Trombose av mesenteriske kar: symptomer, diagnose og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: årsakene og symptomene på mesenterisk trombose, enn det er farlig. Metoder for forebygging og behandling.

Trombose av de mesenteriske karene er okkluderingen av mesenteriets kar (mesenteri) med en trombose. Mesenteria er en samling mesenteriske ledninger med hvilke bukhuleorganene er festet til bukveggen. Dette er en veldig farlig tilstand.

Arterier og vener som går gjennom mesenteria er ansvarlige for sirkulasjonen av bukorganene, primært tarmene. Og hvis en blodpropp forsegler den mesenteriske arterien eller venen, vil det føre til alvorlig forstyrrelse av tarmen og i fravær av behandling - til døden.

Behandle mesenterisk trombose ved hjelp av kirurgisk inngrep. Behandlingen utføres av en kirurg.

Sykdommen er ledsaget av svært høy dødelighet på grunn av sin overtid og vanskeligheter med diagnose.

årsaker

Mesenterisk trombose, som alle andre, er direkte relatert til kardiovaskulære og blodsykdommer. Blodpropper er dannet av kongestiv hjertesvikt, inflammatoriske prosesser i skip etter hjerteinfarkt, med arytmier cardiosclerosis, hjerte- aneurismer og karvegger, betennelse i hjertet.

Risikoen for trombose stiger når:

 • trombofili (arvelig predisposisjon til dannelse av trombi);
 • kirurgiske operasjoner og skader;
 • Langsiktig bruk av narkotika som øker "viskositeten" av blod (antitumormidler, orale prevensiver);
 • langvarig immobilisering av legemet (i sengeteppe eller invalider på barnevogn, når de ligger i den postoperative perioden);
 • graviditet og puerperium;
 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • røyke.

Uansett hvor blodklumpen oppsto, kan den tette noen arterie eller blodåre, inkludert den mesenteriske.

Risikoen for at koagulasjonen vil tette mesenterisk fartøy, øker med alvorlige smittsomme sykdommer i tarmen og dets svulster.

Fartøyet er i snitt, i større målestokk. Prosessen med dannelse av en trombus i aterosklerose

Symptomer og stadier

Sykdommen oppstår i tre faser:

 1. Iskemi. Når fartøyets lumen på grunn av trombosen er innsnevret med 70% eller mer, er det mangel på blodsirkulasjon i tarmen.
 2. Et tarminfarkt er døende av tarmområdet, som er blodofret av det berørte karet.
 3. Peritonitt - betennelse i bukhinnebenet, en økning i forgiftning av kroppen. Dette stadiet kan føre til døden.

symptomer trombose av tarmens mesenteriske kar:

Trombosen kan gå veldig fort, derfor, når de første symptomene vises, ring en ambulanse, fordi pasienten trenger en nødoperasjon. Symptomer som er karakteristiske for stadium 1, kan også indikere blindtarmbetennelse, samt akutte gynekologiske sykdommer. De trenger også akutt kirurgisk inngrep.

diagnostikk

Det er viktig å skille mesenterica trombose fra andre tarmsykdommer (blindtarmbetennelse, perforert duodenalsår), samt gynekologiske sykdommer (f.eks, ektopisk svangerskap, ovariecyster brudd).

I nærvær av symptomene beskrevet i forrige del av artikkelen, leverer ambulansen pasienten til kirurgisk avdeling.

Diagnose utføres av en kirurg. Det inkluderer samlingen av anamnese og symptomene som er tilstede i øyeblikket, en manuell undersøkelse av pasienten. Videre foreskrives blodprøve, koagulogram (blodproppanalyse), urinanalyse, abdominal ultralyd, akutt angiografi i bukhulen.

Hvis diagnosen ikke er etablert, tyver de til laparoskopi, en invasiv diagnosemetode. Organene i bukhulen blir undersøkt ved hjelp av et endoskop satt inn gjennom snittet av huden og den fremre bukveggen. Prosedyren utføres under anestesi.

Angiografi av karene i bukhulen. Pilen indikerer stedet for trombose i den nedre mesenteriske arterien

Behandling og prognose

Mesenterisk trombose i tarmene behandles med akuttoperasjon.

Det utføres i flere faser:

 1. Først fjern trombosen, som forårsaket en sirkulasjonsforstyrrelse.
 2. Deretter rekonstrueres det berørte fartøyet.
 3. Hvis operasjonen utføres ikke på 1, men på 2 stadier av sykdommen, og tarminfarktssonen er omfattende, fjern deretter den døde delen av orgelet. I 3 stadier, hvis en sterk inflammatorisk prosess har utviklet seg, blir bukhulen vasket.

Utfallet av sykdommen avhenger av scenen hvor det ble identifisert og behandlet, og om diagnosens korrekthet.

Ved 2 og 3 stadier av sykdommen med tarminfarkt, selv med en vellykket operasjon, dør ca 70% av pasientene. Dette kan skyldes forgiftning av kroppen fra den inflammatoriske prosessen, alvorlighetsgraden av operasjonen, samt den underliggende sykdommen som forårsaket trombose. I fase 1 av sykdommen, er trombosen fjernet før nekrose i tarmkanalen, overlevelsesraten er mye høyere.

Trekk derfor ikke med henvisning til legen ved forekomst av smerter i mage.

Operasjonen for å fjerne den nekrotiske delen av tarmene. Anastamose er en spesiell sammensetning av "kjedeområder"

forebygging

Det er bedre å forhindre trombose av mesenteriske kar, enn å behandle det senere. Med hjelp av forebyggende tiltak redder du bokstavelig talt livet ditt.

Hvis du lider av kardiovaskulær sykdom, eller dine direkte slektninger var utsatt for blodpropper, vær spesielt oppmerksom på forebygging av trombose.

 • Først av alt, unntatt alle andre risikofaktorer (overflødig vekt, røyking, stillesittende livsstil, oral inntak av p-piller). Med tiden behandler du hjertesykdommer og blodårer. Med diabetes, følg alle legenes anbefalinger angående behandling.
 • Hvis du er i fare for blodpropp (som lider av hjerte- og karsykdommer, diabetes, stillesittende av helsemessige årsaker, har overvekt assosiert med metabolske forstyrrelser, som for øyeblikket ikke kan bli kvitt), halvårs donere blod på et koagulogram. Dette er nødvendig for å oppdage koagulasjonsforstyrrelser. Hvis risikoen for trombose økes, vil du bli foreskrevet midler som fortynner blodet og forhindrer dannelsen av blodpropper.
 • Behandle tarmsykdommer i tide. Hvis du har en svulst, ikke stram den med fjerning. I tilfelle å gå gjennom antitumoral medisinering, gi blodprøven regelmessig for koagulasjon og ta foreskrevet antiplatelet-midler eller antikoagulantia foreskrevet av legen.
 • Hvis du har hatt en kirurgisk prosedyre på mageorganene, følg alle legenes anbefalinger i postoperativ perioden. Etter en blodprøve, hvis det foreligger bevis, kan behandlende kirurg foreskrive medisiner for å forhindre trombose. Begynn å flytte så snart som mulig. Mer gå, hvis du er tillatt av en lege. Aktivitet vil bidra til å forhindre ikke bare blodstasis (som øker risikoen for blodpropper), men også dannelsen av postoperative adhesjoner, som kan føre til komplikasjoner i fremtiden.
 • Etter operasjoner på fartøyene (ikke bare på bukhulenes kar og i hjertet, ta foreskrevet av legen antikoagulantia eller antiaggreganter.

Folkemidlene for forebygging av trombose

Ikke prøv å erstatte medisiner med folkemidlene, siden fravær av medisiner som foreskrives av lege, kan føre til blodpropp og alvorlige konsekvenser. Også folkemidlene kan ha kontraindikasjoner, så før du tar en konsultasjon, ta kontakt med en terapeut, kardiolog og gastroenterolog.

Symptomer på trombose i de intestinale mesenteriske karene og dens behandling

Trombose tarmen - akutt tilstand kjennetegnet ved arterielle eller venøse stengbare aksler anordnet i tarmen eller mesenteriet, tromber og emboli som er dannet i den systemiske sirkulasjon. Som et resultat utvikler livstruende forhold: iskemi og tarminfarkt. Patologi er sjelden, og resultatet er hovedsakelig bestemt av starten av behandlingen. Jo før behandlingen er startet, hovedsakelig kirurgisk, jo høyere er sjansen for et gunstig utfall.

Hvorfor utvikler trombose?

Sykdommen rammer vanligvis personer eldre enn 50-60 år. Lige til både menn og kvinner. Mesenterisk trombose skyldes sykdommer i det vaskulære systemet, hjertesykdommer og blodsykdommer:

 • aterosklerose, spesielt når arteriene i den store sirkulasjonen av blodsirkulasjon påvirkes;
 • hjertefeil og anomalier (medfødt, revmatisk);
 • hjerteinfarkt;
 • hypertensiv sykdom;
 • portal hypertensjon;
 • inflammatoriske prosesser av arteriene i den store sirkel av blodsirkulasjon og hjerte (endokarditt, endarteritt, sepsis).

Trombose kan også utvikle seg som en komplikasjon av den postoperative perioden etter inngrep på bukhulenes organer eller etter traumatisk skade på karene i den store blodsirkulasjonen. En vanlig årsak til hindring av mesenteriske kar kan være maligne svulster, spesielt de som forfaller og ligger i vei for fartøy med stor sirkulasjon.

Sykdommen utvikler seg etter okklusjon av lumen av fartøyet tarm voksende trombus eller embolus (blodpropp stykke flytende eller kolesterol plakk, løsrevet fra veggen av arterien i den systemiske sirkulasjon). Okklusjonsstedet er vanligvis plassert i stammen eller grenen av den øvre arterien av mesenteri (stor gren av den store sirkel av blodsirkulasjon). På grunn av overlappingen av blodstrømmen i arterien eller venen, oppstår en forlenget reflekspasm i vaskulærsengen av mesenteri og tarmen. Som følge av dette reduseres leveransen av oksygen og næringsstoffer til det berørte organet betydelig. Dette er årsaken til nekrose av tarmvegg og leddbånd som støtter tarm, sårdannelse og blødning. Et akutt tarminfarkt utvikler seg.

Mesothrombose kan deles ved lokalisering i tre segmenter, avhengig av den anatomiske strukturen til mesenteriske kar:

 • Jeg segmenter - okklusjon av tynntarmen, den blinde og den høyre delen av den tykke.
 • II-sted - ileum, magert, noen ganger blindt.
 • III sted - ileum.

I utviklingen går sykdommen gjennom tre faser:

 1. Tarmsjikt - et kort, reversibelt fravær av blodstrøm gjennom karene. Det manifesteres av alvorlig smerte i magen, oppkast med galle og en løs avføring.
 2. Tarmbetennelse - irreversible forandringer i tynntarmen eller tykktarmen, noe som fører til forgiftning av kroppen. Karakterisert av forstoppelse, utålelig smerte. Under navlen dannet en myk tumor (et symptom på Mondor) - det akkumulerer blod før blokkeringstiden.
 3. Peritonitt - diffus betennelse, flere brudd på blodstrømmen i en stor sirkulasjon av blodsirkulasjon. Symptomer: smerte, ukuelig oppkast, forstoppelse eller diaré, lavt blodtrykk opp til sammenbrudd, hypertermi.

Kliniske tegn på sykdommen

Sykdommen utvikler seg plutselig. De viktigste symptomene tilsvarer tilstanden "akutt underliv" og krever nøye differensial diagnose:

 • Smerte symptom. Smerten er skarp, kramper, migrerer. På grunn av alvorlig ømhet, må pasienten ta en tvunget stilling (liggende på ryggen med benene tucked opp til sin mage eller knel-albue utgjør). Samtidig er magen myk, ikke stresset, når den blir rørt, blir ikke peristaltikken av tarmen observert. Det kan være et positivt symptom på Shchetkin-Blumberg.
 • Kvalme, oppkast. Emetiske masse har inneslutninger av blodige partikler, galle, foul-smelling excrement.
 • I de første stadiene av sykdommen, smertefull tenesmus, oppfordrer til ekskrement, som slutter forgjeves, uten å tømme tarmen. Senere oppstår vedvarende diaré, mens avføringen inneholder blod og slim. Denne stolen kan forstyrre diagnosen, siden den også er karakteristisk for en mer vanlig sykdom (dysenteri). Noen ganger er urenheten i blodet så rik at trombose kan forveksles med hemorroide blødning.
 • Vanlige manifestasjoner av akutt intestinal obstruksjon: blek hud, hjertefrekvens, økning i kroppstemperatur (konsekvens av fremveksten av nekrose i tarmveggen), er det mulig besvimelse. Karakteristisk økning i blodtrykk, i motsetning til de fleste andre akutte tilstander i magen, under hvilket trykket faller.

Diagnose av trombose

Symptomene på intestinal trombose er ikke-spesifikke og ligner mange sykdommer i mage-tarmkanalen. De fleste pasienter går inn i kirurgisk avdeling med mistanke om betennelse i vedlegget, bukspyttkjertelen eller galleblæren. Kvinner med slike symptomer utelukker den gynekologiske sfærens patologi. Det er nødvendig å nøye og raskt undersøke pasienten for å identifisere årsakene til symptomene, sette en korrekt diagnose og starte behandlingen så snart som mulig.

 • Blodprøve. I den generelle analysen øker leukocyttene kraftig, det akselereres med ESR.
 • Røntgen og datatomografi. Bildet viser tarmsløyfer, dilatasjon, fylling.
 • Angiografi. Studier med kontrast for å bestemme patency av fartøy.
 • Koloskopi. Lar deg undersøke tykktarmen med et koloskop og identifisere årsaken til obstruksjon.
 • Endoskopi. Studier av mage og tynntarm.
 • Diagnostisk laparoskopi eller laparotomi. Åpne bukveggen for å undersøke tilstanden til bukhuleorganene.

Metoder for behandling

Trombose i tarmen er en alvorlig sykdom som truer den raske utviklingen av dødelig utfall. Uten behandling er prognosen ugunstig. Jo tidligere obstruksjonen av de mesenteriske karene bestemmes, og den riktige diagnosen blir gjort, jo før en passende behandling vil bli startet. Dermed vil sjansene for overlevelse øke betydelig. Det er viktig for en pasient å kontakte en lege veldig raskt når det er mistenkelige magesmerter, spesielt hvis det er risikofaktorer (aterosklerose, hjertesykdom). Pasienten blir transportert i hvilestilling.

Den viktigste metoden for behandling av mesenterisk trombose er kirurgisk behandling. Operasjonen utføres under akutte indikasjoner under anestesi. Avhengig av sykdommens varighet utføres følgende typer operasjoner på graden av vaskulær og tarmslid:

 • endarterektomi eller embolektomi
 • prostetika eller shunting av arterier eller venestammer i tarmene;
 • reseksjon av det nekrotiske tarmområdet.

Medikamentterapi består av intravenøs administrering av antikoagulantia (administrering av legemidler utføres i samsvar med indikatorene for blodkoagulasjon), disaggregeringsmidler og trombolytika.

Å ta smertestillende midler i tilfelle trombose letter ikke tilstanden. Selv etter bruk av narkotiske smertestillende midler, blir smertsyndromet ikke stoppet.

Trombose i tarmene er delt avhengig av resultatene etter behandling for følgende varianter:

 • Kompensert - fullstendig gjenoppretting av blodstrøm etter behandling.
 • Subkompensert - delvis restaurering av blodstrøm.
 • Dekompensert - mangel på blodstrøm, symptomer på total tarm-iskemi.

Uten å søke medisinsk hjelp, er trombose av blodårene og blodårene dødsårsaken i 100%. Etter en rettidig operasjon blir prognosen for pasienten gunstig.

Hvordan behandle mesenterisk trombose i tarmene?

Trombose i tarmen er et brudd på arbeidet i karene i tarmen. Denne patologien fører til en fullstendig lukking av lumen mellom arteriene, noe som resulterer i iskemi eller intestinalt infarkt. Som regel er eldre utsatt for denne sykdommen, og sexet gjør ingen forskjell. Dømmer etter statistiske data, om lag 11% av befolkningen i Russland lider av denne sykdommen, det vil si at sykdommen er ganske vanlig.

Mesenterisk trombose i tarmene - En ganske farlig sykdom, hvor utfallet helt avhenger av rettidig medisinsk behandling. Det er tilfeller der pasienten ikke søkte på legene for kvalifisert hjelp, som følge av at døden oppsto.

Trombose eller emboli, intestinal passasje mesenteriske kar låst, som provoserer vasospasme, hvorved den berørte del av tarmen mat er brutt som en konsekvens - nekrose skjer vegg. I forbindelse med slike endringer i kroppen kan en pasient utvikle peritonitt.

Faren for sykdommen er at mange pasienter kan forveksle det med andre patologier!

Det viktigste symptomet på trombose er en skarp smerte i magen. Ofte kaller pasientens slektninger umiddelbart en ambulanse. Men for å diagnostisere uten de nødvendige undersøkelsene er det ganske vanskelig, derfor kan pasienten komme til sykehuset med mistanke om blindtarmsbetennelse, cholecystitis eller intestinal obstruksjon. Allerede på sykehuset, etter en rekke undersøkelser, vil legen kunne finne ut årsaken til forverring av velvære. Jo før dette skjer, jo mindre sannsynlige fremtidige komplikasjoner.

Store symptomer på trombose
tarm Oz

 1. Alvorlig smerte i magen - i begynnelsen kan det være paroksysmal, men blir til slutt permanent og uutholdelig. Det er ingen klar lokalisering av ømhet, det kan karakteriseres som omliggende.
 2. Kvalme, oppkast - muligens med en blanding av blodige blodpropper.
 3. Endringer i konsistensen til avføringen - det blir hyppig, flytende, det er også mulig å bløde sammen med avføring.
 4. Svingninger i blodtrykket;
 5. Økning i total kroppstemperatur.
 6. Svak hud, kald svette.
 7. Et fast underliv (det kan også være oppblåsthet).

Du bør imidlertid gjenta det igjen: Du kan ikke selv sette diagnosen! Dette kan kun utføres av en spesialist, etter en rekke undersøkelser.

Diagnose av intestinal vaskulær trombose

Så snart pasienten går inn i medisinsk institusjon, utfører legen umiddelbart en undersøkelse og en samtale for å finne ut av seg selv hovedbildet av sykdommen. Deretter utnevnes instrument- og laboratorieundersøkelser som hjelper legen med å bestemme sykdommens form og alvorlighetsgrad, og koordinere videre behandling.

Hovedforskningen som må gjøres av pasienten:

 • klinisk blodprøve;
 • angiografi av veggene, så vel som tarmkarene;
 • laparoskopi;
 • X-ray;
 • laparotomi og andre undersøkelser som bidrar til å finne ut tilstanden til pasientens tarmer.

Trombose av karene i tarmene Er en sykdom som krever en seriøs holdning. Hvis en person ikke søker om kvalifisert hjelp i tide, er det ganske mulig at døden kan forekomme.

En av de viktigste symptomene som gjør at en lege umiddelbart kan diagnostisere - ubærelig smerte går ikke bort selv etter smertestillende medisiner. Pasienten føler seg ikke lettelse, selv når den er påvirket av opiater og andre narkotiske stoffer som brukes i medisin.

Behandling av intestinal vaskulær trombose i de tidlige stadier

Hvis en person krever hjelp i tide, foreskriver legene konservativ behandling ved hjelp av ulike medisiner. Det kan være en antikoagulant, eller en trombolytisk, som administreres intravenøst. I de fleste tilfeller er konservativ behandling av tarmens arterier uakseptabelt som spasmolytika og andre medisiner narkotika er bare midlertidig lindring til pasienten - til slutt vil fortsatt trenge kirurgi. Jo raskere det utføres, jo bedre er pasienten.

Før det utføres kirurgisk inngrep, må legen nødvendigvis ta alle tiltak for preoperativ forberedelse for å korrigere endringene i den sentrale hemodynamikken. Overvei de obligatoriske komponentene i preparatet for et operativt inngrep for å fjerne Oman:

 1. Studie av tarmen av pasienten ved palpasjon. Legen bør nøye undersøke de mesenteriske karene, fra munnen.
 2. Finne tilstedeværelse av pulseringer i mesenteriske arterier, samt ved grensene til den skadede tarmen. Hvis legen er i tvil - i dette tilfellet disseksjon av mesenteri (på en vitenskapelig måte - etablering av arteriell blødning).

Kirurgisk inngrep kan utføres ved følgende manipulasjoner:

 1. Hvis tarmnekrose ikke har startet, utføres en fullstendig gjenoppretting av blodsirkulasjonen.
 2. I tilfelle av en tarmsykdom som har begynt, vil legen forbedre blodtilførselen til stedet.
 3. Eliminering (reseksjon) av patologi.
Ledning av embollektomi med mesotrobisme

Hvis det er en blokkering av tarmens lumen, utfører doktoren i så fall en rekonstruktiv kirurgisk inngrep. Det utføres for nødindikasjoner. Kirurgen skaper en shunt mellom mesenterisk arterie og aorta. Den døde delen av tarmene er skåret av fra vev som er sirkulert og helt fjernet.

Imidlertid er denne operasjonen ganske farlig, siden det er høy sannsynlighet for død av pasienten, derfor tar legen i de fleste tilfeller alle nødvendige tiltak for å fullstendig gjenopprette blodstrømmen. Her skal vi legge til igjen at utfallet av operasjonen helt avhenger av pasienten - jo tidligere han søker medisinsk hjelp, desto større er sjansen for hans redning.

Ved for sent samtaler til legen, kan tarmen helt deaden - i dette tilfellet er operasjonen kontraindisert - pasienten kan dø på operasjonstabellen.

I den postoperative perioden er pasienten pålagt å foreskrive medisiner i form av antikoagulantia.

Stadier av utvikling av intestinal trombose

Sykdommen utvikler seg som et resultat av det faktum at blodet begynner å væske, som en konsekvens - det er trombi som tetter arteriene. Det er derfor på pasientene i de første trinnene foreskrevet blodfortyndende medisiner. Men hvis sykdommen ble funnet allerede i de siste stadiene, kan du ikke forsinke - du trenger akutt operasjon før gangrene i tarmen har startet.

Tenk på de viktigste stadiene av sykdommen:

 1. Tarmkremen - i dette tilfellet er de skadede organene gjenstand for gjenoppretting. Det viktigste symptomet på iskemi er en sterk, utålelig ømhet i magen, oppkast med galle og flekker av blod. Cal er væske, kan endre farge, spotting er også observert.
 1. Infarction of the tarm - kroppsorganisasjon begynner å dø, noe som resulterer i forgiftning av hele organismen. Tarmens vegger kollapser, noe som resulterer i langvarig forstoppelse - som også fører til forgiftning av kroppen med giftstoffer. Du kan observere en sterk blanchering av huden - ned til cyanose. Anestesi fungerer ikke, pasientens tilstand er kritisk.
 1. Peritonitt - i dette tilfellet er det allerede mulig å merke seg fullstendig forgiftning av legemet med toksiner, sirkulasjonssystemet virker praktisk talt ikke. På dette stadiet er smerten nesten ikke bekymret, men ofte oppkast starter. Underlivet med palpasjon er mykt, litt hovent. Hvis du ikke gjør noen tiltak, er det fullstendig lammelse av tarmen - stolen mangler, som gasser. Kroppstemperaturen kan stige, hudfarge blir en jordet nyanse. Dette er den siste fasen, som i 90% av tilfellene slutter med pasientens død - i lys av at det er umulig å gjennomføre kirurgisk inngrep på grunn av gangrenøse forandringer i tarmen.

Avhengig av scenen hvor pasienten bestemte seg for å søke hjelp, er det tre alternativer for utviklingen av hendelser:

 • kompensert utvinning - prosessen med blodsirkulasjon er fullstendig normalisert;
 • subkompensert - blodsirkulasjonen er gjenopprettet, men delvis;
 • dekompensert sykdomsforløp - innebærer manglende evne til å gjenopprette tarmene, noe som resulterer i hans hjerteinfarkt.

Dessverre har denne sykdommen en meget høy dødelighet. Slik dynamikk skyldes det faktum at mange mennesker for tiden foretrekker selvbehandling og selvdiagnose. Hvis det i noen tilfeller er tillatt, er trombose i tarmene en farlig sykdom som krever umiddelbar kirurgisk inngrep.

Smertepiller kan for en stund kjedelig smerte, men nekroseprosessen går fortsatt på - og jo mindre sannsynlig er pasienten nødt til å redde livet.

Varianter av kirurgi for intestinal trombose

Med iskemi (den første fasen), kan sykdommen gå uten kirurgi, men i alle tilfeller må pasienten alltid være under behandling av en lege. Han kan også foreskrive antibiotika som vil rense kroppen av akkumulerte toksiner.

Hvis det er en hindring i tarmen, utfører spesialisten delvis fjerning av skadet vev. Deretter syes de resterende friske delene av orgelet sammen. Shunting kan også utføres - en passasje er kunstig opprettet rundt det forseglede fartøyet, gjennom hvilket blod kan sirkulere fritt.

Akutt mesenterisk iskemi krever umiddelbar kirurgi. Diagnostisk felt legen selv velger behandlings taktikk: shunting, angioplastikk eller fjerning av en trombose, som forhindrer blodstrømmen, kan utføres. Takket være disse prosedyrene, kan du gjenopprette tarmene, samt unngå vevnekrose.

Mesenterisk iskemi krever lang gjenoppretting, samt bruk av spesielle medisiner (for fortynning av blod) innen 6 måneder etter kirurgisk inngrep.

Postoperativ periode: utvinning, diett

Etter operasjonen av trombose i tarmene, trenger pasienten nødvendigvis tid til å gjenopprette seg. Det kan være noen komplikasjoner hvis de strenge instruksjonene ikke overholder all legenes instruksjoner:

 • suppuration av arr;
 • utseende av adhesjoner;
 • smertefulle opplevelser.

I tilfelle av lignende symptomer er det nødvendig å ta kontakt med legen.

Som regel, ca to uker etter operasjonen forblir pasienten på sykehuset under tilsyn av spesialister. Han er forbudt å løfte vekter. Nesten hele tiden pasienten skal lede i en lykkelig tilstand. Bruk av bad er forbudt, men du kan regelmessig ta en varm dusj. Eksperter anbefaler en lett massasje av magen.

En viktig faktor for god helse er full restaurering av tarmen. For dette er pasienten foreskrevet et spesielt diett, som består i å spise følgende matvarer:

 • grøt semolina;
 • smør;
 • Serum, gjærmet melk og andre meieriprodukter.

Det anbefales å utelukke røykeprodukter, alkohol og krydret mat helt fra kostholdet ditt. Hvis vi snakker om forebyggende tiltak - er hovedfaktoren også riktig ernæring og en sunn livsstil. Røyking og inntak av alkoholholdige drikkevarer i tarmdremen er kontraindisert.

Utgående fra alt ovenfor kan vi konkludere: Trombose i tarmene er en farlig sykdom som er vanskelig nok til å behandle. Det viktigste er å finne sykdommen i tide og nøytralisere den.

Mesenterisk trombose i tarmene

En "akutt" mage er en av de farligste forholdene som krever øyeblikkelig medisinsk undersøkelse og behandling. Dets årsaker kan være forskjellige - et angrep av blindtarmsbetennelse, forgiftning, nyre- eller leverkolikk, gynekologiske sykdommer. Det er imidlertid en annen grunn som kan forårsake alvorlig magesmerte og forverring av den generelle tilstanden helt til pasientens død, en mesenterisk trombose i tarmkarene.

Hvorfor utvikler intestinal obstruksjon?

Mesenteria er mesenteriske ledninger som organene er festet til bakre bukvegg. Det er ved hjelp av en mesenteri at tarmen er festet til veggen. Gjennom henne passerer fartøyene til tynntarm, nerveender, mesenteriske lymfeknuter.

Langvarige vaskulære sykdommer fører i mange tilfeller til alvorlig forstyrrelse av blodsirkulasjonen og dannelsen av blodpropper av forskjellige størrelser i blodkarets hulrom, tilstopping av lumen og frata hele veggen.

Trombosen skjer arteriell og venøs. Den utvikler seg i overlegne og dårligere mesenteriske arterier, med den øvre delen som lider av tilstopping med trombi oftere enn den nedre.

Vaskulære sykdommer utvikler seg i årevis og kommer til finalen når pasienter når eldre eller senilder, så det er ingen unge med diagnose mesenterisk trombose. Denne tilstanden tilhører kategorien alderpatologier.

Hjertet og tarmene: Hva er forbindelsen?

Trombose av mesenteriske kar er direkte relatert til hjertesykdom: oftest er denne tilstanden observert hos pasienter med atrieflimmer i bakgrunnen:

 • cardiosclerosis;
 • aneurysmer av hjertet;
 • endokarditt av forskjellig etiologi.

Et nylig hjerteinfarkt, der det er brudd på hjertemuskelen, ledsaget av blødning og dannelse av en trombose på skadestedet, kan også forårsake utvikling av trombose av mesenteriske kar.

Faktum er at trombi kan "reise" gjennom arterier og blodårer i kroppen, bryte seg bort fra zakrovotochivshego-stedet. Hvis en slik koagulasjon setter seg et sted i mesenteria-fartøyene og ikke fortsetter med blodstrømmen ytterligere, skjer deres tilstopping.

Som et resultat, mister fartøyets vegger rundt trombosen ikke bare den nødvendige ernæringen fra sirkulerende blod, men de kan dø, noe som ofte fører til ekstremt alvorlige konsekvenser.

Andre årsaker til trombose

Nesten enhver sykdom der intern blødning er mulig, er fulle av dannelsen og separasjonen av trombi, og derfor er det andre årsaker til trombose av de mesenteriske karene.

Disse inkluderer:

 • Alvorlige tarminfeksjoner;
 • Portal hypertensjon med stagnasjon av blod i portalvenen;
 • traumer;
 • Tumorene klemmer tarmens kar.

Hvordan manifesterer sykdommen?

Intensiteten av kliniske manifestasjoner og symptomer avhenger av flere faktorer:

 • Steder for okklusjon av fartøyet;
 • Grader av iskemi (blødning) av tarmen;
 • Utvikling av blodsirkulasjon rundt det berørte området.

Så, hvis den øvre delen av den mesenteriske arterien er blokkert, er tynntarmen og den høyre side av tykkelsen fullstendig trombosed.

Okklusjon (blokkering) av den midterste delen av arterien fører til trombose av ileum og cecum. Utviklingen av den patologiske prosessen i det nedre segmentet av den mesenteriske arterien påvirker kolon- og sigmoid-kolon.

Nekrose av tynntarm er resultatet av trombose i portalen og øvre vener i mesenteriet.

Klinisk er sykdommen delt inn i tre faser:

 • Ishemia (med delvis blødning av karossens vegger og etterfølgende gjenoppretting av blodsirkulasjon);
 • Infarction (med symptomer på rus og endringer i vev i bukhulen);
 • Peritonitt (et stadium av økende rusmidler, hemodynamiske lidelser og utvikling av betennelse i bukhinnen).

Gradvis symptomatologi av trombose

ischemi

Trombose av mesenteri-fartøyene begynner akutt:

 • Paroksysmal eller vedvarende smerter i magen;
 • Kaster opp med en blanding av galle så tidlig som den første dagen etter sykdommens begynnelse;
 • Diaré.

Disse symptomene er veldig minner om løpet av normal matforgiftning, og derfor blir det ofte forsinket å besøke legen.

Hjerteinfarkt

Når mesenterets fartøy under trykk fra blodet prøver å presse ut blodproppspausen, begynner infarktstrinnet.

Diaré gir vei for forstoppelse, da dype patologiske endringer begynner i tarmveggen, ser blod i avføringen. Vanligvis skjer det ikke mye: for mesenterisk trombose er overdreven blødning ikke karakteristisk.

Hvis blod samler seg i tarmens sløyfer, kan en liten komprimering under navlen føles hos pasienter, som i medisin kalles symptomet for Mondor.

Smerter i magen er så uutholdelig at sjokk utvikler seg: pasientene er veldig rastløse, de finner ikke sin plass, de roper. Det er skarpe blep og cyanose av leppene. Noen ganger kan blodtrykket øke med 40-60 enheter (med øvre arterie trombose).

Rupturen av fartøyet gir midlertidig lindring til pasienten: personen roer seg ned, ettersom intensiteten av smerte er markert redusert, men oppblåsthet og avføring er fortsatt.

Underlivet forblir moderat hovent og mildt, det karakteristiske fenomenet peritonitt (muskelsikring og Shchetkins symptom) er ikke kjent. Diagnose mesenterisk vaskulær trombose tarm anbringes på basis av ultralyddata og endringer i blodbildet, som uttrykkes i en kraftig økning i antall hvite blodlegemer: dette tallet kan nå 40 • 109 / l. I dataene i den generelle analysen av blod registreres et skifte av leukocytformelen til venstre og høye sifre i ESR.

peritonitt

Symptomer på peritonitt tarm vaskulær trombose åpenbar meget eiendommelige: muskelspenning fremre abdominalvegg og Shchetkina forsinket symptom og en inflammatorisk prosess starter nedenfra.

Den utviklede formen av tarmen fører til opphør av diaré og utslipp av gasser.

Behandling og prognose

Behandling av mesenterisk trombose kan bare være kirurgisk, selv om sykdommen kan diagnostiseres ved iskemisk skade på tarmveggen.

Avhengig av resultatene av undersøkelsen kan pasienten bli tilbudt:

 • Embollektomi (trombusfjerning);
 • Rekonstruktiv kirurgi på den overordnede mesenteriske arterien med implantering av stumpen i aorta;
 • Fjerning av en del av tarmene som er berørt av gangrene.

En kombinert operasjon som involverer reseksjon av det nekrotiske tarmområdet og plast øker pasientens sjansene for livet betydelig.

Dessverre har patologien til tarmkarene beskrevet i artikkelen så langt en svært lav prosentandel av pasientens overlevelse, selv etter kirurgisk inngrep: i postoperativ perioden dør tre fjerdedeler av pasienter.

Slike høy dødelighet skyldes kompleksiteten i å diagnostisere sykdommen og for sent henvisning til spesialister for sykehusinnleggelse og behandling.

etterord

Pasienter som lider av langvarig vaskulær sykdom og hjertesykdom, bør være særlig oppmerksomme på deres helse: tendensen til dannelse av blodpropper, og risikoen for deres atskillelse i perioder øker risikoen for alvorlige komplikasjoner og død trusler mot dem.

Utseendet til akutt smerte i magen er en anledning til umiddelbar behandling av spesialister, og om nødvendig akutt sykehusinnleggelse med etterfølgende behandling.

Vi anbefaler, les også om hva som kan føre til trombose i leverenveiene.

Mesothrombose av tarmkar: årsaker, former, kurs, diagnose og terapi

Trombose av tarmens kar er en sykdom som ikke er av ungdom, det påvirker folk i mellom og alder. Dette skyldes at aterosklerotiske endringer i vaskulære vegger utvikler seg og utvikles i løpet av livet. Tarminfarkt, akutt arteriell eller venøs insuffisiens - patologiske forhold som har en annen etiologi og mekanisme for utvikling, men som fører til akutte forstyrrelser i blodtilførselen av tarmkanalen. De to hovedtyper av blodtilførselsforstyrrelser (arteriell og venøs) kan danne blandet form, hva skjer i spesielt forsømte tilfeller.

Forstyrrelse av blodtilførselen til tarmen

Ordning om abdominal blodtilførsel

Når mesenterisk trombose omtrent 90% av lesjonen er utsatt for den øvre mesenterialarterien tilførsel av en stor del av tynntarmen (hele tynntarmen, blind, colon ascendens, tverrgående 2/3 tykktarm og hepatisk vinkel), og derfor er mest alvorlige brudd. Stavens lesjoner arteria mesenterica inferior, som gir blod 1/3 av den tverrgående kolon (til venstre), synkende kolon og sigmoid, med om lag 10%.

Akutt mesenterisk arteriell insuffisiens (Oman) kan ha organisk opprinnelse, Overlappingen av hovedfartøyene, eller funksjonell karakter, ved hvilke endringer i lumen ikke observeres.

I tilfeller av organiske lesjoner overlapper lumen av mesenteriske kar hoved~~POS=TRUNC og grunnen til dette er traumer og emboli. sekundær Overlapping skjer som følge av trombose, som igjen var resultatet av langvarige progressive endringer i vaskulærveggen eller utenfor den.

Mest tunge former forstyrrelser i blodtilførselen av tarmkanalen er Emboli og traumer av mesenteriske kar, som forklares av fravær av tidligere forberedt utviklet sikkerhetsblodstrøm, og følgelig av mangel på kompensasjon for den forstyrrede hovedstrømmen i blodet.

Årsakene til primær forstyrrelse av arteriell blodstrøm

Årsakene til emboli er direkte relatert til hjertesykdom:

 • Stenose av mitralventilen;
 • Overtredelse av hjertefrekvensen;
 • Hjernens aneurysme
 • Myokardinfarkt, der det er en markert reduksjon i kontraktiliteten til venstre ventrikel. Embolus (blodpropp) i dette tilfellet dannes som et resultat av økt blodpropp på grunn av et brudd på blodstrømshastigheten. Blodpropp i mesenteriske arterier kommer fra aorta, men noen ganger kan det danne seg i selve mesenterisk kar, svært sjelden.

Skader på mesenteriske arterier kan føre til fullstendig brudd (påvirkning i underlivet), noe som resulterer i eksfoliering av intima, og det kan i sin tur helt eller kritisk blokkere lumen.

Sekundær overlapping av mesenteriske arterier

Årsakene til sekundær mesenterisk insuffisiens er følgende patologiske forhold:

 1. Stenoser av aterosklerotisk opprinnelse (som oftest) i munnen (utgangspunktet) av arteriene, fordi det store fartøyet avviker fra aorta i en spiss vinkel, skaper forhold for fremveksten av turbulent blodstrøm. Med et kraftig fall i blodstrømmen som oppstår når blodårene innsnevring mer enn 2/3 (ansett kritisk indikasjon) trombose, mesenteriale fartøy mulig. Lignende hendelser oppstår når aterosklerotisk plakk brytes eller ødelegges ved fullstendig obturering (lukking) av fartøyets lumen. Dette vil uunngåelig medføre vevnekrose, som dette blodkaret gir med blod, fører derfor aterosklerose til de mesenteriske arteriene til den største prosentdelen tilfeller av vaskulær trombose i tarmen;
 2. Tumorer, rudiments av foten av membranen og fibre av celiac plexus, som fører til komprimering av arterien;
 3. Redusert hjerteaktivitet med markert senking av blodtrykk;
 4. Operativ (for gjenoppbygging) av intervensjonen på aorta, årsaken til hvilken det var okklusjon - syndrom av å stjele. Når blodproppene fjernes, begynner blodet å rush til underdelene med stor hastighet, delvis omgå de mesenteriske arteriene og samtidig "suge" blod fra dem inn i aorta. Under forhold med mesenterisk obstruksjon utvikles flere tromboser med tarmnekrose eller intestinalt infarkt etterfulgt av perforering, mens trunk badebukser mesenteriske arterier kan ikke bli trombosert.

De etiologiske faktorene for akutt mesenterisk trombose i tarmen, eller heller, av arteriene, kan være forskjellige, men mekanismen for utvikling av patologiske forandringer er alltid den samme - tarm iskemi.

Formen av tarm iskemi

Tarmklinikkets klinikk avviker med 3 grader av alvorlighetsgrad, som er direkte avhengig av diameteren av lesjonen av hovedartariene og sikkerhetsblodstrømmen:

 • Dekompensert iskemi - Den mest alvorlige form for arterielle vaskulære lesjoner, hvor irreversible fenomener kan oppstå raskt dersom tiden for å gjenopprette blodstrømmen går tapt. Det preges av absolutt iskemi (dekompensering av sykdommen som gir tarmene med blod) og går i 2 faser. Et tidsintervall på opptil 2 timer vurderes fase av reversible endringer. Fase varighet på 4-6 timer er ikke alltid er reversibel, kan over natten prognose være ugunstig, da det etter denne tiden kommer uunngåelig koldbrann i tarmen eller en del derav, og deretter gjenopprettet blodstrøm ikke løser problemet;
 • Subkompensert nedsatt blodtilførsel til tarmen gir sikkerhetsblodstrøm og i dette tilfellet ligner symptomene på intestinal trombose (dets kar) den kroniske formen av mesenterisk arteriell insuffisiens;
 • Kompensert form er en kronisk iskemi av tarmene, når collateralsene helt tar vare på hovedblodstrømmen.

Kliniske manifestasjoner av intestinal vaskulær trombose

Symptomer på intestinal trombose er avhengig av høyden av mesenterisk arterieoverlapping og på iskemisk form:

 1. Plutselig vises pen intensivesmerte mest særegne for subcompensated former av iskemi, selv om det også forekommer i dekompenserte blodsykdommer, men snart svekket på grunn av den bortdøen nerveender (på stedet lesjoner tarm og mesenteriet seg selv), som slutter å signalisere problemer i kroppen (påståtte forbedringen);
 2. rus, forårsaket av tarmen i tarmen, er spesielt karakteristisk for dekompensert iskemi og manifesterer en trådaktig puls, ustabilt arterielt trykk, signifikant leukocytose og oppkast;
 3. fenomener peritonitt (Uttrykt bukveggen spenning som likner en perforert sår) som er mest karakteristisk for trombose i tynntarmen (store mesenteriske arterie) i tilfelle av koldbrann og magesår perforering, noe som ofte skjer i bakgrunnen og ukompensert subcompensated iskemi;
 4. forsvinning peristaltikk tarmen (med tarmnekrose) er iboende i dekompensert iskemi, mens når den er subkompensert, har den tvert imot høy aktivitet og klarhet;
 5. Fordelingen av passasjen (hyppige løse avføring) og tarmkolikk følger en kompensert form, med en blanding av blodkompensert iskemi. I lys av at peristaltikken opphører med en dekompensert blodforsyningsforstyrrelse, er det nødvendig med enema (en blanding av blod i avføringen) for å evaluere avføringen.

Det skal bemerkes at før det utvikles trombose i tarmarteriene, er det mulig å etablere en diagnose av akutt mesenterisk arteriell insuffisiens. På "kommende" trombose av mesenteriske kar kan du indikere følgende symptomer:

 • Smerte i magen, som er forverret etter et måltid eller en lang tur;
 • Ustabil stol (forstoppelse, diaré, deres veksling);
 • Vekttap (kan indirekte indikere begynnelsen av stenoseprosessen ved munnen av den mesenteriske arterien).

Embolien til den øvre mesenteriske arterien tvert imot er preget av fraværet av dette symptomkomplekset.

Diagnose av mesotrombose

Med riktig diagnostisk tilnærming er det ikke bare definisjonen av sykdommen i tarmtilførselen, men også årsakene som forårsaket det. I denne forbindelse, samlingen av anamnese, spiller spørsmålet om pasienten om sykdomsforløpet en viktig rolle. Klargjøring av tidspunktet for utseende av smerte, intensitet, natur av avføringen kan betydelig hjelpe legen ved å velge kirurgisk behandling, siden det ikke er noe alternativ i tilfelle mesotrombose.

Diagnostikk av OMAN involverer utførelse selektiv angiografi, som gjør det mulig å fastslå nivået og arten av overlappingen av arterien, som også vil være viktig for å gi akuttomsorg, selvsagt, i form av kirurgisk inngrep.

Laparoskopisk metode er fortsatt avgjørende for enhver form for akutt kirurgisk patologi, hvor mesotrombose ikke er et unntak. Tvert imot, med en dekompensert blodforsyningsforstyrrelse, har kirurgen bare 2 timer tilgjengelig, så det er klart at det ikke er nødvendig å strekke det med diagnostikk. Ved hjelp av laparoskopi Det er en mulighet for kort tid å avklare arten av lesjonen i tarmkanalen.

Bare en radikal metode som ikke kan utsettes

Konservativ behandling av intestinal trombose, det vil si mesenteriske arterier som gir blodet, er uakseptabelt, Imidlertid kan mesenterisk insuffisiens begynne å utvikle seg plutselig, noe som alltid forverres total spasm av blodkar, som følger med sykdommen.

Med den aktive introduksjonen av antispasmodik kan man ikke bare lindre pasientens lidelse, men også oversette en mer uttalt grad av iskemi i mindre alvorlig. men Progresjon av mesotrombose fører til overlapping viktig sikkerhet, som øker pasientens tilstand betydelig, i lys av at de slutter å kompensere for blodtilførsel. Hvis vi går fra denne posisjonen, kan brudd på å sikre blod i tarmen i hvert enkelt tilfelle ha sine egne "overraskelser", noe som i stor grad påvirker utfallet av det kirurgiske inngrep.

Nødhjelp i form av kirurgisk behandling av mesenterisk trombose er den eneste måten å redde menneskelivet, men a intensiv preoperativ forberedelse, som korrigerer bruddene på sentrale hemodynamikk.

Operasjon for intestinal trombose består av obligatoriske komponenter:

 1. Inspeksjon av tarm og palpasjon av mesenteriske kar, som starter fra munnen;
 2. Bestemmelse av pulsering i de mesenteriske arteriene ved rammen av den berørte tarmen, hvor det i tvilstilfeller anses hensiktsmessig å dissekere mesenteri (etablering av arteriell blødning).

riktig eliminering av OMAN kan sørge for følgende metoder for å utføre operasjonen:

 • Fullstendig restaurering av blodstrømmen i fravær av tarmnekrose;
 • Forbedring av blodtilførselen til subkompensasjonsstedet i tilfelle av tarmskifte;
 • Reseksjon av endret tarm.

For å forbedre eller gjenopprette blodtilførselen, gjenoppbygging av hovedarteriene eller embolektomi, som regnes som en ganske effektiv metode. I dette tilfellet kirurgen kan "grave ut" embolus med egne fingre.

embollektomi med mesotrombose

Rekonstruksjonsoperasjon i form av umiddelbar intervensjon og areal stenose eller trombose skape en shunt mellom den store mesenteriske arterie og aorta under stenose og trombose (mindre traumatisk) er utført i tilfelle av trombose lumen arterier trombus og utført på nødsituasjon indikasjoner. Angrepet av koldbrann endret tarmen er avskåret fra normalt vev og fjernes, men i dette tilfellet, legges det vekt på å gjenopprette blodstrømmen, for begrenset reseksjon, legen alltid i fare for å miste pasienten (denne situasjonen gir opptil 80% dødsfall).

I tillegg, i postoperativ perioden, foruten et sett med allment aksepterte tiltak, er pasienter foreskrevet antikoagulantia (heparin). Men hvis blodstrømmen ikke gjenopprettes, blir det nødvendig å bruke høye doser heparin. Dette er fyldt med konsekvenser som forstyrrelsen av anastomose suturene, som stammer fra det faktum at nivået av fibrin faller skarpt, som har som mål å limme bukhinnen.

Video: mesenterisk iskemi - diagnose, forklaring og bruk

Mesenterisk venetrombose og blandet form av akutte blodtilførselsforstyrrelser

Årsaken til akutt mesenterisk venøs insuffisiens (OMVN) er oftest trombose venøse fartøy, fange et helt segment av tarmens mesenteri. Dette skyldes vanligvis en overdreven økning i blodpropp og et brudd på perifer og sentral hemodynamikk.

Klinikk for venøs trombose i tarmen har følgende symptomer:

 1. Svært smertesyndrom, lokalisert på et bestemt sted i magen;
 2. Hyppige avføring med en blanding av blod eller blodslem
 3. Fenomenet av peritonitt fremkommer ved utvikling av nekrotiske forandringer i tarmen.

Diagnosen er basert på historie, klinisk bilde og laparoskopisk undersøkelse.

Behandlingen består i fjerning av den berørte tarmen i sunt vev.

Prognosen for venetrombose, i motsetning til brudd på arteriell blodtilførsel, er gunstig. Tarmsløyfer fortsetter å bli forsynt med arterielt blod og påvirkes svært sjelden.

Blandet form, der samtidig i den samme tarmsegment holder trombose, blodkaret, og den annen - venøse, i ren form er ansett for å være ytterst sjelden, som vanligvis er detektert i løpet av operasjonen.

Hva er intestinal trombose, hva er årsakene, symptomene og behandlingen av mesenterisk infarkt?

Akutte sykdommer i blodstrømmen i tarmens fartøyene er alvorlige og dødelige sykdommer som krever levering av akutt kirurgisk behandling. intestinal trombose, manifestert ved suksessive stadier av iskemi til hjerteinfarkt og bukhinnebetennelse, kan forårsake alvorlige smertesyndrom, og død i fravær av tid for å fullføre operasjonen: prognosen er gunstig for livet med en riktig diagnose.

Mesenterisk myokardinfarkt

Akutt brudd av sirkulasjon i blodkar som mater tarmveggen, noe som resulterer i lokal iskemi vev. Ved medisinsk behandling uten tarm trombose frembringer nekrose av veggen: Innholdet i mage-tarmkanalen kommer inn i bukhulen, som danner en alvorlig form for kirurgisk patologi - peritonitt.

Oftest tarm mesenteric trombose forekommer hos eldre, men det er fullt mulig fremveksten av akutte mage tegn på relativt unge mennesker i bakgrunnen patologi av koagulasjon eller hjertesykdommer.

For å forstå hva som er intestinal trombose og hva er faren for liv og helse, er det nødvendig å kjenne egenskapene til blodstrømmen og hovedårsakene til patologisk blokkering av blodkar.

Egenskaper av blodtilførselen av tarmen

Hovedtanken i tarmen med blod mettet med oksygen og næringsstoffer, og venøs utstrømning utføres på følgende vaskulære trunks:

 • øvre og nedre mesenteriske arterier;
 • parede mesenteriske vener - øvre og nedre.

Viktige trekk ved blodstrømmen er:

 • store mesenteriske arterie avviker fra hovedpulsåren i en spiss vinkel, som i stor grad øker risikoen for blokkering (det er en slags felle emboli og tromber);
 • et stort ansvarsområde (den øvre arterie blodtilførselen til hele tynn og en del av tykktarmen);
 • gradvis reduksjon av fartøyets lumen fra 9-12 mm i munnområdet til 4-5 mm i mesenteriområdet;
 • umulighet av kompenserende blodstrøm fra det nedre til den overordnede mesenteriske arterien;
 • utilstrekkelig venøse kar som gir blod utslipp til vena cava, så mesenterisk venøs trombose angår farlige typer patologi.

De anatomiske egenskapene til karene i tarmregionen øker risikoen for akutte og dødelige forhold forbundet med okklusjon av hovedblodene.

Årsaker til iskemiske lidelser

Sirkulasjonsproblemer i arterier og årer som gir tarmvegg, i de fleste tilfeller på grunn av sykdommer i hjerte-systemet. Hovedårsakene til trombose av mesenteriske kar:

 • aterosklerotisk sykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • noen variant av hjertesykdom;
 • patologi av aorta av medfødt eller oppnådd karakter;
 • hjertearytmi
 • arteriell hypertensjon;
 • betennelse i blodkar (vaskulitt, tromboangiitt, ​​periarteritt);
 • åreknuter
 • traumatiske magesmerter;
 • tumorformasjoner av indre organer;
 • trombofili (medfødt tendens til trombose);
 • allergisk eller medisinsk angiospasm.

Et stort antall faktorer som provoserer eller skaper tilstander for mesenterisk vaskulær trombose, og rask utvikling av lokale nekrotiske forandringer danner en negativ prognose av sykdommen: Akutt arteriell trombose i tarmen og peritonitt forverrer personens sjanser til overlevelse.

Klassifisering av mesenterisk vaskulær trombose

Avhengig av årsaken til mesenterisk trombose er følgende varianter av obstruksjon av karene i tarmene skilt ut:

 • emboli av arterielle trunks av mesenteri;
 • trombose av mesenterisk arterie;
 • venetrombose av mesenteri;
 • patologi av aorta (trombus, aneurisme, delaminering), derav følger trombose av mesenteriske kar
 • mekanisk kompresjon av svulsten;
 • kirurgisk ligering av vev.

En viktig prognostisk faktor er tilstanden til sirkulasjon i tarmsystemet. Trombose av de mesenteriske karene kan være i scenen:

 1. Kompensasjon (kliniske manifestasjoner er minimal, prognose er gunstig);
 2. Subkompensasjon (økende negativ symptomatologi);
 3. Dekompensasjon (alvorlig tilstand, prognose er ugunstig).

Pass på å ta hensyn til alvorlighetsgraden av vaskulære sykdommer. Trombose av tarmens kar fører til suksessive stadier av den patologiske prosessen etter hverandre:

 1. Iskemiske forandringer;
 2. Infarction of the intestinal wall;
 3. Peritonitt på bakgrunn av tarmens nekrose.

En av de hyppige faktorene av trombose av mesenteriske kar er hjertesykdommer.

På bakgrunn av medfødte anomalier og oppkjøpte valvulære mangler, er det nødvendig å utføre forebyggende behandling, spesielt på forberedelsesstadiet og etter hjertekirurgi.

Symptomer på patologi

Akutt mesenterisk trombose gir de mest levende kliniske manifestasjoner, når følgende symptomer er typiske:

 • alvorlig utålelig smerte i magen, som varer flere timer;
 • tvunget stilling (bein gjemt i magen);
 • ekstrem grad av angst og frykt, stønn og rop;
 • takykardi og økt blodtrykk;
 • sterk blek og kald svette;
 • oppkast og løs avføring.

Vanligvis oppstår en slik lys klinikk når det er en trombose av den overordnede mesenteriske arterien. Det iskemiske stadium avsluttes, og på 6-12 timer etter smertestart, oppstår en midlertidig forbedring. Stadiet av hjerteinfarkt er preget av betydelig lindring, inntil og med opphør av smertesyndromet. Det vaskulære trykket kan normaliseres, men hjertefrekvensen minker ikke. På dette stadiet manifesterer mesenterisk trombose i tarmene i blodet i avføringen og oppkast, med økende tegn på beruselse.

Med utbruddet av peritonitt, som er preget av gjenopptakelse av alvorlig smerte, blir sjansene for utvinning kraftig redusert. De viktigste faktorene som gir en gunstig prognose er rettidig diagnostisering og kirurgisk behandling av sykdommen.

Diagnostiske metoder

Ved en primær kirurgisk undersøkelse utført av en erfaren spesialist, kan du raskt anta tilstedeværelse av et akutt underliv. I tillegg til å utføre de nødvendige palpatoriske testene, vil legen sende følgende undersøkelser:

 • bestemmelse av antall leukocytter i den generelle kliniske analysen av blod;
 • Evaluering av koagulasjon blodkoagulasjon;
 • ultralydsskanning av indre organer;
 • Obstetrisk røntgenstråle i magen;
 • datatomografi;
 • angiografisk undersøkelse for å bestemme blokkeringens sted
 • diagnostisk laparoskopi.

Avhengig av symptomene og graden av alvorlighetsgrad er undersøkelsestaktikkene individuelle. Alle diagnostiske tiltak må utføres raskt for å forhindre forverring og progresjon av sykdommen: trombose av mesenteri-fartøy i kompensasjonsfasen kan helbredes uten farlige konsekvenser, og mot bakgrunn av peritonitt øker risikoen for død til 90%.

Taktikk av kirurgisk behandling

Progressiv mesenterisk trombose, hvis behandling krever nødtiltak, kan ikke elimineres med medisiner. Den eneste sjansen for å redde liv er en kirurgisk operasjon, hovedmålene for disse er:

 1. Restaurering av blodstrømmen;
 2. Fjerning av den nekrotiske delen av tarmen;
 3. Bekjempe betennelse i bukhulen.

De viktigste stadiene av kirurgisk inngrep:

 1. Et snitt i magen for tilgang til indre organer;
 2. Vurdering av tarmtilstanden (levedyktighet av veggen, påvisning av foki av nekrose i vev)
 3. Bestemmelse av pulsering av fartøy og palpasjon å finne stedet der mesenterisk trombose i tarmene oppstod;
 4. Fjerning av den ikke-gunstige delen av tarmen (reseksjon);
 5. Anvendelsen av anastomose for å gjenopprette tarmlidelse
 6. Gjennomføre tiltak for rehabilitering av magen for forebygging av peritonitt etter kirurgi.

Drogbehandling i den postoperative perioden er nødvendig for å forhindre komplikasjoner og forhindre gjentakende trombose.

En viktig rolle i restaureringen av tarmfunksjonene er gitt til rasjonell diettterapi. Det er nødvendig å nøye og nøyaktig følge legenes diettrekommendasjoner.

Komplikasjoner og konsekvenser

En plutselig trombose av de mesenteriske karene fører til følgende farlige forhold og sykdommer:

 • akutt underliv med alvorlig smertesyndrom;
 • nekrose av tarmveggen med perforering og peritonitt;
 • sepsis, som en av årsakene til døden;
 • dannelse av en purulent abscess i bukhulen
 • uttalt adhesjonsprosess, som utfallet av betennelse;
 • syndrom i tynntarm med ubehagelige symptomer;
 • tarmdysbiose.

De fleste av de patologiske forholdene har en svært negativ effekt på menneskers helse, reduserer livskvaliteten og øker risikoen for gjentatt trombose i noen kroppsbeholdere.

Prognose for livet

Akutt trombose av de mesenteriske arteriene uten kirurgisk behandling avsluttes med død av en person (opptil 75% av menneskene dør i de første 2-3 dagene etter smerte syndromets begynnelse). Ved venøs blokkering blir dødstidspunktet utsatt for et par dager (på dagene 4-5). Ved å utføre en kirurgisk operasjon så tidlig som mulig, blir sjansene for overlevelse økt dramatisk (to tredjedeler av pasientene gjenopprettet på den første dagen gjenopprettes). På lang sikt er det nødvendig å fortsette å overvåke vaskulær kirurg og kardiolog med obligatorisk forebyggende inntak av legemidler som reduserer risikoen for trombose.

Les Mer Om Fartøyene