Årsaker og behandling av blandet hydrocephalus hos barn og voksne

Hydrocephalus er en sykdom preget av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske - cerebrospinalvæske. Den balansert sirkulasjonen er svært viktig for normal hjerneaktivitet.

Vanligvis er en slik patologi forbundet med høyt intrakranielt trykk (ICP), når væsken er intenst produsert, men dårlig absorbert, og fremkaller utviklingen av sykdomsfokus.

Årsaker til anomali

Årsakene til patologi skyldes endringer som er relatert til utviklingen og bevegelsen av CSF. Diagnosen "encephaly" hos nyfødte er forbundet med infeksjoner som har vært i en gravid kvinne.

For eksempel bidrar dets cytomegalovirus-variasjon til den ringere funksjonen av ventriklene i embryoens hjerne. Avhengig av lokalisering av patologi skiller legene mellom interne, eksterne og blandede typer av sykdommen.

I tillegg til den medfødte formen kan den oppnådde hydrocephalus utvikle seg til spedbarn som en komplikasjon etter hjernehinnebetennelse, forgiftning, hodetrauma. De fleste av artene av denne sykdommen er en konsekvens av en komplisert utstrømning av cerebrospinalvæske som akkumuleres i hjernens ventrikler.

Former av sykdommen

Avhengig av lokaliseringen skiller du:

 • Intern (ventrikulær) dropsy - cerebrospinalvæsken samles direkte i ventriklene, som strekker seg i hjernen.
 • Ekstern form - overskudd av CSF er konsentrert under cerebralmembranen og klemmer det fra utsiden. I dette tilfellet er innholdet innenfor, i ventrikkene, normalt. Dette er en ganske sjelden type dropsy som oppstår mot bakgrunnen av hjernenatrofi.
 • Blandet hydrocephalus er akkumuleringen av CSF inni, i ventrikkene og utenfor, subaraknoid plass.

Typen av denne alvorlige sykdommen vil avhenge av valg av behandlingsmetoder - både konservative og kirurgiske.

Egenskaper av hydrocephalus

Egenskaper av sykdommen på grunn av samspillet mellom visse mekanismer forårsaker andre typer ødem i hjernen.

Blandet substitusjonell hydrocephalus observeres vanligvis hos eldre pasienter med tegn på nedsatt volum av hjernen. Den særegne funksjonen er erstatning av det frigjorte rommet med brennevin. Bakgrunn for dannelsen av en slik patologi tjener ofte som hjernerystelse, hypertensjon, aterosklerose, svakhet i livmorhvirvelene, alkoholavhengighet.

Moderat uttrykt form bidrar til å senke blodstrømmen. Dette kan være et resultat av inhibering av mange hjernefunksjoner. Hvis den erstatte hydrocephalus er ledsaget av en økning i volumet av hjerne-ventriklene, oppdages pasienter en reduksjon i ICP, i stedet vil den bli økt.

Hvis det ikke er noen klager, trenger moderat blandet hydrocephalus ikke behandling. Det er mulig å kontrollere pasientens tilstand ved hjelp av flere undersøkelser. Dynamikken i sykdommen vil vise MR. Hvis kaviteten med cerebrospinalvæske øker, vil nevrologen anbefale diuretika og vasodilatormedikamenter.

Hvis sykdommen utvikler seg, dør hjernecellene. Pasienten kan bli tilbudt kirurgisk behandling. Tidligere har shunting alltid blitt utført, moderne teknologi har supplert arsenalet av metoder med nevroendoskopisk kirurgi.

Kirurgisk behandling av slik patologi som moderat blandet hydrocephalus i hjernen utføres bare etter avtale med behandlende lege. Hvis pasienten ikke mottar full behandling, venter han på rullestol.

Symptomatologi av sykdommen

Symptomene på sykdommen indikerer en økning i ICP:

 • kvalmeforstyrrelser;
 • døsighet;
 • vedvarende hodepine;
 • overbelastning av optisk nerve;
 • forskyvning på hodeaksen.

Symptomer på blandet hydrocephalus er preget av hodepine med maksimal intensitet om morgenen, umiddelbart etter oppvåkning. Dette skyldes en økning i ICP i søvn.

En viktig symptom - En tilstand av døsighet, som spiller rollen som en harbinger av farligere nevrologiske lidelser.

I formuleringen av en slik diagnose som blandet hydrocephalus hos voksne, akutt, rive opp kranen, smerter rundt hodet. Om morgenen blir mala ledsaget av kvalme.

I tillegg til hodepine med blandet form av atrofisk hydrocephalus, observeres taleforstyrrelser, svakhet i bena, epilepsi, hukommelsesforstyrrelser, spesielt memorisering av numerisk informasjon. I noen form for dropsy er pasientene passive og ikke-initiativ.

Med sykdomsprogresjonen oppstår en ytterligere lidelse i sinnet, som utelukker muligheten for selvbetjening. Pasienten reagerer utilstrækkelig på enkle spørsmål.

I sene stadier av sykdommen er urininkontinens mulig. Etter en grundig undersøkelse med riktig diagnose utvikler legen et personlig behandlingsregime for pasienten.

Hydrocephalus hos barn

En cerebral cortex hos barn er ikke en sjelden sykdom: ett spedbarn per 4.000 nyfødte. Men det er også trøstende statistikk: medfødt hydrocephalus behandles vel ved å skifte, og barn med et rør i hodet kan leve et fullt liv med tilstrekkelig belastning.

En alvorlig sykdom med uforutsigbare konsekvenser kan sikres ved:

 • Medfødte årsaker - et brudd på hjernens utvikling av fosteret, en gravid kvinneinfeksjon, et brudd på normal sirkulasjon av cerebrospinalvæsken.
 • Den ervervede form forekommer hos prematur spedbarn, så vel som med fødselsskader. Det kan utvikle seg etter nevrokirurgisk inngrep, blødning, hjernerystelse, svulster, infeksjon av meninges.

En ekstern type patologi regnes som medfødt. Det behandles av medisiner. Hvis resultatet ikke er tilfredsstillende, utføres kirurgi.

Intern hydrocele er kjøpt og medfødt. Metoder for behandling er lik.

Blandet hydrocephalus hos barn er forskjellig i akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernemembranen og i ventrikkene. Prinsippet for behandling - terapi som forbedrer hjerneblodstrømmen og reduserer ICP og diuretika.

Som tilleggsmetoder brukes fytoterapi og massasje. Effektiv og manuell terapi. Resultatet overvåkes månedlig på ultralyd.

Symptomer på sykdommen kan bli funnet i problemer med amming, problemer med å snu hodet, hyppige rastløse gråt.

Blant andre funksjoner:

 • økt ICP;
 • utstikkende åpen fontanel;
 • utelatelse av øyebollet;
 • astigmatisme og snikking av øynene;
 • tipping head;
 • kramper
 • langsom utvikling;
 • mangel på koordinering;
 • fallende syn og hørsel.

Men det mest åpenbare symptomet er kranens intensive vekst, uavhengig av barnets grunnlov. Den erfarne legen bestemmer den hydrocephaliske formen på skallen visuelt. Men det siste ordet - for en nevrokirurg, som tydeliggjør behovet og haster av operasjonen, sjansene for å kurere et barn uten det.

Ved kirurgisk behandling blir shunts administrert: over dem fører overflødig væske ut i bukhulen. Normen av brennevin reguleres av ventilen. Med alder trenger slike barn korrigerende operasjoner.

Ved nevroendoskopisk kirurgi betegner et endoskop med et lite kammer innsatsstedet til kateteret for utstrømningen av CSF. Så opprett en sikkerhetskanal for overflødig væske. Gjentatte operasjoner for å erstatte rørene er ikke nødvendig - de er ikke der. Den innovative metoden er ikke like universell som shunting.

Pasienter med diagnose hydrocephalus blir observert hos en nevropatolog med obligatorisk periodisk diagnose. Med milde former for pasienter kan bli fjernet fra registeret, forblir shunt-avhengige pasienter under observasjon for livet.

Det er viktig å huske at hydrocephalus ikke er en setning. Hvis du finner en erfaren lege, gjennomgå en fullstendig undersøkelse, avklare hvilken type sykdom du har, samle all mulig informasjon om det, så kan du regne med en gunstig prognose med rettidig og kompetent behandling.

Hva er blandet cerebral hydrocephalus?

Mange møttes direkte eller hørte uttrykket "dropsy av hjernen." Ofte er dette knyttet til barndom medfødte sykdommer. Men faktisk, denne diagnosen høres ut som en blandet hydrocephalus i hjernen. Og det kan bli skadet ikke bare av barn, men også av voksne.

Hva er det

Hydrocephalus i hjernen er en alvorlig sykdom hvor overskytende cerebrospinalvæske akkumuleres i hjernens ventrikler. Dette skyldes at cerebrospinalvæsken normalt ikke kan bevege seg inn i sirkulasjonssystemet.

Unormal økning i væske i hjernens ventrikler

Årsaker til utvikling

Årsakene til blandet hydrocephalus i hjernen er hovedsakelig forbundet med høyt blodtrykk, siden hjernefluidet ikke absorberes tilstrekkelig aktivt. Og også av eventuelle anomalier som førte til dysfunksjon av hjernens ventrikler, hvor denne væsken er dannet.

Det er fare for fødsel av et spedbarn med hydrocephalus (hydrocephalus) i tilfelle moren under svangerskapet led en smittsom sykdom. Ervervet hydrocephalus kan være en komplikasjon av smittsomme sykdommer (meningitt) eller hjernens traumatisme, både hos barn og voksne.

Former av hydrocephalus

Avhengig av plasseringen av væskeakkumulering er det vanlig å skille slike former for hydrocephalus:

 • Den indre formen er preget av akkumulering av cerebrospinalvæske bare i hjernens ventrikler, som strekker seg til dimensjonene.
 • Den eksterne typen skjer når cerebrospinalvæsken samles under hjernemembranen, og hjernen klemmes innover i kranen.
 • Med akkumulering av væske og i hjernens ventrikler, og i subaraknoidskallet, snakker de om en blandet form av hydrocephalus.

Egenskaper av hydrocephalus

En veldig stor prosentandel av sykdommen hos nyfødte barn. Det er en pasient med hydrocephalus per 4.000 barn. Selv i moderens livmor kan forstyrrelser i dannelsen og utviklingen av fosteret føre til denne avviken, så vel som smittsomme sykdommer.

Svært ofte ved levering kan babyer bli skadet, noe som også kan føre til brudd på utløpet av CSF. Preterm spedbarn som ikke er forsynt med rettidig omsorg er også i fare. Noen ganger kan sykdommen ikke manifesteres umiddelbart.

Foreldrenes oppmerksomhet er tiltrukket av barnets nektelse eller problemfødning, så vel som den for hyppige årsaksslyngen og den vanskelige svingen av hodet. Heldigvis er det i dag muligheter for behandling av medfødt hydrocephalus. Operasjonen gjør at barnet kan komme seg.

Hos voksne utvikler blandet hjernen hydrocephalus som en komplikasjon av hjernehjertehjelpe, alkoholisme, arteriosklerose i blodkar. Og hos eldre mennesker kan det være aldersrelatert blandet hydrocephalus i hjernen. Dette skjer på grunn av hjernen atrofi, som en konsekvens av hvilken væsken fyller sin plass og skall.

Hos voksne kan hydrocephalus oppstå etter en komplisert hjernerystelse i hjernen

Symptomer på manifestasjon

De fleste klager relaterer seg til økt intrakranielt trykk hos pasienten. I denne tilstanden føler han konstant døsighet, kvalme og hyppig hodepine, hovedsakelig om morgenen. Med blandet hydrocephalus i hjernen observeres endringer i pasientens oppførsel: det mister interessen og blir passiv. Deretter er det neurologiske symptomer på hydrocephalus: taleforstyrrelser og minneproblemer.

Hvis du ikke ber om hjelp, vil sykdommen utvikles, og pasientens tilstand vil forverres ekstremt, og han vil ikke være i stand til selvbetjening på grunn av manglende kontroll over musklene. Også ufrivillig vannlating og avføring er mulig.

barn

Symptomer på blandet hydrocephalus hos barn:

 • En åpen fontanel.
 • Twitching av øynene.
 • Det er kramper.
 • Visjon og hørselshemmede.
 • Unaturlig hodestilling.
 • Dårlig samordning av bevegelser.
 • Størrelsen på barnets skalle er for stor.
Utvidelse av skallen boksen med ødem i hjernen

Gjennomføring av diagnostikk

For å etablere diagnosen blandet hydrocephalus, bør legen undersøke pasienten og lytte til klager. Av de ytterligere metodene utnevnes magnetisk resonansavbildning og ekkoekspektivitet - undersøkelse av hjernens kar.

Metoder for behandling

Behandling av blandet hjernehydrocephalus kan behandles med to metoder: operativ eller konservativ. Alt avhenger av sykdommens form og alvorlighetsgrad.

Konservativ behandling vil bare hjelpe i tilfeller av ervervet hydroencefali, det vil si som en komplikasjon av en annen sykdom i nervesystemet. I slike tilfeller foreskrives pasienten et kurs av diuretika som fjerner overflødig væske i kroppen, og reduserer dermed mengden sirkulerende cerebrospinalvæske. Sammen med diuretika bruker vaskulære legemidler, og i tilfelle av en smittsom årsak til sykdommen - antibiotika.

Imidlertid er behandlingen av medfødt hydrocephalus kun mulig på en operativ måte. Nyfødte barn gjennomgår en operasjon for å etablere en shunt i hjernen, en enhet som vil tømme cerebrospinalvæsken fra hjernens ventrikler. Denne kirurgiske inngrep gjør at barnet kan fungere normalt. I fremtiden er det nødvendig å utføre korrigerende behandling og bli observert av en nevrokirurgisk lege.

Til tross for at blandet hydrocephalus i hjernen er svært ofte tilstede i dag, er normal vital aktivitet med denne diagnosen ganske mulig. Tidlig bruk av hjelp kan gi et barn et fullt liv.

Moderat hydrocephalus i hjernen

Begrepet "hydrocephalus" består av to ord bokstavelig oversatt fra latin, som "vann" og "hjerne". Med denne sykdommen i hjernen dannes en overdreven mengde cerebrospinalvæske - cerebrospinalvæsken. Dette væsken fungerer som en støtdemper, som beskytter hjernen mot fysiske effekter, overfører næringsstoffer, fjerner metabolske produkter. Hvis cerebrospinalvæsken dannes i overskudd, stiger det intrakraniale trykket av væsken på hjernens strukturer. Negative symptomer på sykdommen svekker signifikant pasientens livskvalitet. Moderat hydrocephalus er en av varianter av denne patologien.

Innholdet i artikkelen:

Klassifisering av hydrocephalus

Sykdommen tar følgende former:

Moderat intern hydrocephalus - en klynge av cerebrospinalvæske forekommer i hjernens ventrikler;

Moderat ekstern hydrocephalus - cerebrospinalvæsken akkumuleres i subaraknoidrommet;

Moderat blandet hydrocephalus - kombinerer symptomene på begge de ovennevnte varianter av sykdommen;

Moderat hydrocephalus substitusjon - cerebrospinalvæske erstatter den atrofierte substansen i hjernen, blir oftest diagnostisert i alderen, kan følge Alzheimers sykdom.

Enhver form for moderat hydrocephalus kan være både medfødt og oppkjøpt. Medfødt moderat hydrocephalus er et resultat av fødselstrauma, infeksjoner, som barnet lider under intrauterin utvikling. Den oppnådde formen av sykdommen fremstår som en komplikasjon av somatiske sykdommer, såvel som et resultat av craniocerebralt traume.

Hva fører til utviklingen av sykdommen

Den underliggende moderat hydrocefalus er unormal spinalvæsken utløpskanal i ryggmargen, hvor det normalt blir absorbert i det venøse sirkulasjonssystemet nettverk.

Faktorer som fører til sykdomsutbrudd:

Cyst eller svulst, komprimerer ventrikkelen og står i vei for sirkulasjon av cerebrospinalvæsken;

Craniocerebrale skader forårsaket av hodeskader når de faller fra en høyde, innvirkning, bilulykke.

Symptomer og manifestasjoner av sykdommen

I lang tid kan det viktigste og eneste tegn på sykdommen være hodepine, som ofte forekommer om morgenen. Dette symptomet skyldes et lengre opphold i horisontal stilling. hodepine, samt økt intrakranielt trykk, ved starten av utviklingen av sykdommen, kan ikke være. ofte oppdages hydrocephalus bare ved diagnostisering av hjernens tilstand for en helt annen sak.

Før eller senere er en overdreven mengde cerebrospinalvæske fremdeles manifestert tegn på nedsatt funksjonsevne i hjernen, oksygen sult.

ubehandlet moderat hydrocephalus kan føre til et slag, nedsatt intellekt.

symptomer på sykdommen i utviklingsstadiet:

Visuell og hørselshemmende;

Tapet av minne, manglende evne til å utføre mange intellektuelle operasjoner;

Brudd på fine motoriske ferdigheter, endring i gang

Overtredelse av oppmerksomhetskonsentrasjon;

Tap av orientering i rommet.

I de sene stadiene av sykdommen utvikles oppkast, urininkontinens og hjerneødem. Disse symptomene er en følge av fullstendig blokkering av utstrømningen av cerebrospinalvæske, den såkalte okklusive krisen.

Diagnose av moderat hydrocephalus

Den mest pålitelige data om tilstanden av hjernen, det indre hulrom av anatomien av kraniet, på antall endringer i cerebrospinalvæsken og strukturer i hjernen på grunn av økt intrakranialt trykk oppnås ved MRI (magnetic resonance terapi). Et alternativ til denne studien er en røntgen av skallen i to fremskrivninger.

Ytterligere diagnostiske metoder:

Angiografi - Røntgen med kontrastmateriale, som gjør det mulig å se stenos av cerebral fartøy, aorta aneurisme;

Uzi av hjernen;

Undersøkelse av okulær fundus ved hjelp av oftalmokopi, som tillater å bestemme tilstedeværelsen eller fraværet av ødem på optisk disken;

Analyse av cerebrospinalvæske oppsamlet med lumbale punktering - gjør det mulig å oppdage patogene mikroorganismer i den smittsomme naturen av sykdommen.

Taktikken til diagnostisk undersøkelse bestemmes av den behandlende legen - nevrolog eller nevrokirurg. Sannsynligvis er det nødvendig med konsultasjon av endokrinologen, psykoterapeut, infeksjonist.

Medisinering for moderat hydrocephalus

I den første fasen av sykdommen er det mulig å kompensere for symptomene på mild hydrocephalus med medisinering.

Ofte utnevnt:

Diuretika for fjerning av overflødig væske fra kroppen - Mannitol, Diacarb, Furosemid;

Forberedelser for forebygging av mangel på kalium og magnesium, som utskilles i betydelige mengder sammen med væsken - Asparkam, Panangin;

Preparater for forbedring av cerebral sirkulasjon - Cavinton, Cinnarizine, Glycine, Pyracetam, Cerebrolysin;

Multivitaminer og immunmodulatorer for å styrke kroppens forsvar og akselerert utvinning.

Utnevnelsen av et behandlingsregime utføres av den behandlende legen, selvadministrasjon av medisiner kan føre til alvorlige komplikasjoner.

Kirurgisk behandling av moderat hydrocephalus

Selv om prognosen for moderat hydrocephalus er ganske gunstig, kan det oppstå tegn på kirurgisk inngrep ved utvikling av symptomer på sykdommen:

Uttalte hodepine som ikke stopper med å ta smertestillende midler;

Krenkelser av koordinering av bevegelse;

Tap av kontroll over tarmbevegelser og vannlating.

Intervensjonens taktikk er avhengig av årsaken til moderat hydrocephalus, sykdomsstadiet. Kirurgiske valg:

Fjernelse av en svulst eller cyste som forstyrrer sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken;

Ventrikulocisternal endoskopi, som skaper en kunstig vei for fjerning av cerebrospinalvæske;

Shunting, som tillater å miste overflødig mengde CSF.

Ofte utføres en shunt - en operasjon som har blitt utarbeidet noen få dusin år siden. I kaviteten i ventrikkelen er et kateter installert, hvis ventil åpnes etter å ha oppnådd et høyt nivå av intrakranielt trykk. Etter å ha gjenopprettet normale verdier, lukkes ventilen.

Tilbaketrekningen av cerebrospinalvæske forekommer i pasientens kroppshulrom, som er i stand til å konvertere og trekke seg fra kroppen:

Magehulen (helst);

Hvis hydrocephalus er forårsaket av infeksjonsfaktorer, blir ikke shunting gjort for ikke å provosere betennelse i vevet i pasientens kropp. Når endoskopisk intervensjon krever tilgjengeligheten av kvalifiserte spesialister og moderne utstyr. I bunnen av ventrikkelen, belastet sprit, for å skape kunstige åpninger O i basal cerebrospinalvæsken tank på baksiden av hjernen.

I noen tilfeller kan signifikant lindring av pasientens tilstand gi fjerning av hjernesvulster av hvilken som helst etiologi, cyster med helminthcyster, arr etter et slag. Hvis formasjonene ikke påvirker de store fartøyene og ikke sprer seg gjennom hjernevevet, oppstår lettelse av tilstanden veldig raskt.

For ikke å forverre de første negative symptomene på sykdommen, bør du gjennomgå en fullstendig undersøkelse dersom du mistenker moderat hydrocephalus.

Moderat blandet hydrocephalus i hjernen

Hydrocephalus er en sykdom der en overdreven mengde cerebrospinalvæske akkumuleres i hjernens rom. Tidlig diagnose og rettidig kompetent behandling av hydrocephalus gjør det mulig å forbedre pasientens livskvalitet. I Yusupov-sykehuset utfører nevrologer en omfattende undersøkelse av pasienter som bruker moderne apparater fra verdens ledende bedrifter. En differensiert tilnærming til behandling av hver pasient bidrar bruk av innovative behandlingsmetoder til rask gjenoppretting av pasienter med hydrocephalus.

De Clinic of Neurology kandidater og leger av medisinske fag arbeide, neurologer, leger av høyeste kategori, som er de ledende eksperter på behandling av atrofiske blandet hydrocefalus. De gjennomfører en omfattende undersøkelse, som inkluderer moderne diagnostiske teknikker. Legene på møtet i Expert Rådet skal ta en kollektiv beslutning om valg av metode for behandling av en pasient.

Egenskaper av blandet atrofisk hydrocephalus

Leger skiller flere former for hydrocephalus:

 • Atrofisk blandet hydrocephalus er en klassisk form av sykdommen, hvor hjernevolumet minker, og den plass som er frigjort, er fylt med cerebrospinalvæske;
 • intern cerebral hydrocephalus substitusjon, hvor hovedparten av væsken akkumulerer i hjernens ventrikler;
 • blandet ikke-okklusiv hydrocephalus, som er preget av akkumulering av cerebrospinalvæske i ventrikkene og i rommet under membranene i hjernen.

Atrofisk blandet hydrocephalus intrakranialt trykk kan øke, redusere eller ikke endre seg. Ved økt intrakranielt trykk utvikles hypertensivt fluidisk syndrom. Moderat blandet ikke-okklusiv hydrocephalus i lang tid er asymptomatisk og pasienter søker ikke medisinsk hjelp. Uavhengig av pasientens normale tilstand av helse, vises tegn på nedsatt blodsirkulasjon i hjernen over tid. Med rettidig behandling av nevrolog kan du unngå de ubehagelige konsekvensene av sykdommen.

Atrofisk blandet hydrocephalus utvikler seg hovedsakelig hos eldre. I de fleste pasienter, forekommer blandet substitusjon hydrocefalus mot en bakgrunn av cerebral aterosklerose, hypertensjon, cervical vertebral ustabilitet avdeling, traumatisk hjerneskade, alkoholmisbruk. Med en minskning i volumet av hjernemasse opptar plass cerebrospinalvæske.

Moderate blandede cerebrale hydrocefalusventiler resulterer i en reduksjon av blodstrømningshastigheten av cerebrale kar. Det er hemming av alle hjernens funksjoner. Ved moderat blandet neokklyuzionnaya hydrocefalus ledsaget av en økning av hjerne ventriklene, har pasientene redusert intrakranialt trykk, ellers luten trykket økte.

Med en moderat form for atrofisk hydrocephalus, når pasienten ikke klager, er behandling ikke nødvendig. Pasientene observeres av nevroologene i Yusupov-sykehuset, gjennomfører en klinisk undersøkelse, overvåker tilstanden til ventriklene og hjernesubstansen ved hjelp av magnetisk resonansbilder. Hvis tegn på progresjon oppstår, administreres konservativ terapi.

Når hulrommet er fylt med et overskudd av cerebrospinalvæske dør hjernecellene dør. Pasienten kan trenge operasjon. I dette tilfellet anbefales pasienter med hydrocephalus av en nevrokirurg. Legen bestemmer tilstedeværelsen av indikasjoner og kontraindikasjoner til operasjonen. I fravær av tilstrekkelig og rettidig behandling kan hydrocephalus føre til funksjonshemming i noen år.

Symptomer på blandet atrofisk hydrocephalus

Med økt væsketrykk er pasienter med blandet hydrocephalus opptatt av hodepine, kvalme, oppkast i morgen, døsighet. Oftalmologer definerer stagnasjon i optisk plate. Magnetic resonance imaging viser en forskyvning langs hjerneaksen.

Det er også følgende symptomer på blandet atrofisk hydrocephalus:

 • taleforstyrrelse;
 • krampeanfall;
 • svakhet i lemmer;
 • brudd på kortsiktig minne;
 • passivitet og mangel på initiativ til pasienten.

Med videre utvikling av sykdommen utvikler brutto brudd på intelligens. Pasienter mister evnen til selvbetjening, svarer utilstrækkelig på spørsmålene som stilles. Over tid utvikler inkontinens.

I nærvær av kliniske tegn på hydrocephalus substitusjons nevrologer Jusupov sykehus gjennomført komplekse undersøkelse av pasienten. Under MR oppviser atrofi av hjernevev og øke volumet av cerebrospinalvæske. Hvis du mistenker at den smittsomme sykdommens art oppførsel laboratoriestudier for å identifisere antistoffer mot patogener av herpes, toksoplasmose, syfilis. Om nødvendig utføres angiografi, ultralyd, radiografi av skallen. Øyeleger operere ophthalmoscopy slik vyvit fundus endringer.

Behandling av atrofisk hydrocephalus

Konservativ terapi moderat blandet hjerne hydrocefalus tar sikte på å redusere intrakranielt trykk. Nevrologer Yusupov pasienter på sykehus som er foreskrevet diuretiske medikamenter som reduserer produksjonen av cerebrospinalvæske (Diacarbum, mannitol, mannitol og Diacarbum i kombinasjon med furosemid eller Lasix), midler som forbedrer den trofisme av hjernen (Cavintonum, Pantogamum, aktovegin, Cerebrolysin), vitaminer og mineraler. Med utviklingen av symptomene på hydrocephalus, den eneste behandlingen som kan forbedre livskvaliteten til pasientene er kirurgi. I nærvær av formasjonen for å hindre utstrømning av cerebrospinalvæske (tumor intrakranielt hematom) er fjernet, frakobler adhesjoner under operasjonen.

For å skape ekstra utstrømningsbaner med blandet ikke-okklusiv hydrocephalus utfører nevrokirurger shuntoperasjoner:

 • cystisk peritoneal shunting;
 • ventrikuloperitoneal shunting;
 • lumbaritoneal bypass;
 • ekstern ventrikulær drenering.

Shunts endres etter behov, da de kan bli tilstoppet, revet av og bli små. En alternativ metode for behandling av obstruktiv hydrocephalus hos noen pasienter er endoskopisk ventrikulostomi III i ventrikkelen. Operasjonen utføres ved hjelp av et neuroendoskop utstyrt med et miniatyr fjernsynskamera.

For å gjenopprette de nevrologiske funksjonene, bruker rehabilitologer på Yusupov sykehuset innovative metoder for massasje og fysioterapi. Punkt-selektiv massasje av armer og ben, trunk, hodebunn og ansikt, paravertebrale punkter, rygg og bekken øker muskeltonen. Terapeutisk fysisk kultur er rettet mot å regulere muskeltonen, utvikle normal refleksmotoraktivitet, forbedre blodsirkulasjonen og metabolisme, og øke kroppens reaktivitet.

Pasienter gjennomgår akupunktur, manuell terapi. De bidrar til å redusere muskelkramper, forbedre blodstrømmen, stoppe smerten en stund. Psykologer arbeider med pasienter som utvikler kognitiv svekkelse. Psykoterapeuter hjelper dem med å gjenvinne selvbetjeningsevner, gjennomføre sosial tilpasning.

Meld deg på en avtale med en nevrolog ved å ringe Yusupov sykehus. Tidlig behandling av moderat blandet hydrocephalus i hjernen kan stoppe sykdomsprogresjonen. Etter operasjonen kan pasientene gå tilbake til sin normale livsstil.

Blandet hydrocephalus i hjernen

Blandet hydrocephalus er en sjelden, men svært farlig nevrologisk sykdom. Det kan diagnostiseres både hos voksne og små barn, så alle trenger å vite om denne sykdommen. I mangel av behandling kan blandet hydrocephalus i hjernen føre til svært alvorlige konsekvenser.

Denne sykdommen stammer fra brudd på utstrømningen av cerebrospinalvæske (cerebrospinalvæske) fra kraniet. Væsken akkumulerer og fyller begge hjernens ventrikler, og mellomrom mellom hjernen og kranen. Det er økt intrakranielt trykk, noe som medfører en rekke alvorlige symptomer.

Klassifisering av hydrocephalus

Denne sykdommen er delt inn i tre hovedtyper:

 • Intern hydrocephalus i hjernen. Den er preget av akkumulering av cerebrospinalvæske direkte i hjernens ventrikler, noe som fører til at det intrakraniale trykket øker. Den cerebrospinalvæske begynner å presse på forskjellige deler av hjernen, det er en forstyrrelse av organets arbeid og hele systemet som disse områdene er ansvarlige for. Dette skjemaet blir provosert av inflammatoriske prosesser i kroppen, forstyrrelse av sentralnervesystemet i pasienten, svulsten og neoplasma.
 • Ekstern hydrocephalus. Tidligere var det en fullverdig sykdom, men nå teller det ikke. Denne typen dropsy har en annen opprinnelse, og helt forskjellige konsekvenser. Med dette bruddet reduseres hjernevolumet og det kan til og med delvis atrofi. Samtidig er hele plassen som har blitt ledig i kranierommet okkupert av cerebrospinalvæsken.
 • Blandet hydrocephalus substitusjon. Karakterisert av en nedgang i hjernevolum og fylling av cerebrospinalvæsken, ikke bare av hjernehinnehusene, men også av det tomme rommet i skallen. Denne sykdomsformen kalles substitutt. Denne typen sykdom er mest sannsynlig å påvirke eldre mennesker.

I følge naturens natur er hydrocephalus delt inn i:

 • akutt. Den akutte sykdomsformen er preget av en rask strøm og er en alvorlig trussel mot pasientens liv og helse. Som regel krever det akutt kirurgisk inngrep. Ved trepanering av skallen og installering av avløp for utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernehulrommene.
 • kronisk. Den kroniske formen bærer ikke så alvorlig fare, men utvilsomt krever behandling. Hun gjennomgår shunting - installasjonen av et komplekst system av katetre som sikrer bevegelsen av cerebrospinalvæsken fra kranen til andre hulrom i kroppen - buk eller små bekken, hvor rask absorpsjon av cerebrospinalvæske vil oppstå.

Det er også subakutt hydrocephalus - en kombinasjon av akutte og kroniske sykdomsformer. Det er den farligste sykdomsformen, utgjør en stor trussel mot helse og normalt liv. Imidlertid er subakutt hydrocephalus svært sjelden diagnostisert.

Det er også en hjertekarriere hydrocephalus av hjernen, som oppstår fra atrofi av hjernebarken i hjernehalvene.

Årsaker til sykdommen

Hydrocephalus, eller ødem i hjernen, blir oftest diagnostisert hos nyfødte spedbarn. Faktum er at hjernen, som andre organer, fortsetter å vokse og utvikle seg raskt etter fødselen, noe som forårsaker funksjonsfeil i kroppen. I dette tilfellet er diagnosen cerebral hydrocephalus laget. Det regnes som medfødt, og ofte er en moderat form ikke en trussel mot helse. Sykdommen vil passere så snart skallen begynner å vokse og forholdet mellom hjernens masse og kranens størrelse vil bli gjenopprettet.

I noen tilfeller kan økt intrakranielt trykk og hydrocephalus diagnostisert hos en nyfødt være en alvorlig årsak til bekymring. Ofte er sykdommen bestemt selv før fostrets utseende lyser.

Utviklingen av sykdommen hos små barn kan provoseres av følgende faktorer:

 • Fødsel og intrauterin traumer.
 • Utsatt under graviditetsinfeksjon.

Vanligvis forekommer hydrocephalus av følgende grunner:

 • Alvorlige kraniocerebrale skader og ryggsmerter.
 • Utsatt infeksjoner og meningitt.
 • Rus.

Berørt hydrocephalus, inkludert blandet, og eldre. Du kan si at de er i risikofaktoren. Faktum er at i den gamle alderen blir ryggraden svak, og noen av hans skader, spesielt i livmorhalsområdet og forskyvning, kan utløse et brudd på utstrømningen av cerebrospinalvæsken. Årsakene til dropsy hos eldre:

 • Svakhet og sårbarhet i ryggraden, hans skader.
 • Åreforkalkning.
 • Hypertensjon.

Den farligste i denne sykdommen er at det ikke kan føles lenge. Først kan en person ikke oppleve ubehag, siden tegnene på sykdommen ikke vises umiddelbart. Uansett årsak, kan en forsømt form for hydrocephalus, både hos barn og voksne, føre til alvorlige konsekvenser. For eksempel, delvis eller total funksjonshemming hos voksne og alvorlig utviklingsforsinkelse hos barn.

Symptomer på sykdommen

Det er viktig å vite om en sykdom som blandet hydrocephalus i hjernen, hva det er, hvilke tegn (symptomer) på denne sykdommen.

I et lite barn, inkludert en nyfødt, er dråpe karakterisert, fremfor alt av uforholdsmessige dimensjoner av skallen. Ofte er det synlig for det blotte øye. Selvfølgelig kan bare en kvalifisert lege bestemme diagnosen nøyaktig. Et slikt tegn som et stort hode skal imidlertid føre til mistanke fra foreldrene.

I tillegg har barns hydrocephalus slike symptomer som:

 • Økt intrakranielt trykk (ICP).
 • Konstant gråt og angst.
 • Synlig vanskeligheter med hodebevegelse.
 • Overtredelse av barnets samordning.
 • Konvekse fontanel.
 • Kramper i form av kramper, rulle i øynene, tråkking.
 • Ufrivillig vridning av hodet, åpenbare syns- og hørselshemmelser.

Alle ovennevnte faktorer bør tjene som en alvorlig grunn til å kontakte en lege. I vår tid behandles hydrocephalus, men en forsinkelse i å få tilgang til en lege kan føre til at et barn får et alvorlig utviklingshull, et svakt intellekt og problemer med selvstendig livsstøtte.

I hydrocephalus hos voksne:

 • Konstant sterkeste helvedesild hodepine, migrene.
 • Støy i ørene, en signifikant reduksjon i syn og hørsel.
 • Vanskelig bevegelse av øynene.
 • Tap av orientering i rommet, uventede angrep av kvalme, oppkast, døsighet. Disse tegnene er mer merkbare om morgenen, umiddelbart etter oppvåkning.
 • Svakhet og mangel på initiativ.
 • I forsømte tilfeller, markerte endringer i atferd, en reduksjon i etterretning, og til og med manglende evne til å svare på et enkelt spørsmål.
 • Også endringer i form av skallen er mulig selv hos voksne - oftest er det en bule i pannen.

Diagnose av sykdommen

Blandet hydrocefalus hjernen hos voksne som bør behandlingen ikke forsinkes, så vel som i barn diagnostisert ved hjelp av røntgenstråler i skallen, og magnetisk resonansavbildning (MRI) som gjør det mulig å spore størrelsen på hjernen og dens ventrikler, så vel som mengden av akkumulert væske. Barn som ikke har fontanel, bruker det ultralyd av hjernekonstruksjoner.

Det er kjent at hos friske mennesker er volumet av cerebrospinalvæsken ca. 150 ml, mens i tilfelle en pasient kan mengden cerebrospinalvæske nå 1 liter. Etter dette undersøkes nevrolog, endokrinolog og øyeleger. Det finnes også andre måter å diagnostisere cerebral hydrocephalus. Gjennomsnittlig av dem:

 • Angiografi er introduksjonen i kroppen av et kontrastmedium, som gjør det mulig å avsløre patologien til hjernen, karene og så videre i bildet.
 • Ultralydundersøkelse (ultralyd).
 • Generell blodprøve.
 • Datatomografi.
 • Prøvetaking av brennevin med henblikk på videre undersøkelse for tilstedeværelsen av patogene bakterier eller forstyrrelser i sammensetningen.

Behandling av hydrocephalus

Med moderat blandet hydrocephalus i hjernen, som ikke utgjør en stor fare for menneskers helse, er det følgende behandlingsmetoder:

 • Medisinsk.
 • Manuell terapi.
 • Fysioterapi.

Vanligvis er pasienten foreskrevet diuretika som stimulerer den akselererte sirkulasjonen av væske i kroppen, så vel som antibiotika, hvis den smittsomme årsaken til sykdommen er bekreftet. I tillegg utføres behandling med legemidler som akselererer blodsirkulasjonen i hjernen.

Kirurgisk behandling

Selv moderat, blandet cerebral hydrocephalus-substitusjon kan til enhver tid utvikle seg til en akutt form, så det er viktig å være konstant overvåket av en lege som skal samle inn data. Hvis en akutt form av sykdommen oppstår, utføres en umiddelbar nevrokirurgisk inngrep.

Det finnes flere typer operasjoner for hydrocephalus:

 • Bypass operasjon. Shunting, brukt i kronisk form av hydrocephalus, brukes mindre og mindre. Saken er at denne operasjonen er ganske traumatisk og truer med alvorlige komplikasjoner i tilfelle feil oppførsel. Selv etter å ha installert shuntene, krever et komplekst system av katetre konstant forsiktig omsorg, utskifting av elementer og så videre. Under slike forhold er det ganske enkelt å introdusere en infeksjon i kroppen og få alvorlig infeksjon.
 • Installasjon av avløp. Avløp brukes i tilfeller der det er nødvendig å raskt redusere intrakranialt trykk og å trekke deler av cerebrospinalvæsken fra hjernehulene. Dette kan skje når den nye formasjonen helt blokkerer kanalen for utstrømning av cerebrospinalvæske fra skallen, og det er en rask opphopning av det i hjernens hulrom.
 • Endoskopi. Endoskopi utføres med minimal trauma til kroppen. Ved hjelp av en spesiell enhet - et endoskop - trer doktoren inn i hjernens ventrikler og gjør hull for å sikre utstrømningen av væske direkte til hjernen tankene. Intrakranialt trykk avtar, og cerebrospinalvæsken absorberes.

Shunting og installering av avløp er noe utdatert av operasjon, selv om de fremdeles brukes i praksis. Den mest moderne måten å bekjempe cerebral hydrocephalus er endoskopisk kirurgi.
"alt =" ">

Blandet cerebral hydrocephalus er en svært alvorlig og farlig sykdom som rammer alle aldersgrupper av mennesker. Behandlingen av denne sykdommen bør ikke utsettes, da det er mulig med uopprettelige forandringer i kroppen, med en nedsatt intellektuell nivå og total uførhet. I dag utføres vellykket medisinsk og nevrokirurgisk behandling av denne sykdommen.

Alt om blandet hydrocephalus

Hydrocephalus er en sykdom preget av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernen. En slik patologisk tilstand er som regel forbundet med økt intrakranielt trykk, noe som bidrar til utviklingen av hjerneskade. Årsaken til denne sykdommen er et brudd på produksjon, resorpsjon og sirkulasjon av cerebrospinalvæske. Svært ofte kalles hydrocephalus "dropsy av hjernen."

Årsaker til hydrocephalus

For det meste skyldes utviklingen av hydrocephalus hos nyfødte på grunn av smittsomme sykdommer som moren led under graviditeten. Dermed fører cytomegalovirusinfeksjon av mor til forstyrrelse av fosterhjernens ventrikulære system. Avhengig av plasseringen av den patologiske lidelsen skiller spesialister intern, ekstern og blandet hydrocephalus.

I tillegg til medfødt hydrocephalus, oftest i de første månedene av livet til barn, fremveksten av ervervet sykdomsform. Oppkjøpt hydrocephalus utvikler seg på grunn av barnets meningitt, meningoencefalitt, rus, hodeskader etc. De fleste former for denne sykdommen er et resultat av vanskeligheter med utstrømning av cerebrospinalvæske fra ventrikkene som befinner seg midt i hjernen. Med fødselsskader er det en fysisk hindring for utstrømningen av væske fra hjernen.

De viktigste former for sykdommen

Moderne medisin skiller ut spillformene av sykdommen, avhengig av kurset:

 • blandet hydrocephalus, som er preget av en økning i innholdet av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikler og subaraknoidrom;
 • intern (ventrikulær) hydrocephalus er preget av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske utelukkende i hjernens ventrikler;
 • ekstern hydrocephalus, som er preget av akkumulering av overskytende volum av cerebrospinalvæske i subaraknoidrommet samtidig med dets normale innhold i hjernens ventrikler. Denne sykdomsformen er sjelden og oppstår som følge av hjernenatrofi.

Egenskaper av sykdommen

Funksjoner av kurset og utvikling av sykdommen på grunn av effektene av bestemte mekanismer bestemmer også noen andre varianter av hydrocephalus.

Blandet hydrocephalus-substitusjon, der av hvilken som helst grunn reduserer volumet av hjernen, og den plass som er frigjort, er fylt med cerebrospinalvæske. Som regel forekommer denne sykdomsformen oftest hos eldre. I de fleste pasienter utvikles blandede cerebrale hydrocephalus-substitusjoner mot aterosklerose, hypertensjon, ustabilitet i livmorhalsen, alkoholmisbruk eller hjernerystelse.

Vanligvis moderat uttrykt blandet hydrocephalus fører til en reduksjon i intensiteten av blodstrømmen. Moderne medisiner antyder at dette er en konsekvens av inhibering av alle hjernens funksjoner. I tilfelle at erstatning hydrocephalus er ledsaget av en økning i hjernens ventrikler, har pasientene vanligvis redusert intrakranielt trykk, ellers overskrider denne indeksen litt normen.

Med en moderat form for hydrocephalus-substitusjon, er det ikke nødvendig med behandling når det ikke er noen klager fra pasienten. Imidlertid må pasienten gjennomgå en andre MR-skanning, som vil vise om hulrommet fylt med cerebrospinalvæske øker i størrelse. Hvis en pasient utviser ulike tegn på sykdommen, bør han konsultere en nevrologspesialist som vil foreskrive vasodilatorer og diuretika.

Når hulrommet er fylt med patologisk væske, dør hjernecellene, og pasienten kan trenge operasjon. Tidligere, i nærvær av en slik sykdom, ble det bare utført skak, og takket være prestasjonene fra moderne medisin var det også mulighet for endoskopisk kirurgi. Ved en slik diagnose som blandet hydrocephalus, bør behandlingen bare utføres med samtykke fra den behandlende legen. I mangel av tilstrekkelig og rettidig behandling kan konsekvensene av hydrocephalus føre til funksjonshemming i noen år.

Symptomatisk av hydrocephalus

Symptomene på sykdommen ble observert manifestasjoner, noe som antyder økt intrakranialt trykk, kvalme og oppkast, hodepine, døsighet, stagnasjon i synsnervehodet, den forskyvning langs aksen av hjernen.

Typisk tegn på hydrocefalus er blandet hodepine i dette tilfellet har den største intensitet ved oppvåkning, som er forbundet med en økning i den intrakranielt trykk under søvn. Det farligste symptomet blant ovennevnte er døsighet, som spiller rollen som en harbinger for utseendet av nevrologiske lidelser i alvorlig grad.

Med en slik form for sykdommen som blandet asymmetrisk hydrocephalus, er det også en sterk hodepine i hele hodeomkretsen. Kvalme og oppkast i dette tilfellet er mest uttalt om morgenen, umiddelbart etter oppvåkning.

Blandet atrofisk hydrocefalus er karakterisert ved alvorlig hodepine, taleforstyrrelser, beslag og svakhet i beina, svekket korttidshukommelsen, spesielt - den numerisk informasjon. I tillegg, uansett sykdomsform, er det passivitet og mangel på initiativ fra pasienter.

Med sykdommens videre forlengelse er brutto brudd på intellektet mulig, noe som kan utelukke muligheten for å ta vare på pasientene om seg selv, utilstrekkelige svar på de stillede spørsmålene. Blant de sentrale og ustabile tegnene på sykdommen er også urininkontinens fremtredende.

Etter å ha gjennomført en omfattende undersøkelse og fastsatt en nøyaktig diagnose, utpeker spesialisten hver enkelt pasient en tilstrekkelig behandling på individuell basis. Moderne medisiner bruker både medisinske og kirurgiske metoder for å behandle hydrocephalus.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen: behandling av blandet hydrocephalus

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen: behandling av eksterne og moderate former

En cerebral vesikkel eller hydrocephalus er en sykdom som ikke bare påvirker små barn, men også voksne.

Det er veldig farlig og kan føre til svært alvorlige konsekvenser.

Det vil være nyttig for deg å vite hvilke spesifikke symptomer det finnes i hydrocephalus og hva er metodene for å behandle sykdommen.

Hva er ødem i hjernen hos voksne

Hydrocephalus er en sykdom hvor spinalvæske akkumuleres i hodet. Det betyr ikke vanlig vann, men brennevin.

Hvis barn har en dråpe, er det vanligvis medfødt, hvor hodet er forstørret i størrelse, som vist på bildet, så hos voksne ser det ut som følge av overførte sykdommer. Sykdommen er svært vanskelig å oppdage, og noen dør selv fra den.

Effektiviteten av behandling av hjernen hydrocephalus hos en voksen avhenger helt av den grad det ble avslørt. Dropsy av hver type har sine egne karakteristiske manifestasjoner.

Isoler ekstern, intern og blandet type dropsy. Sistnevnte anses som den farligste.

Blandet hydrocephalus innebærer en nedgang i hjernen, hvor opphopning av væske foregår både i rommet til ventriklene og i subaraknoiden.

Hvis det er moderat, har pasienten nesten ingen klager og kan leve med det i svært lang tid. I mer alvorlige tilfeller er manifestasjoner av hydroencefalopati hos voksne som følger:

 1. Hodepine. Det går nesten ikke, men om morgenen sterkere enn i andre perioder.
 2. Kvalme. Som hodepine, er det spesielt akutt om morgenen.
 3. Døsighet. Dette symptomet signaliserer at hydrocephalus er ledsaget av andre nevrologiske lidelser.
 4. Taleforstyrrelser, minneproblemer.

Dette er ikke-okklusiv hydrocephalus substitusjon. Subaraknoidrommet er utvidet, og væskeakkumulering utføres i den. En voksen med en slik sykdom har følgende symptomer:

 • konstant følelse av tretthet;
 • kvalme, oppkast;
 • mindre synshemming
 • svette;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • endringer i seksuell oppførsel;
 • vandringsforstyrrelser.

intern

Hvis en voksen triventrikulær okklusiv hydrocephalus, der cerebrospinalvæsken fyller romene i ventriklene, kan han lide av:

 • økt intrakranielt trykk;
 • kvalme, oppkast;
 • alvorlig hodepine;
 • problemer med syn, hørsel.

Årsakene til hydrocephalus hos voksne

Et stort antall faktorer kan provosere en dropsy av hjernen. Sykdommen oppstår på grunn av:

 • et slag
 • smittsomme sykdommer i hjernen og membranene (meningitt, encefalitt, ventrikulitt, tuberkulose);
 • tumorer;
 • vaskulære patologier, inkludert rupturer av aneurysmer;
 • hode traumer og posttraumatiske tilstander (normotensive hydrocephalus);
 • forstyrrelser i utviklingen av nervesystemet;
 • forstyrrelser i produksjon, sirkulasjon, absorpsjon av cerebrospinalvæske;
 • lav tetthet av medulla.

behandling

Hjernen hydrocephalus hos en voksen er diagnostisert ved slike metoder:

 1. MR. Det hjelper ikke bare å sikre at diagnosen er riktig, men også for å bestemme årsakene.
 2. Datatomografi.
 3. Cisternography. Diagnose brukes til å bestemme typen hydrocephalus.
 4. Neuropsykologisk undersøkelse.
 5. Røntgen med kontrastmedium.

Hvis prognosen er bekreftet som følge av en eller flere av disse studiene, brukes følgende behandlingsmetoder:

 1. Narkotika terapi. Alternativet er egnet hvis hydrocephalus er moderat. En voksen pasient er foreskrevet medisiner som reduserer intrakranielt trykk (Lasix, Mannitol), diuretika. I løpet av behandlingen brukes også en lett terapeutisk massasje. Alt dette vil bidra til å stabilisere tilstanden til en voksen pasient, men ikke kurere den, men for å oppnå et subkompensert stadium.
 2. Shunting hjernen. Det utføres ikke med kronisk hydroencefali, betennelse, synsproblemer, men den er effektiv i asymmetrisk form. En voksen pasient får drenering, hvor overskytende cerebrospinalvæske går til andre områder av kroppen. Drift i de aller fleste tilfeller gir et positivt resultat. Etter en stund kommer en voksen mann helt tilbake til sitt normale liv. Periodisk er det nødvendig med en sekundær shunt.
 3. Endoskopi. Effektiv i blandet, substitusjonell, symmetrisk hydrocephalus. Den endoskopiske operasjonen utføres av mikroinstrumenter. Med hjelpen, fjern væsken og årsaken som forstyrrer sirkulasjonen, for eksempel en svulst.
 4. Folkemidlene. De er bare effektive for å undertrykke symptomene som hydrocephalsyndromet manifesterer seg. Det anbefales at du bruker vanndrivende urteekstrakter (oregano, bjørnebær, persille), enebær bær, spirituell rotløsning av ayr.
 5. Diet. Ved hjernen hydrocephalus hos en voksen, er det nødvendig å følge næringsreglene med sikte på å bedre utvekslingen av vann-saltbalanse. Det er nødvendig å nekte kategorisk produkter, på grunn av hvilke kroppen akkumulerer væske. Dette er ferskt brød, fett kjøtt og fjærfe, røkt produkter, pølser, søtsaker. I stedet trenger de å spise mer friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger. Retter er best tilberedt for et par.

Konsekvenser av sykdommen

Sykdommen kan herdes med rettidig deteksjon og utvelgelse av den riktige metoden for terapi. Likevel skjer det ikke alltid så raskt i en voksen.

Hvis hydrocephalus ikke blir behandlet, vil tilstanden forverres, og symptomene vil utvikle seg. Som et resultat er en voksen mann truet med fullstendig demens.

I særlig alvorlige tilfeller fører hydrocephalus til et dødelig utfall.

om hydrocephalus

Symptomer og behandling av hydrocephalus i hjernen (dropsy) hos voksne

Hydrocephalus i hjernen er en alvorlig patologi preget av akkumulering av cerebrospinalvæske i hodet. Det utvikler seg ofte hos små barn, men voksne er heller ikke noe unntak. De har kjøpt hydrocephalus, og noen eksterne tegn på det er ikke synlige.

Hvis sykdommen ikke oppdages i tide, så kan en person til og med dø. Effektiviteten av hydrocephalus terapi avhenger av når den ble detektert. Væsken akkumuleres i subaraknoide divisjoner, så vel som ventrikulærsystemet.

Generell beskrivelse av patologi

Den menneskelige hjerne har en kompleks struktur. Den består av et stort antall avdelinger, som er beskyttet av en spindelvev, hardt og mykt skall.

Plassen mellom det første og det siste skallet kalles "subarachnoid". Disse vevene er sammenkoplet ved hjelp av membraner som lager ventrikulærsystemet.

Den består av tanker, forbundet med hull og kanaler. Det er i dem at sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken finner sted.

Likvor flyter gjennom ventrikkene, og så går det inn i cisternene som ligger i hjernebunnen. Videre vasker væsken overflatevevene og absorberes deretter i blodet.

Hjernens ventrikulære system og flytskjemaet av cerebrospinalvæsken i den

Den cerebrospinalvæske utfører flere viktige funksjoner:

 1. Det er en slags støtdemper for vev i hjernen og ryggmargen, og beskytter dem mot utilsiktet skade.
 2. Leverer næringsstoffer til hjernen, og fjerner deretter avfall fra den.
 3. Regulerer mengden blod inne i skallen.

Typer av sykdommen

Klassifisering av hydrocephalus er svært viktig med sikte på riktig behandling. Dropsy kan være av disse typer:

 • Intern. For det er karakteristisk at cerebrospinalvæsken akkumuleres direkte i ventrikkene. Årsaken til en slik patologisk tilstand er et brudd på prosessen med absorpsjon av overskytende mengde cerebrospinalvæske. Og hans utstrømning er forstyrret av en trombose eller en svulst som blokkerte banen.
 • Ytre hydrocele. I dette tilfellet akkumuleres overflødig væske i subaraknoide rom, siden det ikke absorberes i sirkulasjonssystemet. I dette tilfellet er det ingen forstyrrelser i hjernens ventrikler. Denne form for hydrocephalus er ekstremt sjelden. Hvis en slik diagnose er laget, indikerer den atrofi av det viktigste organet i menneskekroppen. En svært alvorlig form for ekstern ødem i hjernen anses å være hydrocephalus substitusjon hos voksne. Det er preget av at hjernevolumet minker, og det frie rommet er fylt med CSF.
 • Blandet hydrocephalus. Her samler væsken i alle deler av hjernen. Ofte utvikler denne sykdomsformen hos voksne som har nådd den avanserte alderen. Blandetype er ganske tung for en person.
 • Moderat type ødem i hjernen. Det er preget av at noen symptomer og tegn kan være fraværende i årevis. Men på et tidspunkt manifesterer sykdommen seg veldig kraftig og pasientens tilstand forverres raskt.

I tillegg kan ødem klassifiseres etter opprinnelse:

 1. Medfødt. Denne dropsy utvikler seg fra fødselen og er provosert av en arvelig disposisjon til nedsatt hjernefunksjon. Hovedårsaken til utseendet av patologi er utviklingsdefekten.
 2. Anskaffet. Det er mer typisk for voksne og utvikler på grunn av traumatisk hjerneskade, så vel som en smittsom sykdom. Behandling av slik patologi skjer raskere.

Og hydrocephalus er akutt, subakutt eller kronisk.

Fayad Akhmedovich Farhat, neurosurgen av den høyeste kvalifikasjonskategorien, forteller om årsakene til og behandlingen av sykdommen i denne videoen, MD, assisterende professor i kirurgisk kirurgi ved Moscow State Medical University:

Hydrocephalus i hjernen: symptomer og tegn

Så, den presenterte patologien hos voksne i moderat form kan være asymptomatisk. Tegn er i stor grad avhengig av pasientens alder. I flere komplekse tilfeller har dropsy disse symptomene:

 • Hodepine, som praktisk talt ikke går forbi. Om morgenen er det merket med større intensitet.
 • Kvalme. Det manifesterer seg også oftest om morgenen.
 • Døsighet. Dette antyder at hydrocephalus allerede har påvirket hjernen og forårsaket noen nevrologiske tegn: hukommelse og taleforstyrrelse.

Døsighet i løpet av dagen er et veldig tvetydig symptom, som ofte indikerer tilstedeværelsen av en rekke lidelser og patologier. Vær oppmerksom på hovedgrunnene

 • Kvalme og oppkast.
 • Å føle seg trøtt, presentere hele tiden.
 • Økt svette.

Økt svette er kjent som hyperhidrose. Observeres hos mange mennesker og kan føre til katastrofale konsekvenser

 • Mindre problemer med syn.
 • Brudd på gangen.
 • Endring i seksuell atferd hos voksne.

For mer informasjon om symptomer, se videoen:

 • Oppkast og kvalme.
 • Brudd på visuell og auditiv funksjon.

Den cerebrale cortex er ledsaget av følgende symptomer: Manglende evne til å kontrollere og koordinere bevegelser, midlertidig tap av minne, økt irritabilitet, plutselige endringer i humør.

Og for hydrocephalus, epileptiske anfall, urininkontinens, for rask seksuell utvikling, er inhibering av funksjonen ved å produsere bestemte hormoner karakteristiske.

Et alvorlig tegn på hydrocephalus er forvirring av bevissthet, et brudd på den mentale funksjonen opp til utviklingen av demens. En person kan endre sin personlighet.

Manifestasjonen av dropsy er også avhengig av utviklingsstadiet. Den akutte sykdomsformen er preget av at dens symptomer ligner de av patologien som provoserte dropsy. Kronisk hydrocephalus er preget av symptomer som er karakteristiske for det.

I barn manifesterer seg sykdommen på sin egen måte: Barnets skallet øker i størrelse, ettersom de fibrøse leddene, som knoklene er forbundet med, fortsatt er myke og ikke lukkede. Som for voksne kan manifestasjoner av hydrocephalus samtidig snakke om andre alvorlige patologier: Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom.

Braincines hos voksne er ofte feildiagnostisert, så behandling kan være ineffektiv. Dette er spesielt karakteristisk for en moderat form for patologi. Bestem hydrocephalus kan bare være gjennom forsiktig differensial diagnose.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Til tross for at en blandet eller moderat type patologi er diagnostisert hos en voksen, utvikler den på grunn av påvirkning av slike årsaker:

 1. Hjerneslag.
 2. Smittsom skade på stoffet og skjellene i hjernen: encefalitt eller meningitt.
 3. Maligne eller godartede svulster som overlapper utløpet av brennevin.
 4. Skader på hodet.
 1. Problemer med funksjonaliteten i nervesystemet.
 2. En liten tetthet av hjernemateriell.
 3. Medfødte eller anskaffe utviklingsmessige abnormiteter.
 4. Det er blodpropper i hjernen.
 5. Aneurysm ruptur eller andre vaskulære patologier.
 1. Subaraknoid blødning. Denne grunnen regnes som en av de vanligste. Med henne blir det ofte diagnostisert en blandet form av sykdommen.
 2. Kirurgisk inngrep.
 3. Overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 4. Bickers-Adams syndrom.

Funksjoner av patologisk diagnostikk

For å bestemme årsaken til utviklingen av blandet eller moderat hydrocephalus, må pasienten gjennomgå en grundig undersøkelse, som involverer slike prosedyrer:

 • Ekstern undersøkelse av pasienten ved hjelp av nevrologiske tester.
 • CT eller MR. Den andre prosedyren betraktes som sikrere.
 • Ultralyd av hjernen (tredimensjonal).

Mer informasjon om prosedyren for ultralyd av hjernen finnes i denne videoen:

 • Kontroll av intrakranielt trykk.
 • Metoder for screening overvåking.
 • Neurosonography.

I tillegg til disse studiene brukes dopplerografi til å bestemme hjernens hydrocephalus - undersøkelsen av karene i nakken og hodet. Bare en integrert undersøkelse ved hjelp av flere metoder kan gjøre en nøyaktig diagnose.

Tradisjonell behandling av patologi

Hydrocephalus har sin egen kode for ICD: G90. Behandling med medisinering brukes, selv om den er medfødt, men har en moderat form for utvikling. Pasienten er foreskrevet medisiner som bidrar til å redusere intrakranielt trykk: "Lasix", så vel som diuretika.

Dessuten kan pasienter foreskrives medikamenter for å eliminere epileptiske anfall: Diacarb. I tillegg reduserer dette legemidlet høyt intrakranielt trykk.

"Diacarb" har lav pris, men det er ganske effektivt. Naturligvis har legemidlet kontraindikasjoner og forårsaker mange bivirkninger.

Å utnevne "Diakarb" kan bare legen.

Legemidlet "Diakarb" er tilgjengelig på apotek i Russland til en pris på 230-270 rubler for 30 tabletter

I tillegg til medisiner er terapeutisk massasje også nyttig. Disse metodene for hydrocephalus terapi vil bidra til å kompensere for skade på voksen, men vil ikke kurere sykdommen helt.

Dropsy i hjernen: kirurgisk behandling

For fullstendig utvinning av en voksen, er kirurgi brukt. Det finnes flere typer kirurgiske inngrep:

 1. Bypass operasjon. Denne metoden for å utføre operasjonen brukes oftest. Intervensjon innebærer innføring av spesielle silikonkatetre med ventiler inn i kranialhulen. Ved hjelp av disse innretninger blir overskytende væske utladet i bukhulen. Shunting sikrer vedlikehold av optimal intrakranielt trykk. Det er umulig å utføre en slik operasjon i nærvær av visuelle problemer, kronisk form for hydrocephalus. Shunting hjelper en voksen til å gå tilbake til det normale livet, gjenopprette arbeidsevnen og unngå funksjonshemming. Men etter en slik operasjon kan konsekvensene forblir. Ulempen ved den angitte prosedyren kan betraktes som en liten diameter av shunt. Håndsettet kan raskt svikte, noe som krever utskifting. Og prosedyren må utføres umiddelbart. I tillegg kan rørene i utgangspunktet infiseres, og gir også en langsom eller svært rask utstrømning av cerebrospinalvæske. Shunting-operasjonen varer ca. 1,5 time under generell anestesi.
 1. Installasjon av et eksternt dreneringssystem. Hydrocephalus hos voksne blir behandlet på denne måten bare i tilfelle at det er umulig å kvitte seg med overskytningsvæsken på en annen måte. Denne prosedyren kan provosere maksimalt antall komplikasjoner, for eksempel: En pasient kan få en alvorlig infeksjon som vil forverre hans tilstand ytterligere.
 2. Endoskopi. Denne metoden for å behandle cerebral hydrocephalus hos en voksen er den nyeste og mest effektive. Imidlertid er kostnaden ganske høy, fordi prosedyren krever tilstedeværelse av komplekst teknisk utstyr og høykvalitetsferdighet hos kirurgen. Men denne metoden for behandling er den sikreste. Under operasjonen trener legen ved hjelp av et neuroendoskop, utstyrt med et mikroskopisk videokamera, gjennom hjernekanalene. Hele prosedyren vises på skjermen med høy oppløsning. Videre, ved bruk av et spesielt kateter på riktig sted, blir det laget et hull, og cerebrospinalvæsken strømmer ut fra klyngens sted langs en tidligere forberedt vei. Slike kirurgiske prosedyrer utføres kun én gang. I dette tilfellet trenger kroppen ikke å gå inn i noen rør - det vil si at prosessen gir en permanent effekt. Endoskopi utføres imidlertid ikke alltid.

Neurosurgeon Alexander Vyacheslavovich Pechiborshch forteller om behandling av sykdommen ved kirurgiske metoder:

Kirurgisk behandling av hjernen hydrocephalus hos en voksen er fordelaktig, siden det tillater en å delvis eller helt bli kvitt problemet. En avgjørelse av operasjonen bør selvfølgelig gjøres av en lege konsultasjon.

Funksjoner av ernæring og restorative behandling

Kampen med hjernen hydrocephalus hos voksne krever en revidering av livsstilen. For ikke å forverre tilstanden til pasientens helse, er det nødvendig å justere dietten av ernæringen.

Kostholdet gir en forbedring i utvekslingen av vann-saltbalanse.

Derfor bør du slutte å bruke ferskt brød, fett kjøtt og fisk, røkt produkter, pølser, søtsaker - de bidrar alle til væskeretensjon i kroppen.

Det er bedre å gi preferanse til friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger. Det er best å nekte stekt mat. Mat er mer nyttig å lage mat for et par.

Drikkeregimet er også viktig.

For eksempel, for å forbedre fjerning av overflødig væske fra kroppen ved hjelp av folkemedisiner med en vanndrivende effekt: avkok av persille og oregano.

Under gjenopprettingsperioden må pasienten beskyttes mot mulig postoperativ infeksjon, hodeskudd, for mye aktivitet og andre problemer.

Prognose av sykdommen

Hvis tegn på hydrocephalus ikke oppdages i tide, kan konsekvensene være triste. Og uførhet er ikke det verste som kan skje med en syke person. Så konsekvensene av patologi er som følger:

 • Fare for feil fysisk og psykisk utvikling.
 • Problemer med nervesystemet.

Brudd på nervesystemet påvirker kroppen mye mer seriøst enn det ser ut til. For å realisere hele skalaen av problemet, bare se på hvilke funksjoner som ligger på sentralnervesystemet

 • Overtredelse av mental funksjon.
 • Funksjonshemming.

Disse konsekvensene er mulige dersom behandlingen ikke ble startet i tide. Tidlig samme terapi kan betydelig forbedre pasientens livskvalitet, gjenopprette arbeidskapasiteten. Det vil si prognosen er positiv når det gjelder kvalitetsarbeid av leger.

Hvordan forebygge en sykdom?

Hydrocephalus kan i noen tilfeller føre til døden, så behandlingen er obligatorisk. Imidlertid kan patologi forebygges. For dette er det nødvendig å observere slike forebyggende tiltak:

 1. Selv under svangerskapet, må en kvinne strengt følge alle doktorsforskriftene.
 2. Den voksne skal behandle smittsomme patologier som kan provosere utviklingen av hydrocephalus.
 3. Det er bedre å unngå å skade hodet, noe som også kan utløse sykdommens mekanisme.
 4. Det er også viktig å være forsiktig og oppmerksom i ditt daglige liv (unngå fall og støt). Og denne regelen gjelder både barn og voksne.

Vi håper at dagens artikkel ga deg en ide om hva hydrocephalus er, hvordan det utvikles og behandles. Denne informasjonen vil bidra til å legge merke til tegn på sykdommen i tide og, etter å ha begynt behandling, for å unngå komplikasjoner.

Symptomer på hjernen hydrocephalus hos voksne

Hydrocephalus hjernen hos voksne - en sykdom som kan forekomme som en komplikasjon av forskjellige cerebrale sykdommer, så som slag, traumatisk hjerneskade, tumor, blødning, infeksiøs prosess, meningitt.

Og også som en selvstendig nosologisk form, hvor en aktiv prosess med akkumulering av cerebrospinalvæske i cerebrospinalvæsken finner sted. Kliniske symptomer og manifestasjoner av sykdommen avhenger av årsaker og former for hydrocephalus hos voksne:

 • sirkulasjonsforstyrrelser CSF-okklusiv hydrocephalus, proksimale og distale former
 • forstyrrelser av dets absorpsjon - disresorbative og isosorbentformer
 • forstyrrelser i produksjonen - en hypersekretorisk form som øker hjernens ventrikler

I dag har hydrocephalus hos voksne ikke klare diagnostiske grenser

Hjernehydrocephalus hos voksne er en sykdom som behandles av nevrologer, nevrokirurger.

De fleste, så vel som leger, anser hydrocephalus å være en barnepatologi, som de siste årene har blitt registrert ganske ofte hos barn, og er nesten alltid en medfødt sykdom.

Et tusen nyfødte barn har 1-10 barn med en dråpe i hjernen. Les mer om behandling av hydrocephalus hos barn.

Det er derfor i dag, mens det er ingen klare kriterier for diagnostisering av hydrocephalus hos voksne i ikke-spesialiserte klinikker og sykehus (men nok til å gjøre rheoencephalography og ekko-encephalography). Og ofte pasienter etter trauma og slag i dekke av andre sykdommer uten hell behandles i psykiatriske sykehus, nevrologiske sykehus, poliklinikk, og slippes ut fra den generelle sykehus med en diagnose:

Men med en spesialisert undersøkelse av pasienter på nevrokirurgiske sykehus, er hydrocefalisk syndrom funnet hos 25% av voksne pasienter hos mennesker over 18 år.

Men rettidig kompetent, tilstrekkelig diagnose av hydrocephalus hos voksne med riktig kirurgisk behandling gjør det mulig for nesten 100% av tilfellene å oppnå gjenoppretting av pasienter, for å hjelpe dem i sosial rehabilitering.

Etter operasjonene utføres av høyt kvalifiserte spesialister, kan de fleste pasientene tilbake til sitt tidligere arbeid, noen med ufullstendig arbeidskraft tilpasning etter kirurgiske inngrep kan gjøre uten hjelp, tilbake til et normalt liv.

Spesielt relevant er moderne metoder for ekstern drenering og innføring av trombolytika i hjernens ventrikler, noe som kan redusere dødelige utfall i akutte former hydrocephalus som oppstår fra ikke-traumatiske subaraknoide blødninger. Som person dør ved utbrudd av en slik sykdom innen 2 dager, og tilveiebringelse av akutt kirurgisk behandling sparer ham liv og stabiliserer pasientens tilstand permanent.

Årsaker til forekomsten

Hittil har det blitt fastslått at nesten alle lidelser, patologi i sentralnervesystemet, kan bidra til en slik komplikasjon som hydrocephalus. De hyppigste, de viktigste sykdommene der hydrocephalus kan danne:

 • Iskemisk eller hemorragisk hjerneslag - akutte sykdommer i hjernecirkulasjon.
 • Onkologiske sykdommer - hjernesvulster, oftere intraventrikulær, trunk, parastolovoy lokalisering.
 • Encefalopati av forskjellig opprinnelse - posttraumatiske, kroniske hypoksiske tilstander, alkoholisme.
 • Infeksiøse, inflammatoriske sykdommer i sentralnervesystemet - tuberkulose, meningitt, encefalitt, ventrikulitt.
 • Traumatisk eller ikke-traumatisk intraventrikulær, subaraknoid blødning, som skyldes ruptur av aneurysmer og arteriovenøse kar i hjernen.

Intern og ekstern hydrocephalus hos voksne

Det finnes mange forskjellige klassifiseringer av hydrocephalus, den viktigste er medfødt hydrocephalus eller ervervet.

Hjernehydrocephalus hos voksne er en ervervet form av hydrocephalus, som i sin tur er delt inn i henhold til patogenesen i 3 arter.

Tidligere ble fire former utmerket, blandet, ekstern hydrocephalus, som manifesteres av en økning i subaraknoidrommet og hjernens ventrikler med progressiv hjerneatrofi.

Nå er imidlertid en slik fremgangsmåte er ikke ansett som hydrocefalus, og refereres til som hjerne atrofi, siden den ytre hydrocefalusventiler voksne forlengelse subarachnoide rommet og øke hjerne ventriklene ikke skyldes en overdreven opphopning av CSF, sirkulasjonsforstyrrelse, behandler da sin produkter resorpsjon, som en konsekvens av atrofi av hjernevev, reduserer sin masse. Klassifisering av hydrocephalus hos voksne:

Les Mer Om Fartøyene