Hvordan bli kvitt kolesterolplakk i halspulsåren?

Fra hele blodsirkulasjonen av hjernen avhenger funksjonaliteten til alle andre menneskelige organer. Forringelsen av blodtilførselen av vitale organer truer helsen og livet til en person.

Kolesterolplakk er et produkt av nedsatt lipidmetabolisme. De er dannet av kalsiumsalter, bindevev og lavt tetthetskolesterol. Avsetningen av kolesterolplakk oppstår ikke umiddelbart, denne prosessen tar år. Å bli kvitt dem er heller ikke så lett.

Årsaker til blokkering av blodårer

Kolesterol innskudd kan unngås. Folk uten kroniske sykdommer bør føre en sunn livsstil uten dårlige vaner. Som regel vises plakk av kolesterol i karoten arterier i tilfelle når andre store kar berøres.

Dannelsen av kolesterolavsetninger forekommer asymptomatisk, dette er sykdomens lumskhet. Det er kategorier av mennesker som trenger å være mer oppmerksomme på helse på grunn av økt risiko for å utvikle aterosklerose. Vurder følgende risikofaktorer:

 1. Age. Aterosklerose av karene er vanligere hos mennesker etter 50 år. Aldersendringer, spenninger akkumulert over årene av livet, røyking, kroniske brudd på indre organer påvirker arteriene negativt. Fartøyene mister til slutt elasticitet, veggene blir sprø og utsatt for atherosklerose.
 2. Genetisk predisposisjon. Sannsynligheten for dannelsen av kolesterolplakk er mye høyere dersom de eldre slektninger har hjertesykdommer, problemer med karene.
 3. Fedme. Overvekt forhindrer kroppen i å fungere normalt, overflødig fett har en skadelig effekt på karene som må jobbe for slitasje.
 4. Krenkelse av lipidmetabolismen. Hvis en person har forhøyede nivåer av triglyserider, kolesterol med lav tetthet i blodet, er det trolig at kolesterolplakkene blir avsatt. Slike indikatorer finnes hos pasienter med diabetes mellitus.
 5. Hypertensjon. Regelmessige blodtrykkssprang går sterkt ut av blodkar, inkludert carotisarterier.
 6. En stillesittende livsstil. Hypodinami er farlig ved metabolske forstyrrelser, fordi det oppstår en metabolsk forstyrrelse som følge av mangel på aktivitet.
 7. Røyking og alkohol. Det har allerede blitt mye sagt om farene ved bestanddelene av sigaretter. Det er fortsatt å legge til, røyking ikke nyter blodkarene, det drømmer sakte dem sakte. Misbruk av alkohol har en skadelig effekt på leveren, som i sin tur ikke kan takle funksjonen til å rense blodet.

I tillegg til en funksjonsfeil i metabolismen er det nødvendig med mikrotraumas for avsetning av kolesterolplakk på karene. Formannelse av plakk oppstår som regel på steder hvor karotisarterier er skadet: koaguleringer av fibrøst vev, kalsium og kolesterol med lav densitet settes der.

En stor rolle i avsetning av kolesterolplakk blir spilt av daglig ernæring. Forurensning av fartøyene blir lettere av overflod i menyen med stekt, fett, salt mat, hurtigmatvarer.

Klassifisering og diagnose av aterosklerose av karoten arterier

Kliniske tegn ved okklusjon av karoten arterier er avhengig av en type aterosklerose som skjer av følgende typer:

 • Nestenoziruyuschy. På dette stadiet smelter ikke mer enn halvparten av fartøyets areal. Hvis sykdommen er diagnostisert på dette stadiet, kan inhibering av avsetning av kolesterolplakk oppnås ved hjelp av ernæring og medisiner.

Stenoserende aterosklerose. Vaskulær overvekst med fettavsetninger fører til utvikling av nevrologiske problemer. Progresjon av sykdommen gir følgende symptomer:

 • hodepine;
 • endringer i tale, ukjent uttale;
 • minneverdigelse;
 • rask tretthet, tretthet, selv ved minimal belastning, på grunn av mangel på oksygen;
 • asymmetri av ansiktsmuskulaturene, som, som karoten arterier blir tilstoppet, blir merkbar.
 • Multifokal form. På dette stadiet av sykdommen, dekker kolesterolplakk på veggene av halspulsåren nesten helt lumen. Hemodynamikk er forstyrret så mye at selv kirurgisk inngrep ikke gir et positivt resultat.
 • Ved sykdomsutbrudd gjennomgår pasienter med aterosklerose av karoten arterien periodisk iskemisk transistorangrep. Angrepet varer fra flere minutter til en time. Under angrepet opplever pasienten prikkende følelse i arm eller ben, oftest på den ene siden. Iskemisk angrep er ledsaget av en reduksjon i synet av ett øye, tap av kontroll av ansiktsmuskler, tale blir vag.

  Hvis plaques av kolesterol har dekket mer enn halvparten av fartøyets lumen, kan transistorangrep vare opptil 24 timer.

  For å analysere graden av innsnevring av karoten arterier, blir følgende diagnostiske metoder brukt:

  Nylig leste jeg en artikkel som beskriver den naturlige sirupen Choledol for å redusere kolesterol og normalisere det kardiovaskulære systemet. Med denne sirupen kan du raskt redusere kolesterol, gjenopprette blodkar, eliminere aterosklerose, forbedre kardiovaskulærsystemet, rengjør blod og lymf hjemme.

  Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men bestemte meg for å sjekke og bestilte en pakke. Jeg la merke til endringene i en uke: Jeg sluttet å bekymre hjertet mitt, jeg begynte å føle meg bedre, det var styrke og energi. Analyser viste en nedgang i kolesterol opp til normen. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

  • audisjon (auscultation) av karoten arterier - obligatorisk undersøkelse for å oppdage hvirvelstrømmer, noe som indikerer en innsnevring av fartøyet;
  • ultralyddiagnose av blodkar (metoden er informativ for ikke-stenoserende aterosklerose, bestemmer lokalisering av kolesterolplakk i arterien);
  • angiografi (en røntgenkontrastmiddel injiseres i halspulsåren for å diagnostisere mengden av forekomster og lokalisere dem).

  Ved den første undersøkelsen med mistanke om carotid aterosklerose blir pasienten veid, blodtrykksnivået målt og kroppsmasseindeksen bestemt.

  Metoder for terapi

  Det kritiske nivået av kolesterol i blodet kan endres ved å endre livsstilen og ta bestemte stoffer. Først og fremst må pasienten normalisere blodsukkernivået og kolesterolnivåene, om nødvendig, gå ned i vekt.

  Pasienter med fedme er foreskrevet en diett og økt fysisk anstrengelse. Etter å ha gått ned i vekt, reduseres belastningen på hjertet, blodkarene, blodsammensetningen forbedres, og mengden kolesterol med lav tetthet reduseres.

  Konservativ behandling kan omfatte å ta medisiner:

  1. For å redusere blodtrykket, foreskrives pasienter antihypertensive stoffer (kalsiumantagonister, betablokkere, ACE-hemmere).
  2. For å styrke skipveggen, brukes Ascorutin, Riboxin, Pyracetam.
  3. For å redusere sannsynligheten for dannelsen av blodpropp (trombi), brukes antikoagulanter (Aspirin Cardio, Tyrofiban, Clopidogrel, Acetylsalicylsyre).
  4. Med ikke-stenoserende aterosklerose er det tilrådelig å foreskrive statiner (legemidler som forbedrer fettmetabolismen, senker nivået av kolesterol): Levostatin, Atorvastatin, Cardiostatin.

  Hvis kolesterolplakkene i halspulsåren hindrer full drift av fartøyene, drar legene til kirurgiske behandlingsmetoder. Det er flere typer operasjoner på halspulsåren:

  1. Carotid endarterektomi. Det regnes som et klassisk alternativ for å fjerne små innskudd. Foreløpig injiseres pasienten med heparin. Operasjonen utføres under generell anestesi, pasienten får et lite snitt og plakken utvinnes. Nettstedet er vasket med saltoppløsning for å fjerne de resterende mikropartikler av kolesterol innskudd, ellers kan de danne en trombose i hjernens kar.

  Angioplastikk. En relativt ny behandlingsmetode brukes ved kontraindikasjoner til karotid endarterektomi. Vanligvis utføres det av eldre mennesker med kroniske sykdommer, i nærvær av en plakett i et smalt eller utilgjengelig sted.

  Etter å ha studert metodene til Renat Achkurin på restaurering av fartøy og deres rensing fra kolesterol, samt forebygging av INFARCTS og INSULTS - bestemte vi oss for å tilby det til din oppmerksomhet.

  En miniatyrballong settes inn i halspulsåren, som er festet på enden av kateteret. På innsnevringsstedet blir arterien utvidet av luftstrømmen fra ballongen. På den ødelagte plakkens sted er det montert en metallramme (stent) som vil beskytte veggene mot skader og dannelse av kolesterolformasjoner på dem.

  Etter uttak fra sykehuset må pasienten følge en diett, ta stabiliserende medisiner, og unngå plutselige bevegelser. For å unngå postoperative komplikasjoner i rehabiliteringsperioden, er det nødvendig å overholde alle forskriftene fra legen.

  Generelle anbefalinger for pasienter

  For å ignorere behandling ved alvorlige lesjoner ved plakk av fartøy er det umulig i ingen tilfelle. En person med aterosklerose må se på livet for livet, ellers vil sykdommen komme tilbake igjen. Selv kirurgisk fjerning av kolesterol innskudd gir ikke 100% garanti mot tilbakefall.

  Uaktsom holdning til fartøyene truer med følgende komplikasjoner:

  • oksygen sult av hjernen, som oppstår som et resultat av utilstrekkelig funksjon av karoten arterien;
  • løsningen av kolesterolplakk eller et stykke av det kan stoppe blodstrømmen i de smale karene i hjernen, som umiddelbart provoserer hjerneblødning;
  • innsnevring av lumen av karoten arterier reflekteres i tilstanden til de resterende karene i hjertet, hjernen, cerebrale arterier.

  For kontroll av kolesterol i blodet, er det nødvendig å fullstendig revidere dietten, spesielt etter operasjonen på halspulsåren. I den vanlige menyen bør du utelukke eller begrense forbruket av følgende produkter så mye som mulig:

  • fett svinekjøtt, biff, anda;
  • smør, margarin, svinekjøtt fett;
  • majones;
  • Røkt produkter, pølser, pølser, pølser;
  • crisps, crunches;
  • kaker, kaker, boller;
  • hurtigmat.

  Det anbefales at du foretrekker stews eller kokte retter, produkter tilberedt i ovnen eller dampet. For å forbedre tonen i karoten arterier, bør kaloriteten til den daglige menyen ikke overstige 2500 kalorier. I kostholdet bør seire:

  • melkeprodukter og surmjölkprodukter;
  • retter fra kalkun kjøtt, magert biff eller svinekjøtt, kyllingfilet, kaninkjøtt; En gang i uken er det ønskelig å lage mat fra biff leveren - det inneholder vitaminer fra gruppe B, som styrker veggen av blodkar;
  • havfisk, bakt på grillen eller i ovnen;
  • egg (ikke mer enn 1 per dag);
  • bakervarer av fullkornsmel eller med kli, hele hvetebrød;
  • Makaroni produksjon av hvete av faste sorter;
  • alle typer korn: havre, bokhvete, bygg, hirse, perlebyg, bulgur, couscous;
  • grønnsaker i rå, kokt eller stuvet;
  • greener: persille, dill, grønn løk, koriander, basilikum, mynte;
  • sesongmessige bær og frukt.

  Av fettene anses olivenolje av den første pressingen å være den mest nyttige for karene. For å forhindre atherosklerose av karoten arterier, er det nødvendig å observere et vann regime: ikke mindre enn 1,5 liter væske per dag, slik at blodet ikke er viskøst.

  Fysisk anstrengelse kreves: minst 30 minutter per dag i henhold til legenes indikasjoner. Du kan erstatte øvelser med å gå i frisk luft.

  Et balansert kosthold og avslag på røyking vil bidra til å opprettholde elastisiteten og tonen til halshinnene, og ikke tillate avsetning av kolesterolplakk. Det er faktorer i utviklingen av aterosklerose av karoten arterier, som en person ikke kan påvirke. For eksempel, på alder eller arvelighet. Men man kan lede en sunn livsstil i alle aldre, det viktigste er å ønske og strebe etter det.

  Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

  Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

  Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

  Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

  Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

  • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
  • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

  Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

  Medisinsk terapi består i anvendelse av:

  • spasmolytika;
  • antiplatemidler;
  • antikoagulantia.

  Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

  Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

  • carotid endarterektomi;
  • eversion endarterektomi;
  • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

  Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

  Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

  Hovedindikasjonene for operasjonen:

  1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
  2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
  3. Progressivt slag.
  4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

  Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

  Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

  • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
  • hjertesvikt;
  • hevelse;
  • omfattende slag
  • ustabil angina;
  • hypertensiv sykdom;
  • Alzheimers sykdom.

  undersøkelsen

  Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

  I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

  En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

  • tidligere endarterektomi
  • kirurgisk inngrep i nakken;
  • ha en kort hals
  • strålebehandling i nakken.

  Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

  drift

  Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

  Fordeler med generell anestesi:

  • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
  • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
  • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

  Carotid endarterektomi

  1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
  2. Arterien er tildelt
  3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
  4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
  5. Plakk er fjernet.
  6. Plastet blir patched.
  7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

  Eversion endarterektomi

  Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

  Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

  Postoperativ periode

  Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

  I fremtiden overvåker sykepleiere:

  • nevrologisk status;
  • trykk;
  • Sårets tilstand på nakken.

  Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

  Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

  komplikasjoner

  Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

  1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
  2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
  3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
  4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
  5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
  • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
  • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
  • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
  1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

  Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

  • diabetes mellitus;
  • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
  • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
  • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

  rehabilitering

  Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

  1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
  2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
  3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
  4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
  5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
  6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
  7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

  Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

  • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
  • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
  • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
  • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
  • hevelse i nakken;
  • brudd på tale, koordinering;
  • økt svette.

  Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

  forebygging

  Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

  Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

  • observere en diett
  • å ta medisiner
  • å kontrollere vekten.

  Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

  Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

  For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

  Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

  De viktigste måtene å styrke fartøyene:

  • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
  • ta hensyn til fysisk aktivitet;
  • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
  • kontroller din følelsesmessige tilstand.

  Carotid endarterektomi (fjerning av plaques fra karoten arterier)

  Carotid endarterektomi (fjerning av plaques fra karoten arterier)

  Carotid endarterektomi er en kirurgisk operasjon som brukes til å redusere risikoen for hjerneslag ved å eliminere stenose (innsnevring) i den felles eller indre halspulsåren. Endarterektomi er fjerning av en aterosklerotisk plakk i halspulsåren.

  Når ateroskleroseplakker i halspulsårene vokser som regel ved gaffelen hvor den vanlige halspulsåren deler seg i den indre og ytre halspulsåren. Plakk kan gradvis begrense lumen av arterien, denne tilstanden kalles stenose.

  Et brudd på plakk kan føre til dannelse av blodpropp i arterien. En del av den dannede trombus kan komme av og bevege seg gjennom den indre halspulsåren til hjernen, hvor den blokkerer blodsirkulasjonen, og kan føre til død av hjernevev - iskemisk slag.

  Noen ganger forårsaker stenose av karoten arterien midlertidige symptomer på cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, som kalles forbigående iskemisk angrep (TIA). TIA er et tegn på høy risiko for å utvikle et komplett iskemisk slag og krever aktiv oppmerksomhet hos karsykirgen.

  Selv om atherosklerotisk plakk ikke forårsaker symptomer, er pasienten med stenose i en sone med høy risiko for å utvikle iskemisk slag. Basert på resultatene av studiene ble det bestemt at innsnevringen av karoten arterien med 70% eller mer er en truende tilstand av slagutvikling og krever korreksjon.

  Fordeler med karoten endarterektomi i Innovative Vascular Center

  Vaskulære kirurger i vårt sentrum har en stor vellykket opplevelse av operasjoner på karoten arterier under lokalbedøvelse. I vår klinikk brukes denne anestesjonsmetoden, siden bevart bevissthet er nøkkelen til suksessen til en sikker operasjon på halspulsårene.

  På grunnlag av forsøk med midlertidig fastspenning av halspulsåren i pasientens bevisste opredeleyaem trenger vi å bruke et midlertidig intraluminal shunt under endarterectomi.

  I vår klinikk undersøkes karotisarterier hele tiden, da noen ganger kan aterosklerotiske plakkere ligge på flere nivåer, og eliminering av bare en av dem kan provosere trombose av karoten arterien. Av samme grunn bruker vi noen ganger hybridintervensjon - fjerning av aterosklerotisk plakk fra carotid bifurcation (karotid endarterektomi) og angioplastikk med stenting av intracerebralarterien.

  Forberedelse for karoten endarterektomi

  Diagnose av karoten arterier:

  • Sonografi av karoten og vertebrale arterier - lar deg nøyaktig avgjøre graden av innsnevring og arten av aterosklerotisk plakk, hastigheten på blodstrømmen gjennom arterien.
  • MSCT angiografi av hovedkaretene i hodet - lar deg tydelig vurdere strukturen av nålens og hjernens arterier, gir en god vurdering av intracerebrale arterielle lesjoner.

  Diagnose av kardiovaskulærsystemet:

  • Ekkokardiografi (ECHO) er en ultralydsundersøkelse av hjertet. Det gjør det mulig å evaluere hjertefunksjonen og tilstedeværelsen av blodpropp i hulrommene
  • EKG-studie av hjertens elektriske aktivitet
  • Radiografi av lungene - lar deg vurdere lungene, størrelsen på hjertet.

  Generell diagnostikk:

  • Generell analyse av blod og urin.
  • Biokjemisk blodprøve (urea, kreatinin, total protein, elektrolytter).
  • Blodtest for RW, HIV og hepatitt.
  • Esophagogastroscopy (EGDS) er en endoskopisk undersøkelse av magen for å utelukke forekomst av sår.

  Anestesi i operasjonen for å fjerne plakk fra halspulsåren

  I en preoperativ pasient er et urinkateter installert, et intravenøst ​​kateter, et manometer koblet til å overvåke EKG under operasjonen.

  I vår klinikk bruker vi ofte lokalbedøvelse med en svak løsning av lidokain, men med den obligatoriske kontrollen av en anestesiolog. Lokalbedøvelse har enorme fordeler over anestesi når det gjelder å forhindre hjernekomplikasjoner. Lokalbedøvelse gir en god bedøvelse i løpet av operasjonen.

  Pasienten i bevissthet er den beste nevrologiske monitoren. For sikkerheten til karoten endarterektomi, er det nødvendig å forstå hvordan hjernen reagerer på den midlertidige koagulasjonen av halspulsåren. For dette bruker vi lokalbedøvelse. Etter å ha isolert halspulsåren knuser vi det midlertidig, men vi holder kontakten med pasienten, og vi gir ham en rekke oppgaver. Hvis pasienten forstår og gjør oppgavene godt, utfører vi operasjonen uten å bruke en midlertidig shunt. Hvis vi merker at pasienten begynner å "flyte bort", bruker vi et spesielt rør for å utføre operasjonen under en midlertidig shunt. På denne røret går blodstrømmen under klemmen.

  Hvordan utføres kirurgi?

  Etter anestesi er det laget en 5-10 cm snitt langs den indre kanten av sternocleidomastoid muskelen. Interne, generelle og eksterne karoten arterier er allokert fra omkringliggende vev og stiger på holderen.

  En prøve er laget med en midlertidig klemming av lumen i 3 minutter. Pasienten blir bedt om å telle til 100, riste hånden, flytte foten. Hvis det ikke observeres tegn på sirkulasjonssvikt i hjernen, fortsetter operasjonen. I motsatt tilfelle blir arterien dissekert og en spesiell midlertidig shunt settes inn i lumen.

  Etter disseksjon av arterien fjernes aterosklerotisk plakk. Metoden for fjerning kan være forskjellig. I lengdesnittet exfolierer den atherosklerotiske plakk fra ytre veggen av arterien. I tilfelle av en eversionsteknikk skjærer den indre halspulsåren seg over, hvoretter det viser seg, og den harde plakk avviker fra arterien og brytes bort. Etter fjerning av aterosklerotisk plakk, er arteriemasker. I dette tilfellet, etter en langsgående disseksjon, er det nødvendig å sy en spesiell lapp i snittet, og med en eversjonsteknikk er det ikke nødvendig med en patch.

  Etter lanseringen av den rekonstruerte arterien, er ultralyd overvåking av blodstrømmen nødvendig. Etter dette lukkes såret på nakken av suturene etter fjerning av all mulig blødning. Huden er lukket med en resorberbar sutur, som ikke må fjernes. I tillegg, for å kontrollere blødning, installeres et dreneringsrør med en pære, som fjernes neste dag.

  Mulige komplikasjoner

  Carotid endarterektomi i vår klinikk er en sikker intervensjon. Alvorlige komplikasjoner i den postoperative perioden, oppdaget vi bare hos 0,5% av pasientene. Etter operasjonen for å fjerne plakk fra halspulsårene, kan følgende komplikasjoner forekomme:

  • Stroke under eller etter kirurgi - utvikler seg av ulike årsaker. Oftest kan det være en trombose av en rekonstruert arterie eller emboli (overføring av et stykke plakk) i cerebrale arterier. Pasienten bør overvåkes nøye i den tidlige postoperative perioden for å legge merke til nevrologiske problemer så tidlig som mulig og ta tiltak. Hyppigheten av disse komplikasjonene i klinikken vår var 0,5%.
  • Blødning fra operasjonsområdet er potensielt livstruende, da hematomet kan presse luftrøret og forårsake kvelning. Installasjon av drenering gjør at du mistenker denne komplikasjonen i tide og tar tiltak.
  • Skader på den sublinguelle eller tilbakevendende nerve er en konsekvens av den slurvete operasjonsteknikken. Klinisk manifestert av tap av stemme eller avvisning av tungen og problemer med å spise og snakke. I vår praksis skjedde ikke.

  Prognosen i den postoperative perioden

  Etter vellykket carotid endarterektomi, reduseres risikoen for hjerneslag med 5-7 ganger. Det er fortsatt tilfredsstillende hos pasientene i halsen i løpet av de fleste pasienter i mange år. Men hos noen pasienter kan det oppstå re-sammentrekning i operasjonsområdet - restenose. For en rettidig diagnose av restenose undersøker vi våre pasienter for ultralydsundersøkelse hvert år, og ved å oppdage restenose, utpeker vi MSCT av narkotika i nakken og hodet.

  Påvisning av restenose av den indre halspulsåren gjør at kirurgen foreslår re-intervensjon. Oftest for korrigering av en slik patologi bruker vi endovaskulær intervensjon uten innsnitt - ballongangioplastikk og stenting. Effekten av slik behandling fortsetter i lang tid.

  Tidsbombe - kolesterolplakk i halspulsåren

  Dannelsen av aterosklerotiske plakk i karoten arterier fører til sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen. Manifestasjoner er fraværende i begynnelsen, da er det karsirkulatorisk encefalopati, forbigående angrep eller akutt iskemi (slag). For deteksjon bruk ultralyd, MR, CT. For fjerning er kirurgi brukt, og utviklingen av vaskulære sykdommer kan reduseres ved medisiner og fytopreparasjoner (med et mildt symptomatisk kurs).

  Les i denne artikkelen

  Årsakene til plakkdannelse i halspulsåren

  De vanligste årsakene til arterielle forandringer i aterosklerose er:

  • aldersrelatert reduksjon i elastisiteten til arteriene;
  • arvelig predisposition;
  • røyking,
  • økt blodtrykk;
  • underernæring med overvekt av fett, stekt, salt og krydret mat, overeating, mangel på friske grønnsaker og frukt, umettede vegetabilske fettstoffer, fisk;
  Hvordan dannes aterosklerotisk plakk
  • fedme;
  • mangel på mosjon,
  • menopause;
  • metabolsk syndrom;
  • diabetes mellitus;
  • rus;
  • avhengighet av alkoholholdige drikkevarer;
  • kroniske infeksjoner;
  • hyppig stressende overbelastning.

  Og her mer om atherosklerotiske plakk.

  Mekanismen for utvikling

  Den viktigste faktoren i dannelsen av plakk er nedsatt fettmetabolismen. Manglende metabolisme fører til impregnering med lipidkomplekser med lav tetthet av det indre laget av karoten arterier. For det første er det kolesterolfarge, da det gradvis tykner, fibre av bindevev sprer seg inn i det, blir kalsiumsalter deponert.

  Etter hvert som veksten øker, blokkerer plakkens bevegelse av blod, og når delene skilles fra det, dannes embolier. De beveger seg rundt hjernens fartøy, og får dem til å tette.

  Formasjon av en kolesterisk flekk

  Kronisk underernæring av vev forstyrrer gradvis funksjonen av hjerneceller, som manifesterer seg i form av karsirkulatorisk encefalopati. Dens symptomer avhenger av plakkens størrelse, vekstraten og mulighetene for å omgå blodstrømmen, som avtar med alderen.

  Akutt iskemi forekommer med trombose. Hvis blodproppen eller en del av plaketten blokkerer blokkert arterien, og det er sikkerhetsbeholdere, utvikler transiente (forbigående) mangel på cerebral sirkulasjon. Fullstendig blokkering provoserer iskemisk slag.

  Symptomer på atherosklerose

  Etter en lang asymptomatisk periode utvikles de kliniske manifestasjonene av cerebral iskemi vanligvis jevnt. De første symptomene oppstår når carotidpatenen er redusert med mer enn halvparten.

  I første fase kan du finne tegn på asteni:

  • økt tretthet;
  • svimmelhet;
  • konstant svakhet;
  • irritabilitet;
  • apati;
  • søvnighet i dag
  • vanskeligheten med å sovne om natten, hyppig oppvåkning.

  Med økningen i iskemiske forandringer i hjernen opplever pasientene vanskeligheter:

  • konsentrasjon av oppmerksomhet;
  • intellektuell aktivitet;
  • rask beslutningsprosess;
  • huske og reprodusere informasjon;
  • analyse av hendelser og utarbeidelse av planer.
  Kolesterolplakk i hodens kar (mikroinsult i hjernen)

  Fremgang av cerebral aterosklerose er manifestert:

  • sløv hodepine;
  • følelse av tyngde eller støy i hodet;
  • humørsvingninger;
  • depressive reaksjoner;
  • shaky walking;
  • angst, tearfulness;
  • redusert uttale av ord;
  • skjelving av lemmer og hode;
  • nedsatt syn og hørsel.

  Slike pasienter krever konstant hjelp fra fremmede.

  Diagnostiske metoder

  I studiet av nevrologisk status kan avsløre et brudd av øyebevegelser, elev asymmetri, reduksjon eller økning av senereflekser, risting utstrakte hender, manglende evne til å utføre tester på koordinering av bevegelsene.

  Instrument og laboratoriemetoder for undersøkelse avslører:

  • oftalmoskopi - atherosklerotisk retinopati;
  • Ultralyd med dupleksskanning, CT og MR - Tilstedeværelsen av en plakett, graden av brudd på blodbevegelsen i halspulsåren;
  • EEG - reduksjon i hjernens funksjonelle aktivitet;
  • biokjemisk blodprøve - dyslipidemi, økt kolesterol og triglyserider, glukose (med diabetes), økt tendens til trombose.

  medisinering

  Helt å bli kvitt aterosklerose er umulig ved noen av de kjente metodene. Alle behandlingsmetoder er rettet mot å forhindre prosessens utvikling og utvikling av komplikasjoner.

  For det første er det nødvendig å endre livsstilen - for å utelukke røyking, alkohol, fett kjøtt, biprodukter, hermetikk, hurtigmat, konditori og søtsaker. Grunnlaget for dietten bør være friske og kokte grønnsaker, frukt, frokostblandinger, fisk.

  Hver dag må du gi minst 30 minutters fysisk aktivitet (gå, terapeutisk gymnastikk, svømming, dans, lett løp). Når fedme er en nødvendig betingelse for å forhindre sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, er normalisering av vekt.

  Medisineringsterapi omfatter slike grupper av legemidler:

  • hypolipidemisk (Simgal, Lovastatin, Zokor);
  • antihypertensive (Enap, Prenes);
  • antiaggreganter (Tiklid, Cardiomagnolo, Aspirin);
  • vasodilatorer (Agapurin, Cavinton, Nimotop, Sermion);
  • nootropics (fenotropil, glycin, somazina);
  • stimulatorer av metabolske prosesser (Memoplant, Tsitochrom, Actovegin).

  Sletting via operasjon

  Indikasjoner for kirurgisk behandling er:

  • gjentatte angrep av cerebral iskemi;
  • slag;
  • innsnevring av lumen av halspulsåren med mer enn 70%;
  • ustabil plakett.

  Dette kan utføres med fjerning av kolesterol plakk parti av det indre skall (endarterectomi sone) og dannelsen av forbindelsen for å omgå hindringer plass (bypass). I noen tilfeller er ballongekspansjon foreskrevet ved installasjon av et metallramme - en stent- eller karotidarterieprotese.

  Se på videoen på konseptet om å fjerne kolesterolplakk:

  Hvordan fjerne folkemetoder

  Fytoterapi er kun indikert for tidlig manifestasjoner av atherosklerose eller for å forebygge utseendet i hypertensjon, diabetes mellitus, belastet arvelighet, i alderen. For å gjøre dette, bruk urter som hindrer penetrering av fett i det indre skallet til arteriene, forbedre nøytraliseringen av kolesterol med gallsyrer, fremme fjerning av overskytende lipider fra kroppen.

  Sammensetningen av medisinsk te kan omfatte:

  • blomster av rødkløver;
  • blader og frukter av mulberry;
  • hagtorn bær og blomster;
  • spire gress;
  • et blad av en bringebær;
  • bær av chokeberry;
  • blomster av den sudanesiske rosen;
  • skullcap av Baikal gress;
  • astragalus urt;
  • rosehip frukt.

  For rensing av arterielle fartøyer, brukes en samling av like deler av blomstene av immortelle og kamille, urten av Johannesjurt og birkeknoppene. En spiseskje poures i 400 ml kokende vann, plassert i en termos for natten. Infusjon tas i 200 ml om morgenen og kvelden før sengetid med tilsetning av en teskje kalk honning.

  Og her handler det mer om stenosering av aterosklerose.

  Kolesterolplakk i karoten arterier reduserer blodstrømmen til hjernen. Dette manifesteres ved karsirkulatorisk encefalopati eller forbigående iskemisk angrep. Med fullstendig blokkering er det et iskemisk slag. I de tidlige stadiene av aterosklerose fører til uspesifikke symptomer på asteni, med utviklingen av demens kan forekomme.

  For behandling, medisiner brukes, kirurgisk fjerning, med forebyggende formål, gress kan brukes.

  Nyttig video

  Se på videoen om åreforkalkning av karoten arterie:

  Aterosklerose i nakkekarene har alvorlige konsekvenser for pasienten. Det er viktigere å forhindre utvikling av sykdommen. Hva om sykdommen allerede har begynt?

  I vanskelige tilfeller foreskrive statiner for aterosklerose for livet. De spiller en viktig rolle i behandlingen av cerebral fartøy, forebygging av hjerte-og karsykdommer og andre sykdommer. Det er naturlig og medisinsk.

  Etter 65 år forekommer ikke-stenotisk aterosklerose i abdominal aorta og iliac ader hos 1 av 20 personer. Hvilken behandling er akseptabelt i dette tilfellet?

  Carotid endarterektomi utføres som en metode for å forhindre slag. Operasjonen kan utføres på halspulsårene. Det regnes som ganske sparsomt. Gjenoppretting etter en eversion endarterektomi er rask.

  For å hindre gjentakende slag, med økt trykk og andre problemer med arteriene, anbefales det å utføre stenting av hjerneskipene. Ofte forbedrer operasjonen livskvaliteten betydelig.

  Som et resultat av aterosklerose og andre sykdommer, kan stenose av karoten arterien forekomme. Det kan være kritisk og hemodynamisk signifikant, har forskjellige grader. Symptomer vil gi behandlingsmuligheter, inkludert når og når operasjon er nødvendig. Hva er prognosen for livet?

  Det er aterosklerotiske plakk i stort sett hvilket som helst fartøy - i halspulsåren, aorta, halsens kar, abdominal aorta. De kan være heterogene, kalsinert. Årsakene til innskudd er økt kolesterol, arvelighet. Behandling kan utføres av folkemetoder, narkotika, diett. Fjerning utføres og på en operativ måte.

  Aterosklerose av nyrearteriene utvikler seg på grunn av alder, dårlige vaner, overdreven kroppsvekt. I begynnelsen er symptomene gjemt, hvis de manifesteres, utvikler sykdommen seg sterkt. I dette tilfellet er narkotikabehandling eller kirurgi nødvendig.

  På grunn av det høye nivået av glukose, kolesterol, blodtrykk, dårlige vaner utvikle constrictive aterosklerose. Identifisere ehopriznaki GCA, koronar og carotis arteriene i nedre ekstremiteter, cerebral arteriosklerose vanskelig, desto mer vanskelig å kurere det.

  Operasjon for å fjerne kolesterolplakkene i aterosklerose (endarterektomi)

  Endarterektomi er et rekonstruktivt kirurgisk inngrep som tar sikte på å gjenopprette den normale strømmen av blod gjennom et fartøy som er rammet av aterosklerose. Endarterektomi er en operasjon som er utformet for direkte å fjerne fra den berørte arterien en aterosklerotisk plakk som smalker eller lukker fartøyet helt.

  Endotel av arterier hos friske mennesker har en jevn og glatt overflate. Aterosklerotisk prosess påvirker veggene i karene, noe som fører til innsnevring av arterien lumen og forstyrrelse av blodstrømmen. Med fremdriften av atherosklerose på det vaskulære endotelet, blir kolesterol og dets derivater avsatt, kalsium og bindevevsfibre. Dette danner en aterosklerotisk plakk, noe som gjør arterieveggene harde og sprø samtidig. Brudd på lokal eller systemisk blodstrøm fører til utilstrekkelig blodtilførsel til indre organer. Iskemi utvikler seg med de karakteristiske kliniske symptomene på sykdommen.

  Fjerning av plakk fra fartøy utføres ved hjelp av ulike metoder, blant annet er det også minimal invasiv. Praksis viser at endarterektomi er en effektiv, relativt sikker og rimelig metode for kirurgisk inngrep. Operasjonen utføres av kvalifiserte kirurger i spesialiserte klinikker eller kardiologiske sentre.

  Preoperativ forberedelse

  Før endarterektomi utføres, foreskrives pasienter med tromboseprofylakse et kortvarig forløb av antikoagulantia eller antiaggreganter og blir bedt om å slutte å ta NSAIDs.

  En grundig terapeutisk og klinisk undersøkelse av pasientene består i å måle blodtrykk, bestemme lipidprofilen og parametrene til blodkoaguleringssystemet, gjennomføre elektrokardiografi og ekkokardiografi. Pasienter med diabetes undersøker endokrinologen og bestemmer nivået av sukker i blodet umiddelbart før operasjonen. 12 timer før intervensjon, anbefales ikke pasienter å ta mat og vann.

  I preoperativperioden utfører spesialister instrumental undersøkelse av pasienter, som inkluderer en rekke diagnostiske metoder og lar deg finne sted plassen:

  • Ultralyd av fartøy,
  • MRI av hodet,
  • CT angiografi,
  • Digital subtraksjon angiografi.

  Den viktigste indikasjon for CEA er en innsnevring av hulrommet i arterien (i første omgang - carotis (carotis) og hjerne), som ble årsaken til forbigående iskemisk anfall, vaskulær encefalopati, akutt cerebral ischemi, aterosklerotiske lesjoner i de lavere ekstremiteter, lesjoner av indre organer, som oppstår på en bakgrunn av hypoxi.

  Endarterektomi er kontraindisert i personer som lider av hypertensjon, kreft-diabetes mellitus, koronar arteriesykdom, kongestiv hjertesvikt, Alzheimers sykdom.

  Endarterektomi, som enhver kirurgisk inngrep, har risiko. dens oppføre seg i særlig alvorlige tilfeller, når medisinering er ineffektiv. I fremtiden, uten postoperativ omsorg og konservativ behandling, kan endarterektomi føre til dannelse av nye plakk i karene, akutt cerebral iskemi eller forbigående iskemisk angrep.

  Fremdrift av operasjonen

  Metoder for endarterektomi

  Direkte endarterektomi

  En klassisk operasjon for aterosklerose er en direkte endarterektomi. En angiosurgeon klemmer arterien over lesjonen og kutter huden og utskiller fartøyet. I snittet settes en shunt inn som forbinder tilstøtende deler av arterien. Lumen av arterien er åpnet, en spesiell enhet settes inn i snittet og kolesterolplakk er fjernet. I arterien legges en lapp for sin tvungen ekspansjon, og shunten trekkes ut. Etter gjenopprettingen av blodstrømmen suges fartøyet, og dreneringsrørene blir igjen i noen dager i såret. Fjerning av kolesterolplakk utføres ved bruk av kirurgiske instrumenter - et kikkertmikroskop og et operasjonsmikroskop. Varigheten av operasjonen er flere timer og avhenger av alvorlighetsgraden av patologien og pasientens tilstand.

  Eversion endarterektomi

  En annen mindre vanlig metode for endarterektomi er eversjon. Den består i transversal utskjæring av den berørte arterien under plakkens plassering. Muskelmembranen og adventitia eksfolierer fra den berørte intima og blir slått ut. Den modifiserte intima er avskåret, og muskellaget og adventitia blir returnert til deres sted. Såret er sutert, og om nødvendig blir en anastomose påført.

  Carotid endarterektomi (fjerning av plaques fra karoten arterier)

  Søvne arterier bærer blod fra aorta til hjernen. Deres nederlag er et alvorlig problem, som ofte fører til uførhet og død av pasienten. Plakkformer danner ofte trombi, som til slutt bryter vekk og går inn i systemisk sirkulasjon. Nedfallet av hjernekarrene manifesteres av tegn på akutt iskemi. Hvis arterioler og kapillærer er blokkert, utvikler iskemiske angrep eller mikrostroke.

  Før kirurgi barberer menn halsen for å forhindre infeksjon. Etter anestesi blir et snitt gjort, arterien er isolert, endotelet skrapes og etter en fullstendig fjerning av plakett siktes snittet.

  karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

  I tilfelle av et slag bør karotid endarterektomi utføres i de første 14 dagene. Dette vil ikke kaste bort tid og oppnå de beste resultatene. Enhver forsinkelse er uakseptabel. Et gjentatt slag avsluttes ofte med dødelig utgang. Ifølge de fleste pasienter er karotid endarterektomi godt tolerert, gjenoppretting kommer raskt, komplikasjoner oppstår ikke praktisk.

  Video: karotid endarterektomi

  Endarterektomi med aterosklerose i bena

  Endarterektomi - en operasjon med utrydding av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, noe som gjør det mulig å unngå amputasjon av det berørte benet. Du kan fjerne atheromatøs endret intima på flere måter: åpen, semi-lukket og lukket. Den åpne metoden består i å dreie arterien og separere den fra atherosklerotisk plakk. Den semi-lukket metode for bruk er bruk av spesielle instrumenter: vaskulære sløyfer eller ringer.

  Typer anestesi i endarterektomi

  • Lokalbedøvelse blokkerer overføringen av nerveimpulser i det berørte området. Denne anestesjonsmetoden gjør at legen under operasjonen kan kontakte pasienten og overvåke helsen. Lokalbedøvelse er indikert ved bruk av eldre mennesker som lider av kroniske kardiovaskulære eller bronkopulmonale sykdommer. Det er kontraindisert for barn, personer med aphthous lidelser, følelsesmessig labilitet.
  • Endotracheal anestesi blokkerer helt smertefølsomhet. Pasienten sover under operasjonen. For generell anestesi bruk en blanding av nitrogenoksid og oksygen eller injisert intravenøst ​​fraksjonelle narkotiske analgetika.

  Postoperativ periode

  Endarterektomi utføres på et sykehus. Pasientens lengde på sykehuset er fra en dag til en uke, men kan endres av legen ved komplikasjoner. Pasienten, som opplevde en endarterektomi, er under kontinuerlig observasjon av spesialister i løpet av den første dagen. Hvis pasientene har ustabile parametre for hemodynamikk, overføres de til intensivavdelingen.

  En dag etter operasjonen begynner de konservativ terapi. Pasientene er tildelt:

  1. antikoagulanter - "Wessel Douay F", "Fragmin", "Fenilin", "Warfarin". De undertrykker aktiviteten til blodkoagulasjonssystemet og forhindrer trombusdannelse på grunn av redusert fibrindannelse.
  2. Narkotika som forbedrer mikrosirkulasjonen - Angioprotektorer: "Vinpocetin", "Trental", "Cavinton". De normaliserer blodstrømmen i karene i den mikrocirkulatoriske sengen, utvider arteriolene, kapillærene og venulene, forbedrer blodets reologiske egenskaper.
  3. nootropics - "Actovegin", "Fenibut", "Pyracetam", "Cerebrolysin". Legemidler stimulerer mental aktivitet, forbedrer hukommelse, øker læringsevnen og hjernens motstand mot en rekke skadelige effekter, overdreven stress og hypoksi.
  4. analgetika - "Analgin", "Amidopirin", "Indomethacin", "Ibuprofen". De lindrer smerte, undertrykker smertefull aktivitet, uten å ha en betydelig effekt på andre typer følsomhet.
  5. Bredspektrum antibiotika fra gruppen av fluorokinoloner, makrolider, cephalosporiner, penicilliner.

  Suturer fjernes den syvende dagen. Etter uttømming pasienter under langvarig antiblodplateterapi foreskrevet - "Acetylsalisylsyre", "Clopidogrel", antihypertensive stoffer - "Capoten", "Analapril". Med progressive aterosklerose foreskrevet statiner -. "Lovastatin", "fluvastatin"

  En måned etter operasjonen, bør pasienter se en lege, slik at den satte pris på blodtrykk og tilstanden til huden på stedet av snittet. Hvis svimmelhet, ubehag, smerte og parestesier i ekstremitetene, heshet, synsforstyrrelser, beruselse symptomer, rødhet og hevelse i såret, blødning fra sår, pustevansker og dyspepsi symptomer, bør du straks oppsøke lege.

  For å redusere risikoen for ny plakkdannelse, hjemme, bør du normalisere mat og i alvorlige tilfeller - for å følge en streng diett. I kostholdet må du inkludere matvarer som inneholder vegetabilsk fett, proteiner, komplekse karbohydrater, fiber og vitaminer. Leger anbefale å gjøre sport, for å normalisere kroppsvekt, slutte å røyke og gjennomgå periodiske undersøkelser, inkludert bestemmelse av lipid-profil og blodkoagulasjonssystemet.

  komplikasjoner

  Komplikasjoner etter endarterektomi utvikles vanligvis hos personer i fare:

  • De eldre,
  • røykere,
  • Svekket og alvorlig syk,
  • Å ha plaketter i andre fartøy,
  • Tidligere gjennomgått en lignende operasjon,
  • Lider alvorlige somatiske sykdommer, onkopatologi, endokrinopati.

  Komplikasjoner som oppstår under endarterektomi, innbefatter slag, blødning, hjertekomplikasjoner, restenose, skade på nevrovaskulære bunter av halsen og kranienervene, infeksjon, trombose, allergiske til anestesi, lymfekar og skade spyttkjertlene, gjentakelse.

  Endarterektomi er en effektiv prosedyre som gjenoppretter blodstrømning gjennom fartøy som er rammet av aterosklerose. Dette er en ganske vanlig operasjon, som mange spesialister ty til. Men ikke alle pasienter er i stand til å betale for denne tjenesten. Den gjennomsnittlige kostnaden for kirurgi i kommersielle klinikker i Moskva vil koste pasienten 70 000 rubler. I de fleste offentlige klinikker utføres denne operasjonen kostnadsfritt innenfor rammen av den obligatoriske sykeforsikringen eller på bekostning av kvoten til Helse-departementet i Russland.

  Det skal huskes at kirurgisk behandling vil bidra til å kvitte seg med patologien til pasienten mye raskere enn den konservative. For i dag i Russland er det ingen forberedelser som behandler fullstendig aterosklerose og dets skjermer - et slag eller et hjerteinfarkt. Under operasjonen, kirurgen ikke bare fjerne plakk, de avlaste pasienter fra tidlig død ved å redusere risikoen for slag eller hjerteinfarkt.

  Les Mer Om Fartøyene