Oversikt over alle muligheter for utviklingen av Willis-sirkelen, hva betyr det i praksis?

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er alternativene for utviklingen av Willis-sirkelen, hva er det, hvilke arterier er inkludert i sammensetningen. Hvilke sykdommer kan forårsakes av den medfødte eller oppkjøpte patologien til Willis-sirkelen.

Willis-sirkelen (forkortet VC) er et system av anastomoser (forbindelser mellom blodkar) som ligger i hjernebunnen. Det gir en viktig sammenheng mellom systemene til de indre karotisarteriene og vertebrobasilarbassenget.

VC inkluderer flere arterier, som sammenfaller, danner en sirkel. I de fleste tilfeller er denne sirkelen lukket, men noen kan mangle en av fartøyene, på grunn av hva det blir åpent. Disse mulige funksjonene i VC-strukturen kalles sine varianter. Noen av disse utviklingsalternativene kan føre til økt risiko for farlige hjernesykdommer, som for eksempel aneurysm eller slag.

Likevel, i de fleste mennesker, er ulike varianter av VC struktur en fysiologisk norm, det vil si at de ikke forårsaker noen symptomer eller konsekvenser.

Siden komplikasjoner av feil utvikling av Willis-sirkelen vises i hjernen, er nevrokirurger og nevrologer engasjert i dem.

Strukturen av sirkelen av Willis

Hjernen er uten overdrivelse det viktigste organet i menneskekroppen. Derfor er det ikke overraskende at hans blodtilførsel er et av de viktigste målene for kardiovaskulærsystemet. Hjernen mottar blod fra to kilder - fra det indre karotisarteriesystemet og fra vertebrobasilarbassenget.

For å unngå katastrofale konsekvenser når en av de store fartøyene er stengt, er det anastomoser mellom disse to blodforsyningssystemene som danner sirkelen av Willis-sirkelen ved hjernebunnen.

VC består av tre par store arterier:

 1. De fremre cerebrale arteriene (PMA) - avviker fra de indre halspulsårene.
 2. Interne halspulsårene (ICA) - VC inkluderer den terminale delen av dem, før avreise av de midtre cerebrale arteriene (MCA).
 3. De bakre cerebrale arteriene (ZMA) er de grunnleggende grenene til den basilære arterien (BA), som dannes som et resultat av sammensmeltning av vertebrale arterier (PA).

For å fullføre sirkelen er det også to sammenhengende blodkar:

 1. Den fremre forbindende arterien (PSA) - forbinder to PMA mellom hverandre.
 2. Ryggbindende arterier (CSA) er grener fra BCA som forbinder dem med ZMA.

Hvis Willis-sirkelen er stengt, kan blodet om nødvendig krysse anastomosen fra en arterie til den andre.

VC utviklingsmuligheter

Helt lukket VC, der det ikke finnes manglende eller underutviklede (hypoplastiske) komponenter, forekommer hos bare 20-25% av mennesker.

Det er et stort antall mulige varianter av den anatomiske strukturen og utviklingen av VC. De vanligste av disse er:

 • hypoplasi av en eller to CCA;
 • hypoplasi eller fravær av PMA segmentet;
 • hypoplasia av PSA;
 • Fravær av en av SAD.

Hva i praksis betyr forskjellige muligheter for å utvikle VC

Asymmetri av VC-strukturen fører til en betydelig asymmetri i blodstrømmen og er en viktig faktor i utviklingen av intrakranielle aneurysmer og iskemiske slag. Disse forstyrrelsene forekommer vanligvis hos eldre pasienter som har en åpen VC som begrenser muligheten til å kompensere for akutte endringer i arteriell blodtilførsel av hjernen.

Inntil utviklingen av disse sykdommene eller deres komplikasjoner, vet en person ikke engang at han har abnormiteter i utviklingen av cerebral fartøy.

Vaskulære aneurysmer VC

En aneurisme er et fremspring av vaskulærveggen. Aneurysmer av fartøyene som kommer inn i VC er de vanligste aneurysmene i hjernen. Oftest forekommer de i PSA, bifurcation (stedet for bifurcation) av ICA og i DSA, på bifurcation av BA.

De fleste aneurysmer i hjernen forårsaker ikke noen symptomer før deres brudd. Når størrelsen på fremspringet er stort, kan det imidlertid forekomme klem av vevet i sentralnervesystemet i nærheten, noe som i noen mennesker fører til:

 • dobbeltsyn i øynene;
 • utvidede elever;
 • utseendet av smerte bak øyebolene;
 • hodepine.

Ved brudd på aneurysmer av fartøyene som kommer inn i VC utvikles en blødning i rommet rundt hjernen (subaraknoid blødning), hvis symptomer tilhører:

 1. Plutselig forekomst av alvorlig hodepine.
 2. Kvalme og oppkast.
 3. Stivhet i nakken.
 4. Midlertidig tap av syn eller bevissthet.

Iskemisk berøring med ulike varianter av VC-struktur

Brudd på symmetrien av blodstrømmen langs hjernens arterier kan bidra til utvikling av aterosklerotiske lesjoner, noe som øker risikoen for iskemisk berøring. En åpen VC gir ikke god sikkerhetsblodstrøm, slik at strekkstørrelsen kan øke.

Symptomer på iskemisk slag:

 • Plutselig utseende av følelsesløshet eller svakhet i musklene i den ene halvdelen av kroppen.
 • Plutselig forverring av bevissthet, taleforstyrrelser eller forståelse.
 • Plutselig synshemming.
 • Plutselige forstyrrelser i gang, svimmelhet, tap av følelse av balanse og koordinering av bevegelser.
 • Plutselig forekomst av hodepine.

Diagnose: Identifikasjon av varianter av strukturen til Willis-sirkelen

De fleste har ikke en åpen VC. Utviklingen av Willis-sirkelen og dens varianter oppdages oftest ved et uhell ved gjennomføring av en undersøkelse av hjerneskipene av andre grunner.

Hvis pasienten har symptomer på ueksplodert cerebral aneurisme, utføres følgende tester:

 • CT-angiografi - ikke-invasiv (dvs. ingen penetrering inn i kroppen) røntgenundersøkelse, der de cerebrale blodkar for å visualisere blodstrømmen tilført kontrastmidlet, og deretter utføre et CT-scan.
 • Magnetic resonance imaging er en ikke-invasiv metode som bruker magnetfelt og radiofrekvensbølger for å få et detaljert bilde av cerebral fartøy.
 • Angiografi av hjernen er en invasiv undersøkelse, der et spesielt kateter settes inn i hjernens arterier. Etter dette innføres en kontrast gjennom kateteret og en røntgen tas ut.

Behandlingsalternativer for utviklingen av Willis-sirkelen

I seg selv er VC-utviklingsmuligheter ikke en sykdom og trenger ikke behandling. Hvis deres tilstedeværelse har ført til utviklingen av en aneurysm eller et iskemisk slag, behandles disse sykdommene.

Hva er Willis Circle

Hjernes vaskulære system har en kompleks struktur. En av de viktigste komponentene er Willis-sirkelen. Det er et kompleks av arterier som ligger i hjernen.

Takket være det er blodstrømmen riktig fordelt i tilfelle av forstyrrelser av karoten arteries funksjon. Derfor kan enhver patologi i utviklingen provosere fremveksten av negative konsekvenser. For å kunne identifisere dem i tide, er det nødvendig å vite strukturen og funksjonene til Willis-sirkelen.

Hva sirkelen av Willis består av

Først av alt er det nødvendig å forstå hva det er - Willis-sirkelen. Dette er en anastomose av hjernens arterier, som har form av en oval krone. Navnet denne utdanningen mottok til ære for sin oppdager - Thomas Willis.

Sirkelen er dannet av slike arterier som:

 1. Baktilkobling.
 2. Posterior cerebrum.
 3. Anterior cerebral parese.
 4. Intern søvnighet.

En slik struktur i sirkelen lar deg koble to systemer: vertebral-basale og somnolente.

Utviklingen av Willis-sirkelen er ofte basert på den klassiske versjonen. I dette tilfellet vil formasjonen være symmetrisk med hensyn til den vertikale akse. Ofte er det patologier av strukturen.

For hvilke funksjoner er det

Hovedmålet med dette systemet er å gi tilstrekkelig blodtilførsel til visse områder av hjernen. Dette er spesielt viktig i tilfelle forstyrret blodstrøm i halsens arterier. Vanskelighetsgraden av blodgennemstrømning gjennom livmorhalsarterien truer med oksygen sult i hjernen, noe som provoserer ulike avvik. For at dette ikke skal skje, og Willis-sirkelen er gitt.

Tilby spekter av funksjonalitet oppnås ved at halspulsårene er forbundet ikke bare med hverandre, men også med den ryggvirvel arterielle system. Denne ordningen lar deg hele tiden forsyne hjernen med næringsstoffer.

Ifølge statistiske data observeres den klassiske versjonen av utviklingen av Willis-sirkelen bare i 50% av tilfellene. Mange har sin symmetri ødelagt.

Mulige patologier

Menneskelig anatomi gir en kompleks struktur av interne systemer, som sikrer kroppens fulle funksjon. Dessverre, ofte på grunn av visse årsaker, er det avvik i utviklingen. Dette skjer også i tilfelle av Willis-sirkelen. Den normale strukturen er bare observert i halvparten av mennesker.

Oftere manifesteres avvik fra den klassiske utviklingsvarianter i asymmetrien av utgående grener eller fraværet av visse deler av sirkelen. Ofte er det en forskjell i diameteren til vertebrale arterier i de bakre og fremre delene. Resultatene av studier viser at forstyrrelse av symmetrien i sirkelen noen ganger forårsaker hyppige migreneangrep.

Blant de mest signifikante patologiene:

 1. Hypoplasi. Det er en utviklingsfeil hvor arterier har kraftig reduserte parametere. Hvis det ikke er noen forstyrrelser i blodstrømmen i andre hjerner i hjernen, vil hypoplasia fortsette asymptomatisk. En slik patologi kan oppdages under en omfattende diagnose av hjernen. Det kan tydelig settes i bildene som er oppnådd med magnetisk resonansbilder.
 2. Aneurisme. Dette er fremspringet av arterieveggen utover. Avviket fortsetter asymptomatisk til et aneurysmbrudd. Dette fører til blødning i hjernen. Dermed er det uutholdelig hodepine, angrep av kvalme og oppkast, skarpe reaksjoner på et sterkt lys. Hvis tiden ikke tar tiltak, kan en person falle i koma og dø.
 3. Aplasia. Dette er en tilstand hvor Willis-sirkelen ikke er stengt på grunn av fravær av en bindepulsårer. Det kan observeres både i forgrunnen og på baksiden. Hvis arterien fortsatt er tilstede, men utviklet seg svært dårlig, diagnostiseres den ufullstendige åpenheten til sirkelen. Patologi foran sirkelen er ekstremt sjelden, kun 4% av tilfellene. Ofte er avviket funnet bakfra. En åpen sirkel blir undersøkt ved hjelp av en MR. Årsaken til dette fenomenet er et stopp i utviklingen på scenen av fosterdannelse.
 4. Carotid arterie trifurcation. Denne splittingen av arterien i tre deler. Denne avviket observeres i 28% av tilfellene. Det utgjør ingen fare før okklusive endringer i arteriene blir observert. Skelne mellom anterior og posterior trifurcation. Denne avviken er forbundet med en forsinkelse i reduksjonen av bindevevene under embryonisk utvikling.

Til patologier som er ekstremt sjeldne, inkluderer Geibner-arterien, spaltningen av den fremre forbindende arterien, det flatte utseendet til den basilære arterien, og noen andre.

Hvilke konsekvenser kan den feilaktige utviklingen av Willis-sirkelen ha?

I normal tilstand er Willis-sirkelen lukket. Det fungerer som et backup system. Hvis det ikke oppstår abnormiteter i operasjonen av livmorhalsårene, er det ikke involvert. Derfor, selv om det er avvik fra normal utvikling, vises de ikke på noen måte.

Når det er et problem med tilførsel av næringsstoffer til hjernen, slår Willis-sirkelen seg på. Det hjelper pumpen blod fra andre avdelinger. I dette tilfellet kan hans patologi få negative konsekvenser for helsen.

Medfødte patologier av Willis-sirkelen i visse situasjoner fører til vanskeligheter i hjernens sirkulasjon. Det kan manifestere seg i en tidlig alder og vokse med tiden.

I motsetning til resten av hjernearteriene er det ingen forskjell i trykk i områdene av sirkelen. Dette skyldes mangel på trykkbalansering av hjernevevet. Dette kan føre til følgende negative konsekvenser:

 1. Hyppig svimmelhet.
 2. Ubehagelige opplevelser med skarp forandring i hodeposisjonen.
 3. Sterk hodepine, som ikke alltid kan håndteres selv med anestesi.
 4. Angrep av migrene, som er ledsaget av fotofobi, kvalme, en reaksjon på lyder.

En av de farligste patologiene er en aneurisme. Det ser ut som følge av tynning og økning av elastisiteten til arterieveggen. Og denne prosessen er helt asymptomatisk. Enhver påvirkning på hodeområdet fører til en umiddelbar brudd på aneurysmen. Hvis du ikke tar tidlige tiltak, vil en person bare dø.

Hvordan oppdages avvikene?

De fleste patologier for utviklingen av Willis-sirkelen blir avslørt i en kompleks undersøkelse av pasienten som klaget over hodepine. Først av alt, i denne situasjonen, sjekker spesialister for sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.

Den mest nøyaktige moderne diagnostiske metoden er MR. Undersøkelsen utføres på en spesiell magnetisk resonans-tomografi. Dens operasjonsprinsipp er basert på å fikse reaksjonene til kroppens celler som respons på virkningen av et sterkt magnetfelt.

En slik undersøkelse bidrar til å få et komplett bilde av strukturen til noen indre organer, inkludert det vaskulære systemet. MR er betraktet som helt trygg, da det er en ikke-invasiv undersøkelse og ikke innebærer bruk av radioaktiv bestråling.

angiografi

En av de mest populære metodene for å undersøke det vaskulære systemet er angiografi. Denne teknikken innebærer innføring i pasientens blod av en spesiell kontrastmiddel. Etter at den er jevnt fordelt over alle arteriene, tas en røntgen. På det er alle patologier gode.

Slike undersøkelser kan utføres ved hjelp av en konvensjonell radiografi eller under kontroll av en datamomografi. Kontrastmiddelet er helt ufarlig for mennesker. Etter en viss tid er den helt eliminert fra kroppen på en naturlig måte.

Datatomografi brukes også til å bestemme den nøyaktige plasseringen og tilstanden til arteriene. En slik undersøkelse utføres ved hjelp av røntgenbestråling. Og selv om investeringen er ekstremt liten, kan denne diagnostiske metoden ikke kalles helt trygg for helse.

Hvordan behandle

Hvis det i løpet av undersøkelsen er identifisert livstruende patologier, for eksempel trifurcation, er det ikke nødvendig med spesiell behandling i dette tilfellet. Men det er verdt å huske at tilstanden av helse kan forverres kraftig når komplikasjoner oppstår, for eksempel vaskulær trombose. Derfor anbefalte pasienten tiltak for å forhindre komplikasjoner.

Det er nødvendig å holde seg til riktig ernæring, for å utelukke bruk av overdreven fettstoffer, stekt, røkt mat. Avvise dårlige vaner. Prøv å spise så mye frisk frukt og grønnsaker som mulig. Å lede en aktiv livsstil, mer å gå på frisk luft. Alt dette har en gunstig effekt på helsen til kardiovaskulærsystemet som helhet.

drift

Hvis en aneurisme blir diagnostisert, vil det være nødvendig med akutt kirurgisk inngrep. Ingen andre metoder kan takle et slikt problem. Operasjonen utføres under generell anestesi.

Kirurgen lager et trefinhull i pasientens skalle. Deretter skyver han vevet for å komme til den skadede arterien. Ved hjelp av spesialverktøy fjerner legen aneurisme og bandasjer fartøyet.

Da er det bare nødvendig å gjenopprette hjernemembranen og påføre sømmer. Ofte etter en slik operasjon er det nødvendig med narkotikabehandling, som er rettet mot å forhindre mulige komplikasjoner.

Det er en variant av operasjonen, der aneurismen ikke er fjernet, derfor er det ingen ruptur av fartøyene. Denne prosedyren utføres under lokalbedøvelse. Kirurgen gjør en liten punktering i fartøyet og setter inn et spesielt instrument i den. Med sin hjelp fyller spesialisten hulrummet til en aneurisme med et visst materiale i form av mikroskopiske spiraler.

Disse spiralene bidrar til dannelsen av en tett trombose i hulrommet i aneurysmen. Dermed er patologi helt utelukket fra sirkulasjonsprosessen.

Under kirurgi må kirurgen handle med ytterste forsiktighet, siden den minste unøyaktigheten vil føre til brudd på aneurisme og blødning. Tre måneder etter slik behandling er en kontrollundersøkelse obligatorisk.

Willis-sirkelen er et reserve system for blodtilførsel til hjernen. Ved patologi er det nødvendig med regelmessig kontroll for å bestemme sannsynligheten for en aneurisme.

Hva er Willis-sirkelen - funksjoner, anatomi og uregelmessigheter i strukturen

1. Hva er funksjonen 2. Anatomiske data 3. Formasjonsalternativer 4. Årsaker til strukturomviklinger 5. Behandling og forebygging

Hjernen gir alle de viktigste fysiologiske funksjonene og menneskets mentale aktivitet. Nevroner i hjernen trenger en betydelig tilførsel av næringsstoffer og oksygen, hvis kilde er blod. Hvis blodstrømmen forstyrres, kan noen av nervceller dø, noe som har mange konsekvenser. Derfor oppfunnet naturen en kompensasjonsmekanisme for mangel på blod i en av de to hjernevaskulaturene. Dette er Willis-sirkelen, som forbinder karoten og vertebralbassengene.

Hva er denne anatomiske enheten? Hvorfor er uregelmessighetene i utviklingen farlig? Hvordan endrer blodtilførselen til hjernen? Svar på disse spørsmålene er av interesse for pasienter, siden mange av dem har vaskulære problemer.

Hva er funksjonen

Den cerebrale blodtilførselsordningen er redusert til en utviklet vaskulatur som stammer fra to hovedkilder. Dette er karoten og vertebrale bassenger. Det er arteriene til Willis-sirkelen som sikrer deres forbindelse og gjensidig kompensasjon for blodstrømssykdommer i en av dem.

Også på bekostning av denne anatomiske formasjonen, elimineres en sirkulasjonsforstyrrelse i ett basseng i en viss halvdel av hjernen på grunn av blodstrømmen fra den andre halvdelen. Derfor kan klinikken for utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen være fraværende.

Anatomiske data

Den felles halspulsåren deler seg i indre og ytre grener. Høyre og venstre indre halspulsårene skal gi blodtilførsel til halvparten av hjernen. De lager fremre cerebrale arterier i begge halvkule, mellom hvilke en forbindende vaskulær bro ligger. Så er den fremre delen av arteriell sirkel dannet.

To vertebrale arterier smelter sammen i en enkelt basilisk fartøy. Denne cerebral arterien deles så inn i to posterior cerebrale arterier, som er en del av den bakre halvartarien av den arterielle vaskulære ringen.

Koble de sovende og vertebrale bassengene ved hjelp av de bakre forbindende grenene.

Den normale anatomien til arteriell ringen innebærer således deltakelse i dannelsen av følgende arterier som kommer fra forskjellige bassenger:

 • anterior og posterior cerebral:
 • intern carotid;
 • for- og bakkobling.

Ringen av arterier ligger i hjernen, som ligger foran variolbroen, som hovedarteren passerer. Inne i ringen er det et kryss mellom de optiske nerver, strukturen av midbrainen.

Den klassiske arterielle sirkelen som den er beskrevet i anatomiske atlasser, ifølge medisinsk statistikk, har bare 35-45% av befolkningen det. Hva betyr dette for resten av befolkningen? Selvfølgelig fører selv den uregelmessige strukturen til Willis-sirkelen ikke alltid til hjernesykdommer. Men en person som har egenskapene til hans struktur, kan klage på periodisk hodepine, ofte migrene, svimmelhet.

Det kan også forstyrre støyen i hodet, forverre minnet, oppmerksomheten og redusere følelsesmessig bakgrunn. Noen ganger manifesterer unormal vaskulær plass plutselig som et iskemisk eller hemorragisk hjerneslag. Beskyttelsesrollen til vaskulærringen er tydelig under følgende patologiske forhold:

 • organisk (slag, aneurisme, aterosklerose);
 • funksjonell (vaskulær spasmer, dystoni, hypertensive krise).

Vaskulære collaterals blir lagret fra en hjernesykdom, selv om fartøyene er underutviklet eller har en liten lumen. Det viktigste er at sirkelen skal lukkes.

Formasjonsalternativer

Utviklingen av Willis-sirkelen innebærer ulike varianter av forgreningen av dens bestanddeler. En stor variasjon i strukturen er karakteristisk for de bakre delene av ringen, hovedsakelig inneholdende blod fra vertebralbassenget. Men en nedgang i blodstrømmen her er ikke så farlig for liv og helse.

Sirkulasjonsforstyrrelser i de fremre delene av sirkelen, som er forbundet med carotidbassenget, kan være dødelige. Dårlig blodstrøm er ledsaget av en uttalt klinikk, prognosen for fullstendig gjenoppretting er oftere tvilsom. I nærvær av unormal struktur og topografi av vaskulær sirkel, blir arterielle venøse misdannelser og aneurysmer ofte dannet.

Utviklingen av Willis-sirkelen bestemmer kliniske manifestasjoner og prognose av sykdommen. Hans anatomi er etablert ved hjelp av ulike diagnostiske metoder, som avhenger av pasientens klager og tilstand.

Den arterielle sirkelen har en masse variasjoner av utvikling.

 1. Aplasi (fravær) av individuelle arterier. Oftest er det ingen bakre forbindelsesfartøy. I dette tilfellet dannes en umulig Willis-sirkel. Personer som har denne anomali, har størst risiko for vaskulær sykdom. En åpen arteriell sirkel kan ikke beskytte hjernevevet i tilfelle problemer med blodsirkulasjon, siden det ikke vil være forbindelse mellom for- og bakdelene av ringen. Vaskulær sirkel kan ikke lukkes på grunn av mangel på forankringsgren. Dette kan forårsake betydelig skade på helsen.
 2. Hypoplasi (underutvikling) av blodkar. Det forekommer i hvilken som helst del av det vaskulære systemet, noe som kan bety en større sannsynlighet for dårlig blodtilførsel i et bestemt område i hjernen.
 3. Trifurcation (den arterielle stammen danner tre, og ikke to grener). Oftest påvirker den den indre halspulsåren. Hvis det er et underskudd, vil nekroseområdet bli mer omfattende.
 4. Slå sammen de to fartøyene i ett. Dette truer utviklingen av iskemi.

Årsaker til strukturelle anomalier

Vaskulære anomalier dannes under intrauterin utvikling av fosteret i tilfeller av embryogeneseforstyrrelser. Dette kan føre til negativ ekstern påvirkning, sykdommer i fremtidens mor eller genetiske faktorer.

Hvis det ikke er noen sammenhengende grener i det hele tatt, sier spesialister at sirkelen av Willis sirkel er helt åpen. Hvis karene dannes, men deres diameter er mindre enn den anatomiske normen, eller hvis de er underutviklet, antas det at sirkelen ikke er fullt åpnet.

Vanligvis oppstår følgende årsaker til frakobling:

 1. Den forreste delen av ringen er fraværet av den fremre forbindende arterien, trifurcation av den fremre cerebrale arterien.
 2. Rygg - fravær av bakre forbindende arterie, basilarterie, bakre trifurcation av indre halspulsårer.

Anomalier i strukturen av hjertesystemet i Willis-sirkelen, føltes kun når det er nødvendig i forbigående måter blodstrømmen går. Det kan være med dannelsen av aterosklerotisk plakk, trombus, alvorlig spasme, ruptur av fartøyet.

Behandling og forebygging

Ofte pasientene blir klar over tilstedeværelsen av forstyrrelser i strukturen av det vaskulære system i hjernen bare etter at undersøkelsen, som ble dirigert av eksperter i forbindelse med helseproblemer. De har et spørsmål, hvordan å behandle vaskulære anomalier? Først og fremst er det nødvendig for å hindre dekompensasjon i sirkulasjonssystemet, streber etter å opprettholde strømningshastigheten ved det fysiologiske nivå, ikke forårsake vaskulær overbelastning.

For dette bør følgende forebyggende tiltak tas:

 • blodproppskontroll;
 • måle kolesterol;
 • normalisering av blodtrykk;
 • rettidig behandling av kardiovaskulære sykdommer og autonom dystoni.

I tilfelle av migreneangrep, spesielt med synshemming, er det obligatorisk å konsultere en lege for å klargjøre diagnosen. Av de mest informative undersøkelsene er magnetisk resonansangiografi, transcranial dopplerografi.

Hvis det oppstår abnormiteter i strukturen til arteriene, bør det gjennomføres regelmessige kontroller, besøker terapeuten, nevrolog, kardiolog. Det er nødvendig å gi et kurs av vaskulære legemidler (innsiden, intravenøs drypp), inkludert Cavinton, Pentoxifylline. Nootropika anses obligatorisk mottak, forbedrer forbrenningen og blodstrømmen til nervevev (Nootropil, Fezam, Vinpotropil).

Det er også viktig å ta kurs flere ganger i året antioksidant (Mexidol, Cytoflavin) og metabolske (Actovegin) legemidler. For å opprettholde funksjonaliteten til hjerneneuroner og immunforsvar er det nødvendig med B-vitaminer.

Pasienter med vaskulære abnormaliteter i strukturen av sikkerhet, for å unngå en nervøs og fysisk stress, øke resistens mot stress, spise rett, opprettholde en positiv emosjonell tone.

Ved mangel på blodstrøm på grunn av oppbyggingen av den uregelmessighet, trombose eller stenose av karet identifikasjon, er det systemet kretsen av Willis redder nerveceller fra død ved å omdirigere blodstrøm og for å kompensere for underskuddet. Hvis du utfører en rettidig diagnose og har data om strukturen i hjernekarsystemet, kan du gjennomføre kursforebyggende behandling. Dette vil gi en god prognose for liv og helse, til tross for de spesielle egenskapene til anastomosestrukturen.

Willis-sirkelen er et viktig system av vaskulære broer

Navngitt til ære for forskeren som oppdaget ham, er Willis-sirkelen en levende illustrasjon av begrepet anastomose.

Dette er navnet på det kortbryte meldingssystemet mellom de nærliggende blodkarene, i dette tilfellet utgjør arteriene en lukket ring (sirkel) i hjernebunnen.

Siden vi snakker om et kommunikasjonssystem som fôrer hele hjernen med glukose og oksygen, kan betydningen av eksistensen av denne vaskulære formasjonen ikke sies - det er åpenbart.

Utvalget av varianter av Willis-sirkelen er skapt av tilstedeværelsen av forskjellige måter å knytte disse hoved arterielle blodforsyningslinjer.

Generell informasjon om basal sirkulasjon, dens vaskulære struktur og dens funksjoner

Willis-sirkelen er selve begynnelsen av hele sirkulasjonsnettet, som stiger fra hjernebunnen oppover både over overflaten og i tarmene, for ytterligere, uendelig forgrening, for å nå hver enkelt celle i vev og strukturer.

Og det kan være strømbrudd på grunn av utseende i en av arterielle grener:

 • krampe;
 • innsnevring av lumen av en annen etiologi (på grunn av dannelsen av kolesterol innskudd, trombus, tykkelse av veggen fra arrdannelse, på grunn av klemming fra utsiden);
 • aneurysmal lumen deformasjon;
 • atrofi eller ødehet (med utryddelse av lumen - utslettelse).

Enten dette kan være en konsekvens av hypoplasia (medfødt utvikling), som påvirket det kritiske øyeblikket.

På strukturen av denne delen av sirkulasjonssystemet

Det er mange muligheter for å konstruere arteriell ringen på hjernebunnen, men dens obligatoriske komponenter er arterier:

 • anterior cerebral (dets opprinnelige fragment);
 • posterior cerebral (i sitt første segment);
 • tilkobling (foran og bak);
 • en intern carotid (supra-cul-de-sac) derav.

De viktigste vaskulære strømnettet er 2 karotider og 2 vertebrale arterier (en på hver side av kroppen). Søvnige deler går inn i hulen i hodeskallen ved hjelp av en sovende kanal, som passerer inn i temporal beinets pyramide og åpner ved sin apex, vertebras - passerer en stor occipitalåpning.

Blodforsyningen er opprettet av mellomliggende "broer", som har individuelle egenskaper: De kan være helt fraværende, være i tilstand av aplasi, hypoplasi eller tredobles (tilstedeværelsen av tre elementer i stedet for to eller fenomenet trifurcation).

I den klassisk symmetriske varianten danner vertebrale arterier, sammenslåing, en kraftig basilar (hoved), som passerer langs den varioliske broen og gir grener for å mate cerebellum og medulla oblongata. Foran det er delt inn i 2 bakre forbindelsesledd (høyre og venstre), på samme nivå som også skaper 2 posterior cerebral.

På nivået av innstrømningen i den indre halspulsåren på begge sider fra anastomosen, avgrener de sentrale cerebrale arteriene (venstre og høyre) i distal retning. Grenene til begge indre karotiske kropper lukker foran, danner en halvcirkel, hvorav to parallelle parallelle fremre cerebrale arterier går fremover. Koblingen av engangsforbindelsen bak dem er en del av buen dannet ved sammensmelting av grenene til de indre karotisarterier.

Varianter av utvikling og formasjon

Meninger fra forskere om hyppigheten av forekomsten av den klassiske versjonen er svært forskjellige fra hverandre: ifølge en data er det 50%, på den andre - 25, på den tredje - enda mindre. Avhengig av metoden for forgrening av fartøyene, bestemt av de spesielle egenskapene til intrauterin utvikling, vil både tilstedeværelsen og graden av utvikling av noen segmenter av systemet avvike fra den kanoniske.

Mulige opsjoner for fravær er tilfeller hvor det ikke er arterier:

 • basilaris;
 • alle sammenkoblinger;
 • forbinder fronten;
 • Kobler bak (en eller begge deler);
 • Koble til fronten og en av de tilkoblede bakene.

Saker av fremre eller bakre trifurcation kan også representeres av variasjoner i arteriell distensjon:

 • bakre hjernebarken fra indre karotid (separat variant - med samtidig fravær av fremre bindemiddel);
 • både fremre cerebral fra en av de indre karotider.

Kanskje også eksistensen av:

 • hypoplasi av en av de bakre hjernebruskene;
 • ufullstendig fordobling av den fremre cerebrale grenen.

Den mest hyppig forekomst av forskjellig nærvær bakre trifurcation carotis interna linje (med begynnelsen av den umiddelbart tre cerebrale arterier: bak, foran og i midten), og bakre cerebral avviker således fra den bakre forbindelse. En slik abnormitet fremkom fra 16 ukers føtalt kan forbli enten gjennomgå gradvis endring til en helt lukket krets.

Ikke mindre hyppig er situasjonen med aplasi av den bakre forbindelsesgrenen, når det er en kommunikasjon mellom basilikumene og den indre karotiden bare på den ene siden, og på den annen side er sirkelen ikke lukket.

Med mindre diagnostisert fravær av frontjumperen, er det ingen kommunikasjon mellom karoten arterier, fulle av manglende evne til å pumpe blod fra den ene siden til den andre.

Med aplasi av den fremre kommunikasjonsgrenen, er det en sammenkobling mellom karoten arterier, og når de bakre og fremre segmentene av Willis-sirkelen er uformet, er de nesten ikke forbundet.

Til de sjeldnere funnene i studien er tilfeller:

 • tilstedeværelse av corpus callosums mellomstamme
 • fusjon i en stamme av begge fremre cerebrale arterier eller parietal kontakt med hverandre;
 • anterior trifurcation (med separasjon av begge anterior cerebral cortex fra samme carotid);
 • Tilstedeværelse av bilateral trifurcation av karotider;
 • Fravær av begge bakre kommunikasjonsgrener;
 • Tilstedeværelse av en dobbeltforankret arterie.

Patologisk struktur av arteriell basilisk sirkel

Fartøy av den fremre halvdel (karoten og anterior cerebral) er preget av den største stabiliteten i utviklingen, anatomien til den bakre cerebrale og forbindende, det er stor variasjon i forgrening.

Imidlertid er avvikene i strukturen til den fremre halvdelen mye viktigere i lys av den betydelige alvorlighetsgraden av de kliniske symptomene og større alvor av prognosen. I tillegg til det ideelle (lukket), finnes det varianter av den basilære sirkelen til det åpne:

I det første tilfelle (med ingen rørstussene) kommunikasjonen mellom de fremre og bakre seksjoner er fullstendig fraværende i det andre (med deres sikkerhet, men være i en tilstand av stenose eller hypoplasi) viser åpenheten basilær ufullstendig sirkel, ikke tillater den å operere ved full kapasitet.

Tegn på strukturelle anomalier

Anomalier i skipets struktur kan ikke manifestere seg i mange år, før de når alderen når endringene blir stabile, og nivået av cerebral sirkulasjon er ustabilt, men kan oppstå i unge år.

Den mest konstante er utseendet:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • reduksjon av oppmerksomhet, minne (i de uttrykte tilfeller - intellektuelle muligheter).

Det mest karakteristiske symptomet på patologien til Willis-sirkelen er migreneangrep. Mest utsatt for ansiktet hennes med en åpen sirkel eller uregelmessigheter i utviklingen av den bakre halvdelen av systemet:

 • bakre trifurcation;
 • hypo- eller aplasi av bakre grener.

På grunn av iskemien i hjerneområdene som er ansvarlig for syn, går angrepet av et angrep fram av utseendet av en visuell aura (lyse sikksaker, blinker og gnister i øynene).

Andre symptomer på mangel på blodtilførsel er tegn på DEP (vaskulær encefalopati) med uorden i den emosjonelle-viljebestemt, og i den rent fysiske område - fra uberettiget svakhet for å redusere uførhet.

Toppen av funksjonsforstyrrelser i den unormale basal sirkelstrukturen er utviklingen av hjerneslag med utvikling av lammelse og parese, sensoriske og motoriske forstyrrelser, i alvorlige tilfeller - med utbruddet av koma.

Fremveksten og utviklingen av et aneurysm kan heller ikke manifestere seg i flere tiår, og er ofte en utilsiktet funn i studien av cerebral fartøy.

Om årsakene til patologier

Avvik i utviklingen av strukturer av Willis-sirkelen virker som regel under intrauterin utvikling, hvis forløb kan skyldes misbruk fra den gravide morens side:

 • hennes røyking;
 • bruk av alkohol eller narkotika;
 • overdose av sovepiller og beroligende midler;
 • Uautorisert mottak av legemidler som ikke er foreskrevet av legen.

I løpet av graviditeten kan kronisk eller akutt stress av høy intensitet, en virusinfeksjon og lignende påvirkes.

For å stanse driften av det eksisterende system og utviklet basalmeldinger kan føre til både den samme husholdning kronisk forgiftning, og den endring i egenskaper hos blodet (på grunn av sin høye koagulering), og sykdommer som forårsaker degenerasjon eller innsnevring av karveggen (lukking) årehulrommet:

 • aterosklerose;
 • trombose;
 • fett eller luftemboli når store arterier blir skadet av skarpe kanter av bein under brudd eller andre akutte og kroniske årsaker.

Diagnose av uregelmessigheter

I anerkjennelse av den arterielle patologien til hjernebunnen er en visuell (nevrologisk og oftalmologisk) undersøkelse ikke nok.

Derfor ty til instrumentelle vaskulære forskningsmetoder:

 • ultralyd dopplerografi;
 • MR (magnetisk resonansbilder);
 • radiopaque angiografi;
 • transcranial dopplerografi;
 • magnetisk resonans angiografi;
 • selektiv angiografi.

Om behandling ved dysfunksjoner

Den er foreskrevet og utført i nærvær av dokumentert patologi, ledsaget av pasientens klager og tilstedeværelsen av et klinisk bilde av et syndrom.

Avhengig av forekomsten av manifestasjoner utføres konservativ behandling ved hjelp av:

 • vasokonstriktivt (antispasmodika, sedativer);
 • beroligende midler;
 • antidepressiva;
 • antiinflammatorisk og smertestillende (kategorier av Ibuprofen og Ketorol).

Tilfeller av migrene fortjener en egen studie og differensiering fra lignende forhold, hvoretter en tilstrekkelig terapi foreskrives.

Med ineffektivitet av narkotikabehandling eller utbruddet av akutt patologi, blir mikrokirurgisk behandling påført ved hjelp av følgende teknikker:

 • stenting;
 • klipping;
 • ballong angioplasti.

På forebygging av forhold forårsaket av patologien til Willis-sirkelen

Det består i å observere gravid anbefalinger for sortiment, dosering, hyppigheten av medisinering, bruk av medisiner som foreskrives utelukkende av legen. Det er nødvendig å beskytte deg så mye som mulig fra nederlaget for en virusinfeksjon, unngå stressende situasjoner på alle mulige måter (familiemedlemmer og medarbeidere av en gravid kvinne oppfordres også til å gjøre det).

For å forebygge livstruende akutte vaskulære tilstander bør resultere i å holde den mest aktive livsstil for å forebygge problemer med blodårer, og når de oppstår - aktivt samarbeid med behandlende lege med ubetinget gjennomføringen av hans ordre.

Willis sirkel

Willis-sirkelen (circulus arteriosus cerebri Willisii) er en anastomose mellom hjernenes blodpropp i hjernen. Den er plassert i hjernebunnen og er et nettverk av arterier, formet som en oval med minste transversale diameter. Navnet er en anatomisk utdanning mottatt av navnet på en engelsk lege som først beskrev det.

Ved å danne bassenget i Willis-sirkelen, deltar følgende arterier:

 • Den første delen av den bakre cerebrale arterien;
 • Kobling bakre arterien;
 • Den supraclinoide delen av de indre halspulsårene;
 • Anterior connective artery;
 • Den første delen av den fremre cerebrale arterien.

Funksjoner av Willis-sirkelen

Willis-sirkelen forbinder hver av karoten arterier ikke bare med hverandre, men også med systemet av vertebrale arterier. Med den normale utviklingen av Willis-sirkelen har sin høyre og venstre halvdel en symmetrisk struktur.

Hovedfunksjonen til Willis Circle er å gi full blodtilførsel til individuelle deler av hjernen, i tilfelle blodforstyrrelser i en av livmorhalskårene forårsaket av noen årsak.

Sykdommer i Willis Circle: symptomer

Den normale utviklingen av Willis-sirkelen finnes i ikke mer enn 50% av mennesker. Den vanligste patologien til dette arterielle systemet er ulike typer bindende arteriell hypoplasi. Aneurysmer av hjernens arterier påvirker også oftest karene i Willis-sirkelen.

Når skipene i Willis-sirkelen er hypoplastiske, kan symptomene være fraværende, naturlig under normal blodflods tilstand i bassenger av andre cerebrale arterier. I dette tilfellet avsløres patologien som et tilfeldig diagnostisk funn i løpet av magnetisk resonansbilder.

Som vist ved resultatene av en nylig studie utført av forskere fra University of Pennsylvania, kan det i noen mennesker forårsake asymmetrisk utvikling av Willis-sirkelen hyppige migreneangrep som oppstår med en tilstrekkelig uttalt aura.

Med aneurysmen til skipene i Willis-sirkelen, er symptomene vanligvis fraværende til et brudd oppstår. Ved brudd begynner blodet fra det skadede karet å strømme inn i subaraknoidrommet. Pasienter begynner å klage på en forferdelig hodepine i deres styrke, som ofte ledsages av kvalme, oppkast, intoleranse mot sterkt lys, stivhet av occipitale muskler. Med en betydelig blødning utvikler en koma raskt eller pasienten nesten umiddelbart dør.

Sykdommer i Willis-sirkelen: behandling

Mange mennesker, som lærer at de har en versjon av utviklingen av Willis-sirkelen som er uforenlig med normen, faller i fortvilelse og tror at de har en alvorlig sykdom som krever viss terapi. Men faktisk blir behandlingen av Willis-sirkelen ikke gjennomført.

Som vi sa ovenfor, er det ulike alternativer for utviklingen av Willis-sirkelen, og de som anses som normen, blir ikke oppfylt av hver person. Blodkar av bassengene er ikke så mye for blodtilførsel til hjernen celler, hvordan man skal kompensere for den resulterende trombose, cerebral blodstrøm ved å skifte blod fra et blod basseng til det andre. Derfor krever patologien i utviklingen av Willis-sirkelen i de fleste tilfeller ikke behandling.

I nærvær av en aneurisme av en av arteriene i Willis-sirkelen, består kirurgisk behandling av en aneurysmligasjon. I de tilfellene når en aneurisme blir åpnet, utføres konservativ behandling, det samme som for subarachnoid blødning forårsaket av andre årsaker.

SHEIA.RU

Willis Circle: Utviklingsmulighet i nærvær eller blodstrøm reduksjon, behandling

Utvikling og behandling av Willis-sirkelen

Ved foten av den menneskelige hjernen er et spesielt arterielt nettverk av den ovale form, kalt Willis-sirkelen. De arteriene som er inkludert i sirkelen, har et minste tverrsnitt, men blodtilførselen til den menneskelige hjerne avhenger direkte av dem. Om hvilke andre funksjoner i kroppen utføres av Willis-sirkelen, hvilke sykdommer som kan treffe ham og hvordan de skal diagnostisere dem - videre. Ordningen med sirkelens struktur er vist på bildet nedenfor.

Funksjonsbelastning

I kroppen av en helt sunn person, er Willis-sirkelen det organ som forbinder halspulsårene til hverandre, og også med et komplekst system av vertebrale arterier.

Men så snart det er blokkering i menneskekroppen av karene som fôrer hjernen, slår hovedfunksjonen på seg: Willis-sirkelen begynner å gi en komplett blodtilførsel til visse deler av hjernen.

Dette skjer omtrent slik: På tidspunktet for en reduksjon i blodstrømmen i en eller flere livmorhalske arterier, begynner hjernen å oppleve en kraftig mangel på oksygen og næringsstoffer for å kompensere for dette problemet, og det er en ekstra arteriell sirkel.

Mulige problemer

Ifølge forskningen observeres den normale utviklingen av Willis-sirkelen bare i halvparten av mennesker. Hvis vi tar i betraktning at denne regionen sjelden undersøkes, kan andelen pasienter med et normalt utviklet organ være enda mindre.

Av hvilken grunn er sirkelen underutviklet, det er sikkert ukjent.

Så, de viktigste problemene:

 • Hypoplasia av bindende arterier. Mens andre arterier fôrer hjernefunksjonen på riktig måte, oppstår dette problemet ikke på noen måte, og forblir ubemerket i mange år.
 • Uoverensstemmelsen mellom størrelsen på arteriene fra forskjellige sider, asymmetrien i det forgrenede nettverket. Ikke gjenkjenne livstruende og helsepatologi, fordi sirkelen er stengt, og i tilfelle akutt nødvendighet vil kunne utføre sine funksjoner. Basert på resultatene av nyere studier, kan et lignende problem provosere vanlige migreneangrep.

Willis sirkel er åpen. Den mest alvorlige situasjonen, som er betinget delt inn i to grupper:

 • fullfør (ved underutvikling eller innsnevring) og ufullstendig (i fravær av bindeveier). Utviklingen av Willis-sirkelen i form av mangel på blodstrøm betraktes som den farligste.
 • Et annet vanlig problem er en aneurisme, om det - videre.

Om aneurisme

Ofte, en aneurisme av cerebral fartøy, lokaliseringsstedet velger sirkelen av Willis. I en ung alder er en aneurisme vanligvis et resultat av en unormal sirkelstruktur.

Hos personer i eldre alder er aneurysmene til Willis-sirkelen i de fleste tilfeller forårsaket av en av følgende patologier:

 • aterosklerose;
 • smittsom vaskulitt;
 • syfilittisk endarteritt.

Hovedårsaken til alle disse problemene: En patologisk vaskulær prosess som forårsaker ødeleggelsen av vaskulærveggen.

I lang tid viser en aneurisme ikke seg selv, som regel lærer en person om problemer på et tidspunkt når en aneurisme bryter seg.

Symptomer på denne alvorlige lesjonen: Stivhet av oksipitale muskler, kvalme, oppkast, utålelig hodepine, følsomhet for sterkt lys.

Jo før en person går inn på sykehuset, jo høyere sjansene for overlevelse, da den briste aneurismen fører til en stor utslipp av blod, som kan føre til rask død.

Riftet blir sydd, etter de nødvendige terapeutiske tiltakene lever en person et fullt liv.

Om behandling

Faktisk er det ikke mulig å helbrede en sirkel av Willis. Medfødte eller anskaffe utviklingsmangel er ikke anerkjent som årsaken til operasjonen.

Hvis en pasient lider av migrene forårsaket av abnormiteter i strukturen i sirkelens arterielle nettverk, er legene begrenset bare til utnevnelse av sterke smertestillende midler.

Problemer med orgelet kan lett oppdages og diagnostiseres ved magnetisk resonansbilder. I de fleste tilfeller oppdages strukturelle anomalier ved et uhell ved diagnose av andre organer og systemer.

Som regel blir kirurgisk inngrep påført når et aneurysm brister. Noen ganger operasjonen utføres til øyeblikket av aneurysmbrudd, men i de fleste tilfeller forsøker legene å unngå et konservativt behandlingsalternativ.

Willis-sirkelen, hvis behandling nesten aldri utføres, er et viktig og komplekst organ i menneskekroppen.

Husk symptomene på aneurysmbrudd: dette kan redde livet ditt.

Willis-sirkelen og dens utviklingsmuligheter. Hvis Willis-sirkelen er stengt, er dette bra?

Willis-sirkelen (VC) er et system av foreninger av blodkar i hjernen (anastomoser).

Disse forbindelsene er plassert i selve organets basis. Circulus arteriosus oversettelse fra latin betyr arteriell sirkel - dette er en forbindelse til systemet med karotidfartøyer, samt det arterielle systemet i vertebrobasilarbassenget.

Dannelsen av et anastomosesystem i et organ er viktig for ikke-standardiserte situasjoner i kroppen. Dette er når kroppen føler en mangel på blod som er beriget med oksygen, på grunn av nederlaget i blodproppsystemet.

En person føler ikke funksjonen til en gitt fartøyring, fordi funksjonaliteten til det vaskulære systemet ikke blir kompromittert. Varianten av utviklingen av orgelanastomosirkelen ble beskrevet for tre hundre år siden av medisinsk forsker Willis.

Normene i formasjonen av Willis-sirkelen

Det er en klar definisjon av den regulatoriske strukturen i denne kroppen. Disse er anastomoser som samles i en ring og har form av en sirkel. Denne strukturen i denne kroppen er mindre enn halvparten av folket. I andre mennesker dannes anastomosene i Willis-sirkelen med uregelmessigheter i gren av ulike fartøy.

Sirkelen kan være:

Anomalien av arteriell ringen fører ikke til utbredt organsykdommer, Selv om underskuddet av blodtilførsel til organer er periodisk manifestert i slike sykdommer:

 • Migriske hodepine i Willis-sirkelen;
 • Encefalopati av arteriell natur - organfartøy påvirkes;
 • Avvik i blodtilførselen av hodet i en skarpt oppstått form, som er en farlig komplisert form - slag.
Strukturen av sirkelen av Willis

Varianter av strukturen og dannelsen av typer av Willis-sirkelen:

 • Type formasjon - trifurcation;
 • Type organstruktur - aplasi;
 • Type hypoplasi;
 • Anomali i strukturen med fullstendig fravær av vaskulære grener og elementer.

Den patologien som utvikler seg i Willis-sirkelen, er avhengig av forgreningstypen. Kliniske manifestasjoner og terapi av sykdommer, i samsvar med strukturen av den arterielle typen ring.

For å studere anatomien til VC brukes:

 • Ikke-invasive diagnostiske prosedyrer;
 • Invasiv diagnostisk testing.

Strukturen av sirkelen av Willis

Den klassiske dannelsen av Willisiumringen danner følgende arterielle kanaler:

 • Anterior cerebral artery (PMA);
 • Koblingsseng av fremre del (PSA);
 • Baksiden av orgelet (ZMA);
 • Den forbindende arterien til bakre organet (SAA);
 • Over den kileformede delen av den indre typen av karoten sengen (BCA).

Alle disse flodene av blodstrømmen danner en heptagonal figur ved bunnen av organet - hjernen. Kanalen av karotidbeholdere (BCA) gir blod til orgelet fra den generelle blodstrømmen av karotenbassenget og ved organets basis blir det sendt til den fremre delen (PMA).

Den høyre side av den fremre banen og den venstre sidede anterior arterien er forbundet via forbindelseskarene til det fremre organet (PSA).

Den bakre høyre indre halspulsåren stammer fra forening av vertebrale kar.

Forbundet av venstre ICA og høyre BCA, så vel som ZMA, oppstår gjennom den bakre forbindende arterien. SAS mottar blodforsyning fra enten systemet med bassenget av karotidfartøyer, eller fra basiljøbassenget.

funksjoner

Sirkelen består av to strømmer av arteriell blodtilførsel fra basiljebassenget og blodtilførselen av hodet fra bassenget i systemet av karotiske kar. Tilførselen av de kroppsdelene som ikke mottar mat, er laget gjennom funksjon av en av de arbeidbare kanalene.

Willis-ringen ligger i den subarachnoide regionen av bunnen av hjerneorganet, og er omgitt av arterielle elementer (dannet av grener), som skaper en visuell type chiasm og midtpunktet av midbrainen.

Bak VC er orgelet til Varoliev-broen, som forbinder ringen med basilarfartøyet.

Fartøy i den fremre delen av hjernen er godt dannede (i de fleste tilfeller) og ved normative parametere har de en lumen diameter - opp til 2,5 millimeter. PSA har en identisk diameter og lengde - opp til 10,0 millimeter.

Diameteren på den venstre sidede indre karoten er opp til 1,0 millimeter i henhold til normen.

Mellom hjernefartøyet har en asymmetrisk form - venstre side er bredere i diameter, og høyre side har en innsnevring av lumen.

Fartøyene i den fremre delen varierer i høy konstant formasjon - de er døsige og også cerebrale. Fartøyene i den bakre delen er mer variable og har en viss fysiologisk individualitet i anatomiordningen av strukturen og grenene til Willis-ringen.

I patologien til det fremre hjerneområdet er kliniske manifestasjoner mye sterkere og har en verre prognose for utviklingen av denne patologien.

VCs rolle

Willis-sirkelen er en beskyttende mekanisme som kompenserer for et brudd i blodstrømssystemet. Denne hjernestrukturen er dannet av natur for å unngå irreversible effekter av en mindre mangel på næringsstoffer i hjernen.

Hvis en av fartøyene er skadet, antar den funksjonelle plikten Willis-ringen og leverer blod til alle deler av hodet, mottar det fra den andre operable arterien.

På tilkoblingsbeholderne leveres det nødvendige volum blod til alle deler av organet.

Rollen i blodsirkelsystemet i Willis-ringen er svært viktig, og ikke bare under alvorlige sykdommer, som arterielle aneurismer eller slag, men selv når det er vaskulær spasme.

I okklusjonen av en kanal utfører Willis-sirkelen funksjonene ved å pumpe arterielt blod.

Symptomatologi av okklusjon og utviklingen av patologien, dens hastighet og område for ødeleggelse kammeret, avhenger av korrekt struktur av ringen, og hvor effektivt det kan omdirigere blodstrømmen til de organer, som lider av blodmangel.

Med den normale strukturen i systemet, håndterer denne sirkelen oppgaven som er tildelt den.

Med en unormal fysiologisk struktur, når karetsystemet ikke er skikkelig dannet, eller det ikke er noen grener i det hele tatt, er VC-funksjonaliteten praktisk talt inaktiv. til innholdet ↑

Hvis sirkelen er stengt, er det bra eller dårlig?

Når VC er stengt, er det et godt koordinert arbeid av alle fartøyene i dette orgel. Sirkulasjon av blod forekommer i alle grener av arterielle systemet. Transitt av blodstrømmen skjer øyeblikkelig til stedet der mangelen er følt.

Blodprøvetaking foregår fra to bassenger:

 • Vertebrobasilar type bassenget;
 • En stor sirkel av bassenget type karoten arterier.

En ond sirkel er en normativ indikator og betyr at hvis det er en patologi i orgelet, vil blodtilførselen være maksimalt tilgjengelig og kompensert.

Lukket firehjulstrekk - det er bra, fordi det gir trygghet for at i tilfelle av tap av en av arteriene, vil hjernen fungere som normalt og vil ikke utvikle hypoksi, med alle tilhørende komplikasjoner.

Den Willisiske sirkelen av den ikke-lukkede typen er en abnormitet av en patologisk natur som provoserer forstyrrelser i blodtilførselen av hjernens substans.

Systemet leverer kun den delen som den har tilgang til, men kroppen oppfyller ikke sin funksjon fullt ut.

Typer av unormale avvik i formasjonen:

 • Aplasi av bakre og fremre bindefartøy;
 • De bakre forbindelsesfartøyene er delt inn i tre arterier (trifurcation);
 • Aplasi av det basilære fartøyet i Willis-sirkelen.
til innholdet ↑

Fysiologisk abnormitet av Willis-ringen

Typen av dannelse av Willis-sirkelen er avhengig av den intrauteriniske dannelsen av den fremtidige personen. Forutsi hvordan dette hjelpehjernesystemet vil bli dannet, er umulig.

Den vanligste anomali i Willis-sirkelen er trifurkasjonen av den bakre ICA. Mer enn 5 deler av alle unormale manifestasjoner i hodepartiet faller nettopp på trifurcation.

Med denne typen dannelse av denne patologien kommer tre arterier fra ICA:

 • Anterior cerebral vessel;
 • Midtre cerebral fartøy;
 • Posterior cerebral vessel (ZMA).

Den bakre cerebral fartøy er en utvidet gren av tilkoblingsbeholderen.

En slik struktur av hjernens avdelinger og systemer er karakteristisk for 16-17 ukers intrauterin utvikling av fosteret, men med den videre dannelsen av babyen blir prioritetsfartøyene omformet.

Koblingsfartøyene reduseres i størrelse, og de viktigste bakre karene øker i diameter.

Hvis det på dette tidspunktet med intrauterin utvikling var en feil i barnets dannelse, er det ingen reformering av arteriene, og barnet er født med en anomali-trifurcation av de bakre arteriene i Willis-sirkelen. til innholdet ↑

Anomali av Willis-sirkelen - aplasi

Aplasi av hjernens bakre bindevev er også en vanlig anomali i strukturen av Willis-sirkelen.

Denne anomali har en intrauterin etiologi og er forbundet med genetiske arvelige abnormiteter, samt fra påvirkning av eksterne risikofaktorer under intrauterin føtalposisjonering.

Med en abnormitet av aplasien, fra kanten der det ikke er noen posterior forbindende arterie, lukkes ikke ringen av Willis-ringen. I fravær av en baktilkobling er Willis-sirkelen av åpen type mellom bassengene - den basilære typen og bassenget i blodstrømmen av karotenfartøyene.

Fravær av blodstrømmer langs begge bakre bindende arterier gir ikke mulighet til å utføre normal tilførsel av berørte organer med næringsstoffer.

Hvis det ikke er en fremre cerebral arterie eller et segment av PMA, er dette også diagnostisert i studien, men en slik anomali er mye mindre hyppig.

Med denne anomalien er det ikke mulig å omdirigere blodstrømmen fra de venstre sidede fartøyene til de høyre sidene av dette orgel i Willis-sirkelen.

Med ufullstendig fravær av arterien, og med sin hypoplasi oppstår i form av en reduksjon i blodstrømningstrykket langs segmentet a1.

Denne aplasien gjør det ikke mulig å transportere den nødvendige mengden næringsstoffer på den andre siden av arterielt nettverk.

I patologien om fravær av SAD er det ikke mulig å koble begge deler av Willis-sirkelen - dens forside, så vel som den bakre marginen.

En ikke-lukket sirkel oppfyller ikke oppgavene som er tildelt det, det er ingen levering fra vertebralarterien til de skadede hjernens deler langs den intrakraniale akse.

Sjeldne anomalier

Til de sjeldne anomaliene i dannelsen av Willis-sirkelen er:

 • Fravær av en arterie i midten corpus callosum;
 • Den venstre sidede anterior cerebral fartøy og det høyre sidede anterior cerebral fartøy er koblet til en arterie, eller deres plassering er så nær hverandre at de berører hverandres vegger;
 • Trifurcation av karoten arterien av den indre typen av den fremre delen av orgelet - en patologi forekommer i sirkelen, når en av de indre karene er forgrenet ved utgangen av de fremre to cerebral fartøyene i Willis-sirkelen;
 • Den forbindende arterien av den fremre delen av orgelet har patologi av bifurkasjon i Willis-sirkelen;
 • Fullstendig fravær av forbindelsesringene på baksiden av sirkelen fra begge sider av sirkelen;
 • Tosidig trifurcation av somnolente typer fartøy av den bakre delen av sirkelen i Willis-sirkelen.

Atypiske anomalier oftest utvikle foran kroppen, men som vi vet, de farligste sykdommene på baksiden av kroppen, fordi de er oftest initiativtakerne av alvorlige uregelmessigheter i systemet av cerebral blodstrøm, noe som fører til døden.

Patologier i bakre lobe blir oftest diagnostisert. De fleste pasienter som utviklet hjernepatologier av varierende alvorlighetsgrad, har uregelmessigheter i strukturen av Willis-sirkelen.

Anomalier i dannelsen av Willis-sirkelen sparer ikke blodstrømmen til hjernen i slike patologier:

 • Hypertensiv krise med en kraftig økning i indeksen for blodtrykk;
 • Med spasmer av store arterier;
 • Med trombose;
 • Pathologier av aterosklerose;
 • Med utvikling av arteriell stenose;
 • Aneurysm patologier.
Varianter av utvikling av Willis-sirkelen til innholdet ↑

patologi

Anatomien i menneskekroppen innebærer sammenheng mellom alle organer og systemer, men ofte i dannelsen av organismen oppstår forstyrrelser i utviklingen og organene ikke deformeres, dette reduserer funksjonaliteten.

Så det skjer med organet i hjernens sirkulasjonssystem - Willis-sirkelen. Over 50,0% av befolkningen har forskjellige uregelmessigheter i denne sirkelen.

Et underutviklet organ fører til smertefulle opplevelser i migrene, og provoserer også en rekke patologier.

Tegn på den åpne sirkelen:

 • Hypoplasia i hjernen. Denne feilen er en innsnevring av arteriene. Hypoplasi forekommer i kroppen uten å ha uttalt symptomer, og er oftest diagnostisert på grunn av hjerneforskning på grunn av andre sykdommer. Hypoplasi er veldefinert i hjernestudien ved hjelp av MR-teknikken (magnetisk resonansbilder);
 • En aneurisme av en liten diameter fartøy. Prinsippet for denne patologien er fremspringet av en del av karet på ytre veggen, det er ingen tegn på utviklingen av sykdommen, og patologien er i utgangspunktet asymptomatisk. Symptomer oppstår bare under brudd på veggen av det berørte fartøyet. Symptomer på en aneurisme er: alvorlig smerte i hodet, kvalme, som fremkaller sterk oppkast, reaksjonen av optisk nerve til sterkt lys. Med et aneurysmangrep må du umiddelbart ringe en ambulanse og begynne behandling, fordi tapt tid kan koste pasienten et liv. En aneurisme utvikler seg veldig raskt, og en person faller inn i koma med et etterfølgende dødelig utfall;
 • Aplasi av hjernens arterier. Denne tilstanden fører til at arbeidskapasiteten til Willis-sirkelen er redusert (hvis forbindelsesfartøyet er, men det har ufullstendig utvikling). Dette betyr at nærheten til denne sirkelen ikke er fullført. Fraværet av bindefartøy er oftest på baksiden. Åpenhet er diagnostisert med magnetisk resonans imaging (MRI) teknikk.
Aplasi av hjernen arterier til innholdet ↑

Konsekvenser av VK anomali

Patologier i Willis-sirkelen, som har en medfødt eller genetisk etiologi, fører til at hele blodstrømssystemet i hjernen forstyrres. Tegn på denne avviket kan forekomme allerede fra tidlig alder.

Det er ikke noe blodtrykk i den unormale sirkelen, som er forbundet med mangel på lukning i dette organet, og det oppfyller ikke dets funksjonelle evner for å balansere blodtrykksfallet i forskjellige hjerneskip.

Denne avviken fører til følgende konsekvenser:

 • Hyppig vridning av hodet, som noen ganger skjer sterkt;
 • Svimmelhet fører til alvorlig kvalme, noe som fører til oppkast;
 • Svimmelhet når du endrer posisjonen til hodet, spesielt med en skarp sving;
 • Alvorlig smerte i hodet, som ikke stoppes av anestesi
 • Migreneangrep, som manifesterer kvalme, oppkast, ubehagelig reaksjon på sterkt lys og høye lyder.

De farligste konsekvensene av den unormale strukturen til orgel i hjernens sirkulasjonssystem i Willis-sirkelen er:

 • Aneurysme av arterier med stor diameter;
 • Iskemisk slag.

Med en aneurysm oppstår en plutselig brudd på det berørte området av arterien, som med tapt tid fører til døden.

I den uregelmessige strukturen til Willis-sirkelen, øker lesjonsområdet i tilfelle av slagtilfelle, og også med tidlig hjelp, et dødelig utfall.

Iskemisk cerebrovaskulær fornærmelse til innholdet ↑

Tegn på unormal struktur

Kliniske tegn på en underutviklet VC forekommer bare når en alvorlig patologi i blodstrømssystemet manifesterte seg i kroppen, noe som førte til utilstrekkelig blodtilførsel til hjernecellene:

 • Arterier dannet aterosklerotiske plaketter;
 • Trombose av arterier av forskjellig diameter;
 • Innføringen i embolusens arterie, som blodstrømmen transporteres fra venstre ventrikel, eller venstre atriel;
 • Koronar insuffisiens, noe som fører til nedsatt blodgennemstrømning;
 • Mangel på lungearterien forstyrrer også blodstrømmen, og hjernen mangler den nødvendige mengden næringsstoffer.
 • Aneurysm av hjernearteriene.
til innholdet ↑

Symptomer på nedsatt blodgass i anomaliene i Willis-sirkelen

Symptomatologien til nedsatt blodsirkulasjon tilsvarer årsaken til patologi i blodstrømssystemet, så vel som i hjernens organer. Med utviklingsslag - symptomene som er karakteristiske for denne patologien, med encefalopati, vil det være ganske forskjellig symptomatologi.

Generell symptomatologi av blodtilførsel til hjernen:

 • Sterkt hode spinning;
 • Alvorlig smerte i hodet, noe som er verre når hodet er forandret;
 • Manglende evne til å tenke riktig er en vanskelighet i intelligens;
 • Redusert konsentrasjon på emner og situasjoner;
 • En skarp nedgang i minnet;
 • uoppmerksomhet;
 • Hjertebanken;
 • Kortpustethet
 • Et panikkanfall;
 • lysskyhet:
 • irritabilitet;
 • døsighet;
 • Tretthet av kroppen;
 • Avvik i det visuelle organet - fuzzy og uskarpe objekter;
 • Weediness av eyeball-forgrening av gjenstander;
 • Støy i ørene, som noen ganger øker med reaksjonen av den auditive nerven til økte lyder;
 • Konstant følelse av tretthet.
til innholdet ↑

diagnostikk

De fleste har en illusjon av Willis-sirkelen, og denne avviken oppdages bare ved undersøkelse av hjerneskibene.

Hvis det er et signifikant symptom på utviklingen av en aneurysm i arteriene, utføres følgende diagnostiske kontroll av tilstanden til cerebrale arterier:

 • Ikke-invasiv metode for organforskning - Beregnet tomografi - angiografi (CT). Denne radiografisk teknikk tegnet der innføres i den cerebrale blodstrømmen spesiell kontrastmiddel for påvisning av lesjoner i alle grener cerebral vaskulær anomalier ved sirkelen av Willis;
 • Ikke-invasiv MR (magnetisk resonansbilder) med anomali av Willis-ringen - dette er den mest universelle metoden for komplisert forskning og for å skaffe bildet av hele det vaskulære systemet i detaljer;
 • Invasiv organkontroll - angiografi. Denne teknikken er basert på kateterisering av hovedets arterielle system, hvor kontrastblanding innføres i arteriesystemet. Og radiografi av det vaskulære systemet utføres.
Willis sirkel på det diagnostiske bildet til innholdet ↑

Narkotikabehandling av abnormiteter

Hvordan behandles? I tilfelle av anomali i Willis-sirkelen, medisinsk behandling er rettet mot å forhindre komplikasjoner av patologier som kan få organet til å fungere:

 • For å forbedre blodsirkulasjonen i hodet i patologien til Willis-sirkelen - nootropiske stoffer (narkotika Piracetam, samt Nootropil);
 • Gruppe vasodilatorer - medisin Tsinnarizin, Vestibo;
 • En gruppe antispasmodiske medisiner er et stoff Papaverin;
 • Medisiner som forbedrer oksygenforbruket i avviket fra Willis-sirkelen - Cerebrolysin, Solcoseryl;
 • En gruppe beroligende stoffer - Valerian;
 • Statiner med anomali av Willis-sirkelen - stoffet Atomax.

Willis Circle - et system av cerebral blodstrøm, en funksjon som backup, slik at påvisning av sykdomstilstander slik som aneurismer, arteriell koagulering, benyttes kirurgisk teknikk for behandling av sykdom.

forebygging

Forebygging av dette organet er basert på forebygging av alle mulige patologier i systemet med blodstrømmen av organismen i avviket fra Willis-sirkelen, og aktivitetene er som følger:

 • Kontinuerlig overvåkning av koagulasjonssystemet;
 • Kontroll av indeksen i blodet av kolesterol i tilfelle av VC abnormitet;
 • Normaliser indeksen for blodtrykk;
 • Riktig ernæring i anomali av Willis-ringen;
 • Behandling av alle patologier i hjerteorganet og karsystemet;
 • Tidlig helbrede vegetativ-vaskulær dystoni i anomali av Willis-sirkelen;
 • Engasjere i temperering av blodkar fra barndommen;
 • Unngå stressende situasjoner som kan utløse spasmer.

Prognose for livet i tilfelle av anomali

Hvis vi gjør en riktig diagnostisk test for å detektere abnormaliteter i hodet og til svikt i Willis ring, som i forebyggingen av vaskulære system - da kretsen av Willis gunstig prognose.

Når en tapt mulighet betimelig eliminering av uregelmessigheter i blodstrømmen systemet i hodet og kompliserte former for patologi aneurisme og slag - prognosen for livet av sirkelen av Willis ugunstig.

Les Mer Om Fartøyene