Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni - et kompleks av funksjonsforstyrrelser, som er basert på et brudd på reguleringen av vaskulær tone i det autonome nervesystemet. Manifestert paroksysmal eller permanente hjertebank, sterk svetting, hodepine, prikking i hjertet, rødhet eller blanche ansikt, kulde, besvimelse. Kan føre til utvikling av nevroser, vedvarende arteriell hypertensjon, betydelig forverre livskvaliteten.

Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni - et kompleks av funksjonsforstyrrelser, som er basert på et brudd på reguleringen av vaskulær tone i det autonome nervesystemet. Manifestert paroksysmal eller permanente hjertebank, sterk svetting, hodepine, prikking i hjertet, rødhet eller blanche ansikt, kulde, besvimelse. Kan føre til utvikling av nevroser, vedvarende arteriell hypertensjon, betydelig forverre livskvaliteten.

I moderne medisin anses vegetativ-vaskulær dystoni ikke som en uavhengig sykdom, fordi det er en kombinasjon av symptomer som utvikler seg mot bakgrunnen av et kurs i en organisk patologi. Vaskulær dystoni ofte referert til som autonom dysfunksjon angioneurosis, psychovegetative nevrose, vasomotorisk dystoni, autonom dystoni syndrom og m. P.

Betegnelsen vaskulære dystoni ment autonom ubalanse indre homeostase av organismen (blodtrykk, puls, varmeoverføring, eleven bredde, bronkial, fordøyelses- og ekskresjonssystemer funksjoner, syntesen av insulin og adrenalin), fulgt av forandringer i vaskulær tonus og blodsirkulasjonen i vev og organer.

Grønn-vaskulær dystoni er en ekstremt vanlig lidelse og observeres hos 80% av befolkningen, en tredjedel av disse tilfellene krever terapeutisk og nevrologisk behandling. Fremveksten av de første manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni refererer som regel til barndommen eller ungdomsårene; uttalte brudd har en effekt på 20-40 år. Kvinner er utsatt for å utvikle vegetativ dysfunksjon 3 ganger mer enn menn.

Morfo-funksjonelle egenskaper av det autonome nervesystemet

De funksjoner som utføres av det autonome nervesystem (ANS) i legemet funksjoner, er det svært viktig: det utføres kontroll og regulering av aktiviteten av indre organer for å sikre opprettholdelse av homøostase - en permanent balanse mellom det indre miljøet. ANS er i sin funksjon autonom, det vil si at den ikke sender til bevisst, forsettlig kontroll og andre avdelinger i nervesystemet. Det autonome nervesystemet blir oppnådd ved regulering av mange fysiologiske og biokjemiske prosesser: å opprettholde en optimal termoregulerende blodtrykk, metabolisme, urin dannelse og fordøyelses, endokrine, kardiovaskulære, immunreaksjoner, etc...

VNS består av sympatiske og parasympatiske avdelinger, som har motsatte effekter på reguleringen av ulike funksjoner. Symptomatiske effekter av SNS inkluderer dilatasjon av eleven, økte metabolske prosesser, økt blodtrykk, redusert glatt muskelton, økt hjertefrekvens, økt respirasjon. Av det parasympatiske - innsnevring av eleven, lavere blodtrykk, øker i glatt muskeltonus, redusere hjertefrekvensen, langsom pust, økt sekretorisk funksjon av fordøyelseskjertlene, etc.

Den normale aktiviteten til VNS sikres av konsistensen av funksjonen til de sympatiske og parasympatiske avdelinger og deres tilstrekkelige respons på endringer i interne og eksterne faktorer. Brudd på balansen mellom sympatiske og parasympatiske effekter av VNC forårsaker utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni.

Årsaker og utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni

Utvikling vegetato-vaskulær dystoni hos små barn kan skyldes forstyrrelser i perinatalperioden (føtal hypoksi), p-trauma, sykdommer i nyfødte periode. Disse faktorene negativt påvirker dannelsen av det somatiske og autonome nervesystemet, bruken av funksjonene som utføres av dem. Autonom dysfunksjon i disse barna manifest av fordøyelsessykdommer (hyppig oppkast, flatulens, ustabil avføring, dårlig matlyst), emosjonell ubalanse (av økt konflikt, moodiness), utsatt for forkjølelse.

I puberteten, utvikling av de indre organer og veksten av organismen som en helhet før dannelsen av nevroendokrine regulering, noe som fører til en forverring av autonom dysfunksjon. I denne alderen, vaskulær dystoni manifestert ved smerter i hjertet, og hjertet slå uberegnelig, labilt blodtrykk, nevropsykiatriske lidelser (tretthet, nedsatt hukommelse og oppmerksomhet, raskt herdet, høy angst, irritabilitet). Grønn-vaskulær dystoni forekommer hos 12-29% av barn og ungdom.

Hos voksne pasienter, kan forekomsten av vaskulær dystoni fremkalles og forverret på grunn av virkningen av kroniske sykdommer, depresjon, stress, nevrose, traumatiske hjerneskader og ryggmargsskader, endokrine sykdommer, gastrointestinale abnormiteter, hormonelle endringer (graviditet, overgangsalder). I alle aldre, en risikofaktor for utvikling av vegetative-vaskulære dystoni er et konstitusjonelt arvelig.

Klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni

Hittil er det ikke utviklet en enkelt klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni. Ifølge ulike forfattere, varierer vegetativ dysfunksjon i henhold til et antall av følgende kriterier:

 • Ved overvekt av sympatiske eller parasympatiske effekter: sympatikotonisk, parasympatikotonisk (vagotonisk) og blandet (sympatisk-parasympatisk) type vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Ved forekomst av vegetative lidelser: generalisert (med interesse for flere organsystemer samtidig), systemisk (med interesse for ett organsystem) og lokal (lokal) form for vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Etter kursets alvor: latent (latent), paroksysmal (paroksysmal) og permanent (permanent) varianter av vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Ved alvorlighet av manifestasjoner: mild, moderat og alvorlig kurs;
 • På etiologi: primær (konstitusjonelt betinget) og sekundær (på grunn av ulike patologiske forhold) vegetativ-vaskulær dystoni.

Ved arten av anfall som kompliserer løpet av vegetativ-vaskulær dystoni, er sipppathoadrenal, vagoinsulær og blandet krise isolert. Lette kriser kjennetegnes av monosymptomatiske manifestasjoner, fortsett med uttalt vegetative skift, siste 10-15 minutter. Kriser av moderat alvorlighetsgrad har polysymptomatiske manifestasjoner, uttalte vegetative skift og en varighet på 15 til 20 minutter. Den alvorlige krisesituasjonen manifesteres av polysymptomatika, alvorlige vegetative forstyrrelser, hyperkinesi, kramper, varigheten av et angrep på mer enn en time og postcrazy asteni i flere dager.

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni

Manifestasjon av vaskulær dystoni varieres, på grunn av en mangefasettert effekt på organismen VNS regulere basisautonome funksjoner -. Åndedrett, blodgjennomstrømning, svette, urin, fordøyelse og andre symptomer på autonom dysfunksjon kan uttrykkes konstant eller manifest beslag kriser (panikkanfall, besvimelse, andre paroksysmale forhold).

Det er flere grupper av symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni grunnet overordnede forstyrrelser i aktiviteten til ulike kroppssystemer. Disse forstyrrelsene kan manifestere seg i isolasjon eller i kombinasjon med hverandre. Kardiale manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni inkluderer smerte i hjertet, takykardi, en følelse av avbrudd og fading i hjertet.

Når brudd respiratorisk regulering vaskulær dystoni manifestert respiratoriske symptomer: hurtig pust (tachypné), den manglende evne til dyp inspirasjon og full utløp, sanseinntrykk av åndenød, vekt, tett bryst, alvorlig paroksysmal dyspné, som minner om astmaanfall. Vaskulær dystoni kan manifestere forskjellige disdinamicheskimi sykdommer: vibrasjoner og veneblodtrykket, blodsirkulasjon lidelse og lymfevevet.

Vegetative forstyrrelser av termoregulering inkluderer labiliteten av kroppstemperaturen (økning til 37-38 ° C eller redusere til 35 ° C), følelser av chilliness eller følelse av varme, svette. Manifestasjonen av termoregulatoriske lidelser kan være kortsiktige, langsiktige eller permanente. Forstyrrelsen av vegetativ regulering av fordøyelsessystemet er uttrykt ved dyspeptiske lidelser: smerte og spasmer i magen, kvalme, strup, oppkast, forstoppelse eller diaré.

Vaskulær dystoni kan føre til at ulike typer av urinveier: anorgasmia når den lagres libido; smertefull, hyppig vannlating, i fravær av organisk patologi i urinveiene og lignende. g. psyko-nevrologiske manifestasjoner av vaskulær dystoni er slapphet, svakhet, tretthet ved lett belastning, redusert effektivitet, økt irritabilitet, og gråt. Pasienter lider av hodepine, meteodependent, søvnforstyrrelser (søvnløshet, overfladiske og urolig søvn).

Komplikasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni

Forløpet av vegetativ-vaskulær dystoni kan bli komplisert av vegetative kriser som forekommer hos mer enn halvparten av pasientene. Avhengig av overvekt av lidelser i denne eller den delen av det vegetative systemet, skilles sympathoadrenal, vagoinsular og blandede kriser.

Utviklingen av sympathoadrenal krise eller "panikkanfall" skjer under påvirkning av en skarp utløsning av adrenalin i blodet, som skjer under ledelsen av det vegetative systemet. Forløpet av en krise begynner med en plutselig hodepine, rask hjerterytme, kardialgi, rødme eller rødhet i ansiktet. Det er en arteriell hypertensjon, en puls raser, det er en subfebril tilstand, en rystende tremor, følelsesløp i ekstremiteter, en følelse av intens angst og frykt. Krisens slutt er like plutselig som begynnelsen; etter avslutning eller slutt - en asteni, en polyuri med tildeling av urin med lav spesifisitet.

Den vagoinsulære krisen manifesterer sig i symptomer, i mange henseender imot sympatiske effekter. Dens utvikling er ledsaget av frigjøring av insulin i blodet, en kraftig reduksjon i nivået av glukose, en økning i fordøyelsessystemet. Den vagoinsulære krisen er preget av følelser av hjertesvikt, svimmelhet, arytmier, pustevansker og en følelse av mangel på luft. Det er en nedgang i puls og redusert blodtrykk, svette, hudspyling, svakhet, mørkere i øynene.

Under krisen blir peristaltikken i tarmen intensivert, det er flatulens, rommelse, oppfordring til avføring, flytende avføring er mulig. På slutten av angrepet er det en markert post-cirrus asteni. Oftere er det blandede sympatiske parasympatiske kriser karakterisert ved aktivering av begge deler av det autonome nervesystemet.

Diagnose av vegetativ-vaskulær dystoni

Diagnostikk av vegetativ-vaskulær dystoni er vanskelig på grunn av mangfoldet av symptomer og fraværet av klare objektive parametere. Når det gjelder vegetativ-vaskulær dystoni, kan vi heller snakke om differensial diagnose og eliminering av organisk patologi i et bestemt system. For dette gjennomgår pasientene en nevrolog, en endokrinolog og en kardiolog.

Når man klargjør en anamnese, er det nødvendig å etablere en familiebyrde på autonom dysfunksjon. Pasienter med vagotoni i familien er mer sannsynlig å ha tilfeller av magesårssykdom, bronkial astma, neurodermatitt; med sympatikotoni - hypertensiv sykdom, iskemisk hjertesykdom, hypertyreose, diabetes mellitus. Hos barn med vegeto-vaskulær dystoni blir anamnese ofte belastet av den ugunstige løpet av perinatal perioden, gjentatte akutte og kroniske fokale infeksjoner.

Ved diagnostisering av vegetativ-vaskulær dystoni er det nødvendig å evaluere den første vegetative tonen og indeksene av vegetativ reaktivitet. Den opprinnelige tilstanden til VNS er beregnet til hvile på analysen av klager, hjernens EEG og EKG. Vegetative reaksjoner i nervesystemet bestemmes ved hjelp av ulike funksjonstester (ortostatisk, farmakologisk).

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni

Pasienter med vegeto-vaskulær dystoni behandles under tilsyn av en praktiserende læge, nevrolog, endokrinolog eller psykiater, avhengig av syndromets overveiende manifestasjoner. Med vegetativ-vaskulær dystoni utføres komplekse, langsiktige, individuelle terapi, tatt i betraktning arten av vegetativ dysfunksjon og dens etiologi.

Preferanser i valg av behandlinger gitt nemedikamentoznymu tilnærming: normalisering av arbeidskraft og hvile, eliminering av inaktivitet, dosert fysisk belastning, begrense effektene av emosjonell (stress, dataspill, se på TV), individ og familie psykologisk korreksjon, rasjonell og regelmessige måltider.

Positivt resultat i behandlingen av vegetativ-vaskulær dystoni er observert fra terapeutisk massasje, refleksbehandling, vannprosedyrer. Den anvendte fysioterapeutiske effekten avhenger av typen autonom dysfunksjon: vagotonia viser elektroforese med kalsium, mezaton, koffein; med sympatikotoni - med papaverin, euphyllin, brom, magnesium).

Utilstrekkelig gjenoppretting og fysioterapeutiske tiltak, er individuelt utvalgt medisinsk behandling foreskrevet. For å redusere aktiviteten av vegetative reaksjoner foreskrive sedativer (valerian, morwort, St. John's wort, melissa, etc.), antidepressiva, tranquilizers, nootropic drugs. En gunstig terapeutisk effekt er ofte glycin, gopantinsyre, glutaminsyre, komplekse vitamin- og mineralpræparater.

For å redusere manifestasjoner sympathicotonia brukt betablokkere (propranolol, propranolol), vagoton effekt - (. Schisandra preparater Eleutherococcus et al) vegetabilske psykostimulerende. Med vegeto-vaskulær dystoni, kronisk infeksjonsfokus, behandles samtidig endokrin, somatisk eller annen patologi.

Utvikling av alvorlige vegetative kriser kan i noen tilfeller kreve parenteral administrering av neuroleptika, beroligende midler, β-blokkere, atropin (avhengig av krisens form). Pasienter med vegetativ-vaskulær dystoni bør gjennomgå regelmessig oppfølging (en gang hver 3-6 måneder), spesielt i høstårsperioden, når det er behov for en rekke terapeutiske tiltak.

Prognose og profylakse av vegetativ-vaskulær dystoni

Tidlig deteksjon og behandling av vegetativ-vaskulær dystoni og dens konsekvente forebygging i 80-90% av tilfellene fører til forsvinning eller en signifikant reduksjon i mange manifestasjoner og restaurering av adaptive evner hos organismen. Det ukorrigerte løpet av vegetativ-vaskulær dystoni bidrar til dannelsen av ulike psykosomatiske lidelser, psykologisk og fysisk disadaptasjon av pasienter, negativt påvirker livskvaliteten.

Et sett med tiltak for forebygging av vegetativ-vaskulær dystoni bør være rettet mot å styrke mekanismene for selvregulering av nervesystemet og øke adaptive evner hos organismen. Dette oppnås gjennom forbedring av livsstil, optimalisering av hvile, arbeid og fysisk aktivitet. Forebygging av eksacerbasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni utføres ved hjelp av sin rasjonelle terapi.

Behandling av vegetativ dystoni, VSD

Behandling av vegetativ dystoni avhenger av årsaken til dannelsen. På diagnosestadiet er det viktigst å få mening fra flere spesialister. Mottak av en psykoneurolog og en lege av restorativ medisin i klinikken garanterer en full diagnose og behandling av VSD. Effektiv behandling av vegetativ vaskulær dystoni oppnås ved bruk av aktiv nevrometabolisk terapi.

Vegetasjonsvaskulær dystoni, i dagens stadium av medisinutvikling, er hverken en sykdom eller en diagnose.
Dette begrepet forble som en vestigial (et forsvunnet fenomen) og ble gradvis forverret. Manifestasjoner, den såkalte VSD kan formuleres på moderne språk som en dysfunksjon av de høyere og perifere nervesystemene. Manifestasjonen av denne dysfunksjonen betraktes som et symptom på enhver forstyrrelse av nervesystemet.

Spesialister på Brain Clinic har lang erfaring med behandling av vegetativ dystoni, lidelser i nervesystemet som forårsaker manifestasjon. Våre leger kan korrekt og sikkert gjenopprette kroppen uten noen bivirkninger og negative effekter på den.

Ring +7495 135-44-02

Vi hjelper i de mest alvorlige tilfellene, selv om den tidligere behandlingen ikke hjalp. Behandling i klinikken er garantert på anonym måte.

Manifestasjon av vegetovaskulær dystoni

Følg vegetativ vaskulær dystoni

Om vegetativ vaskulær dystoni

Snakker om IRR, først og fremst bør det bemerkes at vegetovaskulær dystoni Det er ikke en diagnose, som ble kvalifisert i 60-tallet i forrige århundre, som hypertensjon. Nå en vaskulær dystoni kan snakke bare som symptomer, noe som antyder tilstedeværelsen av dysfunksjon av høyere nerveaktivitet og manifestasjonen av symptomene må være full-tid behandlingen i det første sted, til den psyko. Ofte er dette konseptet kombinert med panikkanfall, som også fundamentalt ikke er sant.

I Brain Clinic, en effektiv kompleks behandling av VSD og panikkanfall er utført med deltakelse av en lege-psykoterapeut, nevrolog og lege av restorative medisin. Behandling av vegetarisk dystoni er foreskrevet og utført på grunnlag av vedtaket av den medisinske konsultasjonen og resultatene av undersøkelsene.

Diagnose av vegetativ vaskulær dystoni

Virkelig en forferdelig tilstand av "vegetoniki"Og"hypertensive pasienter"Tenk på det plutselige utseendet på en urimelig panikk når frykt blir sterkere enn sinnet, og det er nesten umulig å trekke seg sammen. Dette er det samme panikkanfallet. Vegeta-vaskulær dystoni, til tider, er veldig godt forkledd, og ikke sjeldent blir personer diagnostisert med hypertensjon.

avsløre IRR kan skyldes arv, hormonelle forandringer, som vanligvis oppstår i puberteten, graviditet eller overgangsalder, hyppige tretthet, stress, brå klimaendringer, overdreven trening, eller vice versa, fysisk inaktivitet (inaktivitet), hyppige og strenge dietter. Og likevel, med en slik diagnose er det mulig å leve og glede seg, det er nok å riktig utnevne behandling. Det begynner som regel med lette beroligende midler. Hvis manifestasjon av dystoni er så alvorlig, og mildt beroligende ikke fungerer, så antidepressiva og beroligende midler er oppnevnt.

Profylaktisk behandling av AVR

Vegeta-vaskulær dystoni i barndom og ungdom

Vegetosovaskulær dystoni (IRR) vurdere et polyetologisk syndrom av ulike kliniske manifestasjoner som påvirker mange systemer og organer, for eksempel hjertet, magen, tarmene, lungene, etc.
IRR utvikler seg som et resultat av abnormiteter som oppstår i sentrale og perifere deler av det autonome nervesystemet, samt i dens struktur.
Vegetosovaskulær dystoni - det er ikke en uavhengig sykelig form, imidlertid under visse forhold og i forbindelse med andre lidelser bidrar til utvikling av andre sykdommer og patologiske tilstander som er psykosomatiske i natur, som for eksempel koronar hjertesykdom, bronkial astma, hypertensjon, hypertensjon, vaskulære genese, mavesår, og noen andre. I barndommen kan vegetativ dysfunksjon påvirke kurs og utvikling av mange barndoms sykdommer. Og somatiske sykdommer, i sin tur, utøve og forverre vegetative lidelser. I 25-80% av de undersøkte barna, tegn på vegetovaskulær dystoni. Ofte finnes patologidata hos barn i alderen 7 til 8 år som bor i byer. Det skal bemerkes at tegn på VSD finnes i alle aldre. Ofte observeres slike avvik i jenter.

Årsakene til vegetovaskulær dystoni

Arvelige avvik i ulike deler av det autonome nervesystemet er oftest hovedårsaken til dannelsen av slike sykdommer. I de fleste tilfeller overføres patologier i strukturen og funksjonene til det autonome nervesystemet langs maternellinjen. I tillegg til avvik forårsaket av arvelige faktorer, er det andre årsaker som er en katalysator for fremveksten av en allerede latent sykdom i det vegetative systemet.
Vegetosovaskulær dystoni kan skyldes ulike perinatale lesjoner i sentralnervesystemet (CNS), som fører til cerebrale vaskulære sykdommer.
veksten IRR kan føre til forstyrrelser av hydrocephalusprosesser, liquorodynamikk, hypothalamus, andre deler av det limbiske retikulære komplekset kan bli skadet.
Med skade på de sentrale delene av det autonome nervesystemet, følelsesmessig ubalanse, nevrotisk og psykotisk lidelse hos barn, er det utilstrekkelige svar på stressende situasjoner i form av hypertensjon, som igjen påvirker strømmen vegetativ-vaskulær dystoni.
På utvikling av vegetovaskulær dystoni stor betydning har ulike traumatiske konsekvenser, som for eksempel konflikter i familien eller på skolen, mangel på kommunikasjon, alkoholikere i familien og så videre.. Alt dette fører til at barnet ikke tilpasse seg mentalt og følelsesmessig, noe som resulterer i en gevinst på autonome forstyrrelser. Den samme enorme effekten utøves av kronisk stress, mental overstyring og akutt emosjonell overbelastning. Provoke utvikling IRR kan være faktorer som endokrine forstyrrelser, neurologiske sykdommer og somatiske sykdommer, allergiske reaksjoner på forskjellige stimuli, ugunstige økologiske miljø, svekket vitamin balanse og balansen av mineraler, for mye trening, endrer hormonell legemet i puberteten, fysisk inaktivitet, diett brudd og mange andre faktorer.

Det bør bemerkes at saker og alder funksjon formasjon sympatiske og parasympatiske avdelinger av det autonome nervesystemet ennå ikke er dannet, og således ikke stabil hjernemetabolisme. Også barnets kropp er iboende i evnen til å utvikle generaliserte reaksjoner som svar på en hvilken som helst lokal irritasjonsmoment som forårsaker større alvorlighetsgraden av symptomene og polymorfisme hos barn enn i vzroslyh.V resultat av brudd som oppstår ved det autonome nervesystemet kan være endringer i funksjonene til de sympatiske og parasympatiske systemer, knust isolering av mediatorer, endokrine kjertler og utviklingen av visse biologisk aktive stoffer. Det kan også skade følsomme vaskulær adrenerg reseptor som stimulerer og provoserer hypertensive kriser.

Vegeta-vaskulær dystoni hos voksne

Vaskulær dystoni kan forekomme, og forverres under stress, en rekke kroniske sykdommer, skader av nakkesøylen og hodeskader, depresjon, fordøyelsesforstyrrelser, så vel som under graviditet eller i overgangsalderen.

Viktig er at det i alle aldre er en risikofaktor symptomer på vegetovaskulær dystoni er

 • arvelighet,
 • bruk av narkotiske stoffer,
 • alkoholforbruk.

Manifestasjoner og symptomer på vegetovaskulær dystoni er svært varierte. Dette skyldes den mangesidig påvirkning autonomt nervesystem. Alle de menneskelige organer som styrer basisfunksjonene: pusting, fordøyelse, blodtilførsel, urinering, svette og andre autonom dysfunksjon kan uttrykkes kontinuerlig eller av og til synes - synkope, midlertidig panikk og enkelte andre stater.

Symptomer i manifestasjon vegetativ-vaskulær dystoniog er delt inn i flere grupper, dividere dem i henhold til de overordnede forstyrrelsene i den normale aktiviteten til forskjellige systemer og delsystemer av organismen. Disse forstyrrelsene manifesterer seg både separat og i kombinasjon med hverandre.

Forstyrrelser i åndedretts arbeid i den vegetative-vaskulære dystoni manifestert i ulike typer komplisert å puste: det er umulig å få en dyp pust, manglende evne til å ta et dypt pust og puster, rask pust og kortpustethet, følelse av fylde i brystet.

også IRR kan oppstå på dysdinamisk måte: hopper i arteriell og venetrykk, nedsatt blodsirkulasjon og tilstedeværelse av lymf i vevet (ødem).
Med vegetativ forstyrrelse av termoregulering er det følelser av chilliness, en følelse av varme eller overdreven svetting. Kroppstemperaturen er ikke konstant, den kan falle til 35 ° C, eller stige til 37-38 ° C. Slike termoregulatoriske lidelser kan være kortsiktige, langsiktige, permanente.
Ved vegetative forstyrrelser i fordøyelsesfunksjonen oppstår følgende lidelser: kvalme, oppkast, smerte og magekramper, kløe, forstoppelse eller diaré.

også IRR kan føre til forskjellige forstyrrelser i det urogenitale system: hyppig og smertefull urinering (ingen organisk patologi), anorgasmia (seksualdrift vedvarer), erektil dysfunksjon, etc...

Psykoneurologiske manifestasjoner av kardiovaskulær dystoni inkluderer følgende manifestasjoner: høy tretthet med lav belastning, redusert effektivitet, tearfulness, økt irritabilitet, svakhet. Pasienter lider også av søvnforstyrrelser (søvnløshet, ikke dyp og rastløs søvn), hodepine, avhengighet av værforhold (meteosensitivitet).

Faktorer av forekomsten av vegetovaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni kan oppstå på grunn av mange faktorer:

 • disposisjon, arvet;
 • forstyrrelser i hjertet og kardiovaskulærsystemet (ofte sammen med organiske lidelser i nervesystemet);
 • mitokondrie sykdommer;
 • pubertal alder,
 • graviditetstiden;
 • personlige karakteristika av pasientens karakter (mistenksomhet, irritabilitet, etc.);
  utviklingen av hypodynami fra tidlig alder;
 • osteokondrose av livmoderhalsen;
 • ulike sykdommer i indre organer (magesår i tolvfingertarm og mage, pankreatitt, amyloidose, etc.)
 • endokrine sykdommer (diabetes, hypothyroidism, etc.);
 • led hodet traumer;
 • virusinfeksjoner;
 • allergier;
 • yrkesmessige og industrielle sykdommer;
 • akutt strålingssykdom;
 • hyppig overarbeid;
 • psykiske lidelser, stress;
 • forbruk av kaffe, alkoholholdige drikker i store mengder, røyking.


Med samspillet mellom eksterne og interne faktorer er forstyrrelse av kardiovaskulærsystemet på nivå med metabolisk og neurohumoral regulering uunngåelig. I dette tilfellet forekomsten av VSD oppstår hovedsakelig på grunn av psykogene og psykiske lidelser som resulterer i tap av hypothalamus deler av hjernen som er ansvarlig for å koordinere og integrerte handlinger i kroppen.

Somatoform autonom dysfunksjon i hjertet og kardiovaskulært system oppstår hovedsakelig på grunn av arvelige konstitusjonelle faktorer. Disse faktorene kan vises som:
1. Avvik fra normer i enkelte metabolske prosesser,
2. Insuffisiens eller patologi i funksjon av visse strukturer i nervesystemet, deres overdreven reaktivitet på grunn av nært sammenfletting av det autonome nervesystemet og utvikling av hormonell regulering av bindevev,
3. Endringer i følsomheten til perifere reseptorer.

Brudd på VSD

Overtredelser i regelverk kan manifestere seg i form av feil i det endokrine systemet, brudd på histamin-serotoninsystemet, kolinerge og sympathoadrenale systemer. Det er også en nedgang i oksygen i vevet. Alle disse feil og dysfunksjoner fører til aktivering av histamin, katekolaminer, serotonin, og så videre. E., som igjen fører til en uriktig metabolisme, abnormiteter utvikling i hjertemuskelen, progresjon av hypertensjon, koronar hjertesykdom.
Avhengig av syndromets overveiende manifestasjon, behandles vegetativ-vaskulær dystoni og hypertensjon av en generalpraktiserende, endokrinolog, psykiater eller nevrolog. For behandling IRR Kompleks terapi utføres, som inkluderer individuell terapi, først og fremst med tanke på arten av sykdommene, deres forekomst. Når du velger en behandling preferanse er ikke medisinert metoder: en gradvis økning i fysisk aktivitet og eliminering av inaktivitet, normalisering av modus og tid for avslapping, stress reduksjon, og riktig utvikling av et balansert kosthold, holder familien eller individuelle psykologisk korreksjon.
Et positivt resultat i behandling av vegetovaskulær dystoni kan oppnås som følge av bruk av refleksbehandling, terapeutisk massasje, vannprosedyrer. Valget og anvendelsen av fysioterapeutisk behandling er først og fremst avhengig av typen vegetativ lidelse: Med parasympatetikotomi brukes elektroforese med koffein, mezaton eller kalsium. Med brudd i den sympatiske delen av det autonome nervesystemet - elektroforese med magnesium, brom, papaverin. I fravær av et positivt resultat i behandlingen med fysioterapi, brukes medisinsk behandling, som administreres individuelt.
For å redusere aktiviteten til de autonome reaksjoner oppnevnt beroligende midler som Valerian, sitronmelisse, johannesurt, motherwort også bruke ulike beroligende midler, antidepressiva, midler for å bedre hukommelse og stimulerer hjernens aktivitet. positiv terapeutisk effekt i vegetovaskulær dystoni har slike legemidler: pantogam, glycin, glutaminsyre, kombinert vitamin og mineral medisiner.
For å redusere manifestasjoner sympathicotonia administrert betablokkere (propranolol eller obzidan) vagoton effekt - (. Legemidler basert på sitrongress, Eleutherococcus et al) forskjellige stimulanser av planteopprinnelse.
ved vegetativ-vaskulær dystoni det er nødvendig å behandle kroniske infeksiøse foci som har oppstått i de endokrine, somatiske eller andre kroppssystemene. I noen tilfeller, når alvorlige autonome kriser forekommer, brukes injeksjonsinjeksjoner av tranquilizers, neuroleptika, beta-blokkere og m-holinoblokere.
Pasienter som lider vegetativ vaskulær dystoni og hypertensjon bør regelmessig gjennomgå regelmessige kontroller (minst en gang hver 3-6 måneder). Det bør huskes at forverringen IRR sannsynligvis i høst - vårperioden. På dette tidspunktet bør behandlingen gjentas.

Behandling av vegetovaskulær dystoni

En viktig rolle i behandling av vegetovaskulær dystoni spiller en teknikk for riktig ernæring og puste. I tilfelle av IRR Det er ingen oppdeling i ikke-tradisjonelle og tradisjonelle behandlingsmetoder, som med mange andre sykdommer. Ved å anvende en "ukonvensjonell" metode, kan man oppnå suksess i behandling og et positivt resultat i noen tilfeller uten bruk av medisiner. Dette betyr imidlertid ikke at du må selvmedisinere og nekte å konsultere legen din. Bare legen bør ordinere et behandlingsforløp, spesielt med hensyn til å ta medisiner. Selv etter stabilisering av staten kan du selv bruke følgende metoder. Etter å ha lyttet til musikk eller gymnastikk kan det ikke skade kroppen og forverre sykdommen.
Begynn den samme behandlingen følger alltid fra et besøk til legen. Kun en spesialist vil kunne diagnostisere riktig og foreskrive en behandling rettet mot å eliminere alle de faktorene som førte til en forverring av tilstanden. Etter en fysioterapeutisk eller medisinsk behandling er det mulig å engasjere seg i "ukonvensjonelle" prosedyrer. I noen tilfeller hypertensjon og IRR kan behandles ved å bruke ulike fysioterapiprosedyrer, men bare med tillatelse fra den behandlende legen.

Behandling av vegetativ vaskulær dystoni med vandige prosedyrer

for behandling IRR Den viktigste rollen er spilt av nevrometabolisk terapi, psykoterapi og fysioterapi. Legen kan gjøre resept for en rekke ulike prosedyrer som må gjøres direkte i klinikken. Slike prosedyrer inkluderer intravenøse infusjoner, psykoterapeutiske økter electrosleep myorelaxation transkranial magnetisk stimulering, etc. Hjemmet legen kan anbefale aksept beroligende bad med urter beroligende -. Vannbehandling (balneotherapy).
De viktigste fordelene med hydroterapi er lav pris og tilgjengelighet. Denne prosedyren kan utføres av enhver person hjemme uten hjelp av en lege.
Grunnlaget i hydroterapi er at kroppen styrker blodtilførselen til kroppsområdet, noe som er irritert. I dette tilfellet er vann ved forskjellige temperaturer en sterk stimulans. Ved vekslende varmt og kaldt vann stimuleres blodstrømmen, så en stor mengde blod som passerer gjennom det irriterte området, fører med seg oppløsningsprodukter fra et gitt område av kroppen. Ved hjelp av denne prosedyren styrkes fartøyene, deres elastisitet øker, fordi de, utvides av temperaturen på vannet, ekspanderer, deretter smalere. I dette tilfellet kan du søke på den mest praktiske måten for deg, men du må utføre prosedyrene med jevne mellomrom, noe som vil fikse effekten.

Kontrastbad for behandling av vegetarisk dystoni

Kontrast bad eller dusj på manifestasjoner IRR har den mest effektive effekten på hele kroppen, og kan ikke sammenlignes med vanlige varme og varme bad. I denne prosedyren blir karens vegger trent, blodtilførselen til huden øker, blodet beveger seg langs kapillærene med større intensitet. Kontrastbadene bør nærmer seg i etapper, med en komfortabel temperatur som regel for varmtvann fra 39 til 40 ° C og for kaldt - fra 16 til 18 ° C. Over tid, bruk deg til varmt og kaldt vann, fordi med større kontrast øker effekten av behandlingen (for eksempel 41 til 43 ° C og 14 til 15 ° C for henholdsvis varmt og kaldt vann).
Omgivelsestemperaturen på badet bør ikke være mindre enn 20 ° C. Intervallet mellom matinntak og bad bør være minst to timer, ettersom vannprosedyrer er skadelige for hele magen. Før du tar et bad kan du gjøre gymnastikk, som vil varme opp kroppen og spre blod.
For nybegynnere kan du anbefale å starte et lokalt bad for hender og føtter. For å gjøre dette, trenger du to bassenger med varmt og kaldt vann, senker hendene og føttene i bekkenet med vann i et øyeblikk vekselvis, starter med kulde og slutter med det. Slike bad fører til at blodet strømmer i bukområdet, hvis badet er gjort på beina og i brystet - på hendene.
Med tidenes gang, kan du utdype prosedyrer: ta bøtter og nedsenke dem i vekselvis hender til skulder og ben til midten av låret, som det ble sagt tidligere.
I fremtiden kan du gå til en stillesittende prosedyre. Etter at du har tatt et varmt bad, må du tørke tørk, så skiftes kaldt og varmt vann, som før, og begynner med kaldt vann. Deretter, etter tørking tørr, er det nødvendig å la kroppen puste i 10 til 30 minutter og deretter kle seg.
Og til slutt, når kroppen er vant til lokale kontrastbad, kan du starte et fullt bad, nedsenke kroppen til nakkenivået i 1 minutt med en veksling på minst 11 ganger. Slike bad er gunstig for tretthet, forbedrer blodtilførselen, øker kroppens motstand mot forkjølelse.

Behandling av vegetativ dystoni med kontrastdusj

Reglene for å bruke en kontrastdusj er nøyaktig det samme som for et kontrastbad: start og slutt med kaldt vann. I dette tilfellet er det en sekvens som skal starte. For kaldt vann bør du starte fra hælene på føttene dine, gradvis bevege deg mot knær, hofter, nedre rygg med magen og slutte med bryst og skuldre; For varmt vann er det nødvendig å følge omvendt sekvens. Det optimale antall for interlaces er 11 ganger, men du må starte fra 5 til 7 ganger, og øker dette nummeret gradvis.

Behandling av vegetativ vaskulær dystoni ved bruk av wraps

Hvis du ikke klarer å ta en kontrastdusj eller et bad av en eller annen grunn, kan du bruke kontrasterende komprimerer. To store tanker fylles med varmt vann med en temperatur på 41 til 43 ° C og kaldt vann - opp til 26 ° C. I hver faller et tynt ark. Etter å gå inn i beholderen med kaldt vann, trekke i arket slik at det fester seg til hele overflaten av legemet, vedvarende tidsperiode på 1 minutt, gå til varmt vann, kaldt før nedsenking av platen i en egnet beholder. wraps veksling bør utføres minst 5 ganger, gradvis øke dem til 11. Det bør bli husket som festes i varme plater ikke skal overstige ett minutt, ellers vil det komme ut fra kroppen, ikke bare giftstoffer, men også alle de næringsstoffene for kroppen din.

Behandling av vegetativ vaskulær dystoni, avhengig av skjemaet

Svimmelhet er en hyppig klage på mennesker som lider av IRR. Denne tilstanden kan skyldes ulike årsaker: endringer i atmosfærisk trykk, endringer i vær, en plutselig forandring i kroppens stilling fra horisontal til vertikal. Hovedårsaken til denne tilstanden er et brudd på blodsirkulasjonen.
Unge jenter og gutter med asthenisk grunnlov er mest utsatt for besvimelse. Slike personer har nedsatt venøs tilstrømning og kan forårsake hypoksi i hjernen når stillingen endres fra horisontal stilling til vertikal stilling, noe som fører til tap av bevissthet. Ofte besvimelse forårsaket av IRR, ikke ta skade og med tiden gått opp. Til alle de andre, kan en svimlende tilstand oppstå i en stressende situasjon, med skrekk eller forårsaker smerte.

Behandling av vegetarisk dystoni med manifestasjoner av svimmelhet og svimmelhet

For at du ikke skal utmatte dystoni, lær å ikke være oppmerksom på det og fortsett å glede deg over hver dag. For å minimere de ubehagelige øyeblikkene fra dystoni, er det nødvendig å gi kroppen tid til å sove ikke mindre enn 8-10 timer om dagen. Og hvis du hviler enda mer, vil det bare ha en positiv effekt på tilstanden din. I soverommet bør temperaturen være behagelig å sove, og under ingen omstendigheter bør det være varme og tøyhet. Det er nødvendig å unngå for myk eller hard madrass og pute, det er best å sove å bruke ortopedisk, som tar kroppens fysiologiske form og fremmer maksimal hvile. Deres mentale og fysiske belastninger må skiftes. Reduser tiden på å se på TV og jobbe på datamaskinen, så mye som mulig. Hvis dette ikke er mulig, er det nødvendig å ta pauser i arbeid på datamaskinen, systematisk lade for øynene, etc. Tilbring så mye tid som mulig i frisk luft, minst en time.
Trening, for eksempel om vinteren skate, og i sommer - svømming, turgåing, sykling, gjøre lett gymnastikk og aerobic klasser, og resultatet er ikke lenge å vente - du vender om fra dystoni. Fra simulatørene bør du velge stepper, tredemølle, valoergo meter, robåmaskin. Hvis svimmelhet, unngå simulatorer, der hodet ligger under nivået av brystet, eller hele øvelsen gjøres opp ned, på grunn av forverring av tilstanden din og bringe til besvimelse. Klasser som har en last på det kardiovaskulære systemet, også kontraindisert, disse inkluderer kroppsbygging, kampsport, turn og aerobic makt med store hopp. Det er nødvendig å utelukke øvelser som har store svingninger i hode og kropp, skarpe og raske bevegelser. Motta glede og glede fra øvelsene, ikke glemme ditt velvære. Husk at positive følelser skal være hos deg fra den mottatte forsterkede blodstrømmen og fra rockende muskler som sådan.
Tilslutning til et balansert kosthold, og kampen mot fedme og avlaste deg med inaktivitet, og senke nivået av risiko manifestasjoner IRR. Hvordan det er nødvendig å spise, blir fortalt i det tilsvarende kapitlet i større utstrekning. Vi kan gi råd til å ta mat, inklusive magnesium og kalium: nøtter, tørkede aprikoser, rosiner, salat, løk, persille, aubergine, gulrot, nype, aprikoser, havremel og bokhvete, erter, bønner og soya.
Legen-psykoterapeut velger individuelt behandling av vegetativ dystoni ved bruk av medisinbehandling og psykoterapi.

Differensial diagnostikk ved valg av behandling av vegetovaskulær dystoni

Hvor nøyaktig å definere en vegeto-vaskulær dystoni?

Vegeto-vaskulær dystoni - hva er det, symptomene hos voksne, typer, årsaker og behandling av AVR

Vaskulær dystoni (VSD), eller dysfunksjon neurocirculatory - en patologisk tilstand i det autonome nervesystem, noe som resulterer i utilstrekkelig tilførsel av oksygen til vev og organer. Ofte presenterer pasienter en rekke forskjellige klager. Men for komplekse undersøkelse av pasienten er ingen endring i organer ikke viser, fordi symptomene oppstår når unormalt i struktur og funksjon i det autonome nervesystemet.

Deretter beskriver vi bare hva som er VSD, hva er årsakene til forekomsten, hvilke symptomer folk ofte står overfor og hvordan man behandler denne sykdommen.

Hva er vegetativ-vaskulær dystoni (VSD)?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Vegeto-vaskulær dystoni (VSD) er en sykdom i det autonome nervesystemet. Det autonome nervesystemet (VNS) regulerer operasjonen av blodkar og indre organer. Det er delt inn i et sympatisk og parasympatisk system. Effekten av VNS-systemene er motsatt rettet: for eksempel akselererer sympatisystemet hjertesammensetninger, og parasympatisk nedsetter seg.

Og disse funksjonene er svært varierte og viktige. Disse er:

 • Støtte for normal kroppstemperatur og blodtrykk
 • Prosesser av kardiovaskulær aktivitet
 • Fordøyelse og vannlating
 • Endokrine og immunsystem

Når VSD balanse mellom det parasympatiske og det sympatiske systemet blir forstyrret, noe som fører til symptomene forverres generelle helse. Symptomer IRR utgjør ikke en trussel mot menneskers liv, men de kan noen ganger signalisere et alvorlig problem i den vaskulære, nervøs, hjerte eller andre vitale systemer.

Patologi er vanligvis oppdages i barndommen eller ung alder, symptomer topp i 20-40 år - den mest funksjonsfriske og aktiv periode, bryter denne rytmen i livet, vanskelig faglig aktivitet, familieforhold lide.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

I moderne medisin er vegetativ vaskulær dystoni ikke ansett som en uavhengig sykdom, siden det er en kombinasjon av symptomer som utvikler seg mot bakgrunnen av et kurs i en organisk patologi. Vaskulær dystoni ofte referert til som autonom dysfunksjon angioneurosis, psychovegetative nevrose, vasomotorisk dystoni, autonom dystoni syndrom og m. P.

Hovedtegnene til VSD er:

 • Smerte i hjertet (kardialgi);
 • arytmier;
 • Respiratoriske lidelser;
 • Vegetative lidelser;
 • Svingninger i vaskulær tone;
 • Neuro-lignende stater.

Således, dystoni - er ikke en selvstendig sykdom, men et kompleks syndrom, som er en del av den totale kliniske presentasjon av forskjellige psyko-følelsesmessige, fysiske, nevrologisk eller mental sykdom.

årsaker

Patologi kan manifestere seg fra tidlig barndom eller ungdom, men som regel gir det ikke mye angst. Toppet står for statistikk for alderen fra 20 til 40 år. Det er bevist at den kvinnelige befolkningen er mer utsatt for sykdommen enn den mannlige befolkningen.

Det er diagnostisert i 60 til 70 prosent av tilfellene i den voksne befolkningen og hos 10-15 prosent hos barn og ungdom.

Årsakene til vegetativ-vaskulær dystoni er svært forskjellige, og til tider ligger de i tidlig barndom eller til og med i perioden med intrauterin utvikling. Blant dem er de viktigste:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • Intrauterin hypoksi, unormal fødsel, barndomsinfeksjoner;
 • Stress, neuroser, sterk fysisk overbelastning;
 • Craniocerebral traumer og neuroinfections;
 • Hormonelle endringer i graviditet, i ungdomsårene;
 • Arv og egenskaper i grunnloven
 • Tilstedeværelse av kronisk patologi av indre organer.

Fremme av vegetativ dystoni kan være atferdsfaktorer og livsstil:

 • Overdreven lidenskap for alkohol og kaffe
 • Stor mental eller fysisk stress
 • Også spiller en rolle er typen temperament og karaktertrekk:
  • Den minst balansert i VSD er den mest balansert sanguine typen
  • Tvert imot er cholerisk og melankolsk i fare

Mentalt balansert, munter mennesker lider av vegetative lidelser mye sjeldnere enn engstelig, irritabel og hypokondriak

Personer som lider av VSD er følsomme for livsendringer. For dem, klimaendringer, langdistanse reise, i en annen tidssone - begynner ubehagelige symptomer.

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni hos voksne

Manifestasjon av vaskulær dystoni varieres, på grunn av en mangefasettert effekt på organismen VNS regulere basisautonome funksjoner -. Åndedrett, blodgjennomstrømning, svette, urin, fordøyelse og andre symptomer på autonom dysfunksjon kan uttrykkes konstant eller manifest beslag kriser (panikkanfall, besvimelse, andre paroksysmale forhold).

Alle symptomene som er karakteristiske for VSD kan kombineres i følgende store grupper:

 • Svakhet, tretthet, sløvhet, spesielt sterk om morgenen
 • Ubehagelige følelser eller smerte i hjertet;
 • Følelse av mangel på luft og relatert dyp åndedrag;
 • Angst, søvnforstyrrelser, angst, irritabilitet, fokus på sykdommen din;
 • Hodepine og svimmelhet
 • Overdreven svette;
 • Ustabiliteten av trykk og vaskulær tone.

Alle de ovennevnte symptomene skyldes i stor grad tonen i fartøyene. Derfor, avhengig av hvilken spesiell vaskulær tone som hersker i denne personen, utmerker seg følgende typer IRR:

 • hypertensive;
 • hypotensive;
 • blandet;
 • Kardialgichesky.
 • hodepine,
 • angrep av migrene av uforklarlig etiologi,
 • takykardi
 • Svette (i albuernes felt, føtter og palmer),
 • kalde ekstremiteter,
 • svimmelhet,
 • muskel svakhet,
 • endring i fargen på huden (blek nyanse og cyanose i enkelte områder)
 • Mangel på luft,
 • kortpustethet
 • hodepine
 • hyperton
 • hypotonisk type

En person som har vegetovaskulær dystoni lider ofte:

 • søvnforstyrrelser
 • hodepine
 • meteorologisk avhengighet
 • økt tretthet
 • deprimert humør
 • obsessive stater og alle slags neuroser
 • Han kan ha hyppig besvimelse, håndskjelv, hjertefrekvens uregelmessigheter, panikkanfall, fobier av ulike sykdommer, etc.

Symptomer på et angrep av VSD

Som andre patologier kan vegetativ-vaskulær dystoni forverres etter følelsesmessige forstyrrelser eller akutt oksygen sult. Akutt angrep er ikke farlig for pasientens liv, men det kan forårsake brudd på blodkarene, samt psykiske lidelser og interne patologier.

For å forhindre dette er det nødvendig å kjenne symptomene som forverrer nevrologisk dysfunksjon. Disse inkluderer:

 • kraftig forverring av helse
 • muskel svakhet, en følelse av "bomull" ben;
 • endring i trykk;
 • smerte i brystet;
 • hjerterytmeforstyrrelse;
 • smerte i epigastrisk sone;
 • feber,
 • kvalme.

komplikasjoner

Forløpet av vegetativ-vaskulær dystoni kan bli komplisert av vegetative kriser som forekommer hos mer enn halvparten av pasientene. Avhengig av overvekt av lidelser i denne eller den delen av det vegetative systemet, skilles sympathoadrenal, vagoinsular og blandede kriser.

Hvis vi snakker om nevrologiske og kardiologiske lidelser som kan provosere sykdommen, manifesterer de seg i følgende:

 • en reduksjon i effektiviteten av hjertemuskelen, forstyrrelser i sin aktivitet;
 • utvikling av hypertensjon eller hypotensjon - høyt og lavt blodtrykk;
 • forstyrrelser i urinsystemet, hyppig vannlating i toalettet;
 • en endring i den autonome reguleringen av øynene, noe som fører til nedsatt syn;
 • feil i prosessen med metabolisme, vekttap;
 • utvikling av meteorologisk avhengighet - akutt reaksjon av organismen for endringer i værforhold;
 • feil operasjon av det vaskulære systemet, som fører til dårlig ernæring av hjernevevet;
 • Forstyrrelse av funksjonene i fordøyelseskanalen - forstoppelse, diaré, oppblåsthet etc.

Konsekvensene er IRR faktisk det forverret symptomene som oppstår i de tidlige stadier av syndromet, men ikke føre til særlig bekymring pasienter.

diagnostikk

Pasienter med vegeto-vaskulær dystoni behandles vanligvis av en nevrolog. I tillegg blir konsultasjoner gitt til en kardiolog, gastroenterolog, endokrinolog. I behandlingen involvert lege-fysioterapeut, spesialist i terapeutisk fysisk trening og massasje, reflekseterapeut.

Forverring av VSD skjer i vår og høst. En farlig periode med dystonikk regnes som tidlig vår. Forverring av staten er noen ganger så alvorlig at du må kontakte en lege og ta et sykefravær.

Klager av personer som lider av vegetativ-vaskulær dystoni er som følger:

 • fra siden av det vaskulære systemet - trykkspring, hodepine, hjertesmerter, takykardi, overdreven svette, svakhet;
 • en reduksjon i immunitet på grunn av sesonghypovitaminose etter vinter, uttømming av beskyttende krefter, hyppige forkjølelser som forårsaker krisen i VSD.

For korrekt diagnostisering av VSD er det nødvendig å utelukke somatiske (organiske) sykdommer som gir lignende symptomer.

 1. For eksempel, for å eliminere thyroid sykdom (hypertyreoidisme og hypothyroidisme), skjoldbruskkjertelen ultralyd utføres og gi blod den hormonelle aktivitet.
 2. Noen ganger må du gjøre et EKG (elektrokardiogram), MR (magnetisk - resonance imaging), doplerografii fartøy (ultralyd av hjernen fartøy), besøke en øyelege og endokrinolog.
 3. Og bare etter eliminering av somatiske sykdommer og full bekreftelse på diagnosen VSD, kan legen foreskrive en individuell behandling.

Behandling av AVI hos voksne

Behandling VSD utføres på en kompleks måte og inkluderer følgende elementer:

 • Normalisering av dagens regime, søvn, hvile;
 • Eliminering av hypodynamien, ved bruk av dosert fysisk trening (LFK);
 • Terapeutisk massasje og vannprosedyrer;
 • Balneoterapi (mineralvannbehandling);
 • lysbehandling;
 • Begrensning av kilder til emosjonelle erfaringer - dataspill, fjernsynsprogrammer;
 • Rådgivning og familie psykologisk korreksjon;
 • Normalisering av ernæring (vanlig inntak av mat styrket med vitaminer);
 • elektroforese;
 • Narkotika terapi.

Det vanskeligste stadiet i terapeutisk effekt er eliminering av årsakene som førte til vegetativ lidelse. Vurderinger av pasienter med vegetativ-vaskulær dystoni tyder på at en person ofte kan selvstendig identifisere faktorer som bidrar til manifestasjonen av syndromet. De peker på stress, tretthet, stridigheter og konflikter i familien, noe som fører til et angrep av VSD.

Preparater for vegetativ-vaskulær dystoni

Med ineffektiviteten av ikke-farmakologiske metoder, er farmasøytiske preparater foreskrevet. Disse stoffene velges individuelt for hver pasient, begynner med minimal dose og gradvis gir til ønsket konsentrasjon. Spesiell oppmerksomhet er gitt på å bli kvitt kroniske fokaliteter av infeksjon i kroppen, behandling av endokrine og andre patologier.

Narkotikabehandling bestemmes av den overveiende symptomatologien hos en bestemt pasient. Hovedgruppen med narkotika med VSD er midler med beroligende effekt:

 • Phytopreparations - valerian, motherwort, new-passit, etc.;
 • Antidepressiva - cipralex, paroksetin, amitriptylin;
 • Tranquilizers - seduxen, elenium, tazepam, grandaxin.

Avhengig av forstyrrende klager, kan legen foreskrive tablettene fra vegetativ-vaskulær dystoni av følgende legemiddelgrupper:

 • kalium og magnesium for (Magne-6 Panangin, Asparkam) - for å øke vaskulær tonus og forholdet mellom nerveceller;
 • beta-blokkere (metaprolol, anaprilin) ​​- med vedvarende arteriell hypertensjon;
 • nootropics (Piracetam) - for normalisering av metabolske prosesser og forbedring av blodsirkulasjonen;
 • antidepressiva (Amitriptyline, Cipralex) - med alvorlige depresjonssymptomer for CNS regulering;
 • beroligende midler (Diazepam) - å gi en beroligende effekt i angst og panikkanfall.

Fysioterapi med VSD

Fysioterapi i behandling av vegetativ-vaskulær dystoni er rettet mot å regulere vaskulær tone, normalisere stoffskiftet og eliminere smerte. Naturen, regelmessigheten og intensiteten av prosedyrene velges av legen i samsvar med sykdommens karakteristika.

Effekter som produserer fysioterapi på en pasient med vegetoneurose er:

 • beroligende - elektroslep, elektroforese av beroligende stoffer, aeroionoterapi;
 • tonic - magnetisk og laser terapi, inductotermi;
 • vasodilator - galvanisering, lokal darsonvalisering;
 • sosudosuzhivayuschy - elektroforese av adrenalin og andre adrenomimetiske legemidler (legemidler som stimulerer adrenoreceptorer);
 • antiarytmisk - elektroforese av kaliumklorid, lidokain.

Terapeutisk massasje og vannprosedyrer

De fysiske virkninger på kroppen, spesielt terapeutisk massasje og hydroterapi forbedrer blodsirkulasjonen, forbedrer lymfesystemet, hvis det er nødvendig, redusert ryggradstruktur (i tilfelle av osteokondros) og på linje med ryggraden og nervebaner med fartøy som passerer gjennom den. I tillegg gir massasje deg mulighet til å slappe av, lindre stress, forbedre muskeltonen.

fysisk trening

Flertallet av spesialister innen forebygging og behandling av vegetativ-vaskulær dystoni er enige om at det første stedet bør gis til fizabilitet.

Det er forskjellige fysiske øvelser som kan bidra betydelig i kampen mot sykdommen. Men her er den rette balansen mellom kompleksiteten til fysiske øvelser og evner hos en bestemt pasient viktig. Dette er den eneste måten å oppnå de beste resultatene.

Hva skal jeg unngå?

Noen handlinger av pasienten kan forverre tilstanden i IRR. Så, med de allerede eksisterende forstyrrelsene i det autonome nervesystemet, bør man ikke:

 • overdrevet avhengig av meditasjon
 • skape ekstra stress for kroppen eller utmatt deg med økt fysisk anstrengelse;
 • lang tid å sitte på dietter eller til og med sulte
 • vær en ivrig pessimist;
 • bruk alkoholholdige drikker, røyk;
 • lytt til anbefalingene fra personer som ikke har riktig medisinsk utdanning (spesielt når det gjelder medisinbehandling av sykdommen).

Ernæring og kosthold

Riktig ernæring i vegetativ-vaskulær dystoni hos barn og voksne krever utelukkelse av visse matvarer og matvarer fra dietten. I utgangspunktet inneholder denne maten en stor mengde skadelig kolesterol, noe som øker spenningen og negativt påvirker tone og struktur av karene.

Det er ingen harde regler. VSD har en psykometrisk etiologi, så det er ekstremt viktig at pasienten ikke opplever unødvendig stress. Kostholdet bør gi en følelse av lyshet, i stedet for permanente begrensninger, som i seg selv kan føre til depresjon, selv en sunn person.

Riktig ernæring med vegetativ-vaskulær dystoni er basert på prinsippene:

 • i kosten er det mange produkter som inneholder magnesium og kalium;
 • produkter stabiliserende trykk er obligatoriske;
 • normalisere vann-salt balansen vil hjelpe forbruket av normen av væsken.

Hovedreglene for å lage menyer og dietter for personer med vegetativ-vaskulær dystoni er som følger:

 • Mat bør være til nytte for kroppen.
 • Mat bør være sunt.
 • Det er nødvendig at med inntak av mat kommer alle nødvendige nyttige elementer til arbeidet inn i kroppen.

Kosthold med vegetativ-vaskulær dystoni-hypertonisk type inkluderer mat og retter med redusert saltinnhold. tillatt:

 • Vegetabilske supper med frokostblandinger og supper ikke på sterk kjøtt / fisk buljong med et minimum av ekstraherende stoffer uten tilsetning av krydder og krydder.
 • Brød er å foretrekke for helkorn eller med kli, i små mengder - rug eller hvete.
 • Kjøtt og fjærfe skal være fettfattige varianter og bruke dem bedre i kokt og bakt form.

Når den hypotoniske formen av VSD, grønnsaker og frukt skal inneholde vitamin C og beta-karoten, anbefales det å lene seg på:

 • sitrusfrukter, bananer, ananas. Du kan spise poteter, mango, brød fra hvitt mel.
 • For å øke trykket må du spise nøtter, bokhvete, hjerner, lever, granateple.
 • Sild og oster kan innføres i kostholdet et par ganger i uken, dette vil øke trykket.
 • En god effekt er gitt til søtsaker, sjokolade, kaffe og kakao.

I hjerteformen av VSD anbefales det at produkter med magnesium og kalium anbefales. Gå inn i kostholdet:

 • havregryn og bokhvete, bønner og løk, erter og auberginer, druer, fersken, aprikoser, rosiner og tørkede aprikoser.
 • Fra drikke til å velge juice, kompotter og kissel.
 • En stor fordel er gitt til surmjölkprodukter, retter fra kyllingegg, magert fisk og kjøtt.

Folkemidlene

Det er mange folkemessige rettsmidler for vegetativ-vaskulær dystoni, under har vi samlet flere effektive oppskrifter for ulike typer VSD.

Hypertensiv type (ved forhøyet trykk):

 • Hagtornet hjelper best. Her kan du bruke følgende oppskrift: Hold teskjeen i et vannbad (250 ml vann) i 4 timer; denne infusjonen kan bli full 25 gram tre ganger daglig.
 • I like store mengder bland melissa, cowberry blader, hagtorn blomster. Mål 8 g av blandingen, hell 0,3 liter kokende vann og insister. Ta kjøttkraft bør være 50 ml 5 ganger om dagen;

Hypotonisk type (når trykket er redusert):

 • ta 1 del av røttene til zamaniha, villrose og hagtorn bær, 2 porsjoner kamille og johannesurt. Samle 10 g råvarer, hell et glass kaldt vann og la det stå i 4 timer, varmt opp i et vannbad i 15 minutter, insister i en time, filtrer. Volumet er full i 3 delte doser i løpet av dagen;

Ved hopp av arteriell trykk er det mulig å bruke en spesiell infusjon:

 • den inneholder ingredienser som blomster av Crataegus (20 g), Liljekonvall (10 g), vendelrot rot (20 g), humle (10 g), peppermynte blader (15 g), fennikel frukt (15 g);
 • en spiseskje av denne blandingen (godt knust) helles i et glass kokende vann;
 • til infusjon er det nødvendig å sette oppløsningen på et kjølig sted i tre timer, deretter koka det og la det avkjøles.

Med VSD for tonic som virker på kroppen, bruker infusjonen med echinacea, humle og rhodiola (golden root). For å gjøre dette produktet trenger du:

 • Blomstring av echinacea;
 • Rhodiola rot er rosa;
 • Hoppekegler.

Bland i forholdet 2: 2: 1 og tilsett varmt vann ved å beregne et glass vann for en ss. samlingen. Når infusjonen avkjøles, må du legge til en st. l. honning. Nåværende urtemiddel er full i løpet av dagen i tre delte doser. Bruk denne løsningen hver dag i en måned. Slike behandlinger er ønskelig å bli utført en gang i året.

outlook

Prognosen for vegetativ vaskulær dystoni er gunstig, ofte er dets manifestasjoner for alltid i barndommen. Men uten forebygging og behandling kan vegetativ-vaskulær dystoni føre til en vedvarende økning i blodtrykket, noe som forandrer strukturen og funksjonene i ulike indre organer; til brudd på fordøyelsesprosesser, etc..

Med VSD er det nødvendig å gjennomføre regelmessige (vanligvis sesongmessige) kurs for forebygging av eksacerbasjoner, for hvilke det foreskrives:

 • urtemedisin,
 • vitaminterapi,
 • massasje,
 • treningsbehandling,
 • fysioterapeutiske prosedyrer,
 • sanatoriumbehandling.

Vi forklarte bare hva det er for sykdommen og hvorfor det er viktig å begynne å behandle vegetativ vaskulær dystoni i tide. Ta vare på helsen din og ved de første tegnene og symptomene på VSD, kontakt legen din.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene