Ultralyd av abdominal aorta

I dag er en av de tilgjengelige metodene for å diagnostisere tilstanden til abdominal aorta og dens grener UZDG. Denne prosedyren deklareres som ultralyddopplerografi. Finn ut i hvilke tilfeller det er nødvendig å gjennomføre det, samt om indikasjonene, forberedelsen og tolkningen av resultatene av ultralyd av karene i bukhulen.

Studie av abdominal aorta

Formålet med ultralydsscreening av abdominal aorta er diagnosen av aneurysm. Forandringen består i utvidelsen av denne store arterien, som kan være lokal eller generell. Denne patologien blir en konsekvens av svekkelsen av de vaskulære veggene og akkumuleringen i enkelte deler av blodet. Aorta i seg selv er det viktigste arterielle karet i menneskekroppen som går gjennom mange områder, inkludert bukhulen. Sistnevnte utfører en viktig funksjon av blodtilførselen til underdelen av stammen og bena. Indikasjoner for en ultralyd i bukhulen er beskrevet nedenfor.

Indikasjoner for ultralyd

Den første faktoren der ultralydet blir utsatt for abdominal aorta, er pasientens magesmerter, noe som gir tilbake til livet. Sensasjoner på samme tid ligner på renal kolikk, dvs. sterk og vondt. Når det gjelder lokalisering av smerte, er det følt på venstre side og nær navlen, men kan gi til nedre ekstremiteter og inngangsregionen. Hvis en person er tynn, så kan han til og med føle rippelen av en aneurisme. Alle disse symptomene er ledsaget av klager av tyngde i magen og oppblåsthet.

I tillegg til de åpenbare tegnene som krever ultralyd i bukhulen, er det andre indikasjoner på denne prosedyren:

 1. hodepine og svimmelhet av regelmessig natur, pulsering i okkuput og templer;
 2. når du setter hodet, "flyr" blinket for øynene mine;
 3. vedvarende hypertensjon eller hypotensjon
 4. hjerneslag, iskemi, hypertensive krise eller abdominal traumer;
 5. røyking i lang tid;
 6. alder fra 60 år;
 7. epilepsi;
 8. minneverdigelse.

Forberedelse for ultralyd av indre organer

For at en spesialist skal kunne undersøke aorta og dets grener fritt, må pasienten være godt forberedt på prosedyren. For dette bør følgende enkle regler overholdes:

 1. 2 dager før den foreslåtte undersøkelsen, ekskluderer fra kostholdet all mat, hvis bruk kan forårsake økt gassdannelse og flatulens. Dette inkluderer belgfrukter, poteter, kål, melon, meieriprodukter, brus og alle retter høyt i karbohydrater.
 2. Et par dager, ta medisiner som bidrar til å forbedre tarmytelsen. Espumizan er et effektivt middel. Et alternativ til det kan være vanlig aktivert karbon.
 3. Helt nekter å spise og drikke er 8 timer før prosedyren.
 4. Ved kronisk forstoppelse om kvelden før testen, skal 2 rengjøringsmidler med saltoppløsning gjøres.

Hvordan er ultralyd i magehulen gjort

De pasientene som ikke vet hvordan man skal gjøre ultralyd i magehulen, opplever ofte frykt for prosedyren, men det er forgjeves. Undersøkelsen er ikke farlig og gir ingen smertefulle eller ubehagelige opplevelser. Ultralydprosessen innebærer bare noen få trinn:

 1. Pasienten kommer til resepsjonen, beleilig plassert på sofaen og til høyre for legen. Hodet er plassert på skjermen, slik at en person kan observere hva som skjer.
 2. Videre smører legen pasientens spesielle sensor og mage med en gjennomsiktig gel som reduserer vevets motstand og hjelper ultralydbølgen å trenge inn i.
 3. Deretter beveger spesialisten sensoren sakte langs bukveggen og registrerer resultatene av observasjonene.

Dopplerografi av fartøy

Ultralydprosedyren varer omtrent 15-20 minutter. Etter undersøkelsen kan du umiddelbart gå tilbake til den vanlige tidsplanen for dagen. Videre er det nødvendig å skille mellom betingelsene for ultralyd og ultralyd av indre organer. Ultralyd er et bredere konsept. Det kan utføres ved hjelp av følgende metoder:

 • farger Doppler-skanning (CDC);
 • ultralyd dupleks skanning (UZDS);
 • ultralyddopplerografi (UZDG).

Den siste metoden for ultralyd av abdominal aorta er basert på Doppler-effekten, som består i registrering av endringene som oppstår når lydbølgene avstøtes fra blodceller. UZDG-metoden brukes til første undersøkelse, siden den tillater å bestemme bare hovedkarakteristikaene for den aktuelle tilstanden til aorta i bukdelen og i tillegg parametrene for blodstrømmen i den. Legen-uzisten mottar protokollen for grafiske bilder med høy oppløsning. Data kommer til instrumentpanelet i ultralydapparatet. Disse bildene kan brukes til å dechifisere forskningen.

Norm for ultralyd

Under ultralydet studeres abdominal aorta i en tverrsnitt. Dette gir legen en mulighet til å kontrollere fartøyets numeriske egenskaper for å overholde normale indekser. Verdien er tatt fra den maksimale innvendige diameteren i tverrsnittet. Normalt bør en voksen ikke overstige 3 cm. Figuren nedenfor og maksimum 1,5 cm til bekken grener. Dersom det under eksamen, fikk legen en verdi som er mindre enn de som er nevnt ovenfor, utelukke aortaaneurisme.

Tolkning av ultralydsresultater

Når du utfører ultralyd i abdominal aorta, undersøker legen dette fartøyet langs hele lengden. Anomali er en hvilken som helst økning i diameter. Resultatet av studien er dechifrering av ultralydet i bukhulen. Kvaliteten er avhengig av kvalifisering av en spesialist. Basert på transkripsjonen kan følgende patologier eller sykdommer identifiseres:

 1. Åreforkalkning. Dens utvikling er en konsekvens av nederlaget på karetets vegger med kolesterol og dets akkumulering i form av plaques.
 2. Aneurisme. Tegnet er en økning i aorta-diameteren.
 3. Stenose av celiac stammen. Karakterisert av for smal diameter av hovedgrenene i aorta.
 4. Okklusjon. Abrupt innsnevring av aorta til tilstanden med fullstendig obstruksjon.
 5. Tortuosity av aortabuen. Det er forårsaket av en arvelig faktor og manifesteres av forlengelse, tortuositet, kinks og looping av blodårer.

Aneurysm av aorta i bukhulen

En aneurisme betyr en betydelig økning i aorta-diameteren, og i seksjonene som ligger lavere mot bekkenet. Overvurderte indikatorer kan være som følger:

 • 3-3,5 cm - i dette tilfellet bør pasienten regelmessig komme til undersøkelsene for å observere endringene;
 • 4-5 cm - med denne diameteren av aorta, kan den stratifiseres innen et år;
 • 5 cm og over - med en aneurisme av en slik skala, er kun kirurgisk inngrep angitt.

Tetting av vegger

Slike patologiske prosesser kan være på noen del av aorta - en rot, en bestemt avdeling eller hele lengden. I tillegg til ultralyd oppdages komprimering ved røntgenundersøkelse. Av alle patologiene er dette spesielt farlig. På bakgrunn av høyt blodtrykk eller sport er det fare for stratifisering av veggene, noe som fører til at blodet strømmer og fartøyet brister.

Aterosklerose av aortabuen

Ultralyd av abdominal aorta avslører arten av blodstrømmen i dette karet og dets mulige patologier. Med et høyt nivå av kolesterol på veggene i arteriene, danner plakkene. De forstyrrer normal blodtilførsel til vev. Denne patologien kalles aterosklerose av aortabuen. Faren er at i de tidlige stadiene av symptomene er nesten fraværende. Kun ultralyd kan oppdage selv små aterosklerotiske plakk. Sammen med ham, hvis mistenkt for en slik sykdom, er andre tester foreskrevet:

 • X-stråler;
 • dopplerografi av vener i underekstremiteter;
 • tester for kolesterol.

Syndrom av komprimering av celiac stammen: tegn, diagnose, behandling

Ekstravasal kompresjon celiac stammen i den samme utstrekning kan forårsake mitralklaffprolaps, lymfeknuter bukhulen, øsofageal sykdom, økt kropps, særlig medfødt anatomisk struktur, og mer, er det i stand til å komprimere og danne fartøy median bueformet ligament syndrom. Når kronisk ekstravasal komprimering av celiac stammen av abdominal aorta forekommer iskemi i fordøyelsessystemet. Pasienter opplever dyspepsi, magesmerter og noen neuro-vegetative lidelser, men å fastslå årsaken til disse fenomenene er ikke alltid i tide, fordi alle disse symptomene er karakteristisk for mange sykdommer i mage-tarmkanalen. Dessverre er det ingen konkrete tegn på ekstravasal komprimering av celiac stammen (ECCE) derfor Pasienter kan behandles i årevis for alle slags sykdommer, selv uten å innse at årsaken ligger helt i den andre.

Avhengig av lesjonens område utvikler en person visse sykdommer: Hvis mage og tolvfingertarm lider, utvikler gastritt, duodenitt, magesår. når tarmen er påvirket, enteritt eller iskemisk kolitt; pankreatisk iskemi forårsaker manifestasjoner av pankreatitt; med leverskade utvikler hepatitt. Ofte manifesterer alle disse sykdommene samtidig, forverrer sykdomsforløpet, forverrer pasientens tilstand og gjør det vanskelig å fastslå riktig diagnose.

Symptomer på sykdommen

Som regel, Hovedsymptomet på ekstravasal kompresjon av celiac stammen er magesmerter. Lokaliseringen kan være forskjellig: i epigastrisk, i ileum, i hypokondrium, i underlivet; smerte kan spres over hele magen. Naturen til den kan også variere: fra konstant kjedelig, vondt til akutt paroksysmal smerte. Svært ofte øker smertefulle opplevelser etter å ha spist, under sport eller i stress.
Postprandial smerte kan oppstå etter 20-25 minutter, er direkte avhengig av mengden og kvaliteten på maten spist sitt utseende: pasientene ofte merke begynnelsen av angrepet etter å ha spist krydret, søt, altfor kald mat eller store volumer. Frykt for å oppleve ubehagelige følelser får dem til å begrense mengden og nøye overvåke kvaliteten på maten som er tatt.

Ikke mindre ofte forårsaker angrep av smerte og fysisk innsats, spesielt med en lang ubehagelig stilling, samt med langvarig sportsbelastning. Sammen, øker disse to faktorene risikoen for å utvikle smertesyndrom, spesielt i nærvær av psykomotional stress.

Ganske ofte, pasienter klager over dyspepsi: det er halsbrann, raping, bitter smak i munnen; dysfunksjon i tarmen - diaré eller forstoppelse. Ofte går pasienter ned i vekt, og denne trenden varer lenge. Ofte pasienter klager over og neurovegetative sykdommer: for smerte merket dyspné, anstrengt pust, økt svetting, hjertebank, dårlig tilpasning til de klimatiske forholdene, følelsen av impulser i magen og tretthet.

mønster: begynnelsen av kompresjons syndrom

Diagnose av stenose

På grunn av det faktum at symptomene på dette syndromet ikke er uttalt tegn, og eksisterende klager er typisk og i mange andre sykdommer i mage-tarmkanalen, det er et stort problem med riktig diagnose. Ofte går pasientene "til leger" i årevis, der de legger ulike diagnoser, noen ganger motsetter seg hverandre. De tar alle typer behandlingskurs som ikke gir noen lettelse, det er ikke uvanlig at slike pasienter sendes til psykoneurologer for behandling, og tilordner dem hypokondrier.

pen ofte med kompresjonsstenose i celiac-stammen av abdominal aorta, har pasientene et blekt, astenisk utseende. Oftere er denne diagnosen satt til kvinner eller menn i ung alder. Et viktig tegn på denne sykdommen er systolisk murmur når man lytter til bukhulen. Dette symptomet kan være implisitt, det er en direkte avhengighet av det på ulike tilfeldige faktorer.

 • Ved mistanke om EKCHS lege må referere pasienten til en prosedyre angiografi magen, i hvilket tilfelle kontrastmidlet blir innført i arterien og gjort x-stråler, som kan estimeres eksisterende restriksjons celiac stammen og dens grad.
 • Med CT-angiografi blir ikke kontrast injisert i arterien, men inn i venen, ellers er undersøkelsen også veldig informativ, som den første metoden. Denne metoden for diagnostikk er mer tilgjengelig, og det brukes derfor oftest i praksis.
 • For å evaluere løpet av prosessen i dynamikk tillater en ultralyd undersøkelse av abdominal aorta og dens grener. Med denne undersøkelsesmetoden blir det mulig å vurdere kvaliteten på blodkaret, blodstrømmen i den. Som en selvstendig type forskning er ikke brukt, bare i kombinasjon med angiografi.

Ved hjelp av alle disse moderne diagnostiske diagnosemetoder øker legene muligheten til rettidig diagnose og som et resultat - riktig og effektiv behandling.

Kompresjonssyndrom av celiac stammen (CSEC) i bildet

Behandling for kompresjon av celiac stammen

Hvis pasienten er diagnostisert med denne komplekse diagnosen, er han kirurgi er nødvendig, som Det er ingen annen måte å gjenopprette normal blodtilførsel til bukhuleorganene. Avhengig av kompleksiteten og alvorlighetsgraden av komprimering av celiac-stammen, velger leger operasjonens taktikk. Det samme vil avhenge av gjenopprettingsperioden etter det og en ytterligere prognose for pasientens utvinning.

Den tidligere riktig diagnose og gjennomførte en vellykket operasjon for å dekomprimere cøliaki abdominal aortic bagasjerommet, er jo bedre er sjansen gitt til pasienten for å gjenopprette normal funksjon av abdominal organer påvirkes av iskemi, flere muligheter der for ham å leve et normalt liv uten lider av kroniske plager.

Dopplerografi av celiac stammen

Ultralyddopplerografi av celiac stammen - Dette er en del av ultralydundersøkelsen av karene i bukhulen.

Denne diagnostiske teknikken er basert på Doppler-effekten. UZ-diagnostikeren mottar data om tilstanden til pasientens fartøy på grunn av egenskapen til ultralydbølger som reflekteres fra de røde blodcellene.

I løpet av dopplerografi, i tillegg til celiac stammen, kan legen undersøke:

 • abdominal aorta
 • ileal fartøy
 • miltene og leverenes arterier
 • overlegen mesenterisk arterie
 • lavere vena cava
 • portalårer.

Kostnad for ultralyd av karene i bukhulen

vitnesbyrd

Ultralyddopplerografi av celiac-stammen og andre kar i bukhuleorganene kan foreskrives for:

 • påvisning av sirkulasjonsfeil
 • vurdering av blodstrømmen gjennom blodkarene
 • påvisning av begynnelsen av utvikling av vaskulære patologier, inkludert aterosklerose og trombose
 • bestemmelse av nærvær av stenoser og deres grad av fare
 • diagnose av aneurysmer
 • diagnostisering av ekstravasal kompresjon av celiac stammen
 • diagnose av andre tilstander av vener og arterier.

Ultralyddopplerografi tillater ikke bare å diagnostisere vaskulær patologi, men også for å overvåke effekten av nåværende terapi, samt å konkludere med at kirurgisk behandling er nødvendig.

Kontra

Ultralyddopplerografi er ikke-invasiv, helt smertefri og trygg for pasientprosedyren, slik at den kan utføres selv hos spedbarn og gravide.

Absolutt kontraindikasjoner til dopplerografi er fraværende.

Fremstilling av

Som forberedelse for denne studie for å unngå utvikling av gassgenerering, slik at pasienten i tre dager før inngrepet er anbefalt å gi opp de matvarer som bidrar til gassdannelse (bønner, kål, mørkt brød, alkohol, soda, etc.).

Slutte å spise helst 10 til 12 timer før testen.

Om nødvendig, i løpet av dagen før dopplerografien, brukes sorbenter til å redusere gassproduksjonen.

Fremgangsmåte for gjennomføring

Legen kan visualisere celiac stammen, få transversale seksjoner fra epigastrium.

Prosedyren starter ved bruk av en spesiell gel til det undersøkte området, som sikrer den beste kontakten til ultralydsensoren med pasientens kroppsoverflate. Legen beveger sensoren fra xiphoidprosessen til forgreningen av celiac stammen til leverens og miltens arterie.

Den celiac stammen har utseendet på et fartøy som når 4 cm i lengde, som strekker seg fra aortas fremre vegg i en vinkel. Tverrsnittskanning involverer undersøkelse av hele lengden av celiac-stammen, så vel som den proksimale del og munnene til de vanlige arteriene i leveren og milten.

Den celiac stammen med sine visceral grener har en høy perifer motstand. Alle endringer i lengde og frekvens av ultralydbølger sendes ut til dataskjermen i form av en graf, som nøye analyseres av legen.

Ultralyddopplerografi for den beste visualiseringen utføres i en mørkere studie. Hele prosedyren tar ikke mer enn en halv time.

resultat

Doppler ultralyd gjør det mulig å trekke konklusjoner om strømningsegenskapene og strukturen av blodårene i hele lengden av det venøse-pulsåren, er det viktig for diagnose av gastroduodenale patologiske felt.

Ifølge resultatene av denne studien, kan legen bestemme årsaken som forårsaket utviklingen av en sykdom, og planlegge tilstrekkelig behandling.

Hvordan vises stenosis av celiac stammen?

Stenose av celiac stammen er en innsnevring av aorta, hovedfartøyet ansvarlig for å levere blod til bukorganene. Utviklingen av denne patologien fører til alvorlige forstyrrelser i arbeidet i mage-tarmkanalen.

Mekanisme for sykdomsutvikling

Den celiac stammen er en stor gren av abdominal aorta, som er en fortsettelse av thorax aorta. Sammen danner de en viktig knute av et stort spekter av blodsirkulasjon, designet for å levere næringsstoffer og oksygen til bukhulenes organer.

Celiac-stammen avviker fra aorta på nivået av den tolvte thoracale vertebraen, på stedet for aortaåpningen av membranen. Forgrenet til tre arterier: lever, milt og venstre pankreas, som gir blod til slike organer:

 • galleblæren;
 • bukspyttkjertel;
 • magen;
 • leveren;
 • milten.

Til tross for sin relativt små størrelse (ca. 2 cm) er celiac arterien et viktig organ i menneskekroppen som er ansvarlig for fordøyelsessystemet. Den patologiske innsnevringen av fartøyets lumen fører til utvikling av stenose av celiac stammen. Som et resultat er det en feil i mage-tarmkanalen, som kan føre til utvikling av abdominal iskemisk syndrom.

Årsakene til stenose i abdominal aorta

Den vanligste årsaken til stenose av celiac-stammen i abdominal aorta er en medfødt defekt i strukturen til aortaåpningen. Normalt ligger den bueformede ligament av membranen over munnen av celiac stammen. Plasseringen av ligamentet under munnen er unormal, og fører til en innsnevring av arterien.

Samtidig kan sykdommen bli anskaffet og utvikle seg over en lengre periode. Dets utseende kan bli foretatt av slike patologiske endringer:

 • mitral ventil prolapse;
 • sykdommer i lymfesystemet;
 • unormal utvidelse av fordøyelseskanalen;
 • Aterosklerotiske forandringer i aorta;
 • skader på bukhulen.

Symptomer på sykdommen

Ekstravasal komprimering av celiac stammen (Dunbar syndrom) kan i lang tid utvikles asymptomatisk. Ved begynnelsen er det eneste tegn på utvikling av sykdommen ubehagelig smerte i magen. Ofte kan det oppstå smerte etter en stund etter å ha spist, og varer i flere timer.

I utgangspunktet er smerten lokalisert i den epigastriske regionen i magen, noen ganger spredt til hele magen. Det er paroksysmalt, permanent eller vondt.

Slike faktorer kan provosere stimulering av smertereseptorer:

 • matinntak;
 • stressende situasjoner;
 • uregelmessig avføring;
 • Sportsbelastning (løping, hopping);
 • vektløfting;
 • langvarig sittende;
 • Bruk tette klær.

Utseendet av smerte etter å ha spist gjør at folk enten helt nekter mat eller begrenser sitt volum. Ofte blir angrepene forverret ved å spise søte, skarpe eller kalde matvarer. Samtidig prøver pasientene å redusere fysisk aktivitet. Selv gjennomføring av vanlige daglige aktiviteter (vasking, rengjøring eller vasking av gulvet) provoserer forekomsten av ubehagelige opplevelser.

Symptomer på stenose av celiac stammen

Kompresjonen av abdominal aorta manifesteres av følgende symptomer:

 • alvorlighetsgrad;
 • følelse av full mage;
 • hevelse;
 • flatulens;
 • forstoppelse,
 • diaré;
 • kvalme;
 • halsbrann;
 • raping;
 • vekttap;
 • økt kroppstemperatur;
 • økt svette;
 • hjertebanken;
 • svakhet.

Median bueformede ligament syndrom kan provosere forekomsten av sykdommer slik som gastritt, kolitt, duodenitt, pankreatitt, hepatitt eller magesår. Standard terapimetoder i dette tilfellet vil være ineffektive, siden grunnårsaken til patologiske forandringer er Dunbar syndrom. Hindre utvikling av magekoronarsykdom og andre livstruende patologiske endringer kan be diagnose og riktig behandling.

Diagnose av Dunbar Syndrome

Resultatet av behandlingen avhenger direkte av rettidig og korrekt diagnose av sykdommen. Symptomologien til celiac-stammenes stenose er forskjellig fra kliniske manifestasjoner av andre sykdommer i bukhulen, noe som i stor grad kompliserer diagnosen.

Ofte er sykdommen forkledd som andre patologiske forandringer. Som et resultat er pasienten tvunget til å gå mislykket fra en lege til en annen, og behandle ikke-eksisterende sykdommer. Da, som årsaken til sykdommen ligger i Dunbar syndromet.

Ved undersøkelse av en pasient bør legen være oppmerksom på slike karakteristiske tegn på sykdommen som hudens hud, vekttap, smertefølelser når man undersøker magen og støy i celiac-stammen.
Under diagnostikken er det nødvendig å utføre:

 • Røntgen av mage, tolvfingertarm og spiserør;
 • Ultralyd av peritoneale og bekkenorganer;
 • Studien av mage og rektum ved hjelp av et endoskop.

Disse manipulasjonene bidrar til å utelukke tilstedeværelse av andre patologiske forhold.
Identifiser mulige brudd på blodsirkulasjonen og finn ut årsakene til sykdommer i bukhulen og retroperitoneal plass vil bidra til å utføre en datortomografi. Prosedyren gir intravenøs administrering av kontrastmedium, som gjør det mulig å vurdere funksjonaliteten og patenen til karene i abdominal aorta og dens grener.

For å undersøke tilstanden til celiac-stammen, kan graden av innsnevring av karene bestemmes ved hjelp av ultralyddopplerografi. Om nødvendig, kanskje, en direkte angiografi av fartøyene. Undersøkelsen utføres ved å sette inn et kateter gjennom lårarterien i aorta, etterfulgt av innføring i celiac stammen.

I et kompleks med diagnostiske tiltak er det nødvendig å inkludere en høring av gastroenterologen og for kvinner - en gynekolog.

Hvordan bli kvitt stenose av celiac stammen?

Den eneste måten å behandle kompresjonsstenose på celiac-stammen er kirurgi. Generelt utføres operasjonen ved hjelp av metoden for dekompresjon laparoskopi ved å frigjøre fartøyene og redusere trykket på sirkulasjonssystemet.

Prosedyren innebærer innføring av kirurgiske instrumenter gjennom små snitt, noe som signifikant reduserer den postoperative perioden. Kuttene han lagde helbrede raskt og smertefritt. Bruken av laparoskopisk metode hjelper pasienter til å unngå postoperative komplikasjoner som brokk, betennelse og vedheft på stedet for postoperative arr.

Hvis det er en pasienthistorie, unntatt Dunbar syndrom, galdeblæresykdom eller en bråk i membranen, er det mulig å kombinere disse operasjonene.

Helt utført kirurgisk inngrep krever ingen postoperativ medisinsk behandling. Av og til må du kanskje bruke antibakterielle stoffer.
Etter kirurgisk behandling trenger pasienten nøye oppmerksomhet, noe som innebærer en omfattende studie hver sjette måned.

Det er nødvendig å overvåke kroppens generelle tilstand og å konsultere en lege ved første tegn på sykdom. Ved gjenkjenning, med gjentatt diagnose, komprimering av celiacrommet, kan en reoperasjon foreskrives. I dette tilfellet vil ligamentet av membranen igjen bli dissekert.

Forebyggende tiltak

Komplekset med forebyggende tiltak tar sikte på å forebygge sykdomsutviklingen, noe som innebærer regelmessige besøk til spesialiserte spesialister, for rettidig diagnose. Årsaken til den komplekse diagnosen er tilstedeværelsen av en persons magesmerte, hvor terapeutisk behandling ikke gir den ønskede effekten. Det er umulig å hindre, bare unormal struktur av organer og medfødt innsnevring av blodårene.

Når stenose av celleceller-stammen i abdominal aorta er kategorisk kontraindisert i selvbehandling for å unngå irreversible konsekvenser. Ikke glem at suksessen av behandlingen avhenger direkte av tidlig mottatt medisinsk behandling.

Årsaker til innsnevring av celiac stamme og diagnose ved ultralyd duplex skanning

Vitenskapelig interesse i å bestemme informasjonsinnhold er på grunn av ikke-invasive metoder er tilgjengelige for å søke etter rimelige metoder for diagnose og prognose av funksjonelle og organiske sykdommer i indre organer. Når lesjoner av abdominal aortas viscerale grener vises kliniske tegn som er karakteristiske for sykdommer i gastroduodenalområdet, galleblæren, bukspyttkjertelen og tarmene. Pasienter med sykdommer i området diagnostisert organiske og funksjonelle endringer av organer, behandling er utført, til tross for at det tilbakevendende symptomer på akutt sykdom. studie Blodstrømning i uberørte viscerale grener av abdominal aorta (HBVA) - celiac stammen, den overlegne og dårligere mesenteriske arterien - lar deg ofte bestemme årsaken til organsvikt og velge passende effektive behandlingsmetoder. Ultralydundersøkelser utført på moderne maskinvare bruke Doppler teknikker - nye metodikken bildemage fartøy, slik studere anatomiske og blodstrøm gjennom sengen og arteriovenøs Empower diagnose av gastroduodenale sykdommer regionen.

ved ultralyd dupleks skanning visualisere den abdominale aorta, de innledende delene av cøliaki stammen og grenene (milt og felles leverpulsåren), samt øvre og nedre mesenterisk arterie. Studie for å evaluere vaskulære dimensjoner, utvide eller innsnevring av åpningen, og at veggtykkelsen endringsforholdet av intima og media, aneurismiske fremspring nærvær av aterosklerotiske plakk, samt til å studere hastigheten og arten av blodstrømmen.

Til hovedsiden tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i unpaired visceral grener av abdominal aorta, inkludere følgende:

 • fullstendig fravær av blodstrøm i tilfelle okklusjon av kar,
 • Reduksjon av blodstrømningshastigheten distal til stedet for stenose,
 • økt blodstrømningshastighet direkte på stedet for stenose og turbulens i fartøyets munn,
 • påvisning av sikkerhetsblodstrøm med motsatt blodstrøm under okklusjon av hovedkaret,
 • en reduksjon i diameteren av det berørte fartøyet,
 • poststenotisk forstørrelse.

Ved hjelp av forskjellige sensorposisjoner perednebryushnogo adgang visualisere den abdominale aorta og dens uparede viscerale avdelinger i langsgående og tverrgående plan. For langsgående abdominale aorta-bildesensoren er plassert til venstre for midtlinjen langs den vertikale delens akse orientere skanning plan vinkelrett på den fremre abdominalvegg c retning på ryggraden når pasienten liggende. Skanning utføres under xiphoid-prosessen med 1-2 cm, og skifter sensoren i kaudal retning. For å få en tverrsnittsskåret av abdominal aorta, bør sensoren være orientert vinkelrett på paramediallinjen til venstre.

Abdominal aorta med ultralydundersøkelse ser det ut som en rørformet pulserende struktur med glatte, glatte vegger, en homogen anechoisk lumen. Diameteren av aorta under membranen er 25-28 mm, ved nivået av de viscerale arteriene - 20-24 mm. Når Doppler studie blodstrøm i aorta stammen typen, korresponderer til tilstedeværelse av skarp topp systolisk antegrad med en høy maksimal systoliske blodstrømningshastighet og refluks i løpet av tidlig diastole.

Visualisering av celiac stammen utføres når man oppnår tverrsnitt fra det epigastriske området. Sensoren er beveget fra xifoid kaudalt (2-3 cm) til ønsket funksjon "gull vinger", som er forårsaket ved å dele cøliaki stammen til den totale lever- og miltarterien. Den celiac stammen er lacerated i form av et fartøy 2-4 cm lang, som strekker seg i en vinkel fra den fremre overflaten av aorta. Når tverrgående skanning visual cøliaki stammen i hele og generelt nedsatt lever- og miltarterien - i munnen og i den proksimale del. Den celiac stammen og dets viscerale grener refererer til arterier med høy perifer motstand.

For å få et bilde av den overordnede mesenteriske arterien i lengdesnittet roteres sensoren med 90 °. På 1-2 cm under celiac-stammen, er den overordnede mesenteriske arterien som forlater den aorta fremre overflaten bestemt. På tverrsnitt er det ligert mellom miltvenen og aorta. Den overordnede mesenteriske arterien visualiseres over aorta i 7 cm fra stedet for sin retrett. For å oppnå et spekter av blodstrøm, er kontrollvolumet plassert i lumen av karet 1-1,5 cm fra utgangspunktet fra aorta. Registrering av blodstrømspektret i den overordnede mesenteriske arterien utføres ved munnen. Den overordnede mesenteriske arterien refererer til arterier med høy perifer motstand.

Nedre mesenterisk arterie kommer direkte under nyrearterien fra venstre anterolaterale overflate av abdominal aorta. Visualisering av den ringere mesenteriske arterien er vanskelig på grunn av den lille diameteren (3 mm eller mindre). I noen tilfeller kan bildet bli oppnådd ved å skanne abdominal aorta i det transversale eller langsgående planet under munnen til venstre nyrene. Spekteret av blodstrømmen av den nedre mesenteriske arterien er preget av høy perifer motstand.

K Kriterier for innsnevring eller okklusjon av arterielle kar kvalitative og kvantitative indikatorer på Dopplersignalets spektrale egenskaper. Beregn de kvantitative indikatorene som reflekterer hemodynamikken til arteriel sengen:

 • maksimal, gjennomsnittlig og minimal blodstrømshastighet,
 • pulsasjonsindeks (PI),
 • motstandsindeks (RI),
 • systolodiastolisk forhold (S / D).

Kvalitative egenskaper av frekvensspektret for Doppler-kurver er estimert. Et viktig tegn på innsnevring av arterien er opptak av en turbulent strøm med utvidelse av spektret til systol og diastol. Dersom det ikke er noen nevneverdig økning i det maksimale blodstrømningshastigheten amplituden ved et blodstrøm turbulens registrert bred fordeling av frekvenser og å redusere arealet av lokalisert "vinduer", som er karakteristisk for normal laminær bevegelse av blod i den arterielle kar.

Det mest pålitelige og informative tegn på innsnevring av hovedartarien er en økning i dopplerogrammets maksimale systoliske amplitude (figur 1).

Maksimal blodstrømningshastighet eller topp systolisk blodstrømningshastighet (MSS) måles i de viscerale arteriene på nivået av munnene og de visualiserte segmentene av celiac stammen og den overordnede mesenteriske arterien. I tillegg til maksimal systolisk blodstrømningshastighet estimeres lavhastighetsblodstrømningshastigheter, reflekterende endringer (reduksjon) i hjerteutgang eller indikativ for signifikant innsnevring av fartøyet.

En uunnværlig betingelse for nøyaktig måling Den maksimale systoliske blodstrømshastigheten i celiac-stammen er korreksjon av vinkelen til Doppler-blodstrømsscanning, som er 60 °.

Måling av blodstrømsparametere utføres i en fase med dyp inspirasjon og utånding. Normalt, ved en utandingshøyde, økes den maksimale systoliske blodstrømningshastigheten i celiacrommet med gjennomsnittlig 35,6 ± 5,9% sammenlignet med den dype inspirasjonsfasen. Den gjennomsnittlige verdien av topp systoliske blodstrømningshastigheten i cøliaki stammen er 98-115 m / s, i den store mesenteriske arterie - 98-142 m / s, i arteria mesenterica inferior - 93-189 cm / s. Ifølge GI Kuntsevich et al., Svarer maksimumsverdiene for blodstrømningshastighet i celiacrommet til 128 ± 12 cm / s, i den overordnede mesenteriske arterien - 136 ± 16 cm / s. Variasjonen i blodstrømshastigheten er en av årsakene til uoverensstemmelsen mellom resultatene.

I diagnose av stenose Uberørte viscerale grener av abdominal aorta til de vanligste inkluderer kriteriene foreslått av G. L. Moneta et al. Forfatterne viste at den maksimale blodstrømningshastigheten i cøliaki stammen 200 cm / s eller mer, den store mesenteriske arterie - 245 cm / s og mer, noe som indikerer at hemodynamisk signifikante stenoser (> 70%). Sensitivitet, spesifisitet og prediktiv verdi av testen for celiac stammen var henholdsvis 75%, 89% og 85%.

I tillegg til endringer i topp systolisk blodstrømningshastighet, Den endelige diastoliske blodstrømshastigheten med hemodynamisk signifikant stenose av den overordnede mesenteriske arterien. Etter hvert som den diastoliske komponenten øker, ved å skaffe karakteren av den viktigste endrede typen, med en stenose på over 75%, endres doplerogrammet til den overordnede mesenteriske arterien. En komparativ analyse av resultatene av Doppler og arteriografi viste informativiteten av den endelige diastoliske blodstrømshastigheten ved diagnosen stenoser av celiac stammen og den overordnede mesenteriske arterien. Som et resultat av forskningen ble det funnet at for arter som ikke er parret i abdominal aorta, er arteriell stenose på mer enn 50% hemodynamisk signifikant.

Det er forskjellige etiologiske faktorer, forårsaker anatomiske endringer og brudd på hemodynamikk i unpaired visceral grener av abdominal aorta. Ofte kalt de to hovedgruppene av årsaker som fører til endring i fartøyets lumen: intravasal og ekstravasal. Intravaskulære endringer skyldes medfødte eller oppkjøpte sykdommer i arteriene. K fødsel inkludere vaskulære anomalier - hypo-, aplasi, fibromuskulær dysplasi, arteriovenøse misdannelser; til kjøpt - Aterosklerose, ikke-spesifikk aortoarteriitt, ​​utelukket tromboangiitt, ​​postembolisk okklusjon. Det finnes følgende former for arteriell skade: okklusjon, patologisk tortuositet, aneurisme, det er også kombinert og kombinert form. Graden av vasokonstriksjon regnes som stenose opp til 50%, hemodynamisk signifikant stenose -> 50%, 75-90%,> 90%.

Ekstravasal kompresjon uparede visceral grener av den abdominale aorta er primært knyttet til særegenheter av strukturen og utvikling av aorta åpning av mellomgulvet som dannes av fronten og sidene kanter av senen til høyre og venstre ben av membranen er forbundet med midt bueformede ligament av membranen, og bak - organer av ryggvirvlene. Else oppstår fartøy median bueformet ligament av membranen, dets indre ben, virkningen på cøliaki stammen merket oftere enn i superior og arteria mesenterica inferior. Årsakene til hyppig kompresjon av celiac stammen er arteriets topografiske trekk. Ettersom den midlere ligament bueformet åpning plassert ved munningen av cøliaki bagasjerommet eller under 2/3 virvelen i løpet av respiratoriske bevegelse forskyves og kommer i kontakt med cøliaki stammen. Vekselvirkningen mellom cøliaki stammen og bueformede ligament i puster kompresjon finner sted, og munningen av løpet (fig. 2).

Noen ganger oppstår kompresjon av celiac-stammen når karet er trukket kraftig fra aorta, eller når membranen er lite festet til normal nivå av arterien. I tillegg oppstår blodstrømningsforstyrrelser når celiacartarien er bøyd, noe som kan oppstå som følge av dens lave divergens fra aorta.

En annen vanlig årsak til komprimering av unpaired visceral grener av abdominal aorta er ekstravaskulær kompresjon nervøse ganglia av solar plexus, neurofibroznoy vev av celiac plexus, svulster.

I følge patoanatomiske studier observeres endringer i unpaired visceral grener av abdominal aorta i 19,2-70% av tilfellene, ifølge resultatene av angiografi - 4,4-53,5%. I heterogen etter alder og kjønnsammensetning av de studerte pasientene, varierer forekomsten av komprimering av uparrede viscerale grener av abdominal aorta og årsakene til dens utvikling betydelig.

IA Komissarov og medforfattere. observert 538 barn i alderen 5-18 år med magesmerter. Ifølge resultatene fra en omfattende studie, inkludert ultralyd, tosidig skanning, kompresjon av cøliaki stammen ble påvist i 109 barn (20,2%), inkludert 65 (59,7%) gutter og 44 (40,3%) gutter. Blant årsaker til kompresjon av celiac stammen hos barn ble en ekstravasal effekt av det buede ligamentet av membranen, dets indre ben, samt komprimering av celiac plexus med det neurofibrotiske vev avslørt.

L. A. Zvenigorodskaya og medforfattere. resultatene av undersøkelsen 236 pasienter (gjennomsnittsalder 53,5 ± 2,7 år) med kronisk koronarsykdom av sirkulasjonssystemet viser at i de fleste tilfeller (76,8%) forekommer intra lesjon uparede visceral grener av den abdominale aorta, forårsaket av aterosklerotiske prosess i arterier. I andre tilfeller ekstravasal kompresjon av cøliaki stammen knyttet til virkningen av sigd ligament av membranen.

AV Pokrovsky påpekt at resultatene av ultralyd doplerography, røntgen, og patologiske studier av pasienter med koronar aterosklerose i 73,5% av tilfellene oppdages aterosklerotiske lesjoner uparede visceral grener av abdominal aorta.

Ifølge AI Kanayeva et al., Som studerte 325 pasienter i alderen 17-72 år (gjennomsnittsalder 35,5 ± 0,8 år) med kompresjon av cøliaki stammen, nedsatt blodstrøm i cøliaki bagasjerommet på grunn av hemodynamiske faktorer som oppstår som et resultat av isolerte stenos av celiac stammen eller i kombinasjon med et brudd på blodstrømmen i den overordnede mesenteriske arterien. Andre patogenetiske faktorer av hemodynamiske forstyrrelser i visceral uparede grener av den abdominale aorta omfatter mekanisk irritasjon av det midtre buede ligament av membranen og pulsen bølgen av cøliaki plexus. De fleste av pasientene med hemodynamiske forstyrrelser i celiac trunk identifiserte sykdommer i magen, tolvfingertarm, bukspyttkjertel.

Ifølge mange forskere, i tillegg til å klemme uparbeide viscerale grener av abdominal aorta i utviklingen av hemodynamiske lidelser, er en betydelig rolle tildelt til tilstanden av sikkerhetsblodstrøm. Sikkerhetsblodstrømmen mellom celiac-stammen og den overordnede mesenteriske arterien er gitt av en pankreatoduodenal arkade. I tilfelle av stenose av cøliaki stammen, som er den viktigste blodkar som forsyner regionen, er sirkulatorisk insuffisiens kompenseres ved omfordeling av blod i områder: fra den store mesenteriske arterie i sonen for cøliaki stammen sonen. Inkonsekvensen av sikkerhetsblodstrømmen i omfordeling av blod fører til iskemi i begge sonene (stjele syndrom).

En studie antyder en generell årsakssammenheng mellom hemodynamiske lidelser i celiac-stammen med overdreven utvikling av mitralventilflikter og kliniske tegn på mitralventil-prolaps. L. Arcari, som har studert ved ultralydsmetode av 1560 pasienter, avslørte brudd på blodstrømmen i celiac-stammen i 3,7% av tilfellene (57 menn - 23 menn og 34 kvinner). Forløpet av mitralventilen ble diagnostisert hos 47 (82,4%) pasienter med nedsatt blodgass i celiac stammen og 118 (7,9%; p < 0,001) без таковых признаков. У большинства пациентов с компрессией чревного ствола (средний возраст 35 ± 12 лет) не было выявлено явных причин для экстра- либо интравазального сдавления артерии. Автор многомерным статистическим анализом показал, что гемодинамические нарушения в чревном стволе являются независимым от пола и возраста фактором, связанным с пролапсом митрального клапана.

Mitral ventil prolapse og andre varianter av mindre hjerteanomalier er ofte bestemt hos individer med tegn på arvelig dysplasi av bindevev preget av systemiske endringer. Blant de systemiske sykdommene er det spesielle egenskaper ved utvikling, funksjonelle og organiske sykdommer i mage, tolvfingre, tarm. Siden den arvelige bindevevet dysplasi i tillegg til forandringen i hjertet arkitektonisk struktur og den funksjonelle tilstanden til karseng, nedsatt blodstrøm i cøliaki stammen, kan være på grunn av særegenheter i strukturen og metabolismen av bindevev.

T. Scholbach undersøkt celiac stammen ultralydmetoden i 3449 pasienter fra 0 til 18 år med klager på abdominalgii. I 1,7% (59 pasienter i alderen 22 måneder - 19 år, inkludert 81% kvinner) viste tegn på kompresjonssyndrom, celiac stammen. Resultatene av sonografi ble bekreftet hos 21 pasienter ved magnetisk resonansavbildning. Foruten abdominal smerte cøliaki stammen kompresjon er ledsaget av symptomer på brystsmerter (22%), kvalme (29%), halsbrann (17%), oppkast (15%), vekttap (15%), postprandiale forsterkningsegenskaper (15% ), diaré (14%), respiratorisk ubehag (14%), synkope (12%) over arterien systolisk bilyd (15%).

På denne måten, den sanne utbredelsen av blodstrømforstyrrelser uparede visceral grener av abdominal aorta er ikke definert, publiserte data indikerer variasjon i resultatene skyldes heterogenitet i alder, kjønn, kliniske manifestasjoner av pasienter studert. Ultralyd diagnostikk omfatter fargekartlegging dupleks-modus er tilgjengelig metode kan sammenlignes med angiografi anbefalt for screening av pasienter med sirkulatoriske forstyrrelser i visceral fartøy. I en undersøkelse av pasienter med forstyrrelser i blodsirkulasjonen i de uparede visceral grener av den abdominale aorta har problemer med å identifisere en enkelt årsak ekstravasal kompresjon av cøliaki stammen, ofte dominerende i forstyrrelser i blodsirkulasjonen i de uparede visceral grener av den abdominale aorta som hemodynamiske forstyrrelser oppstår under påvirkning av mange faktorer.

Trisvetova EL, Varanitskaya NM
Hviterusslandsk stats medisinsk universitet, 432. største militære kliniske medisinske senter for Forsvarets republikk Hviterussland.
Magasinet "Medisinsk panorama" № 9, oktober 2009.

Vil UZDG-undersøkelsesfartøy i bukhulen og dupleksskanning av aorta og dets grener aneurisme på ultralyd?

Ultralyddopplerografi er i dag en svært informativ og tilgjengelig diagnoseteknikk som lar deg undersøke ikke bare abdominal aorta, det største opparbeide arteriet, men også dets grener.

Abdominal aorta - hva er det?

Gren av abdominal aorta:

 • Viscerale eller interne grener. Denne gruppen består av midtre adrenal-, nyre-, testikelparerte arterier, samt av uparbert mesenterisk og celiac-stamme. Disse arteriene leverer de indre organene i bukhinnen med blod.
 • Parietal eller parietal fartøy. Disse omfatter nedre diafragma arterien, som bærer membranen oksygenrikt blod, og sammenkoblede lumbale arterier, som leverer blod til muskelvev og den nedre del av ryggen, ryggmargen, bukveggen.

Diagnostikk av USDG

Utseendet til ubehagelige opplevelser, økningen i pulsering i magehulen, utseendet av en følelse av tyngde, hevelse og smertesyndrom - disse er de vanlige indikasjonene på ultralyddopplerografi. Smerter med ukjent opprinnelse i bukhinnen er vellykket diagnostisert med USDG-undersøkelse. Ultralyd Doppler ultralydteknikken gjør det mulig å bestemme sykdommens art og graden av den patologiske prosessen.

For å gjennomføre en undersøkelse og bestemme årsakene som forårsaket abnormiteter i et bestemt organ, muligens i abdominal aorta, brukes forskjellige frekvensfrekvensbølger. Oppnåelse av høy effektivitet og effektivitet av forskningen utføres på grunn av individuelt utvalgt for hver pasient en rekke stråling.

Dopplerografi er basert på fenomenet refleksjon av ultralydbølger av blodceller. Data på lydpulser oppnådd på denne måten overføres til instrumentpanelet i ultralydapparatet. Alle indikatorer ser ut som grafiske bilder med høy grad av oppløsning, de registreres i protokollen. Den uvistte doktoren observerer bildene av tverrsnittene i abdominalarterien, som stadig forandrer seg.

Kombinert metodikk

Den indirekte og utydelige begynnende symptomatologien til mange patologier i peritonealarterien kompliserer formuleringen av den korrekte diagnosen. I dette tilfellet er den mest effektive metoden for undersøkelse tosidig skanning av blodkar - en metode som kombinerer to tradisjonelle metoder: ultralyd og dopplerografi.

Dupleksdiagnostikk i kombinasjon med CDC (fargekartlegging) er en farget ultralyd Doppler-skanning. Når man undersøker aorta ved hjelp av denne teknikken, blir ekkostrukturen av veggene, unormal ekspansjon eller innsnevring av fartøyene, lengden av det berørte området og stadiet for utvikling av patologi visualisert og evaluert. Få også pålitelig informasjon om hastigheten og intensiteten av blodstrømmen.

Doppler-undersøkelse gjør at du kan se egenskapene ved blodstrømmen, sammenbrudd eller utvidelse av aortas vegger, deres ekkostruktur

Aortisk insuffisiens er en vanskelig å diagnostisere sykdom. Ved utførelse av ultralydspektral Doppler-ultralyd er det imidlertid mulig å oppnå en pålitelig konklusjon om utviklingen av det patologiske tilstand og alvorlighetsnivå. Mangelfullhet av aortaklaffen er ufullstendig lukking av ventilflapper. Resultatet er et brudd på hemodynamikken til returflyten.

Fordi OCD er en svært sensitiv diagnostisk teknikk, er det ofte foreskrevet for undersøkelse av grener og kar i abdominal aorta, uavhengig av alvorlighetsgraden av kliniske symptomer.

Mulige patologier i abdominal aorta

Studien av aorta og dens indre grener ved hjelp av ultralyddopplerografi gjør det mulig å oppnå estimater av tilstanden til blodstrømmen som passerer gjennom denne aorta og spyler alle indre organer i bukhinnen. Også Doppler-studien tillater å bestemme spesifisiteten til patologisk avvik, som i dette tilfelle forstyrrer sunn blodgass.

Patologier som kan visualiseres ved hjelp av ultralyd:

 1. Utvikling av aterosklerose i forbindelse med systemisk lesjon av arterien. Fremveksten av denne sykdommen er provosert av brudd på lipidmetabolske prosesser i vaskulært vev og dannelsen av kolesterolinnsatser.
 2. Aneurysme av peritoneal aorta. Et tegn på patologi er unormal utvidelse av vaskulære lumen, en aneurisme er karakterisert ved en diameter på den vaskulære diameter på mer enn to centimeter.
 3. Utseendet på celiac stammenes stenose. Karakterisert patologi unormalt smal diameter av alle større vaskulære grener av bukhinnen. Sykdommen fører til brudd på blodtilførselen til fordøyelseskanaler.
 4. Okklusjon er en plutselig innsnevring av karene opp til fullstendig obstruksjon. Det er den siste fasen av utrydding av aterosklerose og stenose. Farge dupleks skanning av aorta lar deg få data som indikerer utviklingen av denne patologien.
 5. På grunn av aterosklerotiske skader, traumatiske eller smittsomme sykdommer, utvikler trombose. Den inkonsekvente og sakte prosessen med innsnevring av aortaldiameter forårsaker utvikling av okklusjon, og traumer eller infeksjoner skaper gunstige betingelser for utvikling av blodpropper.
 6. Forstyrrelsen av aorta, forårsaket av en arvelig faktor. Patologi er preget av endringer i aortas grunnparametere: forlengelse, kink, tortuositet, tendens til sløyfe. Alle disse er årsakene som forårsaker uregelmessigheter i normal sirkulasjon.
 7. Exfoliate aneurysm. En aneurisme av denne typen fremkommer som følge av skade på fartøyets indre og midtre skall.

Hvordan klargjøre du prosedyren?

Utføring av ultralyd av karene i bukhulen må foregå med riktig forberedelse. Kvalitativ forberedelse av prosedyren vil sikre mottak av de mest pålitelige dataene.

Forberedelse for studien er å utelukke noen dager med kosthold spise epler, kål, grønne bønner, melkeprodukter og nybakt brød, som er oppført matvarer forårsake oppblåsthet, oppblåsthet og luft i magen. Det er også verdt å overholde slike anbefalinger: en dag før prosedyren for å rense kroppen ved å ta aktivt kull eller polipefan, bør det siste måltidet være opp til 8 timer før undersøkelsen.

For organer på ultralyd for å være tydelig synlig for legen, må pasienten observere et spesielt diett før testing. Det er rettet mot å redusere gassing i mage-tarmkanalen

Forskningen tar ikke mer enn 30 minutter. Prosedyren gir ikke den undersøkte personen noen ubehagelige opplevelser. Ultralyddopplerografi er en informativ, smertefri, sikker og allment tilgjengelig diagnosemetode.

Indikatorer for ultralyd av fartøy og grener av abdominal aorta

Ved en ultralydsundersøkelse er det mulig å oppnå dimensjoner som i en sunn tilstand samsvarer med slike data:

 • diameter av abdominal aorta - ikke mer enn 3 cm (i området xiphoid prosessen);
 • Diameter av iliac grener - ikke mer enn 1,5 cm.

Hvis størrelsesavlesningen på ultralyd er mindre enn kritisk, er eksistensen av en slik patologi som en aneurisme umulig. Hvis indikasjonene overskrider normen, og aneurismen er tvilsom, fortsetter undersøkelsen å bekrefte eller nekte diagnosen. Aorta er studert i forskjellige seksjoner, tykkelsen av veggene måles for å bestemme det sannsynlige bruddstedet.

Hvis lumen av arterien er mer enn 5 cm, er det nødvendig med akutt kirurgi. I dette tilfellet behandles en aneurisme uavhengig av kirurgisk inngrep. Diameter ca 4 cm. - Indikasjon for regelmessig undersøkelse og observasjon av lege.

Les Mer Om Fartøyene