3 måter å ultralyd undersøkelse av livmorhalsbeholdere

Diagnose krever minimal trening, utføres innen 30-40 minutter, resultatet får du umiddelbart. La oss se nærmere på denne prosedyren.
[innhold h2 h3]

Typer av undersøkelse av arterier og nerver i nakken

Ultralyd av nakkekarene kan utføres på tre måter, basert på ett prinsipp, men samtidig ha en betydelig forskjell.

1.Dopplerografiya

Det kalles også UZDG. Dette er en todimensjonal studie av fartøyet, som gir fullstendig informasjon om hvordan fartøyet er arrangert, men samtidig - minst informasjon om hvilke egenskaper av blodet som strømmer langs dette fartøyet.

I tilfelle av UZDG (kalt "blind doppler"), er en ultralydssensor plassert på de punktene hvor de fleste projiserer store fartøy i nakken. Hvis arterien til en gitt person er forskjøvet, må den søkes.

Så det er med venene: hvis de befinner seg i et typisk sted, trenger legen ikke å se dem, hvis det er flere av dem eller at de er atypiske, kan de bli savnet.

2. Tosidig skanning

Eller tosidig forskning. Denne typen ultralyd kan gi fullstendig informasjon om blodstrømmen i både arterien og venen. Skjermen viser et bilde av det myke vevet i nakken, mot hvilket fartøyene er synlige.

3.Triplex skanning

Prinsippet om forskning er det samme som i tosidig skanning, bare strømningshastighetene er kodet i forskjellige farger.

Nyanser av rødt indikerer blodstrømmen mot sensoren, blått nyanser er fra sensoren (de røde blodkarene er ikke nødvendigvis arterielle).

Hvilke indikasjoner på studien

Planlegging, før forekomsten av noen klager, bør ultralyd av fartøyene i livmorhalsdepartementet utføres til alle kategorier av individer som vil redusere sannsynligheten for å utvikle hjerneslag. Spesielle risikoer er:

 • alle mennesker over 40 år, spesielt menn
 • lider av diabetes mellitus
 • personer som har forhøyet kolesterol og / eller triglyserider i blodet og / eller lavt og svært lavt tetthet lipoproteiner (bestemt av lipidogrammet)
 • røykere
 • å ha hjertesykdom
 • lider av arytmier
 • hypertensive pasienter
 • med osteokondrose i livmorhalsområdet.

Planlagt forskning utføres også med planlagte operasjoner i hjertet eller blodkarene, slik at legen som utfører operasjonen, er sikker på at hjernen ikke vil lide under betingelsene for kunstig blodstrøm.

Klager som indikerer patologien til halsens kar:

 • ustadige gangart
 • svimmelhet
 • støy, ringer i ørene
 • hørsel eller synshemming
 • søvnforstyrrelser
 • hodepine
 • redusert minne, oppmerksomhet.

For hva er halsens fartøy

Hva viser dopplerografi:

 1. om fartøyet er riktig formet
 2. kaliber av arterie
 3. er det noen hindringer for blodstrømmen og deres natur (trombus, embolus, aterosklerotisk plakk, betennelse i veggen)
 4. avslører de første (tidlige, minimal) tegnene på vaskulær patologi
 5. aneurismer (dilatasjon) arterie
 6. vaskulær anastomose
 7. dårlig utstrømning gjennom venene og vurdere årsaken til denne tilstanden
 8. vasospasme
 9. bidrar til å vurdere mekanismer (lokal og sentral) regulering av vaskulær tone
 10. bidrar til å trekke en konklusjon om reserve mulighetene for blodsirkulasjon.

Basert på funnene, evaluerer nevrologeren den rolle patologien funnet av instrumentet i forekomsten av dine symptomer; kan gjøre en prediksjon om videre utvikling av sykdommen og dens konsekvenser.

Hva du trenger å gjøre for å få nøyaktige resultater


Forberedelse for denne studien er ganske enkel:

 • ikke drikk dagen du er skrevet på ultralydet av fartøyene i nakken av slike drikker som kaffe, svart te, alkohol
 • 2 timer før prosedyren ikke røyker
 • sørg for å konsultere en nevrolog og terapeut om kansellering av de hjerte- og vaskulære legemidlene du vanligvis bruker
 • Det er også tilrådelig å ikke spise rett før eksamen, fordi bildet på grunn av dette også kan forvrenges.

Gjennomføre en undersøkelse

 • Pasienten fjerner alle ornamenter fra nakken, fjerner også ytterklærne: det er nødvendig at nakkeområdet selv og sonen over kragebenet er tilgjengelig for sensoren.
 • Deretter må du ligge på sofaen til legen.
 • Det første som sonologen utfører, er ultralyd av karoten arterier. For dette er pasientens hode vendt mot siden motsatt motivet.
 • Begynn å undersøke først den nedre delen av den høyre halspulsåren, vippe transduserdelen nedover.
 • Deretter ledes de opp i nakken, ledet rundt hjørnet av underkjeven. Så bestemme dybden, arterienes forløb, nivået der det deles inn i hovedgrenene sine - de ytre og indre halspulsårene.
 • Etter dette innbefatter sonologen et fargedopper-regime, hvorved den vanlige karoten arterien og hver gren undersøkes.

En slik fargestudie bidrar til raskt å se områder med unormal blodstrøm eller endret struktur av karveggen. Hvis patologi oppdages, utføres en grundig undersøkelse av fartøyet for å diagnostisere alvorlighetsgraden av sin lesjon og dens betydning for sykdomsprogresjonen.

Videre undersøkes den venstre karoten arterien på samme måte.

Hvordan utføre prosedyren for å undersøke vertebrale arterier: Sensoren er plassert i langsgående stilling på nakken. Disse fartøyene visualiseres på siden av livmorhulen og mellom prosessene.

Tolkning av resultater

For å vurdere tilstrekkelig blodflod brukes følgende indikatorer:

 • mønster av blodstrøm
 • Blodstrømningshastighet i forskjellige perioder med hjertesammensetninger - i systol og diastol
 • forholdet mellom maksimale og minimale hastigheter er det systoliske diastoliske forholdet
 • form av spektralbølge med tosidig skanning av karene i hodet og nakken
 • tykkelse av fartøyets vegg (intima-mediekompleks)
 • Motstandsindeksen og pulsatorindeksen er to indikatorer basert på forholdet mellom systolisk og diastolisk frekvens
 • prosentandelen av arteriens stenose (alle ovennevnte indikatorer er tatt i betraktning når du utfører ultralyd av cerebral fartøy).

Studieprotokollen indikerer også anatomien til karene, forekomsten av intraluminale formasjoner, beskriver egenskapene til disse formasjonene. Dataene som er oppnådd under funksjonstester, er gitt.

Ultralydet av halspulsåren er som følger:

 1. OCA (vanlig halspulsårer): til høyre - den avviker fra muskelstammen, til venstre - fra aortabuen
 2. spektralbølge i OCA: frekvensen av diastolisk blodstrøm er den samme som i NSA (ekstern gren av karoten arterien) og BCA (intern gren)
 3. ICA har ingen ekstrakranielle grener
 4. NSA utgjør mange ekstrakranielle grener
 5. bølgeform i BCA: monofasisk, hastigheten av blodstrømmen til diastolen er større her enn i OCA
 6. NSA har en trefaseform, mens den diastoliske blodstrømmen har lav hastighet
 7. tykkelsen av vaskulærveggen til OCA, BCA og NSA (den er angitt med TIM eller tykkelsen til intima-media) bør ikke være mer enn 1,2 mm. Hvis dette er slik - et tegn på atherosklerose, dersom det på dette stadiet ikke starter behandling, vil det oppstå plaketter som betydelig reduserer fartøyets lumen.

Dekoding av patologiske forandringer

 1. Nonstaing aterosklerose: Ekkogeniteten til arterien er ujevn, en patologisk økning i tykkelsen av karveggen, stenose - ikke mer enn 20%.
 2. Stenoserende aterosklerose: Det er aterosklerotiske plakk. De må evalueres som en mulig kilde til emboli, noe som kan føre til et slag.
 3. Vaskulitt manifesteres ved forandringer og fortykning av veggen av fartøyet av diffus natur, et brudd på differensiering av lagene.
 4. Arterio-venøse misdannelser er patologisk vaskulatur eller fistel mellom de arterielle og venøse delene av sengen.
 5. Tegn på mikro- og makroangiopatier av ultralyd av karene i hode og nakke i diabetes mellitus indikerer dekompensering av prosessen.

Hvor får du ultralyd

En nevrolog kan gi deg en henvisning til en studie som utføres på grunnlag av et polyklinisk eller et bysykehus som har en nevrologisk eller hjerneslagsavdeling. Prisen på en slik prosedyre er minimal, eller den kan utføres helt gratis.

Kostnaden for forskning på tverrfaglige sentre eller i spesialiserte klinikker varierer fra 500 til 6000 rubler (i gjennomsnitt 2000 rubler).

Hvilke pasienter sier om studien

Tilbakemelding på prosedyren er positiv: folk som har gjennomgått ultralyd av livmorhalsbeholdere, vurderte positivt kvaliteten, hastigheten, smertefriheten i studien.

Så, ultralyd av nakkekarene er en metode for valg i studien av arterienes og blodårenees patologi. Uten det kan ingen massasje, manuell terapi (for eksempel med cervikal osteokondrose), eller hjertekirurgi foreskrives. I disse og mange andre tilfeller må legen nødvendigvis vite hvor godt hjernen og nakkeorganene sirkulerer. Uten denne studien er riktig behandling av vaskulær patologi umulig.

Ultralyddopplerografi av fartøy i nakken og hjernen

Dopplerografi (dupleksskanning, ultrasonografi) - Metode: nøyaktig, ikke-invasiv, sikker, smertefri og forholdsvis rask vurdering av halspulsåren og vertebrale arterier, venesystemet: hemodynamiske parametere (hastighet og blodstrømningsforstyrrelser) og tilstanden til fartøyet (den vaskulære veggen lesjon, tilstedeværelse av stenose av den vaskulære tonus og aterosklerotiske lesjoner).

Vaskulærsystem (arterier og vener) i hodet.

Indikasjoner for carotid ultralyd:

- forbigående iskemiske angrep
- reversible nevrologiske underskudd, svimmelhet
- led stroke
- pulserende nakkeformasjon
- mistanke om vaskulær misdannelse
- hypertensiv sykdom
- cerebral aterosklerose
- visuelle forstyrrelser
- osteokondrose i ryggraden.

Dopplerografi utføres: i nærvær av hodepine, svimmelhet, nedsatt bevissthet, med nevrologiske symptomer.

Hvordan utføres dopplerografi?

På grunn av det faktum at karoten arterier er overfladisk plassert og enkle å undersøke, er de et praktisk vindu for å vurdere tilstanden til arteriesystemet som helhet. Utviklingen av atherom er forskjellig i forskjellige fartøy, men avslørende tidlige endringer i karoten arterier gjør det mulig å mistenke nederlaget for andre arterier.

Det tidligste symptomet på karoten arterier er økningen i tykkelsen av intima-mediene. Denne indikatoren viser en tendens til å utvikle aterosklerose. Tidligere påvirkes vaskulærveggen i bifurcasjonsområdet av den vanlige karotisarterien. Tapet av endotelet i vaskulærveggen, avsetning av lipider, makrofager, utvikling av fibrose fører til dannelsen av en aterosklerotisk plakk. Avhengig av plakkens sammensetning, kan de være resistente, sprø, med erosjoner, med blødninger.

På erosive overflater kan trombi dannes, som har evnen til å løsne og komme inn i hjerneskarene. Plaques kan øke på grunn av avsetning av lipider og fibrøse innskudd, innsnevring av karetets lumen og fører til stenose. Skille hypoechoic felg med en tynn, hovedsakelig hypoechoic med små ekkogene innholdet innsiden, hovedsakelig ekkogene med liten hypoechoic område, fullstendig ekkogene. Det antas at de to første typene plaques ofte kombineres med kliniske symptomer. Hypoecho plaques er sprø, ustabile. Ekkogene plakk er fibrøse og stabile.

Det er lokale og langvarige plakk - mer enn 1,5 cm. Platen kan ta opp en side av fartøyet, det kan være konsentrisk, halvkonsentrisk. Når karetets diameter minker, blir mer energi brukt til å overvinne stenose, trykket faller under den innsnevrede delen av karet. Dette reduserer perfusjonstrykket og forverrer blodtilførselen til hjernevæv. I de tidlige stadiene kompenseres dette av en økning i fart, men med stenose er mer enn 50% av dette ikke nok. Stenose på 50% er hemodynamisk signifikant.

A - aterosklerotisk plakk er et lite, noe smalere karlumenet, B- senere stadium - fartøyet stenose, kar okklusjon B-, T- krympe arterie.

Doppler undersøkelse mulig - ekstrakraniell og intrakraniell (transkraniell).

Skanningsteknikker

Pasienten ligger på sofaen på ryggen, hodet hans kastet seg tilbake mot puten.

Haken av undersøkeren vender seg til siden motsatt den undersøkte siden. Studien begynner med en tverrsnittsskanning av den nedre delen av felles halspulsårer til høyre, vipper sensoren ned til øvre mediastinum. Deretter føres sensoren opp i nakken rundt hjørnet av kjeftens kjever. Dette gjør det mulig å bestemme dybden og banen av halspulsåren, nivået av bifurkasjon, for å bestemme tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk. Etter dette, inkludere et fargedopper-regime og behandle felles halspulsår, bifurkasjon og hver kvist. Bruken av farge gjør det mulig å raskt skille områder med forstyrret blodstrøm og se anomalier av vaskulærvegg, plaketter, trombi. Når en anomali oppdages, utføres en grundig undersøkelse for å bestemme alvorlighetsgraden av lesjonen og dens sannsynlige kliniske betydning. Videre undersøkes også den venstre halspulsåren.

Deretter undersøkes vertebrale arterier. De kan ses i vertebralkanalen, på siden av vertebrale legemer og mellom de tverrgående prosessene i vertebrae. Sensoren ligger langs halsen. Den maksimale systoliske hastigheten, den terminale diastoliske hastigheten og forholdet mellom toppsystoliske hastigheter i de indre og felles karotidarterier er av stor betydning i studien av blodstrømmen, bestemmelsen av% stenose.

Kriterier for å vurdere graden av karotidstenose:

Undersøkelsen utføres i B-modus for kvantitativ evaluering av fartøyets diameter, tykkelsen av lagene i vaskulærveggen, tilstedeværelsen av intraluminale formasjoner.

Ved undersøkelse i fargedoppermodus vurderes et fargekartogram - homogenitet av fylling av fartøyet, tilstedeværelse av turbulenssoner, fyllingens likhet.

I spektral Doppler-regimet oppnås objektiv kvantitativ informasjon om arten av endringer i indeksene for lokal og systemisk hemodynamikk.

Undersøkelse av vener utføres i tre moduser - bestemme permeabilitet, geometri, diameter, tilstand av vaskulærvegg, luminal tilstand, venøse ventiler.

Transcranial dupleksskanning utføres gjennom vekter av det temporale beinet, gjennom den store oksipitale åpningen, transorbitalt, gjennom oksygenbens skalaen.

Ved å installere sensor foran det ytre øret (forover temp vindu) og over atriet (gjennomsnittlig timelige vindu) og bakre (bak temp vindu) visualisert bakre, midtre og fremre cerebral arterie, posterior kommuniserer arterie, hovedåren, Wien Rosenthal, Galen, rett sinus. Transorbital (sensor på den lukkede øvre øyelokk) visualisert vannlåsen av den indre halsarterie, oftalmiske arterie. Transoktsipitalnye og transtemporal posisjoner bestemmes i en sittende stilling og visualisere den intrakraniale vertebrale arterie, hovedåren, cerebellar arterien, rett sinus og paravertebrale og parabazillyarnye veneplexus. Et hinder for etterforskningen kan være unormalt av nakkesøylen, mangel på 'ultralyd vindu' eller et dårlig uttrykk.

Dekryptere resultatene av dopplerografi

Ultralydundersøkelse utført for å påvise sykdom i den arterielle og venøse systemet og dets evaluering - pathogenetic og hemodynamiske betydningen av overvåking av effektiviteten av behandling, behovet for angiografi og henvisning til kirurg for å avgjøre om kirurgisk behandling.

- organiske endringer som har objektive ultralydskilt - stenosering aterosklerose, aneurysmer, arteriovenøse misdannelser, trombose, åreknuter,
- prosesser som ikke har et bestemt ultralydsmønster - ikke-stenoserende aterosklerose, angiopati, vaskulitt.

ved ikke-stenoserende aterosklerose brudd på strukturen i intima-mediekomplekset av store arterier, ujevne endringer i ekkogenitet, patologisk fortykkelse av karveggen med en innsnevring av lumen ikke mer enn 20%. Normalt anses tykkelsen av vaskemuren å være 0,9, grensverdiene er 0,9-1,1.

ved stenosering aterosklerose aterosklerotiske plaques er bestemt. Strukturelle egenskaper av plaques er viktige for å vurdere potensiell evne til å være kilde til emboli.

ved vaskulitt ultralydbildet avhenger av scenen av den patologiske prosessen - diffuse endringer i vaskulærmuren, forstyrrelser av differensiering av lag, nedsatt eller økt ekkogenitet, tegn på inflammatorisk prosess.

ved tidsmessig arteritt I overfladisk temporal arterie og dens grener finnes en diffus, ensartet veggtykkelse ved lav ekkogenitet.

ved langvarig løpet av den inflammatoriske prosessen symptomer på aterosklerotisk lesjon er tilsatt.

ved diabetes mellitus tegn på makro og mikroangiopatier blir avslørt.

Arteriovenøse misdannelser representerer en patologisk vaskulatur av forskjellige diametre eller arteriovenøs fistel, eller et nettverk av fartøy med en diameter på mer enn 200 μm. Absorberende vener er kraftig hypertrophied med hyalinose, kalsifisering, liposominfiltrasjon. Tynning av vaskemuren kan føre til blødninger. Utviklingen av syndromet av arteriovenøs shunting fører til et intracerebralt syndrom av "stjele" og et brudd på hjernecirkulasjon.

Den vanligste abnormiteten til vertebrale arterier - hypoplasi. Dette reduserer diameteren til 2 mm eller mindre. Avhengig av alvorlighetsgraden av hypoplasia og dens hemodynamiske betydning, vil det være ultralydskilt. Ofte går en anomali av vertebralarterien inn i kanalen av de tverrgående prosessene i livmorhvirvelene. Denne uregelmessigheten påvirker som regel ikke hemodynamikken.

Anomalier i strukturen av de tilknyttede arteriene i Willis-sirkelen kan bestemmes.

Med ultralyd er det mulig å bestemme ekstravasal kompresjon - komprimering av fartøyets vegg fra utsiden, spire inn i karvegveggen. På livmorhalsnivå er den hyppige årsaken til vasokonstriksjon patologien til skjoldbruskkjertelen, forstørrede lymfeknuter, osteofytter i livmorhalsområdet kan klemme vertebrale arterier. Eks-arausal kompresjon kan skyldes en tumorprosess. Alle disse funnene vil kreve ytterligere undersøkelse.

UZDG-fartøy i hode, hjerne og nakke: egenskaper og forskningsmuligheter

Ultralyddiagnose er en av de sikreste og mest effektive metodene for å oppdage ulike sykdommer og patologier av indre organer.

Den brukes i ulike fagområder, inkludert for å vurdere tilstanden og mulige forstyrrelser i kroppens vaskulære system.

I dette tilfellet, en studie kalt UZDG, eller dopplerografi, som undersøker fartøyene i nakken og hjernen.

Ultralyddopplerografi - hva er det?

Teknikken er basert på bruk av ultralyd med Doppler-effekten - med andre ord, ultralydbølger reflektert fra blodceller, viser på skjermen av enheten bildet av blodkar.

Avhengig av hvilke årer og arterier som skal undersøkes, kan studien utføres på to måter:

 • Transkranial ultralyd - Sensoren på enheten er installert på skallenbenene der de har den minste tykkelsen, noe som gjør det mulig å vurdere tilstanden til vener og arterier som ligger direkte i hjernen.
 • Dopplerografi av ekstrakranielle kar - Metoden brukes til å inspisere store fartøy som passerer gjennom halsen (jugular vener, karotid, vertebrale og subklave arterier).

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Indikasjonene for studien inkluderer:

 • Nevrologiske symptomer, som kan snakke om hjernekraftavvik (svimmelhet, nedsatt koordinasjon, tinnitus, søvnløshet, etc.);
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • Tilstedeværelse av faktorer som øker risikoen for utvikling (forhøyet blodkolesterol, intens røyking, overflødig vekt, etc.), eller de første tegn på hjerne-arterie-aterosklerose;

 • kronisk hypertensjon;
 • forbigående iskemisk angrep;
 • vegetovaskulær dystoni;
 • hjerneslag eller historie av et hjerteinfarkt;
 • diabetes mellitus;
 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • planlagt hjerteoperasjon;
 • pulserende formasjoner i nakkeområdet;
 • trombose av vener og arterier;
 • vaskulære lidelser (stenose, aterosklerose, aneurysmer);
 • økt tretthet;
 • skoliose og psykiske utviklingsforstyrrelser hos barn.
 • I denne videoen er detaljene angitt av indikasjonene og prosedyren:

  Forberedelse av prosedyren

  Spesiell forberedelse til USDG-studien er ikke nødvendig. Det eneste en pasient trenger er Unngå å røyke, alkohol og ta vaskulære medisiner på tvers av prosedyren, siden endringen i vaskulær tone kan påvirke nøyaktigheten av resultatet.

  Under dopplerografien ligger pasienten på ryggen, og legen bruker en spesiell gel på bestemte områder og gjennomfører en ultralydssensor gjennom dem.

  Under prosedyren Du må kanskje puste oftere, hold pusten eller snu hodet på en bestemt måte. I dette tilfellet opplever en person ingen smertefulle opplevelser, og det eneste som kan gi et lite ubehag - en liten depresjon på nakken eller hodet.

  UZDG ekstrakranielle kar begynner med å skanne det nedre segmentet av felles halspulsårer fra høyre side, hvoretter sensoren beveges opp i nakken til vinkelen på underkjeven.

  Dette lar deg vurdere kurs og dybde av arterien, bestemme stedet der den er delt inn i indre og eksterne, samt identifisere atherosklerotiske plakk.

  Etter dette maskinen skifter til fargemodus, å undersøke regionen for tilstedeværelse av steder med forstyrret blodgennemstrømning, uregelmessigheter i strukturen av vaskulære vegger, koaguleringer eller plaketter.

  Deretter blir vertebrale arterier inspisert, og de viktigste diagnostiske parametrene (systolisk og diastolisk blodstrømningshastighet, deres forhold, etc.) måles.

  Transcranial ultralyd-dopplerografi Hjerter og nakkes kar utføres gjennom de fremre og midtre temporale vinduene som ligger henholdsvis foran auricleen og over den. På denne måten visualiseres hovedarteriene i hjernen (bakre, fremre, midtre), Galen og Rosenthal-venene, den bakre forbindende arterien og den rette bihule. For å undersøke øyearterien og sifonet, er den interne karoten sensor installert i et lukket øyelokk.

  Hva viser: prinsipper for dekoding av resultater

  Under prosedyren Følgende indikatorer vurderes:

  • tykkelsen av fartøyets vegg og dens diameter;
  • naturen og fasen av blodstrømmen, samt dens symmetri over de samme arteriene;
  • minimal (diastolisk) og maksimal (systolisk) blodstrømningshastighet, så vel som forholdet mellom dem;
  • puls og resistiv indeks.

  Normalt, på ultralyd av karene i nakken og hodet, er gjennomsnittsverdiene som følger:

  • Tykkelsen på karveggen skal ikke overstige 0,9 mm, men i noen tilfeller er verdier fra 0,9 til 1,1 mm tillatt.
  • fri for neoplasmer og andre hindringer lumen av blodkar;
  • Fravær av turbulent blodstrøm i de områdene hvor det ikke er noen forgrening av blodkar;
  • fravær av patologisk vaskulært nettverk (misdannelse);
  • Vertebrale arterier bør ha samme diameter, som ikke overstiger 2 mm;
  • hastigheten av blodstrømmen i vertebrale årene (opp til den sjette vertebraen) bør ikke overstige 0,3 m / s;
  • fartøyene skal være fri for eksternt trykk - hvis tegn på kompresjon observeres, kan pasienten trenge ytterligere undersøkelser (de kan indikere svulster og andre patologier).

  Vurder tilstanden til noen fartøy (noen små årer, så vel som de som befinner seg i vanskelig tilgjengelige steder) er vanskelig, så i slike tilfeller er pasienten tillegg utnevnt angiografi av cerebral fartøy. I tillegg avhenger diagnostisk verdi av resultatet i stor grad av kvaliteten på utstyret og profesjonaliteten til legen.

  Mulige brudd og diagnoser

  Stenoserende aterosklerose.

  I denne sykdommen observeres aterosklerotiske plakk hos pasienter, og deres egenskaper kan fortelle om de er i stand til å bli en kilde til emboli.

  I de tidlige stadier av aterosklerose, når plakkene ennå ikke er til stede, er det fasjonabelt å se en økning i tykkelsen av intima-mediekomplekset i bildet.

 • Nonstaing aterosklerose. Forstyrrelser i strukturen til store arterier, ujevne endringer i ekkogenitet, fortykkelse av de vaskulære veggene og innsnevring av lumen med 20% eller mindre.
 • Temporal arteritt. Ekspressive tegn på en jevn diffus fortykkelse av karets vegger, ledsaget av en reduksjon i ekkogenitet. Hvis sykdommen er i et forsømt stadium, blir aterosklerotiske lesjoner lagt til de ovennevnte symptomene.
 • vaskulitt. Resultatet av ultralydundersøkelse avhenger av scenen og spredning av den patologiske prosessen. Vanligvis manifesteres vaskulitt av diffuse forandringer i blodkarets vegger, et brudd på differensiering av lag, endringer i ekkogenitet og også tegn på betennelse.
 • Hypoplasia av vertebrale arterier. Hypoplasia er en reduksjon i diameteren til arteriene til 2 mm eller mindre. Brudd kan ledsages av en defekt fra å komme inn i kanalen i de tverrgående prosessene i livmorhvirvelene.
 • Vaskulær misdannelse. I dette tilfellet har pasienten et unormalt vaskulært nettverk som kan ha forskjellige størrelser. Årene som går fra stedet med patologi er sterkt hypertrofierte, har tegn på forkalkning og liposom infiltrert. Konsekvensen av misdannelser kan være det såkalte syndromet "røveri" og et brudd på prosesser av cerebral sirkulasjon.
 • Gjennomsnittlig kostnad

  Ultralyddopplerografi av karene i hodet og nakken er en av de mest tilgjengelige studiene hittil, som kan gjøres i nesten alle diagnostiske senter både i Russland og i utlandet. I hjemmeklinikker vil prosedyren koste i 3-8000 rubler, og i utlandet sin pris starter fra 500 dollar.

  I tillegg er det svært viktig å huske at dekoding av resultat og diagnostisering må avtale utelukkende med en spesialist.

  UZDG karoten arterier: hva viser og hvordan å forberede?

  UZDG karoten arterier er en av de mest moderne og informative metoder for å diagnostisere tilstanden til blodkar. Søvnige arterier er ansvarlige for full oksygenforsyning til hjernen, på grunn av hvilken detekteringen av eventuelle abnormiteter er av stor betydning.

  Hva er USCD av karoten arterier?

  Før en slik undersøkelse gjennomføres, er det verdt å finne ut hvordan USCD av karoten arterier utføres, hva det er og hvilken informasjon som skal oppnås basert på diagnosens resultater. Det er verdt å forstå at dopplerografi vil tillate deg å lære alt om fartøyets tilstand og dens indre struktur, men det vil være lite informasjon om blodstrømmen.

  I hvilke tilfeller brukes prosedyren?

  Normalt undersøkes karotisarterier på UZDG når ikke-spesifikke symptomer oppstår. Disse inkluderer:

  • hodepine;
  • svimmelhet;
  • Symptomer knyttet til nevrologi;
  • sløret bevissthet;
  • brudd på konsentrasjon av oppmerksomhet, minne, tenkning;
  • og andre.

  Når sirkulasjonsforstyrrelser

  Det er en av de vanligste patologiene, på grunn av hvilken det er nødvendig å finne ut hvordan USCD av karoten arterier utføres, hvilket er vist ved en slik diagnostikk. Årsaken kan være å klemme fartøyene med vertebral kolonnen, tilstedeværelsen av trombi eller plakk, samt neoplasmer av forskjellig art.

  I den patologiske tilstanden av cerebral fartøy

  Aterosklerotiske tilstander og stenose kan forårsake mange sykdommer. UZDG karoten arterier (hva det er, det ble sagt ovenfor) lar deg identifisere avvik og holde dem under kontroll, samt vurdere behandlingens taktikk.

  Med neoplasmer i hjernen

  Forstyrrelser i blodsirkulasjonen og endringer i strukturen i blodårene kan indikere forekomst av svulster. Det er viktig å identifisere dem så tidlig som mulig, siden behandlingens suksess er avhengig av dette.

  Når hjernen er påvirket av en iskemisk type

  På grunn av en kritisk nedgang i blodtilførselen til hjernen, kan et iskemisk slag utvikle seg. Hva viser ultralyden i karotenalarterien, gjør det mulig å oppdage patologi og forhindre dens konsekvenser.

  Indikasjon for studien

  Det er en rekke forhold hvor USD er vist for å overvåke tilstanden til kroppen, samt å identifisere eventuelle abnormiteter som må elimineres.

  Diabetes mellitus

  Personer med diabetes er i fare, noe som skyldes det faktum at utveksling av lipider og karbohydrater i kroppen er sterkt svekket. På grunn av dette utvikler aterosklerose ofte. Dopplerografi av karoten arterier vil tillate å vite tilstanden til blodkar og avgjøre om blodstrømmen er forstyrret i dem.

  Forhøyet blodkolesterol

  Økningen i kolesterol fører til deponering av plakk på veggene på fartøyene. De viser ikke seg selv og ikke plager personen, men oftere enn ikke, forårsaker de et slag. Ultralyddopplerografi av karoten og subklave arterier bør utføres for å undersøke karene og bestemme forekomsten av forekomster.

  hypertensjon

  Med hypertensjon er det en økning i blodtrykket, noe som gir større belastning på organene. For å finne ut hva som forårsaket hypertensjonen, er det viktig å inspisere fartøyene og finne ut om blodstrømmen i dem er forstyrret. Først etter dette er det mulig å ta en beslutning om behandling.

  Hjertesykdommer

  Dopplerografi av karoten arterier kan foreskrives for å kontrollere tilstanden til kroppen ved å oppdage hjertesykdom. Denne prosedyren vil avgjøre om behandlingen er effektiv, og også bestemme muligheten for rask intervensjon.

  Hva viser halspulsårens ultralyd?

  Doppler og Sonografi av karoten arterier vil gi en stor mengde informasjon om tilstanden til disse store blodårene. Det er verdt å lære mer om hva som blir kjent på grunnlag av diagnostiske resultater.

  Tilstedeværelsen av blodpropper eller deres fravær

  Prosedyren vil tillate å bestemme ikke bare tilstedeværelsen av en trombus, men også dens lokalisering, samt å vite de eksakte dimensjonene. Som et resultat av denne diagnosen kan du bestemme en behandlingsmetode, og du kan også planlegge en kirurgisk prosedyre.

  Diameter av vertebrale arterier

  Doppler av karoten arterier og brakiocephalic fartøy vil tillate å avgjøre om det er noen avvik i diameter. Økningen eller reduksjonen i diameter kan indikere patologiske forhold og forekomsten av sykdommer.

  I hvilken stat er skipets vegger?

  På veggene av fartøyene kan forekomster oppsamles, noe som fører til okklusjon av lumen, og også en reduksjon av veggens elastisitet kan observeres. Det er viktig å identifisere patologien og dens årsak til å forhindre utbruddet av et slag.

  Tilstedeværelsen av okklusjon og graden av stenose

  Det er ikke bare nødvendig å forstå hva det er - prosedyren for ultralyd av karotisarterier, men også hvilke patologier det vil vise. En av betingelsene som dopplerografi viser er arteriell stenose og blokkering. De er fulle av et hjerteinfarkt og irreversible konsekvenser.

  Passasje av prosedyren

  Det er viktig ikke bare å finne ut hva det er - UZDG av karoten arterier - men også hvordan man går gjennom det. Pasienten vil bli bedt om å fjerne alt klær og ornamenter fra nakken, bruke en spesiell gel og inspekter fartøyene med en sensor. Prosedyren ligner på en ultralyd. Basert på resultatene av diagnosen, vil legen sammenligne dataene med normen for UZDG av karoten arterier og konkludere.

  Diagnostiske evner for ultralyd av cerebral fartøy

  I forrige århundre ble kun metoder basert på kontrastangiografi brukt til å studere blodstrømmen i hjernen: et kontrastmiddel ble injisert i halspulsåren, etterfulgt av en rekke røntgenbilder av hodet. Slike studier var kun mulig i spesialiserte klinikker. I dag er UZDG på fartøyene i hodet og nakken godt tatt med i listen over tilgjengelige diagnostiske metoder ved poliklinikk i poliklinikken.

  Tekniske egenskaper av metoden

  Ultralyddopplerografi (UZDG) - refererer til en rekke populære ultralyd. Det registrerer passasjen av blodstrøm gjennom karene under undersøkelsen, lar deg tegne en grafisk plate, identifisere lydsignalene og se de kvantitative indikatorene på dataskjermen.

  Doppler-effekten refererer til den fysiske tilstanden til refleksjonen av ultralydbølger som sendes av kilden fra vevene som står på banen. Under ultralyd av karene i hodet og nakken, reflekteres ultralydbølger av blodpartikler, og refleksjonsstyrken avhenger av hastigheten på blodstrømmen. Tilsetningen av et ultralydbilde gjør at du visuelt kan bestemme fartøyets retning, dens form, volumet av sirkulerende blod, lokalisering i forhold til tettere og immobile vev i hjernen, bein av skallen og ryggraden.

  Fordelene ved fremgangs

  Informasjonen mottatt i moderne enheter behandles av en datamaskin, utstedt i et todimensjonalt fargebilde, ledsaget av beregnede indikatorer som indikerer avvik fra normen.

  • Fargemerker brukes til å øke oppmerksomheten til legen.
  • Undersøkelsen er helt trygg for mennesker.
  • Sykdommen oppdages i de tidlige stadiene, når pasienten ikke føler noen symptomer.
  • Det er ingen strålingsbelastning, så metoden er anvendelig under graviditet, for diagnose av sykdommer hos småbarn.

  Typer av forskning

  UZDG-fartøy i nakken lar deg kontrollere tilstanden til karoten og vertebrale (vertebrale) arterier.

  UZDG-kar i hodet brukes til å diagnostisere sykdommer i subklaver, øvre deler av vertebral, de viktigste cerebrale arteriene. Oftest utføres begge prosedyrene samtidig, siden patologien til neskappene spiller en viktig rolle i blodtilførselen til hjernen.

  Det er et slikt utvalg, som UZDG-fartøy i hjernen. I dette tilfellet undersøkes den intracerebrale sirkulasjonen (inne i hemisfærene).

  Hvilke endringer i blodårer kan ses på USDG

  Ved diagnose ved hjelp av ultralydmetoden mottar den behandlende legen svar på følgende spørsmål:

  • hvor godt fartøyet er plassert
  • om det finnes anatomiske trekk i form av økt tortuositet, medfødte aneurysmiske dilasjoner;
  • tilstand av vaskemuren (fravær eller tilstedeværelse av skade, brudd, elastisitet);
  • hva er fartøyet fra innsiden (løsning av indre membran, trombi og aterosklerotiske plakk);
  • diameter av lumen hele;
  • detaljerte karakteristikker av den endrede delen (lengde, grad av innsnevring, lokalisering);
  • hva er tilstanden til sirkulasjonsvevene.

  Hvem viser USDG

  Undersøkelsen av den vaskulære sengen på hodet og livmorhalsen er foreskrevet med en svært vanlig og uklar symptomatologi:

  • hodepine, vage migrene, ledsaget av svimmelhet, støy i ørene, svakhet, nedsatt syn;
  • vegetativ vaskulær dystoni med angrep av kvelning, besvimelse, generell ulempe;
  • uttrykt avhengighet av helsetilstanden under værforhold;
  • osteokondrose av livmoderhalsen med mistanke om kompresjon av hovedkarene;
  • hypertensjon av ukjent opprinnelse;
  • kramper i ekstremiteter, kjøling på grunn av åreknuter eller nevrologisk skade;
  • symptomer på sentral karakter (besvimelse, endring av tale, følelsesløp i lemmer, nedsatt motoraktivitet i muskelgrupper, søvnløshet);
  • vanskeligheter med cerebral sirkulasjon, forbigående og slag;
  • påvirkning på cerebral sirkulasjon av hypertensiv sykdom, diabetes, høyt kolesterol, IHD;
  • forbigående brudd på gang, orientering i det ytre miljø, minne;
  • ensidig blindhet;
  • barn med postpartum encefalopati;
  • kontroll etter aortokoronary shunting.

  Med forebyggende formål med USDG er det vist røykere, folk med høy vekt, høyt kolesterol i blodet.

  Er det nødvendig å forberede seg på forskning

  På undersøkelsesdagen anbefales det ikke å drikke kaffe eller andre drikker som påvirker karens tone, for å røyke. Foreløpig er det nødvendig å konsultere nevrologen hvis du tar medisiner. Kanskje de må avbrytes en stund.

  Hvordan går studien?

  Den totale ultralyden av karene i nakken og hodet varer i førti minutter. Det er helt smertefritt. Hele tiden må jeg ligge på ryggen min.

  En spesiell gel påføres huden, det eliminerer luften "pute" mellom sensoren og pasienten. Etter prosedyren er den godt vasket av.

  Under undersøkelsen setter doktoren sensorene i forskjellige deler av nakken og hodet: på halspulsårene, i templet. Legen kan spørre pasienten om å puste dypt, trykk på fartøyene med hendene. Dette øker blodstrømmen og fungerer som en stresstest.

  Er det noen kontraindikasjoner

  Studien har ingen kontraindikasjoner, den utføres for barn, gravide, senile alder, uavhengig av sykdommens alvorlighetsgrad. Det eneste problemet oppstår hvis pasienten ikke kan ligge på ryggen. Dette bør tas i betraktning av legen når det refereres til undersøkelsen.

  Forklaring av resultatene fra undersøkelsen

  Bildet på skjermen er helt forskjellig fra de vanlige mønstrene av vaskulære bunter. Å skille normen fra patologi kan spesialutdannede leger. Det er standarder for hver arterie. Ved å sammenligne de faktiske indikatorene med det normative, får legen en generell konklusjon om tilstanden til sirkulasjonen av hode og nakke.

  Utstyr for USDG er ganske dyrt, det finnes ikke i alle medisinske institusjoner. Gitt viktigheten av diagnose, bør du ikke spare på helsen din. Det er mulig å anbefale UZDG som profylaktisk undersøkelse for personer etter 40 år og yngre for hyppige hodepine. Dette er tilfellet i de fleste europeiske land.

  Ultralyd undersøkelse brachycephaliske (GCA) og carotis: hva er transkripsjon av vaskulær Doppler ultralyd av brachiocephalic stammen (BTSs)?

  Denne enkle prosedyren, som en studie ved hjelp av ultralyd i nakke fartøy, hjelper å vite hvor godt blodtilførselen til hjernen. For sin normale drift er det nødvendig med en fullstendig blodtilførsel. Det blir således levert til hjernen næringsstoffer og oksygen, er viktig og revers blodstrømmen, som føres gjennom venene.

  Hvordan er blodtilførselen til hjernen?

  Brakiocephalic fartøy (eller BTS) kalles årer og arterier, som er ansvarlige for blodsirkulasjonen i hender og hoder. Deres navn kommer fra de to gamle greske ordene "brachion", som oversettes som "skulder" og "kephale", som betyr "hode".

  Brakiocephalic arteries (eller BCA) separeres fra aorta, og deretter separeres i mindre fartøy. Noen - lever blod til hendene, opp til fingertuppene og andre - nærer hjernen.

  For blodtilførselen av hode og nakke møtes i utgangspunktet karoten arterier. På nakken er de foran. I nærheten av skjoldbrusk er karoten arterier delt inn i indre og eksterne. Først separeres de to vanlige karoten arteriene kun av luftrøret, og over - mellom dem og foran dem er strupehode, svelg og skjoldbruskkjertel. Interne halspulsårer leverer blod direkte til hjernen. Eksterne carotidarterier er engasjert i blodtilførsel av alt som er på hodet, men utenfor kranialhulen.

  Brakiocephalic fartøy er årer og arterier som er ansvarlig for blodtilførselen til hodet og hendene opp til fingertuppene

  Hjernen tjener ikke bare carotidarteriene. Det er mange andre, for eksempel vertebrale arterier. De befinner seg inne i koblingene på den øvre delen av vertebral stammen, stigende, de mate ulike deler av hjernen. Utløpet av blod tilbake produserer jugular vener. De, så vel som arterier, blir undersøkt under ultralydet. Gjennom blodårene strømmer blod fra hjernen mot hjertet.

  Indikasjon for undersøkelse

  Ultralyd dopplerografi av brakiocephalic arterier bør gjøres av de som:

  • hørsel og syn faller;
  • ofte sår og / eller svimmel;
  • periodisk er det en støy i ørene, i hodet ser det ut til å ringe;
  • Minne forverres, det blir vanskeligere å konsentrere seg;
  • søvnforstyrrelser;
  • På nakken vises unormale pulserende formasjoner;
  • periodisk nummen eller svekke lemmer, talen er ødelagt.

  Hvis disse klager ikke er tilstede, er det fortsatt tilrådelig å utføre en USCD av BSA for å hindre hjerneslagrisiko for de som:

  1. har aterosklerotiske tegn i karene i nedre ekstremiteter;
  2. konstant arterielt trykk med indikatorer mindre enn 120 til 80;
  3. har problemer med hjerterytme, iskemisk hjertesykdom;
  4. osteokondrose av livmoderhalsen;
  5. har diabetes mellitus;
  6. led et hjerteinfarkt eller hjerneslag
  7. oversteppet 40 år gamle milepæl.
  Osteokondrose i livmoderhalsen øker risikoen for slag. Derfor bør personer som lider av denne sykdommen, regelmessig overvåke tilstanden av brakiocefaliske kar ved hjelp av UZGD-metoden

  Hvilke metoder brukes?

  Metoden for ultralyddopplerografi (UZDG) er basert på måling av endringen i frekvensen av lydbølger, som reflekteres fra bevegelige objekter. I vårt tilfelle er dette blodceller. Ultralydbølgene som reflekteres fra dem, omdannes til elektriske pulser av instrumentet, som deretter blir visualisert. Studien bidrar til å bestemme hvor raskt blodet beveger seg i blodkarene, så langt som blodstrømmen er nær normal.

  UZDG brachiocephalic fartøy lar deg lære om deres patency. Konklusjonene her er laget på grunnlag av de innhentede dataene om arten og retningen av blodstrømmen i fartøyene, dens hastighet. Resultatet av studien er en graf.

  Hvordan skal du forberede deg på undersøkelsen?

  Ingen spesiell forberedelse for denne typen ultralyd er nødvendig. Det eneste som bør tas i betraktning er at det på dagen for undersøkelsen ikke er anbefalt å bruke kaffe, kokt te og også alkohol. Det er forbudt å røyke i to timer før prosedyrens begynnelse. Alle disse begrensningene innføres slik at det anatomiske bildet ikke virker forvrengt under forskningen.

  Hvordan går prosedyren?

  Før pasienten starter, må pasienten avlaste nakke og krageben fra klær, fjerne kjeder, perler, skjerf og andre ting fra undersøkelsesområdet. Da vil legen foreslå at han legger seg på sofaen, fordi undersøkelsen er i utsatt stilling. En spesiell sensorleder vil kjøre huden opp og ned i området fra begynnelsen av brystet til underkjeven. For bedre glide påføres en spesiell gel på sensoren, noe som også forbedrer konduktiviteten til ultralyd.

  Tiden vil ta litt inspeksjon - bare ca 20 minutter. Etter dette kan pasienten tørke huden med et gel serviett. Og legen vil trenge litt mer tid til å registrere resultatene i protokollen og skrive en konklusjon.

  Den største fordelen med BTS-undersøkelsen ved hjelp av ultralyd er at det ikke er kontraindikasjoner for det. Prosedyren til UZDG av OCA er smertefri. For kroppen er det helt ufarlig.

  Prosedyren for USCD utføres i utsatt tilstand og tar ca. 20 minutter

  Hvilke resultater kan fås fra undersøkelsen?

  Data fra denne typen ultralyd, sammen med en tosidig undersøkelse, er en ganske komplett og pålitelig informasjon om tilstanden til fartøyene i hodet og nakken. Som et resultat av diagnosen kan legen finne ut av pasienten:

  1. problematiske områder i blodkarene, som trombi, aterosklerotiske plakk og andre endringer i BCA;
  2. unormal plassering og struktur av blodkar (disse problemene er medfødte eller ervervet, for eksempel det ujevnlige vertebrale arteriene forårsaket av osteokondrose);
  3. problemer med blodstrømmen gjennom venene fra hjernen til hjertemuskelen (noen eksperter mener at det fører til multippel sklerose og andre alvorlige sykdommer i nervesystemet).

  Ved dekoding av dataene fra USCD, evaluerer legen blodstrømmen til:

  • karotisarterier (generelt, eksternt og internt);
  • vertebral arterie;
  • supra-blokk og hovedarterier;
  • bakre, midtre og fremre arterier i hjernen;
  • subklaviær arterie;
  • bakre og fremre bindevevene.

  Gjennomsnittlig verdi av diameter, motstandsindeks og normal blodflowhastighet (cm / sek) i karene i brachycephalisk basseng er presentert i tabellen:

  Patologi av karene i hodet og nakken på USDG (foredrag på diagnosen)

  Artikkelen er under bygging.

  Tegn på akutt og kronisk vertebrobasilær-basilaris insuffisiens: hodepine, øresus, svimmelhet, kvalme og oppkast, anfall av plutselig fall uten tap av bevissthet (dropataki), i alvorlige tilfeller, uskarpt syn, tale og svelging.

  Den vanligste årsaken til stenose i arteriene er atherosklerose, sjeldnere - ikke-spesifikk aorto-arteritt. Medfødte abnormiteter i vaskulær utvikling er også mulige.

  Aterosklerose av karoten arterier på ultralyd

  For å få et klart bilde av vaskemuren i B-modus, er det nødvendig med en høyfrekvent lineær sensor på mer enn 7 MHz: Oppløsningen på 7 MHz-sensoren er 2,2 mm, 12 MHz er 1,28 mm. Hvis ultralydstrålen er orientert vinkelrett (90 °) til fartøyets vegg, vil maksimal refleksjon og ekkointensitet i bildet bli oppnådd.

  Aterosklerose er uttrykt ved infiltrering av veggene i karene med lipider, etterfulgt av utvikling av bindevevsfortykkelse - atherosklerotiske plaques (AB). Aterosklerose utvikler ofte i områder hvor laminær blodstrøm er forstyrret.

  Photo. I karoten sinus er det observert en sone med spiralflyt nær ytterveggen, som i DCA-regimet blir blå sammen med en rød laminær strømning langs ICAs hovedakse. Denne såkalte strømningsseparasjonssonen. I denne sonen er AB oftest dannet. Noen ganger er det store plaketter uten stenose.

  I de tidlige stadier av aterosklerose bestemmes en fortykkelse av intima-mediekomplekset (CMM), heterogeniteten av ekkostrukturen og konturets bølgethet.

  Det er viktig. Tykkelsen på CMM vurderes på bakre veggen av fartøyet i OCA - 1,5 cm under bifurkasjonen, i BCA - 1 cm over bifurkasjonen, i NSA er stammen kort. Hos voksne er tykkelsen på CMM OCA normalt 0,5-0,8 mm og øker med alderen til 1,0-1,1 mm. Hvordan måle tykkelsen på CMM i en normal beholder og med aterosklerose se her.

  Photo. For å måle CMM i den distale delen av OCA, bør to tydelige synlige hyperechoic linjer bringes ut på grensen mellom fartøyets lumen og intima, samt medielaget og adventitiaen (pilene). Et eksempel på en automatisk måling av CMM-tykkelsen er vist.

  Lengde- og tverrsnittene bestemmer lokaliseringen av plaques: konsentrisk eller eksentrisk; anterior, posterior, medial eller lateral.

  All AB-klassifisering er basert på ekkostrukturets ekkogenitet og homogenitet:

  • Homogen med en jevn overflate - regnes som stabil og har en gunstig prognose.
  • Calcined - har hyperechoic inneslutninger og akustisk skygging bak.
  • Heterogene soner med forskjellig ekkogenisitet, samt hypoechoic med tette inklusjoner og enheter som "nisje" - anses å være ustabile og kan føre til vaskulære ulykker på grunn av vaskulær trombose og emboliske komplikasjoner.

  Photo. I OCA AB med en jevn og jevn kontur, isoechogen, heterogen. I lengdesnittet er en hyperekoisk lineær struktur bestemt med en akustisk skygge bak den - kalsitt, i tverrsnittet i midten av plakkene, er fokus på redusert ekkogenitet bestemt - muligens blødning.

  Photo. I OCA AB med en flat overflate, heterogen: til venstre - gipoehogennaya, til høyre - isoechoic med hyperechoic lineær struktur og akustisk skygge bak (calcificate).

  Photo. Hypo- (C, D) og isoechoic (B) plaques, samt hyperechoic plakk med akustisk nyanse (A) er vanskelig å skille i B-modus. Bruk DCC til å oppdage en feilfylling.

  Den patologiske tortuositeten til hovedkarene i nakken er ofte resultatet av aterosklerotisk skade på karenees vegger. Distinguish C-formet, S-formet og loop-lignende former for krymping. Krympingen kan være hemodynamisk ubetydelig og signifikant. Hemodynamisk signifikant krympe er preget av tilstedeværelse av turbulens av blodstrømmen i steder av akutt eller rett vinkel.

  Carotid stenose på ultralyd

  Fire måter å bestemme graden av stenose av OCA i bifurcation området

  1. NASCET (North American Symptomatisk endarterectomi Trial) - grad av stenose blir beregnet som forholdet mellom differansen mellom diameteren av ICA fjernt fra stenosis til mengden av fritt (fra intima til intima) av karlumenet i stenose, uttrykt som en prosentandel;
  2. ECST (European Carotid Surgery Method) - CCA bifurkasjon stenose grad beregnes som forholdet mellom forskjellen på maksimum (til adventitia av adventitia) og fritt (fra intima til intima) av karlumenet i stenosis med størrelsen av den maksimale diameter av beholderen, uttrykt som en prosentandel;
  3. CC (arteria carotis) - grad av stenose beregnes som forholdet mellom diameteren forskjell OCA proksimal stenose og størrelsen av et fritt rom (fra intima til intima) av karlumenet i stenose diameter til størrelsen av OCA, uttrykt som en prosentandel;
  4. Graden av stenose er også definert som forholdet mellom arealet av den passable delen av karet (fra intima til intima) til dets totale areal (fra adventitia til adventitia) i tverrsnittet.

  For å bestemme graden av stenose, bør det økes hastigheten gjennom det innsnevrede segmentet og poststenotiske lidelser distale til stenose. Den høyeste hastigheten brukes til å klassifisere graden av innsnevring. PSV er den ledende i klassifikasjonen av stenose av BAC. Ta i betraktning de ekstra parametrene - forholdet mellom PSA BCA / OCA, EDV.

  Tabell. Doppler kriterier for å bestemme graden av stenose av ICA. For PSA / OCA PSV-forholdet brukes den høyeste PSV fra begynnelsen av ICA og den høyeste PSV med OCA (2-3 cm proksimal til bifurcation).

  Hvis det er en kontralateral okklusjon av ICA, kan hastigheten på den ipsilaterale BCA økes. For å unngå revurdering av ICA-stenose ble det foreslått nye hastighetskriterier. PSV mer enn 140 cm / s brukes til stenose> 50% og EDV over 155 cm / sek for stenose mer enn 80%.

  Det er viktig. Kirurgisk behandling (endarterioektomi) er indikert når stenose er over 60-70%.

  Photo. PSV i venstre OCA er 86 cm / sek. På venstre BCA er maksimal PSV 462 cm / sek, EDV 128 cm / sek. PSA / OCA PSV-forholdet er 5,4. Stenose av venstre ICA 70-79%.

  Photo. I BCA er maksimal PSV 356 cm / sek, EDV 80 cm / sek. Stenose av venstre ICA 50-69%.

  Photo. I BCA er maksimal PSV 274 cm / sek, EDV 64 cm / sek. Stenose av venstre ICA 50-69%.

  Photo. I BCA er maksimal PSV 480 cm / sek, EDV er 151 cm / sek. Stenose av venstre ICA - nær okklusjon.

  Kardiale effekter på blodstrømmen i karoten arterier

  • Høy PSV (> 135 cm / sek) i begge OCA kan skyldes høy hjerteutgang hos pasienter med hypertensjon eller unge idrettsutøvere.
  • En lav PSV (mindre enn 45 cm / sek) i begge OCA er sannsynligvis sekundær til en svekket hjerteutgang i kardiomyopatier, ventiler, eller omfattende myokardinfarkt.
  • Hos pasienter med hjerteventilinsuffisiens og oppblåsthet har det proksimale OCA-spektrumet en svært lav EDV.
  • Med arytmier vil PSV være lav etter for tidlig ventrikulær sammentrekning, etter en kompenserende pause vil PSV bli høy.

  Okklusjon eller nesten okklusjon av karoten arterier på ultralyd

  Av stor betydning er forskjellen mellom okklusjon og nesten okklusjon: med sterk innsnevring kan kirurgisk behandling hjelpe, og med full okklusjon det ikke.

  Ved nesten eller fullstendig okklusjon av OCA, endrer strømningsretningen i NCA. Enheten må settes opp for å detektere lave strømningshastigheter. For dette må en passende pulsrepetisjon (PRF) sikres. Med nesten okklusjon er et "strengsignal" eller "sirkelstrøm" definert i CDC.

  Tegn på okklusjon av CAP på ultralyd

  • AB fyller lumen;
  • krusninger er fraværende;
  • nær okklusjonen, returflyt;
  • Det er ingen diastolisk bølge i den ipsilaterale OCA.

  Ved okklusjon av BCC blir HCC en bypass for intrakraniell sirkulasjon og kan vise lav motstand og manifestere seg som BCA (HCC internalisering). Den eneste pålitelige parameteren for differensiering er tilstedeværelsen av HCA-grener i nakkeområdet. Også tapping på overfladisk parietalarterie reflekteres i NSA-spektret. Selv om den reflekterte strømmen fra overfladisk temporal arterie også kan detekteres i BCA og OCA.

  Isolert stenose av NSA er klinisk ikke signifikant. NSA er imidlertid en viktig sikkerhet. Revaskularisering av stenosert NSA er indisert hos pasienter med ipsilateral okklusjon av ICA.

  Disseksjon i halsens arterier på ultralyd

  Disseksjon oppstår vanligvis på grunn av traumer. Hvis det er skadet, kan fartøyets vegg skille seg, og mellom lagene akkumuleres blod - et intramuralt hematom. Disseksjon kan begrenses til en liten del av karet eller distribueres proximalt eller distalt. Hvis intramural hematom fører til hemodynamisk signifikant stenose, oppstår nevrologiske symptomer. Disseksjon av OCA forekommer i 1% av tilfellene av nakkeslørdisseksjon. Dette skyldes at OCA-veggen er av elastisk type. Den muskulære typen av veggen til ICA er mer tilbøyelig til å eksfolieres og bløde. Etter disseksjon skjer rekanalisering på grunn av resorpsjon av hematom i løpet av noen få uker.

  Når disseksjon av karoten arterier på ultralyd bestemmer et dobbelt lumen av karet, dissekerer membranen (eksfoliert intima). Med CDC oftere er det mulig å skille mellom hypoechoisk intramuralt hematom fra det smalede lumen. Men noen ganger i et "falskt" lumen kan blodet pulsere. For å klargjøre diagnosen kan det kreve en MR- eller CT-angiografi.

  Photo. Disseksjon OSA: dissekere membran (pil) gjør det mulig å skjelne den DRC smalere karlumenet og hypoechoic sonen (asterisk) - hematom mellom intima og adventitia. I det "falske" lumen pulserer blodet. Disseksjon fortsetter i OCA pære og proksimal ICA, hvor inhomogent AB merkbar med inkluder hyperechoic akustisk skygge - forkalkninger.

  Photo. Disseksjon BCA: dissekere membran (pil) gjør det mulig å skjelne den DRC smalere karlumenet og hypoechoic sonen (asterisk) - hematom mellom intima og adventitia.

  Photo. Disseksjon av vertebralarterien: hypoechoisk fortykning av karveggen (stjerner), som representerer indre hematom i segment V1 (A) og i segment V2 (B). Normal segment V3 (C) og dobbelt lumen i det dissekerte kontralaterale segmentet V3 (D).

  Aneurysme av karoten arterier på ultralyd

  Aneurysme er definert som en konstant fokal dilatasjon av arteriesegmentet, som overstiger 50% av diameteren til det normale fartøyet. Aneurysmer av den ekstrakranielle karoten arterien er sjeldne. For flere tiår siden ble slike aneurysmer ofte tilskrevet syfilitisk arteritt og peritonsillar abscess. Foreløpig er de vanligste årsakene traumer, cystisk medialnekrose, fibromuskulær dysplasi og aterosklerose.

  Neurologiske manifestasjoner i carotid aneurisme

  • involvering av hjernenerver som kan forårsake dysartri (gipoglobulyarny nerve), heshet (nervus vagus), dysfagi (glossofaryngeal nerve) eller tinnitus og ansikts tics (ansiktsnerve);
  • komprimering av halsen av den sympatiske kjeden og homers syndrom;
  • iskemiske synkope-angrep.

  Ofte klager pasienter med ekstrakraniell aneurisme i halshalsen om utdanning i nakken. Noen ganger utfører en intetanende lege en biopsi etterfulgt av betydelig blødning og hematom-dannelse. Ikke forvirre en aneurisme av halspulsåren med en stor carotidpære.

  Photo. En pasient med en aneurisme av ICA.

  Syndromet til å stjele eller stil-syndrom på ultralyd

  Det er nødvendig å studere retningen av blodstrømmen, PSV, EDV og formen på OCA-spektret på begge sider. En hastighetsforskjell på mer enn 20 cm / sek indikerer en asymmetrisk strømning. Dette er typisk for proksimale (subklaviale) eller distale (intrakraniale) lesjoner.

  Med stenoseprosesser i CGS, og når hemodynamisk betydning, endres blodstrømmen både i PKA og PA, og i karoten arterier. I slike situasjoner utføres blodtilførselen til høyre halvkule og høyre øvre lemme gjennom venstre halvkule vascular system på grunn av dannelsen av ulike varianter av hjernestallssyndromet.

  Spinal subklavikulær stjele syndrom utvikles i tilfelle av okklusjon eller alvorlig stenose i det proksimale segment av PCD til en utladning fra sin vertebrale arterie, eller i tilfelle av alvorlige stenose eller okklusjon av brachiocephalic stammen. På grunn av blodtrykksgradienten går blod langs den ipsilaterale vertebralarterien (PA) inn i armen og stjeler VBS. Når den ipsilaterale armen trener, viser pasienten tegn på vertebrobasilarinsuffisiens.

  Vertebral-subclavian seizuresyndromet er vanligere til venstre, siden av ukjente årsaker forekommer aterosklerose i venstre PCA 3-5 ganger oftere enn den rette. Iskemien i hendene i disse pasientene er sjelden, men mellom de to armene er det ofte en signifikant forskjell i blodtrykk. Redusert puls av den radiale arterien i kombinasjon med symptomene på vertebrobasilarinsuffisiens, forverret av øvelsen på hendene, er patognomonisk.

  Ryggvirvel-subklavikulær stjele syndrom er ofte asymptomatiske, så intakt sirkel av Willis kan tilstrekkelig å forsyne de bakre områder av hjernen, til tross for forandringen i strømningen i den vertebrale arterie.

  Distinguish de konstante, forbigående og latente former for stil-syndrom.

  Den permanente formen av stil-syndromet dannes med okklusjon eller subtotal stenose av PKA

  • blodstrøm i PCA av sikkerhetstypen;
  • blodstrømmen i PA retrograd redusert;
  • ved en test av reaktiv hyperemi øker frekvensen av retrograd blodstrøm kraftig, og returnerer deretter til den opprinnelige verdien;
  • i CDC-regimet, forskjellig farging og retning av blodstrømmen i PA og OCA, og den samme farging og retning av blodstrømmen langs PA og vertebralvenen.

  Den transiente form av syndromet dannes med moderate stenoser i I-segmentet av PCA (innen 75%)

  • blodstrøm i PCA av den forandrede hovedtypen;
  • blodstrømmen langs PA i ro er toveis - ante-retrograd, siden trykkgradienten bak stenosen bare forekommer i diastolen;
  • med en prøve av reaktiv hyperemi blir blodbanen retrograd i alle faser av hjertesyklusen;
  • i DCC-modus, den blå-røde fargingen av strømmen langs PA.

  Denne vekslende mønster kan komme til full utfoldelse strøm ved bruk av ipsilaterale øvre lem eller etter reaktiv hyperemi og kan påvises ved å observere dopplersignal vertebrale arterie etter trening eller frigi mansjetten blodtrykk, som var for høy til å suprasistolicheskoy blodtrykk i ca. 3 minutter.

  Den latente formen av syndromet dannes med små stenoser i I-segmentet av PCA (innen 50%)

  • blodstrømmen PKA modifisert hovedtype;
  • blodstrøm i PA i hvilemodus, redusert;
  • med en prøve av reaktiv hyperemi blir blodbanen retrograd eller toveis.

  for okklusjonen av I-segmentet av subklaver arterien er preget av:

  ■ komplett ryggmargsyndrom
  ■ Sikkerhetsblodstrømmen i den distale delen av subklave arterien;
  ■ retrograd blodstrømning langs vertebralarterien;
  ■ positiv test av reaktiv hyperemi.

  for stenose av I-segmentet av subklaver arterien er preget av:

  ■ overgangen syndrom spinal subklavikulær stjele - Backbone-modifisert blodstrømmen i den distale del av arterien subclavia systoliske blodstrømmen rever pozvonchnoy arterien;
  ■ Blodstrømmen langs vertebralarterien er forskjøvet under isolinet til ca. 1/3;
  ■ Under dekompresjon sitter blodstrømskurven langs vertebralarterien "på isolinen.
  Standard transcranial Doppler evaluering, med spesiell oppmerksomhet mot retningen av blodstrøm og hastigheter i vertebrale arterier og basilarterier, kan også være nyttig. Blodstrømmen er vanligvis vekk fra sensoren (subokipitalt tilnærming) i vertebrobasilar-systemet. Hvis strømmen beveger seg til en stasjonær sensor eller med provoserende manøvrer, er det tegn på tyveri.

  Photo. Syndrom hjerne stjele okklusjon arm-hode trunk: A - ryggvirvel-karotid-subclavian stjele syndrom, B - spinal subklavikulær stjele syndrom med retur av halspulsåren.

  Det bør bemerkes at syndromet stjele eller stjele-syndrom, representerer ikke bare det ovennevnte spesialtilfelle (DPPS), men også hvilken som helst annen situasjon der det er en patologisk, vanligvis i motsatt retning (retrograde) blodstrømmen i en arterie på den bakgrunn uttalt innsnevring eller lukking av hoved blod stammen ha avansert distalt på sporet, og dette gir opphav til arterien. På grunn av at blodtrykket gradient (lavere distalt linje) er "rearrangement" av blodstrøm, endre dens retning med en fylling av bassenget gjennom den angrepne arterie anastomoser mezharterialnye kan kompensatorisk hypertrofisk fra tilstøtende arteriell stammen bassenget.

  Tumorer av karoten kropp på ultralyd

  Carotid legeme svulst, også kalt chemodectoma (avledet fra chemoreceptor celler) er vaskulære tumorer som oppstår fra paraganglionarnyh celler i det ytre laget av halspulsåren ved todelingen.

  Tumorer er definert som en smertefri pulserende masse i den øvre delen av nakken, med stor størrelse kan føre til problemer med å svelge. Ti prosent av disse svulstene forekommer på begge sider av halspulsåren. Disse svulstene er vanligvis godartede; Bare ca 5-10% er ondartet. Behandling inkluderer kirurgi og noen ganger strålebehandling.

  Photo. Et farge dupleksbilde av en karotid tumor. Legg merke til den typiske fordeling av bifurcation fartøy, sekundært til plasseringen av svulsten mellom BCA og HCA, som er indikert av de grønne pilene. Hypervaskularitet med CDC.

  Fibromuskulær dysplasi på ultralyd

  Fibromuscular dysplasi - neateroskleroticheskoe er en sykdom som vanligvis påvirker intima av arterieveggen på grunn av unormal celleutvikling, noe som fører til en innsnevring av nyrearteriene, carotis og andre arterier i mindre mage- og ekstremiteter. Denne sykdommen kan forårsake hypertensjon, slag og arteriell aneurisme og disseksjon.
  I karotisystemet forekommer det overveiende i midtsegmentet av MCA, det er bilateralt i ca 65% av tilfellene. CDC kan avsløre et bilde av den turbulente strømmen ved siden av arterievegget, med fravær av aterosklerotisk plakk i de proksimale og distale segmentene av BCA.
  Angiografi vil vise den karakteristiske morfologien til "strenget av perler" i det berørte fartøyet. Dette bildet er forårsaket av flere arterielle dilasjoner, separert av konsentrisk stenose. Opptil 75% av alle pasienter med munn- og klovsyke vil ha sykdommer i nyrearteriene. Den nest vanligste arterien er halspulsåren.
  Photo. Angiografisk presentasjon av fibromuskulær dysplasi. Legg merke til den klassiske visningen av "strenget av perler" i det distale segmentet av den ekstrakranielle indre halspulsåren (BAC).

  Neointimal hyperplasi på ultralyd

  Neonatal hyperplasi forklarer de fleste gjentatte stenoser som forekommer innen de første 2 årene etter vaskulær intervensjon. Utviklingen av en neointimal hyperplastisk lesjon er forbundet med migrasjon av glatte muskelceller fra miljøet til neointima, deres spredning og matrikssekretjon og sedimentering. Dermed er glatte muskelcelle-migrasjonsmekanismer nøkkelen til dannelsen av neointima, tidlig re-stenose, okklusjon av kar og den ultimate feil i vaskulære inngrep. Dette er ofte en faktor hos pasienter som opplever gjentatt stenose etter karoten endarterektomi.

  Patologi av vertebrale arterier på ultralyd

  blodstrømmen forstyrrelse i den PA kan være forårsaket av aterosklerose, infeksjons, traumatiske lesjoner, hypoplasi PA, abnormiteter av divergens fra subclavia arteriene og adgang inn i spinalkanalen, abnormitet PA ben seng (i stedet for spor som er dannet ben Kimmerly kanal) asymmetri PA dimensjonerte lesjon craniovertebral overgang, men oftere av en kombinasjon av ulike faktorer.

  Siden PA ligger dypt i nakken, kan det øke CDC-gevinsten bidra til visualisering. Ved normal antegrad PA (til hjernen) monofasiske blodstrøm med høy hastighet i diastole og lav motstand. Hvis retrograd PA (fra hjerne) blodstrøm, spekteret av den perifere typen med lav og reversfase av diastolisk hastighet utelukke hypoplasi PA og RCA stenose for å utelukke subklavikulær stjele syndrom.

  Aterosklerose hos PA

  Aterosklerotiske plakk er oftest lokalisert ved PA-munen, men deres utvikling er mulig gjennom hele. De fleste plakkene er homogene og fibrøse.

  Uregelmessigheter i utviklingen av PA

  Asymmetrien av PA-diameteren er nesten regelen, vanligvis er den venstre PA-klaringen større enn den høyre PA. Hvis PA ikke avviger fra subklavianarterien, men fra aorahbuen eller skjold-cervical-stammen, så er dette ledsaget av en reduksjon i diameteren. Liten diameter PA (2,0-2,5 mm) ledsages av en asymmetri av en blodstrøm - såkalt. "Hemodynamisk overvekt" av en større diameter arterie. Diagnosen av hypoplasia hos PA er legitim med en diameter på mindre enn 2 mm, og også hvis en av arteriene er 2-2,5 ganger mindre enn den andre.

  Anomalier PA innløp til kanalen av tverrtaggene: C6-C7 - normen, C5-C6 - en normal variant, C4-C5 - sen oppføring.

  Deformiteter i løpet av PA i cervical osteochondrosis

  Loop (coiling) deformasjon av slag-PA 1-segmentet, S-formet deformasjon av 1 segment.

  Når Osteochondrose og spondylose defor osteophytes i leddene unkovertebralnyh komprimerer arteria vertebralis. Den forskyvning og komprimering av de vertebrale arterier ved cervikal osteokondros kan oppstå som et resultat av subluksasjon av vertebrale artikulære prosesser. På grunn av patologisk mobilitet mellom de enkelte segmenter av nakkesøylen er skadet arteria vertebralis tuppen av den overlegne ledd prosessen med den underliggende virvel. Den vanligste vertebrale arterie blir forskjøvet og presset på nivået av mellomvirvel brusk mellom C5 og C6 ryggsøylen, i hvert fall noen - mellom C4 og C5, C6 og C7, og enda mer sjelden - på andre steder. Med osteokondrose i livmorhalsområdet ser vi på blodstrømmen i nabolandene og, ifølge forskjellen, kan vi anta vertebrogen komprimering.

  Ta vare på deg selv, Diagnostikeren din!

  Les Mer Om Fartøyene