Esophageal varices: årsaker og behandling, mulig blødning

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er spiserør i spiserøret, hva som forårsaker kan føre til utseendet av denne patologien. Også beskrevet er det kliniske bildet, diagnosen og behandlingen av spiserøret i spiserøret.

Spiserør i spiserøret (forkortet som HSVP) er en patologisk økning i diameteren av venøse kar som er plassert i esophagusens nedre del. Oftest er denne patologen forårsaket av hypertensjon i portalen (forkortet PG) - økt trykk i portalvenen (v. Portae), som strømmer inn i leveren og samler blod fra hele tarmen.

I sammenligning med andre typer åreknuter, har VRVP helt forskjellige årsaker, symptomer og behandling. Forener disse forskjellige patologiske forholdene bare tilstedeværelsen av forstørrede årer.

Tilstedeværelsen av HSVP er bare ett av symptomene på alvorlige sykdommer som fører til hypertensjon i portalen. Utseendet er forårsaket oftere ved levercirrhose - en farlig og nesten irreversibel sykdom. Vanligvis gjennomført behandling gir bare litt for å lette pasientens tilstand, men kan ikke helbrede den helt.

Problemet med HSVP er engasjert i hepatologer, gastroenterologer, kirurger.

Årsaker til spiserørskift

Årene i den nedre delen av spiserøret strømmer inn i systemet v. portae. Når det gjelder drivstoff, som er praktisk talt den eneste umiddelbare årsaken til HSVP, øker trykket i dem.

System av overlegne og dårligere vena cava

Årene i den nedre delen av spiserøret knytter seg til fartøyene i den midterste tredjedel av spiserøret, som drenerer inn i den øvre hulveien. Siden trykket i v. portae er mye høyere enn i venøs fartøy i den midterste delen av spiserøret, det er blodutløp fra det til systemet av overlegne vena cava gjennom disse kryssene (anastomoser). Spiserør i spiserøret og er disse forstørrede anastomosene.

VRVP er ikke en uavhengig sykdom. Utviklingen av denne patologien er forårsaket av sykdommer som fører til utseende av PG. Noen av dem er oppført i tabellen:

Medfødt innsnevring av portalvenen

Intensifisert blodstrøm i portalvenen på grunn av tilstedeværelsen av en fistel

Økt blodgass i miltvenen

Akutt hepatitt (spesielt alkohol)

Medfødt fibrose i leveren

Høyre sidelengs hjertesvikt

Bare sporadisk kan esophageal varices utvikle seg uten PG - for eksempel med trombose av miltåven.

karakteristiske symptomer

Hos HSVR før utvikling av blødning forårsaker det ikke noen symptomer.

Siden denne patologien hovedsakelig er en av komplikasjonene av portal hypertensjon, kan man mistenke deres tilstedeværelse dersom pasienter har levercirrhose symptomer, som inkluderer:

 • Nedsatt appetitt.
 • Kvalme og oppkast.
 • Guling av sclera, slimhinner og hud.
 • Vektreduksjon.
 • Smerter eller ubehag i høyre øvre kvadrant.
 • Kløe kløe.
 • Ascites (opphopning av væske i magen).
 • Økt blødning.
 • Seksuell dysfunksjon.
 • Symptomer på encefalopati, som inkluderer søvnforstyrrelser, nedsatt intelligens, minnefunksjon, unormal oppførsel. Disse symptomene kan være så uttalt at pasienten ikke engang kan tjene seg selv og lede en sosialt akseptabel livsstil.
På grunn av hypertensjon i systemet med den dårligere vena cava i alvorlige tilfeller, oppstår ascites og et symptom på hodebenshodet (fremre vener i den fremre bukveggen). Vist med piler

Mulige komplikasjoner

Nesten den eneste komplikasjonen til HSVP bløder, som medfører umiddelbar fare for pasientens liv og forringer hans funksjonelle evner. Tegn på forekomsten inkluderer:

 • Sort avføring (melena) eller tilstedeværelse av blod i avføring.
 • Oppkast av blod.
 • Rask og støyende puste.
 • Svimmelhet.
 • Accelerert hjerterytme (takykardi).
 • Fallende blodtrykk.
 • Blek hud.
 • Generell svakhet.
 • Forverring av bevissthet, agitasjon.
 • Redusere mengden urin.

Selv om spiserør i spiserøret utvikler seg hos mange mennesker med alvorlig leverskade, observeres ikke blødning i alle. Faktorer som øker risikoen:

 1. Høytrykk i v. portae. Risikoen for blødning øker med økende drivhusgass.
 2. Store størrelser av åreknuter. Jo flere noder, jo høyere er risikoen for komplikasjoner.
 3. Røde flekker på åreknuter. Når du utfører endoskopi, har noen noder røde flekker. Deres tilstedeværelse indikerer høy risiko for blødning.
 4. Alvorlig leverskade. Jo tyngre leversykdommen, jo mer sannsynlig er det å bløde fra VRF.
 5. Fortsatt misbruk av alkoholholdige drikker. Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten fortsetter å drikke alkohol, spesielt hvis sykdommen skyldes ham.

diagnostikk

Hvis en person har levercirrhose, bør legen regelmessig undersøke forekomsten av HSVP. Hovedeksamenene, som tillater å avsløre denne patologien:

 • Esophagogastroduodenoscopy (EFGDS) er den vanligste måten å diagnostisere spiserør i spiserøret. Under denne endoskopiske undersøkelsen av den øvre delen av fordøyelseskanalen, veileder legen pasienten gjennom munnen med et tynt og fleksibelt rør med belysning (endoskop) og studerer strukturen i spiserøret, magen og tolvfingertarmen. Hvis legen ikke oppdager esophageal varices i pasienten med levercirrhose, anbefaler han vanligvis en gjentakende ECGDS om tre år. Hvis varicose nodules er funnet, bør endoskopi gjøres en gang om 1 eller 2 år. Tidspunktet for re-undersøkelsen avhenger av utseende av åreknuter, årsaken til PG og den generelle helsen til pasienten. Endoskopisk behandling av blødning fra ESA kan også utføres under EGFDS.
 • Kapsular endoskopi - under denne undersøkelsen svelger pasienten en liten kapsel som inneholder et lite videokamera som tar bilder av spiserøret og andre deler av mage-tarmkanalen. Da blir disse bildene sett av legen, og avslører forekomsten av patologi. Denne metoden kan være et alternativ for de som ikke kan passere EFGDS, men det brukes svært sjelden på grunn av høye kostnader og utilgjengelighet.
 • Visualiseringsundersøkelser. Beregnet tomografi i bukhulen og dopplerografi av portalen og miltårene kan bekrefte tilstedeværelsen av HSVP.

Nesten alle pasienter med VRT får følgende laboratorieundersøkelse:

 • Bestemmelse av nivået av hemoglobin, erytrocytter, blodplater og leukocytter.
 • Koagulogram (analyse av blodkoagulasjon).
 • Biokjemisk analyse, inkludert tester på tilstanden av nyrene (urea, kreatinin) og lever (aminotransferase).
 • Blodtype.
 • Radiografi av brysthulen.
 • Analyse av ascitesvæske.

Avhengig av antatt årsak til PG, kan andre undersøkelsesmetoder være nødvendig.

Metoder for behandling

Hovedmålet med behandling av ART er å forhindre blødning, noe som kan være livstruende. Når blødning oppstår, er all innsats rettet mot å stoppe det.

Forebygging av blødning

Behandling rettet mot å redusere trykket i v. portae, kan redusere risikoen for blødning fra HSVP. Det kan inneholde følgende metoder:

 1. Avslag fra bruk av alkoholholdige drikkevarer. Dette er en av de viktigste metodene for å forhindre blødning fra VRF. Alkohol kan forverre levercirrhose, øke sjansen for blødning og øke risikoen for dødelighet betydelig.
 2. Vektreduksjon. Mange mennesker med cirrhosis har fet leverdystrofi på grunn av fedme. Fedme kan være både en uavhengig årsak til leverskade og en medvirkende faktor i utviklingen. Vekttap kan bidra til å fjerne fett fra leveren og redusere ytterligere skade.
 3. Bruk av medisiner for å redusere trykket i v. portae. Reduser trykket i v. portae og beta-blokkere (propranolol, nadolol) kan redusere sjansen for blødning.
 4. VARP dressing med elastiske ringer. Hvis legen ser hos EFGDS at det er høy risiko for blødning fra HSVP, kan han anbefale at de endoskopisk ligeres (bandasje). Ved hjelp av et endoskop, bruker legen en elastisk ring på varicose node i spiserøret, som komprimerer venen og forhindrer den fra blødning. Denne minimalt invasive operasjonen har en liten risiko for å utvikle komplikasjoner, for eksempel arrdannelse i spiserøret.

Stopp blødning fra VRM

Blødning fra spiserør i spiserøret er en livstruende tilstand der det er behov for akutt medisinsk hjelp. Metoder som brukes til å stoppe blødning og eliminere blodtapseffekter:

 • Bandasje av blødninger i spiserøret ved hjelp av elastiske ringer.
 • Tamponade med en Blackmore sonde. Denne metoden brukes som et midlertidig redningsmåte for ukontrollert blødning fra HSVP. Blackmore-sonden har to sylindere. Det injiseres i magen gjennom munnen, hvoretter legen oppblåser den første (gastrisk) ballongen. Deretter blir sonden forsiktig trukket opp til den oppblåste ballongen hviler mot gastroøsofageal krysset. Legene blåser opp den andre ballongen (esophageal). De oppblåste ballongene til Blackmore-sonden trykker på spiserøret og derved stopper blødningen.
 • Legemidler som senker blodstrømmen i portalvenen. For å redusere blodstrømmen fra de indre organer til portalveinsystemet, foreskriver legene ofte stoffet Octreotide. Narkotika terapi kompletterer endoskopisk ligering av blodkar, varigheten er ca 5 dager.
 • Omdirigering av blodstrøm fra systemet v. portae. Leger kan anbefale en pasient med HSVP for å utføre en transjugulær intrahepatisk portosystemisk shunting, hvis essens er å plassere et lite rør (shunt) som forbinder v. portae og leverenve. Denne shunt reduserer trykket i v. portae og bidrar til å stoppe blødningen. En slik operasjon kan imidlertid forårsake alvorlige komplikasjoner, inkludert leverinsuffisiens og hjerneforstyrrelser, som kan oppstå fordi toksiner som normalt ryddes av leveren gjennom en shunt, kommer direkte inn i systemisk sirkulasjon. Denne metoden brukes oftest når andre metoder for å redusere trykket i v er ineffektive. portae, og også som en midlertidig måling hos mennesker som venter på levertransplantasjon.
 • Restaurering av volumet av sirkulerende blod. For å erstatte tapt blod og eliminere koagulasjonsfaktorer, gjennomgår pasienter ofte transfusjon (blodtransfusjon) av blodkomponenter.
 • Forebygging av infeksjoner. Med blødningsutviklingen øker risikoen for smittsomme komplikasjoner, slik at pasienter ofte foreskrives antibiotika.
 • Levertransplantasjon er et av alternativene for behandling av pasienter med alvorlig leverskade som utvikler gjentatte blødningsepisoder.
Blackmore sonde

outlook

Spiserør i spiserøret er en farlig komplikasjon av PG, oftest forårsaket av levercirrhose. Hovedfaren for pasientens livstid er blødning, den første episoden som fører til 30-50% av pasientens død. Hos 60-80% av pasientene etter det første blødningsfallet innen ett år oppstår det flere episoder, hvorav ca 30% av pasientene dør.

Risikoen for å utvikle tidlig fornyelse av blødning (innen 5 dager etter første episode) påvirkes også av alvorlighetsgraden av leverskade:

Behandling av dilatert spiserør

Med et hopp i trykket i den viktigste leverenveien, som er karakteristisk for levercirrhose, utvikles spiserøret i spiserøret. Syndromet er lokalisert i den distale delen av orgelet eller på det proksimale stedet i magen. Venøs forstyrrelse er ledsaget av alvorlighetsgrad og smerte i thoracic region, erctation, halsbrann og spiserør. Det er ofte komplisert ved kraftig blødning uten advarselssymptomer. Diagnosen er laget i henhold til endoskopisk undersøkelse. Behandlingen er basert på stitching og intravenøs innstilling av oktreatid. En intrahepatisk shunt blir mindre vanlig transjisert.

Krenkelse av venerets integritet kan forekomme i vev av indre organer, som bærer faren for intern blødning.

Årsaker til spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret kan kjøpes eller være en medfødt patologi. Den overtagne skjemaet forekommer oftere og utvikler seg mot en bakgrunn av hypertensjon i portalen. Tilstanden er preget av overtrykk i portalvenen, som er ansvarlig for blodsirkulasjonen fra organene til leveren. Gate hypertensjon provoserer tynning av venøse vegger med økt risiko for å åpne intern blødning. Den direkte årsaken til utviklingen av sykdommen er blokkaden av blodtilførselen.

De provokerende faktorene for utseendet av varix er:

Stabil høyt blodtrykk kan forårsake ødeleggelse av den vaskulære strukturen i spiserøret.

 • leverpatologi - skrumplever, hepatitt, tuberkulose, etc.;
 • vaskulær trombose;
 • Stabilt høyt blodtrykk;
 • tromboflebitt (Chiari syndrom);
 • komprimering av portalvenen ved hjelp av svulster eller cystiske formasjoner, forstørrede lymfeknuter, galleberegninger.

Spiserøret i spiserøret er provosert av følgende årsaker:

 • ondartet goiter;
 • en godartet tumor (angioma);
 • vaskulære problemer med Rundu-Osler syndrom.

Oftere utvikler esophageal varices mot en bakgrunn av kronisk uordnet blodsirkulasjon på grunn av kardiovaskulær svikt. Den fleste patologi opptrer hos menn i alderen 50 år og eldre. Årsakene til den medfødte formen er ikke klare.

symptomer

Patologi forekommer i de fleste tilfeller uten synlige symptomer. De første åpenbare tegnene vises når blødning fra spiserøret åpnes. Når blodstrømmen blir vanskelig, begynner årene å utvide ubalansert i form av knuter, forlenge, tilegne seg sinuosity. På grunn av tynningen av veggene opptrer deres brudd, noe som resulterer i esophageal blødning.

Noen ganger utvikler seg tegn på venøs ekspansjon av spiserøret raskt, som selve patologien, men oftere går sykdommen veldig langsomt, og manifesterer seg ikke i mange år.

De første symptomer og forløpere av blødning er:

 • indistinkt smerte og tyngde i brystet;
 • alvorlig halsbrann med raske erctations
 • problemer med å svelge tørr mat.
Spise i esophagus er ledsaget av utstrømning av blod, svimmelhet, svakhet.

Symptomer er forbundet med dysfunksjon i spiserøret, en liten innsnevring av lumen, syre refluks fra magen.

Den viktigste manifestasjonen av varix er akutt blødning, der følgende symptomer er observert:

 • blodig oppkast av mørk rød farge;
 • fortynning av tarry avføring
 • voksende blek av huden, når blodet strømmer uten å stoppe;
 • svimmelhet;
 • ubehag og svakhet.

Kronisk blodtap utvikler seg hvis det forstørrede området i venen hele tiden er stengt. Tilstanden er preget av følgende symptomer:

 • symptomer på hypokrom anemi
 • generell svakhet;
 • adynamia;
 • kortpustethet;
 • blekhet;
 • alvorlig huduttynding;
 • melena.

Jo mer rikelig blødningen er, jo lysere og mer intensivt utvikler det kliniske bildet og risikoen for død øker. Ifølge statistikken, hvis spiserøret hele tiden blir helbredet, blir 4 tilfeller ut av 5 dødelige. For å forhindre dette er rettidig rettidig hjelp. Derfor er tidlig diagnose og vedtak av radikale tiltak ekstremt viktige.

Typer og grader av åreknuter

Varianter av spiserøret i spiserøret varierer i omfanget av utvidelsen av venene, deres egenskaper og visuelle symptomer, som bestemmes av esofagoskopi. Klassifisering tar hensyn til årsakene som utløste patologien.

Spiserør i spiserøret kan være av 2 varianter:

 • uten blodtap
 • med blødning.

I følge skjemaet er det:

 • medfødte, ledsaget av bakgrunnspatologier og preget av en uklar patogenese;
 • oppnådd sykdom som har oppstått mot bakgrunnen av bivirkninger av ytre og indre miljø.
 • I. - Diameteren av lumen av de direkte fartøyene overstiger ikke 0,5 cm, som ikke kommer inn i magesekken.
 • II. - Diameter når 1 cm, en tortuosity er oppnådd, den øvre delen når midten av lumen;
 • III. - Portalens vene ekspanderer mer enn 1 cm, med sterk spenning, tynning, fastholdenhet, tortuosity av veggene, der det opptrer røde prikker.
Tilbake til innholdet

Brystkreft

Distinguish slike typer patologi med venøs ekspansjon i spiserøret og magen:

 • I. - diameter på beholdere opptil 0,5 cm, som ikke er synlige på mageslimhinnen;
 • II. - dilitasjon av ensidig-polypoidportal av kar med 1 cm;
 • III. - nodular-polypoid utvidelse mer enn 1 cm.
Tilbake til innholdet

Ifølge Vitenasom og Tamulevichiute

Det er 4 stadier:

 • I. Karossens diameter - 0,2-0,3 cm, som er blåaktig, men rett;
 • II. knottete, ujevn, sinuøse vener med en diameter på mer enn 0,3 cm;
  III. tydelige noder, tortuosity, fremspring i esophageal lumen opp til magehvelvet;
 • IV. groose-formede, polypoid fartøy som dekker eller betydelig smalker lumen i spiserøret, mens et tynt nettverk av små kapillærer dannes på slimhinnen som omgir noden, noe som provoserer sekundære åreknuter.
Tilbake til innholdet

NCW RAMS

Det er tre stadier av sykdommen:

Zdenek the Wanderer

Divisjonen utføres på 3 grader:

 • I. langsgående fartøy litt forhøyet over slimhinnene;
 • II. forstørrede, innviklede årer;
 • III. vener av pseudo-tumoral type.
Tilbake til innholdet

diagnostikk

For å definere esophagus forstørrede blodårer er det kun mulig på en maskinvare måte, siden synlige symptomer ofte er fraværende. Vanligvis utnevnt:

 • alle typer plasmastudier - for å bestemme pasientens tilstand
 • funksjonelle og leverprøver - for studier av koagulopati;
 • Ultralyd og radiografi - for å klargjøre prediagnosen;
 • Fibroesofagoskopi - for å bestemme årsakene til blødning.

Hvis det finnes bakgrunnssykdommer, utføres en ytterligere undersøkelse for å bestemme årsaken til utviklingen.

Tradisjonell behandling

Uavhengig av alvorlighetsgrad av åreknuter, anses sykdommen uhelbredelig. Men det kan ikke bli ignorert, siden sen diagnostisering og identifisering av årsaker, utilsiktet nødhjelp eller feil terapi kan føre til døden.

Behandling av spiserør i spiserøret er kompleks, kompleks, kombinert med konservativ, medisinsk og kirurgisk behandling (med sen deteksjon).

Kosthold, utelukkelse av dårlige vaner, kontroll av lasten er en forutsetning for å gjenopprette integriteten til venene i spiserøret. Tilbake til innholdet

Konservativ tilnærming

Metoden er basert på slike regler:

 • Overholdelse av strenge diett- og ernæringsregimer
 • minimering av salg;
 • utelukkelse av skadelige vaner
 • nøyaktig overholdelse av legenes anbefalinger.
Tilbake til innholdet

endoskopi

I dag behandles splebektasia i spiserøret med en minimalt invasiv teknikk, spesielt hvis spiserøret oppdages. For å stoppe blodtap under operasjonen, brukes sklerosanter med et annet handlingsprinsipp. Endoskopisk behandling utføres ved tre teknikker:

Ballong tamponade

Metoden innebærer å klemme problemstedet med en spesiell sonde utstyrt med en ballong. Stopp blødning fra spiserør i spiserøret oppstår med en økning i ballongens diameter i magen med spiserøret forlengelse uten hevelse. Slike stopp av blodtap betraktes som farlig, sjelden brukt, provoserer ulike komplikasjoner. Men effektiviteten av behandlingen er 90%.

drift

Spiserør i spiserøret blir ofte behandlet med sklerosering. Essensen av metoden:

Selv med operasjonen av skadede kar i fordøyelseskanaler, er tilbakefall og gjentatt kirurgi ikke utelukket.

 1. innføring av en spesiell løsning i den berørte venen og lumen;
 2. gjentakelse av manipulasjon etter 5, 30, 90 dager.

Stabil effekt oppnås når prosedyren utføres 4 ganger i året.

Andre metoder som brukes:

 • shunting, når en intrahepatisk stent er tilkoblet, kobler portalen og leverveiene;
 • anastomose, når en tilkoblingsbro er opprettet for å omgå problemområdet;
 • veining (doping med kar med 1-3 elastiske ringer eller nylonløkker);
 • devascularization, når de berørte karene blir skåret ut og erstattet med en protese.
Tilbake til innholdet

medisiner

Medikamentterapi er rettet mot å redusere den negative effekten på venenees vegger. Til dette formål:

 • narkotika for å redusere surheten av magesaft;
 • strikkepreparater;
 • multivitamin komplekser.

Folkemidlene

Behandling av esophageal varix er mulig med folkemessige rettsmidler hjemme. Populære oppskrifter:

 1. 1 ss. l. Japansk Sophora insisterer på 250 ml kokende vann. Drikk te hele dagen for 4 sett. Behandlingsforløpet er opptil 3 måneder.
 2. 1 ss. l. knuste frukter av fjellaske og rosen hofter kokes i brann i 500 ml vann med 5 minutters koking. Drikk hele dagen for 100 ml.

Valget av et diett for folkemidlene bør avtales med legen.

diett

Prinsipper for diettbehandling for spiserør i spiserøret:

 1. stabil mat på samme tid;
 2. sammenbrudd av måltider i små porsjoner - opptil 6 rubler / dag;
 3. Den siste snacken - senest 3 timer før du går i seng;
 4. Bruk som matlaging for matlaging, koking, stewing, baking, damping;
 5. Den absorberte maten bør være romtemperatur og puree eller væskekonsistens;
 6. utelukkelse av dårlige vaner.
Tilbake til innholdet

Uautoriserte produkter

Varicose esophagus innebærer avvisning av slik mat:

 • boller, søtsaker, sukker;
 • krydret sauser, krydder;
 • Makaroni, brød og andre bakverk;
 • skarpe, sure, saltede, næringsrike og stekte kjøttretter.

Tillatte produkter

Det er nødvendig å ta med i dietten:

 • mat med vitamin E: greener, salat, eggeplomme, olje fra mais og solsikke;
 • produkter med vitamin C: sitrusfrukter, bær, poteter, paprika;
 • med bioflavonoider: kirsebær, kirsebær;
 • med rutine: nøtter, grapefrukt, grønn te, svart currant;
 • med vegetabilske fibre: friske grønnsaker med frukt, belgfrukter.

Du bør øke mengden fettfattig kjøttkraft og supper som forbrukes, grøt i vann med melk, kompott. Det er viktig å gi et rikelig drikkeregime med forbruk på 1 liter vann per dag, ikke inkludert andre væsker.

forebygging

Formålet med forebyggende tiltak er å opprettholde fartøyens normale tilstand. For å gjøre dette:

 • det er viktig å overvåke leveren;
 • følg legenes anbefalinger
 • rettidig behandling av patologi;
 • regulere høyt blodtrykk
 • å lede en sunn livsstil uten dårlige vaner
 • spise rett og observere regimet;
 • Herd, gjør massasje og utfør lette øvelser for å styrke kroppen;
 • ta multivitaminer.
Tilbake til innholdet

komplikasjoner

Den mest alvorlige konsekvensen av esophageal varix syndrom er en latent eller massiv blødning. Årsakene til spredning av spiserøret er som følger:

 • anstreng;
 • hoppe i blodtrykk;
 • skarp løft av vekter;
 • langvarig feber;
 • magesår i spiserøret;
 • kollapsende tumor;
 • Mallory-Weiss syndrom med en skarp perforering av slimhinnen i nær-hjerte sone mot en bakgrunn av alvorlig oppkast.
Ubehandlede kar i esophagus kan føre til døden.

Forløpere av blødning er:

 • liten kittende i halsen;
 • brak smak i tungen.

Etter forekomst av disse tegnene:

 • utvikler alvorlig oppkast - skarlet eller mørkt;
 • esofagusens innervering og blodtilførselen er brutt.
Tilbake til innholdet

outlook

Spiserør i spiserøret er preget av høy dødelighet - mer enn 50%. Utfallet av sykdommen avhenger av årsaken til sykdommen, hovedsakelig på grunn av type og alvorlighetsgrad av leversykdommen. Med en normalt fungerende lever hos 80% av pasientene, blir blodtap eliminert alene. I 75% av de overlevende etter en komplikasjon i løpet av de første 12-24 månedene, oppstår et tilbakefall. For å redusere risikoen er mulig med regelmessig behandling av venøs syndrom med medisiner og endoskopisk.

Spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret - patologi av esophageal vener, preget av deres tortuosity og saccular ekspansjon på grunn av dannelsen av phleboectases. Årsaken til denne sykdommen kan virke som skade på leveren, hjertet og andre organer. Ofte manifesterer esophageal varices seg ikke før forekomsten av den mest formidable komplikasjonsblødningen. Den viktigste metoden for diagnose av varicose - EGDS, i prosessen som er produsert terapeutisk hemostase. Behandlingen inkluderer også konservative tiltak: terapi av den underliggende sykdommen, medisinsk stopp av blødning. Hvis de terapeutiske tiltakene er ineffektive, utføres en shuntoperasjon.

Spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret (spiserørens spiserør) - patogen i det venøse systemet, som utvikler seg som et resultat av økt trykk i portalen eller hulveinsystemet. Esophagos fartøy er nært forbundet med det venøse systemet i bukorganene og først og fremst med portalveinsystemet. Økt trykk i portalvenen fører til brudd på utstrømning og stagnasjon av blod i spiserøret, som fremkaller utviklingen av åreknuter. I de senere år har hyppigheten av portalhypertensjon økt betydelig, noe som er forbundet med den utbredte forekomsten av viral hepatitt, andre leversykdommer, alkoholisme. Faren for denne patologien er at omtrent halvparten av pasientene dør allerede med den første blødningen. Risikoen for gjentatte blødninger er svært høy, og dødelighetsgraden når 80%. Sykdommen er uhelbredelig, det er bare mulig å øke levetiden bare ved regelmessig undersøkelse og gjennomføre tiltak for å forhindre blødning. Når de første tegnene på sykdommen opptrer, er den etterfølgende overlevelse vanligvis ikke mer enn noen få år.

Årsaker til BPV i spiserøret

Årsakene til esophageal varices er ofte forbundet med økt trykk i portalveinsystemet, mye mindre ofte utvikles phleboectasies mot en bakgrunn av systemisk hypertensjon (hypertensjon) eller medfødt patologi. Oftast øker trykket i v.portae med skrumplever eller annen alvorlig hepatisk patologi, lever- eller bukspyttkjerteltumorer som klemmer portveven, portaltrombose eller utviklingsavvik. I dette tilfellet blir blodet utladet fra portalveinsystemet gjennom collaterals gjennom magekarene i esophageal vener, noe som resulterer i at trykket i dem økes betydelig. Siden esophageal vener er plassert i løs fiber, og deres vegger er svært tynne, når de er overbelastet med blodvolum, blir de strukket for å danne åreknuter. Når leveren er berørt, er varicose nodules oftest plassert i nedre esophagus og ved inngangen til magen, mens det i systemisk hypertensjon er nodene mindre og vanligvis plassert langs hele lengden på orgel. Også åreknuter kan dannes når øvre vena cava komprimeres, med alvorlig skjoldbruskkjertel, Chiari syndrom. Mennene er mer utsatt for BPV etter 50 år.

Symptomer på spiserøret

Det første symptomet av sykdommen bløder fra esophageal phleboectasis. Noen ganger kan pasienter oppleve en følelse av trykk og alvorlighetsgrad bak brystbenet noen dager før utbruddet av hemorragiske komplikasjoner. Noen ganger blødning er foran esofagitt - på grunn av nærhet av vaskemuren blir slimhinnen løs, lett skadet av fast mat, inflames. Dermed kan pasienten bli forstyrret av en brennende følelse, en halsbrann og en erctation sur, vanskeligheter med å svelge tett mat.

Normalt trykk i esophageal vener vanligvis ikke overstiger 15 mm Hg, med varicose det kan øke betydelig. Oppnå et nivå på 25 mm Hg. er kritisk. I dette tilfellet er betydningen ikke så mye trykkfigur som de utprøvde fluktuasjonene i denne indeksen. Blødning kan være mindre, men i ca 60% av pasientene er det massiv, noe som fører til en betydelig forverring av tilstanden eller døden. Ofte forekommer hemorragiske manifestasjoner mot bakgrunnen av trykkfluktuasjoner - etter fysisk anstrengelse, overspising, ofte i en drøm. Konstant mindre blødning kan ikke vise signifikante symptomer, men føre til utmattelse og jernmangel anemi. Slike blødninger ledsages av oppkast med blodårer, kvalme, svakhet, melena (svart avføring på grunn av forurensning av koagulert blod), vekttap. Hvis blødningen er massiv, har pasienten rikelig blodig oppkast, alvorlig svakhet, nedsatt bevissthet, svette og blodtrykk reduseres samtidig med økt hjertefrekvens.

Diagnose av spiserøret i spiserøret

Undersøkelse av leversykdom kan oppdage en reduksjon av hemoglobinnivået mot blødning. Ultralyd i bukhuleorganene, leverenes MR hjelper til med å identifisere bakgrunnssykdommen, noe som førte til dannelsen av spiserør i spiserøret. Radiografi av spiserøret med innføring av et kontrastmiddel gjør det mulig å bestemme dens innsnevring og deformering av veggene, forårsaket av fremspring av varicose nodules inn i lumen i spiserøret.

Det mest informative metode for å diagnostisere esophageal varicer er esophagogastroduodenoscopy - når det betraktes gjennom endoskopet kroppslumen synlige blåaktig nodulær fremspring årer. Ved inspeksjon på bakgrunn av gjennombruddsblødninger identifisere kilden er vanskelig. Endoskopi lar deg sette riktig diagnose, for å fastslå graden av åreknuter og risikoen for brudd fleboektaza, gjennomføre terapeutiske tiltak. Man må huske, og at blødning på bakgrunn av spiserøret fleboektazii kan utvikle seg fra andre GI (for eksempel gastrointestinal blødning) og på grunn av andre årsaker: gastrointestinale svulster, magesår, patologien av blodkoagulasjonen (trombocytopeni, von Willebrands sykdom, hemofili-, trombocytopenisk purpura), Mallory-Weiss-syndrom, og andre.

Behandling av BPV i spiserøret

Avhengig av symptomene på sykdommen, kan pasienten være under tilsyn i avdelingen for gastroenterologi eller kirurgi. Oppgaven til gastroenterologen er å behandle den underliggende sykdommen og forhindre utvikling av blødning. For dette mottar pasienten hemostatiske stoffer, antacida, vitaminer. Det er obligatorisk å forhindre esophageal reflux. Anbefal streng overholdelse av riktig kosthold, hvile og mosjon.

Med blødningsutvikling utføres hemostatisk terapi - foreskrive kalsiumpreparater, vitamin K, ferskt frosset plasma. De gjør akutt esofagoskopi for å etablere kilden til blødning og endoskopisk klipping av blødningsvenen, påføring av limfilm og trombin, elektrokoagulering av karet. For å stoppe blødning påfør injeksjonen av Blackmore sonden - den har spesielle sylindere som når de er oppblåst, dekker spiserørets lumen og klemmer fartøyene. Selv etter disse manipulasjonene i 40-60% tilfeller oppnås imidlertid ikke en positiv effekt.

Etter hemostase og stabiliserings brukte kirurgiske behandlinger - deres effektivitet er mye høyere enn for konservative teknikker. Vanligvis operasjonen er å pålegge shunter mellom systemisk og portal vene blodstrøm, på grunn som trykket reduseres og sjansen for blødninger blir minimum i portvenen. Den sikreste og mest populære metoden er et endovaskulært transplantat blandemetode transyugulyarny (adgang via jugularvenen), og også pålegge portocaval splenorenal anastomoser praksis splenektomi, ligering uparet og portalvenen, miltarterien og sammensying eller fjerning av spiserøret.

Prognose og forebygging av spiserørets BPV

Prognosen for sykdommen er ugunstig - esophageal varicose er uhelbredelig, når denne sykdommen oppstår, bør alle tiltak tas for å forhindre progresjon av patologi og dødelig blødning. Selv den første forekomsten av blødning belaster prognosen betydelig, noe som reduserer forventet levetid til 3-5 år.

Den eneste metoden for å forhindre esophageal vener er å forebygge og rettidig behandling av sykdommer som provoserer denne patologien. Hvis det er en historie med leversykdom som kan føre til skrumplever og økt trykk i portalvenen, bør pasienten jevnlig gjennomgå en gastroenterolog undersøkelse for å oppdage esophageal fartøyene i tide.

Ved dannelse av åreknuter bør en streng diett følges: maten skal dampes eller tilberedes, det er tilrådelig å tørke maten og ikke spise tette matvarer i form av store biter. Ikke bruk måltider for kaldt eller varmt, grov og hard mat for å hindre traumer i esophageal mucosa. For å forhindre tilbakestrømning av innholdet i magen i spiserøret, heves hodens hode under søvnen. For å unngå blødning anbefales det å utelukke tung fysisk aktivitet og løftevekter.

Spiserør i spiserøret

Åreknuter øsofagus - en term som angir venøs ekspansjon i den nedre del av spiserøret, som er et resultat av forstyrrelser i blodstrømningen av portvenen og, følgelig, gastroøsofagal plexus overdreven mengde av det strømmende blod, som søker etter utstrømningen fra hjertet.

På grunn av det faktum at den øsofagusvaricer i 90% av tilfellene tilsvarer cirrhose kan vises gul hud og hvite i øyet, tap av appetitt, vekt slipp, ascites, abdominal smerte og kvalme.

Det farligste symptomet på denne sykdommen er forbundet med hemoptysis, blandet med oppkast i blodet, tarry avføring og svakhet.

årsaker

Varicose esophagus i sin nedre del oppstår på grunn av stillestående fenomener i portal portal vein system som oppstår med trombose og cirrhose av leveren. Årsaken til denne sykdommen i den øvre delen er ondartet goiter. Årene i leverkontrakten, noe som gjør blodstrømmen vanskelig for dem. Splebektasi i spiserøret ser også ut som en komplikasjon i hjertesykdommer og milt.

Faktorer som forårsaker denne sykdommen:

 • stenose av portalvenen, karakteristisk for den yngre generasjonen, som skyldes trombose, sklerose;
 • leversykdommer som forekommer i avansert alder - skrumplever, amyloidose, echinokokkose;
 • Chiari sykdom;
 • esophagus angioma;
 • ondartet goiter;
 • kardiovaskulær patologi.

Spiserør i spiserøret forekommer oftest i følgende kategorier av pasienter:

 • hos menn;
 • hos personer over 50 år;
 • hos pasienter med en historie med bukspyttkjertel, mage, hjerte, kronisk skrumplever.

Utseendet på blødning påvirkes ikke så mye av trykknivået som ved de kraftige svingninger. Risikoen for brudd er høy også hos de pasientene som lider av vaskulære sykdommer, noe som påvirker strukturen på veggene i blodkarene negativt.

klassifisering

Klassifisering av sykdommen i spiserøret i spiserøret har endret seg flere ganger, men versjonen fra 1997 for spiserørene som deler sykdommen i henhold til graden, brukes nå:

 • Første grad. Årene i diameter når 5 mm, markert langstrakt, plassert i organets nedre nivå.
 • Den andre graden. Årene er innviklede, i diameter når 10 mm, plassert i den midterste delen av orgelet.
 • Tredje grad. Fartøyene er utvidet mer enn 10 mm, veggene er spente, tynne, plassert side om side, viklet i retningen, har røde flekker på ytre overflaten.

Hvis spiserør i spiserøret fortsatt forårsaket intern blødning, så etter statistikk - etter at bare 50% av pasientene overlever. Mer enn halvparten av de overlevende etter blødning lider av sykdommen i 1-3 år med tilbakefall av denne sykdommen og blir tvunget til å starte behandlingen igjen.

Åreknuter av 1 grad

Det kliniske bildet er dårlig uttrykt. Pasienten har praktisk talt ingen klager. Ved inspeksjon observere: Utvidelsen av vener ikke sterk opp til 3 mm., Ektasia av vener er ikke tilstede, eller bare singel, glansen er ikke fylt. Det er bare diagnostisert med endoskopi. I første grad er det viktig å starte behandlingen så snart som mulig.

Åreknuter av 2. grad

Godt observert uregelmessighet av fartøyene, så vel som det er knuter, hvis størrelse overstiger 3 millimeter. I dette tilfellet forblir slimhinnens slimhinne intakt, uten noen brudd på dens integritet.

Under studien er det mulig å diagnostisere store fartøy i fremspring. Behandlingen skal gjøres i tide, bare på denne måten vil det være mulig å kvitte seg med de ubehagelige symptomene på sykdommen i utgangspunktet. Blødning er ikke typisk på dette stadiet.

Åreknuter i 3. grad

Den vanligste diagnosen. Pasienten har alvorlige symptomer. Som regel utnevnes en operasjon i dette tilfellet. Årene er sterkt hovne, nodene vises tydelig, stadig forstørret, opptar 2/3 av spiserøret, slimhinnens slimhinne er sterkt fortynnet. Det er gastroøsofageale reflukser.

Åreknuter i fjerde grad

Denne sykdomsgraden er utstilt når mange åreknuter av vener er avslørt i spiserøret som ikke avtar og har en tynn overflate. Tallrike erosjoner finnes på slimlaget. Pasienter registrerer, i tillegg til symptomene på esophagitt, en salt smak i munnen. Den fjerde graden fører ofte til spontan blødning.

Symptomer på spiserør i spiserøret

De første årene, spiserøret i spiserøret kan strømme uten synlige symptomer. Noen ganger er det sjeldne angrep av halsbrann, svak tyngde i brystet, kløe. Noen pasienter klager over problemer med å svelge mat.

Symptomer på progressiv sykdom vises vanligvis flere dager før blødningens begynnelse. Tegn på dem består i alvorlig tyngde i brystet og forverring av pasientens generelle trivsel. Hos andre pasienter kan symptomer uttrykkes i ascites manifestasjon.

I tillegg kan symptomer på venepunktur i spiserøret oppstå som utseende på et "maneterhodet". Dette fenomenet er et bestemt mønster, som er ganske godt sett på den fremre veggen av bukhulen ved hjelp av ulike patologisk dannede konvekse kar eller blodårer.

Etter at venene briste, er det alvorlig blødning, ledsaget av karakteristiske symptomer:

 • sterkt redusert blodtrykk;
 • blodige urenheter i oppkast;
 • blodige urenheter i avføring;
 • merket takykardi.

Med en liten blødning kan en person føle litt svakhet, ubehag, samt symptomer på anemi. Diagnose av esophagus varicose ved hjelp av laboratorietester, ultralyd undersøkelse av bukhuleorganene, om nødvendig, utføre røntgenstudier og esofagoskopi.

diagnostikk

Diagnosen er laget på grunnlag av klager, ekstern undersøkelse, oppdagelse av primære sykdommer. Instrumentalstudier inkluderer:

 • laboratorie blod test data;
 • radiografi med kontrastmedium;
 • Esofagoskopi som må gjøres nøye på grunn av risikoen for mulig blødning.

Ved diagnose bør alle mulige årsaker tas i betraktning og utelukkes, bare da vil det være mulig å avgjøre en grundig og nøyaktig bestemmelse av blødning og endringer i spiserøret.

Behandling av spiserør i spiserøret

Hvis det er symptomer på spiserør i spiserøret, utføres behandling bare i intensivavdelingen. Hovedklassifiseringen av ikke-kirurgiske prosedyrer er rettet mot å forhindre og eliminere blødning (hemostatisk terapi) ved å redusere trykk i karene:

 1. Medisinsk behandling i form av vitaminer, astringenter og antacida (legemidler som reduserer surhet i magen). Denne metoden er rettet mot forebygging av peptisk esophagitt, der betennelse kan gå til veggene i karene, forårsaker blødning.
 2. Transfusjon av blod, erytrocytmasse, plasma;
 3. Innføring av kolloidale løsninger;
 4. Mottak av blodreduserende og vasokonstriktive legemidler.

I tilfeller der disse metodene ikke er tilstrekkelige til å fundamentalt stoppe blødning, og det er fare for gjentatte skader på fartøyene i nær fremtid, går de til kirurgi:

 • transgulær intrahepatisk portosystemisk shunting (TIPS);
 • bypass kirurgi;
 • devascularization.

Dessuten er det nå betydelig erfaring med bruk av minimalt invasive endoskopiske inngrep for å eliminere blødning fra forstørrede esophageal vener. Det er 2 måter å utføre endoskopisk skleroterapi i spiserøret:

Den intravasale metoden for å innføre sclerosant involverer utvikling av bindevev på stedet for lokalisering av tromboset varicose node. I paravasalmetoden, når sklerosanten injiseres i submukosalaget, oppstår arrdannelse av paravasalvev og etterfølgende kompresjon av forstørrede esophagus vener. Denne metoden er mer sparsom og har færre komplikasjoner.

diett

Pasienter må følge et strengt diett hele livet, til tross for helsetilstanden:

 • hyppige måltider i små porsjoner.
 • Utelukkelse av varme og kalde retter.
 • viser lite fett kjøttkraft og supper, frokostblandinger i fortynnet melk eller vann, kompotter, frukt i formet form, grønnsaker stuvet.
 • kontraindisert akutt, surt, saltt, fett og stekt kjøttprodukter; det er nødvendig å lage mat i en puree.

Kategorisk kontraindisert alkohol, karbonatiserte drikkevarer, øl.

forebygging

For å forhindre omdannelse av friske spiserørår til patologiske åreknuter, er det først og fremst nødvendig å overvåke leveren og behandle alle sykdommene i tide. For å gjøre dette, anbefaler eksperter å konsultere dem regelmessig for råd og følge alle anbefalinger.

Prognose for livet

Dessverre er spiserør i spiserøret uhelbredelig. I tilfelle av rettidig diagnose vil imidlertid tilstrekkelig vedlikeholdsbehandling forbedre pasientens livskvalitet betydelig og bidra til å forhindre en formidabel tilstand - blødning.

Dødelighet i den allerede eksisterende blødningen fra spiserøret i spiserøret er mer enn 50% og avhenger av alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen og tilstanden til organismen som helhet. Hos overlevende pasienter etter blødning i 75% av tilfellene innen de neste 1-2 årene, er det et tilbakefall.

Generelt forblir prognosen for langvarig overlevelse av pasienter med denne sykdommen lav, noe som hovedsakelig skyldes den viktigste alvorlige leversykdommen.

Spiserør i spiserøret

Spiserør i spiserøret - en alvorlig patologi, provosert av lever, hjerte, fordøyelsesorganer og mye mindre ofte venøse vegger. Det observeres oftere i de nedre delene sammen med lesjonen i magesårene hos menn etter 50 år.

Massiv blødning kan være uventet og det eneste tegnet. Tidlig diagnose er nødvendig for forebyggende tiltak. For å eliminere esophageal varices, har spesielle kirurgiske tilnærminger blitt utviklet i vaskulær kirurgi.

I den internasjonale klassifiseringen er sykdommen regnskapsført under forskjellige koder:

 • I85.9 - uten blødning;
 • I85.0 - med blødning;
 • I98.2 - mot en annen patologi.

Hvordan utløser blod gjennom esophagusårene?

Spiserøret blodtilførselen er forbundet med mange av brystet og magen. Arterielle grener til den går fra thoracale aorta. Det venøse apparatet er ujevnt utviklet. Blodet i venene i spiserøret strømmer inn i beholderne og uparede hemiazygos vene anastomoser strekker seg deretter gjennom en åpning vene inn i den nedre vena cava, og den venøse nettverk av magen - i den hepatiske portalvene.

Fra de øvre delene av spiserøret går venøs utstrømning til fartøyene til den overlegne vena cava. Anatomisk lokalisering og kommunikasjon enhetsform venøs spiserøret, som et mellomledd mellom de utstrømmende tre systemer: en portvenen, nedre og øvre hul.

Denne funksjonen provoserer fremveksten av kompenserende åreknuter i spiserøret ved å åpne hjelpeskip (collaterals) i sykdommer i milten, tarmen, ledsaget av en blokk av egne vener.

Årsakene til utvidelsen

Spiserør i spiserøret er gitt av to mekanismer. Eller obstruksjon oppstår på grunn av mekanisk obstruksjon i de nedre deler av det venøse system (høyt trykk, trombose, flebitt) eller tap av tonen i den venøse vegg på grunn av nedsatt syntese av kollagenfibre (VBV åreknuter sykdom).

Årsaken til stagnasjon i de øvre delene er ofte en ondartet goiter. I den nedre delen av spiserøret blir den venøse blodstrømmen forsinket på grunn av:

 • portal hypertensjon forårsaket av levercirrhose;
 • portal venetrombose.

Sjeldne årsaker til dannelsen av spiserør i spiserøret (HSV) betraktes som vaskulær tumor (angiom) og venøse endringer i Rundu-Osler-syndromet.

Levercirrhose er en langvarig kronisk sykdom som kompliserer hepatitt (i første omgang - viral hepatitt B), alkoholisk sykdom med fettdystrofi. Patologiske endringer uttrykkes i brudd på strukturen av leveren lobuler og det omkringliggende rommet.

Det er en spredning av tett arr (bindevev), erstatning av fungerende celler i haugene med dannelse av leversvikt. Under disse forholdene blir blodkarene komprimert både arterielt og venøst. Reduksjonen i oksygeninntaket forverrer situasjonen og forårsaker iskemi av orgelet.

Leverbeten kan forårsake:

 • medisiner (metotrexat, isoniazid);
 • kongestiv hjertesvikt i vices, komplikasjon av et stort hjerteinfarkt, myokardiodystrofi, kardiopati;
 • arvelige sykdommer med endringer i metabolisme (galaktosemi, hepatocerebral dystrofi, hemokromatose);
 • Foster hepatitt hos nyfødte barn oppstår når en mor har en infeksjon (rubella, herpes, cytomegalovirus), når patogenet overføres til fosteret gjennom placenta barrieren.

Banti syndrom - et brudd av sirkulasjonen i venene i milten (hepatosplenomegali) forekommer hos unge kvinner på bakgrunn av anemi, leukopeni og trombotsito-, stagnasjon i leveren med portal hypertensjon og cirrhose. Hans forårsaker infeksjonssykdommer (brucellose, malaria, syfilis, leishmaniasis).

Randyu-Osler syndrom (arvelig telangiektasi), i tillegg til hud- og mukosale lesjoner, forårsaker flere angiomatøse forandringer i indre organer med tendens til blødning. Lokalisering i spiserøret skaper forhold for utvidelse av vener. For å forhindre blødning fra det utvidede venøse nettverket av spiserøret, er det nødvendig å behandle sykdomsårsaken.

Nåværende klassifisering

Det er flere foreslåtte klassifikasjoner av sykdommen. Tegnene er avslørt i esophagogastroskopisk undersøkelse. Den mest akseptable er spaltningen av spiserørskallen etter graden av endring av årer.

 • 1 grad - fartøyets maksimale diameter er 5 mm, de er langstrakte, lokalisert i nedre delen av spiserøret;
 • 2 grader - definert tortuosity av vener, diameter økt til 1 cm, nå midten av organet;
 • 3 grader - legger oppmerksomhet på tynning og spenning av venouskarens vegger, diameteren på mer enn 10 mm, går side om side, på overflaten er det karakteristiske markører med rød farge fra de minste kapillærene.

Ifølge en annen klassifisering (Vitenasoma og Tamulevichute) foreslås det å ta hensyn til de fire stadiene av sykdomsforløpet:

 • 1 - diameteren på venene er 2-3 mm, de er blåaktig i farge, rett i form;
 • 2 - vener blir sinuøse, knobby, i diameter øker mer enn 3 mm;
 • 3 - tydelig forskjellige forskjellige varicose nodules, signifikant krympe, det er et fremspring i spiserørets lumen;
 • 4 - Nodene vokser til en drueformet form, spiserørets lumen er innsnevret betydelig, på den ytre overflaten er et tynt nettverk av små kapillærer synlig.

I tillegg tar diagnosen hensyn til:

 • medfødt form, som foregår mot bakgrunnen av patologier av ukjent opprinnelse;
 • oppkjøpt - forårsaket av ulike sykdommer.

Hvordan manifesterer spiserøret i spiserøret?

Symptomene på sykdommen er avhengig av patologien som forårsaket spiserør i spiserøret. Den innledende perioden fortsetter uten kliniske manifestasjoner, pasienter er uvitende om utviklingen av patologi. Men tilfeller av progressiv kurs med plutselig blødning er ikke uvanlig.

Forverring av tilstanden oppstår innen 4-5 dager. Pasienter føler vekstvekten bak brystbenet, kompresjon. Dette skiltet regnes som en harbinger med massiv blødning og krever akutte tiltak, som kirurgeres observasjoner knytter det til døden.

Alle symptomene på åreknuter er bestemt av truede manifestasjoner av blødning. I kronisk forlengelse med en liten mengde isolert blod svekkes kroppen gradvis. Hypokrom anemi er dannet. Pasienten skiller seg ut, blir tynn, beveger seg knapt, den er forstyrret av kortpustethet. Noen ganger er det flytende svart avføring.

Blødningens harbingere og de første tegn på åreknuter kan være:

 • vag brystsmerter;
 • alvorlig halsbrann;
 • erctation etter å ha spist
 • problemer med å svelge tørr mat.

Halsbrann og erktasjon forklares ved brudd på funksjonen av spiserørssvinkler, motsatt (reflux) støping fra magen. Noen pasienter føler seg "kittende i halsen", svette, en salt smak i munnen før blødningens begynnelse.

Ved akutt blødning:

 • voksende blek av huden;
 • oppkast med blod ("kaffegrunn");
 • vedvarende svimmelhet;
 • flytende tarry avføring;
 • mørkere i øynene;
 • alvorlig svakhet.

Blødning er provosert ved å løfte tyngdekraften, fysisk arbeid, feber, mottak av antikoagulantia, prosedyren for fibrogastroskopi. Men noen ganger oppstår det spontant mot bakgrunnen for generell helse. Differensierende blødning er nødvendig fra spiserøret i spiserøret og magen, spiringen av svulsten i en stor beholder og dens gjennombrudd, som skader karene med fremmedlegeme.

diagnostikk

Diagnosen kan mistenkes, men kan ikke bekreftes uten esophagogastroduodenoskopi. Dette er nesten den eneste måten å fastslå forbindelsen med blødninger med spiserørblad, ofte samtidig oppdage åreknuter i magen.

Prosedyren tillater deg å bestemme graden av deformitet av blodårene, sykdomsstadiet, visuelt bestemme tilstanden til vaskulære vegger, forutsi gapet. Det er nesten umulig å gjennomføre en undersøkelse under blødning.

I en planlagt rekkefølge, er en kontrast røntgen av spiserøret foreskrevet, før bildet er tatt, får pasienten en drink av en blanding av barium. En serie av røntgenbilder sporer bevegelsen av kontrast og sprer den i spiserørets lumen.

 • det er nødvendig å fastslå tilstedeværelsen av anemi i innholdet av erytrocytter, blodplater, fargeindeks;
 • med akutt blødning teller hematokrit;
 • nødvendigvis gjøre analysen av indikatorer for koagulabilitet;
 • bestemme leverfunksjonen ved enzymtest, proteinnivå, glukose, bilirubin, avviket i resultatene gjør det mulig å mistenke påvirkning av hepatisk patologi på endringen i esophagus venøs system;
 • i nærvær av tegn på blødning bestemme blodgruppen og Rh-faktoren for tilfelle av nødvendig blodtransfusjon.

Hvordan behandles spiserøret av spiserøret?

Behandling av åreknuter i spiserøret preget av planlagt og opsjonsprogram, som avhenger av forekomsten av en nødsituasjon problem, en livstruende blødning.

I mangel av massiv blødning trenger pasienten terapi av den underliggende sykdommen, økt administrering av hemostatiske midler. Pasienten må være sykehus i profilavdelingen. Modus - seng, hodeenden av sengen er hevet.

Krav til kosthold

Klinisk ernæring innebærer fravær av irritasjons produkter (varme krydder, stekt og røkte kjøttvarer, grønnsaker rå, hel frukt, brød skorper, bein, soda vann). Kategorisk forbudt alkohol, sjokolade.

Kostholdet er bygget av en kalori, men flytende, avkjølt mat. Anbefalt lunken buljong, kokt, flytende grøt, nudler melk, cottage cheese, søt gelé av frukt, kald te, er kjøttet hvitt brød og kjøtt i form av kokt kjøtt.

Behandling med medisiner

For å redusere aktiviteten av cirrotiske endringer i leveren, inkluderer behandlingsregime:

 • antivirale legemidler (med langsom hepatitt);
 • steroidhormoner;
 • antibiotika for bakteriell skade;
 • diuretika for å senke trykket i den nedre vena cava;
 • hjerte glykosider, hvis cirrhosis er forårsaket av myokard dekompensasjon;
 • gepatoprotektory;
 • vitaminpreparater i høye doser for å gjenopprette all slags metabolisme.

Av spesiell betydning i terapi av åreknuter er gitt til vitaminer K, C, D, E. Vikasol administreres intramuskulært eller intravenøst. Hvis pasienten har anemi med nedsatt koagulabilitet, administreres en nyfrosset enkeltgruppe plasma (1-2 doser), erytrocyt eller blodplatemasse.

For å stoppe blødningen, er intravenøs injeksjon av oktreotid i stor utstrekning praktisert. Legemidlet er i stand til å undertrykke frigjøringen i blodet av hormoner som utvider blodårene. Bruk fortsatt vasopressin og terlipressin, men i sammenligning med oktreotid har de flere bivirkninger. Intravenøs oppløsning av kalsiumklorid er introdusert.

Ved fortsatt bruk av blødning: vasking med varmt vann i spiserøret (40-45 grader) gjennom sonden, idet proben enhet gummi oppblåsthet - det er standard korrugerte produkter (-obturators Probes) for pressing blødningen fartøyet i spiserøret og magesår.

Hvordan hjelper kirurgi?

Et uegnet klinisk kurs tjener som en indikasjon på endoskopisk ligering. Teknikken er å syke esophagusårene med et endoskop. Kirurger anser det mer effektivt enn introduksjonen av skleroserende midler i blodårene (skleroterapi), som krever en repetisjon på minst fire ganger i året.

Behandling av esophageal varices i blødninger som ikke elimineres ved terapeutiske metoder krever kirurgi for beredskapsangivelser. Målet med kirurgisk inngrep er å redusere trykket i portalvenen ved å skape shunts og tømme inn i nedre følsomheten.

Opprettelsen av en kunstig anastomose (installasjonen av metallstent) mellom portalen og leverveiene kalles en transjugulær intrahepatisk portosystemisk shunting. Operasjonen er teknisk komplisert. Eksperter mener at det kan bli utført i 95% av tilfellene.

Det ledsages ikke bare av tekniske vanskeligheter, men også ved tidlig tilbakefall av blødning, betennelse. Hos 1/3 av pasientene er det nødvendig med en re-installasjon, siden stenten er raskt trombosert og blokkerer lumen. Innen en måned dør opptil 13% av pasientene. Dette klassifiserer operasjonen som en nødstilfelle av valg.

En annen metode for å forbedre portokavalblodstrømmen er etableringen av en anastomose mellom milten og venstre nyrene. Teknikken til operasjonen er kompleks og risikabelt for pasienten, ledsaget av høy dødelighet. Operasjonen av devascularization består i excision og fjerning av de berørte årene og deres erstatning med proteser.

Kan jeg bli behandlet med folkemidlene?

Bruken av folkemessige rettsmidler i nærvær av blødning er ineffektiv. Men du kan bruke dem i terapi av hovedårsaken til åreknuter - leverskade. For dette formål er en lang mottak av kjøttpipere egnet:

 • fra melkdistriktet;
 • cikoria root;
 • mais stigmas;
 • Japansk sophora;
 • havre;
 • frukt av fjellaske;
 • rose hofter.

Prognose av sykdommen

I begynnelsen av esophageal varices med konstant behandling, tilstrekkelig funksjonell tilstand av leveren, etterlevelse av anbefalinger om diett og diett, kan blødning stoppes hos 80% av pasientene. Hos 2/3 pasienter etter en enkelt blødende gjentak innen 1-2 år. De er stadig i høy risiko. Overlevelse av personer med alvorlig cirrhose er lav.

Spiserør i spiserøret refererer til sykdomskomplikasjoner. Det er i seg selv allerede et tegn på alvorlig skade på kroppen. Støtte kan bare gis ved tidsriktig gjenkjenning ved hjelp av endoskopi-metoden og overvåking av pasienten.

Les Mer Om Fartøyene