Varicose sykdom i nedre ekstremiteter: ikke-medisinbehandling

Åreknuter i de nedre ekstremiteter - en kronisk sykdom i overfladiske venene i bena, som er kjennetegnet ved forlengelse og saccular misdannelse av blodkar og fører til kronisk venøs insuffisiens griper om seg. Dette er en svært vanlig patologi - det påvirker hver fjerde innbygger i Russland. Ifølge statistiske data fra kirurgiske sykehus er kvinner syke 6-7 ganger oftere enn menn. Men noen forfattere mener at den feilaktige informasjonen og anta at menn lider av åreknuter hos kvinner med lik grad, men mindre problemet de bryr seg mindre, så de går til legen sjeldnere - bare når det er merket symptomer på kronisk venøs insuffisiens.

Vår artikkel forteller om årsakene til starten, mekanismen for utvikling av denne patologien, symptomene, prinsippene for diagnose og behandling av den, inkludert fysioterapi.

Årsaker og mekanisme for sykdomsutvikling

Åreknuter er primære nedre ekstremiteter (på grunn av det noen medfødte lidelser i veneveggen eller klaffe insuffisiens er uavhengig sykdom) og sekundære (utvikler seg som en komplikasjon av dype venøse sykdommer, for eksempel, PTS).

En rekke faktorer er kjent som øker belastningen på vener, reduserer tonen i venøs veggen, og øker dermed sannsynligheten for å utvikle åreknuter. Disse er:

 • tung fysisk arbeidskraft;
 • hormonelle forandringer i kroppen (puberteten, overgangsalderen);
 • mottak av kombinert orale prevensjonsmidler;
 • lenge forbli i stående stilling;
 • barneperiode.

Under påvirkning av det hydrostatiske trykk av de forårsakende faktorer i venøse kar øker, noe som fører til en økning i deres diameter og progresjon av valvulær dysfunksjon. Som et resultat, blir blodstrømmen hindret av overflaten årer, blod fra dyp venøs kastet inn i overflaten - blir overflyt overdrevet strukket, vridninger og danne forskjellige utvidelse - sylindrisk, saccular blandet - form. Med utviklingen av sykdommen fører til blod stasis feilernæring (trofisme) nedre ekstremiteter stoffer - pigmentert hud tørker oppstår dermatitt, eksem, og i avanserte stadier - trofiske sår.

Forskere mener at åreknuter er en slags "payback" av en person for oppriktighet.

Hos 3 av 4 pasienter bestemmes utvidelsen av de viktigste subkutane venøse karene (stammen), mens de andre har en diffus utvidelse av vener (alle inkludert intradermale). I åtte av 10 tilfeller av sykdommen lesjon er definert i nedslagsfeltet til den store overflatevene, blir de andre 20% beseiret små overflatevene og blandet lesjon - like.

Kliniske manifestasjoner

Avhengig av alvorlighetsgraden av blodårene i løpet av åreknuter, er det tre stadier:

 • I - fase av relativ kompensasjon;
 • II - scenen av subkompensasjon;
 • III - dekompensasjonsstadiet.

I det første stadium av sykdommen, pasienter klager utelukkende for kosmetiske feil - edderkopp årer, serpentin deformasjon subkutane venøse trestammer, som vises i den vertikale posisjonen til en pasient, vanligvis etter fysisk eller statisk belastning og om kvelden. Subjektive følelser på dette stadiet hos pasienter er fraværende.

I den andre fasen av klager legges pasienter til, som alle er symptomer på regionale sirkulasjonsforstyrrelser. Pasienter notater:

 • tretthet,
 • tyngde i nedre ekstremiteter, spesielt etter en belastning på dem eller om kvelden;
 • prikkende følelse, krypende kryp i underbena;
 • hevelse av føttene og nedre tredjedel av skinnene;
 • smerte i disse delene av beina av medium intensitet, sprengende karakter;
 • kramper i musklene i foten og underbenet, spesielt om natten.

Etter at pasienten legger seg en stund med et forhøyet lem, bemerker han tilstandens lettelse - klagerne "går bort" eller blir mindre uttalt.

Visuelt, i det andre trinn blir bestemt variakøse bemerkelsesverdig utvidelse, overlesset saphenous årer maksimalt uttrykt i den stående stilling i pasienten, er at ved den høyeste belastning på vene apparat.

I tredje fase bestemmes visuell ekspansjon av venene konstant, det er stabil svelling av lemmer under stedet for patologisk lokalisering. Til disse symptomene legges til og lidelser av trofisk (næring) av huden - den er tørr, tynn, hyperpigmentert; muligens utseendet av ulcerative defekter, hovedsakelig på den antero-mediale (indre) overflaten av den nedre tredjedel av skinnen (ofte - over den indre ankelen).

Pasienter er opptatt av rask tretthet, alvorlig tyngde i lemmer, spesielt merkbar i oppreist stilling og turgåing, samt hevelse.

Leger-klinikere gjelder i sin praksis den internasjonale klassifikasjonen av kronisk venøs insuffisiens, som helt reflekterer symptomene på sykdommen:

 • klasse 0 - det er ingen tegn på kronisk svikt i blodårene;
 • klasse 1 - på hudens karspirer (telangiectasia) og retikulære vener er merkbare;
 • klasse 2 - krympede vener med pose deformiteter er definert;
 • Klasse 3 - åreknuter og ødem i ekstremiteter forekommer;
 • klasse 4 - trofiske hudsykdommer er definert - den har økt pigmentering, med tegn på dermatitt, eksem;
 • klasse 5 - endringer karakteristisk for klasse 4, pluss helbredet trofasår;
 • Klasse 6 - Endrer karakteristisk for Klasse 4, pluss et åpent trofasår.

Komplikasjoner av åreknuter

Som følge av skader på tynn, loddet med skadede åreknuter, kan huden åpne blødning. Samtidig fra bursted-knutepunktet blir blodet helt strømmet, noe som kan føre til signifikant blodtap.

Den andre formidable komplikasjonen er akutt tromboflebitt. Det ser ut rødhet av huden over den berørte venen, en smertefull snorlignende segl langs røret. Dette er en farlig tilstand, fordi en trombose eller en del av den kan komme ut av kargenes veggen og komme inn i lungene eller hjernens fartøy med blodstrøm, tette dem.

Prinsipper for diagnostikk

Å etablere diagnosen av åreknuter for en spesialist i de aller fleste tilfeller er ikke vanskelig. For å gjøre dette kan han allerede på bakgrunn av pasientens klager, livets og sykdommens historie, samt resultatene av vurderingen av objektiv status. Det er viktig ikke bare å akseptere faktumet av tilstedeværelsen av denne patologien, men også for å bestemme tilstanden til ventene i venene, patency av fartøyene - taktikken til den kommende behandlingen er helt avhengig av dette.

Evaluer tilstanden til ventiler vil hjelpe pasienter utført funksjonstester:

 • Troyanov-Trendelenburg rettssaken;
 • Gakkenbruch-testen;
 • Pratt-2 prøveversjon;
 • Talman test;
 • Sheis tre-munn-test.

Vurdere permeabiliteten til dype åre vil bidra til å prøve Pratt-1 og Del-be-Perthes.

Vi vil ikke beskrive implementeringsmetoden og prinsippet om å evaluere resultatene av disse testene, da dette vil forringe leseren fra emnet til artikkelen.

Ultralyd er av stor betydning i diagnosen av åreknuter. Det lar deg fullt ut karakterisere bildet av blodstrømmen. gjelde:

 • ultralyddopplerografi (ved hjelp av det dømer venenes patenter og tilstedeværelsen / fraværet av overføring av blod fra dype vener til overflaten);
 • tosidig skanning med farge-kartlegging (dette er den "gullstandard" diagnostisk som er lett å vurdere tilstanden til overflaten og dype venøse klaffer se, bestemme diameteren av beholderen og sikre nærværet eller fraværet av blodpropper i venen).

I avanserte tilfeller av åreknuter brukes radionuklidfleboscintigrafi til å vurdere tilstanden til muskelvene pumpe i underbenet.

Behandlingstaktikk

Det er 2 hovedtyper av behandling - konservativ og kirurgisk. Konservativ inkluderer normalisering av livsstil, kompresjonsterapi, rusmiddelbehandling og skleroterapi. Konservativ behandling vil ikke bidra til å kvitte seg med sykdommen, men tar sikte på å bremse prosessen med den videre utviklingen.

Og i sammensetningen av konservativ behandling, og på scenen av rehabilitering etter operasjonen, er fysioterapi mye brukt.

livsstil

Pasienten er forpliktet i alle ord for å beskytte hans årer:

 • unngå langvarig statisk stilling;
 • unngå tung fysisk anstrengelse;
 • Bruk sko som ikke komprimerer foten, komfortabel, med en hardsål, på en liten, stabil hæl;
 • hvis arten av pasientens aktivitet inkluderer langvarig opphold i sittende stilling, bruke vuggen under føttene for å gi bena opphøyde posisjon, så vel som hver 1-1,5 timer for å gjøre en pause i arbeidet, der like eller klatre på tærne 10-20 ganger.

I tillegg, hvis kroppsvekten til pasienten er over normen, bør den reduseres. I ernæring anbefales det å begrense saltinntak og væskeinntak.

Kompresjonsbehandling

Elastisk komprimering forbedrer blodstrømmen i dype vener og reduserer antall i underkutane, tillater ikke utseende av ødem, aktiverer mikrosirkulasjon og metabolske prosesser i vev.

Påfør elastiske bandasjer og strømper. Det er viktig å velge et middel med den nødvendige kompresjonsgraden for en bestemt pasient. Det er like viktig for pasienten å kjenne teknikken for korrekt bandasje av lemmen. Begynn bandaging om morgenen, ikke å komme seg ut av sengen, i retning fra tærne til hoften, ta tak i hælen og ankelleddet. Bandasje bør være på en slik måte at hver etterfølgende snu bandasje halvveis over den forrige.

medisinering

Legen kan foreskrive pasientens bruk av slike legemidler:

 • venotoniki, eller forbedre tonen i venene (troxevasin, detraleks, eskuzan og andre);
 • forbedring av mikrosirkulasjon (pentoksifillin, agapurin);
 • hemmer dannelsen av trombi (acetylsalisylsyre);
 • ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (meloksikam, diklofenak og andre).

sclerotherapy

Indikasjoner for phlebosclerosis terapi er:

 • Kategorisk avvisning av pasienten fra kirurgi
 • tilbakefall etter operasjon - individuelle åreknuter
 • den første fasen av åreknuter;
 • kontraindikasjoner til operasjonen.

Essensen av metoden er å introdusere i den berørte venen et stoff som ødelegger fartøyets indre skall og fører til utvikling av venøs betennelse etterfulgt av utblodning (okklusjon) av dens lumen. Det vil si etter behandling, venen slutter å fungere. De mest brukte stoffene er trombovar, varicicid, silnezol og andre.

Kirurgisk behandling

Drift er den viktigste metoden for behandling av åreknuter i underekstremiteter. Det kan utføres på et hvilket som helst stadium av det, forutsatt at det ikke foreligger kontraindikasjoner. Essensen av intervensjonen er å fjerne de endrede subkutane årene gjennom spesielt utførte individuelle innsnitt. I de siste årene har endoskopisk flebektomi blitt brukt - fjerning av den berørte venen ved hjelp av et endoskop - et fleksibelt rør med en optisk enhet og instrumenter på slutten.

Rehabilitering etter operasjon

For å minimere risikoen for post-fibrektomi syndrom, bør alle pasienter i den postoperative perioden rehabiliteres. Det viktigste er anvendelsen av en sink-gelatine bandasje til shin og fot. Gjør dette umiddelbart etter operasjonen eller, hvis pasienten har avløp, 24 timer etter den i 7-9 dager, fjern og fjern deretter stingene. Pasienten er foreskrevet en massasje, fysioterapi.

fysioterapi

Metoder for fysioterapi med åreknuter er rettet mot å styrke venøs veggen, øke tonen, forbedre blodets reologiske egenskaper og utstrømme den fra venene.

Øk tonen i veggen av venøse kar:

 • Elektroforese interstitielle venotonic medikamenter (ginkor-fort detraleks) - pasienten tar for tabletten form av stoffet eller mottar den ved injeksjon og deretter i de angjeldende kar elektrodene er anordnet på en tverrgående måte og utføre prosedyren, hvis varighet utgjør en Chasa; frekvens av økter - hver dag eller 1 gang om 2 dager; behandlingsforløp - opptil 10 eksponeringer;
 • barotherapy segmentell (pasienten setter lemmet i et trykk-kammer i hvilket de påvirkes av trykket til 113 kPa, tar fremgangsmåten opp til en halv time, gjennomføre økter hver dag eller en hver 2 dager i løpet av 20-25 virkninger).

Forbedre utstrømningen av blod og lymf fra ekstremiteter:

 • lavfrekvent magnetisk (lem anbragt i solenoiden blokken og påvirke det magnetiske felt; sesjon varighet - 20 minutter, den mangfoldighet - 1 ganger per dag behandling - 13-15 effekter);
 • elektroforese av proteolytiske enzymer (lidase, kollagenase, trypsin) - en prosedyre som varer fra 15 til 20 minutter, utføres i en tverrgående metode hver dag med et kurs på 12-15 eksponeringer;
 • massasje terapeutisk (det utføres i henhold til "aspirerende" metoden med sparsomme metoder innen patologi, utført en gang om dagen med et kurs på 12-15 eksponeringer).

Ikke bruk lymfodreteknikker, hvis essens er den termiske effekten på de skadede karene, og metodene for uttalt mekanisk virkning på dem. Dette kan føre til utvikling av komplikasjoner.

Reduser blodproppkapasiteten:

 • Elektroforese antiblodplate, antikoaguleringsmidler, fibrinolytiske midler (medikamenter administreres topisk kvadratur-prosedyre; økter er utført daglig i 15-20 min hastighet fra 10 til 15 eksponeringer);
 • laserbestråling av blod;
 • Magneto-terapi (stråling er rettet i en rett vinkel til overflaten vener eller utvidelser av soner dele dette området i flere felter, og bestrålt med hver for seg, for hvert felt for påvirkning av 1-4 minutter en gang per dag løpet av 12-14 prosedyrer).

De aktiverer prosessene reparasjon og regenerering i de berørte fartøyene:

Forbedre oksygentilførselen til vev ozonbad.

Kontraindikasjoner til fysioterapi for åreknuter er:

 • trombose av åreknuter
 • hemorragiske komplikasjoner.

Sanatoriumbehandling

Det er vist for alle pasienter med brudd på det venøse apparatet.

Med nederlaget av overfladiske årer, vil en ideell feriested være en med radon farvann. Som regel sendes pasienter til balneologiske alpinanlegg Pyatigorsk, Sergievsk Mineral Waters, Sochi, Tskhaltubo.

Med uttalt forstyrrelser av vev-trofisme er det mest passende alternativet alpinanlegg med hydrogensulfid og nitrogenholdige kiselholdige farvann.

Etter phlebektomi kan pasienten sendes til feriestedet for tidligere enn 4-6 uker.

konklusjon

Åreknuter sykdom er en ekstremt vanlig patologi som påvirker hver fjerde innbygger i Russland. Den mest effektive behandlingen for det er operasjonen - fjernelse av den syke delen av en vene, men i noen tilfeller konservativ behandling blir utført, og som selv ikke eliminere sykdommen, men hindrer videre progresjon av den patologiske prosess. En av komponentene av den omfattende behandling av åreknuter er et fysikalsk teknikker som bidrar til å forbedre tonen av vener, forbedrer metabolismen i veneveggen og tilstøtende vev for å gjenopprette blodstrømmen, og lymfe fra bena og redusere risikoen for trombose. Det kan foreskrives både som en del av konservativ behandling, og på scenen av rehabilitering etter phlebectomy kirurgi.

Hvis du har en klage som ligner på åreknuter, vennligst ikke vent på sykdomsprogresjonen, kontakt legen din i tide. I dette tilfellet vil effekten av behandlingen bli mye høyere, risikoen for komplikasjoner av sykdommen vil redusere, og kvaliteten på livet ditt vil tvert imot bli mye bedre.

GuberniaTV, helseskoleprogrammet "Varicose Disease: Symptoms and Treatment": "

GuberniaTV, overskriften "Housekeeping" på emnet "Komprimeringsstrikk i kampen mot åreknuter":

GuberniaTV, programmet "School of Health", temaet temaet "Gymnastikk i åreknuter":

Varicose sykdom (varicose)

Åreknuter - en sykdom ledsaget av en fortynning av venøs veggen, en økning i lumen i venene og dannelsen av aneurysmlignende knutete forlengelser. Vanligvis, å snakke om åreknuter, betyr en uavhengig sykdom - åreknuter i underekstremiteter. Varicose sykdom er manifestert av en følelse av tyngde i beina og deres tretthet, ødem i føttene og skinnene, nattkramper i bena, visuell subkutan dilatasjon av venene med dannelse av venøse noder. Forløpet av varicose sykdom kan bli komplisert av flebitt, tromboflebitt, utvikling av kronisk venøs insuffisiens og dannelse av trofasår. Den viktigste metoden for diagnose av åreknuter og dens komplikasjoner er UZDG.

Varicose sykdom (varicose)

Varicose sykdom (varicose) - venerens patologi, manifestert i deres ekspansjon, forvrengning, ødeleggelse av ventilapparatet. Innledende manifestasjoner er dannelsen av edderkoppen årer, abdominal subkutane blodårer, dannelse av noder, sår årer, tyngde i bena. Med utviklingen av sykdoms tilhørende symptomer på kronisk venøs insuffisiens i blodsirkulasjonen: hevelse av føtter og ben, kramper i leggen, trofiske magesår, tromboflebitt, brister åreknuter endret.

Under visse forhold (noen sykdommer, medfødt patologi), kan ikke bare venene i underbenene ekspandere. Så kan hypertensjon i portalen føre til utvidelse av spiserøret. Varicocele avslører åreknuter i spermatisk ledning, med hemorroider - dilaterte vener i anal og nedre del av rektum. Uavhengig av lokaliseringen av prosessen, er det en arvelig predisposisjon for utviklingen av åreknuter, forbundet med medfødt svakhet i vaskemuren og mangel på venøse ventiler.

Sykdommer ledsaget av åreknuter i ulike områder av menneskekroppen, med unntak av nedre ekstremiteter, er viet til individuelle artikler. I denne artikkelen vil vi snakke om en uavhengig sykdom - åreknuter i underekstremiteter.

Åreknuter - en sykdom ledsaget av utvidelse av overfladiske vener, utilstrekkelse av venøse ventiler, dannelse av subkutane noder og brudd på blodstrømmen i nedre lemmer. Ifølge ulike studier innen phlebology, lever åreknuter fra 30 til 40% av kvinnene og fra 10 til 20% av menn over 18 år.

Mekanismen for utvikling av åreknuter

Årene på underekstremiteter danner et forgrenet nettverk, som består av subkutane og dype vener forbundet med perforerende (kommunikative) årer. Gjennom overfladiske blodårer strømmer blod fra det subkutane vev og huden, gjennom dypet - fra resten av vevet. Kommuniserende fartøy tjener til å utjevne presset mellom de dype og overfladiske årene. Blod på dem strømmer bare bare i én retning: fra overfladiske vener til dype.

Det muskulære laget av venøs veggen er svakt uttrykt og kan ikke føre til at blodet beveger seg oppover. Blodstrømmen fra periferien til midten skyldes gjenværende arterielt trykk og trykket i senene som ligger ved siden av karene. Den viktigste rollen spilles av den såkalte muskelpumpen. Med fysisk anstrengelse trekkes musklene sammen og blodet presses oppover, siden venøse ventiler hindrer bevegelsen nedover. Vedlikehold av normal blodsirkulasjon og konstant venetrykk påvirkes av venøs tone. Trykket i venene reguleres av det vasomotoriske senteret i hjernen.

Ventil insuffisiens eller svakhet i den vaskulære veggen fører til det faktum at blod under påvirkning av muskelen pumpen begynner å strømme ikke bare oppover, men også nedover for å utøve for stort trykk på veggene i blodkarene, som fører til utvidelse av venene, dannelsen av noder og progresjon av valvulær insuffisiens. Brutt blodflow gjennom kommunikasjonsårene. Tilbakestrømning av blod fra de dype karene til overflaten fører til en ytterligere økning i trykk i overflatene. Sener plassert i venene vegger, gir signaler til vasomotoriske senter, som gir kommandoen for å øke venustonen. Venene klare ikke med den økte belastningen, gradvis utvides, forlenges, blir tortuous. Økt trykk fører til atrofi av muskelfibrene i venøs veggen og tap av nerver involvert i regulering av venøs tone.

Risikofaktorer for åreknuter

Åreknuter - polyetologisk sykdom. Det er flere faktorer som øker risikoen for å utvikle åreknuter:

 1. Genetisk predisposisjon på grunn av svakhet i vaskulær veggen på grunn av mangel på bindevev.
 2. Graviditet. Det antas at varicose under graviditet utvikler seg på grunn av en økning i volumet av sirkulerende blod og komprimering av retroperitonealårene av et gravid livmor.
 3. Fedme er en påvist risikofaktor for å utvikle åreknuter. Hvis kroppsmasseindeksen øker til 27 kg / m2, øker risikoen for å utvikle sykdommen med 33%.
 4. Livsstil. Risikoen for å utvikle åreknuter øker med lengre opphold i en sittende eller stående stilling, permanente statiske belastninger, spesielt de som er forbundet med løftevekter. Bivirkninger på sykdomsforløpet er gitt av korsetter som fremmer økt intra-abdominal trykk og tette klær som komprimerer hovedårene i lyskeområdet.
 5. Funksjoner av ernæring. Sannsynligheten for å utvikle varicose øker med lavt innhold av frukt og rå grønnsaker i kostholdet. Mangel på grov fiber fører til kronisk forstoppelse, og mangelen på noen nyttige stoffer - til forstyrrelsen av restaureringen av strukturen i venøs veggen.
 6. Forstyrrelser i hormonbalansen. En viss innflytelse på sykdommens utbredelse er utbredt bruk av hormonelle prevensjonsmidler og hormonelle legemidler, som brukes til behandling av osteoporose og climacteric syndrom.

Klassifisering av åreknuter

Det er flere klassifikasjoner av åreknuter. Slike mangfold er på grunn av sykdoms polyetiologi og en rekke varianter av spiserøret.

Gradvis klassifisering

Russiske phlebologists bruker i stor grad stadium-for-stadium klassifisering av åreknuter, en variant som er VS Savelievs klassifisering:

 • Stig av kompensasjon (ifølge Saveliev - kompensasjon A). Ingen klager. Ved undersøkelse observeres åreknuter på ett eller to ben.
 • Stigningen av subkompensasjon (ifølge Saveliev - kompensasjon B). Når det undersøkes på beina, er uttalt åreknuter synlige. Pasienter klager over en følelse av raspiraniya, parestesi ("gåsebud") i benområdene, nattkramper. Det er en svak hevelse i føttene, anklene og bena på kveldene. I morgen forsvinner ødemet.
 • Dekompensasjonsstadiet. Dermatitt, eksem blir med på de nevnte tegnene. Pasienter er plaget av kløende hud. Huden blir tørr, skinnende, tett sveiset til det subkutane vevet. Mindre blødninger og påfølgende deponering av hemosiderin forårsaker hyperpigmentering.

Den moderne russiske klassifikasjonen, foreslått i 2000, gjenspeiler graden av kronisk venøs insuffisiens, formen av åreknuter og komplikasjoner forårsaket av åreknuter.

Klassifisering etter skjema

Det er følgende former for åreknuter:

 • Segmental skade av subkutane og intradermale kar uten tilbakeløp.
 • Segmental lesjon av vener med patologisk utladning gjennom overflate eller kommunikative årer.
 • En utbredt lesjon av vener med patologisk utladning gjennom overfladiske eller kommunikative årer.
 • Et vanlig nederlag av vener med patologisk utladning gjennom dype årer.
Internasjonal klassifisering

Det er en anerkjent internasjonal klassifisering av åreknuter, brukt av leger fra mange land rundt om i verden:

 • Klasse 0. Det er ingen tegn på åreknuter. Pasienter klager over tyngde i beina.
 • Klasse 1. Viscøse årer og vaskulære stjerner (telangiektasi) er visuelt bestemt. Noen pasienter utvikler muskelkramper om natten.
 • Klasse 2. Ved undersøkelse av pasienten er utvidede vener synlige.
 • Klasse 3. Vis ødem av føtter, ankler og ben, ikke forsvinner etter en kort hvile.
 • Klasse 4. Undersøkelsen avslører tegn på lipodermatosklerose (dermatitt, hyperpigmentering av bena).
 • Klasse 5. Forformet.
 • Klasse 6. Vedvarende trofasår utvikles.

Symptomer på åreknuter

Kliniske manifestasjoner av sykdommen avhenger av stadium av åreknuter. Noen pasienter, selv før syn på tegn på sykdommen, klager over tyngde i beina, økt tretthet, lokal smerte i shinens område. Utseendet på telangiectasias er mulig. Tegn på brudd på venøs utstrømning er fraværende. Ofte er sykdommen i kompensasjonsfasen asymptomatisk, og pasienter søker ikke etter lege. Ved fysisk undersøkelse kan lokale åreknuter bli avslørt, oftest i øvre tredjedel av skinnen. De dilaterte venene er myke, vel recede, huden over dem endres ikke.

Pasienter med varicose i subkompensasjonstrinnet klager over forbigående smerte, hevelse som oppstår med lengre opphold i vertikal stilling og forsvinner i utsatt stilling. Fysisk (spesielt i andre halvdel av dagen) kan det oppstå patchiness eller svak hevelse i anklene.

Pasienter med varicose i dekompensasjonsstadiet klager over den konstante vekten i bena, kjedelig smerte, økt tretthet, nattlig kramper. Huden klør, mer uttalt om kvelden, er en harbinger av trofiske lidelser. Når ekstern undersøkelse avslører en markant utvidelse av vener og et globalt brudd på venøs hemodynamikk. Deponering av store mengder blod i de berørte lemmer i visse tilfeller kan føre til svimmelhet og svimmelhet på grunn av blodtrykksfall.

Palpasjon er definert av dilatert, anstrengt, vene med viskoelastisk konsistens. Veggene i de berørte årene er loddet i huden. Lokale depressioner i adhesjonsområdet indikerer overført periphoebitt. Visuelt avslørt hyperpigmentering av huden, foci av cyanose. Subkutant vev i områdene av hyperpigmentering er tettet. Hud grov, tørr, den kan ikke brettes. Dyshidrose er kjent (oftere - anhidrose, sjelden - hyperhidrose). Trofiske forstyrrelser forekommer spesielt på den fremre indre overflaten av tibia i den nedre tredjedel. I endrede områder utvikler eksem, på bakgrunn av hvilken trofiske sår blir dannet senere.

Diagnose av åreknuter

Diagnosen er enkel. For å vurdere alvorlighetsgraden av hemodynamiske lidelser, brukes duplex angioscanning, UZDG av venene i nedre ekstremiteter. Rennologiske, radionuklidforskningsmetoder og rheovasografi av underlempene kan brukes.

Behandling av åreknuter

Ved behandling av pasienter med åreknuter brukes tre hovedmetoder:

 • Konservativ terapi av åreknuter

Den konservativ terapi omfatter generelt anbefalingene (normalisering av lokomotorisk aktivitet, reduksjon av statisk belastning), utøve terapi, er bruken av elastiske komprimeringsmidlet (kompresjonsstrømper, bandasjer), behandling flebotonikami (diosmin + hesperidin, hest kastanje-ekstrakt). Konservativ terapi kan ikke føre til en fullstendig kur og gjenopprette de allerede utvidede årene. Den brukes som profylaktisk under forberedelse til kirurgi og når kirurgisk behandling av åreknuter er umulig.

 • Kompresjonsskleroterapi av åreknuter

Med denne metoden for behandling blir det innført en spesiell medisin i forstørret vene. Legen gjennom sprøyten introduserer en vene av elastisk skum, som fyller det berørte karet og forårsaker krampe. Deretter setter pasienten på kompresjonsstrømpe, som holder venen i en sammenfalt tilstand. Etter 3 dager limes venene i venen sammen. Pasienten har en strømpe i 1-1,5 måneder, til tette adhesjoner dannes. Indikasjoner for kompresjonsskleroterapi - åreknuter, ikke komplisert ved tilbakeløp fra de dype karene til overflaten gjennom de kommunikative årene. I nærvær av en slik patologisk utladning reduseres effektiviteten av kompresjonsskleroterapi kraftig.

 • Operativ behandling av åreknuter

Den viktigste behandlingsmetoden komplisert ved tilbakeløp gjennom de kommunikative årene av åreknuter er en operasjon. Åreknuter behandles med en rekke kirurgiske teknikker, inkludert mikrokirurgiske teknikker, radiofrekvens og laserkoagulering av berørte årer.

I den første fasen av varicose utføres fotokoagulering eller fjerning av edderkoppene med en laser. Når det uttrykkes varicose, vises forstørrelse flebektomi - fjerning av endrede årer. For tiden utføres denne operasjonen i økende grad ved hjelp av en mindre invasiv teknikk - miniflebektomi. I tilfeller hvor varicose er komplisert ved trombose i venen langs hele lengden og vedlegget av infeksjon, vises driften av Troyanov-Trendelenburg.

Forebygging av åreknuter

En viktig forebyggende rolle spilles av dannelsen av korrekte atferds stereotyper (lyver bedre enn å sitte og gå bedre enn å stå). Hvis du må stå lenge i stående eller sittende stilling, må du jevne mellomrom på skinnens muskler, gi beina en forhøyet eller horisontal stilling. Det er nyttig å delta i visse typer sport (svømming, sykling). Under graviditet og under hardt arbeid anbefales det å bruke elastisk kompresjon. Når de første tegnene på åreknuter vises, bør du kontakte phlebologist.

Varicose sykdom i nedre ekstremiteter: årsaker, tegn, diagnose og behandling

Varicose sykdom i nedre ekstremiteter er ekstremt vanlig, og hvis tidligere phlebologists pasienter ofte ble eldre mennesker, nå lider folk ofte av det 25-45 år. Tegnene er ifølge ulike statistikker observert i 66% av mennene og 90% av kvinnene i de utviklede landene, og i 50% av mennene og 67% av kvinnene i Moskva-regionen. Denne sykdommen har en progressiv karakter og kan kombineres med venøs insuffisiens.

Årknuter sykdom i de nedre ekstremiteter er ledsaget av unormal utvidelse av overfladiske vener, som er forårsaket av svikt av venøse klaffer og er ledsaget av betydelige hemodynamiske forstyrrelser. I fremtiden kan denne patologi bli forverret av tromboflebitt, noe som fører til økt risiko for flebotrombose og lungeemboli (PE).

Mekanismen for utvikling

Den første utløsermekanismen i utviklingen av denne patologien til venene i underdelene er forstyrrelsen av venøse ventiler, noe som fører til blodrefluks. Som et resultat reagerer endotelceller på forsinkelsen av blodstrømmen, og leukocytter blir festet på dem, som aktiverer den inflammatoriske prosessen i veggen av karet, som sprer seg langs venøsengen. Parallelt med betennelse, blir endotelsjiktet på venene, og deretter alle lagene i venøs veggen, forstyrret.

I første omgang og spesielt akutt for de ovennevnte patologiske prosesser, lider ventilsystemet i blodårene. For det første påvirkes maksimal belastningssone vanligvis ved munnen av de store og små saphenøse årene eller i store perforeringsbeholdere. I fremtiden, på grunn av overflytning av den venøse sengen, er det en hyperextensjon av venøsveggene og volumet av venøst ​​blod i overflaten venøse karene i nedre ekstremiteter øker. Videre går dette overskredede volum gjennom perforeringssystemet i dype vener og strekker dem. I fremtiden utvikles dilatasjon og utilstrekkelighet av venøse ventiler i dem.

Slike patologiske forandringer som fører til det horisontale tilbakeløpstemperatur (Skåret del av blodet i den subkutane venøs nettverk) og en venepumpearbeid fullstendig mister sin effektivitet. I fremtiden utvikler venøs hypertensjon, noe som fører til venøs insuffisiens. Til å begynne med, har pasienten ødem, og deretter fra blodet trenge inn i myke vev og blodceller, noe som fører til hyperpigmentering og lipodermosklerozu hud. Når sykdommen utvikler seg, vises et trofasår på overflaten av huden, noe som kan bli komplisert ved en sekundær infeksjon.

årsaker

Fibologer noterer seg flere grunner som kan føre til patologiske forstyrrelser i funksjonen av venøsystemet. De er delt inn i to hovedgrupper:

 • Jeg - genetisk predisposition;
 • II - En rekke grunner forårsaket av virkningen av uønskede faktorer eller en kombinasjon av dem.

Arvelig predisponering for varicose sykdom kan bestemmes både hos kvinner og menn, til tross for det faktum at denne patologien i de fleste tilfeller observeres hos kvinner. Sykdommen kan ikke manifestere seg i lang tid, men under visse omstendigheter (for eksempel med intensiv fysisk anstrengelse) starter en svikt i operasjonen av vener ventiler.

Også phlebologists identifisere en rekke ugunstige faktorer som kan provosere åreknuter:

 • hormonell ubalanse;
 • alder;
 • diabetes mellitus;
 • hyppig forstoppelse;
 • kirurgiske operasjoner eller skader;
 • hyperkoagulasjon;
 • fedme;
 • avhengighet av alkohol og tobakk røyking;
 • faglig risiko (økt arbeidsbelastning, langvarig stilling);
 • iført kroppsklemme klesvask;
 • lang slitasje på sko med høye hæler;
 • graviditet og fødsel;
 • konstitusjonelle funksjoner og medfødte abnormiteter i sirkulasjonssystemet;
 • lever i ugunstige klimatiske forhold.

Tegn og symptomer

Varicose sykdom utvikler i de fleste tilfeller sakte og gradvis. På et tidlig stadium manifesterer seg seg i noen og ikke-spesifikke tegn som kan kombineres til et "tungt fotsyndrom":

 • Følelse av tyngde i bena;
 • rask tretthet av føttene;
 • følelser av brennende og raspiranija i vener;
 • vondt smerte;
 • periodisk hevelse på baksiden av foten og anklene, økende om kvelden og forsvinner etter en natts søvn.

Det viktigste og første tegn på varicose sykdommen som har begynt, er sekken eller sylindriske deler av de forstørrede overfladiske årene som har oppstått. Dette symptomet er ledsaget av rask utmattelse av nedre ekstremiteter, forbrenning og følelse av raspiraniya i løpet av vener og en konstant følelse av tyngde i beina. De utvidede karene krympes og begynner å stikke over overflaten av huden i føttene og underbenet, og etter en lang tur eller intens fysisk aktivitet blir de mer merkbare. Også pasienten kan være bekymret for hevelse, noe som er spesielt uttalt om kvelden i anklesområdet, underbenet og baksiden av foten. Om natten kan pasienten oppleve anfall. Og i senere stadier av sykdommen på grunn av mangel på blodsirkulasjon, kan huden på beina bli hyperpigmentert og sclerosed.

I noen tilfeller, de første tegn på åreknuter vises bare såkalte "edderkopp årer" (spindelvev årer ikke mer enn 0,1 mm tykk), og pasienten ikke vet i lang tid om utbruddet av sykdommen. Noen kvinner opplever dette symptomet som bare en kosmetisk feil, og menn rett og slett ikke legger merke til det. Til tross for fraværet av noen andre tegn på åreknuter er "edderkopp årer" er den første, og i noen tilfeller, det eneste symptom på åreknuter, og tilgang til en lege på dette stadiet av sykdommen kan hjelpe pasienten betydelig bremse utviklingen av unormale blodårer.

klassifisering

Ofte bruker russiske phlebologists form for klassifisering av varicose sykdom, foreslått i 2000, som tar hensyn til sykdommens form og graden av kronisk venøs insuffisiens:

 • I - intradermale eller segmentale vener uten veno-venøs utslipp;
 • II - segmentale vener med tilbakeløp i perforering og / eller overfladiske årer;
 • III - Vanlige åreknuter med tilbakeløp i perforering eller overfladiske årer;
 • IV - åreknuter med tilbakeløp i dype årer.

Varicose sykdom kan være:

 • stigende - venene begynner å patologisk forandre seg fra foten;
 • fallende - utviklingen av åreknuter begynner med munnen av en stor saphenøsvein.

Også når man identifiserer åreknuter for å bestemme behandlings taktikken, er det viktig å vurdere graden av kronisk venøs insuffisiens:

 • 0 - CVI er fraværende;
 • 1 - pasienten har bare et syndrom av "tunge ben";
 • 2 - pasienten er tilstede med hevelse;
 • 3 - pasienten har vedvarende ødem, lipodermatosklerose, eksem, hypo- eller hyperpigmentering;
 • 4 - på overflaten av beina dannes et trofasår.

komplikasjoner

Trophic ulcers

I de første stadiene av utviklingen forverrer varicose sykdommen pasientens livskvalitet og gir ham ubehagelige øyeblikk i form av et merkbart kosmetisk problem. Senere, med utviklingen av patologi, kan trophic ulcers bli dannet på lemmer, som ofte kompliseres av en sekundær infeksjon. For det første vises områder med en tynn, tørr, anstrengt og skinnende overflate på overflaten av huden (vanligvis i regionen av den nedre tredjedel av skinnen). Senere vises hyperpigmenteringssoner på dem og et lite sår utvikler seg, øker i størrelse og gir smertefulle opplevelser. Senere blir kantene tettere, og bunnen er dekket med et snev av skitten farge og periodisk bløder. Med minimale skader øker grensen betydelig og såret blir smittet.

Tromboflebitt og trombose

Ved tidlig eller ufaglært behandling kan åreknuter i underdelene bli komplisert ved utvikling av trombose eller tromboflebitt. Disse sykdommene oppstår plutselig og er ikke forbundet med eksponering for eksterne bivirkninger (for eksempel med intens fysisk anstrengelse). Pasienten har en betydelig og raskt spredning til hele beinbukningen, som er ledsaget av sterke smerter av en sprengende natur. I enkelte områder av huden kan lokal ømhet, rødhet eller cyanose oppstå. Med migrering av en avbrutt trombus inn i lungene, kan en så alvorlig komplikasjon av trombose av underekstremiteter som PE utvikles.

diagnostikk

Vanligvis blir diagnosen "åreknuter" tydelig for phlebologisten ved første undersøkelse av pasienten. Etter å ha undersøkt pasientens klager, undersøke underkroppene og gjennomføre en serie fysiske tester, vil legen tildele en rekke studier for å klargjøre diagnosen og bestemme taktikken for videre behandling:

 • klinisk og biokjemisk blodprøve;
 • Doppler-ultralyd;
 • tosidig skanning;
 • okklusal plethysmografi;
 • rheovasography;
 • radiopaque phlebography (den er kun foreskrevet for tvilsomme indikatorer på ikke-invasiv teknikker).

behandling

Hovedmålene for behandling av åreknuter i de lavere ekstremiteter er rettet mot å stabilisere og å gjenopprette den normale strøm av venøst ​​blod, forbedre livskvaliteten til pasienten og forhindring av komplikasjoner forårsaket av venøs insuffisiens. Behandlingsaktiviteter kan omfatte:

 • konservativ terapi: den kan brukes i begynnelsen av sykdommen (når hudlidene i beina ikke er uttalt, og pasientens arbeidsevne er moderat redusert), i den postoperative perioden eller i kontraindikasjoner til kirurgisk behandling;
 • Kirurgisk behandling: tildelt når uttrykt tegn eller avanserte stadier av sykdommen, og kan utføres ved bruk av minimalt invasive teknikker, og ved radikal kirurgi.

Konservativ terapi

Konservative metoder for behandling av åreknuter involverer å utføre et sett med tiltak:

 1. Reduksjon av risikofaktorer for sykdomsprogresjon. Pasienter med varicose sykdom og personer som har økt risiko for å utvikle åreknuter anbefales konstant helseundersøkelse på phlebologist.
 2. Bekjempe adynami. Pasienter som ikke har symptomer på tromboflebitt eller trombose viser regelmessig fysisk trening terapi og visse idretter, med sikte på å styrke og trening av nedre ekstremiteter. stresset intensitet bør fastsettes med phlebologist eller fysioterapeut. Gunstig effekt på blodårene i bena har: turgåing, sykling, jogging, svømming. Slike pasienter er det anbefalt å utføre øvelser (bortsett fra de som er utført i vann) i en ytterligere komprimering skapt spesielle ark eller elastiske bandasjer. Før trening bør pasienten ligge i noen minutter med hevet ben. Pasienter med åreknuter er kontra øvelser traumatiske ben sport: kampsport og en rekke strøm sport forbundet med tunge løft, ski, tennis, basketball, volleyball, fotball.
 3. Kompresjonsbehandling. For dosert klemme av muskler, som bidrar til å eliminere stagnasjon av blod og normaliserer venøs sirkulasjon, brukes elastiske bandasjer og komprimerings strikkevarer av forskjellige kompresjonsklasser. Ved 0 og 1 grad av kronisk venøs insuffisiens anbefales I-II klasse jersey for klasse 2-2 i 3 og 4 - II eller III (og i alvorlige tilfeller IV) klasse. Avhengig av alvorlighetsgraden av venene kan kompresjonsbehandling for åreknuter i underekstremiteter foreskrives både for begrenset og lang sikt.
 4. Narkotika terapi. Pasienter med åreknuter i nedre ekstremiteter lesjon ledsaget av 1-4 grader venøs insuffisiens vist ESP inntak av medisiner. Man må huske at utnevnelsen av medisinsk behandling kan bare utføres av en lege, t. Til. Tankeløs bruk av narkotika kan ikke avlaste pasienten fra venøs insuffisiens og vil bare forverre sykdommen. Med et tilstrekkelig og godt valgt medisinsk behandling og gjennomføring av anbefalingene fra legen for fysioterapi og komprimering pasienten kan i 3-4 uker for å oppnå eliminering av kliniske symptomer, komplikasjoner og kompensasjon av venøs insuffisiens. Det terapeutiske regimet kan omfatte medikamenter slike: angioprotectors og flebotoniki (Detraleks, Troxevasin, Rutin, Cyklo 3 fort Ginkor Forth, Aestsin, Doksium) disaggregants (Curantil, Trental, Aspirin), antikoagulanter (Fraksiparin, heparin), ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (Dikloberl, Ibuprofen, Reopirin). I komplisert sykdom og venetrombose terapi ordning kan bli supplert med topiske midler for utvortes bruk, og utvikling av trofiske sår og infeksjoner (Kuriozin, Lioton, Troxevasin, Venoruton, salve, etc. Heparin.) - antibiotika, sårhelende midler.
 5. Fysioterapi. Utvalget av terapeutiske behandlinger for åreknuter i de lavere ekstremiteter kan omfatte en rekke forskjellige fremgangsmåter for å legge til rette for normalisering av tonen i vein vegger, mikrosirkulasjonen og lymfatisk drenering. For å gjøre dette, kan pasienten bli administrert: lokal arsonvalisasjon, magnetisk terapi, laserterapi, amplipulse, intermitterende pneumocompression, hyperbar oksygenbehandling og hydrogen, og balneotherapy (generell og lokal bad av mineralvann, kontrasterende, Pearl og oksygen bad). Også i fravær av kontraindikasjoner mot pasienten kan bli vist en lett massasje kurs, som skal fremsatt av eller på egenhånd (etter å ha lært en enkel teknikk for en erfaren massøren). Mange pasienter med åreknuter kan anbefales ikke er nok vanlige behandlinger som girudo- og apitherapy.

Minimalt invasive metoder og kirurgisk behandling

I de senere stadier av åreknuter kan pasienten bli vist minimalt invasive behandlingsteknikker eller kirurgiske prosedyrer. Indikasjoner for denne eller den slags operasjoner bestemmes individuelt for hver pasient, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomer og samtidige sykdommer.

Blant de minimalt invasive intervensjonene som for øyeblikket er tilgjengelige, er:

 • sklerose: lege introduserer inn i det syke vene skleroserende substans som fremmer adhesjon til karvegger, i fremtiden, de koaleserer opphøre modifiseres og omdannes til cicatricial tråder som sclerosants kan anvendes slike preparater: Trombovar, fibro Wayne, Etoksisklerol, Polidonakol, Sclerovein;
 • mikroskleroterapi: en av de typer skleroterapi, som innebærer innføring av sklerosanter i blodårene av "vaskulære stjerner";
 • Skumdannende skleroterapi: En av varianter av skleroterapi, som utføres ved å injisere et bein sklerosant i en blodåre;
 • mikrotermokoagulering: utført ved hjelp av en tynn elektrode, som settes inn i de tynneste årene av flere "vaskulære stjerner", under påvirkning av strømmen, koagulerer og forsvinner karetene;
 • endovasal Laser Coagulation: den indre overflate av syke vene åreknuter anvendt laserstråle, som har på sin termiske effekt og sikringer Wien;
 • radiofrekvens ablation av åreknuter: den berørte venen er utsatt for høyfrekvent radiofrekvensstråling, som har en effekt på den, ligner effekten av å bruke en laser.

Noen av de minimalt invasive metoder for behandling av åreknuter - skleroterapi, endovasal laserkoagulasjon og radiofrekvensablation - kan brukes som ekstra teknikker under radikale operasjoner på venene. I dag har utsikten over kirurgisk behandling av åreknuter endret seg betydelig. Det er denne typen behandling som er den viktigste, fordi det gir lang tid å eliminere alle symptomene på åreknuter og hindrer at det kommer tilbake.

I stedet for den klassiske phlebectomy, som var ganske traumatisk for pasienten, kom mer sparsom teknikk for å unngå store snitt og utføre den mest nøyaktige eksisjon av de berørte fartøyene. Avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, kan slike teknikker brukes:

 1. Stripping (varianter: cryostripping, invagineringstripping, bruk av Bebkock-sonden, PIN-stripping). Under intervensjonen utfører kirurgen kun to små snitt, i begynnelsen og i enden av venen som skal fjernes. Det kryssede fartøyet er fastspent, og en spesiell sonde settes inn i lumenet, som den berørte venen er festet til. Da blir venen fjernet, bandasjert og avskåret. Hvis det er nødvendig, kan en kort stripping utføres, slik at bare spiserøret kan fjernes og beholde den intakte venen.
 2. Miniflebektomiya. Denne teknikken lar deg fjerne åreknuter fra små hudpiksler.
 3. Crossectomy. Under kirurgi utfører kirurgen bandasje og krysser små eller store saphenøse årer på nivået av deres anastomoser med dype vener. Denne typen inngrep brukes kun uavhengig i nødstilfeller, og når planlagt behandling brukes som en ekstra teknikk.

Indikasjon for implementering av kombinert flebektomi er åreknuter med tilbakeløp i bagasjerommet eller i de små og store saphenøse årene. Som regel bruker moderne angiosurgeoner til behandling av åreknuter alltid en annen kombinasjon av kirurgiske og / eller minimalt invasive behandlingsmetoder.

Kontraindikasjoner til ytelsen av kombinert flebektomi:

 • graviditet og amming
 • transplanterte multiple tromboser;
 • akutt trombose og tromboflebitt;
 • uttalt atherosklerose av beinene i beina;
 • smittsomme og inflammatoriske prosesser i beinets hud;
 • alvorlig fedme;
 • umulighet for uavhengig og fullverdig bevegelse;
 • alvorlige generelle sykdommer, som er kontraindikasjoner for operasjonen og anestesi.

Siden 1990-tallet har en separat retning i den kirurgiske behandlingen av venøse sykdommer oppstått - endoskopisk videooperasjon. I dag kan følgende teknikker brukes til å fjerne åreknuter:

 • endoskopisk disseksjon: under operasjonen utføres perforeringsveinligasjonen under kontroll av endoskopiske instrumenter;
 • transluminal phlebectomy: hulrommet i de påvirkede blodårer blir injisert tynn sonde som sender ut lys, og gjør det mulig for legen å kontrollere alle de prosessoperasjoner visuelt mer subkutant injisert spesiell løsning for å gi analgesi og separering av venen fra omkringliggende vev, så kirurgen utfører deres ødeleggelse og fjernelse av aspirasjon.

Angiosurgeons utviklet også metoder for venøsbesparende operasjoner, hvor essensen er å lagre og gjenopprette funksjonene til de berørte venøse ventiler. For å gjøre dette, rundt seg og åreknuter segmenter er fast ulike design av spesielle mansjetter som hindrer utviklingen av patologiske endringer. I noen tilfeller, for bevaring av vener, kan hemodynamiske operasjoner utføres for å sikre losning av patologisk forandrede årer ved å bytte retning av venøse flukser. Dessverre, etter alle årebesparende operasjoner, utvikler det ofte tilbakefall av varicose, og pasienten må gjennomgå en kirurgisk prosedyre igjen.

I den postoperative perioden anbefales det at pasienter med varicose leg sykdom bærer elastiske bandasjer eller komprimeringsstrikk. Også, avhengig av volumet av kirurgisk inngrep, må pasienten overholde noen begrensninger (begrenset besøk til badstuer og bad, lang gange, løftevekter, etc.).

NTV, programmet "Uten resept" på temaet "Åreknuter i underekstremiteter: behandling. Venøs insuffisiens i nedre ekstremiteter »:

Les Mer Om Fartøyene