Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

 • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
 • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

Medisinsk terapi består i anvendelse av:

 • spasmolytika;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulantia.

Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

 • carotid endarterektomi;
 • eversion endarterektomi;
 • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
 2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
 3. Progressivt slag.
 4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

 • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • hevelse;
 • omfattende slag
 • ustabil angina;
 • hypertensiv sykdom;
 • Alzheimers sykdom.

undersøkelsen

Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

 • tidligere endarterektomi
 • kirurgisk inngrep i nakken;
 • ha en kort hals
 • strålebehandling i nakken.

Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

drift

Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

Fordeler med generell anestesi:

 • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
 • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
 • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

Carotid endarterektomi

 1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
 2. Arterien er tildelt
 3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
 4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
 5. Plakk er fjernet.
 6. Plastet blir patched.
 7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

Eversion endarterektomi

Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

Postoperativ periode

Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

I fremtiden overvåker sykepleiere:

 • nevrologisk status;
 • trykk;
 • Sårets tilstand på nakken.

Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

komplikasjoner

Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

 1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
 2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
 3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
 4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
 5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
 • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
 • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
 • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
 1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

 • diabetes mellitus;
 • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
 • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
 • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

 1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
 2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
 3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
 4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
 5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
 6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
 7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

 • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
 • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
 • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
 • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
 • hevelse i nakken;
 • brudd på tale, koordinering;
 • økt svette.

Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

forebygging

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

 • observere en diett
 • å ta medisiner
 • å kontrollere vekten.

Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

De viktigste måtene å styrke fartøyene:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
 • ta hensyn til fysisk aktivitet;
 • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
 • kontroller din følelsesmessige tilstand.

Operasjon for å fjerne kolesterolplakkene i aterosklerose (endarterektomi)

Endarterektomi er et rekonstruktivt kirurgisk inngrep som tar sikte på å gjenopprette den normale strømmen av blod gjennom et fartøy som er rammet av aterosklerose. Endarterektomi er en operasjon som er utformet for direkte å fjerne fra den berørte arterien en aterosklerotisk plakk som smalker eller lukker fartøyet helt.

Endotel av arterier hos friske mennesker har en jevn og glatt overflate. Aterosklerotisk prosess påvirker veggene i karene, noe som fører til innsnevring av arterien lumen og forstyrrelse av blodstrømmen. Med fremdriften av atherosklerose på det vaskulære endotelet, blir kolesterol og dets derivater avsatt, kalsium og bindevevsfibre. Dette danner en aterosklerotisk plakk, noe som gjør arterieveggene harde og sprø samtidig. Brudd på lokal eller systemisk blodstrøm fører til utilstrekkelig blodtilførsel til indre organer. Iskemi utvikler seg med de karakteristiske kliniske symptomene på sykdommen.

Fjerning av plakk fra fartøy utføres ved hjelp av ulike metoder, blant annet er det også minimal invasiv. Praksis viser at endarterektomi er en effektiv, relativt sikker og rimelig metode for kirurgisk inngrep. Operasjonen utføres av kvalifiserte kirurger i spesialiserte klinikker eller kardiologiske sentre.

Preoperativ forberedelse

Før endarterektomi utføres, foreskrives pasienter med tromboseprofylakse et kortvarig forløb av antikoagulantia eller antiaggreganter og blir bedt om å slutte å ta NSAIDs.

En grundig terapeutisk og klinisk undersøkelse av pasientene består i å måle blodtrykk, bestemme lipidprofilen og parametrene til blodkoaguleringssystemet, gjennomføre elektrokardiografi og ekkokardiografi. Pasienter med diabetes undersøker endokrinologen og bestemmer nivået av sukker i blodet umiddelbart før operasjonen. 12 timer før intervensjon, anbefales ikke pasienter å ta mat og vann.

I preoperativperioden utfører spesialister instrumental undersøkelse av pasienter, som inkluderer en rekke diagnostiske metoder og lar deg finne sted plassen:

 • Ultralyd av fartøy,
 • MRI av hodet,
 • CT angiografi,
 • Digital subtraksjon angiografi.

Den viktigste indikasjon for CEA er en innsnevring av hulrommet i arterien (i første omgang - carotis (carotis) og hjerne), som ble årsaken til forbigående iskemisk anfall, vaskulær encefalopati, akutt cerebral ischemi, aterosklerotiske lesjoner i de lavere ekstremiteter, lesjoner av indre organer, som oppstår på en bakgrunn av hypoxi.

Endarterektomi er kontraindisert i personer som lider av hypertensjon, kreft-diabetes mellitus, koronar arteriesykdom, kongestiv hjertesvikt, Alzheimers sykdom.

Endarterektomi, som enhver kirurgisk inngrep, har risiko. dens oppføre seg i særlig alvorlige tilfeller, når medisinering er ineffektiv. I fremtiden, uten postoperativ omsorg og konservativ behandling, kan endarterektomi føre til dannelse av nye plakk i karene, akutt cerebral iskemi eller forbigående iskemisk angrep.

Fremdrift av operasjonen

Metoder for endarterektomi

Direkte endarterektomi

En klassisk operasjon for aterosklerose er en direkte endarterektomi. En angiosurgeon klemmer arterien over lesjonen og kutter huden og utskiller fartøyet. I snittet settes en shunt inn som forbinder tilstøtende deler av arterien. Lumen av arterien er åpnet, en spesiell enhet settes inn i snittet og kolesterolplakk er fjernet. I arterien legges en lapp for sin tvungen ekspansjon, og shunten trekkes ut. Etter gjenopprettingen av blodstrømmen suges fartøyet, og dreneringsrørene blir igjen i noen dager i såret. Fjerning av kolesterolplakk utføres ved bruk av kirurgiske instrumenter - et kikkertmikroskop og et operasjonsmikroskop. Varigheten av operasjonen er flere timer og avhenger av alvorlighetsgraden av patologien og pasientens tilstand.

Eversion endarterektomi

En annen mindre vanlig metode for endarterektomi er eversjon. Den består i transversal utskjæring av den berørte arterien under plakkens plassering. Muskelmembranen og adventitia eksfolierer fra den berørte intima og blir slått ut. Den modifiserte intima er avskåret, og muskellaget og adventitia blir returnert til deres sted. Såret er sutert, og om nødvendig blir en anastomose påført.

Carotid endarterektomi (fjerning av plaques fra karoten arterier)

Søvne arterier bærer blod fra aorta til hjernen. Deres nederlag er et alvorlig problem, som ofte fører til uførhet og død av pasienten. Plakkformer danner ofte trombi, som til slutt bryter vekk og går inn i systemisk sirkulasjon. Nedfallet av hjernekarrene manifesteres av tegn på akutt iskemi. Hvis arterioler og kapillærer er blokkert, utvikler iskemiske angrep eller mikrostroke.

Før kirurgi barberer menn halsen for å forhindre infeksjon. Etter anestesi blir et snitt gjort, arterien er isolert, endotelet skrapes og etter en fullstendig fjerning av plakett siktes snittet.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

I tilfelle av et slag bør karotid endarterektomi utføres i de første 14 dagene. Dette vil ikke kaste bort tid og oppnå de beste resultatene. Enhver forsinkelse er uakseptabel. Et gjentatt slag avsluttes ofte med dødelig utgang. Ifølge de fleste pasienter er karotid endarterektomi godt tolerert, gjenoppretting kommer raskt, komplikasjoner oppstår ikke praktisk.

Video: karotid endarterektomi

Endarterektomi med aterosklerose i bena

Endarterektomi - en operasjon med utrydding av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, noe som gjør det mulig å unngå amputasjon av det berørte benet. Du kan fjerne atheromatøs endret intima på flere måter: åpen, semi-lukket og lukket. Den åpne metoden består i å dreie arterien og separere den fra atherosklerotisk plakk. Den semi-lukket metode for bruk er bruk av spesielle instrumenter: vaskulære sløyfer eller ringer.

Typer anestesi i endarterektomi

 • Lokalbedøvelse blokkerer overføringen av nerveimpulser i det berørte området. Denne anestesjonsmetoden gjør at legen under operasjonen kan kontakte pasienten og overvåke helsen. Lokalbedøvelse er indikert ved bruk av eldre mennesker som lider av kroniske kardiovaskulære eller bronkopulmonale sykdommer. Det er kontraindisert for barn, personer med aphthous lidelser, følelsesmessig labilitet.
 • Endotracheal anestesi blokkerer helt smertefølsomhet. Pasienten sover under operasjonen. For generell anestesi bruk en blanding av nitrogenoksid og oksygen eller injisert intravenøst ​​fraksjonelle narkotiske analgetika.

Postoperativ periode

Endarterektomi utføres på et sykehus. Pasientens lengde på sykehuset er fra en dag til en uke, men kan endres av legen ved komplikasjoner. Pasienten, som opplevde en endarterektomi, er under kontinuerlig observasjon av spesialister i løpet av den første dagen. Hvis pasientene har ustabile parametre for hemodynamikk, overføres de til intensivavdelingen.

En dag etter operasjonen begynner de konservativ terapi. Pasientene er tildelt:

 1. antikoagulanter - "Wessel Douay F", "Fragmin", "Fenilin", "Warfarin". De undertrykker aktiviteten til blodkoagulasjonssystemet og forhindrer trombusdannelse på grunn av redusert fibrindannelse.
 2. Narkotika som forbedrer mikrosirkulasjonen - Angioprotektorer: "Vinpocetin", "Trental", "Cavinton". De normaliserer blodstrømmen i karene i den mikrocirkulatoriske sengen, utvider arteriolene, kapillærene og venulene, forbedrer blodets reologiske egenskaper.
 3. nootropics - "Actovegin", "Fenibut", "Pyracetam", "Cerebrolysin". Legemidler stimulerer mental aktivitet, forbedrer hukommelse, øker læringsevnen og hjernens motstand mot en rekke skadelige effekter, overdreven stress og hypoksi.
 4. analgetika - "Analgin", "Amidopirin", "Indomethacin", "Ibuprofen". De lindrer smerte, undertrykker smertefull aktivitet, uten å ha en betydelig effekt på andre typer følsomhet.
 5. Bredspektrum antibiotika fra gruppen av fluorokinoloner, makrolider, cephalosporiner, penicilliner.

Suturer fjernes den syvende dagen. Etter uttømming pasienter under langvarig antiblodplateterapi foreskrevet - "Acetylsalisylsyre", "Clopidogrel", antihypertensive stoffer - "Capoten", "Analapril". Med progressive aterosklerose foreskrevet statiner -. "Lovastatin", "fluvastatin"

En måned etter operasjonen, bør pasienter se en lege, slik at den satte pris på blodtrykk og tilstanden til huden på stedet av snittet. Hvis svimmelhet, ubehag, smerte og parestesier i ekstremitetene, heshet, synsforstyrrelser, beruselse symptomer, rødhet og hevelse i såret, blødning fra sår, pustevansker og dyspepsi symptomer, bør du straks oppsøke lege.

For å redusere risikoen for ny plakkdannelse, hjemme, bør du normalisere mat og i alvorlige tilfeller - for å følge en streng diett. I kostholdet må du inkludere matvarer som inneholder vegetabilsk fett, proteiner, komplekse karbohydrater, fiber og vitaminer. Leger anbefale å gjøre sport, for å normalisere kroppsvekt, slutte å røyke og gjennomgå periodiske undersøkelser, inkludert bestemmelse av lipid-profil og blodkoagulasjonssystemet.

komplikasjoner

Komplikasjoner etter endarterektomi utvikles vanligvis hos personer i fare:

 • De eldre,
 • røykere,
 • Svekket og alvorlig syk,
 • Å ha plaketter i andre fartøy,
 • Tidligere gjennomgått en lignende operasjon,
 • Lider alvorlige somatiske sykdommer, onkopatologi, endokrinopati.

Komplikasjoner som oppstår under endarterektomi, innbefatter slag, blødning, hjertekomplikasjoner, restenose, skade på nevrovaskulære bunter av halsen og kranienervene, infeksjon, trombose, allergiske til anestesi, lymfekar og skade spyttkjertlene, gjentakelse.

Endarterektomi er en effektiv prosedyre som gjenoppretter blodstrømning gjennom fartøy som er rammet av aterosklerose. Dette er en ganske vanlig operasjon, som mange spesialister ty til. Men ikke alle pasienter er i stand til å betale for denne tjenesten. Den gjennomsnittlige kostnaden for kirurgi i kommersielle klinikker i Moskva vil koste pasienten 70 000 rubler. I de fleste offentlige klinikker utføres denne operasjonen kostnadsfritt innenfor rammen av den obligatoriske sykeforsikringen eller på bekostning av kvoten til Helse-departementet i Russland.

Det skal huskes at kirurgisk behandling vil bidra til å kvitte seg med patologien til pasienten mye raskere enn den konservative. For i dag i Russland er det ingen forberedelser som behandler fullstendig aterosklerose og dets skjermer - et slag eller et hjerteinfarkt. Under operasjonen, kirurgen ikke bare fjerne plakk, de avlaste pasienter fra tidlig død ved å redusere risikoen for slag eller hjerteinfarkt.

Operasjoner på karoten arterier: indikasjoner, typer, oppførsel, resultat

Søvne arterier er ansvarlige for blodtilførselen til hjernevevet, og derfor er patologiene i disse karene relatert til livstruende forhold.

Haster operasjon er angitt i følgende tilfeller:

 • Deformasjon med en bøyning eller vridning (tortuosity av halspulsåren);
 • Krenkelse av fartøyets integritet (skåret eller kuttet skade);
 • Aneurysme av karoten arterien (stratifisering av veggen med trusselen om brudd);
 • Innsnevring av fartøyets lumen som fører til hjernehypoksi;
 • Blokkering av halspulsåren med en embolus eller trombus;

Planlagte operasjoner utføres ved diagnosen aterosklerose, når kolesterolplakkene overlapper fartøyets lumen, forhindrer normal blodstrøm.

Progressiv aterosklerose av karoten arterier - sykdommen er irreversibel og ikke godt studert. Kolesterolinnsatsen (plakkene) som er dannet i karet, løser ikke og forsvinner ikke som følge av konservativ behandling, selv den mest progressive.

Midlertidig forbedring av helsetilstanden etter medisinbehandling, skyldes hovedsakelig utvidelsen av blodkarets vegger under påvirkning av narkotika, og delvis gjenoppretting av blodsirkulasjonen. Etter seponering av bruk av farmakologiske midler (eller formuleringer utarbeidet i henhold til folkehensyn), forekommer hypoxiaangrep (oksygen sult i hjernen) uunngåelig, og risikoen for iskemisk berøring øker. Kirurgi på halspulsåren er den mest progressive og effektive metoden for behandling av vaskulær patologi.

I de fleste tilfeller er medisinske kolesterol plakk i halspulsåren detektert etter et slag, eller i løpet av en ultralydundersøkelse på neurologiske forstyrrelser (hodepine, svimmelhet, uskarpt syn, besvimelse, svekket bevegelse koordinasjon, etc.).

Tidlig bruk av kirurgi for å gjenopprette fartøyets funksjonalitet kan forhindre iskemiske slag i 60% av tilfellene (ifølge WHO). drift teknikk for aterosklerose valgt kirurg etter tosidig skanning og MDCT gi et detaljert bilde av tilstanden av carotis, og andre fartøy, og tillate å objektivt vurdere de mulige risikoer i radikalet behandling.

Rekonstruktiv kirurgi på karoten arterier

I moderne vaskulær kirurgi brukes ulike teknikker for rekonstruksjonsoperasjoner på karoten arterier, men tilgangsteknikken er den samme i alle tilfeller:

 1. Huden er kuttet litt under kanten av underkjeven bak auricleen;
 2. Snittet er laget i fremspring av brystmastoidmuskel til grensen til den nedre og midtre tredjedel av nakken;
 3. Det subkutane fettvev og muskel (m.platysma) blir dissekert før utseende av karoten arterie divisjonen (side bifurcations);
 4. Ansiktsvenen krysses av klemmer;
 5. En vanlig halspulsårer er allokert;
 6. Den sublinguale nerven er allokert;
 7. Den indre halspulsåren er allokert.

Når du arbeider med den indre halspulsåren, er det nødvendig med ekstremt forsiktig kontakt med de vaskulære veggene, da enhver uforsiktig bevegelse kan føre til ødeleggelse av plakk, og som følge av den distale embolien. Det videre forløpet av operasjonen avhenger av tilstanden til fartøyene (graden av parietal forkalkning, kriminalitet, strekking av veggene er tatt i betraktning).

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi er en klassisk åpen operasjon på halspulsåren, som har til hensikt å fjerne kolesterolplakkene. En mye brukt gjenoppbyggingsmetode er plasten til fartøyet med en lapp. Etter innføring av direkte antikoagulant (oftest heparin brukes) og overlappende ved klemming av karotidarterier, utføres disseksjonen langs frontvegget. I lumen blir elastiske shunts introdusert for å forhindre hypoksi i hjernen. Dermed blir det kirurgiske feltet ekssanguined, mens den normale blodtilførselen til hjernevevvet forblir.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Det neste trinnet er separasjonen av sklerotisk plakett fra fartøyets vegger. Etter sirkulær frigjøring av kolesteroldannelse krysses den endelige delen av plaketten, og slippes deretter til toppen. I den eksterne og indre halspulsåren blir plakk exfoliert til intima laget, som deretter sutureres til veggen av karet med en spesiell tråd.

Den tredje fasen av operasjonen er å vaske fartøyet med saltløsning, sammen med hvilke fragmenter av plakk er fjernet - denne manipulasjonen forhindrer dannelsen av en migrerende trombus i halspulsåren.

Den endelige fasen er lukningen av den kirurgiske åpningen i arterien. Kunstige og biologiske materialer (PTFE, xenopericardium eller autolog transplantasjon) brukes til å lage plasten. Valget av type patch er laget av legen, basert på tilstanden til veggene til fartøyene. Flappen er arkivert med filamentformede filamenter, så blir shuntet fjernet, tettheten av patch-anslaget kontrolleres.

Klemmer fjernes, en lås er plassert i munnen av den indre halspulsåren for å tillate blodstrømning gjennom det felles fartøy. Etter å ha fjernet små trombotiske formasjoner i den eksterne arterien, fjernes klemmen. I det restaurerte området etableres drenering fra elastisk silikon i området av sårets nedre kant, hvoretter lag-for-lag vevsutvikling utføres.

Eversion carotid endarterektomi

Denne typen operasjon er indikert for stenose av den indre halspulsåren i munnområdet, hvis plakk ikke overstiger 2 cm i diameter, og med tilfredsstillende tilstand av det indre vaskulære vev. Etter tildeling av et nettsted bifurcation fartøy utfører tester på kroppens respons på opplevelsen av halspulsåren (evalueringen utføres i henhold til indikasjonene på blodtrykk og blodstrømmen gjennom den midtre cerebrale arterien). Hvis toleransen til fartøyets klemme er mottakelig, fortsett til hoveddelen av operasjonen:

 • Den indre halspulsåren blir avskåret fra glomus, deretter dissekert i munnregionen;
 • Den kryssede arterien er fastklemt med tynn pincett;
 • Intima flakene sammen med middels skallet (med en skalpell og en kirurgisk kapsel);
 • Det ytre skallet på fartøyet gripes av pincet og vridd i motsatt retning (akkurat som en strømpe fjernes);
 • Plakk exfolierer langs hele lengden av arterien - opp til stedet for fartøyets normale lumen.

Den inverterte arterien blir inspisert for intimal delaminering, og den fysiologiske løsningen pumpes inn i karet. Hvis det ikke er noen forgrenede intimafibrer i lumen etter skylling med en stråle under trykk, så er det mulig å gå videre til sluttstadiet av operasjonen.

Når detekteres fragmenter av vaskulært vev som er synlig i lumenet, kan ikke videre rekonstruksjon utføres. I dette tilfellet utføres carotisarterieproteser.

Etter fjerning av kolesterolformasjoner og blodpropper fra den indre arterien fortsetter kirurgen til endarterektomi fra den vanlige halspulsåren. Det siste stadiet suturer veggene på fartøyet med en 5-0 tråd, eller 6-0.

Blodstrømmen gjenopprettes strengt i henhold til følgende skjema:

 1. Klemmen fjernes fra den indre halspulsåren (i flere sekunder);
 2. Den indre arterien klemmes sekundært i anastomosen;
 3. Sperren fjernes fra den ytre halspulsåren;
 4. Klemmen fjernes fra den felles arterien;
 5. Fjernet et gjentatt klipp fra den indre halspulsåren

stenting

Stenting er en operasjon for å gjenopprette fartøyets lumen ved hjelp av en rørformet expander (stent). Denne kirurgiske teknikken gir ikke utvinning av en plakett fra en dissekert beholder. Intraarteriell formasjon, innsnevring av lumen, presser tett mot veggen av karet med en rørstent, hvorpå blodstrømmen gjenopprettes.

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, under kontroll av røntgenapparat. Gjennom punktering på hofte (eller hånd) blir funnet kateter ledes til området for stenosis av halspulsåren. Mesh filterkurv, fange fragmenter uhell kolesterol plakk, er montert like over det behandlede område (dette er nødvendig for å hindre inntrengning av emboli, eller blodpropp i hjernen).

For å øke effektiviteten av operasjonen blir ballongstentene brukt, økende i volum på stedet for innsnevring av arterien. Den oppblåste ballongen presser tett plakkene mot veggen. Etter restaureringen av det normale lumen, blir ballongen deflatert og fjernet gjennom kateteret sammen med fellefilteret.

Carotid artroplastisk

Arteriell protese er indikert for omfattende skade på veggene i den indre halspulsåren i kombinasjon med uttalt kalsinose. Å anvende stenting og åpen carotid endarterektomi er i dette tilfelle uhensiktsmessig. Fartøyet er avskåret på munnstedet, det berørte vevet blir resektert og erstattet av en endoprostese som faller i diameter med den indre arterien.

I halspulsårens aneurisme, blir følgende fremgangsmåte brukt: karet er klemt og excisionen blir skåret ut, hvoretter en shunt med et implantat settes inn i lumen. Etter dannelsen av anastomose fjernes shunten, luft fjernes fra lumen av karet og transplantasjonen, og klemmene fjernes.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Medfødt deformitet av karoten arterier (tortuositet) er en av de vanligste årsakene til iskemisk berøring og hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Ifølge statistikken hadde hver tredje pasient som døde av et slag en vridd karotid- eller vertebralarterie.

ulike former for crimp arterier

Operasjonsteknikker velges avhengig av karpatologisk art:

 • Bøyning i skarp vinkel (kinking);
 • Formasjon av en løkke (coiling);
 • Økning i lengden av arterien.

Det krympede fragmentet av karet blir resektert, hvorpå karet er rettet (redresjon).

Komplikasjoner etter operasjoner på halspulsåren

Følgende karotid endarterektomi er følgende komplikasjoner mulig:

 1. Hjerteinfarkt eller hjerneslag
 2. Tilbakeslag av sykdommen (re-dannelse av plakk);
 3. Kortpustethet
 4. Økt blodtrykk;
 5. Nestenes nederlag;
 6. Sårinfeksjon.

Betraktelig færre komplikasjoner etter stenting, men med en sparsom operasjon er negative konsekvenser mulige, blant hvilke den mest alvorlige er dannelsen av en trombose. Andre ubehagelige øyeblikk opplevd av kirurger inkluderer: indre blødninger, traumer i kateterinnlegget, skade på arterievegget, allergisk reaksjon, stentforskyvning inne i karet. I de tidlige dager er det problemer med å svelge, heshet, "en klump i halsen," hjertebanken. Gradvis går ubehagelige symptomer helt ut.

Kontraindikasjoner til operasjonen på halspulsårene

Absolutte kontraindikasjoner inkluderer:

 • Intoleranse mot anestesi;
 • Flyttbare plaketter;
 • Kompleks anatomisk struktur av fartøyet;
 • Akutt nyresvikt;
 • Allergi mot titan og kobolt (stentmaterialer);
 • Tynning av veggene i arterien med samtidig deformasjon;
 • Dårlig tilstand av alle fartøy.

Operasjonen utføres ikke med pasientens generelle alvorlige tilstand, tilstedeværelsen av uhelbredelige kroniske sykdommer i hematopoiesis.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten plassert i intensivavdelingen. I tre dager er sengestøtten vist. Fire dager senere kan du stå opp, ta korte turer under oppsyn av en lege. I to uker er fysisk aktivitet, knebøy, bakker og andre brå bevegelser forbudt. Hodet og nakken er i en statisk, men ikke stresset tilstand. Med stor forsiktighet blir hodeskuddene gjort. Det er nødvendig å følge legenes anbefalinger om kosthold og livsstil (alkoholholdige drikker, røyking er utelukket).

Operasjoner på halspulsåren utføres ved bruk av velutviklede kirurgiske teknikker under tilsyn av medisinsk utstyr med høy presisjon, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig. I de fleste medisinske tilfeller er radikal kirurgisk behandling en mer effektiv teknikk i forhold til konservativ terapi. Etter uttømming gjennomgår pasientene en undersøkelse på klinikken hvor operasjonen ble utført hver sjette måned.

Fjerning av kolesterolplakk på halspulsåren

Aterosklerotiske plakk og hvordan bli kvitt dem

Dette konseptet, som aterosklerotiske plakk, er uløselig forbundet med aterosklerose - en sykdom som er preget av en patologisk forandring i blodkarets vegger, en innsnevring av lumen og som en konsekvens et brudd på blodsirkulasjonen. Dette er en av de farligste sykdommene, som begynner å utvikle seg allerede i ungdommen, men til en viss tid avslører ikke seg selv. Vanligvis vises symptomatologien i gjennomsnitt eller til og med i en eldre alder.

Hva er aterosklerotiske plakk?

Aterosklerose begynner med det øyeblikket det forekommer kolesterol på veggene i arteriene. Normal blodgass er tilveiebragt av elastisiteten og glattheten til indre overflaten av fartøyet - endotelet. Med dannelsen av lipidlaget, smalker lumen av arteriene, endotelet er skadet på grunn av innføring av skadelig kolesterol i det, blir karetets vegger stive. Gradvis øker vekstene og danner aterosklerotiske plakk i form av tuberkler som delvis eller helt kan blokkere lumen. I tillegg til kolesterol inneholder de kalsium og fremmede stoffer. Som regel påvirker prosessen med dannelse av plakk i karrene hele kroppen.

årsaker

De nøyaktige årsakene til innskuddene i arteriene er ukjente. Det er en oppfatning at det viktigste er et høyt nivå i blodet av dårlig kolesterol (LDL). I tillegg identifiserer leger en rekke faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen og raskere dannelse av aterosklerotiske plakk:

 • røyking,
 • høyt blodtrykk;
 • et stort antall animalske fettstoffer i mat;
 • en liten mengde grønnsaker, grønnsaker, frukt;
 • overflødig vekt og fettavsetning av abdominal type;
 • konstant overspising;
 • høyt blodsukker;
 • mangel på mosjon,
 • alkoholmisbruk;
 • naturlig aldring av kroppen.

Plakkdannelse og sammensetning

I sunne beholdere påvirker parietale enzymer som oppløser fett dannelsen av den oppbyggede kanten. For å starte prosessen med dannelse av en kompleks forbindelse av fett, proteiner og kalsium, er visse forhold nødvendige: forstyrrelse av arbeidet med beskyttelsesmekanismer, skade på vaskulærveggen, som blir sprø.

Plakk, bestående av lipider og fibre av bindevev, er en kjerne med et ytre skall. I kjernen er kolesterol og etere. Omkring hans celler er makrofager med en skummende struktur, som inkluderer fett som ødelegger makrofager og går inn i kjernen. Den ytre delen av plakk, som ligger i lumen av arterien, er en fibrøs membran, inkludert elastin og kollagen, hvis innhold bestemmer sannsynligheten for brudddet.

Ved begynnelsen av dannelsen har lipidoppbygginger en halvflytende struktur, slik at delene deres når som helst kan rive seg bort, begynne å bevege seg rundt fartøyet og lukke lumen. Også i denne perioden kan plakkene fortsatt oppløses, så behandling er best å begynne på et tidlig stadium av sykdommen.

Gradvis bygger kalsium opp i oppbyggingen av oppbyggingen, og det blir tettere. Således dannes en forkalket plakk, som vokser veldig sakte. Det forstyrrer blodstrømmen og fører til en forverring av blodtilførselen.

Så oppstår dannelsen av en plakett som følger:

 1. Akkumulering i fettens arterievegg.
 2. Inkludering i prosessen med leukocytter, danner inflammatoriske reaksjoner (monocytter, T-lymfocytter).
 3. Monocytes passasje inn i karets vegger, dannelsen av makrofager med en skumaktig struktur, patologiske forandringer i den indre overflaten av arterien.
 4. Blodplateadhesjon til den skadede delen av vaskemuren.
 5. Immunresponsen i form av sekresjon av forsvarsmidlere og cellevekstfaktorer.
 6. Produksjon og akkumulering av elastin og kollagen og utseendet av deres steder i endotelet.
 7. Øk oppbygningen i størrelse og forsegl den.

Typer av plaketter

Avhengig av størrelsen, er struktur og struktur av kolesterolplakkene delt inn i ustabile og stabile. Til de kompliserte formene bærer de heterogene.

Ustabilt består hovedsakelig av deres fettstoffer. De er mer sprø og utsatt for brudd med dannelsen av en trombus og overlappende av lumen i karet.

Stabil inneholder mange kollagenfibre, noe som betyr at de er elastiske, noe som forhindrer rive. Slike plaketter er konstante og fremgang sakte. Beregnet vekst er stabilt, mindre farlig enn halvflytende, nesten ikke sårdannet, men løsner ikke.

Heterogen har innrykk og utvoksninger, adskiller løs struktur, utsatt for blødninger og sårdannelse.

Aterosklerotiske plakk kan manifestere seg på forskjellige måter:

 • Fortsett i muskelvegen, vokse sakte, deretter slutte å vokse, måten blodstrømmen ikke overlapper, ikke vis seg selv.
 • Sakte vokse inne i det arterielle lumen, kan helt og delvis korke det.
 • Kan bli revet, og blodet vil koagulere inne i fartøyet. Hvis dette skjer i hjertet, oppstår et hjerteinfarkt hvis hjernen er et slag.

Enn farlig

Kolesterolplakk bidrar til utvikling av alvorlige sykdommer som kan resultere i død av en person:

 • IHD (hjertets iskemi). Plaques i hjertets kar fører til angina pectoris. Ved brudd og dannelse av trombi oppstår død av myokardial vev, det vil si et hjerteinfarkt (infarkt).
 • Brudd på plakkene i hjernens fartøy fører til et hjerneslag og død. TIA (forbigående iskemiske angrep) utvikles med midlertidige blokkeringer av fartøy uten skade på hjernen. Denne tilstanden er en harbinger av et slag.
 • Ved innsnevring av de perifere arteriene, for eksempel i bena, forverres blodsirkulasjonen av underekstremiteter, med smerte, sår ikke helbrede godt, gangrene kan utvikle, medfører amputasjon av bena.

Hvordan å vite at det er plakk i fartøyene

Dannelsen av plakk og stenose (innsnevring av lumen) i arteriene er en lang prosess, og det er ingen tegn på et tidlig stadium. Hvis vekstene er stabile, ikke kollapse, stoppet å vokse og ikke lukk fartøyets lumen, så er det ingen symptomer.

Hvis plakk på karene vokser og stadig blokkerer lumen, forhindrer blodstrømmen, er hovedsymptomet smertefulle opplevelser i stedet for det berørte karet, spesielt etter fysisk anstrengelse.

Symptomatisk vises i forfall av plakk og migrasjon av partikler langs blodbanen. I dette tilfellet er det stor sannsynlighet for blodpropp og utvikling av hjerneslag og hjerteinfarkt.

Generelt kan det kliniske bildet utfolde seg som følger:

 • Fra tid til annen kommer det en skarp svakhet.
 • Følger kravlesøkende i høyre eller venstre side av kroppen eller i en hånd eller i ett ben.
 • Plutselig stupor.
 • Nummenhet av en arm eller ett ben.
 • Visuell funksjonsnedsettelse i ett av øynene.
 • Forvirret tale.

Symptomatologien kan variere avhengig av lokaliseringen av den patologiske prosessen.

I thoracale aorta

Det er nok alvorlig smerte i hjertet av hjertet, bak brystbenet, og gir til nakken, skulderen, armen, skulderbladet, og de overgår ikke fra nitroglyserin. Blodtrykk kan stige, dyspnø og tegn på iskemi vises:

 • hodepine;
 • blek av ansiktshuden;
 • rask tretthet;
 • redusert minne;
 • sløret bevissthet;
 • kramper.

I hodet mitt

Ved stenose eller blokkering av nær-vertebral, vanlig carotid (OCA) og subklave arterier, som leverer blod til hjernen, blir psykiske lidelser vanligvis observert:

 • redusert effektivitet;
 • rask tretthet;
 • redusert minne;
 • deprimert humør;
 • delirious angst;
 • tale- og hørselshemmede;
 • demens;
 • hjerneslag.

Symptomene er delt inn, avhengig av utviklingsstadiet:

 • Rapid tretthet, redusert ytelse, hodepine, nedsatt oppmerksomhet, hukommelsessvikt, lunefullhet.
 • Depresjon, angst.
 • Tale- og hørselsforstyrrelser, desorientering i rom, parese, slag, utvikling av demens.

I nedre lemmer

I begynnelsen av sykdommen kan det ikke være symptomer. Gradvis er det smerter i beinmuskulaturen når de går, lameness og senere trofiske manifestasjoner:

 • skinn av huden;
 • tap av hår;
 • trophic ulcers;
 • atrofi av muskelvev.

I bukavdelingen

Når plakk vises i abdominal aorta, vises følgende symptomer:

 • dårlig appetitt, vekttap;
 • smerte i navlen;
 • obstruksjon av avføring, flatulens;
 • kaldhet av lemmer;
 • nummenhet av lemmer;
 • intermittent claudication;
 • hevelse av føttene.

effekter

Komplikasjoner og konsekvenser av aterosklerose er uforutsigbare og avhenger av lokalisering og alvorlighetsgrad av lesjonen.

Den vanligste komplikasjonen med plakk i hjernens arterier er et slag, samt et iskemisk transistorangrep. Sjeldnere fører sykdommen til demens.

diagnostikk

Ordningen for diagnostisering er som følger:

 • Inspeksjon av pasienten.
 • Anamnese.
 • Laboratoriet blodprøver.
 • Instrumentelle metoder: ultralyd av fartøy (tosidig skanning og triplex skanning) gir en ide om blodstrømmen og strukturen i blodkarene; aortaens radiografi tillater oss å bestemme forkalkning, forstørrelse av aorta-vinduet, aneurisme; angiografi - Røntgenundersøkelse av fartøy med innføring av kontrastmedium.

Ved diagnostisering av kolesterolplakk er det viktig å skille dem fra andre patologier:

 • aterosklerose i hjerneskarene - fra hodeskader, neurastheni, syfilis i hjernen og andre;
 • når aorta påvirkes - fra sykdommer i fordøyelsessystemet og mageorganene;
 • ved okklusjon av kar med ben eller føtter - fra åreknuter, status etter traumer og andre.

behandling

Aterosklerose kan bedre behandles i de tidlige stadier. Spesielt gode resultater kan forventes med en integrert tilnærming. Det er viktig å vite at det er umulig å stoppe blokkeringen helt, men det er en sjanse til å stoppe veksten av plakk eller i det minste å senke den ned.

livsstil

Først av alt er det nødvendig å utelukke risikofaktorer forbundet med skadelige vaner og ernæring. Du må slutte å røyke, prøv å drikke alkohol så sjelden som mulig, opprett riktig ernæring, trening. Som et resultat vil risikoen for å utvikle et slag og et hjerteinfarkt reduseres, selv om en blokkering vil forbli.

Strømforsyning

Uten å overholde et spesielt diett, vil kampen mot aterosklerose ikke lykkes. Først av alt må du gi opp matvarer med høyt kolesterolinnhold eller grense i dietten din:

 • animalsk fett;
 • kjøttprodukter;
 • kjøtt;
 • Hermetisert mat (fisk og kjøtt);
 • fettmelk mat;
 • egg;
 • kakao og sjokolade.

I tillegg må du redusere forbruket av salt, sukker og søtsaker betydelig.

Animalfett må byttes ut med vegetabilske oljer som er rike på umettede fettsyrer. I dietten bør det være flere matvarer som inneholder B-vitaminer, askorbinsyre, jod. Disse inkluderer:

 • blomkål;
 • brokkoli;
 • aubergine;
 • zucchini;
 • bønner;
 • nøtter;
 • sjøkale;
 • sitrusfrukter;
 • bær;
 • vannmelon (bidrar til å fjerne skadelig kolesterol fra blodet);
 • Grønn te (takket være dens antioksidantegenskaper, styrker og toner de vaskulære veggene).

medisiner

Med aterosklerose er de viktigste stoffene statiner. De reduserer ikke bare produksjonen av kolesterol i leveren, men forbedrer også metabolske prosesser i kroppen. Disse inkluderer:

 • pravastatin;
 • lovastatin;
 • simvastatin;
 • Atorvastatin.

I tillegg til statiner, hvis de ikke klarer oppgaven, kan de foreskrive andre stoffer som reduserer kolesterolfibrater:

 • ciprofibrat;
 • fenofibrat;
 • Clofibrate.

Et annet middel for kolesterol er nikotinsyre, som foreskrives av korte kurs på grunn av bivirkninger.

Når aterosklerose er nødvendig for å ta vitaminer:

Operativ behandling

I alvorlige tilfeller, når det okkluderte plakkekaret blir livstruende, vises invasive behandlingsmetoder:

 • Stenting. Dette er den hyppigste prosedyren der kardiale kateterisering og angiografi av karene utføres. I arterien på armen eller benet er en stent med en ballong satt inn med et tynt rør for å nå et skadet kar som kan ses på angiografens skjerm. For å åpne stenten, oppblås ballongen. Den resulterende strukturen forblir i beholderen for å opprettholde et konstant lumen.
 • Aorto-coronary bypass. Det utføres for å gjenopprette den forstyrrede blodsirkulasjonen. Bypassing de tette fartøyene ved hjelp av shunts en ny seng for blod er lagt. Som en shunt kan brukes et sunt blodkar, tatt for eksempel på beinet.

Folkemetoder

Folk kjenner mange oppskrifter for å senke blodkolesterolnivået. De sliter oftere med plakk på karene med urte rettsmidler.

Oppskrift 1

For å forberede nåtiden er det nødvendig med en blanding av urter:

 • 20 gram karvefrø og blader av vinca;
 • 40 gram rhizomes av hagtorn;
 • 60 gram mistelteinhvite.

Hell kokende vann (0,5 liter) fire skjeer av blandingen og la den brygge. Trinn klar infusjon og ta inn to glass om dagen når som helst.

Oppskrift 2

Denne infusjonen er utarbeidet på basis av blomster arnica (10 gram), urter St. John's wort (50 gram) og urter yarrow (20 gram). Tre spiseskjeer av de knuste komponentene helles i 0,4 liter kokende vann, insisterer, filtrer og drikk denne mengden i løpet av dagen.

Med kolesterolplakk blir også alkoholiske tinkturer brukt. Spesielt effektiv er hvitløk, som er full i måneden tre ganger om dagen for 20 dråper. For 150 gram skrælt hvitløk må du ta 150 gram alkohol. Hvitløkhakk, hell alkohol, dekk og sett på et mørkt sted i to uker. Deretter tømmes væskedelen igjen og fjerner til et mørkt sted i tre dager. På slutten av denne perioden, få tinkturbeholderen, og drenk væsken uten at det blir slått, slik at sedimentet forblir under.

outlook

Prognosen for aterosklerose skyldes primært lokalisering, samt utviklingsstadiet. Det antas at det er gunstigere for aorta lesjoner og oftere dårlig i kranspuls okklusjon. Tap av kapasitet oppstår vanligvis i forsømte tilfeller og i nærvær av komplikasjoner. Det skal alltid huskes at atherosklerotiske plakk kan føre til alvorlige og dødelige sykdommer - hjerteinfarkt og hjerneslag.

Kolesterolplakk på øyelokkene: årsaker, symptomer, grunnleggende behandlingsregler

 1. Årsaker til kolesterolplakk på øyelokkene
 2. Symptomer og tegn
 3. Behandling - Grunnleggende regler
 4. Behandling med folkemetoder
 5. Eksterne midler
 6. Kosthold og riktig livsstil
 7. Oppsummering

Kolesterolplakk på øyelokkene, som i medisin har navnet xantelasm, representerer en subkutan plate med gylden eller gul i struktur. Utdanning blir observert hos eldre mennesker og som regel hos kvinner oftere enn hos menn.

Slike plakk er et direkte tegn på at det er et overskudd av dårlig kolesterol i kroppen med alle de komplikasjonene som følger av det.

Årsaker til kolesterolplakk på øyelokkene

Moderne medisiner vet ikke nøyaktige årsaker til dannelsen av kolesterolplakk på øyelokkene. Det er kjent at hovedårsaken til dannelsen av disse fenomenene er forstyrret metabolisme og fett i menneskekroppen. Basert på dette dannes lokale fettsyrer i det overfladiske papillære laget av epidermis.

Blant andre vanlige faktorer og årsaker til utseendet og dannelsen av kolesterolplakk på øyelokkene, kan følgende noteres:

 • Metabolske lidelser;
 • fedme;
 • Daglig underernæring;
 • Minimum daglig mobilitet;
 • Arvelig faktor;
 • Feil i leveren.

Så kan akkumulering av kolesterol på øyelokkene observeres hos mennesker med lever i lever, pankreatitt, lipoid nephrose og myxedem.

Den viktigste årsaken til plakkdannelse er fedme. Overvekt - er konsekvensene av metabolske forstyrrelser, så vel som forbruket av et stort antall animalske fettstoffer. Hvis en person bruker litt plantemat, hvis kroppen ikke mottar vitaminer, vil han ikke være i stand til å behandle innkommende forbindelser, men vil alltid utsette dem i reserve. Alt dette fører automatisk til akkumulering av kolesterol i form av plakk på kar og øyelokk.

Symptomer og tegn

Kolesterolplakk på øyelokkene er gule fremspringende plakk som ligger på øvre deler av øyet. De er helt smertefri i prosessen med å trykke og føle seg, preget av en myk konsistens.

Formasjoner kan også observeres i begge århundrer, det vil si at de kan være flere, ikke enkle. Hvis det er mange slike formasjoner, begynner de å fusjonere, danne kontinuerlige knobbyelementer og striper med ujevne kanter som går gjennom øyelokk.

Utviklingen av plakk på øyelokkene begynner plutselig, det er ingen forandring i øyelokkets hud. Utviklingsprosessen er ganske treg, pasienten opplever ikke ubehagelige fenomener.

Blant de viktigste karakteristiske egenskapene som er knyttet til disse enhetene, kan vi skille mellom:

 1. Størrelse - fra en ert til en strengbønne;
 2. Forvandles aldri til en kreftformasjon;
 3. Flere formasjoner representerer en alvorlig kosmetisk defekt;
 4. Uavhengig forsvinner utdanningen ikke helt, og i mangel av behandling øker antallet deres.

Noen ganger observeres kolesterolplakier hos barn. Årsaken kan tjene som en arvelig faktor, samt svikt i leveren, hjertet og blodkarene. Barn og voksne er nødvendigvis vist kompetent konsultasjon av endokrinolog og hudlege.

Det er ingen problemer med å sette diagnosen, siden kolesterolplakkene er i sikte. Legene bruker spesielt medisinsk glass under undersøkelsen, som brukes til å presse formasjonen. Dette trykket ekspanderer det og du kan tydelig se tilstedeværelsen av gul formasjon.

Under diagnosen utfører spesialisten nødvendigvis en grundig undersøkelse av fettmetabolismen i kroppen, det vil si bestemmelsen av mengden kolesterol og det totale volumet lipoproteiner.

I spesielle situasjoner utføres en studie med syringom, og forekomsten av tumorformasjoner av epidermis er utelukket.

Behandling - Grunnleggende regler

Kolesterolplakk på øyelokkene har ingen klar, smalt målrettet behandling. Når det er formasjoner, må du behandle årsaken, det vil si eliminere problemer og feil i arbeidet med vitale organer, bli kvitt overflødig vekt og forstyrre fettmetabolismen i kroppen. I sistnevnte tilfelle foreskriver legen thyroidin og insulin.

Hvis pasienten klart har et brudd på lipidsammensetningen av blod eller en signifikant økning i kolesterolet, vil det være nødvendig å følge en bestemt diett. Hovedregelen er erstatning av animalsk fett med grønnsak.

Pasienter med disse kolesterolformasjonene er foreskrevet medikamenter med sikte på å senke totalnivået av kolesterol i blodet:

 • Parmidin;
 • Tsitamifen;
 • Linetol;
 • clofibrate;
 • Lipamid;
 • Dioponin og så videre.

I tillegg er ulike urtepreparater og behandlingsregimer foreskrevet av effektive folkemidlene. Prescribe spesielle støttende stoffer - ascorbic, samt nikotinsyre, kalsium, Essentiale, kolinklorid.

Riktig behandling vil hjelpe til med å gjenopprette kroppen, men vil ikke fjerne allerede dukket opp plaques. De eksisterende formasjonene kan kun fjernes kirurgisk. Dette er den ideelle metoden for å eliminere alle ubehagelige kosmetiske feil.

Ekskisjonen utføres ved forskjellige metoder:

 • Laser behandling;
 • electrocoagulation;
 • Kryogen påvirkning;
 • Ødeleggelse.

Prosessen utføres under lokal anestesi, det er ikke nødvendig med sykehusbehandling her. Hvis formasjonene har en bred base, skjer fjerning ved hjelp av diotermokoagulering. Hvis formasjonen er kombinert med det forestående øyelokket, utføres kirurgisk excision samtidig med fjerning av overflødig hud på øyelokkene.

Behandling med folkemetoder

Som en effektiv behandling av kolesterolplakk på øyelokkene, foreskriver legene forskjellige samlinger av urter. Denne terapien kan ta litt lengre tid enn vanlig, men det gir en ganske sterk og varig effekt.

Her er noen av de mest effektive oppskrifter som du raskt kan gjenopprette kroppens arbeid og helt forhindre fremveksten av nye kolesterolformasjoner:

 1. Du må ta 100 gram hundrose, mint så mye og 75 gram immortelle. Alt er grundig blandet og knust. For forberedelse av medisinsk infusjon er det nødvendig å ta 3 skjeer i samlingen, helle dem med tre glass vann. Sammensetningen kokes, kokes i et minutt og infunderes i 3 timer. En formulering på 150 ml blir tatt ca. 4 ganger 30 minutter før et måltid. Behandlingen varer minst 60 dager, og for å konsolidere resultatet fullt ut, må du gjenta behandlingen i en måned for å gjenta.
 2. Ryllik. To teskjeer urter dampes av et glass kokende vann. Alle insisterer i omtrent en time. Etter dette kan produktet filtreres og tas en fjerdedel av et glass tre ganger før måltider. Dillpasta. Det er nødvendig å ta en skje full av dill - fersk eller tørr. Hell i en termos med en liter kokende vann og insister i 30 minutter. Den resulterende blandingen er full i løpet av dagen, vanligvis etter en uke med utdanning minker i størrelse, men ikke gå helt bort. Med hjertesykdom er denne metoden for behandling ikke foreskrevet!
 3. Behandling av hellebore. Det vil bli krevd å ta 50 gram av hellebore-roten før bakken. Råmateriale helles i en fjerdedel av et glass vann. Før du bruker infusjonen, må du insistere på 12 timer. Den mottatte infusjonen er full en gang daglig og umiddelbart. Gjennomsnittlig løpet av behandlingen er et år.
 4. Shiitake sopp. Råvarer i mengden anbefalt av legen, helles med alkohol eller vodka og insisterte innen en uke. Etter filtrering blir infusjonen en spiseskje en gang om dagen. Dette middelet har en svakt avføringsvirkning, siden fordøyelsessystemet og hele organismen renses veldig raskt med en slik behandling. Det generelle behandlingsforløpet her er også et år.
 5. Oregano. Du må ta en øye med oregano for et glass vann og til og med melk. Sammensetningen kokes i et par minutter, hvorpå den omhyggelig pakkes og infunderes i 12 timer. Legemidlet er tatt i tre uker omtrent en tredjedel av glasset tre ganger om dagen.
 6. Kanel er det beste middelet for kolesterolformasjoner og fettsyrer på kroppen. For å fullstendig kvitte seg med svulster, spis en spiseskje kanel hver dag.

Disse er effektive midler til folkebehandling, som med en kompetent tilnærming og med anbefalinger fra en spesialist gir et raskt positivt resultat. En høyere effekt kan oppnås ved samtidig behandling med moderne medisiner og ved bruk av forskjellige lotioner og komprimerer.

Eksterne midler

Som en lokal terapi brukes mange forskjellige effektive oppskrifter. Blant de mest effektive og effektive er følgende:

 • Du kan bruke 1% kvikksølv eller ichthyol salve. Den brukes to ganger om dagen i et par uker;
 • Mange bruker honningdeig. For matlaging må du ta en skje av alle slags mel, honning og egg. Alle komponenter blandes til en myk og ikke-spredende deig er oppnådd i hendene. Det kan påføres øyelokkene i ca. 10 minutter annenhver dag. Resterne av øyelokkene vaskes helt av med vann uten bruk av såpe;
 • En 0,5% hydrokotizon salve er nyttig. Det påføres på øyelokket et par ganger på dagtid. Total behandlingstid er tre uker. Dette preparatet glatter ut arrene, som dannes etter operasjonen.

I prosessen med behandling med disse medisinene er slike ting som foreløpig konsultasjon av en spesialist, langsiktig behandling og konstantitet viktig.

Kosthold og riktig livsstil

Riktig ernæring er grunnlaget for å behandle en overdreven mengde totalt farlig kolesterol. I kostholdet må du gå inn, så mye som mulig grønnsaker og en rekke sesongbaserte frukter. Vedtaket av animalsk fett, kaker og søtsaker, det vil si karbohydrater og krydret mat, er verdt å forkorte! I formasjonene på øyelokkene anbefales det sterkt å gi opp røyking og alkohol.

De grunnleggende regler for ernæring inkluderer:

 • Bytter til 5 måltider om dagen
 • Hvert måltid skal ikke ha mer enn en teskje fett. I en liten mengde er det nødvendig, siden det er ansvarlig for å fjerne galle fra leveren inn i tarmen;
 • Det er viktig å drikke vann i et volum på opptil 2 liter per dag;
 • I kostholdet til hver person som lider av kolesterolformasjoner, bør normen av spiselig smør i en voksen ikke være mer enn 25 gram og en grønnsak 75 gram per dag.

Samtidig med kostholdet er det viktig å lede den maksimale mulige levemåten. Alvorlig sport bør praktiseres to ganger på syv dager, og hver dag er det verdt å gjøre små turer og morgenøvelser. Med konstant, til og med minimal fysisk aktivitet, aktiveres de metabolske nyttige prosessene umiddelbart.

Essensen av å eliminere problemet ligger i det faktum at hver person trenger en viss energi som han mottar fra mat. Med en aktiv livsstil, vil kalorier ikke lagres i kroppen som fettfeller. Samtidig, øvelser og spesifikk aktivitet tillater lipoproteiner å sirkulere gjennom kroppen mye raskere, de vil simpelthen ikke nøle og akkumulere på visse steder.

Oppsummering

Kolesterolplakk på øyelokkene ikke forårsaker skade på menneskers helse, dette er en konsekvens av allerede tilstede lidelser og en viss kosmetisk defekt. Å justere arbeidet i kroppen og forhindre fremveksten av nye formasjoner, kan bare være gjennom kompetent behandling, en riktig og aktiv livsstil, samt riktig ernæring.

Du bør alltid huske at selv den enkleste behandlingen må nødvendigvis være under tilsyn av en spesialist, det er en garantert mulighet til å løse alle dine problemer, for å bevare helsen og det attraktive utseendet i lang tid.

Behandling av kolesteriske plakk i halspulsåren

Situasjonen for dannelsen av kolesteriske plakk i halspulsåren er svært farlig for mennesker og kan føre til alvorlige konsekvenser. I medisin kalles denne tilstanden aterosklerose eller stenose av store parret arterier som ligger på hver side av nakken.

Aterosklerotiske plakk på karoten arterier kan forårsake alvorlige komplikasjoner og til slutt føre til døden. Tilstedeværelsen av plakk i halspulsåren forstyrrer normal blodtilførsel til hjernen. Dermed er hjernen fratatt den nødvendige ernæringen og evnen til å utføre sine funksjoner normalt. Blokkering eller trombose av karoten arterien med kolesterolplakk kan bidra til utvikling av et slag i sentralorganet i sentralnervesystemet.

Årsaker til patologisk utvikling

Aterosklerose av fartøy som leverer blod til hjernen oppstår på et tidspunkt da visse fettavsetninger opptrer på veggene i karoten arterier, kalt plaques, som smalker lumen.

Hvis en person er helt sunn, blir veggene i hans arterier preget av glatthet og elastisitet, slik at blodet sirkulerer uavbrutt og gir hjernen oksygen. Som regel dannes en plakk i halspulsåren når kolesterolavsetninger allerede er tilstede i de resterende karene.

Eksperter kaller følgende hovedårsaker til utviklingen av aterosklerose:

 • alkohol og tobakksmisbruk;
 • patologi av det endokrine systemet;
 • vektig;
 • høyt blodtrykk;
 • ubalansert ernæring;
 • mangel på fysisk aktivitet;
 • smittsomme sykdommer;
 • en tilstand av stress og angst.

Samtidig bør en risikogruppe identifiseres. Hos slike personer er risikoen for plakkdannelse på halspulsåren mye høyere. Så allokere følgende influensa risiko:

 1. Pasientens alder. Etter hvert som kroppen øker, reduseres produksjonen av kollagen, noe som resulterer i en reduksjon i elastisiteten til karets vegger.
 2. Forhøyet blodtrykk reduserer også elastisitet og større eksponering for mikroskader.
 3. Utviklingen av diabetes mellitus bidrar til at pasientens kropp mister muligheten til å bryte sammen med glukose og lavdensitets lipoproteiner (LDL).
 4. Genetisk predisponering øker risikoen for å utvikle patologi av store parret arterier på begge sider av nakken.

Hvis noen tilhører en av disse risikogruppene, så er det i dette tilfellet en sterk grunn til å se en lege regelmessig. Ellers er det en mulighet for utvikling av kritiske tilstander.

Symptomer og diagnose

På den første utviklingsstadiet har pasienten ingen symptomer på utvikling av patologi. Derfor bør hver person være så oppmerksom på helsen som mulig, spesielt hvis de er i fare.

I de tidlige stadier av utviklingen av en sykdom, kan en pasient plutselig oppleve svakhet, en prikkende følelse i hender og føtter på en av kroppshalvdelene, hodepine og svimmelhet, noen ganger til bevisstløs. Noen ganger var det tilfeller av plutselig forverring av syn i høyre eller venstre øye, tap av kontroll over bevegelse av armer og ben, samt uavhengig tale. En slik tilstand i medisin ble kalt et forbigående iskemisk angrep og foregikk utviklingen av et slag.

Hvis en person har slike følelser, så kontakt lege umiddelbart. Som du vet, er hver persons kropp individuell, og en person kan ha en av symptomene, og en annen vil ha et komplett klinisk bilde. Det samme gjelder for individuelle symptomer - de kan være lyse eller svake uttrykt.

Før behandling av pasienten påbegynnes, vil den behandlende legen samle en anamnese og foreskrive eller utføre de diagnostiske testene selv, inkludert:

 • auskultasjon av karoten arterier, som vil bidra til å identifisere hvirvelstrømmer og dermed bestemme tilstedeværelsen av steder der det er en innsnevring av lumen;
 • ultralydsskanning, som vil tillate å se strukturen i blodårene og blodstrømmen i dem;
 • magnetisk resonans avbildning, som bestemmer plasseringen av fartøyene;
 • måling av blodtrykk;
 • Datatomografi og angiografi, som gir en mer detaljert ide om fartøyets tilstand.

Behandling av sykdommen

Behandling av aterosklerose av store parret arterier som ligger på begge sider av nakken vil være rettet mot forebygging av slag. Hvis det var en moderat innsnevring av arteriene, så å bli kvitt kolesterolplakkene, må pasienten forandre sin livsstil og ta medisiner foreskrevet av behandlende lege.

I tilfelle av en betydelig innsnevring av lumen av karoten arterier, kan legen foreskrive en operasjon eller stenting av arteriene for å kvitte seg med kolesterolplakk på dem. I dette tilfellet vil kirurgisk inngrep utføres på følgende måter:

 • Kirurgen vil trekke ut en plakett fra halspulsåren, en prosedyre kalt karotid endarterektomi;
 • en stent vil bli installert for å gjenopprette aorta lumen.

Det bør bemerkes at karotid endarterektomi anses som den vanligste måten å kirurgisk behandle den angitte patologi på. Når du svarer på spørsmålet om hvordan du fjerner en plakett i rammen av denne prosedyren, bør det sies at kirurgen bare gjør et kutt av aorta og utfører fjerning av de dannede plakettene. Fjerning av plaques på denne måten er preget av lav risiko for pasienter, en kort periode med rehabilitering og preges av høy effektivitet for å forebygge slag.

Dersom det ikke er mulig å anvende den første metoden for kirurgisk inngrep på grunn av utilgjengelighet av plakk eller tilstedeværelse av andre patologier der risikoen for liv i tilfelle kirurgi er høy, etableres en stent eller angioplasti av fartøyet utføres.

Derfor er aterosklerose av karoten arterien en meget livstruende tilstand. Imidlertid kan denne tilstanden lett bli forhindret dersom forholdene som følger med utviklingen er utelukket.

Konstantin Ilich Bulyshev

 • Nettstedskart
 • Analysatorer av blod
 • analyser
 • aterosklerose
 • medisin
 • behandling
 • Folkemetoder
 • Strømforsyning

Situasjonen for dannelsen av kolesteriske plakk i halspulsåren er svært farlig for mennesker og kan føre til alvorlige konsekvenser. I medisin kalles denne tilstanden aterosklerose eller stenose av store parret arterier som ligger på hver side av nakken.

Aterosklerotiske plakk på karoten arterier kan forårsake alvorlige komplikasjoner og til slutt føre til døden. Tilstedeværelsen av plakk i halspulsåren forstyrrer normal blodtilførsel til hjernen. Dermed er hjernen fratatt den nødvendige ernæringen og evnen til å utføre sine funksjoner normalt. Blokkering eller trombose av karoten arterien med kolesterolplakk kan bidra til utvikling av et slag i sentralorganet i sentralnervesystemet.

Årsaker til patologisk utvikling

Aterosklerose av fartøy som leverer blod til hjernen oppstår på et tidspunkt da visse fettavsetninger opptrer på veggene i karoten arterier, kalt plaques, som smalker lumen.

Hvis en person er helt sunn, blir veggene i hans arterier preget av glatthet og elastisitet, slik at blodet sirkulerer uavbrutt og gir hjernen oksygen. Som regel dannes en plakk i halspulsåren når kolesterolavsetninger allerede er tilstede i de resterende karene.

Eksperter kaller følgende hovedårsaker til utviklingen av aterosklerose:

 • alkohol og tobakksmisbruk;
 • patologi av det endokrine systemet;
 • vektig;
 • høyt blodtrykk;
 • ubalansert ernæring;
 • mangel på fysisk aktivitet;
 • smittsomme sykdommer;
 • en tilstand av stress og angst.

Samtidig bør en risikogruppe identifiseres. Hos slike personer er risikoen for plakkdannelse på halspulsåren mye høyere. Så allokere følgende influensa risiko:

 1. Pasientens alder. Etter hvert som kroppen øker, reduseres produksjonen av kollagen, noe som resulterer i en reduksjon i elastisiteten til karets vegger.
 2. Forhøyet blodtrykk reduserer også elastisitet og større eksponering for mikroskader.
 3. Utviklingen av diabetes mellitus bidrar til at pasientens kropp mister muligheten til å bryte sammen med glukose og lavdensitets lipoproteiner (LDL).
 4. Genetisk predisponering øker risikoen for å utvikle patologi av store parret arterier på begge sider av nakken.

Hvis noen tilhører en av disse risikogruppene, så er det i dette tilfellet en sterk grunn til å se en lege regelmessig. Ellers er det en mulighet for utvikling av kritiske tilstander.

Symptomer og diagnose

På den første utviklingsstadiet har pasienten ingen symptomer på utvikling av patologi. Derfor bør hver person være så oppmerksom på helsen som mulig, spesielt hvis de er i fare.

I de tidlige stadier av utviklingen av en sykdom, kan en pasient plutselig oppleve svakhet, en prikkende følelse i hender og føtter på en av kroppshalvdelene, hodepine og svimmelhet, noen ganger til bevisstløs. Noen ganger var det tilfeller av plutselig forverring av syn i høyre eller venstre øye, tap av kontroll over bevegelse av armer og ben, samt uavhengig tale. En slik tilstand i medisin ble kalt et forbigående iskemisk angrep og foregikk utviklingen av et slag.

Hvis en person har slike følelser, så kontakt lege umiddelbart. Som du vet, er hver persons kropp individuell, og en person kan ha en av symptomene, og en annen vil ha et komplett klinisk bilde. Det samme gjelder for individuelle symptomer - de kan være lyse eller svake uttrykt.

Før behandling av pasienten påbegynnes, vil den behandlende legen samle en anamnese og foreskrive eller utføre de diagnostiske testene selv, inkludert:

 • auskultasjon av karoten arterier, som vil bidra til å identifisere hvirvelstrømmer og dermed bestemme tilstedeværelsen av steder der det er en innsnevring av lumen;
 • ultralydsskanning, som vil tillate å se strukturen i blodårene og blodstrømmen i dem;
 • magnetisk resonans avbildning, som bestemmer plasseringen av fartøyene;
 • måling av blodtrykk;
 • Datatomografi og angiografi, som gir en mer detaljert ide om fartøyets tilstand.

Behandling av sykdommen

Behandling av aterosklerose av store parret arterier som ligger på begge sider av nakken vil være rettet mot forebygging av slag. Hvis det var en moderat innsnevring av arteriene, så å bli kvitt kolesterolplakkene, må pasienten forandre sin livsstil og ta medisiner foreskrevet av behandlende lege.

I tilfelle av en betydelig innsnevring av lumen av karoten arterier, kan legen foreskrive en operasjon eller stenting av arteriene for å kvitte seg med kolesterolplakk på dem. I dette tilfellet vil kirurgisk inngrep utføres på følgende måter:

 • Kirurgen vil trekke ut en plakett fra halspulsåren, en prosedyre kalt karotid endarterektomi;
 • en stent vil bli installert for å gjenopprette aorta lumen.

Det bør bemerkes at karotid endarterektomi anses som den vanligste måten å kirurgisk behandle den angitte patologi på. Når du svarer på spørsmålet om hvordan du fjerner en plakett i rammen av denne prosedyren, bør det sies at kirurgen bare gjør et kutt av aorta og utfører fjerning av de dannede plakettene. Fjerning av plaques på denne måten er preget av lav risiko for pasienter, en kort periode med rehabilitering og preges av høy effektivitet for å forebygge slag.

Dersom det ikke er mulig å anvende den første metoden for kirurgisk inngrep på grunn av utilgjengelighet av plakk eller tilstedeværelse av andre patologier der risikoen for liv i tilfelle kirurgi er høy, etableres en stent eller angioplasti av fartøyet utføres.

Derfor er aterosklerose av karoten arterien en meget livstruende tilstand. Imidlertid kan denne tilstanden lett bli forhindret dersom forholdene som følger med utviklingen er utelukket.

Les Mer Om Fartøyene