Vi finner ut hva trykket måles på?

Ikke alle vet hva trykk (arteriell) blir målt. Det finnes to typer indikatorer, som er angitt i millimeter kvikksølv. Dette er et vanlig mål for måling, andre eksisterer ikke. Den generelle tilstanden til organismen avhenger av nivået av belastningen på arterien.

Hva er press

Arterialtrykk er blodtrykket i store humane blodkar. Det er to hovedindikatorer: systolisk (øvre) og diastolisk (lavere). Det første tallet indikerer trykketivået på tidspunktet for kardiale sammentrekninger. Den andre - med fullstendig avslapning av hjertet.

Trykkindikatorer måles i millimeter kvikksølv (mmHg). Under sammentrekningen av hjertemuskelen er 120 mm Hg løst, og når blodet kommer tilbake til hjertet igjen, 80 mm Hg. Det er derfor væsken sirkulerer i kroppen. Gradvis reduseres denne indikatoren, signifikante endringer registreres i små arterier. Mål riktig på venstre hånd. Dette skyldes det faktum at trykket i det ligner det som observeres i aorta som kommer fra hjertet.

Oppsummering, det er nødvendig å merke seg:

 • trykket måles i mm Hg;
 • dets indikatorer er avhengig av personens alder;
 • nivået påvirkes av stressende situasjoner.

I den moderne rytmen av livet observeres ofte avvik fra normen. Folk blir ofte utsatt for stress og nervøsitet, noe som fører til at trykket øker. Dette skyldes en sterk innvirkning på hjertemuskelen, som begynner å fungere i en styrket modus. Hva forårsaker spenning i fartøyene og kan føre til alvorlige konsekvenser.

Nøkkelindikatorer

I hvilke enheter måles blodtrykket? Som nevnt ovenfor er det millimeter kvikksølv. Denne indikatoren kan variere avhengig av personens alder. Det er visse grenser som leger anser å være trygge for helse. Dette er 110 / 70-130 / 85 mmHg.

Hvis en person fikser 110 / 70-110 / 160, så har den hypotensjon. En lignende konklusjon er hensiktsmessig dersom man oppnår slike tall som 110/60 og under. Hvis tallene er 130 85- 139 89, er dette normen. Hypertensjon observeres ved 140 90 og over.

Indikatorer avhenger av personens alder og livsstil. Når du vokser opp, blir tall større, og dette regnes ikke som en avvik. I en alder av 16-20 år, vanligvis fast 100 70 - 120 80 mm. Hg. Art. Hos personer eldre enn 20 år og opptil 40 - 120 70-130 80. Etter 40 og opp til 60 - 140 90. Når en persons alder overstiger 60, når verdien 150 90 mm. Hg. Art. Dessverre, hos personer som er over 60 år, er høyt blodtrykk normen.

Dette skyldes endringer i blodkarene som kroppen alder. Det eneste en person kan gjøre er å opprettholde sin egen tilstand ved hjelp av medisiner.

Hvis verdien er forskjellig fra den tillatte verdien, kan dette indikere tilstedeværelse av hypotensjon eller hypertensjon. Disse sykdommene oppstår ikke alene. Hvis avvik ble observert som følge av måling av blodtrykk, er det nødvendig å identifisere deres underliggende årsak.

Måleregler

Under måling av blodtrykk må visse regler overholdes. Eventuelle avvik fra dem kan føre til et upålitelig resultat. Og dette kan føre til feil diagnose av en persons tilstand.

Til nå er det flere måter å måle indikatoren på. Alle uten unntak er målt i mm Hg. Den enkleste metoden er bruk av mansjett og en tonometer. Her er det nødvendig å observere riktig rekkefølge av handlinger. Det viktigste er mansjett overlappende og lytter til hjerte tone. Uavhengig av å gjennomføre en prosedyre er ikke så enkelt, for dette bør en person ha litt erfaring og spesiell trening.

Den enkleste måten å bestemme blodtrykksindikatorer er å bruke en elektronisk tonometer.

Av prinsippet om arbeid, er det praktisk talt ikke forskjellig fra mansjetten. Men du trenger ikke å lytte til noe, enheten vil gjøre alt selv. Men selv her er det minuser, elektroniske tonometre svikter ofte og viser et upålitelig resultat.

Hvordan måles blodtrykket, det spiller ingen rolle. Det viktigste er å få et pålitelig resultat. Prosedyren gjøres best når en person er avslappet - ligger ned. En time før målingen kan du ikke røyke, være fysisk eller nervøs. Ellers vil de påvirke påliteligheten av dataene negativt.

Hvis alle reglene er oppfylt, og indikatorene går utover normen, må målingen gjentas etter en stund. Ved bekreftelse av resultatene, er det nødvendig å søke hjelp fra en medisinsk institusjon.

Egenskaper og enheter av blodtrykk

Funksjoner av det menneskelige kardiovaskulære systemets funksjon kan spores, å vite hva som måles ved blodtrykk og regelmessig sjekke helsestatusen. BP, som kjent, varierer litt med hver person, avhengig av tidspunktet på dagen, og det hopper hos hypertensive pasienter med vegetativ-vaskulær dystoni. I denne forbindelse er det viktig å overvåke nivået på indikatoren.

Det er viktig å forstå, med hva og i hva arterialtrykket måles. De fleste lærer betydningen av blodtrykket med en spesiell enhet - en tonometer eller, som det også kalles, et sphygmomanometer. Apparater i dag produseres i forskjellige typer.

Men hvis hoppene observeres ganske ofte, er det best å vise legen og registrere seg. Samtidig vil det være nødvendig ikke bare å overvåke blodtrykksindeksen, men å bli behandlet for ikke å tillate sine brå endringer.

Hva måles blodtrykket

Det er umulig å vite nivået på BP, uten å vite i hvilke enheter blodtrykket måles. Ved bestemmelse av blodtrykk benyttes kvikksølv millimeter. Måleenheter er angitt på preparatet for måling av verdien.

Selvfølgelig, når du snakker om prosessen, er det viktig å legge merke til de grunnleggende reglene, slik det er nødvendig å gjennomføre prosedyren:

 • en time før prosedyren ikke anbefales å drikke alkohol, kaffe, sterk te, røyk, bruk medisiner adrenomimetika;
 • Det er umulig å måle blodtrykket etter overdreven fysisk anstrengelse;
 • prosedyren skal utføres i behagelige forhold
 • blodtrykksverdien vil økes hvis målt i en person under stress;
 • først - et toalett, da - en tonometer;
 • Hånden som enheten er koblet til, er viktig å slappe av, holde seg i en komfortabel posisjon;
 • Ikke flytt under prosessen.

Hvis en person kontrollerer blodtrykket jevnlig, målinger gjøres hver dag to ganger, samtidig. For å finne ut de mest nøyaktige verdiene til den målte indikatoren, er det verdt å gjøre dette tre ganger, intervallet er 3-5 minutter.

Hvis målingen utføres for første gang, er det nødvendig å bestemme blodtrykket på begge hender. I fremtiden må det måles på en hånd med en større verdi.

Det finnes forskjellige typer apparater, men hovedkomponentene til hver tonometer er følgende elementer:

 • cuff;
 • en enhet som leverer luft til mansjetten
 • manometer.

Trykkmålingsalgoritme

Fremgangsmåten for måling av trykk av en mekanisk tonometer er som følger.

 1. Etter å ha forberedt, er det nødvendig å sette på mansjetten på armen, løft den et par centimeter over albuebutingen, slik at den er på nivå med hjertet.
 2. Stetoskopet skal brukes på den indre folden av hånden - det er på dette nettstedet at det er best å følge puls.
 3. Luften i mansjetten skal skyves til et nivå på 200-220 millimeter kvikksølv.
 4. Gradvis - fra to til fire millimeter per sekund - du trenger å senke luften.
 5. Den første banken, som fanger stetoskopet, indikerer nivået på systolisk øvre blodtrykk.
 6. Når knockene stopper, vil nålen på instrumentets måler reflektere det diastoliske, lavere trykk.
 7. Etter å ha gjort flere målinger med pauser på 3-5 minutter, vil det være nødvendig å beregne gjennomsnittlig avlesning av AD - det vil være trykkverdien.

Hvis brukeren bruker en automatisk eller halvautomatisk enhet, vil ikke hjerte lyder bli hørt. En slik tonometer på elektronisk display vil gjenspeile det målte trykket.

Hva betyr antall blodtrykk?

Lær å bruke en tonometer - det første trinnet. Videre er det nødvendig å forstå hva tallene betyr, som viser enheten og styres av årsakene til å øke eller redusere indikatorene.

Generelt sett anses verdien som reflekteres på tonometeren vanligvis å være en verdi som man kan forstå hvordan et sirkulasjonssystem av en person fungerer. Systolisk - trykk i arteriene i perioder når hjertemuskelen trekker seg sammen, og deretter skyver blod inn i arterien. Denne figuren avhenger direkte av hvor raskt hjertet sammentrekninger og hvor sterke de er. I tillegg er verdien av systolisk trykk påvirket av antall sammentrekninger i et minutt og motstanden til blodkarets vegger.

Den nedre verdien eller diastolien gir informasjon om tilstanden til arteriene på en tid da hjertemuskulaturene er avslappet. I tillegg viser indikatoren fullstendig hvor mye de perifere fartøyene motstår.

Normer av arterielt trykk

Som nevnt er enheten for måling av blodtrykk en millimeter kvikksølv. Det bidrar til å overvåke nivået på indikatoren. Han har også etablert medisinske standarder.

Den optimale verdien er (i mm Hg) 120/80. Med denne indikatoren fungerer kardiovaskulærsystemet mest riktig, blodet akselereres gjennom kroppen med den nødvendige frekvensen.

Akseptabelt er nivået opp til 130/85. Hvis figuren er høyere, øker trykket. Bekjemp det bedre enn medisiner laget på basis av urter - de handler mer forsiktig, og andre stoffer vil negativt påvirke hjertearbeidet.

Hvis nivået er under 90/60 millimeter kvikksølv, er trykket for lavt. Med slike indikatorer er arteriell hypotensjon diagnostisert. Ved svært lavt trykk faller en persons arbeidskapasitet, blodet sprer seg sakte gjennom kroppen. Det er verdt å ta tiltak for å øke lavt blodtrykk.

Men det er nødvendig å ta hensyn til den direkte avhengigheten av press på aldersegenskaper. Hver person har en individuell ideell arbeidsverdi. Avhengig av alder av leger bestemmer imidlertid gjennomsnittlig normalverdi. Opptil 20 år anses idealet å være 120/80. Etter tjue til førti - 130/80 ved åtti. I førti og seksti år - opp til 140/90. Hos personer eldre enn seksti, kan blodtrykket være lik 150/90 og over.

konklusjon

Selvfølgelig må du overvåke nivået av presset ditt. For å gjøre dette er det veldig viktig å forstå, ved hjelp av hva og i hvilket trykk måles øvre og nedre. Det er like nyttig å vite hvordan du skal oppføre deg riktig når du måler blodtrykket, fordi du ved et uhell kan få en overestimert verdi av BP, dersom den bestemmes umiddelbart etter belastningen eller for eksempel drikker alkohol.

Hva er måling av menneskelig press?

Noen som minst en gang i sitt liv målt BP, men ofte forstår folk ikke hva dette eller det sifferet på en tonometer betyr. Disse indikatorene, som pulsfrekvensen, er viktige faktorer for å bestemme kroppens tilstand. Derfor bør alle kunne måle BP hjemme og forstå resultatene som er oppnådd for å overvåke helse.

Hva er AD?

Blod som sirkulerer gjennom aorta presser kontinuerlig på innsiden av karene. Dette trykket kalles arterielt trykk. Dens styrke avhenger av pumpens funksjon i pumpefunksjonen og fartøyets elastisitet. Et sunt hjerte gjør 60-80 kutt per minutt, pumping blod inn i arteriene. Blodtrykk gjør at du kan bære oksygen og næringsstoffer til de indre organene.

Hva er blodtrykkstypen?

Ved måling av blodtrykk på en tonometer vises to indikatorer: det øvre systoliske blodtrykket, den nedre diastoliske. Den første viser den maksimale kraften i blodstrømmen ved sammentrekning av hjertemuskelen, og den andre viser tvert imot en minimumsverdi når du slapper av hjertemuskelen. Således er det systoliske trykket avhengig av hjerteslagets styrke, og den diastoliske viser motstanden til periferfartøyene.

Menneskets hjerte bruker så mye energi som det tar å løfte en vekt på 400 g til en høyde på 1 meter.

I hvilke enheter måles menneskelig blodtrykk?

Mål blodtrykket i millimeter kvikksølv eller kort sagt: mm Hg. Art. 1 mm kvikksølv er 0,00133 bar. Målinger ble startet i denne enheten på grunn av at de første enhetene som måler blodtrykket, var i form av en skala med en kvikksølvkolonne. I flere tiår har slike tonometre ikke blitt brukt, men målingen av måling har forblitt den samme.

Norm av indikatorer

Menneskelig press avhenger av mange faktorer:

 • Kjønn og alder av en person.
 • Tid på dagen når målingen er gjort.
 • Fysisk og psykologisk tilstand av en person. For eksempel, med sterk spenning eller etter intens fysisk anstrengelse, vil indikatorene bli høyere.
 • Tilstedeværelsen av patologier av indre organer.
 • Mottak av stimulerende stoffer eller medisiner.

Normen definerer indikatorer som leger anser å være sikre for mennesker. For friske mennesker over 17 år, er standardindeksene vanligvis ansett for å være 110-130 / 70-85 mm Hg. Art. Med alderen øker BP fysiologisk, noe som ikke er en avvik fra normen. De normale trykkverdiene avhengig av alder og kjønn er gitt i tabellen:

Gjennomsnittene er angitt. For eksempel, hvis en person har hypotensjon på grunn av arvelige faktorer eller kroppens fysiologiske struktur, vil parametrene på 100/60 mm Hg være normal for ham. Art. En hypertensive pasient kan føle seg godt ved et trykk på 140/70 mm. Trykket der en person føler seg normalt kalles vanligvis en "arbeidstaker".

Hvordan måle blodtrykket?

For å fastslå "jobber" BP nøyaktig, må du følge følgende enkle regler:

 • Målinger skal utføres i rolige omgivelser.
 • Før måling bør du avstå fra å røyke, ta alkoholholdige drikker eller medisiner som påvirker blodtrykket.
 • Må ikke måle press etter fysisk anstrengelse eller spenning.
 • Mål blodtrykket 2-3 ganger i løpet av dagen i flere dager samtidig, og registrer resultatene i en notatbok.
 • Det er mulig å utføre målinger på to hender. Hvis dataene i begge hender er de samme, så i fremtiden kan du bare gjøre målinger på venstre hånd.

Den enkleste måten å måle trykket av huset ved elektroniske tonometre, som er produsert i to typer: halvautomatisk og automatisk. Elektroniske blodtrykksmonitorer gir de mest nøyaktige verdiene, og de måler også pulsfrekvensen. Gjør målinger bedre i en sittestilling. Den venstre hånden er plassert på bordet i en avslappet tilstand. Hvis du vil måle trykket i en liggende stilling, er hånden plassert langs kroppen og noe er plassert under det slik at det ikke senkes under kroppen. Avhengig av typen tonometer, er mansjetten slitt på håndleddet eller underarmen og stramt fast. Det er viktig at mansjetten ikke presser for mye.

Uansett kroppens posisjon bør armen plasseres slik at mansjetten er justert med hjertet.

Ved måling må hånden ikke spenne og bevege seg. Etter dette injiseres luft inn i mansjetten. I halvautomatiske maskiner pumpes luften manuelt med en gummipære til 180 mm Hg. Deretter går det gradvis ned. Automatisk injeksjon og nedstigning av luft forekommer programmatisk. Når målingen er fullført, vises tallene på displayet.

Enheter av blodtrykk

Arterialt trykk er opprettet av hjertet for å skyve blod gjennom karene (arteriene). Kontroll av blodtrykk gjør det mulig å bestemme endringen (økning eller reduksjon). Hvordan og hvordan måler du trykket? Og i hvilke enheter måler de, vurder hastigheten?

Enheter av blodtrykk

I landene i post-sovjetiske rom måles trykket i millimeter kvikksølv. Målverdien registreres med et siffer og måleenhetene tilsettes - mm Hg. Art.

I en rekke land (for eksempel i Frankrike), måles trykket i kvicksilver (cm Hg). For å oversette de oppnådde verdiene til tradisjonelle og vanlige millimeter, er det nødvendig å dele sentimeterresultatet med 10.

Det målte trykket er arterielt. I tillegg til arteriene har menneskekroppen årer, kapillærer, hvor verdien av trykket vil være annerledes.

Blodtrykk er ikke en konstant. Det varierer avhengig av hjerteslag. Når hjertemusklen kontraherer og skyver blod gjennom blodårene, når blodtrykket sin maksimale verdi. Når hjertemuskelen slapper av, reduseres blodtrykket til et minimum.

Dermed er det to ekstreme tall som indikerer mengden av trykk. Den første (store) - viser verdien av trykk på tidspunktet for sammentrekning av hjertet. Det andre (lavere) trykket er avslappingen av hjertemuskelen.

Maksimal verdi blodtrykk ble kalt sistoliticheskogo. Dette er det første sifferet i målingene. Minimumtrykk kalles distoliticheskim. Dette er det andre målte tallet.

Blodtrykk norm

Gjennomsnittlig normalverdi av arterielt trykk (BP) brukes til diagnostisering av leger. Verdens helseorganisasjon norm 140/90 mm Hg. Art.

Alt over de ovennevnte tallene betraktes som forhøyet blodtrykk. Om dette kalles trykket til 140/90 økt innenfor normen. Et trykk over 140/90 - kalt utbruddet av hypertensjon (en patologisk tilstand av høyt blodtrykk).

Normalt trykk er ikke det samme for alle mennesker. Hos barn er det 100/70, for ungdom er det 120/80, og for eldre er det 150/90. I tillegg til alder, påvirkes trykket av:

 • Tilstedeværelsen av fysisk eller psykisk stress;
 • røyking og drikking av alkohol;
 • fylde i magen, tarmen, blæren;
 • tid på dagen;
 • samtalen.

Disse faktorene skifter verdien av det målte trykket i en retning eller det andre (heve eller senk det).

Hvordan måle blodtrykket

For å måle trykket, bruk en medisinsk enhet - en tonometer. For i dag produseres to typer slike enheter: mekanisk og elektronisk (digital). Mekaniske enheter brukes av de fleste medisinske arbeidstakere i post-sovjetiske institusjoner. Trykkmåling er som følger:

 • På mannens arm over albuen (i nærheten av skulderen), sett på mansjetten, under hvilken luft pumpes og skape trykk. Trykkverdien er indikert med en trykkmåler som er festet til mansjetten. Det injiserte trykket skal være høyere enn personens blodtrykk. Dette stopper midlertidig blodstrømmen i hånden.
 • Etter - bløt bløt luften inne i mansjetten. Når trykket under mansjetten er mindre enn arterietrykket, vil blodstrømmen i hånden komme seg. Denne bevegelsen blir hørt i fonendoskopet som et lite klikk (enheten for lytting presses mot venen i armens albue). På dette punktet vil manometeret vise øvre (systolisk) trykk.
 • Neste klikk vil bli hørt hvis verdien er lavere (dystolisk) trykk.

Arbeidet med elektroniske blodtrykksmonitorer er lik. Med forskjellen om at evalueringen av endringene i toner og klikk er laget av selve enheten og gir de oppnådde verdiene til resultattavlen eller skjermen.

Elektroniske tonometre kan være automatiske og halvautomatiske, samt skulder og håndledd. Måling av trykk på håndleddet bretter ofte ut til å være feil (feil). Verdiene som er oppnådd på håndleddet, er feil for personer med vaskulære sykdommer og nedsatt perifer sirkulasjon. Derfor er den beste enheten for måling av husstrykk en elektronisk automatisk brakialtonometer.

I hvilke enheter måles blodtrykket?

Enheter av blodtrykk viser nivået på en persons blodtrykk. Fra disse tallene avhenger behandlingen av hypertensjon og hensiktsmessigheten av effekten på blodsirkulasjonen i kroppen. Hvilke enheter måler blodtrykk?

Blodtrykk er resultatet av det felles arbeidet i hjertet og blodkarene. Når det gjelder blodtrykk, refererer vanligvis til blodtrykk.

Parametret av arterielt trykk består av to tall. Systolisk (øvre) trykk bestemmes under komprimering av hjertet og blodutløpet i arterien og tilsvarer et større antall. Når blodet beveger seg gjennom arteriene, reduseres trykket gradvis. Verdien av diastolisk (lavere) trykk beskriver minimumstrykket i karene når hjertemusklene slapper av etter sammentrekning og tilsvarer et mindre antall.

Måleenheter

I hvilke enheter måles blodtrykket? En millimeter kvikksølv (mm Hg) brukes som en blodtrykksmåler. Navnet kommer fra metoden for måling av atmosfærisk trykk ved bruk av en kvikksølvkolonne i et barometer.

Det første instrumentet i historien for måling av trykk var også kvikksølv. Han ga den mest nøyaktige indikasjonen på grunn av at kvikksølvvæsken beveget seg langs det vertikale røret. Under påvirkning av luftens kraft pumpet inn i mansjetten av en gummipære, steg kvikksølv til et konvensjonelt nivå. Ved bruk av en ventil på pæren ble manchetten sakte frigjort fra luften.
Ved hjelp av et stetoskop ble utseendet og forsvinden av toner lyttet, og de tilsvarende indikasjonene på kolonnen droppet ned ble registrert som trykk tall.

Moderne tonometre arbeider med mekanisk eller elektronisk prinsipp, men etter tradisjonen måles trykket i millimeter kvikksølv. På den digitale skalaen til den mekaniske tonometeren svarer 1-delen til 2 mm Hg. Art.

Apparat for måling

Apparat for måling av blodtrykk tilgjengelig for alle. For å måle blodtrykket, bruk et sphygmomanometer eller en tonometer.

For tiden er to typer vanlige:

 • mekanisk enhet;
 • elektronisk enhet.

Den mekaniske enheten produserer ikke ferdige verdier, men er mer nøyaktig. Den består av et manometer med et urskive, en gummipære og en stoffmanchett. Pulsering høres av en person gjennom et stetoskop mens du blår på mansjetten, som manuelt justeres ved hjelp av en ventil på pæren. Manometeret kan kommunisere med pæren gjennom mansjetten eller direkte.

Elektroniske tonometre bestemmer trykket uavhengig og er delt inn i:

I den semiautomatiske tonometeren i stedet for et manometer er det en resultattavle for utgangen av indikatorer. Luften i mansjetten injiseres også manuelt ved hjelp av en pære.

Automatiske tonometre utfører hele prosessen uavhengig etter at du har trykket på knappen. Pumpen for oppblåsningsluft er bygd inn i enhetens kropp. I tillegg til trykket reflekteres pulsdataene i displayet. Det er håndledd (imiterer armbåndsur) og skulderautomatiske tonometre. Trykket på håndleddet måles ikke i medisinske institusjoner, da det ikke gir nøyaktig informasjon.

Når du velger et sphygmomanometer, må du være oppmerksom på størrelsen på mansjetten. Den skal svare til lengden på skulderens omkrets (mindre ofte hofte) eller å være så nær som mulig til det første nummeret på størrelsen som er angitt på mansjetten gjennom bindestrek. Alle manometre skal underkastes årlig verifisering og justering.

Hva tallet av tonometeren viser

Hva må måleenhetene av trykk måle? Under normen for en voksen (over 17 år) forstås en person å være blodtrykk lik 120/80 mm Hg. Art.

Systematisk trykkreduksjon under 90/50 indikerer en arteriell hypotensjon. Verdier innenfor området 120-139 / 80-89 mm Hg. er anerkjent som en tilstand av prehypertensjon. Dette øker sannsynligheten for hjertesykdom.

Overskrider merket i 140/90 mm Hg. Art. Det er farlig for helse i alle aldre og indikerer hjertesvikt og funksjonsfeil i sirkulasjonssystemet. Med vanlig høyt blodtrykk utvikler hypertensjon.

Isolert systolisk hypertensjon oppstår når systolisk blodtrykk stiger over 140 mm Hg. og det diastoliske blodtrykket forblir på normal nivå.

Unnlatelse av å følge reglene for måling av blodtrykk vil i stor grad komplisere deteksjonen av sykdommen. Dette vil føre til progresjon eller til en forverring av sykdommen. Trykket må måles regelmessig.

Hyppigheten av prosedyren avhenger av tilstanden av helse og tilstedeværelsen av symptomer på hypertensjon:

 1. årlig, hvis det var enkelt episoder av BP økning, funnet ved et uhell;
 2. månedlig, hvis trykket stiger ofte, men ikke vesentlig, og dette påvirker ikke ditt velvære;
 3. daglig, etter en tidsplan, hvis det er en stabil økning i blodtrykket, forverres tilstanden, og forverringer oppstår.

Forskjeller i tallene oppnådd ved måling i en polyklinisk og hjemme med 5 mm Hg er tillatt. Art.

Hva måles blodtrykket

En vanlig medisinsk enhet som er lagret hjemme er en tonometer, en enhet for måling av blodtrykk. I dette tilfellet er det ikke nødvendig at han ble brukt av hypertensive pasienter. Arterielt trykk (BP) stiger noen ganger spontant, under påvirkning av en provokerende ekstern faktor. Å ta medisiner uten nøyaktige indikasjoner, uten å bestemme AD-indeksene, er farlig for helse. Tonometeren tilhører kategorien av budsjettinnretninger som er tilgjengelige for mange. På apotek er det et bredt utvalg, i tillegg er det mange spesialiserte medisinske butikker.

Vurder enhetene der blodtrykk er målt, og hvilke enheter som brukes til dette.

Hvilket press er normalt

For å måle trykket nøyaktig og redusere feilen, må du vite hvordan du skal utføre prosedyren på riktig måte, der det økte, lave blodtrykket måles. Det er selvsagt ikke tillatt å være interessert i hvilke enheter som brukes til dette, men stadiene for bruk av enheten må være kjent. Hvis tidligere bare en mekanisk tonometer var i bruk, erstattet mange elektroniske moderne analoger det og gjorde prosedyren for å bestemme blodtrykket enkelt og enkelt. Trykket i millimeter av kvikksølv måles. Bindingen til "kvikksølvkolonnen" er nå betinget, siden begynnelsen av trykkmåleren besto av kvikksølv.

Det antas at det ideelle trykket i menneskekroppen er 120/80, hvor 120 er normen for det øvre trykket, og 80 er det nederste. Men på grunn av individuelle grunner er denne standarden ubehagelig. Generelt går grensene for normen fra 100 til 130 mm Hg. Art. (øvre) og fra 60 til 80 mm Hg. Art. (Nederst). Det er derfor det er kategorier av personer med høyt blodtrykk, og det finnes kategorier med hypotensjon. Med den siste sykdommen, blir blodtrykksverdiene 90/60 gjenkjent som normalt, mens personen føler seg frisk. Ved måling av trykk er det nødvendig å ta hensyn til denne funksjonen. Det er klart at det bare er legen som kan dechifisere og bestemme nøyaktig hva tonometerstallene betyr.

Noen leger bemerker at mens en person føler seg frisk, ingenting hindrer ham, forverrer ikke livskvaliteten, medisinen bør ikke forstyrre. Av denne grunn, i den første fasen av hypertensjon, er ikke medisiner foreskrevet for konstant opptak. Et kort vedlikeholdskurs er foreskrevet: Lyspreparater foreskrives for å redusere trykk, om nødvendig. Basis for terapi er korrigering av pasientens ernæring og livsstil. Det er alltid foreskrevet å bruke en tonometer for å overvåke tilstanden.

Hvis det er behov for å bruke enheten, må du studere informasjon om funksjonene til tonometrene og hva er måling av trykket. Det er viktig å vite at blodtrykksindikatorene er forskjellige på venstre og høyre hånd. Derfor bør dataene tas fra samme hånd når overvåking er nødvendig. Hvis du gjør daglig overvåking, utføres blodtrykksmåling på bestemte tidspunkter.

Hva er tonometre?

De fleste enhetene er utstyrt med tilleggsbetegnelser som forenkler driften av dem. Så på mange enheter er pulsverdiene angitt med et grafisk mønster - "hjerte". Det vil si når man måler blodtrykk, vil en person se et blinkende ikon ved siden av det. Og dette er hjertefrekvens counter - puls. Denne parameteren er ikke angitt overalt, men det er av stor betydning for de som lider av hjerterytmeforstyrrelser og høyt blodtrykk.

Det finnes ganske mange typer instrumenter, men den mekaniske versjonen anses som nøyaktig. Velg elektroniske eller mekaniske enheter. Enhetene forblir likevel de samme, men det er en forskjell i målingene selv.

Den minste feilen i mekaniske modeller. I automatiske enheter kommer feilen til en forskjell på 5 enheter. Før du velger en tonometer, bør du bestemme hvilket formål mekanismen er nødvendig for.

Elektroniske modeller er en enhet for måling av blodtrykk og mansjett. Displayet viser verdien av det målte trykket, i tillegg vil enheten bestemme pulsen. Enheten har innebygd minne, men volumet avhenger av modellen. Noen lagrer data fra tidligere dager, mens andre bare beholder det siste resultatet. Mansjetten legges på skulderen eller børsten, avhengig av type apparat.

Ved målinger er det nødvendig å vurdere at indikatorer på en tonometer skal svare til alder av personen. Så hos eldre mennesker er det en avvik fra normen, men i historien om hypertensjon er ikke avslørt. Da er dette ikke en avvik, men normen til en bestemt person. Det er nødvendig å vite at vitnesbyrdet er delt av alder. Hva er normen for den unge, allerede patologi for eldre. Noen ganger skjer det at for personer med høyt blodtrykk gir indeksene i 120/80 ubehag og uleilighet. En verdi på 150/95 de ikke føltes, pasienten føler seg tilstrekkelig.

Semi-automatisk modell har tre komponenter:

 • cuff;
 • en pære for oppblåsing av luft;
 • apparat.

Noen modeller kjører på batterier, andre blir belastet fra nettverket. I semiautomatiske enheter er det vanligvis et lite minne, men det er nok å sammenligne med tidligere indikatorer. I motsetning til den automatiske enheten, er målingene mer nøyaktige, feilen er 2-3 enheter.

Men alle enheter på elektronisk basis har en liten ulempe: noen ganger svikter de ikke. Derfor må du sørge for at den er riktig satt til driftsmodus før du måler trykket. Hvis operasjonen er feil, kan du få en feilmelding og tall: en eller flere. For å forstå hva de mener er enkelt: feilaktig arbeid av tonometeren. Noen ganger med slike hendelser produserer enheten en karakteristisk lyd. I disse tilfellene må du bare sjekke ytelsen til alle batteriene og lade enheten på nytt.

Hvordan måle blodtrykket

Hovedbetingelsen for korrekt datainnsamling er den rolige posisjonen til kroppen og hendene. Utfør prosedyren når pasienten er i semi-ansvarlig eller sittende tilstand, helt avslappet. Du kan ikke engang bevege fingrene dine. Hvis måling er gjort av deg selv, legg hånden din fritt på en hard overflate eller stå. Å sette på mansjetten, en fri hånd for å pumpe en pære. Hvis enheten er automatisk eller halvautomatisk, vil den gi et signal når luftinnsprøytningen når grensen. Deretter fjernes pæren til siden og venter på resultatet. Enheten piper når databehandlingen er fullført.

Hvis enheten er mekanisk, er en fonendoskop festet til den. Men slikt apparat brukes av kunnskapsrike, aktivt praktiserende apparater, folk, leger.

Bestemmelsen av trykk skjer samtidig "ved øre" og "ved øye". Luftpumpederskelen er alltid høyere enn mulig trykk. Vanligvis gjør pasienter pumping opp til 180-200 enheter eller mer ved den øvre verdien. Så setter luften sakte ned, og målingstrykket oppdager utseendet av støt.

Ved måling av blodtrykket er det viktig å utføre korrekte progressive tiltak, og fastsette trykkindeksene. Dette gjør at du kan trekke konklusjoner om tilstanden til menneskers helse, hjelper med diagnostiske, kontrollaktiviteter. Målingstrykk hjemme gir også muligheten til å gi rettidig assistanse og henvisning til en lege.

Trykk øverst og nedre: hvilket betyr

✓ Artikkel sjekket av lege

Vi alle måler trykket. Nesten alle vet at den normale trykklesningen er 120/80 mm Hg. Men ikke alle kan svare på hva disse tallene egentlig betyr.

Hva betyr tallene på blodtrykksmåleren?

La oss prøve å finne ut hva det øvre / nedre trykket generelt betyr, og også hvordan disse verdiene er forskjellige fra hverandre. La oss først definere konseptene.

Trykk øvre og nedre: hva betyr det?

Arterialtrykk (BP) er en av de viktigste indikatorene, det demonstrerer funksjonen av sirkulasjonssystemet. Denne indikatoren er dannet med deltagelse av hjertet, blodårene og blodet som beveger seg langs dem.

Arterialtrykk er blodtrykket på arterieveggen

I dette tilfellet er det avhengig av blodets motstand, dets volum, "utkastet" som et resultat av en enkelt sammentrekning (dette kalles en systole) og intensiteten av hjertets sammentrekninger. Den høyeste blodtrykksindeksen kan observeres når hjertet samler og "slår ut" blod fra venstre ventrikel, og det laveste - under treff i høyre atrium, når hovedmuskelen er avslappet (diastol). Så kom vi til det viktigste.

Under topptrykket eller, på vitenskapens språk, systolisk, mener vi blodtrykket ved sammentrekning. Denne indikatoren viser hvordan hjertet samler seg. Dannelsen av slikt trykk utføres med deltagelse av store arterier (for eksempel aorta), men denne indikatoren avhenger av en rekke sentrale faktorer.

Disse inkluderer:

 • sjokkvolum av venstre ventrikel;
 • aorta dilatabilitet;
 • maksimal "utkast" hastighet.

Forholdet mellom trykk i menneskekroppen

Når det gjelder det lavere trykket (med andre ord den diastolske), så viser det hvilken motstand blodet opplever under bevegelse på blodårene. Lavere trykk blir observert når aortaklappen lukkes og blodet ikke kan returnere til hjertet. I dette tilfellet er hjertet selv fylt med et annet blod, mettet med oksygen, og forbereder seg til neste sammentrekning. Bevegelsen av blod oppstår som ved tyngdekraften, passivt.

Faktorer som påvirker diastolisk trykk inkluderer:

 • frekvensen av hjertesammentrekning
 • perifer motstand av blodkar.

Vær oppmerksom! I normal tilstand varierer forskjellen mellom de to indeksene mellom 30 mm og 40 mm Hg, men mye avhenger av personens velvære. Til tross for at det er spesifikke figurer og fakta, er hver organisme individuell, så vel som blodtrykket.

Vi trekker en konklusjon: I eksemplet gitt i begynnelsen av artikkelen (120/80) er 120 indeksen for øvre blodtrykk, og 80 er den nederste.

Arterialtrykk er normen og avvik

Hva er karakteristisk, skyldes dannelsen av blodtrykk hovedsakelig livsstil, ernæringsmessig kosthold, vaner (inkludert skadelig), hyppigheten av stress. For eksempel, ved å bruke en bestemt mat, kan du spesifikt senke / øke trykket. Det er velkjent at det var tilfeller der folk var fullstendig herdet av hypertensjon etter endring av vaner og livsstil.

Hvorfor trenger du å vite verdien av AD?

Ved hver økning i indikatoren med 10 mm Hg øker risikoen for kardiovaskulær sykdom med ca. 30 prosent. Hos personer med forhøyet blodtrykk er stroke sju ganger mer sannsynlig, fire ganger iskemisk hjertesykdom, og to - nederlaget i blodkarrene i nedre ekstremiteter.

Det er viktig å vite presset ditt

Det er derfor å finne ut årsaken til slike symptomer som svimmelhet, migrene eller generell svakhet, du bør begynne med måling av blodtrykk. I hyppige tilfeller bør trykket overvåkes kontinuerlig og kontrolleres noen få timer.

Hvorfor du trenger å vite verdien av blodtrykk

Hvordan trykket måles

Måling av blodtrykk

I de fleste tilfeller måles blodtrykket med en spesiell enhet som består av følgende elementer:

 • en pneumokompressor for håndkomprimering;
 • Manometeret;
 • pære med justeringsventil, designet for å oppblåse luften.

Mansjetten er påført skulderen. Under måling er det nødvendig å overholde visse krav, ellers kan resultatet være feil (undervurdert eller overvurdert), noe som igjen kan påvirke den påfølgende behandlingstaktikken.

Blodtrykk - måling

 1. Mansjetten skal stemme overens med håndvolumet. For personer med overvekt og barn, er spesielle mansjetter brukt.
 2. Atmosfæren skal være behagelig, temperaturen skal være ved romtemperatur, og bør startes minst etter en fem minutters hvile. Hvis det er kaldt, så vil det være vaskulære spasmer og trykket vil stige.
 3. Utfør prosedyren kan være bare en halv time etter å ha spist mat, kaffe eller røyking.
 4. Før prosedyren som pasienten setter seg ned, lener seg på stolens bakside, slapper av, bena hans på dette tidspunktet bør ikke krysses. Hånden skal også være avslappet og ligge ubevegelig på bordet til slutten av prosedyren (men ikke på "vekt").
 5. Ikke mindre viktig er bordets høyde: det er nødvendig at den faste mansjetten skal være plassert på nivået av det fjerde interkostale rommet. For hver fem centimetrisk forskyvning av mansjetten i forhold til hjertet, vil indikatoren senke (hvis lemmen er hevet) eller stige (hvis senket) med 4 mm Hg.
 6. Under prosedyren skal manometerets skala være plassert i øyehøyde - dette vil mindre sannsynlig være feil ved lesing.
 7. Luft pumpes inn i mansjetten, slik at det indre trykket i det overstiger det omtrentlige systoliske blodtrykket med minst 30 mm Hg. Ved for høyt trykk i mansjetten kan det forårsake smerte og dermed endre blodtrykk. Luften skal tømmes med en hastighet på 3-4 mm Hg per sekund, tonene overvåkes av et tonometer eller stetoskop. Det er viktig at hodet på enheten ikke legger for mye press på huden - det kan også forvride ytelsen.

Regler for bruk av en mekanisk tonometer

Hvordan bruke en tonometer semiautomatisk enhet

Vanlige feil ved måling av blodtrykk

Vær oppmerksom! Hvis en person har hjerte rytme forstyrret, vil måling av blodtrykk være en mer komplisert prosedyre. Derfor er det bedre at lege er involvert i dette.

Slik vurderer du indeksen for blodtrykk

Jo høyere blodtrykk i en person, desto større er sannsynligheten for slike sykdommer som slag, iskemi, nyreinsuffisiens og så videre. For den uavhengige evalueringen av trykkindeksen kan en spesiell klassifisering utviklet i 1999 brukes.

Tabell №1. Vurdering av blodtrykk. norm

Om trykkenheter

Parametre for arterielt trykk består av to siffer. Den øvre er kalt systolisk verdi, og den nedre er diastolisk. Hver av dem er i overensstemmelse med en viss norm, avhengig av alderskategori av personen. Som alle fysiske fenomener, kan blodstrømmenes styrke, som presses på muskellaget i blodkarene, måles. Disse tallene er fastgjort ved hjelp av en skala med divisjoner på manometeret. Merkene på tallerkenen svarer til et bestemt mål i kalkulatoren. I hvilke enheter måles blodtrykket? For å svare på dette spørsmålet, er det nødvendig å vende seg til historien om utseendet til de første tonometrene.

Hvilke enheter brukes og hvorfor

Trykk er en fysisk mengde. Det skal forstås som en bestemt kraft som påvirker et bestemt område av et bestemt område i rette vinkler. Denne verdien beregnes i henhold til International System of Units i Pascals. En pascal er effekten av en vinkelrett styrt kraft på en newton per kvadratmeter overflate. Imidlertid brukes andre enheter når du bruker en tonometer. Hva er blodtrykket målt i karene?

Lesingene på skalaen til det mekaniske manometeret er begrenset til digitale verdier fra 20 til 300. Det er 10 barer mellom de tilstøtende sifrene. Hver av dem tilsvarer 2 mm Hg. Art. Millimetre av kvikksølv - dette er enheten for måling av blodtrykk. Hvorfor brukes dette tiltaket?

Det første sphygmomanometeret ("sphygmo" betyr "puls") var kvikksølv. Han undersøkte blodets kraft og presset på fartøyene ved hjelp av en kvikksølvkolonne. Stoffet ble plassert inne i en vertikal kolbe, gradert med millimeter serifs. Under trykk av luftstrøm, pumpet av en gummipære inn i en hul uelastisk mansjett, steg kvikksølv til et visst nivå. Da ble luften gradvis avladet, og kolonnen i kolben nedstammet. Hans posisjon ble tatt opp to ganger: når de første tonene ble hørt, og med de siste pulsasjonernes forsvunnelse.

Moderne tonometre har lenge arbeidet uten bruk av farlig substans, men blodtrykket måles tradisjonelt i millimeter av kvikksølvkolonne, og til i dag.

Hva betyr tallene som er indikert av tonometeret?

Verdien av blodtrykk er representert ved to figurer. Hvordan dechifreres de? Den første eller øvre indikatoren kalles systolisk. Den andre (lavere) diastoliske.

Systolisk trykk er alltid høyere, det indikerer styrken som hjertet kaster blod fra sine celler inn i arteriene. Det forekommer ved sammentrekning av myokardiet og er ansvarlig for levering av oksygen og næringsstoffer til organene.

Den diastoliske verdien er lik motstanden til perifer kapillærene. Den dannes når hjertet er i den mest avslappede tilstanden. Styrken på de vaskulære veggene, som påvirker de røde blodcellene, tillater dem å gå tilbake til hjertemuskelen. Trykket av kapillærene, som oppstår under diastolen (resten av hjertet), avhenger av funksjonen av urinsystemet. Derfor kalles denne effekten ofte for nyre.

Ved måling av blodtrykk er begge parametrene svært viktige, sammen sikrer de en normal blodsirkulasjon i kroppen. For å sikre at denne prosessen ikke brytes, skal verdiene til tonometeren alltid være innenfor akseptable grenser. For systolisk (hjerte) trykk er standardnormen 120 mm Hg. st., og for diastolisk (renal) - 70 mm Hg. Art. Mindre avvik i denne eller den siden blir ikke gjenkjent som patologi.

Normale trykkgrenser:

 1. Litt diskret: 100 / 65-119 / 69.
 2. Standardprisen er 120 / 70-129 / 84.
 3. Litt overpriced: 130 / 85-139 / 89.

Hvis tonometeren gir en enda mindre verdi (enn i første avsnitt), indikerer dette en hypotensjon. Med vedvarende forhøyede figurer (over 140/90) er diagnosen "hypertensiv sykdom".

På grunnlag av de avslørte trykkparametrene kan sykdommen forholde seg til en av tre grader:

 1. 140 / 90-159 / 99 er verdiene til 1. grad.
 2. 160 / 100-179 / 109 - indikasjon på 2. grad.
 3. Alt over 180/110 er allerede den tredje graden av sykdommen.

Den letteste av dem regnes som første grad. Med rettidig behandling og overholdelse av alle anbefalinger fra en lege, er det helbredet. Den tredje er den største faren, det krever konstant inntak av spesielle piller og truer livet til en person.

Parametre av arterielt trykk: alderstetall

Standardstallene er i gjennomsnitt. De er ikke så ofte funnet i konvensjonell form. Verdiene av en sunn manns tonometer svinger konstant, fordi betingelsene for hans livsfarlige aktivitet, fysiske tilstand og mental tilstand forandrer seg. Men disse svingningene er ubetydelige for organismenes fulle funksjon.

Indikasjoner av trykk i arteriene avhenger også av hvilken aldersgruppe mannen eller kvinnen tilhører. Begynnelsen med nyfødte og slutter med dyp alder, viser at måleapparatets piler viser høyere tall.

Tabell: Normer for systolisk og diastolisk trykk, som tilsvarer en viss alder og kjønn.

Som du ser fra bordet, betyr det også sex. Det er lagt merke til at kvinner under 40 år har lavere blodtrykk enn menn. Etter denne alderen observeres det motsatte fenomenet. Denne forskjellen er forklart av virkningen av spesifikke hormoner som opprettholder en god tilstand av sirkulasjonssystemet i det rettferdige kjønn i barneperioden. Ved utbruddet av overgangsalderen endres hormonell bakgrunn, beskyttelsen av blodårene svekkes.

Parametrene for det målte trykket hos eldre er også forskjellig fra den allment aksepterte normen. De er vanligvis høyere. Men samtidig trives folk med disse indikatorene. Menneskekroppen er et selvregulerende system, og derfor kan obligatorisk reduksjon av vanlige verdier ofte føre til forverring av helsen. Fartøy i alderdommen påvirkes ofte av atherosklerose, og for en full forsyning av organer med blod, bør trykket økes.

Du kan ofte høre en slik kombinasjon som "arbeidstrykk". Dette er ikke et synonym for normen, bare på grunn av dets fysiologiske egenskaper, alder, kjønn og helse, hver person trenger "hans" indikatorer. Med dem fortsetter organismens vitale aktivitet under optimale forhold, og kvinnen eller mannen føler seg energisk og aktiv. Ideelt når "arbeidstrykk" sammenfaller med allment aksepterte standarder eller ikke er veldig forskjellig fra dem.

For å bestemme de optimale parametrene til tonometeret, avhengig av aldersegenskapene og vekten, kan du bruke spesielle beregninger, kalt Volynsky-formelen:

 • 109+ (0,5 * antall år) + (0,1 * vekt i kg) - systolisk verdi;
 • 63+ (0,1 * levede år) + (0,15 * vekt i kg) - diastoliske parametere.

Slike beregninger er tilrådelig å utføre for personer fra 17 til 79 år.

Interessante historiske fakta

Prøver å måle presset folk har prøvd siden antikken. I 1773 forsøkte Stefan Hales, en engelskmann, å undersøke blodpulsering i hestens arterier. Glassrøret var koblet gjennom et metallrør direkte til en krukke klemmet med et tau. Når klemmen ble fjernet, reflekterte blodet, som kom inn i kolben, pulsfluktuasjonene. Hun beveget seg opp og ned. Så klarte forskeren å måle blodtrykket hos forskjellige dyr. For dette ble perifer vener og arterier, inkludert lungearterier, brukt.

I 1928 brukte den franske vitenskapsmannen Jean Louis Louis Marie Poiseuille først en enhet som viste trykknivået ved hjelp av en kvikksølvkolonne. Målet gikk fortsatt rett fram. Eksperimenter ble satt på dyr.

Carl von Firardt oppfant sphygmografen i 1855. Dette apparatet krever ikke direkte innføring i fartøyet. Med hjelpen ble den kraften som skulle påføres for å stoppe bevegelsen av blod gjennom den radiale arterien, målt.

I 1856 gjorde kirurgen Favre første gang i medisinens historie for å måle blodtrykket hos mennesker på en invasiv måte. Han brukte også en kvikksølv enhet.

Den italienske legen S. Riva-Rocchi i 1896 fant ut en trykkmåler, som ble forfedrer til moderne mekaniske tonometre. Det inkluderte et sykkel dekk for å stramme overarmen. Dekket ble festet til et manometer ved bruk av kvikksølv for å fikse resultatene. En merkelig mansjett ble også rapportert med en gummipære som skulle fylle dekket med et dekk. Når pulsen i hånden ikke ble undersøkt, ble systolisk trykk registrert. Etter gjenopptakelsen av pulserende tremor ble en diastolisk indeks notert.

1905 er en betydelig dato i historien om skapelsen av tonometre. NS Korotkov, en militær lege, perfeksjonerte prinsippet om sphygmomanometeret Riva-Rocchi. Han eier oppdagelsen av en auscultatory metode for måling av blodtrykk. Dens essens besto av å lytte til en spesiell enhet av støyeffekter som dukket opp inne i arterien like under krage av mansjetten. Utseendet til den første clattering mens blødning luften indikerte en systolisk verdi, betydde den opprinnelige stillheten et diastolisk trykk.

Påvisning av eksistensen av blodtrykk hos mennesker, samt oppdagelsen av forskere innen måling, forbedret utviklingen av medisin betydelig. Verdiene av systoliske og diastoliske parametre vil hjelpe den erfarne legen å forstå mye om pasientens helse. Derfor bidro de første tonometrene til forbedring av diagnostiske metoder, noe som uunngåelig økte effektiviteten av terapeutiske tiltak.

Enheter av blodtrykk

Arterialt trykk er opprettet av hjertet for å skyve blod gjennom karene (arteriene). Kontroll av blodtrykk gjør det mulig å bestemme endringen (økning eller reduksjon). Hvordan og hvordan måler du trykket? Og i hvilke enheter måler de, vurder hastigheten?

Enheter av blodtrykk

I landene i post-sovjetiske rom måles trykket i millimeter kvikksølv. Målverdien registreres med et siffer og måleenhetene tilsettes - mm Hg. Art.

I en rekke land (for eksempel i Frankrike), måles trykket i kvicksilver (cm Hg). For å oversette de oppnådde verdiene til tradisjonelle og vanlige millimeter, er det nødvendig å dele sentimeterresultatet med 10.

Det målte trykket er arterielt. I tillegg til arteriene har menneskekroppen årer, kapillærer, hvor verdien av trykket vil være annerledes.

Blodtrykk er ikke en konstant. Det varierer avhengig av hjerteslag. Når hjertemusklen kontraherer og skyver blod gjennom blodårene, når blodtrykket sin maksimale verdi. Når hjertemuskelen slapper av, reduseres blodtrykket til et minimum.

Dermed er det to ekstreme tall som indikerer mengden av trykk. Den første (store) - viser verdien av trykk på tidspunktet for sammentrekning av hjertet. Det andre (lavere) trykket er avslappingen av hjertemuskelen.

Maksimal verdi blodtrykk ble kalt sistoliticheskogo. Dette er det første sifferet i målingene. Minimumtrykk kalles distoliticheskim. Dette er det andre målte tallet.

Blodtrykk norm

Gjennomsnittlig normalverdi av arterielt trykk (BP) brukes til diagnostisering av leger. Verdens helseorganisasjon norm 140/90 mm Hg. Art.

Alt over de ovennevnte tallene betraktes som forhøyet blodtrykk. Om dette kalles trykket til 140/90 økt innenfor normen. Et trykk over 140/90 - kalt utbruddet av hypertensjon (en patologisk tilstand av høyt blodtrykk).

Normalt trykk er ikke det samme for alle mennesker. Hos barn er det 100/70, for ungdom er det 120/80, og for eldre er det 150/90. I tillegg til alder, påvirkes trykket av:

 • Tilstedeværelsen av fysisk eller psykisk stress;
 • røyking og drikking av alkohol;
 • fylde i magen, tarmen, blæren;
 • tid på dagen;
 • samtalen.

Disse faktorene skifter verdien av det målte trykket i en retning eller det andre (heve eller senk det).

Hvordan måle blodtrykket

For å måle trykket, bruk en medisinsk enhet - en tonometer. For i dag produseres to typer slike enheter: mekanisk og elektronisk (digital). Mekaniske enheter brukes av de fleste medisinske arbeidstakere i post-sovjetiske institusjoner. Trykkmåling er som følger:

 • På mannens arm over albuen (i nærheten av skulderen), sett på mansjetten, under hvilken luft pumpes og skape trykk. Trykkverdien er indikert med en trykkmåler som er festet til mansjetten. Det injiserte trykket skal være høyere enn personens blodtrykk. Dette stopper midlertidig blodstrømmen i hånden.
 • Etter - bløt bløt luften inne i mansjetten. Når trykket under mansjetten er mindre enn arterietrykket, vil blodstrømmen i hånden komme seg. Denne bevegelsen blir hørt i fonendoskopet som et lite klikk (enheten for lytting presses mot venen i armens albue). På dette punktet vil manometeret vise øvre (systolisk) trykk.
 • Neste klikk vil bli hørt hvis verdien er lavere (dystolisk) trykk.

Arbeidet med elektroniske blodtrykksmonitorer er lik. Med forskjellen om at evalueringen av endringene i toner og klikk er laget av selve enheten og gir de oppnådde verdiene til resultattavlen eller skjermen.

Elektroniske tonometre kan være automatiske og halvautomatiske, samt skulder og håndledd. Måling av trykk på håndleddet bretter ofte ut til å være feil (feil). Verdiene som er oppnådd på håndleddet, er feil for personer med vaskulære sykdommer og nedsatt perifer sirkulasjon. Derfor er den beste enheten for måling av husstrykk en elektronisk automatisk brakialtonometer.

Les Mer Om Fartøyene