Vegeto-vaskulær dystoni: typer, årsaker, symptomer, behandling hos voksne og barn

Kanskje det er ingen blant oss som aldri har hørt om vegetativ-vaskulær dystoni (VSD). Dette er ikke tilfeldig, fordi ifølge statistikk Hun lider opp til 80% av den voksne befolkningen på planeten og ca 25% av barna. På grunn av større følelsesmessighet, lider kvinner av vegetativ dysfunksjon tre ganger oftere enn menn.

Patologi oppdages vanligvis i barndommen eller ung alder, toppen av symptomene faller på 20-40 år - Den mest funksjonsrike og aktive perioden, mens livets vanlige rytme forstyrres, er profesjonell aktivitet hemmet, familieforholdene påvirkes.

Hva er det: en sykdom eller funksjoner i nervesystemet? Spørsmålet om essensen av vegetativ dysfunksjon forblir kontroversiell i lang tid, eksperter definerte det først som en sykdom, men som pasienter ble observert, ble det klart at VSD var en funksjonsforstyrrelse, som hovedsakelig påvirker psyken og vegetasjonen.

Samtidig er funksjonelle lidelser og subjektive smertefulle opplevelser, ikke bare tvunget til å endre livsstil, men også krever en rask og kvalifisert hjelp, fordi det over tid kan de utvikle seg til en mer - iskemisk hjertesykdom, høyt blodtrykk, magesår eller diabetes.

Årsaker til vegetativ-vaskulær dystoni

Det autonome nervesystemet, inkludert sympatiske og parasympatiske avdelinger, regulerer funksjonen av indre organer, opprettholde en konstant indre miljø, kroppstemperatur, trykk, hjertehastighet, fordøyelse, og så videre. D. Fra den godt koordinert arbeidet i disse avdelinger er avhengig av riktig reaksjon på ytre stimuli, og tilpasser det til den stadig endrede miljøforhold, stress og overbelastning.

Det autonome nervesystemet fungerer uavhengig, autonomt, adlyder ikke vårt ønske og bevissthet. simpatico bestemmer slike endringer som en økning i trykk og puls, dilatasjon av eleven, akselerasjon av metabolske prosesser, og parasimpatika ansvarlig for hypotensjon, bradykardi, økt sekresjon av fordøyelsessaft og glatt muskel tone. Nesten alltid har disse delene av det autonome nervesystemet en motsatt, antagonistisk effekt, og i forskjellige livsbetingelser hersker innflytelsen av en av dem.

Når den vegetative funksjonen oppløses, oppstår en rekke symptomer som ikke passer inn i bildet av noen av de kjente sykdommer i hjertet, magen eller lungene. Når VSD vanligvis ikke finner organiske skader på andre organer, og pasientens forsøk på å finne en forferdelig sykdom i kroppen, er forgjeves og ikke bringer de forventede fruktene.

VSD er nært forbundet med den følelsesmessige sfæren og funksjonene til psyken, derfor foregår det vanligvis med en rekke psykologiske manifestasjoner. For å overbevise en pasient om at han ikke har noen indre organer, er det svært vanskelig, og en psykoterapeut kan virkelig gi effektiv hjelp.

Årsaker til vegetativ-vaskulær dystoni Den mest varierte og, til tider, ligger i tidlig barndom eller til og med perioden med intrauterin utvikling. Blant dem er de viktigste:

 • Intrauterin hypoksi, unormal fødsel, barndomsinfeksjoner;
 • Stress, neuroser, sterk fysisk overbelastning;
 • Craniocerebral traumer og neuroinfections;
 • Hormonelle endringer i graviditet, i ungdomsårene;
 • Arv og egenskaper i grunnloven
 • Forskjellen mellom kronisk patologi av indre organer.

Det patologiske løpet av graviditet og fødsel, infeksjoner i tidlig barndom bidrar til manifestasjon av tegn på vegetativ-vaskulær dystoni hos barn. Slike babyer er utsatt for lunger, rastløse, ofte regurgitate, lider av diaré eller forstoppelse, er utsatt for hyppige forkjølelser.

Hos voksne, blant årsakene til vegetativ-vaskulær dystoni, stress, sterke følelsesmessige opplevelser, fysiske overbelastninger kommer i forgrunnen. Morbiditet i barndommen, dårlig fysisk helse og kronisk patologi kan også bli et bakteppe for VSD i fremtiden.

Hos ungdom, vegetative-vaskulære dystoni assosiert med rask vekst, når den fysiske utviklingen av det autonome systemet rett og slett "ikke har tid", en ung kropp kan ikke riktig tilpasse seg økte krav, symptomer på tilpasningsforstyrrelse er psykologisk i laget og familien, så vel som fysisk - med hjertebank, hypotensjon, dyspné, etc.

Symptomer på VSD

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni er ekstremt varierte og påvirker funksjonen til mange organer og systemer. Av denne grunn gjennomgår pasienter på jakt etter en diagnose all slags forskning og besøker alle eksperter som er kjent med dem. Vanligvis ved diagnosetidspunktet spesielt aktive pasienter har en imponerende liste av diagnostiske prosedyrer og gått seg ofte tror, ​​i nærvær av en alvorlig sykdom, fordi symptomene kan være så uttalt at det ikke er tvil om det er mer skremmende diagnoser, snarere enn IRR.

Avhengig av forekomsten av denne eller den manifestasjonen, utmerker seg typer av vegetativ-vaskulær dystoni:

 1. sympathicotonic;
 2. Parasimpatikotonichesky;
 3. Blandet type VSD.

Alvorlighetsgraden av symptomene bestemmer det enkle, moderate eller alvorlige løpet av patologien, og utbredelsen av VSD-fenomenene gjør at vi kan identifisere generelle former og lokale når mange systemer eller noen lider. Med løpet av VSD kan det være skjult, paroksysmal eller permanent.

Hovedtegnene til VSD er:

 • Smerte i hjertet (kardialgi);
 • arytmier;
 • Respiratoriske lidelser;
 • Vegetative lidelser;
 • Svingninger i vaskulær tone;
 • Neuro-lignende stater.

Hjertesyndrom med VSD, som forekommer hos 9 av 10 pasienter, er en følelse av hjerteslag eller hjerte synker, brystsmerter, uregelmessig rytme. Pasientene tilpasser seg ikke godt til fysisk anstrengelse, de blir raskt trette. Cardialgia kan være brennende, vondt, langvarig eller kortsiktig. Arrytmi manifesterer tahi eller bradykardi, ekstrasystol. En grundig undersøkelse av hjertet viser vanligvis ingen strukturelle og organiske endringer.

Vegeto-vaskulær dystoni, som strømmer gjennom hypertonisk type, manifesteres av en økning i blodtrykk, som imidlertid ikke overskrider grensediagrammet, varierer mellom 130-140 / 85-90 mm Hg. Art. Sann hypertensive kriser skjer sjelden. På grunn av trykkfluktuasjoner er hodepine, svakhet, hjertebanken mulig.

Vegeta-vaskulær dystoni av hypotonisk type er forbundet med økt tone i det parasympatiske nervesystemet. Slike pasienter som er utsatt for letargi, tretthet, svakhet og utmattelse, besvimelser, blant dem råde asthenics og lean fag, de er bleke og ofte kaldt. Systolisk blodtrykk i dem er vanligvis på nivået 100 mm Hg. Art.

Med alle former for VSD er hodepine, konstant tretthet, forstyrrelser i avføring i form av diaré eller forstoppelse, kortpustethet, følelse av klumper i halsen og mangel på luft mulig. Serebral dystoni er ledsaget av svimmelhet, besvimelse, støy i hodet.

Kroppstemperaturen øker uten grunn og reduseres også spontant. Karakterisert ved svette, "heter" i form av ansiktets rødhet, skjelving, chilliness eller følelse av varme. Pasienter med VSD er meteosensitive, dårlig tilpasset fysisk stress og stress.

Den psykomotiske sfæren fortjener spesiell oppmerksomhet, som alltid lider av ulike former for autonom dysfunksjon. Pasienter er apatisk eller omvendt, overdreven aktiv, irritabel, fryktelig. Det er ofte panikkanfall, fobier, mistenksomhet, depresjon. I alvorlige tilfeller er selvmordstendenser mulige, nesten alltid er det hypokondrier med overdreven oppmerksomhet i noen, selv de mest ubetydelige symptomene.

VSD er oftere diagnostisert hos kvinner som er mer emosjonelle, er mer sannsynlig å oppleve forskjellige årsaker, opplever større stress under graviditet, fødsel og senere oppdragelse av barn. Symptomer kan forverres i overgangsalderen når det er en signifikant hormonell forandring.

Symptomer VSD er svært forskjellige, påvirker mange organer, hver av dem er pasienten svært akutt. Sammen med de tilsynelatende sykdommene, endres den emosjonelle bakgrunnen. Irritabilitet, tearfulness, overdreven entusiasme for sine klager og søket etter patologi bryter med sosial tilpasning. Pasienten slutter å kommunisere med venner, ødelegger relasjoner med slektninger, og livsstilen kan bli lukket. Mange pasienter foretrekker å være hjemme og ensomme, noe som ikke bare forbedrer tilstanden, men bidrar til en enda større konsentrasjon av klager og subjektive opplevelser.

For tiden er det i tillegg til funksjonelle lidelser ingen andre brudd på de indre organer. Men det er ikke for ingenting at de sier at alle sykdommer er fra nerver. Lengre IRR før eller senere kan føre til andre sykdommer - iskemisk hjertesykdom, diabetes, hypertensjon, kolitt eller magesår. I slike tilfeller vil i tillegg til korreksjonen av den emosjonelle bakgrunnen være nødvendig å behandle den utviklede patologien mer.

Diagnose og behandling av VSD

Siden det ikke foreligger klare diagnostiske kriterier og patognomoniske symptomer på VSD, Diagnose skjer vanligvis på prinsippet om å ekskludere en annen, somatisk, patologi. En rekke symptomer skaper pasienter for å besøke ulike spesialister som ikke finner avvik i funksjonen til indre organer.

Pasienter med tegn på VSD trenger konsultasjon av en nevrolog, kardiolog, endokrinolog, i noen tilfeller - en psykoterapeut. Legene intervjuer pasienten nøye om arten av klager, tilstedeværelsen hos slektninger av tilfeller av magesår, hypertensjon, diabetes, nevroser. Det er viktig å finne ut hvordan graviditeten og fødselen fant sted i moren, pasientens tidlige barndom, fordi årsaken til IRR kan dekkes av bivirkninger allerede før fødselen.

Blant undersøkelsene, blir blod og urintest, elektroencefalografi, funksjonstester for analysen av det autonome nervesystemet vanligvis utført, er et EKG obligatorisk.

Når diagnosen ikke er i tvil, og andre sykdommer utelukkes, bestemmer legen om behovet for behandling. Terapi avhenger av symptomene, deres alvorlighetsgrad, graden av nedsatthet av pasienten. Inntil nylig var pasienter med VSD i omsorg for nevrologer, men i dag er det ubestridelig at den største hjelpen kan gis av en psykoterapeut, siden VSD er primært et psykogent planproblem.

Det viktigste ved behandling av vegetativ-vaskulær dystoni tilhører generelle tiltak. Selvfølgelig forventer de fleste pasienter at de får en pille som på en gang fjerner alle symptomene på sykdommen, men dette skjer ikke. Vellykket avhending av patologi krever pasientens arbeid, hans ønske og ønske om å normalisere sin helse.

Generelle tiltak for behandling av AVI inkluderer:

 1. En sunn livsstil og riktig regime.
 2. En diett.
 3. Tilstrekkelig fysisk aktivitet.
 4. Eliminering av nervøs og fysisk overbelastning.
 5. Fysioterapeutisk og vannprosedyrer.

En sunn livsstil er grunnlaget for at alle organer og systemer fungerer tilfredsstillende. Når VSD bør utelukkes fra røyking, alkoholmisbruk. Det er nødvendig å normalisere modusen for arbeid og hvile, med de uttrykte symptomene kan det være nødvendig å endre type arbeidskraft. Etter en hard dags arbeid må du hvile på riktig måte - ikke ligge på sofaen, men heller å spasere i frisk luft.

Diettpatienter med VSD bør ikke inneholde overflødig salt og væske (spesielt når hypertensiv type), det er verdt å gi opp sterk kaffe, mel, fett og krydret mat. Hypotonikk viser sjømat, cottage cheese, te. Gitt at flertallet av pasientene har problemer med fordøyelsen, lider svekket tarm motilitet og avføring, må maten være balansert, lys, men en full - korn, belgfrukter, magert kjøtt, grønnsaker og frukt, nøtter, meieriprodukter.

Fysisk aktivitet gjør det mulig å normalisere tonen i det autonome nervesystemet, så regelmessig mosjon, treningsterapi, vandreturer - et godt alternativ til hjemmefortidene som sitter eller ligger ned. Veldig nyttig er alle typer vannprosedyrer (bad, kontrastdusjer, dousing med kaldt vann, et basseng), fordi vann ikke bare lar deg styrke muskler, men lindrer også stress.

Pasienter med VSD trenger å beskytte seg så mye som mulig fra følelsesmessig og fysisk overbelastning. TV og datamaskin er sterke irriterende, så de er bedre ikke misbruk. Det vil være mye mer nyttig å kommunisere med venner, gå til en utstilling eller en park. Ønsker du å trene i treningsstudioet, bør du utelukke alle slags styrkeøvelser, løfte vekter og helst foretrekke gymnastikk, yoga, svømming.

Fysioterapeutiske prosedyrer bidrar til å forbedre tilstanden betydelig. Det viser akupunktur, massasje, magnetoterapi, elektroforese med magnesium, papaverin, kalsium (avhengig av form av patologi).

Sanatoriumbehandling er vist for alle lidelser VSD. Det er ikke nødvendig samtidig å velge institusjoner med en kardiologisk profil, bare et vanlig sanatorium eller en tur til sjøen. Hvile fra de vanlige tingene, endre situasjonen, nye bekjente og kommunikasjon gjør at du kan abstrahere fra symptomene, distrahere og roe ned.

medisinering bestemmes av den overveiende symptomatologien hos en bestemt pasient. Hovedgruppen med narkotika med VSD er midler med beroligende effekt:

 • Phytopreparations - valerian, motherwort, new-passit, etc.;
 • Antidepressiva - cipralex, paroksetin, amitriptylin;
 • Tranquilizers - seduxen, elenium, tazepam, grandaxin.

I noen tilfeller oppnevnt nootropics (Piracetam, omnaron), kardiovaskulære legemidler (cinnadisin, aktovegin, cavinton), psykofarmaka - Grandaxinum, medazepam, sonapaks. Når hypoton typen VSD hjelper velkommen tonic og adaptogens fitosredstv - sibirsk ginseng, ginseng, Pantocrinum.

Behandlingen starter som regel med mer "myke" urte rettsmidler, i fravær av effekt, legg til lette beroligende midler og antidepressiva. Med alvorlig angst, angrep av panikkanfall, neurose-lignende lidelser uten narkotikakorreksjon, og ikke i det hele tatt.

Symptomatisk terapi er rettet mot å eliminere symptomene fra andre organer, først og fremst - det kardiovaskulære systemet.

Med takykardi og økt blodtrykk, er anaprilin og andre legemidler fra gruppen av beta-adrenoblokere (atenolol, egilok), ACE-hemmere foreskrevet. Cardialgias blir vanligvis fjernet ved å ta sedativer - seduksena, corvalol, valocordin.

Bradykardi mindre enn 50 slag per minutt krever bruk av atropin, preparater av belladonna. Cool, kaldt tonic bad og dusj, trening.

Behandling med folkemessige rettsmidler kan være ganske effektiv, vurderer at mange urter har en slik beroligende effekt. Påfør valerian, morwort, hagtorn, peon, mynte og sitronmelisse. Urter selges på apotek, de er tilberedt på den måten som er beskrevet i instruksjonene, eller bare brygge ferdige poser i et glass vann. Fytoterapi kan vellykkes kombinert med å ta medisiner.

Det skal bemerkes at utnevnelsen av de beskrevne "hjerte" -midler ikke vitner om tilstedeværelse av en virkelig hjertepatologi, fordi i de fleste tilfeller problemer med hjerterytme og -rytme er funksjonell karakters. Dette bør være kjent for pasienter som forglemmelig ser etter tegn på virkelig farlige sykdommer.

Psykoterapeutiske tiltak fortjener spesiell oppmerksomhet. Det så skjedde at kampanjen til en psykiater eller psykolog, og blir ofte sett på av pasienten og hans familie som et sikkert tegn på psykiske lidelser, og mange pasienter nådde ikke denne ekspert. I mellomtiden er det terapeuten som er i stand til å bedst vurdere situasjonen og gjennomføre behandling.

Nyttig både individuelle og gruppe økter ved hjelp av ulike metoder for å påvirke pasientens psyke. Med en rekke fobier, panikkanfall, uberettiget aggresjon eller apati, suget etter å det samme i hans forferdelige sykdommen, hjelper terapeuten til å finne ut den egentlige årsaken til disse lidelsene, som kan ligge i barndommen, familieforhold, har lenge holdt en nervøs sjokk. Etter å ha forstått årsaken til deres erfaringer, finner mange pasienter en måte å lykkes på med å bekjempe dem.

For å behandle VSD skal integreres og med deltagelse av pasienten selv, velge individuelt ordninger og navn på medisiner. Pasienten må i sin tur forstå at symptomene på sykdom hos indre organer er relatert til psykenes særegenheter og livsstil, derfor er det verdt å stoppe søket etter sykdommer og å begynne å endre livsstil.

Spørsmålet om det er nødvendig å behandle på alle VSD, hvis det ikke er en uavhengig sykdom, skal ikke stå. For det første forverrer denne tilstanden livskvaliteten, reduserer effektiviteten, utmasser pasientens allerede utmattede nervesystem. For det andre kan en langsiktig VSD føre til utvikling av alvorlig depresjon, selvmordstendenser, asteni. Hyppige hypertensive kriser og arytmier vil etter hvert forårsake organiske endringer i hjertet (hypertrofi, kardiosklerose), og da vil problemet bli veldig alvorlig.

Med rettidig og korrekt korreksjon av symptomer på VSD er prognosen gunstig, trivselene forbedres, livets vanlige rytme, arbeidskraft og sosial aktivitet gjenopprettes. Pasientene skal være under dynamisk observasjon fra en nevrolog (psykoneurolog, psykoterapeut), og behandlingsforløp kan holdes for forebyggende formål, spesielt i høstårene.

Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni - et kompleks av funksjonsforstyrrelser, som er basert på et brudd på reguleringen av vaskulær tone i det autonome nervesystemet. Manifestert paroksysmal eller permanente hjertebank, sterk svetting, hodepine, prikking i hjertet, rødhet eller blanche ansikt, kulde, besvimelse. Kan føre til utvikling av nevroser, vedvarende arteriell hypertensjon, betydelig forverre livskvaliteten.

Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni - et kompleks av funksjonsforstyrrelser, som er basert på et brudd på reguleringen av vaskulær tone i det autonome nervesystemet. Manifestert paroksysmal eller permanente hjertebank, sterk svetting, hodepine, prikking i hjertet, rødhet eller blanche ansikt, kulde, besvimelse. Kan føre til utvikling av nevroser, vedvarende arteriell hypertensjon, betydelig forverre livskvaliteten.

I moderne medisin anses vegetativ-vaskulær dystoni ikke som en uavhengig sykdom, fordi det er en kombinasjon av symptomer som utvikler seg mot bakgrunnen av et kurs i en organisk patologi. Vaskulær dystoni ofte referert til som autonom dysfunksjon angioneurosis, psychovegetative nevrose, vasomotorisk dystoni, autonom dystoni syndrom og m. P.

Betegnelsen vaskulære dystoni ment autonom ubalanse indre homeostase av organismen (blodtrykk, puls, varmeoverføring, eleven bredde, bronkial, fordøyelses- og ekskresjonssystemer funksjoner, syntesen av insulin og adrenalin), fulgt av forandringer i vaskulær tonus og blodsirkulasjonen i vev og organer.

Grønn-vaskulær dystoni er en ekstremt vanlig lidelse og observeres hos 80% av befolkningen, en tredjedel av disse tilfellene krever terapeutisk og nevrologisk behandling. Fremveksten av de første manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni refererer som regel til barndommen eller ungdomsårene; uttalte brudd har en effekt på 20-40 år. Kvinner er utsatt for å utvikle vegetativ dysfunksjon 3 ganger mer enn menn.

Morfo-funksjonelle egenskaper av det autonome nervesystemet

De funksjoner som utføres av det autonome nervesystem (ANS) i legemet funksjoner, er det svært viktig: det utføres kontroll og regulering av aktiviteten av indre organer for å sikre opprettholdelse av homøostase - en permanent balanse mellom det indre miljøet. ANS er i sin funksjon autonom, det vil si at den ikke sender til bevisst, forsettlig kontroll og andre avdelinger i nervesystemet. Det autonome nervesystemet blir oppnådd ved regulering av mange fysiologiske og biokjemiske prosesser: å opprettholde en optimal termoregulerende blodtrykk, metabolisme, urin dannelse og fordøyelses, endokrine, kardiovaskulære, immunreaksjoner, etc...

VNS består av sympatiske og parasympatiske avdelinger, som har motsatte effekter på reguleringen av ulike funksjoner. Symptomatiske effekter av SNS inkluderer dilatasjon av eleven, økte metabolske prosesser, økt blodtrykk, redusert glatt muskelton, økt hjertefrekvens, økt respirasjon. Av det parasympatiske - innsnevring av eleven, lavere blodtrykk, øker i glatt muskeltonus, redusere hjertefrekvensen, langsom pust, økt sekretorisk funksjon av fordøyelseskjertlene, etc.

Den normale aktiviteten til VNS sikres av konsistensen av funksjonen til de sympatiske og parasympatiske avdelinger og deres tilstrekkelige respons på endringer i interne og eksterne faktorer. Brudd på balansen mellom sympatiske og parasympatiske effekter av VNC forårsaker utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni.

Årsaker og utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni

Utvikling vegetato-vaskulær dystoni hos små barn kan skyldes forstyrrelser i perinatalperioden (føtal hypoksi), p-trauma, sykdommer i nyfødte periode. Disse faktorene negativt påvirker dannelsen av det somatiske og autonome nervesystemet, bruken av funksjonene som utføres av dem. Autonom dysfunksjon i disse barna manifest av fordøyelsessykdommer (hyppig oppkast, flatulens, ustabil avføring, dårlig matlyst), emosjonell ubalanse (av økt konflikt, moodiness), utsatt for forkjølelse.

I puberteten, utvikling av de indre organer og veksten av organismen som en helhet før dannelsen av nevroendokrine regulering, noe som fører til en forverring av autonom dysfunksjon. I denne alderen, vaskulær dystoni manifestert ved smerter i hjertet, og hjertet slå uberegnelig, labilt blodtrykk, nevropsykiatriske lidelser (tretthet, nedsatt hukommelse og oppmerksomhet, raskt herdet, høy angst, irritabilitet). Grønn-vaskulær dystoni forekommer hos 12-29% av barn og ungdom.

Hos voksne pasienter, kan forekomsten av vaskulær dystoni fremkalles og forverret på grunn av virkningen av kroniske sykdommer, depresjon, stress, nevrose, traumatiske hjerneskader og ryggmargsskader, endokrine sykdommer, gastrointestinale abnormiteter, hormonelle endringer (graviditet, overgangsalder). I alle aldre, en risikofaktor for utvikling av vegetative-vaskulære dystoni er et konstitusjonelt arvelig.

Klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni

Hittil er det ikke utviklet en enkelt klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni. Ifølge ulike forfattere, varierer vegetativ dysfunksjon i henhold til et antall av følgende kriterier:

 • Ved overvekt av sympatiske eller parasympatiske effekter: sympatikotonisk, parasympatikotonisk (vagotonisk) og blandet (sympatisk-parasympatisk) type vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Ved forekomst av vegetative lidelser: generalisert (med interesse for flere organsystemer samtidig), systemisk (med interesse for ett organsystem) og lokal (lokal) form for vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Etter kursets alvor: latent (latent), paroksysmal (paroksysmal) og permanent (permanent) varianter av vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Ved alvorlighet av manifestasjoner: mild, moderat og alvorlig kurs;
 • På etiologi: primær (konstitusjonelt betinget) og sekundær (på grunn av ulike patologiske forhold) vegetativ-vaskulær dystoni.

Ved arten av anfall som kompliserer løpet av vegetativ-vaskulær dystoni, er sipppathoadrenal, vagoinsulær og blandet krise isolert. Lette kriser kjennetegnes av monosymptomatiske manifestasjoner, fortsett med uttalt vegetative skift, siste 10-15 minutter. Kriser av moderat alvorlighetsgrad har polysymptomatiske manifestasjoner, uttalte vegetative skift og en varighet på 15 til 20 minutter. Den alvorlige krisesituasjonen manifesteres av polysymptomatika, alvorlige vegetative forstyrrelser, hyperkinesi, kramper, varigheten av et angrep på mer enn en time og postcrazy asteni i flere dager.

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni

Manifestasjon av vaskulær dystoni varieres, på grunn av en mangefasettert effekt på organismen VNS regulere basisautonome funksjoner -. Åndedrett, blodgjennomstrømning, svette, urin, fordøyelse og andre symptomer på autonom dysfunksjon kan uttrykkes konstant eller manifest beslag kriser (panikkanfall, besvimelse, andre paroksysmale forhold).

Det er flere grupper av symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni grunnet overordnede forstyrrelser i aktiviteten til ulike kroppssystemer. Disse forstyrrelsene kan manifestere seg i isolasjon eller i kombinasjon med hverandre. Kardiale manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni inkluderer smerte i hjertet, takykardi, en følelse av avbrudd og fading i hjertet.

Når brudd respiratorisk regulering vaskulær dystoni manifestert respiratoriske symptomer: hurtig pust (tachypné), den manglende evne til dyp inspirasjon og full utløp, sanseinntrykk av åndenød, vekt, tett bryst, alvorlig paroksysmal dyspné, som minner om astmaanfall. Vaskulær dystoni kan manifestere forskjellige disdinamicheskimi sykdommer: vibrasjoner og veneblodtrykket, blodsirkulasjon lidelse og lymfevevet.

Vegetative forstyrrelser av termoregulering inkluderer labiliteten av kroppstemperaturen (økning til 37-38 ° C eller redusere til 35 ° C), følelser av chilliness eller følelse av varme, svette. Manifestasjonen av termoregulatoriske lidelser kan være kortsiktige, langsiktige eller permanente. Forstyrrelsen av vegetativ regulering av fordøyelsessystemet er uttrykt ved dyspeptiske lidelser: smerte og spasmer i magen, kvalme, strup, oppkast, forstoppelse eller diaré.

Vaskulær dystoni kan føre til at ulike typer av urinveier: anorgasmia når den lagres libido; smertefull, hyppig vannlating, i fravær av organisk patologi i urinveiene og lignende. g. psyko-nevrologiske manifestasjoner av vaskulær dystoni er slapphet, svakhet, tretthet ved lett belastning, redusert effektivitet, økt irritabilitet, og gråt. Pasienter lider av hodepine, meteodependent, søvnforstyrrelser (søvnløshet, overfladiske og urolig søvn).

Komplikasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni

Forløpet av vegetativ-vaskulær dystoni kan bli komplisert av vegetative kriser som forekommer hos mer enn halvparten av pasientene. Avhengig av overvekt av lidelser i denne eller den delen av det vegetative systemet, skilles sympathoadrenal, vagoinsular og blandede kriser.

Utviklingen av sympathoadrenal krise eller "panikkanfall" skjer under påvirkning av en skarp utløsning av adrenalin i blodet, som skjer under ledelsen av det vegetative systemet. Forløpet av en krise begynner med en plutselig hodepine, rask hjerterytme, kardialgi, rødme eller rødhet i ansiktet. Det er en arteriell hypertensjon, en puls raser, det er en subfebril tilstand, en rystende tremor, følelsesløp i ekstremiteter, en følelse av intens angst og frykt. Krisens slutt er like plutselig som begynnelsen; etter avslutning eller slutt - en asteni, en polyuri med tildeling av urin med lav spesifisitet.

Den vagoinsulære krisen manifesterer sig i symptomer, i mange henseender imot sympatiske effekter. Dens utvikling er ledsaget av frigjøring av insulin i blodet, en kraftig reduksjon i nivået av glukose, en økning i fordøyelsessystemet. Den vagoinsulære krisen er preget av følelser av hjertesvikt, svimmelhet, arytmier, pustevansker og en følelse av mangel på luft. Det er en nedgang i puls og redusert blodtrykk, svette, hudspyling, svakhet, mørkere i øynene.

Under krisen blir peristaltikken i tarmen intensivert, det er flatulens, rommelse, oppfordring til avføring, flytende avføring er mulig. På slutten av angrepet er det en markert post-cirrus asteni. Oftere er det blandede sympatiske parasympatiske kriser karakterisert ved aktivering av begge deler av det autonome nervesystemet.

Diagnose av vegetativ-vaskulær dystoni

Diagnostikk av vegetativ-vaskulær dystoni er vanskelig på grunn av mangfoldet av symptomer og fraværet av klare objektive parametere. Når det gjelder vegetativ-vaskulær dystoni, kan vi heller snakke om differensial diagnose og eliminering av organisk patologi i et bestemt system. For dette gjennomgår pasientene en nevrolog, en endokrinolog og en kardiolog.

Når man klargjør en anamnese, er det nødvendig å etablere en familiebyrde på autonom dysfunksjon. Pasienter med vagotoni i familien er mer sannsynlig å ha tilfeller av magesårssykdom, bronkial astma, neurodermatitt; med sympatikotoni - hypertensiv sykdom, iskemisk hjertesykdom, hypertyreose, diabetes mellitus. Hos barn med vegeto-vaskulær dystoni blir anamnese ofte belastet av den ugunstige løpet av perinatal perioden, gjentatte akutte og kroniske fokale infeksjoner.

Ved diagnostisering av vegetativ-vaskulær dystoni er det nødvendig å evaluere den første vegetative tonen og indeksene av vegetativ reaktivitet. Den opprinnelige tilstanden til VNS er beregnet til hvile på analysen av klager, hjernens EEG og EKG. Vegetative reaksjoner i nervesystemet bestemmes ved hjelp av ulike funksjonstester (ortostatisk, farmakologisk).

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni

Pasienter med vegeto-vaskulær dystoni behandles under tilsyn av en praktiserende læge, nevrolog, endokrinolog eller psykiater, avhengig av syndromets overveiende manifestasjoner. Med vegetativ-vaskulær dystoni utføres komplekse, langsiktige, individuelle terapi, tatt i betraktning arten av vegetativ dysfunksjon og dens etiologi.

Preferanser i valg av behandlinger gitt nemedikamentoznymu tilnærming: normalisering av arbeidskraft og hvile, eliminering av inaktivitet, dosert fysisk belastning, begrense effektene av emosjonell (stress, dataspill, se på TV), individ og familie psykologisk korreksjon, rasjonell og regelmessige måltider.

Positivt resultat i behandlingen av vegetativ-vaskulær dystoni er observert fra terapeutisk massasje, refleksbehandling, vannprosedyrer. Den anvendte fysioterapeutiske effekten avhenger av typen autonom dysfunksjon: vagotonia viser elektroforese med kalsium, mezaton, koffein; med sympatikotoni - med papaverin, euphyllin, brom, magnesium).

Utilstrekkelig gjenoppretting og fysioterapeutiske tiltak, er individuelt utvalgt medisinsk behandling foreskrevet. For å redusere aktiviteten av vegetative reaksjoner foreskrive sedativer (valerian, morwort, St. John's wort, melissa, etc.), antidepressiva, tranquilizers, nootropic drugs. En gunstig terapeutisk effekt er ofte glycin, gopantinsyre, glutaminsyre, komplekse vitamin- og mineralpræparater.

For å redusere manifestasjoner sympathicotonia brukt betablokkere (propranolol, propranolol), vagoton effekt - (. Schisandra preparater Eleutherococcus et al) vegetabilske psykostimulerende. Med vegeto-vaskulær dystoni, kronisk infeksjonsfokus, behandles samtidig endokrin, somatisk eller annen patologi.

Utvikling av alvorlige vegetative kriser kan i noen tilfeller kreve parenteral administrering av neuroleptika, beroligende midler, β-blokkere, atropin (avhengig av krisens form). Pasienter med vegetativ-vaskulær dystoni bør gjennomgå regelmessig oppfølging (en gang hver 3-6 måneder), spesielt i høstårsperioden, når det er behov for en rekke terapeutiske tiltak.

Prognose og profylakse av vegetativ-vaskulær dystoni

Tidlig deteksjon og behandling av vegetativ-vaskulær dystoni og dens konsekvente forebygging i 80-90% av tilfellene fører til forsvinning eller en signifikant reduksjon i mange manifestasjoner og restaurering av adaptive evner hos organismen. Det ukorrigerte løpet av vegetativ-vaskulær dystoni bidrar til dannelsen av ulike psykosomatiske lidelser, psykologisk og fysisk disadaptasjon av pasienter, negativt påvirker livskvaliteten.

Et sett med tiltak for forebygging av vegetativ-vaskulær dystoni bør være rettet mot å styrke mekanismene for selvregulering av nervesystemet og øke adaptive evner hos organismen. Dette oppnås gjennom forbedring av livsstil, optimalisering av hvile, arbeid og fysisk aktivitet. Forebygging av eksacerbasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni utføres ved hjelp av sin rasjonelle terapi.

Årsaker til IRR

Som et komplekst, hierarkisk underordnet, flernivåsystem har "vegetativ" et visst nivå av vitalitet, som støttes av nervøse og humorale påvirkninger. Endring av denne tonen kan føre til ulike symptomer, som kalles vegetativ dystoni eller VSD (vegetovaskulær dystoni). La oss fortelle deg hva som forårsaker denne ubalansen.

Faktorer som forårsaker IRR

Diagnosen "vegetativ-vaskulær dystoni", mens den er utbredt, er fortsatt temaet for medisinske tvister. Innenlandske leger utsettes ofte for ham og behandler VSD som en sykdom. Denne definisjonen finnes imidlertid ikke i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer.

Komplekset av symptomer forbundet med en midlertidig "skjevhet" av samspillet mellom de vaskulære, endokrine og autonome systemene er VSD. Å gi til eierens ubehagelige opplevelser, blir ikke vegeto-vaskulær dystoni ikke årsaken til organiske forstyrrelser og påvirker ikke reduksjonen av forventet levetid, og er dermed i stand til å forverre sin kvalitet mye.

Med riktig terapeutisk tilnærming er det mulighet til å forhindre forverring av tilstanden og fullstendig slippe av med problemet.

Årsakene til forekomsten av vegetativ dystoni, som påvirker både barn og voksne, er forskjellige.

Et stort antall mennesker i forskjellige aldre blir offer for VSD. Hvis det i en tidlig alder er tilfeller av fremveksten av patologi arvelig predisposisjon, medfødte anomalier av utvikling, sykdommer i indre organer, så er senere stress den viktigste.

Det er et utbredt brudd hos ungdom. Det er et standard "dystonic" sett, karakteristisk for en voksende organisme:

 • rask tretthet;
 • humørsvingninger;
 • hodepine;
 • angst, irritabilitet.

Ofte blir symptomene avskrevet for hormonelle stormer som forekommer i ungdommens kropp. Imidlertid forårsaker de, sammen med rask fysisk utvikling, store psykiske belastninger vaskulær dysfunksjon.

Hos unge mennesker oppstår en vegetativ lidelse ofte etter et sterkt følelsesmessig sjokk, stress. Den negative livsstilen påvirker negativt en tilstand ved dystoni:

 • misbruk av tonic drinker, alkohol;
 • røyking,
 • kronisk søvnmangel
 • lav fysisk aktivitet.

For å unngå symptomene på vegetativ dystoni i voksen alder, er det nødvendig å være oppmerksom på ungdommen til en sunn livsstil og deres arvelighet.

Det er viktig å unngå fysisk og overdreven mental stress, så vel som andre provokatører VSD, som vi vil diskutere mer detaljert.

arvelighet

En av de viktigste faktorene i fremveksten av IRR er arvelig. Med genetisk predisponering vises de første tegnene til symptomkomplekset allerede i tidlig barndom. Den underutviklede funksjonen av vegetativ regulering forårsaker svakhet, overdreven tretthet.

Avhengig av type organisering av nervesystemet, har alvorlighetsgraden av manifestasjoner av dystoni en annen intensitet. I tillegg er det i stor grad avhengig av miljøet fordi de overførte gener ikke er sykdommen i seg selv, men bare en tendens til den.

Under visse forhold kan det utvikles til en uttalt dystoni:

 • Årsaken til VSD er tydelig, hvis foreldrene fra en tidlig alder lærer barnet, føler seg den minste uteslutningen, tar mange medisiner, vurderer seg syk.
 • Tvert imot, når foreldrene setter inn en kjærlighet til sport for et barn, demper de det, deler evnen til å se på alle positive sider - mest sannsynlig vil barnet vokse seg sunt og mye mindre avhengig av påvirkning av dystoni.

Langsiktig stress, følelsesmessig utmattelse

Symptomer VSD, maskert under sykdommer i respiratoriske, kardiovaskulære, fordøyelsessystemet, er ofte forårsaket av:

 • stress,
 • alvorlig overarbeid;
 • noen ganger - levd livsdrama.

Organismen reagerer på traumatiske forhold ved uorden i det autonome nervesystemet:

 • Konsistensen av funksjonene til organene som er ansvarlig for vaskulære responser, går tapt.
 • det er spasmer som forårsaker nedsatt blodtilførsel til organer og vev;
 • det er en oksygenmangel;
 • Det er økt følsomhet for smerte (senking av smertegrense).

Evnen til å tåle hverandres følelsesmessige byrde.

 • Av denne grunn, lider mange stress lett, velvære forblir normalt.
 • Andre, men enhver hendelse som er farget av følelser, slår ut av ruten, blir utløsermekanismen for forverring av den fysiske tilstanden. Slike mennesker er utsatt for nevoser, langvarige opplevelser, mistenksomhet.

Psykologiske aspekter av VSD

Spesialist notat: Oftere enn andre, forekommer VSD hos personer av en viss type temperament. Cholerisk, melankolsk - selv om den er diametralt motsatt av manifestasjoner av typen karakter, men har samme sjanser til å tjene VSD. Phlegmaticians og sanguine mennesker lider sjelden av denne patologien, og hvis de utvikler symptomer på dystoni, forsvinner de raskt.

Stress forverrer tilstanden til mennesker som er konstant engasjert i samoyedstvom, refleksjon. I tillegg til denne vanen øker de sjansene for å bli offer for dystoni slike karaktertrekk:

 • overdreven mistenkelighet;
 • sårbarhet, skinnhet;
 • mangel på selvtillit;
 • Vanen med å ta alle de stikkende kommentarene til fremmede i deres adresse.

Lære å abstrahere fra negative tanker, for å se de positive aspektene ved livets omstendigheter, kan du i stor grad lette strømmen av VSD. Det er viktig å oppleve stressende situasjoner som hindringer, overvinne dem.

Problemer som bryter med den psykologiske balansen, rangert av legene til de viktigste provokatørene av fremveksten av IRR.

 • En hendelse som traumatiserer psyken forekommer oftere i barndommen, men erstattes etter hvert av bevisstheten i dybden av det underbevisste og fortsetter destruktive tiltak.
 • Voksen er ofte en lyst følelsesmessig episode nok, det var igjen en følelse av panikk, frykt, som han testet barnet.

Neurose assosiert med VSD, overvinne bare med deltakelse av en psykoterapeut. Det vil bidra til å finne frem til problemet, utvikle en ny strategi for å reagere på stress.

Fysisk aktivitet, tretthet

De fysiske stressene som kroppen opplever, reflekteres direkte i helsetilstanden. For å skade kan intensiv trening, uten dem er idretten med gode prestasjoner utenkelig.

Det er en dystoni, årsakene til hvilke er kroppens manglende evne til å bære:

 • stress,
 • for intenst arbeid med muskler, blodkar, respiratorisk, muskuloskeletalt system.

fysisk inaktivitet

En stillesittende livsstil anses å være et viktig problem for moderne byboere. Tid brukt av ansatte på kontorer på datamaskinen, suppleres med en sterk følelsesmessig belastning.

Med denne livsstilen, går ikke fysisk arbeid utenfor rommet uten rom. Det er ikke overraskende at VSD er en vanlig diagnose blant innbyggerne i storbyene.

For å unngå forekomster av problemer forbundet med vegetovaskulær dystoni, er det verdt å lede et aktivt liv uten ublu innsats.

Å komme til opplæring, fysisk arbeid, er det verdt å holde seg til regelen for "golden mean", og prøver å øke lasten gradvis. Da vil tilpasningsperioden til lasten gå jevnt, noe som bare vil styrke helsen.

Intellektuell belastning

På grunn av for intens psykisk arbeid vises også symptomene på VSD, som uttrykkes:

 • plutselige endringer i blodtrykk;
 • rask tretthet;
 • humørsvingninger, økt irritabilitet;
 • en følelse av klemme, prikkende i hjertet;
 • økt svette;
 • muskel svakhet, tremor av ekstremiteter.

Senior elever og studenter, forbereder seg på eksamen, ofte tilbringer natten uten å stoppe, sitter på lærebøker. Resultatet er utseendet på symptomene nevnt ovenfor.

Patologiske forhold

Årsakene til vegetovaskulær dystoni som opptrer i voksen alder, er ofte forbundet med forekomst av kroniske sykdommer og forstyrrelser i fordøyelsessystemet, sirkulasjonssystemet, luftveiene.

Intoxikering, uavhengig av årsaken som forårsaket den, påvirker negativt funksjonen til den vegetative avdelingen. Årsaken til forgiftning er inntaket av giftstoffer fra utsiden eller dannelsen av giftstoffer av kroppen selv. Ofte oppstår autointoksisering med følgende faktorer:

 • storbrent betennelse;
 • smittsomme sykdommer;
 • onkologiske prosesser;
 • alvorlige skader (spesielt termisk);
 • radioaktive lesjoner;
 • allergiske sykdommer;
 • Andre brudd ved immunitet.

Hormonale lidelser - årsaken til dystoni

I sykdommer som er forbundet med endringer i kroppens hormonbalanse (når endokrine kjertler, adrenaler, reproduktive organer forstyrres), er VSD et hyppig fenomen. Normal vital aktivitet av organismen forutsetter tilstedeværelsen av den nødvendige mengden biologisk aktive stoffer - hormoner.

Når deres produksjon av organene av indre sekresjon avtar eller omvendt øker kraftig, er det en forstyrrelse av metabolske prosesser. Dette gjenspeiles i:

 • reproduktiv funksjon;
 • evnen til å utvikle seg normalt, vokse.

I løpet av deres liv opplever hver person flere perioder med alvorlige hormonelle svingninger, som ofte blir VSD.

Den første forekommer etter å ha oppnått pubertet, ellers kjent som ungdomsår. Intensiv kroppsvekst, organer, er restrukturering av hormonsystemet et vanlig årsak til utviklingen av VSD hos unge mennesker, som manifesterer seg:

 • hyppig hodepine;
 • en skarp stemningsendring;
 • anfall av kortpustethet;
 • svimmelhet, svimmelhet;
 • ustabilitet av blodtrykk.

Lignende symptomer på VSD er opplevd av gravide kvinner. Bære en baby opplever den forventende moren ikke mindre stress forbundet med produksjon av hormoner enn tenåringen.

Det er uakseptabelt å skrive ut en dårlig tilstand av helse bare på VSD for gravide kvinner. Symptomer på dystoni (trykkspring, hodepine) skjuler ofte langt farligere forhold, noe som kan true barnets og morens liv.

Tiden over overgangsalderen, eller gradvis utryddelse av reproduktive funksjoner, blir ofte ledsaget av IRR. En endring i den hormonelle bakgrunnen fører til en inkonsekvens mellom den sympatiske og parasympatiske HC.

Forandringen i muskeltonen i vaskulasjonen forårsaker trykkproblemer. Aktiveringen av arbeidet med ekstralitale kilder til hormonproduksjon, som oppstår i overgangsalderen, frigir mange katecholaminer (adrenalin, norepinefrin, dopamin). Dette forverrer ytterligere dårlig helse, det forårsaker en alvorlig sykdom i VSD hos kvinner.

Endring av miljøforhold

Personer som lider av VSD er følsomme for livsendringer. For dem, klimaendringer, langdistanse reise, i en annen tidssone - begynner ubehagelige symptomer.

Forverring av VSD skjer i vår og høst. En farlig periode med dystonikk regnes som tidlig vår. Forverring av staten er noen ganger så alvorlig at du må kontakte en lege og ta et sykefravær. Klager over personer som lider av IRR er som følger:

 • fra siden av det vaskulære systemet - trykkspring, hodepine, hjertesmerter, takykardi, overdreven svette, svakhet;
 • en reduksjon i immunitet på grunn av sesonghypovitaminose etter vinter, uttømming av beskyttende krefter, hyppige forkjølelser som forårsaker krisen i VSD.

Allergi sufferers lider en stor vårblomst av urter. Med høysnue forverres tilstanden sterkt. Svært å puste på grunn av ødem i neseslimhinnen, astmatisk hoste gjør deg veldig bekymret, gir plass til en panikkstemning, noe som forårsaker et angrep av VSD.

Reaksjonen på endringen i temperaturregimet under dystoni er individuel. Reaksjonen på endringen i temperaturregimet under dystoni er individuel. Avhengig av tilstanden til den vegetative avdelingen i NS, reaksjonen av fartøyene, vil personen enten føle seg normal eller føle "delights" av VSD:

 • trykkfall;
 • hodepine;
 • angrep av rask hjerterytme;
 • økt irritabilitet.

For å redusere intensiteten, anbefaler leger å være temperert, å ha mye tid på friluft, for å få nok søvn. Hvis disse anbefalingene følges, vil årsakene til dystoni bli svakere, og personen vil takle symptomene selv uten medisiner.

På grunn av hva VSD oppstår og kan det betraktes som en sykdom?

I moderne medisin er det to helt motsatte meninger om VSD. Beskrivelser av denne sykdommen reflekteres i lærebøkene om studiet av nevrologiske sykdommer. Men det er mange motstandere av denne diagnosen.

Og likevel eksisterer denne sykdommen egentlig, eller er det en myte, en oppfinnelse? La oss prøve å forstå.

Tallrike undersøkelser av forskere fastslår det faktum at ca 70% av voksne og 20% ​​av barna opplevde manifestasjoner av VSD. Det viser seg at denne sykdommen - en av de vanligste i verden? Denne patologien har fått flere navn: vegetativ-vaskulær asteni, hjertesykdom, vegetovaskulær dystoni og til slutt neurokirkulatorisk dystoni. Alle disse betingelsene er navnet på en sykdom. Men det er mye viktigere å finne ut årsakene som fører til forekomsten.

Hva er årsakene til forekomsten av IRR

Menneskekroppen er en kompleks enhet, i arbeid der periodisk det kan oppstå forstyrrelser i systemets aktivitet og konsistensen av samspillet mellom koblingene av nervøs regulering. Opprinnelsen til årsakene til vegetativ-vaskulær dystoni ligger i selve grunnlaget for nervesystemet, noe som fører til sykdommen.

Det er en rekke årsaker som påvirker forekomsten av IRR. For første gang manifesterer denne sykdommen seg i barndommen. Dette kan skyldes ulike patologier i perinatal perioden:

 • intrauterin føtal hypoksi;
 • fødselstrauma;
 • sykdom av det nyfødte stadiet.

Under påvirkning av disse faktorene kan prosessen med dannelse av det vegetative og somatiske nervesystemet mislykkes. Som et resultat utvikler barn med vegetativ dysfunksjon fordøyelsessykdommer:

 • flatulens;
 • høy frekvens av regurgitation;
 • ustabile avføring;
 • et brudd på appetitten.

Det kan være en følelsesmessig ubalanse, som preges av manifestasjon av stemninger, konflikt, følsomhet for forkjølelse.

For ytterligere forverring av vegetativ dysfunksjon fører utveksten av utviklingen av nevroendokrine systemprosessen for vekst og utvikling av kroppen under puberteten.

20-30% av barn og ungdom kan oppleve hjertesmerter, ustabilt blodtrykk, nevrotiske lidelser i form av rask tretthet, tap av oppmerksomhet og minne, utseende av angst, irritabilitet og korthet.

Progresjonen og forverringen av vegetativ-vaskulær dystoni hos voksne skjer mot bakgrunn av kroniske sykdommer, stress, depression, neuroser, endokrine sykdommer, hormonelle forandringer i kroppen etc.

Hvilke faktorer påvirker utviklingen av VSD syndromet?

For det første er det nødvendig å merke en arvelig predisposisjon. Grunnlaget for VSD i barndommen er uformet mekanisme i nervesystemet, dets svakhet og utmattelse.

I vitenskapen er det kjent å dele seg i flere typer av nervesystemet i henhold til arvelighet og konstitusjonell form. Hvis en person har et sterkt nervesystem (balansert prosesser med excitasjon og inhibering), selv under ugunstige forhold, blir mental aktivitet ikke svekket. Det svake nervesystemet tåler ikke belastningen, og i den minste stress er balansen i nevropsykiske prosesser opprørt.

Arvelig karakter av sykdommen er etablert i nærvær av patologi hos ethvert familiemedlem.

Den neste faktoren i utviklingen av autonom dysfunksjon er et sterkt følelsesmessig sjokk. Traumatiske omstendigheter føre til at kroppens reaksjon i form av sterke negative følelser, som den medfølgende stress fører denne reaksjonen og fikser brudd på nervesystemet, som sentre er ansvarlig for den totale emosjonelle tonen i kroppen. Feil i kroppssystemene skjer i koblingene som er ansvarlige for normal drift av fartøy, prosessene for deres ekspansjon og innsnevring.

På grunn av vaskulære spasmer, er normal blodstrøm i vev brutt, og som en konsekvens oppstår oksygen sult. Dermed er det neuro-endokrine systemet opprørt.

Eksperter sier at mennesker med cholerisk og melankolsk type temperament er mest utsatt for VSD. Sanguine mennesker er immun mot vegetativ dysfunksjon, fordi deres stabile nervesystem ikke tillater dem å dvele på negative erfaringer, og de overvinne raskt stress.

Grunnlaget for fremveksten av IRR kan også være hypodynami eller sterk fysisk stress. Det er en stor mengde bevis som bekrefter skadelig intensiv idrett. Spesielt folk som valgte profesjonell sport lider. Tross alt krever dette området med menneskelig aktivitet at kroppen skal arbeide med slitasje for å oppnå høye resultater.

Et stort antall mennesker lider ikke av utmattende arbeid, men tvert imot fra en lavaktivitetslivsstil. Med hypodynami eller lav fysisk aktivitet i kombinasjon med store psykiske og mentale belastninger, kan alle systemene i kroppen mislykkes, spesielt nervesystemet lider av dette.

Problemene som predisponerer VSD

VSD kan provosere mental overstyring og overarbeid. Sykdommen, i større grad, er underlagt intellektuelle, forskere, studenter under øktene.

Autonom dysfunksjon vises ofte hos personer med kroniske sykdommer. Disse kan være fordøyelsessykdommer, blod, genitourinary system, allergier, immunforstyrrelser etc.

Kroniske sykdommer, som virker på kroppen, utvikler en tilstand som ligner på neurose. Spesielt ofte observeres dette med forskjellige rusmidler og akutte smittsomme sykdommer.

VSD kan utvikle seg på grunn av aldersrelaterte hormonelle forandringer i kroppen. Hormonale og nervesystemer, hvis de er ordentlig betjente, sikrer normal kroppsaktivitet. Ulike i sammensetningshormoner danner en vanlig hormonell bakgrunn, hvis brudd kan føre til ulike sykdommer.

Forstyrrelsen av hormonbalansen i ulike perioder av en persons liv, for eksempel under ungdomsårene, under graviditet, overgangsalder, etc., kan forårsake ubehagelige symptomer.

Endringer i miljøet påvirker også kroppens tilstand. Klimaforhold, kjøling, oppvarming, atmosfæriske trykksprengninger er ganske alvorlige tester for kroppen, noe som resulterer i ubehagelige opplevelser i form av autonom dysfunksjon.

Det er en rekke problemer som kan føre til ikke selve sykdommen, men for å danne en predisposisjon til den:

 • søvnløshet, søvnmangel;
 • lang opphold på datamaskinen;
 • alkohol og røyking;
 • ubalansert mottak av medisiner;
 • misbruk av tonic drikkevarer og krydret mat.

Klassifisering av IRR

Det er ingen enhetlig klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni. Sykdommen er imidlertid delt inn i flere typer i henhold til en rekke kriterier:

 • sympathicotonic;
 • parasimpatikotonichesky;
 • blandet.

Kurset til VSD kan bli komplisert av karakteristiske angrep, som er klassifisert som sympatiadrenal, vagoinsulær eller blandet krise. Lette kriser har monosymptomatiske manifestasjoner med utprøvde vegetative skift på opptil tjue minutter.

Manifestasjon av alvorlige kriser ledsaget polismptomatikoy, som er kjennetegnet ved alvorlig autonome forstyrrelser med beslag, hyperkinesi, varighet, opp til en time, beslag og postkrizovoy asteni som varer noen få dager.

Symptomatologi av sykdommen

Som et resultat av påvirkning på kroppen av det autonome nervesystemet, som er den viktigste regulator av den autonome funksjoner - blodtilførselen, luftveier, fordøyelsessystemet, urin, etc., dystoni symptomer kan varieres. Autonom dysfunksjon kan ha slike manifestasjoner som kriser i form av panikkanfall, besvimelse og andre paroksysmale forhold.

Avhengig av forstyrrelsen av aktiviteten til et individuelt kroppssystem utmerker seg visse grupper av symptomer på VSD, som kan manifestere seg hver for seg eller i kombinasjon med hverandre.

Ved kardinal manifestasjoner av hjerterytme vises hjerteproblemer, takykardi, forstyrrelser og fading av hjerteaktivitet. Symptomer på VSD for åndedrettsstøt er:

 • rask puste med manglende evne til å puste inn og ånde ut
 • følelse av stuffiness og tyngde i brystet;
 • kortpustethet, ligner astmatiske manifestasjoner.

Med VSD kan det være forskjellige trykkforstyrrelser - venøs og arteriell. Hvis termoreguleringen er svekket, er den labile temperaturen indikert ved en økning i temperaturen til 38 grader og en reduksjon til 35, svette, en følelse av varme og chilliness.

Dyspeptiske sykdommer med magesmerter kan oppstå fra fordøyelsessystemet i tilfelle vegetativ dysregulering, bøyning, kvalme, oppkast, forstoppelse og diaré kan forekomme.

VSD påvirker negativt aktiviteten til det genitourinære systemet i form av urinforstyrrelser, manifestert av smerte og frekvens, samt anorgasmi med vanlig seksuell lyst.

Symptomatisk i psyko-neurologiske manifestasjoner av VSD:

 • rask tretthet;
 • svakhet;
 • apati;
 • redusert arbeidsevne;
 • nervøsitet og tearfulness;
 • hodepine og ulike søvnforstyrrelser.

På diagnostisk teknikk

Mangfoldet av symptomer og fraværet av spesifikke indikatorer på sykdommen gjør det vanskelig å diagnostisere VSD. Det er hensiktsmessig å snakke om differensial diagnose, noe som indikerer fraværet av organisk patologi.

En viktig rolle i historien til historien spilles av data om arvelige komplikasjoner. Hvis pasienten hadde et tilfelle av vagotonia i familien, øker sannsynligheten for ulcerøs sykdom i magen, nevrodermatitt, astma. Hvis det er sympatikotoni i arvelighet, er tilfeller av hypertyreoidisme, hypertensjon, diabetes mellitus mulig.

Diagnose av VSD skal ledsages av en vurdering av indeksene av vegetativ reaktivitet og den første vegetative tonen. For å vurdere tilstanden til det autonome nervesystemet, blir pasientens klager, samt hjernens EKG og EEG, analysert. I tillegg utføres forskjellige funksjonelle tester for å bestemme autonome responsene i nervesystemet.

Behandling av ulike former for IRR

Behandlingen av VSD bør nærmer seg på en omfattende måte, med tanke på funksjonene og etiologien av vegetative lidelser. Ikke-farmakologiske metoder inkluderer:

 • normalisering av regimet;
 • rimelig dosering av fysisk aktivitet
 • aktiv livsstil;
 • skape en følelsesmessig balanse;
 • eliminering av traumatiske situasjoner;
 • psykisk;
 • balansert ernæring.

Behandling av autonom dysfunksjon utføres med det formål å eliminere indre ubehag, forbedre pasientens livskvalitet.

For dette er det nødvendig å observere visse regler knyttet til livsstilen:

 • korrigering av makt;
 • dosert fysisk trening;
 • utelukkelse av dårlige vaner
 • beskyttelse mot stress.

Overholdelse av kostholdet i IRR er ikke foreskrevet, men det er behov for å redusere forbruket av matvarer som inneholder animalsk fett og tilsetning av et stort antall friske frukter og grønnsaker.

Massasje terapi og fysioterapi vil hjelpe

Ved behandling av alle typer vegetativ-vaskulær dystoni anvendes massasje teknikker, akupunktur, magnetisk og laser punktering, elektrostimulering og vakuumbehandling. Disse prosedyrene har en effektiv effekt på tilstanden til fartøyene og bidrar til å avlaste nervespenning.

Behandling med tradisjonelle metoder

Behandling utføres i retning av å eliminere symptomer fra organer og systemer, samt korrigere aktiviteten til ANS. Fjernelse av excitability av nervesystemet og forbedring av nevropsykiske prosesser blir lettere ved aksept av glycin. Normalisering av metabolske prosesser i hjernen reduserer stoffet asthenisk syndrom. Det er også tilrådelig å bruke nootropics med beroligende effekt.

Med takyarytmi, kalium, corvalol, barboval, samt vasodilaterende og antispasmodika foreskrives. Adrenoblokere og reserpin brukes hvis det er takykardi og høyt blodtrykk.

For å redusere angst, irritabilitet, nøytralisere frykt, normalisere søvn, beroligende midler foreskrives, som har en gunstig effekt i ekstrasystoliske og kardialgiske syndromer og ustabilitet i blodtrykket.

Profylaktisk rådgivning

Profylakse av dystoni må starte fra barndommen, fordi dens ubehagelige manifestasjoner kompliserer en persons livsaktivitet. Pålitelige midler er metoder som gjør det mulig å organisere livet på en slik måte som mulig for å minimere dystonsyndrom.

Overholdelse av noen regler vil bidra til å forebygge VSD:

 • Korrekt organisering av dagens regime: 8-timers søvn, 2-3-timers opphold i frisk luft, morgenøvelser;
 • Vanlig, målt sport: sykling, tennis, svømming, utendørs spill.
 • Balansert næring: restriksjon av salt, sukker, fett kjøtt, melprodukter, tilsetning av matvarer som inneholder kalium og magnesium (aprikos, hundrosen), bruk av frokostblandinger, frukt, grønnsaker, nøtter;
 • Terapeutiske prosedyrer for å forbedre nervesystemet (massasje, elektrostimulering, vann og herdingsprosedyrer).

Forebyggende tiltak og rettidig behandling kan bidra til å beskytte nervesystemet fra den ubehagelige symptomer på vegetative-vaskulære dystoni, vil ha en effektiv innvirkning på den generelle tilstanden i kroppen, at virksomheten ikke er truet av sykdom til helse har alltid vært god, og helse - sterk.

Les Mer Om Fartøyene