Tromboflebitt i graviditet

Tromboflebitt er en inflammatorisk prosess i venøsystemet med dannelse av blodpropper og muligheten for blokkering av blodkarets lumen. Vegget på fartøyet er skadet og betent. Utseendet til sykdommen under graviditet skyldes fysiologiske årsaker. Sykdommen representerer ikke en alvorlig fare for graviditet og fødsel, men det er verdt å foreskrive behandling.

Hovedårsakene til patologi hos gravide kvinner

Årsakene til tromboflebitt hos gravide kvinner er de fysiologiske endringene som er opplevd av en kvinnes kropp i de første månedene av fosterutvikling. I utgangspunktet denne økningen i koagulering, høyt trykk i bukhulen. Ofte forekommer tromboflebitt i svangerskap som følge av åreknuter.

Bidra til utviklingen av sykdommen, kirurgiske inngrep, langvarig adynamia, brudd, leddforskjeller med langvarig immobilisering. Utbredelsen av trombose hos gravide kvinner er 0,3%. Obturering av fartøyets lumen er delvis og fullstendig. Etter levering øker risikoen for trombose 5 ganger.

Risikofaktorer for sykdommen

Risikoen for tromboflebitt under graviditeten øker med følgende data i historien:

 1. Hyppige infeksjoner;
 2. Inntak av hormonelle prevensjonsmidler;
 3. Kroniske sykdommer i hjertet og blodårene;
 4. Utvekslingsforstyrrelser, overdreven kroppsvekt;
 5. Økt blodpropp
 6. Komplikasjoner under graviditet;
 7. Tromboflebitt i ung alder hos pasientens slektninger.

Hvis det oppdages minst ett kriterium under samlingen av anamnesen, er det nødvendig å undersøke den gravide kvinnen for tilstedeværelse av trombofili. Behandlingsoperative. Ikke se etter "hjemme" behandlingsmetoder for ikke å forstyrre barnets liv.

Enn sykdommen er farlig

I graviditeten øker risikoen for å utvikle trombose med 5-6 ganger. De viktigste komplikasjonene som er fulle av tromboflebitt under graviditet, vises etter 10 uker.

Tegn på blodkoagulasjonens patologi under graviditet fungerer som et signal om fare. Øk viskositeten i blodet forårsaker dannelsen av tette blodpropper, ødeleggelsen av blodkar som matrer moderkaken. Når obturatsii lumen av blodkar stopper frukten for å få riktig mengde næringsstoffer, oksygen. Det er fyldt med nedsatt utvikling av fosteret i form av vices, svangerskapsfading. I denne forbindelse er riktig, rettidig behandling viktig.

Kliniske manifestasjoner, diagnose

De viktigste tegn på tromboflebitt under graviditet:

 1. Utseendet av ødem, en økning i volumet av det syke lemmet;
 2. Smertefullt ubehag under palpasjon;
 3. Huden på den smertefulle benen blir rød, varm til berøring;
 4. I stedet for dannelse av trombosen, oppstår en voldsom sterk smerte.
 5. Følelse av tyngde, økt tretthet av beina;
 6. Huden blir skinnende, tett til berøring, fargen endres til cyanotisk eller marmor;
 7. Styrker venøs mønster på grunn av hevelse i underhudene på underbenet eller i bukregionen;
 8. På den indre overflaten av underbenet og låret er det en tegning, sprekker smerte, intensiverer når man går;
 9. Økt hjertefrekvens;
 10. Temperaturen stiger.

Trombose i lumen av dype kar er tydeligere, krever ytterligere diagnostiske metoder.

Diagnose under graviditet har begrensninger - det er umulig å utføre røntgenkontrastangiografi. Ultralydsskanning, metoder for impedansplethysmografi blir brukt. Disse metodene for instrumentforskning er anerkjent som trygge, følsomme og informative. Å gjennomføre scintigrafi under graviditet er kontraindisert, fører til utvikling av hypothyroidisme hos en baby.

Trombose i hoftens dype vener, små bekken utvikler sakte, uten lyse symptomer. Når det ikke er mulig å oppdage lokalisering av en trombus umiddelbart, utføres en sjekk hver femte dag. Som et unntak betegner de flebografi.

Undersøkelse og behandling utføres av en angiosurgeon. Det kan være nødvendig å innlegge en kvinne i avdeling for vaskulær kirurgi.

Grunnprinsipper for terapi

Behandling av tromboflebitt bør være rettidig. En farlig konsekvens av løsningen av en trombose er dens inntrengning i grenene til lungestammen. Terapeutisk taktikk er avhengig av lokalisering av den dannede trombus.

Behandling under graviditet utelukker å ta flere medisiner. De fleste av dem trenger inn i hematoplacental barrieren og forårsaker skade på barnets helse.

Behandling for trombose utføres både kirurgisk og medisinsk. Når trombose påvirker venene på underbenet, er den distale tredje delen av låret, konservativ medisin foreskrevet.

I den første dagen foreskrives terapeutisk kompresjon med Troxevasin gel, Heparin salve. Det anbefales å sove på en seng med en forhøyet fotende, på dagtid har du spesielle kompresjonsklær.

Medisinering inkluderer bruk av fenylbutazon. Legemidlet tas oralt under eller etter et måltid. Xanthinal nikotinat administreres oralt, injeksjoner av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Ved alvorlig smerte, kløende hud, er antihistaminer foreskrevet.

Hvis en gravid kvinnees historie viser komplikasjoner av åreknuter, diagnostiseres hyperkoagulasjon, som er patologisk, det er mulig å administrere heparin, dets lavmolekylære fraksjoner. Legemidlet brukes opptil to ganger om dagen. Ved administrering av disse legemidlene er det viktig å regelmessig overvåke blodkoaguleringssystemet.

Ofte er de inflammatoriske prosessene i karene aseptiske. I denne forbindelse utføres behandling med antibakterielle midler bare når det er en purulent septisk komplikasjon. Forbudt bruk av indirekte antikoagulantia under graviditet. De valgte stoffene er lavmolekylære former for heparin - sikrere, mer effektive enn ikke-unfractionert heparin.

Med stigende tromboflebitt utføres Troyanov-Trendelenburg-kirurgi. Det berørte området av venen hvor trombosen er lokalisert, blir skåret ut. Intervensjon utføres under lokalbedøvelse. Bena skal være litt senket. Moderne midler tillater utførelse av kirurgisk inngrep med høy nøyaktighet.

Prognose av sykdommen

Etter behandlingen blir kvinnen gitt en ekkografisk undersøkelse av de dype karene i nedre ekstremiteter. Med positiv klinisk dynamikk er leveransen naturlig i naturen, noe som ikke krever spesiell forberedelse. Under fødsel er det nødvendig å sette på kompresjonsundertøy, for å binde lemmerne.

Hjemmebehandling er uakseptabel og skaper en trussel mot livet til en kvinne og et spedbarn.

Det er nødvendig å observere regimet, for å unngå psyko-nomjonelle påkjenninger. Dette vil gjøre prognosen mer gunstig.

Påvirkning av sykdommen ved levering

Hvis behandling for tromboflebitt er planlagt i tide, er den riktig, den kan identifiseres ved resultatene av laboratorieinstrumenter, instrumentelle studier. Kontroll ekkografisk undersøkelse av venene på underekstremiteter bekrefter den positive dynamikken. I dette tilfellet er det planlagt å føre fødsler naturlig. Det bør ikke være kontraindikasjoner fra andre organer og systemer, alvorlige komplikasjoner av graviditet i form av gestose.

Det er viktig å ha kompresjonsstrikk på kvelden før fødselen, under prosessen, første gang i postpartumperioden. Det er faktisk, dersom tromboflebitt av et venøst ​​nettverk av et lite basseng blir diagnostisert.

Foreskriver medisiner legen. Bruken av tradisjonell medisin er i noen tilfeller tillatt, men det er verdt å konsultere med behandlende lege.

Profylakse av trombose bør begynne lenge før unnfangelse, inkludere riktig ernæring, aktiv livsstil, avvisning av dårlige vaner, kontroll av kroppsvekt.

Trombose under graviditet

Trombose - livslang koagulering av blod i fartøyets lumen.

Dyp venetrombose betraktes som en potensielt livstruende sykdom. Trombose av hovedårene i lår og bekken kan skyldes den primære lesjonen av dypårene i underbenet eller ileum-femorale årer. I de første 3-4 dagene på grunn av svak fiksering av trombuset til fartøyets vegg, kan separasjonen oppstå med etterfølgende PE og dets grener. Etter 5-6 dager etter sykdomsbegyndelsen, legges betennelse i fartøyets intima til den patologiske prosessen, noe som letter fiksering av tromben.

O22.3 Dypflebotrombose under graviditet.

Etiologi og patogenese av dyp venetrombose

Årsakene til trombose er:
• Stasis av blod;
• skade på endotelet av vener;
• Økt blodkoagulasjonsaktivitet.

Redusert blodstrøm intensitets nedre ekstremiteter vener hos gravide kvinner er forårsaket av trykket på bekken fartøyene forstørrede livmoren, opphopning av intern og felles bekken vene på grunn av økt strøm av blod fra intervillous plass, redusert tone av veneveggen, vener, relativ valvulær insuffisiens.

Skader på endotelet av vener hos gravide og økt aktivitet av hemostasesystemet skyldes virkningen av smittsomme, giftige, immunfaktorer, og oppstår også ved hypoksi. En økning i aktiviteten til det koagulerende blodsystemet under graviditet skyldes en økning i innholdet av fibrinogen, protrombin, faktorene VII, VIII, IX, X.

De viktigste trombose risikofaktorer under svangerskap er ansett fylte gravide kvinner (over 35 år), kollagen (for eksempel, systemisk lupus erythematosus, er tilstedeværelsen av lupus antikoagulant), lang mottak av orale prevensjonsmidler før graviditet, tilstedeværelse av mer enn fire paritet, arvelig antitrombin III-mangel, protein C og S, samt disfibrinogenemii, paroksysmal nattlig hemoglobinuri; tromboembolisme eller traumer (med brudd på integriteten til endotelet) i anamnesen; homocystinuri; nefrotisk syndrom; langvarig sengestøtte.

KLINISK BILLEDE (SYMPTOMER) AV THROMBOSIS I FREKVENS

Klinisk skille mellom dyp venetrombose i underbenet og ileo-femoral (eller oemoral) trombose. Embolier i lungearterien kommer fra disse karene i 80-90% tilfeller av PE.

Det kliniske bildet av trombose i dype vener er kjennetegnet ved de følgende symptomer: vedvarende svelling av benene, eller hele den nedre ekstremitet, en følelse av tyngde i bena, "blank" huden på lemmet som klart skiller figuren av saphenous vener (Pratt symptom); smerte spre seg langs den indre overflate av foten, Shin eller lår (Payra symptom), men også i leggen, popliteal fossa, lyske (langs den vaskulære bundle); en økning i omkretsen av det berørte lemmet; tegn på beruselse (hyppig puls, feber, hodepine).

Dyp venøs trombose har klassiske kliniske manifestasjoner i bare halvparten av observasjonene, og den første av disse kan være PE.

DIAGNOS AV THROMBOSIS I UTVIKLING

Diagnose er basert på vurdering av graviditetsklager, pasientens historie, kliniske symptomer.

HISTORIE

I anamnesen hos gravide kvinner med dyp venetrombose i nedre ekstremiteter forekommer de oftest:

• yrke forbundet med langvarig opphold på føttene;
• brudd på fettmetabolismen;
• kardiovaskulære sykdommer;
• forstyrrelser i blodkoaguleringssystemet med fenomener hyperkoagulasjon;
Infeksjonssykdommer;
• langvarig bruk av kombinert oralt prevensjonsmidler;
• ta glukokortikoider
• Komplikasjoner av graviditet (gestose, anemi);
• Langvarig sengestøtte.

FYSISK STUDIE

Diagnose utføres i fellesskap av en fødselslege-gynekolog og en vaskulær kirurg. Utfør en undersøkelse og palpasjon av beina.

LABORATORIUMSTUDIER

Utfør en generell blodprøve, hvor du tar hensyn til leukocyttformelen.
Bestem koaguleringssystemets tilstand, vurder følgende parametere:

• APTTV;
• koagulogram;
• protrombinindeks;
• fibrinogen;
• aggregering av blodplater;
• Oppløselige komplekser av fibrinmonomerer;
• D-dimer.

INSTRUMENTAL FORSKNING

For å bekrefte dyp venetrombose utføres dopplerografi, hvor permeabiliteten av venene vurderes, detekteres tilstedeværelse og lokalisering av trombi, og ventilapparatet bestemmes. Hvis det er nødvendig å avklare diagnosen, utfør flombografi.

DIFFERENTIAL DIAGNOST

Differensiell diagnose utføres med følgende sykdommer:

Dråp av gravide kvinner;
• lymfødem;
Tromboflebitt av overfladiske vener av bena;
• kronisk arteriell insuffisiens
• slitasjegikt og polyarthritis.

EKSEMPEL PÅ DIAGNOSFORMFORMERING

Graviditet er 32 uker. Akutt trombose av dype åre av høyre tibia.

Behandling av dyp venetrombose under graviditet

MÅL FOR BEHANDLING

Restaurering av venøs utstrømning av blod gjennom dype vener av nedre ekstremiteter.

IKKE-MEDICAMENTAL BEHANDLING AV THROMBOSIS I FREKVENS

For å utføre behandling, overføres den delurente kvinnen til et kirurgisk sykehus uten feil, foreskrev strenge sengestøtter, elastisk kompresjon av beina, og gir dem en forhøyet stilling.

MEDICAMENTAL BEHANDLING AV THROMBOSIS I FREKVENS

Behandlingen med ufraksjonert heparin begynner med en dose på 5000-10 000 IE (intravenøst ​​struino), hvorefter infusjonen fortsetter med en hastighet på 1000 IE / time under kontroll av APTT. Det er nødvendig å øke APTT med 1,5-2 ganger i forhold til kontrollindeksen. Resultatene av randomiserte forsøk har vist at hepariner med lav molekylvekt er å foretrekke for unfractionert heparin ved behandling av dyp venetrombose.

Terapi fortsetter i 10-14 dager eller mer.
I den påfølgende overgang til innføring av lavmolekylære hepariner, for eksempel kalsium supraparrin, 0,3 ml (7500 U) subkutant.

Antikoagulanter av indirekte virkning er ikke foreskrevet for gravide kvinner.

I behandlingen foreskrev også acetylsalisylsyre til 0,002 g / dag, pentoksifillin 200 mg to ganger daglig. legemidler som forbedrer mikrosirkulasjon og reologiske egenskaper av blod og antibiotika.

Kirurgisk behandling

Når en flotasjonstromb er oppdaget, plasseres et cava filter i den nedre vena cava. Også andre typer operasjoner utføres som forhindrer trombusmigrasjon i lungesystemet, etterfulgt av trombolytisk og antikoagulant terapi.

INDIKASJONER FOR HØRING AV ANDRE EKSPERTER

I nærvær av en flytende trombus av hovedvenen, som utgjør en risiko for PE, er det nødvendig å konsultere en kirurg for å løse problemet med muligheten for å forhindre denne komplikasjonen kirurgisk (installere et cava filter).

INDIKASJONER FOR HOSPITALISERING

Behandling av dyp venetrombose i bena utføres kun på sykehus.

EVALUERING AV EFFEKTIVITET AV BEHANDLING

Kriteriet for effektiviteten av legemiddelbehandling er gjenoppretting av blodstrøm gjennom de berørte karene, som bestemmes av Doppler.

VALG AV VARIGHET OG METODE FOR RHODO RAZRASHENIYA

Taktikken for behandling av graviditet avhenger av sin betegnelse. Hvis det er en dyp venetrombose i I-trimesteren, kan graviditeten forlenges dersom det ikke foreligger røntgenundersøkelse.

Ved dyp venetrombose i II og III trimesterene, kan graviditet opprettholdes i fravær av andre
obstetriske komplikasjoner, forverre det kliniske løpet av vaskulær patologi.

Dersom trombose er ikke farlig fra det synspunkt av den mulige forekomst av lungeemboli er avleverings utføres kan være både vaginalt og ved COP, avhengig av obstetrisk situasjon. Således er administrasjon av natriumheparin bør avsluttes i 6 timer før levering, og kan gjenopptas etter 6 timer deretter.

I tilfelle at det er en flytende trombose, som utgjør en risiko for PE, kan leveranse gjennom naturlig fødsel bare være mulig etter implantasjon av cava filteret. Hvis et cava filter ikke er installert, utføres leveransen av keisersnitt i kombinasjon med plaging av den dårligere vena cava med mekanisk sutur mot en bakgrunn av komplisert antitrombotisk terapi.

Trombose under graviditet

Oksuksjon av visse årer fører til alvorlige problemer med helsen til moren og utviklingen av fosteret. En kvinne kommer til denne verden for å bli mor og gi menneskeheten den vakreste tingen som hun kan skape med sin sjel og kropp - et nytt liv. På denne tiden endres fremtidens mor eksternt og internt. Hun lytter til sin voksende baby, gleder seg ved hvert skudd eller en veldig liten bevegelse.

Kvinnens organisme og dets særegenheter ved å bære et foster

Ikke mindre viktig restrukturering foregår inne, bokstavelig talt i hver celle, organ eller system. Graviditet, til tross for sin naturlige natur, er en alvorlig periode for hver kvinne. Organismen føles en voksende belastning og kan ikke alltid takle det og tilstrekkelig reagere på endringer. Det er i disse lykkelige dager at de mest varierte og helt uventede patologiene vises, blant annet det er en stor prosentdel av lesjoner i venøsengen. Vanligvis er denne åreknuter på bena, som over tid går over i en mer kompleks form - trombose under graviditet. Faren for denne komplikasjonen, som følger med venerens patologi, er at stor sult av vev oppstår. I tillegg til fenomenene hypoksi, ødeleggelse av veggene i hovedkarene når de klemmes av embolus, er det en reell trussel om trombosbrudd. Dette er den mest ubetydelige trombosen hos gravide kvinner. En slik komplikasjon kan koste livet til både mor og barn. Unngå en slik trist situasjon vil hjelpe utelukkende regelmessige konsultasjoner med en gynekolog, så vel som andre smale spesialister.

De vanligste typene trombose i ulike, spesielt sena graviditeter, kan kalles forverring av hemorroider og den resulterende knuten som en stor komplikasjon og konsekvensene av lasting på den venøse sengen. I sammenheng med å opprettholde det fysiologiske løpet av svangerskapet og den vellykkede oppløsningen av arbeidskraft, er både rettidig behandling av trombose og arrestasjon av blodpropper i en dyp venøs kanal nødvendig. Det er også viktig at tilstrekkelig forebyggende behandling av trombose etter fødsel og utover.

Hva er en trombose i svangerskapet?

Først av alt, er trombose funksjon som denne levetiden prosessen med blodproppsykdom, kompliseres ved dannelsen av blodpropper som lukker årehulrommet. Spesiell fare er en trombose under graviditet som en potensielt farlig sykdom. Selv mot den generelle velvære, kan forekomme spontant blokkering av blodpropper eller embolier i området vaskulære vener lår, bekken-området, med primær lesjon åreknuter dyp prosess tibiae og bekken femorale fartøy. Typisk si ekspertene den farligste første måned, da en svak fiksering trombe oftest det kan kuttes av blodstrømmen, noe som fører til lungeemboli og dets grener.

Årsakene til trombose hos kvinner under graviditet, hvis behandling er påkrevd umiddelbart:

 • Brudd på homeostase, det vil si bevegelse av blod langs arterier og årer.
 • Skader på det indre lag av vener, forekommer av ulike årsaker.
 • Overskridelse av nivået av koagulasjonsfaktor.

I denne kritiske perioden er det en reduksjon i intensiteten av venøs blodstrøm i det nedre vaskulære bassenget. Voksende graviditet presser et økende livmor på en vene, den ikke-fysiologiske belastningen oppstår. Tonus av veggene til fartøyene er redusert, venene ekspanderer mot bakgrunnen av relativ svikt i ventilene. Den skadede blodkarveggen hos kvinner interessant stilling og økt blodstrøm kan forekomme som følge av infeksjoner, og forstyrrelser i immunsystemet fysiologi og mulig føtal hypoksi. Tromboflebitt iboende signifikant økning i antall blodplater som en viktig faktor clotting som oppstår på grunn av veksten nivå av proteiner fibrinogen, protrombin, og mange andre, samt koagulasjonsmekanismer som er faktor - kategorisert № 7, 8, 9 og 10. Typisk, ved første tegn på brudd bevegelsen av blod i vene seng, lege oppnevnt ved passering av de detaljerte studier av blod laboratoriemetoder.

Klinisk trombose av gravide kvinner

I følge det kliniske bildet er det to typer sykdommer.

 • Trombose av hemorrhoidnoden under graviditet manifesteres av et betydelig smertsyndrom under fysisk anstrengelse og i perioder med fullstendig hvile. Det er hevelse, forstoppelse, anusområdet er utsatt for blødende spontan natur.
 • Trombose shin region synes konstant svellende benene, kjennetegnet ved en følelse av tretthet, vekt, stivhet av foten. Utseendet til huden endres, det blir tett og skinnende, med et klart mønster av den subkutane venekanal. Omkretsen av den lem, hvor det er tap, vokser langs hele lengden, se lyst symptomer på forgiftning i form av hyppig uregelmessig hjerterytme, takykardi, hodepine og generell utilpasshet, hopper temperatur.

Studie og terapi

Den diagnostiske tilnærmingen er basert på den mest restriktive av prinsippene i laboratoriestudier, etter den grunnleggende læren om medisin - "ikke skade". Vanligvis, visuell inspeksjon, feste påstander og oppsamling historie, og resultatet av dette danner en teknikk for å behandle en bestemt tilstand av kvinnen trombose observeres etter assosierte sykdommer og komplikasjoner:

 1. Profesjonell skade, arbeid, ledsaget av en statisk belastning på beina, som oftest er funnet med hemorroider.
 2. Forstyrrelser i stoffskiftet av fett;
 3. Tilstedeværelse av kroniske kardiovaskulære sykdommer;
 4. Hyperkoagulasjon - økt koagulerbarhet av blod;
 5. Akutte og kroniske infeksjoner;
 6. Uautorisert ukontrollert bruk av prevensjonsmidler i tabletter og behandling med glukokortikoider;
 7. Komplikert med gestose eller anemi under graviditet;
 8. Bruk som terapi for langvarig sengestøtte.

Ved bestemmelse av lesjon dybde er bestemt trombose leukocyttinnholdet omfattende evaluering APTT koagulering, protrombin indeks, fibrinogen, blodplate-aggregering frekvensen av løselige fibrin-monomer-komplekser. I tillegg er en vurdering av venerens patenter, identifisering av lokalisering av trombi, funksjonaliteten til vaskulære ventiler.

Bekjempelse av trombose under graviditet

Høydepunkter i behandlingen av trombose hos kvinner under svangerskapet er rettet for å sikre at så effektivt som mulig for å gjenopprette blodstrømmen i en dyp vene vaskulære venøse lemmer. Medisinske tiltak er av komplisert natur:

 • Moderskapsmannen er pålagt å straks flytte til en streng sengestue på et sykehus, bena holdes utelukkende i forhøyet stilling, komprimering av elastisk lemmer utføres.
 • Intravenøs stråleinfusjonell introduksjon av heparin opp til oppnåelse av forsterkning av APTT i 2, 0-2, 2 ganger.
 • Oral anvendelse av acetylsalisylsyre i en daglig dose på 0,002 g, pentoksifyllin til 400 mg per dag øke blod mikro og dets flytendegjøring.
 • Antibakterielle stoffer for å eliminere eller forhindre utvikling av infeksjon.

Instrumental kirurgisk inngrep er angitt for kvinner under svangerskap i unntakstilfeller. Operasjoner er utformet for å hindre bevegelse av en avbrutt trombose gjennom lungekroppen. Deretter inngår nødvendigvis trombolytiske og anti-koagulasjonsmedikamenter.

I sammenheng med den spesielle tilstanden til kvinnens kropp på dette tidspunktet, er det riktige valget av patrons taktikk ekstremt viktig. Bevaring i andre halvdel utføres i fravær av andre kroniske sykdommer eller komplikasjoner av trombose. Hvis PE ikke truer, blir fødselen naturlig utført, og den rettidige keisersnittet tillater å unngå ulike konsekvenser.

Kliniske manifestasjoner av tromboflebitt i svangerskapet

Allerede i de første ukene av å bære et barn i en kvinnes fysiologiske endringer begynner å skje, som er den viktigste årsaken til åreknuter, bekken og reproduktive organer. Umiddelbar deteksjon og behandling av varicose fører til utvikling av slike komplikasjoner som tromboflebitt.

Hva er denne patologien, og hva er risikoen for tromboflebitt i svangerskapet?

Typer av tromboflebitt og dens årsaker

Tromboflebitt (eller trombofili) er en sykdom hvor en tendens til å danne koagulasjoner utvikles. Patologiske prosesser hos gravide er forårsaket av endringer i blodparametere. Under prepareringen av organismen for fremtidige fødsler økes blodproppnivået for å forhindre alvorlig blødning under placenta-løsningen.

Følgende faktorer øker sannsynligheten for tromboflebitt:

 • overførte kirurgiske operasjoner;
 • reduksjon i fysisk aktivitet og dannelse av blodstasis;
 • tar hormonholdige stoffer;
 • vektig;
 • noen smittsomme sykdommer;
 • intens trening eller behovet for lang tid å være i samme posisjon.

Ganske ofte hos kvinner med åreknuter, utvikler trombofili ikke under graviditet, men flere uker etter fødselen av barnet. Derfor er det nødvendig med konstant overvåking av fødselsstatusen første gang etter fødsel og om nødvendig nødvendig behandling.

I medisin er flere former for sykdommen delt. Tromboflebitt kan være medfødt og oppkjøpt (etter skader, operasjoner, plutselige endringer i hormonbalansen).

I tillegg er thrombophilia skilt for naturen av forandringer i kroppen:

 • hematogenous omfatter rulle- og fibrinolytiske mekanismer (denne typen sykdom er ansett som de mest farlige, da det i mange tilfeller ender med nedsatt funksjonsevne, og til og med dødelig);
 • Vaskulær påvirker tilstanden til venøse vegger og kan forårsake utvikling av aterosklerose, vaskulitt og lignende sykdommer;
 • Hemodynamisk fører til forstyrrelser i blodstrømmen i kroppen.

Enn tromboflebitt truer i graviditet

I mange kvinner med denne diagnosen vises de første tegnene på sykdommen nøyaktig under graviditeten. Dette skyldes økt belastning på sirkulasjonssystemet på grunn av utseendet av en tredje sirkel av blodstrøm: fra mor til foster. Placental blodstrømmer er preget av en rekke funksjoner som også kan bidra til økt dannelse av blodpropper.

Er en slik kombinasjon som tromboflebitt og graviditet farlig? På grunn av det store antallet blodpropper, er det stor sannsynlighet for tilstopping av blodkar som gir blod til morkaken. Oksygen sult og mangel på nødvendige næringsstoffer er grunnen til å bremse utviklingen av fosteret eller helt stoppe det. Fullstendig eller delvis trombose av blodårer kan forårsake utvikling av medfødte sykdommer, fostervask, avløp av placenta, tidlig opphør av graviditet.

Spesielt viktig er overvåking av tilstanden til kvinnen i andre halvdel av termen, siden det er i denne perioden at risikoen for å utvikle mulige komplikasjoner av trombofili øker betydelig.

Metoder for diagnose

Innstillingen av denne diagnosen er forbundet med visse vanskeligheter. Først av alt skyldes dette fraværet av en karakteristisk symptomatologi, som vil peke på sykdommen. Følelse av tyngde i beina, rask tretthet og ømhet i underdelene er ganske vanlige tegn, karakteristisk for mange patologiske forhold. I de fleste tilfeller bestemmes trombofili bare etter flere mislykkede forsøk på å utholde barnet.

Diagnose av tromboflebitt utføres hos kvinner med følgende risikofaktorer:

 • Tilstedeværelse av minst to graviditeter, som slutter med abort eller død av fosteret.
 • trombose forårsaket av langvarig inntak av hormonelle prevensjonsmidler;
 • genetisk predisposisjon;
 • mislykkede forsøk på in vitro befruktning.

Hvis minst en av de angitte faktorene er identifisert under samlingen av anamnese, henvises kvinnen til en detaljert undersøkelse for å klargjøre diagnosen.

Metoder for terapi

Behandling av trombofili under graviditet er forbundet med visse vanskeligheter, da noen medisiner kan overvinne hematoplacental barriere og påvirke tilstanden og utviklingen av fosteret. Alle legemidler skal kun brukes etter en foreløpig konsultasjon med en lege.

Når man velger terapeutisk taktikk, blir lokalisering av den dannede trombus tatt i betraktning. Hvis tromboflebitt utvikler seg i benene på underbenet og underlåret, brukes konservativ behandling. Gravide kvinner kan bli foreskrevet Heparinsalve eller Troxevasin, som påføres det berørte området. I dette tilfellet anbefales det å bruke komprimeringsstrikk på dagtid.

Om nødvendig er behandlingen supplert med slike legemidler som fenylbutazon, xanthinol. I tilfelle smerte, kløe, ubehag bør ta ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler.

Hvis sykdommen har en oppadgående karakter, og det er stor sannsynlighet for separasjon av trombus og tilstopping av lungestammen, utføres kirurgisk behandling. Operasjonen utføres under lokalbedøvelse og består i å skjære av deformert del av karet med innsiden av trombuset.

livsstil

Behandlingen vil være mer effektiv hvis kvinnen vil observere flere grunnleggende regler:

 • i kostholdet bør inkludere produkter som reduserer blodkoagulasjon: fisk og annen sjømat, ingefær, frisk og tørket frukt og bær;
 • daglig gymnastikk, massasje, svømming og langsom gange bidrar til aktivering av blodstrøm og reduserer antall blodpropper;
 • Ikke hold deg i samme stilling i lang tid, du må endre stillingen, hvile;
 • Ikke anbefaler overdreven fysisk aktivitet og trening i noen idretter;
 • spesialister bør besøkes regelmessig for å overvåke deres helse.

Hvis anbefalingene fra leger blir observert, klarer kvinner å levere barnet opptil 35-37 uker. Fødsel på denne tiden gir svært høye muligheter for et vellykket resultat av graviditeten.

Graviditet og tromboflebitt: Risiko, symptomer, behandling

Derfor er kvinner som er predisponert for fremveksten av tromboflebitt, det er nødvendig under graviditeten å bli observert hos den aktuelle spesialistflebologen. Han skal utvikle et behandlingsregime, en kvinne må overholde alle medisinske anbefalinger og drikke foreskrevet medisiner før graviditetens slutt. Det må tas i betraktning at tromboflebitt kan forekomme både under graviditet og etter fødsel.

Årsaker og symptomer

Tromboflebitt er en sykdom i vener relatert til et stort spekter av sirkulasjonssystem. Det er preget av betennelse i karets vegger og dannelse av en trombose i deres lumen. Dette foregår av et brudd på integriteten til venenees vegger som et resultat av traumer til skallet.

På et sted der det er slike brudd, forringes blodstrømmen. Og siden blod av en gravid kvinne er svært tett, skaper dette gunstige forhold for dannelsen av blodpropp.

I de fleste tilfeller er tromboflebitt hos gravide kvinner en komplikasjon av åreknuter. Det er en rekke faktorer som predisponerer for utviklingen av denne patologien. Blant dem er det nødvendig å merke seg følgende:

 • Tilstedeværelse av anamnese av sykdommer i årer og kar
 • blodsykdommer;
 • hypertensjon;
 • kardiovaskulære patologier;
 • tar for lang tid hormonelle stoffer;
 • nedsatt blodpropp;
 • smittsomme sykdommer under svangerskapet;
 • toksisose og preeklampsi;
 • fedme og overvekt.

Tilstedeværelsen av signifikant overflødig vekt påvirker utstrømningen av blod negativt, og mangelen på motorisk aktivitet forårsaker en forverring av tonen i venene og karene. Kardiovaskulære patologier forstyrrer også normal blodstrøm.

Hos gravide utvikler tromboflebitt av overfladiske og dype vener, som dannes i det små bekkenet og underlempene. Første tegn på sykdommen finnes bare i tredje trimester av svangerskapet.

Alle mulige endringer i maksimumet er uttrykt, siden ved graviditetens slutt er det en økning i vekt, kvinnen blir inaktiv, og i tillegg tilsettes fysiologiske endringer i blod.

Tromboflebitt på beina har et lettere kurs, som det viser seg visuelt, og kvinnen har mulighet til å oppdage undersøkelsen i tide og begynne behandling. Symptomer på slik tromboflebitt er som følger:

 • oppblåsthet og cyanose av venene som følge av hyperemi;
 • økt temperatur på huden, på stedet av betent venen;
 • ømhet i blodflaten under palpasjon;
 • puffiness i stedet for venøs betennelse.

Dette er lokale symptomer, men i løpet av utviklingen av sykdommen kan det være tegn på generell forgiftning av kroppen. De er ekstremt uønskede for en gravid kvinne, da de kan påvirke fosterets fosterutvikling og kvinnens ytterligere tilstand negativt.

Diagnose og behandling

Tromboflebit under graviditet skal diagnostiseres så tidlig som mulig for rettidig behandling. I tillegg vil dette forhindre utvikling av mulige komplikasjoner. Diagnose av sykdommen er basert på klager fra en kvinne og undersøkelse, samt laboratorie- og instrumentelle undersøkelsesmetoder.

Under undersøkelsen er det nødvendig å avgjøre om kvinnen har åreknuter og om det er hevelse. En total blod- og urintest, en biokjemisk blodprøve og et koagulogram foreskrives.

Spesielle diagnostiske metoder utføres også for å bestemme blodkonsentrasjonen - D-dimer. Ved hjelp av ultralyd duplex skanning av fartøy, vurderes tilstanden til de berørte årene og egenskapene til sirkulasjonen i dem.

Regnskap for slike fakta som svangerskaps alder, stadium og symptomer på sykdommen, er sannsynligheten for mulige risikoer og komplikasjoner, bør danne grunnlag for valg av midler og metoder for behandling av tromboflebitt i svangerskapet.

Behandling bør ikke bare eliminere de eksisterende symptomene på sykdommen, men også hindre utviklingen av komplikasjoner.

Drogbehandling med tromboflebitt utføres under hensyntagen til graviditetstilstanden. Gravide kvinner er ikke foreskrevet antibiotika og indirekte antikoagulantia. For dem er følgende grupper av legemidler tillatt:

 • trombolytika;
 • flebotoniki;
 • direkte antikoagulantia;
 • heparin;
 • antihistaminer;
 • antiinflammatoriske legemidler.

Trombolytika er en gruppe medikamenter som er uunnværlig for tromboflebitt, som har evne til å oppløse de dannede trombiene. Phlebotonics opprettholder vaskulær tone og fremmer flyt av venøst ​​blod fra nedre ekstremiteter.

Hvis prosessen med venøs utstrømning er normal, vil risikoen for blodpropper, med alle konsekvenser, bli betydelig redusert. Antikoagulanter forhindrer også dannelsen av trombi ved å hemme koagulerbarheten av blod. Etter behandling med antikoagulantia, reduseres risikoen for trombose.

Kirurgiske metoder for behandling av tromboflebitt i svangerskapet brukes bare i kompliserte tilfeller av sykdommen. Planlagt kirurgisk behandling av gravide er ikke utført.

Trombose under graviditet

En trombose kalles okklusjon av vener ved blodpropp (trombus), som forhindrer blodstrøm gjennom sirkulasjonssystemet. Vanligvis dannes trombier når blodårene er skadet, men det skjer også at de ser ut uten skade på blodårene. Hvis blodproppen sirkulerer fritt gjennom blodkarene, kalles det embolus. Når mer enn 75% av området av arterien lumen er blokkert, reduserer tilstrømningen av nødvendig mengde blod til vevet, noe som resulterer i symptomer på hypoksi hos en person. Hvis trombosen blokkerer 90% av arterien lumen, forekommer hypoksi og celledød. Det er at trombose er en farlig tilstand som kan føre til døden.

årsaker

Til antallet av de hyppigste faktorene som forårsaker forekomst av trombose hos gravide kvinner, er det mulig å bære:

 • iskemi og andre hjertesykdommer;
 • hypertensjon;
 • åreknuter;
 • tidligere overførte tromboser;
 • autoimmune faktorer;
 • hematologiske sykdommer.

Det er også fysiologiske forutsetninger som kan påvirke forekomsten av trombose hos forventede mødre. En av dem er å klemme på hodet til føtalårene i bekkenregionen, noe som resulterer i en økning i venetrykk.

symptomer

Avhengig av symptomene, er trombose i fremtidige mødre delt inn i to hovedtyper: iliac-femoral og dyp venetrombose. Blant de vanlige symptomene på patologi kan identifiseres:

 • hevelse i kalven eller benområdet helt;
 • følelse av tyngde i lemmer;
 • klart mønster av vener på det berørte benet;
 • smerte i foten, låret, shin, i gropen under kneet og i lysken;
 • økt størrelse på lemmen der trombuset er plassert;
 • hyppige hjertebanker;
 • høy temperatur;
 • forekomst av hodepine.

Diagnose av trombose hos gravide kvinner

Trombosen i fremtidige mødre blir diagnostisert på grunnlag av anamnese og symptomer på sykdommen. Legen ber pasienten om hennes viktigste yrket av de overførte hjerte- og smittsomme sykdommer av komplikasjoner i svangerskapet, opptak av p-piller i det siste. Etter dette gjennomføres en undersøkelse av fremtidens mor og palpasjon av lemmer.

Videre foreskriver legen passasjen av laboratoriediagnostikk. Viktige laboratorietester inkluderer:

 • koagulasjon,
 • fibrinogen,
 • aggregering av blodplater,
 • D-dimer.

Også gravid er instrumentelle undersøkelser, for eksempel dopplerografi. Med hjelpen blir det oppdaget en vurdering av åndens patenter, samt tilstedeværelsen og plasseringen av blodpropper. Om nødvendig utfører i tillegg phlebography.

I nærvær av hydrocephalus, kronisk arteriell insuffisiens, osteoartrose eller polyarthritis hos gravide kvinner, samt en rekke andre sykdommer, er differensielle undersøkelsesmetoder tillegg tildelt.

komplikasjoner

Konsekvensene av trombose hos forventede mødre kan være veldig trist. En av dem er tromboembolisme av lungearterien. Denne tilstanden kan være dødelig. Under den er den lille gren av arterien tilstoppet av en trombose.

En annen komplikasjon av trombose er et infarkt i lungen, som et resultat av hvilken en del av åndedrettsorganet dør på grunn av tilstopping av blodpropp av en liten gren av arterien.

Også trombose er hovedårsaken til kronisk venøs insuffisiens. Som et resultat utvikler det svakhet i venene på underekstremitetene, noe som fører til brudd på blodtilførselen til beina og konstant hevelse i nedre ekstremiteter.

behandling

Hva kan du gjøre

Start trombose, hvis kliniske manifestasjoner av sykdommen er funnet, i intet tilfelle umulig. Den fremtidige mamma skal nødvendigvis kontakte legen og gi alle nødvendige typer inspeksjoner. I intet tilfelle kan du behandle trombose alene. Vanligvis utføres terapi på et sykehus. Den gravid kvinne skal følge sengestøtten, gi elastisk kompresjon av føttene og nesten hele tiden holde lemmer i forhøyet stilling.

Hva legen gjør

Behandling av trombose utføres i samsvar med utnevnelse av lege. Terapien varer ca 10-14 dager, men den kan vare lenger, avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og effektiviteten av behandlingen. I løpet av behandlingen foreskrives gravide kvinner fra flere hepariner, samt medisiner som forbedrer blodmikrocirkulasjonen. I tillegg kan antibiotika foreskrives for henne. Antikoagulanter under graviditet er ikke tatt, da de kan skade fosteret.

Hvis en fremtidig mor har en flytende trombus, plasseres et såkalt cava filter i den nedre vena cava. I tillegg kan det vises andre typer kirurgiske inngrep som forhindrer migrering av blodproppen i lungene.

Hvis en gravid kvinne har en flotasjonstromb i hovedvenen, bør hun konsultere en kirurg for å løse problemet ved å installere et cava filter.

Effektiviteten av behandlingen bestemmes av Doppler, som viser graden av utvinning av blodstrøm gjennom blodkarene.

forebygging

For å forebygge trombose hos gravide bør følge flere regler:

 • Bruk spesiell kompresjonsundertøy: Strømpebukser og knehøyder;
 • treningsøvelser designet for ventende mødre som forbedrer muskeltonen og blodsirkulasjonen;
 • Påfør elastiske bandasjer, på grunn av hvilke blodstrømmen i nedre lemmer ikke forstyrres;
 • bruk antikoagulantia før graviditet
 • besøk regelmessig en fødselslege-gynekolog for å forhindre mulige patologier i løpet av svangerskapet.

Gravide kvinner bør besøke lege:

 • i første trimester: 1 gang per måned;
 • i andre trimester: 1 gang i 14 dager;
 • i tredje trimester: en gang i uken.

Og selvfølgelig, i løpet av graviditetsplanleggingen, er det nødvendig å gjennomgå alle nødvendige typer undersøkelser for å utelukke muligheten for forekomst av ulike sykdommer direkte i barnebarnsperioden.

Fare for trombose under graviditet

Tromboflebitt forekommer hos gravide som følge av utviklingen av åreknuter. Vene sykdom - åreknuter er svært vanlig. De lider rundt 70 prosent av hele befolkningen. I løpet av de siste årene har sykdommen vokst seg veldig ung. De er syke mennesker, selv under 30 år. De har tegn på venøs insuffisiens eller innledende symptomer på åreknuter. Under graviditeten møter kvinnens kropp ekstra stress. I de første månedene er det spesielle fysiologiske prosesser i kroppen. På blodkarens vegger påvirker disse prosessene negativt, i stedet for positivt. Øker intra-abdominaltrykk, blodet blir tykkere, beinene på beina og små bekkenet lider. Spesielt farlig er dyp venetrombose. Denne sykdommen kan til enhver tid føre til døden. Hvis ileum-lårbenet og benene på benet påvirkes av trombose, kan venene på venene og bekkenet senere bli påvirket. På grunn av koagulering av blod i fartøyets lumen og dannelse av en trombus, oppstår dets fiksering til veins veggen. I de første 3-4 dagene er fiksering svak. Dette kan føre til brudd på blodproppen. Noen få dager etter dannelsen av trombuset observeres de inflammatoriske prosessene i fartøyets intima, noe som påvirker fiksering av trombus.

Årsaker til tromboflebitt

Gravide kvinner, hvis de har utviklet åreknuter, må du ta alle tiltak for å stoppe sykdommen, for å stabilisere den.

Utseendet til tromboflebitt bør unngås. Men hvis det skjer, bør behandlingen gjøres umiddelbart. Naturligvis er en vanlig person lettere å behandle, men en gravid kvinne bør tenke på frukten, for ikke å skade ham med medisiner. Mange medisiner som kan behandle en sykdom, kan overvinne placenta barrieren. Derfor utvikler en lege for en kvinne i situasjonen et individuelt behandlingsprogram. Kirurg-phlebologist tar hensyn til pasientens tilstand, hvor mye hun har utviklet sykdommen og tar alle mulige tiltak for å eliminere sykdommen.

Risikofaktorer som kan forverre sykdommen

Under utvikling og forverring av tromboflebitt, føles den gravid kvinne uvel. Hun kan godt stige til en temperatur på 38 grader. Tetninger finnes i regionen av nedre ekstremiteter. Bena er hovne og pulsene øker. Forverrelser av sykdommen er spesielt sannsynlig hos kvinner som har hatt smittsomme sykdommer. Dette er hvis infeksjonen slo innsiden av karene, forårsaket betennelse. Stor overflødig vekt spiller heller ikke i hendene på en kvinne på plass. En høy grad av koagulasjon er også en dårlig faktor som kan forverre sykdommen.

Arbeid, når du må sitte eller stå lenge og samtidig bli nummen, refererer til risikofaktoren.

Gjør stillesittende livsstil, tilstedeværelse av kardiovaskulære sykdommer, forskjellige komplikasjoner som oppstår under graviditet, tvinges hormonelle legemidler - alle risikofaktorer som kan føre til en forverring av tromboflebitt i kvinner i den tilstand. Det skjer at en farlig sykdom oppstår etter fødsel. Dette er hvis kvinnen, da hun var i stillingen, utviklet åreknuter. Andre årsaker til sykdommen kan være:

 • mottak av oral kombinert prevensjonsmidler;
 • ulike smittsomme sykdommer;
 • anemi, gestose under barnebære;
 • inntak av glukokortikoider;
 • immobilisering, sengen hviler;
 • fenomener av hyperkoagulasjon assosiert med forstyrrelser i blodkoagulasjonssystemet;
 • brudd på fettmetabolismen i kroppen.

Hvilke metoder for behandling av trombose kan brukes på gravide?

Gravid er vist ikke bare medisinering, men også en kirurgisk metode for behandling av tromboflebitt. Legen prøver å bruke konservativ behandling når det er mulig, men hvis det ikke hjelper, vil ingenting forbli, hvordan man foreskriver operasjonen. Under konservativ behandling følger en kvinne aktivt anbefalinger fra en lege. Hun beveger alltid tærne med fingrene når hun sitter, står. Hvis hun ligger, er hennes ben på puten for å sikre utstrømningen av blod. Komprimerings strikkevarer - det er det som hjelper folk. Takket være at han har på seg smerten, går de ikke ut, skottene vil ikke stoppe sykdomsprogresjonen. Visse salver og komprimerer kan også brukes. De stabiliserer sykdommen. For å hindre at tromboflebitt utvikler seg, skjer det at en kvinne i stillingen foreskrives et injeksjonsforløp. Elektroforese er også indikert. Antimikrobielle preparater av en gravid kvinne kan bare foreskrives ved trofasår.

Fødsel og den negative effekten av tromboflebitt på dem

Trombose under graviditet kan få betydelig innvirkning på fødsel. Hvis behandling av sykdommen ikke medførte positive konsekvenser, kan legen forby kvinnen å føde alene. Ved vellykket behandling av trombose vil den gravide kvinnen bli kvitt fosteret naturlig.

En kvinne kan bruke tradisjonell medisin til å behandle åreknuter og trombose. Men det er ikke verdt å gjøre det ukontrollert. Det er bedre å konsultere en lege om bruken av denne eller den aktuelle løsningen.

Dette er en forferdelig trombose, hva det er

Trombose hos gravide er ikke uvanlig. På grunn av denne sykdommen blir normal vaskulær aktivitet forstyrret. Clots vises i lumen i venene. Trombi vises i dype vener, så vel som overfladisk. I hemorroider forekommer de også. I dette tilfellet har den gravide kvinnen hemorroider. Denne sykdommen skal behandles umiddelbart, som trombose i ekstremiteter og ikke løpe. Hvis dyp vener påvirkes av trombose, blir den nedre hulbeinet presset. Dette fører til en økning i størrelsen. Hydrodynamisk trykk øker i venesystemet. Utløpet av blod gjennom karene er redusert. Livmor øker hos gravide kvinner Dette er også en årsak til venøs utstrømning. Orgelet utøver trykk på veggene på fartøyene. En trombose dannet i vena cava fører til en blodstrømforstyrrelse. Vevet i kroppen slutter å motta mat. Dette fører til at de blir bortkastet.

Unge gir fødsel lettere

Jo yngre kvinnen, desto lettere er det for henne å føde. Hvis det rettferdige kjønn er mer enn tretti, så den ideelle helsetilstanden, er det lite sannsynlig at hun kan skryte. I denne alderen kan det allerede være problemer med blodårene, og andre risikofaktorer for trombose kan også oppdages. Forresten, arvelighet kan også tilskrives slike faktorer. Kvinner som har født mange ganger er også i fare. En annen mulighet for sykdommen er om fosteret er veldig stort. Kvinner som har risiko for å utvikle trombose, trenger ikke bare å bli vist hos legen, men også å bli undersøkt en gang hver tredje måned. Ultralyd av venene vil bidra til å få et klart bilde. Det er også nødvendig å ta tester, som det vil være mulig å kontrollere blodkoagulasjon. Hvis sykdommen allerede er i ferd med å utvikle seg, vil en komprimerings strikkevarer, kosthold, treningsterapi hjelpe.

Graviditet med trombose er ikke lett. Men for å få et barn og gi verden et nytt liv, er kvinner klare til å overvinne nesten alle vanskeligheter. Naturen har tildelt det rette kjønn for dette. Trenger bare å nøye, men ikke nedvurdere deres helse, straks oppsøke lege hvis nødvendig og ansvarlig gjennomføre alle sine anbefalinger.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Les Mer Om Fartøyene