Hva er måling av menneskelig press?

Noen som minst en gang i sitt liv målt BP, men ofte forstår folk ikke hva dette eller det sifferet på en tonometer betyr. Disse indikatorene, som pulsfrekvensen, er viktige faktorer for å bestemme kroppens tilstand. Derfor bør alle kunne måle BP hjemme og forstå resultatene som er oppnådd for å overvåke helse.

Hva er AD?

Blod som sirkulerer gjennom aorta presser kontinuerlig på innsiden av karene. Dette trykket kalles arterielt trykk. Dens styrke avhenger av pumpens funksjon i pumpefunksjonen og fartøyets elastisitet. Et sunt hjerte gjør 60-80 kutt per minutt, pumping blod inn i arteriene. Blodtrykk gjør at du kan bære oksygen og næringsstoffer til de indre organene.

Hva er blodtrykkstypen?

Ved måling av blodtrykk på en tonometer vises to indikatorer: det øvre systoliske blodtrykket, den nedre diastoliske. Den første viser den maksimale kraften i blodstrømmen ved sammentrekning av hjertemuskelen, og den andre viser tvert imot en minimumsverdi når du slapper av hjertemuskelen. Således er det systoliske trykket avhengig av hjerteslagets styrke, og den diastoliske viser motstanden til periferfartøyene.

Menneskets hjerte bruker så mye energi som det tar å løfte en vekt på 400 g til en høyde på 1 meter.

I hvilke enheter måles menneskelig blodtrykk?

Mål blodtrykket i millimeter kvikksølv eller kort sagt: mm Hg. Art. 1 mm kvikksølv er 0,00133 bar. Målinger ble startet i denne enheten på grunn av at de første enhetene som måler blodtrykket, var i form av en skala med en kvikksølvkolonne. I flere tiår har slike tonometre ikke blitt brukt, men målingen av måling har forblitt den samme.

Norm av indikatorer

Menneskelig press avhenger av mange faktorer:

 • Kjønn og alder av en person.
 • Tid på dagen når målingen er gjort.
 • Fysisk og psykologisk tilstand av en person. For eksempel, med sterk spenning eller etter intens fysisk anstrengelse, vil indikatorene bli høyere.
 • Tilstedeværelsen av patologier av indre organer.
 • Mottak av stimulerende stoffer eller medisiner.

Normen definerer indikatorer som leger anser å være sikre for mennesker. For friske mennesker over 17 år, er standardindeksene vanligvis ansett for å være 110-130 / 70-85 mm Hg. Art. Med alderen øker BP fysiologisk, noe som ikke er en avvik fra normen. De normale trykkverdiene avhengig av alder og kjønn er gitt i tabellen:

Gjennomsnittene er angitt. For eksempel, hvis en person har hypotensjon på grunn av arvelige faktorer eller kroppens fysiologiske struktur, vil parametrene på 100/60 mm Hg være normal for ham. Art. En hypertensive pasient kan føle seg godt ved et trykk på 140/70 mm. Trykket der en person føler seg normalt kalles vanligvis en "arbeidstaker".

Hvordan måle blodtrykket?

For å fastslå "jobber" BP nøyaktig, må du følge følgende enkle regler:

 • Målinger skal utføres i rolige omgivelser.
 • Før måling bør du avstå fra å røyke, ta alkoholholdige drikker eller medisiner som påvirker blodtrykket.
 • Må ikke måle press etter fysisk anstrengelse eller spenning.
 • Mål blodtrykket 2-3 ganger i løpet av dagen i flere dager samtidig, og registrer resultatene i en notatbok.
 • Det er mulig å utføre målinger på to hender. Hvis dataene i begge hender er de samme, så i fremtiden kan du bare gjøre målinger på venstre hånd.

Den enkleste måten å måle trykket av huset ved elektroniske tonometre, som er produsert i to typer: halvautomatisk og automatisk. Elektroniske blodtrykksmonitorer gir de mest nøyaktige verdiene, og de måler også pulsfrekvensen. Gjør målinger bedre i en sittestilling. Den venstre hånden er plassert på bordet i en avslappet tilstand. Hvis du vil måle trykket i en liggende stilling, er hånden plassert langs kroppen og noe er plassert under det slik at det ikke senkes under kroppen. Avhengig av typen tonometer, er mansjetten slitt på håndleddet eller underarmen og stramt fast. Det er viktig at mansjetten ikke presser for mye.

Uansett kroppens posisjon bør armen plasseres slik at mansjetten er justert med hjertet.

Ved måling må hånden ikke spenne og bevege seg. Etter dette injiseres luft inn i mansjetten. I halvautomatiske maskiner pumpes luften manuelt med en gummipære til 180 mm Hg. Deretter går det gradvis ned. Automatisk injeksjon og nedstigning av luft forekommer programmatisk. Når målingen er fullført, vises tallene på displayet.

Vi finner ut hva trykket måles på?

Ikke alle vet hva trykk (arteriell) blir målt. Det finnes to typer indikatorer, som er angitt i millimeter kvikksølv. Dette er et vanlig mål for måling, andre eksisterer ikke. Den generelle tilstanden til organismen avhenger av nivået av belastningen på arterien.

Hva er press

Arterialtrykk er blodtrykket i store humane blodkar. Det er to hovedindikatorer: systolisk (øvre) og diastolisk (lavere). Det første tallet indikerer trykketivået på tidspunktet for kardiale sammentrekninger. Den andre - med fullstendig avslapning av hjertet.

Trykkindikatorer måles i millimeter kvikksølv (mmHg). Under sammentrekningen av hjertemuskelen er 120 mm Hg løst, og når blodet kommer tilbake til hjertet igjen, 80 mm Hg. Det er derfor væsken sirkulerer i kroppen. Gradvis reduseres denne indikatoren, signifikante endringer registreres i små arterier. Mål riktig på venstre hånd. Dette skyldes det faktum at trykket i det ligner det som observeres i aorta som kommer fra hjertet.

Oppsummering, det er nødvendig å merke seg:

 • trykket måles i mm Hg;
 • dets indikatorer er avhengig av personens alder;
 • nivået påvirkes av stressende situasjoner.

I den moderne rytmen av livet observeres ofte avvik fra normen. Folk blir ofte utsatt for stress og nervøsitet, noe som fører til at trykket øker. Dette skyldes en sterk innvirkning på hjertemuskelen, som begynner å fungere i en styrket modus. Hva forårsaker spenning i fartøyene og kan føre til alvorlige konsekvenser.

Nøkkelindikatorer

I hvilke enheter måles blodtrykket? Som nevnt ovenfor er det millimeter kvikksølv. Denne indikatoren kan variere avhengig av personens alder. Det er visse grenser som leger anser å være trygge for helse. Dette er 110 / 70-130 / 85 mmHg.

Hvis en person fikser 110 / 70-110 / 160, så har den hypotensjon. En lignende konklusjon er hensiktsmessig dersom man oppnår slike tall som 110/60 og under. Hvis tallene er 130 85- 139 89, er dette normen. Hypertensjon observeres ved 140 90 og over.

Indikatorer avhenger av personens alder og livsstil. Når du vokser opp, blir tall større, og dette regnes ikke som en avvik. I en alder av 16-20 år, vanligvis fast 100 70 - 120 80 mm. Hg. Art. Hos personer eldre enn 20 år og opptil 40 - 120 70-130 80. Etter 40 og opp til 60 - 140 90. Når en persons alder overstiger 60, når verdien 150 90 mm. Hg. Art. Dessverre, hos personer som er over 60 år, er høyt blodtrykk normen.

Dette skyldes endringer i blodkarene som kroppen alder. Det eneste en person kan gjøre er å opprettholde sin egen tilstand ved hjelp av medisiner.

Hvis verdien er forskjellig fra den tillatte verdien, kan dette indikere tilstedeværelse av hypotensjon eller hypertensjon. Disse sykdommene oppstår ikke alene. Hvis avvik ble observert som følge av måling av blodtrykk, er det nødvendig å identifisere deres underliggende årsak.

Måleregler

Under måling av blodtrykk må visse regler overholdes. Eventuelle avvik fra dem kan føre til et upålitelig resultat. Og dette kan føre til feil diagnose av en persons tilstand.

Til nå er det flere måter å måle indikatoren på. Alle uten unntak er målt i mm Hg. Den enkleste metoden er bruk av mansjett og en tonometer. Her er det nødvendig å observere riktig rekkefølge av handlinger. Det viktigste er mansjett overlappende og lytter til hjerte tone. Uavhengig av å gjennomføre en prosedyre er ikke så enkelt, for dette bør en person ha litt erfaring og spesiell trening.

Den enkleste måten å bestemme blodtrykksindikatorer er å bruke en elektronisk tonometer.

Av prinsippet om arbeid, er det praktisk talt ikke forskjellig fra mansjetten. Men du trenger ikke å lytte til noe, enheten vil gjøre alt selv. Men selv her er det minuser, elektroniske tonometre svikter ofte og viser et upålitelig resultat.

Hvordan måles blodtrykket, det spiller ingen rolle. Det viktigste er å få et pålitelig resultat. Prosedyren gjøres best når en person er avslappet - ligger ned. En time før målingen kan du ikke røyke, være fysisk eller nervøs. Ellers vil de påvirke påliteligheten av dataene negativt.

Hvis alle reglene er oppfylt, og indikatorene går utover normen, må målingen gjentas etter en stund. Ved bekreftelse av resultatene, er det nødvendig å søke hjelp fra en medisinsk institusjon.

I hvilke enheter måles blodtrykket?

Enheter av blodtrykk viser nivået på en persons blodtrykk. Fra disse tallene avhenger behandlingen av hypertensjon og hensiktsmessigheten av effekten på blodsirkulasjonen i kroppen. Hvilke enheter måler blodtrykk?

Blodtrykk er resultatet av det felles arbeidet i hjertet og blodkarene. Når det gjelder blodtrykk, refererer vanligvis til blodtrykk.

Parametret av arterielt trykk består av to tall. Systolisk (øvre) trykk bestemmes under komprimering av hjertet og blodutløpet i arterien og tilsvarer et større antall. Når blodet beveger seg gjennom arteriene, reduseres trykket gradvis. Verdien av diastolisk (lavere) trykk beskriver minimumstrykket i karene når hjertemusklene slapper av etter sammentrekning og tilsvarer et mindre antall.

Måleenheter

I hvilke enheter måles blodtrykket? En millimeter kvikksølv (mm Hg) brukes som en blodtrykksmåler. Navnet kommer fra metoden for måling av atmosfærisk trykk ved bruk av en kvikksølvkolonne i et barometer.

Det første instrumentet i historien for måling av trykk var også kvikksølv. Han ga den mest nøyaktige indikasjonen på grunn av at kvikksølvvæsken beveget seg langs det vertikale røret. Under påvirkning av luftens kraft pumpet inn i mansjetten av en gummipære, steg kvikksølv til et konvensjonelt nivå. Ved bruk av en ventil på pæren ble manchetten sakte frigjort fra luften.
Ved hjelp av et stetoskop ble utseendet og forsvinden av toner lyttet, og de tilsvarende indikasjonene på kolonnen droppet ned ble registrert som trykk tall.

Moderne tonometre arbeider med mekanisk eller elektronisk prinsipp, men etter tradisjonen måles trykket i millimeter kvikksølv. På den digitale skalaen til den mekaniske tonometeren svarer 1-delen til 2 mm Hg. Art.

Apparat for måling

Apparat for måling av blodtrykk tilgjengelig for alle. For å måle blodtrykket, bruk et sphygmomanometer eller en tonometer.

For tiden er to typer vanlige:

 • mekanisk enhet;
 • elektronisk enhet.

Den mekaniske enheten produserer ikke ferdige verdier, men er mer nøyaktig. Den består av et manometer med et urskive, en gummipære og en stoffmanchett. Pulsering høres av en person gjennom et stetoskop mens du blår på mansjetten, som manuelt justeres ved hjelp av en ventil på pæren. Manometeret kan kommunisere med pæren gjennom mansjetten eller direkte.

Elektroniske tonometre bestemmer trykket uavhengig og er delt inn i:

I den semiautomatiske tonometeren i stedet for et manometer er det en resultattavle for utgangen av indikatorer. Luften i mansjetten injiseres også manuelt ved hjelp av en pære.

Automatiske tonometre utfører hele prosessen uavhengig etter at du har trykket på knappen. Pumpen for oppblåsningsluft er bygd inn i enhetens kropp. I tillegg til trykket reflekteres pulsdataene i displayet. Det er håndledd (imiterer armbåndsur) og skulderautomatiske tonometre. Trykket på håndleddet måles ikke i medisinske institusjoner, da det ikke gir nøyaktig informasjon.

Når du velger et sphygmomanometer, må du være oppmerksom på størrelsen på mansjetten. Den skal svare til lengden på skulderens omkrets (mindre ofte hofte) eller å være så nær som mulig til det første nummeret på størrelsen som er angitt på mansjetten gjennom bindestrek. Alle manometre skal underkastes årlig verifisering og justering.

Hva tallet av tonometeren viser

Hva må måleenhetene av trykk måle? Under normen for en voksen (over 17 år) forstås en person å være blodtrykk lik 120/80 mm Hg. Art.

Systematisk trykkreduksjon under 90/50 indikerer en arteriell hypotensjon. Verdier innenfor området 120-139 / 80-89 mm Hg. er anerkjent som en tilstand av prehypertensjon. Dette øker sannsynligheten for hjertesykdom.

Overskrider merket i 140/90 mm Hg. Art. Det er farlig for helse i alle aldre og indikerer hjertesvikt og funksjonsfeil i sirkulasjonssystemet. Med vanlig høyt blodtrykk utvikler hypertensjon.

Isolert systolisk hypertensjon oppstår når systolisk blodtrykk stiger over 140 mm Hg. og det diastoliske blodtrykket forblir på normal nivå.

Unnlatelse av å følge reglene for måling av blodtrykk vil i stor grad komplisere deteksjonen av sykdommen. Dette vil føre til progresjon eller til en forverring av sykdommen. Trykket må måles regelmessig.

Hyppigheten av prosedyren avhenger av tilstanden av helse og tilstedeværelsen av symptomer på hypertensjon:

 1. årlig, hvis det var enkelt episoder av BP økning, funnet ved et uhell;
 2. månedlig, hvis trykket stiger ofte, men ikke vesentlig, og dette påvirker ikke ditt velvære;
 3. daglig, etter en tidsplan, hvis det er en stabil økning i blodtrykket, forverres tilstanden, og forverringer oppstår.

Forskjeller i tallene oppnådd ved måling i en polyklinisk og hjemme med 5 mm Hg er tillatt. Art.

Hva er måling av blodtrykk?

Menneskers helse er bestemt av mange indikatorer, blant annet en viktig rolle er spilt av blodtrykk (BP). Nivået indikerer funksjonen av det kardiovaskulære systemet. Det er nødvendig å kontrollere denne parameteren i alle aldre. For å forhindre utvikling av alvorlige patologier er det viktig å kjenne de medisinske normer, hva er måling av trykket i en person og hvordan man skal gjennomføre prosedyren hjemme.

Hva er blodtrykk, dets typer

Arterialtrykk er blodtrykket på blodkarets vegger under overføringen av det ved hjertet. Blodvolumet per tidsenhet er bestemmende faktor. Med hvert hjerteslag går blodstrømmen gjennom forskjellige fartøy, slik at det venøse, kapillære, intrakardiale trykket er isolert. Men arteriell kriterium er avgjørende for helse.

For å måle menneskelig press spiller hjertefrekvensen en ledende rolle. Hun er ansvarlig for blodsirkulasjonen mellom hjertet og hjernen. I noen grad påvirker indikatorene kvaliteten på blodet, tilstanden til fartøyene, medfølgende funksjonsforstyrrelser.

AD er uttrykt i to verdier, som vises ved tallene:

 • systolisk (øvre) trykk - øyeblikk av komprimering av hjertemusklene og utslipp av blod inn i arterien;
 • diastolisk (lavere) - øyeblikket for avslapping av myokardiet med minimal perifer motstand.

Blod som sirkulerer gjennom aorta presser kontinuerlig på innsiden av karene

I en normal situasjon er den øvre indikatoren større enn den nedre. Forskjellen mellom dem kalles pulstrykk og er 30-50 enheter. Med patologiske endringer i sirkulasjonssystemet, kan tallene være helt forskjellige.

Måling av trykk bør utføres i alle aldre. Prosedyren er ganske enkel, men svært viktig for å forhindre hypertensjon, hjertesvikt, hjerneslag, hjerteinfarkt og opprettholde god helse.

I hvilke enheter måles trykket

Hva er blodtrykk av en person? For mange innbyggere forblir dette et mysterium, fordi de grunnleggende parametrene alltid blir kalt bare i tall, for eksempel 110 til 70. Faktisk betyr de "mm Hg. st. ", som står for millimeter kvikksølv. Dette er en universell måleenhet, anvendt ikke bare i medisin, men også i meteorologi, luftfart.

I hvilke enheter måles blodtrykket? Grunnlaget er atmosfærisk trykk, som bestemmes ved hjelp av et barometer. Denne enheten inneholder vanligvis kvikksølv, fordi den har en høy tetthet og godt balanserer indikatorene. Verdiene av blodtrykk viser bare overskudd av væsketrykket i sirkulasjonssystemet over atmosfærisk.

Trykket måles i mm Hg. Art. siden den tid da enheten for overvåking av indikatorer var kvikksølv. Det var et vertikalt glassrør med en millimeter skala, dette røret ble hevet eller senket av dette røret, avhengig av styrken av blodtrykket. Nå er slike enheter ikke brukt, men måleenheten har tradisjonelt holdt seg uendret.

Mål blodtrykket i millimeter kvikksølv eller kort sagt: mm Hg.

Det internasjonale systemet tar på seg andre trykkenheter og deres oversettelse. Offisielt tilbyr moderne vitenskap kilopascals (kPa), som sjelden brukes i praksis. For eksempel, i Frankrike, er blodtrykk angitt i sentimeter av kvikksølv kolonnen, noe som gjør tolkningen av indikatorene vanskelig. Millioner kvikksølv er fortsatt kjent for oss alle.

Normene for blodtrykk: i det som måles og hvordan de dechifreres

Arterialt trykk, uten overdrivelse, er en av hovedindikatorene for helse. For å fastslå fysiologiske abnormiteter er det nødvendig med standarder som finnes i medisinsk praksis. Utgangspunktet regnes for å være en verdi på 120 x 80 mm Hg. Art. Dette er gjennomsnittlig tall for en voksen, som avslører unormale kardiovaskulære lidelser.

De fleste leger er enige om at denne arterielle indikatoren er ganske vilkårlig. Komfortable figurer for hver person er forskjellige. I hverdagen kalles de "arbeidstrykk", der en person føler seg godt. I dette tilfellet kan verdiene på tonometeren avvike vesentlig fra standarden 120/80.

BP avhenger av mange faktorer, først og fremst på alder. Derfor er grunnlaget for medisinske normer alderskriteriet:

 • Hos nyfødte er trykket vanligvis 60 til 40 mm Hg. Artikkel.;
 • hos barn fra 1 måned til 3 år, varierer det fra 90 til 45 til 105 med 65;
 • Opptil 5-6 år holdes på nivået 110/60 mm Hg. Artikkel.;
 • i perioden mellom 6 og 12 år - 110-120 / 60-70;
 • i ungdomsårene kan variere fra 110 til 70 til 130 med 80;
 • fra 14-16 år nærmer seg den voksne - 120-125 / 75-80;
 • etter 40 år stiger den til 130-135 ved 80-85;
 • fra 60-65 år - 135 til 85 mm Hg. Art. og høyere.

Normer definerer indikatorer som leger anser å være sikre for mennesker

Avhengig av disse gjennomsnittene, utføres en diagnose av hypotensjon (under 100 til 60) og hypertensjon (over 140 til 90). I dette tilfellet er det vanligvis ubehagelige symptomer i form av hodepine, svimmelhet, søvnløshet, hurtige hjerteslag, noe som fører til at du går til legen. Lytte til trivsel og måling av trykket er viktig for ikke å utvikle komplikasjoner.

Hvordan trykk måles på mennesker: metoder og teknikker

Arterialtrykk enn målt? Prosedyren for å kontrollere indikatorer er ganske enkel, krever ikke spesielle ferdigheter. Det utføres hjemme ved hjelp av en spesiell enhet - et tonometer (sphygmomanometer).

Enheten er av flere typer:

 • mekanisk - den mest enkle og presise, består av en mansjett, en gummipære, et manometer og et stetoskop;
 • Semiautomatisk - elektronisk (noen ganger elektronisk-mekanisk) enhet, måling av indikatorer er automatisk, bare en mansjettinflasjon er nødvendig fra en person;
 • automatisk - en elektronisk enhet som festes til skulderen eller håndleddet, pumper manchetten manuelt med en integrert kompressor, fanger trykket, viser verdiene på det digitale displayet.

For selvovervåking er det best å bruke en automatisk tonometer, men lesingen er ikke alltid pålitelig, det er betydelige avvik. Den mest nøyaktige er en mekanisk enhet, hvor hjertet lyder tappes med et stetoskop. Men uten hjelp er det vanskelig å gjennomføre en prosedyre med ham. Det beste alternativet er å velge et sphygmomanometer individuelt.

Målinger skal utføres i rolige omgivelser

Hvordan måles trykket? Nøyaktigheten av blodtrykksindeksene avhenger av riktig målte målinger. I automatisk modus er det nok å feste sensoren på hånden og vente på resultatet.

Med mekanikken er det litt mer komplisert:

 • Mansjetten er festet til låsen, litt over albuebøyningen;
 • Slanger er plassert omtrent i midten av armen, fra forsiden;
 • Stetoskopet settes inn i ørene, membranen er plassert på albuebøyningen;
 • Nedstigningsventilen på "pæren" er vridd så langt som den vil gå;
 • Manometeret blir tatt i hånden (noen ganger festet til mansjetten) eller plassert på bordet slik at skiven er godt synlig;
 • Etter hvert, uten skarpe rykk, pumpes luften inn i mansjetten med en gummipære (opp til de øvre verdiene).
 • Ventilen er sakte skrudd, pilen beveger seg i motsatt retning med en hastighet på ca 2 enheter per sekund;
 • Den øvre indikatoren er fast når det første slaget høres, den nederste er når den siste hørbare tonen er løst.

Den mekaniske metoden er fortsatt den mest avslørende og nøyaktige, brukt i de fleste medisinske institusjoner. Hjemme er det mest praktisk hvis målingene tas av en annen person. Noen særlig godt koordinert mennesker administrere prilovchilis måle trykket på egenhånd, å holde en hånd på albuen stetoskop membranen, pumping hånden, "pære" luften og de frie fingre på samme hånd vendeventil hjulet. Men slike "sirkus triks" kan føre til unøyaktige målinger. Og som regel kan eldre ikke gjøre det.

Det er mulig å utføre målinger på to hender

Måleregler

I hvilke enheter er trykket målt, sortert ut. Nå må du vurdere prosedyrens regler. Nøyaktigheten av indikatorene og valg av adekvat terapi avhenger av hvor godt målingene er gjort. Det er spesielt viktig å observere teknikken til personer som lider av kardiovaskulære patologier. Tidlig kontroll kan, uten overdrivelse, redde liv.

For å bestemme nivået på blodtrykket så nøyaktig som mulig, er det nødvendig:

 • slapp av, slapp av, ta den rette posisjonen til kroppen;
 • i sitteposisjon bør det være støtte for ryggen, i den bakre posisjonen - hånden ligger langs stammen på en liten høyde;
 • i en halv time før målinger er det ønskelig å ikke spise, ikke røyke, begrense fysisk aktivitet;
 • Under prosedyren kan du ikke bevege deg og snakke;
 • For nøyaktigheten av resultatet, spesielt på en automatisk tonometer, er det ønskelig å utføre flere målinger på rad med et intervall per minutt;
 • På forskjellige hender kan tallene avvike noe, så grunnlaget er tatt av store indikatorer.

Ved kronisk hyper- eller hypotensjon bør kontrollen være regelmessig, minst 2 ganger daglig, for å forhindre plutselige BP-overfall. Det er også viktig for en sunn person å måle indikatorer med jevne mellomrom for å unngå utvikling av kardiovaskulære patologier.

Måling av blodtrykk - prosedyren er helt smertefri, rask og enkel. Alle skal kunne måle seg riktig. En slik enkel ferdighet hjelper deg med å takle spranget av blodtrykk, forbedre helsen din hjemme, og noen ganger redde en kjæres liv.

Egenskaper og enheter av blodtrykk

Funksjoner av det menneskelige kardiovaskulære systemets funksjon kan spores, å vite hva som måles ved blodtrykk og regelmessig sjekke helsestatusen. BP, som kjent, varierer litt med hver person, avhengig av tidspunktet på dagen, og det hopper hos hypertensive pasienter med vegetativ-vaskulær dystoni. I denne forbindelse er det viktig å overvåke nivået på indikatoren.

Det er viktig å forstå, med hva og i hva arterialtrykket måles. De fleste lærer betydningen av blodtrykket med en spesiell enhet - en tonometer eller, som det også kalles, et sphygmomanometer. Apparater i dag produseres i forskjellige typer.

Men hvis hoppene observeres ganske ofte, er det best å vise legen og registrere seg. Samtidig vil det være nødvendig ikke bare å overvåke blodtrykksindeksen, men å bli behandlet for ikke å tillate sine brå endringer.

Hva måles blodtrykket

Det er umulig å vite nivået på BP, uten å vite i hvilke enheter blodtrykket måles. Ved bestemmelse av blodtrykk benyttes kvikksølv millimeter. Måleenheter er angitt på preparatet for måling av verdien.

Selvfølgelig, når du snakker om prosessen, er det viktig å legge merke til de grunnleggende reglene, slik det er nødvendig å gjennomføre prosedyren:

 • en time før prosedyren ikke anbefales å drikke alkohol, kaffe, sterk te, røyk, bruk medisiner adrenomimetika;
 • Det er umulig å måle blodtrykket etter overdreven fysisk anstrengelse;
 • prosedyren skal utføres i behagelige forhold
 • blodtrykksverdien vil økes hvis målt i en person under stress;
 • først - et toalett, da - en tonometer;
 • Hånden som enheten er koblet til, er viktig å slappe av, holde seg i en komfortabel posisjon;
 • Ikke flytt under prosessen.

Hvis en person kontrollerer blodtrykket jevnlig, målinger gjøres hver dag to ganger, samtidig. For å finne ut de mest nøyaktige verdiene til den målte indikatoren, er det verdt å gjøre dette tre ganger, intervallet er 3-5 minutter.

Hvis målingen utføres for første gang, er det nødvendig å bestemme blodtrykket på begge hender. I fremtiden må det måles på en hånd med en større verdi.

Det finnes forskjellige typer apparater, men hovedkomponentene til hver tonometer er følgende elementer:

 • cuff;
 • en enhet som leverer luft til mansjetten
 • manometer.

Trykkmålingsalgoritme

Fremgangsmåten for måling av trykk av en mekanisk tonometer er som følger.

 1. Etter å ha forberedt, er det nødvendig å sette på mansjetten på armen, løft den et par centimeter over albuebutingen, slik at den er på nivå med hjertet.
 2. Stetoskopet skal brukes på den indre folden av hånden - det er på dette nettstedet at det er best å følge puls.
 3. Luften i mansjetten skal skyves til et nivå på 200-220 millimeter kvikksølv.
 4. Gradvis - fra to til fire millimeter per sekund - du trenger å senke luften.
 5. Den første banken, som fanger stetoskopet, indikerer nivået på systolisk øvre blodtrykk.
 6. Når knockene stopper, vil nålen på instrumentets måler reflektere det diastoliske, lavere trykk.
 7. Etter å ha gjort flere målinger med pauser på 3-5 minutter, vil det være nødvendig å beregne gjennomsnittlig avlesning av AD - det vil være trykkverdien.

Hvis brukeren bruker en automatisk eller halvautomatisk enhet, vil ikke hjerte lyder bli hørt. En slik tonometer på elektronisk display vil gjenspeile det målte trykket.

Hva betyr antall blodtrykk?

Lær å bruke en tonometer - det første trinnet. Videre er det nødvendig å forstå hva tallene betyr, som viser enheten og styres av årsakene til å øke eller redusere indikatorene.

Generelt sett anses verdien som reflekteres på tonometeren vanligvis å være en verdi som man kan forstå hvordan et sirkulasjonssystem av en person fungerer. Systolisk - trykk i arteriene i perioder når hjertemuskelen trekker seg sammen, og deretter skyver blod inn i arterien. Denne figuren avhenger direkte av hvor raskt hjertet sammentrekninger og hvor sterke de er. I tillegg er verdien av systolisk trykk påvirket av antall sammentrekninger i et minutt og motstanden til blodkarets vegger.

Den nedre verdien eller diastolien gir informasjon om tilstanden til arteriene på en tid da hjertemuskulaturene er avslappet. I tillegg viser indikatoren fullstendig hvor mye de perifere fartøyene motstår.

Normer av arterielt trykk

Som nevnt er enheten for måling av blodtrykk en millimeter kvikksølv. Det bidrar til å overvåke nivået på indikatoren. Han har også etablert medisinske standarder.

Den optimale verdien er (i mm Hg) 120/80. Med denne indikatoren fungerer kardiovaskulærsystemet mest riktig, blodet akselereres gjennom kroppen med den nødvendige frekvensen.

Akseptabelt er nivået opp til 130/85. Hvis figuren er høyere, øker trykket. Bekjemp det bedre enn medisiner laget på basis av urter - de handler mer forsiktig, og andre stoffer vil negativt påvirke hjertearbeidet.

Hvis nivået er under 90/60 millimeter kvikksølv, er trykket for lavt. Med slike indikatorer er arteriell hypotensjon diagnostisert. Ved svært lavt trykk faller en persons arbeidskapasitet, blodet sprer seg sakte gjennom kroppen. Det er verdt å ta tiltak for å øke lavt blodtrykk.

Men det er nødvendig å ta hensyn til den direkte avhengigheten av press på aldersegenskaper. Hver person har en individuell ideell arbeidsverdi. Avhengig av alder av leger bestemmer imidlertid gjennomsnittlig normalverdi. Opptil 20 år anses idealet å være 120/80. Etter tjue til førti - 130/80 ved åtti. I førti og seksti år - opp til 140/90. Hos personer eldre enn seksti, kan blodtrykket være lik 150/90 og over.

konklusjon

Selvfølgelig må du overvåke nivået av presset ditt. For å gjøre dette er det veldig viktig å forstå, ved hjelp av hva og i hvilket trykk måles øvre og nedre. Det er like nyttig å vite hvordan du skal oppføre deg riktig når du måler blodtrykket, fordi du ved et uhell kan få en overestimert verdi av BP, dersom den bestemmes umiddelbart etter belastningen eller for eksempel drikker alkohol.

Om trykkenheter

Parametre for arterielt trykk består av to siffer. Den øvre er kalt systolisk verdi, og den nedre er diastolisk. Hver av dem er i overensstemmelse med en viss norm, avhengig av alderskategori av personen. Som alle fysiske fenomener, kan blodstrømmenes styrke, som presses på muskellaget i blodkarene, måles. Disse tallene er fastgjort ved hjelp av en skala med divisjoner på manometeret. Merkene på tallerkenen svarer til et bestemt mål i kalkulatoren. I hvilke enheter måles blodtrykket? For å svare på dette spørsmålet, er det nødvendig å vende seg til historien om utseendet til de første tonometrene.

Hvilke enheter brukes og hvorfor

Trykk er en fysisk mengde. Det skal forstås som en bestemt kraft som påvirker et bestemt område av et bestemt område i rette vinkler. Denne verdien beregnes i henhold til International System of Units i Pascals. En pascal er effekten av en vinkelrett styrt kraft på en newton per kvadratmeter overflate. Imidlertid brukes andre enheter når du bruker en tonometer. Hva er blodtrykket målt i karene?

Lesingene på skalaen til det mekaniske manometeret er begrenset til digitale verdier fra 20 til 300. Det er 10 barer mellom de tilstøtende sifrene. Hver av dem tilsvarer 2 mm Hg. Art. Millimetre av kvikksølv - dette er enheten for måling av blodtrykk. Hvorfor brukes dette tiltaket?

Det første sphygmomanometeret ("sphygmo" betyr "puls") var kvikksølv. Han undersøkte blodets kraft og presset på fartøyene ved hjelp av en kvikksølvkolonne. Stoffet ble plassert inne i en vertikal kolbe, gradert med millimeter serifs. Under trykk av luftstrøm, pumpet av en gummipære inn i en hul uelastisk mansjett, steg kvikksølv til et visst nivå. Da ble luften gradvis avladet, og kolonnen i kolben nedstammet. Hans posisjon ble tatt opp to ganger: når de første tonene ble hørt, og med de siste pulsasjonernes forsvunnelse.

Moderne tonometre har lenge arbeidet uten bruk av farlig substans, men blodtrykket måles tradisjonelt i millimeter av kvikksølvkolonne, og til i dag.

Hva betyr tallene som er indikert av tonometeret?

Verdien av blodtrykk er representert ved to figurer. Hvordan dechifreres de? Den første eller øvre indikatoren kalles systolisk. Den andre (lavere) diastoliske.

Systolisk trykk er alltid høyere, det indikerer styrken som hjertet kaster blod fra sine celler inn i arteriene. Det forekommer ved sammentrekning av myokardiet og er ansvarlig for levering av oksygen og næringsstoffer til organene.

Den diastoliske verdien er lik motstanden til perifer kapillærene. Den dannes når hjertet er i den mest avslappede tilstanden. Styrken på de vaskulære veggene, som påvirker de røde blodcellene, tillater dem å gå tilbake til hjertemuskelen. Trykket av kapillærene, som oppstår under diastolen (resten av hjertet), avhenger av funksjonen av urinsystemet. Derfor kalles denne effekten ofte for nyre.

Ved måling av blodtrykk er begge parametrene svært viktige, sammen sikrer de en normal blodsirkulasjon i kroppen. For å sikre at denne prosessen ikke brytes, skal verdiene til tonometeren alltid være innenfor akseptable grenser. For systolisk (hjerte) trykk er standardnormen 120 mm Hg. st., og for diastolisk (renal) - 70 mm Hg. Art. Mindre avvik i denne eller den siden blir ikke gjenkjent som patologi.

Normale trykkgrenser:

 1. Litt diskret: 100 / 65-119 / 69.
 2. Standardprisen er 120 / 70-129 / 84.
 3. Litt overpriced: 130 / 85-139 / 89.

Hvis tonometeren gir en enda mindre verdi (enn i første avsnitt), indikerer dette en hypotensjon. Med vedvarende forhøyede figurer (over 140/90) er diagnosen "hypertensiv sykdom".

På grunnlag av de avslørte trykkparametrene kan sykdommen forholde seg til en av tre grader:

 1. 140 / 90-159 / 99 er verdiene til 1. grad.
 2. 160 / 100-179 / 109 - indikasjon på 2. grad.
 3. Alt over 180/110 er allerede den tredje graden av sykdommen.

Den letteste av dem regnes som første grad. Med rettidig behandling og overholdelse av alle anbefalinger fra en lege, er det helbredet. Den tredje er den største faren, det krever konstant inntak av spesielle piller og truer livet til en person.

Parametre av arterielt trykk: alderstetall

Standardstallene er i gjennomsnitt. De er ikke så ofte funnet i konvensjonell form. Verdiene av en sunn manns tonometer svinger konstant, fordi betingelsene for hans livsfarlige aktivitet, fysiske tilstand og mental tilstand forandrer seg. Men disse svingningene er ubetydelige for organismenes fulle funksjon.

Indikasjoner av trykk i arteriene avhenger også av hvilken aldersgruppe mannen eller kvinnen tilhører. Begynnelsen med nyfødte og slutter med dyp alder, viser at måleapparatets piler viser høyere tall.

Tabell: Normer for systolisk og diastolisk trykk, som tilsvarer en viss alder og kjønn.

Som du ser fra bordet, betyr det også sex. Det er lagt merke til at kvinner under 40 år har lavere blodtrykk enn menn. Etter denne alderen observeres det motsatte fenomenet. Denne forskjellen er forklart av virkningen av spesifikke hormoner som opprettholder en god tilstand av sirkulasjonssystemet i det rettferdige kjønn i barneperioden. Ved utbruddet av overgangsalderen endres hormonell bakgrunn, beskyttelsen av blodårene svekkes.

Parametrene for det målte trykket hos eldre er også forskjellig fra den allment aksepterte normen. De er vanligvis høyere. Men samtidig trives folk med disse indikatorene. Menneskekroppen er et selvregulerende system, og derfor kan obligatorisk reduksjon av vanlige verdier ofte føre til forverring av helsen. Fartøy i alderdommen påvirkes ofte av atherosklerose, og for en full forsyning av organer med blod, bør trykket økes.

Du kan ofte høre en slik kombinasjon som "arbeidstrykk". Dette er ikke et synonym for normen, bare på grunn av dets fysiologiske egenskaper, alder, kjønn og helse, hver person trenger "hans" indikatorer. Med dem fortsetter organismens vitale aktivitet under optimale forhold, og kvinnen eller mannen føler seg energisk og aktiv. Ideelt når "arbeidstrykk" sammenfaller med allment aksepterte standarder eller ikke er veldig forskjellig fra dem.

For å bestemme de optimale parametrene til tonometeret, avhengig av aldersegenskapene og vekten, kan du bruke spesielle beregninger, kalt Volynsky-formelen:

 • 109+ (0,5 * antall år) + (0,1 * vekt i kg) - systolisk verdi;
 • 63+ (0,1 * levede år) + (0,15 * vekt i kg) - diastoliske parametere.

Slike beregninger er tilrådelig å utføre for personer fra 17 til 79 år.

Interessante historiske fakta

Prøver å måle presset folk har prøvd siden antikken. I 1773 forsøkte Stefan Hales, en engelskmann, å undersøke blodpulsering i hestens arterier. Glassrøret var koblet gjennom et metallrør direkte til en krukke klemmet med et tau. Når klemmen ble fjernet, reflekterte blodet, som kom inn i kolben, pulsfluktuasjonene. Hun beveget seg opp og ned. Så klarte forskeren å måle blodtrykket hos forskjellige dyr. For dette ble perifer vener og arterier, inkludert lungearterier, brukt.

I 1928 brukte den franske vitenskapsmannen Jean Louis Louis Marie Poiseuille først en enhet som viste trykknivået ved hjelp av en kvikksølvkolonne. Målet gikk fortsatt rett fram. Eksperimenter ble satt på dyr.

Carl von Firardt oppfant sphygmografen i 1855. Dette apparatet krever ikke direkte innføring i fartøyet. Med hjelpen ble den kraften som skulle påføres for å stoppe bevegelsen av blod gjennom den radiale arterien, målt.

I 1856 gjorde kirurgen Favre første gang i medisinens historie for å måle blodtrykket hos mennesker på en invasiv måte. Han brukte også en kvikksølv enhet.

Den italienske legen S. Riva-Rocchi i 1896 fant ut en trykkmåler, som ble forfedrer til moderne mekaniske tonometre. Det inkluderte et sykkel dekk for å stramme overarmen. Dekket ble festet til et manometer ved bruk av kvikksølv for å fikse resultatene. En merkelig mansjett ble også rapportert med en gummipære som skulle fylle dekket med et dekk. Når pulsen i hånden ikke ble undersøkt, ble systolisk trykk registrert. Etter gjenopptakelsen av pulserende tremor ble en diastolisk indeks notert.

1905 er en betydelig dato i historien om skapelsen av tonometre. NS Korotkov, en militær lege, perfeksjonerte prinsippet om sphygmomanometeret Riva-Rocchi. Han eier oppdagelsen av en auscultatory metode for måling av blodtrykk. Dens essens besto av å lytte til en spesiell enhet av støyeffekter som dukket opp inne i arterien like under krage av mansjetten. Utseendet til den første clattering mens blødning luften indikerte en systolisk verdi, betydde den opprinnelige stillheten et diastolisk trykk.

Påvisning av eksistensen av blodtrykk hos mennesker, samt oppdagelsen av forskere innen måling, forbedret utviklingen av medisin betydelig. Verdiene av systoliske og diastoliske parametre vil hjelpe den erfarne legen å forstå mye om pasientens helse. Derfor bidro de første tonometrene til forbedring av diagnostiske metoder, noe som uunngåelig økte effektiviteten av terapeutiske tiltak.

Hva er måling av menneskelig press?

Arterialtrykk (AD) - blodtrykk i arteriene - en av hovedindikatorene for kardiovaskulærsystemet. Det kan forandres med mange sykdommer, og opprettholde det på optimal nivå er viktig. Ikke uten grunn, er en undersøkelse av en ubehagelig person av en lege ledsaget av en måling av blodtrykk.

Hos friske mennesker er nivået av blodtrykk relativt stabilt, men i hverdagen svinger det ofte. Dette skjer med negative følelser, nervøs eller fysisk overbelastning, med for mye væskeinntak og i mange andre tilfeller.

Distribuere systolisk eller øvre, arterielt trykk - blodtrykk under sammentrekning av hjertets ventrikler (systole). Samtidig blir ca 70 ml blod utvist fra dem. En slik mengde kan ikke umiddelbart passere gjennom små blodkar. Derfor er aorta og andre store kar strakt, og trykket i dem stiger og når en normal 100-130 mm Hg. Art. Under diastolen faller blodtrykket i aorta gradvis til 90 mm Hg. st., og i store arterier - opptil 70 mm Hg. Art. Forskjellen i verdiene for systolisk og diastolisk trykk vi oppfatter i form av en pulsbølge, som kalles en puls.

Arteriell hypertensjon

Øket blodtrykk (140/90 mmHg. V. Og oppover) observeres i hypertensjon, eller som kan medbringes hennes anrops utlandet, essensiell hypertensjon (95% av alle tilfeller), når årsaken til sykdommen ikke kan etableres, og den såkalte symptomatisk hypertensjon (bare 5%), på grunn av patologiske forandringer i utviklingen av en rekke organer og vev: nyresykdommer, endokrine sykdommer, aterosklerose medfødt eller innsnevring av aorta og andre store fartøyer. Arteriell hypertensjon er ikke uten grunn kalt en stille og mystisk morder. I halvparten av tilfellene er sykdommen i lang tid asymptomatisk, det vil si at en person føler seg helt frisk og ikke mistenker at en skadelig sykdom allerede undergraver kroppen sin. Og plutselig, som en bolt fra det blå, utvikles alvorlige komplikasjoner: for eksempel slag, hjerteinfarkt, retinal detachment. Mange av dem som overlevde etter en vaskulær ulykke, forblir deaktivert, for hvem livet samtidig er delt inn i to deler: "før" og "etter".

Nylig måtte jeg høre fra pasienten et slående uttrykk: "Hypertensjon er ikke en sykdom, blodtrykkene øker i 90% av menneskene." Figuren er selvsagt sterkt overdrevet og basert på rykter. Når det gjelder oppfatning at hypertensjon ikke er en sykdom, er det en skadelig og farlig vrangforestilling. Det er disse pasientene som, som er spesielt deprimerende, det overveldende flertallet, ikke tar antihypertensive stoffer eller behandles ikke systematisk og ikke kontrollerer blodtrykket, risikere helsen og til og med deres liv lett.

I Russland er for tiden et økt blodtrykk 42,5 millioner mennesker, det vil si 40% av befolkningen. Og på samme tid, ifølge en representant nasjonalt utvalg av den russiske befolkningen i alderen 15 år og eldre, var klar over sine hypertensjon 37,1% menn og 58,9% kvinner, og får tilstrekkelig blodtrykkssenkende behandling bare 5,7% av pasientene menn og 17,5% av kvinnene.

Så i vårt land er det mye arbeid for å forhindre kardiovaskulære katastrofer - for å oppnå kontroll over arteriell hypertensjon. Målprogrammet "Forebygging og behandling av arteriell hypertensjon i Russland", som for tiden blir gjennomført, er rettet mot å løse dette problemet.

Hvordan blodtrykket måles

Diagnosen er laget av en lege, og han velger den nødvendige behandlingen, men regelmessig overvåkning av blodtrykket er allerede en oppgave, ikke bare for medisinske arbeidere, men for hver person.

I dag er den vanligste metoden for måling av blodtrykk basert på metoden foreslått av den russiske legen NS Korotkov i 1905 (se Science and Life, nr. 8, 1990). Det er knyttet til å lytte til lydtoner. I tillegg benyttes palpasjonsmetoden (palpasjon av puls) og metoden for daglig overvåkning (kontinuerlig overvåking av trykk). Sistnevnte er veldig avslørende og gir det mest nøyaktige bildet av hvordan blodtrykket endres i løpet av dagen og hvordan det avhenger av forskjellige belastninger.

For å måle BP ved Korotkov-metoden, brukes kvikksølv og aneroid manometre. Det siste, samt moderne automatiske og halvautomatiske enheter med skjermer, kalibreres på kvikksølvskala og kontrolleres periodisk før bruk. Forresten, på noen av dem er det øvre (systoliske) arterialtrykk betegnet med bokstaven "S", og den nedre (diastoliske) er "D". Det er også automatiske enheter som er tilpasset å måle blodtrykket ved bestemte faste intervaller (for eksempel, slik at du kan observere pasienter i klinikken). For daglig overvåking (sporing) av blodtrykk i en polyklinisk, har bærbare enheter blitt opprettet.

Blodtrykket varierer i løpet av dagen: det er vanligvis det laveste under søvnen og stiger om morgenen, og når et maksimum i dagtidens aktivitet. Det er viktig å vite at pasienter med arteriell hypertensjon ofte har nighttime BP-verdier høyere enn dagtid. For overvåking av slike pasienter er daglig overvåking av blodtrykk av stor betydning, og resultatene av disse tillater oss å klargjøre tiden for den mest rasjonelle administrasjonen av medisiner og for å sikre full kontroll over effektiviteten av behandlingen.

Forskjellen mellom de høyeste og laveste verdiene for blodtrykk i løpet av en dag hos friske mennesker, som regel, overskrider ikke: for systolisk blodtrykk - 30 mm Hg. st., og for diastolisk - 10 mm Hg. Art. Med arteriell hypertensjon er disse svingningene mer uttalt.

Hva er normen?

Spørsmålet om hvilken BP bør anses som normalt er ganske komplisert. Den fremragende innenlandske terapeuten AL Myasnikov skrev: "Faktisk er det ingen klar grense mellom verdiene av arterielt trykk som må vurderes for en gitt alder fysiologisk, og verdiene av blodtrykk, som bør vurderes for denne alderspatologiske." Men i praksis er det selvsagt umulig å unngå visse standarder.

Kriteriene for å bestemme nivået på blodtrykk, vedtatt i 2004 av All-Russian Society of Cardiology, er basert på 2003-anbefalingene fra European Society for Hypertension, eksperter fra FNs komité for forebygging, diagnostisering, evaluering og behandling av høyt blodtrykk. Hvis systolisk og diastolisk blodtrykk er i forskjellige kategorier, utføres evalueringen med høyere hastighet. I tilfelle avvik fra normen snakker vi om arteriell hypotensjon (blodtrykk under 100/60 mm Hg) eller arteriell hypertensjon (se tabell).

Hvor riktig måler arterielt trykk?

Arterialtrykk måles oftest i sittestilling, men noen ganger må du gjøre det i en dårlig stilling, for eksempel hos alvorlig syke pasienter eller når pasienten står (med funksjonelle tester). Imidlertid, uavhengig av fagets stilling, armens underarm, hvor blodtrykket måles, og apparatet skal være på hjertet. Den nedre kanten av mansjetten er ca 2 cm over albuebretten. En luftløs mansjett bør ikke klemme det underliggende vevet.

Luften pumpes raskt inn i mansjetten til et nivå på 40 mm Hg. Art. høyere enn det som pulsen på den radiale arterien forsvinner på grunn av klemming av karene. Fonendoskopet påføres ulnar fossa ved det arterielle pulseringspunktet rett under den nedre kanten av mansjetten. Luften fra den må løses sakte, med en hastighet på 2 mm Hg. Art. for ett slag av pulsen. Dette er nødvendig for å nøyaktig bestemme nivået av blodtrykk. Manometerets skala, hvor det var merkbare pulsslag (toner), er merket som systolisk trykk, og punktet de forsvinner på er diastolisk. Endringen i volum av toner, deres svekkelse i beregning, er ikke akseptert. Trykket i mansjetten reduseres til null. Nøyaktigheten av fiksering er viktig

og registrerer øyeblikkene av utseende og forsvinner toner. Dessverre, ofte når de måler blodtrykk, foretrekker de å avrunde resultatene til null eller fem, noe som gjør det vanskelig å evaluere dataene. BP bør registreres med en nøyaktighet på 2 mm Hg. Art.

Det er umulig å telle nivået på systolisk blodtrykk ved begynnelsen av synkroniserte svingninger av kvikksølvkolonnen, hoveddelen er utseendet på karakteristiske lyder; Under måling av blodtrykk, høres toner på, som er delt inn i separate faser.

Tonefaser NS Korotkova

1. fase - AD, ved hvilke konstante toner høres. Lydens intensitet øker gradvis ettersom mansjetten er blåst av. Den første av minst to påfølgende toner er definert som systolisk blodtrykk.

2. fase - Utseendet av støy og "rustling" lyd med ytterligere deflasjon av mansjetten.

Tredje fase - en periode hvor lyden ligner en knase og øker intensiteten.

4. fase tilsvarer en skarp muffling, utseendet på en myk "blåser" lyd. Denne fasen kan brukes til å bestemme det diastoliske blodtrykket når tonene høres før nulldeling.

Femte fase karakterisert ved at den siste tonen forsvinner og tilsvarer nivået av diastolisk blodtrykk.

Men husk: mellom 1-st og 2-fasen av Korotkovs toner er lyden midlertidig fraværende. Dette skjer med høyt systolisk blodtrykk og fortsetter under luften som blåser fra mansjetten til 40 mm Hg. Art.

Det skjer at blodtrykksnivået er glemt i tiden mellom målmåling og opptak av resultatet. Det er derfor du bør registrere de mottatte dataene umiddelbart - før du fjerner mansjetten.

I tilfeller der det blir nødvendig å måle blodtrykket på beinet, er mansjetten plassert på den midterste tredjedel av låret, phonendoskopet blir brakt til poplitealfossaet ved siden av arteriepulsasjonen. Nivået på diastolisk trykk på poplitealarterien er omtrent det samme som på brachialarterien, og det systoliske trykket er 10-40 mm Hg. Art. ovenfor.

Blodtrykksnivået kan svinge selv med korte intervaller, for eksempel under måling, som er forbundet med en rekke faktorer. Derfor må du følge visse regler når du måler det. Temperaturen i rommet skal være behagelig. En time før BP måling, bør pasienten ikke spise, fysisk belastning, røyk, eller bli utsatt for kulde. Innen 5 minutter før måling av blodtrykk, bør han sitte i et varmt rom, slappe av og ikke forandre den aksepterte, komfortable posen. Klærhylser skal være tilstrekkelig løs, det er ønskelig å ta hånden din ved å fjerne ermet. Mål blodtrykket to ganger med et intervall på minst 5 minutter; gjennomsnittsverdien for de to indikatorene er registrert.

I tillegg bør man også huske manglene ved bestemmelse av blodtrykk, forårsaket av feilen i Korotkov-metoden selv, som under ideelle forhold ved normalt blodtrykksnivå er ± 8 mm Hg. Art. En ekstra kilde til feil kan være hjerterytmeforstyrrelser i pasienten, feil posisjon av hånden under måling, dårlig mansjett, ikke-standard eller defekt mansjett. For voksne bør sistnevnte ha en lengde på 30-35 cm til minst en gang rundt fagets skulder og en bredde på 13-15 cm. En liten mansjett er en vanlig årsak til feilaktig bestemmelse av forhøyet blodtrykk. Men overvektige mennesker kan trenge en mansjett større, og for barn - en mindre størrelse. Unøyaktigheten av måling av blodtrykk kan også bli forbundet med overdreven kompresjon av mansjetten på underliggende vev. Overestimeringen av blodtrykksindeksene oppstår også når den litt mansjettede mansjetten er oppblåst.

Nylig måtte jeg snakke med en pasient som ble fortalt av en sykepleier i en polyklinikk etter at hun hadde målt blodtrykk som hun hadde blitt reist. Når han kom hjem, ble pasienten målt blodtrykk med eget apparat og merket med overraskende mye lavere verdier. Den typiske manifestasjonen av hypertensjon av den hvite kappen er forklart av emosjonelle reaksjoner (vår frykt for doktorenes dom) og tas i betraktning ved diagnostisering av arteriell hypertensjon og bestemmelse av det optimale nivået av blodtrykk under behandlingen. Hypertensjon "hvit frakk" er ofte funnet - hos 10% av pasientene. Det er nødvendig å skape et passende miljø i rommet: det må være stille og kult. Det er uakseptabelt å utføre fremmede samtaler. Intervju med undersøkeren må være rolig, velvillig.

Og til slutt. Vi er langt fra hjelpeløs før den skadelige sykdommen. Det er ganske mottagelig for behandling, som det fremgår av storskala forebyggende programmer for å bekjempe arteriell hypertensjon, utført både i vårt land og i utlandet, og fikk lov til å redusere forekomsten av stroke med 45-50% innen fem år. Alle pasientene fikk tilstrekkelig behandling og fulgte nøye legenes instruksjoner.

Hvis du er over 40 år, måler du blodtrykket systematisk. Det ville være ønskelig å understreke igjen at arteriell hypertensjon ofte fortsetter asymptomatisk, men dette gjør sykdommen enda mer farlig, noe som forårsaker et "slag bakfra". Apparater for måling av blodtrykk bør være i hver familie, og for å lære hvordan man måler det, skal det være for alle voksne personer, særlig siden det ikke representerer betydelige vanskeligheter.

"Kunnskap, som er mest nødvendig for menneskelivet, er kunnskapen om seg selv." Den kjente franske forfatteren og filosofen Bernard Fontenelle (1657-1757), som levde nøyaktig 100 år, kom til en slik faktisk og nåværende konklusjon.

Forfatteren takker personalet ved Neurologisk forskningsinstitutt for det russiske akademiske utdanningsvitenskap A. Kadykov og M. Prokopovich for å få hjelp til å illustrere artikkelen.

Les Mer Om Fartøyene