Uveitt øyne: typer patologi, årsaker, diagnose og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: På grunn av hvilke utviklede øyne utvikles, hvilke forandringer som oppstår med denne sykdommen, hvor farlig det er, om det kan bli fullstendig helbredet. Typer, symptomer, diagnose og behandling av patologi.

Uveitt er en generell betegnelse for inflammatoriske fenomen i uvealtraktoren, dvs. forskjellige elementer av øyets koroidoid. I oftalmologi forekommer 30 til 57% av alle tilfeller av øyebetennelse i forskjellige former for uveitt. I 20-35% fører de til nedsatt syn eller blindhet.

Viktig tidlig diagnose og tilstrekkelig betennelsesbehandling, da sykdommen kan elimineres helt. Den akutte fremre uveitt forsvinner helt etter 3-6 uker med komplisert, rettidig startbehandling. Kronisk betennelse i uvealkanalen er tilbøyelig til gjentakelse.

Faren er et komplisert betennelsesforløp, noe som kan føre til utvikling av katarakt, vinkel-lukkede glaukom, dystrofi, infarkt eller retinal detachment. Som følge av dette reduseres synsstyrken betydelig.

Hvis du har symptomer fra øynene og redusere syn, bør du umiddelbart kontakte en øyelege.

Mekanisme for utvikling av uveitt

Den vaskulære membranen ligger mellom retina og sclera. Inkluderer iris, ciliary kroppen, choroid - baksiden av skallet. Sammen utgjør de uvealkanalen.

Den høye frekvensen av betennelsen skyldes et forgrenet vaskulært nettverk og en redusert strøm av blod gjennom den. Dette bidrar til oppbevaring av mikroorganismer. Normalt er de ikke farlige, men under ugunstige forhold, for eksempel når kroppen er svekket på grunn av sykdom, kan den provosere utviklingen av den inflammatoriske prosessen.

Andre funksjoner i uveal-kanaler er en separat blodtilførsel, forskjellig innervering av dets fremre og bakre deler. På grunn av dette oppstår betennelsen i en bestemt avdeling separat, uten å påvirke den andre.

Typer av patologi

1. Iridocyclitis - kombinert betennelse i iris med øyets ciliary legeme

2. Irritis - inflammatorisk lesjon av iris

1. Posterior Cyclitis - utvikling av betennelse i ciliary eye

2. Perifert uveitt - kombinert betennelse i choroid med en ciliary kropp

1. Chorioretinitt - betennelse i den bakre delen av uvealkanalen med involvering av netthinnen

2. Choroiditt - betennelse i choroid

3. Retinitt - betennelse i retina

4. Neuroveitt - spredningen av betennelse til optisk nerveplate

Serøs (eksudativ inflammasjon med frigjøring av gjennomsiktig væske - ekssudat)

Hemorragisk (med blodig utslipp)

Purulent (med purulent utslipp)

Blandet (samtidig kombinasjon av forskjellig art av betennelse)

Sekundær - utvikler seg mot bakgrunn av en annen øyesykdom

Eksogen - forårsaket av ytre årsaker

Endogen - fremkalt av interne faktorer

Ikke-granulomatøs (betennelse uten granulomdannelse)

Årsaker til utvikling

Utgangsfaktoren for utvikling av uveitt er:

 • infeksjon;
 • allergier;
 • øye sykdommer (blefaritt, konjunktivitt, skleritt, retinal detachment og andre);
 • autoimmune reaksjoner i systemiske sykdommer (dette skjer med revmatisme, psoriasis, reumatoid artritt);
 • metabolske forstyrrelser;
 • endokrine patologier, for eksempel diabetes;
 • nedsatt immunitet;
 • traumer;
 • blodsykdommer;
 • hormonell ubalanse.

Den vanligste årsaken til uveitt er ulike smittsomme sykdommer, ikke bare bakteriell, men også viral, sopp, parasittisk. De provoserer betennelse i 45% av det totale antall diagnostiserte tilfeller. Den mest inflammatoriske prosessen er forårsaket av streptokokker, mycobacterium tuberculosis, klamydia, blek treponema, toxoplasma og også brucella, herpesvirus, sopp, cytomegalovirus. En slik uveitt utvikler seg på grunn av spredning av bakterier gjennom legemet via blodet ved betennelse i mandlene, sår hals, tuberkulose, syfilis, virusinfeksjoner, sepsis.

Årsaken til allergisk uveitt er en økt spesifikk reaksjon av kroppen til forskjellige stoffer - pollen, dyrehår, matallergener, etc. Noen kan utvikle serumuveitt etter vaksinasjon.

Post-traumatisk betennelse i øyets vaskemembraner begynner etter et mekanisk traumer, en brenning, et fremmedlegeme.

karakteristiske symptomer

Symptomene har slitt ut og deres alvorlighetsgrad i alle kan være forskjellig. Det avhenger av patogeniteten av patogenet av betennelse, lokaliseringen av prosessen og den generelle reaktiviteten til organismen.

Vanlige symptomer på akutt uveitt

 1. Smerte, rødhet, øyeirritasjon.
 2. Lysskyhet.
 3. Tåreflod.
 4. Narrowing av eleven.
 5. Utseendet til "tåke" eller "tåke" foran øynene dine.
 6. Økt intraokulært trykk.
 7. Endre fargen på iris.
 8. Generell reduksjon i synsskarphet.

Den kroniske prosessen oppstår ofte asymptomatisk eller med milde manifestasjoner - "flytende punkter", en liten rødhet av slimhinnen. Varer opptil en og en halv måned og lenger.

Betennelse i de fremre delene av uvealkanalen kan kompliseres ved utvikling av glaukom, makulært ødem, keratopati, grå stær, bakre synechia (irisadhesjoner med linsemembranen). Perifere uveitt påvirker oftere begge øynene, er vist ved uklarhet før øynene, forringet syn. Barn og unge er spesielt vanskelige.

Klikk på bildet for å forstørre

Posterior uveitt

Prosessen er smertefri, men en person observerer utseendet på tåke og forvrengning av synlige gjenstander eller personer, blinkende "fluer" eller "flytende punkter" foran øynene. Den bakre uveitt er farlig på grunn av konsekvenser, inkludert okklusjon av kar eller retinal detachment, makulær iskemi, makulært ødem, optisk nevropati.

Vanlig iridocyklochoroiditt

Dette er en samtidig betennelse i alle deler av vaskulaturen. Det er den mest alvorlige og farlige blant alle typer sykdom. Det påvirker begge øynene, det starter hovedsakelig mot bakgrunnen av sepsis. En slik sykdom manifesteres av keratitt, iritis, konjunktivitt. Pasienter lider tungt. Forårsaker lachrymation, frykt for lys, ugjennomtrengelighet av hornhinnen, glaslegemet, linsen. Ofte komplisert av endoftalmitt - betennelse av det indre øyet elementer med opphopning av puss i glasslegemet - og panoftalmitom - total purulent inflammasjon, som fører til en fullstendig smelting av alle øyet membraner og strukturer.

Diagnostiske metoder

For å identifisere typen, årsaken til utvikling og alvorlighetsgrad av uveitt, er det nødvendig å gjennomgå en oftalmologisk undersøkelse. Den består av obligatorisk og tilleggsforskning pluss differensialdiagnose med mulige konsultasjoner av smale spesialister, for eksempel en nevrolog, phthisiatrist, venereolog. I første omgang utfører øyeologen en ekstern undersøkelse av øynene: vurderer øyelokkens og slimhinnens hud. Deretter utpeker han et kompleks av undersøkelser for å etablere en nøyaktig diagnose.

uveitt

I øyet mellom sclera og netthinnen er den viktigste strukturen - årehinnen, eller, som det også kalles, uvealkanalen. Det skiller seg fra foran (iris og ciliary kropp) og iden av (Choroid, fra Latin Chorioidea - faktisk Choroid). Iris hovedfunksjon er å regulere mengden lys som kommer inn i netthinnen. Den ciliary kroppen er ansvarlig for produksjon av intraokulær væske, fiksering av linsen, og gir også en mekanisme for innkvartering. Choroida utfører den viktigste funksjonen for å levere oksygen og næringsstoffer til retina.

uveitt det er en betennelsessykdom i øyets choroid. Dens årsaker, manifestasjoner er så forskjellige at hundrevis av sider kanskje ikke er tilstrekkelig for deres beskrivelse, det er til og med øyeleger som spesialiserer seg på diagnostisering og behandling av denne patologien.

De fremre og bakre delene av choroid er blodtilførsel fra forskjellige kilder, derfor er det ofte funnet isolerte lesjoner av deres strukturer. Også innerveringen er annerledes (iris og ciliary body - trigeminal nerve, og choroid har ingen sensitiv innervering i det hele tatt), noe som forårsaker en signifikant forskjell i symptomer.

Sykdommen kan Påvirke pasienter uavhengig av kjønn og alder, og er en av de viktigste årsakene til blindhet (ca 10% av alle tilfeller) i verden. Ifølge ulike data er forekomsten 17-52 tilfeller per 100 000 mennesker per år, og utbredelsen - 115-204 per 100 tusen. Gjennomsnittsalderen til pasientene er 40 år.

Interessant, Finland har den høyeste forekomsten av uveitt, muligens på grunn av hyppig forekomst av HLA-B27-spondyloarthropatier (en av årsakene) i befolkningen.

Årsaker til uveitt

ofte å etablere årsaken til uveitt er ikke mulig (idiopatisk uveitt). Fremkallende faktorer kan være genetiske, immun- eller smittsomme sykdommer, traumer.

Det antas at årsaken til uveitt etter skade er utviklingen av en immunrespons, en celle-ødeleggende uveal kanalen, i respons på kolonisering og akkumulering av nedbrytningsprodukter av skadet vev. I infeksjonssykdommen begynner immunforsvaret å ødelegge ikke bare fremmede molekyler og antigener, men også egne celler. I det tilfelle hvor uveitt oppstår mot autoimmune sykdommer, kan årsaken være slått egne celler choroid immunkompleksene som et resultat av hypersensitivitetsreaksjoner.

Andre sykdommer, som ofte bidrar til fremveksten av uveitt, omfatter: seronegative artropatier (ankyloserende spondylitt, Reiters syndrom, psoriatisk artropati, inflammatorisk tarmsykdom (Crohns sykdom, ulcerøs kolitt)), reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, Behcet sykdom, sarkoidose, tuberkulose, syfilis, herpes, toksoplasmose, cytomegalovirus, AIDS.

Ifølge Rodrigues A. et al. (1994), idiopatisk uveitt råder blant andre former, og utgjør omtrent 34%. Seronegative spondyloartropatier forårsake sykdom i 10,4% av tilfellene, sarkoidose - 9,6%, juvenil revmatoid artritt - 5,6%, systemisk lupus erythematosus - 4,8%, Behcets sykdom - 2,5%, AIDS - i 2,4%. Ifølge samme forfatter, den vanligste anterior uveitt (51,6%), bak - i 19,4% av tilfellene.

Til pasienter med uveitt symptomer er viktig å huske om "fancy" syndrom som etterligner sykdommen. Det kan enten være en ikke-tumor natur (for intraokulære fremmede legemer, netthinneavløsning, nærsynt degenerasjon, syndrom pigmentdispersjon, retinale dystrofier, sirkulatoriske forstyrrelser i øyet, reaksjoner administrering av medikament) og tumor (dersom slike onkologiske sykdommer som intraokulære lymfom, leukemi, uveal melanom, metastatisk tumorlokalisering, paraneoplastic syndrom, cancer-assosiert retinopati, retinoblastom).

Klassifisering av uveitt

Den internasjonale arbeidsgruppen for standardisering av nomenklaturen for uveitt har utviklet anbefalinger om klassifisering av denne sykdommen.

Så, for lokalisering er det vanlig å tildele

typen

Primær lokalisering av betennelse

manifestasjoner

Perifer (mellom, mellomledd) uveitt

Bakcyklolit, hyalitt, parsplanitt

Choroiditt, korioretinitt, retinitt, neuroretinitt

Som vi ser, kan betennelse involvere både strukturer relatert til forskjellige deler av choroid og omgivende vev (sclera, retina, optisk nerve).

på årsaker til uveitt er delt infeksiøs (bakterier, virus, sopp, parasitter, etc.), ikke-infeksiøse (forbundet eller ikke forbundet med kjent systemisk sykdom) og "gir seg" syndromer (neoplastiske eller ikke-tumor natur) data som simulerer sykdom.

på morfologisk bilde fokal (granulomatøs) og diffus (ikke-granulomatøs) uveitt.

Utbruddet av sykdommen kan være enten plutselig eller skjult, nesten asymptomatisk. For varigheten av uveitt dele begrenset (inntil 3 måneder) og vedvarende. Nedstrøms kan de være akutt (plutselig og det begrensede varighet), relapsing (eksaserbasjonsrater perioder vekslende perioder av remisjon uten behandling i mer enn 3 måneder) og kronisk (vedvarende uveitt tilbakefall i løpet av mindre enn 3 måneder etter avslutning av behandlingen).

For å bestemme aktivitetsgraden av den inflammatoriske prosessen evalueres cellens opalescens og tilstedeværelsen av cellulære elementer i det fremre kammer i øyet.

Uveitt skiller også i mange andre parametere: morfologisk, alder av pasienter, immunstatus, etc.

Symptomer på uveitt

Symptomer på uveitt avhenger av mange faktorer, hoveddelen av denne er lokalisering av inflammatorisk prosess (forreste, mellom, bakre) og dens varighet (akutt eller kronisk). Avhengig av årsaken kan spesifikke manifestasjoner som er spesifikke for en gitt sykdomsform, identifiseres.

Anterior uveitt

Den vanligste formen - skrå fremre uveitt - vanligvis ledsaget av plutselige angrep, sterke smerter på den berørte side (karakteristisk for økt smerte om natten, når endring av belysningsstyrken, å trykke på øyeeplet i området ved limbus), fotofobi, tåkedannelse eller redusert syn, lakrimasjon, kjennetegnes ved rødhet øye (ciliare injeksjon eller blandet øyeeplet), elev innsnevring og en svekkelse av dens reaksjon på lys på grunn av spasmer i sphincter. Symptomer på kronisk fremre uveitt lignende, men vanligvis har en lavere alvorlighetsgrad, og noen - selv mangler.

Ved undersøkelse kan oftalmologisk avsløre tilstedeværelsen av cellulære elementer, fibrinøs og purulent eksudat (hypopyon) i fuktigheten av det fremre kammer og dets opalisering (Tyndall-fenomen); innskudd (faller ut) på den bakre overflaten av hornhinnen; karakteristiske innskudd på iris pupilsmargin (Kneppe nodules) eller i midtsonen på den fremre overflaten (Bussac nodules); bak- eller frontfusjon av iris med omkringliggende strukturer (synechia), dets atrofiske forandringer; fargeforskjellen mellom høyre og venstre øyne (heterochromia); utseendet av patologiske kar i iris (rubioz). Nivået på IOP kan variere fra lav til høy.

Midt uveitt

Betennelse i årehinnen lokalisering ledsaget flytende uklarheter i synsfeltet, forringelse av fravær av smerte (klinikk lik posterior uveitt), lys fotofobi.

Posterior uveitt

I slike pasienter uveitt oppmerksom dugging, redusert synsskarphet, utseende av flytere, photopsias bildeforvrengning fravær av smerte, rødhet og fotofobi. Utseendet til smerte med uveitt av bakre lokalisering kan indikere involvering i den inflammatoriske prosessen i det fremre kammer i øyet, bakteriell endofthalmitis, posterior skleritt.

Oftalmiske undersøkelse kan avsløre tilstedeværelsen av cellulære eksudat i glasslegemet, ulike typer former og eksudativ og hemoragisk foci intraretinal preretinal og som i en inaktiv trinn kan bli atrofisk arrdannelse områder, som påvirker det omgivende vev.

Pasienter med panoveitt kan observere alle de ovennevnte symptomene.

Diagnose av uveitt

Det viktigste ved diagnosen uveitt er riktig og komplett samling av anamnese. Dette gjør det mulig å redde pasienten fra å gjennomføre unødvendige undersøkelser. Mange eksperter foreslo selv innføring av ulike spørreskjemaer som inneholder nøkkelspørsmål. De bidrar til å standardisere undersøkelsen og unngå utilstrekkelig nøyaktig medisinsk historie.

Det er ingen obligatoriske spesifikke oftalmologiske metoder for å diagnostisere uveitt. En generell full undersøkelse vil avsløre de spesifikke tegnene på sykdommen. Det er viktig å være oppmerksom på nivået av intraokulært trykk, som ifølge Herbert, har en tendens til å øke hos ca 42% av pasientene. Uunnværlig undersøkelse av det fremre segment, for å bidra til å identifisere utfellinger på den bakre overflate av hornhinnen, eller hypopyon psevdogipopion, endringer i iris og andre karakteristiske forandringer. For å skille mellom det bakre segment av øyet endringer i tillegg til standard inspeksjon fundus fluoresceinangiografi kan anvendes, oktober

Laboratoriediagnostikk (PCR, HLA-typing, etc.), røntgen, MRI og cytologiske metoder av forskning utført av indikasjoner, avhengig av den antatte årsak til uveitt.

I 2005 utviklet arbeidsgruppen for standardisering av uveittnomenklaturen anbefalinger om omfanget av diagnostiske tiltak for ulike former for uveitt (se vedlegg). De inneholder en liste over grunnleggende som er nødvendige i hvert enkelt klinisk tilfelle av undersøkelser, og bidrar til å unngå urimelige avtaler.

Et spesielt sted er opptatt av diagnosen "maskerad" syndrom, som etterligner symptomene på uveitt. Det er nødvendig å mistenke det i tilfeller av minimal respons på pågående aggressiv medisinsk behandling. Omfanget av diagnostisk manipulering avhenger av årsaken til hypotesen.

Det er viktig å forstå det Formålet med undersøkelsen med uveitt kan ikke bare å bestemme årsaken til sykdommen, men også utelukkelse av patologi, karakterisert ved at behandlingen blir utelatt på grunn av visse stoffer (f.eks, infeksiøs, særlig, de som ikke kan bli identifisert ved spesifikke tester, "maskeraden" syndrom); systemiske sykdommer som kan forverre pasientens generelle tilstand, prognose for utvinning, krever korreksjon av behandlingsregime.

Behandling av uveitt

medisinering

Behandling av uveitt Avhenger direkte av grunnen, som forårsaket sykdommen. På grunn av det faktum at det ofte ikke er mulig å etablere det, inneholder ordningene symptomatiske preparater eller foreskrives empirisk før etableringen av etiologien av betennelse. Spesifikk behandling bør brukes etter identifisering av årsaken til sykdommen.

Gullstandarden for behandling av uveitt er kortikosteroider. Hovedmålene for målet er: redusert eksudasjon, stabilisering av cellemembraner, hemning av produksjon av hormoner og lymfatisk inflammasjonsreaksjon. Den spesielle sammensetning av gruppen, så vel som administrasjonsmetode utføres tar hensyn til aktiviteten av den inflammatoriske prosess, tendensen til å stige i IOP og andre. For tiden er det mulig lokal og systemisk administrering, samt installasjon i hulrommet i øyeeplet, eller av skallet av implantatet øyet, frigir medisinen lave doser i lang tid.

Den hyppigst foreskrevet for uveitt er cycloplegic agenter og mydriatic handling. Deres anvendelse til å forebygge dannelsen av adhesjoner (voksninger) i iris med de omgivende strukturer, reduksjon av smerte ved å redusere den ciliære krampe og pupillære muskler, stabilisering av den blod-barrieren og hindre ytterligere propotevanie protein i den vandige humor.

Andre legemidler i behandling av uveitt er NSAIDs. De har en lavere anti-inflammatorisk aktivitet sammenlignet med steroidet, men kan være nyttige for lindring av smerte, inflammatoriske reaksjoner og forebyggelse og behandling av tilbakevendende sykdom, og følger den i noen tilfeller makulært ødem. Når den gis sammen med kortikosteroider NSAID kan redusere dosen av det første nødvendig for lindring av inflammasjon i langtidsbehandling av visse former for kronisk uveitt strøm. Legemidlet kan administreres både som øyedråper og i tablettform.

Separat bør det tas hensyn relativt ny gruppe av preparater - immunmodulatorer, som nå med hell anvendt i noen former for uveitt (for eksempel forårsaket av Behcets sykdom med involvering av bakre segment av øyet, Wegeners granulomatose, nekrotiserende sclerite). I denne gruppen er utvunnet antimetabolitter (metotreksat, azatioprin, mykofenolatmofetil), inhibitorer av T-lymfocytt (cyklosporin og tacrolimus), alkyleringsmidler (cyklofosfamid, klorambucil). Formålet med denne behandlingen er hemmingen av det punkt eller andre immunmekanismer av den inflammatoriske respons, som fører til tap visuell organ (immunsuppresjon). Legemidler kan brukes enten sammen med et kortikosteroid, og uten dem, slik at man for å redusere den negative virkningen av den sistnevnte på kroppen.

Nylig ble det mulig å også benytte de bestemte former for uveitt (serpinginozny choroiditis, chorioretinitt "skutt shot", sympatisk oftalmi, forårsaket av Behcefs sykdom, Vogt-Koyanagi-Harada, juvenil idiopatisk artritt, seronegative spondyloartropatier) legemidler inhibitorer av vekstfaktor-α tumor eller såkalt biologisk terapi. Den mest brukte inkluderer adalimumab og infliksimab. Alle biologiske midler er stoffer av den "andre linje" i behandling av disse sykdommer og brukes i tilfeller hvor tidligere behandling var mislykket.

Kirurgisk behandling

Formålet med denne behandling er visuell rehabilitering, diagnostiske biopsier for diagnose, fjerning av mørke eller endrede konstruksjoner som vanskeliggjør inspeksjon bakre øye segment eller lette utviklingen av komplikasjoner (katarakt, flottør, sekundær glaukom, netthinneavløsning, epiretinal membran), administrering av legemidler direkte til fokus for betennelse. Dessuten kan fjerning av angrepne øyet strukturer bidra til lindring av den inflammatoriske prosess. De mest brukte metodene omfatter kirurgisk vitrectomy, phacoemulsification, glaukom filtrering kirurgi, intravitreal injeksjon.

Suksessen til disse inngrepene direkte avhenger av aktualiteten i deres oppførsel, sykdomsstadiet, forekomsten av irreversible forandringer i øyeeballet.

outlook

Pasienter som lider av uveitt bør informeres om viktigheten av overholdelse av foreskrevet behandlingsregime og undersøkelse. Dette er den viktigste faktoren som bestemmer det gunstige utfallet av sykdommen. Imidlertid er noen former for uveitt i stand til å komme tilbake, til og med til tross for tilstrekkelig behandling.

Selvfølgelig fører uveitt alene ikke til døden, men med utilstrekkelig behandling kan det føre til blindhet.

søknad

Anbefalinger på volumet av diagnostiske tiltak for ulike former for uveitt. Last ned PDF-fil.

1) Saadia Zohra Farooqui, MBBS Senior Resident, Singapore National Eye Center, Singapore General Hospital, Singapore, Uveitt Klassifisering, 2016. [Medscape]
2) Monalisa N Muchatuta, MD, Iritis og Uveitis Clinical Presentation, 2016. [Medscape]
3) Herbert HM, Viswanathan A, Jackson H, Lightman SL. Risikofaktorer for forhøyet intraokulært trykk i uveitt. J Glaukom. 2004; 13 (2): 96-9
4) C. Stephen Foster, Albert T. Vitale. Diagnose og behandling av uveitt. Jaypee-Highligths, 2013.
5) Niaz Islam, Carlos Pavesio, Uveitt (akutt anterior), 2009. [Academia]
6) Robert H Janigian, Jr, MD, Uveitis Evaluering og behandling, 2016. [Medscape]
7) Monalisa N Muchatuta, MD, Iritis og Uveitis Oppfølging, 2016. [Medscape]
8) George N. Papaliodis. Uveitt. En praktisk veiledning til diagnose og behandling av intraokulær betennelse. Springer 2017
9) Kanski's Cinical Ophthalmology. En systematisk tilnærming. 8. utgave. Eisevier 2016
10) E.A. Egorov. Urgent Ophthalmology: Proc. Pos. Moskva: GEOTAR-Media, 2005

forfatter: Oftalmolog E. N. Udodov, Minsk, Hviterussland.
dato publikasjoner (oppdateringer): 01/16/2018

uveitt

uveitt - En generell betegnelse for betennelse i ulike deler av choroid (iris, ciliary body, choroid). Uveitt karakteriseres av rødhet, irritasjon og smerte i øynene, økt lysfølsomhet, sløret syn, lacrimation, utseendet på flytende flekker foran øynene. Oftalmologiske diagnose og uveitt omfatter visometry perimetry, biomikroskopi, ophthalmoscopy, måling av intraokulært trykk holde retinographia, US øyne, optisk koherens tomografi, elektroretinografi. Behandling av uveitt utføres under hensyntagen til etiologien; Generelle prinsipper er utnevnelse av en lokal (i form av øyesalver og dråper, injeksjoner) og systemisk medisinbehandling, kirurgisk behandling av komplikasjoner av uveitt.

uveitt

Uveitt eller betennelse i uvealkanalen forekommer i oftalmologi i 30-57% av tilfeller av betennelsesskader i øyet. Uveal (vaskulære) øye skall anatomisk representert iris (iris), ciliare eller ciliarkropp (corpus ciliare) og årehinnen (chorioidea) - koroidal liggende under netthinnen. Herfra er de viktigste formene for uveitt irit, syklilitt, iridocyclitis, choroiditt, korioretinitt, etc. I 25-30% av tilfellene fører uveitt til syn eller blindhet.

Den store forekomsten av uveitt er forbundet med et forgrenet vaskulært nettverk av øyet og en redusert strømning i uveal måter. Denne egenskapen til en viss grad fremmer oppbevaring i choroid av forskjellige mikroorganismer, som under visse forhold kan forårsake inflammatoriske prosesser. Et annet fundamentalt viktig trekk i uvealkanalen er den separate blodtilførselen til den fremre delen, representert av iris og ciliary kroppen, og den bakre delen - choroid. Strukturene i den fremre delen blir forsynt med blod av de bakre lange og fremre ciliære arterier, og choroidene i de bakre korte ciliære arterier. På grunn av dette oppstår nederlaget for de fremre og bakre delene av uvealtraktoren i de fleste tilfeller separat. Innerveringen av øyets vaskulatur er også forskjellig: iris- og ciliarylegemet innerverer ciliaryfibrene i den første grenen av trigeminusnerven; Choroid har ingen sensitiv innervering. Disse funksjonene påvirker forekomsten og utviklingen av uveitt.

Klassifisering av uveitt

Ifølge det anatomiske prinsippet er uveittene delt inn i anterior, median, posterior og generalisert. Den fremre uveitt er representert av irit, anterior cyklitt, iridocyclitis; median (mellomliggende) - pars-planitt, bakre syklis, perifer uveitt; posterior - choroiditt, retinitt, chorioretinitt, neuronitt.

I den fremre uveitt er iris og ciliary kroppen involvert - denne lokaliseringen av sykdommen forekommer oftest. Med median uveitt, er den ciliated kroppen og choroid, glasslegemet og retina påvirket. Den bakre uveitt fortsetter med involvering av choroid, retina og optisk nerve. Med involvering av alle deler av choroiden utvikler panoveitt, en generalisert form for uveitt.

Naturen av den inflammatoriske prosessen med uveitt kan være serøs, fibrinøs-lamellær, purulent, hemorragisk, blandet.

Avhengig av etiologien kan uveitt være primær og sekundær, eksogen eller endogen. Primær uveitt er forbundet med vanlige sykdommer i kroppen, sekundær - direkte med sykeorganets patologi.

Uveitt klassifiseres i henhold til det kliniske kursets særegenheter, i akutt, kronisk og kronisk tilbakefallende tilstand; tar hensyn til det morfologiske bildet - på granulomatøs (fokal metastatisk) og ikke-granulomatøs (diffus toksisk-allergisk).

Årsaker til uveitt

Årsaker og utløsende faktorer for uveitt er infeksjoner, allergiske reaksjoner, systemiske og syndromiske sykdommer, traumer, metabolske forstyrrelser og hormonell regulering.

Den største gruppen består av smittsom uveitt - de forekommer i 43,5% av tilfellene. Smittsomme stoffer i uveitt er oftest mycobacterium tuberculosis, streptokokker, toxoplasma, blek treponema, cytomegalovirus, herpesvirus, sopp. Slike uveitter er vanligvis assosiert med infeksjon i karet fra enhver smittsom fokus og utvikles med tuberkulose, syfilis, virussykdommer, bihulebetennelse, tonsillitt, tannkaries, sepsis og så videre.

Utviklingen av allergisk uveitis spiller en spesifikk rolle økt følsomhet overfor miljøfaktorer - medikament- og matallergier, høysnue, etc. ofte innføring av forskjellige sera og vaksiner utviklet serum uveitt..

Post-traumatisk genese stammer fra øyekontakt, på grunn av penetrerende eller kontrasjonsskader på øyebollet, fremmedlegemer som kommer inn i øynene.

Utvikling uveitt kan bidra til metabolske forstyrrelser og hormonelle dysfunksjon (diabetes, menopause og D. t.), Sykdommer i blodsystemet, organ sykdommer visning (netthinneavløsning, keratitt, konjunktivitt, blefaritt, sclerites perforering av sår på hornhinnen), og andre. Patologiske tilstander kroppen.

Symptomer på uveitt

Uveittens manifestasjoner kan variere avhengig av plasseringen av betennelsen, patogeniteten til mikrofloraen og den generelle reaktiviteten til organismen.

I akutt form forekommer fremre uveitt med smerte, rødhet og irritasjon av øyeboller, lakrimasjon, fotofobi, innsnevring av eleven, nedsatt syn. Pericorneal injeksjon får en lilla nyanse, økt intraokulært trykk ofte. I kronisk fremre uveitt er kurset ofte asymptomatisk eller med milde tegn - en liten rødhet av øynene, "flytende" peker foran øynene.

Indikator aktivitet corneal anterior uveitt, vil bunnfall (akkumulering av celler i hornhinnen endotelet) og cellulær respons i det fremre kammer fuktighet, påvisbare i løpet av biomikroskopi. Komplikasjoner kan være anterior uveitt bakre synechiae (adhesjon mellom iris og linsekapselen), glaukom, katarakt, keratopati, makulær ødem, inflammasjon av membranen av øyeeplet.

Med perifer uveitt påvirkes begge øynene, flytende uklarheter foran øynene, en reduksjon i sentralvisjonen. Den bakre uveitt manifesteres av en følelse av sløret syn, forvrengning av objekter og "flytende" punkter før øynene, en reduksjon i synsstyrken. Med bakre uveitt makulært ødem, makulær iskemi, retinal vaskulær okklusjon, retinal detachment, optisk neuropati kan forekomme.

Den alvorligste sykdomsformen er utbredt iridocyklochoroiditt. Som regel skjer denne form for uveitt mot bakgrunnen av sepsis og følger ofte med utviklingen av endoftalmitis eller panofthalmitis.

Med uveitt forbundet med Vogt-Koyanagi-Harada syndrom, blir hodepine, sensorineural hørselstap, psykoser, vitiligo, alopecia observert. I sarkoidose, i tillegg til øye manifestasjoner, er det som regel en økning i lymfeknuter, lakrimale og spyttkjertler, dyspné, hoste. Ved kommunikasjon uveitt med systemiske sykdommer kan indikere erytem nodosum, vaskulitt, hudutslett, leddgikt.

Diagnose av uveitt

Oftalmologisk undersøkelse med uveitt inkluderer ekstern undersøkelse av øynene (hudlidelse i øyelokkene, konjunktiv), visometri, perimetri, undersøkelse av pupillereaksjon. Siden uveitt kan forekomme med hypo- eller hypertensjon, er det nødvendig å måle intraokulært trykk (tonometri).

Med Biomicroscopy detektert båndformede partier dystrofier, utfelles celle respons, bakre synechiae, bakre kapselkatarakt, og så videre. D. Gonioscopy uveitt avslører eksudat foran synechia, neovaskularisering av iris og forkammervinkelen.

I prosessen med oftalmopopi er tilstedeværelsen av fokale forandringer i fundus, retinal ødem og DZN, retinal detachment etablert. Hvis det er umulig å utføre oftalmopopi (i tilfelle opacitet av optiske medier), og også for å estimere retinal detachment området, er ultralyd av øyet brukt.

For differensialdiagnose posterior uveitt, koroidal neovaskularisering og bestemmelse av retinal, retinal og optisk disk ødem vist retinal vaskulær angiografi, optisk koherens tomografi av makula og optisk plate, et laserskanning retinal tomografi.

Viktig diagnostisk informasjon med uveitt på forskjellige steder kan gis av rheofthalmography, electroretinography. Forklarende instrumentell diagnostikk inkluderer paracentese av fremre kammer, vitreal og chorioretinal biopsi.

Fra laboratoriestudier for indikasjoner uveitt utført RPR-test, bestemmelse av antistoffer mot mycoplasma, ureaplasma, Chlamydia, Toxoplasma, CMV, herpes, etc. D., Fastsettelse av CEC, C-reaktivt protein, reumatoid faktor og andre.

Behandling av uveitt

Behandling av uveitt utføres av en oftalmolog med deltagelse av andre spesialister. Ved uveitt er tidlig differensialdiagnose nødvendig, rettidig etiotropisk og patogenetisk behandling, korrigerende og substitusjonsimmunterapi. Behandling av uveitt er rettet mot å forhindre komplikasjoner som kan føre til tap av syn. Samtidig kreves behandling av sykdommen som forårsaket utviklingen av uveitt.

Grunnlaget for behandling av uveitt er utnevnelsen av mydriatiske, steroider, systemiske immunosuppressive stoffer; med uveitt av smittsom etiologi - antimikrobielle og antivirale midler, i systemiske sykdommer - NSAID, cytostatika, allergiske lesjoner - antihistaminer.

Institusjoner av mydriatisk (tropicamid, cyklopentolat, fenylefrin, atropin) kan eliminere spasmer av ciliarymusklene, forhindre dannelsen av den bakre synechia, eller ødelegge den allerede dannede fusjonen.

Hovedkoblingen i behandling av uveitt er bruk av steroider topisk (som ved inndrypping i konjunktivalsekken, legging salver, subkonjunktival, parabulbar, subtenonovyh og intravitreal injeksjon), så vel som systemisk. Med uveitt brukes prednisolon, betametason, dexametason. I fravær av en terapeutisk effekt av steroidbehandling, er utnevnelsen av immunosuppressive stoffer angitt.

Ved økt IOP brukes passende øyedråper, hirudoterapi utføres. Etter hvert som alvorlighetsgraden av uveitt reduseres, foreskrives elektroforese eller fonophorese med enzymer.

I tilfelle en ugunstig utfall og komplikasjoner av uveitt kan være nødvendig å skjære forsiden og baksiden av iris voksninger, kirurgisk behandling av glasslegemefordunklinger, glaukom, katarakt, retinal løsgjøring. Med iridocyklochiodid tyder ofte på implementering av vitreoektomi, og hvis det er umulig å redde øyet - øyehalset på øyet.

Prognose og forebygging av uveitt

Kompleks og tidsriktig behandling av akutt anterior uveitt fører som regel til utvinning i 3-6 uker. Kronisk uveitt er tilbøyelig til å gå tilbake på grunn av en forverring av den ledende sykdommen. Sykelighet uveitt kan føre til dannelse av bakre synechiae, utvikling av åpenvinklet glaukom, katarakt, retinal dystrofi og hjerteinfarkt, hevelse av den optiske platen, netthinneavløsning. På grunn av sentral chorioretinitt eller atrofiske forandringer i retina, reduseres synsstyrken betydelig.

Forebygging av uveitt krever rettidig behandling av øyesykdommer og vanlige sykdommer, eliminering av intraoperative og hjerneskade, allergi av kroppen etc.

Uveitt (betennelse i øyets koroidoid): årsaker, former, tegn, behandling

uveitt (feilaktig vil gå) - inflammatorisk patologi av ulike deler av uvealkanalen (koroid i øyet), manifestert av smerte i øynene, overfølsomhet mot lys, sløret syn, kronisk lakrimasjon. Begrepet "uvea", oversatt fra det gamle greske språket, betyr "druer". Den vaskulære membranen har en kompleks struktur og ligger mellom sclera og netthinnen, og minner om utseendet på en haug med druer.

I strukturen av uvealskjeden er det tre divisjoner: iris, ciliary body og choroid, plassert under netthinnen og foring det fra utsiden.

Den vaskulære membranen utfører en rekke viktige funksjoner i menneskekroppen:

 • Regulerer strømmen av solstråling, og beskytter dermed øynene mot overflødig lys;

struktur av choroid

Gir næringsstoffer til cellene i netthinnen;

 • Viser nedfallsprodukter fra øyebollregionen
 • Deltar i innkvarteringen av øynene;
 • Utvikler en intraokulær væske;
 • Optimaliserer nivået av intraokulært trykk;
 • Utfører termostatfunksjonen.
 • Den mest grunnleggende og vitale funksjonen for kroppen er uvealmembranen, som gir øynene med blod. De fremre og bakre korte og lange ciliære arteriene gir blodstrøm til de ulike strukturer i den visuelle analysatoren. Alle tre deler av øyet leveres fra forskjellige kilder og påvirkes separat.

  Delene av vaskemembranen er også innerveret på forskjellige måter. Forgreningen av øyets vaskulære nettverk og den langsomme strømmen av blod er faktorer som bidrar til oppbevaring av mikrober og utvikling av patologi. Disse anatomiske og fysiologiske egenskapene påvirker forekomsten av uveitt og sikrer deres større prevalens.

  Med dysfunksjonen av choroiden, blir det visuelle analysatorens arbeid forstyrret. Inflammatoriske sykdommer i uvealkanalen står for ca 50% av hele øyepatologien. Ca. 30% av uveittene fører til en kraftig nedgang i synsstyrken eller til fullstendig tap. Menn lider av uveitt oftere enn kvinner.

  forskjellige former og manifestasjoner av øyelesjoner

  De viktigste morfologiske former for patologi:

  1. Anterior uveitt er vanligere enn andre. De er representert av følgende nosologies: iritis, cyclite, iridocyclitis.
  2. Posterior uveitt er choroiditt.
  3. Median uveitt.
  4. Perifer uveitt.
  5. Diffus uveitt - nederlaget for alle deler av uvealkanalen. Den generelle form for patologi kalles iridocyklochoroiditis eller panoveitt.

  uveitt behandling - etiologisk, som består i bruk av lokale doseringsformer i form av øyensalver, drops, injiserbare og systemisk medikamentterapi. Hvis uveitt pasienter som ikke umiddelbart behandles til en øyenlege og ikke passerer tilstrekkelig terapi, utvikler de alvorlige komplikasjoner, grå stær, grønn stær sekundær, ødem og netthinneavløsning, inkrementet av linsen til eleven.

  Uveitt er en sykdom hvis utfall direkte avhenger av tidspunktet for deteksjon og behandling. For ikke å bringe patologien til tap av syn, er det nødvendig å starte behandlingen så tidlig som mulig. Hvis røde øyne ikke går over flere dager på rad, er det nødvendig å besøke øyeleggen.

  etiologi

  Årsakene til uveitt er svært varierte. Gitt de etiologiske faktorene, utmerker seg følgende typer sykdommer:

  • Infeksiøs uveitt er forårsaket av lesjoner i choroid patogene mikrober. Det er i sin tur oppdelt i bakteriell, viral, parasittisk, sopp. Blant bakterielle patogener uveitt er streptokokker, stafylokokker, Toxoplasma, chlamydia, tuberkel bacillus, Brucella, Leptospira, blek Treponema og andre. Virus som forårsaker betennelse i uveal veiene - cytomegalovirus, herpes simplex virus, varicella-zoster, HIV, adenovirus, og andre. Smittestoffer trenge inn i blodstrømmen i organismen i nærvær av foci av kroniske infeksjoner - karies, betennelse i mandlene, sinusitis, og også ved generalisering av infeksjon - sepsis, syfilis, og tuberkulose.
  • Ikke-infeksiøs uveitt er sekundær patologi som utvikler seg på bakgrunn av systemiske autoimmune sykdommer - revmatisk feber, spondylitt, spondyloartropatier, systemisk lupus erythematosus, juvenil idiopatisk artritt, ulcerøs kolitt, ankyloserende spondylitt, Crohns sykdom, interstitiell nefritt, polykondritt, glomerulonefritt og andre bindevev.
  • Traumatisk øyeskader, brannsår og fremmedlegemer fører til utvikling av uveitt.
  • Øyeskader ved kjemikalier.
  • Idiopatisk uveitt - med uidentifisert etiologi.
  • Genetisk forårsaket uveitt.
  • Uveitt på bakgrunn av pollinose, mat eller narkotikaallergi.
  • Hormonal ubalanse og metabolske forstyrrelser er faktorer som bidrar til utviklingen av uveitt. Hos mennesker med diabetes og andre endokrinopatier er sykdommen mye mer vanlig. Kvinner i overgangsalderen risikerer også å få uveitt.
  • Uveitt utvikler ofte hos personer som har en historie med andre øyesykdommer.

  Hos barn og eldre er uveitt av øynene vanligvis av en smittsom natur. Samtidig er allergier og psykisk stress ofte provokerende faktorer.

  Fokus på betennelse i uvealskallet er vatobraznye infiltrater med fuzzy konturer av gul, grå eller rød farge. Etter behandling og forsvunnelse av tegn på betennelse forsvinner fociene uten at et spor eller et arr blir dannet, som fremkommer gjennom scleraen og utseendet av et hvitt område med forskjellige konturer og karer langs periferien.

  symptomatologi

  Alvoren og mangfoldet av kliniske symptomer i uveitt bestemmes ved lokalisering av det patologiske fokuset, den generelle motstanden til organismen og virulensen av mikroben.

  Anterior uveitt

  fremre uveitt har de mest fremtredende manifestasjoner

  Anterior uveitt er en ensidig sykdom som begynner akutt og ledsages av en endring i irisfargen. De viktigste symptomene på sykdommen er: øye smerte, fotofobi, uklart syn, "tåke" eller "slør" foran øynene, rødhet, overdreven rive, tyngde, smerte og ubehag i øyet, redusert følsomhet hornhinnen. Eleven i denne form for patologi er smal, praktisk talt ikke reagerer på lys og har en uregelmessig form. På hornhinnen dannes utfellinger, som er en samling av lymfocytter, plasmocytter, pigmenter som flyter i kammerfuktighet. Den akutte prosessen varer i gjennomsnitt 1,5-2 måneder. Høsten og vinteren oppstår sykdommen ofte.

  Anterior reumatoid serøs uveitt har et kronisk kurs og et slettet klinisk bilde. Sykdommen er sjelden og manifesterer seg ved dannelsen av hornhindefelt, de bakre adhesjonene av iris, ødeleggelsen av ciliarylegemet, og oversvømmelsen av linsen. Reumatoid uveitt er preget av et forlenget kurs, er vanskelig å behandle og er ofte komplisert ved utvikling av sekundær øyepatologi.

  Perifer uveitt

  Med perifer uveitt påvirkes begge øynene symmetrisk, "Fluer" for øynene, synkroniteten forverres. Dette er den mest komplekse formen for patologi i diagnostisk forstand, siden fokuset på betennelse ligger i en sone som er vanskelig å studere ved standard oftalmologiske metoder. Hos barn og unge er perifer uveitt spesielt vanskelig.

  Posterior uveitt

  Posterior uveitt har mild symptomatologi, som fremstår sent, og forverrer ikke den generelle tilstanden til pasientene. Med dette er smerte og overbelastning fraværende, Synet avtar gradvis, det er flimrende prikker foran øynene. Sykdommen begynner umerkelig: pasienten utvikler blinker og blinker foran øynene, formen på objekterne er forvrengt, og visjonen er overskyet. De har problemer med å lese, svak syn er forverret, fargeoppfattelsen er svekket. Den vitreous kroppen viser celler, og på netthinnen - hvite og gule innskudd. Posterior uveitt er komplisert av makulær iskemi, makulært ødem, retinal detachment, retinal vaskulitt.

  Kronisk sykdom av noen form for uveitt er preget av en sjelden forekomst av milde symptomer. Pasienter rødmer øynene litt og vises flytende punkter før øynene deres. I alvorlige tilfeller utvikler blindhet, glaukom, grå stær, betennelse i øyehemmemembranen.

  Iridotsiklohorioidit

  Iridocyklochoroiditt er den mest alvorlige form for patologi, forårsaket av betennelse i hele blodkaret i øyet. Sykdommen manifesterer seg ved en hvilken som helst kombinasjon av symptomene beskrevet ovenfor. Dette er en sjelden og forferdelig sykdom, som er en konsekvens av hematogen infeksjon i uvealtraktoren, giftig skade eller uttalt allergi av kroppen.

  diagnostikk

  Diagnose og behandling av uveitt utføres av øyeleger. De undersøker øynene, kontrollerer synsfeltet, bestemmer synsfeltene, utfører tonometri.

  De viktigste diagnostiske metodene, som gjør det mulig å identifisere uveitt hos pasienter:

  1. biomikroskopi,
  2. Gonioscopy,
  3. ophthalmoscopy,
  4. Ultralyd av øyet,
  5. Fluorescerende retinal angiografi,
  6. ultralyd,
  7. rheoophthalmography,
  8. elektroretinografi,
  9. Paracentese av fremre kammeret,
  10. Vitreal og chorioretinal biopsi.

  behandling

  Behandling av uveitt er kompleks, som består av bruk av systemisk og lokal antimikrobiell, vasodilaterende, immunostimulerende, desensibiliserende stoffer, enzymer, fysioterapi metoder, hirudoterapi, tradisjonell medisin. Vanligvis er pasienter foreskrevet med legemidler i følgende doseringsformer: øyedråper, salver, injeksjoner.

  Tradisjonell behandling

  Behandling av uveitt er rettet mot en tidlig oppløsning av inflammatoriske infiltrater, spesielt med sakte prosesser. Hvis du savner de første symptomene på sykdommen, vil ikke bare fargene på iris endres, dystrofi vil utvikle seg, men alle vil ende.

  For medisinsk behandling av anterior og posterior uveitt bruk:

  • Antibakterielle midler et bredt spekter av handlinger fra gruppen av makrolider, cephalosporiner, fluorokinoloner. Legemidlene administreres subkonjunktivt, intravenøst, intramuskulært, intravitreal. Valget av stoffet avhenger av typen av patogen. For dette formål utføres den mikrobiologiske undersøkelse av de separerte øynene på mikrofloraen og bestemmelsen av følsomheten til den isolerte mikrobe til antibiotika.
  • Viral uveitt behandles med antivirale legemidler - "Acyclovir", "Zoviraks" i kombinasjon med "Cycloferon", "Viferon". De er foreskrevet for lokal applikasjon i form av intravitreale injeksjoner, så vel som for oral administrering.
  • Anti-inflammatoriske stoffer fra gruppen av NSAIDs, glukokortikoider, cytostatika. Pasienter er foreskrevet øyedråper med prednisolon eller dexamethason 2 dråper i det syke øye hver 4. time - Prenatsid, Deksoftan, Dexapos. Innvendig ta "Indomethacin", "Ibuprofen", "Movalis", "Butadion."
  • Immunsuppressive stoffer foreskrive hvis antiinflammatorisk terapi er ineffektiv. Preparater av denne gruppen hemmer immunreaksjoner - "Cyclosporine", "Methotrexate".
  • For å forhindre dannelse av adhesjoner brukte øyedråper "Tropicamide", "Cyclopentolate", "Irifrin", "Atropine." Midriatics lindrer spasmen av ciliary muskel.
  • fibrinolytisk Legemidler har en løsningsvirkning - "Lidase", "Hemaz", "Wobenzym".
  • antihistaminer midler - "Clemastin", "Claritin", "Suprastin".
  • Vitaminbehandling.

  Kirurgisk behandling av uveitt er indikert i alvorlige tilfeller eller i nærvær av komplikasjoner. Den operative metoden dissekerer adhesjonene mellom iris og linsen, fjerner det vitreøse legemet, glaukom, grå stær, øyebollet, retina loddlaseren. Resultatene av slike operasjoner er ikke alltid gunstige. Kanskje en forverring av den inflammatoriske prosessen.

  Fysioterapi utføres etter nedsettelse av akutte inflammatoriske fenomener. De mest effektive fysioterapeutiske metodene: elektroforese, fonophorese, vakuumpulsjonsmassasje, infitaterapia, UV- eller laserbestråling av blod, laserkoagulasjon, fototerapi, kryoterapi.

  Tradisjonell medisin

  De mest effektive og populære metodene for tradisjonell medisin som kan supplere den grunnleggende behandlingen (i samråd med legen!):

  • Urte medisinske urter brukes til å vaske øynene.
  • Aloe juice brygges med avkjølt kokende vann i en andel på 1:10 og begraves i øynene.
  • Lotioner fra den knuste rotten av althea bidrar til å øke hastigheten på behandlingen av uveitt.
  • Daglig behandlet med nytilberedt blekrosa oppløsning av kaliumpermanganat. Det er et godt antiseptisk middel som brukes i ulike medisinske områder.

  Forebygging av uveitt består i å observere øyehygiene, forebygge generell hypotermi, traumer, overmatt, behandle allergier og ulike patologier i kroppen. Enhver øyesykdom bør behandles så tidlig som mulig for ikke å provosere utviklingen av mer alvorlige prosesser.

  Uveitt, hva er det? Årsaker og behandling

  Uveitt er en betennelsessykdom i øyets choroid. Dens årsaker, manifestasjoner er så forskjellige at hundrevis av sider kanskje ikke er tilstrekkelig for deres beskrivelse, det er til og med øyeleger som spesialiserer seg på diagnostisering og behandling av denne patologien.

  De fremre og bakre delene av choroid er blodtilførsel fra forskjellige kilder, derfor er det ofte funnet isolerte lesjoner av deres strukturer. Også innerveringen er annerledes (iris og ciliary body - trigeminal nerve, og choroid har ingen sensitiv innervering i det hele tatt), noe som forårsaker en signifikant forskjell i symptomer.

  Sykdommen kan påvirke pasienter uavhengig av kjønn og alder, og er en av de viktigste årsakene til blindhet (ca 10% av alle tilfeller) i verden. Ifølge ulike data er forekomsten 17-52 tilfeller per 100 000 mennesker per år, og utbredelsen - 115-204 per 100 tusen. Gjennomsnittsalderen til pasientene er 40 år.

  Hva er det

  Uveitt er en generell betegnelse for sykdommen av øyehalset i en inflammatorisk natur. I oversettelse fra gresk, "uvea" er "drue", fordi i utseende ligner øyets vaskemembran en haug med druer.

  årsaker til

  I de fleste tilfeller blir uveitt provosert av en slik årsak - en infeksjon som penetrerer øyet gjennom blodstrømmen, transporteres fra et annet infisert orgel, eller gjennom øyetrauma fra miljøet. Det kan være en rekke bakterier og virus. Bakterier penetrerer fra utsiden hovedsakelig, og virus og andre mikroorganismer bæres langs blodbanen.

  Men vi vil ikke utelukke andre årsaker til uveitt:

  1. Nedkjøling.
  2. Lav immunitet.
  3. Sykdommer i blodet.
  4. Reiter syndrom.
  5. Allergisk reaksjon på mat eller medisin.
  6. Metabolske sykdommer eller hormonelle svikt: diabetes mellitus, overgangsalder.
  7. Skader i øyet når fremmedlegeme kommer inn, stikkende gjenstander eller brannsår.
  8. Smittsomme eller kroniske sykdommer: glomerulonephritis, psoriasis, multippel sklerose, revmatisme, ulcerøs kolitt, reumatoid artritt etc.
  9. Andre øye sykdommer: skleritt, retinal detachment, konjunktivitt, keratitt, blepharitis, etc.

  klassifisering

  I medisin er det en klar klassifisering av sykdommen. Alt avhenger av stedet for lokalisering:

  1. Perifer. Med en lignende sykdom, påvirker betennelsen ciliary kroppen, choroid, glans, og også netthinnen.
  2. Front. Den type sykdom som skjer mye oftere enn andre. Det er ledsaget av nederlag av iris og ciliary kroppen.
  3. Den bakre. Den optiske nerve, choroid og retina er betent.
  4. Når det er betennelse i hele øyeborens koroidoid, kalles denne typen sykdom "panoveitt".

  Med hensyn til prosessens varighet utmerker en akutt type sykdom når symptomene øker. Kronisk uveitt er diagnostisert hvis patologien bekymrer pasienten i mer enn 6 uker.

  Symptomer på uivitis

  Avhengig av hvor den inflammatoriske prosessen utvikler, blir også symptomene på uveitt bestemt (se bilde). I tillegg er det viktig hvor mye menneskekroppen kan motstå sykdomspatogenene, i hvilket stadium av utvikling det er. Avhengig av disse faktorene, kan tegn på sykdommen forverres, ha en viss sekvens.

  Perifer uveitt oppstår med følgende symptomer:

  • ofte overrasket begge øynene symmetrisk,
  • foran synet,
  • forverring av synsskarphet.

  Den bakre uveitt karakteriseres av det sentrale utseendet av symptomer. De er preget av:

  • uskarphet av syn,
  • forvrengning av objekter,
  • flytende punkter før øynene,
  • redusert synsstyrke.

  Anterior uveitt er preget av følgende symptomer:

  • kronisk lakrimation,
  • innsnevring av eleven,
  • sårhet
  • rødhet i øynene,
  • lysskyhet,
  • redusert synsstyrke,
  • økt intraokulært trykk.

  I kronisk forløb av fremre uveitt, oppstår symptomene sjelden eller mildt: kun mindre rødhet og flytende punkter foran øynene.

  diagnostikk

  Ved diagnose spilles en viktig rolle av pasientens anamnese og informasjon om hans immunologiske status. Ved hjelp av en oftalmologisk undersøkelse spesifiseres lokalisering av betennelse i øyets koroidoid.

  Etiologien til uveitt er spesifisert ved metoden for hudtester for bakterielle allergener (streptokokker, stafylokokker eller toxoplasmin). Ved diagnosen sykdommen av tuberkulose etiologi er et kombinert symptom på uveitt en kombinert lesjon av øynene i øyet og utseendet på pasientens hud av en bestemt akne - fliken.

  Systemiske inflammatoriske prosesser i kroppen, samt tilstedeværelsen av infeksjoner ved diagnosen uveitt av øynene, bekreftes ved hjelp av serumblodprøver av pasienten.

  Hvordan uveitt ser ut: foto

  Bildet nedenfor viser hvordan sykdommen manifesterer seg hos voksne.

  komplikasjoner

  Alvorlige komplikasjoner av uveitt inkluderer dypt og uopprettelig tap av syn, spesielt hvis uveitt har blitt ukjent eller feil behandling har blitt foreskrevet. De vanligste komplikasjonene er også katarakt, glaukom, retinal detachment, optisk nerve eller iris skive og cystoid ødem i makulaen (den vanligste årsaken til nedsatt syn hos pasienter).

  Behandling av uveitt i øyet

  Behandling av uveitt er kompleks, som består av bruk av systemisk og lokal antimikrobiell, vasodilaterende, immunostimulerende, desensibiliserende stoffer, enzymer, fysioterapi metoder, hirudoterapi, tradisjonell medisin. Vanligvis er pasienter foreskrevet med legemidler i følgende doseringsformer: øyedråper, salver, injeksjoner.

  For medisinsk behandling av anterior og posterior uveitt bruk:

  1. Vitaminbehandling.
  2. Antihistaminer - "Clemastin", "Claritin", "Suprastin".
  3. Viral uveitt behandles med antivirale legemidler - Acyclovir, Zovirax, i kombinasjon med Cycloferon, Viferon. De er foreskrevet for lokal applikasjon i form av intravitreale injeksjoner, så vel som for oral administrering.
  4. Antibakterielle midler av et bredt spekter av virkning fra gruppen av makrolider, cephalosporiner, fluorokinoloner. Legemidlene administreres subkonjunktivt, intravenøst, intramuskulært, intravitreal. Valget av stoffet avhenger av typen av patogen. For dette formål utføres den mikrobiologiske undersøkelse av de separerte øynene på mikrofloraen og bestemmelsen av følsomheten til den isolerte mikrobe til antibiotika.
  5. Immunosuppressiva er foreskrevet dersom den antiinflammatoriske behandlingen er ineffektiv. Preparater av denne gruppen hemmer immunreaksjoner - "Cyclosporine", "Methotrexate".
  6. Anti-inflammatoriske stoffer fra gruppen av NSAIDs, glukokortikoider, cytostatika. Pasienter er foreskrevet øyedråper med prednisolon eller dexamethason 2 dråper i det syke øye hver 4. time - Prenatsid, Deksoftan, Dexapos. Innvendig ta "Indomethacin", "Ibuprofen", "Movalis", "Butadion."
  7. Fibrinolytiske stoffer har en løsningsvirkning - "Lidase", "Gemaza", "Wobenzym".
  8. For å forhindre dannelse av adhesjoner brukte øyedråper "Tropicamide", "Cyclopentolate", "Irifrin", "Atropine." Midriatics lindrer spasmen av ciliary muskel.

  Behandling av uveitt er rettet mot en tidlig oppløsning av inflammatoriske infiltrater, spesielt med sakte prosesser. Hvis du savner de første symptomene på sykdommen, vil ikke bare fargene på iris endres, dystrofi vil utvikle seg, men alle vil ende.

  Folkemidlene

  Ved behandling av uveitt kan du bruke noen metoder for tradisjonell medisin, som tidligere har diskutert muligheten for slik behandling med en lege:

  1. Krosset rot av althea kan brukes. For å gjøre dette trenger du 3-4 spiseskjeer av althea rot til å helle et glass vann ved romtemperatur. Det er nødvendig å insistere det i 8 timer, og bruk det deretter til kremer.
  2. Det hjelper med uveitt en avkok av kamille, hund rose, marigold eller salvie. For å gjøre det trenger du 3 ss urter og et glass kokende vann. Blandingen bør infunderes i omtrent en time. Da bør du spenne det, og skyll med dette avkoket i øyet.
  3. Aloe kan også hjelpe. Du kan bruke aloejuice til innpasting i øyet, fortynne det i kaldt kokende vann i en andel på 1 til 10. Du kan gjøre en infusjon av tørre blader av aloe.

  Folkemidlene er som regel ekstra behandlingsalternativer som brukes på en integrert måte. Bare rettidig tilstrekkelig behandling av akutt inflammatorisk prosess i øyebollet gir en god prognose, det vil si at pasienten vil gjenopprette. Dette vil ta maksimalt 6 uker. Men hvis det er en kronisk form, så er det risiko for tilbakefall, samt forverring av uveitt som den underliggende sykdommen. Behandling i dette tilfellet vil bli vanskeligere, og prognosen er verre.

  Kirurgisk behandling

  Kirurgi er nødvendig hvis sykdommen oppstår med alvorlige komplikasjoner. Som regel gir operasjonen visse stadier:

  • kirurgen dissekerer pigger som forbinder membranen og linsen;
  • fjerner glassplaten, glaukom eller grå stær;
  • fjerner øyeballet;
  • Ved hjelp av laserutstyr festes netthinnen.

  Hver pasient bør vite at kirurgisk inngrep ikke alltid resulterer i et positivt resultat. Dette er advart av en spesialist. Etter operasjonen er det risiko for forverring av den inflammatoriske prosessen. Derfor er det viktig å bestemme sykdommen i tide, diagnostisere den, foreskrive effektiv terapi.

  Les Mer Om Fartøyene