Parietal trombose av den overordnede mesenteriske arterien

Sirkulasjonsforstyrrelser av mesenterisk type forekommer i de fleste tilfeller hos eldre, når det er en parietal trombose av den overordnede mesenteriske arterien. Dyp venetrombose, som gir blodstrøm i tarmen, tar neste sted etter embolien. Brudd på blodtilførsel i visse områder skjer som følge av en rekke patologiske prosesser i kroppen. Dette kan både være konsekvensene av akutte og kroniske sykdommer og aldersrelaterte lidelser i kroppen.

Patologi representerer en betydelig fare for mennesker, spesielt utviklingen av hastigheten, evnen til å spre seg over hele tarmen, så vel som den høye dødelighet risiko. Det er også viktig at symptomene på patologi i mesenteriske trombose nok slakk i den innledende fasen av skiltene er ikke mulig å avgjøre hvilken skadelige prosesser foregår i bukhulen, slik at en viss tid, pasienter som lider av denne sykdommen ofte kan ikke bare gjette på dem som lurer fare. Dette øyeblikk krever så mye som mulig en seriøs studie av årsakene, symptomene og behandlingsmetodene.

Årsak og konsekvensene

Så rart som det høres ut på den første fasen av studiet av patologi, men tilstopping av mesenteric venøs nettverket er et resultat av sykdommer i hjerte - karsystemet. Å endre sammensetningen av blod, økt blodplatetall og protrombin høyt når blodet blir tykk og viskøs, utilstrekkelig elastisitet av de venøse vegg, når det blir løs, godt tilpasset for festing av tromber miljø som er gunstig for ulike steder i fenomenet trombose. Patologi er i de fleste tilfeller inneboende hos eldre mot andre alvorlige sykdommer. Aldersattributter kan være svært forskjellige, så det er ofte svært vanskelig for spesialister å bestemme denne farlige sykdommen. Hvorfor gjøre mer enn 70-72% av den identifiserte okklusjon av den vaskulære sengen i form av tarmen infarkt, selv i dagens høy ytelse medisin slutter med døden? Dette fenomenet er forbundet med et kompleks av faktorer:

 • Svekket, slitt ut i flere titalls år levde organisme;
 • Innflytelse av metabolske forstyrrelser, endokrine og hormonelle ødeleggelser, påvirkning av overgangsalderen hos kvinner;
 • Kroniske sykdommer i kroppens systemer, først og fremst hjerte og blodårer.
 • Utsatt tidligere alvorlige smittsomme sykdommer og inflammatoriske prosesser i fordøyelseskanalen.
 • Parasittiske angrep, konsekvensene av skader og kirurgiske inngrep.
 • Konsekvenser av skader, giftig forgiftning, yrkesfare, eksponering for stråling.

På bakgrunn av slike alvorlige patologier er diagnosen en betydelig problemstilling, inkludert å bestemme nivået av intestinal obstruksjon, muligheten for aktiv utvikling av divertikulitt og inflammatoriske tarmsykdommer.

Symptom kompleks og dets egenskaper

Fenomenet iskemi av tarmvevene har blitt utsatt for en storskala studie, undersøkt av spesialister fra ulike grener av medisin. En slik livstruende sykdom er en direkte følge av okklusjon av venene eller arteriene i mesenteriseringsbassenget. Forskjellen i prosessene og deres videre konsekvenser avhenger av regionen der trombose er lokalisert.

 1. Akutt iskemisk infarkt er mest vanlig i arteriebassenget i det øvre bukhulen, det kalles parietal trombose av segmentet av den overordnede mesenteriske arterien. Han er preget av et ganske klart klinisk bilde, med en signifikant sterk økning i leukocytter i blodet på bakgrunn av et sterkt spontan angrep av smerte og økning i kroppstemperatur.
 2. Patologi med lokalisering i det nedre arterielle bassenget er mye mindre vanlig, kalt trombose av de dårligere mesenteriske karene.
 3. Den er preget av den langsomme utviklingen av patologiske prosesser, avføringssvikt og kvalme, refererer til kronisk, har en mer positiv prognose.

Tapet i tarmkarene i den overordnede mesenteriske venen er en direkte følge av aterosklerose. Denne patologi fører til det faktum at en blodpropp eller en klynge på ett sted eller en annen vaskulær seng frittliggende, migrerer gjennom kroppen, vanligvis i området for feste forgrenings vener eller mesenteriske arterie nær aorta. Iskemiske hendelser i fordøyelseskanalen er ledsaget av tarmkolikk og spasmer.

Det andre scenariet er utviklingen av sykdommen fra å komme inn i blodbanen i området av mesenteriet embolier etter hjerteinfarkt eller til en spesiell tilstand av atrial - flutter vegger. Det er preget av alvorlig plutselig smerte i hjerteområdet, synkronisert med angrep i tarmens overdel.

Klager og mottakelser av diagnostikk

I de første stadier av utvikling av iskemi er det storskala på slimhinnene, ledsaget av hevelse med rask utvikling. Diagnosen bør utføres på ekstremt kort tid, da det er en avvisning av slimhinner. Bokstavelig talt kan pasienten etter tre dager fra sykdomsutbruddet uten uhell, dø av grunn av nekrose og intestinal perforering, noe som fører til generalisert peritonitt og død.

Diagnose utføres på grunnlag av indikasjoner på laboratoriet blodprøver, hvor den økende leukocytose og fall av erytrocytter er løst. Viktig er studien av oppkast, der massen av friskt blod, samt samling av pasientklager. Ved palpasjon finnes et sterkt smertesyndrom.

Bekreftelse av diagnosen er basert på resultatene av spesielle medisinske metoder - angiografi og kontrastradiografi i mage-tarmkanalen. Hvis pasienten har gått inn i en medisinsk institusjon i alvorlig tilstand, og angiografien er vanskelig, bruk den mest kardinale diagnostiske metoden - laparotomi.

behandling

Kirurgisk fjerning av tarmkanalen under diagnosen er den eneste behandlingsmetoden. Operasjonen utføres raskt, fra begynnelsen av den akutte manifestasjonen av veien hvert minutt, siden avslaget på operasjonen eller forsinkelsen medfører et dødelig utfall i alle tilfeller. Å gjennomføre en instrumentell inngrep i 10-12 timer har risiko for pasientens død i mindre enn 25%, men hvis tidsperioden vokser til en dag eller to, øker risikoen for at en persons tap blir til et nivå på 72 -75%.

I prosessen med kirurgisk reseksjon utføres fjerning av nekrose av tarmfragmentet, trombektomi, revisjon av mesenteri. Operasjonen utføres under generell anestesi. I den postoperative perioden utføres passende gjenopprettende behandling.

Komplikasjoner kan oppstå etter operasjon i forskjellige situasjoner. Først av alt er dette utilstrekkelig fjerning av tarmen, svakhet i anastomose, som forårsaket sepsis, sekundær trombose eller infarkt i tarmen.

Trombose av mesenteriske kar. Venøs og arteriell trombose

Trombose av mesenteriske kar forårsaker akutt obstruksjon. Arteriell trombose forekommer oftere enn venøs trombose. I de fleste episoder er det ingen primær trombose av mesenteri-arteriene, men emboli med trombosen, injisert med blodstrøm. Kilden for embolier er intrakardiale tromber hos pasienter med fersk eller nylig hjerteinfarkt hos pasienter med aneurismer i hjertet, aktive revmatiske eller bakteriell endokarditt.

Spesielt fremmer utviklingen av intrakardial trombi og påfølgende emboli atrieflimmer, som ofte ses hos pasienter med kardiosklerose og revmatisk hjertesykdom. Trombose av mesenteriske kar vises hovedsakelig hos eldre og senile mennesker. Trombose av den overordnede mesenteriske arterien forekommer 10 ganger oftere enn den nedre. Det kliniske bildet av sykdommen er bare avhengig av okklusjonen av det mesenteriske karet, graden av blødning i tarmen, og utviklingen av sikkerhetssirkulasjonen. Med emboli av hovedstammen til den overordnede mesenteriske arterien utvikler nekrose, etterfulgt av gangren av hele tynn og delvis høyre halvdel av tykktarmen. Når de små grenene kobles fra sirkulasjonen, blir tarmens områder skåret av.

Symptomer på trombose av mesenteriske kar

Klinisk trombose av mesenteriske kar utvikler plutselig og voldsomt. Det er skarpe, smertefulle konstante smerter i magen, vanligvis uten bestemt lokalisering. Et karakteristisk, men ikke obligatorisk symptom på denne sykdommen er tilstedeværelsen av en blodig avføring eller utslipp av blod fra den gapende anus. Blodig utslipp ligner noen ganger en dysenterisk avføring, som er årsaken til feil diagnose.

Dette symptomet er forårsaket av hevelse av hemorragisk ekssudat i lumen av det berørte tarmområdet.

Sharp smerte og en signifikant reduksjon i blodvolumet på grunn av sin avsetning i tarmen tidlig årsaken hemodynamisk ustabilitet i en blodtrykkssenkning til kollaps. Like raskt og plutselig blir pasientens generelle tilstand svært vanskelig. Som regel blir det forsterket av utviklingen av paralytisk ileus med uniform oppblåsthet, opphør av intestinal peristaltikk og gjentatt oppkast eller oppgulp fra stillestående tarminnhold, noen ganger blandet med blod. En objektiv abdomen avslører vanligvis milde ømhet i magesekkens eller navle region, til tross for den uutholdelig smerte, forstyrrende pasienter. Magen er perfekt myk, muskelspenningen er fraværende.

Diagnose av trombose av mesenteriske kar

Diagnosen mesenteric arteriell trombose er ekstremt vanskelig, men du kan installere det hvis du husker at sykdommen oppstår vanligvis mot en bakgrunn av alvorlige kardiovaskulære (hjerte, hjerte aneurisme, hjerteventilfeil), spesielt hvis det er ledsaget av atrieflimmer. Utseendet til disse pasientene, sterke magesmerter, kollaps, paralytisk ileus, bør blodig avføring gjøre tenke på en mulig blokkering av tarmens arterier.

Behandling av trombose av mesenteriske kar

Pasienter skal være sterkt innlagt på sykehuset. Hvis operasjonen avslører nekrose av et begrenset område av tynntarmen, gir en tidlig operasjon en gjenoppretting av en betydelig andel av pasientene.

Skrevet på: 08-06-2018 08:45

Stem på artikkelen

Oppmerksomhet vær så snill!
Bruk av materialene på nettstedet "www.my-doktor.ru"Er mulig bare med skriftlig tillatelse fra administrasjonen nettstedet. Ellers noen opptrykk av materiale fra nettstedet (selv med en installert kobling til den opprinnelige) er et brudd på føderal lov av Russland" På opphavsrett og beslektede rettigheter "og innebærer en rettssak i samsvar med sivile og kriminelle Codes Den russiske føderasjonen.

trombose av mesenteri-fartøy

Kan oppkast av mesenteriske kar gjenta?

Jeg ber om hjelp! Tromboembolisme av mesenteriske kar

Jeg skriver kurset om emnet "Thromboembolism of the mesenteric vessels", vennligst gi meg en link eller i det minste navnet på bøkene der du kan få informasjon om dette emnet.

Til ektemannen har gjort den 6. juni 2015 g operasjonen har fjernet 2 meter av en tarm 22 dager det er en temperatur på kvelden 37,1-37,2. Det er nødvendig å være redd og hva å gjøre.

trombose i tynntarm

mannen min ble laget 24. februar, operasjonen på tynntarmen var 1,5 meter. i hvor mange dager er resultatet av operasjonen synlig?

Reagerer på ekspert - dietiker (spørresvar)
Hva er skadelig toasts? Hvilke matvarer øker immuniteten? I hvilken alder kan du gi en baby tyggegummi eller krydret mat? Eksperten svarer - legen-dieter. • Høysesongen. Fortell meg, hvilke produkter øker immuniteten? Øk immuniteten, både hos barn og hos voksne, hjelper produktet.

Spørsmål til endokrinologen og yoga instruktøren (spørresvar)
Karbohydrater på pakker Yoghurt med syltetøy og yoghurt uten tilsetningsstoffer indikerte samme mengde karbohydrater. Er det mulig? Produsenter peker i økende grad på å emballere mengden 100 gram av produktet, ikke bare kalorier, men også karbohydrater. Informasjon om dem er spesielt viktig for diabetikere..

Spør - de vil hjelpe deg. Svar fra leger: kosmetolog, gynekolog, barnelege og veterinær (spørsmålssvar)
Midler for å styrke håret • Jeg har tynt, splittet hår og begynte nylig å falle ut. Hvilke midler skal jeg bruke for å styrke håret mitt? Du må tenke ikke bare på hårpleie, men også for hodebunnen. Dra nytte av terapeutiske kosmetiske produkter, hvilke.

Spørsmål til lege rehabilitolog (spørsmål-svar)
Er du bekymret for å knase i leddene dine når du beveger deg? Om natten, svette? Hvordan håndtere stædige sprekker i hjørnene av leppene? Dine spørsmål blir besvart av en rehabilitolog. Crunch for orthopedisten Jeg knuser nesten alle leddene hele tiden, selv noen ganger bare når du går! Dette er veldig ubehagelig, fordi jeg er med.

Vi rådes av de beste spesialistene - dermatolog, make-up artist, otolaryngologist (spørresvar)
Korrekt piercing Jeg skal pierce mine ører. Fortell oss hvilke hygienestandarder som bør observeres? I dag er ørene gjennomboret med en spesiell enhet - en pistol, siden denne metoden er så steril som mulig. Punktet er laget av den skarpe spissen av øreringen selv, uten bruk av en nål. Øredobber.

Mesenterisk trombose i tarmkar

Mesenterisk trombose er et brudd på blodsirkulasjonen i tarmens mesenteriske kar.

I de fleste tilfeller er dette en komplikasjon etter hjerteinfarkt, atrieflimmer eller langsom sepsis. Sykdommen oppstår på grunn av emboli og trombose av de mesenteriske karene.

Patologi påvirker mennesker eldre og midaldrende, fordi karene gjennomgår aterosklerotiske forandringer gjennom livet.

Trombuset blokkerer lumen av arteriene eller blodårene, noe som forstyrrer fôring av tarmveggene, noe som fører til hjerteinfarkt av de berørte vevene.

Trombose av venene er mye mindre vanlig enn trombose i arteriene. I sjeldne tilfeller diagnostiseres okklusjon av årer og arterier samtidig, dette skjemaet kalles blandet.

ICD-10 kode

Ifølge den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (kode for ICD 10) er mesenterisk trombose kodet som K55.0. Patologi er inkludert i akutt vaskulære sykdommer i tarmen.

Hvorfor forstyrres blodstrømmen?

Lumen på fartøyene kan overlappe primært eller sekundært. I det første tilfellet er årsakene skader, tromboser og embolier, og i andre tilfelle utvikler sykdommen seg som følge av langvarige endringer i veggene til karene eller utenfor dem.

De viktigste grunnene er:

 • Skader - alvorlige slag i bukregionen;
 • Hjerteinfarkt;
 • Aneurysme i hjertet og andre patologier i det kardiovaskulære systemet.

Faktorer av patologi kan være forskjellige (emboli, traumer eller trombose), men alle fører til iskemi i tarmen.

Av sekundære grunner er det vanlig å inkludere følgende:

 • Stenose av aterosklerotisk opprinnelse;
 • Reduksjon i hjerteaktivitet, parallelt er det et fall i blodtrykk;
 • Tumorer av den lille eller tyktarmen, klemme arterier;
 • Operasjoner på aorta, utført for gjenoppbygging av fartøyet.
til innholdet ↑

Hvordan arrangeres blodtilførselen?

Arterier og vener ligger nesten parallelt. Fra ventral aorta forlater to store fartøyer: de overlegne og dårligere mesenteriske arterier. De leverer blodet helt til tarmene.

Blodforsyningssystemet er fordelt som følger:

I 90% av tilfellene observeres mesenterisk trombose i den overordnede mesenteriske arterien, i 10-15% av massen, lumen er lukket i den nedre arterien.

Emboli kan lukke gapet mesenteriske arterie, treffer den ut av hjertet (hvis løsner mural trombose), av den torakale og abdominale aorta, eller i tilfelle skade.

Trombotiske masser kan også danne seg i blodårene. Til dannelsen er inflammatoriske prosesser i tarmen, stagnasjon i de underliggende karene, andre faktorer som øker viskositeten til blodet.

Hva er typer iskemi ved mesenterisk trombose?

I medisinsk praksis utmerker seg tre grader av alvorlighetsgraden av sykdommen. De er avhengige av diameteren av lesjonen av de mesenteriske karene og brudd på sikkerhetsstrømmen.

 1. Dekompensert form - Den vanskeligste scenen. Et tidsintervall på opptil 2 timer er en reversibel tid når blodtilførselen kan gjenopprettes. Intervallet fra 4 til 6 timer er delvis reversibelt, prognosen er ikke alltid gunstig, forverringen kan oppstå når som helst, da den arterielle og venøse blodstrømmen er helt forstyrret. Over 6 timer er det gangrene i tarmen.
 2. Subkompensert blodforsyningsforstyrrelse - dette skjemaet kan forveksles med andre sykdommer. Akutt vaskulær insuffisiens er uttrykt av lignende symptomer.
 3. Kompensert grad - kronisk iskemi, med funksjon av blodstrøm er tatt av collaterals.
til innholdet ↑

Symptomer på mesenterisk trombose

Symptomer på trombose er avhengig av nivået der mesenteriske arterier er blokkert og på form av tarm-iskemi.

Kliniske manifestasjoner er preget av følgende symptomer:

 • Pasienten føler plutselig en sterk og skarp smerte, det forekommer i en subkompensert form. Denne formen av sykdommen dekompensatsionnoy sårhet svekkes, og det er en imaginær forbedring dø ut på grunn av nerveender (ingen arterien ikke lenger forsyner tarmen);
 • Manifestasjoner av peritonitt - Under palpasjonen føles spente muskler, magen er tett og hovent;
 • Pasienter med nedsatt defekasjon - I begynnelsen av den subkompenserte formen er det en sannsynlig løst avføring hvor urenheter av blod og slim er synlige. Ved dekompensasjon observeres vevnekrose, intestinal motilitet forsvinner og avføringen forsvinner;
 • Intoxicering av kroppen - observert hvis pasienten startet gangrene (prognose i de fleste tilfeller er ugunstig). Dette symptomet er preget av oppkast, kvalme, senking av blodtrykk;
 • Støtkondisjon - En persons lepper blir blå og blek hud blir blek, det er økt hjertebank og en trådlignende puls.
Clot område til innholdet ↑

diagnostikk

Jo raskere den nøyaktige diagnosen er, desto større er sjansen for et positivt resultat av pasientens behandling. Legen må samle en anamnese av sykdommen, spør pasienten om arten og tidspunktet for smerteutbruddet, hyppigheten av avføringen. Dette vil bidra til å bestemme valg av kirurgisk behandling.

I blodanalysen er det uttalt leukocytose (mer enn 20 * 10 9 liter). På røntgenogrammet i bukhulen er det små tarmvæskenivåer som er merkbare.

De viktigste diagnosemetoder er:

 • laparoskopi - en av de viktigste metodene, kan du raskt inspisere tarmen, obstruksjon satt mesenteric iskemi og bestemme scenen, fordi kirurgen dro ikke mer enn to timer;
 • Ultralyd i bukorganene - Prosedyren bistår i differensial diagnose for å utelukke muligheten for andre sykdommer;
 • Selektiv angiografi - Prosedyren som etablerer nivåer av overlappende arterier er nødvendig for nødbehandling. Men mange kirurger er enige om at det er uhensiktsmessig å bruke tid på angiografi, med en rask strøm av mesenterisk trombose vil ende dødelig.
Laparoskopi av tarmene

Hvis det ikke er noen mulighet til å utføre laparoskopi, utfører kirurger en laparotomi - en operasjon der et stort snitt gjøres langs midterlinjen av magen.

I prosessen med laparotomi utfører legene følgende manipulasjoner:

 • Palpable fartøy for å lokalisere trombuset (hver mesenterisk arterie og blodåre bør inspiseres av en kirurg);
 • Identifiser grenser for levedyktige tarmvev;
 • Fullstendig undersøke bukhulenes organer, vurdere tilstanden deres;
 • De oppdager pulsering av arteriene, og etablerer tilstanden til blodtilførselen av tarmen.
til innholdet ↑

Differensial diagnostikk

Mesenterisk trombose er lett forvirret med andre sykdommer, som er forbundet med et uklart klinisk bilde.

Patologi ligner på følgende sykdommer:

 • Pankreatitt av akutt form;
 • Akutt cholecystitis;
 • blindtarmbetennelse;

Lignende tegn er typiske for akutt intestinal obstruksjon.

Diagnose av mesotrombose - Innføring av kateteret til innholdet ↑

Hvordan behandles mesotrombose?

Sykdommen er kun utsatt for kirurgiske behandlingsmetoder. Operasjonen utføres under endotracheal anestesi. Ved første tegn på patologi trenger pasienten akutt hjelp.

Spasmolytiske og smertestillende medisiner sletter symptomer og gjør diagnosen vanskelig, dette forlenger muligheten for kirurgi og det fører til dødelig utgang.

Operativ inngrep består av viktige, obligatoriske deler:

 • Kirurgen undersøker tarmen, palpaterer de mesenteriske karene;
 • Legen må bestemme pulsasjonen i arteriene som ligger på grensene med de berørte tarmene.

I operasjonsprosessen utfører kirurgen om nødvendig reseksjon - fjerner stedet for den nekrotiske tarmen, og syr deretter øvre og nedre grenser.

Hvis det ikke er noen nekrotiske endringer ennå, må legen finne en måte å gjenopprette blodtilførselen i tarmen og fjerne iskemi fra det berørte området.

Restaurering av blodtilførsel kan skje på to måter:

 • Kirurgen klemmer forsiktig blodproppen fra karene (arterier eller blodårer) med fingrene;
 • En bypass-shunt opprettes mellom de ytre grenser av det skyggede området.

Under gjenoppretting fra kirurgi, er pasienten foreskrevet antikoagulantia, blodfortynnere ("heparin"). Terapi med disse stoffene utføres under regelmessig kontroll av protrombosedindeksen og MNO.

Hvis det nekrotiske området av tarmene er fjernet (for eksempel: del av stigende eller tynntarmen), og normal blodtilførsel ikke gjenopprettes, da i 80% av tilfellene slutter situasjonen med et dødelig utfall.

outlook

Sykdommen oppdages under kirurgi mye oftere enn den er registrert. Faktum er at klinikken for mesenterisk trombose ligner mange andre patologier. Det forkler seg under dekke av blindtarmsbetennelse, cholecystitis, intestinal obstruksjon. Tiden er ikke alltid nok til å gjøre den riktige diagnosen.

Ifølge patologer står mesenteriothrombosis for opptil 2,5% av tilfellene. Hvis operasjonen ble utført innen de første timene etter at trombuset begynte, er sannsynligheten for utvinning høy.

Hvis operasjonen ble utført etter 12 timer, er sannsynligheten for dødelig utgang opp til 90%.

Mesothrombose av tarmkar: årsaker, former, kurs, diagnose og terapi

Trombose av tarmens kar er en sykdom som ikke er av ungdom, det påvirker folk i mellom og alder. Dette skyldes at aterosklerotiske endringer i vaskulære vegger utvikler seg og utvikles i løpet av livet. Tarminfarkt, akutt arteriell eller venøs insuffisiens - patologiske forhold som har en annen etiologi og mekanisme for utvikling, men som fører til akutte forstyrrelser i blodtilførselen av tarmkanalen. De to hovedtyper av blodtilførselsforstyrrelser (arteriell og venøs) kan danne blandet form, hva skjer i spesielt forsømte tilfeller.

Forstyrrelse av blodtilførselen til tarmen

Ordning om abdominal blodtilførsel

Når mesenterisk trombose omtrent 90% av lesjonen er utsatt for den øvre mesenterialarterien tilførsel av en stor del av tynntarmen (hele tynntarmen, blind, colon ascendens, tverrgående 2/3 tykktarm og hepatisk vinkel), og derfor er mest alvorlige brudd. Stavens lesjoner arteria mesenterica inferior, som gir blod 1/3 av den tverrgående kolon (til venstre), synkende kolon og sigmoid, med om lag 10%.

Akutt mesenterisk arteriell insuffisiens (Oman) kan ha organisk opprinnelse, Overlappingen av hovedfartøyene, eller funksjonell karakter, ved hvilke endringer i lumen ikke observeres.

I tilfeller av organiske lesjoner overlapper lumen av mesenteriske kar hoved~~POS=TRUNC og grunnen til dette er traumer og emboli. sekundær Overlapping skjer som følge av trombose, som igjen var resultatet av langvarige progressive endringer i vaskulærveggen eller utenfor den.

Mest tunge former forstyrrelser i blodtilførselen av tarmkanalen er Emboli og traumer av mesenteriske kar, som forklares av fravær av tidligere forberedt utviklet sikkerhetsblodstrøm, og følgelig av mangel på kompensasjon for den forstyrrede hovedstrømmen i blodet.

Årsakene til primær forstyrrelse av arteriell blodstrøm

Årsakene til emboli er direkte relatert til hjertesykdom:

 • Stenose av mitralventilen;
 • Overtredelse av hjertefrekvensen;
 • Hjernens aneurysme
 • Myokardinfarkt, der det er en markert reduksjon i kontraktiliteten til venstre ventrikel. Embolus (blodpropp) i dette tilfellet dannes som et resultat av økt blodpropp på grunn av et brudd på blodstrømshastigheten. Blodpropp i mesenteriske arterier kommer fra aorta, men noen ganger kan det danne seg i selve mesenterisk kar, svært sjelden.

Skader på mesenteriske arterier kan føre til fullstendig brudd (påvirkning i underlivet), noe som resulterer i eksfoliering av intima, og det kan i sin tur helt eller kritisk blokkere lumen.

Sekundær overlapping av mesenteriske arterier

Årsakene til sekundær mesenterisk insuffisiens er følgende patologiske forhold:

 1. Stenoser av aterosklerotisk opprinnelse (som oftest) i munnen (utgangspunktet) av arteriene, fordi det store fartøyet avviker fra aorta i en spiss vinkel, skaper forhold for fremveksten av turbulent blodstrøm. Med et kraftig fall i blodstrømmen som oppstår når blodårene innsnevring mer enn 2/3 (ansett kritisk indikasjon) trombose, mesenteriale fartøy mulig. Lignende hendelser oppstår når aterosklerotisk plakk brytes eller ødelegges ved fullstendig obturering (lukking) av fartøyets lumen. Dette vil uunngåelig medføre vevnekrose, som dette blodkaret gir med blod, fører derfor aterosklerose til de mesenteriske arteriene til den største prosentdelen tilfeller av vaskulær trombose i tarmen;
 2. Tumorer, rudiments av foten av membranen og fibre av celiac plexus, som fører til komprimering av arterien;
 3. Redusert hjerteaktivitet med markert senking av blodtrykk;
 4. Operativ (for gjenoppbygging) av intervensjonen på aorta, årsaken til hvilken det var okklusjon - syndrom av å stjele. Når blodproppene fjernes, begynner blodet å rush til underdelene med stor hastighet, delvis omgå de mesenteriske arteriene og samtidig "suge" blod fra dem inn i aorta. Under forhold med mesenterisk obstruksjon utvikles flere tromboser med tarmnekrose eller intestinalt infarkt etterfulgt av perforering, mens trunk badebukser mesenteriske arterier kan ikke bli trombosert.

De etiologiske faktorene for akutt mesenterisk trombose i tarmen, eller heller, av arteriene, kan være forskjellige, men mekanismen for utvikling av patologiske forandringer er alltid den samme - tarm iskemi.

Formen av tarm iskemi

Tarmklinikkets klinikk avviker med 3 grader av alvorlighetsgrad, som er direkte avhengig av diameteren av lesjonen av hovedartariene og sikkerhetsblodstrømmen:

 • Dekompensert iskemi - Den mest alvorlige form for arterielle vaskulære lesjoner, hvor irreversible fenomener kan oppstå raskt dersom tiden for å gjenopprette blodstrømmen går tapt. Det preges av absolutt iskemi (dekompensering av sykdommen som gir tarmene med blod) og går i 2 faser. Et tidsintervall på opptil 2 timer vurderes fase av reversible endringer. Fase varighet på 4-6 timer er ikke alltid er reversibel, kan over natten prognose være ugunstig, da det etter denne tiden kommer uunngåelig koldbrann i tarmen eller en del derav, og deretter gjenopprettet blodstrøm ikke løser problemet;
 • Subkompensert nedsatt blodtilførsel til tarmen gir sikkerhetsblodstrøm og i dette tilfellet ligner symptomene på intestinal trombose (dets kar) den kroniske formen av mesenterisk arteriell insuffisiens;
 • Kompensert form er en kronisk iskemi av tarmene, når collateralsene helt tar vare på hovedblodstrømmen.

Kliniske manifestasjoner av intestinal vaskulær trombose

Symptomer på intestinal trombose er avhengig av høyden av mesenterisk arterieoverlapping og på iskemisk form:

 1. Plutselig vises pen intensivesmerte mest særegne for subcompensated former av iskemi, selv om det også forekommer i dekompenserte blodsykdommer, men snart svekket på grunn av den bortdøen nerveender (på stedet lesjoner tarm og mesenteriet seg selv), som slutter å signalisere problemer i kroppen (påståtte forbedringen);
 2. rus, forårsaket av tarmen i tarmen, er spesielt karakteristisk for dekompensert iskemi og manifesterer en trådaktig puls, ustabilt arterielt trykk, signifikant leukocytose og oppkast;
 3. fenomener peritonitt (Uttrykt bukveggen spenning som likner en perforert sår) som er mest karakteristisk for trombose i tynntarmen (store mesenteriske arterie) i tilfelle av koldbrann og magesår perforering, noe som ofte skjer i bakgrunnen og ukompensert subcompensated iskemi;
 4. forsvinning peristaltikk tarmen (med tarmnekrose) er iboende i dekompensert iskemi, mens når den er subkompensert, har den tvert imot høy aktivitet og klarhet;
 5. Fordelingen av passasjen (hyppige løse avføring) og tarmkolikk følger en kompensert form, med en blanding av blodkompensert iskemi. I lys av at peristaltikken opphører med en dekompensert blodforsyningsforstyrrelse, er det nødvendig med enema (en blanding av blod i avføringen) for å evaluere avføringen.

Det skal bemerkes at før det utvikles trombose i tarmarteriene, er det mulig å etablere en diagnose av akutt mesenterisk arteriell insuffisiens. På "kommende" trombose av mesenteriske kar kan du indikere følgende symptomer:

 • Smerte i magen, som er forverret etter et måltid eller en lang tur;
 • Ustabil stol (forstoppelse, diaré, deres veksling);
 • Vekttap (kan indirekte indikere begynnelsen av stenoseprosessen ved munnen av den mesenteriske arterien).

Embolien til den øvre mesenteriske arterien tvert imot er preget av fraværet av dette symptomkomplekset.

Diagnose av mesotrombose

Med riktig diagnostisk tilnærming er det ikke bare definisjonen av sykdommen i tarmtilførselen, men også årsakene som forårsaket det. I denne forbindelse, samlingen av anamnese, spiller spørsmålet om pasienten om sykdomsforløpet en viktig rolle. Klargjøring av tidspunktet for utseende av smerte, intensitet, natur av avføringen kan betydelig hjelpe legen ved å velge kirurgisk behandling, siden det ikke er noe alternativ i tilfelle mesotrombose.

Diagnostikk av OMAN involverer utførelse selektiv angiografi, som gjør det mulig å fastslå nivået og arten av overlappingen av arterien, som også vil være viktig for å gi akuttomsorg, selvsagt, i form av kirurgisk inngrep.

Laparoskopisk metode er fortsatt avgjørende for enhver form for akutt kirurgisk patologi, hvor mesotrombose ikke er et unntak. Tvert imot, med en dekompensert blodforsyningsforstyrrelse, har kirurgen bare 2 timer tilgjengelig, så det er klart at det ikke er nødvendig å strekke det med diagnostikk. Ved hjelp av laparoskopi Det er en mulighet for kort tid å avklare arten av lesjonen i tarmkanalen.

Bare en radikal metode som ikke kan utsettes

Konservativ behandling av intestinal trombose, det vil si mesenteriske arterier som gir blodet, er uakseptabelt, Imidlertid kan mesenterisk insuffisiens begynne å utvikle seg plutselig, noe som alltid forverres total spasm av blodkar, som følger med sykdommen.

Med den aktive introduksjonen av antispasmodik kan man ikke bare lindre pasientens lidelse, men også oversette en mer uttalt grad av iskemi i mindre alvorlig. men Progresjon av mesotrombose fører til overlapping viktig sikkerhet, som øker pasientens tilstand betydelig, i lys av at de slutter å kompensere for blodtilførsel. Hvis vi går fra denne posisjonen, kan brudd på å sikre blod i tarmen i hvert enkelt tilfelle ha sine egne "overraskelser", noe som i stor grad påvirker utfallet av det kirurgiske inngrep.

Nødhjelp i form av kirurgisk behandling av mesenterisk trombose er den eneste måten å redde menneskelivet, men a intensiv preoperativ forberedelse, som korrigerer bruddene på sentrale hemodynamikk.

Operasjon for intestinal trombose består av obligatoriske komponenter:

 1. Inspeksjon av tarm og palpasjon av mesenteriske kar, som starter fra munnen;
 2. Bestemmelse av pulsering i de mesenteriske arteriene ved rammen av den berørte tarmen, hvor det i tvilstilfeller anses hensiktsmessig å dissekere mesenteri (etablering av arteriell blødning).

riktig eliminering av OMAN kan sørge for følgende metoder for å utføre operasjonen:

 • Fullstendig restaurering av blodstrømmen i fravær av tarmnekrose;
 • Forbedring av blodtilførselen til subkompensasjonsstedet i tilfelle av tarmskifte;
 • Reseksjon av endret tarm.

For å forbedre eller gjenopprette blodtilførselen, gjenoppbygging av hovedarteriene eller embolektomi, som regnes som en ganske effektiv metode. I dette tilfellet kirurgen kan "grave ut" embolus med egne fingre.

embollektomi med mesotrombose

Rekonstruksjonsoperasjon i form av umiddelbar intervensjon og areal stenose eller trombose skape en shunt mellom den store mesenteriske arterie og aorta under stenose og trombose (mindre traumatisk) er utført i tilfelle av trombose lumen arterier trombus og utført på nødsituasjon indikasjoner. Angrepet av koldbrann endret tarmen er avskåret fra normalt vev og fjernes, men i dette tilfellet, legges det vekt på å gjenopprette blodstrømmen, for begrenset reseksjon, legen alltid i fare for å miste pasienten (denne situasjonen gir opptil 80% dødsfall).

I tillegg, i postoperativ perioden, foruten et sett med allment aksepterte tiltak, er pasienter foreskrevet antikoagulantia (heparin). Men hvis blodstrømmen ikke gjenopprettes, blir det nødvendig å bruke høye doser heparin. Dette er fyldt med konsekvenser som forstyrrelsen av anastomose suturene, som stammer fra det faktum at nivået av fibrin faller skarpt, som har som mål å limme bukhinnen.

Video: mesenterisk iskemi - diagnose, forklaring og bruk

Mesenterisk venetrombose og blandet form av akutte blodtilførselsforstyrrelser

Årsaken til akutt mesenterisk venøs insuffisiens (OMVN) er oftest trombose venøse fartøy, fange et helt segment av tarmens mesenteri. Dette skyldes vanligvis en overdreven økning i blodpropp og et brudd på perifer og sentral hemodynamikk.

Klinikk for venøs trombose i tarmen har følgende symptomer:

 1. Svært smertesyndrom, lokalisert på et bestemt sted i magen;
 2. Hyppige avføring med en blanding av blod eller blodslem
 3. Fenomenet av peritonitt fremkommer ved utvikling av nekrotiske forandringer i tarmen.

Diagnosen er basert på historie, klinisk bilde og laparoskopisk undersøkelse.

Behandlingen består i fjerning av den berørte tarmen i sunt vev.

Prognosen for venetrombose, i motsetning til brudd på arteriell blodtilførsel, er gunstig. Tarmsløyfer fortsetter å bli forsynt med arterielt blod og påvirkes svært sjelden.

Blandet form, der samtidig i den samme tarmsegment holder trombose, blodkaret, og den annen - venøse, i ren form er ansett for å være ytterst sjelden, som vanligvis er detektert i løpet av operasjonen.

Funksjoner av manifestasjon og behandling av mesenterisk trombose

Fra smerter i tarmene er ikke forsikret av noen, årsakene til forekomsten er mange, blant annet - banal forgiftning. På grunn av dette går ikke folk umiddelbart til legen, prøver å eliminere de ubehagelige følelsene alene. Dette symptomet bør imidlertid behandles mye mer alvorlig, siden det kan være et tegn på mesenterisk trombose, en sykdom som i de fleste tilfeller fører til døden.

Mekanisme for utvikling av mesenterisk trombose

Mesenteria - mesenterisk vev som styrker indre organer, inkludert tarmen, til bakre bukvegg. Disse vevene er "ledere" av fartøy, nerveender og lymfeknuter til tynntarmen. Fartøy mesenteri er utsatt for trombose, så vel som resten av sirkulasjonssystemet.

Trombose - okklusjon av blodårer, innsnevring av lumen på grunn av blodpropp i dem, disse stoppene forstyrrer blodtilførselen av næringsstoffer og oksygen til forskjellige organer. Trombier kan bevege seg sammen med blodstrømmen og bosette seg i visse fartøy. Avsetningen av trombi i mesenteriske vener og arterier kalles mesenterisk trombose. Den mer vanlige venøs typen av denne sykdommen utvikler seg langsommere enn trombose av mesenteriske arterier, og symptomatologien er mykere.

Sykdommen oftest rammer pasienter eldre enn gjennomsnittsalder, som de kan utvikle en "bukett" av hjerte-og karsykdommer og trombose mesenteriets fartøyer over en lang periode av livet - en av de mest vanlige.

Årsaker og utvikling av trombose

Vanligvis begynner blodet å koagulere når fartøyene er skadede, det bidrar til å stoppe blødningen, men noen ganger blir denne prosessen aktivert inne i fartøyet uten mekanisk innvirkning på den. Så i blodkar er det trombi - det er blodpropper som utvikler seg på grunn av sin evne til å koagulere.

Blodpropper forstyrrer normal blodsirkulasjon.

Det er flere årsaker til blodpropper:

 • hyperkoagulasjon (overdreven blodpropp), assosiert med arvelighet eller ervervet på grunn av ulike sykdommer;
 • patologi av det indre laget av fartøyets vegg (endotel), som er ansvarlig for blodkoagulering. Endotelet inneholder stoffer som aktiverer koagulasjon, normalt de er beskyttet mot blod og utskilles bare i tilfelle traumer. Negative endringer i endotelet kan oppstå på grunn av skader, kjemoterapi, stråling, kirurgi;
 • stagnasjon av blod, noe som fører til stratifisering av blod i elementer som er i stand til å stikke sammen, danner blodpropper (årsaker til stagnasjon av blod - en stillesittende livsstil, arbeid som ikke krever motorisk aktivitet).

Årsaker til sykdommen

Trombose av de mesenteriske karene fortsetter i henhold til de generelle "regler" for utvikling av trombose. Legene identifiserte sine hovedårsaker:

 • langvarige kardiovaskulære sykdommer (hjerteaneurisme, hjerteinfarkt, kardiosklerose, endokarditt, reumatisk hjertesykdom);
 • tarminfeksjoner, som hadde en negativ effekt på tarmens kar
 • portal hypertensjon;
 • ulike skader;
 • utdanning (godartet eller ondartet), som komprimerer tarmens kar.

Symptomer på mesenterisk trombose

Klinikk for trombose av mesenteriske kar er bestemt av følgende faktorer:

 • lokalisering av trombose, for eksempel fører trombose av den overordnede mesenteriske arterien til å fullføre trombose i tynntarmen;
 • graden av iskemi (mangel på blod) i tarmen;
 • egenskaper av blodstrømmen rundt det berørte området av mesenteri.

Utviklingen av sykdommen er ledsaget av slike symptomer:

 • smerter i magen (de kan være i form av angrep eller permanent);
 • kvalme og oppkast med galle (i de fleste pasienter observeres de etter flere timer med utvikling av trombose);
 • diaré.

De oppførte symptomene blir observert i begynnelsen av utviklingen av patologi, de er ofte forvekslet med kliniske tegn på forgiftning, slik at legen ikke umiddelbart blir behandlet. Men etter hjemmet "behandling" gjentas disse tegnene.

Ytterligere kliniske manifestasjoner av mesenterisk trombose forverres, slike reaksjoner av organismen observeres:

 • forstyrrelse av mage-tarmkanalen (diaré veksler med forstoppelse);
 • det er blod i avføringen i små mengder;
 • kondensasjon under navlen (et symptom på Mondor), assosiert med blodpropp i karmen i tarmene;
 • veksten av smerte opp til et smertefullt sjokk;
 • smerte har ingen klar lokalisering, kan være kramper eller permanent;
 • økning av arteriell trykk med 40-60 enheter;
 • moderat oppblåsthet;
 • spenningen i muskler i bukveggen, som utvikler seg på grunn av kroppens beskyttende reaksjon til negative endringer;
 • tørrhet av tungen;
 • øker kroppstemperaturen til 38 grader og høyere;
 • cyanose av leppene og laksen.

Symptomene kan "fade" for en stund på grunn av bortdøen av nerveceller og blodårer briste, men det er ikke en grunn til å frata et besøk til legen, fordi staten av tarmen blir bare verre, kroppen er berørt med akutt mesenteric trombose.

Kliniske tegn på kronisk mesenterisk trombose

Den kroniske formen av sykdommen er delt inn i 4 faser, som hver har sine egne kliniske tegn:

Jeg - en person føler seg ikke noen endringer i arbeidet i de enkelte organer, og trombus kan påvises ved angiografi;

II - pasienten føler smerte og ubehag i tarmene etter å ha spist, noe som ofte nekter det

III - Klager av vedvarende magesmerter, diaré og flatulens;

IV - akutt smerte i mageområdet (populært kalt "akutt underliv"), begynner på dette stadium å utvikle peritonitt og gangren.

I første fase er det svært vanskelig å identifisere sykdommen.

Diagnostikk av patologi

Diagnose av sykdommen utføres ved hjelp av spesialutstyr:

 • lateroskopi bidrar til å oppdage en økning i volumet av tarmsløyfer som forblir når torsoen vender fra side til side eller flyttes til de øvre bukområdene;
 • En røntgen i bukhulen kan gi et resultat bare i siste stadium av sykdommen;
 • Ultralyd gir data som lar deg se klart nok de endringene som oppstår ved trombose;
 • selektiv angiografi kan du få mest mulig nøyaktig konklusjon (mesenteric trombose er diagnostisert dersom hoved arteriell stammen ikke blir oppdaget på angiografi).

Som en hjelpemetode brukes fingerundersøkelse av endetarm.

For å nøye etablere diagnosen er det nødvendig å gjennomføre laboratoriet blodprøver, med sykdommen er det slike endringer i det totale bildet av blodet:

 • en kraftig økning i antall leukocytter (opptil 40-109 / l);
 • høy grad av ESR;
 • leukocytformelen skifter til venstre.

For å få den riktige konklusjonen, spør doktoren som utfører forskningen deg til å svare på følgende spørsmål:

 • hva slags smerte (paroksysmal eller vedvarende);
 • hvor akutt var smerten;
 • om pasienten lider av kardiovaskulære sykdommer;
 • om det var brudd på mage-tarmkanalen.

Problemet med differensiering av mesenterisk trombose og måten å løse det på

Problemet med å detektere mesenteriske trombose er likheten av sine symptomer med andre patologier i organismen (blindtarmbetennelse, sår i mage og tarm, kolecystitt, intestinal obstruksjon). For differensiering brukes laparoskopi, samt elektrokardiografi.

Hvis laparoskopi er umulig, tynger spesialister til en operativ intervensjon - laparotomi. Det utføres ved å skjære gjennom bukets midterlinje, noe som gjør det mulig å komme inn i tarmen og få slike data:

 • Tilstedeværelse og plassering av trombi;
 • nivå av pulsering av arterien;
 • graden av trombose av den mesenteriske arterien;
 • størrelsen på området som påvirkes av gangrene.

Behandling av sykdommen

På grunn av den raske utviklingen av sykdommen, kan særtrekkene i manifestasjonen sin, mesenterisk trombose bare helbredes ved kirurgisk inngrep.

Uten kirurgi er pasienten dødelig.

Å ta smertestillende forverrer bare situasjonen, forsinker diagnosen av sykdommen.

I de tidlige stadiene av rekonstruktiv operasjon av tarmkarene:

 • reseksjon av den overordnede mesenteriske arterien med proteser;
 • Embobektomi (fjerning av blodpropp);
 • endarterectomy.

Med rettidig søknad om profesjonell medisinsk behandling er det en god sjanse til å gjenopprette blodtilførselen til de enkelte tarmområdene, som utføres:

 • klemme en blodpropp med fingrene dine;
 • Skapelsen av et kunstig fartøy, omgå stedet med en trombus.

Hvis tarmen påvirkes av gangren, foreskrives fjerning av dødt vev eller reseksjon i et sunt vev. Ofte ty til kombinert virksomhet.

Etter operasjonen anbefales pasienten å ta heparin i store doser. Dette stoffet bidrar til fortynning av blod og lett gjennomføring gjennom karene.

Det overordnede bildet av den postoperative perioden av denne sykdommen er for tiden skuffende: mer enn halvparten av pasientene er dødelige, ca 80% av personene som gjennomgår operasjonsdør.

Hovedårsakene til døden:

 • vanskeligheter med å diagnostisere patologi
 • forsinke pasienter med henvisning til en spesialist
 • selv.

Forebygging av mesenterisk trombose

Forebyggende tiltak bør være rettet mot å forebygge patologiske prosesser i kardiovaskulærsystemet. De viktigste tiltakene er:

 • tilstrekkelig motoraktivitet
 • riktig ernæring;
 • avvisning av dårlige vaner
 • unngå utvikling av smittsomme sykdommer, i tilfelle de oppstår, bør du umiddelbart konsultere en lege;
 • regelmessig overvåkning av endringer i blodtrykk
 • vanlige medisinske undersøkelser.

Mesenterisk trombose er en svært farlig sykdom som får en person til å dø, så når du har symptomer, bør du umiddelbart konsultere en lege. Spesielt forsiktig må du være personer med kardiovaskulære patologier.

Hva er intestinal trombose, hva er årsakene, symptomene og behandlingen av mesenterisk infarkt?

Akutte sykdommer i blodstrømmen i tarmens fartøyene er alvorlige og dødelige sykdommer som krever levering av akutt kirurgisk behandling. intestinal trombose, manifestert ved suksessive stadier av iskemi til hjerteinfarkt og bukhinnebetennelse, kan forårsake alvorlige smertesyndrom, og død i fravær av tid for å fullføre operasjonen: prognosen er gunstig for livet med en riktig diagnose.

Mesenterisk myokardinfarkt

Akutt brudd av sirkulasjon i blodkar som mater tarmveggen, noe som resulterer i lokal iskemi vev. Ved medisinsk behandling uten tarm trombose frembringer nekrose av veggen: Innholdet i mage-tarmkanalen kommer inn i bukhulen, som danner en alvorlig form for kirurgisk patologi - peritonitt.

Oftest tarm mesenteric trombose forekommer hos eldre, men det er fullt mulig fremveksten av akutte mage tegn på relativt unge mennesker i bakgrunnen patologi av koagulasjon eller hjertesykdommer.

For å forstå hva som er intestinal trombose og hva er faren for liv og helse, er det nødvendig å kjenne egenskapene til blodstrømmen og hovedårsakene til patologisk blokkering av blodkar.

Egenskaper av blodtilførselen av tarmen

Hovedtanken i tarmen med blod mettet med oksygen og næringsstoffer, og venøs utstrømning utføres på følgende vaskulære trunks:

 • øvre og nedre mesenteriske arterier;
 • parede mesenteriske vener - øvre og nedre.

Viktige trekk ved blodstrømmen er:

 • store mesenteriske arterie avviker fra hovedpulsåren i en spiss vinkel, som i stor grad øker risikoen for blokkering (det er en slags felle emboli og tromber);
 • et stort ansvarsområde (den øvre arterie blodtilførselen til hele tynn og en del av tykktarmen);
 • gradvis reduksjon av fartøyets lumen fra 9-12 mm i munnområdet til 4-5 mm i mesenteriområdet;
 • umulighet av kompenserende blodstrøm fra det nedre til den overordnede mesenteriske arterien;
 • utilstrekkelig venøse kar som gir blod utslipp til vena cava, så mesenterisk venøs trombose angår farlige typer patologi.

De anatomiske egenskapene til karene i tarmregionen øker risikoen for akutte og dødelige forhold forbundet med okklusjon av hovedblodene.

Årsaker til iskemiske lidelser

Sirkulasjonsproblemer i arterier og årer som gir tarmvegg, i de fleste tilfeller på grunn av sykdommer i hjerte-systemet. Hovedårsakene til trombose av mesenteriske kar:

 • aterosklerotisk sykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • noen variant av hjertesykdom;
 • patologi av aorta av medfødt eller oppnådd karakter;
 • hjertearytmi
 • arteriell hypertensjon;
 • betennelse i blodkar (vaskulitt, tromboangiitt, ​​periarteritt);
 • åreknuter
 • traumatiske magesmerter;
 • tumorformasjoner av indre organer;
 • trombofili (medfødt tendens til trombose);
 • allergisk eller medisinsk angiospasm.

Et stort antall faktorer som provoserer eller skaper tilstander for mesenterisk vaskulær trombose, og rask utvikling av lokale nekrotiske forandringer danner en negativ prognose av sykdommen: Akutt arteriell trombose i tarmen og peritonitt forverrer personens sjanser til overlevelse.

Klassifisering av mesenterisk vaskulær trombose

Avhengig av årsaken til mesenterisk trombose er følgende varianter av obstruksjon av karene i tarmene skilt ut:

 • emboli av arterielle trunks av mesenteri;
 • trombose av mesenterisk arterie;
 • venetrombose av mesenteri;
 • patologi av aorta (trombus, aneurisme, delaminering), derav følger trombose av mesenteriske kar
 • mekanisk kompresjon av svulsten;
 • kirurgisk ligering av vev.

En viktig prognostisk faktor er tilstanden til sirkulasjon i tarmsystemet. Trombose av de mesenteriske karene kan være i scenen:

 1. Kompensasjon (kliniske manifestasjoner er minimal, prognose er gunstig);
 2. Subkompensasjon (økende negativ symptomatologi);
 3. Dekompensasjon (alvorlig tilstand, prognose er ugunstig).

Pass på å ta hensyn til alvorlighetsgraden av vaskulære sykdommer. Trombose av tarmens kar fører til suksessive stadier av den patologiske prosessen etter hverandre:

 1. Iskemiske forandringer;
 2. Infarction of the intestinal wall;
 3. Peritonitt på bakgrunn av tarmens nekrose.

En av de hyppige faktorene av trombose av mesenteriske kar er hjertesykdommer.

På bakgrunn av medfødte anomalier og oppkjøpte valvulære mangler, er det nødvendig å utføre forebyggende behandling, spesielt på forberedelsesstadiet og etter hjertekirurgi.

Symptomer på patologi

Akutt mesenterisk trombose gir de mest levende kliniske manifestasjoner, når følgende symptomer er typiske:

 • alvorlig utålelig smerte i magen, som varer flere timer;
 • tvunget stilling (bein gjemt i magen);
 • ekstrem grad av angst og frykt, stønn og rop;
 • takykardi og økt blodtrykk;
 • sterk blek og kald svette;
 • oppkast og løs avføring.

Vanligvis oppstår en slik lys klinikk når det er en trombose av den overordnede mesenteriske arterien. Det iskemiske stadium avsluttes, og på 6-12 timer etter smertestart, oppstår en midlertidig forbedring. Stadiet av hjerteinfarkt er preget av betydelig lindring, inntil og med opphør av smertesyndromet. Det vaskulære trykket kan normaliseres, men hjertefrekvensen minker ikke. På dette stadiet manifesterer mesenterisk trombose i tarmene i blodet i avføringen og oppkast, med økende tegn på beruselse.

Med utbruddet av peritonitt, som er preget av gjenopptakelse av alvorlig smerte, blir sjansene for utvinning kraftig redusert. De viktigste faktorene som gir en gunstig prognose er rettidig diagnostisering og kirurgisk behandling av sykdommen.

Diagnostiske metoder

Ved en primær kirurgisk undersøkelse utført av en erfaren spesialist, kan du raskt anta tilstedeværelse av et akutt underliv. I tillegg til å utføre de nødvendige palpatoriske testene, vil legen sende følgende undersøkelser:

 • bestemmelse av antall leukocytter i den generelle kliniske analysen av blod;
 • Evaluering av koagulasjon blodkoagulasjon;
 • ultralydsskanning av indre organer;
 • Obstetrisk røntgenstråle i magen;
 • datatomografi;
 • angiografisk undersøkelse for å bestemme blokkeringens sted
 • diagnostisk laparoskopi.

Avhengig av symptomene og graden av alvorlighetsgrad er undersøkelsestaktikkene individuelle. Alle diagnostiske tiltak må utføres raskt for å forhindre forverring og progresjon av sykdommen: trombose av mesenteri-fartøy i kompensasjonsfasen kan helbredes uten farlige konsekvenser, og mot bakgrunn av peritonitt øker risikoen for død til 90%.

Taktikk av kirurgisk behandling

Progressiv mesenterisk trombose, hvis behandling krever nødtiltak, kan ikke elimineres med medisiner. Den eneste sjansen for å redde liv er en kirurgisk operasjon, hovedmålene for disse er:

 1. Restaurering av blodstrømmen;
 2. Fjerning av den nekrotiske delen av tarmen;
 3. Bekjempe betennelse i bukhulen.

De viktigste stadiene av kirurgisk inngrep:

 1. Et snitt i magen for tilgang til indre organer;
 2. Vurdering av tarmtilstanden (levedyktighet av veggen, påvisning av foki av nekrose i vev)
 3. Bestemmelse av pulsering av fartøy og palpasjon å finne stedet der mesenterisk trombose i tarmene oppstod;
 4. Fjerning av den ikke-gunstige delen av tarmen (reseksjon);
 5. Anvendelsen av anastomose for å gjenopprette tarmlidelse
 6. Gjennomføre tiltak for rehabilitering av magen for forebygging av peritonitt etter kirurgi.

Drogbehandling i den postoperative perioden er nødvendig for å forhindre komplikasjoner og forhindre gjentakende trombose.

En viktig rolle i restaureringen av tarmfunksjonene er gitt til rasjonell diettterapi. Det er nødvendig å nøye og nøyaktig følge legenes diettrekommendasjoner.

Komplikasjoner og konsekvenser

En plutselig trombose av de mesenteriske karene fører til følgende farlige forhold og sykdommer:

 • akutt underliv med alvorlig smertesyndrom;
 • nekrose av tarmveggen med perforering og peritonitt;
 • sepsis, som en av årsakene til døden;
 • dannelse av en purulent abscess i bukhulen
 • uttalt adhesjonsprosess, som utfallet av betennelse;
 • syndrom i tynntarm med ubehagelige symptomer;
 • tarmdysbiose.

De fleste av de patologiske forholdene har en svært negativ effekt på menneskers helse, reduserer livskvaliteten og øker risikoen for gjentatt trombose i noen kroppsbeholdere.

Prognose for livet

Akutt trombose av de mesenteriske arteriene uten kirurgisk behandling avsluttes med død av en person (opptil 75% av menneskene dør i de første 2-3 dagene etter smerte syndromets begynnelse). Ved venøs blokkering blir dødstidspunktet utsatt for et par dager (på dagene 4-5). Ved å utføre en kirurgisk operasjon så tidlig som mulig, blir sjansene for overlevelse økt dramatisk (to tredjedeler av pasientene gjenopprettet på den første dagen gjenopprettes). På lang sikt er det nødvendig å fortsette å overvåke vaskulær kirurg og kardiolog med obligatorisk forebyggende inntak av legemidler som reduserer risikoen for trombose.

Les Mer Om Fartøyene