Gjennomgang av vaskulitt: hva er det, årsakene, symptomene og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Karakteristisk for vaskulitt, hva slags sykdom, og hvordan å behandle den. Typer av patologi, behandlingsmetoder.

Vaskulitt - hva er det? Dette er en gruppe sykdommer ledsaget av betennelse og påfølgende nekrose (nekrose) i vaskulærveggen. Denne gruppen av patologier fører til en betydelig forverring av blodsirkulasjonen i vevet rundt karet. Ulike former for disse plager har både karakteristiske og generelle symptomer (feber, vekttap, ikke-ekstruderende utslett, leddsmerter). I fravær av behandling kan primærfokus spredes og forårsake skade på andre vev eller organer. Derefter kan sykdommen føre til uførhet og til og med dødenes begynnelse.

Mens vaskulitt fortsatt er dårlig forstått, og eksperter ikke har kommet til en felles mening om årsakene til og mekanismene for betennelse, klassifikasjon og taktikk for terapi. Nå er denne sykdommen tilskrives systemiske bindevevssykdommer, og behandlingen foregår av reumatologer. Om nødvendig kan smittsomme sykdommer og dermatologi brukes til terapi.

Ifølge statistikk er vaskulitt like ofte rammet av både menn og kvinner, og oftest oppdages de hos barn og eldre. Hvert år øker antallet slike reumatologer, og eksperter mener at denne økningen i forekomsten er forbundet med ukontrollert inntak av immunstimulerende midler og miljøforringelse.

Typer av vaskulitt

En slik sykdom, som vaskulitt, er klassifisert i henhold til forskjellige parametere.

Grunnårsaken er følgende to former for sykdommen:

 1. Primær - Veggmasse tap er forårsaket av uforklarlige årsaker, det er antakelig fremkalt av funksjonsfeil i immunsystemet.
 2. Sekundær - tap av karveggen er en reaksjon på infeksjon (tuberkulose, hepatitt, syfilis), systemiske lesjoner (kollagen, systemisk lupus erythematosus, reaktiv artritt), sarkoidose, kreft svellet parasittangrep eller kjemikalier.

Sværheten i strømmen av vaskulitt kan være:

 • lys grad - manifesteres bare neobyloj et utslett og ikke forårsaker forverring av generell eller felles status;
 • moderat - pasienten har en kraftig utslett, ledsmerter, blod i urinen, og den generelle tilstanden er moderat alvorlig (tap av appetitt, svakhet);
 • alvorlig - pasienten har et kraftig utslett, signifikante brudd i organene og leddene, lunge- og tarmblødning, utvikle nyresvikt, og den generelle tilstanden er alvorlig.

Avhengig av type betente kar, er følgende former for vaskulitt skilt:

 • kapillær - betent kapillærvegger;
 • arteriolitis - arteriolære vegger er betent;
 • arteritt - arterielle vegger er betent;
 • flebitt - venøse vegger er betent.

Avhengig av plasseringen av de berørte fartøyene, utmerker seg disse former og varianter av vaskulitt:

Giant celle temporal arteritt

Herslag av huden - kutan leukocytematøs angiitt, ​​nodulær periarteritt, kutan arteritt

Felles skade - hemorragisk vaskulitt

Hjerteslag - isolert aorta

Generelle symptomer

Symptomer på vaskulitt er ekstremt varierte, og det mest karakteristiske tegn på disse plager er utslett på huden. Graden av alvorlighetsgrad av tegn på sykdommen og pasientens generelle tilstand avhenger i stor grad av form og type vaskulitt. I alvorlige tilfeller og i fravær av behandling, kan sykdommen bli årsaken til funksjonshemning eller utbruddet av et dødelig utfall.

Tegn på hudutslett i vaskulitt kan varieres, men mange av dem gjør det mulig å skille denne sykdommen fra andre:

 • Utseendet på utslett er ofte forbundet med en overført infeksjon;
 • Utslippet ser ut mot bakgrunnen av allergi, systemisk, autoimmun eller reumatisk sykdom;
 • Utslett er relativt symmetrisk;
 • de første elementene i utbruddene vises på beina (vanligvis i shinens område);
 • Elementer av utslett er predisponert for blødning, ødem og nekrose;
 • Utsløpet er ofte representert av forskjellige elementer som endrer farge, størrelse og form over tid.

Hos pasienter med vaskulitt kan disse typer utslett oppdages:

 1. Flekker. De er røde eller rosa, ikke overstiger elementene i utslett over hudnivået. Forårsaget av blodstrømmen som respons på betennelse.
 2. Hemorragisk purpura. Elementer av utslett forekommer med betydelig skade på fartøyets vegg og blødning. Utslettene kan lignes på flekker eller telangiectasier av krystallklart farge. Dimensjonene til elementene med ujevne konturer kan nå 3-10 mm. Etter en stund blir utslettene blå, og deretter får du en gulaktig nyanse. Etter å ha presset forsvinner utslettet ikke.
 3. Urticaria. Slike utslett er provosert av en allergisk reaksjon og ledsages av brennende, prikkende og kløe. Det manifesterer seg i form av rosa eller røde bobler med uregelmessige konturer.
 4. Subkutane noder. Slike elementer i utslett er forårsaket av ukontrollert vekst av bindevev og epidermier. De er hevet halvcirkelformede eller flate knuter. Størrelsen kan variere fra noen få millimeter til 1-2 cm. De er smertefulle, og til slutt kan et nekroseområde vises i senteret på grunn av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Deretter blir huden i dette nodemiddelsortet svart og begynner å rive bort.
 5. Bubbles. Brudd på permeabilitet av vaskulære vegger på det bestemte stedet i en blodkanal fører til en utgang av en flytende del av et blod under en hud. Bobler større enn 5 mm vises på slike steder. De er fylt med gjennomsiktig innhold, der blodinneslutninger kan være til stede.
 6. Sår og erosjon. De subkutane noder som danner i vaskulitt, disintegrerer med tiden, og erosjoner (overfladiske skader) eller dypere huddefekter - sår-forekommer i deres sted. Når de blir smittet, kan de bli nagged.

rus

Vaskulitt ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser, som fører til dannelse av toksiner, forgiftning av kroppen og endring av metabolisme. Disse prosessene fører til at pasienten har følgende symptomer:

 • redusert toleranse for fysisk aktivitet og svakhet;
 • forringelse av appetitt og vekttap (opptil 0,3-1 kg hver måned);
 • hyppig døsighet
 • hodepine (graden av intensitet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen);
 • økning i temperatur til 37,5-40 grader (avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen).

Nervesystemet

Effektene av toksiner og skade på nervesystemet forårsaket av sirkulasjons- og blødningsforstyrrelser i vaskulitt forårsaker følgende symptomer:

 • skarpe endringer i den psyko-statiske tilstanden;
 • Anfall og kramper;
 • muskel svakhet, ufullstendig lammelse av armer og ben,
 • endringer i følsomhet (oftere av typen "sokker" og "hansker" - det vil si i disse områdene av kroppen);
 • Blødninger i hjernen, som fører til utvikling av hemorragisk hjerneslag.

Visuelle forstyrrelser

Utilstrekkelig blodtilførsel til vaskulitt og fôring av de visuelle organene kan forårsake en- eller tosidig lesjon:

 • stadig progressiv forverring av synet (opp til fullstendig blindhet);
 • puffiness og rødhet i øyet;
 • følelse av vanskeligheter i bevegelsen av øyeeballet;
 • fremspring i øyet.

Skade på luftveiene

Tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon og et brudd på permeabiliteten av vaskulære vegger i vaskulitt fører til hevelse og betennelse i ulike deler av luftveiene. Som et resultat kan følgende sykdommer i luftveiene utvikles:

 1. Langvarig rennende nese.
 2. Langvarig bihulebetennelse og bihulebetennelse.
 3. Ødeleggelse av bonyveggene i den maksillære bihule eller neseseptum.
 4. Langvarig bronkitt med astmatisk komponent.
 5. Bronkial astma.
 6. Pleuritt.
 7. Lungebetennelse.
 8. Bronchoektatisk sykdom.

Ved brudd på veggene på fartøyene utvikler pasienten broncho-lungeblødninger av forskjellig intensitet.

Nyreskade

Mange varianter av vaskulitt fører til nedsatt ernæring og nyrefunksjon. I første omgang viser pasienten tegn på en reduksjon av funksjonen, manifestert av følgende symptomer:

 • lav ryggsmerter;
 • feber,
 • hevelse;
 • reduksjon i volumet av utskilt urin;
 • protein og blod i urinen.

Deretter blir krenkelsen av blodsirkulasjon og ernæring i nyrevevene mer uttalt, og vevene i disse organene påvirkes mer massivt. På grunn av slike endringer utvikler pasienten akutt, og deretter kronisk nyresvikt.

Lesjon av ledd

Vaskulitt ledsages av nederlaget til fellesposen, som skyldes inntrenging av væske inn i den, utvikling av betennelse og hevelse. Den første som lider er kneleddene, og pasienten har følgende symptomer:

 • rødhet, hevelse og utslett i kneet;
 • intens smerte, som fører til vanskeligheter med motorfunksjonen.

Noen dager senere går den inflammatoriske prosessen til nabolandene og smerten i knærne blir svakere. Vanligvis blir disse fellesskader eliminert og fører ikke til irreversible konsekvenser.

Fordøyelser i fordøyelsessystemet

Tapet på veggene i mesenteriets og tarmens kar gir et brudd på blodsirkulasjonen og fører til blødninger. Som et resultat utvikler en inflammatorisk reaksjon og følgende symptomer vises hos en pasient med vaskulitt:

 • paroksysmale og intense smerter i magen, intensiverer om en halv time etter å ha spist
 • kvalme og oppkast;
 • Hyppige avføring av vannaktig natur (noen ganger med blodinneslutning).

Massiv vaskulær skade kan forårsake atrofi, gradvis ødeleggelse og ruptur av tarmveggen. Med slike store skader utvikler pasienten peritonitt.

behandling

Behandling av vaskulitt bør være omfattende, og dens taktikk avhenger av alvorlighetsgraden og typen av sykdommen. Det kan utføres på poliklinisk basis eller i en reumatologisk avdeling.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av en pasient med vaskulitt er som følger:

 1. Moderat eller alvorlig form.
 2. Debut eller forverring av sykdommen.
 3. Graviditetstiden.
 4. Barns alder.
 5. Hemorragisk vaskulitt.

I løpet av den akutte fasen av utslett anbefales det at pasientene overholder sengenes hvile, fremmer forsvunnet utslett og stabilisering av blodsirkulasjonen. En uke etter utseendet til de siste elementene i utslettene, blir regimet gradvis utvidet.

Medisineringsterapi

Valget av disse eller andre legemidler til behandling av vaskulitt kan kun utføres av en lege som tar hensyn til pasientens undersøkelsesdata, alvorlighetsgrad og type sykdom. Med en mild form for medisiner foreskrevet i 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - ca 6 måneder, og med en tung - opp til et år. Hvis vasculitt er tilbakefall, blir pasienten behandlet med kurs i 4-6 måneder.

For behandling av vaskulitt kan følgende legemidler brukes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske (Orthofen, Pyroxicam, etc.) - eliminere betennelsesreaksjoner, ledsmerter, hevelse og utslett;
 • antiaggreganter (aspirin, kurantil, etc.) - fortynnet blod og forhindre dannelse av blodpropper;
 • antikoagulantia (heparin, etc.) - sakte blodpropp og forhindre trombose;
 • Enterosorbents (Nutricles, Thioverol, etc.) - bind i lumen av tarmtoksiner og bioaktive stoffer dannet under sykdom;
 • glukokortikosteroider (Prednisolon, etc.) - har en antiinflammatorisk effekt i alvorlig vaskulitt, hemmer produksjonen av antistoffer;
 • (. azatioprin, cyklofosfamid, etc.) cytostatics - tilordnes ineffektivitet av glukokortikosteroider og rask progresjon vaskulitt, undertrykke produksjonen av antistoffer;
 • antihistaminer (Suprastin, Tavegil, etc.) - er kun foreskrevet for barn i de første stadier av vaskulitt i nærvær av et stoff eller matallergi.

Ikke-medisinering

Vaskulitt for blod rensing av stoffer som forårsaker og forverrer sykdommen, kan den behandlende lege anbefale at en pasient som bærer forskjellige teknikker gravitasjons blod kirurgi:

 1. Immunosorpsjon - venøst ​​blod blir renset ved å passere gjennom et apparat med en immunosorbent.
 2. Hemosorption - blodet går gjennom planten med en sorbent som renser den av antistoffer, immunkomplekser og antigener.
 3. Plasmaferese - blodet passerer gjennom et spesielt apparat som renser eller erstatter plasma.

Hypoallergen diett og ernæring

Vaskulitt prediserer ofte for forekomsten av en allergisk reaksjon, og for å forhindre en slik komplikasjon anbefales det at pasientene utelukkes fra følgende diettprodukter:

 • egg;
 • sjokolade;
 • frukt og bær av rød farge (spesielt jordbær og jordbær);
 • sitrusfrukter;
 • honning, kongelig gelé, pollen;
 • produkter med smakforsterkere, stabilisatorer, fargestoffer og ikke-naturlige smaker (pølser, smaksatt oster, pates, chips, sjetonger, etc.);
 • sopp;
 • baking fra deig;
 • hermetikk;
 • kaffe og sterk te;
 • skarp, saltet og stekt mat;
 • alkohol;
 • Individuelt utålelige produkter.

Med tegn på nyreskade anbefales det at diett nr. 7 følges, og dersom fordøyelsessystemet er skadet, kosthold nr. 4.

Fytoterapi, ikke-tradisjonelle og folkemetoder

Selvbehandling av vaskulitt er uakseptabelt, siden å ta visse medisinske urter kan provosere en allergi og forverre sykdomsforløpet. I fravær av kontraindikasjoner, kan reumatologen anbefale følgende fytopreparasjoner, ukonvensjonelle og folkemetoder:

 • lakrisrot;
 • phytocenoser basert på calendula, horsetail, poplar knopper, svinger, elderberry blomster, peppermynte, yarrow, etc.;
 • hirudoterapi (medisinsk leeches).

prognoser

Prognosen for denne sykdommen avhenger av dens type og form, pasientens alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og aktualiteten til initiering av terapi. Den femårige overlevelsesrate for pasienter med alvorlig vaskulitt, hvis behandling ble startet umiddelbart og ved bruk av glukokortikosteroider og cytostatika, er 90%. Uten tidsbegrenset terapi er denne indikatoren bare 5% og fører til funksjonshemning og død.

For å forverre prognoser ved vaskulitt kan slike kliniske tilfeller:

 1. Nederfall av nyrene.
 2. CNS lesjon.
 3. Nedfallet av koronarøyene og aorta.
 4. Tapet i fordøyelsessystemet.
 5. Utvikling av vaskulitt etter 50 år.

Disse fakta betyr at personer med slike sykdommer trenger konstant oppfølging og streng overholdelse av all doktors anbefalinger. Denne holdningen til deres helse vil hjelpe dem med å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Vaskulitt - hva er det? Symptomer og årsaker til vaskulitt

Nylig ble det mer og ofte diagnostisert som "vaskulitt". Hva er det Mange er interessert i dette spørsmålet.

Vaskulitt er en hel gruppe autoimmune prosesser som ødelegger veggene i humane blodkar. Denne sykdommen har mange typer. Den vanligste formen er allergisk. Når en pasient er diagnostisert med "vaskulitt", hva slags sykdom er det, du trenger bare å være klar for langsiktig behandling og konsekvenser.

Vaskulitt kjøper to grunnleggende former:

I primærform er vaskulitt en uavhengig sykdom. Årsaken til denne patologien ligger som regel i en persons genetiske predisponering. Hvis en av foreldrene har noen form for vaskulitt, kan barnet under visse forhold også bli syk. Hvis begge foreldrene er syke med vaskulitt, øker risikoen for flere ganger flere ganger. Den sekundære formen av sykdommen er forårsaket av andre faktorer, for eksempel:

 • Allergiske reaksjoner.
 • Infiltrering i kroppen av smittsomme stoffer. Vaskulitt starter ofte etter en akutt infeksjon.
 • Langvarige soppsykdommer (inkludert candidiasis).
 • Ulike bakterielle infeksjoner.

Sykdommen kan påvirke ulike typer blodkar i kroppen. Det kan være:

Både vaskulitt påvirkes av både menn og kvinner. Det er ingen sammenheng med kjønn. Noen former for vaskulitt manifesteres som regel i barndommen. Den arvelige forutsetningen er tydelig sporet. I løpet av sykdommen blir blodstrømmen i de skadede karene forstyrret. Det er blodpropper og blødninger. Vevene som er involvert i den inflammatoriske prosessen dør. Det er ekstremt viktig å diagnostisere denne sykdommen så tidlig som mulig. Dette vil bidra til å unngå flere skader på indre organer. Takket være rettidig behandling og overholdelse av en sunn livsstil, kan pasientene oppnå langsiktig remisjon. Den eksakte årsaken til sykdommen er uklar. Forbindelsen med autoimmune reaksjoner har blitt bevist. Vaskulitt kan være forårsaket av langvarig eksponering for et allergen på hvilken som helst del av huden. Det skjer som følge av kroppens generelle reaksjon. Vaskulitt kan provosere:

 • vaskepulver;
 • vask og rengjøringsprodukter;
 • støv;
 • midd,
 • metall gjenstander;
 • latex og mye mer.

I tillegg til allergisk natur kan impulsen for fremveksten av en sykdom tjene som penetrering i kroppen til en fremmed agent. De fleste typer og former av denne sykdommen begynner med en akutt viral eller bakteriell infeksjon. Pasienter, som regel, begynner å legge merke til utslett av en annen natur med en tendens til å fusjonere. På stedet av slike skader forblir en klar pigmentering. Vaskulitt er forårsaket av følgende smittsomme sykdommer:

 • herpes virus;
 • Epstein-Barr-viruset;
 • cytomegalovirusinfeksjon;
 • hepatitt;
 • HIV-infeksjon;
 • tuberkulose;
 • syfilis;
 • soppsykdommer;
 • stafylokokker;
 • streptokokker;
 • struma;
 • autoimmune sykdommer.

Hvis en person allerede har en sykdom av autoimmun natur, så har han visse risikoer for forekomst av andre sykdommer. Vaskulitt er ikke et unntak, da det oppstår mistenkelige utslett av en uklar natur, er det nødvendig å konsultere en lege så snart som mulig. En erfaren lege vurderer visuelt utslagets art, og utpeker også flere undersøkelser.

Hva er autoimmune prosesser?

Mange autoimmune sykdommer er ikke fullt ut forstått. Sklerodermi, systemisk lupus erythematosus, revmatoid artritt, skjoldbruskbetennelse, vaskulitt. Hva er det Det er et veldig vanskelig spørsmål. For første gang oppstod et slikt konsept som autoimmune sykdommer i begynnelsen av forrige århundre. Tidligere var slike prosesser ikke kjent i det hele tatt.

I menneskekroppen er det spesielle celler - lymfocytter. Deres hovedoppgave er å kjempe mot fremmede gjenstander, rense kroppen av døde celler og mye mer. Når vaksinasjon utføres, for eksempel mot hepatitt, varicella, tuberkulose, influensa, injiseres en svært liten dose av patogen i kroppen. Dette er gjort for å sikre at kroppen har blitt kjent med et fremmed objekt og var i stand til å overvinne det. Samtidig er dosen så liten at den ganske enkelt ikke kan forårsake sykdommen. Den vaksinerte personen er ikke lenger redd for denne infeksjonen. Dette er alt i et ideelt. Hvis noe gikk galt i kroppen, kan dette skjøre systemet mislykkes. Noen typer patogener kombinerer med humane celler. Organismen utfører en aktiv kamp med dem, men så begynner den å oppleve sine celler som fremmede og starter en autoimmun prosess. Avhengig av hvilke proteiner som er rettet mot aggresjonen av forsvarssystemet, dannes denne eller den aktuelle sykdommen. Ofte, hvis denne mekanismen mislykkes, kan det ikke unngås alvorlige konsekvenser. En rekke autoimmune reaksjoner utløses og en kamp begynner mot ens egen kropp.

Årsaker til autoimmune prosesser

Til tross for at vitenskap og medisin utvikler seg aktivt, er det ennå ikke mulig å tydelig angi årsaken til autoimmune prosesser. En rekke faktorer som bidro til utviklingen av sykdommen ble identifisert:

 • Først av alt, er disse forskjellige infeksjoner (herpesvirus, Epstein-Barra, cytomegalovirus, hepatitt, kyllingpoks og andre).
 • Ulike bakterielle infeksjoner (staphylococcus aureus, streptokokker).
 • Langvarige soppsykdommer.
 • Dårlig økologi.
 • Langtids kroniske sykdommer kan også føre til autoimmune prosesser.
 • Genetisk predisposisjon.

Selv om tilstedeværelsen av alle disse faktorene ikke nødvendigvis fører til slike konsekvenser. Som du vet, er alt forbundet i kroppen. En delikat balanse er ødelagt - og prosessen kan ikke stoppes. Hvis sykdommen diagnostiseres på et tidlig stadium, så er det alle sjanser til å suspendere prosessen. Men predisposisjonen er fortsatt. Med en kombinasjon av visse faktorer kan sykdommen manifestere seg igjen. Hvis den autoimmune prosessen ikke ble detektert i tide, vil behandlingen bli forlenget. Det kan være år, og til og med hele livet. Hvis noen organer og systemer allerede er involvert i reaksjonen, er dette ikke fullstendig herdet. Narkotika må drikke hele livet mitt. Hvis du ikke tar hensyn til slike sykdommer, blir de ofte systemiske og ødelegger hele kroppen. Dette fører til uførhet og død. Det er sjeldne tilfeller når sykdommen roer seg ned alene.

De vanligste sykdommene forbundet med aggresjonen av immunsystemet:

 • sklerodermi;
 • lupus erythematosus;
 • autoimmun tyreoiditt;
 • vaskulitt;
 • revmatoid artritt;
 • psoriasis;
 • vitiligo;
 • alopecia areata;
 • Reynauds syndrom og mange andre.

Eventuelle klager fra pasienten kan indikere påbegynnelsen av en slik prosess. Selv om det er noen tegn på hvilke det er mulig å mistenke en autoimmun natur: symmetri av de forbløffende stedene. Hvis det er utslett på høyre arm, så med en autoimmun prosess, forekommer et slikt utslett til venstre. Det samme gjelder for de andre lemmer. Svært forskjellige klager fra pasienten. Som om alt i kroppen gikk galt. Det kan være svimmelhet kombinert med hårtap og hudproblemer. Eller betennelse i leddene i hele kroppen. Disse klager er som regel en veldig alvorlig grunn til å henvende seg til en god immunolog.

Allergisk vaskulitt

Det er en inflammatorisk sykdom i små blodkar. Det manifesterer seg som en rekke hudutslett. Lokaliseringsstedet kan være noe. Utslaget skjer som regel enten i stedet for direkte kontakt med allergenet eller som en generell reaksjon av kroppen. Årsakene til en slik sykdom, som allergisk vaskulitt, kan være:

 • medisinske preparater;
 • kjemiske midler;
 • allergener;
 • infeksjon;
 • autoimmune sykdommer.

Vanligvis når folk hører fra legen diagnosen "vaskulitt", hva er det, jeg vil raskt finne ut. Sykdommen betraktes som relativt behandlingsbar. For å oppnå positiv dynamikk er det nødvendig med betydelig innsats. I de fleste tilfeller, selv med vellykket behandling, oppstår tilbakefall.

Hemorragisk vaskulitt

Det er en betennelsessykdom i blodårene. Den eksakte årsaken til sykdommen er ukjent. Også dette skjemaet har et annet navn - hematologisk vaskulitt. Hva er det, vet ikke alle. Ofte manifesterer denne typen vaskulitt seg umiddelbart etter infeksjonen. På kroppen dannes små utslett i form av flekker som har en blåaktig tinge. De kan fusjonere med hverandre. Har en tendens til å peeling. Etter at dette utslettet forsvinner, er det en klar pigmentering på huden. Nylig har tilfeller der barn under 12 år er diagnostisert som "hemorragisk vaskulitt" blitt hyppigere. Årsakene er fortsatt ukjente. Babyer er svært sjeldne. I en alder av 12 år forekommer det sjelden. Ofte påvirker denne form for vaskulitt fordøyelseskanalen og leddene. Hvordan manifesterer hemorragisk vaskulitt seg? Hva er det De viktigste symptomene på sykdommen:

 • magesmerter;
 • avføring
 • oppkast;
 • feber,
 • generell svakhet

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt er en alvorlig inflammatorisk sykdom i alle kar, organer og vev. Det kan påvirke hele kroppen helt, noe som fører til funksjonshemming og død. Når det gjelder diagnosen "systemisk vaskulitt", hva det er, er det nødvendig å studere.

I analysene, som regel, er nivået av ESR betydelig økt, hvilket indikerer tilstedeværelsen av en inflammatorisk prosess. Systemisk vaskulitt kan være en uavhengig sykdom. Men oppstår ofte etter ulike infeksjoner, mot en bakgrunn av redusert immunitet, med onkologi. Svært ofte følger andre autoimmune sykdommer. For eksempel, for eksempel:

 • lupus erythematosus;
 • Hashimoto skjoldbruskbetennelse;
 • sklerodermi;
 • revmatoid artritt.

Blant de vanlige symptomene kan man merke seg:

 • ulike hudutbrudd av cyanotiske nyanser;
 • feber tilstand
 • blep av huden.

Dette er ikke alle symptomene. Hvordan manifesterer systemisk vaskulitt, hva er det? Dette spørsmålet interesserer mange, og spesielt pasienter, som er mistenkt for denne diagnosen.

Årsaken til sykdommen er ikke fullt ut forstått. Som i tidligere tilfeller kan følgende faktorer skiller seg ut i utviklingen av systemisk vaskulitt:

 • allergisk karakter av sykdommen;
 • ulike smittsomme prosesser i kroppen;
 • noen medisiner
 • andre sykdommer av autoimmun natur;
 • arvelig disposisjon.

Helt denne sykdommen kan ikke helbredes. I enkelte tilfeller er det mulig å oppnå en langsiktig remisjon, selv for livet. De berørte organene kan imidlertid ikke gjenopprettes. Tilordne vedlikeholdsterapi. Diagnose på et tidlig stadium er avgjørende for denne form for vaskulitt. Hvis sykdommen ikke blir oppdaget i tide, vil konsekvensene bli svært tragiske. Behandlingen inkluderer:

 • Utnevnelsen av immunosuppressive midler. Dette er stoffer som reduserer menneskelig immunitet, og eliminerer dermed den autoimmune reaksjonen.
 • For å korrigere immuniteten brukes immunglobuliner.
 • Diagnose av de berørte organer og vev utføres, og på grunnlag av undersøkelsen utføres behandlingen.
 • Plasmophorese brukes også til behandling av denne sykdommen. Denne prosedyren kalles renseprosessen.

Kutan vaskulitt

Denne arten er preget av nederlaget av karene i huden. Det er delt inn i tre typer:

 • dermal vaskulitt;
 • dermo-hypodermal;
 • hypodermal.

Symptomer på kutan vaskulitt inkluderer:

 • Et utslett på ulike deler av huden, er oftere lokalisert på nedre ekstremiteter. Flekker kan fusjonere med hverandre og danner store betente hudområder. Utsløpet er som regel symmetrisk.
 • Nekrose av berørte områder.
 • Noen ganger hevelse i ekstremiteter.

Hva ser vasculitt ut, hva er det? Bildet viser tydelig dette.

Vanlige symptomer på vaskulitt

De generelle symptomene på vaskulitt inkluderer:

 • Ulike utslett av rød og rosa med en blåaktig tinge. Flekker kan fusjonere med hverandre, og danner store nok lesjoner.
 • Forverring av trivsel. Svakhet og økt tretthet.
 • Forhøyet kroppstemperatur.
 • Endringer i parametrene for den generelle blodprøven. Som regel er en økning i nivået av ESR og hvite blodlegemer, noe som indikerer betennelse.
 • Tilstedeværelsen av andre autoimmune sykdommer.

Vaskulitt hos barn

Når foreldre blir fortalt at deres barn har vaskulitt, "Hva er denne sykdommen?" - et av de første spørsmålene til legen. Hvis før vasculitt var ganske sjelden, nå blir det stadig mer påvist hos barn. Årsaken til sykdommen er ikke alltid funnet. Mest sannsynlig er det en dårlig økologi, som blir verre hvert år. Miljøtilstanden påvirker immunsystemet negativt, og det mislykkes. Dette tjener som et stimulus for utviklingen av en rekke autoimmune prosesser i kroppen. Oftest har barn hemorragisk vaskulitt. Årsakene er ukjente.

diagnostikk

Vaskulitt er en alvorlig sykdom, så leger anbefaler at diagnosen på et sykehus. Laboratorieundersøkelsen inkluderer:

 • en generell blodprøve;
 • generell analyse av urin;
 • blod for kreatinin;
 • leveranalyser;
 • bakteriologisk analyse av blod.

behandling

Det er ganske truende å høre diagnosen "vaskulitt". Hva er det Behandling? Prediksjon? Dette er de viktigste spørsmålene til pasienten.

Hovedbehandlingen for vaskulitt er rettet mot å redusere aggresjonen til ditt eget forsvarssystem. For dette brukes narkotika som kalles immunosuppressive midler. I tillegg er korreksjonen av humane interferonpreparater. Nødvendigvis utnevne antiinflammatoriske legemidler. Ofte foreskrive antibiotika hvis en smittsom årsak til sykdommen er funnet. Livsstilen er justert. Resten av behandlingen er rettet mot effekten av vaskulitt. Avhengig av hvilket organ som er berørt, er egnet behandling foreskrevet.

outlook

Hvis en person er diagnostisert med vaskulitt, hva er det, det interesserer ham først. Prognosen, som regel, avhenger av typen vaskulitt og graden av forsømmelse. Denne sykdommen helbreder ikke helt, men takket være å ta medisiner og livsstil kan du oppnå gode resultater og glemme sine ubehagelige symptomer.

Hva kan gjøres for å forhindre vaskulitt?

Det beste middelet for forebygging er en sunn livsstil. For å redusere risikoen for vaskulitt må du overholde enkle regler:

 • Daglig engasjere seg i idrett. Det kan lades, om morgenen eller om kvelden jogging, går på treningsstudioet.
 • Bli kvitt dårlige vaner. Fullstendig eliminere eller i det minste redusere antall røyke sigaretter og alkohol forbrukes.
 • Mottak av en kontrastdusj vil positivt påvirke helsetilstanden.
 • Å gå i frisk luft vil også være til nytte.
 • Det er nødvendig å overvåke dietten. Ikke overeat. Bruk så lite bakevarer og søtsaker som mulig. Prøv å spise rikelig med friske grønnsaker og frukt.

Hva er vaskulitt?

Vaskulitt er en heterogen gruppe av sykdommer, som er basert på betennelse i vaskulærvegen med påfølgende skade på visse organer og systemer.

klassifisering

For tiden er det ingen enhetlig klassifisering av vaskulitt. I praksis brukes klassifiseringen av vaskulitt oftest avhengig av størrelsen på det berørte karet:

 1. Vaskulitt av store kar:
 • Temporal arteritt, en overveiende lesjon av de ekstrakranielle grenene av karotisarterien og visse aortasider, oppstår fra revmatisme og observeres vanligvis etter 40 år.
 • Takayasu syndrom - aorta betennelse, i tillegg til hovedgrenene, er mer vanlig i ung alder (dote 40 år).
 1. Vaskulitt av mellomstore fartøyer:
 • Kawasaki sykdom - betennelse i arteriene av noe kaliber, hovedsakelig av middels diameter. Det fører til nederlag av kranspulsårene, aorta og vener. Det observeres i de fleste tilfeller hos barn.
 • Nodular panarteritt er en nekrotiserende betennelse i arteriene av liten og middels diameter uten å påvirke karene i mikrosirkulatorisk rust og utviklingen av glomerulonephritis.
 1. Vaskulitt av små kar:
 • Kutan angiitt leukocytoklastisk - påvirker bare huden, glomerulonephritis utvikler seg ikke.
 • Essential vasculitis cryoglobulinemic - nederlaget av kapillærer og venules, noe som fører til nederlaget til glomerulære apparatet i nyrene og små kar i huden.
 • Shenlaine-Henoch sykdom - betennelse i alle karene i mikrosirkulatorisk seng: venuler, arterioler, kapillærer. Den patologiske prosessen innebærer hud, ledd, fordøyelsesorganer og glomeruli av nyrene.
 • Mikroskopisk polyangiitt - nekrotiserende betennelse i små og mellomstore fartøy, nekrotiserende glomerulonephritis, lungekapillaritt.
 • Charge-Strauss syndromet er en betennelse i luftveiene som forårsaker astma og eosinofili i blodet og ledsaget av vaskulitt i små og mellomstore kar.
 • Wegeners granulomatose er nekrotiserende glomerulonephritis, betennelse i luftveiene, vaskulære lesjoner av mikrosirkulatorisk seng og mellomstore arterier.

Noen av vaskulitt er systemiske (flere kroppssystemer påvirkes), mens i andre den patologiske prosessen bare involverer huden.

Årsaker til vaskulitt

De vanligste årsakene til vaskulitt er:

 1. Bakterielle og virusinfeksjoner. Narimer, det er åpenbart at noen typer vaskulitt forekommer oftere etter hepatitt B.
 2. Allergier til:
 • medikamenter (over 150 kjente legemidler som kan starte utviklingen av vaskulitt: antibiotika, sulfapreparater og jodholdige, radiopake midler, analgetika, B-vitaminer, etc...).
 • egne, endogene antigener for revmatisme, systemisk lupus erythematosus, paraneoplastisk syndrom, medfødt mangel på blodkomplementkomponenter.
 1. Arvelighet.

I noen tilfeller kan den eksakte årsaken til utseende av vaskulitt ikke bli etablert.

Temporal arteritt

Temporal arteritt er listig fordi det kan føre til tap av syn på grunn av dødsfall av retina og optiske nervefibre som følge av nedsatt blodsirkulasjon.

 • intenst hode smerte, spesielt i de tidlige og occipital områder,
 • dobbeltsyn, anfall av midlertidig blindhet,
 • fravær av puls på perifere arterier,
 • "Intermittent claudication" i området med masticatory, temporal muskler og tungen, når på grunn av de oppstår smerter er det nødvendig å stoppe bevegelsen laget av disse musklene,
 • økt kroppstemperatur,
 • sårhet og nodularitet av arteriene, spesielt den tidlige,
 • periodisk smerte i nakken,
 • utelatelse av århundret,
 • redusert appetitt, ubehag.

Diagnosen er basert på en temporal arteriebiopsi, et klinisk bilde av sykdommen og angiografien.

Behandlingen utføres med kortikosteroidmedikamenter i lang tid, med en gradvis reduksjon i dosering for å unngå forekomst av abstinenssyndrom. Avslag på behandling kan provosere utviklingen av irreversibel blindhet.

Takayasu syndrom

Takayasu syndrom er en systemisk vaskulitt, som ikke er kjent som årsak. Det er mer vanlig hos asiatiske kvinner mellom 15 og 30 år, og er ofte kjent som "en sykdom ledsaget av mangel på puls". Med Takayasus syndrom påvirker inflammasjon aorta og store arterier og fører gradvis til blokkering.

symptomer

Ved sykdomsutbruddet, i nesten halvparten av tilfellene, er det:

 • feber,
 • sykdomsfølelse,
 • smerte i leddene,
 • søvnforstyrrelse,
 • tretthet,
 • vekttap,
 • anemi.

Gradvis blir prosessen kronisk og sykdommen anskaffer en av følgende kliniske former for kurset:

 • Jeg skriver - fravær av puls, nederlag av arterier av subclavian og brachiocephalic stammen.
 • II type - en kombinasjon av symptomer på type I og III.
 • III-type - atypisk innsnevring (stenose) i thorak- eller abdominal del av aorta i en viss avstand fra buen og hovedgrenene (denne typen er mest vanlig).
 • IV type - utvidelse og strekking av aorta og dens hovedgrener.

Diagnose og behandling

Diagnosen blir bestemt basert på den totale fraværet / svekkelse av pulsen, forekomsten av støy påvirkede områder i arteriene, fremveksten av symptomer på regional ischemi og angiografiske data (eller til og med konisk innsnevring i bryst, mage avdeling og aortabuen og dens grener) og ultralyd (Doppler).

Behandlingen er basert på et langsiktig inntak av kortikosteroid medisiner (prednisolon), som varer minst 12 måneder. I tillegg er vaskulære legemidler (komplamin, prodektin), antikoagulantia, antihypertensiva og hjerteglykosider foreskrevet. I noen tilfeller er kirurgisk inngrep angitt.

Kawasaki sykdom

Kawasaki sykdom er en systemisk arteritt forårsaker skade som påvirker store, middels og små arterier, som ofte kombineres med et mukokutant lymfatisk syndrom. Det skjer vanligvis i barndommen.

Det antas at hovedårsaken til utviklingen av denne sykdommen er infeksjon med virus av herpes, Epstein-Barra, retrovirus eller rickettsia. Det er også mulig arvelig disposisjon.

Den underliggende mekanisme for Kawasakis sykdom er utvikling av antistoffer til intima av fartøy: arterier på membranen i endotelceller ser ut til Kawasaki-antigenet og antistoffene, i samspill med dem, føre til den tilsvarende inflammatoriske reaksjonen.

symptomer

Som regel. Det er tre hovedperioder av sykdommen: akutt (opptil 1,5 uker), subakutt (opp til 1 måned) og perioden med konvalescens (opptil flere år).

De viktigste symptomene på Kawasaki er som følger:

 1. Temperaturen stiger i 2 uker.
 2. hud:

- Utseendet av urticaria utslett i perineum, stammen og proksimale lemmer i løpet av de første 5 ukene fra sykdomsutbruddet.

- Utseendet til smertefulle seler i håndflatene og sålene.

- Utviklingen av erytem, ​​som etter 2-3 uker gir vei til ecdysis.

- rødhet og tørrhet i slimhinnen,

- blødninger og sprekker i leppene,

 1. Lymfesystem: En økning i livmorhalsk lymfeknuter.
 2. Kardiovaskulær system:
 • hjertesvikt,
 • perikarditt,

- aneurysmer av kranspulsårene, utviklingen av hjerteinfarkt innen 1,5 måneder etter sykdommens begynnelse,

- dannelse av aneurysmer i ulnar, iliac, femoral, subclavian arterier,

- utvikling av mitral eller aorta insuffisiens.

- utvikling av polyartrit av små, samt knel og ankel ledd.

 1. Andre symptomer som forekommer sjelden:

Diagnose og behandling

Diagnosen av Kawasakis sykdom er basert på følgende grunnleggende kriterier:

 1. Varigheten av feberen er ikke mindre enn 5 dager.
 2. 2-sidig konjunktivitt (rødhet av konjunktivene).
 3. Reddening av mandlene, hevelse og tørre lepper, "crimson" tungen.
 4. Perifere deler av lemmer: erytem, ​​ødem, hudskalling.
 5. Polymorf utslag.
 6. Cervikal lymfadenopati.

Hvis det er 5 av 6 kriterier, er diagnosen bekreftet.

Behandling av Kawasaki sykdom utføres ved å administrere immunoglobulin og aspirin.

Node panarteritt

Panarteritt nodular er en nekrotiserende vaskulitt som påvirker små og mellomstore arterier og fører til sekundær skade på vev og organer. Konsekvenser av alvorlig panarteritt er cicatricial endringer, blødninger og hjerteinfarkt.

Årsakene til nodular panarteritt er forskjellige. Disse inkluderer:

 • allergi mot medisiner, vaksiner, serum,
 • mat og kald allergi,
 • virusinfeksjon (hepatitt B, herpes, cytomegalovirus),
 • pollinose.

Tapet i vaskulasjonen er ledsaget av økt blodkoagulasjon og utvikling av sekundær trombose.

symptomer

Symptomer på generell karakter vises først:

 • feber, passerer etter å ha tatt kortikosteroider og ikke stopper med antibiotika,
 • muskel-articular smerte, spesielt i kalvemuskler og store ledd,
 • progressivt vekttap, er det mer uttalt enn med onkologiske sykdommer og kan utgjøre flere måneder med vekttap på 30-40 kg.

Klassisk nodulær panarteritt karakteriseres av fem store syndromer som bestemmer hele bildet av sykdommen og inkluderer en lesjon:

 1. Nyreskader.
 2. Organer i magehulen.
 3. Lungene.
 4. Heart.
 5. Perifert nervesystem.

nyrer

Nyreskaden er observert hos 9 av 10 pasienter og manifesterer seg:

 • vedvarende økning i blodtrykk,
 • alvorlig retinopati,
 • mikro- og makrohematuri,
 • utvikling av perineal hematom,
 • utviklingen av tegn på nyresvikt i flere år.

Magehulen

Organene og karene i bukhulen er rammet allerede i begynnelsen av sykdommens utvikling. vises:

 • diffus, vedvarende, intensiverende smerte,
 • Diaré (opptil 10 ganger om dagen),
 • redusere eller mangel på appetitt,
 • kvalme, oppkast.

I noen tilfeller, på grunn av gangrene i tarmene eller perforeringen av såret, oppstår peritonitt eller gastrointestinal blødning.

lunger

Lesjon av lungene hos en tredjedel av pasientene er manifestert bronkospasme, samt forekomsten av eosinofile lungeinfiltrater. Også karakteristisk er utviklingen av vaskulær lungebetennelse, preget av uproduktive hoste, hemoptysis og økende tegn på luftveissvikt.

hjerte

Nederlaget av hjerteårer i nodulær panarteriite fører til en liten samlings hjerteinfarkt, rytmeforstyrrelser, progressive cardio og utvikling, til slutt, hjertesvikt.

Nervesystemet

Nesten halvparten av pasientene utvikler polyneuritt, manifestert av skarpe smerter, parastesier og parese (spesielt i nedre ekstremiteter).

andre

Tapet på fartøyene i et eller annet område kan føre til nekrose eller gangren i orgelet.

I henhold til klinisk kurs vil følgende varianter av sykdomsforløpet skille seg ut:

 1. Klassisk - polysyndromicitets manifestasjoner, tilstedeværelse av vekttap, feber, nyrebeskadigelse, myalgi, polyneuritt.
 2. Astmatisk - bronkospasme, noe som gjør denne sykdommen ligner på vanlig bronkial astma.
 3. Hud-trombangiotisk - Isolert lesjon av huden og subkutan fett mot bakgrunnen av vekttap, feber og muskelsmerter.
 4. Mono-organisk - vedvarende arteriell hypertensjon på grunn av nyre-vaskulær sykdom, som kommer til forkant.

diagnostikk

Nodulær panarritis diagnostiseres på grunnlag av sykdommens historie, et typisk klinisk bilde og laboratoriedata (nøytrofil leukocytose, økt ESR, tilstedeværelse av C-reaktivt protein, etc.).

behandling

Behandling utføres ved hjelp av kortikosteroider og immunosuppressive midler. Samtidig tildeles midler til å forbedre blodmikrocirkulasjon og reologi, og også om nødvendig antihypertensiv, analgetisk, antiastmatisk.

Vesentlig vaskulitt kryoglobulinemisk (ECV)

ECV er en systemisk vaskulitt preget av deponering av kryoglobulinemiske immunkomplekser i arteriolene, kapillærene og venulene og fører til nederlag av indre organer og systemer. Det utvikler seg hovedsakelig hos kvinner etter 50 år, spesielt etter hypotermi.

Årsakene til ECV er ikke fullt ut etablert, men kommunikasjon med markert nærvær av kronisk viral hepatitt C- og B-Cryoglobulins representerer serumproteiner i stand til å krumme seg ved en temperatur under 37 grader, praktisk talt tette små blodkar og føre til dannelse av hemoragisk purpura.

symptomer

Hovedtrekkene til ECB er:

 • hemorragisk purpura, som er en liten flekk eller petechial ikke-dømmende utslett i regionen av skinnene, magen, baken;
 • migrerer polyarthralgia symmetriske natur som involverer den proksimale interfalangealledd, metakarpofalangealleddene, kne og ankel, og albueledd;
 • Raynauds syndrom;
 • polyneuropati (parastesi, hyperestesi, nummenhet i nedre ekstremiteter),
 • tørr Sjogrens syndrom,
 • utvidelse av leveren, nyrene,
 • utvikling av glomerulonephritis og nyresvikt,
 • smerte i musklene,
 • magesmerter, lungeinfarkt, etc.

Diagnose og behandling

De mest karakteristiske endringene for ECV er:

 • økning i gamma globuliner,
 • økt ESR,
 • tilstedeværelse av reumatoid faktor,
 • påvisning av kryoglobuliner.

I tillegg er CT av brystet, lever-ultralyd, biopsi av berørt hud og nyrer foreskrevet.

Behandlinger inkluderer plasmaferese, interferon, steroider, cyklofosfamid, antivirale midler, monoklonale antistoff (rituximab).

Shenlaine-Henoch sykdom

Henoch-Schönleins sykdom - er en revmatisk purpura eller allergisk systemisk vaskulitt, som er basert på aseptisk betennelse i små blodårer, multippel microthrombogenesis, hud, nyre, tarm og andre indre organer.

I de fleste tilfeller begynner denne vaskulitten å utvikle seg etter smittsomme sykdommer i øvre luftveier. Blant andre grunner, eksperter oppmerksom på:

 • ta visse stoffer, f.eks ampicillin, lisinopril, klorpromazin, enalapril, kinidin, erythromycin, penicillin,
 • insektbiter,
 • hypotermi,
 • matallergi.

symptomer

Det er flere former for sykdommen:

 1. Enkel (kutan) - hemorragisk utslett, hvorav noen kan være nekrotisk. I begynnelsen av sykdommen er utslettet hovedsakelig konsentrert i de distale delene av underdelene, og sprer seg deretter til baken og lårene.
 2. Articular (reumatoid) - smerte i de store leddene i underdelene, ofte ledsaget av myalgi og hudlidelser.
 3. Abdominal - spastisk magesmerter, periodisk kvalme og oppkast, gastrointestinal blødning.
 4. Nyrene - proteinuri, makro- eller mikroglobulinuri, utvikling av glomerulonephritis.
 5. Lightning - omfattende blødning, koldbrann av føtter, hender og andre nekrotiske lesjoner, som forekommer oftere hos barn i løpet av de første 2 årene av livet etter under en barndom infeksjon.
 6. Blandet - er preget av tilstedeværelse av symptomer på flere former for vaskulitt.

Diagnose og behandling

Diagnosen av revmatisk purpura er basert på 4 hovedkriterier:

 1. Palpable lilla.
 2. Utbruddet av sykdommen er før 20 år.
 3. Smerter i magen, som øker etter å ha spist.
 4. Identifikasjon av granulocytter i biopsi arterioler og venules.

Behandlingen er redusert til utnevnelsen av en hypoallergen diett, får platehemmere og antikoagulantia, kortikosteroider og immundempende.

vaskulitt

Vaskulitt er en autoimmun betennelse i beholderveggen. Dette syndromet kan påvirke alle fartøy av forskjellig kaliber: arterioler, årer, arterier, venler, kapillærer. Berørte fartøy kan være overfladisk plassert i dermis, dypere - på grensen til dermis og hypodermis eller i noen kroppshulrom.

Årsaker til vaskulitt

Årsakene til vaskulitt kan være forskjellige faktorer, men oftest er det smittsomme allergiske midler. Med langvarig sensibilisering av kroppen med noe allergen (bokstøv, medisiner, pollen av planter, fluff). Eller med en langvarig infeksjonsprosess (kronisk tonsillitt, otitis, adnexitt, tannskader, soppinfeksjoner).

Noen forskere peker på mulig provokasjon av de første symptomene på vaskulitt ved langvarig eksponering for direkte sollys, noe som er en ekte parallergisk (allergisk fremmende) faktor. Det er tilfeller av utseende av vaskulitt etter behandling av tonsillitt med tubus-kvarts hos mennesker med arvelig disposisjon.

I tillegg bør det tas hensyn til allergiske manifestasjoner etter administrering av visse vaksiner, serum. Et vesentlig sted bør gis til utveksling av biologisk aktive stoffer (mediatorer av betennelse og allergier), samt til alle mulige brudd på funksjonen av blodplasma og koagulasjonskomponent av hemostase.

Når man etablerer årsakene til vaskulitt, er det nødvendig å ta hensyn til tilstanden av cellulær og humoristisk immunitet, fordi noen immunbristtilstander kan føre til vaskulitt. Dessverre er det ikke alltid mulig å fastslå årsakene til organismenes aggresjon mot vevene i fartøyets vegger.

Vaskulitt Symptomer

De første symptomene på vaskulitt er vanlige for de fleste sykdommer, nemlig svakhet, økt tretthet, en liten økning i kroppstemperatur, hodepine og muskelsmerter. Imidlertid, etter en tid med den videre utviklingen av auto-aggresjon av kroppen, begynner symptomene på lesjonen av organet hvis kar er utsatt for den patologiske prosessen. I mange tilfeller kan disse symptomene behandles feilaktig før du utfører en bestemt diagnose av vaskulitt.

Vaskulitt er delt inn i primær og sekundær.

Primær vaskulitt er betennelse i fartøyet, noe som forårsaker skade på organet eller vevet som leveres med blod av dette fartøyet.

Sekundær vaskulitt er en konsekvens av en sykdom (sarcoidose, diabetes, systemisk lupus erythematosus) og ses som et symptom.

Med allergisk vaskulitt i huden, blødninger, knuter, eksudative elementer med hemorragisk innhold, opptrer. Mulige utslett uten hemorragiske elementer, som erytematøse flekker, blærer, vesikler. Slike manifestasjoner kompliserer i stor grad diagnosen. I tilfelle av utslett, kan du noen ganger se en svart skorpe - et hudinfarkt. Dette symptomet på vaskulitt skaper en imaginær likhet med papulær nekrotisk hudt tuberkulose. I noen pasienter er en slik manifestasjon som en blødning under tennene på tærne ganske sjelden.

Vanligvis påvirker utslett i vaskulitten bena, nemlig: underbenet, baksiden av føttene, hofter. I generalisert form av vaskulitt, selv om det er manifestasjoner på underarmenes hud, vil stammen, huden på underekstremiteter fortsatt være mest berørt.

Allergisk vaskulitt, foruten de viktigste kliniske manifestasjoner, bringer mye ubehag for pasientene - leddsmerter, klemme eller brennende smerte, sjelden - kløe på stedet av skader. Det ble registrert tilfeller av pasienters klager om urimelig leddsmerte noen måneder før utseendet av de første utslettene.

Allergisk knottende vaskulitt

Denne gruppen av vaskulider inkluderer akutt og kronisk erytem nodosum og Bazen erytem.

Erythema nodosum akutte inflammatoriske forskjellig danner noder i de fremre og bakre overflater av de nedre ben, kan hudfarge være over dem skifter fra lys rød til blå og gul-grønn (som i resorpsjon blåmerke). Knuter finnes i forskjellige tall, størrelsen kan overstige valnøtten, tett. Med typiske knuter er sjeldne blemmer, papler, kviser, men ikke forekommer sårdannelse, nekrose, arrdannelse. Prosessen fullføres ved fullstendig resorpsjon av formasjonene.

Behcets sykdom er en uspesifikk vaskulitt, årsakene til hvilke er fortsatt ukjente. Det påvirker primært slimhinnene i øynene, munnen og huden (oftere i kjønnsområdet). Denne vaskulitten er preget av dannelse av sår og erosjoner.

Temporal angiitt er vaskulitt, som er ledsaget av langvarig hodepine i templet. Det er oftest funnet hos eldre kvinner, derav det andre navnet - senil arteritt (senil indikerer overvekt av sykdomsskader hos eldre).

bilde av allergisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt forekommer i bindevevssykdommer, som Wegeners granulomatose, systemisk lupus erythematosus, revmatisme.

Vaskulitt med Wegeners granulomatose er manifestert av ødeleggende endringer i veggene til fartøy med forskjellige kalibrer i øvre og nedre delene i luftveiene, samt nyrene. Forskere foreslår at denne sykdommen fremkalles ved innånding av et bestemt antigen. Sykdommen er alvorlig. Pasienter med sårholdige granulomer vises på slimhinnen i munnhulen, nesen og bronkiene. På bakgrunn av disse manifestasjonene utvikler glomerulonephritis, som forverrer alvorlighetsgraden av tilstanden. I vidtrekkende tilfeller lider ofte hjerte, hud, øyne, nervesystemet. Diagnose er basert på å ta en biopsi fra de berørte områdene av slimhinnen.

Vaskulitt i revmatisme er generalisert i naturen. Alvorlighetsgraden av manifestasjoner avhenger av stadium av vaskulitt. Karakteristiske hemorragiske utbrudd endrer ofte lokalisering. I tillegg til dermale manifestasjoner av vaskulitt i revmatisme, blir karer av vitale organer - hjertet, hjernen, lungene, magen, spiserøret og nyrene ofte påvirket. I det aggressive løpet av revmatisme, som er vanskelig å behandle, er intern blødning fra disse karene mulig. Slike konsekvenser, som ofte unngår pasienter, kan føre til dødelig utgang. Dessverre, ifølge statistikk, er mer enn halvparten av pasienter med revmatisme kvinner av ung alder.

Vaskulitt hos systemiske sykdommer, så som systemisk lupus erythematosus er karakterisert ved erytem, ​​follikulær hyperkeratose (fortykkede skalaer epedermisa), hudatrofi og tilstede telangiectasier (spider "stjerne" forsvinne trykkfølsomme lysbilder). Med hensyn til fartøyenes indre organer, de lider ofte på grunn generalisering prosess med lav effektivitet hormonelle stoffer. Nyrearterier, kombinert med en renal autoaggression kalver fører til lupus nefritt. Dette fører i noen tilfeller til en forferdelig komplikasjon - kronisk nyresvikt. Slike pasienter trenger hemodialyse og nyretransplantasjon.

Serebral vaskulitt hos pasienter med systemisk lupus erythematosus kan forårsake blødning under meningene eller til og med i hjernen.

bilde av systemisk vaskulitt

Urtikaria vaskulitt

Urtikarielt vaskulitt (synonymer - urtikarielt vaskulitt, dermal urticarial vaskulitt) - kronisk betennelse i overfladiske kar i dermis, en type allergisk vaskulitt. Den flyter bølget, er ofte tatt for kronisk urtikaria. Typiske hud manifestasjoner er hemorragiske flekker, knuter, vedvarende tette blister som kan vedvare i tre dager. Disse morfologiske elementene er ledsaget av ubehagelige følelser for pasienter - en følelse av å brenne, strekke eller irritere huden, samt smerter i leddene.

Ikke utelukket og en rekke vanlige symptomer - feber til 1 - 1,5 ˚ C, svakhet, hodepine, irritabilitet, smerte i musklene, mage, nedre rygg. I en detaljert studie kan glomerulonephritis oppdages hos pasienter, noe som indikerer generalisering av prosessen. I enkelte tilfeller klager pasienter på alvorlige paroksysmale magesmerter som ikke har en klar plassering, samt en flytende "svart" avføring. Dette kan tyde på et overfølsomt kurs av vaskulitt, en tendens til generalisering.

Diagnose av vaskulitt i denne varianten av strømmen er basert på immunfluorescensmetoder for undersøkelse, samt på den histologiske undersøkelsen av det berørte hudområdet. Ved histologisk undersøkelse er løse, edematøse, lokalt nekrotiske vegger av blodkar synlige, vevssteder er impregnert med blodplasma. I løpet av fartøyet infiltrerer inflammatorisk celle med strekk, med områder som synes å trenge inn i karveggen.

Forskere har etablert forbindelsen mellom mastceller og prosessen med allergiske inflammatoriske vaskulære lesjoner. Disse cellene produserer og akkumulerer biologisk aktive stoffer - histamin, serotonin, heparin, hyaluronsyre. Følgelig, med en grundig biokjemisk og klinisk studie av blod, kan det oppdages en signifikant økning i frekvensene av basofiler, eosinofiler og biologisk aktive stoffer.

Det bør tas i betraktning at selv kutan vaskulitt kan skaffe seg en systematisk karakter og forårsake alvorlig helsefare hos mange organer.

bilde av urticaria vaskulitt

Vaskulitt hos barn

Vaskulitt forekommer ganske sjelden i barndommen, men de har karakteristiske trekk ved perkolering.

Kawasaki syndrom er den primære lesjonen av små og middels diameter fartøy med videre utvikling av destruktive eller destruktive proliferative vaskulitt. Det forekommer hos barn under 7 år. Sykdommen har en systemisk natur, som påvirker hjertekoronene i hjertet, slimhinnen i øvre og nedre delene i luftveiene, lymfeknuter. Har en skarp, rask start med en betydelig temperaturøkning til høy (38 o C) og til ekstremt høye (41 o C) tall.

På bakgrunn av en lang utmattende feber manifesterte symptomer på huden i form av polymorf purpura (scarlatiniform utslett erytematøse plakk) og slimhinnene i luftveiene, øyne, nese, som i stor grad kompliserer diagnose av vaskulitt.

Med en viss tid (1-3 dager) begynner rødmen og fortykning av huden på håndflatene og sålene, noe som begrenser mobiliteten til små ledd på grunn av skarp sårhet. På bakgrunn av disse fenomenene øker cervical lymfeknuter, tungen blir crimson. To uker etter sykdommens begynnelse begynner en perifer storplattskalering på falangene av fingrene eller tærne. I noen tilfeller sprer peeling til hele fingeren. Den overvinnelsen av kardiovaskulære systemet følger den akutte fase av sykdommen, er den farligste komplikasjon koronar aneurismer kan føre til myokardialt infarkt og død. Blant de mer sjeldne lesjonene i de indre organene er meningeal syndrom, gastrointestinale lesjoner, lever- og miltskader og nyreskader de mest sjeldne. Med rettidig diagnose kan Kawasaki syndromet kureres, og konsekvensene kan komme tilbake innen 5-8 år.

Hemorragisk vaskulitt hos barn er delt inn i flere former, avhengig av de rådende symptomene på skade på organer og vev. Nemlig: hud-, hud-, buk-, nyre- og kutane nyreformer. Kutan form kan være enkel, nekrotisk eller ledsaget av kald urtikaria med uttalt hevelse. En enkel kutan form av vaskulitt er preget av dermal hemorragisk utbrudd i form av purpura, noe som stiger litt over friske områder av huden. Innledningsvis er utslett lokalisert på beina, som gradvis sprer seg høyere til lårets indre overflate.

Hudsyndrom går gradvis sammen. I form av migrerende smerter i de store leddene i nedre ekstremiteter, mindre ofte i albuen og skulderleddene. Hos barn blir smerter i leddene observert før utseendet av nye utslett på huden. Mageformen er preget av et mer alvorlig kurs med alvorlig smerte i magen. Barn peker ofte på lokalisering av smerte nær navlen.

Noen ganger er abdominal form av vaskulitt ledsaget av gastrointestinal blødning. I de fleste tilfeller er disse blødninger ikke rikelig og ikke livstruende. Av de mulige komplikasjonene - peritonitt, perforering, intussusception. I nyreform forekommer patologiske forandringer i løpet av 2 eller 3 uker etter sykdommens begynnelse. Ofte registreres nyreskade med mikroskopi av urin. Proteiner og globuliner oppdages. Vanligvis forsvinner disse endringene i indikatorene uten spor, med rettidig tilstrekkelig behandling. Men i enkelte tilfeller må leger kjempe med glomerulonephritis eller nefrotisk syndrom. Nedfallet av lungene, nervesystemet i hemorragisk vaskulitt hos barn, er beskrevet i isolerte tilfeller. Et vanlig trekk ved ulike former for denne sykdommen er tilbøyelighet til generalisering og tilbakevendende kurs.

barn har vaskulittfotografier

En annen type systemisk vaskulitt som oppstår hos barn er nodulær periarteritt. Det er en av de mest alvorlige former for angiitt. Forskerne fant at nesten 30% av pasientene i blodet har hepatitt B. Hovedsymptomene overflatemarkør - høy feber som ikke svare på antibiotika og antipyretika (bare er følsomme for glukokortikoider), hurtig vekttap, hyppig trombose av små arterier, noe som resulterer til iskemi og nekrose av vev. Mulig nekrose av fingertuppene, infarkter av indre organer.

Sykdommen kan føre til mange komplikasjoner - arteriell hypertensjon, nefrotisk syndrom, akutt hjertesvikt, vaskulær pleuropneumoni, xantinresistent bronkial astma. Typiske kutane manifestasjoner er: marmorering av huden eller såkalt livedo (manifestasjoner langs fartøyets grener i form av grener av treet), subkutane knuter langs karene og smertefull hevelse i ekstremiteter. Symptom på "blødningsknude" (beskrevet av professor Romanenko) skjer utelukkende med nodulær periarititt - uavhengig av skader eller fysisk anstrengelse, kan det oppstå blødning fra noden, som kan vare i tre dager. Det tromboangiotiske syndromet manifesteres av alvorlige smerter utover den trombosed arterien, som intensiverer om natten, utmattende barnet ved søvnløse netter.

Senere er det en cyanose i huden, en kald snap, en nedgang i følsomhet, puffiness, en følelse av "krypende skumle." Hvis det ikke er foreskrevet hensiktsmessig behandling, utvikler gangrene mot bakgrunnen av den bakterielle infeksjonen som har gått sammen. Vanligvis slutter denne prosessen med amputasjon av en del av lemmen. Men hvis forsøk på adekvat terapi har blitt gjennomført, kan iskemien elimineres, noe som vil bidra til å opprettholde lemmen.

Av de andre symptomene på vaskulitt bør det observeres begrenset ephemeral ødem og telangiektasi (vaskulære stjerner). Vises på ansiktet, øvre eller nedre ekstremiteter. Ha formen av et armbånd eller en pute. Kan bli feilfortolket og forvirret med elveblest, Quincks hevelse. Forsvinner plutselig og uten spor. Selv med åpenbare symptomer som indikerer nodular periarteritt, blir diagnosen basert på resultatene av en histopatisk undersøkelse av det biopsierte materialet i utslettene.

En annen kompleks form for systemisk vaskulitt er ikke-spesifikk aortoarteriitt. Aorta er et viktig hovedfartøy. Avhengig av plasseringen av lesjonen utskiller flere former av sykdommen: buen tap av aorta og avfalls forgrener det, overvinnelsen av den nedadgående aorta, blandet bue svikt, bryst og buk deler av den, og også mulig ødeleggelse av noen del av aorta, er kombinert med tap av lungearterien. Sykdommen utvikler sakte.

Karakteristisk for denne typen vaskulitt symptomer - mangel eller asymmetri av puls på overdelene kan bli savnet i begynnelsen av sykdommen. For hver type vaskulitt kan ledende symptomer identifiseres. Med lesjoner i abdominal aorta - intermittent claudikasjon, cyanotisk og kaldt snap, smerte under gang, samt brudd på nyrene - proteinuria, hematuri.

Når en primær lesjon i thorakalaorta og lungearterien - kortpustethet, cyanose av nasolabiale trekant, kan "danse carotis" (synlig pulse av halspulsårene i halsen). Med tap av aortabuen kan være sykdommer i nervesystemet - hodepine, neseblødning, svimmelhet, en progressiv reduksjon av synsskarphet og "visuelt halthet" (kortvarig forringelse av synsskarphet ved å endre posisjonen av kroppen, blir legemet roteres, hodet), med forlenget varighet av vaskulitt kan blødning i netthinnen og utbruddet av blindhet. Sluttresultatet er en erstatning av NAA holdbar og elastisk aortisk veggvev på bindevev (herding) med mulig brudd eller tilstopping av hulrommet vegg. I tillegg til konservative behandlingsmetoder, brukes kirurgisk vaskulær plastikkirurgi.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt som en uavhengig sykdom eller som følge av systemisk skade på kroppen, står overfor visse vanskeligheter. For å forhindre feilfortolkning av eksterne (ofte maskerte) manifestasjoner, har mange diagnostiske tester blitt utviklet.

Hovedmetoden i den nøyaktige diagnosen av vaskulitt er histopatologisk undersøkelse. For å identifisere den allergiske karakteren av vaskulitt, allergiske tester, intradermale allergiske tester og immunologiske tester utføres. For å fastslå sykdommen for virus, bakteriell eller sopp i sykdommen i spesialiserte laboratorier, utføres en PCR-test, en polymerasekjedereaksjon. For å utelukke streptokoksenhetens sensitivitet bestemmes anti-streptolysin-O-titeren. Immunologisk (enzymimmunoassay), komplementfiksering (RSK), RPGA og andre laboratorietester benyttes også.

Pass på å gjøre en immunogramstudie, studie av immunkomplekser. Ifølge nyere studier, i den akutte fase av vaskulitt, er det en kraftig økning i mengden av kininogen i blodet, så det er tilrådelig å foreta en analyse som bestemmer aktiviteten til BAS i blodet. Prediktive tester ved behandlingens slutt - Flere analyser av urin og blod, flere studier av kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Vaskulittbehandling

Behandling av ulike former for vaskulitt har betydelige egenskaper. Således, med langsomt flytende kronisk kapillaritt, er det mulig å gjøre uten intensiv generell behandling. Men med så alvorlige patologiske forhold som nodulær periarteritt, er en kompleks generell og lokal behandling med glukokortikosteroider nødvendig.

Terapeutiske tiltak bør rettes mot behandling av den underliggende sykdommen, mot hvilken vaskulitt oppstod (i sekundære former). Det er nødvendig å behandle mulige infeksjonsfelt - karies, tonsillitt, bihulebetennelse, frontalitt, mykose.

Pasienter med vaskulitt med tuberkuloseallergi er foreskrevet phthisiatric konsultasjon, Rifampicin og Ftivazide.

I alvorlig hud- eller hudleddsyndrom brukes ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer i 7 dager med en pause på 5 dager - Reopyrin, Pirabutol 0,025 g etter hvert måltid; Mefenaminsyre til 0,5 g tre ganger daglig; Indometacin eller Ibuprofen to ganger etter hvert måltid. Ifølge indikasjonene gjennomføres 5-7 kurs.

For å gjenopprette elastisiteten og styrken til karveggen, er Ascorbinsyre 5 ml - 5% oppløsning intravenøst ​​3-4 uker; Rutinemessig innenfor 0,005 g etter frokost, lunsj og middag. Etter - dragee inne for 0,3 g 3 ganger om dagen. Disse legemidlene kan erstattes med fytopreparasjoner - infusjon av hofter, avkok av blader av rød og svart currant, tinktur av fjellas, nesel.

Bruken av antioksidanter, for eksempel Retinol, er vist.

Med hodepine og ledsmerter, foreskrives tiaminbromid for 2 ml - 3% intramuskulært hver annen dag i ikke mer enn en måned. Med metabolske endringer i hjertemuskelen, leser EKG vitamin B-12 i kombinasjon med Riboxin 2-tab 2-3 ganger om dagen.

Multivitaminer - Stresstab, Multivit, Unicap, Supradin - 1 tablett om dagen.

Tilordne inducere av interferon - Cycloferon, Neovir, Amizon, Amiksin. Disse stoffene har en antiviral effekt, forbedrer immunforsvaret. Kurs - 5-9 dager, bare 5 kurs.

Nonspecifik immunterapi - Methyluracil 0,5 g til fire ganger daglig, kombinert med lokal applikasjon.

Med omfattende ødem, hemoragisk nekrose - Neogemodez 200-400 ml + 30 mg prednisolon + Askorbinsyre 10 ml - 5% oppløsning for intravenøs injeksjon ved 40 - 60 dråper i minuttet, 2-3 ganger i uken. Bruken av en slik "blanding" av kortikosteroider unngår mange av de bivirkningene som oppstår med inntak.

En ny lovende trend i behandling av vaskulitt er bruk polienzimov - terapeutiske komplekser for oral administrasjon: Vobenzim for 15-18 dager, og i andre Phlogenzym 6-9 om dagen i 1-2 måneder...

For å redusere den inflammatoriske prosessen som brukes Parmidin, Pyridinocarbamate, Phenylbutazole i form av 5% salve.

I økende grad anbefales vaskulitt å bruke nye metoder for hemoterapi - plasmaferese, lymfocytose, hemosorpsjon, aferes av globuliner.

Fysioterapeutiske prosedyrer for vaskulitt - UF i erytematøse doser 10-15 minutter daglig. Fonophorese av antiinflammatoriske stoffer.

Behandling av vaskulitt bør være strengt individuell og godkjent av leger av ulike spesialiteter.

I diett av pasienter bør inkludere matvarer som inneholder store mengder protein, karbohydrater, vitamin C, P.

Ekstern behandling av vaskulitt er indikert i nærvær av sår, foci av nekrose. Bruk salver 5-10% Metiluratsila, Levosin, Troxevasin, Propocyum.

Les Mer Om Fartøyene