Ultralyddopplerografi av karene i nedre ekstremiteter: en gjennomgang av prosedyren

Fra denne artikkelen vil du lære å utføre ultralyd av karene i underekstremiteter, hvem er foreskrevet prosedyren. Hva kan bli diagnostisert med USDG.

UZDG er ultralyddopplerografi. Denne metoden for diagnose, i motsetning til andre metoder for undersøkelse av blodårer, er i stand til å vise hastigheten på blodstrømmen, som gjør det mulig å nøyaktig diagnostisere alvorlighetsgraden av sykdommen som forstyrrer blodsirkulasjonen.

For ethvert fartøy utføres denne prosedyren på samme prinsipp - ved hjelp av en ultralydtransduser, som enhver ultralyd. Oftere er denne prosedyren kreves for å undersøke vener, det brukes sjeldnere for studier av arterier.

Til denne undersøkelsen kan du sende en annen lege: terapeut, phlebologist, angiolog. Prosedyren utføres av en ekspert i ultralyd.

vitnesbyrd

UZDG av benets kar er foreskrevet for diagnose av slike sykdommer:

 1. Åreknuter.
 2. Tromboflebitt.
 3. Åreforkalkning.
 4. Trombose.
 5. Spasm i benene (angiospasm).
 6. Aneurysmer av arteriene (deres forlengelser).
 7. Obliterating endarteritt (inflammatorisk sykdom i arteriene, som fører til innsnevring).
 8. Arteriovenøse misdannelser (patologiske forbindelser mellom arterier og årer).

Hva er symptomene på UZDG?

For denne diagnostiske prosedyren henvises pasientene til mistanke om benvaskulær sykdom. En lege kan ordinere en ultralyd for deg hvis du opplever slike symptomer:

 • hevelse av bena;
 • tyngde i bena;
 • hyppig blekhet, rødhet, blødning av føttene;
 • "Kreper", nummenhet i bena;
 • smerte når du går mindre enn 1000 meter;
 • kramper i kalvemuskler;
 • vaskulære "stjerner", "nets", bulging vener;
 • tendens til å fryse føttene, kalde føtter, selv når det er varmt;
 • Utseendet til blåmerker på føttene, selv etter det minste blåse, eller til og med uten årsak.

Når du trenger forebyggende dopplerografi

Pass dopplerografien til beinene i beina for forebyggende formål hver sjette måned eller et år hvis du er i fare. Til sykdommer i karene i nedre ekstremiteter er tilbøyelige:

 • personer med overvekt;
 • engasjert i manuell arbeid (lastere, idrettsutøvere);
 • de som stadig står eller går mye på jobb (lærere, sikkerhetsvakter, kurerer, servitører, bartendere);
 • de som allerede har blitt diagnostisert med aterosklerose hos andre fartøyer;
 • folk hvis direkte slektninger led av vaskulære sykdommer;
 • de som har diabetes
 • røykere;
 • folk over 45;
 • kvinner under graviditet og overgangsalder;
 • kvinner som tar orale prevensjonsmidler i lang tid.

Fremstilling av

Prosedyren krever ingen komplisert forberedelse.

Det eneste - bena skal være rent. Hvis du på grunn av individuelle egenskaper har en tykk hodebunn på bena, er det tilrådelig å barbere det slik at legen kan jobbe lettere.

På dagen for prosedyren, ikke drikk alkohol, stimulerende drikkevarer (kaffe, sterk te, energi), ikke utsett bena for fysisk anstrengelse (ikke løp, ikke løft vekter, ikke gå til treningsøkter). 2 timer før UZDG fartøy i underekstremiteter (og andre fartøy også) røyk ikke. Det er bedre å gå til eksamen om morgenen.

Ta et håndkle eller et håndkle med deg til prosedyren for å tørke føttene dine. Ta også en henvisning til UZDG fra legen din og resultatet av tidligere vaskulære undersøkelser.

Hvordan studien utføres

Først befri du føttene dine fra klærne.

Eksamen vil bli gjennomført stående eller liggende. Legen bruker en gel for ultralyd og fører en ultralydssonde langs bena.

Bildet av fartøyene dine vises på spesialistenes skjerm. Umiddelbart under prosedyren analyserer og skriver han de mottatte dataene.

Hvis du blir undersøkt ligger ned, forteller legen deg først å ligge på magen og løft bena til tærne. Eller du kan sette en rulle under føttene. I denne stillingen er det mest hensiktsmessig for en spesialist å undersøke popliteal, peroneal, subkutan og suborale årer, samt arteriene på den bakre overflaten av bena. Deretter blir du bedt om å rulle over på ryggen og bøye deg litt i kneleddene. I denne stillingen kan legen undersøke venene og arteriene på den fremre overflaten av bena.

Anatomi av benene på bena. Klikk på bildet for å forstørre

Under UZDG for påvisning av refluks (revers blodutslipp) kan legen utføre spesielle tester:

 1. Kompresjonstest. Ekstremiteten er presset og blodstrømmen blir evaluert i komprimerte kar.
 2. Valsalva-rettssaken. Du vil bli bedt om å puste inn, klemme nesen og munnen og bare stive, prøver å puste ut. Hvis det er et innledende stadium av åreknuter, kan det forekomme refluks i løpet av denne testen.

Dopplerografi av fartøyene tar omtrent 10-15 minutter totalt.

Ved avslutning av inspeksjon tørker du føtter fra resten av gel for ultralyd, setter på, tar bort resultat og kan gå.

Hva viser ultralydet av beina på bena

Ved hjelp av dopplerografi av nedre ekstremiteter, er det mulig å undersøke slike kar på bena:

Grenene til disse store arteriene.

Under denne diagnostiske prosedyren kan legen se:

 • form og plassering av fartøy
 • diameter av fartøyets lumen;
 • tilstand av vaskulære vegger;
 • tilstand av arterielle og venøse ventiler;
 • blodstrømningshastighet i bena;
 • Tilstedeværelsen av refluks (den omvendte utslipp av blod, som ofte finnes i åreknuter).
 • tilstedeværelse av trombi;
 • størrelse, tetthet og struktur av trombosen, hvis noen;
 • tilstedeværelse av aterosklerotiske plaketter;
 • Tilstedeværelse av arteriovenøse misdannelser (forbindelser mellom arterier og årer, som normalt ikke bør være).

Normer for UZDG, konklusjon med forklaringer

Årene skal være farbar, ikke forstørret, veggene ikke tykkere. Arterier er ikke innsnevret.

Alle ventiler bør være velbegrunnet, reflux bør ikke være.

Hastigheten av blodstrømmen i femoral arterien er gjennomsnittlig 100 cm / s, i arteriene på underbenet - 50 cm / s.

Aterosklerotiske plakk og trombi i karene bør ikke påvises.

Patologiske forbindelser mellom fartøyene er vanligvis fraværende.

Et eksempel på den vanlige konklusjonen av USG på benene på bena og en forklaring på den

Konklusjon: alle vener på begge sider er fordelbare, kompressive, veggene er ikke fortykkede, blodstrømmen er fase. I intraluminale strukturer blir det ikke avslørt. Ventiler er konsistente på alle nivåer. Patologisk refluks ved kompresjonstester og Valsalva-test er fraværende.

Kontra

Dopplerografi av karene i underekstremiteter er en absolutt sikker prosedyre. Det har ingen kontraindikasjoner og aldersbegrensninger.

Den kan utføres med hvilken som helst frekvens og noen mennesker, inkludert:

 • barn av alle aldre;
 • de eldre;
 • personer med kroniske sykdommer;
 • pasienter med akutte inflammatoriske sykdommer
 • de som er implantert med en pacemaker (du kan sende en ultralydssonde til føttene, og ultralyd i thoraxhulen kan ikke gjøres);
 • gravide og ammende kvinner
 • de som har en allergi mot kontrastmidler (angiografi, for eksempel i dette tilfellet er det umulig å utføre);
 • folk som veier mer enn 120 kg (men det er umulig å utføre MR i obese pasienter på de fleste enheter, siden de ikke er konstruert for slike dimensjoner).

Den eneste begrensningen som kan tolereres er en allergi mot en gel for ultralyd. Det forekommer i isolerte tilfeller. Og det er ikke en absolutt kontraindikasjon for resultatene av diagnosen. En allergisk reaksjon kan unngås ved å plukke opp en hypoallergen gel som passer best for deg.

Gel for ultralyd

Oppsummering, prosesser i prosedyre

Dopplerografi av karene i underarmene er en helt smertefri diagnosemetode. Det forårsaker ingen bivirkninger og har ingen kontraindikasjoner (unntatt allergi mot gelen for ultralyd). Som studier av forskere viser, ultralyd bølger ikke forårsake skade på kroppen, derfor kan ultralyd av beinene i beina utføres på hvilken som helst frekvens.

I motsetning til MR har USDG ingen begrensninger på pasientens vekt og kan utføres av personer med en etablert pacemaker.

Denne prosedyren kan utføres av pasienter med allergier mot kontrastmidler og andre jodholdige legemidler, som ikke kan sies om angiografi og kontrasterende flebografi.

Blant fordelene kan noteres og lave kostnader. Dopplerografi er betydelig billigere enn MR, angiografi og flebografi.

Utførelseshastigheten er også en ubestridelig fordel ved metoden. UZDG gjør maksimalt 15 minutter. På en MR, for eksempel, tar det minst en halv time.

Det kan sies at dopplerografi er den mest optimale metoden for å undersøke skip fra eksisterende. Den kombinerer høy nøyaktighet, rimelig pris, høy hastighet og nesten ingen kontraindikasjoner.

UZDG av vener av nedre ekstremiteter

Hver jente ønsker å ha vakre ben som ikke er lemlestet av fremspringende vener. Ofte er slike problemer skremmende, ikke bare fra et estetisk synspunkt. Vi har en helse, og blodkar er hovedveien til blodstrømmen, uten som vi ikke kan leve. UZDG av venene i underekstremiteter vil bidra til å avgjøre hva som er problemene og hvor det er problemer med blodstrømmen.

Hva er UZDG

Ultralyddopplerografi av fartøy (UZDG) er en metode for å studere blodsystemet ved hjelp av ultralyd ved bruk av Doppler-effekten. Prosedyren gir deg mulighet til å finne ut hvor raskt blodet strømmer gjennom fartøyene, og likevel - hva er deres struktur. Refleksjon av ultralyd fra en bevegelig strøm, behandlet av en datamaskin, viser et detaljert "kart" som det er lett å identifisere problemområder hvor blodstrømmen er vanskelig. På samme måte ser vi hvordan systemet med blodkar i hjernen fungerer.

UZDG er laget av dype vener i underekstremiteter, mellomstore, store fartøy i hode (øyne), nakke, hjerte, nedre og øvre ekstremiteter. Undersøkelse er foreskrevet selv under graviditet for å bestemme hvordan placenta og livmorarterier jobber. UZDG er langt fra å være et eksempel på en ny generasjon ultralydsteknikker, snarere omvendt. Dopplerografi bidrar imidlertid til å spore blodstrømmen i blodårene og arteriene. Dette er en utmerket mulighet til å behandle nevrologiske sykdommer på riktig måte. UZDG arterier i nedre ekstremiteter bidrar til å oppdage en forandring i blodstrømmen:

 • med innsnevring;
 • blokkering av arterier;
 • okklusjon.

Indikasjoner for formålet med studien

Hovedgrunnene til å gjennomgå eksamen:

 • smertefulle opplevelser i bena, kalvemuskler, tetthet, hevelse;
 • trofiske forandringer på tibias hud
 • åreknuter på bena;
 • diabetes, hjerteproblemer (hjerteinfarkt, angina pectoris);
 • høyt kolesterol;
 • migrene, svimmelhet, lyder;
 • svimmelhet, taleforstyrrelser;
 • smerte forårsaket av å gå eller annet stress;
 • I noen tilfeller anbefales USU av nedre ekstremiteter av spesialister som en studie for å forhindre mulige helseproblemer.

Hvordan å forberede

For å gjøre ultralydsdopplerografi trenger pasienten ikke å følge spesielle regler. Du trenger ikke å sulte eller forberede deg på noen annen måte. Selv om du tar medisiner som påvirker kar og blodårer, er det ikke nødvendig å avbryte dem. Prosedyren må gjøres uten kompresjonslinne. Den vaskulære kirurgen må gjennomføre en liten undersøkelse for å bestemme på forhånd de områder av oppmerksomhet som kreves av sonologen.

Hvordan utføres ultralyddopplerografi av karene i underekstremitetene?

Når du går inn i rommet som er ment for prosedyren, fjerner pasienten det ytre klær under midjen, og etterlater bare undertøy. Etter at legen smeder huden med en kul gjennomsiktig gel, som vil bidra til å komme i kontakt med sensoren til kroppen. I studien ligger pasienten ned. Personen ligger ned på sofaen, sprer bena over bredden av skuldrene. Noen ganger, om nødvendig, spør legen pasienten å gå opp for å diagnostisere tilstanden til blodkar under stress.

Ved skanning kjører legen sensoren langs hudområdet, bilder vises på skjermen og erstatter hverandre som viser patologier eller anatomiske endringer i blodkar eller arterier og funksjonelle endringer i blodstrømmen. Undersøkelsen deklareres av phlebologist, han registrerer det generelle bildet i USDG-protokollen, anbefaler ytterligere diagnostisk undersøkelse og forskriver medisinsk behandling, medisiner.

Forklaring av resultatene

Ultralyddopplerografi gjør det mulig for leger å forstå plasseringen av vener og arterier, for å bestemme deres patency, tilstedeværelsen av innsnevring og dens størrelse. Tilstanden til den venøse sengen, identifisert ved hjelp av USDG, har ikke numeriske uttrykk. Sonologist uttaler en konklusjon om tilstanden til venene, deres ventiler, tilstedeværelsen av anomalier som forstyrrer blodstrømmen.

Blodstrømmen selv evalueres ved hjelp av følgende indekser:

 • Ankel-brakialindeks. Det kalles LPI, viser forholdet mellom arterielt trykk i ankelen og trykket i skulderen. Indeksen skal ikke være mindre enn 0,9, den blir større etter noen handling relatert til lasten. En mindre verdi vil indikere problemer med patentering av arteriene i bena. Den kritiske verdien er 0,3.
 • Trykkindeksen mellom fingeren og skulderen bør ikke være mindre enn 0,8-0,9.
 • Hastigheten av blodstrømmen i femorale arterien er ca. 100 cm pr. Sekund, i området av shin-50. Indikasjonen av resistens i lårbenet skal være minst 1 m / s. En lignende normal pulsering for tibialarterien er minst 1,8 m / s. Reduksjon av alle disse verdiene vil vise en innsnevring av arteriene.
 • Den viktigste typen blodstrøm er normal for femoral, brachial og andre store arterier. Konklusjonen av en spesialist om endret flyt betyr en innsnevring i blodbanen. Den turbulente strømmen er den som også oppstår ved stenose. Sikkerhetsblodstrøm er fraværet av blodstrøm under et bestemt sted.

Kontra

Som sådan er det ingen kontraindikasjon for studien. Generell ubehag eller dårlig helse kan være uønskede faktorer, samt eventuelle spesielle forhold som hindrer pasienten til å ligge stille for en stund. Doppler ultralyd i underekstremiteter er ikke i stand til å forårsake skade på pasienten, gir informasjon om mulige patologier.

UZDG, i motsetning til røntgenstrålen, påvirker ikke strålingen, forårsaker ikke pasientens smertefulle opplevelser og har ingen bivirkninger. For å ta hensyn til alle mulige faktorer og for å oppnå maksimal nøyaktighet av studien, bør konsultasjon av en nevrolog føres av et besøk av en spesialistsonolog. For UZDG er det nødvendig å nærme seg sykdomsforsvar. De bør undersøkes på forhånd.

Hvor å lage og hvor mye det koster UZDG fartøy i underekstremiteter

Gjennomsnittlig pris for UZDG vener på underbenet er fra 1000 til 2500 rubler. Ofte er en slik sjekk gitt av den behandlende legen. Men hvis det er behov eller ønske om å gjennomgå ultralydårer, kan du kontakte:

 • Privat klinikk (når du lærer om priser, angi om kostnadene for tjenesten inkluderer dekoding av resultatene);
 • den vanlige polyklinikken i Moskva, hvor de gjør UZDG og det er betalt tjenester;
 • en polyklinisk på stedet for propiska (retningen er gitt av en lege-terapeut, en forsikring er nødvendig), vil tjenesten være gratis;
 • privat laboratorium.

Finn ut hvor mye det koster og hvor du kan lage uzi-fartøy i hodet og nakken.

Hva er forskjellen mellom UZDG og ultralyd av vener i nedre ekstremiteter

Vanlig ultralyd, som ultralyd av vener i underekstremiteter, er basert på bruk av ultralyd for å få informasjon om tilstanden til kroppen. Dopplerografi blir imidlertid en primærstudie, da det viser problemer med blodstrømmen i karene. Metoden for undersøkelse viser ikke pålitelig hastigheten på blodstrømmen og blodkarets tilstand.

"Doppler" er viktig for diagnose, og ultralyd er ofte foreskrevet for preoperative venøscanninger. Undersøkelsen vil vise en rekke varicose vessel transformasjoner. Dupleks skanning av vener (B-modus pluss Doppler effekt, med visualisering av vener, arterier og vev) brukes også mindre ofte. Ultralyd av underekstremiteter (UZDS) viser årsakene til ødem, anfall, uvanlig tretthet. Studien vil vise:

 • innsnevring;
 • tilstand av ventiler;
 • nøyaktig plassering av trombi;
 • vaskulære ledd etter kirurgi.

Video om prosedyren

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

UZDG av fartøy i nedre ekstremiteter: de viktigste formål og metoder for gjennomføring

UZDG av fartøy i nedre ekstremiteter er utnevnt for å avsløre patologier av en blodstrøm i bein av ben: arterier og årer. Hovedoppgaven til metoden er å bestemme hastigheten og retningen av blodstrømmen.

UZDG har slike fordeler i forhold til andre metoder som informativitet, sikkerhet, muligheten for å gjenta flere ganger, tilgjengelighet og relativt lave kostnader. Indikasjoner for UZDG er bestemt etter å ha mottatt en phlebologist lege.

Essensen av ultralyddopplerografi

UZDG vener og arterier i nedre ekstremiteter er basert på Dopplers fysiske effekt: det er derfor det andre navnet på undersøkelsesmetoden er ultralyddopplerografi av fartøyene.

Enheten korrigerer endringen i signalfrekvensen, prosesserer den digitalt, og doktoren tar en konklusjon om korrespondansen av blodstrømshastigheten ved et bestemt sted i dette fartøyet til normale parametere eller tilstedeværelsen av eventuelle avvik. UZDG er objektiv, svært detaljert, ufarlig, smertefri metode undersøkelse av tilstanden til blodkar.

Hva teknikken viser

UZDG undersøker abdominal og dårligere vena cava, femoral, små og store subkutane, dype vener i underben og vener popliteal. De samme dype årene følger de samme navngitte arteriene.

UZDG hjelper:

 • identifisere asymptomatiske første vaskulære lesjoner;
 • å oppdage vaskulære patologier: aterosklerotiske plakk eller andre patologier;
 • kvantifisere blodstrømmen (f.eks. hastighet);
 • å avsløre segmenter av innsnevring av arterier (stenoser) og størrelser;
 • bestemme varicose sykdom: dens årsak, nivået av alvorlighetsgrad, om det er en ventilfeil;
 • å avsløre en trombose i karene, for å måle størrelsen og strukturen, flotasjonen;
 • å studere tilstanden til veggene i karene (elastisitet, hypertonicitet, hypotensjon);
 • diagnostisere aneurysmer.

Når du bestemmer trombi i dype årer, kan du finne ut følgende egenskaper:

 • Prosent av innsnevring av venøs lumen;
 • vegg eller mobil trombose, som oppdages ved å trykke på sensoren;
 • mild eller tett trombus;
 • homogen eller heterogen.

Dopplerografi brukes til å diagnostisere vanlige patologier - åreknuter, aterosklerose av beinene i bena, tromboflebitt, dyp venetrombose og andre vaskulære sykdommer.

Dopplerografi på nedre lemmer vil bidra til å bestemme type behandling på dette stadiet av sykdommen, og hvis det er tegn på kirurgisk behandling, utfør preoperativ markering av venene.

Fordeler med UZDG:

 • smertefri og ikke-invasiv;
 • billig kostnad for prosedyren og tilgjengelighet;
 • det er ingen ioniserende stråling;
 • utføres i online tidsmodus, slik at du umiddelbart kan lage en biopsi av identifiserte formasjoner;
 • detaljering av bilder er mye høyere enn på vanlige røntgenbilder.

I motsetning til UZDG, slike svært informative metoder som MR og beregnetomografi kan ikke estimere mengden blodstrøm.

Til hvem er utnevnt

Det er nødvendig å gjennomføre en undersøkelse med klager på smerter i bena når du går, "nummenhet", "kalde" lemmer. Jo tidligere patologien er diagnostisert og behandlingen vil bli foreskrevet, desto bedre er prognosen for fullstendig gjenoppretting.

UZDG av beinene på beina er foreskrevet, hvis:

 • i andre arterier i kroppen er det allerede aterosklerose;
 • i kalvemuskulaturen er det smerter;
 • smerter vises under trening og gåing for korte avstander fra 500 meter til 1 kilometer;
 • Bena blir blå og blir kaldere eller blir rød og hovne;
 • synlig på overflaten av nesene til fartøyene og åreknuter vises;
 • det er klager av tyngde i bena, hevelse, følelsesløp i bena, kramper;
 • dukket opp brune eller mørke lilla tetninger på beina;
 • det var stjerner
 • en av beina øker i størrelse i forhold til den andre;
 • trofiske hudendringer forekommer;
 • Det var et traume til arteriene.

Også, UZDG er tildelt til pasienter med diabetes mellitus og andre kroniske sykdommer.

I forbindelse med fravær av kontraindikasjoner til denne prosedyren, kan det utføres gjentatte ganger for å bestemme behandlingsdynamikken.

Indikasjon for studien

De vanligste indikasjonene for USDG er klager om:

 • bleke føtter og kalde lemmer;
 • frysninger;
 • beina blir raskt trøtt og hum;
 • blåmerker vises raskt;
 • lenge helbrede ikke slitasje;
 • Følelse av brenning, sprengning, fylde i bena;
 • synlig hevelse i venene.

Gjennom forskning du kan finne ut:

 • Hvorvidt dype eller overfladiske vener er farbare og hvilken grad av forstyrrelse;
 • hvor godt ventiler i venøse fartøy er, graden av ventrikulær insuffisiens;
 • Hva er tilstanden til perforeringsårene? forbinder mellom dyp og overfladisk vaskulatur;
 • og trombusets tilstedeværelse og nivå.

I undersøkelsesprosessen kan det avsløres:

 • Obliterating aterosklerose av kar er en sykdom hos store kar, karakteristisk for alderspatienter.
 • Obliterating endarteritt - en sykdom av små kar, karakterisert ved innsnevring og betennelse i segmentene av arteriene.
 • Varicose sykdom - Stagnasjon av venøs blod og tilstedeværelsen av segmenter av dilaterte kar.
 • Dyp venetrombose - en sykdom forårsaket av blodpropper som forstyrrer en normal utstrømning av blod.

Forberedelse og prosedyreprosedyre

Ta med deg, om noen, retning fra legen og, hvis tilgjengelig, resultatene av andre studier. På dagen for studien trenger du ikke drikke drikkestoffer: alkohol, kaffe, energi, te, du bør ikke røyke 2 timer før testen, du trenger ikke ta medisin.

Det er nødvendig å fjerne klærne fra området under undersøkelse og ligge på ryggen på sofaen ved siden av UZDG-apparatet. Legen vil bruke en kontaktgel til huden, noe som forbedrer overføringen av ultralydbølger. Legen sensor produserer målinger på kontrollpunkter, som tilsvarer projeksjonen av fartøyene som er under studiet.

En liten subkutan og popliteal vene undersøkelse utføres ved å spørre pasienten Stå opp eller rulle over på magen.

Skjermen tar bilder av de undersøkte områdene. Det er mulig at etter å ha undersøkt de utsatte, vil legen utføre en stående studie. I noen tilfeller er målingen gjort på høyre og venstre ben å sammenligne hastigheten på blodstrømmen for å få mer grundig informasjon.

Studien er like informativ for store og små fartøyer, og for arteriell og venøs sirkulasjon.

Studien tar opptil en time, det er helt smertefritt og gir ingen ubehag. Etter avslutningen av prosedyren står pasienten opp og sletter gelen fra seg selv. Etter 15 minutter Resultatene av studien vil bli utstedt og utstedt til hendene.

Prinsipper for dekoding av resultater og normale indikatorer

Vurdering av venøs vei har ikke numeriske verdier. Sonologist analyserer permeabiliteten av vener, tilstanden av venøse ventiler, segmentets topografi, hvor patologien og graden av forstyrrelse av blodstrømmen avsløres.

Arteriell blodstrøm har flere parametere:

 1. Ankel-brachial LIP-indeksen er forholdet mellom arterielt trykk i ankelen og arterielt trykk målt på skulderen. LPI bør normalt være fra 0,9 og høyere. Etter lasting øker parameteren. Jo lavere indeksen, desto lavere er patenteringen av arteriene. Hvis den første graden av stenose er 0,9-0,7, er den kritiske graden allerede 0,3.
 2. Toppblodstrømningshastigheten i lårbenet er normal ved 100 cm / s, i tibia ved normen er 50 cm / s.
 3. Indeksen for resistens i lårbenet er mer enn 1 m / s.
 4. Den pulserende indeksen i tibialarterien overstiger 1,8 m / s. Jo mindre de 2 siste indikatorene er, jo smalere diameteren av fartøyet.
 5. Den turbulente typen blodstrøm betyr at det er en ufullstendig innsnevring av fartøyet.
 6. Ryggradstypen er normen.
 7. Stammen endret type betyr at over stedet - stenose.
 8. Sikkerhetsblodstrøm er registrert under stedet med fullstendig fravær av blodstrøm.

Dermed kan doktoren, basert på studien, se hvordan venene og arteriene, graden av vaskulær patency og lengden av de smale segmentene er lokalisert.

Resultatet av denne studien er en medisinsk Konklusjonen om ensartet strøm av blod, Arten av endringene, som oppstår på grunn av innsnevring, og noen ganger til og med blokkering av lumen, som kan oppstå på grunn av en aterosklerotisk plakk eller trombus.

De kompenserende mulighetene for blodstrøm, patologi av blodkarets struktur, analyseres:

 • eksistens av tortuositet, aneurisme
 • grad av spasmer;
 • muligheten for komprimering av arterien av et nærliggende arrvev eller, for eksempel, spasmodiske muskler.

Denne videoforelesningen fortalte mer om nødvendig utstyr og dekoding av indikatorer (det er beregnet for spesialister):

Gjennomsnittlige priser i Russland og utlandet

Dopplerografi av beinene i beina kan deles inn i UZDG bare av arterier eller arterier og årer. I det første tilfellet vil kostnaden for undersøkelsen bli lavere og sminke et gjennomsnitt på 3.500 rubler. I andre tilfelle starter kostnaden for undersøkelsen fra 5 500 rubler.

Vellykket diagnose av sykdommer i benkjerne er bare mulig ved bruk av nyskapende utstyr og forsiktig forskning fra erfarne spesialister. Etter undersøkelsen av phlebologist spørsmålet om behovet for ytterligere diagnose blir behandlet: phlebography, duplex skanning, CT-phlebography, phlebscintiography etc.

UZDG av fartøy i nedre ekstremiteter: mulighetene for diagnostisk prosedyre

Essensen av metoden

Så, hva er ultralyd av blodkar? Ultrasoniske Doppler kalt metode basert på Doppler-effekten, - endring av bølgelengde oppfattes av undersøkeren under bevegelse av strålingskilden eller undersøkeren.

Bildet oppnådd under den diagnostiske manipulasjonen dannes på grunn av forskjellen i refleksjon av ultralydbølger avhengig av hastigheten og retningen av blodstrømmen. Reflekterende, disse bølgene digitaliseres og vises på skjermbildet i form av grafer og farger 2D eller 3D-bilder. Les opp til slutten, for å lære alle detaljer om avskjæringen av fartøyene i nedre ekstremiteter.

Med hjelp av disse legene i sanntid kan du se:

 • anatomiske egenskaper av fartøyet;
 • bevegelse av blod;
 • permeabilitet av arterier og årer;
 • blodstrømshastighet.

Vær oppmerksom! I moderne klinikker hvor det ikke er vanskelig å lage ultralyd av beinene i beina, utføres prosedyren sammen med ultralyd (dupleksscanning av blodkar) og triplex skanning. Gjennomsnittlig pris på diagnostisk manipulasjon er -3000 r.

Ved å bruke UZDG-arterier og vener i nedre ekstremiteter, kan du:

 • å gi en kvantitativ vurdering av blodstrømmen i karene;
 • å avsløre sirkulasjonsforstyrrelser, inkludert de som er forbundet med trombose og aterosklerotiske vaskulære lesjoner;
 • spesifiser nøyaktig plasseringen av trombosen, dens størrelse, indre struktur og flotasjon (fiksering til venøs veggen);
 • å bestemme tilstedeværelsen, plasseringen (plassering) og alvorlighetsgraden av arteriell stenose;
 • å diagnostisere åreknuter av bena, for å etablere sin mulige årsak;
 • å avsløre en venøs insuffisiens
 • bestemme tilstedeværelsen av en aneurisme
 • å vurdere graden av forstyrrelse av blodsirkulasjonen av vev.

I løpet av studiet studeres funksjonene ved å fungere:

 • den dårligere vena cava;
 • iliac arterier og vener;
 • arterielle og venøse fartøy i låret;
 • arterier, dype, overflate- og perforerende hornhindeårer;
 • fartøy av foten.

Indikasjoner for prosedyren

Studien av blodkar av NK ved bruk av USDG utføres for diagnose og differensialdiagnose:

De oppnådde dataene tillater å avdekke blodstrømningsforstyrrelsene, karakteristiske for denne eller den sykdommen, og for å bekrefte diagnosen.

Vær oppmerksom! For omfattende diagnose av sykdommer ledsaget av sirkulasjonsforstyrrelser i NC, anbefaler den offisielle medisinske instruksjonen også bruk av laboratorietester (generell klinisk, biokjemisk blodprøve, koagulogram, lipidogram). Noen ganger kan angiografi, CT, MR være nødvendig.

Indikasjonen for utnevnelse av ultralyddopplerografi kan være:

 • ømhet og tetthet langs venen;
 • smerte, ubehag i kalvemuskulaturen, økende etter turgåing, klatring av stigen, fysisk anstrengelse;
 • ødem (inkludert ensidig) av nedre ekstremiteter;
 • tegn på trofiske forstyrrelser i underbenet (inkludert trophic ulcer, gangrene).

I tillegg er ultralyd viktig for pasienter med aterosklerose, diabetes, åreknuter og andre kroniske sykdommer. Dette vil tillate å diagnostisere patologiske endringer i tid og starte behandling.

Metode for USDG

Mange pasienter, som bare skal gjennomgå prosedyren, er interessert i hvordan UZDG gjør. Ikke bekymre deg: denne metoden for diagnose er helt smertefri, og forårsaker ikke absolutt ingen ubehag.

Hvordan å forberede

Spesiell forberedelse før ultralyddopplerografi er ikke nødvendig. Prosedyren kan gjøres når som helst på dagen.

Før testen, kan en spesialist utføre ulike tester, og be patienten om å heve bena, påføring av en turniquet til ulike deler av nedre ekstremiteter, måling av blodtrykk på nivået av shin, popliteal region, lår etc. Dette hjelper legen til å identifisere det mest problematiske stedet for det arterielle eller venøse nettverket, som bør inspiseres med ytterste forsiktighet.

Forløpet av studien

Prosedyren selv utføres i henhold til følgende standardalgoritme:

 1. Pasienten fjerner alt klær fra underekstremitetene og ligger ned på sofaen. En spesiell gel påføres på huden på beina, noe som forbedrer de elektrisk ledende egenskapene til enheten.
 2. Ved å flytte en spesiell sensor på huden, mottar legen bilder av forskjellige deler av fartøyene på skjermen. Legen kommer inn i de nødvendige verdiene i diagnostikkarket, og drar en konklusjon om fartøyets patenter, hastigheten på blodstrømmen, tilstedeværelsen / fraværet av patologiske forandringer.
 3. Etter at studien er fullført, blir pasienten på matten (eller på sofaen), og spesialisten utfører en gjentatt ultralydsundersøkelse av venene, men allerede i stående stilling.

I gjennomsnitt tar prosedyren 15-20 minutter.

Spesielle instruksjoner

Til tross for sikkerheten har UZDG-arterier og vener i nedre ekstremiteter kontraindikasjoner.

 • akutte smittsomme sykdommer;
 • brudd på integriteten til huden i området under etterforskning;
 • forbrenninger (termisk, kjemisk);
 • akutt psykose;
 • den generelle alvorlige tilstanden til pasienten;
 • akutte tilstander - akutt myokardinfarkt, ONMI, ventrikulær fibrillasjon eller andre livstruende rytmeforstyrrelser, astmaanfall, etc.

Effektiviteten av studien kan reduseres på grunn av:

 • fedme, overdreven utvikling av subkutant fett;
 • lymphostasis;
 • uttalt ødem i føttene, bena eller lårene.

Tolkning av resultater

Undersøkelsen av arteriell blodstrøm utføres med obligatorisk vurdering av flere parametere. Alle av dem er oppført i tabellen under.

Tabell: Parametere bestemt under USDH

UZDG vener i nedre ekstremiteter - hva er det, forberedelse, gjennomføring og dekoding. Ultralyd Doppler

For å diagnostisere patologien til venene og arteriene i nedre ekstremiteter, blir ultralyddopplerografi ofte foreskrevet. Mer sjelden, metoden brukes til å bekrefte eller eliminere sykdommer i blodkarene i hendene. Noen pasienter er redd for navnet på prosedyren, uten å vite at ultralydet i venene på underekstremiteter er en studie som ikke forårsaker det minste ubehag i prosessen. Det ligner den vanlige ultralyden.

Hva er det

UZDG av vener i underekstremiteter er en avansert metode som gjør det mulig å evaluere ikke bare den generelle tilstanden til beinene i beina, men også ulike parametere for blodstrømmen. Ved hjelp av denne metoden er det mulig å oppdage eventuelle brudd på det tidligste stadiet.

Forskningsprinsippet er å reflektere ultralydbølgen fra røde blodlegemer, noe som resulterer i et bilde på skjermen av utstyret som gir fullstendig informasjon om undersøkt sone.

Den brede anvendelsen av ultralyddopplerografi av vener og arterier i underdelene skyldes dets tilgjengelighet og fraværet av smertefulle opplevelser under prosessen. I tillegg vurderes metoden å være så trygg og informativ som mulig. Basert på resultatene av diagnosen kan legen gjøre det mest passende behandlingsregime.

muligheter

Eksperter er overbevist om at ultralyd av vener i nedre ekstremiteter er en metode for diagnose som gir det mest komplette og pålitelige bildet av tilstanden til det vaskulære systemet.

Etter studien elimineres ingen bivirkninger, og det oppstår ingen skadelig stråling i prosessen, slik at metoden kan brukes til pasienter i alle aldre som har forskjellige helseindikatorer, samt kvinner i leveperioden.

Ved hjelp av ultralyd av blodårene og arteriene i legemene, kan legene identifisere følgende avvik:

 • åreknuter
 • trombose;
 • funksjonsfeil i drift av ventiler;
 • brudd på patenen til både dyp og overflatefartøy.

Som regel utføres andre ultralydmetoder for diagnostikk samtidig med USDG, for eksempel tosidig skanning, fargedoppering, etc.

I løpet av en omfattende undersøkelse blir det mulig å vurdere tilstanden til fartøyene i underekstremiteterne mer fullstendig:

 • deres form og størrelse;
 • plassering;
 • Tilstedeværelse av venøs tilbakeløp;
 • permeabilitet;
 • tilstand av veggene;
 • forgrenet;
 • Tilstedeværelse av trombi, deres størrelse;
 • blodstrømningsparametere.

I tilfelle av brudd går pasienten til phlebologisten. Etter deklarering av resultatene av diagnosen, velger han den mest hensiktsmessige behandlingstaktikken.

vitnesbyrd

Ved primær mottak skriver legen ut til pasienten om en retning på analyser, på hvilken grunn beslutningen om nødvendigheten av å utføre UZDG av vener i bunnekstremiteter er gjort.

Hovedindikasjonene for studien er:

 • omfattende ødem;
 • hyppige kramper i bena;
 • smerte og følelse av tyngde i gastrocnemius;
 • komprimering og rødhet av huden på beina;
 • Deformasjon av subkutane kar (inkludert under graviditet);
 • mistanke om tilstedeværelsen av aterosklerotiske plaketter;
 • føttene hele tiden kalde;
 • trophic ulcers;
 • en hyppig følelse av nummenhet i underdelene;
 • kløe i beinområdet i fravær av sykdommer i dermatologisk natur;
 • diabetes mellitus.

Ultralyddopplerografi er også indikert for personer som har høyt nivå av "dårlig" kolesterol i blodet, og de som er i fare for å utvikle vaskulære patologier på grunn av en arvelig faktor. Obligatorisk USDG utføres før kirurgisk inngrep i det venøse nettverket.

I risikogruppen for forekomst av vaskulære patologier er også personer som har fylt 40 år. De må gjennomgå årlig ultralydsdopplerografi for tidlig påvisning av plager.

Kontra

Til tross for det faktum at ultralyd av vener i nedre ekstremiteter er en metode for diagnose der pasienten ikke har noen skade, har han begrensninger. De er forårsaket av muligheten for å oppnå upålitelige resultater.

Studien anbefales ikke hvis pasienten har alvorlige hudskader på bena. I tillegg er en midlertidig kontraindikasjon den generelle alvorlige tilstanden til pasienten, der han ikke kan lyve eller ta noen annen stilling som er nødvendig for å utføre diagnosen (akutt sykdom, psykiske lidelser, etc.).

Trenger vi trening?

UZDG av venene i underekstremitetene krever ikke noen foreløpige tiltak. Før studien må du observere de vanlige reglene for kroppshygiene, og legen kommer i behagelige klær og tar en bleie.

Hvordan foregår det?

Diagnosen utføres i henhold til følgende algoritme:

 1. Pasienten fjerner sko og klær som dekker underdelene. Hvis det finnes ornamenter i dette området, må de også kastes i løpet av prosedyren. De kan påvirke sensorens drift, på grunn av hvilke resultatene vil bli forvrengt.
 2. Deretter ligger pasienten på sofaen og tar følgende stilling: Bena er plassert på skulderbredden samtidig som føttene skal vende utover. For å studere fartøyene under kneet, må han rulle på magen eller stå opp.
 3. På begge pasientens ben bruker legen en gel laget for ultralyd. Sammensetningen sikrer maksimal kontakt med utstyr og hud. Ved å flytte sensoren på enheten, undersøker spesialisten det nødvendige området. Under undersøkelsen kan legen trykke fingeren på fartøyene. Dette er nødvendig for å få det mest komplette bildet av tilstanden deres. En åndedrettsprøve utføres også. Hans essens er dette: legen spør om å ta et dypt pust og holde luften litt spenning. Ved å installere sensoren på et bestemt tidspunkt, observere spesialisten de stadig skiftende bildene på skjermen på utstyret. I prosessen vil pasienten høre uvanlige lyder fra ultralydapparatets dynamikk - de indikerer at det for tiden er en fiksering av blodstrømsparametere. Dataene lastes automatisk ned til den elektroniske databasen. Hvis det oppstår brudd i løpet av studien, tar legen sine bilder på termisk papir.
 4. Etter avsluttet undersøkelse tørker pasienten gelen med et serviett og kjoler.

Etter dette må legen utarbeide en mening, som bør gjenspeile følgende informasjon:

 • en generell analyse av tilstanden til hvert fartøy som befinner seg i regionen av underdelene;
 • vurdering av interaksjonen av respirasjon og sirkulasjon;
 • Er venøsamleren lett komprimert av UZDG-sensoren?
 • tykkelsen av veggene til fartøyene, enten det er aterosklerotiske plakk
 • Valve ytelse evaluering;
 • Tilstedeværelse av trombi i karene;
 • bestemmelse av venøs perforator lokalisering.

Hvis det ble funnet blodpropp under diagnosen, er det også beskrevet i følgende avsnitt:

 • dimensjoner av trombus;
 • hvor mye det dekker skipet
 • blodproppen er festet til veggen eller alternerer i lumen med blodet;
 • trombus tetthet;
 • Enten det beveger seg under påvirkning av utstyrssensoren.

Prosedyrens varighet sammen med fullføring av protokollen er som regel 20-30 minutter.

Deretter går pasienten for å se en phlebologist eller en vaskulær kirurg. Dekryptering er kun utført av spesialister, en uavhengig tolkning av resultatene kan føre til falske konklusjoner. I resepsjonen gjør legen det mest passende behandlingsprogrammet. Når han analyserer løpet av eksisterende sykdommer, sammenligner han resultatene med tidligere. Praksis viser at behandling av åreknuter på bena og andre patologier skjer raskere hvis pasientens tilstand vurderes ved hjelp av UZDG.

Hvor skal du hen?

Hittil har en rekke klinikker utført medisinsk aktivitet i landet, hvor det ikke er vanskelig å lage UZDG-vener i underekstremiteter. Det er nok å registrere på forhånd og rapportere til institusjonen på fastsatt tidspunkt.

kostnaden for

Prosedyren anses å være tilgjengelig for alle. Gjennomsnittlig pris på UZDG-vener i underekstremiteter i Russland er 2000 rubler. Likevel, avhengig av klinikken, nivået på kompleksitet og mål for studien, kan det være høyere.

Som konklusjon

For tiden er vaskulære patologier ikke uvanlige. For å diagnostisere dem i det tidligste stadiet, brukes metoden for ultralyddopplerografi. Med sin hjelp har legen muligheten til å vurdere tilstanden til hvert fartøy som befinner seg i underdelene. Prosedyren er smertefri, tar ikke mye tid og krever ikke spesiell forberedelse.

Uzhzg arterier i underekstremiteter hva er det?

Ultralyddopplerografi (UZDG) er en integrert del av algoritmen for vaskulær diagnostikk. I klinisk praksis har metoden blitt brukt siden midten av 20-tallet, noe som gjør det mulig å undersøke parametrene for bevegelsen av blodceller.

 • Prinsipp for USDG
 • UZDG av fartøy i nedre ekstremiteter
 • UZDG arterier i nedre ekstremiteter
 • UZDG av vener av nedre ekstremiteter

Informasjon om hastigheten og retningen av blodstrøm, laminaritet, grad av vaskularisering gjør det mulig å trekke konklusjoner om sykdomsprosedyrene. UZDG kar i underekstremitetene har en høy diagnostisk virkningsgrad (over 80%) i sletting av aterosklerose, venøs trombose øvre bendeler. UZGD av fartøy brukes som en screeningsmetode, karakterisert ved:

 • sikkerhet (ikke-invasivitet, fravær av strålingsbelastning);
 • muligheten for flere undersøkelser, sanntids overvåking;
 • mobilitet av diagnostisk utstyr;
 • økonomi. Doppler ultralyd av nedre ekstremiteter fartøy er flere ganger billigere enn andre hardware forskningsmetoder (MR og CT): prisen er vanligvis mindre enn 3000 rubler.

Hovedbegrensningene til UZDG er forbundet med dårlig signaloverføring gjennom beinvevet og organer fylt med gass. Dette betyr ikke at UZDG skal kasseres helt når man undersøker blodtilførselen til hjernen, som er lukket med en skallle.

For det første kan indirekte informasjon om arbeidet til intrakraniale fartøyer, den resulterende Doppler-ultralyd, tosidig skanning og angiografi teknikker bli ytterligere utvidet.

For det andre, er fremgangsmåten effektiv ved diagnose av patologier brachiocephalic arterier (GCA) som er involvert i blodtilførsel til hodet, for eksempel, carotis og vertebrale arterier. UZDG BSA gjør det mulig å avsløre patologiske strømmer ved følgende avvik.

 1. Med stenoser av blodkar (på grunn av aterosklerotiske plakk, kompresjon med beinvev og svulster, bøyning).
 2. Med shunting patologier (på grunn av misdannelser mellom arterier og vener, arterio-sinus anastomier, overflødig perfusjon).
 3. Resterende blodstrøm i arterier og årer med trombose, stenose.
 4. Vanskelighetsgrad av perfusjon med intrakraniell og arteriell hypertensjon, hypokapnia og vasokonstriksjon.
 5. Med embolier. Embolier manifesterer seg når man skanner i form av å øke kraften til det reflekterte signalet.
 6. I hjernen angiospasm (på grunn av sammentrekning av glatte muskler som kommer inn i strukturen av karveggen, hematom, slag, migrene, endringer i hydrostatisk trykk i karene).

Overvåking av disse indikatorene ved hjelp av USDH tillater tidlig diagnose av sykdommer, når angiografiske metoder ikke kan registrere patologiske endringer.

Prinsipp for USDG

Graden av blodstrøm er en av de viktigste funksjonelle indikatorene for kardiovaskulærsystemet. Instrumental metoder for måling av blodstrømmen dukket opp så langt tilbake som det 17. århundre.

Til dags dato teller arsenalet av midler for å bestemme blodets reologiske egenskaper tiotals metoder. UZDG er en av metodene som bruker Doppler-effekten: endringer i signalfrekvensen når den reflekteres fra bevegelige objekter, for eksempel fra erytrocytter.

Hvis objektet ikke beveger seg, vil enheten ikke fikse signalet. Påvisning av Doppler-signalet indikerer tilstedeværelsen av blodstrøm. Størrelsen på frekvensskiftet avhenger av blodstrømmen.

Signalet fra sensorene forsterkes og mates til datamaskinen, der det visualiseres ved hjelp av programvaren i formatet av grafer (dopplerogrammer). UDCD er noen ganger kritisert for å være en metode som ikke tillater et lyst tredimensjonalt bilde av fartøyet, men Dopplergrams tillater også en kvalitativ og kvantitativ vurdering av blodstrømmen.

UZDG av fartøy i nedre ekstremiteter

UZDG skal foreskrives til pasienter med symptomer på sirkulasjonsforstyrrelser i beinene i beina:

 • intermittent claudication;
 • redusert styrke;
 • gassinkontinens;
 • fravær eller reduksjon i pulsering av arterier;
 • tyngde i bena, svakhet, tretthet;
 • kramper i muskler i bena, følelsesløshet;
 • smerte, forverret av fysisk anstrengelse;
 • tørr hud, forandring i farge (blanchering, rødhet, cyanose, mørkere);
 • endring i lokal temperatur;
 • hevelse i lemmen;
 • ikke-helbredende sår på bena, deformering av neglene, sårene, gangrene.

Symptomer i arteriell og venøs insuffisiens kan overlappe, men USDG tillater typen av fartøy med forstyrret blodstrøm som skal bestemmes i henhold til formen på Dopplergram. Under USDG ligger pasienten nede, og legen mottar et signal fra sensoren ved punktene av projeksjonen av arteriene.

Ved undersøkelse av vener, blir diagnosen gjort i horisontal og vertikal stilling. Minste varighet av eksamen kan være 10 minutter, men det tar vanligvis omtrent en halv time.

UZDG arterier i nedre ekstremiteter

UZDG arterier i nedre ekstremiteter avslører en forandring i blodstrømmen under okklusjon, stenose av arteriene, emboli. Den vanligste årsaken til arteriell insuffisiens er følgende sykdommer.

 1. Obliterating aterosklerose. Patologi er forbundet med aterosklerotiske prosesser i arteriene. Formade aterosklerotiske plakkene tetter ikke bare fartøyet og fremkaller trombusdannelse i plakkstedet, men har også egenskapen til å smuldre og være kilde til emboli. Emboli ødelegger blodkarene i retning av blodstrømmen, som igjen utløser trombose i dem. For å diagnostisere vasokonstriksjon i denne patologien brukes USDG med måling av ankel-brachialindeksen (LIP).
 2. Obliterating endarteritt. Sykdommen påvirker hovedsakelig de små arterier av føttene og tibia, hvor betennelse, med påfølgende trombusdannelse og degenerative prosesser i karene og nervefibrene, skjer under påvirkning av faktorer av en uklar etiologi. For tiden er det flere hypoteser for årsakene til denne patologien: autoimmun, smittsom, aterosklerotisk, giftig, allergisk, forstyrrelse av blodkoagulasjonssystemet. For diagnostikk brukes et sett med metoder som, i tillegg til UZDG, inkluderer reografi, kapillaroskopi, oscillografi, angiografi, tosidig skanning.
 3. Diabetes mellitus. Arterielle patologier assosiert med diabetes mellitus. Diabetes mellitus type 2 krever økt oppmerksomhet til prosessene for blodsirkulasjon i nedre lemmer. Aterosklerose med diabetes er mye mer akutt, med nederlaget for både store arterier og arterioler, kapillærer. Omtrent halvparten av benamputasjonene på grunn av arteriell insuffisiens gjøres hos pasienter med diabetes mellitus; risikoen for amputasjon er 22 ganger høyere enn i fravær av diabetes. UZDG med beregning av LPI i dette tilfellet brukes til differensial diagnose av sykdommen.

For å avklare lokaliseringen, omfanget og omfanget av okklusjon, brukes angioscanning, så vel som farger Doppler-kartlegging, tildelt i henhold til resultatene fra USDG.

UZDG av vener av nedre ekstremiteter

UZDG av venene i de nedre ekstremiteter utføres for å bestemme diameteren av venene, deteksjon av trombotiske okklusjoner, den omvendte strømmen av blod (med defekter i ventilapparatet).

UZDG-programvaren fungerer med undersøkelsesmodusene for både overflatebeholdere og dype vener: iliac, nedre hul, femorale, små og store subkutane, popliteale, dype kar i skinnet.

UZDG kan diagnostisere følgende patologier.

 1. Åreknuter. Analysen kan fikse en stagnasjon av blod i de utvidede stedene i blodårene.
 2. Trombose. En trombose som forårsaker venøs insuffisiens på grunn av en hel eller delvis overlapping av fartøyets lumen.

Hvis du finner prosessen med Doppler ultralyd av blodpropp i de dype venene er tilrådelig å gjøre radionuklide scintigrafi Lung: et par metoder er nødvendig og tilstrekkelig for å diagnostisere lungeemboli - en dødelig komplikasjon som ofte oppstår med tromboflebitt.

Dersom diagnose ved slutten av Doppler-ultralyd i de lavere ekstremiteter i tvil, kan administreres røntgentett flebrografiya, som er flere ganger øker undersøkelsen kostnad, ikke bare i diagnostikk, men også en følelse av penger (opp til 18 000 rubler).

Men som oftest for diagnose påvisning av patologi av blodstrøm i venene i de nedre ekstremiteter, anbefales det å Dupleksskanning, magnetisk resonans og datatomografi, slik at detaljert visualisering av tilstanden til ventilene, venøse blodpropper, fastslå type og risikoen for komplikasjoner.

Varianter av dopplerografi av ben

Ultralyddopplerografi av fartøy er en metode for å studere blodstrømmen i store og mellomstore vener og arterier i menneskekroppen. Kjernen i teknikken er relatert til Doppler-effekten, noe som innebærer at ultralydbølger reflektert fra bevegelige objekter vil forandre frekvensen i forhold til bevegelsens hastighet i disse objektene.

Dopplerografi av karene i nedre ekstremiteter er delt inn i tre hovedtyper:

 1. UZDG-fartøy i underdelene - utdatert ultralyddiagnose, som brukes i økende grad sjelden. Dette skyldes det faktum at det finnes enheter som tillater å utføre forskning på et høyere nivå. Tidligere ble denne metoden mye brukt til å vurdere venernes patency og konsistensen av ventiler i ulike grupper av fartøy.
 2. Tosidig skanning av beinene i beinene (UZDS) er en metode basert på bruk av farger Doppler-ultralyd. I motsetning til USU på nedre lemmer, avslører denne metoden ikke bare hovedindikatorene for hemodynamikk, men også strukturelle endringer i blodkarets vegger.
 3. USDS med farge kartlegging (triplex scanning) - en moderne tilnærming til bruken av pulsede doppler, som tillater å bedømme blodgjennomstrømningen i en hvilken som helst del av den vaskulære bed i sann tid og gi farge (blå og magenta) merking av dens hastighet. Jo mer mettet skyggen, jo høyere hastighet. En fordel med triplex er mulig samtidig å evaluere tilstanden av beholderen i tre moduser av ultralyd, blir kun to moduser som brukes under tosidig skanning.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

UZDG av fartøy i nedre ekstremiteter forfølger slike grunnleggende mål:

 • bestemmelse av patenen av venøse kar med forskjellig betydning og nivå av lokalisering;
 • diagnostisering av vaskulær ventil insolvens;
 • vurdering av inkonsistensen av perforerende vener.

UZDG vener i underekstremiteter anbefales for slike symptomer:

 • vedvarende og tett ødem i circumbar regionen;
 • iøynefallende dilaterte subkutane årer;
 • brune eller lilla-rosa flekker på beinets hud;
 • Sår sår og suppuration på beinet;
 • midlertidig tap av følsomhet i bena, hyppige paroksysmale ufrivillige sammentrekninger av musklene;
 • uttalt kløe uten dermatologiske patologier.

UZDG arterier i nedre ekstremiteter anbefales for følgende symptomer, livsstil og tilhørende sykdommer:

 • endokrine sykdommer;
 • forhøyet blodkolesterol
 • langvarig erfaring med røyking;
 • smerte i ekstremiteter med økt gangavstand;
 • bryst av hud på beina;
 • raskt frysende lemmer;
 • muskel svakhet i bena;
 • midlertidig tap av følsomhet og bølgende prikker i beina.

US lemmer gjør det mulig å diagnostisere slike sykdommer: aterosklerose, trombedannelse i skinnebenet, femur og pelvis, endarteritis (en kronisk inflammatorisk sykdom) obliterans, variakøse.

Ultralyd duplex skanning av ekstremiteter gjør det mulig å evaluere slike egenskaper av det vaskulære systemet:

 • i hvilken tilstand er de vaskulære veggene;
 • dype og overfladiske årer;
 • ventilfeil;
 • Tilstedeværelse av trombier og relaterte patologier;
 • årsaken til gjenopptakelse av åreknuter etter tilstrekkelig terapi.

Tosidig skanning av arteriene i underdelene er nødvendig i slike tilfeller:

 • føttene fryser selv i varmt vær;
 • Hyppig smerte i underlempene, forbundet med å gå
 • smerter i bena om natten, som blir lettere når du senker lemmer fra sovende;
 • langvarig røyking;
 • høyt blod kolesterol, diabetes mellitus.

Tosidig skanning av vener i underekstremiteter anbefales i slike tilfeller:

 • risiko for å utvikle arvelige åreknuter
 • behovet for å utelukke trombi før en kavitoperasjon
 • opphopning av væske i vevene i nedre lemmer;
 • smerter i beina av en sprengende natur;
 • mørkere og cyanose av huden på beina fra kne til føttene;
 • Vetting og ikke-helbredende sår på beina.

utførelse av handlinger

Studien starter med inferior vena cava. På dette stadiet er det viktig å utelukke tilstedeværelsen av en trombus og å bevise patenen til de ytre og indre (hvis visualiserte) iliac venene. Deretter undersøkes en vanlig femoralvein, en overfladisk og dyp femoralvein, popliteal, anterior og posterior fibular vena, og en stor tibia ven, samt overflatefartøy.

Ultralyd av vener i nedre ekstremiteter utføres som følger:

 1. Først undersøkes pasienten i horisontal stilling, og deretter i vertikal stilling.
 2. Utfør en Valsalva-test med standard utløpstrykk og en prøve med proksimal kompresjon. Når pasienten holder pusten ved innånding, øker trykket i bukhinnen, og dermed etableres en god test situasjon for å teste operasjonen av ventiler av dype og overfladiske vener.
 3. En respiratorisk og hostetest utføres. I dette tilfellet skal pasienten ta den dypeste innåndingen eller simulere en hoste flere ganger. Slike bevegelser bør føre til utseendet av en motsatt blodstrøm, hvis det er en patologi av ventilapparatet.

Dopplerografi av dype vener i underbenene utføres i farger og gråmoduser. I tillegg, i prosessen med ultralyd av arterier, er det nødvendig å måle BP-verdier på forskjellige steder i lemmen. For dette bruk spesielle mansjetter. Studien utføres i horisontal og vertikal stilling med et utvalg av ultralydfrekvenser, avhengig av fartøyets plassering.

Varigheten av prosedyren er 40 minutter. Hvis det utføres av en phlebologist, så umiddelbart etter eksamen, kan han velge riktig behandlingstaktikk. I dette problemet er alt veldig individuelt, og noen ganger kan resultatene av diagnostikk variere sterkt avhengig av hvilken type spesialist det utførte.

Forklaring av resultatene

Når ultralyd av vener i nedre ekstremiteter, omfatter tolkningen av resultatene slike parametere:

 • bilateral vurdering av vener;
 • reaksjon på åndedrettsprøver;
 • reaksjon på sensor klemme;
 • Karakteristika av vaskemuren (elastisitet, stivhet, fortykkelse);
 • Tilstedeværelse av trombi i blodkarets lumen;
 • Gyldighet av ventiler;
 • patologisk venøs tilbakeløp;
 • plassering av insolvente kommunikative årer.

Hvis du undersøker arteriene av beina, så beskriver de i dekoding disse indikatorene:

 • Strukturen på fartøyet og tykkelsen av veggen sin;
 • egenskaper og type blodstrøm i hver arterie;
 • blodstrømningshastighet, inkludert topp systolisk blodstrøm for hver arterie;
 • Goslings indeks;
 • resistiv indeks;
 • verdien av CMM (intima-mediekompleks);
 • prosentandelen av stenose (innsnevring) av arterien.

Hvor å gjøre en doppler diagnose av vener og arterier til pasienten er bedre å vite fra sin phlebologist eller angiosurgeon. De kan gi råd til et bevist sted. Som regel, i køens rekkefølge, kan en slik undersøkelse tas kostnadsfritt til avdelingene for vaskulær kirurgi på det offentlige sykehus.

Men hvis du ikke vil vente og materiell situasjon tillater det, kan studien betales ved en nærliggende phlebological klinikk eller diagnostisk senter. I dette tilfellet er det viktig å forsikre seg om det gode omdømmet til denne medisinske institusjonen og den høye kvalifikasjonen til de ansatte.

Ultralyd av beinene på bena er en komfortabel og sikker diagnose for pasienten, som kan foreskrives i alle aldersgrupper. Det krever ikke spesiell forberedelse, og etter 60 minutter kan du få en detaljert ide om hvordan ditt vaskulære system fungerer.

Hva er UZDG og hva som utforskes med hjelpen

UZDG er forkortelsen for navnet på en av de mest informative måtene for å studere blodsirkulasjon i fartøy - ultralyddopplerografi. Dens bekvemmelighet og hastighet med å gjennomføre sammen med mangel på alder og spesielle kontraindikasjoner gjør det til "gullstandarden" i diagnosen vaskulære sykdommer.

UZDG-prosedyren utføres i sanntid. Med sin hjelp mottar spesialisten lyd, grafisk og kvantitativ informasjon om blodstrømmen i venøs benapparat etter 15-20 minutter.

 • Store og små saphenøse årer;
 • Nedre hule venen;
 • Iliac ader;
 • Femoralvein;
 • Dype vene i underbenet;
 • Popliteal vene.

Når du utfører trykk på underbenene, evalueres de viktigste parametrene for tilstanden til vaskulære vegger, venøse ventiler og permeabiliteten til karene selv:

 • Tilstedeværelse av betente områder, trombi, aterosklerotiske plaketter;
 • Patologier av strukturen - tortuosity, kinks, arr;
 • Alvorlighet av vaskulære spasmer.

Under studien evalueres også kompenserende blodstrømningsmuligheter.

Når du trenger en Doppler-studie

De akutte problemene i blodsirkulasjonen gjør at de føler seg i varierende grad av symptomatologi. Du bør skynde legen dersom du begynner å legge merke til vanskeligheter med sko, og gangen din taper sin lethed. Her er hovedtegnene som du selvstendig kan bestemme sannsynligheten for at du har nedsatt blodsirkulasjon i beinene på beina:

 • Myk hevelse på føttene og anklene, som vises om kvelden og helt forsvinner om morgenen;
 • Ubehag under bevegelse - tyngde, smertefulle opplevelser, rask tretthet av bena;
 • Konvulsiv tråkking av ben i en drøm;
 • Hurtig frysing av føttene med den minste nedgang i lufttemperaturen;
 • Stopp av hår på underben og hofter;
 • Følelse av tinning i huden.

Hvis du ikke ser en lege dersom disse symptomene, så i fremtiden situasjonen vil bare vokse verre: Det vil varicer, en betennelse i de berørte fartøyene og som et resultat av dem, sår som allerede truer funksjonshemninger.

Vaskulære sykdommer diagnostisert med USDG

Siden denne typen forskning er en av de mest informative, kan en lege gjøre en av følgende diagnoser i henhold til hans resultater:

 • Utblokkende endarteritt;
 • Obliterating aterosklerose;
 • Åreknuter;
 • Dyp venetrombose av nedre ekstremiteter.

Noen av diagnoser krever en svært seriøs holdning og umiddelbar behandling, fordi ved seg selv de ovennevnte sykdommer kan ikke kureres, bare for deres fremgang og til slutt føre til alvorlige konsekvenser, opp til en total uførhet, i noen tilfeller - med døden.

Hvordan utføres Doppler-studien?

Prosedyren krever ikke forhåndsbehandling av pasienter: Det er ikke nødvendig å følge noen diett, ta andre legemidler enn det du vanligvis tar for å behandle eksisterende sykdommer.

Når du kommer til eksamen, må du ta av alle smykker og andre metallobjekter, gi legen tilgang til beina og hofter. Legen med ultralydsdiagnostikk vil foreslå å ligge på sofaen og påføre en spesiell gel på sensoren på enheten. Det er sensoren og vil fange og overføre alle signaler om patologiske endringer i beinene på beina på skjermen.

Gelen forbedrer ikke bare sensorenes glidning over huden, men også overføringshastigheten av dataene som er oppnådd som følge av studien.

Etter avsluttet eksamen i liggende stilling vil legen foreslå å stå på gulvet og fortsette å studere fartøyets tilstand for å få ytterligere opplysninger om den påståtte patologien.

Verdier av normen når du utfører ultralyd på nedre ekstremiteter

La oss prøve å forstå resultatene av studien av de nedre arteriene: uzdg har sine normale verdier, som du bare trenger å sammenligne ditt eget resultat.

Numeriske verdier

 • LPI (ankel-brachialkompleks) - forholdet mellom ankel-AD og skulderarmen. Normen er 0,9 og høyere. Resultatet 0,7-0,9 indikerer arteriell stenose, og 0,3 er en kritisk figur;
 • Begrensningshastigheten til blodstrømmen i lårarterien er 1 m / s;
 • Begrensningshastigheten til blodstrømmen i tibia er 0,5 m / s;
 • Femoral arterie: resistensindeks - 1 m / s og over;
 • Tibialarterie: pulsasjonsindeks - 1,8 m / s og over.

Typer blodstrømmer

De kan betegnes som: turbulente, hoved eller sikkerhet.

Turbulent blodstrøm er fast i steder med ufullstendig innsnevring av blodkar.

Trunkblodstrømmen er nomen for alle store fartøyer - for eksempel lårben og brystkreftarterier. Merk "hovedmodifisert blodstrøm" indikerer tilstedeværelsen av stenose over studiestedet.

Sikkerhetsblodstrøm er registrert under de stedene hvor det er en fullstendig mangel på blodsirkulasjon.

Undersøkelse av tilstanden i blodårene og deres permeabilitet av Doppler - et viktig diagnostisk prosedyre: det er lett å holde, ikke tidkrevende, helt smertefri, og det gir mye viktig informasjon om funksjonell tilstand av venøse enhet.

Essensen av metodikken

UZDG av fartøy i nedre ekstremiteter er en integrert del av diagnosen, inkludert utførelse av ultralyd med dopplerografi. Denne teknikken lar deg samtidig diagnostisere patologien til vener og arterier og vurdere parametrene for hemodynamikk. Fordelen ved denne teknikken er den selektive undersøkelsen av bare arterien eller venen av interesse eller dens sted. UZDG vener i underekstremiteter kan gjøres på moderne utstyr ved hjelp av en sensor. Under prosedyren fanger han ultralydbølger reflektert fra bevegelige blodceller.

Ultralyd av nedre ekstremiteter fartøy i kombinasjon med Dopplerography gjør det ikke bare mulig å se patogen i venesengen, men også å vurdere hemodynamikk (blodstrømsparametere)

Data leses av programmet og konverteres til elektriske signaler som skaper grafiske bilder av hemodynamikk. Basert på de oppnådde resultatene følger legen monitorens skjerm for prosessen med hemodynamikk i karene. Dessuten har han mulighet til å evaluere alle parametrene av interesse. Dopplerografi av karene i nedre ekstremiteter gjør det mulig å bestemme frekvensen av endringssignalet fra vaskulær stenose. Dette signalet kan indikere endringer i tilstanden til blodstrømmen, dens hastighet og retning.

Fartøy som gjennomgår diagnostikk:

 1. store og små saphenøse årer;
 2. inferior vena cava;
 3. ileal vener;
 4. venen lår;
 5. vener av underbenet;
 6. popliteal venen.

Indikasjoner for prosedyren for å utføre ultralyd på benkar

Undersøkelsen er angitt i nærvær av følgende klager:

 • i tilfelle arteriell patologi:
  • føler seg kald i bena;
  • rask tretthet av føttene;
  • en følelse av "krypende";
  • muskelkramper;
  • lameness i fravær av felles patologi;
  • ubehagelig smerte i bena;
  • redusert følsomhet av beinets hud;
  • bryst av huden på underdelene;
  • langvarige sår eller ulcerative defekter;
 • i tilfelle av venøs patologi:
  • åreknuter i underekstremiteter;
  • kvelden hevelse av beina;
  • endre hudfarge til mørk rød eller blåaktig;
  • utseendet av trofe sår;
  • vaskulære "stjerner" på beina.
Kramper av gastrocnemius muskler, hofte og fot muskler - en god grunn for utnevnelse av UZDG fartøy i underekstremiteter

Metoder for å utføre ultralyd på nedre ekstremitetskar

Dopplerografi utføres på poliklinisk basis. Pasienten må frigjøre underbenene fra sko og klær, ligge på sofaen. Ultralyd diagnostisk lege bruker en gel på bena, noe som er nødvendig for å hindre luft i å komme mellom huden og sensoren. Ved hjelp av en gel er det også mulig å oppnå en mer intim kontakt av sensoren med overflaten av huden. Deretter utføres prosedyren for dopplerografi.

Legen plasserer sensoren i projeksjonssonene i venene og arteriene av interesse, fartøyene vises på skjermen til ultralydsmaskinen. Hvis ultralydsmaskinen har en fargekartingsfunksjon, vil bildet som er oppnådd på skjermbildet bli farget: blå fartøy er de som har blodstrømmen rettet fra sensoren, røde - blodet strømmer i retning mot sensoren. Med hjelp av enheten kan du høre en bestemt lydforsterket lyd, oppnådd ved å flytte blod i lumen i arteriene. Varigheten av studien er ca. 30 minutter.

Hva viser studien?

Etter å ha mottatt dataene av interesse, kan legen utføre analysen, sammenligne USDG av de nedre ekstremitetskarene med de normative verdiene og trekke den riktige konklusjonen. Denne teknikken tillater en vurdering av følgende parametere for hemodynamikk:

 1. Sats på blodsirkulasjon. Basert på dataene som er oppnådd, er det mulig å estimere blodstrømningshastigheten. Indikatorer som blodviskositet, diameter av fartøyets lumen påvirker hastighetsegenskapene.
 2. Perifer motstand er en av hovedmekanismer som omfordeler blodstrømmen i vaskulære reaksjoner. Denne parameteren består av motstandsindikatorene for hvert enkelt fartøy.
 3. Patologisk fortykning av de vaskulære veggene på bena. Denne typen patologi fører ofte til stenose i det vaskulære lumen og et brudd på hemodynamikk.
 4. Pulseringsindeksen er en indikator som karakteriserer frekvensen og rytmiciteten til svingningen i vaskulærveggen.
 5. Systolodiastolisk forhold. Denne karakteristikken avslører forholdet mellom systolisk og diastolisk vaskulært trykk.
På ultralydet i benene i underbenet mottar legen objektive data, som deretter sammenligner med normative indekser. Basert på forskjellen diagnostiserer eksperten og foreskriver passende behandling

Norm og tolkning av verdiene av studien

Fortolkningen av verdiene som er oppnådd ved å undersøke beina, er en doktors (phlebolog, vascular surgeon) privilegium. Med sikte på bekjennelse, la oss prøve å forstå de normative indikatorene for form-konklusjonen av USDG-prosedyren.

Digitale innstillinger

 • Ankel-brakialkomplekset (LIP) er forholdet mellom systolisk trykk i ankelen og skulderpresset. Normen er 0,9 og høyere. Ved verdier 0,7 - 0,9 tegn på stenose av arterier kan avsløres. Kritisk iskemi av nedre ekstremiteter er avslørt med LII mindre enn 0,4. En markert redusert indeks på 0,3 er en kritisk verdi, karakteristisk for utviklingen av trofasår.
 • Den ultimate blodstrømshastigheten i:
  • total femoral arterie - 70-100 cm / s;
  • popliteal - 50-75 cm / s;
  • anterior og posterior tibial - 30-55 cm / s;
  • arterier av fotens kropp - 25-50 cm / s.
 • Indeksen for resistens (IR) i femoral arterien er 100 cm / s og høyere.
 • Den pulserende indeksen (PI) av tibialarterien er 180 cm / s og høyere.

Typer blodstrøm i karet

Hemodynamikk er turbulent, ryggrad eller sikkerhet:

 • Med en turbulent blodstrøm, er det vortexer av blodstrømmen i fartøyets lumen. Denne typen hemodynamikk kan bli funnet på steder av innsnevring av blodkar.
 • Trunkblodstrømmen er standarden for slike store fartøy som hoften eller skulderen. Begrepet "hovedmodifisert blodstrøm" tjener som en indikator på forekomsten av innsnevring av karet over diagnoseområdet.
 • Sikkerhetsblodstrøm er funnet under de områdene hvor det ikke finnes fullstendig blodsirkulasjon.

En konklusjon om graden av forstyrrelse av vaskulær patency og patologi i vaskemuren kan kun utføres av en spesialist ved hjelp av moderne utstyr.

Les Mer Om Fartøyene