres kliniske manifestasjoner.

Emboli - partikler, båret med blodstrøm gjennom kroppen, tette lymf, blodkar. Disse er parasittiske mikrober, produkter av vital aktivitet, fremmedlegemer, fettstoffer. Ofte er emboli platelignende arteriell trombi: med dårlig fiksering på veggen av karet blir de fordrevet, noe som resulterer i arteriell tromboemboli - blokkering av arterien. Trombose og emboli oppstår på grunn av alvorlig atrieflimmer, er resultatet av skader, amputasjoner, brudd, intravenøs injeksjon. Sykdommen er provosert av takykardi, arytmi, noen hjertesykdommer. Symptomer på tromboembolisme er den akutte sykdommen.

Nedre ekstremitet arteriell trombose - blod rekke karsykdom assosiert med forekomsten av aterosklerotiske plakk, blodplate liming på blodårene. Sykdommen er asymptomatisk. Personen på å trekke lett eller lett, mild smerte i kalvemuskler, stopper ofte ikke legger merke til. Sykdommen manifesterer seg uventet, krever akutt medisinsk hjelp, lem amputasjon, behandling er vanligvis lang.

Akutt arteriell trombose - sirkulasjonsforstyrrelser i arteriene, kroppens respons på patologi i blodet: blodet plutselig slutter å strømme inn i en bestemt sone.

Nummenhet, smerte i lesjonen, manglende bevegelse, etter utvikling av subfebril ødem, fører til delvis, fullstendig forlamning av lemmer.

Årsaker til sykdommen

Årsakene til sykdommen:

 • aterosklerose;
 • diabetes mellitus;
 • hypertensjon;
 • Vaskulær traumer, inkludert de som er forbundet med kirurgi;
 • tilstoppet med emboli.

Symptomatologi, patogenesen av sykdommen

Symptomene vises ikke umiddelbart. I utgangspunktet er det smertefulle opplevelser. Gradvis manifesterer sykdommen seg i følgende rekkefølge:

 • Det andre tegnet er en nedgang i følsomheten til foten;
 • nummenhet i lemmen;
 • rødhet;
 • plutselig plutselig smerte som "blåse en pisk";
 • det er nesten umulig å bevege foten din;
 • huden på det berørte området blir gjennomsiktig, "marmorert";
 • Benet er som en død.

Hvis pasienten ikke vender seg til legen i tide, vil sykdommen forverres, det er fare for komplikasjon - infeksjon med gangren. Hvis en slik diagnose er utført, er det nødvendig med en akutt amputasjon av det infiserte stedet.

Et kompleks med medisinsk informasjon om en sykdom (anamnese)

Før legen forskriver, vil legen finne ut, analysere symptomene på sykdommen i pasienten dypt. For dette formål, er blodprøver gjort for å bestemme nivået av koagulering av blod, kolesterol. En visuell inspeksjon av det berørte lemmet er gjort, oppmerksomhet er trukket på:

 • grad av blanchering av huden i lesjonen;
 • er det en kaldhet i lemmen;
 • om det er nummenhet, tap av følsomhet i det berørte området;
 • Palpable på beinet (på stedet der trombosen dannes, er det alltid en fortykkelse);
 • føre til økt svette angrep av smerte.

Formelen for behandling

Hjemme er det ingen kur mot trombose, er det nødvendig med sykehusinnleggelse. Avhengig av alvorlighetsgraden av anamnese, foreskriver legen terapeutisk eller kirurgisk behandling. Legen analyserer sykdomsforløpet i henhold til resultatene:

 1. blodprøver (for å bestemme nivået på kolesterol, koagulerbarhet av blod), inkl. biokjemisk;
 2. dupleks ultralydsskanning av arterier;
 3. Resultat av angiografi (hvis en okklusjon av arterien eksisterer, kan kontrastmiddelet som innføres i karet ikke passere lenger langs det);
 4. behandling med smertestillende midler (hvis smerten er alvorlig, vil legen foreskrive narkotiske stoffer);
 5. bruk av antikoagulantia (hirudin, heparin), antiplateletmidler (acetylsalisylsyre);
 6. operasjon.

Første nødhjelp for arteriell trombose

Hvis det oppstår mistanke om arteriell trombose ved en visuell undersøkelse, trenger du:

 1. Ring for en ambulanse.
 2. Før ankomst av ambulanten, legg på en flat, horisontal overflate.
 3. Sett foten din slik at den ikke beveger seg. Du kan ikke løfte den.
 4. Dekk benet ditt med noe kaldt.
 5. Gi pasienten et blodfortyndingsmiddel (aspirin, asafen), et antispastisk legemiddel (no-shpa).
 6. Vent til legen.

Varianter av sykdommer i karene i nedre ekstremiteter

Hvis veggene i fartøyene mister slaktkroppen, bukker væggene i arterien, er det en begrenset diffus utvidelse av lumen på bakgrunnen - sykdommen kalles en aneurisme. Oftere forekommer en aneurisme i popliteal, femoral arterie.

Oppstår som følge av:

 • tilstedeværelsen av hypertensjon, aterosklerose.
 • røyking over en lengre periode.
 • hvis en person stadig spiser fet mat.
 • hvis skader på blodkar ble overført.

Faren for sykdommen er muligheten for iskemi, muligheten for trombose i kombinasjon med okklusjon av kar, gangrene.

Lesjoner av lårarterien er ikke fullt ut forstått. Faren for denne typen trombose er at når den løsner seg i dette fartøyet, kan trombosen komme inn i et hvilket som helst organ, inkludert hjertet. Komplikasjon er et slag. Hvis pasienten føler seg trekkende, utbredt smerte i lysken, en økning i kroppstemperatur, hevelse langs hele beinet opp til lysken - det er tegn på trombose i femoralarterien.

Arteriell trombose som følge av vaskulær skade gjennom skudd, kaldvåpen, trafikulykker

En rekke arteriell trombose er skaden på hovedkarene i underdelene. Skader forårsaker spesielle komplikasjoner. For å skade veggene i arteriell koffert, må du gjøre mye arbeid, fordi de er elastiske. Oftere blir de skadet ved hjelp av et skuddssår (et skallfragment, en kule), dislokasjoner, lukkede brudd. Den farligste er skader på arteriene i nedre ekstremiteter, ledsaget av alvorlig blødning, som et resultat kan en person dø av blodtap.

Faren er at et arterielt sår ikke alltid kan diagnostiseres umiddelbart. Vanligvis rupturer av fartøy som er laget med bruk av kalde våpen - uten feil, og når du bruker skytevåpen - med feil. Hvis behandling av hovedkarene i nedre ekstremiteter ble utført ved hjelp av kirurgisk inngrep, er følsomheten, integriteten til det syke lemmet ikke alltid gjenopprettet etter operasjonen, det er ikke alltid mulig å fullstendig gjenopprette motoraktiviteten.

Tilveiebringelse av førstehjelp

Det første nødhjelp er lagt på stedet:

 • Bruk en turniquet, et dekk, hendig verktøy, trykk på fartøyet for å påføre en trykkbinding for å stoppe blødningen.
 • Lever umiddelbart den skadede personen til det punktet som gir profesjonell medisinsk behandling.
 • Husk: Tourniquet påvirker vevet negativt, så bruk det så mye som mulig på området av det skadede karet. Under turneringen legges et notat som viser nøyaktig tidspunktet for overlappingen. Hold turneringen på sommeren - ikke mer enn 2 timer, om vinteren - ikke mer enn 1 time.

Trombose av arterier i underekstremiteter er en sykdom som krever at pasienten følger alle legenes anbefalinger, siden langvarig behandling, med forsømte former, ikke alltid fører til utvinning. Koronar trombose er en faktor som påvirker spredning av sykdommen. Blokkering av iliac arterien, femoral arterie, andre tromboser, provoserer smerte i nedre ekstremiteter, krever umiddelbar konsultasjon av vaskulær kirurg.

Symptomene på sykdommen vises ofte hos eldre, men de er nylig funnet blant unge mennesker. Deretter trombose behandling ikke blir grunnlaget for liv er viktige forebyggende tiltak er: ikke røyke, spise en lav kapasitet kolesterol matvarer, ikke-fet mat, gå i frisk luft, drikkevann nok vann, kontroll av blodsukker (for personer med diabetes ), bruk av legemidler som fortynner blod.

Symptomer og behandling av trombose i lårarterien

Trombose av lårarterien er en ganske farlig sykdom. Det kan påvirke en person i alle aldre, uavhengig av kjønn.

Essensen av patologi

Den femorale arterien er en av de store store karene, som ligger i låret, går gjennom øvre del av beinet og strekker seg ut i popliteal fossa, hvor den grener inn i mindre fartøy. Gjennom denne arterien blod gjennom kapillærene og små kolbe kommer i lysken, kjønnsorganer og i alle deler av bena, mette dem med vev, bein, muskler, ledd, hud med essensielle næringsstoffer og oksygen. Den omvendte bevegelsen av blod utføres gjennom lårets vener.

Trombose skip (arterier og vener) kalt plugging hulrom kar trombe (blodpropp) eller embolus (blodpropp art som består av protein og fibrin blod partikler). Forskjellen mellom en trombus og en embolus er at den første er fast og festet på fartøyets vegger, og den andre kan komme ut av veggen og begynne å bevege seg langs arteriene og årene.

Trombose i lårbenen senker blodsirkulasjonen, noe som fører til brudd på metning av underbenet med de nødvendige kjemiske elementene. I fremtiden øker trombosen gradvis og blodtilgangen stopper, noe som forårsaker en svikt i de indre organene i bukhulen.

Hvis embolus faller inn i hjertemuskelen, kan det føre til døden.

I tillegg provoserer fullstendig blokkering av blodårene benenes ben med deres påfølgende amputasjon. Derfor kan bare rettidig behandling garantere et gunstig utfall.

Årsakene til trombose

Årsakene til trombusdannelsen i karene er ikke fullt ut forstått, men i medisinsk praksis avsløres de viktigste provokasjonsfaktorene:

 • Forskjellige arterier og vener skade (slag, sår, gjennomhulling, tidligere operasjoner, intravenøse injeksjoner, installere katetere varicer et al.);
 • Veksten av kolesterolplakk som følge av underernæring og stillesittende livsstil ("stillesittende" arbeid, mangel på fysisk aktivitet og aktive bevegelser);
 • Tilstedeværelse av forskjellige tumorer av godartet eller ondartet natur;
 • økter av kjemoterapi for onkologiske sykdommer;
 • blødningsforstyrrelser;
 • lesjoner av nyrene, hjertemuskulatur og vaskulær system;
 • ulike endokrine sykdommer (diabetes mellitus, arteriosklerose av kar, etc.) og kardiovaskulær system;
 • inflammatoriske infeksjoner;
 • graviditet;
 • fedme;
 • langvarig immobilitet av lemmer i sykdommer med sengestøtte
 • Utryddelsen av vitale funksjoner hos eldre etter 70 år.

Tromboflebitt utvikler seg i flere faser:

 1. Det er en mikroskopisk skade på arterienes vegger.
 2. På mikrotrauma er en liten vekst av en blanding av kolesterol, fett og kalsium dannet, som gradvis øker i størrelse.
 3. Plakkblokkene blokkerer bevegelsen av blod i fartøyet og provoserer stagnasjonen. På plakkstedet dannes en blodpropp (trombus).
 4. Det er en separasjon av tromben, som begynner å bevege seg gjennom sirkulasjonssystemet.

Hyppigst forekommer trombose i knutepunktene, hvor et stort fartøy er delt inn i mindre, det vil si hvor dets innsnevring oppstår.

Symptomer og diagnose av trombose

Trombose av lårets dype vener er preget av følgende symptomer:

 • trekker smerter i føttene og legger muskler, øker med å gå, pasienten kan ikke gå lenge.
 • hevelse i nedre ekstremiteter fra lysken til fingrene;
 • økt kroppstemperatur;
 • beinets hud er blek og kald;
 • Ruptures av små fartøyer av bena vises som en liten rød utslag eller cyanotisk farge av ekstremiteter.

Ved første manifestasjoner av de ovennevnte tegnene er det nødvendig å umiddelbart konsultere en lege. De oppførte symptomene indikerer bare antagelig forekomst av en slik sykdom som trombose i låret, selv om de er karakteristiske for andre sykdommer. Bekreftelse av diagnosen er bare mulig i en sykehusinnstilling med grundig undersøkelse.

Det er 2 stadier av trombose med inneboende egenskaper:

 1. Fasen av hvit refluks. Huddeksler på ekstremiteter er blek, intens smerte syndrom med redusert pulsering i arteriene. Benene er kalde på grunn av spasmer av små kar og kapillærer.
 2. Blåflebotrombose. Det er ledsaget av en utvidelse av benene på beina på grunn av overflod med blod. Pasienten opplever alvorlige utbruddssmerter, huden på beina blir mørkere og blir dekket av vannige blærer. Dette kan være en harbinger av utviklingen av gangrenous prosesser.

Avhengig av lokaliseringsstedet og det kliniske løpet av sykdommen er det tromboser:

 • arteriell og venøs;
 • akutt og kronisk.

Diagnostiske tiltak

Diagnose av dyp venetrombose (DVT) begynner med undersøkelser av føtter, målt puls stopp, fot temperatur og visuelt inspisert den endelige fargen. Deretter utfører laboratoriet blodprøver for biokjemi, koagulabilitet, hormonnivåer, en generell blodprøve.

Instrumentalundersøkelser inkluderer følgende metoder:

 • Venografi - Røntgenundersøkelse av integriteten til venerveggene ved å sette kontrastmidler inn i venen;
 • MR av nedre ekstremiteter og deres tosidige skanning (vaskulær patency er bestemt);
 • Ultralyd av den berørte venen;
 • tromboelastografi - grafisk registrering av prosessen med blodkoagulasjon og fibrinolyse;
 • Radionuklid-skanning bestemmer plasseringen av trombosen.

Disse metodene lar deg nøyaktig lokalisere tromben og måle blodstrømmen i de berørte karene.

Behandling av trombose i lårarterien

Trombose Behandlingen består i å oppløse eller fjerning av tromber forebygging egenskapene til dets separasjon og normalisering av blodsirkulasjonen i skipene. Hvis symptomene indikerer tilstedeværelse av en blodpropp, men det er ingen risiko for avvik fra hans blodårene, de fastsatte midler, antikoagulanter, administrert intravenøst ​​eller intramuskulært for å oppløse blodpropper (Kaltsiparin, Warfarin, Sinkumar, streptokinase, urokinase, heparin). Påfør også bandasjer med Heparin salve (kurs 10 dager).

Kirurgisk terapi

I tilfelle trombusfjerning, blir trombotisk plakk fjernet kirurgisk. En slik metode er introduksjonen i karet av spesielle stålstenter, shunts og filtre. Fjerning av gangrenous områder utføres ved excision med etterfølgende sting av endene.

Medisinsk behandling består i utnevnelse av følgende legemidler:

 • preparater av folsyre og nikotinsyre for gjenoppretting av blodsirkulasjon i lemmer;
 • ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler for å kurere inflammatoriske prosesser (Dicloberl, Diprospan, Dexamethason);
 • antihypertensive midler for å senke blodtrykket
 • vitamin C og B.

For å myke trombosen, er fysioterapi også brukt - elektroforese og UHF for de berørte områdene.

Folkemetoder for behandling av patologi

Metoder for tradisjonell medisin kan brukes i forbindelse med konservativ behandling og strengt etter legenes resept:

 1. Protivotrombnym og effektivt blod fortynningsmiddel er fiskeolje som er rik på omega-syrer, som bryter ned fibrin - grunnlaget for blodpropp. Den brukes inne i 1 ss. l. 3 ganger om dagen.
 2. For å regulere blodsirkulasjonen, forbedrer blodkvaliteten, dekoder av neseblader, malurt, salvie og kamilleblomster er nyttige.
 3. Som komprimerer og lotioner, hjelper du alkoholtinkturer fra blader av Kalanchoe, akacia blomster.
 4. Fjern effektivt symptomene på et bad for føttene med tilsetning av noen dråper oljer, buljonger fra eikbarken.
 5. Et universelt middel for behandling av bein sykdom er ren honning og dets derivater (propolis).
 6. Når bandene knyttes sammen med elastiske bandasjer, begynner blodet å sirkulere normalt, blodstrømmen fra underekstremitetene forbedres.

En forutsetning er streng sengestøtte.

Ernæring bør være kosthold og riktig.

I kosten for å inkludere grønnsaker (tomater, hvitløk) og frukt (vannmelon), mat som er rik på fiber, sjømat, melkeprodukter, litt sjokolade (uten diabetes).

Kontra mat som øker blodpropp: stekt og fet mat, kaker fra bakverk, litt frukt (bananer, granatepler). Drikk daglig til 2 liter væske.

Forebygging av sykdom

Et sett med tiltak for å forhindre utvikling av arteriell trombose omfatter følgende tiltak:

 • regelmessig undersøkelse med en lege og en blodprøve for blodplater, sukkernivåer;
 • bruk av blodfortynningsmidler (aspirin, kardiomagnolo, curantil);
 • trene for å støtte muskeltonen;
 • med stillesittende arbeid hver 2. time må du gjøre gymnastikk for å varme opp lemmerne;
 • Vanlig går på gaten i minst 1 time;
 • styrke immuniteten ved å konsumere vitaminer;
 • sunn livsstil, avvisning av dårlige vaner (alkohol, sigaretter);
 • rettidig behandling av eksisterende sykdommer (diabetes, inflammatoriske infeksjoner, etc.);
 • styrke kardiovaskulærsystemet og regulere dets aktivitet;
 • reduksjon av forbruket av røkt produkter og produkter som inneholder fett;
 • rikelig med drikke for å redusere blodets viskositet.

Overholdelse av disse enkle reglene vil bidra til å unngå forekomsten av en så alvorlig sykdom og dens konsekvenser som for eksempel funksjonshemming og død.

Symptomer og årsaker til tromboembolisme

Når en plutselig forekomst av en obstruksjon i sirkulasjonssystemet som helt blokkerer lumen i arterien eller venen, utvikler tromboembolismen. Denne patologiske tilstanden er alltid en følge av sykdommer som forårsaker forstyrrelser i blodkoaguleringssystemet (hyperkoagulasjonsprosesser dominerer over antikoagulasjonsfaktorer).

Den umiddelbare hindring for normal blodstrøm kan tromboemboli dannet ved aggregering av blodceller, og emboli, klumper dannes luft, fettvev, inirodnymi organer, fostervann under svangerskapet.

Tromboembolismekanisme


Den umiddelbare årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser i arterien blir okklusjonen av dens lumen objekt (blodpropp eller fremmedlegeme), som bringes med blodstrøm. Tromboembolus dannes i en annen del av kardiovaskulærsystemet, mens dannelsen av integriteten til blodkarets eller hjerteventilens veggen blir en uunnværlig tilstand for dannelsen.

Til skadeområdet er blodelementer som aktivt fester seg til vev av arterien eller venen med fibrin aktivt, og denne beskyttelsesmekanismen bidrar til å helbrede skaden. Ved forstyrrelser i blodkoaguleringssystemet (patologi hemostase) går prosessen utover det normale, hvorved blodproppen som er dannet, i stand til under visse betingelser å bryte vekk fra formasjonssonen og navigere gjennom det vaskulære systemet.

Tromboembolisme oppstår når en fremmedlegeme eller trombus går inn i et fartøy hvis diameter er sammenlignbar med eller mindre enn dens størrelse. I dette tilfellet, i arteriene, som er lokalisert distalt (lenger borte fra hjertet) ende blandeposisjon, blodstrøm er sterkt svekket eller helt stanser - utvikling av iskemi, snu til nekrose.

Graden av forstyrrelse av vitale prosesser i iskemisonen er avhengig av kapasiteten til sikkerhetsbeholdere for å gi erstatning av blodsirkulasjon - Hvis flere fartøy som starter fra intakte arterieområder er godt utviklet, så kan blodstrømmen komme seg.

årsaker til


Provoke utviklingen av tromboembolism kan:

 • tilstand, forårsaker en økning i viskositet og øket koagulerbarhet av blod - med dehydrering, genetisk bestemt patologier hemostase, ondartede svulster, tar visse medisiner;
 • stagnasjon, utvikling med langvarig overholdelse av sengen hviler, kronisk venøs insuffisiens, kompresjon av blodkar fra utsiden;
 • brudd på integrasjonen av vaskulærsengen under kirurgiske inngrep, skader, smittsomme sykdommer, forgiftning.

Sannsynligheten for utvikling av sirkulasjonsforstyrrelser forårsaket av okklusjon av karet økes dersom pasienten har kroniske sykdommer i det kardiovaskulære systemet, hjertesykdommer, sykdommer i de endokrine kjertler (diabetes, tyreotoksikose), etter kirurgi på torakale og abdominale organer.

Blodpropper i venene relatert til den systemiske sirkulasjonen, kan føre til tromboembolisme av lungevenene (lunge). Blodpropper som dannes i aorta og mitral ventiler i den venstre atrium og ventrikkel, aorta, arterier, blir en årsak til ischemisk cerebralt slag, myokardialt infarkt, sirkulasjonsforstyrrelser i ekstremitetene, myokardialt indre organer (milt, tarm, nyre).

Den umiddelbare årsaken til ødeleggelsen av tromben og dens omdannelse til embolus, båret med blodstrøm, er plutselige arytmier (hjerterytmeforstyrrelser), mekanisk skade med plutselig stigning i blodtrykk, traumer, plutselig endring i kroppsstilling.

klassifisering


Avhengig av opprinnelsen skiller de ut:

 1. Eksogen emboli, inn i kroppen fra omgivelsene - de omfatte luftbobler som kommer inn i beholdere vegg skade, fremmedlegeme (kateter, oljeaktige løsninger, ved et uhell føres inn i blodåren fragmenter kuler og prosjektiler.
 2. Endogen emboli, dannet inne i legemet - dette gjelder også tromboembolisme mikrobielle konglomerater, aterosklerotisk plakk, fettvevet som går inn karlumenet ved brudd av rørformede ben, ødeleggelse av organene, fostervann, gasser som er oppløst i blodplasma (som kan danne bobler i løpet av tunge atmosfæriske trykkendringer).

Avhengig av bevegelsesretningen, skiller du ut:

 1. Emboli, båret i retning av blodstrømmen - fra blodårene i den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen i den lille blodåren, fra venstre del av hjertet i blodårens blodsirkulære blodåren.
 2. Retrograd emboli båret mot blodstrømmen - dannes bare i venesystemet under påvirkning av tyngdekraften i tilfelle brudd på venøs utstrømning.
 3. Paradoksal emboli, faller fra venene i den store sirkelen direkte i sine arterier - utvikling er mulig bare hvis det er en medfødt hjertesykdom ved et utslipp av blod fra høyre til venstre (dersom feilen atrial og ventrikulær septal).

Avhengig av alvorlighetsgraden av det kliniske bildet (oftere brukt i PE):

 1. Massiv emboli som oppstår ved okklusjon av mer enn 50% av karene, ledsaget av utvikling av arteriell hypotensjon og uttrykte brudd på hemodynamikk.
 2. Submassiv emboli, utviklet med obstruksjon av mindre enn 50% av regionale fartøy med tegn på alvorlig dysfunksjon av det berørte organet.
 3. Nonmassive emboli lesjon fremstår mindre enn 50% og regional vaskulær god funksjon av sivile fartøyer.

Avhengig av plasseringen av det berørte området:

 1. Iskemisk hjerneslag (infarkt) i hjernen, kan utvikle seg i karoten av karoten og vertebrobasilar arterielle bassenger.
 2. Iskemisk berøring (infarkt) i ryggmargen.
 3. Tromboembolisme av lungearterien.
 4. Myokardinfarkt - forekommer med tromboembolisme av høyre og venstre kranspulsårer, avgang fra aorta.
 5. Infarkt med organer i bukhulen og retroperitonealrommet - kan påvirke miltene i milten, nyrene, tykk og tynntarm.
 6. Trombose av arteriene i ekstremiteter.

I ICD 10-utgavene (International klassifisering av sykdommer og årsaker til dødelighet) tromboembolisme er klassifisert i flere seksjoner:

 1. Forstyrrelser av lungesirkulasjonen (PE) - I26.
 2. Trombose og emboli av arteriene i ekstremiteter - I74.
 3. Iskemisk berøring av cerebrale arterier - I63.
 4. Akutt hjerteinfarkt - I21, I22.
 5. Blodsirkulasjonsforstyrrelser i enkelte organer i magehulen - nyre (N28.0), milt (D73), tarm (K55).

Kliniske manifestasjoner

Nesten alle i dag ønsker å forstå hva tromboembolisme og hvordan den arter seg - nemlig akutte lidelser av blodsirkulasjonen i dag blitt en av de hyppigste årsakene til død og fremveksten av varig uførhet (uførhet) hos pasienter er relativt unge.

Symptomer på tromboembolisme er direkte avhengig av hvilket fartøy som er en overlappet trombus. For en hvilken som helst variant av sykdommen er et plutselig utseende av klager (i flere minutter eller timer) karakteristisk og utviklingen av vedvarende endringer i vev som leveres med blod av den berørte arterien. Mangelen på rettidig medisinsk behandling og tilstrekkelig behandling (medisinsk og kirurgisk) kan føre til utvikling av nekrotiske forandringer i organene.

Tromboembolisme av nedre ekstremiteter


Trombose i arteriene i armer og ben på frekvensen av forekomsten fjerde blant tromboemboliske lidelser pulsåren fartøyet, hvilket ga først sted i de koronare, vaskulære ulykker cerebrale og lungearterier.

Tromboembolisme i underarmene forekommer oftest i bakgrunnen:

 • utbredt aterosklerose;
 • utrydder endarteritt;
 • thromboangiitis
 • septisk endokarditt, som oppstår mot bakgrunnen av revmatiske hjerteventilfeil.

Umiddelbar kilde til emboli med denne varianten av sykdommen er trombi, lokalisert i venstre hjerte og buen og den nedadgående delen av aorta. I tillegg kan akutt arteriell obstruksjon av arteriene i ekstremiteter forekomme mot bakgrunnen av brudd på aorta-aneurisme, dets spasmer.

Medisinsk litteratur beskriver to mulige alternativer for utvikling av tromboembolisme:

 • gradvis - med thromboangiitis obliterans (Buergers sykdom), på grunn av utvikling av autoimmune betennelse i veggen av arterier og vener i ekstremitetene, som ofte komplisert på grunn av dannelsen av en trombe, når det er vanskelig å fastslå det nøyaktige tidspunktet for begynnelsen;
 • akutt - med overføring av tromboembol med blodstrøm, hvor pasienten kan ringe tidspunktet for sykdomsutbruddet til nærmeste minutt.

De karakteristiske tegnene på tromboembolisme i nedre lemmer er alvorlig smerte og fravær av pulsering av perifere arterier i beinet på siden av lesjonen. Det utprøvde smertesyndromet er dårlig forankret selv ved narkotiske analgetika og kan forårsake alvorlige hemodynamiske forstyrrelser helt opp til utviklingen av sammenbrudd.

Gradvis er det en blanchering av huden, mot bakgrunnen av hvilke bløde flekker som dannes, noe som gir det et "marmor" utseende. Sensitivitetsforstyrrelser utvikles, beinet blir kaldt til berøring, pasienten kan klage på sensasjonen av kravling.

Med utviklingen av stigende trombose i femoral arterien Smerte tegn i magen som fester til sacrum, loin og perineum bli med tegn på perifer sirkulasjonsforstyrrelser. Pasienten utvikler raskt en følsomhetsforstyrrelse (av alle slag), noen bevegelser i beina blir umulige. I fravær av tilstrekkelig behandling oppstår vedvarende artikulære kontrakturer innen 4-6 timer.

Ved undersøkelse av pasienten kan legen føre til brudd på aktive bevegelser i det berørte lemmet, hevelse av myk vev (i de sene stadiene av sykdommen), leddkontrakt. Okklusjonen av karene forårsaker dannelse av nekrose etterfulgt av gangren, mens tydelig skille mellom linjer mellom sunn og iskemisk endret vev.

For å klargjøre diagnosen og valg av behandlingstaktikk anbefaler implementeringen av:

 • ultralydsundersøkelse av fartøy med dopplerografi (avslører tilstedeværelsen av sirkulasjonsforstyrrelser og dets mulige nivå);
 • radioisotopstudier, sphygmografi, oscillografi, kapillaroskopi - disse studiene mister gradvis sin relevans i dag, men de kan foreskrives dersom moderne metoder for å undersøke pasienter ikke er tilgjengelige.
 • angiografi (arteriografi) - Røntgenundersøkelse av blodkar etter innføring av kontrastmedium i dem.
 • Datatomografi etter innføring av kontrast.

behandling


medisinering:

Sykehuset anbefaler innføring av narkotika som forhindrer ytterligere dannelse av blodpropp (heparin, enzympreparater av systemisk virkning), antispasmodika som stopper utviklingen av angiospasm. Nødvendig utnevnelse av smertestillende midler (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, legemidler), samt bruk av legemidler som påvirker blodets reologiske egenskaper (Reopoliglyukin, Dipiridamol).

Krever behandling av sykdommen, som er blitt en sak av tromboembolisme - med overvinnelsen av ventilanordningen foreskrive bredspektrede antibiotika, blir stoffene velges basert på resultatene av bakteriologisk undersøkelse av blod og dets seeding i dyrkningsmediet med definisjonen av sensitiviteten overfor antimikrobielle midler.

Kirurgisk behandling av sykdommen (indirekte og direkte trombektomi) kan umiddelbart eliminere okklusjon av arterien og gjenopprette forstyrret blodstrøm.

komplikasjon

Komplikasjoner av tromboembolisme av hovedkarene i ekstremitetene er gangrene, utfallet av disse kan være septiske komplikasjoner, som ofte forårsaker døden til pasienter selv på bakgrunn av kompleks behandling.

T koronararterier (akutt koronarsyndrom, hjerteinfarkt)


Det akutte brudd på koronar sirkulasjon (iskemisk myokardinfarkt), ifølge medisinsk statistikk, er fortsatt den hyppigste varianten av tromboembolisk syndromutvikling. Det er denne patologien som er den vanligste dødsårsaken og begynnelsen av funksjonshemming, dannet mot bakgrunnen av sykdommer i sirkulasjonssystemet hos pasienter av relativt ung alder.

Umiddelbare årsaker til iskemiske forandringer i hjertet - blokkering av myokardieåren, fôring av et bestemt område av muskelen og en uttalt spasme av karene som oppstår rundt denne sonen (den absolutt eller relative mangel på blodtilførsel utvikler seg).

I hjernemuskulaturens celler (kardiomyocytter) varer oksygenreserver 10-15 sekunder. Etter utvikling av iskemi kan normale livsprosesser opprettholdes i 15-25 minutter, og etter 30 minutter begynner å utvikle seg. Hjemmesiden til myokardiet dør helt etter 4-6 timer.

De viktigste manifestasjonene av hjerteinfarkt er:

 • alvorlig smerte (angina) syndrom - pasientene klager over sterke smerter i retrosternale område, noe som kan gi et scapulær område, ryggrad, venstre arm, venstre submaxillary region, karakterisert ved at angrepet ikke stoppes etter nitroglyserin;
 • brudd på hemodynamikk - det er generell svakhet, svette, kraftig redusert blodtrykk, det er en utpreget hudpalett og en klissete svette;
 • Karakteristiske endringer i biokjemisk forskning - stoffer (troponin, kreatinfosfokinase) påvises i blodserumet, som indikerer ødeleggelse av kardiomyocytter;
 • endringer i EKG - kan bli registrert brudd på ledning og hjerterytme, patologiske tenner i sonene av nekrotiske endringer i myokardiet.

Prognosen av sykdommen med hjerteinfarkt avhenger direkte av hvor raskt nødhjelpen blir gjort. Ved plutselig akutt smerte bak brystbenet, bør pasientens trykk eller komprimering være satt (satt med hevet hodeend i sengen), gi under 1 tungen nitroglyserin.

Samtidig, ring en ambulanse - spesialister vil kunne vurdere alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, registrere EKG og gi transport av pasienten til en spesialisert hjerteinfarktavdeling.

Diagnose av koronar syndrom og akutt hjerteinfarkt inkluderer:

 • ek - brudd på rytme og ledning, endringer i tannens karakter blir detektert;
 • ekkokardiografi (ekkokardiografi) - det er mulig å identifisere områder av hjertemuskelen som er "avskåret" fra sammentrekning;
 • Scintigrafi avslører områder av myokardiet hvor isotopen ikke akkumuleres;
 • Koronar angiografi (undersøkelse av tilstanden til kranspulsårene) gjør det mulig å oppdage nivået på trombusplasseringen, det berørte området og muligheten for at sikkerhetsfartøyene skal gi blodtilførsel til myokardiet.
 • biokjemisk blodprøve - avslører markørene for nekrose av kardiomyocytter (troponin) og økningen i indikatorer i flere timer og dager etter en vaskulær ulykke.

behandling

Behandlingen av akutt hjerteinfarkt kan medisineres - rettidig bruk av legemidler som kan øke motstanden av myokardceller til hypoksi og redusere alvorlighetsgraden av regionale angiospasmer er nødvendig før inntak av sykehus.

Til forholdene i infarktavdelingen ved akutt, nylig oppstått myokardinfarkt, indikeres kirurgiske inngrep på de berørte koronarbeinene.

Avhengig av nivået på trombusplasseringen er følgende indikert:

 • ballongangioplasti - under kirurgisk prosedyre blir lumen av arterien utvidet med et spesielt kateter;
 • stenting, i hvilken en konstant stent settes inn i det innsnevrede koronarfartøy, som støtter fartøyets lumen;
 • koronar arterie bypass grafting, rettet mot å skape påliteligheten av et system med ekstra sikkerhetskasser som fullt ut kan møte behovet for myokardium i oksygen.

komplikasjon

Komplikasjoner av hjerteinfarkt kan være utviklingen av akutt hjerteaneurisme (Av et stort område av hjertemuskelen forårsaker markerte endringer i hemodynamikk), transmural nekrose med tamponade pericardium, akutte hjertearytmier. Videre er dannelsen av tromber i det venstre ventrikulære hulrom, som kan bryte vekk fra veggen og føres inn i arteriene i den systemiske sirkulasjon (hjerne og ryggmarg, nyrer, milt, stor og tynntarmen).

PE (t i lungearterien)


Trombose og tromboembolisme i lungearterien representerer en akutt okklusjon av lungens arterielle seng, hvor trombotiske masser kan lokaliseres i stammen til høyre eller venstre lungearteri, deres grener. Blokkering av stammen av LA forårsaker en utbredt spasme av blodårer. På denne bakgrunn oppstår blodstrømmen i lungesengen sterkt, og en uttalt hypoksi av vev i menneskekroppen oppstår.

Avhengig av hvor trombosen er, kan den patologiske prosessen oppstå:

 • som en akutt prosess - oppstår mot en bakgrunn av fullstendig velvære og forårsaker pasientens død i løpet av få minutter etter sykdomsutbruddet;
 • subakutte sirkulasjonsforstyrrelser utvikles gradvis og fører til utvikling av lungehjerte på grunn av økt trykk i lungearterysystemet;
 • kronisk PE - utvikler seg mot bakgrunnen av gjentatt trombose av små grener av lungens vaskulære arterielle seng.

Lungeemboli (lunge) i de fleste tilfeller skjer mot en bakgrunn av blodpropper i blodkar som hører til den nedre vena cava, i hvert fall - på bakgrunn av trombose i vena cava superior, høyre atrium og ventrikkel.

Symptomer på PE og deres alvorlighetsgrad er direkte avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og kaliber av arterien, blokkert av tromboembolisme.

Ved akutt utvikling av PE, kan pasienter klage over akutt smerte i brystet, uttrykt kortpustethet, hemoptysis, mot hvilken de utprøvde bruddene på hemodynamikk utvikles raskt, som for eksempel en blodtrykksfall, en forstyrrelse i bevisstheten.

Med subakut tromboembolisme pasienter i flere timer eller dager forstyrre smerter i brystet, kan den forringelse tilstand vises hemoptysis, forvirring, akutte tegn til høyre hjertesvikt (leveren utvidelse, ascites utseende og perifere hevelser i ben og armer, dyspné).

For diagnose av PE:

 • datamaskin lungearteri angiografi;
 • scitnography av lungene;
 • ekkokardiografi;
 • Ultralyd av karene i det underordnede og overlegne vena cava systemet for å bestemme årsaken til embolien;
 • Koagulering - studiet av blodkoagulasjonen ta hensyn til nivået av D-dimer (tallet viser uttalt aktivering av blodkoagulasjonssystemet).

Hvis det er PE, avhenger prognosen av nivået og graden av lungearterie okklusjon, samt på hastigheten til å gi kvalifisert medisinsk behandling. Massiv trombose av arteriene, som ikke forekommer på sykehuset, fører ofte til pasientens død selv før ankomst av "rask hjelp".

Hvis tromboembolism utvikles på et sykehus og denne komplikasjonen diagnostiseres i tide, kan utnevnelsen av en tilstrekkelig omfattende behandling redde pasienten og redde livet.

Overlevelse av pasienter med massiv PE er nesten ikke avhengig av nivået på organisering av medisinsk behandling i en bestemt region, mens i subakut og kronisk kurskompleks terapi med bruk av effektive trombolytika sikrer utvinning av pasienter. Les mer om tromboembolisme av lungearterien her.

T arterier i hjernen og ryggmargen


Fremveksten av akutt tromboembolisme av arteriene som tilfører blod til hjernens og ryggmargens områder, fremgår av utseendet av fokale nevrologiske symptomer, hvor alvorlighetsgraden øker med utviklingen av sykdommen.

Når trombose av cerebrale arterier utvikler iskemisk infarkt i hjernen eller ryggmargen. Pasienter kan klage på døsighet, når undersøkelsen viser tegn på desorientering, undertrykkelse av bevissthet, parese eller lammelse av ekstremiteter. Prognosen for sykdommen avhenger direkte av kaliberen i den forseglede beholderen - hjerneinfarkt forårsaker ofte pasientens død på grunn av nederlag av vitale sentre (respiratorisk, vasomotorisk).

Blodforsyning til hjernen er gitt av karoten og vertebrale arterier, som er forbundet i ond sirkel, mens de samme områdene av hjernevæv samtidig blir matet fra to arterielle bassenger. Det er derfor konsekvensene av hjerne slag under adekvat terapi kan bli minimalisert - ordnede arterier i stand til å gi tilstrekkelig blodstrøm i den akutte periode av sykdommen, og tilordningen av antitrombotiske medikamenter eller kirurgisk fjerning av trombe fremme normalisering av blodsirkulasjonen.

Mesenteri vesikkeltrombose

Tromboembolisme av arteriene i tykk og tynntarm er den mest sjeldne varianten av utviklingen av tromboembolisk syndrom. Manifestasjoner av en vaskulær ulykke kan være alvorlige magesmerter, som i den akutte perioden av sykdommen ikke har en klar lokalisering. Med sykdomsprogresjonen utvikler infarkt av tarmsløyfer og påfølgende peritonitt, noe som kan forårsake pasientens død.

Behandling av sykdommen innebærer utnevnelse av antitrombotisk terapi, legemidler som gjenoppretter blodets reologiske egenskaper, tilstrekkelig analgesi. Når du lokalisere en blodpropp i en stor arteriell trunk anbefale hans fjerning, kan kirurgi være nødvendig i utviklingen av tarminfarkt - utføres reseksjon av de døde sløyfer gi en tilstrekkelig strøm av innholdet i bukhulen.

T ved fostervann


Tromboembolisme med fostervann utvikler seg under graviditet, direkte i fødselsprosessen og i postpartumperioden, årsaken til sykdommen er innføringen av fostervann inn i moderens blodomgang. Fostervæsken inneholder en stor mengde biologisk aktive stoffer - deres penetrasjon i den systemiske blodstrømmen utløser syndromet av spredt intravaskulær koagulasjon.

DIC-syndrom i et tidlig stadium av sykdommen er preget av en skarp aktivering av blodkoagulasjonssystemet, som manifesteres ved samtidig utvikling av flere tromboser av forskjellige lokaliseringer. I de senere stadiene av sykdommen erstattes trombose med hypokoagulering, som manifesteres ved massiv, vanskelig å stoppe blødning.

Symptomer på emboli med fostervann kan være:

 • en plutselig og skarp chill som vises mot en bakgrunn av fullstendig velvære;
 • uttalt brudd på hemodynamikk - en dråpe i blodtrykk, blek hud, kald svette, cyanose av de synlige slimhinnene;
 • smerte som kan oppstå nesten hvor som helst på kroppen (bak brystbenet, i magen, hodet, lemmer);
 • nedsettelse av bevissthet til dets tap
 • hoste med blodig sputum, uttalt dyspnø.

Prognosen av sykdommen er direkte relatert til volumet av fostervann, fanget i moderens blodrom, og aktualiteten i utnevnelsen av omfattende behandling. Betydning har også bakgrunnssykdommer av kvinnen og komplikasjoner som oppsto mot bakgrunnen av graviditeten (gestus i andre halvdel, sirkulasjonsforstyrrelser i moderkagen, trussel om tidlig utbrudd av arbeidskraft).

Forebygging av tromboemboli ved fostervann bør utføres gjennom hele graviditeten - Planlagte undersøkelser av obstetrikeren-gynekolog er obligatorisk med et kompleks av analyser og instrumentell diagnostikk, som bør rettes mot rettidig deteksjon og behandling av komplikasjoner.

Dårlig sirkulasjon i vitale organer (lunger, hjerne, hjerte) oppstår uunngåelig når tromboembolisme er en alvorlig fare for livet til pasienten - prognosen bestemmes av hastigheten på rende kvalifisert medisinsk hjelp og muligheten for å bruke moderne høyteknologiske behandlinger.

Nyttig video

Visualiser visuelt årsakene og faktorene til embolien ved hjelp av fostervann:

Les Mer Om Fartøyene