Ultralyd og ultralyd av brakiocephalic arteries (OCA)

Fra denne artikkelen vil du lære om ultralyd og ultralyd utført på OCA: hva er det, hvilke indikasjoner er disse studiene gjort. Forberedelse til undersøkelsen, teknikken for sin oppførsel og tolkning av resultatene.

Brakiocephalic arteries (BCA) er det kollektive navnet på flere arterier, blod forsyner hjernen og ligger på nakken. Disse inkluderer grener av aortabuen (den største arterien i menneskekroppen) - brachiocephalic stammen, er avgrenet fra den høyre arteria carotis og arteria subclavia, venstre subclavian og felles karotidarterie, vertebrale arterie, som strekker seg fra subclavia fartøy.

Ultralyd (ultralyd) er en metode for å skaffe bilder av kroppsvev ved hjelp av deres refleksjon av ultralyd. Følgelig er ultralyd av BCA en metode for å visualisere brakiocephaliske kar med ultralydsteknikker.

Ultralyddopplerografi (UZDG) er en av metodene for ultralydundersøkelse, som lar deg evaluere retningen og hastigheten av blodstrømmen ved hjelp av Doppler-effekten. UZDG BCA er en metode for å evaluere disse indikatorene i brakiocephalic fartøy.

Ultralydundersøkelsesmetoder for BCA er en smertefri måte å visualisere blodårer som leverer blod til hjernen. Med deres hjelp er det mulig å oppdage ulike anomalier av strukturen og sykdommen, inkludert tortuositet, sammenbrudd og ekspansjon, aterosklerose og trombose.

Ultralydmetoder opptar en viktig posisjon i diagnosen av patologien til BCA. Dette skyldes deres tilgjengelighet og høy diagnostisk verdi. Utfør ultralyd og ultralyd av disse fartøyene er leger med funksjonell diagnostikk som har bestått spesialisering i ultralydundersøkelse.

Prinsippet om ultralyd og ultralyd

Ultralyd avbildning er en ikke-invasiv metode for å skaffe bilder av vev og organer ved hjelp av ultralyd. Den er basert på de samme prinsippene som brukes av flaggermus eller sonar på skip. Når en bølge av lyd treffer et objekt, reflekteres det bakover. Ved å fange disse reflekterte bølgene, kan du beregne avstanden til objektet, bestemme dens størrelse, form og konsistens (solid eller flytende). I medisin brukes denne metoden til å bestemme størrelsen og konturene til organer, vev og kar eller for å oppdage patologiske neoplasmer (svulster).

Med hjelp av sensoren sender legen ultralyd inn i kroppen, reflektert fra vevet. Disse reflekterte bølgene fanges av sensoren, sendt til datamaskinen som behandler dem og skaper et bilde på skjermen.

Dopplerografi er en av ultralydsmetoder, hvor prinsippet er basert på endring av frekvensen av ultralydbølger etter refleksjon fra et bevegelige objekt. Siden i bevegelige objektet er blod, er denne metoden mye brukt til å undersøke blodstrømmen i karene. Nesten alle moderne instrumenter for ultralyddiagnostikk har funksjonen til Doppler-ultralyd, derfor brukes både konvensjonell ultralyd og ultralyd i studien av BMC.

For ultralydsbilding brukes ikke ioniserende stråling, slik at pasientens kropp ikke blir utsatt for stråling.

Indikasjoner for ledning

Ultralyd av nakkekarene er den mest brukte diagnostiske metoden for å oppdage stenose av OCA, hvor forekomsten øker risikoen for iskemisk berøring betydelig.

Hovedmålet med ultralyd og ultralydsskanning av brakiocefaliske arterier er å skjerme pasienter for å begrense eller overlappe disse karene. Disse metodene kan også brukes til pasienter med forhøyet blodtrykk eller tilstedeværelse av støy over halspulsårene. Noen ganger blir undersøkelsen utført som et preparat for aortokoronær bypassoperasjon.

Hvordan lære om blodtilførsel til hjernen din på ultralyd av brakiocefaliske kar

Sensasjonen er ikke forskjellig fra standard ultralyd, men krever litt forberedelse. Etter å ha gått gjennom den i 30-35 minutter, vil du allerede vite på slutten om blodsirkulasjonen i hjernen ikke lider.
[innhold h2 h3]

Hvordan dechiffrere vilkårene

Med "Doppler ultralyd" refererer til Doppler-ultralyd, dvs. ultralyd diagnostikk, som evaluerer karakteristika krovotoka.Na Basert på disse data legen undersøker hvordan brukbar eller at arteriestenose enn er på grunn av den, hvor den behandles.

Doppler (synonymt med forkortelsen "UZDG") gir også en ide om anatomi, vaskulær tortuosity, og da sett fra det venøse reservoar - tilstanden til sine ventiler, vegg elastisitet, mulig hindringer strøm av blod.

Brakiocephalic fartøy er de store arteriene (BCA) og blodårene (BCV) som er ansvarlige for tilstrømning og utstrømning av blod til hjernen, vev i hode og øvre lemmer. Disse karene kalles også de viktigste (det er store) arterier og blodårer i hodet. I en presis oversettelse til russisk lyder ordet "brachiocephalic" som "brachiocephalic".

Anatomi av brakiocefaliske arterier

Fra det største arterielle karet i kroppen vår - aorta - forlater flere svært store arterier:

 • Til høyre er brakiocephalic (brachiocephalic) stammen. Den er delt inn i en felles karotid- og subklavisk arterie (stammen), som senere forgrener seg til mindre grener (bare en del av dem anses å være en hoved).
 • Venstre felles carotid og subklaver arterien avviker direkte fra aorta, og danner ikke en brakiocephalisk stamme. Fordelingen av dem i en avdeling av midterkaliber skjer på samme måte som til høyre.

Fra de subklave arterier, og i noen tilfeller fra aorta, går vertebrale arterielle kar (de anses fortsatt å være ryggrad) avgang. De, som forbinder med hverandre, danner en basilær arterie.

Grenene til de basilære og indre halshinnene på begge sider er de viktigste som leverer hjernen med blod. De befinner seg i en sirkel (Willis-sirkel), som ble oppfunnet slik at i tilfelle av brudd på patenteringen av et område, ville blodtilførselen til hjernen bli gitt på bekostning av andre arterier i sirkelen.

Typer av ultralyd undersøkelse av hodene i hodet

Det finnes flere typer ultralyddiagnose av de viktigste brakiocefaliske karene:

 1. UZDG brakiocefaliske kar. I dette tilfellet brukes en mer primitiv vurdering av patensen og tilstanden til arterielle og venøse kar basert på grafen. Sensoren er plassert "blindt" ved punktene av projeksjonen av arteriell fartøy (det vil si hvis det foreligger unormaliteter av plasseringen av fartøyene eller andre arterier, vil diagnosen bli betydelig hemmet). I tillegg er denne typen Doppler-ultralyd ikke i stand til å vurdere hva som er forårsaket av brudd på fartøyets patenter, hvis prosessen har utviklet seg fra utsiden (det vil si, det er ikke en trombus eller en atherosklerotisk plakk).
 2. Tosidig skanning er en mer informativ type forskning. I dette tilfellet blir bildet dannet på skjermen som i vanlig ultralyd (i grå farge), og på bakgrunnen er et fartøy synlig, hvor blodstrømmen er estimert. Tosidig skanning av karene i hodet og nakken er en størrelsesorden bedre enn USDG, noe som gjør det mulig å vurdere årsaken til brudd på blodtilførselen til øvre ekstremiteter, nakke og hode.

Hvem trenger å gå gjennom denne diagnosen?

Planlegging, før symptomstart, bør UZDG brachiocephalic arteries gjøres med:

 1. hypertensive sykdom
 2. diabetes mellitus
 3. systemisk vaskulitt (f.eks. ved lupus erythematosus)
 4. hvis det allerede var hjerneinfarkt eller hjerneinfarkt
 5. røykere.

Studien er vist med slike klager:

 • synsforstyrrelse forbigående eller vedvarende
 • Krenkelse av koordinering (selv om det er episodisk)
 • hodepine
 • svimmelhet
 • ustadige gangart
 • krusninger i hodet
 • minne tap
 • brudd på konsentrasjon og / eller oppmerksomhet
 • "Flyr" før øynene
 • forbigående forstyrrelser i motoren, følsom
 • hyppig besvimelse.

Hvilken informasjon gir forskningen?

Diagnostisk ultralyd av brakiocefaliske arterier diagnostiserer slike sykdommer:

 • vaskulære anomalier
 • brudd på reguleringen av tonen i vaskulærveggen i vegetativ-vaskulær eller nevro-sirkulasjonsdystoni
 • vaskulitt
 • aterosklerose
 • Angiopati (med diabetes mellitus, hypertensjon)
 • arterienes aneurisme
 • fistler mellom karene, når det er en patologisk utladning fra arterien til venen langs trykkgradienten
 • kardiovaskulær traumer
 • trombose av vener
 • åreknuter.

Hvordan forberede seg på studien

Forberedelse før ultralyd av BCA (brachiocephalic arteries) består i avskaffelse av de matvarene som kan forandre tonen eller fyllingen av karene, på grunn av hvilke resultatene av studien vil bli forvrengt. Så på ultralydsdagen er det nødvendig å helt avstå fra å bruke:

 • te
 • kaffe
 • energidrikker
 • alkohol
 • salte produkter.

Umiddelbart før USG av hovedkarene i hodet, anbefales det å nekte å holde seg i tunge og røykfrie rom, da dette også påvirker blodårene.

Når det gjelder hjerte- og vaskulære legemidler, bør deres kansellering før studien diskuteres med legen din. "Selvforeskrevne" medisiner som du tar for å forbedre minne og oppmerksomhet, samt vitaminer med sporstoffer, trenger ikke å bli tatt til ultralyd.

Hvordan utføres diagnostikk?

Pasienten ligger på ryggen, en ruller er vanligvis plassert under nakken, og hodet hans blir bedt om å vende seg til motsatt side av sensoren. Ultralydet i nakkekarene er gjort i samme posisjon.

På nakken påføres en gel, langs hvilken sensoren kjøres. På et tidspunkt kan legen trykke på fartøyet. Også, han kan be deg om å utføre følgende handlinger: Hold pusten, og pust ofte ofte dypt (dette gjøres også med ultralyd i hjernen).

Slik dekoder du ultralyddata

Dekoding av UZDG-arterier utføres i henhold til normer:

 • mønster av blodstrøm
 • blodstrømningshastigheter - systolisk (maksimal) og diastolisk (minimal)
 • tykkelse av vaskemuren
 • pulsatorisk indeks (PI) - forholdet mellom forskjellen mellom maksimal og diastolisk hastighet til gjennomsnittshastigheten (dette er summen av systolisk og 2 diastolisk del divisjon 3)
 • resistiv indeks (RI) - forholdet mellom forskjellen mellom systolisk og diastolisk hastighet til minimum (diastolisk hastighet)
 • systolisk-diastolisk forhold: hastighet i systol dividert med hastighet i diastol.

På grunnlag av de tre siste indikatorene er fartøyets motstand dømt, indirekte - dens patency.

Blodstrømning i:

 • Generelle, eksterne og indre karotisarterier (henholdsvis OCA, NSA og ICA)
 • suprapubisk arterie (NBA)
 • hovedarterien (OA)
 • vertebral arterie (PA) og dens anatomiske segmenter, som for enkelhets skyld har blitt kalt V (Vo, Vi, V4 osv.)
 • mellom-, fremre og bakre cerebrale arterier (henholdsvis SMA, PMA og ZMA)
 • subklaven arterie (PCA)
 • anterior og posterior connective arteries (PSA og 3AD).

Ved dekoding blir normer for alle indikatorer for hver arterie med pasientens parametere vurdert.

Dessuten vurderes endringer i enkelte vaskulære parametere under funksjonstester (pusten holdes, tar nitroglyserin, tar vannrett og vertikal stilling i kroppen).

Erklæring om studien

Pasienter anser UZDG brakiocephalic arteries en nyttig studie. De går ut fra det faktum at basert på dataene som ble oppnådd med denne type diagnose, ble de gitt riktig behandling, hvoretter symptomene ble redusert.

Negative vurderinger, for det meste refererer ikke til diagnose som sådan. La oss forklare: Studien ble utført korrekt, resultatet er oppnådd, og videre dekoding av utnevnelsen av behandlingen måtte forholde seg til en nevrolog, men pasienten ham eller ikke, eller ikke finner en slik kompetent ekspert. I dette tilfellet, må man huske på at legen av ultralyd diagnostikk, som du ikke ville ha vært kostnaden av prosedyren, ikke måle omfanget av sykdommen og foreskrive behandling.

Prisen på prosedyren varierer fra 500 til 6000 rubler i ulike klinikker.

Således Doppler ultralyd av brachiocephalic fartøyene - form for ultralyddiagnostikk vaskulære, mating av hjernen, armene, hals og hode organer. Dette er en billig, smertefri og nøyaktig studie av noen få minutter vil gi deg svaret på spørsmålet om tilstanden til arterier og vener, samt om hva som forårsaker dine symptomer. Planlegging,, vaskulær ultralyd gjennomført årlig vil tillate 80% for å hindre utvikling av slag.

Brakiocephalic arteries (BCA): rolle, anatomi, patologi og metoder for diagnose

Brakiocephalic arteries (BCA) er store vaskulære trunks som gir blod til et av de viktigste menneskelige organene - hjernen. Siden hovedparten av blodet flyter til hjernen og vevet i hodet nettopp over disse karene, forårsaker nederlaget deres ikke bare ubehagelige symptomer, men er veldig farlig på grunn av alvorlige komplikasjoner.

Den viktigste patologiske prosessen som utfolder seg på veggene av brakiocefaliske arterier, anser atherosklerose, så vanlig blant moderne mennesker. Konstruksjon av arterien med en plakett fører uunngåelig til et problem i blodstrømmen, og hjernen i dette tilfellet vil lide.

For studier av brakiocefaliske arterier, brukes en rekke diagnostiske metoder, og patologi kan bestemmes ikke bare gjennom kostbare prosedyrer, men også ved konvensjonell ultralyd - billig, rimelig og trygg.

Anatomi av brakiocefaliske arterier

Brakiocephalic fartøy er representert av:

 • Den sphenoidale stammen og dens grener;
 • Venstre subklaver arterie;
 • Venstre felles halspulsårer (OCA).

Alle disse fartøyene kommer fra aortabuen. Brachiocephalic stammen er et kort fartøy opptil fem centimeter lang, som ved krysset mellom kragebenet med brystbenet gir to store grener - høyre subklaver og høyre OCA. Den venstre OCA er rettet fra aorta til toppen, til venstre sternoklavikulært kryss.

Vanlige karotisarterier ha en lumenbredde på 6-8 mm, men ikke mindre enn 4 mm. Etter å ha nådd den øvre kanten av skjoldbruskkjertelen brer de seg inn i høyre og venstre indre og eksterne karotisarterier. Bifurcation kan også ligge på nivået av hyoidbenet eller vinkelen på underkjeven. Inntil dette punktet går OCA med en tønne, "ikke sender" til noe vev av en arteriell gren.

Ekstern halspulsårer (NSA) nesten umiddelbart etter at kilden i det generelle gir ni arterielle blodkar, blod som leverer myke vev og hodestrukturen.

Intern halshinnene (BCA) sendes til kranialhulen, og deltar der i den supragliniske delen i dannelsen av Willis-sirkelen og gir store cerebrale arterier - anterior og median cerebral arterier.

Den første grenen av ICA er de oftalmiske blodtilførende øynene og anastomosering med fartøyene - grenene til NSA. Ved disse kommunikasjonsmåter oppstår blodstrøm når ICA påvirkes.

Venstre subklaver arterie kommer fra aortabuen og forlater brysthulen ved nivået for den midtre tredjedel av kravebenet, da begge subclavia arterier løpe parallelt med dette ben, og sendes til armhulen, hvor han begynte årer den øvre lem. Diameteren av de subklave arteriene når 9 mm.

Viktige arterielle grener, som starter med subclavian, er virveldyr, går inn i kranialhulen og forbinder, danner den viktigste (basilære) arterien, og gir tilbake cerebrale arterier som kommer inn i Willis-sirkelen.

Således går opp og gikk inn i skallen, strømmer blod fra arteria carotis interna, subclavian arterie og NSA er forbundet med et stort anastomose - Willis sirkel, omdirigere blod i tilstander med forringet åpenheten til en eller annen av de arterielle system.

I motsetning til varianten anatomi viktig for å mate hjernen i Willis-sirkelen, har BCA en ganske konstant struktur. derfor anomaliene ved forgrening av brakiocefaliske arterier er sjelden diagnostisert. Blant dem:

 1. Et komplett fravær av brachiocephalic stammen, når OCA og subclavian arterien starter direkte fra aorta, ligner analoge fartøy til venstre;
 2. Begynnelsen av venstre vertebralarterie fra aorta, den rette - ikke fra subclavian, men fra OCA;
 3. Asymmetri av lumbene i vertebrale arterier er ofte igjen, minimumsdiameteren er 2 mm, den maksimale diameteren er 5,5 mm.

Video: Anatomi av brakiocefaliske arterier

Aterosklerose av brakiocephalic arteries (BCA) er deres viktigste patologi

En av de mest hyppige patologiske prosessene som forekommer i arteriene, blod som leverer hjernen og lemmer, anser atherosklerose. Innsnevringen av fartøyene påvirker uunngåelig arbeidet i hjernen, som mangler arteriell blodtilførsel og hypoksi.

Aterosklerose av brakiocephalic arteries utvikles av samme grunner som en lignende lesjon av aorta, hjertearterier, nyrer, lemmer. Til ham predisponerer moden og eldre alder, overvekt, mangel på motoraktivitet, feil diett, dårlige vaner, forstyrrelser i fettmetabolismen.

Forutsetninger for utseende av plakk er skade på det indre laget av arterieveggene, som oppstår ved aktiv blodstrøm, stort intravaskulært trykk, turbulent blodstrøm i forgrening av kar. En voksende plakk kan gå ubemerket i lang tid, fordi lumen av arteriene er ganske bred, men fremdriften av atherosklerose før eller senere fører til en forstyrrelse i levering av blod til hjernen.

Aterosklerose av BCA kan være:

Nonstinous aterosklerose av brakiocephalic arterier sies å skje når plakk vokser hovedsakelig langs arterien lengde, uten å forårsake sin betydelige innsnevring. Det er klart at blodstrømmen fortsatt vil bli forstyrret, men det er vanligvis ingen fullstendig blokkering. Når denne platte plassen øker, endrer hjernens blodsirkulasjonssystem til nye forhold - collaterals er slått på, blodet blir omdirigert langs komponentene i Willis-sirkelen, og hjernen mottar det ernæringsvolum som det trenger.

Nonsterosklerose anses også for å være aterosklerose, når plakk ikke overlapper halvparten av arterien. Med sykdomsprogresjonen kan ikke-stenoserende lesjonen bli stenotisk - en voksende plakett vil dekke halvparten og enda mer av diameteren av karet.

Mye mer alvorlig er situasjonen for stenosering av aterosklerose av brakiocefaliske arterier. Aterosklerotisk plakk stikker ut i fartøyets lumen og fører til alvorlig stenose, og dets brudd eller skade på ytre dekselet truer med lokal trombusdannelse og fullstendig arterieobstruksjon.

stadier av utvikling av fullstendig stenose av arterien

På bakgrunn av stenotic aterosklerose BCA blodet også gjenoppbygd, og funksjonaliteten er avhengig av strukturen av sirkelen av Willis. Tatt i betraktning at den klassiske forgrenings arteriene bunnen av hjernen er mye mer sjeldne slags varianter, de fleste pasienter med aterosklerose, manglende sikkerhet sirkulasjon, og dermed risikoen for bivirkninger (slag, for eksempel) øker betydelig.

De små soner av aterosklerotisk plakk finne de deler av fartøy hvor de dele, eller endrer kjøreretningen, noe som fører til blodstrøm og virvler intimal skade, og den mest hyppige lokalisering GCA aterosklerose - en sone som deler felles karotidarterie til de ytre og indre grener.

På grunn av lesjoner av brachiocephalic arterier påvirket blodstrømmen i hjernen, den sistnevnte opplever ischemi (encefalopati), eller det er nekrose (slag). Mekanismen for utvikling av komplikasjoner forbundet med hemodynamiske grunner, da det er en delvis eller fullstendig okklusjon av en arterie, samt emboli når emboli er partikler av carotis plakk, microthrombuses av aterosklerotiske skadeområder.

Risiko for slag aterosklerose GCA bakgrunns øker betydelig når trombogenese, med tilstedeværelse av løs plakk blødning i sin tykkelse eller overflate sårdannelse og stenose av arterier alvor (70-80% eller mer).

I tillegg til aterosklerose er andre patologiske prosesser mulige i brakiocephalisk arteriesystemet, noe som resulterer i innsnevring og forstyrrelse av blodstrømmen. Så hyppige endringer i blodkar inkluderer bøyninger, looping, som vanligvis elimineres ved kirurgi. Aneurysmer av disse arteriene forekommer også, men er relativt sjeldne.

Video: om stenose av karoten arterier - program "Live sunt"

Litt om symptomene og behandlingen

Symptomer på hengivenhet av brakiocefaliske arterier er først og fremst forbundet med brudd på patentering av arterielle fartøyer. Hjernen lider av mangel på ernæring, noe som resulterer i mange klager fra pasienter:

 1. svimmelhet;
 2. hodepine;
 3. Svakhet, tretthet, redusert mental kapasitet;
 4. Blinkingen av "flyr" foran øynene mine, følelsen av shrouds;
 5. Prescensory forhold.

Hvis blodtilførselen til øvre ekstremiteter er forstyrret, vil blant klagerne være nummenhet, et brudd på følsomhet, svakhet i hendene. Ofte forstyrrer blodstrømmen gjennom karotisarteriene følelsesmessige lidelser, nevroser, panikkanfall, depresjon, søvnløshet.

Eksperter på diagnose av stenose på grunn av aterosklerose eller medfødte misdannelser første om foreskrevet konservativ terapi - diett, den korrekte modus, tilstrekkelig fysisk aktivitet, overvåking av blodtrykket, kardiovaskulære legemidler, vitaminer, nevrobeskyttende midler.

Hvis medisinen er ineffektiv, er en kirurgisk operasjon mulig. Ved en lokal endring i fartøyets vegg kan kirurgen fjerne denne delen av arterien, en aterosklerotisk plakk av seg selv eller med et fragment av vaskemuren, lage plast, installere en stent.

Dupleks skanning, ultralyd av brakiocephalic arteries og andre undersøkelsesmetoder

Aterosklerose i halsen, kan unormal forgrening av den brachiocephalic arterien være asymptomatiske for en lang tid, slik at undersøkelsen ikke foretas noen endringer blir detektert som en mulighet oppdagelse i forbindelse med leting etter andre patologi. Pasienter som har klager relatert til hindring av blodstrømmen i hjernen, er vanligvis tilordnet studien av OCA, hvis skade kan forårsake iskemiske forandringer i nervesystemet.

De viktigste metodene for å diagnostisere vaskulære lesjoner er:

 • Ultralydundersøkelse (farge dupleksskanning);
 • MR angiografi;
 • MSCT med kontrast;
 • Radiokontrast angiografi.

Ultralyd dupleksskanning ved hjelp av Doppler (UZDG)

En av de mest tilgjengelige studiene kan betraktes som UZDG - ultralyddopplerografi, som ikke krever store materialkostnader, er trygg og samtidig ganske informativ. Gjennom ultralyd kan en spesialist etablere ikke bare egenskaper ved anatomi, strukturelle endringer i veggene av brakiocephalic arterier, men bestemmer også blodstrømsparametere ved å bruke tosidig fargekartlegging.

Ultralydundersøkelse av nakkekarene er indisert for pasienter som har visse symptomer på problemer med blodtilførsel til hjernen:

 1. Hodepine, svimmelhet;
 2. Følelse av støy i ørene eller hodet;
 3. Visuell eller hørselshemmende;
 4. Redusert minne, oppmerksomhet, intellektuell ytelse;
 5. søvnløshet;
 6. Symptomer på taleforstyrrelser;
 7. Nummen av lemmer, svakhet i dem;
 8. Pulsering av livmorhalsen.

Pasienter fra risikogruppen av cerebrale vaskulære lesjoner er også tilrådelig å gjennomføre UZDG med det formål å tidlig diagnostisere endringer og forebygging av alvorlige komplikasjoner (slag). Risikogruppen inneholder:

 • Ved diagnostisert aterosklerose av annen lokalisering (kar av ben, aorta, kranspulsårer, etc.);
 • Lider av diabetes og andre metabolske forstyrrelser;
 • Folk over 40;
 • Pasienter med cervikal osteokondrose;
 • Pasienter som har hatt et hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Ultralyd av karene i hodet og nakken krever ikke noe bestemt preparat, men likevel vil eksperten på dagen for studien anbefale å nekte sterk te, kaffe og selvfølgelig alkohol. Minst to timer før prosedyren, kan du ikke røyke - dette kan forårsake spasmer av blodkar og føre til en feil konklusjon om tilstanden til arteriene.

Når UZDG brachiocephalic arterier ligger, ligger undersøkeren på ryggen, nakken er frigjort fra klær og ornamenter, hodet vender mot siden motsatt de undersøkte fartøyene. Sensoren behandles med en spesiell gel og beveger seg langs nakken på nakken fra kanten av underkjeven til krakelene. Studien varer i ca 15-20 minutter. Den viktigste fordelen med UZDG er dens ufarlighet, og derfor kan fraværet av kontraindikasjoner, det vil si barn, gravide kvinner, eldre mennesker med en rekke alvorlige sammenhengende sykdommer, bli utsatt for forskning.

Gjennom en standard ultralyd vurderer legen bredden på fartøyets lumen, tilstedeværelsen i stenos, arten av forgrening. Tilsetningen av metoden ved fargedopp Doppler-kartlegging gir informasjon om funksjonene og retningen av blodstrømmen.

Hvis du mistenker en patologi brachiocephalic arterier og armene er tilrådelig å starte diagnosen ved å undersøke perifere regioner - arteria carotis communis bifurkasjon sitt område, så dette er hvor oftest plassert aterosklerotisk plakk, som serverer årsaken til kronisk cerebral iskemi. Dersom det i de nedre delene av ultralyd med Doppler ingenting blir funnet, og symptomer på svekket cerebral blodstrøm, så kan bruke brukes trans ultralyd - Definisjon av tilstanden av skip, som ligger i kraniet.

Video: UZ-anatomi av fartøyene i nakken

MR angiografi

Magnetisk resonansangiografi av brakiocephaliske arterier utføres med eller uten innføring av kontrast. Dette er en av de mest informative metodene som gjør det mulig å bestemme strukturelle forandringer i vaskulære vegger, deres tykkelse, bredden av arterielle lumen og egenskapene ved forgreningen. Etter å ha bestemt sted, omfang av aterosklerose, arteriell stenose alvorlighet på basis av MR-angiografi bestemmes av kirurgen med variasjon og mengde av kirurgisk behandling (stenting, og endarterektomi t. D.).

Fordelene ved MR angiografi kan betraktes som høy informativitet, muligheten for flere studier gjennom hele behandlingsperioden, sikkerhet. I studien evaluerer en spesialist både fartøyets anatomi og blodstrømmenes natur i sanntid. Utstyret gjør det mulig å oppnå et tredimensjonalt bilde av ulike deler av blodstrømmen, undersøke separat arten av den arterielle og venøse blodbanen i hjernen. Blant manglene på de viktigste høye kostnadene, samt at det nødvendige utstyret ikke er tilgjengelig i alle klinikker.

Indikasjoner for MR-angiografi er lik de for UZDG (svimmelhet, og patologien av hørsels mistenkt transiente iskemiske anfall, slag eller mini, Osteochondrose et al.). Ved hjelp av MR angiografi, bestemmer spesialisten tilstedeværelsen av aneurysmer, plakk, stratifisering av arterieveggene og stenoseplasser.

MR angiografi kan utføres for voksne og barn. Det varer omtrent en halv time, hvor pasienten må ligge ubevisst på ryggen. Hvis eksaminanden ikke kan forbli ubarmhjertig på grunn av alder eller samtidige sykdommer, utføres prosedyren under betingelsene for medisinsk søvn under oppsyn av en bedøvelsesdommer.

I motsetning til tosidig skanning av brakiocefaliske arterier har MR angiografi en rekke kontraindikasjoner, inkludert:

 • Implantert pacemaker;
 • Metallkonstruksjoner, proteser, ledende magnetfelt;
 • Den ekstreme graden av fedme;
 • Frykt for lukkede rom;
 • Psykiske sykdommer.

Multispiral Computed Tomography (MSCT)

En ganske vanlig metode for å diagnostisere nakkekarene er multispiral computertomografi - Røntgenmetode for undersøkelse av arterier med kontrast. I motsetning til standard angiografi tillater MSCT å skaffe flere seksjoner av fartøy og bygge på grunnlag tredimensjonale bilder av undersøkt region.

Et intravenøst ​​kateter brukes til å administrere kontrastmiddelet. Informasjonen som er oppnådd indikerer tilstanden til fartøyets vegger, tilstedeværelsen eller fraværet av defekter, innsnevring, unormal kurs. Karakteren av blodstrømmen under MSCT kan ikke bestemmes.

Kontraindikasjoner til prosedyren er alvorlige allergiske reaksjoner mot kontrast, kronisk nyresvikt, bronkial astma og noen andre forhold. Blant indikasjonene - mistanke om atherosklerose av BCA, tortuositet, aneurisme, medfødte misdannelser av halsens kar.

Radiopaque angiografi

Radiopaque angiografi også, kan brukes som en diagnostisk metode, men de pleier å ty til det mindre ofte. Dette skyldes behovet for å introdusere et kontrastmiddel, som er fulle av allergiske reaksjoner og forverring av vaskulære lidelser, trombose og emboli, og metoden selv krever strålingseksponering. Hvis det er en mulighet for UZDG- og MR-angiografi, mister radiokontrast-studien sin relevans, men det utføres fortsatt når man planlegger en variant av kirurgisk behandling av OCAs patologi.

Egenskaper av ultralyd av brakiocefaliske kar

Når man refererer til en spesialist, klager mange pasienter på hyppig hodepine, svimmelhet, besvimelse og tinnitus. Slike symptomer kan indikere utseendet på problemer i pasienten med blodsirkulasjonen i hodet og nakken.

Ultralyd av brakiocephaliske arterier er en av de effektive metodene for å oppdage sykdommer i vertebrale og karotisarterier. Føler at denne prosedyren ikke har betydelige forskjeller fra standard ultralyd, men krever viss opplæring.

fordelene av prosedyren

Ultralyd av brakiocefaliske kar er en effektiv og ikke-invasiv undersøkelsesmetode

Hovedoppgaven med å utføre en slik ultralyd er å diagnostisere følgende patologier;

 • anomalier av forskjellig karakter i utviklingen av fartøy og deres traumer
 • intrakranielle skader
 • Aterosklerose og overbelastning av aterosklerotiske plakk
 • vaskulitt
 • aneurisme

Ved hjelp av ultralyd utfører spesialisten studiet av brakiocephalic vener og arterier, noe som gjør det mulig å få nøyaktig informasjon om egenskapene ved lokalisering av fartøy, størrelsen på lumen og hastigheten på blodstrømmen. I tillegg avdekker denne prosedyren tilstedeværelsen av mindre og alvorlige lesjoner i pasienten, samt tykkelsen av beholderveggen og innsnevringen av lumen.

Moderne ultralydsmetoder kan gjennomføre en detaljert studie av den arterielle vaskemuren, spore endringen i diameter og lumen.

I tillegg er det under prosedyren mulig å undersøke fartøyet fra forskjellige sider. Ved hjelp av ultralyd av brakiocephalic avdelingen, er det mulig å oppdage og forhindre hjerneslag i tide og også å velge en effektiv terapi.

Denne undersøkelsesmetoden gjør det mulig å nøyaktig bestemme plasseringen og tilstanden av aterosklerotiske plakk. I tillegg er det mulig å diagnostisere ulike komplikasjoner av aterosklerotiske plakk, som anses som en av de alvorlige indikasjonene på operativ inngrep.

Indikasjon for studien

Brachycephalic fartøy er årer og arterier som gir blodtilførsel til hjernen og øvre lemmer

Faktisk anbefaler eksperter at alle regelmessig gjennomgår ultralyd av brakiocephalic avdelingen. I noen tilfeller blir en slik prosedyre viktig og bare nødvendig.

Først og fremst mener vi tilstedeværelsen hos pasienten av en slik patologi som hjertesvikt. Hovedtegnene til en slik sykdom er utseendet på slike symptomer som hyppig svimmelhet, svakhet i lemmer og fall i synsfeltet.

I tillegg er indikasjoner for utnevnelse av slik ultralyd følgende forhold:

 1. Fravær av puls og trykk i øvre lemmer
 2. utseendet av smerte i kalvemuskulaturen under bevegelse
 3. et slag eller infarkt
 4. arteriell hypertensjon og spesielt kronisk natur
 5. utseendet av pulserende formasjoner i livmorhalsområdet
 6. Tilstedeværelse av epileptiske anfall
 7. Tilstedeværelse i anamnesen av sykdommer i nakkekar og utføre operasjoner på dem

Ultralyd diagnostikk av brachiocephalic fartøy administreres til en pasient, og hvis noen av hans slektninger lidelse hjerneslag, hjerteinfarkt eller diabetes.

Indikasjoner for prosedyren inkluderer identifisering av en persons risikofaktorer som bidrar til utviklingen av aterosklerose.

Blant dem er det høy konsentrasjon av kolesterol og triglyserider i blodet, fedme, røyking og høyt blodtrykk.

Takket være ultralydet er det mulig å overvåke tilstanden til karene i livmorhalsområdet, gjennom hvilket blod går inn i hjernen. Ved hjelp av moderne ultralydsteknikker er det mulig å diagnostisere aterosklerotiske plakk og kvantitative indekser av blodstrøm i tide. Ultralyd av blodårer bidrar til å forhindre utvikling av farlige patologiske forhold i menneskekroppen, det vil si forskjellige sykdommer i hjernens kar-system.

Forberedelse og prosedyre for ultralyd

Prosedyren for å studere brakiocephalic fartøy med ultralyd

Forberedelse for ultralyd av brakiocephalic avdelingen er at omtrent tre dager før planlagt dato for studien, bør man holde seg til riktig ernæring.

Dette betyr at pasienten blir nødt til å gi opp alle matvarer og retter som kan utløse en endring av tone og innhold av skip, da dette kan føre til en forvrengning av de endelige resultatene.

Umiddelbart på dagen for ultralydet av brakiocefaliske kar, anbefaler eksperter å forlate:

 • alkoholholdige drikkevarer, kaffe og te
 • produkter og retter med høyt saltinnhold
 • energidrikker

Før du utfører ultralydet av hovedkarene i hodet, bør man unngå å holde seg i tett og for røykfylt rom, da dette kan påvirke blodpåfyllingen av blodårene.

I tilfelle at en person tar medisiner for å støtte arbeidet i kardiovaskulærsystemet, bør kanselleringen før prosedyren diskuteres med en spesialist.

I tillegg er det ikke tillatt å drikke penger for å øke oppmerksomheten og minnet, så vel som vitaminer med sporstoffer før ultralyd.

Ultralyd av fartøyene utføres i et spesielt utstyrt rom i den bakre posisjonen. Pasienten tilbys å ligge på ryggen, og under nakken er det plassert en rulle. Før forskningen utføres, snakker spesialisten om behovet for å snu hodet i motsatt retning til sensoren. En spesiell gel påføres på nakkeområdet, hvor spesialisten begynner å bevege sensoren og noen ganger trykker på fartøyet. Når du utfører ultralyd av brakiocefaliske kar, kan en lege spørre en person om å holde pusten for en stund, eller tvert imot å puste ofte og dypt.

Evaluering av resultater

Ultralyd av brakiocefaliske kar - moderne forebygging av slag

Resultatene av studien kan oppnås bare noen få minutter etter prosedyren, og basert på resultatene, velges pasienten nødvendig nødvendig behandling.

Under prosedyren kan spesialisten identifisere ulike endringer og patologier av blodstrømmen, samt diagnostisere bøyninger, innsnevring og deformasjon av arteriene.

Ved dekoding av en ultralydstudie av brakiocephalic fartøy, trekker spesialisten oppmerksomhet til følgende indekser:

 1. blodstrømshastighet
 2. blodstrømskarakteristisk
 3. pulsatorindeks
 4. fartøyets veggtykkelse
 5. resistiv indeks
 6. systolodiastolisk forhold

Takket være studiet av brakiocefaliske kar er det mulig å nøye vurdere tilstanden av aterosklerotiske plakk og deres plassering, og også å diagnostisere komplikasjoner forbundet med dem. I løpet av en slik prosedyre er stenoser og andre brudd på fartøyets løpetid identifisert, som er nært sammenflettet med osteokondrose og abnormiteter i deres utvikling.

Dupleksforskning lar deg observere ikke bare fartøyene selv, men også bevegelsen av blod over dem.

I tillegg, under prosedyren, avsløres hastigheten og retningen av blodstrømmen, samt tilstedeværelsen av hindringer på vei.

I noen tilfeller tildeler spesialister ultralydet til hjerneskarene til pasienten, der det er mulig å diagnostisere struktur og tilstand. I løpet av prosedyren utføres fiksering av venøs utstrømningsparametere fra kranialhulen. Etter å ha utført ultralyd av karene i nakken og hodet, skrives en spesiell konklusjon, som spiller en viktig rolle i diagnosen og påvirker enkelte aspekter ved behandlingen.

Mer informasjon om ultralyd av brakiocefaliske arterier finnes i videoen:

Hvilke sykdommer kan detekteres ved å bruke ultralyd av brakiocephalic fartøy?

 • trombose
 • aneurisme
 • vasorelaksasjon
 • problemer med tonen i den skadede veggen
 • Angiopati i nærvær av pasientens patologi i det endokrine systemet
 • symptomer på vaskulitt
 • stenose og vaskulære misdannelser
 • lesjoner av arterier av forskjellig art

I dag betraktes ultralyd av brakiocefaliske kar som en av de mest effektive og populære metodene for forskning. På grunn av sin gjennomføring er det mulig å forhindre utvikling av ulike komplikasjoner i menneskekroppen, og å komme tilbake til det normale livet er det mulig på kort tid.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Hva er ultralyd av brakiocephalic arteries (BCA)?

Kardiovaskulære sykdommer er den viktigste dødsårsaken til befolkningen. For å forebygge slike sykdommer er det nødvendig å diagnostisere og anvende rettidige tiltak, særlig en av dem er gjennomgangen av ultralydsundersøkelse av brakiocefaliske arterier (ultralyd av BCA).

Så, hva betyr BSA-ultralydet?

 • Dette er en av de mest effektive metodene ikke-invasiv undersøkelse av brakiocefaliske kar og påvisning av tilstedeværelsen av en mulig patologi. Brakiocephalic fartøy er den viktigste arterien (BCA) og blodåren (BCV), hvis funksjon er å gi blodtilførsel til hjernen og hodevev.
 • Å oppdage problemer knyttet til tilstanden til hjerneskibene, i visse tilfeller er det nødvendig med en slags ultralyd, for eksempel ultralyd - doppler ultralyd.

Også, du vil være interessert i å lese vår artikkel om et lignende tema om doplerografisk studie av karene i hjernen og nakken.

Hva viser BSA-ultralydet?

Gjennomføring av ultralyd av BCA gjør det mulig å skaffe seg informasjon om forekomsten av lidelser, for å diagnostisere sykdommen ved utnevnelse av passende behandling.

Mulighetene for ultralyds metoder for BCA er som følger:

 1. I en detaljert studie av fartøyets arterialvegg, evaluering av endringer i diameter, lumen;
 2. I muligheten for å vurdere objektet fra forskjellige sider;
 3. Muligheten for rettidig oppdagelse av sykdommen bidrar til å forhindre utvikling av hjerneslag, riktig og rettidig utnevnelse av behandling;
 4. Det gjør det mulig å bestemme nøyaktig hvor den aterosklerotiske plakk er lokalisert og å vurdere tilstanden.

Således viser ultralyd av BCA:

 • Vaskulær transitt;
 • Mulige medfødte og oppkjøpte patologier;
 • Tilstanden til karossens vegger, særlig dens tykkelse, ensartethet, lumen (dens innsnevring eller utvidelse);
 • Graden av intensitet og mønster av blodstrømmen langs de store arteriene i nakken;
 • Tilstedeværelsen av vaskulære lesjoner, spesielt aterosklerose og graden av alvorlighetsgrad;
 • Tilstedeværelsen av anatomiske trekk ved brakiocephaliske arterier.

Krenkelser som kan bestemmes ved hjelp av ultralyd av BCA:

 • Stenose, der fartøyene smelter. Slike patologier forårsaker en trussel om nedsatt blodsirkulasjon og utbruddet av oksygen sult, noe som kan resultere i et iskemisk slag.
 • Tilstedeværelse av intrakraniell arteriell aneurisme, ledsaget av utseende av nye formasjoner av forskjellige former i de eller andre deler av fartøyene.
  Rupturen av en slik formasjon på grunn av veksten kan føre til blødning av vevene som ligger ved siden av hverandre.
 • Aterosklerose er en av de vanligste sykdommene, preget av dannelsen av foci, som påvirker hjernens vegger og bidrar til deres tetthet.

Indikasjoner for ledning

Ultralyd av nesekarene anbefales for å utføre i nærvær av sykdommer, og også for å forhindre deres forekomst.

Isolere visse kategorier av personer som er i fare og er mer utsatt for utseendet av forstyrrelser i tilstanden av brakiocephalic arteriene.

Disse inkluderer:

 1. Folk i avansert alder, spesielt de som hadde slektninger som var utsatt for vaskulære sykdommer;
 2. Folk med lang erfaring med røyking (fra 15 år og mer);
 3. Underlagt følgende sykdommer: diabetes, cervikal osteokondrose, autoimmune vaskulære lesjoner, fedme;
 4. Personer som er utsatt for metabolsk syndrom;
 5. Har forstyrrelser av rytme og cerebral sirkulasjon.

Også blant de umiddelbare indikasjonene på den obligatoriske gjennomføringen av prosedyren for ultralyd av BCA, tildeler:

 1. Tilstedeværelse av hodepine;
 2. Forekomst av svimmelhet og svimmelhet;
 3. Shaky gang
 4. Forverring av syn, følelse av slør for øynene;
 5. Utseendet av støy i ørene, følelsen av en konstant eller sporadisk krusning;
 6. Forringelse av minne og tap av konsentrasjon av oppmerksomhet.

Kontra

Ultralyd av brakiocephalic arterier har ingen kontraindikasjoner. En slik prosedyre utføres uten begrensninger på alder og kjønnskarakteristikker. Dette skyldes det faktum at ultralyd av BCA er en moderne diagnostisk metode som ikke har strålingsbelastning på kroppen, og kan brukes flere ganger.

I svangerskapet er det USDG som gjør det mulig å identifisere en mulig patologi av fosterutvikling i de tidlige stadier. I tillegg er prosedyren for USDG vist til barn uten begrensninger på alder, høyde og vekt, da den er informativ og helt smertefri og ufarlig.

Fremgangsmåte for gjennomføring

Teknikken gjør det mulig å bestemme hovedstadiene og å forstå hvordan ultralyd er laget av BCA.

Det nødvendige utstyret for prosedyren er:

 • Ultralydskanner med funksjoner som:
  • farge Doppler kartlegging;
  • impuls Doppler kartlegging;
  • spektralanalyse av Doppler-kurver;
 • Spesiell ultralydssensor.
 1. Pasienten skal ligge på ryggen, hodet litt til siden, som er motsatt siden undersøkt, har foreløpig plassert en liten pute under nakken.
 2. Det er nødvendig å sikre dette pasient, som vil gi maksimalt område for prosedyren. Legen er plassert ved siden av pasienten eller bak hodet.
 3. Deretter følger trinnet med å søke på huden på gelen for å sikre nær kontakt med sensoren, hvorpå en sensor er montert direkte på dette stedet.

Ultralyd av brakiocephalic arterier som regel i tre plan (i den langsgående anterolaterale, langsgående posterolaterale og i tverrplanet) for å minimere muligheten for å gjøre en feil.

Bevegelse av sensoren bør være glatt og rettet langs halsen i fremspringet av fartøyene. På denne tiden på skjermen kan du se utseendet på bilder skannet av sensoren.

Det er mulig å bestemme fartøyets diameter, tykkelsen av veggen og tilstanden der den befinner seg, og også å oppdage nærvær av trombi, aterosklerotiske plakk, aneurysmer.

Dopplerografi tillater i tillegg til å bestemme hastigheten og retningen av blodstrømmen, samt lette påvisning av hindringer som forstyrrer prosessen med normal blodsirkulasjon. På skjermen er det en graf i form av bølger.

Fra pasienten under undersøkelsen Det er pålagt å følge alle anbefalinger fra legen tydelig, da flere funksjonstester ofte er nødvendige.

Det er forbudt å utføre aktive hode svinger, Ikke snakk, da dette kan føre til signalforvrengning. Overholdelse av anbefalingene vil tillate en rask og nøyaktig vurdering av vaskulær status.

Prosedyren er smertefri, Imidlertid opplever pasienten i sjeldne tilfeller utseendet av ubehagelige opplevelser mens du trykker på sensoren i området som undersøkes.

Fremgangsmåte for ultralyd av BCA varer i gjennomsnitt ikke mer enn 30 minutter, og pasienten mottar resultatet umiddelbart etter studiens slutt.

REFERENCE TIL VÅRE LESER!

Nylig leste jeg en artikkel om Monastic te for behandling av hjertesykdom. Med denne te kan kurere FOREVER arytmi, hjertesvikt, aterosklerose, koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og mange andre sykdommer i hjertet og blodårene i hjemmet. Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte en pose.
Endringer jeg la merke til i en uke: Den konstante smerten og prikken i hjertet mitt plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel. Les mer »

Forbereder for ultralyd

Prosedyren for ultralydundersøkelse krever ikke spesiell forberedelse fra pasienten, men har sin egen spesifisitet, behovet for å følge visse regler, noe som vil sikre lettere undersøkelse og oppnå informative resultater:

 • På dagen er prosedyren planlagt, Unngå bruk av te, kaffe, energi og alkoholholdige drikker, matvarer med høyt saltinnhold, det vil si de produktene som kan påvirke fartøyets tilstand.
 • Før undersøkelsen anbefales forbli utendørs, unngå å bo i dårlig ventilerte eller røykfrie rom.
 • Mottak av medisiner må avtales med legen.
 • To timer før starten undersøkelsen bør avstå fra et varmt bad og røyking.

Overholdelse av disse anbefalingene vil tillate å oppnå mer pålitelige resultater og å avsløre fartøyets virkelige tilstand.

Dekoding, normal ytelse

Umiddelbart etter avsluttet undersøkelse blir pasienten gitt en ultralydprotokoll for OCA og en doktorsrapport der dataene som ble oppnådd som følge av prosedyren ble registrert.

Fortolkningen av undersøkelsens resultater inkluderer en beskrivelse av brakiocefaliske arterier, særlig slike egenskaper som: blodstrøm, tilstanden til veggene, tilstedeværelsen eller fraværet av patologiske forandringer, som indikerer indikatorens norm. Det må utføres av en kvalifisert spesialist.

Med et normalt bilde av tilstanden til fartøyene, observeres et rettlinjet kurs, ensartet diameter og parallellitet av de luminale veggene til brakiocephaliske arterier.

Når det er en aterosklerotisk plakk i lumenet, beskrives følgende egenskaper:

 • struktur;
 • størrelse;
 • graden av innsnevring av fartøyet der den befinner seg
 • påvirke blodstrømmen.

Hvis de vaskulære deformiteter ble avslørt under undersøkelsen, bør beskrivelsen av deres type, lokalisering, betydning forklares.

Overskridelse av verdiene til CMM (intima-mediekompleks) (mer enn 1,0 mm) indikerer at det er aterosklerotiske endringer i karene.

Hvis diameteren på vertebrale arterier er mindre enn 2 mm, kan vi snakke om den utilstrekkelige utviklingen av disse fartøyene, men hvis diameteren er over 5 mm, indikerer dette akkumulering av blod i dette området, siden normen for denne indikatoren er 3-4 mm.

I tillegg, når deklarerer resultatene, utfører legen en analyse av slike blodstrømningsparametere som:

 1. systolisk og diastolisk hastighet;
 2. en pulserende indeks;
 3. resistensindeks.

Etter dette trekkes konklusjonen om motstanden og permeabiliteten til fartøyene.

Ifølge informasjonen som er oppnådd som følge av ultralyd av BCA, kan legen enten gjennomføre en ytterligere undersøkelse for å klargjøre diagnosen eller foreskrive riktig behandling.

Kostnaden for studien

I forhold til andre metoder har ultralyd av brakiocephaliske arterier et optimalt "resultat-pris" -forhold.

Kostnaden for studien avhenger av regionen i Russland, klinikken og varierer betydelig, men i gjennomsnitt koster ultralydet på nakkekarene fra 2000 til 2600 rubler. Gjennomføring av mer moderne metoder for tosidig og triplex skanning av brakiocephalic arterier koster mer enn 3000 rubler.

uziprosto.ru

Encyclopedia of Ultrasound og MR

Hva er UZDG brachiocephalic arteries (BCA)?

Ultralyddopplerografi av brakiocefaliske kar er en enkel, smertefri metode for å undersøke de viktigste store karene i hodet og nakken som ikke krever penetrering i kroppen.

Normal anatomi av brachiocephalic fartøyene i hodet og nakken

BSCs betraktes som store fartøy som bære blodet til hodet.

Anatomi av brakiocefaliske kar

På høyre side av halsen skipene starter fra truncus brachiocephalicus (brachiocephalic trunk), og venstre side - på buen på thorakalaorta. Fra disse store fartøyene, går høyre og venstre karoten arterier som går direkte opp til hjernen, så vel som høyre og venstre subklave arterier, rettet mot akselbassenger.

Fra arteria subclavia forlate munningen av de vertebrale arterier, som er på et høyere dens lengde er i den lille spinalkanalen, og går så inn i hulrommet i hodet gjennom foramen magnum, og deltar i den basilære arterien i hjernen.

Anatomi av karene i nakken og hodet

Vanlige halspulsårer går nesten vertikalt langs halsen, har et forlengelsessted - karoten sinus, hvorpå de er delt inn i ytre og indre karotider.

Den eksterne halspulsåren gir av forskjellige små grener, blod som leverer livmorhalskreft og ansiktsorganer.

Den indre halspulsåren i nakkeområdet har ikke kvister og kobles til basilarterien på hjernen, og danner sirkelen av Willis. I de fleste mennesker har den en lukket struktur, som er nødvendig for å sikre at blodtilførselen til hodet og hjernen ikke stopper hvis obstruksjon forekommer i en av de store brakiocephaliske arteriene.

Hva er Doppler?

Ultralyd (kort ultralyd) er en teknikk basert på effekten av å reflektere en ultrahøy frekvens lydbølge fra kroppens vev. Som et resultat vises et bilde av kroppens indre strukturer, malt i forskjellige nyanser av grå skala, på skjermbildet.

I moderne tid ultralyddiagnose av nesten et hvilket som helst organ omfatter en studie av dens omløp ved hjelp av et regime basert på Doppler-fenomen - en spektral doppler-strømningshastigheter i form av grafer av blod og fargedoppler modus, representert ved en misfarging fartøy. Denne teknikken kalles ultralyddopplerografi.

På mer primitive apparater kan en vurdering av permeabiliteten av karene kun utføres på grunnlag av en graf. I dette tilfellet setter legen blindt på de typiske projeksjonspunktene til hodene på hodet og nakken. Denne studien heter UZDG-fartøy.

Denne metoden er ikke i stand til å identifisere årsaken til hindringen av fartøyet. En annen av dens ulemper er manglende evne til å studere unormalt plassert og ekstra fartøy.

Metode for ultralyd undersøkelse

Metoden for ultralyd BTS inneholder i hovedsak to metoder - enkle seroskala ultralyd og Doppler moduser - kalt tosidig skanning. Denne typen forskning brukes i de fleste klinikker for øyeblikket, da den er mye mer informativ enn en enkel USDG.

Noen ganger high-end utstyr i hovedsak den samme forskningen kan kalles triplex skanning, siden de kan samtidig jobbe tre moduser - grå-skala ultralyd, farge Doppler, og spektral Doppler.

Mål for studien

UZDG brakiocephalic fartøy kan bestemme følgende punkter:

 • Hvorvidt fartøyene er fordelbare
 • om det er noen formasjoner i dem (aterosklerotiske plakk eller trombi), i så fall hvor mye de dekker hullets hulrom;
 • tilstand av vaskulær veggen;
 • om det vaskulære kurset er anatomisk korrekt;
 • Studien av spektralkarakteristikkene for blodstrømmen (maksimal og minimumshastighet, ulike spesialutviklede indekser).

vitnesbyrd

Indikasjoner for ultralyd av brakiocephalic arterier er:

 • alder over 40 år for menn og 45 år for kvinner;
 • hypertensjon, diabetes mellitus, hjerneslag, hjerteinfarkt hos blodfamilier;
 • smerte i hodet;
 • svimmelhet;
 • støy i ørene;
 • periodisk synshemming, bevegelser;
 • plutselige taleforstyrrelser, følsomhet;
 • nedsatt minne, oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • øke eller redusere blodtrykket
 • diabetes mellitus;
 • aterosklerose;
 • metabolsk syndrom;
 • røyking i mer enn 15 år;
 • hjerneslag eller forbigående iskemisk angrep
 • hjerteinfarkt;
 • operasjoner på hodet og halsen;
 • periodisk tap av bevissthet;
 • sykdommer i vaskulærveggen.

Hvordan utføres undersøkelsen?

UZDG brakiocefaliske kar

Ingen spesiell preparatundersøkelse av brakiocefaliske arterier krever ikke. Det anbefales på dagen for besøket til legen, og ikke spis sterk te, kaffe, alkohol eller røyk dagen før, for ikke å forårsake endringer i blodstrømmen i denne bakgrunnen.

I den vanlige situasjonen tar ultralydet av brakiocephalisk kar mer enn 20 minutter. Pasientens hals skal være fri for klær, kjeder og andre ornamenter. Pasienten blir bedt om å ligge på sofaen på ryggen, under nakken og skuldrene legger en liten pute eller vals. Hodet er litt vendt mot siden motsatt undersøkt side, haken er hevet.

Legen bruker en spesiell gel rundt pasientens hals og påfører en liten ultralydstransduser. Den beveger den langsgående og transversalt langs sonene av projeksjonen av fartøyene som studeres, mens man vurderer lumen, patency av fartøyene, karossens struktur, måler blodstrømningsparametrene fra begge sider. Under undersøkelsen kan legen bede pasienten om å holde pusten hans eller, tvert imot, å puste dypt, for å klemme ut noen blodårer. Etter det gir legen et transkripsjon av mottatte data og konklusjonen.

Hvilke patologier kan bli diagnostisert

Ved USCD kan følgende bli diagnostisert:

 • Aterosklerose av fartøy fra første manifestasjoner til komplikasjoner. Initial manifestasjoner er etablert på grunnlag av fortykkelse av intima-mediekomplekset (CMM) i den felles halspulsåren. Legen ser godt plakkene seg selv festet til fartøyets vegg, måler diameteren av stenose, vurderer dens betydning.
 • Aterosklerotiske plakk kan forårsake stenose (delvis obstruksjon) eller okklusjon (fullstendig blokkering) av fartøyet.
 • Deformasjon av arteriene. Legen bestemmer tilstedeværelse, form og plassering av deformiteter, og karakteriserer de hemodynamiske forstyrrelsene som er forårsaket av dem.
 • Anomalier av utvikling. Du kan identifisere det medfødte fraværet av fartøyet, en reduksjon i diameter i forhold til normen, tilstedeværelsen av aneurysmer, utvidelser, fistler mellom karene.
 • Disseksjon av arteriene - lokal lagring av arterievegg. Denne patologien kan ha direkte ultralydskilt, og kan være vanskelig å diagnostisere.
 • Ikke-spesifikk aortoarteritt (Takayasu's sykdom) er preget av en ujevn fortykning av vaskulærveggen. Legenes oppgave i denne sykdommen er å skille den fra en aterosklerotisk lesjon og gi en detaljert beskrivelse av blodstrømssykdommer.
 • Syndrom av vertebral-subclavian stjele (stil-syndrom), det vil si blodstrømmen av hånden utføres gjennom vertebrale arterier. Et viktig tegn som gjør at man mistenker denne patologien, er asymmetrien av systolisk blodtrykk på hendene med 15 mm Hg og mer.
 • Ekstravasal innvirkning på vertebrale arterier, som oppstår når patologien til den cervicale ryggraden og fører til kompresjon eller spasmer i vertebrale arterier.
 • Evaluering av effektiviteten av kirurgisk behandling av brakiocefaliske kar.

Forklaring av resultatene

Normalt, med UZDG BCA, bør lumen av brachiocephalic arteriene ha en rett vei, ensartet diameter og parallelle vegger. Hvis det er en aterosklerotisk plakk i lumen av arterien, beskriver legen sin struktur, størrelse, grad av innsnevring av fartøyet på stedet og hvordan det påvirker blodstrømmen i denne sonen.

Viser resultatene for tosidig skanning: farge indikerer blodstrømmen i fartøyene

Når deformasjonene av blodkar avsløres, beskriver de i lekningen deres utseende, lokalisering, betydning. Vanligvis utvikler deformasjoner mot en bakgrunn av kraftige svingninger i blodtrykket eller når fartøyet klemmes av omkringliggende vev.

Det indre laget av vaskemuren bør være tydelig skilleverdig, på basis av hvilken tykkelsen av intima-mediekomplekset måles. Vanligvis bør intima-mediekomplekset i den felles halspulsåren ikke overstige 1,0 mm, i brachiocephalic stammen - 1,2 mm. Hvis den er større, indikerer dette forekomsten av aterosklerotiske endringer i karene.

Diameter av parrede fartøy på begge sider bør være omtrent det samme. Diameteren på vertebrale arterier er normalt 3 til 4 mm. Hvis det er mindre enn 2 mm, indikerer dette hypoplasia av disse arteriene, mer enn 5 mm - om akkumulering av blod i dette området.

Legen sammenligner også med regulatoriske tabeller av blodstrømningsparametere oppnådd med Doppler-ultralyd: systolisk og diastolisk hastighet, pulsasjonsindeks, resistansindeks. På grunnlag av dette blir det gjort en oppfatning av fartøyets motstand og indirekte på sin patency.

Basert på alle de ovennevnte, ser vi at det ikke er nok enkel gråskala ultralyd av BCA for en komplett kompleks diagnose av arteriene, fordi i denne modusen er det umulig å beregne mange viktige egenskaper ved blodstrømmen. Moderne Doppler-teknikker tillater en mye bredere vurdering av tilstanden til fartøyene og avslører noen patologier i dem selv i de tidlige utviklingsstadiene.

Les Mer Om Fartøyene