Vaskulitt - hva er denne sykdommen? Symptomer, årsaker og behandling

Vaskulitt er en autoimmun betennelse i beholderveggen. Dette syndromet kan påvirke alle fartøy av forskjellig kaliber: arterioler, årer, arterier, venler, kapillærer.

I løpet av sin utvikling fører patologi til komplikasjoner fra ulike organer, noe som skyldes et brudd på normal blodgass til disse kroppsdelene. Avhengig av hva og hvordan sykdommen provoseres, er vaskulitt delt inn i primær og sekundær.

I de fleste tilfeller er sykdommen godartet. Alle kan få infeksjon - en voksen eller et barn. Vaskulitt har et stort antall underarter og klassifikasjoner, de varierer i alvorlighetsgrad, lokalisering og etiologi. Separat, utskilles hemorragisk vaskulitt, som påvirker karene i huden, nyrene, fordøyelseskanalen, leddene.

Årsaker til vaskulitt

Hva er denne sykdommen, og hva er årsakene til vaskulitt: Hovedårsaken til denne sykdommen er betennelse i veggene i blodårene. Den vanligste er vaskulitt på beina, behandlingen av som må begynne i tide.

 1. Etiologien til primær vaskulitt har ennå ikke blitt nøyaktig etablert. Den viktigste mulige årsaken betraktes som autoimmune lidelser.
 2. Sekundær vaskulitt kan forekomme med kroniske, akutte infeksjoner, vaksinasjonen, kreft, sterk oppvarming eller avkjøling termiske skader, inkludert solbrenthet.

Ofte oppstår sykdommen på grunn av en allergisk reaksjon på medisiner. For tiden er mer enn 150 medisiner kjent, hvor administrasjonen utløser utviklingen av vaskulitt. Disse stoffene inkluderer: sulfanilamidpreparater, radiokontrastmidler, B-vitaminer, tuberkulostatika, analgetika, jodpreparater, antibiotika, etc. I tillegg bør det tas hensyn til allergiske manifestasjoner etter administrering av visse vaksiner, serum. Spesielt gjelder det barn.

Hver av disse faktorene kan forårsake begynnelsen av prosessen med å endre vevets antigene struktur, som danner grunnlaget for karene. Som et resultat starter en autoimmun prosess, hvor kroppen begynner å oppleve kroppens eget vev som fremmed. Som et resultat begynner det humane immunforsvaret å angripe sitt eget vev og skade blodårene.

klassifisering

Det er et stort antall forskjellige typer vaskulitt, som hver er ledsaget av nederlag av en bestemt type fartøy og sine egne spesifikke symptomer. De vanligste av dem.

 1. Hemorragisk vaskulitt. Det flyter med symptomene på overfladisk vaskulitt, karakteriseres av nederlaget av kapillærene i huden, leddene, mage-tarmkanalen og nyrene. Det er basert på økt produksjon av immunkomplekser, økt vaskulær permeabilitet og skade på kapillærveggen.
 2. Systemisk - en sykdom som oppstår med nederlag av store og små blodårer. Ofte oppstår som en allergi eller som respons på tilstedeværelsen av en infeksjon i kroppen. Det behandles med Prednisolon, Pyrazolon, acetylsalisylsyre.
 3. Wegeners granulomatose er vaskulitt, hvor små fartøy i øvre luftveier, lunger og nyrer påvirkes.
 4. Urticary - kan fungere som en uavhengig sykdom av allergisk natur, og som en manifestasjon av systemiske sykdommer. Eksternt, urticarial vaskulitt er svært lik manifestasjonen av urticaria, bare blærer med denne sykdommen varer mye lenger (1-4 dager).
 5. Allergiske - vaskulære lesjoner med ulike allergiske reaksjoner.

I tillegg kan vaskulitt være primær - utvikler seg som en uavhengig sykdom, og sekundær - forekommer som en manifestasjon av en annen sykdom.

Symptomer på vaskulitt

Med vaskulitt kan symptomene være forskjellige. De er avhengige av lesjonens art, typen vaskulitt, lokaliseringen av den inflammatoriske prosessen, og også på alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen.

I tilfelle av hudskader vises et utslett på overflaten. Hvis nervene påvirkes, blir følsomheten til personen tapt, forverret eller helt forsvinner. Når blodsirkulasjonen i hjernen er ødelagt, opptrer et slag.

Blant de vanlige symptomene på vaskulitt hos voksne, kan vi merke seg svakhet og tretthet, tap av appetitt, pallor, økt kroppstemperatur og mer. Det første tegn på sykdommen er liten, knapt merkbar, og utvikler seg gradvis blødninger på huden, andre manifestasjoner er fraværende eller forekommer senere.

Symptomatologi i lesjoner av nedre ekstremiteter:

 • utslett og hemorragiske flekker;
 • blodige blærer;
 • økt kroppstemperatur;
 • ledsmerter eller muskelsmerter;
 • svakhet;
 • kløe i huden i det berørte området.

Sykdommen kjennetegnes av et langt og kronisk kurs med periodiske eksacerbasjoner, vanskeligheter med behandling og progresjon.

Behandling av vaskulitt

Behandling av vaskulitt, samt diagnose av sykdommen, skal utføres av en reumatolog. Kun ved hjelp av symptomene som pasienten indikerer, kan han konkludere om hvilken form for vaskulitt som er før han og foreskrive en individuel behandling.

Det bør tas i betraktning at nesten alle typer vaskulitt har en kronisk progressiv natur, så terapien bør være omfattende og langvarig.

For behandling av vaskulitt foreskrive medikamenter som undertrykker produksjonen av antistoffer, desensibiliserende vev: cytostatika (cyklofosfamid), kortikosteroider (prednisolon). Prosedyrer som hemosorpsjon og plasmaferes kan foreskrives. Den nødvendige behandlingen for hemorragisk vaskulitt er antibiotika. Pasienter med utslettende former for vaskulitt, trombose av store arterier, utvikling av stenose hos hovedartene viste kirurgisk behandling.

Når det gjelder den primære allergiske vaskulitt, passerer den i de fleste tilfeller uavhengig, uten å kreve absolutt ingen spesiell behandling. Når sykdommen påvirker organer som er vitale for livet (hjerne, hjerte, lunger, nyrer), trenger pasienten intensiv og aggressiv terapi.

Hvis det er et ønske om å bruke folkemessige rettsmidler for vaskulitt, må de også diskuteres med legen din.
Prognosen av sykdommen kan varieres. Som regel påvirker vaskulitt bare huden. Men det er noen typer sykdommer som kan skade vitale organer alvorlig og føre til døden. Hos pasienter med vaskulitt uten spesifikk behandling med immunosuppressiv terapi er prognosen ikke gunstig, en 5-års overlevelse er 10% av det totale antall pasienter.

Kosthold med vaskulitt

Kostholdet til en pasient med vaskulitt er gjort under hensyntagen til årsakene som førte til utviklingen av sykdommen. Først av alt er en slik diett rettet mot å utelukke muligheten for allergiske reaksjoner. Derfor bør pasienten i løpet av en forverring og noen tid etter det følge en streng hypoallergen diett.

Det er ikke nødvendig å avbryte forbruket av friske grønnsaker, frukt (med unntak av de som fremkalle allergi), fermenterte melkeprodukter, særlig ost, tørket frukt, forskjellige kornblandinger. For eksempel øker noen medikament blodtrykk, noe som betyr at forbruk av kaffe, fett kjøtt, hermetisert mat, røkt mat, muffins, salt bør begrenses.

Kokens natur er også viktig. Når du forverrer deg, kan du ikke spise stekt mat, det er bedre å bytte til kokt eller stuet. Vanligvis bør en diett med vaskulitt utføres på grunnlag av sykdomsformen og kroppens individuelle egenskaper, så når du tar opp diett, er kostholdet veldig viktig for å lytte til doktors syn.

Vaskulitt: årsaker, symptomer og behandling av sykdommen

Full ernæring til hver celle gir en vaskulær seng. Den har en lengde på 111 tusen kilometer. Det er vanskelig å forestille seg en slik verdi.

Et betydelig støt oppleves av kroppen når denne "livsveien" påvirkes. Vurder begrepet "vaskulitt", hva slags sykdom og hva det skal behandles for.

Sykdommen "vaskulitt" - hva er det?

Mange sykdommer kan involvere sirkulasjonssystemet i den patologiske prosessen. Men oftere er det sykdommer som vaskulære skader vil være nødvendig, som utgjør en del av en systematisk prosess.

Vaskulitt er en betennelse i arterielle eller venøse senger, forskjellig i diameter, og er basert på immunologisk skade.

Inflammede fartøy kan ikke fullt ut nære organene, med tiden endres funksjon og struktur. Vaskulitt er ikke en egen sykdom, men det er et syndrom, en av manifestasjonene av en bestemt sykdom.

Årsaker til vaskulitt

Symptomer på vaskulitt, foto

En klar forklaring på hvordan sykdommen oppstår er ikke tilgjengelig ennå. Det er en antagelse at det er en funksjonsfeil i immunsystemet (autoimmun prosess). Kroppen produserer morderceller, de begynner med å angripe blodårene.

Utløsningsfaktoren til den perverterte prosessen kan være en infeksjon, særlig en virusinfeksjon. Det er bevist at virus er i stand til å underordne celler og administrere sitt arbeid. Følsomhet for dette kan bli arvet.

Inflammasjon deaktiverer gradvis fartøyet. Blodforsyningen til kroppen minker, blødninger utvikles, lag på karveggen og nekrose. Uten full ernæring er celler dømt til å gå til grunne.

Typer og former av sykdommen

Kriterier for klassifisering er fartøyets kaliber, type betennelse og påvisning av spesifikke antistoffer.

Det er følgende typer vaskulitt:

 • nederlag av store fartøyer - arteritt;
 • fartøy av middels kaliber - arteriolitis;
 • små fartøy eller kapillær;
 • vaskulitt med en lesjon av kar med forskjellige kalibrer.

Av natur er patologi delt:

hoved~~POS=TRUNC - autonom sykdom med vaskulære lesjoner.

sekundær Komplikasjon av en annen sykdom. For eksempel, mot viral hepatitt sekundær vaskulitt kan forekomme, noe som senere utvikler seg under påvirkning av aggressiv behandling (medikamentindusert vaskulitt).

Infeksjon (med skarlagensfeber, tyfus) påvirker karene. Allergisk vaskulitt (bildet ovenfor) - Fra virkningen av allergener i allergiske sykdommer. Paraneoplastisk vaskulitt i onkopatologi. Overfølsomheten i immunsystemet forårsaker serumvaskulitt.

Prosessen er underlagt noen blodkar av alle organer uten unntak. Mange grunner tjener som en drivkraft for fremveksten av ulike former for vaskulitt. Noen har et klart årsaksforhold.

Prinsippet om autoimmun aggresjon ligger under alle systemiske vaskulære lesjoner. Dette er et karakteristisk tegn på primær vaskulitt.

ritt (betennelse i veggene til store kar) forekommer:

Karakterisert av nederlaget til aorta-båten og fartøyene ved siden av den. Hovedgruppen består av unge kvinner uten aterosklerose. I dette tilfellet påvirker vaskulitt de proksimale delene av kranspulsårene, og de distale endres ikke.

Det slutter med aorta mangel på grunn av utvidelsen av roten av aorta, noe som fører til angina og hjertesvikt.

Det oppstår vaskulitis av halspulsåren. Koronararterier blir målet i hjertet. Det er tilfeller når sykdommen plutselig manifesterte seg som hjerteinfarkt.

Eldre mennesker lider vanligvis. I klinikken er det symptomer forbundet med nederlag av arterier som fører til hjernen - hodepine, dysfunksjon i underkjeven, nevrologiske abnormiteter.

Hvis behandling med glukokortikoider gir et godt resultat, kan du sikkert mistenke sykdommen.

arteriolitis (skade på mellomstore fartøyer):

 • Kawasaki sykdommer - barndomsvaskulitt.

Det er årsaken til plutselig koronar død og infarkt hos barn. Det flyter med temperatur, utslett, konjunktivitt, hevelse, flaking av føttens og penselens hud. Økt cervikal lymfeknuter.

 • Ultralyd periarteritt - i karene er deponert immunkomplekser i form av knuter.

Det er betennelse og nekrose av små og mellomstore arterier. Alt dette er ledsaget av tegn på en systemisk sykdom. Bekymret for feber, reduserer kroppsvekten. Nyrene påvirkes oftest, og tegn på nyresvikt vises.

Vaskulitt av små kar:

Lider barn. Småblødninger vises på huden, smerter i ledd og underliv er forstyrrende. Det er ikke uvanlig for gastrointestinal blødning med glomerulonephritis (nyrebeskadigelse)

 • Allergisk angiitt - eosinofil granulomatose og vaskulitt.

Karakteristisk er utseendet av spesifikke antititoplasmiske antineutrofile antistoffer (ANCA). Vanligvis begynner sykdommen med hayfeber eller bronkial astma, da prosessen er generalisert, blir vaskulitt forbundet. Eosinofiler øker i blodet.

 • Wegeners granulomatose har et lignende mønster.

Små fartøy i luftveiene og nyrene påvirkes. Det er en patologi i nesen (bihulebetennelse, rhinitt), bronkier (hoste, hemoptysis). Over tid er nyresvikt forbundet.

 • Nødvendig kryoglobulinemi karakteriseres ved okklusjon av blodkar med kryoglobulinkomplekser.

Som et resultat blir fartøyene betent. Forbundet med å ta antibiotika eller andre allergener. Pasienter med hepatitt C har ofte denne typen vaskulitt.

Det er utslett i form av elveblest. Leddene blir betent, lymfeknuter øker, nyrer påvirkes. Symptomene går raskt tilbake etter eliminering av årsakssammenhengen.

 • Syndrom av hyperergisk vaskulitt - kutan vaskulitt.

I betennelsesprosessen er kapillærer, hudveneuer involvert. Typisk utslett med områder med små blødninger og blærer. Det er kombinert med smerter i leddene. Det er en variant av en isolert lesjon av huden i fravær av andre tegn på betennelse.

Kraftig vaskulitt med nekrose, som skyldes utfelt immunkomplekser. Lungene og nyrene er mer vanlige. Nekrotiserende glomerulonefrit og lungekapillitt utvikles.

Symptomer på vaskulitt hos voksne

Sykdommen manifesterer seg i de klassiske tegn på betennelse i kroppen. Har en lang kurs med forverringer og tilbakekallelser, ofte fremskrider og slutter ofte i funksjonshemming.

Enhver vaskulitt har de karakteristiske symptomene:

 1. Bølgetemperaturstigning;
 2. Vekttap;
 3. Samtidig betennelse i mange organer (systemisk natur) - utslett, blødning på huden, skade på nyrene, øyne, lunger, smerter i ledd og muskler.

Men ikke haste til konklusjonene og hastigheten av diagnosen - vaskulitt. Inntil den endelige løsningen av problemet er fortsatt langt unna. Fremover venter på en grundig differensialdiagnose med obligatorisk vævsbiopsi, laboratorie- og instrumenttester.

Tross alt finnes slike klager i mange sykdommer. Vaskulitt er et sjeldent symptom, spesialister vil ikke tenke på det i utgangspunktet. Alltid vist reumatologs konsultasjon.

Det kliniske bildet av vaskulitt er i stor grad avhengig av lokalisering av prosessen, graden av betennelse og kaliber av det berørte karet.

Diagnose av vaskulitt

For å identifisere patologien til fartøyene med en bestemt sykdom, vil det bidra til en nøye undersøkelse av pasientens pasient og tålmodighet under undersøkelsen. Langt fra øyeblikkene kommer pasienter til reumatolog, og det gjør det vanskelig å søke.

Noen ganger går sykdommen inn i scenen av ettergivelse og skaper illusjonen av utvinning. Dette avsluttes med eksamen, og prosessen utvikler seg.

Presumptiv diagnose må bekreftes ved laboratorie-, morfologiske og instrumentelle metoder. Og bare da å utnevne aggressiv terapi.

Laboratorietester vil vise tilstedeværelse av en bestemt betennelse. Gjør en detaljert blodprøve, urinanalyse, C-reaktivt protein.

Serologisk undersøkelse bidrar betydelig til formuleringen av en bestemt diagnose.

 • I spesialiserte laboratorier blir blod tatt for antineutrofile cytoplasmiske antistoffer. Dette bidrar til å identifisere Wegeners granulomatose, Charge-Strauss syndrom, mikroskopisk polyangiitt;
 • Reumatoid faktor - for å utelukke reumatisk sykdom;
 • Kryoglobuliner - med det primære antiphospholipidsyndromet, Goodpastures syndrom. Se markører av hepatitt og HIV, cytomegalovirus, Epstein-Bar-virus.

Instrumentelle metoder

 • Visceral angiografi;
 • Ultralyddopplerografi;
 • R-grafikk av lungene, aortografi;
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning bidrar til å bestemme lokaliseringen av prosessen.

En biopsi er nødvendig for den endelige diagnosen. Bare det tillater oss å undersøke tegn på vaskulitt i detalj, angi type og aktivitet av betennelse. Det er også viktig å overvåke under behandlingen.

Behandling av vaskulitt, medisiner og teknikker

Etter en kritisk fase av diagnose og bekreftelse av diagnosen fortsett til behandling. Det bør gjøres så raskt som mulig. Målet med terapi er å redusere produksjonen av aggressive antistoffer, for å fjerne skadelig effekt på fartøyet, for å undertrykke betennelse.

Det er svært viktig å oppnå remisjon og å beholde det i fremtiden. Tidligere var det nesten umulig å oppnå. De fleste pasientene døde innen det første året.

Takket være moderne immunosuppressiv terapi (TNF-hemmere, cytostatika) klarer sykdommen å vinne eller oppnå en stabil remisjon, som allerede er en seier.

Viktig: behandling av systemisk vaskulitt er strengt individuell. Doser velges nøye ut fra kroppsvekt, alder og samtidig patologi. Ofte på grunn av bivirkninger, må et viktig stoff bli fjernet og erstattet av andre, mens du prøver å ikke miste effekten.

Behandling og differensial diagnose av vaskulitt utføres av erfarne spesialister. Vanligvis er det en reumatolog og en smal organspesialist som er overrasket.

Hovedgruppene av narkotika

 • Glukokortikoider fra gruppen av kortvirkende - prednisolon;
 • Cytostatika (oftere syklofosfamid, mindre ofte metotreksat og azatioprin)
 • Plasmaferese og hemosorpsjon - tillater å unngå nyresvikt;
 • Cyclosporin A;
 • Immunoglobulin cc;
 • Antiaggreganter: aspirin, pentoksifyllin;
 • Syntetiske prostaglandiner (misoprostol);
 • Direkte antikoagulantia;
 • Angiotensin-konverterende enzym (ACE) hemmere;
 • Monoklonale antistoffer (Rituximab, Alemtuzumab);
 • Trimethoprim / sulfametoksazol.
 • Hormoner av seksuelle organer;
 • NSAIDs fra gruppen COX-2 - etorikoksib (Arkoksia);
 • immunoadhesiner;
 • Angiogenesehemmere: leflunomid;
 • Inhibitorer av tumor nekrosefaktor-infliximab og adalimumab;
 • Interleukin-5 inhibitor - mepolizumab;
 • B-lymfocytinhibitorer - ocrelizumab;
 • Antistoffer til transmembran sialoglykoprotein B-lymfocytter - epratuzumab;
 • B-lymfocyt-stimulerende proteinantagonist-blisibimod;
 • Stamcelletransplantasjon;
 • Inhibitorer av apoptose.

Kirurgisk behandling er vist for pasienter med lesjoner av store kar. Noen ganger kan du redde livet ditt. De ty til det når hjertekarene påvirkes. Shunting, plast og andre metoder gir gode resultater.

Oftere i behandlingen av vaskulitt bruker en kombinasjon av hormon og cytotoksisk.

Salver og kremer

Eksterne midler brukes til behandling av sekundær vaskulitt på bena. Disse er kremer og salver med glukokortikoider (salve "Elokom"), krem ​​med troxevasin.

For å helbrede sår brukes salve "Solcoseryl".

Profylakse av vaskulitt

Forhindre forekomsten av primær vaskulitt er problematisk. Det er fornuftig å styrke immuniteten:

 • Mottak av immunomodulatorer;
 • Herding av organismen: hvalross, kald dousing, svømming.

Når det gjelder sekundær vaskulitt, er det lettere å forhindre det. Eliminerende årsaker fører ofte til fullstendig gjenoppretting.

I dette tilfellet er de viktigste anbefalingene:

 • Sanitering av kronisk infeksjonsfokus
 • Ikke tillate langvarig negativ påvirkning av miljøet (yrkesfare), forgiftning, allergener;
 • Eliminer langvarig stress;
 • Riktig ernæring og søvn.

Klassifisering av vaskulitt ved ICD kode 10

I den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer (ICD 10) er vaskulitt angitt med følgende koder (avhengig av manifestasjonsform).

 • L95.0 Vaskulitt med marmorert hud (plakkatrofi)
 • L95.1 Erytem sublim resistent
 • L95.8 Andre vaskulitt begrenset av huden
 • L95.9 Vaskulitt begrenset til hud, uspesifisert
 • D69.0, D89.1 - systemiske vaskulære hemoragiske lesjoner (allergisk purpura, reumatisk purpura, Henoch sykdom);
 • M30 - Polyarteritis nodosa, samt relaterte forhold;
 • M30.1 - Granulomatøs og allergisk angiitt, ​​akutt eller subakutt forløb av vaskulitt med lungengjøring;
 • M30.2 - Polyarteritt juvenile;
 • M30.3 - Lymfonodulært mukosal syndrom Kawasaki;
 • M30.8 - Ulike betingelser for nodular polyarteritt;
 • M31 - Diverse nekrotiserende vaskulopatier;
 • M31.0 - Guzzpasher syndrom, overfølsom angiitt;
 • M31.1 - Trombotisk mikroangiopati, trombocytopenisk og trombotisk purpura;
 • M31.2 - Granulom dødelig median;
 • M31.3 - Granulomatose, respiratorisk nekrotiserende, Wegeners granulomatose;
 • M31.4 - Takayasu syndrom (aortabue);
 • M31.5 - Gigantisk og reumatisk polymyalgi i arteritt;
 • M31.6 - Giant celle arteritt av andre typer;
 • M31.8 - Necrotiserende vaskulopatier spesifisert;
 • M31.9 - Nekrotiserende vasculopatier, uspesifisert.

Det skal huskes at systemiske sykdommer er vanskelige å klassifisere, de blir fortsatt studert og data gjenstand for endring.

Vaskulitt - symptomer, årsaker, typer og behandling av vaskulitt

God tid på dagen, kjære lesere!

I dagens artikkel vil vi undersøke vasculittens sykdom, samt symptomer, årsaker, typer, diagnose, behandling, folkemidlene, forebygging og annen nyttig informasjon. Vel, da.

Vaskulitt - hva er denne sykdommen?

Vaskulitt (Latin Vasculum) - Kollektivt navn på en gruppe av vaskulære sykdommer karakterisert ved betennelse og ødeleggelse av veggene i blodårene - arterier, kapillærer, årer og andre.

Synonymer for vaskulitt - angiitt, ​​arteritt.

Av arten av den patologi ligner vaskulitt aterosklerose - basert på en fortykning av karveggen, på grunn av hvilket hulrom er redusert blodet, blodsirkulasjon, så vel som normal blodgjennomstrømning av en legemsdel, et organ.

Blod, i tillegg til å levere næringsstoffer til alle organer, leverer også oksygen til dem. Naturligvis, på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser, gir "sultende" organer en funksjonsfeil, og med en fullstendig sammenbrudd begynner blodet til dem å dø i det hele tatt.

Årsakene til vaskulitt er fortsatt ikke (fra 2017) fullt ut forstått. Det er bare forutsetninger, for eksempel - en kombinasjon av egenskaper av genetikk (predisposisjon), infeksjon (stafylokokker, hepatittvirus) og uønskede miljøfaktorer.

Klassifikasjon av vaskulitt inkluderer et stort antall arter og former, men avhengig av årsaken, er de delt inn i primær (uavhengig sykdom) og sekundær (fremstår mot bakgrunn av andre sykdommer). Lokalisering er vaskulitt på huden, hvor andre organer ikke er skadet, og interne, konsekvensene av dette kan ikke bare være alvorlige kardiovaskulære sykdommer, men også døden.

I form er de mest populære - urticarum, allergisk, hud, systemisk og hemorragisk vaskulitt.

Vaskulitt - ICD

ICD-10: I77.6, 80, L95, M30-M31;
ICD-9: 446, 447,6.

Symptomer på vaskulitt

Vanlige symptomer på vaskulitt er:

 • Økt tretthet, generell svakhet og ubehag
 • Økt kroppstemperatur;
 • Blek hud;
 • Mangel på appetitt, kvalme, noen ganger oppkast;
 • Redusert kroppsvekt;
 • Forverring av kardiovaskulære sykdommer;
 • Hodepine, svimmelhet, besvimelse
 • Forstyrrelse av visuell funksjon;
 • Bihulebetennelse, noen ganger med dannelse av polypper i nesen;
 • Lesjoner av nyrene, lungene, øvre luftveiene;
 • Forstyrrelse av følsomhet - fra minimal til overfølsomhet;
 • Artralgi, myalgi;
 • Hudutslett.

Symptomer (kliniske manifestasjoner) av vaskulitt er i stor grad avhengig av type, beliggenhet og form av sykdommen, slik at de kan avvike noe, men hovedsymptomet er et brudd på normal sirkulasjon.

Komplikasjoner av vaskulitt

 • Tap av syn
 • Nekrose av nyrene;
 • Iskemisk hjertesykdom (CHD);
 • Hjerteinfarkt;
 • slag;
 • Dødelig utfall.

Årsaker til vaskulitt

Som vi allerede nevnte, er ikke etiologien av vaskulitt helt forstått, men det er bekreftet data om noen av årsakene.

Årsaken til vaskulitt kan være:

 • Genetisk predisposisjon;
 • Infeksjon av kroppen mot et svekket immunforsvar;
 • Hyperaktivitet av immunsystemet for infeksjon;
 • Allergisk reaksjon på visse medisiner;
 • Inflammatoriske prosesser i skjoldbruskkjertelen;
 • Autoimmune prosesser;
 • Komplikasjon av slike sykdommer som - reaktiv artritt, glomerulonephritis, Schwartz-Jampel syndrom, systemisk lupus erythematosus.

Typer av vaskulitt

Klassifikasjonen av vaskulitt, ifølge Chapel Hill Consensus Conference (CHCC) for 2012, er som følger:

Ved dannelse:

hoved~~POS=TRUNC - utviklingen av sykdommen skyldes betennelse i selve blodkarets vegger

sekundær - utviklingen av sykdommen skyldes responsen av blodårene til bakgrunnen av andre sykdommer. Sekundær kan være:

 • Vaskulitt assosiert med hepatitt B virus (HBV);
 • Kryoglobulinemisk vaskulitt assosiert med hepatitt C-virus (HCV);
 • Vaskulitt assosiert med syfilis;
 • ANCA-vaskulitt (ANCA) assosiert med medisiner;
 • Immunokompleks vaskulitt assosiert med medisiner;
 • Vaskulitt assosiert med kreft (syn. "Paraneoplastisk vaskulitt")
 • Annen vaskulitt.

Ved lokalisering:

1. Vaskulitt i store blodårer:

- Giant celle arteritt (HCA, Hortons sykdom, tidsmessig arteritt, senil arteritt) - autoimmun sykdom, preget av granulomatøs betennelse i hovedgrenene i aorta, oftest - grener av karoten og tidsmessige arterier. I mange tilfeller kombineres det med revmatisk polymyalgi, smerte og litt stivhet i bekkenet i bekkenet og skuldrene, samt en økning i ESR. Årsaken er infeksjon av en person med virus av hepatitt, herpes, influensa og andre. Det forekommer hovedsakelig hos personer på 50 år.

- Arteritt Takayasu (ikke-spesifikk aortoarteriitt) - autoimmun sykdom, hvor en produktiv inflammatorisk prosess utvikler seg i aortas vegger og dets grener, som fører dem til utrydding. Med utviklingen av sykdommen, er det patologiske prosesser slik som - dannelse av fibrotiske granulomer, ødeleggelse av elastiske fibre, nekrose av glatte muskelceller i blodkarveggen, og deretter, etter en stund, kan der intimalfortykning og sekundære beholdermantelen. Noen ganger kan hendene miste en puls, på grunn av hvilken sykdommen har et annet navn - "en sykdom med mangel på puls". Ifølge statistikk utvikler arteritt Takayasu oftest hos kvinner, i en omtrentlig andel menn 8 til 1, hvor pasientene blir unge mennesker, fra 15 til 30 år.

2. Vaskulitt av mellomstore fartøyer:

- Nodulær periarteritt (nodulær polyarteritt, nodose periarteritt) - inflammatorisk sykdom i arterievegg i små og mellomstore blodkar, som fører til utvikling av aneurysmer, tromboser, infarkt. I dette tilfellet er nyreskader (glomerulonephritis) fraværende. Hovedårsakene er intoleranse for visse legemidler, samt vedvarende hepatitt B-virus (HBV).

- Kawasaki sykdom - Akutt og feber sykdom preget av inflammatoriske lesjoner av små, mellomstore og store vegger i diameter av vener og arterier, som ofte kombineres med dermeslimt lymfatisk syndrom. Det forekommer hovedsakelig hos barn.

3. Vasculitt små i størrelse kar:

- ANCA-assosiert vaskulitt (AAB):

 • Mikroskopisk polyangiitt (MPA) - er ikke fullt ut forstått sykdom som er assosiert med utviklingen av antistoffer til cytoplasma av nøytrofiler, på grunn av hvilken den inflammatoriske prosessen utvikler seg i flere organer (ofte utsatt bli lunger og nyrer), og granulomene dannes ikke. Leger oppmerksom på følgende kliniske trekk SBS: utvikling av alvorlig lunge-renal syndrom (ca. 50%), nyreskader (ca. 90%), lunge (fra 30 til 70%), hud (70%), øyne (ca. 30% ), det perifere nervesystem (ca. 30%), mage-tarmkanalen (ca. 10%).
 • Granulomatose med polyangiitt (SBS, Wegeners granulomatose) - tung og hurtig progressiv autoimmun sykdom karakterisert ved granulomatøs betennelse av veggene i små og mellomstore blodkar (kapillærer, venyler, arterioler og arteriene) med involvert i patologiske øye prosess, øvre luftveier, lunge, nyrer og andre organer. I fravær av tilstrekkelig behandling kan føre til dødelig utfall innen 1 år. Leger oppmerksom på følgende kliniske trekk SBS: lesjon av de øvre luftveier (90% eller mer), nyrer (ca. 80%), lunge (fra 50 til 70%), øyne (ca. 50%), hud (25 til 35% ), det perifere nervesystem (fra 20 til 30%), hjerte (20% eller mindre), mage-tarmkanalen (ca. 5%).
 • Eosinofil granulomatose med polyangiitt (EGPU, Churg-Strauss syndrom) - en autoimmun sykdom forårsaket av et overskudd av blod og er blodkanal eosinofiler, karakterisert ved granulomatøs betennelse i små og mellomstore karveggene med involvering av de øvre luftveier i den patologiske prosess, lunger, nyrer og andre organer. Ofte ledsaget av astma, rhinitt og andre bihulebetennelse, feber, dyspné, eosinofili.

- Immunokompleks vaskulitt av små kar:

 • Immunoglobulin-A assosiert vaskulitt (hemorragisk vaskulitt, Schonlein-Henoch purpura, Schonlein-Henoch sykdom, allergisk purpura);
 • cryoglobulinaemic vaskulitt - karakterisert ved lesjoner i de små beholderveggene hovedsakelig nyre og hud, som er den viktigste årsaken til store mengder serum kryoglobuliner, på grunn av hvilke de er ved begynnelsen avsatt på karveggene etter omforming dem.
 • Hypokomplementær urtikarial vaskulitt (anti-C1q-vaskulitt);
 • Anti-GBM sykdom.

4. Vaskulitt, i stand til å påvirke blodkar, forskjellig i størrelse:

 • Behcets sykdom - er karakterisert ved inflammasjon av arterier og vener i små og middels kaliber, sammen med hyppige tilbakefall av ulcerøs formasjoner på de orale slimhinner, hud, øyne, genitale lesjoner og lunge, nyre, mage, hjerne og andre organer.
 • Cogans syndrom.

5. Systemisk vaskulitt:

 • Hemorragisk vaskulitt (Henoch-Johann Lukas Schönleins syndrom) - er karakterisert ved aseptisk betennelse i små blodkar vegger (arterioler, kapillære venuler, og kapillærer), multippel mikrotrombirovaniem, hovedsakelig i å utvikle kar i hud, nyre, tarm og andre organer. Ofte ledsaget av artralgi og leddgikt. Den viktigste årsaken til hemorragisk vaskulitt er overdreven opphopning i blodet sirkulerende immunkomplekser i hvilke antigener som er fremherskende på grunn av hvilke de er avsatt på den indre overflate av den vaskulære vegg (endotel). Etter reaktivering av proteiner endres vaskulærveggen;
 • Lupus vaskulitt;
 • Behcet's sykdom;
 • Reumatoid vaskulitt;
 • Vaskulitt i sarkoidose;
 • Arteritt Takayasu;
 • Annen vaskulitt.

6. Vaskulitt i enkelte organer:

 • Kutan arteritt;
 • Kutan leukocytoklastitt angiitt er preget av en isolert inflammatorisk prosess av karene i huden, uten samtidig glomerulonephritis eller systemisk vaskulitt;
 • Primær angiitt i sentralnervesystemet;
 • Isolerte aortritter;
 • Annen vaskulitt.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt inkluderer følgende undersøkelsesmetoder:

Vaskulitt kjennetegnet ved en økning i ESR, CRP-konsentrasjonen, mild trombocytose, normochromic normocytic anemi, Am nøytrofil cytoplasmatisk (ANCA) og CEC forlenget varighet sinusitt eller mellomørebetennelse, glomerulonefritt.

Behandling av vaskulitt

Effektiviteten av vaskulitt behandling er i stor grad avhengig av rettidig og nøyaktig diagnose, behandling av berørte organer og samtidig sykdommer. I noen tilfeller går sykdommen alene, som i tilfelle av primær allergisk vaskulitt.

Kompleks behandling av vaskulitt inkluderer:

1. Narkotikabehandling;
2. Fysioterapeutiske behandlingsmetoder
3. diett
4. Forebyggende tiltak (i ​​slutten av artikkelen).

Viktig! Før du bruker medisiner, kontakt legen din!

1. Narkotikamedikamenter for vaskulitt

Drogbehandling av systemisk vaskulitt er rettet mot følgende mål:

 • Suppression av immun-patologiske reaksjoner, som er grunnlaget for sykdommen;
 • Vedlikehold av vedvarende og langsiktig remisjon;
 • Behandling av tilbakefall av sykdommen;
 • Forhindre utvikling av mindre sykdommer og komplikasjoner;

Legemidler til vaskulitt:

glukokortikoider - En gruppe hormonelle legemidler som har antiinflammatorisk, antiallergisk, immunoregulerende, anti-stress, anti-sjokk og andre egenskaper. I dette tilfellet spiller disse hormonene en av de viktigste rollene i behandlingen av gigcelle arteritis (HCA) og arteritt Takayasu, som i mange tilfeller bidrar til å oppnå vedvarende og langvarig remisjon. I tilfelle av en meget rask respons på bruken av glukokortikoider, kan reaksjonen betraktes som et ekstra diagnostisk tegn på HCA og reumatisk polymyalgi (RPM).

Blant glukokortikoider kan identifiseres: "Prednisolon", "Hydrokortison".

Cytotoksiske stoffer (cytostatika) - En gruppe antitumormedikamenter som forstyrrer og senker mekanismer, deling, vekst og utvikling av alle celler i kroppen, noe som er spesielt viktig i tilfelle av ondartede (kreft) tumorer. Også effektiv for nefritt.

God effekt i behandling bør gis til samtidig mottak av cytostatika med glukokortikoider, spesielt i tilfeller av behandling av vaskulitt som - ANCA, urtikarielt hemoragisk, cryoglobulinaemic, temporalisarteritt, Takayasu arteritt. Varigheten av cytotoksisk behandling er fra 3 til 12 måneder.

Blant cytostatika kan man skille mellom "Cyclophosphamide", "Methotrexate", "Doxorubicin", "Fluorouracil".

Monoklonale antistoffer - immunceller produsert antistoffer med immunosuppressive og anti-tumor egenskaper, som også viste seg å være effektiv mot hudkreft (melanoma), brystkreft og limfaleykoza. Legemidler fra gruppen av monoklonale antistoffer ikke har lavere virkningsgrad enn cytotoksiske midler, og anvendes i behandlingen-ANCA vaskulitt. Avtalen er tilrådelig for uønsket bruk av cytotoksiske stoffer. Kontra for å motta en - tilstedeværelse av hepatitt B-virus (HBV), en positiv tuberkulintest, nøytropeni, såvel som et lavt innhold i blodet IgG (immunoglobulin G).

Blant monoklonale antistoffer mot vaskulitt kan identifiseres: "Rituximab".

immunsuppressive - En gruppe medikamenter som hemmer immunforsvaret. Tilordnet i kombinasjon med glukokortikoider.

Blant monoklonale antistoffer mot vaskulitt kan identifiseres: "Azathioprine", "Mofetil mycophenolate."

I nærvær av kontraindikasjoner til "azathioprine" kan det utpeke "Leflunomide."

"Mykofenolat-mofetil", er tilordnet som en alternativ behandling av pasienter med ildfast eller tilbakevendende systemisk vaskulitt, for eksempel nyresykdom, men med en økning i perifert blod ALT og AST i 3 ganger eller mer, så vel som å redusere blodplater (100 x x 10 9 / l) og leukocytter (2,5 x 10 9 / L) blir legemidlet tatt for å stoppe.

Normal human immunoglobulin - er foreskrevet for alvorlig nyreskade, smittsomme komplikasjoner, hemorragisk alveolitis.

Anti-infeksjonsbehandling - brukes i tilfeller av smittsom etiologi eller tilhørende smittsomme sykdommer.

I nærvær av bakterier foreskrives antibakterielle stoffer - "Trimethoprim", "Sulfamethoxazole".

I tilstedeværelse av virus foreskrives antivirale legemidler: Interferon alfa, Vidarabine, Lamivudine.

Med hepatitt blir medisiner foreskrevet av hepatologen, avhengig av type hepatittvirus.

Avgiftningsterapi - brukes til å binde giftstoffer og biologisk aktive stoffer, samt deres utskillelse fra kroppen.

Som avgiftning kan legemidler identifiseres: "Atoxil", "Nutriklins", "Polyphepan", "Enterosgel."

Ikke-steroide antiinflammatoriske ikke-steroide legemidler (NSAIDs) - utpekt med vedvarende og nekrotisk foci, tromboflebitt med nodulær vaskulitt.

Blant NSAIDene kan identifiseres - "Acetylsalicylsyre", "Ibuprofen," Indomethacin, "Phenylbutazone."

antikoagulanter - en gruppe medikamenter som forhindrer dannelsen av blodpropper i blodpropper

Blant antikoagulantene kan identifiseres - "Warfarin", "Heparin".

Antihistaminterapi - brukes hvis pasienten har allergi mot medisiner eller mat.

Blant antihistaminer kan du identifisere - Diazolin, Claritin, Tavegil, Terfen, Fenkarol.

Behandling av vaskulitt hos barn inkluderer også transfusjonsterapi.

Kan også brukes:

 • hemosorbtion;
 • ACE-hemmere;
 • Vasodilatorer.

2. Fysioterapeutiske metoder for vaskulitt behandling

Plazmofarez - forbedrer effektiviteten av nyrene, reduserer risikoen for å utvikle terminal nyresvikt.

3. Kosthold med vaskulitt

Kosthold med vaskulitt har en hypoallergen karakter, noe som er viktig for sykdommens allergiske natur.

Unntatt fra diett produkter vysokoallergennoy gruppe - egg, melk, sjømat (skalldyr), egg, jordbær, jordbær, banan, melon, mango, persimmon, sitrusfrukter, tomater, gulrøtter, paprika, nøtter, kaffe, kakao, sjokolade, bakervarer industriell hermetikk, samt individuelt utålelige matvarer.

I alvorlig nefrit er diett № 7 foreskrevet, med en ytterligere gradvis overgang til hypoklorid dietten. Når abdominal syndrom viser anvendelse av diett nummer 1.

Behandling av vaskulitt med folkemidlene

Viktig! Før du bruker folkemedisiner mot vaskulitt, kontakt legen din!

Samling 1. Bland 4 ss. skjeer med finhakkede elderbærblomster, japansk Sophora-frukt, nesleblad, blomkål og sporegrass. 1 ss. Skje en samling av helle et glass kokende vann, fyll i en time, belastning. Infusjon bør tas i løpet av dagen, 2-3 ganger.

Samling 2. Bland 3 ss. skjeer av calendula blomster, elderbær blomster, mynteblader, yarrow, horsetail, sving og poplar knopper. 1 ss. skje samling helle et glass kokende vann, la dekke beholderen og la agentet infuse i 1 time, belastning. Infusjon bør tas til 100 ml per dag, hver 3. time.

Timmelen går. Den brukes til blodrensing. For å forberede produktet trenger du 2 ss. skjeer av tørkede blader av fathead tykk-leafed i termosene og hell et glass kokende vann. Agenten bør infunderes om natten, etter at den er filtrert, tilsett 1 ss. skje med honning og drikke om morgenen, på tom mage.

Bitter gress. Brukes til å rense tarmene, som er obligatorisk ved behandling av vaskulitt. For å forberede produktet trenger du 2 ss. skjeer ett av bitre gress (tarragon, tansy, Elecampane, immortelle) fyll og hell over i en termos 1 liter kokende vann i 2 timer og filtrer. Drikk infusjon for å danne en ostuzhennoy, spredning med lunkent vann i et forhold på 1: 1 (etter et halvt glass), 2 ganger daglig i 30 minutter før måltidet.

Grønn te. Grønn te styrker veggene i blodårene, senker permeabiliteten, senker nivået av "dårlig" kolesterol i blodet, øker tonen i hjertemuskelen. For terapeutisk effekt må du drikke sterk grønn te 3 ganger om dagen, et glass. Den største effekten oppnås når den samtidig administreres med andre folkemidlene.

Profylakse av vaskulitt

Forebygging av vaskulitt er ikke bare nødvendig for å forhindre utviklingen av denne sykdommen, men også for terapeutiske formål, som vil bidra til raskere utvinning og minimere utviklingen av komplikasjoner.

Forebyggende tiltak inkluderer:

 • Unngå stress;
 • Ikke bruk medisiner uten å konsultere en lege.
 • Ikke la de ulike sykdommene være alene, slik at de ikke blir kroniske, spesielt smittsomme.
 • Avslag fra dårlige vaner - røyking, bruk av alkoholholdige drikker;
 • Opprettholde normal kroppsvekt;
 • Å lede en aktiv livsstil, å flytte mer;
 • Prøv å ikke bruke malopoleznye og skadelige matvarer;
 • Forbruket er hovedsakelig mat, beriket med vitaminer og sporstoffer.

Hva er vaskulitt og hvordan å behandle det

Vaskulitt (vaskulitt) - en sykdom assosiert med inflammasjon og ødeleggelse av den vaskulære veggen, slag, inkludert arterier, lymfekar, så vel som vener.

Plasseringen av fartøyene kan enten være overfladisk eller i noen del av kroppen. Hvis sykdommen påvirkes, kan både eksterne og interne tegn registreres.

Klart definerte grunn av smittsomme bakterier eller toksiner og eksitatoriske denne patologi - (. F.eks tromboflebitt) der, som er en vesentlig forskjell fra andre inflammatoriske prosesser.

Sykdommen er ganske sjelden, og i forskjellige land registreres ulike forekomstfrekvenser, med stor forskjell fra 0,4 til 14 tilfeller per hundre tusen innbyggere. Utbredelsen av vaskulitt har økt de siste årene.

Under påvirkning er de mest vanlige menn fra førti til femti år. Individuelle former for vaskulitt kan forekomme hos barn, så vel som i ungdomsårene.

Er vaskulitt registrert i ICD-10?

Fordeling, avhengig av sammenhengen med årsak og konsekvenser, forekommer vaskulitt i forskjellige grupper.

I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer hører de til kodingene:

 • H35. Det er i kategorien av øyesykdommer. Koding, beregnet for betennelse i retina vaskulitt;
 • D Tilhører kategorien blodsykdommer. Betegner vaskulitt assosiert med patologier av blodkoagulerbarhet, de inkluderer hemorragisk vaskulitt og purpura (små kapillære effusjoner av blod på huden);
 • I6 ogI77.8. Den består av en underklasse av sirkulasjonssykdommer. Til ham tilhører inflammasjon av karene med et sted i nyrene, samt formidlet vaskulitt;
 • M. Forholde seg til klassen av bindevevssykdommer. Dette inkluderer overfølsom angiitt (inflammatorisk-allergiske hudsykdommer), samt en patologi som reumatoid vaskulitt.
 • L Til delingen av hudsykdommer tilhører en del av vaskulitten, hvor manifestasjonen oppstår på huden.
til innholdet ↑

Hvordan er vaskulitt klassifisert og differensiert?

Det er tre typer, ifølge hvilke løpet av den inflammatoriske reaksjonen er delt:

 • Død av vev;
 • Deformasjon av fartøyets vegg med mulighet for utvinning;
 • Progresjon av inflammatoriske foci av vevsceller.

Det er også vanlig å skille vaskulitt, i henhold til graden av skade på fartøyets vegg:

 • Tapet på hver enkelt type fartøy, deler vaskulitten i separate, passende arter.

Ved skader på vev rundt karet - perivaskulitt;

 • Når det midterste laget av fartøyet er betent - mezovaskulitt;
 • Med inflammatorisk lesjon av det indre laget utelukkende - endovaskularis;
 • Det er også en slik ting som nederlaget på hele fartøyveggen, kalt panvasculitis. Konsekvensene av sykdommen er en økning i tykkelsen av veggene av karene med fremdriften av arrdannelse (fibrose), samt avsetning av kalsiumsalter (calcinosis) som reduserer størrelsen på karet.

  Siden det er mange arter, bør du vurdere de mest registrerte artene fra alle:

  • Allergisk. Påvirkningen på fartøyene skjer med ulike reaksjoner i kroppen på allergier;
  • Takayasu sykdom. Med denne patologien er det betennelse i aorta og utgående store arterier;
  • Urticaria. Sykdom inflammerte små årer og kar, som opptrer flekker av rød skygge, som ligner på elveblest;
  • Shenlaine-Henoch sykdom. Patologi er også referert til som hemorragisk vaskulitt. Med denne typen betennelse i små kar og arterier;
  • Wegeners granulomatose. En annen type betennelse som påvirker blodårene i lungene og nyrene, samt luftveiene;
  • Nodulær periarteritt. Patologi, betent små og store fartøy.

  Oppdelingen i underarter fortsetter også i henhold til sykdommens opprinnelse:

  • Primær. Saken når vaskulitt utvikler seg som en egen sykdom;
  • Sekundær. Det manifesterer seg som et symptom på en annen sykdom.

  Det er mange forskjellige varianter av vaskulitt, men alle er forenet av felles tegn på manifestasjon:

  • Medisiner som presser immunitet, hjelp med noen av dens former;
  • Denne utviklingen. Med avvik i arbeidet med immunitet er kroppen under påvirkning av immunforsvar. Immunkomplekser dannet av bindende antistoffer mot forskjellige stoffer blir avsatt på stabler av blodkar, som forårsaker inflammatoriske reaksjoner;
  • Uforståelige grunnårsaker. Det er ikke mulig å bestemme årsaken som utløste utviklingen av sykdommen;
  • Påvirkning på vev og organer. Hud, ulike organer og ledd er under angrep. Utsettelse av immunkomplekser forekommer over hele kroppen, men det er en prioritet på steder med høy konsentrasjon av blodkar;
  • Kronisk form. Vaskulitt kan alternere komplikasjoner og tilbakemeldinger, men ikke fortsette i lang tid;
  • Innflytelse av de samme faktorene på eksacerbasjon. Det betyr at komplikasjoner involverer samme injeksjon, smittsomme sykdommer, langvarig eksponering for lave eller høye temperaturer, kontakt med allergener.

  Siden det er et stort antall fartøy i kroppen, gjør mangfoldet av vaskulittider at de kan deles inn i ulike faktorer.

  Hovedavdelingen er oppdelingen av fartøyets størrelse påvirket av inflammatorisk prosess:

  • Nederlag av små arterier og kapillærer. Av de viktigste varianter av vaskulitt omfatter de: kryoglobulinemisk vaskulitt, Buerger's sykdom (også referert til som tromboangiitis obliterans);
  • Inflammasjon av arterier av små og mellomstore dimensjoner. Disse omfatter granulomatose (komplekse patologier knuter, inflammatoriske, smittsomme nekrotisk og tegn), lymfatisk syndrom, nekrotiserende vaskulitt, polyarteritis nodosa (betennelse i arterieveggen og tiltrukket av organsvikt);
  • Aorta-tapet og andre store grener. Disse inkluderer Hortons sykdom, også referert til som temporal arteritt (betennelse i den eksterne karoten arterien), Takayasus sykdom (aorta betennelse);
  • Kombinert (blandet) form;

  Med hensyn til vaskulitt av sekundær opprinnelse, er de delt inn i antigener som forårsaker deres progresjon:

  • utløst av overfølsomhet: med serumsykdom, svulstende tumorer, Shenlaine-Henoch sykdom (hemorragisk vaskulitt) og en ganske sjelden patologi av kryoglobulinemi;
  • Fremkalt av smittsomme sykdommer (soppsykdommer, tuberkulose, syfilis etc.);
  • Betennelse i bindevevet. Disse inkluderer felles deformiteter med lupus erythematosus, revmatisme, reumatoid vaskulitt, etc.;

  Fordelingen og klassifiseringen av vaskulitt skjer i henhold til en rekke faktorer og varianter. Takket være dette er det lettere for leger å foreskrive effektiv terapi, etter diagnose. Siden med nederlag av fartøy av forskjellige størrelser og steder, kan forskjellige terapier brukes.

  Hva provoserer forekomsten av vaskulitt?

  Uklare årsaker som påvirker utseende av vaskulitt er ikke definert. Reaksjonen av menneskekroppen til visse typer antigener, manifestert i de inflammatoriske prosessene i blodkar.

  Ulike faktorer forårsaker betennelse i ulike kar og arterier i kroppen, både små og mellomstore og store, uavhengig av hvor de befinner seg. Følgelig er dette fremveksten av forskjellige typer vaskulitt.

  1. Allergisk vaskulitt - er en inflammatorisk sykdom, provosert av allergiske reaksjoner i kroppen.
   Årsakene til allergisk vaskulitt er:
  • Direkte kontakt med visse kjemikalier (hovedsakelig knyttet til profesjonelle aktiviteter);
  • Vedvarende forkjølelse;
  • Sykdommer av smittsom natur (virus, sopp, stafylokokker og andre bakterier);
  • Patologi av blodkar og hjerte. Disse inkluderer hjertesvikt, åreknuter, økt blodtrykk;
  • Visse sykdommer av kronisk type: type 2 diabetes, gikt, fedme, etc.;
  • Bruken av visse medisiner.: Smertestillende midler, antibiotika, anti-angst medikamenter nervesystemet, orale prevensjonsmidler, etc;
  • Inflammatoriske foci av kronisk type. Bihulebetennelse, tuberkulose, tonsillitt, blærebetennelse og andre;
  • Hyppige effekter av stråling, med strålebehandling for behandling av onkologi.
  1. Årsaker som kan provosere fremgang Urtikaria vaskulitt er allergiske reaksjoner. Forskjell fra vanlig type allergi, manifestasjonen av åpenbare tegn begynner ikke å forsvinne etter en pause i kontakt med den faktoren som forårsaker allergier. Overveiende har han en kronisk form av sykdommen.
  2. Hemorragisk vaskulitt (Schönlein-Henoch sykdom) er direkte forbundet med utsettelse av nominelle komplekser som legger seg på innsiden av veggene til fartøyene, noe som fører til betennelse.
   Denne typen vaskulitt er forårsaket av følgende faktorer:
  • Oppnå bestemte vaksiner, så vel som serum som ikke tolererer menneskekroppen;
  • tonsillitt;
  • Lang opphold i lav temperatur;
  • sår hals;
  • Infeksiøs betennelse i svelget - faryngitt.
  1. K nodulær type vaskulitt (nodulær periarteritt) tilhører betennelse i de allergiske reaksjonene av små mellomstore arterier. Årsakene som forårsaker denne periarteritt er:
  • Genetiske disposisjoner;
  • Virusinfeksjoner. Blant dem er herpes, cytomegalovirusinfeksjon, hepatitt B;
  • Bruk av visse medisiner. Disse inkluderer: anti-tuberkulose, antibiotika og smertestillende midler.
  1. Inflammasjon av aortas vegger er a Takayasu sykdom eller uspesifisert aortoarteriitt. Å være en systemisk vaskulitt, det er ganske sjelden og for det meste hos kvinner. Faktorene for utseendet av en slik sykdom er ennå ikke klare. I utviklingen av Takayasus sykdom er to årsaker involvert:
  • Arvelige disposisjoner. Tilstedeværelsen av noen gener øker sjansen for progresjonens utvikling.
  • Autoimmun prosess. Med denne vaskulitt, som provokerer betennelse i karene, på dem, også på veggene, blir immunkompleksene avsatt.
  1. Wagners granulomatose, å være en systemisk form for vaskulitt, som påvirker karene i små nyrer og åndedrettsorganer. Det manifesteres like ofte, både hos menn og kvinner. Enkelte årsaker til sykdommen har ikke blitt oppdaget ennå. Faktorer som indirekte påvirker opprinnelsen er:
  • Sykdommer av smittsom type;
  • Autoimmune reaksjoner.

  Når du diagnostiserer vaskulitt, bør du huske på at eventuelle forhold som undertrykker immunitet kan føre til vaskulitt. Det er ikke alltid mulig å avgjøre nøyaktig hvorfor kroppen reagerte på vevene på fartøyets vegger.

  symptomer

  Symptomene på alle typer vaskulitt er lik på mange måter, men symptomene forekommer avhengig av sted og grad av betennelse i karets vegger.

  Ved store lesjoner vises hudutslett, i mer belastede tilfeller oppstår vevstart, noe som fører til beklagelige konsekvenser. Hver type vaskulitt har, i tillegg til det generelle, dets symptomer, som er oppført i tabellen under (Tabell 1):

  Les Mer Om Fartøyene