Esophageal varices: årsaker og behandling, mulig blødning

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er spiserør i spiserøret, hva som forårsaker kan føre til utseendet av denne patologien. Også beskrevet er det kliniske bildet, diagnosen og behandlingen av spiserøret i spiserøret.

Spiserør i spiserøret (forkortet som HSVP) er en patologisk økning i diameteren av venøse kar som er plassert i esophagusens nedre del. Oftest er denne patologen forårsaket av hypertensjon i portalen (forkortet PG) - økt trykk i portalvenen (v. Portae), som strømmer inn i leveren og samler blod fra hele tarmen.

I sammenligning med andre typer åreknuter, har VRVP helt forskjellige årsaker, symptomer og behandling. Forener disse forskjellige patologiske forholdene bare tilstedeværelsen av forstørrede årer.

Tilstedeværelsen av HSVP er bare ett av symptomene på alvorlige sykdommer som fører til hypertensjon i portalen. Utseendet er forårsaket oftere ved levercirrhose - en farlig og nesten irreversibel sykdom. Vanligvis gjennomført behandling gir bare litt for å lette pasientens tilstand, men kan ikke helbrede den helt.

Problemet med HSVP er engasjert i hepatologer, gastroenterologer, kirurger.

Årsaker til spiserørskift

Årene i den nedre delen av spiserøret strømmer inn i systemet v. portae. Når det gjelder drivstoff, som er praktisk talt den eneste umiddelbare årsaken til HSVP, øker trykket i dem.

System av overlegne og dårligere vena cava

Årene i den nedre delen av spiserøret knytter seg til fartøyene i den midterste tredjedel av spiserøret, som drenerer inn i den øvre hulveien. Siden trykket i v. portae er mye høyere enn i venøs fartøy i den midterste delen av spiserøret, det er blodutløp fra det til systemet av overlegne vena cava gjennom disse kryssene (anastomoser). Spiserør i spiserøret og er disse forstørrede anastomosene.

VRVP er ikke en uavhengig sykdom. Utviklingen av denne patologien er forårsaket av sykdommer som fører til utseende av PG. Noen av dem er oppført i tabellen:

Medfødt innsnevring av portalvenen

Intensifisert blodstrøm i portalvenen på grunn av tilstedeværelsen av en fistel

Økt blodgass i miltvenen

Akutt hepatitt (spesielt alkohol)

Medfødt fibrose i leveren

Høyre sidelengs hjertesvikt

Bare sporadisk kan esophageal varices utvikle seg uten PG - for eksempel med trombose av miltåven.

karakteristiske symptomer

Hos HSVR før utvikling av blødning forårsaker det ikke noen symptomer.

Siden denne patologien hovedsakelig er en av komplikasjonene av portal hypertensjon, kan man mistenke deres tilstedeværelse dersom pasienter har levercirrhose symptomer, som inkluderer:

 • Nedsatt appetitt.
 • Kvalme og oppkast.
 • Guling av sclera, slimhinner og hud.
 • Vektreduksjon.
 • Smerter eller ubehag i høyre øvre kvadrant.
 • Kløe kløe.
 • Ascites (opphopning av væske i magen).
 • Økt blødning.
 • Seksuell dysfunksjon.
 • Symptomer på encefalopati, som inkluderer søvnforstyrrelser, nedsatt intelligens, minnefunksjon, unormal oppførsel. Disse symptomene kan være så uttalt at pasienten ikke engang kan tjene seg selv og lede en sosialt akseptabel livsstil.
På grunn av hypertensjon i systemet med den dårligere vena cava i alvorlige tilfeller, oppstår ascites og et symptom på hodebenshodet (fremre vener i den fremre bukveggen). Vist med piler

Mulige komplikasjoner

Nesten den eneste komplikasjonen til HSVP bløder, som medfører umiddelbar fare for pasientens liv og forringer hans funksjonelle evner. Tegn på forekomsten inkluderer:

 • Sort avføring (melena) eller tilstedeværelse av blod i avføring.
 • Oppkast av blod.
 • Rask og støyende puste.
 • Svimmelhet.
 • Accelerert hjerterytme (takykardi).
 • Fallende blodtrykk.
 • Blek hud.
 • Generell svakhet.
 • Forverring av bevissthet, agitasjon.
 • Redusere mengden urin.

Selv om spiserør i spiserøret utvikler seg hos mange mennesker med alvorlig leverskade, observeres ikke blødning i alle. Faktorer som øker risikoen:

 1. Høytrykk i v. portae. Risikoen for blødning øker med økende drivhusgass.
 2. Store størrelser av åreknuter. Jo flere noder, jo høyere er risikoen for komplikasjoner.
 3. Røde flekker på åreknuter. Når du utfører endoskopi, har noen noder røde flekker. Deres tilstedeværelse indikerer høy risiko for blødning.
 4. Alvorlig leverskade. Jo tyngre leversykdommen, jo mer sannsynlig er det å bløde fra VRF.
 5. Fortsatt misbruk av alkoholholdige drikker. Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten fortsetter å drikke alkohol, spesielt hvis sykdommen skyldes ham.

diagnostikk

Hvis en person har levercirrhose, bør legen regelmessig undersøke forekomsten av HSVP. Hovedeksamenene, som tillater å avsløre denne patologien:

 • Esophagogastroduodenoscopy (EFGDS) er den vanligste måten å diagnostisere spiserør i spiserøret. Under denne endoskopiske undersøkelsen av den øvre delen av fordøyelseskanalen, veileder legen pasienten gjennom munnen med et tynt og fleksibelt rør med belysning (endoskop) og studerer strukturen i spiserøret, magen og tolvfingertarmen. Hvis legen ikke oppdager esophageal varices i pasienten med levercirrhose, anbefaler han vanligvis en gjentakende ECGDS om tre år. Hvis varicose nodules er funnet, bør endoskopi gjøres en gang om 1 eller 2 år. Tidspunktet for re-undersøkelsen avhenger av utseende av åreknuter, årsaken til PG og den generelle helsen til pasienten. Endoskopisk behandling av blødning fra ESA kan også utføres under EGFDS.
 • Kapsular endoskopi - under denne undersøkelsen svelger pasienten en liten kapsel som inneholder et lite videokamera som tar bilder av spiserøret og andre deler av mage-tarmkanalen. Da blir disse bildene sett av legen, og avslører forekomsten av patologi. Denne metoden kan være et alternativ for de som ikke kan passere EFGDS, men det brukes svært sjelden på grunn av høye kostnader og utilgjengelighet.
 • Visualiseringsundersøkelser. Beregnet tomografi i bukhulen og dopplerografi av portalen og miltårene kan bekrefte tilstedeværelsen av HSVP.

Nesten alle pasienter med VRT får følgende laboratorieundersøkelse:

 • Bestemmelse av nivået av hemoglobin, erytrocytter, blodplater og leukocytter.
 • Koagulogram (analyse av blodkoagulasjon).
 • Biokjemisk analyse, inkludert tester på tilstanden av nyrene (urea, kreatinin) og lever (aminotransferase).
 • Blodtype.
 • Radiografi av brysthulen.
 • Analyse av ascitesvæske.

Avhengig av antatt årsak til PG, kan andre undersøkelsesmetoder være nødvendig.

Metoder for behandling

Hovedmålet med behandling av ART er å forhindre blødning, noe som kan være livstruende. Når blødning oppstår, er all innsats rettet mot å stoppe det.

Forebygging av blødning

Behandling rettet mot å redusere trykket i v. portae, kan redusere risikoen for blødning fra HSVP. Det kan inneholde følgende metoder:

 1. Avslag fra bruk av alkoholholdige drikkevarer. Dette er en av de viktigste metodene for å forhindre blødning fra VRF. Alkohol kan forverre levercirrhose, øke sjansen for blødning og øke risikoen for dødelighet betydelig.
 2. Vektreduksjon. Mange mennesker med cirrhosis har fet leverdystrofi på grunn av fedme. Fedme kan være både en uavhengig årsak til leverskade og en medvirkende faktor i utviklingen. Vekttap kan bidra til å fjerne fett fra leveren og redusere ytterligere skade.
 3. Bruk av medisiner for å redusere trykket i v. portae. Reduser trykket i v. portae og beta-blokkere (propranolol, nadolol) kan redusere sjansen for blødning.
 4. VARP dressing med elastiske ringer. Hvis legen ser hos EFGDS at det er høy risiko for blødning fra HSVP, kan han anbefale at de endoskopisk ligeres (bandasje). Ved hjelp av et endoskop, bruker legen en elastisk ring på varicose node i spiserøret, som komprimerer venen og forhindrer den fra blødning. Denne minimalt invasive operasjonen har en liten risiko for å utvikle komplikasjoner, for eksempel arrdannelse i spiserøret.

Stopp blødning fra VRM

Blødning fra spiserør i spiserøret er en livstruende tilstand der det er behov for akutt medisinsk hjelp. Metoder som brukes til å stoppe blødning og eliminere blodtapseffekter:

 • Bandasje av blødninger i spiserøret ved hjelp av elastiske ringer.
 • Tamponade med en Blackmore sonde. Denne metoden brukes som et midlertidig redningsmåte for ukontrollert blødning fra HSVP. Blackmore-sonden har to sylindere. Det injiseres i magen gjennom munnen, hvoretter legen oppblåser den første (gastrisk) ballongen. Deretter blir sonden forsiktig trukket opp til den oppblåste ballongen hviler mot gastroøsofageal krysset. Legene blåser opp den andre ballongen (esophageal). De oppblåste ballongene til Blackmore-sonden trykker på spiserøret og derved stopper blødningen.
 • Legemidler som senker blodstrømmen i portalvenen. For å redusere blodstrømmen fra de indre organer til portalveinsystemet, foreskriver legene ofte stoffet Octreotide. Narkotika terapi kompletterer endoskopisk ligering av blodkar, varigheten er ca 5 dager.
 • Omdirigering av blodstrøm fra systemet v. portae. Leger kan anbefale en pasient med HSVP for å utføre en transjugulær intrahepatisk portosystemisk shunting, hvis essens er å plassere et lite rør (shunt) som forbinder v. portae og leverenve. Denne shunt reduserer trykket i v. portae og bidrar til å stoppe blødningen. En slik operasjon kan imidlertid forårsake alvorlige komplikasjoner, inkludert leverinsuffisiens og hjerneforstyrrelser, som kan oppstå fordi toksiner som normalt ryddes av leveren gjennom en shunt, kommer direkte inn i systemisk sirkulasjon. Denne metoden brukes oftest når andre metoder for å redusere trykket i v er ineffektive. portae, og også som en midlertidig måling hos mennesker som venter på levertransplantasjon.
 • Restaurering av volumet av sirkulerende blod. For å erstatte tapt blod og eliminere koagulasjonsfaktorer, gjennomgår pasienter ofte transfusjon (blodtransfusjon) av blodkomponenter.
 • Forebygging av infeksjoner. Med blødningsutviklingen øker risikoen for smittsomme komplikasjoner, slik at pasienter ofte foreskrives antibiotika.
 • Levertransplantasjon er et av alternativene for behandling av pasienter med alvorlig leverskade som utvikler gjentatte blødningsepisoder.
Blackmore sonde

outlook

Spiserør i spiserøret er en farlig komplikasjon av PG, oftest forårsaket av levercirrhose. Hovedfaren for pasientens livstid er blødning, den første episoden som fører til 30-50% av pasientens død. Hos 60-80% av pasientene etter det første blødningsfallet innen ett år oppstår det flere episoder, hvorav ca 30% av pasientene dør.

Risikoen for å utvikle tidlig fornyelse av blødning (innen 5 dager etter første episode) påvirkes også av alvorlighetsgraden av leverskade:

Spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret - patologi av esophageal vener, preget av deres tortuosity og saccular ekspansjon på grunn av dannelsen av phleboectases. Årsaken til denne sykdommen kan virke som skade på leveren, hjertet og andre organer. Ofte manifesterer esophageal varices seg ikke før forekomsten av den mest formidable komplikasjonsblødningen. Den viktigste metoden for diagnose av varicose - EGDS, i prosessen som er produsert terapeutisk hemostase. Behandlingen inkluderer også konservative tiltak: terapi av den underliggende sykdommen, medisinsk stopp av blødning. Hvis de terapeutiske tiltakene er ineffektive, utføres en shuntoperasjon.

Spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret (spiserørens spiserør) - patogen i det venøse systemet, som utvikler seg som et resultat av økt trykk i portalen eller hulveinsystemet. Esophagos fartøy er nært forbundet med det venøse systemet i bukorganene og først og fremst med portalveinsystemet. Økt trykk i portalvenen fører til brudd på utstrømning og stagnasjon av blod i spiserøret, som fremkaller utviklingen av åreknuter. I de senere år har hyppigheten av portalhypertensjon økt betydelig, noe som er forbundet med den utbredte forekomsten av viral hepatitt, andre leversykdommer, alkoholisme. Faren for denne patologien er at omtrent halvparten av pasientene dør allerede med den første blødningen. Risikoen for gjentatte blødninger er svært høy, og dødelighetsgraden når 80%. Sykdommen er uhelbredelig, det er bare mulig å øke levetiden bare ved regelmessig undersøkelse og gjennomføre tiltak for å forhindre blødning. Når de første tegnene på sykdommen opptrer, er den etterfølgende overlevelse vanligvis ikke mer enn noen få år.

Årsaker til BPV i spiserøret

Årsakene til esophageal varices er ofte forbundet med økt trykk i portalveinsystemet, mye mindre ofte utvikles phleboectasies mot en bakgrunn av systemisk hypertensjon (hypertensjon) eller medfødt patologi. Oftast øker trykket i v.portae med skrumplever eller annen alvorlig hepatisk patologi, lever- eller bukspyttkjerteltumorer som klemmer portveven, portaltrombose eller utviklingsavvik. I dette tilfellet blir blodet utladet fra portalveinsystemet gjennom collaterals gjennom magekarene i esophageal vener, noe som resulterer i at trykket i dem økes betydelig. Siden esophageal vener er plassert i løs fiber, og deres vegger er svært tynne, når de er overbelastet med blodvolum, blir de strukket for å danne åreknuter. Når leveren er berørt, er varicose nodules oftest plassert i nedre esophagus og ved inngangen til magen, mens det i systemisk hypertensjon er nodene mindre og vanligvis plassert langs hele lengden på orgel. Også åreknuter kan dannes når øvre vena cava komprimeres, med alvorlig skjoldbruskkjertel, Chiari syndrom. Mennene er mer utsatt for BPV etter 50 år.

Symptomer på spiserøret

Det første symptomet av sykdommen bløder fra esophageal phleboectasis. Noen ganger kan pasienter oppleve en følelse av trykk og alvorlighetsgrad bak brystbenet noen dager før utbruddet av hemorragiske komplikasjoner. Noen ganger blødning er foran esofagitt - på grunn av nærhet av vaskemuren blir slimhinnen løs, lett skadet av fast mat, inflames. Dermed kan pasienten bli forstyrret av en brennende følelse, en halsbrann og en erctation sur, vanskeligheter med å svelge tett mat.

Normalt trykk i esophageal vener vanligvis ikke overstiger 15 mm Hg, med varicose det kan øke betydelig. Oppnå et nivå på 25 mm Hg. er kritisk. I dette tilfellet er betydningen ikke så mye trykkfigur som de utprøvde fluktuasjonene i denne indeksen. Blødning kan være mindre, men i ca 60% av pasientene er det massiv, noe som fører til en betydelig forverring av tilstanden eller døden. Ofte forekommer hemorragiske manifestasjoner mot bakgrunnen av trykkfluktuasjoner - etter fysisk anstrengelse, overspising, ofte i en drøm. Konstant mindre blødning kan ikke vise signifikante symptomer, men føre til utmattelse og jernmangel anemi. Slike blødninger ledsages av oppkast med blodårer, kvalme, svakhet, melena (svart avføring på grunn av forurensning av koagulert blod), vekttap. Hvis blødningen er massiv, har pasienten rikelig blodig oppkast, alvorlig svakhet, nedsatt bevissthet, svette og blodtrykk reduseres samtidig med økt hjertefrekvens.

Diagnose av spiserøret i spiserøret

Undersøkelse av leversykdom kan oppdage en reduksjon av hemoglobinnivået mot blødning. Ultralyd i bukhuleorganene, leverenes MR hjelper til med å identifisere bakgrunnssykdommen, noe som førte til dannelsen av spiserør i spiserøret. Radiografi av spiserøret med innføring av et kontrastmiddel gjør det mulig å bestemme dens innsnevring og deformering av veggene, forårsaket av fremspring av varicose nodules inn i lumen i spiserøret.

Det mest informative metode for å diagnostisere esophageal varicer er esophagogastroduodenoscopy - når det betraktes gjennom endoskopet kroppslumen synlige blåaktig nodulær fremspring årer. Ved inspeksjon på bakgrunn av gjennombruddsblødninger identifisere kilden er vanskelig. Endoskopi lar deg sette riktig diagnose, for å fastslå graden av åreknuter og risikoen for brudd fleboektaza, gjennomføre terapeutiske tiltak. Man må huske, og at blødning på bakgrunn av spiserøret fleboektazii kan utvikle seg fra andre GI (for eksempel gastrointestinal blødning) og på grunn av andre årsaker: gastrointestinale svulster, magesår, patologien av blodkoagulasjonen (trombocytopeni, von Willebrands sykdom, hemofili-, trombocytopenisk purpura), Mallory-Weiss-syndrom, og andre.

Behandling av BPV i spiserøret

Avhengig av symptomene på sykdommen, kan pasienten være under tilsyn i avdelingen for gastroenterologi eller kirurgi. Oppgaven til gastroenterologen er å behandle den underliggende sykdommen og forhindre utvikling av blødning. For dette mottar pasienten hemostatiske stoffer, antacida, vitaminer. Det er obligatorisk å forhindre esophageal reflux. Anbefal streng overholdelse av riktig kosthold, hvile og mosjon.

Med blødningsutvikling utføres hemostatisk terapi - foreskrive kalsiumpreparater, vitamin K, ferskt frosset plasma. De gjør akutt esofagoskopi for å etablere kilden til blødning og endoskopisk klipping av blødningsvenen, påføring av limfilm og trombin, elektrokoagulering av karet. For å stoppe blødning påfør injeksjonen av Blackmore sonden - den har spesielle sylindere som når de er oppblåst, dekker spiserørets lumen og klemmer fartøyene. Selv etter disse manipulasjonene i 40-60% tilfeller oppnås imidlertid ikke en positiv effekt.

Etter hemostase og stabiliserings brukte kirurgiske behandlinger - deres effektivitet er mye høyere enn for konservative teknikker. Vanligvis operasjonen er å pålegge shunter mellom systemisk og portal vene blodstrøm, på grunn som trykket reduseres og sjansen for blødninger blir minimum i portvenen. Den sikreste og mest populære metoden er et endovaskulært transplantat blandemetode transyugulyarny (adgang via jugularvenen), og også pålegge portocaval splenorenal anastomoser praksis splenektomi, ligering uparet og portalvenen, miltarterien og sammensying eller fjerning av spiserøret.

Prognose og forebygging av spiserørets BPV

Prognosen for sykdommen er ugunstig - esophageal varicose er uhelbredelig, når denne sykdommen oppstår, bør alle tiltak tas for å forhindre progresjon av patologi og dødelig blødning. Selv den første forekomsten av blødning belaster prognosen betydelig, noe som reduserer forventet levetid til 3-5 år.

Den eneste metoden for å forhindre esophageal vener er å forebygge og rettidig behandling av sykdommer som provoserer denne patologien. Hvis det er en historie med leversykdom som kan føre til skrumplever og økt trykk i portalvenen, bør pasienten jevnlig gjennomgå en gastroenterolog undersøkelse for å oppdage esophageal fartøyene i tide.

Ved dannelse av åreknuter bør en streng diett følges: maten skal dampes eller tilberedes, det er tilrådelig å tørke maten og ikke spise tette matvarer i form av store biter. Ikke bruk måltider for kaldt eller varmt, grov og hard mat for å hindre traumer i esophageal mucosa. For å forhindre tilbakestrømning av innholdet i magen i spiserøret, heves hodens hode under søvnen. For å unngå blødning anbefales det å utelukke tung fysisk aktivitet og løftevekter.

Spiserør i spiserøret

Åreknuter øsofagus - en term som angir venøs ekspansjon i den nedre del av spiserøret, som er et resultat av forstyrrelser i blodstrømningen av portvenen og, følgelig, gastroøsofagal plexus overdreven mengde av det strømmende blod, som søker etter utstrømningen fra hjertet.

På grunn av det faktum at den øsofagusvaricer i 90% av tilfellene tilsvarer cirrhose kan vises gul hud og hvite i øyet, tap av appetitt, vekt slipp, ascites, abdominal smerte og kvalme.

Det farligste symptomet på denne sykdommen er forbundet med hemoptysis, blandet med oppkast i blodet, tarry avføring og svakhet.

årsaker

Varicose esophagus i sin nedre del oppstår på grunn av stillestående fenomener i portal portal vein system som oppstår med trombose og cirrhose av leveren. Årsaken til denne sykdommen i den øvre delen er ondartet goiter. Årene i leverkontrakten, noe som gjør blodstrømmen vanskelig for dem. Splebektasi i spiserøret ser også ut som en komplikasjon i hjertesykdommer og milt.

Faktorer som forårsaker denne sykdommen:

 • stenose av portalvenen, karakteristisk for den yngre generasjonen, som skyldes trombose, sklerose;
 • leversykdommer som forekommer i avansert alder - skrumplever, amyloidose, echinokokkose;
 • Chiari sykdom;
 • esophagus angioma;
 • ondartet goiter;
 • kardiovaskulær patologi.

Spiserør i spiserøret forekommer oftest i følgende kategorier av pasienter:

 • hos menn;
 • hos personer over 50 år;
 • hos pasienter med en historie med bukspyttkjertel, mage, hjerte, kronisk skrumplever.

Utseendet på blødning påvirkes ikke så mye av trykknivået som ved de kraftige svingninger. Risikoen for brudd er høy også hos de pasientene som lider av vaskulære sykdommer, noe som påvirker strukturen på veggene i blodkarene negativt.

klassifisering

Klassifisering av sykdommen i spiserøret i spiserøret har endret seg flere ganger, men versjonen fra 1997 for spiserørene som deler sykdommen i henhold til graden, brukes nå:

 • Første grad. Årene i diameter når 5 mm, markert langstrakt, plassert i organets nedre nivå.
 • Den andre graden. Årene er innviklede, i diameter når 10 mm, plassert i den midterste delen av orgelet.
 • Tredje grad. Fartøyene er utvidet mer enn 10 mm, veggene er spente, tynne, plassert side om side, viklet i retningen, har røde flekker på ytre overflaten.

Hvis spiserør i spiserøret fortsatt forårsaket intern blødning, så etter statistikk - etter at bare 50% av pasientene overlever. Mer enn halvparten av de overlevende etter blødning lider av sykdommen i 1-3 år med tilbakefall av denne sykdommen og blir tvunget til å starte behandlingen igjen.

Åreknuter av 1 grad

Det kliniske bildet er dårlig uttrykt. Pasienten har praktisk talt ingen klager. Ved inspeksjon observere: Utvidelsen av vener ikke sterk opp til 3 mm., Ektasia av vener er ikke tilstede, eller bare singel, glansen er ikke fylt. Det er bare diagnostisert med endoskopi. I første grad er det viktig å starte behandlingen så snart som mulig.

Åreknuter av 2. grad

Godt observert uregelmessighet av fartøyene, så vel som det er knuter, hvis størrelse overstiger 3 millimeter. I dette tilfellet forblir slimhinnens slimhinne intakt, uten noen brudd på dens integritet.

Under studien er det mulig å diagnostisere store fartøy i fremspring. Behandlingen skal gjøres i tide, bare på denne måten vil det være mulig å kvitte seg med de ubehagelige symptomene på sykdommen i utgangspunktet. Blødning er ikke typisk på dette stadiet.

Åreknuter i 3. grad

Den vanligste diagnosen. Pasienten har alvorlige symptomer. Som regel utnevnes en operasjon i dette tilfellet. Årene er sterkt hovne, nodene vises tydelig, stadig forstørret, opptar 2/3 av spiserøret, slimhinnens slimhinne er sterkt fortynnet. Det er gastroøsofageale reflukser.

Åreknuter i fjerde grad

Denne sykdomsgraden er utstilt når mange åreknuter av vener er avslørt i spiserøret som ikke avtar og har en tynn overflate. Tallrike erosjoner finnes på slimlaget. Pasienter registrerer, i tillegg til symptomene på esophagitt, en salt smak i munnen. Den fjerde graden fører ofte til spontan blødning.

Symptomer på spiserør i spiserøret

De første årene, spiserøret i spiserøret kan strømme uten synlige symptomer. Noen ganger er det sjeldne angrep av halsbrann, svak tyngde i brystet, kløe. Noen pasienter klager over problemer med å svelge mat.

Symptomer på progressiv sykdom vises vanligvis flere dager før blødningens begynnelse. Tegn på dem består i alvorlig tyngde i brystet og forverring av pasientens generelle trivsel. Hos andre pasienter kan symptomer uttrykkes i ascites manifestasjon.

I tillegg kan symptomer på venepunktur i spiserøret oppstå som utseende på et "maneterhodet". Dette fenomenet er et bestemt mønster, som er ganske godt sett på den fremre veggen av bukhulen ved hjelp av ulike patologisk dannede konvekse kar eller blodårer.

Etter at venene briste, er det alvorlig blødning, ledsaget av karakteristiske symptomer:

 • sterkt redusert blodtrykk;
 • blodige urenheter i oppkast;
 • blodige urenheter i avføring;
 • merket takykardi.

Med en liten blødning kan en person føle litt svakhet, ubehag, samt symptomer på anemi. Diagnose av esophagus varicose ved hjelp av laboratorietester, ultralyd undersøkelse av bukhuleorganene, om nødvendig, utføre røntgenstudier og esofagoskopi.

diagnostikk

Diagnosen er laget på grunnlag av klager, ekstern undersøkelse, oppdagelse av primære sykdommer. Instrumentalstudier inkluderer:

 • laboratorie blod test data;
 • radiografi med kontrastmedium;
 • Esofagoskopi som må gjøres nøye på grunn av risikoen for mulig blødning.

Ved diagnose bør alle mulige årsaker tas i betraktning og utelukkes, bare da vil det være mulig å avgjøre en grundig og nøyaktig bestemmelse av blødning og endringer i spiserøret.

Behandling av spiserør i spiserøret

Hvis det er symptomer på spiserør i spiserøret, utføres behandling bare i intensivavdelingen. Hovedklassifiseringen av ikke-kirurgiske prosedyrer er rettet mot å forhindre og eliminere blødning (hemostatisk terapi) ved å redusere trykk i karene:

 1. Medisinsk behandling i form av vitaminer, astringenter og antacida (legemidler som reduserer surhet i magen). Denne metoden er rettet mot forebygging av peptisk esophagitt, der betennelse kan gå til veggene i karene, forårsaker blødning.
 2. Transfusjon av blod, erytrocytmasse, plasma;
 3. Innføring av kolloidale løsninger;
 4. Mottak av blodreduserende og vasokonstriktive legemidler.

I tilfeller der disse metodene ikke er tilstrekkelige til å fundamentalt stoppe blødning, og det er fare for gjentatte skader på fartøyene i nær fremtid, går de til kirurgi:

 • transgulær intrahepatisk portosystemisk shunting (TIPS);
 • bypass kirurgi;
 • devascularization.

Dessuten er det nå betydelig erfaring med bruk av minimalt invasive endoskopiske inngrep for å eliminere blødning fra forstørrede esophageal vener. Det er 2 måter å utføre endoskopisk skleroterapi i spiserøret:

Den intravasale metoden for å innføre sclerosant involverer utvikling av bindevev på stedet for lokalisering av tromboset varicose node. I paravasalmetoden, når sklerosanten injiseres i submukosalaget, oppstår arrdannelse av paravasalvev og etterfølgende kompresjon av forstørrede esophagus vener. Denne metoden er mer sparsom og har færre komplikasjoner.

diett

Pasienter må følge et strengt diett hele livet, til tross for helsetilstanden:

 • hyppige måltider i små porsjoner.
 • Utelukkelse av varme og kalde retter.
 • viser lite fett kjøttkraft og supper, frokostblandinger i fortynnet melk eller vann, kompotter, frukt i formet form, grønnsaker stuvet.
 • kontraindisert akutt, surt, saltt, fett og stekt kjøttprodukter; det er nødvendig å lage mat i en puree.

Kategorisk kontraindisert alkohol, karbonatiserte drikkevarer, øl.

forebygging

For å forhindre omdannelse av friske spiserørår til patologiske åreknuter, er det først og fremst nødvendig å overvåke leveren og behandle alle sykdommene i tide. For å gjøre dette, anbefaler eksperter å konsultere dem regelmessig for råd og følge alle anbefalinger.

Prognose for livet

Dessverre er spiserør i spiserøret uhelbredelig. I tilfelle av rettidig diagnose vil imidlertid tilstrekkelig vedlikeholdsbehandling forbedre pasientens livskvalitet betydelig og bidra til å forhindre en formidabel tilstand - blødning.

Dødelighet i den allerede eksisterende blødningen fra spiserøret i spiserøret er mer enn 50% og avhenger av alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen og tilstanden til organismen som helhet. Hos overlevende pasienter etter blødning i 75% av tilfellene innen de neste 1-2 årene, er det et tilbakefall.

Generelt forblir prognosen for langvarig overlevelse av pasienter med denne sykdommen lav, noe som hovedsakelig skyldes den viktigste alvorlige leversykdommen.

Spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret - en alvorlig patologi, provosert av lever, hjerte, fordøyelsesorganer og mye mindre ofte venøse vegger. Det observeres oftere i de nedre delene sammen med lesjonen i magesårene hos menn etter 50 år.

Massiv blødning kan være uventet og det eneste tegnet. Tidlig diagnose er nødvendig for forebyggende tiltak. For å eliminere esophageal varices, har spesielle kirurgiske tilnærminger blitt utviklet i vaskulær kirurgi.

I den internasjonale klassifiseringen er sykdommen regnskapsført under forskjellige koder:

 • I85.9 - uten blødning;
 • I85.0 - med blødning;
 • I98.2 - mot en annen patologi.

Hvordan utløser blod gjennom esophagusårene?

Spiserøret blodtilførselen er forbundet med mange av brystet og magen. Arterielle grener til den går fra thoracale aorta. Det venøse apparatet er ujevnt utviklet. Blodet i venene i spiserøret strømmer inn i beholderne og uparede hemiazygos vene anastomoser strekker seg deretter gjennom en åpning vene inn i den nedre vena cava, og den venøse nettverk av magen - i den hepatiske portalvene.

Fra de øvre delene av spiserøret går venøs utstrømning til fartøyene til den overlegne vena cava. Anatomisk lokalisering og kommunikasjon enhetsform venøs spiserøret, som et mellomledd mellom de utstrømmende tre systemer: en portvenen, nedre og øvre hul.

Denne funksjonen provoserer fremveksten av kompenserende åreknuter i spiserøret ved å åpne hjelpeskip (collaterals) i sykdommer i milten, tarmen, ledsaget av en blokk av egne vener.

Årsakene til utvidelsen

Spiserør i spiserøret er gitt av to mekanismer. Eller obstruksjon oppstår på grunn av mekanisk obstruksjon i de nedre deler av det venøse system (høyt trykk, trombose, flebitt) eller tap av tonen i den venøse vegg på grunn av nedsatt syntese av kollagenfibre (VBV åreknuter sykdom).

Årsaken til stagnasjon i de øvre delene er ofte en ondartet goiter. I den nedre delen av spiserøret blir den venøse blodstrømmen forsinket på grunn av:

 • portal hypertensjon forårsaket av levercirrhose;
 • portal venetrombose.

Sjeldne årsaker til dannelsen av spiserør i spiserøret (HSV) betraktes som vaskulær tumor (angiom) og venøse endringer i Rundu-Osler-syndromet.

Levercirrhose er en langvarig kronisk sykdom som kompliserer hepatitt (i første omgang - viral hepatitt B), alkoholisk sykdom med fettdystrofi. Patologiske endringer uttrykkes i brudd på strukturen av leveren lobuler og det omkringliggende rommet.

Det er en spredning av tett arr (bindevev), erstatning av fungerende celler i haugene med dannelse av leversvikt. Under disse forholdene blir blodkarene komprimert både arterielt og venøst. Reduksjonen i oksygeninntaket forverrer situasjonen og forårsaker iskemi av orgelet.

Leverbeten kan forårsake:

 • medisiner (metotrexat, isoniazid);
 • kongestiv hjertesvikt i vices, komplikasjon av et stort hjerteinfarkt, myokardiodystrofi, kardiopati;
 • arvelige sykdommer med endringer i metabolisme (galaktosemi, hepatocerebral dystrofi, hemokromatose);
 • Foster hepatitt hos nyfødte barn oppstår når en mor har en infeksjon (rubella, herpes, cytomegalovirus), når patogenet overføres til fosteret gjennom placenta barrieren.

Banti syndrom - et brudd av sirkulasjonen i venene i milten (hepatosplenomegali) forekommer hos unge kvinner på bakgrunn av anemi, leukopeni og trombotsito-, stagnasjon i leveren med portal hypertensjon og cirrhose. Hans forårsaker infeksjonssykdommer (brucellose, malaria, syfilis, leishmaniasis).

Randyu-Osler syndrom (arvelig telangiektasi), i tillegg til hud- og mukosale lesjoner, forårsaker flere angiomatøse forandringer i indre organer med tendens til blødning. Lokalisering i spiserøret skaper forhold for utvidelse av vener. For å forhindre blødning fra det utvidede venøse nettverket av spiserøret, er det nødvendig å behandle sykdomsårsaken.

Nåværende klassifisering

Det er flere foreslåtte klassifikasjoner av sykdommen. Tegnene er avslørt i esophagogastroskopisk undersøkelse. Den mest akseptable er spaltningen av spiserørskallen etter graden av endring av årer.

 • 1 grad - fartøyets maksimale diameter er 5 mm, de er langstrakte, lokalisert i nedre delen av spiserøret;
 • 2 grader - definert tortuosity av vener, diameter økt til 1 cm, nå midten av organet;
 • 3 grader - legger oppmerksomhet på tynning og spenning av venouskarens vegger, diameteren på mer enn 10 mm, går side om side, på overflaten er det karakteristiske markører med rød farge fra de minste kapillærene.

Ifølge en annen klassifisering (Vitenasoma og Tamulevichute) foreslås det å ta hensyn til de fire stadiene av sykdomsforløpet:

 • 1 - diameteren på venene er 2-3 mm, de er blåaktig i farge, rett i form;
 • 2 - vener blir sinuøse, knobby, i diameter øker mer enn 3 mm;
 • 3 - tydelig forskjellige forskjellige varicose nodules, signifikant krympe, det er et fremspring i spiserørets lumen;
 • 4 - Nodene vokser til en drueformet form, spiserørets lumen er innsnevret betydelig, på den ytre overflaten er et tynt nettverk av små kapillærer synlig.

I tillegg tar diagnosen hensyn til:

 • medfødt form, som foregår mot bakgrunnen av patologier av ukjent opprinnelse;
 • oppkjøpt - forårsaket av ulike sykdommer.

Hvordan manifesterer spiserøret i spiserøret?

Symptomene på sykdommen er avhengig av patologien som forårsaket spiserør i spiserøret. Den innledende perioden fortsetter uten kliniske manifestasjoner, pasienter er uvitende om utviklingen av patologi. Men tilfeller av progressiv kurs med plutselig blødning er ikke uvanlig.

Forverring av tilstanden oppstår innen 4-5 dager. Pasienter føler vekstvekten bak brystbenet, kompresjon. Dette skiltet regnes som en harbinger med massiv blødning og krever akutte tiltak, som kirurgeres observasjoner knytter det til døden.

Alle symptomene på åreknuter er bestemt av truede manifestasjoner av blødning. I kronisk forlengelse med en liten mengde isolert blod svekkes kroppen gradvis. Hypokrom anemi er dannet. Pasienten skiller seg ut, blir tynn, beveger seg knapt, den er forstyrret av kortpustethet. Noen ganger er det flytende svart avføring.

Blødningens harbingere og de første tegn på åreknuter kan være:

 • vag brystsmerter;
 • alvorlig halsbrann;
 • erctation etter å ha spist
 • problemer med å svelge tørr mat.

Halsbrann og erktasjon forklares ved brudd på funksjonen av spiserørssvinkler, motsatt (reflux) støping fra magen. Noen pasienter føler seg "kittende i halsen", svette, en salt smak i munnen før blødningens begynnelse.

Ved akutt blødning:

 • voksende blek av huden;
 • oppkast med blod ("kaffegrunn");
 • vedvarende svimmelhet;
 • flytende tarry avføring;
 • mørkere i øynene;
 • alvorlig svakhet.

Blødning er provosert ved å løfte tyngdekraften, fysisk arbeid, feber, mottak av antikoagulantia, prosedyren for fibrogastroskopi. Men noen ganger oppstår det spontant mot bakgrunnen for generell helse. Differensierende blødning er nødvendig fra spiserøret i spiserøret og magen, spiringen av svulsten i en stor beholder og dens gjennombrudd, som skader karene med fremmedlegeme.

diagnostikk

Diagnosen kan mistenkes, men kan ikke bekreftes uten esophagogastroduodenoskopi. Dette er nesten den eneste måten å fastslå forbindelsen med blødninger med spiserørblad, ofte samtidig oppdage åreknuter i magen.

Prosedyren tillater deg å bestemme graden av deformitet av blodårene, sykdomsstadiet, visuelt bestemme tilstanden til vaskulære vegger, forutsi gapet. Det er nesten umulig å gjennomføre en undersøkelse under blødning.

I en planlagt rekkefølge, er en kontrast røntgen av spiserøret foreskrevet, før bildet er tatt, får pasienten en drink av en blanding av barium. En serie av røntgenbilder sporer bevegelsen av kontrast og sprer den i spiserørets lumen.

 • det er nødvendig å fastslå tilstedeværelsen av anemi i innholdet av erytrocytter, blodplater, fargeindeks;
 • med akutt blødning teller hematokrit;
 • nødvendigvis gjøre analysen av indikatorer for koagulabilitet;
 • bestemme leverfunksjonen ved enzymtest, proteinnivå, glukose, bilirubin, avviket i resultatene gjør det mulig å mistenke påvirkning av hepatisk patologi på endringen i esophagus venøs system;
 • i nærvær av tegn på blødning bestemme blodgruppen og Rh-faktoren for tilfelle av nødvendig blodtransfusjon.

Hvordan behandles spiserøret av spiserøret?

Behandling av åreknuter i spiserøret preget av planlagt og opsjonsprogram, som avhenger av forekomsten av en nødsituasjon problem, en livstruende blødning.

I mangel av massiv blødning trenger pasienten terapi av den underliggende sykdommen, økt administrering av hemostatiske midler. Pasienten må være sykehus i profilavdelingen. Modus - seng, hodeenden av sengen er hevet.

Krav til kosthold

Klinisk ernæring innebærer fravær av irritasjons produkter (varme krydder, stekt og røkte kjøttvarer, grønnsaker rå, hel frukt, brød skorper, bein, soda vann). Kategorisk forbudt alkohol, sjokolade.

Kostholdet er bygget av en kalori, men flytende, avkjølt mat. Anbefalt lunken buljong, kokt, flytende grøt, nudler melk, cottage cheese, søt gelé av frukt, kald te, er kjøttet hvitt brød og kjøtt i form av kokt kjøtt.

Behandling med medisiner

For å redusere aktiviteten av cirrotiske endringer i leveren, inkluderer behandlingsregime:

 • antivirale legemidler (med langsom hepatitt);
 • steroidhormoner;
 • antibiotika for bakteriell skade;
 • diuretika for å senke trykket i den nedre vena cava;
 • hjerte glykosider, hvis cirrhosis er forårsaket av myokard dekompensasjon;
 • gepatoprotektory;
 • vitaminpreparater i høye doser for å gjenopprette all slags metabolisme.

Av spesiell betydning i terapi av åreknuter er gitt til vitaminer K, C, D, E. Vikasol administreres intramuskulært eller intravenøst. Hvis pasienten har anemi med nedsatt koagulabilitet, administreres en nyfrosset enkeltgruppe plasma (1-2 doser), erytrocyt eller blodplatemasse.

For å stoppe blødningen, er intravenøs injeksjon av oktreotid i stor utstrekning praktisert. Legemidlet er i stand til å undertrykke frigjøringen i blodet av hormoner som utvider blodårene. Bruk fortsatt vasopressin og terlipressin, men i sammenligning med oktreotid har de flere bivirkninger. Intravenøs oppløsning av kalsiumklorid er introdusert.

Ved fortsatt bruk av blødning: vasking med varmt vann i spiserøret (40-45 grader) gjennom sonden, idet proben enhet gummi oppblåsthet - det er standard korrugerte produkter (-obturators Probes) for pressing blødningen fartøyet i spiserøret og magesår.

Hvordan hjelper kirurgi?

Et uegnet klinisk kurs tjener som en indikasjon på endoskopisk ligering. Teknikken er å syke esophagusårene med et endoskop. Kirurger anser det mer effektivt enn introduksjonen av skleroserende midler i blodårene (skleroterapi), som krever en repetisjon på minst fire ganger i året.

Behandling av esophageal varices i blødninger som ikke elimineres ved terapeutiske metoder krever kirurgi for beredskapsangivelser. Målet med kirurgisk inngrep er å redusere trykket i portalvenen ved å skape shunts og tømme inn i nedre følsomheten.

Opprettelsen av en kunstig anastomose (installasjonen av metallstent) mellom portalen og leverveiene kalles en transjugulær intrahepatisk portosystemisk shunting. Operasjonen er teknisk komplisert. Eksperter mener at det kan bli utført i 95% av tilfellene.

Det ledsages ikke bare av tekniske vanskeligheter, men også ved tidlig tilbakefall av blødning, betennelse. Hos 1/3 av pasientene er det nødvendig med en re-installasjon, siden stenten er raskt trombosert og blokkerer lumen. Innen en måned dør opptil 13% av pasientene. Dette klassifiserer operasjonen som en nødstilfelle av valg.

En annen metode for å forbedre portokavalblodstrømmen er etableringen av en anastomose mellom milten og venstre nyrene. Teknikken til operasjonen er kompleks og risikabelt for pasienten, ledsaget av høy dødelighet. Operasjonen av devascularization består i excision og fjerning av de berørte årene og deres erstatning med proteser.

Kan jeg bli behandlet med folkemidlene?

Bruken av folkemessige rettsmidler i nærvær av blødning er ineffektiv. Men du kan bruke dem i terapi av hovedårsaken til åreknuter - leverskade. For dette formål er en lang mottak av kjøttpipere egnet:

 • fra melkdistriktet;
 • cikoria root;
 • mais stigmas;
 • Japansk sophora;
 • havre;
 • frukt av fjellaske;
 • rose hofter.

Prognose av sykdommen

I begynnelsen av esophageal varices med konstant behandling, tilstrekkelig funksjonell tilstand av leveren, etterlevelse av anbefalinger om diett og diett, kan blødning stoppes hos 80% av pasientene. Hos 2/3 pasienter etter en enkelt blødende gjentak innen 1-2 år. De er stadig i høy risiko. Overlevelse av personer med alvorlig cirrhose er lav.

Spiserør i spiserøret refererer til sykdomskomplikasjoner. Det er i seg selv allerede et tegn på alvorlig skade på kroppen. Støtte kan bare gis ved tidsriktig gjenkjenning ved hjelp av endoskopi-metoden og overvåking av pasienten.

Esophageal varices: risikofaktorer, symptomer, komplikasjoner, behandling

Det er usannsynlig at noen av dem som ikke har medisinsk utdanning, vil si hva "phlebectasia" -sykdommen betyr. Men etter å ha hørt uttrykket "åreknuter", vil mange kunne forstå hva som blir snakket om. Forenklet, denne diagnosen høres ut som åreknuter eller åreknuter, som forekommer både hos eldre mennesker og hos unge mennesker. En form for phlebectasia (fra den greske phlebos - venen og ektasis - strekker seg) er esophageal varices.

definisjon

Spiserør i spiserøret klassifiseres som en patologisk prosess, hvor spiserøret er deformert (lesioned): ikke balansert forstørrer lumen av venøse kar i form av sine vegger, noder dannes (lokale utvidelser). Slike deformerte vener blir krympet, og tynnslimhinnen over dem blir utsatt for betennelse eller skade. Åreknuter dukker opp under en trykkøkning i blodsirkulasjonen, som inkluderer blodkar, det vil si i portalvenen. Dette fenomenet følger med prosessen med blodstrømning til den nedre vena cava, som virker som en av de største årene i menneskekroppen. Dens funksjon er å samle venøst ​​blod fra underkroppen og levere blodstrømmen til høyre atrium, hvor den åpnes.

I den innledende fasen av esophageal varicer ikke manifest derfor ofte en person med en slik sykdom er ikke engang klar over den forestående trussel og kan over lang tid gjør ikke klager til legen. Bare når venene, på grunn av deres skjørhet, begynner å sprekke og blø, kan du tenke på sykdommen. I tillegg er denne blødningen ekstremt farlig for livet til en syk person.

Innledende sykdommer

Høyt trykk i hulrommet i portvenen gjennom hvilke blod fra mage, bukspyttkjertel, milt (fordøyelsesorganer) går til leveren, og vil være en faktor som forårsaker varicose esophageal sykdom. Syndromet av trykk over det tillatte nivået i portalportalsystemet i medisin kalles portal hypertensjon, som som regel følger med følgende sykdommer:

 • Strukturelle endringer i leverenes blodkar og organet som helhet (kronisk hepatitt, cirrose, tuberkulose, svulster, amyloidose);
 • multippel sklerose;
 • trombose;
 • Klemme (innsnevring av lumen) portalvein: svulster av forskjellige størrelser, inkludert cysten, gallestein;
 • Sykdom Buddy-Chiari.

Disse sykdommene er definert som hovedårsakene til spiserøret i spiserøret. I noen tilfeller er lignende primære kilder til åreknuter supplert med en annen - kronisk kardiovaskulær insuffisiens, noe som medfører en økning i trykk i systemisk sirkulasjon.

Avhengig av patologi i leveren eller kardiovaskulærsystemet, er det forskjeller i parametrene til de berørte årene:

 1. Hvis årsaken til phlebectasia er leversykdom, er de skadede blodårene konsentrert i den nedre delen av spiserøret eller i den sentrale delen av magen; hvis hjertesykdommen er grunnlaget for sykdommen, er deformerte vener lokalisert gjennom hele kroppen;
 2. I leversykdommer er vaskulære noder 2-3 ganger større enn ved kardiovaskulær insuffisiens.

Det er også en medfødt form av spiserøret, hvor årsaken ikke er etablert.

Den primære årsaken er levercirrhose

Som medisinsk praksis viser, hos 70% av pasientene med levercirrhose, spiserør i spiserøret.

Prinsippet om samhandling er enkelt: i skrumplever, i stedet for friske celler på leveren, blir arrvæv dannet. Dette kompliserer bevegelsen av blod, i portalportens veinsystem, oppstår stillestående fenomener som forårsaker åreknuter i den nedre (distale) sone i spiserøret. Denne kroniske prosessen er ledsaget av et brudd på den sunne strukturen i leveren.

Hos voksne er de vanligste årsakene til cirrhose:

 • Hyppig bruk av alkoholholdige drikker;
 • Viral hepatitt;
 • Inntak av medisiner som negativt påvirker leveren i leveren;
 • Noen arvelige sykdommer.

Cirrhose i nyfødte er vanligvis resultatet overført av moren under graviditet, virusinfeksjoner (røde hunder, herpes, hepatitt) som penetrerer gjennom morkaken, slo foster i livmoren.

Tegn på sykdommen

Ifølge medisinsk statistikk antyder konklusjonen at splebektasi i spiserøret er 2 ganger mer vanlig hos menn enn hos kvinner. Gjennomsnittlig alder av personer diagnostisert med denne sykdommen er 50 år. Forløpet av sykdommen i hvert tilfelle individuelt. Utviklingen av spiserøret i spiserøret kan være rask eller langsom. I det første tilfellet kan langsomt å ha denne sykdommen forbli i mørket, og bare små symptomer vil bidra til å forstå at visse avvik forekommer i kroppen. De inkluderer:

 1. halsbrann;
 2. raping;
 3. Små problemer med å svelge mat;
 4. Ubehag følelser og tyngde i brystet;
 5. Hjertepasning.

Disse symptomene fungerer ofte som forløperne av esophagitt, en inflammatorisk prosess av esophageal mucosa som følger med åreknuter.

Den mest alvorlige og ekstremt usikre komplikasjonen i spiserøret i spiserøret er blødning. Med gjentatt blodtap på grunn av utviklingen av anemi, forverres den generelle tilstanden til menneskekroppen, svakhet, dyspné, pallor, vekttap.

Fare for blødning

Blødning fra esophagusårene kan ofte være umerkelig for mennesker, eller stor (betydelig), noe som utgjør en trussel mot livet. Dens forutsetninger er:

 • Løftevekter;
 • Økt blodtrykk;
 • feber,
 • overspising;
 • Vanlige gastrointestinale sykdommer.

Før blodet strømmer fra de beskadigede årene, kan en person føle seg litt kittende og en salt smak i munnen i halsen. Etter dette er oppkast av blod mulig, hvis farger varierer fra skarlet til mørkbrunt (konsistens og farge på kaffegrunder). Som et resultat av slikt blodtap er svimmelhet og mørkhet i øynene mulig. Massivt blod tap uten akutt medisinsk inngrep er fulle av et dødelig utfall.

Men selv i tilfelle av mindre blødning, men deres multiple repetisjon (burst kar i spiserøret) er det en fare for jernmangel, dvs. en reduksjon i jernkonsentrasjon, som er konstant andel av heme i hemoglobin.

Diagnose av sykdommen

Mistanke om esophageal varicose kan allerede være i den primære undersøkelsen av en terapeut som, basert på historiedataene, vil tildele laboratorie- og instrumentstudier:

 1. Anamnese av sykdommen. Anamnese i medisin refererer til totaliteten av all informasjonen som er oppnådd ved å undersøke og stille spørsmål til en pasient. Klager fra pasienten til nåværende status blir hørt, det viser seg om pasienten tidligere har hatt en svulst, hepatitt. Under medisinsk undersøkelse er fargen på huden og slimhinnene, forekomsten av ødem, palpasjon og perkusjon (perkusjon) visuelt bestemt.
 2. Laboratorieforskning. Pasienten gir en generell (med blodplate telling) blodtelling og biokjemi (lever enzymer, protein, albumin, serum jern, lipid spektrum). I noen tilfeller er det behov for fordypning av leveren, så vel som brudd forekommer i det kan føre til brudd av esophageal vener og andre blodprøver (varighet av koagulering og blødning, blod gruppe av systemer AB0 og Rh).
 3. En rekke instrumentelle studier (esofagoskopi, ultralyd, røntgen). Disse prosedyrene er rettet mot å studere et bestemt område av spiserør og bukhinneorganer.

Når diagnosen formuleres, blir den underliggende årsaken først indikert, og deretter spiserøret i spiserøret. I konklusjonen av undersøkelsene er komplikasjoner, hvis noen, oppført.

Røntgen og esofagoskopi

Oppdag de utvidede venene i spiserøret og få informasjon om sykdommens art kan gjøres ved hjelp av radiografi. På bildet kan esophagusens hakkede konturer, den sammenfylte formen av brettene i slimhinnen, og forekomsten av serpentinlignende akkumulasjoner ses.

Den mest detaljerte og pålitelige informasjonen kan oppnås ved å gjennomføre fibroesofagoskopi (intern undersøkelse av spiserøret). Skadet esophagus bør undersøkes svært nøye, for ikke å skade sårbare venøse vegger og forårsake plutselig blødning. Ved hjelp av en lignende prosedyre identifiseres årsakene til blødning, omfanget av vener og tilstanden til venøsveggene bestemmes, det bestemmes om det er ekstraøsøs blødningsfaktorer og forutse en mulig neste brudd. Spesielt for å etablere et blødningsfokus er det ofte umulig, fordi etter brudd på blodårene faller av og blodutløpet ikke er bestemt.

I noen tilfeller bidrar utførelsen av disse to hovedstudiene til å finne årsaken til blødningen: sår, sammenfallende svulst, Mallory-Weiss syndrom. Den sistnevnte sykdommen er ledsaget av en rask ruptur av slimhinnen i den nedre delen av spiserøret, som kan oppstå under oppkast.

Metoder for behandling

Hovedmålet med behandlingen av spiserør i spiserøret er forebygging av blødning. Men hvis det skjer, er det først og fremst å stoppe det og gjennomføre terapi som forhindrer blodtap i fremtiden.

Eliminerer faren for blødning i spiserøret er mulig i det tilfelle at alle anstrengelser gjøres for å bekjempe sykdommen, som har oppstått som et resultat av portal hypertensjon (angina, hepatitt, trombose). Senking av trykket og dermed risikoen for blødning kan brukes til behandling av hjertesykdomsdroger (for eksempel betablokkere). Nitroglyserin kan også bli en assistent hvis den brukes i lang tid.

Hovedklassifisering av ikke-kirurgiske behandlingsmetoder er rettet mot å forebygge og eliminere blødning (hemostatisk terapi) ved å redusere trykket i karene:

 • Medisinsk behandling i form av vitaminer, astringenter og antacida (legemidler som reduserer surhet i magen). Denne metoden er rettet mot forebygging av peptisk esofagitt, der betennelse kan gå til veggene i karene, forårsaker blødning;
 • Transfusjon av blod, erytrocytmasse, plasma;
 • Innføring av kolloidale løsninger;
 • Mottak av blodreduserende og vasokonstriktive legemidler.

I tilfeller der disse metodene ikke er tilstrekkelige til å fundamentalt stoppe blødning og det er fare for gjentatt skade på fartøyene i nær fremtid, går de til kirurgi: endoskopisk eller kirurgisk.

Endoskopiske inngrep

Siden definisjonen av en slik diagnose som esophageal varicose blir mulig, hovedsakelig på grunn av endoskopi, gir behandling av sykdommen ofte endoskopisk hemostase. Til endoskopisk ofte brukte operasjoner bærer:

 1. electrocoagulation;
 2. Innføring av en sonde med det formål å klemme vener, utføre en tett tamponade;
 3. Spredning av spiserøret;
 4. bandasje;
 5. Påføring av trombin eller spesialfilmfilm på de berørte områdene av venene.

Elektrokoagulasjon innebærer fjerning av ødelagte vener med elektrisk strøm. Noen ganger anbefaler legene en prosedyre for pasienter å etablere et bandasje - små gummiplater som er festet over de utvidede karene. Dette bidrar til å stoppe blødningen.

Bruken av en gummiføler, for eksempel, Sengstacken-Blackmore for å påvirke de beskadigede årene, gir klemming av blødningsbeholderen. Dette skjer ved å blåse to ballonger av sonden, som er sikkert festet i cardia og klemme deformerte vener. Moderne korrugerte prober brukes også til behandling av magesår. Men hvis den angitte metoden ikke gir de nødvendige resultatene, blir klemme med tamponiserende flasker gjennom et esofagoskop brukt.

I tilfelle av dårlig toleranse til kirurgiske pasienter, så som levercirrhose, leger benyttes en fremgangsmåte for å minimalt invasiv intervensjon - doping endoskopiske esophageal varicer. Denne behandlingsmetoden er skadet blodåre banding små elastiske ringer (hvert ekspandert vene tilføres fra 1 til 3 ringer) eller nylon sløyfer for å oppnå fullstendig slites av vener og deres påfølgende sklerose.

Variasjon av spiserør i spiserøret

Kirurgisk operasjon

Denne typen behandling, som skleroterapi, refererer til kirurgiske metoder og er en introduksjon til en varicose-dilatert vene av en spesiell løsning. Løsningen leveres til blodårene ved injeksjon. Injeksjon skjer i lumen i spiserøret. Som regel gjentas prosedyren for skleroterapi etter 5 dager, 1 og 3 måneder. For å oppnå et positivt resultat, bør totalt antall prosedyrer per år være 4-5 ganger.

I tillegg til sklerosering til kirurgiske metoder for behandling av esophageal varices,

 • Portosystemisk stent-shunting. Det er ledsaget av innføring i midtdelen av leveren av en stent (spesiell enhet), hvis formål er å knytte funksjonen til portalvenen med leverenveien;
 • Overlegg av splenorenal ledd (anastomose). Anastomose gjenstander er miltens venstre nyre og blodåre;
 • Sying av fartøy;
 • Eliminering av berørte, ikke gjenstand for restaurering, spiserør.

Portocaval og splenorenal bypass, reduserer venetrykk, gir tilstedeværelse av en annen linje av blodstrømmen inn i esophagus nedre vena cava fra portalen.

livsstil

Hvis pasienten ble diagnostisert med esophagitt i klasse 1 etter undersøkelse og analyse, er det mulig å forhindre blødning, som er en alvorlig komplikasjon av sykdommen, ved forebygging. For dette er det nødvendig å hele tiden gjennomgå undersøkelser med leger, spesielt hvis det er leversykdommer og kardiovaskulær system (mangel). En person med esophageal varices må følge de grunnleggende reglene:

 1. Unngå overdreven fysisk anstrengelse;
 2. Hold deg til en spesiell diett;
 3. Ta vasokonstriktive og astringerende stoffer (avhengig av kompleksiteten av sykdommen, kan applikasjonen være intramuskulær eller intravenøs).

Måltidet skal være i form av små porsjoner, dagskursen skal brytes 4-6 ganger. Senere enn 3 timer før sengetid er spising svært uønsket. Kontraindikert mat ekstreme temperaturer på grunn av muligheten for skade på spiserøret. Kokte produkter eller dampede retter er ønskelige.

Rettidig påvisning av esophageal varicer vil gi en mulighet for å tilstrekkelig støtte den behandling, forbedre livskvaliteten til en pasient som led av åreknuter, og forhindre en ekstremt farlig tilstand - venøse blødning.

Les Mer Om Fartøyene