Symptomer, grunnleggende behandlingsmetoder og forebygging av tromboembolisme (trombose) i lungearterien

Trombose lungepulsåren (tromboembolisme) - en sykdom som oppstår på grunn av det faktum at arterien i kanalen, som er rettet mot lys, dannet trombe og blodet slutter å strømme inn i målet.

Da dette kan virke som en blodpropp blodpropp og fettavleiring i arterieveggene, som oftest er dannet i de nedre lemmer, og til slutt sette seg fast på vei til lungene.

Årsaker og risikofaktorer

Som allerede nevnt, er det viktigste Årsaken til sykdommen er en trombus (embolus), som blir et hinder i sirkulasjonssystemet. Siden embolus kan være av forskjellig art, kan de faktorer som bidrar til dens forekomst være svært forskjellig fra underernæring, slutter ved infeksjon i blodårene.

Til slutt, lungen leveres ikke med den nødvendige mengden blod, hvoretter det er oksygen sult, et trykkfall og kroppen er i sjokk.

Liste over hovedårsaker:

 • tidligere operasjon med komplikasjoner;
 • stillesittende livsstil med samtidig sengestil;
 • et slag (oppstått) eller et hjerteinfarkt;
 • fedme;
 • frakturer i regionen av hofte ledd eller tibia;
 • onkologiske og autoimmune sykdommer, som blir årsaken til høy blodkoagulasjon.

Klinikk av sykdommen: typer og symptomer

Tromboemboli forekommer ganske raskt og utvikler seg med forskjellig dynamikk. Avhengig av okklusjonsområdet og størrelsen på trombuset, du kan observere ulike symptomer:

 • årsakshastighet i pusten;
 • brystsmertsyndrom;
 • ødem i overkroppen;
 • hevelse av årer på nakken;
 • hoste opp blod;
 • rask hjertefrekvens.

I medisinsk praksis er tromboembolismen delt inn i tre hovedundertyper, avhengig av området av lungevaskulære lesjoner:

 • massive - 50% og høyere;
 • submassive - 30% -50%;
 • nonmassive - 30% eller mindre.

Komplikasjoner og konsekvenser

Tromboembolisme av lungearterien og dens grener er en av de sykdommene som krever umiddelbar inngrep av leger. Det var De to første timene etter hendelsen spiller en avgjørende rolle, og jo raskere klinisk behandling er gitt, jo mindre sjanse for et dødelig utfall.

En trombose kan også komme ut og passere gjennom hele sirkulasjonssystemet, og til slutt tette de andre blodstrømmene, noe som kan føre til enda flere problemer, som for eksempel fullstendig hjertestans, respiratorisk depresjon og andre. Så snart de første symptomene manifesterer, ring akuttmedisinske tjenester raskt, siden det er av og til at livet ditt eller livet til dine kjære vil avhenge.

diagnostikk

Det er ganske vanskelig å forutsi nøyaktig tidspunktet for sykdomsforløpet, men med konstant observasjon er det mulig å bestemme predisposisjon. Dette gjøres direkte av behandlende lege.

Hvis det er noen sirkulasjonsforstyrrelser i brystområdet Ytterligere prosedyrer og tester kan foreskrives:

 1. EKG (elektrokardiogram) - Avvik i vaskulærsystemet bestemmes. Dessverre er metoden ikke nøyaktig, og med hjelp kan man bare anta tilstedeværelse av en trombose i lungearterien.
 2. Perfusjonskintigrafi - mer avansert og moderne metode. En spesiell kontrast blir introdusert i menneskekroppen, som sprer seg gjennom sirkulasjonssystemet. Videre, ved hjelp av spesialutstyr, tas bilder og på steder der dette stoffet ikke kommer inn, er det problemer med blodtilførsel. Selv om metoden er mer avansert, men i forbindelse med tilstedeværelsen av ulike patologier i pasientens kropp, kan resultatet være falskt positivt.
 3. Kombinert metode - inkluderer samtidig ventilasjon og lungescintigrafi. Her, i tillegg til vener, blir også kontrast innført i lungene. Pasienten innhalerer stoffet som fyller alveolene, og på trombosens steder vil kontrasten ikke spre seg.
 4. Pulmonal arteriografi - Den farligste metoden, fordi kontrasten ikke blir introdusert i venen, men direkte inn i arterien. Det lar deg bestemme nøyaktig plasseringen av blodpropp så nøyaktig som mulig, men anbefales ikke for personer med svakt hjerte.

Hvordan behandle trombose i hemorrhoidnoden for å forhindre pulmonal tromboembolisme og andre komplikasjoner? Finn ut her.

Alt om posttrombotisk syndrom i nedre ekstremiteter og ikke bare leses i en annen artikkel.

Behandlingsmetoder

Behandling av trombose (embolisme), lungearterien og dens eliminering av symptomer, og de fleste andre sykdommer kan utføres som medisinske stoffer, og kirurgiske inngrep ved hjelp av en organisme.

medisiner

Medisinsk behandling omfatter bruk av smertestillende midler, samt narkotika som reduserer graden av blodpropp. Heparin eller dets analoger foreskrives, noe som forhindrer utseendet av nye blodpropper, samt en økning i de gamle. Ta medisiner kan vare opptil en uke eller til de planlagte testene viser normalisering av blodkoagulasjon.

Avhengig av situasjonen kan behandles med antikoagulantia. Denne typen legemiddel brukes i tilfeller der embolien har oppstått som følge av en tidligere operasjon.

drift

Kirurgi for pulmonal trombose Det kreves bare i de tilfellene når pasienten er på dødsgrensen. Først introduseres trombolytika, som oppløser blodproppen som dannes, og hvis medisinen ikke hjelper, begynner kirurgen å arbeide. Dessverre kan denne typen medisinering ikke brukes på personer som har gjennomgått operasjon i løpet av neste og en halv uke.

Det kan også være nødvendig med kirurgisk inngrep i disse tilfellene, når sykdommen igjen får seg til å føle seg. I dette tilfellet er et spesielt filter installert i den store venen som går i retning fra beinet til hjertet, og forhindrer passasje av de dannede blodproppene.

Noen ganger, for å redde en persons liv, er det umulig å uten direkte forstyrrelse i kroppen. I dette tilfellet Trombosen fjernes fra arterien, og blodstrømmen gjenopprettes.

For å hindre dannelsen av embolus i den postoperative perioden, samme heparin eller dextran, men begge legemidlene kan føre til blødning, så de er kun tildelt til de pasientkategorier som faller inn i risikogruppen. Ved brudd i hofteleddet er fenylin foreskrevet, og tidspunktet og metoden for påføring avhenger av kompleksiteten i sykdomsforløpet.

Når skal jeg se en lege?

Tidlig appell til leger vil bidra til å stoppe eller forhindre emboli i lungearterien. Avhengig av manifestasjonens kompleksitet kan du besøke angio-kirurg, thorax kirurg eller resuscitator.

Nødhjelp

Hasterhelsetjeneste er nødvendig hvis:

 • Blod blir spilt i det spyttede sputumet;
 • kraftig økt kroppstemperatur;
 • pusten økte;
 • du er i en usikker tilstand, hodet ditt spinner og kramper oppstår.

Finn ut mer om sykdommen fra denne videoen:

Hva er farlig og hvordan å behandle trombose av den overordnede mesenteriske arterien? Les om det for å vite sikkert.

På den kirurgiske behandlingen av dyp venetrombose i nedre ekstremiteter, les i detaljert materiale - kanskje nyttig.

forebygging

Forebyggende tiltak er primært rettet mot å forhindre forekomst av blodpropp. Når det er økt koagulering av blodet, er warfarin eller dets analoger foreskrevet. Gjennom hele legemidlets livstid gjennomgår pasienten periodiske undersøkelser som bestemmer suksess for behandlingen.

For å redusere sjansen for en trombose, kan du følge enkle regler:

 • flytte mer;
 • balansere kostholdet ditt selv eller ved hjelp av en ernæringsfysiolog;
 • med en stillesittende livsstil, minst en gang i timen, trener;
 • bestå medisinsk undersøkelse minst en gang i året (helst en gang hvert halvår);

Den beste måten å forebygge sykdom på er en tett diagnose og eliminering av alle faktorer som bidrar til forekomsten.

Gjennomgang av pulmonal emboli: hva er det, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er lungeemboli (forkortet PE), som fører til utvikling. Hvordan er denne sykdommen manifestert og hvor farlig, hvordan å behandle den.

Ved tromboembolisme i lungearterien okkluderer en okklusjon av en arterie et venøst ​​blod fra hjertet til lungene for anrikning med oksygen.

Emboli kan være forskjellig (for eksempel gass - når beholderen er forseglet med en luftboble, bakteriell - lukking av lumen blodpropp mikroorganismer). Vanligvis er lumen i lungearteriene blokkert av en trombus dannet i venene på beina, hendene, bekkenet eller hjertet. Med blodstrømmen overføres denne blodproppen (embol) til en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen og blokkerer lungearterien eller en av dens grener. Dette forstyrrer blodstrømmen i lungene, noe som fører til at oksygen utveksles for karbondioksid.

Hvis tromboembolismen i lungearterien er alvorlig, mottar menneskekroppen lite oksygen, noe som forårsaker kliniske symptomer på sykdommen. Med en kritisk mangel på oksygen er det en umiddelbar fare for menneskelivet.

TEAL behandles av leger av ulike spesialiteter, inkludert kardiologer, hjertekirurger, anestesiologer.

Årsaker til PE

Patologi utvikles som følge av dyp venetrombose (DVT) i bena. En trombose i disse årene kan komme av, overføres til lungearterien og blokkere den. Årsakene til dannelsen av trombose i karene beskriver triaden av Virchow, som tilhører:

 1. Forstyrrelse av blodstrømmen.
 2. Skade på vaskemuren.
 3. Økt blodkoagulasjon.

1. Forstyrrelse av blodstrømmen

Hovedårsaken til forstyrrelser i blodstrømmen i benene på beina er mangelen på mobilitet hos personen, noe som fører til stagnasjon av blod i disse karene. Vanligvis er dette ikke et problem: så snart en person begynner å bevege seg, øker blodstrømmen, og trombi dannes ikke. Langvarig immobilisering fører imidlertid til en betydelig forverring i blodsirkulasjonen og utvikling av dyp venetrombose. Slike situasjoner oppstår:

 • etter et slag
 • etter operasjon eller skade;
 • med andre alvorlige sykdommer som forårsaker en persons lyveposisjon
 • for lange flyreiser i et fly, reiser i bil eller tog.

2. Skade på vaskemuren

Hvis fartøyets vegg er skadet, kan lumen hans innsnevres eller blokkeres, noe som fører til dannelse av en trombus. Blodkar kan bli skadet i skader - med beinfrakturer, under operasjoner. Inflammasjon (vaskulitt) og visse medisiner (for eksempel legemidler som brukes til kjemoterapi i kreft) kan skade kargenes veggen.

3. Økt blodkoagulasjon

Tromboembolisme i lungearterien utvikler seg svært ofte hos personer med sykdommer der blodet er krøllet lettere enn normalt. Slike sykdommer inkluderer:

 • Maligne neoplasmer, bruk av kjemoterapeutiske stoffer, strålebehandling.
 • Hjertesvikt.
 • Trombofili er en arvelig sykdom hvor menneskelig blod har en økt tendens til å danne blodpropper.
 • Antiphospholipid syndrom er en sykdom i immunsystemet, noe som medfører en økning i blodets tetthet, noe som gjør det lettere å danne blodpropper.

Andre faktorer som øker risikoen for lungeemboli

Det er andre faktorer som øker risikoen for å utvikle PE. Til dem tilhører:

 1. Alder over 60 år.
 2. Tidligere led dyp venetrombose.
 3. Å ha en slektning som tidligere hadde en dyp venetrombose.
 4. Overvekt eller fedme.
 5. Graviditet: Risikoen for PE øker til 6 uker etter fødsel.
 6. Røyking.
 7. Kvittering av p-piller eller hormonbehandling.

karakteristiske symptomer

I tromboembolismen i lungearterien er symptomene som følger:

 • Smerte i brystet, vanligvis akutt og forverret med dyp pusting.
 • Hoste med blodig sputum (hemoptyse).
 • Kortpustethet - En person kan ha problemer med å puste selv i ro og med mosjon, dyspnø forverres.
 • Økning i kroppstemperatur.

Avhengig av mengden av okkludert arterie og pulmonalt vev hvor blodstrømmen er forstyrret, vitale tegn (blodtrykk, hjertefrekvens, oksygenmetning, og respirasjonsfrekvens) kan være normal eller unormal.

Klassiske tegn på PE inkluderer:

 • takykardi - økt hjertefrekvens;
 • tachypnea - økt respiratorisk frekvens
 • reduksjon av oksygenmetning, noe som fører til cyanose (hud og slimhinne endrer seg til blått);
 • hypotensjon - blodtrykksfall.

Videreutvikling av sykdommen:

 1. Kroppen prøver å kompensere for mangel på oksygen ved å øke frekvensen av hjerteslag og puste.
 2. Dette kan forårsake svakhet og svimmelhet, siden organer, spesielt hjernen, ikke har nok oksygen til å fungere ordentlig.
 3. En stor trombose kan helt blokkere blodstrømmen i lungearterien, noe som fører til umiddelbar død av en person.

Siden de fleste tilfeller av lungeemboli skyldes trombose av karene i beina, må legene være spesielt oppmerksom på symptomene på denne sykdommen, som inkluderer:

 • Smerte, hevelse og overfølsomhet i en av de nedre lemmer.
 • Varm hud og rødhet over stedet for trombose.

diagnostikk

Diagnosen tromboembolisme er etablert på grunnlag av pasientklager, medisinsk undersøkelse og ytterligere undersøkelsesmetoder. Noen ganger er lungeemboli svært vanskelig å diagnostisere, da det kliniske bildet kan være svært variert og ligner på andre sykdommer.

For å klargjøre diagnosen:

 1. EKG.
 2. Blodprøven for D-dimer er et stoff hvis nivå økes ved tilstedeværelse av trombose i kroppen. På et normalt nivå av D-dimer er pulmonal emboli fraværende.
 3. Bestemmelse av nivået av oksygen og karbondioksid i blodet.
 4. Radiografi av thoracic hule organer.
 5. Ventilasjon-perfusjonsskanning - brukes til å studere gassutveksling og blodstrøm i lungene.
 6. Angiografi av lungearterien - Røntgenundersøkelse av lungene i lungene ved hjelp av kontrast. Ved hjelp av denne undersøkelsen er det mulig å identifisere emboli i lungearterien.
 7. Angiografi av lungearterien ved hjelp av datamaskin eller magnetisk resonansavbildning.
 8. Ultralyd undersøkelse av vener av nedre ekstremiteter.
 9. Ekkokardioskopi - ultralydsundersøkelse av hjertet.

Metoder for behandling

Valget av taktikk for behandling av lungeemboli utføres av legen på grunnlag av nærvær eller fravær av umiddelbar fare for pasientens liv.

I PE utføres behandling hovedsakelig ved hjelp av antikoagulantia - legemidler som svekker blodkoagulasjon. De forhindrer økningen i størrelsen på tromben, på grunn av hvilken kroppen sakte oppløses. Antikoagulanter reduserer også risikoen for ytterligere dannelse av blodpropper.

I alvorlige tilfeller er det nødvendig med behandling for å eliminere blodproppen. Dette kan gjøres med trombolytika (legemidler som sperrer blodpropper) eller kirurgisk inngrep.

antikoagulanter

Antikoagulantia kalles ofte blodfortynnende legemidler, men de har egentlig ikke muligheten til å fortynne blod. De påvirker faktorene for blodkoagulasjon, og dermed forhindrer den enkle dannelsen av blodpropper.

De viktigste antikoagulantia som brukes til lungeemboli er heparin og warfarin.

Heparin injiseres i kroppen ved intravenøs eller subkutan injeksjon. Dette stoffet brukes hovedsakelig i de første stadiene av PE behandling, da handlingen utvikler seg veldig raskt. Heparin kan forårsake følgende bivirkninger:

 • økt kroppstemperatur;
 • hodepine;
 • blødning.

De fleste pasienter med pulmonal tromboembolisme trenger behandling med heparin i minst 5 dager. Deretter gis de oral administrering av warfarintabletter. Effekten av dette stoffet utvikler seg langsomt, det er foreskrevet for langtidsbruk etter å ha stoppet administreringen av heparin. Dette stoffet anbefales å ta minst 3 måneder, selv om enkelte pasienter trenger lengre behandling.

Siden warfarin virker på blodkoagulasjon, må pasientene nøye overvåke effekten ved å bruke en regelmessig bestemmelse av koagulogrammet (blodprøve for folding). Disse testene utføres på poliklinisk basis.

I begynnelsen av behandlingsforløpet kan warfarin bli testet 2-3 ganger i uka, dette hjelper med å bestemme riktig dose av legemidlet. Etter det er frekvensen for å bestemme koagulogrammet omtrent 1 gang per måned.

Effekten av warfarin påvirkes av ulike faktorer, inkludert ernæring, inntak av andre legemidler, leverfunksjonen.

Tromboembolisme av lungearterien

Tromboembolisme av lungearterien - Dette er tilstoppende blodpropper av arteriene i lungene eller deres grener. Trombotiske prosess først er utviklet i venene i bekkenorganer (hovedsakelig i området av de uterinmyometrium og livmorkroppsparameter i peritoneum) eller de nedre ekstremiteter.

Lungeemboli er mer vanlig hos mennesker med utviklingsmessige defekter i hjerteklaffene i pasienter med forskjellige forstyrrelser i funksjon av kardiovaskulære systemet. Sannsynligheten for å utvikle denne sykdommen som en komplikasjon, pasienter med akutt postoperative perioden, spesielt etter intervensjonene på den lille bekken (laporatomiya av Pfannenstiel, gisteektomiya, blindtarm, etc.) og på fordøyelsessystemet organer. En høy andel av risikoen er for pasienter som lider av fletbotrombose og tromboflebitt av ulike typer lokalisering.

Tromboembolisme av lungearterien forårsaker

Tromboembolisme av lungearterien er en relativt vanlig patologi i det kardiovaskulære systemet. I gjennomsnitt identifiseres ett tilfelle per 1000 personer per år. I USA oppdages lungeemboli hos ca 600 000 personer, hvorav halvparten dør (per år).

Tromboembolisme av lungearteriets grener finnes hovedsakelig hos eldre mennesker. Grunnlaget for tromboembolisme er tromboseprosessen. Den fremmes av den såkalte Virchow-triaden (tre faktorer): økt koagulasjon av blod eller hyperkoagulasjon med inhibering av fibrinolyse; skade på vaskulær endotelet; sirkulasjonsforstyrrelser.

Kilden til blodpropp i denne sykdommen, i utgangspunktet, tjener som venene til de nedre ekstremiteter. I den andre svingen, høyre atrium av hjertet og dets høyre seksjoner, og trombose av venene i de øvre lemmer. Gravide kvinner er mer sannsynlig å utvikle venøs trombose, så vel som kvinner som tar lang tid for OC (orale prevensiver). Pasienter med trombofili har også en risiko for å utvikle PE.

Når endotelet i vaskulærveggen er skadet, blir subendotelsonen eksponert, noe som fører til at blodets koagulerbarhet begynner å øke. Årsakene til skade på vaskulære vegger er: deres skade under hjerte- eller vaskulær kirurgi (installasjon av katetre, stenter, filtre, proteser til store vener, etc.). En liten rolle i skade på endotelet i vaskemuren tilhører en bakteriell-virusinfeksjon (i den inflammatoriske prosessen, legger leukocytter til endotelet og derved forårsaker skade på det).

Brudd på blodsirkulasjonen oppstår når: åreknuter; ødeleggelse av ventvulære vener etter overført phlebotrombosis; vaskulær kompresjon av cyster, benfragmenter ved benbrudd, tumorer av forskjellig etiologi, gravid uterus; når funksjonen for venøs muskuløs pumpe er svekket. En slik hemolytisk sykdom slik som polycytemi (øke antall erytrocytter og hemoglobin), digidratatsiya, erythrocytosis, Dysproteinemia, økte fibrinogennivåer, bidra til øket blod viskositet, som i sin tur, reduserer blodstrømmen.

Høy risiko for tromboemboli i pulmonalarterien grener er mennesker: obese, som har en cancer med genetikk på utvikling av åreknuter, pasienter med sepsis, som lider av antifosfolipid syndrom (en prosess som kjennetegnes ved dannelse av antistoffer mot blodplater), som fører en stillesittende livsstil.

Predisponerende faktorer er: røyking, overvekt, bruk av diuretika, lang bruk av et kateter i en vene.

Tromboembolisme av lungearterie symptomer

Tromboembolisering av pulmonale grener forårsaker den lokaliserte trombi i lumen i venen festet til veggen i området av sin base (trombus av flytende karakter). Når man sliter av blodpropp med blodstrøm, går den gjennom høyre hjerte i lungearterien, som forankrer lumen i arterien. Konsekvensene vil avhenge av antall og størrelse på emboli, samt på lungens respons og reaksjonen av det trombotiske systemet i kroppen.

Lungeemboli er delt inn i følgende typer: i fast form ved hvilken påvirkes mer enn halvparten av grenene av pulmonalkar (hovedpulsåren blodpropp i lungene eller pulmonal) og ledsaget av en tilstand alvorlig systemisk hypotensjon eller sjokk; submassive der truffet en tredjedel av den vaskulære bed (embolisme flere segmenter av lungearterien eller flere aksje segmenter) sammen med symptomer på høyre ventrikulær hjertesvikt; nonmassive ved hvilken det berørte i det minste en tredjedel av den vaskulære sjikt av lungevenene (arterier distal emboli i lunge) av asymptomatiske eller med minimale symptomer (lunge infarkt).

Med emboli av små størrelser er symptomatologi som regel fraværende. Stor emboli forverrer passasjen av blod gjennom segmenter eller til og med gjennom hele lunger av lungene, noe som forårsaker forstyrrelser av gassutveksling og utbrudd av hypoksi. Responsen i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen er innsnevringen av lumen av karene, noe som forårsaker at trykket i lungearteriene i lungene øker. Økt stress på hjerteets høyre hjerte på grunn av høy vaskulær motstand, som skyldes vasokonstriksjon og obstruksjon.

Tromboembolisme av små fartøy i lungearterien forårsaker ikke hemodynamisk lidelse, bare i 10% av tilfellene er det sekundær lungebetennelse og mildt infarkt. Det kan bære en uspesifikk manifestasjon av symptomer i form av feber til subfebrile sifre og hoste. I noen tilfeller kan symptomene være fraværende.

Massive lungeemboli er karakterisert ved akutt høyre ventrikkel svikt med utviklingen av sjokk og reduksjon av blodtrykk mindre enn 90 mmHg, som ikke er forbundet med hjertearytmier, sepsis eller hypervolemi. Det kan være kortpustethet, bevisstløshet og alvorlig takykardi.

Når submassive pulmonal emboli, arteriell hypotensjon ble ikke observert, men i den lille sirkel av blodtrykket stiger moderat. Samtidig er det tegn på ødeleggelse av høyre ventrikkel av hjertet med myokardskade, hvilket indikerer at hypertensjon i lungearterien.

Når nonmassive pulmonal tromboembolisme eller fraværende symptomatologi slettes etter en viss tid (gjennomsnittlig 3-5 dager) utviklet lungeinfarkt, manifestert ved smerte under respirasjonen på grunn av irritabel pleura, økning i kroppstemperatur til 39 ° C og høyere, hoste hemoptysis, mens Røntgenundersøkelse avslører typiske skygger i form av en trekant. Når man hører på hjertelyder er bestemt vekt andre tone av lungearterien og Trikuspidalklaff, så vel som den systoliske støy i disse områdene. Ansett som ugunstig prognostisk tegn deteksjon ved askultatsii rytme canter og splitting av den andre tonen.

Diagnose av lungeemboli

Diagnose av tromboembolisme i lungearterien forårsaker visse vanskeligheter på grunn av uspesifikke symptomer og ufullstendige diagnostiske tester.

Standardeksamen omfatter: laboratorietester, EKG (elektrokardiografi), brystundersøkelse ved røntgenologisk metode. Disse undersøkelsesmetodene kan være informative som et unntak fra en annen sykdom (pneumothorax, myokardinfarkt, lungebetennelse, lungeødem).

For spesifikke og sensitive diagnostiske metoder emboli omfatter: måling av D-dimer, computertomografi (CT) i brystet, ekkokardiografi, ventilasjon-perfusjon scintigrafi, angiografi av lungevenene og blodkar, så vel som diagnostiske varikøse metoder og trombosticheskogo prosess med dyp ben vene ( ultralyd diagnostikk med bruk av dopplerografi, datamaskin venografi).

Viktig er laboratoriebestemmelsen av mengden d-dimerer (fibrin nedbrytningsprodukter), hvis et forhøyet nivå oppdages, forventes trombofili (trombose). Men også en økning i nivået av d-dimerer kan observeres ved andre patologiske forhold (pyoinflammatorisk prosess, nekrose av vev, etc.), fordi denne svært sensitive diagnosemetoden ikke er spesifikk i definisjonen av PE.

Den instrumentelle metode for diagnostisering av pulmonal tromboembolisme ved bruk av EKG ofte bidrar til å identifisere uttrykt sinus takykardi, P-spiss tann, som er et tegn på en overbelastet drift av høyre atrium. En fjerdedel av pasientene kan vise tegn på cor pulmonale, karakterisert aksedeviasjon til høyre og syndrom Mack Ginna-White (i den første bortføring dyp S-spiss av nålen Q-tann og negative T-tann tredje bortføring) blokkade høyre grenblokk.

Undersøkelse av brystet ved røntgenbestråling kan oppdage tegn på øket trykk i lungene arteriene, tromboembolisk bæres tegn (høy stilling av membranen kuppelen i det berørte området, øker høyre hjerte, lunge utvidelse synkende arterie rett delvis uttømming av vaskulær mønster).

Når ekkokardiografi utføres, er høyre ventrikel forstørret, tegn på pulmonal arteriehypertensjon, i noen tilfeller blir det funnet blodpropper i hjertet. Også denne metoden kan være nyttig for å identifisere andre patologier i hjertet. For eksempel, et åpent ovalt vindu, hvor det kan oppstå hemodynamiske lidelser, som er årsaken til paradoksal lungeemboli.

Spiral CT avslører trombi i lungene og arteriene. Under denne prosedyren får pasienten et kontrastmiddel, hvoretter sensoren roterer rundt pasienten. Det er viktig å holde pusten i noen sekunder for å klargjøre plasseringen av trombosen.

Ultralydet til periferene i underekstremiteter bidrar til å oppdage trombi, som ofte er årsaken til tromboembolisme. Komprimering ultralyd kan brukes til å oppnå et tverrsnitt av lumen av vener og arterier og trykk sensoren på huden i området av venene hvor lumene ikke reduseres i nærvær av trombi. Doppler-ultralyd kan også brukes til å bestemme hastigheten på blodstrømmen ved hjelp av Doppler-effekten i karene. Redusert hastighet er et tegn på en trombose.

Angiografi pulmonær vaskulær virker mest nøyaktige metode for å diagnostisere lungeemboli, men denne metoden er invasiv og ikke har noen fordel i forhold til CT. Symptomer på pulmonal tromboembolisme er trombusens konturer og en skarp pause i gren av lungearterien.

Tromboembolisme av pulmonal arteriebehandling

Behandling av pasienter med pulmonal tromboembolisme bør utføres under intensivbehandling.

Når hjertet er stoppet, blir det gjenopplivet. I tilfelle av hypoksi, brukes masker eller nasalkateter til å utføre oksygenbehandling. I enkelte tilfeller kan ventilasjon være nødvendig. For å øke nivået av arteriell trykk i arteriene, utføres intravenøse injeksjoner av adrenalin, dopamin, dobutamin og saltoppløsning.

Med høy sannsynlighet for å utvikle denne tilstanden, foreskrives antikoagulant terapi med utnevnelse av medisiner for å redusere blodets viskositet og redusere dannelsen av blodplater i blodet.

Påfør heparin ufraksjonert intravenøst, Dalteparin Sodium, Heparin lavmolekylær subkutant eller Fondaparinux.

Dosering av heparin er valgt ut fra pasientens vekt og definisjonen av APTT (aktivert partiell tromboplastintid). Forbered en løsning av natrium heparin 20000 enheter / kg per 400 ml fys. løsning. Initialt blir injeksjoner gitt 80 enheter / kg, etterfulgt av en infusjon på 18U / kg / h. Etter 4-6 timer bestemmes APTT, hvorefter en korreksjon utføres hver tredje time til det ønskede nivået av APTT er nådd.

I de fleste tilfeller administreres injeksjoner subkutant med heparin med lav molekylvekt, fordi de er mer praktiske og trygge å bruke enn intravenøs infusjon.

Av de lavmolekylære hepariner, Enoxaparin (1 mg / kg to ganger daglig), vises Tinzaparin (175 enheter / kg en gang daglig). I begynnelsen av behandlingen med antikoagulantia er Varfarin (5 mg en gang daglig) indikert. Etter avslutningen av antikoagulant terapi, fortsetter administrasjonen av Varfamina i tre måneder.

Ved behandling av lungeemboli spiller en viktig rolle av reperfusjonsbehandling, hvor hovedmålet er å fjerne trombus og skape normal blodstrøm i lungearteriene. Slike terapier er gitt til pasienter med høy risiko. Tilordne streptokinase med en dose på 250.000 enheter i en halv time, etter 100 000 måltider per time i løpet av dagen. En akselerert skjema kan brukes ved en dosering på 1,5 millioner enheter i to timer. Også utnevne urokinase (3 millioner enheter i to timer) eller Alteplase (100 mg i to timer eller 0,5 mg / kg pasientens kroppsvekt i 15 minutter). Et farlig problem med en slik trombolytisk behandling er blødning. Omfattende blødning utvikler seg i 15% av tilfellene, hvorav 2% resulterer i et slag.

Trombektomi (kirurgisk fjerning av trombi) betraktes som en alternativ behandling for tromboembolisme av høyrisiko pulmonale arterier, når antikoagulant og trombolytisk terapi er kontraindisert. Med denne metoden er installasjonen av cava filtre laget, som er visse mesh filtre. Disse filtrene fanger trombi fra vaskemuren og forhindrer at de kommer inn i lungearterien. Dette filteret injiseres gjennom huden i den indre jugularvenen eller inn i lårbenet, og festes under nivået av nyrene.

Tromboembolisme av lungearterier

Hvis du mistenker at tegn på lunge tromboembolisme, som kan være ledsaget av alvorlige brystsmerter, hoste, hemoptyse, tap av bevissthet, kortpustethet, høy feber, må du så raskt som mulig å ringe en ambulanse, forklarer i detalj pasientens symptomer. Før pasienten kommer, skal pasienten plasseres nøye på en horisontal overflate.

Ved pulmonal tromboembolisme utføres nødhjelp på prehospitalstadiet med utnevnelse av en strengt horisontal stilling av pasienten; anestesi av Fentanyl (0,005%) 2 ml med 2 ml 0,25% Droperidol eller Analgina 3 ml 50% med Promedol 1 ml 2% intravenøst; intravenøs injeksjon av heparin i en dose på 10.000 måltider; med uttalt tegn på åndedrettsstans, respiratorisk sviktsterapi utføres; Hvis hjertearytmi oppdages mens du lytter til pasienten, utføres terapi for å etablere en normal hjertefrekvens og forhindre arytmi; ved en klinisk død utføre gjenopplivning.

I tilfelle av alvorlig eller moderat lungeemboli, er en nødkateterinnføring i den sentrale venen nødvendig for infusjonsterapi.

Ved akutt hjertesvikt Lasix administrert 5,8 ml av 1% w / w, med en sterk dyspné promedol 2% ved en dose på 1 ml / min.

For å utføre oksygenbehandling, bruk Eufillin 10 ml 2,5% intravenøst ​​(ikke anvendelig med økt blodtrykk!).

Når nivået av arterielt trykk senkes, subkutant, injiseres Kordiamin 2 ml.

Hvis smerten av tromboemboliske pulmonalarterien greiner flyter sammen med sammenbruddet, noradrenalin administrert intravenøst ​​1 ml 0,2% glucose i 400 ml ved 5 ml / minutt under kontroll av blodtrykket. Du kan også bruke Mesaton 1 ml IV, jet, sakte eller kortikosteroider (Prednisolon 60 mg eller 100 mg hydrokortison).

Sykehusinnleggelse av pasienten er angitt i avdelingen med intensivbehandling.

Tromboembolisme av pulmonal arterie konsekvens

Med tromboembolisme i lungearterien er prognosen vanligvis ikke ganske gunstig.

Konsekvensene av massiv lungemboli kan være dødelige. Slike pasienter kan oppleve plutselig død.

Med et lungeinfarkt, oppstår dødsfallet av sitt sted med utviklingen av betennelse i det døde ildstedet. Også, med denne typen patologi, kan pleurisy (betennelse i det ytre skallet i lungene) utvikles. Åndedrettssvikt utvikler seg ofte.

Men de mest ubehagelige konsekvensene av tromboembolisme er relapsene i løpet av det første året.

Prognosen for tromboembolisme av lungearterien er hovedsakelig avhengig av tiltakene for forebygging. Det finnes to typer forebygging: primær (før tromboembolisme) og sekundær (forebygging av tilbakefall).

Primær profylakse er å forhindre dannelse av blodpropper i beholderne i området for den nedre vena cava. Slike profylakse er spesielt anbefalt for personer med stillesittende arbeid og overvekt. Den omfatter en stram bandasje benelastikk bandasjer, gymnastikk og tiske øvelser, antikoagulerende, kirurgiske fremgangsmåter for fjerning vene porsjon med tromber implantering cava filter, en indre, diskontinuerlig pneumocompression ben, avvisning av bruken av nikotin og alkoholgrupper drikke.

Det er viktig for kvinner å nekte å bruke sko med en hæl over fem centimeter på grunn av utviklingen av en stor belastning på det venøse apparatet i underbenet.

Sekundær forebygging av tromboembolisme i lungearterien er kontinuerlig mottak av antikoagulantia med mindre avbrudd og installasjon av cava-filtre.

Også slike pasienter skal være på dispensarkontoen hos terapeuten, kardiologen og karsjeggen. Det er viktig å gå gjennom undersøkelsen to ganger i året.

Prognosen for tromboembolisme i pulmonal arterien uten å gjennomføre forebyggende tiltak, særlig sekundær forebygging, er ugunstig. Det er mulig å utvikle tilbakefall i 65% av tilfellene, hvorav halvparten kan være dødelig.

Beskrivelse av pulmonal arterie trombose

Komplikasjon av trombofleitt, som i de fleste tilfeller slutter med dødelig utfall, kalles - pulmonal arteriell trombose.

Denne typen emboli skyldes tilstoppingen av lungens hovedarteri, ved løsrivelse av en trombus dannet på kargenes veggen, hvor lokaliseringen kan være lokalisert i hvilket som helst område av sirkulasjonssystemet.

Oftest pulmonal trombose skjer mot tilstopping dyp venøs ende og er i stand til både delvis og fullstendig overlapping av blodstrømmen til det organ som avslutter utilstrekkelig tilførsel av oksygen, eller asfyksi.

 • All informasjon på nettstedet er til informasjonsformål og er IKKE en veiledning til handling!
 • Du kan sette PRECISE DIAGNOSEN bare doktoren!
 • Vi ber deg om ikke å ta selvmedisinering, men gjør en avtale med en spesialist!
 • Helse til deg og dine kjære!

årsaker

Hovedårsaken til pulmonal trombose er dannelsen av blodpropper som overlapper lumen av blodkar. Slike blodpropper er forskjellige i størrelse og plassering, men hver av dem er i stand til å bryte bort fra venøs veggen og ved å bevege seg gjennom sirkulasjonssystemet, under blodtrykk, nå lungens arterie.

Den vanligste sykdommen som forårsaker trombose er tromboflebitt. Denne sykdommen skjer av mange grunner, blant annet det er økt koagulasjon av blod, forverring av blodstrømmen og patologiske forandringer i blodets sammensetning.

Også på utviklingen av tromboflebitt er det i stand til å påvirke bittene av noen blodsugende insekter.

Faktorer som påvirker utviklingen av trombose i lungearterien er:

 • langvarig bruk av hormonelle stoffer;
 • alder;
 • åreknuter
 • alkoholmisbruk;
 • røyking,
 • Konsekvensen av kirurgisk inngrep;
 • hjertesvikt;
 • vaskulær aterosklerose;
 • arvelig predisposition;
 • medfødte eller oppkjøpte hjertesykdommer;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • alvorlig arbeidskraft eller abort;
 • behandling av onkologi med stråling og kjemoterapi.

Blant annet er utseendet på en lungembolasje påvirket av et brudd på hemostatisk reguleringssystem. Denne patologien kalles trombofili - økt trombose i lumen av blodkar.

Slike hjertesykdommer som koronar arteriell sykdom, revmatisk feber, bradykardi og atrieflimmer øker også muligheten for å utvikle blodpropp, som til slutt i stand til fullstendig blokkering av lungearterien.

Den autoimmune reaksjonen spiller en viktig rolle i dannelsen av koagulater, som for eksempel med antifosfolipid syndrom manifesteres av økt trombose, forskjellig lokalisering.

Ofte er trombose i lungene diagnostisert hos personer som er overvektige og som har lavaktivitetslivsstil. Derfor kan det sies med nøyaktighet at fedme og hypodynami også er relatert til faktorer for utvikling av blokkeringer.

Også noen stoffer, en svulst som presser på karene, graviditet og kroniske smittsomme sykdommer ledsaget av en økning i kroppstemperatur kan føre til en bremsing av strømmen.

En hyppig årsak til trombusdannelse er hjertesvikt, mot hvilken blodsirkulasjonen senkes og blodstasis

Tegn og symptomer

Symptomer på trombose i pulmonal arterie kan være svært varierte, så en nøyaktig diagnose kan kun utføres etter riktig diagnose. Alvorligheten av manifestasjonen og tilstedeværelsen av symptomer avhenger av hvor mye blodstrømmen er blokkert. Også det kliniske bildet påvirkes av utviklingsgraden av irreversible prosesser i lungens vev.

 • Causeless kortpustethet;
 • takykardi (hjertefrekvens opptil 100 slag per minutt);
 • funksjonsfeil i arbeidet med tarmperistalitet;
 • lyder i hjertet;
 • spenning i bukhulen ved palpasjon;
 • smerte i thoraxområdet;
 • hypotensjon (senking av blodtrykk);
 • magesmerter;
 • cyanose av huden;
 • hevelse i venene på nakken og solar plexus.
 • alvorlig smerte i brystet;
 • hoste opp blod;
 • feber,
 • krepitasjon (karakteristisk skarp støy i lungene);
 • væske i brystbenet;
 • passer for oppkast og besvimelse;
 • problemer med å puste
 • kvelning (hyppig dødsårsak).

Hvis lunge tromboembolisme følges av sterkt nedsatt cerebral blodsirkulasjon, er symptomene kompletteres av bevissthetsforstyrrelser, beslag, svimmelhet, hikke.

Med irreversibel hjerneskade som skyldes hypoksi, faller pasientene ofte inn i koma.

Ikke mindre farlig er symptomene som har oppstått mot bakgrunn av komplikasjoner av lungearterie okklusjon.

Disse inkluderer følgende syndromer:

 • en lungeinfarkt;
 • økt blodtrykk i lungene, kronisk etiologi;
 • paradoksal emboli av den store sirkel av blodsirkulasjon;
 • lungebetennelse;
 • pleuritt;
 • pneumothorax;
 • akutt leversvikt.

Ofte, i fravær av adekvat behandling for emboli, utvikler pasienten en lungebryst - dannelsen av hulrom der det er en overbelastning av purulent innhold.

Sykdommen er akkompagnert av svette, kulderystelser, feber, hoste, med sputum og pus, og med alvorlig smerte i brystet.

Ofte slutter lungeemboli med kollaps av lungene, ledsaget av akkumulering av luft i pleurhulen, som i fravær av øyeblikkelig medisinsk hjelp ender med døden.

diagnostikk

For det første består diagnosen pulmonal trombose av samling av anamnese, palpasjon av magen, lytter til brystet og andre manipulasjoner utført under den første undersøkelsen.

Trombose i tarmen er en alvorlig sykdom, hjelp som du trenger å bli gitt innen 2 dager, ellers vil en person dø. Les mer om patologi her.

Siden det kliniske bildet av denne sykdommen har mye til felles med andre sykdommer, er det umulig å diagnostisere på grunnlag av lytting og tilstedeværelse av symptomer.

Alt som kan gjøre legen - for å utelukke de fleste andre sykdommer, for å forenkle diagnose og hvis mistenkt blokkering av lungekretsløpet, tildele pasienten en rekke studier som vil bidra til å bekrefte eller avkrefte en foreløpig diagnose gjort under befaringen.

Diagnose av lungeemboli består av slike studier:

 • Bestemmelse av forekomsten av cyanose i huden eller puffiness ved hjelp av fysisk undersøkelse;
 • laboratorieundersøkelse av blod og urin;
 • Ultralyd av blodkar;
 • elektrokardiogram;
 • Bryst røntgen;
 • bestemmelse av trykk i pulmonal arterie, ventrikel og atrium;
 • ileokavagrafiya;
 • ekkokardiografi av hjertet.

Antallet av metoder som brukes, avhenger av kompleksiteten av diagnosen, som ofte skyldes visse trombosefunksjoner.

Vanligvis er pasienten skrevet omtrent tre laboratorieprøver for å fastslå tilstedeværelsen av betennelse i kroppen, endringen i blodet og forstyrrelse av koagulering, samt 2-3 instrumentelle fremgangsmåter for diagnose, som ikke bare bestemmer den nøyaktige plasseringen av blodpropp, men også finne ut den opprinnelige årsak til dets dannelse, er det viktig å med videre behandling.

Moderne diagnosemetoder inkluderer spiral computertomografi og MR. Takket være disse nye teknologiene er det mulig å bestemme plasseringen av okklusjonen mer nøyaktig, for å bestemme dens størrelse og å dokumentere tilstedeværelsen av komplikasjoner som følger med emboli.

For å sjekke hele vaskulærsystemet for tilstedeværelse av en koagel, brukes angiopulmonografi. En undersøkelse utføres ved å innføre en spesiell kontrast, som på røntgenbildet gjør alle fartøyene og deres lumen synlige.

For å vurdere pulmonal blodstrømningsanlegg til perfusjonsscintigrafi. Det er også foreskrevet hvis pasienten har kontraindikasjoner til en MR eller CT-skanning.

Pulmonal trombose er en hyppig dødsårsak til en pasient, derfor, for å øke sjansene for overlevelse, er det nødvendig å ty til diagnosen så tidlig som mulig og starte behandling i tide

Behandling av pulmonal arterie trombose

I følge den internasjonale klassifiseringen av sykdommer har lungeemboli sin egen kode μb-10: I26. Det er på grunnlag av denne definisjonen at de nødvendige diagnostiske prosedyrer og videre behandling er foreskrevet.

Behandling av obstruksjon av lungearterien begynner fra normalisering av dynamikken i blodstrømmen. Som en første medisinsk hjelp ty til innføring av store doser av antikoagulantia, oftest, heparin.

Med alvorlig dyspnø, ledsaget av kvelningsangrep, er pasienten vist en oksygenmaske. Hvis embolien er massiv, må du nødvendigvis ty til kirurgi - embobektomi.

Operasjonen består i å fjerne klumpen som blokkerte lumen av arterien og utføres på flere måter:

 • opprettelse av kunstig sirkulasjon;
 • med betingelse for midlertidig okklusjon av hule vener.

Til den siste metoden, prøv å ikke ty til når det er mulig, siden dødeligheten under en slik operasjon er ca 80%.

Med mindre omfattende emboli består behandlingen av medisiner som bidrar til å oppløse blodpropp, gjenopprette blodkoagulasjon og lindre noen av symptomene. Vanligvis er det 10-14 dagers administrering av antikoagulantia som er tilstrekkelig for dette.

For å redusere risikoen for komplikasjoner til pasienten, blant annet rusmidler, foreskrives intravenøs administrering av rheopolyglucin og dopamin. I tillegg er disse legemidlene involvert i oppløsning av trombus og gjenopprette blodstrøm.

På bruk og effektivitet av Xarelto i dyp venetrombose, les i en annen publikasjon.

Symptomer på trombose av den dårligere vena cava er oppført her.

Etter å eliminere blokkering og gjenopprette lungearterien, er ytterligere terapi rettet mot å hindre tilbakefall. For dette er pasienten vist behandling av den underliggende årsaken, noe som førte til dannelsen av blodpropper og emboli i lungene.

Ved slutten av behandlingsforløpet anbefales det at alle laboratorie- og instrumentstudier gjentas for å bekrefte fravær av trombi.

Tromboembolisme av lungearterien

Tromboembolisme av lungearterien (forkortet versjon - PE) er en patologisk tilstand der trombi plutselig tette grenene til lungearterien. Blodpropper opptrer først i blodårene i det menneskelige sirkulasjonssystemet.

Til dags dato, en svært høy prosentandel av mennesker som lider av hjerte- og karsykdommer, er det å dø på grunn av utviklingen av lungeemboli. Svært ofte forårsaker PE død av pasienter i den postoperative perioden. Ifølge medisinsk statistikk, om en femtedel av alle personer med pulmonal tromboembolisme dør. I dette tilfellet oppstår det dødelige utfallet i de fleste tilfeller allerede i de første to timene etter utviklingen av emboli.

Eksperter hevder at det er vanskelig å fastslå frekvensen av PE, da omtrent halvparten av sykdommens tilfeller passerer ubemerket. Vanlige symptomer på sykdommen ligner ofte på andre sykdommer, så diagnosen er ofte feilaktig.

Årsaker til tromboembolisme av lungearterier

Den vanligste tromboembolismen i lungearterien skyldes blodpropper som opprinnelig oppstod i de dype venene på beina. Følgelig er hovedårsaken til tromboembolismen i lungearterien oftest utviklingen trombose dype vener av beina. I mer sjeldne tilfeller, tromboemboliske hendelser provosere tromber fra venene i høyre hjerte, mage, bekken, øvre ekstremiteter. Svært ofte forekommer trombi hos de pasientene som, på grunn av andre plager, konstant observerer hvilerom. Oftest er det folk som lider hjerteinfarkt, lungesykdommer, så vel som de som fikk ryggmargenskader, gjennomgikk kirurgi på hoften. Risikoen for tromboemboli hos pasienter øker betydelig tromboflebitt. Svært ofte manifesteres PE som en komplikasjon av kardiovaskulære lidelser: revmatisme, infeksiøs endokarditt, kardiomyopati, hypertensjon, iskemisk hjertesykdom.

PE påvirker imidlertid noen ganger mennesker uten tegn på kroniske sykdommer. Vanligvis skjer dette hvis en person er lenge i tvunget stilling, for eksempel gjør det ofte fly på et fly.

For at en trombose skal danne seg i menneskekroppen, er følgende forhold nødvendige: Tilstedeværelsen av skade på vaskemuren, forsinket blodstrøm på skadestedet, høy blodkoagulasjon.

Skader på venens vegger forekommer ofte med betennelse, i skadeprosessen, og med intravenøse injeksjoner. I sin tur reduseres blodstrømmen på grunn av utviklingen av hjertesvikt i pasienten, med langvarig tvunget stilling (bruk av gips, sengestøtte).

Som årsaker til økt koagulerbarhet av blod, bestemmer leger en rekke arvelige lidelser, og en lignende tilstand kan utløse bruken av orale prevensiver, sykdom AIDS. En høyere risiko for blodpropper er funnet hos gravide kvinner, hos personer med en annen blodgruppe, så vel som hos pasienter fedme.

Den farligste er trombi, som i den ene enden er festet til fartøyets vegg, og den frie enden av tromben er i fartøyets lumen. Noen ganger er det bare liten innsats (en person kan hoste, skape en skarp bevegelse, belastning), og en slik blodpropp går av. Videre med blodstrømmen er trombosen i lungearterien. I noen tilfeller trekker trombosen fartøyets vegger og bryter ned i små deler. I dette tilfellet kan det forekomme blokkering av små fartøy i lungene.

Symptomer på tromboembolisme av lungearterier

Eksperter definerer tre typer PE, avhengig av hvor mye volumet av lungevaskulære lesjoner blir observert. ved massiv PE mer enn 50% av lungene påvirkes. I dette tilfellet uttrykkes symptomene på tromboembolisme ved sjokk, en skarp nedgang blodtrykk, tap av bevissthet, mangel på høyre ventrikulær funksjon. Konsekvensen av cerebral hypoksi med massiv tromboembolisme er noen ganger cerebrale lidelser.

Submassiv tromboembolisme Det er definert ved en lesjon fra 30 til 50% av lungekarrene. Med denne sykdomsformen lider en person av kortpustethet, Imidlertid forblir blodtrykket normalt. Brudd på funksjonene til høyre ventrikel er mindre uttalt.

ved ikke-massiv tromboembolisme funksjonen til høyre ventrikel er ikke forstyrret, men pasienten lider av kortpustethet.

I følge sykdommens alvor er tromboembolismen delt inn i akutt, subakutt og tilbakevendende kronisk. I akutt form av sykdommen begynner PE plutselig: hypotensjon, alvorlig brystsmerte, dyspnø oppstår. Ved subakut tromboembolisme er det en økning i høyre ventrikulær og respiratorisk insuffisiens, tegn infarkt lungebetennelse. Tilbakevendende kronisk form av tromboembolisme er preget av repetisjon av dyspnø, symptomer på lungebetennelse.

Symptomer på tromboembolisme er direkte avhengig av hvor stor prosessen er, og også på betingelse av karene, hjertet og lungene til pasienten. Hovedtegnene til utviklingen av lungemetrisk tromboembolisme er alvorlig dyspné og rask pusting. Manifestasjonen av dyspnø er vanligvis skarp. Hvis pasienten ligger i en liggende stilling, blir det lettere. Utseendet til dyspnø er det første og mest karakteristiske symptomet på PE. Kortpustethet indikerer utviklingen av akutt respiratorisk svikt. Det kan uttrykkes på forskjellige måter: Noen ganger virker det for en person at det ikke har nok luft, i andre tilfeller er dyspnø spesielt uttalt. Også et tegn på tromboembolisme er en sterk takykardi: hjertet samler mer enn 100 slag per minutt.

I tillegg til kortpustethet og takykardi er smerte i brystet eller en følelse av noe ubehag manifestert. Smerten kan være annerledes. Så, de fleste pasienter merker skarpe dolk smerter bak brystbenet. Smerten kan vare i flere minutter, og i flere timer. Hvis embolien til hovedstammen i lungearterien utvikler seg, kan smerten rive og føles bak brystbenet. Med massiv tromboembolisme kan smerte spres utover brystbenet. Embolien til de små grenene i lungearterien kan manifesteres generelt uten smerte. I noen tilfeller kan blodspyting forekomme, blåsing eller blep av leppene, øre i nesen.

Når du lytter til en spesialist, finner du piping i lungene, systolisk murmur over hjerteområdet. Når ekkokardiogrammet utføres, er det funnet trombier i lungearteriene og høyre hjerte, og tegn på brudd på funksjonen til høyre ventrikel forekommer også. Røntgen viser endringer i pasientens lunger.

Som et resultat av blokkering minker pumpefunksjonen til høyre ventrikel, noe som resulterer i utilstrekkelig blod i venstre ventrikel. Dette har en nedgang i blod i aorta og arterie, noe som provoserer en kraftig reduksjon i blodtrykk og sjokk. Under slike forhold utvikler pasienten seg hjerteinfarkt, atelektase.

Ofte har pasienten en økning i kroppstemperatur til subfebrile, noen ganger febrile indekser. Dette skyldes det faktum at mange biologisk aktive stoffer slippes ut i blodet. feber kan vare fra to dager til to uker. Noen få dager etter pulmonal tromboembolisme kan noen få brystsmerter, hoste, blodspotting, symptomer på lungebetennelse.

Diagnose av lungeemboli

Under diagnosen utføres en fysisk undersøkelse av pasienten for å identifisere visse kliniske syndromer. Legen kan bestemme kortpustethet, arteriell hypotensjon, bestemme temperaturen i kroppen, som stiger allerede i de første timene med utvikling av PE.

De viktigste metodene for undersøkelse for tromboembolisme bør omfatte EKG, bryst røntgen, ekkokardiogram, biokjemisk blodprøve.

Det skal bemerkes at i ca 20% av tilfellene kan utviklingen av tromboemboli ikke bestemmes ved hjelp av EKG, siden ingen endringer observeres. Det er en rekke spesifikke funksjoner som bestemmes i løpet av disse studiene.

Den mest informative undersøkelsesmetoden er ventilasjons-perfusjonskanning av lungene. En angiopulmonography studie er også utført.

Under tromboembolismens diagnose utføres også en instrumentell undersøkelse, hvor doktoren bestemmer tilstedeværelsen av flebotrombose i nedre ekstremiteter. For å oppdage venetrombose blir radiopaque flebografi brukt. Ledning av ultralyddopplerografi av beinene i beina gjør det mulig å avdekke brudd på permeabiliteten av vener.

Behandling av tromboembolisme i lungearterien

Behandling av tromboembolisme er først og fremst rettet mot aktivering perfusjon av lungene. Også formålet med terapi er å forhindre manifestasjoner postembolisk kronisk pulmonal hypertensjon.

Hvis det er mistanke om PE-utvikling, er det viktig at øyeblikkelig sørge for at pasienten holder seg til den strengeste sengestøtten på scenen som foregår før sykehusinnleggelsen. Dette vil forhindre tilbakefall av tromboembolisme.

produsert sentral venekateterisering for infusjonsbehandling, samt nøye overvåking av sentralt venetrykk. Ved akutt åndedrettsangrep, er pasienten gitt intubering av luftrøret. For å redusere alvorlig smerte og lindre en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen, må pasienten ta narkotiske analgetika (til dette formål, bruk helst 1% løsning morfin). Dette stoffet reduserer også kortpustet effektivt.

Pasienter som har akutt retrikulær svikt, sjokk, arteriell hypotensjon, injiseres intravenøst reopoligljukin. Dette stoffet er imidlertid kontraindisert med høyt sentralt venetrykk.

Med det formål å senke trykket i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon, en intravenøs eufillina. Hvis systolisk blodtrykk ikke overstiger 100 mm Hg. artikkel, dette stoffet er ikke brukt. Hvis pasienten er diagnostisert med infarkt lungebetennelse, er han foreskrevet behandling antibiotika.

For å gjenopprette patronen i lungearterien, brukes både konservativ og kirurgisk behandling.

Metoder for konservativ terapi inkluderer trombolyse og forebygging av trombose for å hindre gjentakende tromboembolisme. Derfor utføres trombolytisk behandling for operativ gjenoppretting av blodstrøm gjennom de okkluderte pulmonale arterier.

Slike behandlinger utføres dersom legen er sikker på nøyaktigheten av diagnosen og kan gi fullstendig laboratoriekontroll av terapeprosessen. Det er nødvendig å ta hensyn til en rekke kontraindikasjoner for bruk av slik behandling. Dette er de første ti dagene etter operasjon eller traumer, tilstedeværelsen av samtidig lidelser, der det er risiko for hemorragiske komplikasjoner, en aktiv form tuberkulose, hemorragisk diatese, spiserør i spiserøret.

Hvis det ikke er kontraindikasjoner, så behandling heparin Begynn umiddelbart etter diagnosen har blitt etablert. Doser av stoffet bør velges individuelt. Terapi fortsetter med resept indirekte antikoagulantia. Legemidlet warfarin pasienter er vist å ta minst tre måneder.

Personer som har klare kontraindikasjoner for trombolytisk terapi, ser fjerning av trombus kirurgisk (trombektomi). Også i noen tilfeller anbefales det å installere cava filtre i fartøyene. Disse er retikulære filtre, som kan forsinke de frittliggende blodproppene og ikke la dem komme inn i lungearterien. Slike filtre blir introdusert gjennom huden - hovedsakelig gjennom den indre jugulære eller femorale venen. Installer dem i nyrene.

Forebygging av tromboembolisme i lungearterien

For å forebygge tromboembolisme er det viktig å vite hvilke forhold som prediserer for utseende av venøs trombose og tromboembolisme. Spesielt oppmerksom på ens egen tilstand følger personer som lider av kronisk hjertesvikt, blir tvunget til å legge seg til hvilerom i lang tid, gjennomgå massiv vanndrivende behandling og i lang tid ta hormonelle prevensjonsmidler. I tillegg er en rekke systemiske bindevevssykdommer og systemiske sykdommer en risikofaktor. vaskulitt, diabetes mellitus. Risikoen for å utvikle tromboemboli øker med slag, traumer i ryggmargen, langvarig opphold på kateteret i sentralvenen, tilstedeværelsen av onkologiske sykdommer og kjemoterapi. Spesielt oppmerksom på tilstanden til ens egen helse, bør man behandle de som har blitt diagnostisert åreknuter av bena, fete mennesker, pasienter med onkologiske sykdommer. For å unngå utvikling av lungeemboli er det derfor viktig å forlate tilstanden til postoperativ sengestil i tide for å behandle tromboflebitt i benene på bena. Personer som er i fare, vises forebyggende behandling med hepariner med lav molekylvekt.

For å forhindre manifestasjoner av tromboembolisme, antiplatelet midler: da kan det være små doser acetylsalisylsyre.

Les Mer Om Fartøyene