Årsaker, symptomer og behandling av pulmonal hypertensjon

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er lungehypertensjon. Årsakene til utviklingen av sykdommen, typer trykkøkning i lungens kar og hvordan patologi manifesterer seg. Funksjoner av diagnose, behandling og prognose.

Pulmonal hypertensjon - en patologisk tilstand i hvilken det er en gradvis økning i trykket i det pulmonale vaskulære system, noe som fører til økende svikt i høyre hjertekammer og til slutt ender for tidlig død av en mann.

Over 30 - ved belastning

Når sykdommen i lungens sirkulasjonssystem forekommer følgende patologiske forandringer:

 1. Begrensning eller spasmer av blodkar (vasokonstriksjon).
 2. Minske evnen til vaskulærveien til å strekke seg (elastisitet).
 3. Dannelse av liten trombi.
 4. Spredning av glatte muskelceller.
 5. Lukking av blodkarets lumen på grunn av blodpropper og fortykkede vegger (utslettelse).
 6. Ødeleggelse av vaskulære strukturer og erstatning med bindevev (reduksjon).

For at blod skal passere gjennom de endrede fartøyene, er det en økning i trykk i stammen av lungearterien. Dette fører til økt trykk i hulrommet i høyre ventrikel og fører til en forstyrrelse av funksjonen.

Slike endringer i blodstrømmen viser seg økt respiratorisk insuffisiens i de første stadier og alvorlig hjertesvikt - i den endelige sykdommen. Fra begynnelsen plasserer manglende evne til å puste normalt betydelige restriksjoner på pasientens vanlige liv, noe som tvinger dem til å begrense seg til stress. Reduksjonen i motstand mot manuell arbeidskraft forverres når sykdommen utvikler seg.

Pulmonal hypertensjon regnes som en svært alvorlig sykdom - ubehandlede pasienter bor mindre enn 2 år, og det meste av den tiden de trenger hjelp med personlig pleie (matlaging, rengjøring, kjøpe mat og så videre.). Når terapien utføres, forbedrer prognosen noe, men du kan ikke helt gjenopprette fra sykdommen.

Klikk på bildet for å forstørre

Problemet diagnose, behandling og overvåkning av mennesker med pulmonal hypertensjon i inngrep leger av mange spesialiteter, avhengig av årsaken til sykdommen det kan være: indre, lunge, Hjerte, smittsomme sykdommer og genetikk. Hvis det er nødvendig med kirurgisk korreksjon, går det med vaskulære og thorakale kirurger.

Klassifisering av patologi

Lunghypertensjon er den primære, uavhengige sykdommen i bare 6 tilfeller per 1 million befolkning, dette skjemaet inneholder årsakssykdom og arvelig form for sykdommen. I andre tilfeller er endringer i lungens vaskulære seng forbundet med noen primær patologi i orgel- eller organsystemet.

På denne bakgrunn ble det opprettet en klinisk klassifisering av trykkøkning i pulmonal arteriesystemet:

Pulmonal hypertensjon og dens komplikasjoner

Hjertet vil fungere som en MOTOR!

Du vil glemme takykardi, hvis du er i sengetid.

Blant sykdommer i kardiovaskulærsystemet er mange som kan føre til alvorlige komplikasjoner og død av en person, og noen ganger - i den tidlige perioden fra begynnelsen av utviklingen. Progressive, dødelige patologi av pulmonal hypertensjon kan oppstå hos spedbarn, barn, eldre voksne, fører det til en økning i blodtrykket i lungearterien og fører til døden. Det er ekstremt viktig å begynne å behandle pulmonal hypertensjon tidlig, noe som vil bidra til å forbedre prognosen og forlenge livet til en person.

Hva er lungehypertensjon

Pulmonal hypertensjon, eller pulmonal hypertensjon (PH) - gruppe av patologiske tilstander hvor det er en progressiv økning i motstanden i lungekretsløpet, som provoserer svikt i høyre hjertekammer og tidlig død av personen. Sykdommen - alvorlig form for kardiovaskulære sykdommer, som dekker i lungekretsløpet, fordi før eller senere fører til en sterk nedgang i arbeidstoleranse og hjertesvikt. En slik patologi som det lungehjerte har en nær forbindelse med pulmonal hypertensjon og oppstår i commonwealth med den.

Mekanismen for utvikling av sykdommen er som følger. Det indre laget av lungekarrene (endotelet) vokser, reduserer lumen av arteriolene, og forstyrrer dermed blodstrømmen. Motstanden i fartøyene vokser, høyre ventrikel må krympe kraftig for å normalt skyve blod inn i lungene, som det er helt uadaptert. Som kompensasjonsreaksjon av kroppen, mykardiet i ventrikkelen tykner, de rette delene av hjertehypertrofi, men så kommer det en kraftig nedgang i kraften i sammentrekningene i hjertet, døden oppstår.

I syndromet av pulmonal hypertensjon hos mennesker er gjennomsnittlig trykk i lungearterien 30 mm Hg. og høyere. Primær PH forekommer vanligvis hos barn fra fødselen, og senere blir sykdommen anerkjent sekundær og forekommer mye oftere. Utbredelsen av sekundær LH er høyere enn frekvensen av primær LH, på grunn av det store antallet tilfeller av kroniske kardiovaskulære sykdommer og nedre luftveisinfeksjoner.

Ca 20 personer per 1 million. Folk i året blir syk denne patologi, og de som lider av kronisk lungesykdom med lunge hypoventilasjon det oppfyller kun 50% av kliniske tilfeller.

Primær PH har en svært dårlig prognose for overlevelse, med en sekundær form er det mulig å øke forventet levetid på grunn av rettidig behandling.

Klassifisering av sykdommen

Først av alt er pulmonal hypertensjon delt inn i primær og sekundær. I sin tur ble den primære hypertensjonen (Ayrz's sykdom) delt inn i utslettende, arterielt nett, tromboemboliske former. En mer grundig klassifisering, inkludert forståelse av sykdommens mekanismer, omfatter følgende typer sykdommer:

 1. pulmonal arteriell hypertensjon (forekommer oftere enn andre arter);
 2. venøs hypertensjon;
 3. pulmonal kapillær hemangiomatose;
 4. hypertensjon med lesjon i hjertets venstre kamre, inkludert systolisk dysfunksjon i høyre eller venstre ventrikel, lesjon av ventiler i venstre del av hjertet;
 5. pulmonal hypertensjon på bakgrunn av sykdommer i luftveiene (KOL, interstitiale sykdommer, forstyrrelser av nattpusten, høyhøyde lungehypertensjon, misdannelser av lungene);
 6. kronisk tromboembolisk (postembolisk) pulmonal hypertensjon; Se risikoen for tromboemboliske komplikasjoner
 7. pulmonal hypertensjon med en uklar utviklingsmekanisme.

Den vanligste er pulmonal arteriell hypertensjon, som er delt inn i former:

 • idiopatisk;
 • arvelig (kalt annen type reseptorgenet ved å mutere et benmorfogenetisk protein, eller genmutasjon provosert aktivin som kinase-1 eller andre ukjente mutasjoner);
 • medisinsk og giftig;
 • forbundet med bindevevssykdommer, CHD (medfødt hjertesykdom), HIV og AIDS, kronisk hemolytisk anemi, schistosomiasis, etc.;
 • vedvarende hypertensjon av nyfødte.

Når det gjelder graden av funksjonsforstyrrelser, er sykdommen delt inn i klasser:

 1. Den første - normale fysiske aktiviteten, god overføring av belastninger, hjertesvikt i første grad (mild eller grense LH);
 2. den andre - fysisk aktivitet er redusert, pasienten føler seg komfortabel bare uten trening, og med enkel spenning er det karakteristiske symptomer - kortpustethet, brystsmerter, etc. (moderat LH);
 3. Den tredje - ubehagelige symptomer oppstår ved laveste belastning (høy LH, dårligere prognose);
 4. fjerde - intoleranse av en last, er alle symptomer på sykdommen uttrykt selv i ro, er det tunge lunger symptomer i lungene, bli hypertensive kriser, vattersott av buken, etc.

Klassifiseringen i henhold til størrelsen på utslipp av blod er som følger:

 1. utslipp ikke mer enn 30% av minuttvolumet av lungesirkulasjonen;
 2. utslippet stiger til 50%
 3. utslipp av blod over 70%.

Differensiering av sykdommen ved trykk er som følger:

 1. den første gruppen - trykket i lungearterien mindre enn 30 mm Hg;
 2. den andre gruppen er et trykk på 30-50 mm Hg;
 3. tredje gruppe - trykk 50-70 mm Hg;
 4. den fjerde gruppen er trykket over 70 mm Hg.

årsaker til

Primær pulmonal hypertensjon, eller Aars sykdom er en svært sjelden sykdom, dets årsaker er ennå ikke klare. Det antas at andre autoimmune sykdommer og forstyrrelser i homeostasesystemet (spesielt høy blodplateaktivitet) på en eller annen måte kan påvirke utviklingen av primær LH. Patologien fører til en primær lesjon av vaskulær endotelial vekst blant produksjon av vasokonstriktor endotelin substans, fibrose og nekrose av grenene av lungearterien vegger, noe som fører til økning i trykk og total lungemotstand.

Som for andre former for primær hypertensjon, kan de være forårsaket av arvelig arvelighet eller mutasjon av gener i det øyeblikk de oppfattes. Mekanismen for utviklingen av sykdommen i dette tilfellet er lik: et brudd på balansen mellom nitrogenomsammensetningen - en forandring i fartøyens tone - betennelse - endotelets proliferasjon - en reduksjon i indre kaliber av arteriene.

Sekundær pulmonal hypertensjon gjør det mulig å spore sin etiologi, som kan være svært variert. Det er to mekanismer for utviklingen av sykdommen:

 1. Funksjonell - normal drift av visse deler av kroppen er forstyrret, slik at alle endringer som er karakteristiske for LH forekommer. Behandling er rettet mot å eliminere patologiske effekter og kan være ganske vellykket.
 2. Anatomisk. LH er assosiert med tilstedeværelsen av en defekt i lungens struktur eller en liten sirkulasjonssirkel. Vanligvis reagerer denne type sykdom ikke på medisiner og kan kun korrigeres kirurgisk, men ikke alltid.

LH er oftest forårsaket av hjertets og lungens patologi. Til hjertesykdommer som kan føre til utvikling av pulmonal hypertensjon inkluderer:

 • CHD (defekt av interatrielt, interventricular septum, åpne kanaler, stenos av mitralventil, etc.);
 • hypertensiv sykdom i alvorlig grad;
 • kardiomyopati;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • komplikasjoner etter operasjon på hjerte og koronar fartøyer;
 • kronisk eller akutt trombose av lungene;
 • atriske tumorer.

Ikke mindre ofte reduseres årsakene til LH til forekomsten av kroniske sykdommer i nedre luftveier, noe som fører til endring i strukturen i lungevæv og alveolær hypoksi:

 • bronkiektase - dannelsen av hulrom i lungene og deres suppuration;
 • obstruktiv bronkitt med lukking av en del av luftveien;
 • fibrose av lungevev og erstatning av bindevevscellene;
 • en svulst i lungene, komprimering av kar.

Slike risikofaktorer kan bidra til utviklingen av sykdommen:

 • forgiftning med giftstoffer, giftstoffer, kjemikalier;
 • tar narkotika;
 • overdreven forbruk av anorektika, antidepressiva;
 • graviditet, spesielt, produktiv;
 • bor i et høyt fjellområde
 • HIV-infeksjon;
 • levercirrhose;
 • svulstblodsykdommer;
 • økt trykk i portalvenen (portal hypertensjon);
 • deformasjon av brystet;
 • alvorlig fedme;
 • hypertyreose;
 • noen sjeldne arvelige sykdommer.

Sekundær hypertensjon kan skyldes andre, mindre vanlige årsaker, hvilken virkningsmekanisme som på dette området av kroppen ikke alltid er klar. Disse omfatter myeloproliferativ sykdom, splenektomi, vaskulitt, sarkoidose, lymphangioleiomyomatosis, nevrofibromatose, Gauchers sykdom, glykogenlagringssykdommer, hemodialyse, etc.

Symptomer på manifestasjon

I begynnelsen av utviklingen kompenseres sykdommen, slik at den fortsetter uten symptomer. Normen for trykk i arterien er 30 mm Hg. systolisk trykk, 15 mm Hg. - Diastolisk. Når denne frekvensen overskrides i 1,5-2 ganger, blir sykdommen klinisk åpenbar. Noen ganger er sekundær lungehypertensjon kun diagnostisert når scenen allerede er startet, endringer i kroppen er irreversible.

Symptomer på pulmonal hypertensjon er ofte av lav spesifisitet, og selv en lege kan forveksle dem med andre hjertesykdommer, med mindre en grundig undersøkelse utføres. Likevel har det viktigste symptomet - kortpustethet - fortsatt en rekke karakteristiske trekk. Dyspné kan også vises i ro, øker selv med liten fysisk anstrengelse, stopper ikke i sitteposisjon, mens kortpustethet med andre hjertesykdommer under slike forhold avtar.

De tidligste symptomene på LH i utviklingen av ukompenserte eller delvis kompenserte stadier er som følger:

 • vekttap når man tar hensyn til normal ernæring;
 • svakhet, tap av styrke, depresjon av humør, generell dårlig helse;
 • heshet, heshet av stemme;
 • hyppig hoste, hoste;
 • følelse av oppblåsthet, raspiraniya i magen på grunn av begynnelsen av stagnasjon i portalportalsystemet;
 • kvalme, svimmelhet;
 • besvimelse;
 • hyppigere hjerteslag;
 • mer alvorlig pulsering av livmorhalsårene enn vanlig.

I fremtiden, uten tilstrekkelig behandling, blir pasientens tilstand sterkt forverret. Andre kliniske tegn på LH - sputum med blod, hemoptysis, stenokardieangrep med smerter i brystet, dødsangst også delta. Ulike typer arytmier utvikler, oftere - atrieflimmer. Leveren til dette stadiet er allerede seriøst forstørret i størrelse, kapselen strekkes, slik at personen er bekymret for smerten i riktig hypokondrium, en kraftig økning i underlivet. På grunn av hjertesvikt, er det også hevelse på beina i shinens og føttene.

I terminalstadiet oppstår asfyksi, trombi opptrer i lungene, noe vev dør på grunn av mangel på blodtilførsel. Det er hypertensive kriser, angrep av lungeødem. Under et nattangrep kan pasienten dø av kvelning. Angrepet er ledsaget av mangel på luft, sterk hode, sekresjon av blod fra lungene, blå hud, sterk hevelse i venene på nakken. Mulig ukontrollert tildeling av avføring og urin. Den hypertensive krisen er også i stand til å ende med dødelig utgang, men oftere dør pasienter med pulmonal hypertensjon fra akutt hjertesvikt eller PE.

Komplikasjoner og forebygging

Den vanligste komplikasjonen av sykdommen er atrieflimmer. Denne sykdommen i seg selv er farlig ved utviklingen av ventrikulær fibrillasjon, som faktisk er en klinisk død fra hjertestans. Også uunngåelig og farlig komplikasjon for å få lungeødem og hypertensiv krise, hvoretter overføringen av det menneskelige tilstand, som en regel, er dårligere, og dessuten er det tilordnet en funksjonshemming. Konsekvensen av pulmonal hypertensjon merkestrøm - svikt i høyre hjertekammer, hypertrofi og utvidelse av høyre hjerte, lunge trombose arterioler. Den dødelige Resultatet er mulig både fra en kombinasjon av alle disse komplikasjonene, som skiller seg progressiv kurs, og på lungeemboli - blodpropp akutt okklusjon av karet og stoppe blodstrømmen gjennom den.

Diagnostikk av patologi

Siden primær lungehypertensjon er svært sjelden, bør det gjennomføres en grundig og grundig undersøkelse for å finne årsaken til LH, som er mer sannsynlig å være sekundær. For dette formål, så vel som for å vurdere alvorlighetsgraden av patologien, utføres følgende undersøkelse:

 1. Eksamen, fysisk undersøkelse. Legen legger merke til cyanose i huden, hevelse i bena og underlivet, deformering av de distale phalangene, forandring i form av neglene i henhold til typen av urglass og kortpustethet. Med auscultation av hjertet høres en aksent av den andre tonen, den splitter i lungearterien. Med perkusjon er utvidelsen av hjertegrenser merkbar.
 2. EKG. Det er tegn på overbelastning av høyre ventrikel mot bakgrunnen av dens ekspansjon og fortykkelse. Ofte er det objektive data om tilstedeværelsen av ekstrasystol, atrieflimmer, atriell fibrillasjon.
 3. Radiografi av brystet. Radiografiske tegn på LH - en økning i hjertestørrelsen, økning i periferien av lungene, en økning i lungens røtter, et skifte i hjerteets grenser til høyre.
 4. Ekkokardiografi (ultralyd av hjertet). Bestemmer størrelsen på hjertet, hypertrofi og strekking av høyre hjertehulrom, lar deg beregne mengden av trykk i lungearterien, og oppdager også hjertesykdom og andre patologier.
 5. Funksjonshemmingstest, undersøkelsen av gassammensetningen av blod. Hjelp å klargjøre diagnosen, graden av luftveissvikt.
 6. Scintigrafi, CT, MR. Det er nødvendig å studere tilstanden til små lungekar, for å søke etter trombi.
 7. Hjertekateterisering. Kreves for direkte måling av pulmonal arterie trykk.

For å vurdere alvorlighetsgraden av sykdommen og omfanget av brudd fra andre organer, kan pasienten få anbefalinger om å gjøre spirometri, ultralyd i bukhulen, en generell blodprøve, urinalyse for studien av nyrefunksjon, etc.

Metoder for behandling

Konservativ behandling

Målet med konservativ terapi er eliminering av etiologiske faktorer, eller deres korreksjon, reduksjon av trykk i lungearterien, forebygging av komplikasjoner, spesielt trombose. Behandlingen utføres oftest på sykehuset, etter å ha lindret eksacerbasjonen - hjemme. For dette er pasienten foreskrevet for å ta ulike medisiner:

 1. Vasodilatorer (kalsiumkanalblokkere) - Nifedipin, Prazosin. De er spesielt effektive i de tidlige stadier av patologi, når det ikke er utprøvde forstyrrelser i arteriolene.
 2. Desaggreganter - Aspirin, Kardiomagnet. Nødvendig for fortynning av blod.
 3. Ved et hemoglobinnivå ved LH over 170 g / l, og også hos brysthulen er det nødvendig å bruke кровопускание i volum på 200-500 ml Mer detaljert om en livmoderhalsen trombus
 4. Diuretika - Lasix, furosemid. De brukes i utviklingen av høyre ventrikulær svikt.
 5. Hjerteglykosider - Digoksin. Utnevnes bare hvis det er atrieflimmer i pasienten for å redusere hjertets rytme.
 6. Antikoagulerende legemidler - Warfarin, heparin. Utnevnt med en tendens til å danne blodpropper.
 7. Prostaglandiner, prostaglandinanaloger - Epoprostenol, Treprostinil. Reduser trykket i lungearterien, senk den patologiske transformasjonen av lungekar.
 8. Antagonister av endotelinreceptorer er Bozentan. Hjelper med å redusere endotelinproduksjonen og senke utviklingen av LH.
 9. Preparater for forbedring av vevstoffskifte - Riboksin, Kaliumorotat, vitaminer.
 10. Ulike legemidler til behandling av primær lunge- og hjertesykdom, andre patologier som utløste utviklingen av pulmonal hypertensjon.

Alle pasienter med pulmonal hypertensjon er vist ozonbehandling, oksygenbehandling - innånding av oksygen. Den positive effekten oppnås etter behandlingsforløpet med oksygen, så det anbefales til flere ganger i året.

Kirurgiske behandlingsmetoder

I noen situasjoner, redusere utviklingen av sykdommen, øke levetiden hjelper kirurgi. Personer med pulmonal hypertensjon kan bruke slike metoder for kirurgisk behandling:

 1. Atriell bypass eller ballon atrialseptostomi. Når man oppretter en kunstig åpning (et åpent ovalt vindu) mellom atria, blir høy lungesypertensjon lavere, og prognosen forbedres dermed.
 2. Lungtransplantasjon. For en markert nedgang i trykket transplanteres kun en lunge. Likevel, innen 5 år etter en slik operasjon, utvikler halvparten av pasientene bronkchiolitis obliterans som en reaksjon på avvisningen av et nytt organ, og det er derfor den langsiktige overlevelsen er i tvil.
 3. Hjerte og lungetransplantasjon. Det er bare mulig i de siste stadiene av sykdommen, som er provosert av CHD eller kardiomyopati. Hvis du utfører kirurgi på et tidlig stadium av patologien, øker forventet levealder ikke.

Folk rettsmidler og mat

Fullstendig kurere pulmonal hypertensjon uten å eliminere årsakene er umulig selv ved tradisjonelle metoder, for ikke å nevne behandling av folkemidlene. Men det samme vil råd fra tradisjonelle healere bidra til å redusere symptomene på sykdommen og i den komplekse terapien kan delta i det:

 • For å brygge en spiseskje av rønnebærene røde 250 ml kokende vann, for å insistere på en time. Drikk halvparten av glasset 3 ganger om dagen for hver måned.
 • En teskje gress og blomster adonis våren helle 250 ml kokende vann, la det brygge, ta 2 ss infusjon på tom mage tre ganger om dagen i 21 dager.
 • Daglig drikk 100 ml juice fra et nytt gresskar, som vil bidra til å kvitte seg med arytmier med LH.

Ernæring for denne patologien begrenser salt, animalsk fett, mengden væske som forbrukes. Generelt bør vekten i kostholdet gjøres på plantefôr, og produkter av animalsk opprinnelse spiser moderat og bare nyttige, fettfattige. Det er noen livsstilsanbefalinger for pasienter med pulmonal hypertensjon:

 1. Vaksinasjon fra alle mulige smittsomme patologier - influensa, rubella. Dette vil bidra til å unngå forverring av eksisterende autoimmune sykdommer, hvis de er i pasienten.
 2. Doserte fysiske øvelser. Med en hvilken som helst hjertesykdom, foreskrives en person en spesiell treningsbehandling, og bare i de siste stadiene av LH skal aktiviteten være begrenset eller utelukket.
 3. Forhindre eller avbryte graviditet. Økt hjertebyrde hos kvinner med pulmonal hypertensjon kan føre til døden, så graviditeten i denne patologien er sterkt motløs.
 4. Å besøke en psykolog. Vanligvis utvikler mennesker med LH depressive lidelser, er neuropsykisk balanse forstyrret. Derfor trenger de å besøke en spesialist for å forbedre deres følelsesmessige tilstand.

Egenskaper ved behandling hos barn og nyfødte

I barndommen oppstår sekundær LH oftest på grunn av hypoksi eller patologi i luftveiene. Behandlingstaktikk bør være basert på sykdommens alvorlighetsgrad, og generelt sett ligner den hos voksne. Barnet umiddelbart etter diagnosen er innlagt på et spesialisert senter, i barneavdelingen. For å opprettholde muskelens normale tilstand må barnet utføre daglige fysiske øvelser som ikke forårsaker noen klager. Det er ekstremt viktig å forhindre smittsomme sykdommer, hypotermi.

Hjerteglykosider for barn er kun gitt ved korte kurs, diuretika velges med tanke på bevaring av elektrolyttbalansen. Bruk av antikoagulantia hos barn er et kontroversielt problem, siden deres fullstendige sikkerhet i en tidlig alder ennå ikke er bevist. Det eneste mulige legemiddelet til bruk er Warfarin, som tas i form av tabletter om nødvendig. Obligatoriske avtaler er vasodilatorer, som senker trykket i lungearterien, som først innføres i løpet av behandlingen i en minimal dose, og den justeres deretter.

I fravær av effekten av behandling med kalsiumblokkere - den enkleste form av vasodilatorer - er andre stoffer tilordnet den samme virkning - prostaglandiner, fosfodiesterase-5-hemmere, endotelinreseptorantagonister (lokalisert i prioritets i barndommen), etc. I pediatrien den mest effektive spesifikke medikament ved pulmonal hypertensjon Bosentan anses som benyttes fra en alder av 2-3 år. I tillegg får barnet massasje, treningsterapi og sanatoriumbehandling. Hos nyfødte forekommer hovedsakelig bare primær pulmonal hypertensjon, en patologi på bakgrunn av alvorlig hjertefeil, som er behandlet på samme måte, men har en dårlig prognose.

Prognose og forventet levetid

Prognosen avhenger av årsaken til sykdommen, samt på nivået av trykk i arterien. Hvis responsen på terapi er positiv, forbedrer prognosen. Den mest ugunstige situasjonen utvikler seg for de pasientene som har et konsekvent høyt nivå av lungearteritrykk. I en dekompensert grad av sykdom bor folk som regel ikke mer enn 5 år. Prognosen for primær lunghypertensjon er ekstremt ugunstig. Overlevelsesraten på et år er 68%, etter 5 år - bare 30%.

Forebyggende tiltak

De viktigste tiltakene for sykdomsforebygging:

 • nekte å røyke
 • vanlig fysisk aktivitet, men uten frills;
 • riktig ernæring, nektelse til å misbruke salt;
 • rettidig behandling av den viktigste pulmonale, hjertepatologi, som utløses av LH;
 • tidlig oppfølging av oppfølging for personer med KOL og andre lungesykdommer;
 • eliminering av stress.

Er du en av de millioner som har et syk hjerte?

Og alle dine forsøk på å kurere hypertensjon har ikke vært vellykkede?

Og du har allerede tenkt på radikale tiltak? Det er forståelig, fordi et sterkt hjerte er en indikator på helse og en anledning til stolthet. I tillegg er det i det minste lengden på en person. Og det faktum at en person beskyttet mot hjerte-og karsykdommer ser yngre ut - et aksiom som ikke krever bevis.

Derfor anbefaler vi å lese intervjuet med Alexander Myasnikov, som forteller hvordan man kan kurere hypertensjon raskt, effektivt, uten dyre prosedyrer. Les artikkelen >>

Materialene som presenteres er generell informasjon og kan ikke erstatte råd fra en lege.

Pulmonal hypertensjon 1, 2 grader - behandling, symptomer og prognose

Problemer med hjertet oppstår av ulike årsaker. Veksten i trykket i lungearterien er en av dem. Dette bruddet på 1, 2 grader av utvikling har nesten ingen symptomer og tegn, men krever obligatorisk behandling - bare i dette tilfellet vil det være en positiv livsprognose for en person.

Hva er det

Til tross for sitt navn, er den sykdom "pulmonal hypertensjon" er ikke et problem i det hele tatt med lys, og med hjertet, blodtrykket stiger når lungearterien og blodkar som kommer ut av det. Oftere er patologi provosert av andre problemer med hjertet, i sjeldne tilfeller anses det som en primær patologi.

For denne delen av sirkulasjonssystemet er det normale trykket en verdi på opptil 25/8 millimeter kvikksølv (systolisk / diastolisk). Hypertensjon sies når verdiene stiger over 30/15.

Analysere medisinsk statistikk kan vi si at pulmonal hypertensjon er sjelden, men det er svært farlig enda en grad, at det er nødvendig å behandle eller livstruende negativ prognose og en kraftig porsjon press kan føre til at pasienten dør.


Foto 1. Pulmonal arterie i norm og med høyt blodtrykk

Årsakene til sykdommen er en reduksjon i innerdiameteren til lungene, siden endotelet, som er et indre vaskulært lag, er overgrodd i dem. Som følge av den forstyrrede blodstrømmen forverres forsyningen av de bakre delene av stammen og ekstremiteter med blod, noe som har visse symptomer og tegn som vi vil diskutere nedenfor.

Hjertemusklen, mottar de riktige signalene, kompenserer Disse manglene, begynner å fungere og krympes mer intensivt. Med et slikt patologisk problem, tykkes det muskulære laget i høyre ventrikel, noe som fører til ubalanse i hele hjerteets arbeid. Et lignende fenomen har til og med blitt gitt et eget navn - et pulmonalt hjerte.

Du kan oppdage pulmonal hypertensjon ved hjelp av elektrokardiogram, men for de tidlige grader av endringene er små og kan hoppes, så for nøyaktig diagnose og rettidig behandling av personer under trenger å vite hva som er pulmonal hypertensjon, sine tegn og symptomer. Bare i dette tilfellet kan sykdommen oppdages og behandles i tide og opprettholde en god livsforventning.

ICD-10 kode

Pulmonal hypertensjon i henhold til den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer ICD-10 tilhører klassen - I27.

årsaker

Den eksakte årsaken til sykdommen har ikke blitt avslørt til dags dato. Feil vekst av endotelet er ofte forbundet med interne ubalanser i kroppen, på grunn av underernæring og innføring av elementer som kalium og natrium. Disse kjemikaliene er ansvarlige for innsnevring og utvidelse av karene, med deres mangel kan vaskulær spasme oppstå.

En annen vanlig årsak til pulmonal hypertensjon er en arvelig faktor. Tilstedeværelsen av patologi hos en av slektningene bør være en grunn til en smal undersøkelse og om nødvendig behandling på et tidlig stadium når symptomene ennå ikke er manifestert.

Ofte forekommer brudd med andre hjertesykdommer - medfødt hjertesykdom, obstruktiv lungesykdom og andre. I slike tilfeller diagnostiseres pulmonal hypertensjon som en komplikasjon og det er nødvendig å påvirke først og fremst grunnårsaken.

Den beviste årsaken er forbruket av spesielle aminosyrer som påvirker endotelets vekst. For flere tiår siden ble det bemerket at bruken av rapsolje, der disse aminosyrene er tilstede, førte til en økning i forekomsten av sykdommen. Som et resultat har det blitt utført studier som bekreftet at voldtekt inneholder en stor konsentrasjon av tryptofan, noe som medfører moderat pulmonal hypertensjon og øker risikoen for alvorlige konsekvenser.

I noen tilfeller er årsakene til bruk av hormonelle prevensjonsmidler, medikamenter for en kraftig reduksjon i kroppsvekt og andre midler som fører til brudd på den interne funksjonen i menneskekroppen.

Symptomer avhengig av graden

Å lære om lungehypertensjon i et tidlig stadium er en stor suksess, siden det i de fleste tilfeller ikke er noen åpenbare symptomer. Men hvis du ser nærmere ut og lytter til deg selv, kan du finne noen tegn på moderat hypertensjon.

Viktigste symptomer Dette er en redusert fysisk kapasitet, når en person føler en konstant generell svakhet, er det ingen åpenbare grunner til det. Ofte, i løpet av undersøkelsen, finner man sykdommen i de ulike stadiene. Tenk på hva slags pulmonal hypertensjon det er grader, hvilke symptomer de adskiller seg fra, hva truer og hvilken behandling de krever.

 1. Første grad (I) er uttrykt av en rask puls, er tilstedeværelsen av fysisk aktivitet relativt lett å oppleve, det er ingen andre symptomer som kompliserer diagnosen.
 2. På andre grad (II) Pasienten har allerede tydelig følelse av sammenbrudd, lider av kortpustethet, svimmelhet og brystsmerter.
 3. Hos en pasient med tredje grad (III) en komfortabel tilstand skjer bare under inaktivitet, noe fysisk stress forårsaker en forverring av symptomer på kortpustethet, tretthet, etc.
 4. Fjerde grad (IV) regnes som den tyngste. Pulmonal hypertensjon av scenen ledsaget av kronisk tretthet, observert selv etter en natt med oppvåkning, alle skiltene er til stede selv i ro, kan spytte blod, oppstår besvimelse, hovne hals årer. Ved noen belastning blir alle symptomer sterkt forverret, ledsaget av cyanotisk hud og et mulig lungeødem. En person blir faktisk en ugyldig, som nesten aldri gir seg en grunnleggende tjeneste.

Pulmonal hypertensjon 1 grad skilles kun ved hyppig hjertebank, faglæreren er i stand til å finne ut det på et elektrokardiogram og sende videre sjekk av lungekar. 2 grad av pulmonal hypertensjon er preget av mer åpenbare symptomer, som ikke kan ignoreres, og det er viktig å ikke utsette å besøke en kardiolog eller terapeut.

Det er veldig viktig å oppdage brudd på et tidlig stadium. Det er vanskelig å gjøre dette, men i siste instans er livsforventningen avhengig av dette, og hvor mye pasienten vil leve i det hele tatt.

diagnostikk

Diagnostiseringsprosessen er ikke mindre viktig, siden det er veldig lett å savne sykdommen "ved øynene" i et tidlig utviklingsstadium. Tidligere er lungehypertensjon merkbar på EKG. Denne prosedyren tjener som utgangspunkt for deteksjon og behandling av denne sykdommen.

På kardiogrammet vil funksjonsfeilen i hjerte-myokardet være merkbart, som er hjertens første reaksjon på problemer med lunge-natur. Hvis vi vurderer diagnoseprosessen generelt, består den av følgende trinn:

 • EKG, som viser overbelastning i høyre ventrikel;
 • En røntgen som viser lungefeltene rundt omkretsen, eksistensen av en forskyvning av hjertegrensen fra normen i riktig retning;
 • Gjennomføring av åndedrettsprøver, når det kontrolleres, består det utandede karbondioksid av;
 • Prosedyren for ekkokardiografi. Dette er ultralyd av hjerte og blodårer, som gjør det mulig å måle trykket i lungearterien.
 • Scintigrafi, som lar deg undersøke de nødvendige fartøyene i detalj, ved hjelp av radioaktive isotoper;
 • Hvis det er nødvendig å finjustere røntgenbildene, foreskrives mer nøyaktig CT eller MR.
 • Muligheten for fremtidig behandling vurderes ved hjelp av kateterisering. Denne metoden får informasjon om blodtrykk i høyre hulrom.

Behandling av pulmonal hypertensjon

Deteksjon av patologi er en vanskelig oppgave, men det er ikke lettere å behandle hypertensjon. Effektiviteten av behandlingen bestemmes i stor grad av den utviklingstrinn, i de tidlige stadier, er konservative terapiteknikker ved bruk av medikamenter på en alvorlig utvikling når det Prognosen er dårlig, er det en fare for liv, og det er umulig å gjenvinne legemidler, foreskrevet kirurgi.

Kardiologen er engasjert i behandling.. Når symptomene oppdages og bekreftes, er det først å redusere sannsynligheten for alvorlige konsekvenser som følger med lungehypertensjon. For dette trenger du:

 1. I nærvær av graviditet, forlate videre svangerskap, da morens hjerte i denne perioden blir utsatt for alvorlig overbelastning, noe som truer både mor og barns død.
 2. Det er begrenset til å spise, ikke å passere, for å følge en diett med en nedgang i fett og salt forbruk. Drikker bør heller ikke mye - opptil en halv liter væske per dag.
 3. Ikke nidkjær med fysisk anstrengelse, lossing og så overbelastet kardiovaskulært system.
 4. Sett de nødvendige vaksinasjonene som beskytter mot sykdommer som er måter å indirekte forverre sykdommen på.
Psykologisk trenger pasienten ytterligere hjelp, siden behandlingen og etterfølgende liv ofte må endres helt for å unngå risikable situasjoner. Hvis denne sykdommen er en sekundær komplikasjon av en annen patologi, krever behandlingen først og fremst en stor lidelse.

Den svært konservative behandlingen av pulmonal hypertensjon er noen ganger fortsatt i flere år, når det er nødvendig å regelmessig ta et kompleks av foreskrevne legemidler som undertrykker fremdriften av endotelial overgrowth. I løpet av denne perioden skal pasienten ta:

 • Antagonister, hemmer prosessen med patologisk celledeling.
 • Legemidler som forhindrer dannelsen av blodpropper i karene og reduserer deres spasmer.
 • Å bruke oksygenbehandling, hvis formål er metning av blod med oksygen. Med moderat pulmonal hypertensjon er prosedyren ikke nødvendig, men i en alvorlig grad er det nødvendig hele tiden.
 • Midler for fortynning av blod og akselerasjon av kurset.
 • Legemidler med en vanndrivende effekt.
 • For å normalisere hjerteslagets rytme, foreskrives glykosoider.
 • Om nødvendig blir det tatt narkotika for å utvide arteriell glans, noe som senker blodtrykket.
 • Behandling med nitrogenoksyd utføres ved lav effektivitet av andre metoder. Som et resultat reduseres trykket i hele vaskulærsystemet.

kirurgi

Kirurgi brukes i tilstander hvor lungehypertensjon forårsakes, for eksempel av en cyanotisk hjertesykdom som ikke kan behandles på andre måter.

Som kirurgisk terapi utføres en ballon atrialseptostomi når septum mellom atria blir kuttet og utvidet med en spesiell ballong. På grunn av dette går inntaket av oksygenert blod til høyre atrium, noe som reduserer symptomene og alvorlighetsgraden av pulmonal hypertensjon.

I det mest alvorlige kurset kan det være nødvendig å transplantere lungene eller hjertet. En slik operasjon er svært komplisert, har mange begrensninger, og det er store vanskeligheter med søket etter donororganer, spesielt i Russland, men moderne medisin er i stand til å utføre slike manipulasjoner.

forebygging

Forebyggende tiltak som forhindrer pulmonal hypertensjon er svært viktige. Dette gjelder spesielt mennesker i fare - i nærvær av hjertesykdom, hvis det er slektninger med samme sykdom, etter 40-50 år. Forebygging er å opprettholde en sunn livsstil, spesielt er det viktig:

 1. Slutte å røyke, da tobakkrøyk absorberes av lungene og går inn i blodet.
 2. Med et skadelig yrke, for eksempel minearbejdere, byggherrer, må de stadig puste skitten luft, mettet med mikropartikler. Derfor er det nødvendig å observere alle arbeidsbeskyttelsesstandarder for denne typen aktivitet.
 3. Styr immunsystemet.
 4. Ikke la psykologiske og fysiske overbelastninger påvirke helsen til kardiovaskulærsystemet.

Hvor mange mennesker lever med en slik sykdom er umulig å si. I en moderat grad og iakttagelse av alle kardiologiske anbefalinger har pulmonal hypertensjon en positiv prognose.

Forfatter: nettstedredaktør, dato 28. mars 2018

Pulmonal hypertensjon

Pulmonal hypertensjon er en patologisk tilstand som kan utgjøre en fare for pasientens liv. Med utviklingen av sykdommen observeres en gradvis lukning av lumen i lungene, noe som resulterer i at trykket økes og funksjonen til høyre ventrikel og atrium forstyrres.

I Yusupov-sykehuset utføres diagnosen på pasienter med pulmonal hypertensjon. Kardiologer på Yusupov sykehus bruker moderne metoder for å diagnostisere denne sykdommen, noe som gjør det mulig å identifisere hypertensjon i utgangspunktet.

Tidlig diagnose av pulmonal hypertensjon vil øke sannsynligheten for et gunstig utfall av behandlingen.

Pulmonal hypertensjon: en beskrivelse av sykdommen

Spesialister anser at lungehypertensjon er en av de vanligste sykdommene i kardiovaskulærsystemet. Kvinner i alderen 30 til 40 er mer sannsynlig å bli påvirket enn menn. Pasienten som opplever symptomene på denne sykdommen i begynnelsen, kan ikke konsultere en lege, da det generelle bildet er ganske slitt ut. Unge kvinner i en alder av 30 år er mest utsatt for sin utvikling, hos menn, oppstår hypertensjon sjeldnere. Denne sykdommen er preget av en økning i blodtrykk under fysiske anstrengelser i lungearterien med 50 mm Hg. Art. og med 25 mm Hg. Art. i hvilemodus.

Lunghypertensjon i fravær av behandling fører til høyre ventrikulær svikt, noe som kan forårsake pasientens død. Tegn på pulmonal hypertensjon, oppdaget av en person i denne alderen, bør være en seriøs grunn til å kontakte en spesialisert klinikk.

Typer av pulmonal hypertensjon

Leger skiller flere hovedtyper av pulmonal hypertensjon:

 • Primær pulmonal hypertensjon er en sykdom med ukjent opprinnelse, som kan være både medfødt og oppkjøpt. Sykdommen ble kalt "idiopatisk pulmonal hypertensjon", den er preget av en endring i lungearterien og en økning i høyre ventrikel. Primær pulmonal hypertensjon er årsaken til pasientens funksjonshemming, og også i fravær av behandling fører til pasientens død;
 • sekundær pulmonal hypertensjon utvikles som en komplikasjon av andre sykdommer: medfødt og ervervet hjertesykdom, HIV-infeksjon, bindevevssykdommer, bronkial astma, sykdommer i luftveiene. I tillegg kan sykdommen oppstå på grunn av tilstoppede blodpropp i blodårene, i dette tilfellet diagnostiseres kronisk lungesykdom.

Graden av pulmonal hypertensjon ved trykk

Pasienter som har blitt diagnostisert med denne sykdommen er interessert i spørsmålet om pulmonal hypertensjon i 1. grad - hva er det? Legene fra Yusupov-sykehuset bruker metoden for ekkokardiografi eller hjertekateterisering for å bestemme graden av sykdommen. Klassifisering av pulmonal hypertensjon fra trykket antyder 3 stadier av sykdommen:

 • en økning i trykket i lungearterien med 25 - 45 mm Hg. Art. indikerer jeg graden av sykdommen;
 • økning i trykk med 45-65 mm Hg. Art. - pulmonal hypertensjon av II-graden;
 • økning i trykk med mer enn 65 mm Hg. - pulmonal hypertensjon III grad.

Pulmonal hypertensjon: klassifisering

Syndromet av pulmonal hypertensjon er også klassifisert avhengig av det observerte kliniske bildet, idet fire klasser skiller seg ut:

 • I klassen: hos pasienter er det ingen reduksjon i fysisk aktivitet. Habituary stress gir ikke kortpustethet, svimmelhet, svakhet og smerte;
 • II klasse: hos pasienter er det en nedgang i fysisk aktivitet. Under normal belastning opplever pasienten svimmelhet, kortpustethet, brystsmerter, svakhet. I ro vil disse symptomene forsvinne;
 • III klasse: Den fysiske aktiviteten til pasientene er signifikant svekket. Med en mindre belastning vises symptomene som er karakteristiske for sykdommen.
 • IV-klasse: En betydelig reduksjon i aktiviteten. Pulmonal hypertensjon i 4. grad karakteriseres av alvorlige symptomer både i ro og ved minimal fysisk anstrengelse.

Symptomer på sykdommen

Pulmonal hypertensjon har ingen utprøvde symptomer, så behandlingen begynner i sene stadier av sykdommen. Imidlertid identifiserte eksperter symptomene på den første fasen av sykdommen:

 • utseendet av en svak dyspnø i hvilemodus eller med liten fysisk aktivitet;
 • hes stemme eller tørr hoste;
 • vekttap uten tilsynelatende grunn
 • hjertebanken, med sykdomsforløpet på nakken, merket pasienten tydelig pulsering av jugularvenen;
 • et deprimert humør og en konstant følelse av tretthet og svakhet;
 • svimmelhet og svimmelhet, som er en konsekvens av hypoksi - mangel på oksygen.

Ved senere stadier har pulmonal hypertensjon følgende symptomer:

 • forstyrrelse av rytmen i hjertet - arytmi;
 • tegn på myokardisk iskemi og angina pectorisangrep, hvor pasienten innbefatter en følelse av frykt, en kald svette fremstår og smerte fremstår bak brystbenet;
 • hemoptysis og utseende av blodårer i sputum.

På terminalstadiet oppstår død av vev på grunn av dannelsen av trombi i arteriolene. Hypertensive kriser hos pasienter manifesteres om natten. Akutt hjerteinfarkt eller pulmonal arterie trombus blokkering kan være hovedårsakene til døden.

Pulmonal hypertensjon: årsakene til sykdommenes begynnelse

Årsakene til pulmonal hypertensjon er avhengig av type sykdom. Så årsakene til idiopatisk pulmonal hypertensjon er ikke pålidelig etablert. Imidlertid er sannsynligheten for utviklingen høy hos mennesker med autoimmune sykdommer, som tar orale prevensiver, har nært slektninger med denne sykdommen. Sekundær pulmonal hypertensjon oppstår ved komplikasjon av sykdommer i blodårer, lunger, hjertefeil.

Den gradvise innsnevringen av arterioler og kapillærer relatert til pulmonal arteriesystemet går foran utviklingen av sykdommen. I de sentrale stadier av arteriell skade kan det oppstå inflammatorisk ødeleggelse av karvegveggen. På grunn av disse endringene i fartøyene er det en progressiv økning i trykk eller pulmonal arteriell hypertensjon.

Pulmonal hypertensjon: diagnose av sykdommen

Moderat pulmonal hypertensjon oppstår uten uttalt symptomer, så diagnosen av sykdommen skal utføres av en pulmonolog og en kardiolog ved hjelp av et sett med studier:

 • et elektrokardiogram brukes til å oppdage høyre ventrikulær og atriell hypertrofi;
 • Datastyrt tomografi gir deg mulighet til å få informasjon om økningen i arterier og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer;
 • ekkokardiografi utføres for å bestemme hastigheten på bevegelse av blod og undersøkelse av hulene i hjertet og karene;
 • Radiografi av organer brukes til å etablere størrelsen på hjertet og bekrefte diagnosen;
 • Kateterisering av høyre hjerteavdelinger og lungearteri er anerkjent som den mest pålitelige metoden for å diagnostisere sykdommen. Denne metoden lar deg nøyaktig bestemme blodtrykket;
 • angiopulmonografi - en metode hvor et kontrastmiddel innføres for å etablere et vaskulært mønster i lungens arterielle system.

Lunghypertensjon hos nyfødte er ekstremt sjelden, og de aller fleste av disse diagnosene er plassert i de første dagene av en baby, noe som bidrar til å redusere antall dødsfall.

Behandling av pulmonal hypertensjon

Standarder for behandling av pulmonal hypertensjon foreslår en kombinasjon av adekvat terapi med bruk av rusmidler, anbefalinger for å redusere symptomer, kirurgiske metoder. Behandling av pulmonal hypertensjon med folkemidlene er en hjelpemetode for behandling.

Ikke-medisinske metoder for behandling av syndromet av pulmonal hypertensjon antyder samsvar med vann-saltbalansen, moderat trening og oksygenbehandling. Bruk av medisiner for behandling av pulmonal hypertensjon er rettet mot å gjenopprette funksjonen i luftveiene og kardiovaskulære systemene. Spesialister i bruk av medisinering kan redusere byrden på hjertet, utvide blodårene og redusere blodtrykket.

Lunghypertensjon hos voksne manifesterer seg med mer alvorlige symptomer og løses av leger ved hjelp av kirurgiske metoder:

 • tromboendarterektomi - fjerning av blodpropper fra blodårene;
 • atrial sapthistomy - skaper en åpning mellom atria for å redusere trykket;
 • transplantasjon av lunge- og hjertekomplekset eller bare lungen er effektiv i de sentrale stadier av sykdommen, så vel som i nærvær av andre sykdommer.

Pulmonal hypertensjon: prognose

Prognosen og behandlingen av pulmonal hypertensjon avhenger av sykdommens form og stadium. Ifølge statistiske data, med moderne behandlingsmetoder, er dødeligheten hos pasienter med kronisk form 10%. Den femårige overlevelse av pasienter med primær lungehypertensjon varierer fra 20 til 35%.

Den samlede prognosen påvirkes av følgende faktorer:

 • Graden av pulmonal hypertensjon fra trykket: Med en reduksjon i trykk i lungearterien, vil prognosen være gunstig, med en trykkøkning på mer enn 50 mm Hg. - Negativ. En pasient som er diagnostisert med sekundær pulmonal hypertensjon, kan være mer sannsynlig å motta en gunstig prognose;
 • økte symptomer på sykdommen eller en reduksjon i alvorlighetsgrad;
 • forbedring eller forverring av pasientens tilstand i terapeutisk behandling;

Når pulmonal hypertensjon utvikles hos nyfødte, avhenger prognosen av hvor lenge legen diagnostiserer problemet. I de fleste tilfeller er diagnosen krevd opptil 3 dager, hvoretter legene begynner å gjennomføre et sett med terapeutiske tiltak.

Forebyggende tiltak

Forebygging av syndromet av pulmonal hypertensjon skal utføres på en omfattende måte og inkluderer:

 • nekte å røyke og andre dårlige vaner
 • rettidig identifisering av problemet og utvikling av en behandlingsplan;
 • Regelmessig overvåking av pasienter med bekreftet bronkopulmonære diagnoser;
 • eliminering av stressende situasjoner;
 • kontroll av fysisk aktivitet og stress.

I sykehuset Yusupov blir pasienter diagnostisert og behandlet med pulmonal hypertensjon. Tidlig gjennomgang av diagnosen vil forbedre kvaliteten og forventet levetid.

Ring Yusupovs sykehus og gjør en avtale. Legenskoordinatoren til senteret vil svare på alle dine spørsmål.

Pulmonal hypertensjon

Pulmonal hypertensjon - truende patologisk tilstand forårsaket av vedvarende høyt blodtrykk i det vaskulære sjikt av lungearterien. Økning i pulmonal hypertensjon er en gradvis, progressiv natur og til syvende og sist fører til utvikling av høyre hjertesvikt, som fører til at pasienten dør. Oftest pulmonal hypertensjon hos unge kvinner 30-40 år som lider av denne sykdommen er 4 ganger oftere enn menn. Oligosymptomatic kompensert for pulmonal hypertensjon fører til det faktum at det ofte er diagnostisert bare i alvorlige trinn, da pasienter som har hjerterytmeforstyrrelser, hypertensive kriser, hemoptysis, lungeødem angrep. I behandlingen av pulmonal hypertensjon brukes vasodilatorer, disaggregants, antikoagulanter, oksygen inhalasjon, diuretika.

Pulmonal hypertensjon

Pulmonal hypertensjon - truende patologisk tilstand forårsaket av vedvarende høyt blodtrykk i det vaskulære sjikt av lungearterien. Økning i pulmonal hypertensjon er en gradvis, progressiv natur og til syvende og sist fører til utvikling av høyre hjertesvikt, som fører til at pasienten dør. Kriterier for diagnose av pulmonal hypertensjon er indikatorene for gjennomsnittlig trykk i lungearterien over 25 mm Hg. Art. i ro (med en hastighet på 9-16 mm Hg) og over 50 mm Hg. Art. under belastning. Oftest pulmonal hypertensjon hos unge kvinner 30-40 år som lider av denne sykdommen er 4 ganger oftere enn menn. Distingudere primær lunghypertensjon (som en uavhengig sykdom) og sekundær (som en komplisert variant av sykdommen i luftveiene og sirkulasjonsorganene).

Årsaker og mekanisme av pulmonal hypertensjon

Pålitelige årsaker til pulmonal hypertensjon er ikke definert. Primær pulmonal hypertensjon er en sjelden sykdom med ukjent etiologi. Det antas at i en opptreden relevante faktorer slik som autoimmunsykdommer (systemisk lupus erythematosus, systemisk sklerose, reumatoid artritt), familiær historie, som behandles med orale prevensjonsmiddel.

I utviklingen av sekundær pulmonal hypertensjon kan spille rollen som en rekke sykdommer og hjertesykdommer, blodkar og lunger. Oftest sekundær pulmonal hypertensjon er en konsekvens av kongestiv hjertesvikt, mitral stenose, atrieseptumdefekt, kronisk obstruktiv lungesykdom, trombose, lungevenene og pulmonalarterien grener, hypoventilering lunger, koronar arteriesykdom, myokarditt, levercirrhose og andre. Det antas at risikoen for å utvikle pulmonal hypertensjon er høyere hos HIV-infiserte pasienter, narkotikabrukere, folk som tar stoffer for å undertrykke appetitten. Forskjellig kan hver av disse tilstandene føre til økt blodtrykk i lungearterien.

Utvikling av pulmonal hypertensjon foregår av en gradvis innsnevring av lumen av små og mellomstore vaskulære grener av pulmonal arteriesystemet (kapillærer, arterioler) på grunn av fortykkelse av den indre vaskulære membran - endotelet. Med en alvorlig grad av lungearteri-involvering er det mulig å utløse en inflammatorisk ødeleggelse av det muskulære laget av vaskulærveggen. Skader på skipets vegger fører til utvikling av kronisk trombose og vaskulær utslettelse.

Disse forandringene i den vaskulære sengen av lungearterien forårsaker en progressiv økning i intravaskulært trykk, det vil si pulmonal hypertensjon. Stadig forhøyet blodtrykk i mainstream av lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel, forårsaker hypertrofi av veggene. Progresjon av pulmonal hypertensjon fører til en reduksjon i kontraktiliteten til høyre ventrikel og dens dekompensering - høyre hjertefeil (pulmonal heart) utvikler seg.

Klassifisering av pulmonal hypertensjon

For å bestemme alvorlighetsgraden av pulmonal hypertensjon er det 4 klasser av pasienter med kardiopulmonal insuffisiens.

 • Jeg klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon uten forstyrrelse av fysisk aktivitet. Normale belastninger forårsaker ikke svimmelhet, kortpustethet, brystsmerter, svakhet.
 • II klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon, noe som forårsaker en liten forstyrrelse av fysisk aktivitet. Hvilstilstanden ikke forårsaker ubehag, men den vanlige fysiske belastningen ledsages av svimmelhet, kortpustethet, smerte i brystet, svakhet.
 • III klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon som forårsaker betydelig fysisk svekkelse. Mindre fysisk anstrengelse er ledsaget av utseende av svimmelhet, dyspné, brystsmerter, svakhet.
 • IV-klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon, ledsaget av alvorlig svimmelhet, kortpustethet, smerte i brystet, svakhet med minimal belastning og selv i ro.

Symptomer og komplikasjoner av pulmonal hypertensjon

I kompensasjonsfasen kan pulmonal hypertensjon være asymptomatisk, så ofte diagnostiseres sykdommen i alvorlige former. De første manifestasjonene av pulmonal hypertensjon er notert med økende trykk i pulmonal arteriesystemet 2 og flere ganger i forhold til den fysiologiske normen.

Med utvikling av pulmonal hypertensjon, uforklarlig kortpustethet, vekttap, tretthet med fysisk aktivitet, hjertebank, hoste, heshet vises. Relativt tidlig i pulmonal hypertensjonsklinikk kan det være svimmelhet og svimmelhet på grunn av hjerterytmeforstyrrelser eller utvikling av akutt hjernehypoksi. Senere manifestasjoner av pulmonal hypertensjon er hemoptysis, retrosternal smerte, ødem i skinn og føtter, smerte i leveren.

Den lave spesifisiteten av symptomene på pulmonal hypertensjon tillater ikke diagnose basert på subjektive klager.

Den hyppigst forekommende komplikasjonen av pulmonal hypertensjon er hjertefeil i høyre ventrikk, ledsaget av en rytmeforstyrrelse - ciliary arytmi. I alvorlige stadier av pulmonal hypertensjon utvikler trombose av lungens arterioler.

Når pulmonal hypertensjon i pulmonalkar kan forekomme hypertensive kriser, kramper manifest lungeødem: en kraftig økning i kvelning (vanligvis i løpet av natten), en sterk hoste med oppspytt, hemoptysis, alvorlig cyanose generelt, agitert, hevelse og pulserings cervical årer. Krøll ender med frigivelse av et stort volum av urin og lys-farget lav tetthet ufrivillig defekasjon.

Med komplikasjoner av pulmonal hypertensjon er et dødelig utfall mulig på grunn av akutt eller kronisk kardiopulmonal insuffisiens, så vel som lungeemboli.

Diagnose av pulmonal hypertensjon

Vanligvis pasienter som ikke vet om sykdommen deres, går til legen med klager om åndenød. Ved undersøkelse av pasienten viste cyanose, og med forlenget varighet av pulmonal hypertensjon - deformering av de distale tåleddet på den skjema "trommestikker" og negler - "time glass biter" i form av Auskultasjon av hjertet bestemmes tonehøyde aksent II og dets oppdeling i lungearterien projeksjon slagverk - utvider grensene for lungearterien.

Diagnose av pulmonal hypertensjon krever felles deltakelse av en kardiolog og pulmonologist. For anerkjennelse av pulmonal hypertensjon er det nødvendig å gjennomføre et helt diagnostisk kompleks, inkludert:

 • EKG - å oppdage hypertrofi av høyre hjerte.
 • Ekkokardiografi - å undersøke blodkarene og hulrommene i hjertet, bestemme hastigheten på blodstrømmen i lungearterien.
 • Datatomografi - lagdelte bilder av brystorganer viser forstørrede pulmonale arterier, samt samtidige pulmonale hypertensjonssykdommer i hjerte og lunger.
 • Røntgen av lungene - bestemmer den utbuling av lungearterien, utvidelse av dens hovedgrener og innsnevring av mindre skip, tillater den indirekte bekrefte tilstedeværelse av pulmonal hypertensjon ved identifikasjonen av andre sykdommer i lungene og hjertet.
 • Kateterisering av lungearterien og høyre hjerte utføres for å bestemme blodtrykket i lungearterien. Det er den mest pålitelige metoden for å diagnostisere pulmonal hypertensjon. Gjennom punkteringen i jugularvenen blir sonden ført til høyre hjerte, og ved å bruke trykkmonitoren på sonden bestemmes blodtrykket i høyre ventrikel og lungearterier. Hjertekateterisering er en minimal invasiv teknikk med liten eller ingen risiko for komplikasjoner.
 • Angiopulmonografi er en røntgenkontrasttest av lungekarrene med det formål å bestemme det vaskulære mønsteret i pulmonal arterie og blodkar i blodsystemet. Det utføres under betingelser med spesialutrustet røntgenoperasjon med overholdelse av forholdsregler, siden innføring av et kontrastmiddel kan provosere en lungehypertensiv krise.

Behandling av pulmonal hypertensjon

Hovedmålene i behandlingen av pulmonal hypertensjon er: eliminering av årsaken, senking av blodtrykk i lungearterien og forebygging av trombose i lungene. Den komplekse behandlingen av pasienter med pulmonal hypertensjon inkluderer:

 1. Mottak vazodilatiruyuschih midler slappe av glatt muskel lag av blodkar (prazosin, hydralazine, nifedipin). Vasodilatatorer er effektive i de tidlige stadiene av utviklingen av lungehypertensjon før utseendet på uttalt endringer i arterioler, deres okklusjoner og utslettelse. I denne forbindelse er tidlig diagnose av sykdommen og etableringen av etiologien av lungehypertensjon viktig.
 2. Bruk av disaggregeringsmidler og antikoagulantia av indirekte virkning, redusering av viskositeten til blod (acetylsalisylsyre, dipyridamol, etc.). Med en uttalt fortykning av blodkaret til blodsetting. Optimal hos pasienter med pulmonal hypertensjon er hemoglobinnivået av blod opptil 170 g / l.
 3. Innånding av oksygen som symptomatisk behandling med alvorlig dyspné og hypoksi.
 4. Inntak av diuretika med pulmonal hypertensjon komplisert ved høyre ventrikulær svikt.
 5. Transplantasjon av hjerte og lunger i ekstremt alvorlige tilfeller av pulmonal hypertensjon. Opplevelsen av slike operasjoner er fortsatt liten, men det viser effektiviteten av denne teknikken.

Prognose og forebygging av pulmonal hypertensjon

En ytterligere prognose for allerede utviklet pulmonal hypertensjon avhenger av dens underliggende årsak og nivået av blodtrykk i lungearterien. Med et godt svar på pågående behandling er prognosen gunstigere. Jo høyere og mer stabilt nivået av trykk i pulmonal arteriesystemet, jo verre er prognosen. Med uttalt fenomen av dekompensasjon og nivået av trykk i lungearterien mer enn 50 mm Hg. en betydelig andel av pasientene dør innen de neste 5 årene. Prognostisk ekstremt ugunstig primær pulmonal hypertensjon.

Forebyggende tiltak er rettet mot tidlig deteksjon og aktiv behandling av patologier som fører til lungehypertensjon.

Les Mer Om Fartøyene