Dårlig blodsirkulasjon i beina - hva du skal gjøre: endre livsstil, narkotika

Fra denne artikkelen lærer du: hvordan å forbedre sirkulasjonen i beina ved hjelp av livsstilsendringer, bruk av medisiner og kirurgiske operasjoner.

Dårlig sirkulasjon i bena - det er et symptom på forskjellige sykdommer som fører til en innsnevring av blodkar eller blod stase i venene. Slike sykdommer hører diabetes, aterosklerose, endarteritis obliterans, tromboflebitt, åreknuter.

Identifisere dårlig sirkulasjon i bena kan være av tilstedeværelsen av symptomer, som er avhengig av den type sykdom. arteriell blodstrøm brudd er manifestert av smerter i bena mens du går, nummenhet og svakhet i nedre ekstremiteter, endringer i hudfarge og hårtap, konstant følelse av kalde føtter, sprø og saktevoksende negler, reduksjon av muskel på føttene. Venøs stasis vises blå farge på huden, hevelse av benene, tilstedeværelse av åreknuter, trofiske endringer og sår på de nedre ekstremiteter.

I nærvær av disse symptomene utfører doktoren en undersøkelse av pasienten, bestemmer pulsering på benene, viser tegn på venøs stasis.

For å klargjøre diagnosen bruker leger instrumental metoder for undersøkelse, inkludert:

 • Ankel-brakial arteriell trykkindeks er den enkleste og mest tilgjengelige metoden for å vurdere forverringen av blodstrømmen i beina. En pasient i en liggende stilling måler en lege eller sykepleier press på skulderen og ankelen. Deretter blir figuren oppnådd ved ankelen delt av indeksen oppnådd på skulderen. Normalt er blodtrykksnivået på armene og benene nesten det samme, så indeksen er ca. 1. Men når blodet i blodet i bena er forstyrret, reduseres trykket på ankelen, slik at indeksen blir lavere enn 1.
 • Ultralydundersøkelse av karene i underdelene gjør at du kan vurdere blodstrømmen i arteriene og venene for å oppdage deres innsnevring og trombose. En uerstattelig metode for å diagnostisere vaskulære sykdommer i nedre ekstremiteter.
 • Angiografi - Røntgenundersøkelse av blodkar ved hjelp av en kontrastmiddel satt inn i dem.
Metoder for å diagnostisere forverret sirkulasjon i beina

De fleste sykdommene som forverrer blodtilførselen i bena er kroniske, slik at de kan elimineres helt sjelden. Noen ganger er forbedringen av tilstanden eller stoppet av sykdomsprogresjonen det beste resultatet av behandling, som er basert på livsstilsendringer, bruk av medisiner og gjennomføring av kirurgiske inngrep. Noen ganger, med arteriell insuffisiens, er blodstrømmen i beina så dårlig at du må gjøre amputasjon.

Problemet med forverret sirkulasjon i beina er engasjert i vaskulære kirurger.

Forbedring av blodtilførselen av beina ved hjelp av livsstilsendringer

Ved de første stadiene av forverring av blodstrømmen i beina, er det mulig å forhindre sykdomsprogresjon og lindre sine symptomer ved å forandre livsstilen:

 1. Avslag på røyking.
 2. Avslag på alkoholmisbruk.
 3. Sunn mat.
 4. Fysisk aktivitet.
 5. Vekt normalisering.
 6. Andre anbefalinger.

1. Avslutte røyking

Stopp av røyking reduserer risikoen for forverring av den arterielle blodstrømmen. Sigarettrøyk inneholder stoffer som direkte virker på veggene i blodårene, smalker lumen og forverrer blodstrømmen. Passiv røyking har de samme effektene.

2. Avslag på å misbruke alkohol

Vitenskapelig bevis tyder på at bruk av alkohol i moderate mengder kan bremse utviklingen av aterosklerose. Det er imidlertid også bevist at misbruk av alkohol øker risikoen for blodgennemstrømning i beina, og derfor bør overdreven alkoholforbruk kasseres.

3. Helsekost

Sunn ernæring er nyttig for å senke blodkolesterol, som er en av hovedfaktorene i utviklingen av aterosklerose. Pasienter med sirkulasjonsforstyrrelser i bena bør følge en diett rik på grønnsaker, frukt og fullkorn.

4. Fysisk aktivitet

Det har vært vitenskapelig bevist at regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å redusere alvorlighetsgraden og symptomene på dårlig sirkulasjon i beina, både venøs og arteriell.

Legene anbefaler trening som en av de første måtene å forbedre sirkulasjonen i bena. Den beste måten er å hjelpe øvelsene, hvis program er utviklet av legen av fysioterapi øvelser individuelt for hver pasient.

En av de beste typer fysisk aktivitet går. Hos personer med arteriell insuffisiens kan vandring forårsake smerte i beina, men du kan ikke nekte det, fordi gradvis vil slike pasienter begynne å legge merke til lindring av symptomene på sykdommen og øke avstanden som er reist.

5. Vekt normalisering

Vekttap kan oppnås ved hjelp av rasjonell ernæring og regelmessig mosjon. På grunn av normalisering av kroppsvekt, forbedrer venøs og arteriell blodstrøm i beina, noe som fører til en forenkling av det kliniske bildet av sykdommen. En sunn vekt bidrar også til å forbedre funksjonen av hele kardiovaskulærsystemet, som har en gunstig effekt på blodtilførselen til underbenet.

6. Flere anbefalinger

Forbedre utstrømningen av venøst ​​blod fra beina med følgende tips:

 • slitasje kompresjon jersey;
 • Bruk behagelige sko og løs klær. Ubehagelige sko kan skade foten, noe som kan være veldig farlig med dårlig blodgass. Tette klær kan klemme venøs fartøy;
 • løft dine ben. For å forbedre venøs blodstrøm flere ganger om dagen, løft bena over hjertetivået. For å gjøre dette kan du ligge på sengen og legge 3-4 puter under bena dine;
 • unngå langvarig stående eller sittende;
 • Ikke sitte på korsbenet.

Medisineringsterapi

I noen pasienter kan livsstilsendringer og ikke-medisinske metoder ikke eliminere eller tilstrekkelig lindre symptomene på forverring av blodstrømmen i bena. I slike tilfeller foreskriver legene, med tanke på årsaken til blodforsyningsforstyrrelser, medisinbehandling.

Følgende legemidler brukes:

 • Antiaggregeringsmidler (aspirin, klopidogrel) er midler som forhindrer adhesjon av blodplater til hverandre og dannelse av blodpropper. Legene foreskriver et av disse legemidlene for aterosklerose i nedre ekstremiteter. Bivirkninger av aspirin inkluderer opprørt mage og økt risiko for blødning; bivirkninger av klopidogrel - hodepine, svimmelhet, kvalme, diaré eller forstoppelse, magesmerter, blødning.
 • Antikoagulanter (heparin, warfarin, xarelto) er de midler som forhindrer blodpropp. Disse stoffene er ofte foreskrevet for venøs trombose, mindre ofte - med arteriell mangel på blodtilførsel. Den viktigste bivirkningen av antikoagulantia er økt blødning.
 • Statiner (atorvastatin, rosuvastatin) er stoffer som bidrar til å redusere produksjonen av lipoproteinkolesterol med lav tetthet i leveren. Ved å senke kolesterol i blodet, reduseres risikoen for dannelse og forstørrelse av aterosklerotiske plakk i karene i nedre ekstremiteter. Bivirkninger av statiner er fordøyelsesbesvær, hodepine, kvalme, smerte i musklene.
 • Cilostazol er et stoff som brukes i arteriell insuffisiens, noe som bidrar til å øke fysisk aktivitet, det vil si, det bidrar til å øke avstanden som en person kan gå uten å forårsake smerte. Cilostazol fører til en utvidelse av arteriene og økt blodtilførsel i bena. Bivirkninger inkluderer hodepine, diaré og svimmelhet. Cilostazol kan ikke brukes til pasienter med hjertesvikt.
 • Pentoxifylline - et stoff som forbedrer blodstrømmen i underdelene ved å redusere viskositeten. Det brukes til brudd på arteriell blodtilførsel av beina.
 • Preparater fra diabetes mellitus. Behandling av diabetes og nøye overvåkning av blodsukkernivå er nødvendige tiltak for pasienter med forverring av arteriell blodstrøm i bena.
 • Diuretika er diuretika som legene foreskriver med ødem og venøs overbelastning i bena.
 • Diosmin - et stoff som øker tonen i venøs veggen. Det brukes til åreknuter og tromboflebitt.
Legemidler for å forbedre sirkulasjonen i bena

Kirurgiske metoder

Hvis livsstilsendringer og konservativ terapi ikke bidrar til å forbedre blodstrømmen til bena, brukes kirurgisk behandling. Utførelsen av operasjonen avhenger av årsaken og graden av sirkulasjonsforstyrrelser.

Operasjoner med utilstrekkelig arteriell blodtilførsel

Operasjoner som brukes i arteriell insuffisiens, er utformet for å gjenopprette blodstrømmen gjennom arteriene. I medisin kalles slike inngrep revaskularisering.

Det er to hovedtyper av revaskularisering:

 1. Angioplastikk er en operasjon der den blokkerte eller smalte delen av arterien ekspanderes ved oppblåsning av en liten beholder inne i karet. Noen ganger er en stent plassert i det berørte området av arterie-intravaskulær protese, som støtter fartøyet i åpen tilstand.
 2. Shunting er opprettelsen av en løsning for blod ved å bruke et fartøy tatt i en annen del av kroppen. Denne bypassen gir blodstrømmen i beina, omgå stedet for innsnevring av arterien.

I svært alvorlige tilfeller av utilstrekkelig arteriell blodtilførsel utvikler noen pasienter benen i benet. I slike tilfeller kan en amputasjon av lemmen være nødvendig.

Kirurgi for brudd på venøs utstrømning

Når åreknuter blir brukt:

 • Skleroterapi er introduksjonen av en narkotikaløsning i lumen i åreknussen, noe som medfører liming av vegger og forsvinner.
 • Laser og radiofrekvens ablation er operasjoner som legen setter inn et tynt kateter inn i den dilaterte venen. I dette kateteret kan spissen oppvarmes av radiofrekvensbølger eller laser energi. Denne varmen ødelegger venen, noe som fører til at den forsvinner.
 • Venektomi - kirurgisk fjerning av åreknuter.

outlook

Prognosen for forverring av blodtilførselen av beina avhenger av sykdommen forårsaket av den.

Med åreknuter er prognosen relativt gunstig, da forstyrrelsen av blodstrømmen nesten kan elimineres ved overholdelse av reglene for å forbedre utstrømningen av blod fra nedre lemmer og gjennomføre effektiv behandling.

Med diabetisk fotangiopati er kontrollen mer påvirket av kontrollen over blodsukkernivået. Uten denne kontrollen vil nesten alle metoder for å forbedre blodstrømmen være ineffektiv, noe som kan føre til behovet for amputasjon.

Hvordan forbedre sirkulasjonen i beina, endre livsstilen

Dårlig blodsirkulasjon kan påvirke hele kroppen negativt. Det kan påvirke hjernen, forårsaker tretthet, svimmelhet, tap av minne, hyppige og uforklarlige hodepine. Det kan også påvirke hjertet, forårsaker brystsmerter, manglende evne til å utføre enkle aerobiske aktiviteter som klatring av trapper uten kortpustethet. øker blodtrykk og kolesterol.

Infarkt og slag er de viktigste risikoene for dårlig blodsirkulasjon.

Pasienter behandles ofte av leger med spørsmålet om hvordan å forbedre sirkulasjonen i bena. De fleste av dem har noen (eller alle) symptomer på alvorlige problemer med årer og arterier.

Tegn på arteriell og venøs insuffisiens

Symptomer og tegn på dårlig sirkulasjon kan omfatte:

 • Nummenhet eller prikking i hender, føtter eller fingre.
 • Endring i hudtemperatur (kalde hender, føtter og ører).
 • Tretthet.
 • Hårtap.
 • Svimmelhet.
 • Tørrhet i huden.
 • Hevelse i bena, hender og (eller) fingre.
 • Åreknuter, ben- og håndsår.
 • Hodepine.
 • Forverring av libido.
 • Kløe, spesielt kløe i huden på hender og føtter.
 • Endringer i hudfarge (det blir blekere, blåaktig eller rødaktig, denne tilstanden kalles cyanose - et tegn på utilstrekkelig oksygenlevering).
 • Kramper i bena, skinker eller hender under enhver aktivitet.
 • Smerter i beina eller halte.
 • Dårlig anerkjennelse av temperatur og smerte.
 • Inkonsekvent pust.
 • Uregelmessig hjerteslag.
 • Dårlig minne.

Årsaker til patologi

Problemer med sirkulasjonssystemet kan skyldes visse sykdommer (karakteristisk, hovedsakelig for eldre) og livsstilsfaktorer.

Vanlige faktorer som bidrar til sirkulasjonsforstyrrelser, er tobakkrygge, alkohol, koffein, dårlige spisevaner, utilstrekkelig fysisk trening og sitte i en sittestilling uten å bevege seg lenge.

Medisinske årsaker til dårlig blodsirkulasjon:

 • graviditet;
 • komplikasjoner fra den overførte sykdommen;
 • diabetes mellitus;
 • dårlig ernæring;
 • høyt kolesterol;
 • skjoldbrusk sykdom;
 • vektøkning;
 • høyt blodtrykk;
 • hjertesykdommer;
 • gynekologiske sykdommer;
 • forstyrrelser i blodkar
 • arterielle og venøse lidelser;
 • herding av arteriene (aterosklerose);
 • intermittent claudication;
 • tromboflebitt;
 • nervøse lidelser;
 • anemi,
 • choking;
 • bronkitt;
 • lungebetennelse;
 • emfysem;
 • spiseforstyrrelser;
 • matallergi.

Metoder for å bekjempe blodstrømssykdommer

For leger er det ikke et problem å gi pasienten råd om hvordan å forbedre sirkulasjonen i beina, fordi brudd i sirkulasjonssystemet kan behandles ved hjelp av medisiner, samt livsstilsendringer, samt alternative terapier. Målet er å forhindre sirkulasjonsproblemer, for å lindre smerte.

Mild tilfeller av mishandling krever vanligvis et aerobt treningsprogram, et sunt kosthold og lavdose aspirin. På apotek er over-the-counter medisiner tilgjengelig, for eksempel aspirin, pentoksifyllin og heparinoid kremer, som kan være nyttige for små sirkulasjonsforstyrrelser.

Kirurgiske prosedyrer, som flebektomi, hjelper personer med alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser i beina. Vitamin B6 og B12, vitamin C, vitamin E, niacin og magnesium er nyttige for å forbedre blodsirkulasjonen i bena. I tillegg til legemiddelbehandling, er legene ofte foreskrevet til pasienter som er interessert i hvordan å forbedre sirkulasjonen i bena, fysioterapi og hydroterapi.

Slutte å røyke

Avslutte røyking er en av de viktigste anbefalingene for røykere med dårlig blodsirkulasjon, da denne dårlige vanen forårsaker herding av arteriene og kronisk sammenbrudd av blodårene. Nikotin og karbonmonoksid inneholdt i sigaretter påvirker blodkarene som er relatert til normal blodstrøm. Når dette skjer, begynner fett og plakk å holde seg til veggene på fartøyene, og "hamre" dem.

Avslag på alkoholmisbruk

I tillegg til å slutte å røyke, er det andre måter å forbedre sirkulasjonen i beina, beseire dårlige vaner. Det er nødvendig å nekte fra store doser av alkohol, fordi alkohol gjør endotelet og glatt muskulatur kontrollere blodstrømmen.

Normalisering av vekt

Overvekt fører til en ekstra byrde på sirkulasjonssystemet, og øker også risikoen for høyt blodtrykk og økte kolesterolnivåer i blodet betydelig. Alle disse konsekvensene av fedme, i kombinasjon, fører til svært vanlige problemer med kardiovaskulærsystemet hos fete mennesker.

Dårlig blodsirkulasjon i beina: hva du skal gjøre og hva betyr tradisjonell medisin vil hjelpe

En av de enkleste og mest effektive måtene til tradisjonell medisin med dårlig blodsirkulasjon er den variable bruken av varmt og kaldt vann for underekstremiteter.

Neddykkelse av nedre lemmer i varmt vann (ca. 40 grader) vil stimulere utvidelsen av karene nær overflaten av huden, noe som fører til at blodet strømmer til huden og regulerer kroppstemperaturen.

Etter at underekstremitetene ble utsatt for varmt vann, vil nedsenking av føttene i kaldt vann (fra null til 10 grader) føre til at blodkarene blir redusert. Dette vil forhindre utstrømning av blod fra huden og opprettholde riktig kroppstemperatur. Gjenta denne prosedyren flere ganger hjemme, du kan normalisere blodtilførselen til beina, forbedre hudtonen og akselerere oksygentilførselen til kroppens vev.

Massasje, akupunktur

Ifølge American Association of Massage Therapy kan massasje øke blod og lymfesirkulasjon i menneskekroppen. Men effekten av massasje går utover bare å forbedre blodstrømmen; Massasje kan også forårsake forandringer i blodet. Oksygenkapasitet av blod kan øke fra 10 til 15 prosent etter en massasje.

akupunktur master, samt massasje terapeuter, kan forbedre en persons helsetilstand, lider av dårlig sirkulasjon i bena. Hva å gjøre i tilfelle dette problemet vil masteren av akupunktur si bare etter en nøye undersøkelse av pasienten. Tross alt kan dårlig blodsirkulasjon i beina skyldes flere forskjellige forhold. Og hver tilstand krever injeksjon av visse punkter, selv om det er flere vanlige punkter.

Noen av disse vanlige punktene refererer til kolon, lever, milt og blære. Etter akupunktur økten kan bli følt kløe, svie og forbigående nummenhet på stedet der nålen er.

fysisk trening

Mangel på fysisk aktivitet er en av hovedårsakene til dårlig sirkulasjon i bena. Deltakelse i fysisk aktivitet, spesielt aerobic aktiviteter som rask gange, sykling og svømming, forbedrer blodsirkulasjonen i bena og andre deler av kroppen.

Ifølge en studie fra 2000 hadde hypertensive pasienter som utførte aerobe øvelser en signifikant økning i kapillær tetthet. Kapillærene er små blodkar, gjennom hvilke oksygen overføres til kroppens vev. De optimaliserer blodsirkulasjonen til en person, skaper nye kanaler for blodstrøm og oksygenlevering.

Riktig ernæring

En 2004 studie publisert i American Cardiology Journal fant at når røykere ble injisert med vitamin C, økte blodsirkulasjonen sin. Vitamin C er ansvarlig for produksjon og "reparasjon" av blodkar, noe som er viktig for blodsirkulasjonen.

Vitamin C finnes i de fleste frukter og grønnsaker. Så du trenger å spise mer modne sitrusfrukter, kiwi, mango, bær og meloner, og ikke forsømmelse grønne grønnsaker. Øke inntaket av vitamin E også forbedrer blodsirkulasjonen, fordi det utvider blodkarene og hindrer at blod levrer seg.

Vegetabilske oljer og grønne bladgrønnsaker er de viktigste kildene til vitamin E, i tillegg til mandler, jordnøtter, hasselnøtter og solsikkefrø. I 1992 fant forskerne at administrasjonen av omega-3 fettsyrer til rotter i form av fiskeolje økte blodstrømmen til leveren.

Mens mettet fett forårsaket akkumulering av plakk i arteriene og redusert blodsirkulasjon, omega-3 fettsyrer, faktisk forbedret blodsirkulasjonen og forhindret hjertesykdom.

Den beste kilden til langkjede omega-3 fettsyrer er sjømat, særlig abbor og atlanterhavslaks. Bløtdyr, reker og hummer inneholder omega-3 fett, men i mye mindre mengder enn fisk. Vitaminer er kjent for å spille en viktig rolle i cellens metabolisme.

En studie fra 2011 viste at to års daglig inntak av folsyre og vitamin B-12 økte blodsirkulasjonen hos personer med hjertesykdom. Folsyre er tilstede i grønne grønnsaker, peanøtter og erter. B-12 finnes i store mengder i fisk, kjøtt, egg og meieriprodukter.

Urter og tilsetningsstoffer

Cayenne pepper er mye brukt som et krydder i matlaging. Det er imidlertid også et populært folkemåte i India, Kina, Japan og Korea. Også, cayenne pepper brukes av moderne naturopater og herbalists for å lindre fordøyelsesproblemer, muskler og ledd smerter, og å eliminere dårlig sirkulasjon i beina.

Hva skal jeg gjøre med cayenne pepper? Bruk det som krydder for mat (i rimelige mengder, selvfølgelig, fordi det er veldig varmt). Cayenne pepper forbedrer blodsirkulasjonen, reduserer blodproppene, reduserer blodtrykket og forstyrrer utviklingen av aterosklerose. Så sier naturpatienten, Sharol Tilgner, i sin bok "Herbal Medicine from the Heart of the Earth." Dette middelet er best egnet for folk som alltid er kalde føtter.

Mens tradisjonell medisin kan forbedre blodsirkulasjonen, er det nyttig å forstå årsakene til forverring av blodsirkulasjonen. Dette problemet kan være sekundært til en rekke forhold, og eliminering av den underliggende årsaken kan bidra til å lindre symptomene på dårlig sirkulasjon i beina. Hva kan jeg gjøre for å diagnostisere en sykdom som fører til smerte og hevelse i bena? Å ta kontakt med lege-phlebologist. Han vil foreskrive en effektiv behandling.

Vaskulære legemidler og salver for å forbedre sirkulasjonen i bena

For behandling av dårlig blodsirkulasjon fungerer kombinasjonen av "fysiske øvelser pluss medisiner" best. Men ikke alle mennesker har mulighet eller tilstrekkelig tankegang til regelmessig å delta i sport. Derfor er den vanligste metoden for å behandle sirkulasjonsproblemer vaskulære legemidler for å forbedre sirkulasjonen i bena.

Ofte er et utpekt vaskulært stoff pentoksifyllin i tabletter. Utenlandske studier av effektiviteten av dette stoffet har blitt blandet. Noen studier rapporterte en liten effekt på gangevnen; andre fant at dette legemidlet forbedrer motoraktiviteten betydelig hos personer med vaskulære sykdommer. Medikamentet cilostazol lindrer symptomene hos mange mennesker med dårlig blodsirkulasjon.

Det er imidlertid et dyrt stoff, og for øyeblikket er det kun anbefalt for pasienter med moderat og alvorlig intermittent claudication som ikke svarer på aspirin eller mindre kostbar behandling.

Andre legemidler

Antiaggreganter reduserer risikoen for blodpropper. De fleste pasienter med perifer arteriell sykdom bør ta et antiplatelet stoff. Den vanligste antiaggreganten er aspirin. Alternativt, hvis du er allergisk mot aspirin, kan legen din anbefale klopidogrel (Plavix).

Studier viser at tilførsel av et antikoagulant medikament, som for eksempel warfarin mot antiplatelet, ikke bidrar til å forhindre hjertekomplikasjoner i karsykdommer, og kan til og med øke risikoen for livstruende blødning.

Bruk av salver

Sammen med vaskulære legemidler for å forbedre blodsirkulasjonen i bena, anbefaler leger vanligvis pasienter å lindre smerter og kløe i beina med ulike spesialiserte geler, kremer og salver.

De stimulerer mikrosirkulasjonen, forbedrer ernæringen av underlivsvev og deres trofiske, bidrar til å forbedre elastisiteten til venene i venene. De mest populære rettsmidler inkluderer: Troxevasin, Venolife, Troxerutin og Venoruton.

Kirurgiske metoder

Før pasienten tilbys en kirurgisk metode for å gjenopprette blodsirkulasjonen i beina - poliklinisk phlebectomy - vil legen vurdere pasientens tilstand for å se om det er varicose og hvor alvorlig det er.

Også for diagnose av pasientens tilstand før operasjonen vil bli brukt:

 • test for antistoffer;
 • test for blodsukker;
 • en blodprøve for tegn på blodpropp
 • ultralyd;
 • datatomografi;
 • tester for blodtrykk i beina.

Prosedyren krever små snitt (mindre enn 2-4 mm) under lokalbedøvelse, slik at kirurgen kan komme til de skadede årene og fjerne dem. Ambulatorisk flebektomi avsluttes vanligvis innen en time, avhengig av størrelse, plassering og kompleksitet av åreknuter.

Etter phlebectomy kan pasienten foreskrives vaskulær medisin for en stund for å forbedre sirkulasjonen i bena. Hvis operasjonen har vært vellykket og sirkulasjonen har gjenopprettet, vil phlebologisten avbryte prosedyren.

Effektive tiltak for å forbedre sirkulasjonen i bena

Den viktigste oppgaven med blodårer er å gi næring og oksygen til alle celler i kroppen. Gjennom dem overføres blodet fra hjertet til alle celler, vev og organer, og vender tilbake til det igjen.

Med fartøy mener vi:

Kapillærer er mikroskopiske rørelementer som grener ut tusen ganger langs stien fra ett organ til et annet. Det er i kapillærene er utveksling av vitale stoffer mellom cellene og arterielt blod. Også karene fjerner seg fra kroppens metabolske produkter og karbondioksid, som vevene gir tilbake, mottar i retur mat og oksygen. Selv med de mest ubetydelige sirkulasjonsforstyrrelsene, oppstår forstyrrelser som hindrer denne prosessen og utvikler sykdommer forbundet med nedsatt blodgass til vev og kroppsceller. I denne artikkelen vil vi forsøke å kompetent svare på spørsmålet om hvordan å forbedre sirkulasjonen i bena.

Årsaker til fenomenet

Årsakene som forårsaker blodstrømssykdommer er delt inn i flere grupper:

 • perifer angiopati (utvikles ofte med diabetes mellitus, perifer aterosklerose);
 • okklusjon av blodkar i aterosklerotiske sykdommer;
 • betennelse i veggene i arterien, noe som fører til deres spasmer.

Ovennevnte lidelser er provosert av følgende sykdommer:

 1. Aterosklerose i bena, som kalles utryddet (en kronisk lidelse preget av følelsesløp i bena og lameness). Utvikler sykdom på grunn av akkumulering i karene av lipider og kolesterolplakk, noe som fører til blokkering av kapillærene (helt eller delvis).
 2. Obliterende tromboangiitt (endarteritt). Sykdommen har en autoimmun karakter. Er manifestert av det faktum at spasmodiske fartøy i låret dårlig føder på blod, som et resultat av sirkulasjonsforstyrrelser. Sykdommen rammer hovedsakelig unge menn som misbruker nikotin.
 3. Vaskulær skade som følge av tilstedeværelse av diabetes. I medisin er begrepet "diabetisk fot" kjent. Som følge av forstyrret blodsirkulasjon i beina begynner gangrene (nekrotisk lesjon av foten), som ikke er gitt til konservativ behandling. Som regel fører diabetisk fot til sin amputasjon.
 4. Tromboflebitt.

Symptomer på sirkulasjonsforstyrrelser

Brudd på blodtilførsel i bena manifesteres av smertefulle opplevelser når du går, som forsvinner i ro. Dette symptomet er kjennetegnet ved sykdommer som indikerer alvorlige problemer med arteriene. Det kalles intermittent claudication.

Det er flere faktorer som fremkaller utviklingen av intermittent claudication:

 • misbruk av nikotin og alkohol;
 • alderdom;
 • brudd på lipidmetabolisme;
 • fedme;
 • psyko-emosjonell stress;
 • genetisk predisposisjon;
 • diabetes mellitus.

Med dette symptomet er det:

 • smertefulle opplevelser i ulike deler av foten: i midjen, i foten, i kneet eller i låret;
 • nummenhet og chilliness av lemmen;
 • svakhet i bena;
 • tyngde i beina, personen kan knapt bevege seg på beina;
 • hyppige kramper.

I noen tilfeller er aterosklerose i nedre ekstremiteter ikke manifestert av noen symptomer.

Diagnose av sirkulasjonsforstyrrelser

For å ta tiltak for å forbedre blodtilførselen, er det nødvendig å nøyaktig diagnostisere slike lidelser.

For diagnose bør du referere til en vaskulær kirurg (angiosurgeon), som skal tilordne en rekke instrumentelle studier:

 1. Doppler (dopplerografi) av fartøy (ultralyd av beinene i beina). Essensen av metoden ligger i evnen til ultralydbølger å trenge inn i vev og avstøte overflaten av røde blodlegemer, som er en del av blodet og beveger seg sammen med det. Doppler oppdager områder hvor blodstasis er observert. Med andre ord, hvis mobiliteten til disse blodcellene reduseres i enkelte områder, blir det diagnostisert en brudd på blodtilførselen.
 2. Angiografi av beinene i beina. Det er en instrumentell kontraststudie av kapillærer, årer og arterier, som gjør det mulig å bestemme tilstanden til blodkarets vegger, samt tilstedeværelsen av barrierer som forhindrer normal blodsirkulasjon.
 3. Termometri (bestemmelse av temperaturen i huden på underekstremiteter).
 4. Kontrast Magnetisk Resonans Imaging (MR). For å oppnå bedre resultater kombineres MR-prosedyren med administrering av et kontrastmedium. Det administreres intravenøst, noe som muliggjør bedre diagnose.
 5. Capillaroscopy. En metode som vurderer tilstanden av bløtvevs kapillærer. Men grunnlaget for denne metoden kan bestemme nivået av mikrosirkulasjon.

Hvordan forbedre sirkulasjonen i bena?

Dårlig blodsirkulasjon i beina påvirker arbeidet til hele organismen. Derfor er denne tilstanden gjenstand for umiddelbar korreksjon. Brudd på blodtilførsel behandles på to måter:

 • Konservativ måte;
 • Kirurgisk måte.

For ikke å ty til kirurgisk inngrep, er det nødvendig å starte konservativ behandling i tide. Det består i å utføre behandling ved hjelp av:

 • fysioterapeutiske prosedyrer;
 • farmakologiske preparater;
 • terapeutisk fysisk trening;
 • massasje.

For vellykket behandling må du fullstendig forandre din livsstil og bli kvitt dårlige vaner (alkohol og nikotin, fettstoffer, stillesittende livsstil).

Farmakologisk behandling innebærer å ta:

 • antiaggreganter (legemidler som forbedrer blodsirkulasjonen);
 • antikoagulantia (legemidler som hindrer dannelsen av blodpropper);
 • statiner (legemidler som reduserer produksjonen av kolesterol);
 • phlebotonics (legemidler som forbedrer tonen i blodkar);
 • diuretika (diuretika, som eliminerer stillestående fenomen i bena).

I forsømte tilfeller (hvis legen ikke kontakter legen i tide), vil det være behov for kirurgisk behandling, som utføres i to retninger:

Angioplastikk - snakker for seg selv. Dette er en kirurgisk prosedyre for å erstatte det berørte fartøyet med installasjon av en stent - en metallanordning som er implantert i fartøyet for å sikre sin patentering.

Åpen kirurgi er en komplett kirurgisk operasjon, som utføres med det formål å skape et kunstig fartøy (shunt), omgå de berørte. For å skape slike fartøy, blir donorarterien (fra pasientens egne fartøyer) tatt og skanning utføres. Shunt kan også være laget av kunstig materiale.

Terapeutisk gymnastikk ved brudd på sirkulasjonen av beina

Helseforholdet vil bli bedre helt når personen begynner å utføre moderate fysiske øvelser. For dette er det ikke nødvendig å delta på treningssentre eller treningssentre. Forbedret blodtilførsel vil hjelpe korte turer, svømming, turisme, sykling, dans og yoga. Når du utfører spesielle øvelser for å korrigere blodtilførselen, må du hente de som passer til en person i henhold til hans sykdom og trivsel. I tillegg må det huskes at det er øvelser som er strengt kontraindisert for mennesker, med brudd på blodsirkulasjonen i bena. Disse inkluderer:

 • fjellklatring;
 • vektløfting (heve stangen);
 • friidrett (alle typer).

I motsatt tilfelle kan det oppstå alvorlige komplikasjoner som krever kirurgisk behandling. Hvorfor er det så viktig på kort tid å gjenopprette normal blodsirkulasjon i underekstremitetene? På grunn av den kvalitative blodtilførselen til nedre ekstremiteter, blir vev beriket med næringsstoffer, bli kvitt sluttproduktene av metabolisme, noe som fremmer helse og styrking av beina. Dessverre, sykdommer som forårsaker blodsirkulasjonsforstyrrelser i nedre lemmer, har et kronisk kurs og kan ikke elimineres helt. I dette tilfellet kan den beste effekten som oppnås, være suspensjonen av sykdomsprogresjonen.

Øvelser for å forbedre sirkulasjonen i beina

Siden den mest effektive og enkle måten å normalisere blodsirkulasjonen i bena er fysisk trening, bør de startes umiddelbart etter at problemet er oppdaget. Moderate fysiske øvelser er velkomne, selv om pasienten har diabetes. Slike øvelser kan utføres hjemme, fordi de er enkle og veldig enkle å utføre.

Forbedre blodsirkulasjonen og utseendet på beina, følgende øvelser:

 1. Sakte stige og falle på tærne, følelsen spenningen i hver beinmuskulatur.
 2. Slå av bena fra gulvet mens du utfører sirkulær bevegelse av foten.
 3. Tren saks. Lig deg ned på gulvet, løft begge beina opp, kryss deretter de rette beina, gjør bevegelser "saks".
 4. Tren sykkelen. Ligg på gulvet, bøy bena i fanget ditt, gjør bevegelser som simulerer rotasjonen av sykkelens pedaler.
 5. Tren "bjørk". Ligge på gulvet, løft beina opp, vinkelrett på gulvet og bøy dem til haken. Hender foldet på ryggen litt over midjen. Hele vekten av kroppen skal hvile på hendene og skulderbladene. Et par sekunder å ligge i denne stillingen, og så ligge forsiktig på gulvet.

Alle øvelsene må gjentas 5-10 ganger. Det er veldig nyttig å rulleskøyte og skate, forutsatt at en person har lignende ferdigheter. Hvis du lærer dette spesielt, kan du bli skadet, noe som ikke bidrar til helsen til beina. Du må flytte så mye som mulig, gå ofte, klatre deg opp trappene uten heis og prøv å unngå offentlig transport.

Generelle tips for å forbedre blodsirkulasjonen i nedre lemmer

I hverdagen og på jobben, bør følgende regler overholdes:

 1. Ikke stå for lenge på føttene og ikke sitte lenge på skrivebordet ditt. Det er nødvendig å bevege seg gjennom dagen, slik at blodet normalt sirkulerer gjennom venene og arteriene. Hvis det er behov for å holde seg i flere timer i samme stilling, bør flere øvelser avbrytes for å forbedre blodstrømmen i bena. Kontorarbeidere anbefales å ta en pause hver time. Du kan bare gå et par skritt og gå tilbake til arbeidsplassen din.
 2. Det er nødvendig å vedta kroppsstilling som vil fremme normal blodsirkulasjon. Du kan ikke krysse bena mens du sitter ved et bord, fordi denne posisjonen på beina forhindrer normal blodsirkulasjon. Du må sitte slik at bena dine er litt fra hverandre, og føttene hviler på gulvet. Men selv i denne stillingen bør du ikke være for lang. Det anbefales også å stå opp og gå, løft bena, for ikke å holde seg lenge i en posisjon. Du kan øke bena på en liten avføring eller avføring for å forbedre blodtilførselen.
 3. Utfør øvelser på føttene dine. Eventuelle øvelser som kan bruke bena, forbedre blodsirkulasjonen. Det er også viktig å utføre øvelser for å slappe av bena. Det er en masse avslappende stillinger og øvelser som forbedrer tilstanden til ikke bare de nedre ekstremiteter, men også kardiovaskulærsystemet.
 4. Bruk komfortable sko. Tette, ubehagelige sko med høye hæler og stilettos hindrer sterkt blodsirkulasjonen. I tillegg er sirkulasjonen av blod fra beina til hjertet forstyrret. Derfor bør du unngå ubehagelige sko med høye hæler eller bare bruke det i visse tilfeller. En god erstatning for hæler er plattformen. Hvis en kvinne, for eksempel, trenger en ekstra høyde, bør du bruke sko på en plattform som ikke har en skadelig effekt på beina.
 5. Bruk kompresjonstrømper. Disse strømper forbedrer blodtilførselen og er designet spesielt for å stimulere den. De kan kjøpes på apotek eller bestilles etter deres individuelle egenskaper.
 6. Avslag på røyking. Det er denne skadelige vane som bidrar til utviklingen av perifere sykdommer. I dette tilfellet taper venene og arteriene i underekstremitetene deres elastisitet og er ikke lenger i stand til å sirkulere blod. Derfor må folk med dårlig sirkulasjon gi opp denne skadelige vanen.
 7. Ta kvalitets kosttilskudd. Kosttilskudd kan stimulere sirkulasjonen av kardiovaskulærsystemet og utvide blodårene. Det beste middelet i denne kategorien er tilsetningsstoffer som inneholder et ekstrakt av en ginkgo biloba plante. Det forbrukes innvendig som en te, som tidligere har tilsatt frisk ingefær til den. En slik drink bør inkluderes i den daglige dietten til en person som har en blodsirkulasjonsforstyrrelse. Te har de samme egenskapene fra bjørkebark. Det er veldig hyggelig å smake, spesielt med tilsetning av naturlig honning. Te laget av cayenne pepper utvider blodårene og forbedrer blodsirkulasjonen. Cayenne pepper kan også legges til mat. Velstimulere blodsirkulasjonstilskudd med fiskeolje. Siden fiskeolje inneholder omega-3 syrer, er slike kosttilskudd essensielle for sunn fettmetabolismen. De er tilgjengelige i kapsler og tabletter.
 8. Riktig ernæring. Daglig diett bør balanseres, med høyt innhold av friske grønnsaker og frukt. Det er svært viktig å redusere mengden salt som forbrukes, siden salt beholder vann i kroppen og fremmer ødemdannelse.
 9. Kontroller kroppsvekten. Det er nødvendig å overvåke mengden kalorier som forbrukes, siden overvektsbelastning ledd og sirkulasjonssystemet, og overdreven fet mat bidrar til dannelsen av sklerotiske plakk og hindring av blodkar.

Hvordan forbedre sirkulasjonen i bena i 20 dager: 7 tips

Forebygging og behandling av åreknuter

Hvis du på jobb må være i samme stilling i lang tid (står eller sitter), ikke glem å endre kroppsposisjonen hvert 30. minutt for å stimulere blodsirkulasjonen.

For forebygging og behandling av åreknuter (hvis karspirer allerede har dukket opp), er det nødvendig å forbedre sirkulasjonen i bena. Spesielt gjelder dette også for venøs blodstrøm - fordi det er gjennom venene at blodet kommer tilbake til vårt hjerte.

Det er ikke så lett. Det skal huskes at klassisk prikking, følelsesløshet og pulseringer i nedre lemmer kan forekomme av ulike årsaker.

Forstyrret blodsirkulasjon i beina kan være en konsekvens av diabetes, kardiovaskulær sykdom, tretthet, andre lidelser, samt genetisk arvelighet.

Den virkelige årsaken til problemet kan kun bli funnet av en lege. Det er han som vil utpeke deg den riktige behandlingen.

Enhver person, uansett om han lider av sirkulasjonsforstyrrelser i bena eller ikke, anbefales å følge disse enkle tipsene.

Ikke glem det God blodsirkulasjon er et synonym for god helse og høy livskvalitet.

Vanlige symptomer på sirkulasjonsforstyrrelser som du trenger å vite for alle

Utseendet på vaskulære stjerner, regelmessige kramper og tyngde i beina er de første tegnene på at blodsirkulasjonen ikke stemmer.

Det bør være oppmerksom på at et lignende problem er ofte ledsaget av flere vanlige symptomer, om hvilke du også trenger å informere legen din:

 • Utseendet på røde flekker på beinets hud
 • Tørrhet i huden
 • Hevelse av ankles
 • Brennbart hår og negler
 • Føler seg kald i håndflatene og føttene
 • trøtthet
 • døsighet

7 tips for å forbedre sirkulasjonen i bena

1. Stimulere blodsirkulasjonen ved hjelp av aloe vera

Dette naturlige middelet stimulerer ikke bare blodsirkulasjonen i nedre ekstremiteter, men forbedrer også resten av bena. Som et resultat, føler vi oss friske og hvilte, og tyngden og prikken i bena slutter å bekymre oss.

Hva skal jeg gjøre?

 • Ta aloe vera leaf ut av kjøleskap fryseren.
 • Vask føttene og legg dem på en stol foran deg, sett deg komfortabelt.
 • Klipp bladet av frosset aloe vera og inn i den stigende fotmassasje fra anklene til knærne, gni dem med aloe vera gel.

2. te fra hagtorn

Hawthorn er anlegget som oftest brukes til behandling av sirkulasjonsforstyrrelser og hypertensjon.

Drikke te fra hagtorn 4-5 ganger i uken kan være en god vane. I dette tilfellet vil triterpensyrene, flavonoider og polyfenoler som finnes i denne planten, ha stor fordel for helsen din.

Innholdet i hagtorn av et stort antall tanniner, flavonoider og pektiner gjør det til et effektivt beroligende middel. Takket være dem er hagtorn i stand til å rense vår kropp av giftstoffer, noe som gjør at vi kan unngå væskeretensjon.

Når det gjelder bivirkninger av denne planten, er det nødvendig å sikre at du ikke tar mer enn 1 gram hagtorn per dag som en del av te.

Hvis du tar medisiner for hjertesykdom, anbefales det at du kontakter legen din om muligheten for å ta hagtorn.

3. Vanlig fysisk aktivitet hjemme og på jobb

Ikke alle av oss har tid og mulighet til å delta på treningsstudioet. Noen ganger er vi så opptatt at vi praktisk talt ikke har tid til oss selv.

Kanskje du tror at du ikke trenger fysisk anstrengelse, fordi du tilbringer hele dagen på dine føtter.

Det er ikke slik. Vår kropp trenger aerobic øvelser, fordi en slik aktivitet beriker blodet vårt med oksygen og regulerer rytmen i hjertet vårt.

Derfor anbefaler vi at du bruker ledige øyeblikk for å:

 • Hver halvtime med sittende arbeid stiger og går.
 • Hvis du må bruke for mye tid på sitte, bruk fotstøtten. Med hjelpen kan du også utføre en rekke nyttige øvelser.
 • Prøv så ofte som mulig å gå på trappen uten å bruke heis.
 • Husk at på forretningsreise er det bedre å gå enn å kjøre bil.
 • Tilbringe minst 20 minutter om dagen går fort.

4. Ta med i kostholdet ditt rik på kalium

Mat med høyt innhold av kaliumverdig effekt på blodsirkulasjonen og lar deg håndtere væskeretensjon.

Sørg for å inkludere i diettprodukter som:

 • bananer
 • Frø av solsikke og gresskar, sesamfrø, linfrø og chia
 • avokado
 • alger
 • Rent kakao pulver
 • reddik
 • brokkoli
 • gulrøtter
 • tomater
 • gresskar

5. Sov med hevede ben

Et annet flott råd du kan prøve i dag er at føttene ligger litt over hodet ditt under søvn.

For å gjøre dette trenger du ikke å bytte seng eller forstyrre partneren din. Alt du trenger å gjøre er å legge en pute under føttene, løft den litt.

Takket være dette vil blodet ditt være lettere å komme tilbake gjennom venene til hjertet. Om morgenen vil du føle lyset i beina og begynne å våkne mer uthvilt.

6. Appelsinjuice og gulrøtter til frokost

Prøv hver morgen å forberede juice fra oransje og gulrøtter, så snart du våkner.

Hvis du legger til en liten ingefær til det, vil du få den perfekte drikke til å ta vare på ditt hjerte og blodårer.

7. Massasje med rosmarinolje

Du kan lære hvordan du gjør dette, massere deg selv eller søk hjelp fra en god fysioterapeut eller en profesjonell massør. Denne terapien tillater deg å fjerne overflødig væske som akkumuleres i vevene i beina og forbedre blodsirkulasjonen i underekstremiteter.

Fysioterapi øvelser for å forbedre blodtilførselen i bena

Hovedårsaken til fremveksten og utviklingen av åreknuter og trøtt bensyndrom er lidelser i sirkulasjonssystemet. Ved hjelp av fysioterapi er det mulig å unngå utseende av vaskulære "stjerner", så vel som forekomsten av komplikasjoner i løpet av sykdommen. Følgende øvelser av kurativ kroppsopplæring er rettet mot å gjenopprette blodsirkulasjonen og lindre spenningen fra beinmuskulaturen.

Øvelse 1

Sitt i en stol, slapp av, løft bena i en vinkel på 20 ° og legg noe mykt under dem, for eksempel en høy pute. Varigheten på øvelsen er 20 minutter.

Øvelse 2

Ligg på en flat overflate på ryggen, løft beina opp og roter sirkulære bevegelser i luften.
Øvelse bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen og i kombinasjon med andre effektivt i begynnelsen av åreknuter.

Øvelse 3

Ligg på ryggen, ta dyp pust, pust ut og samtidig bøye høyre kne og løft beina opp og trekke hoften til brystet.
Ved neste inspirasjon skal det bøyde benet rettes vertikalt, og ved utånding gå tilbake til sin opprinnelige posisjon. De samme bevegelsene må gjentas med venstre fot, nøye etter pusten.

Øvelse 4

Ligg på ryggen, hendene er plassert langs kofferten, løft den første og deretter den andre etappen, koble dem i luften sammen og lag en sirkelbevegelse fra hoften, og senk den. Etter noen sekunder må du øke beina igjen og beskrive i luften en sirkel med bare stopp.

Øvelse 5

Denne øvelsen, med sikte på å forbedre blodsirkulasjonen, anbefales å utføre på trappen. Sett en fot på steget, overfør kroppsvekten til fotens forside, og legg baksiden rett.
Ved å holde balansen, bør du bøye tilbake, telle til ti og gå tilbake til startposisjonen.
Gjør det samme med den andre foten.

Øvelse 6

Vedta sitteposisjonen, spre bena mye og begynner å plukke dem opp med et raskt tempo. Bevegelsen må begynne med tærne og konsekvent oversette til fot og hæl.
Utfør til en følelse av lett tretthet.

Øvelse 7

Du bør stryke mynter på gulvet og prøve å løfte dem ved hjelp av tærne.
Regelmessig øvelse av denne øvelsen vil bidra til å gjenopprette hudens elastisitet, forbedre blodsirkulasjonen og gi bena plastisitet.

Øvelse 8

Sitt på en stol, strekk bena rett foran deg, løft fingrene opp, lene dine hæler mot gulvet, og flytt føttene dine i forskjellige retninger i 1 minutt. Deretter står opp og stiger et par ganger på tiptoe.
Denne øvelsen fjerner effektivt tretthet og venøs betennelse.

Øvelse 9

Å stige på tiptoe. Samtidig bør du prøve å stå på fingertuppene. Etter dette, gå tilbake til startposisjonen og overfør kroppsvekten til hælen.
Øv gjenta flere ganger.

Øvelse 10

Stå opp, ta et dypt pust, løft hendene dine opp, stå på tærne og strekk hele kroppen opp. Når du utånder, må du stå på dine hæler, senke hendene og bøy knærne litt.
Gjenta øvelsen 20 ganger.

Øvelse 11

For å utføre denne øvelsen, trenger du et sportstau.
Innen 15-20 minutter bør du hoppe gjennom den.
Øvelse fjerner perfekt spenningen fra musklene og forbedrer blodsirkulasjonen.

Øvelse 12

Sitt på gulvet, koble bena i knærne, legg håndflatene på dem og spre beina til siden, trykk dem på gulvet med hendene.
Øvelse bidrar til å bli kvitt krampe i underekstremiteter og forbedre blodsirkulasjonen.

Øvelse 13

Stå opp rett, strekk ut armene dine foran deg, sakte stige på tærne, stå en stund i denne stillingen og synker til dine hæler.
Øv gjenta 20 ganger.

Øvelse 14

Ligg på ryggen, trykk på albuene og skuldrene til gulvet, hever hofter, støtt dem med hendene og gjør rotasjonsbevegelser med føttene uten å ta føttene av gulvet.

Øvelse 15

Stå opp rett, spre bena til skulderbredden, ta dumbbells i hendene, bøy knærne og senke hofter ned, som om du setter deg ned på en imaginær stol. Gå tilbake til startposisjonen.
Gjenta øvelsen 5 ganger.

Øvelse 16

Stå opp, ta opp håndkler, senk dem langs bagasjerommet, ta en høyre fot fremover og sakte senke kneet mens du holder foten i rette vinkler. Overfør vekten av kroppen til høyre ben. Gå tilbake til startposisjonen.
Øv gjenta flere ganger.

Øvelse 17

For å utføre denne øvelsen, bør du stå med begge føttene på høyden (trinn eller trinnplattform), deretter senke ett ben til gulvet, trykk av med en fjærende bevegelse og gå tilbake til startposisjonen.
Gjenta det samme med det andre benet.

Øvelse 18

Ligg på ryggen, løft høyrebenet, kast et skjerf eller et håndkle over foten og dra det mot deg. Knæret skal være i rettet tilstand.
Trene å holde på begge føttene vekselvis flere ganger.

Øvelse 19

Stå overfor stolen, ta tak i høyre hånd, igjen for å låse foten på høyre ben og dra den mot baken.
Øvelse gjenta for det andre benet.

Øvelse 20

Stå opp rett, lene hendene dine mot veggen, gjør noen feiende slag først til venstre, og deretter høyre fot.
Øv flere ganger.

Øvelse 21

Stå opp, koble hælene, sett på tærne og stå i noen sekunder i denne stillingen, og slapp av og gjenta øvelsen.

Øvelse 22

Sitt i en stol, strekk ut bena dine, lås føttene med en gummiboll av liten størrelse og prøv å løfte den fra gulvet.

Les Mer Om Fartøyene