Vertebro-basilær insuffisienssyndrom

Syndromet av vertebrobasilarinsuffisiens (VBI) utvikles hvis en person har nedsatt blodsirkulasjon i vertebrale og basilære arterier.

Som et resultat forstyrres tilførselen av blod til hjernen. I dette tilfellet opplever en person hukommelsessvikt, svimmelhet, ofte høyt blodtrykk. Ofte forekommer vb på bakgrunn av osteokondrose i livmoderhalsen - et brudd på strukturen av det bruskvæv av de intervertebrale skivene.

Vertebro-basilær insuffisiens: hva er det?

blod-hjerne hos mennesker forekommer som følger: I den øvre del av brystbenet kragebenet separert vertebrale arterier. De går inn i hullene av nakkesøylen av de tverrgående prosesser av ryggvirvlene komme inn i skallen. I bunnen av skallen, fusjonere de inn i basal-arterien, som finner sted i hjernestammen, lillehjernen og oksipital lob av cerebrale hemisfærer, og deretter delt inn i tilførsel arterielt blod i hjernehalvkuler.

Hvis av en rekke grunner, særlig på grunn av osteokondrose, blodfyllingen av disse arteriene reduseres, utvikles en vertebro-basilær insuffisiens hos en person. På grunn av utilstrekkelig blodtilførsel, er hjernen under mangel på næringsstoffer og oksygen, noe som påvirker dens funksjon. En person har symptomer som er karakteristiske for dette syndromet. Ofte utvikler vbn på bakgrunn av en osteokondrose av en cervical avdeling av ryggraden.

Vertebro-basilær insuffisiens: årsaker

En av hovedårsakene til syndromet til vertebral-basilær insuffisiens er osteokondrose i livmoderhalsen. I 75% av pasientene som lider av osteokondrose, v. Med osteokondrose, på grunn av nedbrytningen av intervertebralskive-stoffet, er det deformasjon av ryggvirvlene i livmorhalsområdet. I dette tilfellet klemmes ryggvirvelarteriene, og blodstrømmen forstyrres, noe som fører til en reduksjon av blodtilførselen til hjernen.

I tillegg til osteokondrose blir andre årsaker utpekt, mot hvilken bakgrunn det vises:

 1. Medfødt avhengighet. Av slike årsaker inkluderer utviklingsmessige anomalier eller genetisk bestemte sykdommer i blodkar.
 2. Skader av livmorhalsen.
 3. Smittsomme sykdommer som påvirker veggene i arteriene.
 4. Aterosklerose, som fører til en reduksjon i blodfylling av arteriene.
 5. Metabolske sykdommer, spesielt diabetes mellitus. Med diabetes reduseres en persons blodtilførsel til små arterier.
 6. Stratifisering av veggene til store arterier, inkludert basilar.
 7. Økt blodpropp, trombogenese.
 8. Herniated cervical ryggrad eller andre faktorer som fører til kompresjon av vertebral arterier.

Symptomer på sykdommen

Pasienten har permanente og midlertidige tegn på sykdommen.
Midlertidige symptomer oppstår mot bakgrunn av forbigående iskemisk angrep. I dette tilfellet en person svimmel, føler han mye smerte, som er en del av den totale er lokalisert i occipital regionen, det er smerter eller ubehag i cervicalcolumna.

Konstante symptomer er tilstede konstant og med utvikling av sykdommen intensiverer. Disse attributter inkluderer:

  • permanent hodepine, hovedsakelig i det okkipitale området. Smerten kan være av pulserende natur eller et kjedelig liv, trykke.
  • hørselstap og sporadisk støy i ørene.
  • nedsatt syn. Det kan være svarte fluer foran øynene dine. Objekter kan doble, uskarphet.
  • redusert cerebral aktivitet: dårlig minne, problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon.
  • forverring av koordinering av bevegelser, tap av balanse.
  • kronisk tretthet, tretthet, konstant følelse av svakhet, døsighet.
  • Øyeblikkelig svimmelhet, noe som kan føre til besvimelse. Ved svimmelhet kan en person oppleve kvalme.
 • økt irritabilitet, hyppige endringer i humør.
 • angrep av forårsaket takykardi, økt svette.
 • en stemmeforstyrrelse, en følelse av sår hals, en hesende stemme.

Hvis du ikke utfører behandling for osteokondrose og korreksjon av vbn, kan pasientens tilstand forverres. Hvis sykdommen utvikler seg, kan en person ha en tale og svelgeforstyrrelse. En alvorlig komplikasjon av sykdommen er iskemisk slag.

Behandling av vertebral-basilær insuffisiens

Tilstanden til WB er vellykket mulig å korrigere. Det er viktig å identifisere sykdommen i tide og gjennomgå passende behandling, noe som vil forbedre blodsirkulasjonen i de basilære arteriene, normaliserer blodtrykket. Det er også viktig å behandle osteokondrose som en av hovedårsakene til vertebral-basilær insuffisiens.

Hvis du ikke behandler deg selv i tide, kan en person utvikle kronisk hypertensjon i tide, en farlig konsekvens som er et slag.

For behandling av vertebral-basilær insuffisiens, brukes folkemedisin og fysioterapi prosedyrer. Også pasienter med vertebro-basilær insuffisiens vil dra nytte av behandling med hirudoterapi (leeches) og akupunktur.

Behandling av osteokondrose og vbn vil bli mer vellykket hvis du gjennomgår et massasjekurs og praktiserer fysioterapi. Terapeutiske øvelser og massasje bidrar til å forbedre blodtilførselen til cerebral fartøy og redusere symptomene på vbn, og også styrke muskler i livmorhalsområdet.

Behandling av sykdommen folkemidlene

Drogbehandling av vertebral-basilær insuffisiens inkluderer vasodilatering, blodfortynning og blodtrykkssenkende legemidler. Medisiner kan erstattes med folkemessige rettsmidler som effektivt eliminerer symptomer på vbn.

 1. Vitamin C. tjener således som vitamin C. Bruken av mat som er rik på dette vitamin, bidrar til å redusere fortynningen av blodlevring trombe nivå. Mange av vitamin C i de sure bær og frukt: Kalina, rips, tyttebær, tindved, sitroner, appelsiner, epler, kiwi og andre. Det er viktig å huske at vitamin C ikke er i stand til å samle seg i kroppen, så du må spise mat som inneholder det daglig.
 2. Hvitløk, sitronsaft og honning. Dette stoffet forbedrer blodsirkulasjonen og reduserer symptomene på sykdommen. 3 store hvitløkhoder blir knust i en vassel og forlatt i en glassskål på et mørkt sted i tre dager, hvoretter juicepresset presses. Denne saften blandes med like store mengder ferskpresset sitronsaft og honning. Legemidlet holdes i kjøleskapet og drikker 1 ss. l. før du går i dvale.
 3. Hestkastanje. Behandling med denne planten bidrar også til å redusere blodproppene. Et halvt kilo kastanjefrukt med peeling er malt og helles med en halv liter vodka. Insistere på en glassbeholder i et mørkt og varmt sted for en uke, etter hvilket filter. Drikk 1 ts. tinktur tre ganger om dagen i 30 minutter før et måltid.
 4. Herbal samling for å senke trykk nummer 1. Bland den knuste stigmaen av mais (40 g) og melissa gresset (20 g) med ferskpresset juice av en sitron. I denne blandingen legges 1 liter kokende vann og insisterer i en time, deretter filtrer. Ta infusjon av et halvt glass tre ganger om dagen etter en halv time etter å ha spist. Behandling varer en uke, hvorpå de tar en pause i 1 uke. Terapien gjentas tre ganger.
 5. Herbal samling for å senke trykk nummer 2. Bland det samme volumet av bakken gres rue, mynte, valerian og mais stigmas. For en halv liter kokende vann ta 2 ss. l. samling, insisterer en halv time, etter hvilket filter. Drikk en tredjedel av et glass tre ganger om dagen før måltider. Behandlingen varer 1 måned.
 6. Vasodilator urte samling. I like store mengder blandes det knuste gresset av spissen, Johannesjurt, immortelle, kamille, bjørkeknopper. For en halv liter kokende vann ta 1 ss. l. samlingen. Fordamp kolleksjonen i en termos i en halv time. Å smake i kjøttkraft kan du sette honning. Ta 250 ml infusjon to ganger daglig i en halv time før måltider. Behandlingen varer 1 måned.
 7. Hawthorn. Denne planten har en vasodilerende effekt. For 1 kopp kokende vann ta 20 g hagtorn frukt, insistere i en halv time, og deretter filtrere. Ta 1 ss. l. i en halv time før måltider tre ganger om dagen.

Terapeutisk trening i sykdomsbehandling

Behandling av osteokondrose i livmoderhalsen og syndromet til vertebral-basilær insuffisiens gjør ikke uten terapeutisk gymnastikk. Disse øvelsene er enkle, de kan gjøres hjemme. Hvis du setter i gang den daglige gjennomføringen av dette settet med øvelser, vil blodtilførselen til hjernen bli bedre, symptomene på vbn vil redusere.

Noen tips for å gjøre øvelsene:

 • Ved treningstrening er det viktig å huske at skarpe bevegelser er forbudt samtidig. Du må lytte nøye til deg selv og stoppe svimmelhet når du starter svimmelhet.
 • Antall repetisjoner av øvelser skal øke gradvis, du kan ikke umiddelbart gi en skarp belastning. Den beste indikatoren for effektiviteten til gymnastikk vil være ditt velvære. Den beste tiden for trening blir om morgenen.
 • Etter gymnastikk vil det være nyttig å massere nakke, skuldre og nakke og ta en kontrastdusj.
 • Når du gjør gymnastikk, må du puste fritt, gjennom nesen din. Ikke hold pusten, eller tvert imot, pust for dypt.
 • Alle øvelsene gjøres stående eller sittende, mens stillingen skal være rett.
 1. Hodet helling frem og tilbake. På de ekstreme punktene er det nødvendig å stoppe i noen sekunder, og deretter fortsette bevegelsen. Start med 10 bakker.
 2. Skråninger av hodet sidelengs. Hodet er langsomt vippet vekselvis til høyre og venstre skulder. Når du gjør denne øvelsen, kan du ikke løfte skuldrene dine, du må nå for skulderen din, ikke omvendt. På ekstreme punkter fryser de i noen sekunder, og fortsetter deretter å bevege seg. Start med 10 bakker.
 3. Rotasjon av hodet. Først gjør du halvrotasjon: tegne en halvkrets fra en skulder til den andre og tilbake. Da gjør de det samme ved å kaste hodene sine tilbake. Deretter gjør du en full rotasjon av hodet først med klokken, og deretter med klokken. Begynn med 5 fulle rotasjoner i en og 5 i den andre retningen. Denne øvelsen bør gjøres sakte, slik at hodet ikke føler seg svimmel.
 4. Trekker hodet fremover. Når du gjør denne øvelsen, bør haken ikke falle, men må bevege seg parallelt med gulvet. Hodet er strakt så langt som mulig, og deretter sakte tilbake til sitt sted. Begynn med 10 repetisjoner.
 5. Trekker armene opp. Øvelse utføres mens du står. Brett håndflatene sammen og trekk dem så langt som mulig, frys i noen sekunder, hvorpå de slipper hendene. Begynn med 10 repetisjoner.
 6. Kroppen svinger. Hofter med denne øvelsen skal forbli stasjonære, bare øvre del av kroppen vender seg. Ekstreme punktet skal stoppes i noen sekunder. Begynn med 10 svinger i hver retning.
 7. Makhi føtter. Mach gjør en lik fot, tåen skal se fremover, og ikke i siden, du kan ikke snu låret. På toppen må du fryse i noen sekunder.
 8. Stå på ett ben. Foten på det andre benet kan presses mot den indre overflaten av låret på støttebenet. Palmer bretter seg og strekker armene opp. Det er best å stå med lukkede øyne. Hvis det er vanskelig å opprettholde balanse, må du finne et punkt på gulvet og se på det. Det tar 30 sekunder for hvert ben å stå.
 9. Planck. En veldig nyttig øvelse for å styrke musklene i ryggen og forbedre stillingen. For å gjøre dette legger de seg ned på gulvet, håndflatene ligger i nærheten av skuldrene og kroppen og bena blir hevet. Referansepunktene er palmer og føtter. Rygg og ben skal være i samme linje, ikke senke eller heve hofter. Varigheten av øvelsen avhenger av nivået på fysisk kondisjon. Start med 30 sekunder og øk tiden gradvis.

Skriv i kommentarene om din erfaring i behandling av sykdommer, hjelp andre lesere av nettstedet!
Del materialet i sosiale nettverk og hjelp venner og familie!

Vertebrobasilar insuffisiens

Vertebro-basilær insuffisiens er reversibel svekkelse av hjernefunksjon forårsaket av redusert blodtilførsel.

årsaker

 • Akutte hjertesykdommer
 • aterosklerose
 • Høyt blodtrykk
 • Inflammasjon av blodkar (for eksempel Takayasu's sykdom)
 • Stratifisering av arterien
 • Fiber-muskulær dysplasi
 • Komprimeringen av den subklave arterien hypertrophied av trappen.
 • Tilstedeværelse av medfødte anomalier i utviklingen av vaskulærsengen
 • Kompresjonen til vertebral arterien på grunn av lesjonen av den cervicale ryggraden (spondylolistese, skiveherni)
 • Trombose av vertebral og / eller hovedarterien
 • Tap av små cerebrale arterier på grunn av diabetes mellitus

Manifestasjoner av vertebrobasilarinsuffisiens

Bildet av vertebro-basilær insuffisiens er ekstremt variert. En av de hyppigste manifestasjoner av det er plutselig svimmelhet. Frekvensen til dette tegnet kan skyldes særegenheter av blodtilførselen til det vestibulære apparatet, som er svært følsomt overfor utilstrekkelig blodtilførsel.

I de fleste pasienter med vertebrobasilarinsuffisiens manifesterer seg svimmelhet i form av rotasjonssensor eller rettlinjær bevegelse av omkringliggende objekter eller egen kropp. Vanligvis oppstår svimmelhet raskt og varer fra noen få minutter til timer. Som regel følger det med lidelser i form av kvalme, oppkast, svette, endringer i hjertefrekvens og blodtrykksnivå. I noen tilfeller opplever pasienten en følelse av svikt, bevegelsessykdom, ustansighet i det omkringliggende rommet. Motorforstyrrelser hos pasienter med sirkulasjonsforstyrrelser i vertebro-basilære systemet består i utvikling av svakhet og uro i lemmer. En hyppig manifestasjon er ensidig hørselstap - sensorineural hørselstap.

diagnostikk

Diagnose av vertebrobasilær-basal-insuffisiens er nevrologiske og må forklares ledende årsak til dens utvikling (hypertensjon, nedsatt åpenhet av stammen eller intrakranielle arterier, etc.).

Vurdering av blodstrømmen gjennom hovedarteriene i hodet og intracerebrale kar er utført ved hjelp av ultralyddopplerografi. Moderne kombinerte systemer, inkludert Doppler og dupleksskanning, tillater oss å vurdere tilstanden til vertebrale arterier.

Verdifull informasjon er gitt ved å utføre funksjonstester med hyperventilering (vurdering av funksjonell reserve av cerebral sirkulasjon). Infrarød termografi og rheoencefalografi har en signifikant lavere diagnostisk verdi.

Vurdering av cervical ryggraden utføres på grunnlag av radiografi; funksjonelle tester med fleksjon og forlengelse tillater oss å identifisere spondylolistese. Neurologisk undersøkelse (databehandling eller magnetisk resonansbilder) er uunnværlig for å avsløre en herniated intervertebral plate, andre strukturelle lesjoner i ryggmargen og ryggraden.

Det er mulig å bruke MR-angiografi, noe som gjør det mulig å skaffe seg informasjon om tilstanden til cerebral vaskulær seng uten å benytte intravenøs administrering av kontrastmidler. I noen tilfeller kan verdifull informasjon fås ved vestibulologisk undersøkelse, registrering av kortstammede stammer fremkallede potensialer på akustisk stimulering, audiometri. Av særlig betydning er studier av blodets koagulerende egenskaper og dets biokjemiske sammensetning (glukose, lipider).

Behandling av vertebrobasilarinsuffisiens

De viktigste retningene for behandling av vertebro-basilær insuffisiens bestemmes av karakteren av vaskulær lesjon. Regelmessig (daglig) kontroll av blodtrykk og obligatorisk kosttilpasning (begrensning i bordsaltets diett), eliminering av alkoholforbruk og røyking og målingstrening er nødvendig.

Hvis det ikke er noen positiv effekt i 3-6 måneder, bør farmakoterapi utføres. Behandlingen begynner med diuretika, ACE-inhibitorer (captopril, enalapril), kalsiumkanal-blokker (amlodipin, felodipin), beta-blokkere (atenolol, metoprolol, Bisoprolol). Om nødvendig (ingen effekt av behandling, dårlig stofftoleranse), blir en substitusjon laget for stoffet fra en annen farmakologisk gruppe. Hvis det i dette tilfellet er det en positiv effekt i å redusere blodtrykket, må man bruke en kombinert behandling (diuretisk + ACE-hemmer, et diuretikum + b-blokker, en betablokker + kalsiumkanalblokker).

Hos de pasientene som er årsaken til vertebro-basilær insuffisiens, er atherosklerose, en effektiv måte å forebygge angrep på, er å gjenopprette blodegenskaper og forhindre dannelse av trombi. Det vanligste stoffet med en antitrombotisk effekt er acetylsalisylsyre. For tiden vurderes det at den optimale terapeutiske dosen tar stoffet 0,5-1,0 mg / kg vekt per dag (pasienten skal motta 50-100 mg acetylsalisylsyre daglig).

Umuligheten av bruk av acetylsalisylsyre krever bruk av andre rusmidler, spesielt dipyridamol. Den daglige dosen kan variere fra 75 til 225 mg (25 til 75 mg 3 ganger daglig), i enkelte tilfeller kan den daglige dosen økes til 450 mg. Dipiridamol tas 1 time før måltider, tabletten tygges ikke og vaskes med litt vann. Varigheten av dosen av dipyridamoladministrasjon er vanligvis 2-3 måneder. Avbestilling er gradvis, dosen reduseres i 1-2 uker. Legemidlet er kontraindisert ved akutt myokardinfarkt, hvilende stenokardi, alvorlig kongestiv hjertesvikt, hjerterytmeforstyrrelser.

Moderne preparater av antitrombotisk virkning er klopidogrel, ticlopidin. Forbedring av cerebral sirkulasjon kan lettes av nicergolin. Vedlikeholdsdosen av nicergolin er satt individuelt og er 5-10 mg 3 ganger daglig. Godt bevist cinnarizine. Behandlingen starter med minimale doser (12,5 mg 3 ganger daglig) med en gradvis økning i dosen (25-50 mg 3 ganger daglig etter måltider). Pyracetam brukes 0,8 g 3 ganger daglig i 2 måneder, cerebrolysin 5-10 ml intravenøst ​​5-10 injeksjoner per behandlingsforløp.

En veldig praktisk kombinasjon er et preparat Fezam som inneholder 25 mg cinnarizin og 400 mg pyracetam. Den utvilsomt fordelen med stoffet er fordelene med dosering. Effekten observeres når du tar 1-2 kapsler 3 ganger daglig. Varigheten av behandlingsforløpet bestemmes individuelt og avhenger av naturen og alvorlighetsgraden av det neurologiske underskuddet og i gjennomsnitt er det 1,5-3 måneder. Carnitinhydroklorid administreres intravenøst ​​dråpe 5-10 ml 20% løsning, 300-400 ml fysiologisk (isotonisk) oppløsning, behandlingsforløpet er 8-12 injeksjoner.

For å eliminere angrep av svimmelhet i vertebro-basilær insuffisiens, er betahistin veletablert. Betagistin brukes på 8-16 mg 3 ganger daglig. Det anbefales å starte behandling med små doser av legemidlet, om nødvendig, gradvis øke dem. Behandlingsforløpet er lang (2-3 måneder). For å redusere intensiteten av episoder av svimmelhet og tilhørende symptomer (kvalme, oppkast), spesielt de som oppstår ved bevegelse, er meclosin foreskrevet. Den daglige dosen er variabel og varierer fra 25 til 100 mg.

Prognose for sykdommen

Prognosen for vertebro-basilær insuffisiens er bestemt av arten og alvorlighetsgraden av den underliggende kardiovaskulære sykdommen, omfanget av vaskulær lesjon, og mulighetene for å sikre en sirkulasjonssirkulasjon av hjernen.

Progressiv arteriell innsnevring, vedvarende arteriell hypertensjon i fravær av adekvat terapi er harbingers av dårlig prognose. Disse pasientene har stor risiko for å utvikle stroke eller danne disirkulatorisk encefalopati med vedvarende nevrologisk underskudd.

Tilfredsstillende tilstand i hjernekarsystemet, tilstrekkelig planlagt terapeutisk taktikk er forbundet med et forholdsvis mildt løpet av vertebro-basilær insuffisiens og en gunstig prognose.

Hva er vertebro-basilær insuffisiens?

Vertebrobasilarinsuffisiens, eller et syndrom i vertebrobasilar arteriesystemet, er en reversibel prosess med nedsatt hjernefunksjon på grunn av svekket hjernecirkulasjon. Det er provosert av en svekkelse av blodstrømmen i vertebrale og basilære arterier.

Resultatet av vaskulær insuffisiens er en forstyrrelse i tilførselen av hjerneceller, noe som fører til funksjonsforstyrrelser fra sentralnervesystemet.

De viktigste årsakene

Det er en rekke faktorer som bidrar til utviklingen av denne sykdommen:

 • osteokondrose av livmoderhalsen;
 • traumer i nakken, som fører til kompresjon av vertebralarterien;
 • aterosklerose og nedsatt vaskulær ledningsevne
 • høyt blodtrykk
 • fibro-muskulær dysplasi;
 • hypoplasi av vertebrale arterier;
 • betennelse i blodkar;
 • hypertrophied trapp, som fører til kompresjon av vertebral arterien;
 • medfødte misdannelser av vaskulær sengen;
 • Disseksjon av vertebrobasilar arterier: skade på veggene forårsaker lekkasje av blod mellom vevene;
 • trombose av hoved- eller vertebralarterien;
 • diabetes mellitus, påvirker de små karene i hjernen;
 • antifosfolipid syndrom (sykdommen fremmer økt trombose og utilstrekkelig patency av arteriene;
 • kompresjon av arterier (vertebrale eller basilar) som følge av spondylose, spondylolistese, vertebral brokk;
 • predisposisjon til sykdommen: kan uttrykkes i form av patologiske forhold som fører til abnormiteter i utviklingen av blodkar eller i form av en genetisk predisponering.

Klinisk bilde

Tegn på vertebrobasilarinsuffisiens kan deles inn i to grupper:

Midlertidige symptomer

Symptomer av midlertidig karakter har forskjellig varighet (fra noen få timer til en dag) og manifesteres i såkalte transiente iskemiske angrep, som representerer en forbigående akutt uorden av hjernecirkulasjon.

Hovedtrekkene til denne gruppen er:

 • å presse smerter i nakkestøtten;
 • en følelse av konstant ubehag i den cervicale ryggraden;
 • svimmelhet.

Konstant symptomatologi

Symptomer på permanent karakter har en tendens til å øke etter hvert som sykdommen utvikler seg og kan provosere iskemiske angrep, der det er en trussel om vertebrobasilarslag.

Hovedvarige symptomer på VBI:

 • hodepine av presserende eller pulserende natur med lokalisering i okkuputet;
 • svimmelhet (forekommer paroksysmalt, med betydelig alvorlighetsgrad kan føre til besvimelse);
 • kvalme;
 • hørselstap
 • støy i ørene;
 • svekkelse konsentrasjon og minne;
 • glemsomhet;
 • forverring av visjonen;
 • fuzziness av bildet, tilstedeværelsen av tåke eller fluer for øynene, er det også mulig diplopi (bifurcation av objekter);
 • svakhet (spesielt om ettermiddagen);
 • tretthet,
 • irritabilitet;
 • økt svette;
 • varme i hodet, hender, ansikt;
 • takykardi;
 • følelse av et fremmedlegeme i halsen, pershenie.

Progresjon av sykdommen fører til manifestasjon av ekstra symptomer:

 • problemer med å svelge;
 • taleforstyrrelser på grunn av nummenhet i munnområdet;
 • hallusinasjoner;
 • tap av syn
 • plutselige dråper (såkalte drop-angrep);
 • iskemisk slag.

Hvordan gjenkjenne patologien hos barn?

Tidligere trodde spesialister at vertebrobasilarinsuffisiens er et unntak fra sykdommen i voksen alder. Det ble imidlertid senere funnet ut at patologi kan påvirke barn i ulike aldre, fra 3 års alder.

Eksperter mener at hovedårsaken til utviklingen av VBI i barndommen er medfødte anomalier av arterier (basilar eller vertebrale). Å provosere sykdommen kan også skader.

Foreldre skal varsle om følgende symptomer:

 • rask tretthet;
 • hyppig gråt eller angst;
 • døsighet;
 • brudd på holdning
 • intoleranse av stuffiness, noe som provoserer alvorlig svimmelhet til besvimelse.

diagnostikk

Diagnostisering av sykdommen er svært problematisk på grunn av ulike kliniske manifestasjoner og ukarakteristisk - lignende symptomer kan oppstå for andre sykdommer.

En rekke funksjonelle tester brukes til å bekrefte sirkulasjonsfeil. For eksempel blir en pasient bedt om å følge en rask bevegelig hånd. Den resulterende hodepine og svimmelhet er en indikasjon på brudd på blodstrømmen i vertebralarterien.

Den såkalte de Klein-testen utføres også. Bekreftelse av diagnosen er manifestasjon av symptomer på VBI som følge av å snu hodet til sidene eller når det ruller over.

Fra metodene for maskinvarediagnostikk er det nødvendig å merke seg følgende:

 1. Transcranial dopplerografi anses å være den ledende diagnostiske metoden som brukes til å vurdere tilstanden av cerebral sirkulasjon.
 2. Magnetisk resonansangiografi - gjør det mulig å visualisere og studere de fleste lesjoner i hjerneskarene og nakkeområdet, bestemme deres natur, omfang, omfang.
 3. Spiral datamaskinangiografi er foreskrevet for komplisert visualisering av lumen av fartøy, deres vegger.
 4. Digital subtraktiv arteriografi fortsetter å være gullstandarden blant metoder for visualisering av blodkarets lumen.
 5. Rheoencefalografi lar deg utforske cerebral sirkulasjon.
 6. Neuropsykologisk testing med bruk av spesielle tester utføres for å vurdere pasientens tilstand, dens oppfatning av sykdommen og dens begrensninger

behandling

Valget av spesifikke metoder for behandling av vertebrobasilarinsuffisiens avhenger av arten av vaskulære lesjoner.

De obligatoriske tiltakene er:

 • daglig måling av blodtrykk;
 • overensstemmelse med spesiell diett begrensning av salt, hvitt brød, mellomprodukter, pølser, pickles, syltetøy, og fett inkludering i dietten av sjømat, tomater, sitrus, pepper, sure bær, kost ost;
 • nekte å røyke
 • utelukkelse av alkoholholdige drikker;
 • fysisk aktivitet av medium intensitet.

I mangel av positiv dynamikk i 3-6 måneder, er det nødvendig å utføre medisinsk behandling og fysioterapi. På et tidlig stadium foreskrives ambulant behandling, på senere stadier - behandling på sykehuset for å forebygge stroke.

Medisineringsterapi

For behandling av VBN gjelder:

1. Vasodilatorer (vasodilatorer) for å forhindre hindring av blodårer. Generelt blir de utnevnt i overgangsårene: i høst eller vår. Begynn med små doser, øker dem regelmessig. Hvis du ikke kan få et resultat med en enkelt medisin, bruk flere medisiner med samme effekt.

2. Antiaggreganter - redusere blodkoagulasjon. Deres bruk er nødvendig for å forebygge blodpropper. Det mest populære stoffet er aspirin. Dette stoffet har imidlertid en negativ effekt på mage-tarmkanalen og kan provosere gastrisk blødning. Derfor anbefales ikke acetylsalisylsyre for sykdommer i fordøyelsessystemet, så vel som for fasting. Det kan erstattes med klopidogrel, ticlopidin eller dipyridamol.

3. Metabolske og nootropiske legemidler brukes til å forbedre hjernens funksjoner. Mest brukte: glycin, piracetam, actovegin, cerebrolysin, seamax, nicergoline.

4. Narkotika for regulering av blodtrykk foreskrevet strengt individuelt.

5. Medikamenter for å eliminere symptomer:

 • fra svimmelhet;
 • smertestillende midler;
 • antidepressiva;
 • sedativa;
 • sovende piller;
 • kvalmestillende.

I hvilke tilfeller er kirurgi nødvendig?

Behovet for kirurgisk behandling kreves i sjeldne tilfeller, med alvorlig sykdom. Operasjonen utføres for å eliminere sirkulasjonsfeil forårsaket av reduksjon i diameteren til vertebral eller basilær arterie på grunn av spasme, stenose, kompresjon.

Med VBN utføres følgende typiske operasjoner:

 • microdiscectomy - utpekt for stabilisering av ryggraden;
 • endarterektomi - dets essens ligger i fjerning av et atherosklerotisk plakk med et berørt område av arterien membran;
 • rekonstruksjon av intervertebrale plater med en laser;
 • angioplastikk, der en spesiell stent settes inn i arterien for å hindre blokkering av lumen og opprettholde et normalt nivå av åpenhet og normal blodsirkulasjon.

Fysioterapi og andre ikke-farmakologiske terapier

Optimal i behandlingen av denne sykdommen er en omfattende tilnærming som involverer utnevnelse av fysioterapiprosedyrer og treningsbehandling sammen med bruk av nødvendige medisiner.

Med VBI er ganske høy effektivitet forskjellig:

 1. Spesiell massasje - bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen.
 2. Manuell terapi.
 3. Refleksbehandling - eliminerer muskelspasmer. Akupunktur er veldig effektiv.
 4. Hirudoterapi - er angitt i mange vaskulære patologier.
 5. Magnetisk terapi.
 6. Spesiell terapeutisk gymnastikk - styrker ryggraden, eliminerer spasme, forbedrer stillingen.
 7. Bære en spesiell cervikal korsett.

Vi anbefaler å lese om en sykdom med lignende symptomer som kalles ortostatisk hypotensjon.

Oversikt over vertebro basilær insuffisiens (VBI): årsaker og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er vertebro basilær insuffisiens: dets symptomer og behandling, som en lege skal søke på.

Vertebro basilær insuffisiens (forkortet som VBN) er et symptomatisk kompleks av fokale og generelle cerebrale forandringer som er reversible. Denne tilstanden skyldes mangel på blodtilførsel til hjernen av vertebrale og basilære arterier.

Arteriene som mater hjernen og innominate arterie forgrenet fra høyre og fra venstre subclavian, hevet på begge sider i åpningene i tverrtaggene av nakkevirvler og inn i hodeskallen, hvor de vokser sammen.

Arterier fôrer hjernen

Så de danner en basilar (hoved) arterie, som ligger på den nedre overflaten av hjernestammen. Andelen av vertebrobasilar-bassenget utgjør ca. 30% av den totale cerebrale blodstrømmen. Reduksjon av blodstrømmen i et hvilket som helst område som følge av kompresjon fra utsiden, innsnevring av seksjonen fra innsiden, fremkaller utilstrekkelig ernæring av hjerneområdene og kliniske tegn på sykdommen.

Formasjonene forsynt med arterier:

 • midt og avlang hjerne;
 • varioli broen;
 • cerebellum;
 • occipital, parietal lobes og delvis temporal hemisfærer;
 • visuell hillock;
 • det meste av hypothalamus og thalamus
 • livmorhalskel.

Mer enn 70% av transiente iskemiske anfall (er iskemisk eller mini-slag) forekommer i den vertebrobasilær basilær basseng, hvoretter 30 til 35% av pasientene utviklet hjerneinfarkt. Dødelighet fra iskemisk berøring i bakre del av hjernen er 3 ganger høyere enn fra slag i karoten arteriebassenget.

Behandling av vertebrobasilarinsuffisiens utføres av nevrologer. Ved alvorlig patologi kan det være nødvendig med hjelp av en vaskulær kirurg. I komplekset av terapi er leger med beslektede spesialiteter involvert: otoneurolog, kardiolog, manuell terapeut, oftalmolog, fysioterapeut.

Prognosen avhenger av årsaken som forårsaket patologien. Med kompensert stadium er det mulig å oppnå gjenoppretting. Med dekompensasjon og slagutvikling er utsikterna mer pessimistiske.

Årsaker til utvikling

Vertebrobasilarinsuffisiens er medfødt og ervervet. Faktorene som fører til en reduksjon av blodstrømmen kan være vaskulær og ekstern.

Årsakene til vertebro basilær insuffisiens:

 • aterosklerose med utvikling av stenose eller okklusjon av de navnløse og subklave arterier forekommer hos 78-80% av pasientene;
 • abnormaliteter av vaskulær utvikling - patologisk tortuositet, atypisk avvik fra aorta, arteriell hypoplasi - i 20-23%;
 • inflammatoriske prosesser i karvevegen - arteritt;
 • osteokondrose av livmoderhalsen;
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetisk angiopati;
 • nakke skade;
 • antiphospholipid syndrom;
 • ryggsmerter;
 • intervertebral brokk;
 • muskelkramper eller dystrofiske lesjoner.

Hos barn kan årsakene til vertebro basilær insuffisiens være fødselsskader.

Klinisk bilde av vertebro basilær insuffisiens

Vertebralt basilær insuffisiens er preget av polysimptomicitet, hvor alvorlighetsgraden avhenger av området av mangel på blodtilførsel.

Når en TIA symptomer uttalt, men ofte diagnose er allerede i ettertid, siden ankomsten av "Ambulanse" kliniske manifestasjoner avta. De inkluderer:

 1. taleforstyrrelser på grunn av nummenhet i munnen;
 2. problemer med å svelge;
 3. fallangrep - plutselig svakhet i nedre lemmer, fallende, umobilitet, noen ganger ledsaget av besvimelse;
 4. midlertidig tap av syn
 5. desorientering i tid, sted, situasjon;
 6. ufrivillig skjelving av hender, ben, torso;
 7. begrensning av kroppsmobilitet.

I alvorlige tilfeller av akutte sirkulasjonsforstyrrelser, utvikler iskemisk slag. Opptil 30% av pasientene uten behandling vil møte stroke innen 5 år etter den første manifestasjonen av forbigående iskemi.

Diagnose av vertebral basilær insuffisiens

Symptomer på VBI er forskjellige, men ikke-spesifikke. De forekommer ofte under andre forhold. Imidlertid gjør nøye innsamling og analyse av klager legen til å mistenke pasienten for vertebrobal basilær insuffisiens og referere det til en ytterligere undersøkelse.

Ved vurdering av nevrologisk status, bestemmer nevrologi de karakteristiske symptomene på fokale og generelle cerebrale lidelser, gjennomfører funksjonelle tester:

 • redusert muskel tone;
 • test med hyperventilering - med en dyp frekvens av puste symptomer vises;
 • prøve av svimmelhet provosert intenst arbeid hender, eller snu hodet fra side til side, eller dreier skuldrene i forskjellige retninger med et fast hode og bekkenet;
 • de Klein sample - ved dreiing eller vipping av hodet og feste 15 med detekteres karakteristiske kliniske bildet, uttrykt som desorientering, sinkning av reaksjonen, svarer vanskelighet enkle spørsmål (navn eller plassering av pasienten) til begrensning av en av elevene;
 • Huntans forsøk - med våpen utstrakt med håndflatene og lukkede øyne, vender pasienten til den ene siden av kroppen til feilpunktet og fortsetter bevegelsen av hodet i samme retning til feilpunktet. I denne stillingen er pasienten innen 20-30 sekunder. Hvis pasienten opprettholder balanse, faller den ene eller begge hender ikke ned, og håndflatene forblir spisse oppover, og potensielt skade på hjernestammen eller "motor" cortex kan utelukkes.

Utfør en spesiell lytting av fartøyene i øvre ekstremiteter.

Laboratorietester for å bestemme årsakene til vertebral basilær insuffisiens:

 • elektrolyt sammensetning av blod;
 • glukose;
 • lipidogram;
 • indikatorer av homeostasisystemet;
 • antistoffer mot fosfolipider.

Instrumentelle metoder gjør det mulig å foreta en nøyaktig diagnose. I standard praksis brukes den:

 1. ultralyd Doppler studie av hovedkarene i nakken og hodet - en screeningsmetode for vertebrobasilarinsuffisiens;
 2. CT og MR - å visualisere selv små lesjoner, brokk;
 3. angiografi - "gullstandarden" for diagnose av blodforsyningsforstyrrelser i vertebrobilsbassenget, tillater bruk av kontrastmiddel å fikse fartøy på røntgenfilmen;
 4. rheoencephalography;
 5. magnetisk resonansangiografi - visualisering av fartøy uten kontrast.

For å diagnostisere lidelser i pasientens kraniale nerver, blir de sendt for konsultasjon til otolaryngolog, otoneurolog, oculist, psykoneurolog, kardiolog.

Når man undersøker en person med vertebral basilær insuffisiens, er det viktig ikke bare å etablere den riktige diagnosen, men også å identifisere årsaken til forekomsten.

Behandling av vertebrob basilær insuffisiens

Vedlikeholdstaktikken er avhengig av den underliggende årsaken til vertebro basilær insuffisienssyndrom, graden av arteriell sykdom i bassenget, alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner.

De første stadiene av patologi behandles på en poliklinisk basis. Forløpende iskemisk angrep, vedvarende funksjonsnedsettelse krever sykehusinnleggelse i nevrologisk avdeling.

En obligatorisk tilstand for vellykket behandling er korreksjonen av diett og livsstil:

 • Overholdelse av en diett med restriksjoner på salt, røkt produkter, inkludert grønnsaker, frukt, kokt kjøtt, tørket frukt;
 • sitrus, tranebær, kiwi - rik på vitamin C, er nødvendig for å beskytte blodårene;
 • daglig måling av blodtrykk;
 • nekte å røyke
 • moderat fysisk aktivitet
 • utelukkelse av alkoholholdige drikker;
 • går i frisk luft.

Konservativ terapi

Narkotikabehandling avhenger av grunnårsaken. tildele:

 • vasodilatorpreparater - for å forhindre spasmer i arteriene;
 • antihypertensive stoffer - for kontroll av blodtrykk;
 • antiplatelet midler for forebygging av trombose;
 • antikoagulantia - for å redusere blodproppkapasitet
 • nootropics - for å forbedre hjernens funksjon;
 • angioprotectors;
 • kvalmestillende;
 • smertestillende midler;
 • sovende piller;
 • medisiner for svimmelhet.

Valg av medisinering er individuelt for hver pasient og avhenger av symptomene som plager ham.

fysioterapi

I kombinasjon med tabletter brukes fysioterapi, spesielt for ekstravaskulære årsaker til vertebrobasilarinsuffisiens:

 • massasje av kraftsonen forbedrer blodsirkulasjonen;
 • LFK fjerner muskelkramper;
 • refleksbehandling, magnetoterapi - slapp av muskler, bedøv
 • hirudoterapi - behandling med leeches, fortynner blod;
 • bruk av korsetter;
 • metoder for manuell terapi.
Metoder for fysioterapi ved sykdom

Terapi bør være lang og konstant. De fleste av de brukte stoffene har en kumulativ effekt, deres effekt vises etter en stund.

Operativ behandling

Med ineffektivitet av behandling utføres økningen i kliniske manifestasjoner av cerebral blodtilførsel-mangel ved kirurgisk korreksjon.

Hvis vertebralt basilær insuffisiens skyldes kompresjon, utfør:

 1. microdiscectomy - en nevrokirurgisk operasjon rettet mot å kutte ut en herniated intervertebral plate og stabilisere ryggraden;
 2. laser rekonstruksjon av intervertebral plater.

Når lumen av arterien er innsnevret av et atherosklerotisk plakk, utføres en endarterektomi, og fjerner den.

Ved stenose av arteriene brukes stenting - en spesiell stent blir introdusert i fartøyet som spiller rollen som en ballong og forhindrer innsnevring av arterien lumen.

Tradisjonell medisin

Folkemidlene kan ikke erstatte medisinske avtaler. De brukes som støtte og forbedrer effekten av medisiner.

Vertebro-basilær insuffisiens (VBI)

Vertebral-basilær insuffisiens (synonymer Vertebro-basilær insuffisiens og VBN) - reversibel dysfunksjon i hjernen, forårsaket av en reduksjon av blodtilførselen til området matet av vertebrale og hovedarterier.

Synonym "Syndrome vertebrobasilar arteriell system" - dette er det offisielle navnet på vertebro-basilær insuffisiens.

På grunn av variasjonen av de manifestasjoner av vertebrobasilær-basilaris insuffisiens, en overflod av subjektive symptomer, problemer med instrumental og laboratorium diagnostisering av vertebrobasilær-basilaris insuffisiens og at det kliniske bildet ligner en rekke andre patologiske tilstander - i klinisk praksis ofte oppstår overdiagnostikk VBI, når diagnosen er etablert uten god grunn.

Årsaker til VBI

Som årsaker til vertebrobasilarinsuffisiens eller VBI, er det for tiden vurdert:

1. Stenoserende nederlag av hovedfartøyene, først og fremst:

• ekstrakranielle deler av vertebrater
• Subclavian arterier
• navnløse arterier

I de fleste tilfeller er brudd på patenteringen av disse arteriene forårsaket av en aterosklerotisk lesjon, med de mest sårbare å være:

• Det første segmentet - fra begynnelsen av arterien til inngangen til beinkanalen i de tverrgående prosesser av C5 og C6 vertebrae
• Det fjerde segmentet er et fragment av arterien fra perforasjonsstedet til duraen til sammenløp med en annen vertebralarterie ved grensen mellom broen og medulla oblongata, i området for dannelsen av hovedarterien

Hyppig skade på disse sonene skyldes lokale egenskaper av fartøyets geometri, forutsetninger for dannelsen av områder med turbulent blodstrøm, skade på endotelet.

2. Medfødte særegenheter av karossens struktur:

• unormal adskillelse av vertebrale arterier
• Hypoplasi / aplasi hos en av vertebrale arterier
• patologisk tortuositet av vertebrale eller hovedarterier
• Utilstrekkelig utvikling av anastomoser på grunnlag av hjernen, først og fremst arteriene i Willis-sirkelen, som begrenser muligheten for blodtilførsel på sikkerhetsnivå i forhold til skade på hovedarterien

3. Mikroangiopati mot arteriell hypertensjon, diabetes mellitus kan være årsaken til VBI (lesjon av små cerebrale arterier).

4. Komprimering av arteria vertebralis patologiske forandringer av nakkevirvler: ved spondylose, spondylolistese, en betydelig størrelse på osteophytes (senere årene har anmeldt rolle komprimering effekter på vertebrale arterier som en viktig årsak VBN, men i enkelte tilfeller er det tilstrekkelig uttalt kompresjon av arterien i hjørnene av hodet, som i tillegg til å redusere blodstrøm gjennom karet kan være ledsaget av arterio-arteriell emboli)

5. Ekstravasal komprimering av den subklave arterien hypertrophied av trappen, hyperplastiske transversale prosesser av cervical vertebrae.

6. Akutt traumer av livmorhalsen:

• Transport (whiplash skade)
• Iatrogen ved utilstrekkelig manipulering av manuell terapi
• Feil ytelse av gymnastikkøvelser

7. Inflammasjon av vaskulær veggen: Takayasus sykdom og annen arteritt. De mest sårbare i dette tilfellet er kvinner i fertil alder. På bakgrunn av den allerede defekte veggen av fartøyet med tynning av mediet og en fortykket, komprimert intima, er det mulig å skille det selv under forhold med mindre traumatisering.

8. Antiphospholipidsyndrom: kan være årsaken til en kombinasjon av nedsatt patency av ekstra- og intrakranielle arterier og økt trombose hos unge mennesker.

Ytterligere faktorer som bidrar til cerebral ischia i vertebro-basilær insuffisiens (VBI):

• Endringer i de reologiske egenskapene til blod- og mikrocirkulasjonsforstyrrelser med økt trombogenese
• kardiogen emboli (hvis frekvens når 25% i henhold til T. Glass et al., (2002)
• Små arterio-arterielle embolier hvis kilde er en løs parietal trombus
• fullføre okklusjon av fartøyets lumen som følge av aterosklerotisk stenose i vertebralarterien med dannelse av en parietal trombus

Rising ryggvirvel trombose og / eller basilaris arterie på et visst stadium av sin utvikling kan være manifestert klinisk bilde av forbigående iskemiske angrep i vertebrobasilær systemet. Sannsynligheten for at trombose øker i områder av traumatizatsii arterier, for eksempel når de passerer i beinkanalen i transversale prosesser av СVI-СII. Sannsynligvis vekk trombose aspekt av arteria vertebralis i noen tilfeller i stand til å være et langt opphold i en ubehagelig posisjon med en tvungen posisjon av hodet.

Ledd data- og bildediagnostiske teknikker (primært MRI) detektert i pasienter med VBI følgende endringer i hjernevevet (cerebral stammen, bro, lillehjernen, hjernebark fra occipital lobes)

• Lacunarinfarkt av forskjellige aldre
Tegn på nevronedød og proliferasjon av glialceller
• Atrofiske forandringer i hjernebarken

Disse dataene, som bekrefter forekomsten av et organisk substrat av sykdommen hos pasienter med VBI, indikerer behovet for grundig søk på årsaken til sykdommen i hvert tilfelle.

Symptomer på vertebrobasilarinsuffisiens VBN

Diagnosen sirkulasjonssuffisiens i luften er basert på et karakteristisk symptomkompleks, som kombinerer flere grupper av kliniske symptomer:

• synsforstyrrelser
Oculomotoriske lidelser (og symptomer på nedsatt funksjon av andre kraniale nerver)
• Krenkelser av statikk og koordinering av bevegelser
• vestibulære (cochleovestibulære) lidelser
• Faryngeal og laryngeale symptomer
Hodepine
• astenisk syndrom
• vegetativ-vaskulær dystoni
• Ledende symptomer (pyramidale, følsomme)

Det er dette symptomatiske komplekset som finnes hos de fleste pasienter med sirkulasjonsfeil i vertebrobasilarbassenget. I dette tilfellet bestemmes den presumptive diagnosen av tilstedeværelsen av minst to av disse symptomene. De er vanligvis kortvarige og går ofte av seg selv, selv om de er et tegn på problemer i dette systemet og krever en klinisk og instrumentell undersøkelse. Spesielt er det nødvendig med en grundig anamnese for å avklare omstendighetene ved oppstart av visse symptomer.

De kliniske manifestasjonene til VBI er basert på en kombinasjon av:

• Karakteristiske klager hos pasienten
• Objektivt påviselige nevrologiske symptomer som vitner om involvering av strukturer som leverer blod fra vertebral-basilar systemet.

Kjernen kliniske vertebrobasilær insuffisiens er utviklingen av neurologiske symptomer reflekterende akutt transient cerebral ischemi i soner vaskularisering av perifere grener av virveldyr og basilaråre. Imidlertid kan noen patologiske endringer oppdages hos pasienter etter endt iskemisk angrep. En og samme pasient med VBI har vanligvis flere kliniske symptomer og syndrom, blant annet er det ikke alltid lett å identifisere en presentator.

Tilstandsvis kan alle symptomer på VBI deles inn i:

• paroksysmale (symptomer og syndrom som oppstår under et iskemisk angrep)
• permanent (de er registrert i lang tid og kan oppdages i pasienten i interictalperioden).

Det er mulig å utvikle seg i bassenget i hjernebakteriene i vertebral-basilar-systemet:

• Forløpende iskemiske angrep
• Iskemiske slag av varierende alvorlighetsgrad, inkludert lacunar.

Ujevnheten i arteriell skade fører til det faktum at hjernestammenes iskemi er preget av mosaikk, "spotting".

Kombinasjonen av tegn og graden av alvorlighetsgrad er bestemt:

• lokalisering av lesjonsfokuset
• størrelsen på lesjonen
• muligheter for sikkerhetssirkulasjon

De nevrologiske syndromene som er beskrevet i den klassiske litteraturen, er relativt sjeldne i ren form på grunn av variasjonen i blodforsyningssystemet i hjernestammen og hjernen. Det ble bemerket at under paroksysmer kan siden av primære motorforstyrrelser (parese, ataksi), samt følsomme forstyrrelser, endres.

1. Bevegelsesforstyrrelser hos pasienter med VBI er preget av en kombinasjon av:

• sentral parese
• svekket koordinasjon på grunn av involvering av cerebellum og dets forbindelser

Som regel er det en kombinasjon av dynamisk ataksi i lemmer og forsettlig tremor, gangbesvär, ensidig reduksjon av muskeltonen.
Det bør bemerkes at klinisk er ikke alltid mulig å identifisere involvering i den patologiske prosessen med blodtilførselen til deler av carotis eller arteria vertebralis, noe som gjør det ønskelig å bruke neuroimaging.

2. Sensoriske lidelser manifesteres:

• symptomer på tap med utseende av hypo- eller anestesi i en lem, halvdel av kofferten.
• Parestesi kan oppstå, vanligvis er huden på lemmer og ansikt involvert.
• overfladisk og dyp følsomhet lidelse (kvart vanlig i pasienter med VBI og typisk, ventrolaterale talamiske skader som forårsakes i områder av blodtilførsel til en. Thalamogeniculata eller bakre ciliær arterie ytre)

3. Visuelle lidelser kan uttrykkes som:

• tap av synsfelt (scotoma, homonym hemianopsi, kortikal blindhet, mindre ofte - visuell agnosi)
• Utseendet av fotopsi
• uskarphet av syn, objekthet av visjon av objekter
• Utseendet til visuelle bilder - "fluer", "lys", "stjerner", etc.

4. Krenkelse av kraniale nerver

• oculomotoriske lidelser (diplopi, konvergerende eller divergerende strabismus, avstand for øyeboller vertikalt),
Perifert parese av ansiktsnerven
• Bulbar syndrom (mindre ofte pseudobulbar syndrom)

Disse symptomene vises i forskjellige kombinasjoner, deres isolerte forekomst er mye mindre vanlig på grunn av reversibel iskemi i vertebral-basilærsystemet. Det bør tas hensyn til muligheten for kombinert skade på hjernestrukturer, blodtilførsel fra systemene av karotid og vertebrale arterier.

5. Farynks og gutturale symptomer:

• følelse av koma i halsen, smerte, svelging i halsen, problemer med å svelge mat, spasmer i svelget og spiserøret
• Heshet av stemme, aphonia, følelse av fremmedlegeme i strupehode, hoste

6. vertigo angrep (som varer fra noen minutter til timer), som kan være på grunn av morfologiske og funksjonelle egenskaper av blodtilførselen til den vestibulære apparat, sin høye følsomhet overfor ischemi.

svimmelhet:

• Som regel er det systemisk i naturen (i flere tilfeller er svimmelhet ikke-systemisk og pasienten opplever en følelse av feil, bevegelsessykdom, ustabilitet i det omkringliggende rommet)
• manifesteres av rotasjonsretningen eller rettlinjet bevegelse av omgivende gjenstander eller din egen kropp.
• karakteristiske tilhørende vegetative lidelser: kvalme, oppkast, kraftig hyperhidrose, endringer i hjertefrekvens og blodtrykksnivå.

Over tid, intensiteten av følelsen av svimmelhet kan svekke, avslører dermed fokale symptomer (nystagmus, ataksi) blir mer uttalt, og bli vedvarende.
Det må imidlertid tas i betraktning at følelsen av svimmelhet er et av de vanligste symptomene, hvor frekvensen øker med alderen.

Svimmelhet hos pasienter med VBI, så vel som i pasienter med andre former for vaskulære lesjoner i hjernen, kan det være på grunn av de som lider av det vestibulære analysatoren på ulike nivåer, og arten av det definerte ikke så mye funksjonene i den grunnleggende patologisk prosess (aterosklerose, mikroangiopati, hypertensjon), så lokalisering av det iskemiske fokuset:

• lesjoner av det perifere vestibulære apparatet
• nederlag av den sentrale avdelingen til vestibulær apparatet
Psykiatriske lidelser

Plutselig opptredende, vertigo, særlig i forbindelse med hvilken utviklet akutt unilateral hørselstapet og støy følelsen i øret kan være en typisk manifestasjon av myokardial labyrint (men sjelden isolert svimmelhet er den eneste manifestasjon VBI).

Differensiell diagnose av vertebrobasilarinsuffisiens

Et lignende klinisk bilde annet enn vertebrobasilarinsuffisiens kan ha:

• benign paroksysmal posisjons vertigo (på grunn av lesjoner i vestibular apparater, og er ikke forbundet med forstyrrelser i sin blodtilførsel, en pålitelig test for diagnostisering er Hallpike test)
• vestibulær nevronitt
• Akutt labyrintitt
• Meniere sykdom, labyrint hydrosis (på grunn av kronisk otitis media)
• perilymphatic fistel (forårsaket av traumer, kirurgi)
• Nevrolog i nervesystemet
• demyeliniserende sykdommer
• Normotensiv hydrocephalus (kombinasjon av vedvarende svimmelhet, ubalanse, ustabil gangring, kognitiv svekkelse)
• følelsesmessige og psykiske lidelser (engstelige, depressive lidelser)
• patologi av degenerative og traumatiske karakteren av den cervicale ryggraden (cervikal svimmelhet), så vel som det kraniocertiske overgangssyndrom

Hørselsnedsettelse (reduksjon av skarphet, følelse av støy i ørene) er også hyppige manifestasjoner av VBI. Det skal imidlertid huskes at omtrent en tredjedel av den eldre befolkningen systematisk noterer støyens følelse, med over halvparten av dem vurderer deres følelser så intens, noe som gir dem stor ulempe. I denne forbindelse bør man ikke betrakte alle audiologiske forstyrrelser som manifestasjoner av cerebrovaskulær patologi, gitt den høye forekomsten av degenerative prosesser som utvikles i mellomøret.

På samme tid er det data som forbigående episoder (opp til flere minutter) reversible ensidig hørselstap kombinert med støy i øret, svimmelhet, og systemet er prodrom trombose fremre mindreverdig cerebellar arterie, som krever nøye oppmerksomhet til slike pasienter. Typisk, er kilden til hørselstap i denne situasjonen nettopp en snegl, ekstremt følsomme for iskemi, forholdsvis mindre påvirket retrokohlearny segment av hørselsnerven, som har en rik sikkerhet vaskularisering.

Diagnose av vertebrobasilarinsuffisiens

I diagnosen VBN for øyeblikket er det mest tilgjengelige og trygge ultrasoniske metoder for å studere hjernekarsystemet:
• Ultralyddopplerografi gjør det mulig å skaffe data om patentering av vertebrale arterier, den lineære hastigheten og retningen av blodstrømmen i dem. Komprimeringsfunksjonelle tester gir mulighet til å vurdere status og ressurser av sirkulasjonssirkulasjon, blodstrøm i karoten, tidsmessige, overblokk og andre arterier.
• Dupleksskanning viser tilstanden til arterievegget, naturen og strukturen av stenotiske formasjoner.
• Transcranial dopplerografi (TCDG) med farmakologiske tester er viktig for å bestemme hjernehemodynamisk reserve.
• Ultralyddopplerografi (UZDG), - Deteksjon av signaler i arteriene gir en ide om intensiteten av mikroembolisk strømning i dem, kardiogent eller vaskulært embologenisk potensial.
• Data på betingelse av hovedkaretene i hodet, oppnådd med MR i angiografimodus, er ekstremt verdifulle.
• Når man bestemmer seg for å utføre trombolytisk terapi eller operasjon på vertebrale arterier, blir kontrasten røntgenpangografi viktig.
• Indirekte data om vertebrogene effekter på vertebrale arterier kan også fås ved rutinemessig radiografi utført med funksjonelle prøver.

Den beste metoden for neuroimaging stamme strukturer er MR, som lar deg se selv små foci.

Et spesielt sted er tatt av otoneurologisk forskning, spesielt hvis den støttes av datastyrt elektro-histogramografisk og elektrofysiologisk data om auditive evoked potensialer som karakteriserer tilstanden til hjernestammen strukturer.

Av særlig betydning er studier av blodets koagulerende egenskaper og dets biokjemiske sammensetning (glukose, lipider).

Sekvensen for anvendelse av de listede instrumentelle metodene for undersøkelse bestemmes av den særegne bestemmelsen av den kliniske diagnosen.

Behandling av vertebrobasilarinsuffisiens

De fleste pasienter med VBI mottar konservativ behandling i ambulante innstillinger. Det må tas i betraktning at pasienter med akutt fokale nevrologiske utfall som oppstår bør legges inn på sykehus i en nevrologisk sykehus, som for å vurdere muligheten for å øke trombose i en stor arteriell koffert med hjerneslag med vedvarende nevrologiske utfall.

1. Nåværende forståelse av mekanismene for VBI, særlig anerkjennelse av den ledende rollen stenotic lesjoner av ekstrakraniale avdelinger av de store arterier, og innføring i klinisk praksis av ny medisinsk teknologi kan betraktes som et alternativ til medisinsk behandling av disse pasientene angioplastikk og stenting av respektive fartøy, endarterektomi, anastomose ileggelse ekstraintrakranialnyh, i flere tilfeller kan muligheten for å gjennomføre trombolyse vurderes.

Data om bruk av transluminal angioplastikk av hovedarteriene, inkludert det proksimale segmentet hos pasienter med VBI, er akkumulert.

2. Terapeutisk taktikk hos pasienter med VBI bestemmes av naturen til den underliggende patologiske prosessen, mens det er tilrådelig å korrigere de store modifiserbare risikofaktorene for cerebral vaskulær sykdom.

Tilstedeværelsen av arteriell hypertensjon krever en undersøkelse for å utelukke sekundær natur (vasorenal hypertensjon, tyrotoksikose, hyperfunksjon av binyrene, etc.). Det er nødvendig å systematisk kontrollere blodtrykket og sikre rasjonell diettbehandling:

• Begrensning i bordsaltets diett
• eliminering av alkohol og røyking forbruk
• Dosert fysisk aktivitet

I fravær av positiv effekt bør farmakoterapi startes i samsvar med allment aksepterte prinsipper. Å oppnå målnivået av trykk er først og fremst nødvendig for pasienter med eksisterende lesjon av målorganer (nyre, retina, etc.) som lider av diabetes mellitus. Behandlingen kan startes ved administrering av ACE-hemmere og angiotensinreceptorblokkere. Det er viktig at disse antihypertensive stoffene ikke bare gir pålitelig kontroll over blodtrykket, men har også nefro- og hjertebeskyttende egenskaper. En verdifull konsekvens av deres bruk er remodeling av karet, hvor muligheten forventes i forhold til det cerebrale vaskulære systemet. Hvis det ikke er tilstrekkelig effekt, er det mulig å bruke antihypertensive stoffer fra andre grupper (kalsiumkanalblokkere, b-blokkere, diuretika).

Hos eldre pasienter med stenoserende lesjon av hovedkaretene i hodet, er det nødvendig med en nøyaktig reduksjon av blodtrykket, siden det er tegn på en invertert cerebral vaskulær lesjon med et for lavt arterielt trykk.

3. I nærvær av stenotiske lesjoner i de store arteriene i hodet, en høy sannsynlighet for trombose eller arteriell-arteriell emboli effektiv måte å forhindre episoder av akutt cerebral ischemi er å gjenopprette blod reologi og hindre dannelsen av celleaggregater. For dette formål er antiaggreganter mye brukt. Den mest lett tilgjengelige medikament, som kombinerer tilstrekkelig effektivitet og tilfredsstillende egenskaper farmakoehkonomicheskie er acetylsalisylsyre. Den optimale terapeutisk dose er 0,5-1,0 mg per 1 kg kroppsvekt pr dag (pasienten må daglig motta 50-100 mg acetylsalisylsyre). Når du tilordner det skal ta hensyn til risiko for gastrointestinale komplikasjoner, allergiske reaksjoner. Fare for skade på mageslimhinnen og duodenal redusert ved bruk av magesaftresistente acetylsalisylsyre former, samt ved å utpeke gastrobeskyttende midler (f.eks omeprazol). I tillegg har 15-20% av befolkningen lav følsomhet overfor stoffet. At det er umulig å fortsette monoterapi acetylsalisylsyre og en lav effekt på dens anvendelser krever tilkobling av en annen anti-blodplate eller fullstendig erstatning for den andre medisiner. For dette formål kan anvendes dipyridamol inhibitor-kompleks GPI-1b / 111b clopidogrel, ticlopidin.

4. Sammen med antihypertensiva og antiplatelet midler, brukes legemidler fra gruppen av vasodilatatorer til å behandle pasienter med VBI. Hovedvirkningen av denne gruppen medikamenter er en økning i cerebral perfusjon på grunn av en reduksjon i vaskulær motstand. Samtidig tyder nyere studier på at noen av effektene av disse legemidlene kan skyldes ikke bare vasodilatoraktivitet, men også direkte effekter på hjernens metabolisme, som må vurderes når de foreskrives. Nøyaktigheten av deres vasoaktive legemidler, dosene som brukes og varigheten av behandlingen bestemmes av pasientens tilstand, tilslutning til behandling, arten av det neurologiske underskuddet, nivået av blodtrykk, graden av oppnåelse av et positivt resultat. Det anbefales at behandlingstidspunktet sammenfaller med de ugunstige i meteorologisk periode (høst- eller vårsesong), en periode med økt emosjonell og fysisk anstrengelse. Behandling bør begynne med minimal dosering, og gradvis bringe dosen til terapeutisk. I fravær av effekten av monoterapi med et vasoaktivt medikament, er det ønskelig å anvende et annet legemiddel med lignende farmakologisk virkning. Bruk av en kombinasjon av to medikamenter med tilsvarende effekt er kun fornuftig hos enkelte pasienter.

5. For behandling av pasienter med ulike former for cerebrovaskulær patologi, brukes stoffer som har en positiv effekt på hjernens metabolisme, som har nevrotrofe og nevrobeskyttende virkninger. Piracetam, cerebrolysin, actovegin, semax, glycin, et stort antall andre legemidler er brukt. Det foreligger data om normalisering av kognitive funksjoner mot bakgrunnen av deres bruk hos pasienter med kroniske sykdommer i cerebral sirkulasjon.

6. Ved kompleks behandling av pasienter med CVI, bør symptomatiske legemidler brukes:

• legemidler som reduserer sværhetsgraden
• legemidler som bidrar til normalisering av humør (antidepressiva, anxiolytika, hypnotika)
• Anestesi (hvis det er aktuelle indikasjoner)

7. Rasjonell tilkobling av ikke-medisinske behandlingsmetoder - fysioterapi, refleksbehandling, terapeutisk gymnastikk.

Det bør understrekes behovet for individualisering av taktikken til å administrere pasienten med VBI. Det er registrering av hovedmekanismer i utviklingen av sykdommen, et tilstrekkelig utvalgte medisinske og ikke-medisinske behandlingsmetoder som kan forbedre pasientens livskvalitet og forhindre utvikling av et slag.

Les Mer Om Fartøyene