Gjennomgang av vaskulitt: hva er det, årsakene, symptomene og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Karakteristisk for vaskulitt, hva slags sykdom, og hvordan å behandle den. Typer av patologi, behandlingsmetoder.

Vaskulitt - hva er det? Dette er en gruppe sykdommer ledsaget av betennelse og påfølgende nekrose (nekrose) i vaskulærveggen. Denne gruppen av patologier fører til en betydelig forverring av blodsirkulasjonen i vevet rundt karet. Ulike former for disse plager har både karakteristiske og generelle symptomer (feber, vekttap, ikke-ekstruderende utslett, leddsmerter). I fravær av behandling kan primærfokus spredes og forårsake skade på andre vev eller organer. Derefter kan sykdommen føre til uførhet og til og med dødenes begynnelse.

Mens vaskulitt fortsatt er dårlig forstått, og eksperter ikke har kommet til en felles mening om årsakene til og mekanismene for betennelse, klassifikasjon og taktikk for terapi. Nå er denne sykdommen tilskrives systemiske bindevevssykdommer, og behandlingen foregår av reumatologer. Om nødvendig kan smittsomme sykdommer og dermatologi brukes til terapi.

Ifølge statistikk er vaskulitt like ofte rammet av både menn og kvinner, og oftest oppdages de hos barn og eldre. Hvert år øker antallet slike reumatologer, og eksperter mener at denne økningen i forekomsten er forbundet med ukontrollert inntak av immunstimulerende midler og miljøforringelse.

Typer av vaskulitt

En slik sykdom, som vaskulitt, er klassifisert i henhold til forskjellige parametere.

Grunnårsaken er følgende to former for sykdommen:

 1. Primær - Veggmasse tap er forårsaket av uforklarlige årsaker, det er antakelig fremkalt av funksjonsfeil i immunsystemet.
 2. Sekundær - tap av karveggen er en reaksjon på infeksjon (tuberkulose, hepatitt, syfilis), systemiske lesjoner (kollagen, systemisk lupus erythematosus, reaktiv artritt), sarkoidose, kreft svellet parasittangrep eller kjemikalier.

Sværheten i strømmen av vaskulitt kan være:

 • lys grad - manifesteres bare neobyloj et utslett og ikke forårsaker forverring av generell eller felles status;
 • moderat - pasienten har en kraftig utslett, ledsmerter, blod i urinen, og den generelle tilstanden er moderat alvorlig (tap av appetitt, svakhet);
 • alvorlig - pasienten har et kraftig utslett, signifikante brudd i organene og leddene, lunge- og tarmblødning, utvikle nyresvikt, og den generelle tilstanden er alvorlig.

Avhengig av type betente kar, er følgende former for vaskulitt skilt:

 • kapillær - betent kapillærvegger;
 • arteriolitis - arteriolære vegger er betent;
 • arteritt - arterielle vegger er betent;
 • flebitt - venøse vegger er betent.

Avhengig av plasseringen av de berørte fartøyene, utmerker seg disse former og varianter av vaskulitt:

Giant celle temporal arteritt

Herslag av huden - kutan leukocytematøs angiitt, ​​nodulær periarteritt, kutan arteritt

Felles skade - hemorragisk vaskulitt

Hjerteslag - isolert aorta

Generelle symptomer

Symptomer på vaskulitt er ekstremt varierte, og det mest karakteristiske tegn på disse plager er utslett på huden. Graden av alvorlighetsgrad av tegn på sykdommen og pasientens generelle tilstand avhenger i stor grad av form og type vaskulitt. I alvorlige tilfeller og i fravær av behandling, kan sykdommen bli årsaken til funksjonshemning eller utbruddet av et dødelig utfall.

Tegn på hudutslett i vaskulitt kan varieres, men mange av dem gjør det mulig å skille denne sykdommen fra andre:

 • Utseendet på utslett er ofte forbundet med en overført infeksjon;
 • Utslippet ser ut mot bakgrunnen av allergi, systemisk, autoimmun eller reumatisk sykdom;
 • Utslett er relativt symmetrisk;
 • de første elementene i utbruddene vises på beina (vanligvis i shinens område);
 • Elementer av utslett er predisponert for blødning, ødem og nekrose;
 • Utsløpet er ofte representert av forskjellige elementer som endrer farge, størrelse og form over tid.

Hos pasienter med vaskulitt kan disse typer utslett oppdages:

 1. Flekker. De er røde eller rosa, ikke overstiger elementene i utslett over hudnivået. Forårsaget av blodstrømmen som respons på betennelse.
 2. Hemorragisk purpura. Elementer av utslett forekommer med betydelig skade på fartøyets vegg og blødning. Utslettene kan lignes på flekker eller telangiectasier av krystallklart farge. Dimensjonene til elementene med ujevne konturer kan nå 3-10 mm. Etter en stund blir utslettene blå, og deretter får du en gulaktig nyanse. Etter å ha presset forsvinner utslettet ikke.
 3. Urticaria. Slike utslett er provosert av en allergisk reaksjon og ledsages av brennende, prikkende og kløe. Det manifesterer seg i form av rosa eller røde bobler med uregelmessige konturer.
 4. Subkutane noder. Slike elementer i utslett er forårsaket av ukontrollert vekst av bindevev og epidermier. De er hevet halvcirkelformede eller flate knuter. Størrelsen kan variere fra noen få millimeter til 1-2 cm. De er smertefulle, og til slutt kan et nekroseområde vises i senteret på grunn av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Deretter blir huden i dette nodemiddelsortet svart og begynner å rive bort.
 5. Bubbles. Brudd på permeabilitet av vaskulære vegger på det bestemte stedet i en blodkanal fører til en utgang av en flytende del av et blod under en hud. Bobler større enn 5 mm vises på slike steder. De er fylt med gjennomsiktig innhold, der blodinneslutninger kan være til stede.
 6. Sår og erosjon. De subkutane noder som danner i vaskulitt, disintegrerer med tiden, og erosjoner (overfladiske skader) eller dypere huddefekter - sår-forekommer i deres sted. Når de blir smittet, kan de bli nagged.

rus

Vaskulitt ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser, som fører til dannelse av toksiner, forgiftning av kroppen og endring av metabolisme. Disse prosessene fører til at pasienten har følgende symptomer:

 • redusert toleranse for fysisk aktivitet og svakhet;
 • forringelse av appetitt og vekttap (opptil 0,3-1 kg hver måned);
 • hyppig døsighet
 • hodepine (graden av intensitet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen);
 • økning i temperatur til 37,5-40 grader (avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen).

Nervesystemet

Effektene av toksiner og skade på nervesystemet forårsaket av sirkulasjons- og blødningsforstyrrelser i vaskulitt forårsaker følgende symptomer:

 • skarpe endringer i den psyko-statiske tilstanden;
 • Anfall og kramper;
 • muskel svakhet, ufullstendig lammelse av armer og ben,
 • endringer i følsomhet (oftere av typen "sokker" og "hansker" - det vil si i disse områdene av kroppen);
 • Blødninger i hjernen, som fører til utvikling av hemorragisk hjerneslag.

Visuelle forstyrrelser

Utilstrekkelig blodtilførsel til vaskulitt og fôring av de visuelle organene kan forårsake en- eller tosidig lesjon:

 • stadig progressiv forverring av synet (opp til fullstendig blindhet);
 • puffiness og rødhet i øyet;
 • følelse av vanskeligheter i bevegelsen av øyeeballet;
 • fremspring i øyet.

Skade på luftveiene

Tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon og et brudd på permeabiliteten av vaskulære vegger i vaskulitt fører til hevelse og betennelse i ulike deler av luftveiene. Som et resultat kan følgende sykdommer i luftveiene utvikles:

 1. Langvarig rennende nese.
 2. Langvarig bihulebetennelse og bihulebetennelse.
 3. Ødeleggelse av bonyveggene i den maksillære bihule eller neseseptum.
 4. Langvarig bronkitt med astmatisk komponent.
 5. Bronkial astma.
 6. Pleuritt.
 7. Lungebetennelse.
 8. Bronchoektatisk sykdom.

Ved brudd på veggene på fartøyene utvikler pasienten broncho-lungeblødninger av forskjellig intensitet.

Nyreskade

Mange varianter av vaskulitt fører til nedsatt ernæring og nyrefunksjon. I første omgang viser pasienten tegn på en reduksjon av funksjonen, manifestert av følgende symptomer:

 • lav ryggsmerter;
 • feber,
 • hevelse;
 • reduksjon i volumet av utskilt urin;
 • protein og blod i urinen.

Deretter blir krenkelsen av blodsirkulasjon og ernæring i nyrevevene mer uttalt, og vevene i disse organene påvirkes mer massivt. På grunn av slike endringer utvikler pasienten akutt, og deretter kronisk nyresvikt.

Lesjon av ledd

Vaskulitt ledsages av nederlaget til fellesposen, som skyldes inntrenging av væske inn i den, utvikling av betennelse og hevelse. Den første som lider er kneleddene, og pasienten har følgende symptomer:

 • rødhet, hevelse og utslett i kneet;
 • intens smerte, som fører til vanskeligheter med motorfunksjonen.

Noen dager senere går den inflammatoriske prosessen til nabolandene og smerten i knærne blir svakere. Vanligvis blir disse fellesskader eliminert og fører ikke til irreversible konsekvenser.

Fordøyelser i fordøyelsessystemet

Tapet på veggene i mesenteriets og tarmens kar gir et brudd på blodsirkulasjonen og fører til blødninger. Som et resultat utvikler en inflammatorisk reaksjon og følgende symptomer vises hos en pasient med vaskulitt:

 • paroksysmale og intense smerter i magen, intensiverer om en halv time etter å ha spist
 • kvalme og oppkast;
 • Hyppige avføring av vannaktig natur (noen ganger med blodinneslutning).

Massiv vaskulær skade kan forårsake atrofi, gradvis ødeleggelse og ruptur av tarmveggen. Med slike store skader utvikler pasienten peritonitt.

behandling

Behandling av vaskulitt bør være omfattende, og dens taktikk avhenger av alvorlighetsgraden og typen av sykdommen. Det kan utføres på poliklinisk basis eller i en reumatologisk avdeling.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av en pasient med vaskulitt er som følger:

 1. Moderat eller alvorlig form.
 2. Debut eller forverring av sykdommen.
 3. Graviditetstiden.
 4. Barns alder.
 5. Hemorragisk vaskulitt.

I løpet av den akutte fasen av utslett anbefales det at pasientene overholder sengenes hvile, fremmer forsvunnet utslett og stabilisering av blodsirkulasjonen. En uke etter utseendet til de siste elementene i utslettene, blir regimet gradvis utvidet.

Medisineringsterapi

Valget av disse eller andre legemidler til behandling av vaskulitt kan kun utføres av en lege som tar hensyn til pasientens undersøkelsesdata, alvorlighetsgrad og type sykdom. Med en mild form for medisiner foreskrevet i 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - ca 6 måneder, og med en tung - opp til et år. Hvis vasculitt er tilbakefall, blir pasienten behandlet med kurs i 4-6 måneder.

For behandling av vaskulitt kan følgende legemidler brukes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske (Orthofen, Pyroxicam, etc.) - eliminere betennelsesreaksjoner, ledsmerter, hevelse og utslett;
 • antiaggreganter (aspirin, kurantil, etc.) - fortynnet blod og forhindre dannelse av blodpropper;
 • antikoagulantia (heparin, etc.) - sakte blodpropp og forhindre trombose;
 • Enterosorbents (Nutricles, Thioverol, etc.) - bind i lumen av tarmtoksiner og bioaktive stoffer dannet under sykdom;
 • glukokortikosteroider (Prednisolon, etc.) - har en antiinflammatorisk effekt i alvorlig vaskulitt, hemmer produksjonen av antistoffer;
 • (. azatioprin, cyklofosfamid, etc.) cytostatics - tilordnes ineffektivitet av glukokortikosteroider og rask progresjon vaskulitt, undertrykke produksjonen av antistoffer;
 • antihistaminer (Suprastin, Tavegil, etc.) - er kun foreskrevet for barn i de første stadier av vaskulitt i nærvær av et stoff eller matallergi.

Ikke-medisinering

Vaskulitt for blod rensing av stoffer som forårsaker og forverrer sykdommen, kan den behandlende lege anbefale at en pasient som bærer forskjellige teknikker gravitasjons blod kirurgi:

 1. Immunosorpsjon - venøst ​​blod blir renset ved å passere gjennom et apparat med en immunosorbent.
 2. Hemosorption - blodet går gjennom planten med en sorbent som renser den av antistoffer, immunkomplekser og antigener.
 3. Plasmaferese - blodet passerer gjennom et spesielt apparat som renser eller erstatter plasma.

Hypoallergen diett og ernæring

Vaskulitt prediserer ofte for forekomsten av en allergisk reaksjon, og for å forhindre en slik komplikasjon anbefales det at pasientene utelukkes fra følgende diettprodukter:

 • egg;
 • sjokolade;
 • frukt og bær av rød farge (spesielt jordbær og jordbær);
 • sitrusfrukter;
 • honning, kongelig gelé, pollen;
 • produkter med smakforsterkere, stabilisatorer, fargestoffer og ikke-naturlige smaker (pølser, smaksatt oster, pates, chips, sjetonger, etc.);
 • sopp;
 • baking fra deig;
 • hermetikk;
 • kaffe og sterk te;
 • skarp, saltet og stekt mat;
 • alkohol;
 • Individuelt utålelige produkter.

Med tegn på nyreskade anbefales det at diett nr. 7 følges, og dersom fordøyelsessystemet er skadet, kosthold nr. 4.

Fytoterapi, ikke-tradisjonelle og folkemetoder

Selvbehandling av vaskulitt er uakseptabelt, siden å ta visse medisinske urter kan provosere en allergi og forverre sykdomsforløpet. I fravær av kontraindikasjoner, kan reumatologen anbefale følgende fytopreparasjoner, ukonvensjonelle og folkemetoder:

 • lakrisrot;
 • phytocenoser basert på calendula, horsetail, poplar knopper, svinger, elderberry blomster, peppermynte, yarrow, etc.;
 • hirudoterapi (medisinsk leeches).

prognoser

Prognosen for denne sykdommen avhenger av dens type og form, pasientens alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og aktualiteten til initiering av terapi. Den femårige overlevelsesrate for pasienter med alvorlig vaskulitt, hvis behandling ble startet umiddelbart og ved bruk av glukokortikosteroider og cytostatika, er 90%. Uten tidsbegrenset terapi er denne indikatoren bare 5% og fører til funksjonshemning og død.

For å forverre prognoser ved vaskulitt kan slike kliniske tilfeller:

 1. Nederfall av nyrene.
 2. CNS lesjon.
 3. Nedfallet av koronarøyene og aorta.
 4. Tapet i fordøyelsessystemet.
 5. Utvikling av vaskulitt etter 50 år.

Disse fakta betyr at personer med slike sykdommer trenger konstant oppfølging og streng overholdelse av all doktors anbefalinger. Denne holdningen til deres helse vil hjelpe dem med å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Cerebral vaskulitt

Cerebral vaskulitt - en sykdom forårsaket av den inflammatoriske prosessen i hjernen i hjernen. Forekommer hovedsakelig sekundær. Manifestasjoner er variable: encefalopati, parese, psykiske lidelser, epileptiske anfall, besvimelse, synsforstyrrelser, døvhet, ataksi. Diagnosen er avhengig av klinisk informasjon, nevrologiske statusdata, MR-funn, cerebral angiografi, cerebrospinalvæske og blodbiokjemi. Behandlingen utføres differensielt i samsvar med etiologien og kliniske egenskaper. Kan inkludere kortikosteroider, cytotoksiske stoffer, vaskulære legemidler, nootropics, symptomatiske midler.

Cerebral vaskulitt

Cerebral vaskulitt (CV) forekommer hovedsakelig i strukturen av systemisk vaskulitt eller mot bakgrunnen av infeksjoner, reumatiske sykdommer, onkopatologi, forgiftninger. Begrepet "vaskulitt" betyr en inflammatorisk lesjon av vaskulærveggen. Isolert vaskulitt i cerebral fartøy tilhører sjeldne former. Den eksakte forekomsten er ikke etablert, fordi det ikke finnes noen spesifikke klinisk-instrumentelle diagnostiske kriterier for CV. En rekke forfattere indikerer utbredelsen av patologi - 2-3 tilfeller per 100 tusen mennesker. Sykdommen rammer mennesker fra 7 til 71 år, oftest - representanter for alderskategorien fra 30 til 60 år. Kjønnsforskjeller i sykelighet blir ikke sporet.

Årsaker til cerebral vaskulitt

Etiologien til idiopatisk (primær) isolert lesjon av cerebral fartøy er ukjent. Rollen av traumatiske skader, stress, hypotermi som utløser provokerende vaskulitt debut er ikke utelukket. I litteraturen om nevrologi beskrives tilfeller av sykdomsutviklingen etter en traumatisk hjerneskade. Årsakene til videregående CV er:

 • Systemisk vaskulær sykdom ikke-spesifikk inflammatorisk genese. Takayasus sykdom, Churg-Strauss-syndrom, mikroskopisk polyangiitt, ​​periarteritis nodosa, hemoragisk vaskulitt forekomme involverer CNS av en karseng.
 • Revmatiske sykdommer: SLE, reumatoid artritt, systemisk sklerodermi, Sjogrens syndrom. Det er en mer sjelden lesjon av cerebrale arterier i sammenligning med viscerale arterier, som skyldes arbeidet med blod-hjernebarrieren.
 • Smittsomme sykdommer: syfilis, tuberkulose, tyfus, herpesinfeksjon, trichinose, listeriose. Den vaskulære betennelsen er provosert av de smittefarlige stoffene selv og deres toksiner.
 • rus. Cerebral vaskulitt er beskrevet for misbruk av amfetamin, kokainavhengighet, "apotek" narkotikamisbruk.
 • Onkologiske sykdommer. Problemet med diagnose skyldes den sjeldne gjenkjenningen av CV i neoplastiske prosesser.

patogenesen

Utviklingsmekanismen for isolert CV er ikke etablert. Morfologisk avslører vaskulatoren infiltrater (kloner av mononukleære celler), det er en dannelse av granulater. Sekundær cerebral vaskulitt i systemisk vaskulær og reumatiske sykdommer er autoimmune patogenesen: karveggen blir skadet antistoffer dannet mot dens elementer på grunn av utilstrekkelig immunsystemrespons. I andre tilfeller utløses den inflammatoriske mekanismen ved direkte virkning av etiofaktoren (toksiner, bakterier, virus). Inflammasjon av vaskulærmuren fører til tynning, innsnevring av vaskulær lumen, økt permeabilitet. Hemodynamiske sykdommer utvikles, blodtilførselen til visse områder av hjernen forverres, episoder av cerebral iskemi, lacunarinfarkt og småfokale blødninger. Vanligvis er den cerebrale prosessen av en utbredt flere natur.

klassifisering

Det er betydelige forskjeller i løpet av idiopatiske og sekundære former for CV. Derfor er den kliniske betydningen av delingen av sykdommen i samsvar med etiologien til:

 • Primær cerebral vaskulitt - idiopatiske inflammatoriske endringer i cerebrale arterier utelukkende. Systemisk vaskulær lesjon, bakgrunnssykdommer er fraværende.
 • Sekundære former - den inflammatoriske prosessen i arterievegget oppstår som et resultat av den underliggende sykdommen. Det overveldende flertallet av tilfeller av CV forekommer.

Som systemisk vaskulitt fortsetter den cerebrale prosessen med den overordnede involveringen av arterier av en viss kaliber. Avhengig av diameteren til følgende:

 • CV med lesjon av store vaskulære trunks. Observert med Takayasus sykdom, temporal arteritt.
 • CV med lesjon av små og mellomstore kaliber. Karakteristisk for mikroskopisk polyangiitt, ​​systemisk lupus.

Symptomer på cerebral vaskulitt

Primær CV har en akutt manifestasjon med intens hodepine, epileptisk paroksysm eller plutselig utseende av fokal nevrologisk underskudd. Individuelle forskere peker på muligheten for en langvarig subklinisk periode før sykdommens debut. Senere realisert ett av følgende alternativer symptomer: akutt encefalopati med mentale forstyrrelser, multifokale manifestasjoner tilsvar til klinikken for multippel sklerose, cerebral og fokale typiske symptomer på volumetrisk hjerne dannelse. Den pyramidale insuffisiens i form av en parese av en, oftere to, ekstremiteter med økning i muskel og reflekser er mest karakteristisk. Flere tilfeller ledsaget stovolovo-cerebellar symptom: nystagmus (rykninger øyeeplet), cerebellar ataksi (ustadige gangart, discoordination, ulikhet bevegelser), oculomotor dysfunksjon. Det kan være taleforstyrrelser (aphasi), tap av en del av synsfeltene (hemianopsi), konvulsiv syndrom (symptomatisk epilepsi).

Sekundær CV er forskjellig gradvis økning i manifestasjoner. I den første perioden klager pasientene om hørselshemminger, synkronisering, hodepine, premarrowing episoder, utelatelse av øvre øyelokk. Den forlengede perioden avhenger av den underliggende patologien. Involvering av hjernen fartøy innenfor systemisk vaskulitt manifestert hyperkinesi (ufrivillige motor virker), synkope, katapleksi episoder og narkolepsi, krampeanfall. Serebral vaskulitt av revmatisk etiologi er preget av klinikken ved forbigående liten chorea med oppstart av hyperkinesis. Vasculitt i hjernen med SLE i 60% av tilfellene oppstår med forbigående mentale abnormiteter (angst, atferdsforstyrrelser, psykoser). Hyppige manifestasjoner av CV av tuberkulær genese er parese, choreoathetosis, dysarthria og orienteringsforstyrrelser. Med rekkettsioz ​​er det comatose forhold, konvulsive paroksysmer.

komplikasjoner

Akutt frustrasjon av cerebral blodtilførsel i området berørt av vaskulitt i cerebral arterien fører til starten av et slag. Oftere er det småskala iskemiske slag som gjentas. Tynning av en patologisk endret vaskulær vegg kan bli komplisert ved brudd og hemorragisk slag. Den kroniske cerebral iskemi som skyldes vaskulitt fører til en reduksjon i kognitive funksjoner (minne, oppmerksomhet, tenkning), dannelse av demens. Komplikasjon av konvulsiv syndrom er en epileptisk status. I sjeldne tilfeller kan sykdomsforløpet føre til utvikling av koma.

diagnostikk

Den heterogeneiteten av opprinnelsesmekanismer, flyt, klinisk bilde av CV kompliserer diagnosen, krever deltakelse av flere spesialister: nevrolog, reumatolog, infeksjonsspesialist, psykiater. Det er viktig å identifisere / utelukke den underliggende sykdommen. Hovedstadiene i den diagnostiske algoritmen er:

 • Neurologisk undersøkelse. Avdekker pyramidale lidelser, patologiske reflekser, tegn på dysfunksjon av cerebellum og hjernestamme, symptomer på intrakranial hypertensjon.
 • Høring av oftalmolog. Det inkluderer kontroll av synsskarphet, oftalmoskopi, perimetri. Det bestemmer nedsatt syn, hevelse av optiske plater, hemianopsi.
 • MR i hjernen. I debut av sykdommen kan ikke fikse patologiske endringer. I fremtiden diagnostiseres patologien til MR i 50-65% av pasientene. Observert overveiende flere små lesjoner i hjernen substans, hevelse av hjerne substans, sonen utsatt lakunære infarkter, akutte iskemiske episoder.
 • Serebral angiografi. Kan utføres ved roentgenologisk og ved hjelp av MRI av fartøy. Ifølge ulike data er det mulig å oppdage vaskulære forandringer hos 40-90% av pasientene. På angiogrammer sløret vaskulær kontur, innsnevring, dilatasjon, avbrudd, okklusjon, tilstedeværelse av flere collaterals.
 • UZDG og tosidig skanning Cerebral blodstrøm avslører ikke-spesifikke endringer i hemodynamikk, noe som kan være et resultat av andre vaskulære sykdommer. Noen ganger brukes til å vurdere dynamikken mot bakgrunnen av pågående behandling.
 • Cerebrospinal væske undersøkelse. Kan ikke oppdage abnormiteter. Med reumatisk vaskulitt blir lymfocytose observert, en moderat forhøyet proteinkonsentrasjon. Definisjonen av smittsom etiologi blir lettere ved PCR, RIF med CSF.
 • Biokjemisk blodprøve. Det gjør det mulig å oppdage tilstedeværelsen av markører av revmatiske og autoimmune sykdommer. Inkluderer analyse på RF, CRP, antistoffer mot Sm og Scl-70, lupus antikoagulant, komplement C3 og C4, antinucleare antistoffer.
 • Biopsi av cerebral parenchyma. Studien av biopsiprøver avslører inflammatoriske endringer i arterier av liten kaliber. Imidlertid kan et sted med endrede blodkar ikke komme inn i biopsi-materialet. Mulig lesjon av store arterier, hvor biopsi ikke utføres.

Skille cerebral vaskulitt fulgt med multifokal encefalitt, cerebral aterosklerose, demyelinerende sykdommer (multippel sklerose, optikomielitom, sklerose av Balo). Hos unge pasienter er det nødvendig å utelukke antiphospholipidsyndrom.

Behandling av cerebral vaskulitt

Terapi av isolerte former, sekundære cerebrale lesjoner i systemisk og revmatisk vaskulitt utføres av glukokortikosteroider. Den består av 2 trinn: støt og støttende behandling. I alvorlige tilfeller kombineres steroider med cytostatika (azatioprin, cyklofosfamid). Grunnbehandling av andre varianter av sekundær vaskulitt avhenger av den underliggende patologien. Infeksiøs etiologi krever passende antibakteriell eller antiviral behandling, giftig - avgiftning.

For å forbedre cerebral blodstrøm, benyttes vasoaktive stoffer som forbedrer blodets reologiske egenskaper. Opprettholde metabolismen av nerveceller, stimulering av kognitive funksjoner utføres ved å tilordne nootropics. Den komplekse behandlingen inkluderer symptomatisk terapi, fysioterapiøvelser og massasje av paretiske lemmer, øvelser med en taleterapeut (med taleforstyrrelser), etc.

Prognose og forebygging

Generelt er cerebral vaskulitt behandlet og har en gunstig prognose. Noen neuroscientists peker til den beste effekt av terapi i pasienter med brønn-akkumulerende kontrast MR-diagnostiske sentre vanskeligheter i noen tilfeller føre til forsinket diagnose og forsinkelse initiering av behandlingen, noe som fører til progresjon av symptomer til alvorlig uførhet og død. Spesifikk profylakse er fraværende. Forebygging av sekundær CV er redusert til utelukkelse av beruselse, rettidig behandling av infeksjoner og systemiske sykdommer.

Cerebral vaskulitt i hjernen, symptomer

Cerebral vaskulitt i hjernen utvikler seg som et resultat av betennelse i blodårene i det sentrale organet i nervesystemet. I medisinsk praksis utmerker seg de primære og sekundære former for sykdommen. Primær vaskulitt i hjernen kan forekomme mot en bakgrunn av systemisk skade på sirkulasjonssystemet og organene. Sekundær form for skade på organskip utvikles på grunn av komplikasjoner av smittsomme allergiske sykdommer. Patologi er ikke avhengig av grensene for stadier av liv og pasientens kjønn, og kan diagnostiseres i alle aldre. Gjentatte leger kommer over nøyaktig med sekundære betennelser i veggene i blodkarene i hjernen.

Primær eller isolert cerebral vaskulitt

Med denne form for patologi påvirkes hjernekar av forskjellig kaliber, og blodsirkulasjonen forstyrres. Diagnosen er typisk for personer eldre enn 40 år. Patogenesen til en farlig og sjelden sykdom er ikke fullt ut forstått. Inflammasjon av arteriene eller venene forekommer isolert med en ytterligere reduksjon i lumen mellom veggene i karene og en svak blodsirkulasjon.

Varicose er en forferdelig "pest i det XXI århundre". 57% av pasientene dør innen 10 år av.

Ved hvilke tegn gjenkjenner hjernens vaskulitt? Symptomer begynner med akutte angrep av hodepine. Tapet i det sentrale organet i nervesystemet fører til kortsiktige muskelspasmer og nevrologiske lidelser fra høreapparatet, visjonen og en reduksjon i graden av overflatefølsomhet. Det er tilfeller av patologi uten de karakteristiske syndromene, men med sykdomsprogresjonen er det en rask eksacerbasjon. Noen ganger forårsaker det vedvarende personlighetspsykopati. Det er mulig å forveksle sykdommen med symptomer på multippel sklerose. Vaskulære lesjoner fører til nekrose og iskemisk slag.

Diagnosen er vanskeliggjort på grunn av manglende mulighet til å ta en biopsi av det vaskulære vevet, så terapeutiske tiltak består i å eliminere nevrologiske symptomer.

Sekundær cerebral vaskulitt i hjernen og dens symptomer

Sekundær vaskulitt i hjernen utvikler seg oftest mot revmatoid artritt. Slike komplikasjoner oppstår på grunn av høyt blodtrykk eller vaskulær patologi av nyrene. Det vil si at arteriene og blodårene i kroppen ikke mottar næringsstoffer fra det vanlige blodet. Som et resultat av blodsirkulasjonsforstyrrelser er hemorragisk slag mulig. I de første stadier er hjernevasculitt i hjernen, hvis symptomer uttrykkes i form av urimelige psykoser og anfall, kan behandles godt.

Også cerebral vaskulitt kan være en komplikasjon periarteritis nodosa, uspesifikke aortoarteritis eller hemoragisk lesjoner i hud og slimhinner i munn og øyne. Nedfallet av det sentrale organet i nervesystemet i slike tilfeller er preget av følgende symptomer:

 • akutt hodepine;
 • plutselig synkope
 • skarp periodisk reduksjon av muskelgruppe.

Med rettidig behandling startet med bruk av hormonelle antiinflammatoriske legemidler, er utviklingen av sykdommen suspendert, og dens manifestasjoner elimineres.

Xenia Strizhenko: "Hvordan ble jeg kvitt åreknuter i 1 uke? Dette rimelige betyr at du gjør underverk, dette er normalt."

Cerebral vaskulitt i hjernen (vaskulitt cns): symptomer, behandling, tegn, årsaker

Cerebral vaskulitt i hjernen.

CNS vaskulitt er karakterisert ved inflammasjon av beholderveggene med fibrinoid nekrose og leukocyttinfiltrering på histologisk undersøkelse, vasokonstriksjon lumen, vaskulær vegg skade utseendet av aneurismen, risikoen for trombose, blødninger. I de fleste tilfeller er cerebral fartøy påvirket av systemiske sykdommer, men isolert cerebral angiitt er også beskrevet. I systemisk vaskulitt er cerebral fartøy involvert i 40% av tilfellene.

Klassifisering av hjernevasculitt i hjernen (vaskulitt cns)

Nedfallet av cerebral fartøy er også mulig med primær og sekundær systemisk vaskulitt. De skal skille seg fra den primære ("isolerte") vaskulitten i sentralnervesystemet.

Hvis den autoimmune reaksjonen, som er årsaken til betennelse, skjer direkte i kargenes vegg, kalles vaskulitt primær. Sekundær vaskulitt utvikler seg på grunn av diffus bindevevssykdommer, smittsomme, giftige eller neoplastiske prosesser. Primær vaskulitt er klassifisert basert på egenskapene til det kliniske bildet og histologiske endringer.

Primær vaskulitt

 • giant-cell arteritt av karene i skallen (Takayasu, temporal arteritt av Horton)
  • Temporal arteritt
  • Arteritt Takayasu
 • Nodulær polyarteritt
 • Czurdzha Strauss syndrom
 • Isolert angiitt i sentralnervesystemet
 • Wegeners granulomatose
 • Behcets sykdom
 • nasal panarteritt
 • mikroskopisk angiopati
 • granulomatøs allergisk angiitt
 • Kawasaki syndrom
 • lilla Shenlaine-Genocha

Sekundær vaskulitt

 • Diffuse bindevevssykdommer (kollagenoser)
  • Systemisk lupus erythematosus
  • sklerodermi
  • Sjogrens syndrom
 • forgiftning
 • Neoplastiske sykdommer
 • narkotika (primært morfin, kokain, amfetamin, samt fentoin, thyreostatika, tiazid, penicillin, sulfonamid)
 • infeksjon / parainfectious fenomener (bakteriell meningitt, bakteriell endokarditt, syfilis, Lyme sykdom, tuberkulose, hepatitt B, humant immunsviktvirus-infeksjoner, herpes, cytomegalovirus, varicella-zoster virus, Streptococcus, slekten Aspergillus sopp, ascarids, tsistitserok)
 • kombinert med kollagenose
 • ondartede sykdommer
 • autoimmune sykdommer.

Primær vaskulitt i sentralnervesystemet (sjelden): Diagnosen av isolert angiitt i sentralnervesystemet er for det første diagnosen utelukkelse, og for det andre, for planlegging av terapi, er histologisk bekreftelse nødvendig.

Symptomer og tegn på hjernevasculitt i hjernen (vaskulitt cns)

Symptomene reflekterer i de fleste tilfeller tilstedeværelsen av multifokal hjerne-iskemi. De hyppigste manifestasjonene er: diffus hodepine, psykiske lidelser, synshemming, epileptiske anfall, hemisyndromer og tegn på hjernesviktskader. Flere mononeuropatier og polyneuropatier forbundet med vasa nervorum observeres også.

Neurologiske symptomer og fenomener:

 • sensorimotoriske mangler
 • hodepine (spesielt i den tidlige arteritis av Horton)
 • psykiatriske abnormiteter (kognitiv svekkelse, personlighetsendring, affektive eller psykotiske lidelser)
 • myelitt
 • nevropati
 • encefalitt
 • myalgi i myositis
 • feber, nattesvette, vekttap, adynamia
 • med hudlidelser: purpura, nekrose, sår, urtikaria, symptomatologi av Raynauds fenomen
 • med nederlag i luftveiene: bihulebetennelse, sår i slimhinnen, hemoptysis, astmatiske symptomer
 • med skade på hjerte og blodårer: angina, symptomer på grunn av periomyokarditt, trombose, stenose, aneurysmer og emboliske infarkter
 • med lesjoner i mage-tarmkanalen: magesmerter som kolikk, avføring med et spor av blod
 • med nederlag i genito-urinveiene: oliguri, polyuria, ødem, hematuri
 • med lesjon av motorapparatet: ødem i leddene, myalgi, artralgi, reumatoid klage

Diagnose av hjernens vasculitt (vaskulitt cns)

Diagnosen er basert på resultatene av kliniske, laboratorie- og neuroimaging-studier (MR, angiografi). For å bekrefte det er en biopsi av det berørte området av fartøyet med histologisk undersøkelse nødvendig.

Kombinasjonen av inflammatoriske prosesser i sentralnervesystemet og vaskulær foki indikerer cerebral vaskulitt.

For å diagnostisere vaskulitt bør klassifiseringen av American College of Rheumatology brukes.

 • Generell laboratorie Diagnose: blodprøve parameter av betennelse (C-reaktivt protein, senkning), kreatinkinase, elektroforese, immunoelektroforese, kreatinin, glomerulær filtreringshastighet (GFR), urin status, herunder protein, glukose, albumin.
 • Spesielle laboratorietester:
  • serologi av hepatitt (positive resultater opptil 60% hos pasienter med nodular polyarteritt)
  • pANCA (Charge-Strauss syndrom, mikroskopisk polyarteritt)
  • cANCA (Wegeners granulomatose)
  • ANA (titer økt for nesten alle kollagener)
  • antistoffer mot ds-DNA, lupusny antikoagulant (lupus erythematosus)
  • komplement S3 og C4 (redusert i systemisk lupus og generalisert vaskulitt, økt med systemisk betennelse = akuttfaseprotein)
  • aHTH-Ro- (SS-A-) og aHTH-La- (SS-B-) antistoffer (Sjögrens syndrom)
  • anti-5Cb-70 antistoffer (sklerodermi)
  • RNP antistoffer
  • kryoglobuliner (ofte forhøyet i vaskulitt som ikke er assosiert med ANCA)
  • reumatoid faktor
  • serologi for syfilis, antistoffer mot borrelia, HIV-bekreftelse
  • cerebrospinalvæske: antall celler, protein, glukose, oligoklonale bånd, laktat.
 • Visualisering av hjernestrukturer: MR (atypiske lesjoner som ikke er egnet i henhold til aterosklerotisk plakk) og MP-CT eller angiografi (stenose multiochagovye, ofte anbrakt på periferien, i motsetning til åpen vaskulær trunk); For bekreftelse kreves kateterangiografi.
 • For å bekrefte diagnosen anbefales alltid histologisk undersøkelse: hudbiopsier / slimhinner, blodårer, muskel, nerve, nyre, lever, hjerne eller leptomeningeal noen ganger vev.
 • Tilleggsdiagnose for å utelukke organskade: radiografi eller CT i brystorganer.

Ultralyd i bukhuleorganene, elektro-neurografi, indusert somatosensorisk potensial, elektromyografi.

Differensial diagnostikk

Cerebral vaskulitt skal differensieres hovedsakelig med aterosklerotisk stenose i intrakranielle arterier (dette tar hensyn til alder og risikofaktorer).

Komplikasjoner av vaskulitt i de intrakranielle karene

 • Gjentatt cerebral iskemi
 • Nederlaget på flere steder av fartøyet og vaskulære bassenger
 • Okklusjon av kar

Behandling av cerebral vaskulitt i hjernen (vaskulitt cns)

Medikamentterapi er rettet mot å behandle den underliggende sykdommen. Prognosen for å involvere cerebral fartøy er vanligvis ugunstig. Prinsippene for behandling av individuelle sykdommer er beskrevet nedenfor.

 • Når anfall oppstår, er antiepileptisk behandling nødvendig.
 • Med hodepine har analgetika med perifer effekt vanligvis en god effekt.
 • I motsetning til motorisk funksjonsevne vises konvensjonelle medisinske metoder, for eksempel treningsterapi, målte belastninger eller øvelser med en taleperson.

Den store terapeutiske aktivitet i primær vaskulitt er undertrykkelse av inflammasjon i den hensikt å remisjon innledning kortison (for eksempel prednisolon) i kombinasjon med et utvalg av immunundertrykkende legemidler (cyklofosfamid, azatioprin, metotrexat, mykofenolat mofetil ganger). Når de utfører terapi, styres de av den underliggende årsaken og alvorlighetsgraden av sykdommen som ligger under vaskulitten.

I tilfelle av sekundære vaskulittider kommer eliminering av et provokasjonsmiddel eller terapi av en primær sykdom først. Umiddelbar antibiotisk eller antiviral terapi begynner først og fremst når det gjelder infeksiøs vaskulitt (f.eks syfilitiske vaskulitt, vaskulitt med herpetisk hjernebetennelse).

Vaskulitt i hjernen

Cerebral vaskulitt er en alvorlig sykdom med langsiktige konsekvenser

15. oktober 2012

Cerebral vaskulitt er vanligvis sekundær. De utvikler seg som en komplikasjon av en annen sykdom - infeksjon, svulst, smittsom-allergisk prosess og så videre. Men i noen tilfeller er det mulig å utvikle og primær vaskulitt - en isolert lesjon av cerebral fartøy.

Hva er cerebral vaskulitt?

Cerebral vaskulitt er en betennelse av ikke-infeksjonell natur i veggene i blodkarrene i hjernen. Cerebral vaskulitt kan ha forskjellig karakter. Dette kan være en isolert primær cerebral vaskulitt, cerebral vaskulitt som en av de typer av lesjoner i systemisk vaskulitt sekundært til cerebral vaskulitt assosiert med systemisk lupus erythematosus, systemisk sklerose scleroderma - påvirker alle organene. Revmatoid artritt Revmatoid artritt - avslørte myter om sykdommen. Reumatisme, ulike infeksjoner og kreft.

Isolert primær cerebral vaskulitt

Isolert primær cerebral vaskulitt er en svært sjelden og alvorlig sykdom, årsakene som ikke er kjent for noen i dag. Med denne sykdommen er det en isolert lesjon av arterier eller vener av hvilken som helst kaliber i hjernen med den påfølgende dannelse av steder fra sammenbrudd og forstyrrelser i hjernecirkulasjonen.

Sykdommen kan utvikles i alle aldre, både hos menn og kvinner, men oftere skjer det etter førti år. Det begynner vanligvis akutt, med alvorlig hodepine, beslag eller kramper forekomst av fokale nevrologiske symptomer (sensoriske forstyrrelser, syn, hørsel, paralyse, og så videre). I noen tilfeller kan sykdommen vare lenge uten noen manifestasjoner og bare da gi en plutselig forverring med karakteristiske tegn.

Vaskulær betennelse: diagnose og behandling

Betennelse i blodkar, ellers vaskulitt - sykdommen er ekstremt variert og vanskelig å diagnostisere. Faktum er at symptomene ikke er så mye forbundet med tilstanden til fartøyets vegger som med nederlaget til orgelet som dette fartøyet tjener. Som et resultat sammenfaller de observerte tegnene med beskrivelsen av organbetennelse, mens den virkelige årsaken til sykdommen er helt annerledes.

Det generelle bildet av sykdommen

Alle vaskulære lesjoner er referert til vaskulitt - arterioler, årer, arterier, kapillærer, som har immunopatologiske årsaker. Ved sistnevnte menes en spesifikk forstyrrelse i immunsystemets funksjon: veggcellene er feilaktig identifisert som fremmede, og dermed angrepet.

Utgivelsen av antigener inn i blodet fører til dannelsen av et stort antall immunkomplekser. Etter en viss tid, er disse formasjonene festet på veggene, migrerer makrofager og leukocytter, begynner fagocytose, cellelyse, blodplateaggregasjon, som til slutt fører til ødeleggelse av den arterie, vene eller kapillær. Veggene til fartøyene blir permeable, og med videre sykdomsfremgang begynner nekrotiske forandringer.

Atypisk økning i antall immunkomplekser i serum er en av de diagnostiske egenskapene.

Inflammasjon av fartøyets vegg hindrer normal blodstrøm, som et resultat av skade på kroppsorganet som serveres av det berørte fartøyet. Så, med vaskulariteten til hjernens tidsmessige arterie, får oksipitale delen av hjernen ikke oksygen, og som følge av dette observeres synsforstyrrelser. Og betennelse i venene på underdelene er ledsaget av hudutslett og ledsmerter.

Den eksakte årsaken til sykdommen er fortsatt ukjent. Pålidelig kjent bare at i tillegg til autoimmune prosesser fremkaller vaskulitt Staphylococcus aureus og hepatittvirus. Lokalisering er uforutsigbar. Vaskulitt i nedre ekstremiteter, cerebrale kar, små nyreskader er blant de vanligste former for betennelse.

Klassifisering av vaskulitt

Siden noen av blodkarene og enhver del av sirkulasjonssystemet kan bli påvirket av en sykdom, er det mange former for denne sykdommen.

Av typen kilde til betennelse i blodårene er delt inn i to typer:

 • primær - selve betennelsen i veggene som utgangspunkt for utviklingen av sykdommen;
 • sekundær - oppstår fra en smittsom, allergisk sykdom og til og med traumer.

Ifølge kaliber av de berørte fartøyene og distribusjonsområdet behandles vaskulitt på denne måten.

 • Segmental - fokuset på betennelse er en av fartøyene. I sin tur oppdelt i segmentarteritt - truffet av de store arterier, arteriolity - arterioler, flebitt - venene i de nedre ekstremiteter, for eksempel, og kapillyarity.
 • Systemisk - en vanlig lesjon i sirkulasjonssystemet uten spesifikk lokalisering, for eksempel lupus eller revmatoid vaskulitt. Mest systemisk vaskulitt er preget av utslett på beina, opp til utseende av sår. Årene på underkroppene er de mest sårbare i kroppen, da de er mest stressede, og vaskulitt manifesterer seg i det "svakeste stedet".

Lokalisering av sykdommen på veggene er følgende klassifisering.

Strukturen til fartøyets vegg. Klikk for å forstørre.

 • Endovaskulær - innsiden av fartøyet strekker seg.
 • Mezovaskulitt - her påvirker sykdommen mellomlaget.
 • Perivaskulitt - det ytre lag av fartøyet påvirkes.
 • Panvaskulitt - betennelse og ødeleggelse av alle lag av veggen. Dette er den farligste sykdomsformen.

Allokere andre former for sykdommen med ekstremt karakteristiske trekk. Ofte har slike sykdommer et klart vedlegg til regionen eller rase, for eksempel arteritt Takayasu.

Dette er en lesjon av aorta, som i 8 tilfeller av 9 er registrert i asiater. Vaskulitt i underlempene eller hjernen er mye mindre spesifikk, og dessverre er det vanlig overalt.

Symptomer på betennelse

Det er vanskelig å identifisere dem på grunn av den ovenfor beskrevne særegenhet: sykdommen er ikke oppbrukt ved ødeleggelsen av veggen, men det påvirker orgelet. Av de vanlige tegnene på vaskulitt er alle typiske trekk ved betennelse typisk:

 • årsakssvikt;
 • forhøyet temperatur;
 • unexpressed, ikke-lokalisert smerte, spesielt i bena;
 • redusert appetitt.

Spesifikke symptomer er forbundet med typen betennelse og arten av det berørte området. Symptomer på skade på venene på nedre ekstremiteter og hjernens arterier vil være forskjellige.

 • Hudutbrudd - oftest observert på beina, fordi de er forbundet med ødeleggelse av subkutane kar. Imidlertid kan de også observeres i leddområdet - knær, albuer folder. Utslett har forskjellige størrelser - fra en ert til vaktelegg, lyse rød eller lilla, ledsaget av hevelse og kløe. Utslett er et sekundært tegn, som regel sår ikke forvandle seg. Den hyppigste lokaliseringen på nedre ekstremiteter - ben og ankel.
 • Sår i munnhulen, smerter i magen - tegn på brudd på blodtilførselen i tarmen. Her kan betennelse føre til ekstremt alvorlige konsekvenser: tarmmuren er tynnet, noe som kan forstyrre sin integritet.
 • Ved skader på øynene. så vel som hjernen, rødmen og kløe i øyebollet, visuelle forstyrrelser og kortsiktig blindhet.
 • Vasculitt i hjernearteriene ledsages av alvorlig hodepine, minne, tale og så videre.

Skader på et stort fartøy er nødvendigvis ledsaget av karakteristiske symptomer på et brudd i arbeidet til den aktuelle kroppen.

Så for eksempel har vasculitt i lungebåter alle tegn på lungebetennelse, noe som bekreftes selv ved radiografiske studier. Og betennelsen i venene på underekstremiteter er alltid ledsaget av utslett, noe som letter diagnosen.

Generelt er arterielle lesjoner mer alvorlige enn skader på årer og er farligere: i motsetning til årer og kapillærer, blir arterielle funksjoner ikke duplisert, det er umulig å omfordele dem mellom andre fartøy.

diagnostikk

Forstyrrelser på beina, hender, ansikt, selvfølgelig, er mer spesifikke tegn på sykdommen enn svakhet eller feber. I alle fall vil de tillate å separere betennelsen i små fartøyer fra sykdommen hos store arterier eller dype årer.

 • I andre fase utføres histopatologiske studier: allergiske tester, PRC-tekst, undersøkelse av immunkomplekser og så videre.
 • Flere studier av respiratoriske og kardiovaskulære systemet utføres, og ikke bare på diagnosestadiet, men også i behandlingen.
 • MR og angiografi brukes til å identifisere hjernens arteritt. For venene på nedre ekstremiteter, er Doppler vist.

Behandling av vaskulær betennelse

De fleste av disse sykdommene er kurert i begynnelsen. Heldigvis eller desverre er ikke alle former for vaskulitt ledsaget av høy feber, som ofte tjener som en unnskyldning for å ignorere sykdommen eller er kostbare folkemidlene.

Med døsig betennelse eller i begynnelsen av sykdommen, er behandling av medisiner ganske god.

 • Dezagreganty - legemidler som påvirker blodets tetthet og forhindrer risikoen for blodpropper. Med nederlaget i hjerneskip er dette en av de farligste komplikasjonene. Og okklusjon av vener i underekstremiteter er ikke mindre farlig. Imidlertid kan i de siste stadiene av sykdommen bare opprettholde pasientens tilstand stabil.
 • Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler - parmidin, stugeron. Ved alvorlige lesjoner utpeker glukokortikoide legemidler.
 • Også brukt antikoagulantia - heparin, syncumar.

Behandlingen utnevnes først etter undersøkelse og konsultasjon med alle nødvendige spesialister. Med vaskulittider, hvordan en individuell tilnærming er viktig.

I ekstreme tilfeller er kirurgisk inngrep foreskrevet, vanligvis med nederlag av store fartøy - hjernen, hjertet, nyrene. Påfør endarterektomi - fjerning av kolesterolplakk, og endovaskulær fjerning av hele området av karet. Den sistnevnte metoden brukes også til flebitt av venene i underekstremiteter.

På grunn av usikkerheten om årsakene til sykdomsutbruddet, kan kun generelle anbefalinger brukes som forebygging. Selvfølgelig reduserer et sunt kosthold og tilgjengelige fysiske aktiviteter risikoen og under alle omstendigheter letter sykdomsforløpet. Den mest åpenbare provokatøren av betennelse er røyking. Denne faktoren bør slettes.

Varianter av vaskulitt: nodulær vaskulitt

En sykdom som vaskulitt er en akutt betennelse som ligger på veggene i små blodkar på huden eller i det subkutane vevet. Denne sykdommen er farlig fordi slike unormale forandringer i blodårene kan være ekstremt langvarig eller gå i kronisk form.

Vanligvis blir vaskulitt diagnostisert hos de som har nedsatt immunforsvar, og det kan også manifestere seg i form av revmatisme, lupus erythematosus, alle slags tumorer og allergier. I tillegg kan vaskulitt forekomme selv etter at en person har gjenopprettet fra alvorlig ARVI, angina eller influensa. På samme tid er beina utsatt for manifestasjonene av denne sykdommen. Deretter ser de på hetteglassene med blod, som til slutt utvikler seg til knuter og deretter inn i sår.

Klassifisering av vaskulitt

I dag er det mange typer av denne sykdommen. De er i utgangspunktet forskjellige i stedet for lokalisering, etiologi og skarphet. Således, til dags dato, er det slike former for vaskulitt:

 • Wegeners granulomatose eller granulomatøs vaskulitt;
 • Giant celle arteritt og ikke-spesifikk aortoarteritt;
 • Systemisk vaskulitt, som inkluderer Cherdja-Strauss syndrom, nodulær vaskulitt, blandet vaskulitt;
 • Kawasaki syndrom;
 • Allergisk og smittsom hudvaskulitt;
 • Behcet's sykdom;
 • Hemorragisk vaskulitt, som også inkluderer artikulær vaskulitt og giftig vaskulitt.

I tillegg er det ANCA-assosierte vaskulider, som er ledsaget av tilstedeværelsen av antineutrofile cytoplasmiske antistoffer i blodet.

Wegeners granulomatose eller pulmonal vaskulitt

Denne typen vaskulitt kan manifestere seg som en subakut eller kronisk sykdom, som har en ukjent etymologi. Det er også forbundet med produksjon av spesielle antistoffer i nøytrofile cytoplasma. Sykdommen er også preget av inflammatoriske prosesser oftest i lungene og nyrene, med utgangspunkt i den vanlige vaskulitten av små kar.

Nodulær polyarteritt

Nodulær vaskulitt er en systemisk, nekrotiserende vaskulitt, som hovedsakelig påvirker mellomstore og små muskelårer, og det er ledsaget av endringer i kroppens organer og systemer. I utgangspunktet er det en kronisk vaskulitt og påvirker menn fra 30 til 60 år.

Etiologien til denne sykdommen er fortsatt ikke fullt kjent. I øyeblikket diskuteres rollen som hepatitt B i manifestasjonen av denne type vaskulitt. Og de mest forstyrrede faktorene for infeksjon med denne infeksjonen er introduksjonen av vaksiner, tidligere overførte infeksjoner, forgiftninger og inntak av alle slags medisiner.

Hva er cerebral vaskulitt eller cerebral vaskulitt?

De fleste betennelser har en smittsom rase og påvirker veggene i blodkarene i hjernen. I tillegg kan denne typen vaskulitt ha en annen opprinnelses natur. For eksempel kan det manifestere seg i form av primær cerebral vaskulitt eller revmatoid artritt, revmatisme, sekundær vaskulitt, som oppsto i bakgrunnen av lupus erythematosus.

Det skal bemerkes at den primære isolerte cerebrale vaskulitten diagnostiseres ekstremt sjelden, men er en svært alvorlig sykdom. Årsakene til forekomsten er for øyeblikket ikke kjent. Under denne sykdommen er årene og arteriene i hjernen skadet, noe som fører til nedsatt cerebral sirkulasjon. Det er viktig å si at mennesker i hvilken som helst alder kan være syk med denne typen vaskulitt, likevel er det ofte funnet hos personer over førti.

Funksjoner av overfladisk vaskulitt

Med overfladisk vaskulitt påvirkes venules av dermis, kapillærer og arterioler. Til denne typen vaskulitt kan tilskrives hemorragisk vaskulitt, som er en betennelse i små kar på grunn av skade på immunsystemet. Det manifesterer seg i en rekke blødninger og et brudd på blodkoagulasjon. I akutt form manifesterer sykdommen seg på underekstremiteter, skinker, bukets sider. Over tid kan disse utslettene være nekrotiske. Ofte forekommer nekrose over store ledd, og dette kan resultere i gangrene.

Når sykdommen går kronisk i nærvær av kutan leddssyndrom, kalles det ofte enkelt. Det er viktig å understreke at hudsyndromet er tilstede hos de fleste voksne og nesten alle barn. I tillegg kan slike utslett lokaliseres i grupper eller som enkelte elementer fjernt fra hverandre. Utslettene selv har bølgende karakter, med de største av dem som vises under de første bølgene.

Hva skal være mat for vaskulitt?

Så det første du må si er at en diett med vaskulitt skal ledsages av noen begrensninger. Det er imidlertid ingen streng diett. Hver form for vaskulitt passerer med sine egne individuelle egenskaper og derfor vil kostholdet også være annerledes. For eksempel, når manifestasjoner av hemorragisk vaskulitt må ekskludere produkter, allergener.

I tilfelle at alt det samme for å tildele de generelle anbefalingene, er det nødvendig å fortelle at nødvendigvis all syke vaskulitt er det nødvendig å utelukke alkohol. Siden det i alle fall vil føre til en forverring av tilstanden. I tillegg er alkoholholdige drikker ikke kombinert med medisiner. Og på grunn av hva medisiner ble foreskrevet til pasienten, må du bruke noen eller andre anbefalinger på dietten. For eksempel, hvis du er foreskrevet legemidler som øker blodtrykket, må du utelukke salt fra kostholdet ditt.

Det blir således klart at hver av vasculittypene har sine egne egenskaper, årsaker, og derfor må tilnærming til behandling av denne sykdommen også være individuell for hver pasient.

Les Mer Om Fartøyene