vaskulitt

En relativt liten estetisk og farlig sykdom er vaskulitt, symptomene som tydelig manifesteres av ulike årsaker. Selvmedisinering i dette tilfellet er ineffektivt, så det er nødvendig å kontakte legene for diagnose og behandling.

Nettstedet slovmed.com kaller vaskulitt en sykdom der veggene i blodårene blir betent. De kan være fartøy av forskjellig kaliber:

Skipene kan også ligge i hvilket som helst lag av dermis og enda dypt i kroppen.

Hva forårsaker vaskulitt?

Hva forårsaker vaskulitt? Forskere identifiserer to hovedfaktorer:

 1. Allergener. En person i lang tid er under deres innflytelse. Det kan være støv, plante pollen, medisiner, etc.
 2. Infeksiøse kroniske sykdommer: adnexitt, otitis media, tonsillitt, mykoser, tannskader.

Forskere har notert tilfeller av utvikling av vaskulitt på grunn av langvarig eksponering for direkte sollys. Sykdommen manifesterte seg også etter behandling av tonsillitt med tubus-kvarts hos mennesker med arvelig disposisjon.

Andre grunner er:

 • Effekter av sera og vaksiner.
 • Utveksling av biologiske stoffer.
 • Funksjoner av koagulasjon og vaskulær-blodplate-komponent i homeostase.

Det viktigste ved å oppdage vaskulitt er diagnosen tilstanden immunitet, siden dette er en autoimmun sykdom, og det er viktig å forstå hvorfor det er aggressivt mot sin egen organisme.

Hvordan oppdage vaskulitt?

De første symptomene på vaskulitt er:

 • Svakhet.
 • Økning i temperatur.
 • Alvorlig tretthet.
 • Muskel smerte.
 • Hodepine.

Når sykdommen utvikler seg, utvikler symptomene, avhengig av lesjonen i orgelet der inflammerte karene befinner seg. For bedre å fastslå at det er et spørsmål om vaskulitt, bør du gjennomgå en medisinsk undersøkelse.

Vaskulitt er delt inn i:

 1. Primær er skipets nederlag, som fører til organets sykdom, som strømmer gjennom dette fartøyet.
 2. Sekundær - blir et symptom på en annen sykdom, mot hvilken han utviklet seg (sarkoidose, systemisk lupus erythematosus, diabetes mellitus).

Allergisk vaskulitt kan oppdages av rødhet på huden i form av knuter, flekker, eksudative elementer. Det kan forekomme utslett uten hemorragiske komponenter: blærer, blærer, erytematøse flekker. Huden i utslett kan bli svart, noe som indikerer et hjerteinfarkt. Et sjeldent symptom kan være blødning under neglene på tærne.

Ytterligere symptomer på allergisk vaskulitt er:

 • Kompresjon eller brennende smerte i leddene.
 • Kløe i utslaget.

Ikke-spesifikk vaskulitt blir Behets sykdom, som påvirker slimhinnene i munn og øye og huden. Det er preget av sår og erosjon.

Temporal angiitt er vaskulitt, ledsaget av hodepine i templene. Et annet navn - senil arteritt, fordi det blir observert hos eldre.

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt er observert i bindevevssykdommer:

 • Med Wegeners granulomatose. Beholdere av forskjellige kalibrer og nyrer påvirkes. Sykdommen er alvorlig. Uttrykk av granulomer vises på slimhinnen i munnen, bronkiene, nesen. Alt dette forverres av glomerulonephritis. De mer alvorlige stadiene er ledsaget av problemer med hjertet, huden, nervesystemet, synets organer.
 • Med systemisk lupus erythematosus. Det er erytematøs utbrudd, follikulære hyperkeratoser, hudatrofi og telangiektasi (spirer forsvinner når de presses med glass). Fartøy er sjelden forbauset. Bare nyreskip er berørt, noe som fører til lupus nephritis, og han - til nyresvikt.
 • Med revmatisme. Det er en lesjon i huden, samt skade på hjertets, mage, nyrer, hjerne, spiserør, lunger. I alvorlige tilfeller observeres blødning av disse organene, noe som fører til et dødelig utfall.
gå opp

Urtikaria vaskulitt

Urtikaria vaskulitt er en type allergisk sykdom, som utvikler en kronisk vaskulær lesjon i det øvre lag av dermis. De er ofte forvekslet med elveblest. Det virker i form av hemorragiske flekker, knuter, vedvarende tette blister.

Andre symptomer på sykdommen er:

 1. En brennende følelse.
 2. Hudstrekning eller irritasjon.
 3. Smerte i leddene.
 4. Øker temperaturen med 1-1,5 grader.
 5. Hodepine.
 6. Muskel smerte.
 7. Svakhet.
 8. Smerter i magen.
 9. Irritabilitet.
 10. Smerter i nedre rygg.

Det kan være en flytende "svart" avføring og glomerulonephritis. Hvis det ikke er noen behandling for denne sykdommen, kan andre organer bli skadet.

Vaskulitt hos barn

Barn viser sjelden vaskulitt, som har sin egen natur på banen.

Kawasaki syndrom - skade på mellomstore og små fartøy med videre ødeleggelse. Det forekommer hos barn under 7 år og kan forekomme ved høye temperaturer opptil 41 grader. Det påvirker huden i form av hemoragisk utslett og slimhinner i luftveiene, nesen, øynene. Etter 1-3 dager tykes huden på såler og palmer. Tungen blir crimson, og livmorhalsk lymfeknuter øker.

To uker senere begynner stor plate peeling på fingrene og tærne. Noen ganger er hele fingeren rørt. Komplikasjon er nederlaget i det kardiovaskulære systemet, noe som kan føre til hjerteinfarkt og dermed døden.

Hemorragisk vaskulitt forekommer i slike former hos barn:

 1. Skin. Hudpurpura, urtikaria med hevelse. Først blir beina berørt, og deretter den indre overflaten av låret.
 2. Hud og ledd. I tillegg til hudlesjoner og legg leddene er påvirket, i det minste - albuen og skulderen.
 3. Abdominal. Smerten er lokalisert rundt navlen. Det kan være blødninger i magen eller tarmen av en mindre og ikke-truende natur. Komplikasjoner inkluderer intussusception, peritonitt, perforering.
 4. Nedsatt. Symptomene vises etter 2-3 uker.
 5. Hud og nyre.
gå opp

Hvordan behandles vaskulitt?

Legen utfører diagnostikk for å bestemme behandlingsmetodene. Her brukes en histopatologisk undersøkelse, en immunologisk studie, intradermale allergiske tester, allergiske tester, en PCR-test, en blodprøve.

Ulike former for vaskulitt har deres behandlingsforløp. Svake prosesser krever ikke intensiv terapi. Og i alvorlige strømmer, er glukokortikosteroider nødvendigvis brukt.

Andre stoffer er:

 • Anti-inflammatoriske ikke-steroide preparater.
 • Ascorbinsyre.
 • Antioksidanter.
 • Induktorer av interferon.
 • Multivitaminer.
 • Polienzimy.

Metodene for hemoterapi utnevnes: hemosorption, pasmaferese, aferes av globuliner, lymfocytose, UFO, fonophorese.

Det anbefales også å inkludere diettholdige matvarer med karbohydrater, proteiner og vitaminer C, P.

outlook

Vaskulitt er en farlig sykdom, i mangel av behandling som kan være dødelig. Forventet levetid avhenger av tilstanden til menneskers helse og selve sykdommens form. Prognosene er bare trøstende hvis alle anbefalinger fra leger overholdes. Selvmedisinering er ineffektiv og skadelig.

vaskulitt

vaskulitt (angiitt, ​​arteritt) - et felles navn for en gruppe sykdommer forbundet med betennelse og ødeleggelse av veggene i blodårene. Betennelse i blodårene kan forekomme i et hvilket som helst organ.

Sykdommer i vaskulitt fører til at karene slutter å utføre sin funksjon på riktig måte (leverer blod til vev og utskillelse av metabolske produkter), slik at organene i nærheten av dem påvirkes.

Vaskulitt har forskjellige klassifikasjoner, kan variere i lokalisering, etiologi og alvorlighetsgraden av det kliniske bildet. I enkelte vaskulittider påvirkes kun huden, mens i andre - vitale organer.

Venstre uten behandling, kan vaskulitt bli alvorlige komplikasjoner. Tarm- og lungeblødninger, tromboser, nyreinsuffisiens, leverinsuffisiens, infarkt er langt fra en komplett liste over farlige konsekvenser av sykdommen. Vaskulitt kan føre en pasient til uførhet og til og med døden.

Typer og klassifisering av vaskulitt

Vaskulitt av karene er en av de alvorligste sykdommene. Inflammatorisk prosess kan dekkes som små fartøy i sirkulasjonssystemet (kapillærer, arterioler og venules), og store (aorta og dets store grener). Berørte blodårer kan ligge grunne under huden, inne i indre organer og eventuelle hulrom.

Avhengig av årsaken til sykdommen, er det 2 typer systemisk vaskulitt:

 • primær vaskulitt (skiller seg ut som en uavhengig sykdom, hvor fartøyene selv blir betent);
 • sekundær vaskulitt (vises på grunn av andre sykdommer eller er en reaksjon av kroppen til utseendet av infeksjon).

I henhold til allment akseptert klassifisering, kan primær vaskulitt deles inn i tre grupper, avhengig av størrelsen på de betente karene:

 • betennelse i små kar (Hemorrhagic vaskulitt (Henoch-Schonlein purpura), granulomatose (vaskulitt) Wegener, mikroskopisk polyangiitt, ​​cryoglobulinaemic vaskulitt Chardzhev-Strauss syndrom);
 • betennelse i medium vasodilatatoreni (nodular periarteritt, Kawasaki's sykdom);
 • betennelse i store kar (gigantisk celle arteritt (eller temporal arteritt, Hortons sykdom), Takayasus sykdom);

Det er også en isolert "hudvaskulitt", som kan være en manifestasjon av følgende sykdommer:

 • (overfølsom allergisk vaskulitt, hemorragisk vaskulitt av Shenlaine-Genocha;
 • erytem nodosum, knottende vaskulitt, nodulær periarteritt).

Vaskulitt kan også påvirke ulike organer av mennesker:

vaskulitt i hjernen, vasculitt i lungene, vaskulitt i underekstremiteter, øyets vaskulitt. Øyne med vaskulitt kan bli svært berørt (betennelse i retina i arteriene kan føre til blødninger og delvis tap av syn).

Vanligvis er folk som først møter denne sykdommen interessert i hvorvidt vaskulitt er smittsomt. Primær vaskulitt ikke smittsom og er ikke farlig for mennesker, men en sekundær (smittsom) vaskulitt, som vises på bakgrunn av smittsomme sykdommer så som meningitt, kan representere fare epidemi.

Vaskulitt under graviditet kan ikke bare provosere en forsinkelse i utviklingen av fosteret, men også føre til abort.

Symptomer og tegn på vaskulitt

Symptomer på vaskulitt er forskjellige. De er avhengige av lesjonens art, typen vaskulitt, lokaliseringen av den inflammatoriske prosessen, og også på alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen.

Til tross for de ulike alternativene, mange pasienter er noen av de samme symptomene: feber, hemoragisk hud utslett, slapphet, utmattelse, leddsmerter og muskelsvakhet, manglende appetitt, vekttap, nummenhet i deler av kroppen.

Utblokkende tromboangiitt (Eller Buergers sykdom) er forbundet, i hovedsak, med skade på blodkarene i ekstremitetene, manifestert ved smerter i bena og utseendet på huden av store sår (kutan vaskulitt i bena).

Kawasaki sykdom påvirker hovedsakelig barn under fem år og har typiske tegn på vaskulitt (rødhet i huden, feber, muligens betennelse i øynene).

Nodulær periarteritt påvirker hovedsakelig de gjennomsnittlige blodkarene i ulike deler av kroppen, inkludert nyrene, tarmene, hjertet, nervesystemet og muskelsystemet, huden. Huddeksler er blekere, et utslett med vaskulitt av denne typen har en lilla farge.

Mikroskopisk polyangiitt påvirker hovedsakelig små kar på huden, lungene og nyrene. Dette fører til patologiske forandringer i organene, til brudd på deres funksjoner. Sykdommen er karakterisert ved betydelig hudskader, feber og vekttap hos pasienter, forekomst av glomerulonefritt (nyre glomerulær skade immun) og hemoptysis (pulmonal vaskulitt)

Cerebral vaskulitt (eller vaskulitt i hjernen) er en alvorlig sykdom som manifesteres av betennelse i veggene til hjernens kar. Kan føre til blødning, nekrose i vevet. Årsakene til denne typen vaskulær vaskulitt undersøkes fortsatt.

Takayasu sykdom påvirker de store arteriene i kroppen, inkludert aorta. Unge kvinner er i fare. Tegn av denne typen - svakhet og smerte i hendene, svak puls, hodepine og synproblemer.

Giant celle arteritt (Hortons sykdom). Prosessen dekker hovedsakelig hovedets arterier. Karakteristisk for angrep av hodepine, overfølsomhet i hodebunnen, smerte i kjeve muskler med tygge, synshemming helt opp til blindhet.

Vasculitis Sheleina-Genocha (hemorragisk vaskulitt) er en sykdom som hovedsakelig rammer barn, men finnes også hos voksne. De første tegn på hemorragisk vaskulitt kan oppstå i 1-4 uker etter overførte infeksjonssykdommer, for eksempel skarlagensfeber, ARVI, tonsillitt, etc. Det fører til betennelse i blodårene i huden, leddene, tarmene og nyrene. Karakterisert av smerte i ledd og underliv, utseende av blod i urinen, rødhet i huden på baken, bena og føttene.

Kryoglobulinemisk vaskulitt kan være assosiert med infeksjon med hepatitt C. Pasienten føler seg generell svakhet, han utvikler leddgikt, på føttene - flekker av lilla.

Wegeners granulomatose forårsaker betennelse i blodårene i nesen, bihulene, lungene og nyrene. Typiske symptomer på sykdommen er nesebelastning, samt hyppig neseblødning, mellomøreinfeksjoner, glomerulonephritis og lungebetennelse.

Årsaker til vaskulitt

Leger kan ikke fullt ut bestemme årsakene til primær vaskulitt. Det er en oppfatning at denne sykdommen er arvelig og er forbundet med autoimmune lidelser (autoimmun vaskulitt), pluss negative eksterne faktorer og infeksjon med gylden stafylokokker.

Årsaken til utviklingen av sekundær (infeksiøs-allergisk vaskulitt) hos voksne er en overført infeksjon.

Andre årsaker til vaskulitt inkluderer følgende:

 • allergisk reaksjon (for medisinske preparater, blomsterpollen, bokstøv, fluff);
 • autoimmune sykdommer (systemisk lupus erythematosus, skjoldbruskkjertel sykdommer);
 • vaksinasjoner;
 • misbruk av soling;
 • konsekvenser av skader;
 • negativ reaksjon av kroppen til ulike kjemikalier, giftstoffer;
 • hypotermi i kroppen;

Diagnose av vaskulitt

Jo tidligere undersøkelsen ble utført, diagnosen ble etablert og behandlingen startet, desto mer sannsynlig er det å unngå nederlag av vitale organer og forstyrrelsen av deres funksjoner.

Diagnosen er basert på en rekke data:

Analyser for vaskulitt (se også reumatologisk undersøkelse)

Det er nødvendig å bestå følgende tester:

 • en generell blodprøve (vanligvis en økning i ESR er notert);
 • biokjemisk analyse av blod (proteinfraksjoner, etc.);
 • immunologiske tester (gammaglobulin, C-reaktivt protein, reumatoid faktor, ANCA, etc.);
 • blod på HBsAg når det er mistanke om viral hepatitt.

I tillegg er verktøy som:

 • ultralyd dopplerografi;
 • X-stråler;
 • angiografi (studier av blodkar ved hjelp av røntgenkontraststoffer);
 • Beregnet tomografi.

Behandling av vaskulitt

Er vaskulitt herdet? Ofte spørsmålet stilles av en reumatolog. En gunstig prognose er kun mulig med rettidig behandling, i tidlige stadier, til sykdommen har gått inn i den såkalte kroniske vaskulitt.

Avhengig av type sykdom, vil behandlingen av vaskulitt være forskjellig. I tillegg er den viktigste sykdommen (hvis sekundær vaskulitt) tatt i betraktning, omfanget av den patologiske prosessen, involvering av indre organer og vev.

Hovedoppgaven er å hindre livstruende komplikasjoner i vaskulitt.

Mange forskjellige metoder brukes til å behandle vaskulitt. Følgende preparater kan foreskrives:

 • immunosuppressorer, deprimerende autoimmunitet;
 • cytostatika, stoppe utviklingen av immune betennelse;
 • legemidler som forhindrer trombose;
 • anti-inflammatoriske stoffer;
 • hormonelle preparater

Plasmaferese prosedyrer kan vises for å rense blodet og alle organer og kroppssystemer fra giftstoffer.

Husk at vaskulitt er en svært alvorlig sykdom, en effektiv behandling som kun er mulig under tilsyn av en reumatolog.

I multiprofile klinikken "MedicalCity" legger stor vekt på behandling av reumatologiske sykdommer. Vi vet hvordan de skal hjelpe pasienter med systemisk vaskulitt, revmatoid artritt, Sjøgrens sykdom, systemisk lupus erythematosus, Bekhterevs sykdom, gikt og andre. Diseases.

Vær sunn med MediciCity!

Har du spørsmål, vennligst ring oss:

+7 (495) 604-12-12

Operatørene i kontakt senteret vil gi deg den nødvendige informasjonen om alle problemer som er av interesse for deg.

Du kan også bruke skjemaene nedenfor for å stille et spørsmål til vår spesialist, gjøre en avtale for en klinikk eller bestille et returanrop. Still spørsmål eller spesifiser et problem som du vil kontakte oss, og i nær fremtid vil vi kontakte deg for å avklare informasjonen.

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt kombinerte gruppen av sykdommer hvor det er betennelse og ødeleggelse av den vaskulære veggen, noe som fører til iskemi av organer og vev. Systemisk vaskulitt presenteres Takayasus arteritt, Wegeners granulomatose, polyarteritt nodosa, Behcets syndrom, thromboangiitis obliterans, kjempecellearteritt, og andre. Systemisk vaskulitt er beheftet lesjoner i hud, nyrer, hjerte, lunger, ledd, øyne, og så videre. D. Diagnosen er bekreftet ved laboratorieprøver, og resultatene av biopsi og visceral angiografi. Behandling med glukokortikoider, cytostatika, kan hjerte-agenter redusere skader på vitale organer, for å oppnå klinisk remisjon.

Systemisk vaskulitt

Sykdom, primær systemisk vaskulitt presentert, utviklet uavhengig og er karakterisert ved ikke-spesifikk inflammasjon av karveggen. Forekomsten av primære systemisk vaskulitt assosiert med immun reaktivitet brudd forårsaket vanligvis infeksiøst middel. Betennelse i systemisk vaskulitt påvirker alle lag i karveggen: det kan bære destruktive, forårsake tilstopping av fartøyet, mikrosirkulasjonsforstyrrelser og dermed følgende ischemi legemer opp til nekroser og infarkt.

Sekundær vaskulitt er et element forskjellig patologi og er ansett som den valgfrie lokal manifestasjon eller komplikasjoner (for eksempel, vaskulitt skarlagensfeber, meningitt, tyfus, sepsis, psoriasis, tumorer og lignende. D.). De fleste systemiske vaskulitt påvirker middelaldrende menn.

Klassifisering av systemisk vaskulitt

Distinker systemisk vaskulitt med en lesjon av kar med små, mellomstore og store kaliber.

Gruppen av vaskulære lesjoner i små kar er presentert Wegeners granulomatose, et syndrom Chardjui-Strauss, mikroskopisk polyangiitt, ​​vesentlig cryoglobulinaemic vaskulitt, Schonlein-Henoch purpura. Systemisk vaskulitt med middels kaliber fartøy av interesse inkluderer Kawasakis sykdom og polyarteritis nodosa (polyarteritis). Systemisk vaskulitt av store kar er sykdom og Takayasu arteritt kjempecelle tidsmessig.

Symptomer på systemisk vaskulitt

Klinikken for systemisk vaskulitt inkluderer ulike vanlige ikke-spesifikke symptomer: feber, tap av appetitt, asteni, vekttap. Hudsyndrom i systemisk vaskulitt er preget av hemoragisk utslett, sårdannelse, nekrose i huden. Muskel-articular lesjoner manifesteres av myalgi, artralgi, leddgikt. Endringer i det perifere nervesystemet i systemisk vaskulitt forekommer i form av polyneuropati eller flere mononeuropati. Klinikken av viscerale lesjoner kan manifesteres av slag, hjerteinfarkt, øye, nyre, lunge, etc.

Ved ikke-spesifikk aortoarteritt (Takayasus sykdom) involverer granulomatøs betennelse aortabuen med grener som forlater fra den. Sykdommen manifesterer seg som generalisert smerte, mikrosirkulatoriske lidelser i øvre lemmer, involvering av karene i mesenteri og lungene, angina pectoris, hjertesvikt. Arterittgigant-cellemoral (Hortons sykdom), en del av gruppen av systemisk vaskulitt, fortsetter med betennelse i karotid, tidsmessige, mindre ofte vertebrale arterier. Klinikken i arterielle lesjoner manifesteres av hodepine, hyperestesi og hevelse i huden i den tidlige regionen, øyesymptomer, nevrologiske lidelser.

Kawasaki sykdom, som går videre med et mucus-hud-glandulært syndrom, påvirker barn. Klinikken inkluderer feber, konjunktivitt, diffus spott-papulær utslett, erytem, ​​hevelse og peeling av huden. Med denne form for systemisk vaskulitt er det lymfadenopati, en lesjon av tungen og slimete lepper. Med involvering av kranspulsårene kan aneurysmer og infarkt utvikles.

Nodular panarteritt (polyarteritt, periarteritt) er preget av nekrotiserende endringer i mellom- og kaliberarterier og tegn på polysystemiske lesjoner. På grunn av generell ulempe utvikler nyresyndrom (glomerulonephritis, ondartet hypertensjon, nyreinsuffisiens), artralgi, polyneuritt, pneumonitt, koronaritt, mikroinsult.

Sjukdommen i Shenlaine-Henoch refererer til systemisk vaskulitt, som påvirker små kar som følge av overført faryngitt av streptokokk-etiologi. Det oppstår vanligvis hos barn; forekommer med småflettede blødninger, polyarthralgi og polyartrit, abdominalsyndrom, immunokompleks glomerulonephritis.

Angiitis allergisk eller Cherdja-Strauss syndrom er assosiert med eosinofil infiltrering av fartøyets vegger; fortsetter med klinikken for bronkial astma og eosinofil lungebetennelse, polyneuropati. Vanligvis utvikler den seg hos mennesker med allergisk anamnese, så vel som de som besøkte tropiske land. Med systemisk granulomatøs vaskulitt påvirker Wegener luftveiene og nyrene. Sykdommen manifesterer seg i utviklingen av bihulebetennelse, ulcerativ nekrotisk rhinitt, hoste, pustevansker, hemoptysis, jadesymptomer.

Syndrom av hyperergisk systemisk vaskulitt (kutan eller leukocytoklastisk vaskulitt) oppstår med immunokompleks betennelse i kapillærer, arterioler og venules. Typiske hud manifestasjoner (purpura, blærer, sårdannelse) og polyarthritis. For mikroskopisk polyangiitt er utviklingen av nekrotiserende arteritt, glomerulonephritis og kapillær i pulmonal sengen spesifikk.

Systemisk vaskulitt, som tar form av essensiell kryoglobulinemi, skyldes betennelse og okklusjon av kar som er forårsaket av virkningen av kryoglobulinkomplekser. Respons-symptomkomplekset utvikles etter behandling med penicilliner, sulfonamider og andre legemidler; manifestert av purpura, urtikaria, leddgikt, artralgi, lymfadenopati, glomerulonephritis. Er tilbøyelig til regresjon av manifestasjoner etter utelukkelse av etiofaktor.

Diagnose av systemisk vaskulitt

Under diagnosen systemisk vaskulitt utføres en omfattende undersøkelse av pasienten med råd fra reumatolog, nevrolog, nevrolog og andre spesialister. Utfør EKG, ekkokardiografi, ultralyd av nyrene, lungradiografi, etc. Økningen av ESR er et karakteristisk, men ikke-spesifikt tegn på systemisk vaskulitt. I venøst ​​blod er Am bestemt til cytoplasma av nøytrofiler (ANCA) og CEC.

Ved angiografisk undersøkelse detekteres vaskulitt av små og medium diameter kar. Den største diagnostiske betydningen for systemisk vaskulitt er biopsien til de berørte vevene og deres etterfølgende morfologiske studie.

Behandling av systemisk vaskulitt

Milepæler terapi består av systemisk vaskulitt hyperimmune reaksjon undertrykkelse å indusere klinisk og laboratorieremisjon; det immunosuppressive kurset; vedlikehold av vedvarende remisjon, korreksjon av organforstyrrelser og rehabilitering. I hjertet av farmakoterapi av systemisk vaskulitt gjennomfører en antiinflammatorisk og immunundertrykkende forløpet av kortikosteroider (prednisolon, deksametason, triamcinolon, betametason). Effektiv pulsbehandling med metylprednisolon.

Cystostatiske legemidler med systemisk vaskulitt brukes i tilfeller av generalisering og progressjon av prosessen, ondartet nyrehypertensjon, CNS-lesjoner, ineffektivitet av kortikosteroidbehandling. Bruk av cytostatika (cyklofosfamid, metotreksat, azatioprin) kan oppnå undertrykkelse av immunmekanismer av betennelse. Effektivt og raskt eliminere betennelse biologiske agenter som inaktiverer TNF (etanercept, infliximab); NSAIDs (ibuprofen, naproxen, diklofenak).

Terapi med antikoagulantia og antiaggreganter (heparin, dipyridamol, pentoksifyllin) er indisert for tegn på hyperkoagulasjon og DIC-syndrom. Forstyrrelser av perifer mikrosirkulasjon korrigeres ved utnevnelse av nikotinsyre og dets derivater. Ved behandling av systemisk vaskulitt brukes angioprotektorer, vasodilatorer, kalsiumkanalblokkere.

I tillegg til narkotikakurs i systemisk vaskulitt vises øktene av ekstrakorporeal hemokorreksjon (kryoferese og kaskadefiltrering av plasma) som gjør det mulig å fjerne sirkulerende antistoffer og immunkomplekser fra blodet. Terapi av komplisert systemisk vaskulitt krever samordnet samarbeid mellom reumatolog, nephrologist, pulmonologist, otolaryngologist, nevrolog, kirurg, oculist, etc.

Prognose og forebygging av systemisk vaskulitt

Utsikten til helse og evne til å arbeide med systemisk vaskulitt bestemmes av form av patologi, sykdoms alder, effektiviteten av behandlingen. Kompleks og stadiumbehandling av systemisk vaskulitt reduserer antall dødelige og invaliderende utfall.

Forebygging av systemisk vaskulitt består i utelukkelse av kontakt med smittsomme stoffer og allergener, avvisning av uberettigede vaksinasjoner og reseptbelagte legemidler.

Vaskulittdiagnose og behandling

Vaskulitt er en heterogen gruppe av sykdommer, som er basert på betennelse i vaskulærvegen med påfølgende skade på visse organer og systemer.

klassifisering

For tiden er det ingen enhetlig klassifisering av vaskulitt. I praksis brukes klassifiseringen av vaskulitt oftest avhengig av størrelsen på det berørte karet:

 1. Vaskulitt av store kar:
 • Temporal arteritt, en overveiende lesjon av de ekstrakranielle grenene av karotisarterien og visse aortasider, oppstår fra revmatisme og observeres vanligvis etter 40 år.
 • Takayasu syndrom - aorta betennelse, i tillegg til hovedgrenene, er mer vanlig i ung alder (dote 40 år).
 1. Vaskulitt av mellomstore fartøyer:
 • Kawasaki sykdom - betennelse i arteriene av noe kaliber, hovedsakelig av middels diameter. Det fører til nederlag av kranspulsårene, aorta og vener. Det observeres i de fleste tilfeller hos barn.
 • Nodular panarteritt er en nekrotiserende betennelse i arteriene av liten og middels diameter uten å påvirke karene i mikrosirkulatorisk rust og utviklingen av glomerulonephritis.
 1. Vaskulitt av små kar:
 • Kutan angiitt leukocytoklastisk - påvirker bare huden, glomerulonephritis utvikler seg ikke.
 • Essential vasculitis cryoglobulinemic - nederlaget av kapillærer og venules, noe som fører til nederlaget til glomerulære apparatet i nyrene og små kar i huden.
 • Shenlaine-Henoch sykdom - betennelse i alle karene i mikrosirkulatorisk seng: venuler, arterioler, kapillærer. Den patologiske prosessen innebærer hud, ledd, fordøyelsesorganer og glomeruli av nyrene.
 • Mikroskopisk polyangiitt - nekrotiserende betennelse i små og mellomstore fartøy, nekrotiserende glomerulonephritis, lungekapillaritt.
 • Charge-Strauss syndromet er en betennelse i luftveiene som forårsaker astma og eosinofili i blodet og ledsaget av vaskulitt i små og mellomstore kar.
 • Wegeners granulomatose er nekrotiserende glomerulonephritis, betennelse i luftveiene, vaskulære lesjoner av mikrosirkulatorisk seng og mellomstore arterier.

Noen av vaskulitt er systemiske (flere kroppssystemer påvirkes), mens i andre den patologiske prosessen bare involverer huden.

Årsaker til vaskulitt

De vanligste årsakene til vaskulitt er:

 1. Bakterielle og virusinfeksjoner. Narimer, det er åpenbart at noen typer vaskulitt forekommer oftere etter hepatitt B.
 2. Allergier til:
 • medikamenter (over 150 kjente legemidler som kan starte utviklingen av vaskulitt: antibiotika, sulfapreparater og jodholdige, radiopake midler, analgetika, B-vitaminer, etc...).
 • egne, endogene antigener for revmatisme, systemisk lupus erythematosus, paraneoplastisk syndrom, medfødt mangel på blodkomplementkomponenter.
 1. Arvelighet.

I noen tilfeller kan den eksakte årsaken til utseende av vaskulitt ikke bli etablert.

Temporal arteritt

Temporal arteritt er listig fordi det kan føre til tap av syn på grunn av dødsfall av retina og optiske nervefibre som følge av nedsatt blodsirkulasjon.

 • intenst hode smerte, spesielt i de tidlige og occipital områder,
 • dobbeltsyn, anfall av midlertidig blindhet,
 • fravær av puls på perifere arterier,
 • "Intermittent claudication" i området med masticatory, temporal muskler og tungen, når på grunn av de oppstår smerter er det nødvendig å stoppe bevegelsen laget av disse musklene,
 • økt kroppstemperatur,
 • sårhet og nodularitet av arteriene, spesielt den tidlige,
 • periodisk smerte i nakken,
 • utelatelse av århundret,
 • redusert appetitt, ubehag.

Diagnosen er basert på en temporal arteriebiopsi, et klinisk bilde av sykdommen og angiografien.

Behandlingen utføres med kortikosteroidmedikamenter i lang tid, med en gradvis reduksjon i dosering for å unngå forekomst av abstinenssyndrom. Avslag på behandling kan provosere utviklingen av irreversibel blindhet.

Takayasu syndrom

Takayasu syndrom er en systemisk vaskulitt, som ikke er kjent som årsak. Det er mer vanlig hos asiatiske kvinner mellom 15 og 30 år, og er ofte kjent som "en sykdom ledsaget av mangel på puls". Med Takayasus syndrom påvirker inflammasjon aorta og store arterier og fører gradvis til blokkering.

symptomer

Ved sykdomsutbruddet, i nesten halvparten av tilfellene, er det:

 • feber,
 • sykdomsfølelse,
 • smerte i leddene,
 • søvnforstyrrelse,
 • tretthet,
 • vekttap,
 • anemi.

Gradvis blir prosessen kronisk og sykdommen anskaffer en av følgende kliniske former for kurset:

 • Jeg skriver - fravær av puls, nederlag av arterier av subclavian og brachiocephalic stammen.
 • II type - en kombinasjon av symptomer på type I og III.
 • III-type - atypisk innsnevring (stenose) i thorak- eller abdominal del av aorta i en viss avstand fra buen og hovedgrenene (denne typen er mest vanlig).
 • IV type - utvidelse og strekking av aorta og dens hovedgrener.

Diagnose og behandling

Diagnosen blir bestemt basert på den totale fraværet / svekkelse av pulsen, forekomsten av støy påvirkede områder i arteriene, fremveksten av symptomer på regional ischemi og angiografiske data (eller til og med konisk innsnevring i bryst, mage avdeling og aortabuen og dens grener) og ultralyd (Doppler).

Behandlingen er basert på et langsiktig inntak av kortikosteroid medisiner (prednisolon), som varer minst 12 måneder. I tillegg er vaskulære legemidler (komplamin, prodektin), antikoagulantia, antihypertensiva og hjerteglykosider foreskrevet. I noen tilfeller er kirurgisk inngrep angitt.

Kawasaki sykdom

Kawasaki sykdom er en systemisk arteritt forårsaker skade som påvirker store, middels og små arterier, som ofte kombineres med et mukokutant lymfatisk syndrom. Det skjer vanligvis i barndommen.

Det antas at hovedårsaken til utviklingen av denne sykdommen er infeksjon med virus av herpes, Epstein-Barra, retrovirus eller rickettsia. Det er også mulig arvelig disposisjon.

Den underliggende mekanisme for Kawasakis sykdom er utvikling av antistoffer til intima av fartøy: arterier på membranen i endotelceller ser ut til Kawasaki-antigenet og antistoffene, i samspill med dem, føre til den tilsvarende inflammatoriske reaksjonen.

symptomer

Som regel. Det er tre hovedperioder av sykdommen: akutt (opptil 1,5 uker), subakutt (opp til 1 måned) og perioden med konvalescens (opptil flere år).

De viktigste symptomene på Kawasaki er som følger:

 1. Temperaturen stiger i 2 uker.
 2. hud:

- Utseendet av urticaria utslett i perineum, stammen og proksimale lemmer i løpet av de første 5 ukene fra sykdomsutbruddet.

- Utseendet til smertefulle seler i håndflatene og sålene.

- Utviklingen av erytem, ​​som etter 2-3 uker gir vei til ecdysis.

- rødhet og tørrhet i slimhinnen,

- blødninger og sprekker i leppene,

 1. Lymfesystem: En økning i livmorhalsk lymfeknuter.
 2. Kardiovaskulær system:
 • hjertesvikt,
 • perikarditt,

- aneurysmer av kranspulsårene, utviklingen av hjerteinfarkt innen 1,5 måneder etter sykdommens begynnelse,

- dannelse av aneurysmer i ulnar, iliac, femoral, subclavian arterier,

- utvikling av mitral eller aorta insuffisiens.

- utvikling av polyartrit av små, samt knel og ankel ledd.

 1. Andre symptomer som forekommer sjelden:

Diagnose og behandling

Diagnosen av Kawasakis sykdom er basert på følgende grunnleggende kriterier:

 1. Varigheten av feberen er ikke mindre enn 5 dager.
 2. 2-sidig konjunktivitt (rødhet av konjunktivene).
 3. Reddening av mandlene, hevelse og tørre lepper, "crimson" tungen.
 4. Perifere deler av lemmer: erytem, ​​ødem, hudskalling.
 5. Polymorf utslag.
 6. Cervikal lymfadenopati.

Hvis det er 5 av 6 kriterier, er diagnosen bekreftet.

Behandling av Kawasaki sykdom utføres ved å administrere immunoglobulin og aspirin.

Node panarteritt

Panarteritt nodular er en nekrotiserende vaskulitt som påvirker små og mellomstore arterier og fører til sekundær skade på vev og organer. Konsekvenser av alvorlig panarteritt er cicatricial endringer, blødninger og hjerteinfarkt.

Årsakene til nodular panarteritt er forskjellige. Disse inkluderer:

 • allergi mot medisiner, vaksiner, serum,
 • mat og kald allergi,
 • virusinfeksjon (hepatitt B, herpes, cytomegalovirus),
 • pollinose.

Tapet i vaskulasjonen er ledsaget av økt blodkoagulasjon og utvikling av sekundær trombose.

symptomer

Symptomer på generell karakter vises først:

 • feber, passerer etter å ha tatt kortikosteroider og ikke stopper med antibiotika,
 • muskel-articular smerte, spesielt i kalvemuskler og store ledd,
 • progressivt vekttap, er det mer uttalt enn med onkologiske sykdommer og kan utgjøre flere måneder med vekttap på 30-40 kg.

Klassisk nodulær panarteritt karakteriseres av fem store syndromer som bestemmer hele bildet av sykdommen og inkluderer en lesjon:

 1. Nyreskader.
 2. Organer i magehulen.
 3. Lungene.
 4. Heart.
 5. Perifert nervesystem.

nyrer

Nyreskaden er observert hos 9 av 10 pasienter og manifesterer seg:

 • vedvarende økning i blodtrykk,
 • alvorlig retinopati,
 • mikro- og makrohematuri,
 • utvikling av perineal hematom,
 • utviklingen av tegn på nyresvikt i flere år.

Magehulen

Organene og karene i bukhulen er rammet allerede i begynnelsen av sykdommens utvikling. vises:

 • diffus, vedvarende, intensiverende smerte,
 • Diaré (opptil 10 ganger om dagen),
 • redusere eller mangel på appetitt,
 • kvalme, oppkast.

I noen tilfeller, på grunn av gangrene i tarmene eller perforeringen av såret, oppstår peritonitt eller gastrointestinal blødning.

lunger

Lesjon av lungene hos en tredjedel av pasientene er manifestert bronkospasme, samt forekomsten av eosinofile lungeinfiltrater. Også karakteristisk er utviklingen av vaskulær lungebetennelse, preget av uproduktive hoste, hemoptysis og økende tegn på luftveissvikt.

hjerte

Nederlaget av hjerteårer i nodulær panarteriite fører til en liten samlings hjerteinfarkt, rytmeforstyrrelser, progressive cardio og utvikling, til slutt, hjertesvikt.

Nervesystemet

Nesten halvparten av pasientene utvikler polyneuritt, manifestert av skarpe smerter, parastesier og parese (spesielt i nedre ekstremiteter).

andre

Tapet på fartøyene i et eller annet område kan føre til nekrose eller gangren i orgelet.

I henhold til klinisk kurs vil følgende varianter av sykdomsforløpet skille seg ut:

 1. Klassisk - polysyndromicitets manifestasjoner, tilstedeværelse av vekttap, feber, nyrebeskadigelse, myalgi, polyneuritt.
 2. Astmatisk - bronkospasme, noe som gjør denne sykdommen ligner på vanlig bronkial astma.
 3. Hud-trombangiotisk - Isolert lesjon av huden og subkutan fett mot bakgrunnen av vekttap, feber og muskelsmerter.
 4. Mono-organisk - vedvarende arteriell hypertensjon på grunn av nyre-vaskulær sykdom, som kommer til forkant.

diagnostikk

Nodulær panarritis diagnostiseres på grunnlag av sykdommens historie, et typisk klinisk bilde og laboratoriedata (nøytrofil leukocytose, økt ESR, tilstedeværelse av C-reaktivt protein, etc.).

behandling

Behandling utføres ved hjelp av kortikosteroider og immunosuppressive midler. Samtidig tildeles midler til å forbedre blodmikrocirkulasjon og reologi, og også om nødvendig antihypertensiv, analgetisk, antiastmatisk.

Vesentlig vaskulitt kryoglobulinemisk (ECV)

ECV er en systemisk vaskulitt preget av deponering av kryoglobulinemiske immunkomplekser i arteriolene, kapillærene og venulene og fører til nederlag av indre organer og systemer. Det utvikler seg hovedsakelig hos kvinner etter 50 år, spesielt etter hypotermi.

Årsakene til ECV er ikke fullt ut etablert, men kommunikasjon med markert nærvær av kronisk viral hepatitt C- og B-Cryoglobulins representerer serumproteiner i stand til å krumme seg ved en temperatur under 37 grader, praktisk talt tette små blodkar og føre til dannelse av hemoragisk purpura.

symptomer

Hovedtrekkene til ECB er:

 • hemorragisk purpura, som er en liten flekk eller petechial ikke-dømmende utslett i regionen av skinnene, magen, baken;
 • migrerer polyarthralgia symmetriske natur som involverer den proksimale interfalangealledd, metakarpofalangealleddene, kne og ankel, og albueledd;
 • Raynauds syndrom;
 • polyneuropati (parastesi, hyperestesi, nummenhet i nedre ekstremiteter),
 • tørr Sjogrens syndrom,
 • utvidelse av leveren, nyrene,
 • utvikling av glomerulonephritis og nyresvikt,
 • smerte i musklene,
 • magesmerter, lungeinfarkt, etc.

Diagnose og behandling

De mest karakteristiske endringene for ECV er:

 • økning i gamma globuliner,
 • økt ESR,
 • tilstedeværelse av reumatoid faktor,
 • påvisning av kryoglobuliner.

I tillegg er CT av brystet, lever-ultralyd, biopsi av berørt hud og nyrer foreskrevet.

Behandlinger inkluderer plasmaferese, interferon, steroider, cyklofosfamid, antivirale midler, monoklonale antistoff (rituximab).

Shenlaine-Henoch sykdom

Henoch-Schönleins sykdom - er en revmatisk purpura eller allergisk systemisk vaskulitt, som er basert på aseptisk betennelse i små blodårer, multippel microthrombogenesis, hud, nyre, tarm og andre indre organer.

I de fleste tilfeller begynner denne vaskulitten å utvikle seg etter smittsomme sykdommer i øvre luftveier. Blant andre grunner, eksperter oppmerksom på:

 • ta visse stoffer, f.eks ampicillin, lisinopril, klorpromazin, enalapril, kinidin, erythromycin, penicillin,
 • insektbiter,
 • hypotermi,
 • matallergi.

symptomer

Det er flere former for sykdommen:

 1. Enkel (kutan) - hemorragisk utslett, hvorav noen kan være nekrotisk. I begynnelsen av sykdommen er utslettet hovedsakelig konsentrert i de distale delene av underdelene, og sprer seg deretter til baken og lårene.
 2. Articular (reumatoid) - smerte i de store leddene i underdelene, ofte ledsaget av myalgi og hudlidelser.
 3. Abdominal - spastisk magesmerter, periodisk kvalme og oppkast, gastrointestinal blødning.
 4. Nyrene - proteinuri, makro- eller mikroglobulinuri, utvikling av glomerulonephritis.
 5. Lightning - omfattende blødning, koldbrann av føtter, hender og andre nekrotiske lesjoner, som forekommer oftere hos barn i løpet av de første 2 årene av livet etter under en barndom infeksjon.
 6. Blandet - er preget av tilstedeværelse av symptomer på flere former for vaskulitt.

Diagnose og behandling

Diagnosen av revmatisk purpura er basert på 4 hovedkriterier:

 1. Palpable lilla.
 2. Utbruddet av sykdommen er før 20 år.
 3. Smerter i magen, som øker etter å ha spist.
 4. Identifikasjon av granulocytter i biopsi arterioler og venules.

Behandlingen er redusert til utnevnelsen av en hypoallergen diett, får platehemmere og antikoagulantia, kortikosteroider og immundempende.

Gjennomgang av vaskulitt: hva er det, årsakene, symptomene og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Karakteristisk for vaskulitt, hva slags sykdom, og hvordan å behandle den. Typer av patologi, behandlingsmetoder.

Vaskulitt - hva er det? Dette er en gruppe sykdommer ledsaget av betennelse og påfølgende nekrose (nekrose) i vaskulærveggen. Denne gruppen av patologier fører til en betydelig forverring av blodsirkulasjonen i vevet rundt karet. Ulike former for disse plager har både karakteristiske og generelle symptomer (feber, vekttap, ikke-ekstruderende utslett, leddsmerter). I fravær av behandling kan primærfokus spredes og forårsake skade på andre vev eller organer. Derefter kan sykdommen føre til uførhet og til og med dødenes begynnelse.

Mens vaskulitt fortsatt er dårlig forstått, og eksperter ikke har kommet til en felles mening om årsakene til og mekanismene for betennelse, klassifikasjon og taktikk for terapi. Nå er denne sykdommen tilskrives systemiske bindevevssykdommer, og behandlingen foregår av reumatologer. Om nødvendig kan smittsomme sykdommer og dermatologi brukes til terapi.

Ifølge statistikk er vaskulitt like ofte rammet av både menn og kvinner, og oftest oppdages de hos barn og eldre. Hvert år øker antallet slike reumatologer, og eksperter mener at denne økningen i forekomsten er forbundet med ukontrollert inntak av immunstimulerende midler og miljøforringelse.

Typer av vaskulitt

En slik sykdom, som vaskulitt, er klassifisert i henhold til forskjellige parametere.

Grunnårsaken er følgende to former for sykdommen:

 1. Primær - Veggmasse tap er forårsaket av uforklarlige årsaker, det er antakelig fremkalt av funksjonsfeil i immunsystemet.
 2. Sekundær - tap av karveggen er en reaksjon på infeksjon (tuberkulose, hepatitt, syfilis), systemiske lesjoner (kollagen, systemisk lupus erythematosus, reaktiv artritt), sarkoidose, kreft svellet parasittangrep eller kjemikalier.

Sværheten i strømmen av vaskulitt kan være:

 • lys grad - manifesteres bare neobyloj et utslett og ikke forårsaker forverring av generell eller felles status;
 • moderat - pasienten har en kraftig utslett, ledsmerter, blod i urinen, og den generelle tilstanden er moderat alvorlig (tap av appetitt, svakhet);
 • alvorlig - pasienten har et kraftig utslett, signifikante brudd i organene og leddene, lunge- og tarmblødning, utvikle nyresvikt, og den generelle tilstanden er alvorlig.

Avhengig av type betente kar, er følgende former for vaskulitt skilt:

 • kapillær - betent kapillærvegger;
 • arteriolitis - arteriolære vegger er betent;
 • arteritt - arterielle vegger er betent;
 • flebitt - venøse vegger er betent.

Avhengig av plasseringen av de berørte fartøyene, utmerker seg disse former og varianter av vaskulitt:

Giant celle temporal arteritt

Herslag av huden - kutan leukocytematøs angiitt, ​​nodulær periarteritt, kutan arteritt

Felles skade - hemorragisk vaskulitt

Hjerteslag - isolert aorta

Generelle symptomer

Symptomer på vaskulitt er ekstremt varierte, og det mest karakteristiske tegn på disse plager er utslett på huden. Graden av alvorlighetsgrad av tegn på sykdommen og pasientens generelle tilstand avhenger i stor grad av form og type vaskulitt. I alvorlige tilfeller og i fravær av behandling, kan sykdommen bli årsaken til funksjonshemning eller utbruddet av et dødelig utfall.

Tegn på hudutslett i vaskulitt kan varieres, men mange av dem gjør det mulig å skille denne sykdommen fra andre:

 • Utseendet på utslett er ofte forbundet med en overført infeksjon;
 • Utslippet ser ut mot bakgrunnen av allergi, systemisk, autoimmun eller reumatisk sykdom;
 • Utslett er relativt symmetrisk;
 • de første elementene i utbruddene vises på beina (vanligvis i shinens område);
 • Elementer av utslett er predisponert for blødning, ødem og nekrose;
 • Utsløpet er ofte representert av forskjellige elementer som endrer farge, størrelse og form over tid.

Hos pasienter med vaskulitt kan disse typer utslett oppdages:

 1. Flekker. De er røde eller rosa, ikke overstiger elementene i utslett over hudnivået. Forårsaget av blodstrømmen som respons på betennelse.
 2. Hemorragisk purpura. Elementer av utslett forekommer med betydelig skade på fartøyets vegg og blødning. Utslettene kan lignes på flekker eller telangiectasier av krystallklart farge. Dimensjonene til elementene med ujevne konturer kan nå 3-10 mm. Etter en stund blir utslettene blå, og deretter får du en gulaktig nyanse. Etter å ha presset forsvinner utslettet ikke.
 3. Urticaria. Slike utslett er provosert av en allergisk reaksjon og ledsages av brennende, prikkende og kløe. Det manifesterer seg i form av rosa eller røde bobler med uregelmessige konturer.
 4. Subkutane noder. Slike elementer i utslett er forårsaket av ukontrollert vekst av bindevev og epidermier. De er hevet halvcirkelformede eller flate knuter. Størrelsen kan variere fra noen få millimeter til 1-2 cm. De er smertefulle, og til slutt kan et nekroseområde vises i senteret på grunn av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Deretter blir huden i dette nodemiddelsortet svart og begynner å rive bort.
 5. Bubbles. Brudd på permeabilitet av vaskulære vegger på det bestemte stedet i en blodkanal fører til en utgang av en flytende del av et blod under en hud. Bobler større enn 5 mm vises på slike steder. De er fylt med gjennomsiktig innhold, der blodinneslutninger kan være til stede.
 6. Sår og erosjon. De subkutane noder som danner i vaskulitt, disintegrerer med tiden, og erosjoner (overfladiske skader) eller dypere huddefekter - sår-forekommer i deres sted. Når de blir smittet, kan de bli nagged.

rus

Vaskulitt ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser, som fører til dannelse av toksiner, forgiftning av kroppen og endring av metabolisme. Disse prosessene fører til at pasienten har følgende symptomer:

 • redusert toleranse for fysisk aktivitet og svakhet;
 • forringelse av appetitt og vekttap (opptil 0,3-1 kg hver måned);
 • hyppig døsighet
 • hodepine (graden av intensitet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen);
 • økning i temperatur til 37,5-40 grader (avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen).

Nervesystemet

Effektene av toksiner og skade på nervesystemet forårsaket av sirkulasjons- og blødningsforstyrrelser i vaskulitt forårsaker følgende symptomer:

 • skarpe endringer i den psyko-statiske tilstanden;
 • Anfall og kramper;
 • muskel svakhet, ufullstendig lammelse av armer og ben,
 • endringer i følsomhet (oftere av typen "sokker" og "hansker" - det vil si i disse områdene av kroppen);
 • Blødninger i hjernen, som fører til utvikling av hemorragisk hjerneslag.

Visuelle forstyrrelser

Utilstrekkelig blodtilførsel til vaskulitt og fôring av de visuelle organene kan forårsake en- eller tosidig lesjon:

 • stadig progressiv forverring av synet (opp til fullstendig blindhet);
 • puffiness og rødhet i øyet;
 • følelse av vanskeligheter i bevegelsen av øyeeballet;
 • fremspring i øyet.

Skade på luftveiene

Tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon og et brudd på permeabiliteten av vaskulære vegger i vaskulitt fører til hevelse og betennelse i ulike deler av luftveiene. Som et resultat kan følgende sykdommer i luftveiene utvikles:

 1. Langvarig rennende nese.
 2. Langvarig bihulebetennelse og bihulebetennelse.
 3. Ødeleggelse av bonyveggene i den maksillære bihule eller neseseptum.
 4. Langvarig bronkitt med astmatisk komponent.
 5. Bronkial astma.
 6. Pleuritt.
 7. Lungebetennelse.
 8. Bronchoektatisk sykdom.

Ved brudd på veggene på fartøyene utvikler pasienten broncho-lungeblødninger av forskjellig intensitet.

Nyreskade

Mange varianter av vaskulitt fører til nedsatt ernæring og nyrefunksjon. I første omgang viser pasienten tegn på en reduksjon av funksjonen, manifestert av følgende symptomer:

 • lav ryggsmerter;
 • feber,
 • hevelse;
 • reduksjon i volumet av utskilt urin;
 • protein og blod i urinen.

Deretter blir krenkelsen av blodsirkulasjon og ernæring i nyrevevene mer uttalt, og vevene i disse organene påvirkes mer massivt. På grunn av slike endringer utvikler pasienten akutt, og deretter kronisk nyresvikt.

Lesjon av ledd

Vaskulitt ledsages av nederlaget til fellesposen, som skyldes inntrenging av væske inn i den, utvikling av betennelse og hevelse. Den første som lider er kneleddene, og pasienten har følgende symptomer:

 • rødhet, hevelse og utslett i kneet;
 • intens smerte, som fører til vanskeligheter med motorfunksjonen.

Noen dager senere går den inflammatoriske prosessen til nabolandene og smerten i knærne blir svakere. Vanligvis blir disse fellesskader eliminert og fører ikke til irreversible konsekvenser.

Fordøyelser i fordøyelsessystemet

Tapet på veggene i mesenteriets og tarmens kar gir et brudd på blodsirkulasjonen og fører til blødninger. Som et resultat utvikler en inflammatorisk reaksjon og følgende symptomer vises hos en pasient med vaskulitt:

 • paroksysmale og intense smerter i magen, intensiverer om en halv time etter å ha spist
 • kvalme og oppkast;
 • Hyppige avføring av vannaktig natur (noen ganger med blodinneslutning).

Massiv vaskulær skade kan forårsake atrofi, gradvis ødeleggelse og ruptur av tarmveggen. Med slike store skader utvikler pasienten peritonitt.

behandling

Behandling av vaskulitt bør være omfattende, og dens taktikk avhenger av alvorlighetsgraden og typen av sykdommen. Det kan utføres på poliklinisk basis eller i en reumatologisk avdeling.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av en pasient med vaskulitt er som følger:

 1. Moderat eller alvorlig form.
 2. Debut eller forverring av sykdommen.
 3. Graviditetstiden.
 4. Barns alder.
 5. Hemorragisk vaskulitt.

I løpet av den akutte fasen av utslett anbefales det at pasientene overholder sengenes hvile, fremmer forsvunnet utslett og stabilisering av blodsirkulasjonen. En uke etter utseendet til de siste elementene i utslettene, blir regimet gradvis utvidet.

Medisineringsterapi

Valget av disse eller andre legemidler til behandling av vaskulitt kan kun utføres av en lege som tar hensyn til pasientens undersøkelsesdata, alvorlighetsgrad og type sykdom. Med en mild form for medisiner foreskrevet i 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - ca 6 måneder, og med en tung - opp til et år. Hvis vasculitt er tilbakefall, blir pasienten behandlet med kurs i 4-6 måneder.

For behandling av vaskulitt kan følgende legemidler brukes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske (Orthofen, Pyroxicam, etc.) - eliminere betennelsesreaksjoner, ledsmerter, hevelse og utslett;
 • antiaggreganter (aspirin, kurantil, etc.) - fortynnet blod og forhindre dannelse av blodpropper;
 • antikoagulantia (heparin, etc.) - sakte blodpropp og forhindre trombose;
 • Enterosorbents (Nutricles, Thioverol, etc.) - bind i lumen av tarmtoksiner og bioaktive stoffer dannet under sykdom;
 • glukokortikosteroider (Prednisolon, etc.) - har en antiinflammatorisk effekt i alvorlig vaskulitt, hemmer produksjonen av antistoffer;
 • (. azatioprin, cyklofosfamid, etc.) cytostatics - tilordnes ineffektivitet av glukokortikosteroider og rask progresjon vaskulitt, undertrykke produksjonen av antistoffer;
 • antihistaminer (Suprastin, Tavegil, etc.) - er kun foreskrevet for barn i de første stadier av vaskulitt i nærvær av et stoff eller matallergi.

Ikke-medisinering

Vaskulitt for blod rensing av stoffer som forårsaker og forverrer sykdommen, kan den behandlende lege anbefale at en pasient som bærer forskjellige teknikker gravitasjons blod kirurgi:

 1. Immunosorpsjon - venøst ​​blod blir renset ved å passere gjennom et apparat med en immunosorbent.
 2. Hemosorption - blodet går gjennom planten med en sorbent som renser den av antistoffer, immunkomplekser og antigener.
 3. Plasmaferese - blodet passerer gjennom et spesielt apparat som renser eller erstatter plasma.

Hypoallergen diett og ernæring

Vaskulitt prediserer ofte for forekomsten av en allergisk reaksjon, og for å forhindre en slik komplikasjon anbefales det at pasientene utelukkes fra følgende diettprodukter:

 • egg;
 • sjokolade;
 • frukt og bær av rød farge (spesielt jordbær og jordbær);
 • sitrusfrukter;
 • honning, kongelig gelé, pollen;
 • produkter med smakforsterkere, stabilisatorer, fargestoffer og ikke-naturlige smaker (pølser, smaksatt oster, pates, chips, sjetonger, etc.);
 • sopp;
 • baking fra deig;
 • hermetikk;
 • kaffe og sterk te;
 • skarp, saltet og stekt mat;
 • alkohol;
 • Individuelt utålelige produkter.

Med tegn på nyreskade anbefales det at diett nr. 7 følges, og dersom fordøyelsessystemet er skadet, kosthold nr. 4.

Fytoterapi, ikke-tradisjonelle og folkemetoder

Selvbehandling av vaskulitt er uakseptabelt, siden å ta visse medisinske urter kan provosere en allergi og forverre sykdomsforløpet. I fravær av kontraindikasjoner, kan reumatologen anbefale følgende fytopreparasjoner, ukonvensjonelle og folkemetoder:

 • lakrisrot;
 • phytocenoser basert på calendula, horsetail, poplar knopper, svinger, elderberry blomster, peppermynte, yarrow, etc.;
 • hirudoterapi (medisinsk leeches).

prognoser

Prognosen for denne sykdommen avhenger av dens type og form, pasientens alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og aktualiteten til initiering av terapi. Den femårige overlevelsesrate for pasienter med alvorlig vaskulitt, hvis behandling ble startet umiddelbart og ved bruk av glukokortikosteroider og cytostatika, er 90%. Uten tidsbegrenset terapi er denne indikatoren bare 5% og fører til funksjonshemning og død.

For å forverre prognoser ved vaskulitt kan slike kliniske tilfeller:

 1. Nederfall av nyrene.
 2. CNS lesjon.
 3. Nedfallet av koronarøyene og aorta.
 4. Tapet i fordøyelsessystemet.
 5. Utvikling av vaskulitt etter 50 år.

Disse fakta betyr at personer med slike sykdommer trenger konstant oppfølging og streng overholdelse av all doktors anbefalinger. Denne holdningen til deres helse vil hjelpe dem med å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Les Mer Om Fartøyene