Symptomer og behandling av vertebral arteriesyndrom

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er en vertebral arteriesyndrom. Hvilke sykdommer fører til utseendet av patologi. Manifestasjoner av dette syndromet og undersøkelsesmetoder for diagnose. Metoder for korrigering av de oppstod overtredelsene.

Vertebrale arterie syndrom (forkortet som SPA) kalte blandings symptomer i hjernen, vaskulær, og autonome systemer for enhver bakgrunns lesjon plexus arterien seg, deformering av dens vegg eller lumen innsnevring.

I et medisinsk miljø slik patologi som vanligvis forbindes med cervicalcolumna lidelser, som er predisponert men noen pasienter er de anatomiske trekk relatert arterie eller vaskulær sykdom, som fører til endringer i den elastisitet av veggen, og (eller) den innsnevring av lumen.

Uavhengig av årsaken er kliniske manifestasjoner av syndromet forbundet med to mekanismer som ofte kombinerer, forverrer sykdomsforløpet:

 1. Kompresjonen eller komprimeringen av arterien fører til brudd på blodstrømmen i hjernens del.
 2. Irritasjon, eller vanning, av nervefibrene som omgir fartøyet, fører til aktivering av stoffer som forårsaker innsnevring av arterievegg. Dette forstyrrer videre strømmen av blod til strukturen i sentralnervesystemet.

Negative manifestasjoner av SPA inkluderer:

 • økt risiko for akutt utvikling av cerebral blodtilførsel av midlertidig eller permanent karakter (forbigående iskemisk angrep, slag);
 • redusert arbeidsevne på grunn av behovet for en rekke restriksjoner på bevegelsen og forholdene i det omkringliggende rommet;
 • betydelig psykologisk ubehag på bakgrunn av kliniske manifestasjoner, spesielt hos unge pasienter.

Å utføre den nødvendige behandlingen reduserer signifikantene til syndromet betydelig, men eliminerer det ikke helt. Selv etter kirurgiske korreksjonsmetoder, er det ofte restvirkninger av sykdommen, behovet gjenstår for en restriktiv modus for arbeid og hvile. Terapi reduserer risikoen for akutte vaskulære manifestasjoner fra hjernen og risikoen for dødelige blodstrømssykdommer.

Problemet med diagnose, valg av administrasjons taktikk og behandling av pasienter med SPA, behandles av nevrologer og nevrokirurger.

årsaker til

Faktorer som øker risikoen for utvikling:

Brudd på veggenes struktur

Arteritt (betennelse i veggen)

Trombose og emboli

Syndrom av vertebral arterien oppstår med følgende sykdommer som forårsaker kompresjon av fartøyet:

 • Osteochondrosis - patologisk ødeleggende endringer av disken mellom to ryggvirvler, som begynner i den sentrale delen (kjernen), gradvis strekker seg til hele motordelen av vertebraen.
 • Deformerende spondylose - forandringer er knyttet til kroppens aldringsprosesser, når, mot bakgrunnen av en nedgang i blodstrømmen i kapillærene, blir intervertebralskivene forstyrret, de mister deres elastisitet og reduserer størrelsen. Dette fører til dannelse av benutviklinger (osteofytter) på fremre og laterale deler av ryggvirvlene.
 • Deformerende spondylartrose er en patologi av de intervertebrale leddene, som oppstår på grunn av yrkesfare eller egenskaper ved dannelsen av muskel-skjelettsystemet.
 • Deformering av osteoartrose i ryggraden er en av elementene i systemisk destruktiv lesjon av leddene til slitasjegikt. Påvirker to eller flere motorsegmenter i ryggvirvlene.
 • Ossificans ligamentoz (Fore sykdom) - systemisk svikt av ligament human skjelettsystemet, karakteriseres ved avleiring av kalsium i leddbånd som progressivt reduserer deres utvidelsesevne og bevegelighet.
 • Anomaly Kimmery - patologisk struktur av den første livmorhalsen.
 • Basilarinntrykk - dislokasjon av oksepitalbenet, det er deprimert i kranialhulen, klemmer ryggraden.
 • Skader av livmoderhalsen, forbundet med en skarp overextensjon.
 • Leddgikt i nakke muskler i bestemte posisjoner av hodet.

Destruktive endringer i cervikal lokalisering av osteokondrose fører til utviklingen av SPA i 42,5-50% av pasientene.

klassifisering

Syndrom av vertebralarterien er klassifisert av hovedårsaksmekanismen for forekomsten, men i de fleste tilfeller har sykdommen en blandet natur.

Patogenese og klinisk bilde av vertebral arteriesyndrom

Ulike forstyrrelser i blodtilførselen av hjernen gjennom vertebrale kar er kalt vertebral arteriesyndrom. Vertebratbeholdere, i motsetning til karoten arterier, gir ca 30% av hele blodtilførselen til hjernen. Siden disse fartøyene forsyner hovedsakelig de bakre delene av hjernen, når deres arbeid er forstyrret, forekommer det ulike forstyrrelser i syke-, hørsels-, hørsels-, hørsels- og sykehusarbeid, ned til bevissthetstap.

årsaker til

Utviklingen av vertebral arteriesyndrom kan forekomme av ulike årsaker, som, når de er klassifisert, kan deles i henhold til deres medlemskap i en bestemt gruppe. Årsaker til utvikling, knyttet til degenerative-dystrofiske forandringer og ryggraden, refererer til vertebrogen syndrom. Utviklingsabnormiteter fartøy iboende natur, struktur og forandringer i vaskulær skade på grunn av sykdom og andre faktorer som for eksempel utvikling av aterosklerotisk prosess knyttet til nevertebrogennomu syndrom.

Det skal bemerkes at utviklingen av sykdommer i vertebrale fartøy ofte oppstår på grunn av grunner som har vertebrogen egenskap. Denne tilstanden forklares av den anatomiske plasseringen av vertebrale karene. De har en nær kontakt, både med ryggraden og med det myke vevet som omgir det. Følgelig skjer skader på selve karene med den degenerative dystrofiske prosessen i ryggraden, anomaliene til sistnevnte eller omgivende vev.

Dermed er de vanligste årsakene til vertebrale karsykdommer som er vertebrogeniske:

 • artros av intervertebrale ledd i cervical avdelingen;
 • uregelmessigheter i utviklingen av livmorhvirveler;
 • spasmer av skrå muskler i nakken;
 • Kummerle anomaly;
 • en osteokondrose av en cervical avdeling.

Krenkelser forårsaket av årsaker som ikke er vertebrogena, forekommer mye sjeldnere. Denne gruppen inkluderer lidelser som fører til unormal drift av selve arterien. For eksempel kan unormal utvikling av et fartøy føre til endring i struktur og form, og som følge av dette reduseres kapasiteten til sistnevnte betydelig. Vesentlig betydning i utviklingen av forstyrrelser har blokkering av blodkar på grunn av aterosklerose.

Vi anbefaler også at du leser:

symptomer

Symptomatologien til sykdommen er indikert av de organiske og funksjonelle faser.

For forebygging av sykdommer og behandling av manifestasjoner av åreknuter på bena av våre lesere rådes antivarikoznye gel "VariStop", fylt med planteekstrakter og oljer, skånsomt og effektivt fjerner det symptomene på sykdommen, forbedre symptomer, toner og styrker blodkar.
Uttalelse fra leger.

Symptomer på vertebral arteriesyndrom i funksjonsfasen, i motsetning til den organiske, er ikke så kritiske. For det første har pasienter hodepine som er av systemisk natur. Over tid øker amplitude av manifestasjonene av hodepine, det er brudd på øynene og vestibulære apparatet. Symptomer på disse forstyrrelsene manifesteres ved hoderotasjon eller langvarig stress under arbeidet, i form av pulserende hodepine, mørkere i øynene, svimmelhet.

Den organiske fasen er preget av mer alvorlige symptomer. Oppstår med langvarig svekkelse av funksjonaliteten til vertebral blodstrøm. For henne, i tillegg til symptomene ovenfor, utseendet av kvalme, oppkast, samt manifestasjoner av nedsatt hjernefunksjon. Disse manifestasjoner inkluderer slippe angrep, så er det et plutselig fall på den lagrede bevissthet, i dette tilfellet pasienten klart forstår alt, føles ikke noen forutsetninger for å falle i form av svimmelhet eller svimmelhet. Pasienten nekter bare benmuskulaturene en stund, og etter fall kan han lett klatre.

Mulige manifestasjoner som iskemiske angrep, som kan føre til synkope (besvimelse). Med synkope vil pasienten plutselig miste bevisstheten i noen sekunder, noe som kan føre til fall. Det er også mulig manifestasjon av dysartri - forstyrrelser i taleapparatets funksjon. Det er begrenset mobilitet av organs av tale, noe som fører til vanskeligheter i uttale med bevaring av oppfatning og tale system.

Det kliniske bildet er bestemt av symptomene på vertebralarteriesyndromet, avhengig av årsakene som førte til dem.

Kliniske varianter av symptomer kan representeres i følgende form:

 1. Syndrom Unterharnshaidt, eller synkopalt vertebralt syndrom av fallangrep. En plutselig innfall av synkope i pasienten når du beveger deg til sidene eller opp og nedover hodet. Årsaken til forekomsten er en forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen.
 2. Drop-angrep - en plutselig fall av pasienten til knærne i sviktet i musklene i bena. Årsaken er også forbundet med mangel på forsyning av hjernen med blod.
 3. Brudd på vestibulær apparat, manifestert i form av støy i ørene og svimmelhet. Frekvensen og graden av manifestasjon avhenger av hodeposisjonen. Kan oppstå i forbindelse med syndromet av vegetative forandringer.
 4. Barre-Liège syndromet, eller livmorhalskreft, er hodepine i pannen, det okkipitale området og nakken. Årsaken til manifestasjonen er en langvarig ubehagelig stilling av hodet når du arbeider, sover eller kjører en bil. Lignende symptomer oppstår med basilær migrene, men i tillegg til dette er det fortsatt mulighet for kvalme, øyeforstyrrelser og til og med tap av bevissthet. Oppstår under stenose i vertebralarterien.

Behandling og terapi

Ved behandling av vertebral arteriesyndrom brukes to tilnærminger, som kan skje både i felles og separat. Dette er eliminering av kilder til sykdom og normal funksjon av blodårer. For dette er det først nødvendig å fastslå nøyaktig årsaken som førte til sykdomsutbruddet.

For å eliminere kilden til sykdommen i form av degenerative sykdommer i livmoderhalsen, brukes manuell terapi sammen med legemidler som senker muskeltonen og akselererer regenerering av celler. I noen tilfeller utføres en kirurgisk prosedyre.

Hva er vertebral arteriesyndrom?

Hva er vertebral arteriesyndromet og om det finnes effektive behandlingsmetoder, er interessert i personer som har blitt diagnostisert med en slik diagnose. Syndrom av vertebralarterien - dette er symptomer som oppstår som et resultat av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen på grunn av klemming av vertebrale arterier.

Inntil nylig ble spaen bare funnet hos eldre mennesker. Nå er denne patologien diagnostisert selv i 20 år gammel ungdom. Det venstre sidede syndrom utvikles oftere. Denne situasjonen skyldes det faktum at den venstre arterien avviker fra aorta og den høyre arterien fra den subklave arterien.

Mekanismen for utvikling

Som et resultat av degenerative-dystrofiske endringer i ryggraden, er det en klemning av vertebralarterien og en innsnevring av dens lumen. Som et resultat, mottar hjernen ikke den nødvendige mengden næringsstoffer og oksygen, noe som fører til utvikling av hypoksi - oksygen sult.

Vertebrale eller vertebrale arterier bærer bare 30% av blodet til hjernen (de leverer også ryggmargen), de fleste næringsstoffer og oksygen kommer inn i halspulsårene.

Derfor er syndromet i vertebralarterien i de fleste tilfeller ikke en alvorlig trussel mot livet, men det kan fortsatt føre til en rekke problemer. Det kan forårsake vegetativ vaskulær dystoni, hypertensjon i hjernen og funksjonshemning.

årsaker

En rekke faktorer kan utløse vertebral arteriesyndrom. De kan deles inn i 3 store grupper:

 • Medfødte anomalier i strukturen av arterien (kinks, sterk tortuosity);
 • Sykdommer som fører til en nedgang i lumen i arterien (artrose, aterosklerose, leddgikt, Kimmery anomali, Bechterews sykdom, emboli, trombose);
 • Arteriekompresjon på grunn av utvikling av osteokondrose, skoliose, patologisk struktur av bein, muskelspasmer, tilstedeværelse av svulster i nakken.
 • Vi anbefaler deg å lese: indirekte av vertebral arterien

I følge en annen klassifisering er årsakene:

 • Vertebrogenic (de er forbundet med ryggraden): intervertebral brokk, degenerativ-dystrofiske endringer forbundet med Osteochondrose, osteophyte vekst, forårsaket spondylose, inflammatoriske fasett leddene, ryggvirvel skade;
 • Ikke-vertebral (ikke forbundet med ryggraden): aterosklerose, innsnevring av karets lumen på grunn av deres hypoplasi (underutvikling), overdreven krymping av karene, spasmer.

Bevis utviklingen av patologi som kan skarpe hodebevegelser (fliser og svinger) og en stillesittende livsstil. For å kurere syndromet er det først og fremst å eliminere årsaken.

symptomer

Symptomer på vertebral arteriesyndromet kan lignes på andre sykdommer. Disse inkluderer:

 • Hodepine - vanligvis ensidig, kan være pulserende eller brennende, intensivert etter turgåing, løping, kjøring i bytransport, sove på ryggen din;
 • Kvalme og oppkast som ikke lindrer den generelle tilstanden;
 • Krenkelser eller tap av bevissthet;
 • Numbsitet i ansiktet;
 • Visuell - plutselig alvorlig smerte i øynene, tørrhet, periodisk utseende av "tåke" eller "fluer", forbigående svekkelse av synsskarphet;
 • Auditoriske og vestibulære lidelser - periodisk forverring av hørselen, utseendet av støy i ørene, svimmelhet, krusninger i hodet;
 • Tegn på svikt i kardiovaskulærsystemet: ustabilt blodtrykk, angina angrep;
 • Hjerneforstyrrelser, ledsaget av ubalanse, ulastelig tale, forandring i håndskrift, dobling eller mørkere i øynene.

diagnostikk

Effektiviteten av behandlingen avhenger av rettidig diagnose. Derfor, før pasienten behandles, henvises pasienten til en omfattende undersøkelse. Hvis det er mistanke om vertebral arteriesyndrom, omfatter diagnosen:

 • Studier av pasientklager og medisinsk historie;
 • Neurologisk undersøkelse;
 • Radiografi av livmorhalsområdet - avslører patologiske endringer i atlanto-oksipitalt ledd;
 • Tosidig skanning av arterier - viser anomalier i karene, finner ut deres patency;
 • Angiografi av arteriene - måler hastigheten på blodstrømmen og diameteren av karene, avslører plasseringen av patologier;
 • Dopplerografi - bestemmer bruken av blodstrøm, undersøker patency av fartøyene, blodstrømmenes natur og dens hastighet;
 • Magnetic resonance imaging eller computertomografi av cervical ryggrad - avslører abnormaliteter i ryggraden;
 • Magnetisk resonansavbildning av hjernen - evaluerer tilveiebringelsen av hjerneceller med oksygen og næringsstoffer, fastslår årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser, viser lokalisering av en klype.

Terapeutiske metoder velges for hver pasient individuelt basert på resultatene av en diagnostisk undersøkelse.

Metoder for behandling

Hvis det oppstår diagnostisert vertebral arteriesyndrom, bør behandlingen være omfattende. Det er rettet mot å eliminere patologier i livmoderhalsen og normalisere lumen av arterien.

 • Medisinske terapi;
 • fysioterapi;
 • akupunktur;
 • Manuell terapi;
 • Terapeutisk fysisk trening;
 • Ortopedisk behandling;
 • Sanatorium behandling;
 • Kirurgi.

Konservative metoder

Når stoffbehandling av syndromet brukes:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (nimesulid, Aceclofenac, Ibuprom, meloksikam, Celebrex, celecoxib) - lindre smerte, redusere betennelse, forhindre trombusdannelse;
 • Miorelaxanter (tolperison, midokalm, baclofen, drotaverin, kjent som no-shpa) - lindrer økt muskelton, lindrer kramper;
 • Vazoaktivatory (cinnarizin, agapurin, Trental, nicergolin, Cavintonum, vinpocetin, instenon) - utvider blodårer, aktiverer blodsirkulasjonen i hjernen;
 • Venotonics (troxerutin, diosmin) - forbedrer venøs utstrømning;
 • Angioprotektorer (diosmin) gjenoppretter effektiviteten av arteriene;
 • Neuroprotektorer (gliatilin, somazin, sermion) - beskytter hjernen mot uønskede faktorer, forhindrer skade på nevroner;
 • Antihypoksanter (mexidol, actovegin) - forebygge utvikling av hypoksi ved å regulere energimetabolisme;
 • Nootropics (luketam, pyracetam, thiocetam) - forbedre hjernens funksjon, øke stemningen;
 • Medisiner som gjenoppretter metabolisme i nerveceller (gliatilin, glycin, citicolin, pyracetam, semax, cerebrolysin, mexidol, actovegin);
 • Medisiner som normaliserer metabolisme gjennom hele kroppen (tiotriazolin, trimetazidin, mildronat);
 • Vitaminer som tilhører gruppe B (milgamma, neurovitamin, neurobion) - bedre ernæringen av nevroner.

Foreskrive om nødvendig symptomatisk behandling:

 • Antimigrene stoffer (sumatriptan) - brukes til migreneangrep;
 • Preparater, eliminere svimmelhet (betaserk, betagistin);
 • Beroligende medisiner;
 • Antidepressiva.

Fysioterapeutiske prosedyrer vil effektivt komplementere medikamentterapien:

 • Traksjon (trekkraft) i ryggraden;
 • Magnetisk terapi;
 • arsonvalisasjon;
 • Plating;
 • Diadynamiske strømmer;
 • Ultralyd eksponering;
 • Bruk av pulsstrøm;
 • phonophoresis;
 • Elektroforese.

Akupunktur lindrer smertesyndrom og lindrer nevrologiske lidelser. Spesielt utvalgte øvelser vil bidra til å styrke muskelkorsetten. Gunstig påvirke tilstanden til kroppen svømmer.

Massasjen aktiverer blodsirkulasjonen, som fyller hjernen med oksygen. Men noen manuelle prosedyrer bør utføres av en spesialist. I motsatt tilfelle kan massasje forverre situasjonen og forårsake uopprettelig skade på kroppen. Hvis det ikke er anledning til å kontakte en profesjonell massør, så hjemme, kan du bruke en rullemassasjeapparat.

Ortopedisk behandling innebærer bruk av spesielle senger. Når osteochondrosis anbefales å ha en krage av Shantz. For å fjerne smerte syndrom bruk ull skjerf, salver som inneholder slange og bie gift.

Du bør være oppmerksom på riktig ernæring, for å gi kroppen med alle nødvendige vitaminer og mineraler. Det anbefales å inkludere i kostholdet, tranebær, chokeberry, seabuckthorn, prunes, nøtter, bønner, ferskpresset juice. Det er nødvendig å fullstendig forlate alkoholholdige drikkevarer, siden de øker hypoksi.

Vanligvis utføres behandling av vertebral arteriesyndrom på poliklinisk basis. Men i alvorlige tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig.

Operativ inngripen

Når konservative metoder blir gjort ineffektive, og lumen i arterien innsnevret til 2 millimeter, anbefales kirurgisk inngrep.

I spesialiserte sentre for vertebrologi og nevrokirurgi utføres operasjoner på arterier ved minimalt invasive metoder ved bruk av endoskop. Det er nok å lage et lite snitt, mindre enn to centimeter, som reduserer kroppens traumer, forhindrer skade på nærliggende organer, forkorter rehabiliteringstiden.

Under det kirurgiske inngrep fjernes unormale beinvekst, den klemt arterien kuttes ut på stedet for sammenblanding, og plasten dannes. Effektiviteten av kirurgisk behandling når 90%.

forebygging

For ikke å måtte behandle syndromet i vertebralarterien, er det bedre å forhindre utvikling av patologi. For å gjøre dette bør du lede en aktiv livsstil, sove på en komfortabel seng (best av alt på ortopediske madrasser og puter). I faglige aktiviteter som krever at nakke er til stede i en stilling (for eksempel ved arbeid på datamaskinen), anbefales det å regelmessig utføre øvelser for livmorhalsdepartementet. Hvis det oppstår ubehagelige symptomer, bør du umiddelbart kontakte lege.

Syndrom av vertebralarterien

Syndrom av vertebralarterien - En rekke lidelser i vestibulær, vaskulær og vegetativ natur som oppstår i forbindelse med den patologiske innsnevringen av vertebralarterien. Har oftest en vertebrogen etiologi. Klinisk manifestert gjentatte ganger synkope, kramper basilær migrene, TIA-Barre-syndrom Leu, oftalmisk, vegetabilsk vestibular-cochlea og vestibular-ataktisk syndromer. Diagnose bidrar radiografi og REG-funksjonsprøvinger, MRI og CT-skanninger av ryggraden og hjernen, ophthalmoscopy, etc. rentoneaudiometri. Terapi involverer bruk venotonics, vaskulære og neuro-beskyttende midler, symptomatisk behandling, massasje, fysioterapi, utøve terapi.

Syndrom av vertebralarterien

vertebral arterie syndrom (SPA) - kompleks symptom som oppstår med en reduksjon av hulrommet i vertebrale arterie (PA) og overvinne dens periarterial plexus. Ifølge innsamlede data, i praktisk Neurology SPA forekommer i 25-30% av tilfellene av forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon, og er årsaken til 70% til TIA (forbigående iskemiske angrep). Den mest betydningsfulle faktor i syndrom etiopathogenetic virker patologi av nakkesøylen, som også er utbredt. Høy forekomst, hyppig forekomst blant de funksjonsfriske befolkningen kategorier gjør arteria vertebralis syndrom haster sosial og medisinsk problem i dag.

Anatomi av vertebralarterien

En person har 2 vertebrale arterier. De gir opptil 30% av cerebral blodtilførsel. Hver av dem avviker fra de subklave arterier på den tilsvarende siden, er rettet mot den cervicale ryggraden, hvor den passerer gjennom hullene i transversale prosesser av CVI-CII. Deretter gjør vertebralarterien flere bøyninger og passerer gjennom den store oksipitale åpningen inn i hodeskallen. På begynnelsen av broen smelter de vertebrale arteriene inn i en hovedarterie. Disse tre arteriene danner vertebrobasilarbassenget (VBB), blodet forsyner de livmorhalske segmentene i ryggmargen, medulla oblongata og cerebellum. Ved hjelp av Vellisian sirkelen, VBB samhandler med carotid bassenget, som forsyner resten av hjernen med blod.

I samsvar med de topografiske egenskapene til PA er de ekstra- og intrakraniale seksjonene isolert. Oftest er syndromet til vertebralarterien forbundet med lesjonen av den ekstrakranielle arterien. Videre kan det forekomme ikke bare under kompresjon og andre endringer i arterien selv, men også med uønskede effekter på sin vegetative perivaskulære sympatiske plexus.

Årsaker til vertebral arteriesyndrom

Syndromet av kompresjon av ryggarterien er den vanligste etiologi. Årsaken rager ekstravasal faktorer Osteochondrose, ustabil ryggvirvel cervical spondylarthritis, intervertebral brokk, tumorer, strukturelle avvik (platibaziya, Klippel-Feil syndrom, Kimerli anomali struktururegelmessigheter I cervical vertebral basilær Impression), tonisk strekk i nakkemuskulaturen (lange, trapp, nedre fletning). I denne spa ofte ikke utvikler seg på grunn av innsnevring av hulrommet i arterien på grunn av sin mekaniske kompresjon, og som et resultat av refleks krampe forårsaket av klemming virkning på det sympatiske periarterial plexus.

I andre tilfeller er syndromet i vertebral arterien skyldes deformasjon - uregelmessigheter i karetmurens struktur, tilstedeværelse av kinks eller kink (patologisk tortuositet). En annen gruppe etiofaktorov SPA er okklusjonsbeskadigelser av PA i aterosklerose, systemisk vaskulitt, emboli og trombose av ulike genese. På grunn av eksisterende kompenserende mekanismer fører virkningen av bare ekstravasale faktorer sjelden til utviklingen av SPA. Som regel blir syndromet observert hvis arteriekompresjonen skjer mot bakgrunnen av patologiske forandringer i vaskulærvegg (hypoplasi eller aterosklerose).

Klassifisering av vertebral arteriesyndrom

Patogenetisk klassifiseres SPA etter type hemodynamiske lidelser. Ifølge denne klassifiseringen er syndromet til vertebralarterien av kompresjonstypen forårsaket av mekanisk kompresjon av arterien. En angiospastisk variant oppstår i reflekspasma forårsaket av stimulering av reseptorapparatet i området av det berørte vertebrale segmentet. Det manifesterer seg hovedsakelig i vegeto-vaskulære sykdommer, svakt avhengig av hodebevegelser. Irriterende SPA oppstår når fibrene i periarterial sympatisk plexus stimuleres. Det vanligste syndromet i vertebralarterien er blandet. Irritativt kompresjonstypen spa er typisk for lesjoner i den nedre nakkesøylen, og refleks forbundet med patologi av den øvre halsvirvler.

Den kliniske klassifiseringen deler SPA i dystonisk og iskemisk, som representerer stadiene av en enkelt patologisk prosess. Den dystoniske versjonen er funksjonell. På dette stadiet er det kliniske bildet preget av cephalalgia (hodepine), cochlear-vestibulær og visuelle symptomer. Cephalgia pulserende eller vondt, ledsaget av vegetative symptomer, er konstant med perioder med forsterkning, ofte provosert av bevegelser i nakken eller dens tvunget stilling.

Iskemisk SPA er et organisk stadium, d.v.s. ledsaget av morfologiske forandringer i hjernevevet. Klinisk manifestasjon av ONMC i vertebrobasilarbassenget, som kan være forbigående (reversibel) eller forårsake vedvarende nevrologisk underskudd. I det første tilfellet snakker de om TIA, i det andre - om iskemisk slag. På iskemisk stadium av spaene er det vestibulær ataksi, kvalme med oppkast, dysartri. Forbigående iskemi i hjernestammen fører til forekomsten av dråpe angrep, en tilsvarende prosess i det retikulære formasjonssonen - en syncopal ri.

Kliniske varianter av syndromet PA

Vanligvis er SPA-klinikken en kombinasjon av flere av alternativene som er oppført nedenfor, men et bestemt syndrom kan ta ledelsen.

Basilar migrene forekommer med cephalalgia i oksipitalområdet, vestibulær ataksi, flere oppkast, støy i ørene og noen ganger - dysartri. Ofte manifesterer en basilar migrene som en klassisk migrene med en aura. Auraen er preget av synsforstyrrelser: de flimrende flekkene eller iriserende striper i begge øynene, sløret syn, utseendet av "tåke" foran øynene. Ved naturen av auraen, er den basilære migrene en oftalmisk.

Barre-Liège syndromet kalles også det posterior-cervical sympatiske syndromet. Det er smerter i nakken og nakkespissen, som passerer til parietale og frontale deler av hodet. Cephalgia oppstår og forverres etter å ha sovet (i tilfelle av en upassende pute), svinger hodet, jolting ri eller går. Hun er ledsaget av vestibulo-cochlear, vegetativ og oftalmisk simtomi.

Vestibulo-ataktisk syndrom - Svimmelhet dominerer, provosert ved å snu hodet. Det er oppkast, episoder med mørkere i øynene. Vestibulær ataksi uttrykkes i en følelse av ustabilitet under turgåing, svimlende, ubalanse.

Oftalmisk syndrom inkluderer tretthet av syn under belastning, forbigående flimrende scotoma i synsfeltet, forbigående fotopsi (kortsiktige utbrudd, gnister i øynene, etc.). Midlertidig delvis eller fullstendig bilateral paroksysmal nedfall av synsfeltene er mulig. Noen pasienter har konjunktivitt: Rødhet i bindehinden, smerte i øyebollet, en følelse av "sand i øynene."

Vestibulo-cochlear syndrom manifestert av svimmelhet, en følelse av ustabilitet, en konstant eller forbigående støy i ørene, hvis natur varierer avhengig av plasseringen av hodet. Det kan være en lett grad av hørselstap med nedsatt oppfatning av hviskende tale, noe som gjenspeiles i dataene til audiogrammet. Paracusis er mulig - bedre oppfatning av lyder mot bakgrunnen av støy enn i fullstendig stil.

Syndrom av vegetative lidelser vanligvis kombinert med andre syndromer og er alltid observert i perioder med forverring Spa. Den er karakterisert ved hetetokter eller frysninger, hyperhidrose, kalde fjerne ekstremiteter, kortpustethet, takykardi, blod trykkfall, frysninger. Det kan være forstyrrelser i søvn.

Forløpende iskemiske angrep karakterisere det organiske SPA. Den mest typiske tid motoriske og sensoriske lidelser, homonymous hemianopsi, svimmelhet, oppkast, er svimmelhet ikke forårsaket av vestibulære ataksi, dobbeltsyn, dysartri og dysfagi.

Unterharnscheidt syndrom - En kort "tur" av bevissthet, provosert av en skarp sving på hodet eller dets ubehagelige stilling. Varigheten kan variere. Etter gjenopprettelse av bevissthet for en stund, blir svakhet i lemmer bevaret.

Drop-angrep - episoder av forbigående kutting av svakhet og immobilitet av alle fire lemmer med en plutselig fall. Oppstår når hodet raskt blir kastet tilbake. Bevisstheten forblir intakt.

Diagnose av vertebral arteriesyndrom

Syndrom av vertebralarterien diagnostiseres av en nevrolog, det er dessuten mulig å konsultere en pasient med en otolaryngolog, en oftalmolog, en vestibularolog. Under undersøkelsen kan tegn på vegetative forstyrrelser bli avslørt, i nevrologisk status - ustabilitet i Romberg-stillingen, lett symmetrisk diskoordinering ved koordineringstester. Radiografi av ryggraden i livmorhalsen er utført med funksjonelle tester i 2 fremskrivninger. Det definerer en rekke vertebrale patologier: spondylose, osteokondrose, hypermobilitet, subluxasjon av artikulære prosesser, ustabilitet, uregelmessigheter i strukturen. Hvis det er nødvendig å oppnå mer nøyaktig informasjon, utføres CT i ryggraden for å vurdere ryggmargens tilstand og røttene - ryggradens mRI.

For å studere de vaskulære lidelsene som følger med SPA, utføres rheoencefalografi med funksjonelle prøver. Som regel diagnostiserer den en reduksjon i blodstrømmen i WBB, som oppstår eller styrkes når rotasjonsprøver utføres. For tiden gir REG mulighet til mer moderne studier av blodstrøm - tosidig skanning og ultralyd av hodekarene. Bestem arten av de morfologiske endringene i hjernevæv som har oppstått som følge av ONMC i organisk fase av SPA, tillater MR i hjernen. Ifølge indikasjonene utføres viziometri, perimetri, oftalmoskopi, audiometri, kalorianalyse og andre studier.

Behandling av vertebral arteriesyndrom

I tilfeller hvor det vertebrale arterie syndrom er ledsaget av et slag, krever at pasienten sykehus Haster. I andre tilfeller, for modusvalg (innleggelse eller poliklinisk) er avhengig av alvorlighetsgraden av syndromet. For å redusere belastningen på livmorhalskragen Schantz anbefales på seg. For å gjenopprette riktig anatomisk plassering av strukturer av nakkesøylen kan påføres med en myk manuell terapi, fjerning av tonic spenning i nakkemusklene - post-isometrisk avslapning, myofascial massasje.

Farmakoterapi har vanligvis en kombinert natur. Først og fremst foreskrive medisiner som reduserer ødem, forverrende PA-kompresjon. Disse inkluderer troxorutin og diosmin. For å gjenopprette normal blodstrøm til PA anvendt pentoksifyllin, vinpocetin, nimodipin, cinnarizin. Tilsetting av neurobeskyttende midler (hjerne-hydrolysat gris meldonium, ethylmethylhydroxypyridine, piracetam, trimetazidine) tar sikte på å forebygge metabolske forstyrrelser av hjernevevet hos pasienter med risiko for cerebral iskemi. Slike terapi er spesielt viktig hos pasienter med TIA, fallangrep, Unterharnshaidt syndrom.

På samme tid, avhengig av målingene som utføres symptomatisk terapi antimigrenemidler, spasmolytika, muskelavslappende midler, vitaminer c. B, histaminlignende stoffer. Positiv effekt har bruk som ytterligere terapeutiske rehabilitering teknikker (phonophoresis, magnetisk terapi, elektroforese, DDT), akupunktur, massasje. Utenfor den akutte fasen av spaet, anbefales øvelser med treningsbehandling for å styrke nakke musklene.

Hvis det er umulig å eliminere den etiologiske faktoren, vurderes den utilstrekkelige effektiviteten av konservative tiltak, trusselen om iskemisk hjerneskade, spørsmålet om kirurgisk behandling. Kirurgisk dekompresjon av vertebralarterien, fjerning av osteofytter, rekonstruksjon av vertebralarterien, periarterial sympathectomy er mulig.

Vertebro-basilær insuffisiens: forekomst, tegn, diagnostikk, kompleks behandling

Vertebrobasilar insuffisiens (WBI) - forverring av hjernefunksjon på grunn av svekket blodgjennomstrømning i basilar og vertebrale arterier. Den basilære arterien er hjernens hovedarterie, i hvilken andre arterier konvergerer som hjernen nærmer seg hjernen. På grunn av vaskulær insuffisiens, mottar hjerneceller ikke tilstrekkelig ernæring, noe som fører til funksjonelle CNS-lidelser.

Offisielt for ICD 10, kalles VBN syndrom vertebro-basilære arterielle system.

Mest av alt VBN er de som har diagnostisert osteokondrose, der det er blodsirkulasjon i blodet i ryggradenes hovedarterier. Hver tredje pasient med osteokondrose er utsatt for vertebrobasilarinsuffisiens.

Vertebrobasilarinsuffisiens kan forekomme hos mennesker i alle aldre.

Som den overførte sykdommen er helt reversibel. Men hvis du ikke diagnostiserer det og starter behandling i tide, er det stor sannsynlighet for å få et slag.

Årsakene til syndromet vertebro-basilære arterielle systemet

Det er mange grunner til vertebrobasilarinsuffisiens. Nedenfor er de mest populære og sannsynlige:

 1. Medfødt predisposisjon til sykdom. Dette kan være like forskjellige patologier i utvikling og struktur av blodkar, og genetisk predisposisjon. For eksempel, en anomali Kimmery eller fibromuskulær dysplasi, hypoplasia av vertebrale arterier.
 2. Ulike skader på livmorhalsen. Sport eller transport.
 3. Betennelse i veggene i blodårene. For eksempel Takayasu sykdom eller annen arteritt.
 4. Stenoserende kjærlighet av hovedskipene. Krenkelse av blodkarets patenter på grunn av aterosklerose.
 5. Diabetes mellitus. Denne sykdommen er preget av nederlaget av små hjernens arterier.
 6. Arteriell hypertensjon. Stadig forhøyet blodtrykk.
 7. Antiphospholipidsyndrom. Det skjer hovedsakelig hos unge mennesker. Dette syndromet øker ofte trombose og forstyrrer patenen av arteriene.
 8. Stratifisering (disseksjon) av vertebrobasilar arterier. Veggene i arterien er skadet og blod siver mellom vevene.
 9. Trombose av vertebrale eller basilære arterier.
 10. Klemming av basilar eller vertebral arterie på grunn av en brokk, spondylolistese, spondylose eller overdrevent utvidet trapp.

Symptomer på sykdommen

Artikulasjon av vertebralarterien

Alle symptomer på vertebro-basilær insuffisiens er delt inn i permanent og midlertidig. Midlertidige symptomer oppstår vanligvis med forbigående iskemiske angrep (TIA). De kan vare fra et par timer til et par dager. vanligvis Pasienter klager på å trykke smerter i nakken, alvorlig svimmelhet og ubehag i livmorhalsen.

Konstante symptomer er tilstede hos pasientene hele tiden. De øker gradvis med utviklingen av sykdommen. Ganske ofte, og eksacerbasjoner, der bare kommer iskemiske angrep. Og iskemiske angrep kan føre til vertebrobasilar slag.

Så, VBI har følgende permanente symptomer:

 • Hyppig occipital hodepine. Kan være pulserende eller trykke stump.
 • Lyder i ørene, hørselshemmede. Støy kan være av forskjellige stemmer. Hvis sykdommen er startet og ikke behandles, blir lyden i ørene permanent.
 • Dissipasjon, svekkelse av minne, dårlig konsentrasjon av oppmerksomhet.
 • Ulike synsforstyrrelser. Fluer eller tåke foran øynene dine. Noen ganger er det en bifurcation av objekter (diplopia) eller uskarphet av konturene deres. Hyppig og fallende ut av synsfeltene.
 • Signifikant forverring av likevekten.
 • Svakhet og tretthet. Etter middag har VBN-pasienter en fullstendig sammenbrudd og svakhet.
 • Anfall av svimmelhet, noen ganger når besvimelse. Vanligvis oppstår svimmelhet hos pasienter med en lang, ubehagelig stilling i nakken. For eksempel, etter å ha sovet eller jobbet på en datamaskin uten å flytte. Alvorlig svimmelhet kan være ledsaget av kvalme.
 • Hyppige humørsvingninger, irritabilitet. Barn - gråt uten grunn.
 • Følelse av varme, svette og takykardi uten åpenbare grunner.
 • Pershing, en følelse av koma i halsen. Noen hesete stemme.

Men senere stadier av sykdommen kan være et brudd på tale og svelging, fallangrep (plutselige fall) og iskemiske slag av varierende alvorlighetsgrad. Lignende slag er relatert til ONMC i vertebrobasilarbassenget, det vil si akutte forstyrrelser i hjernecirkulasjonen i vertebrale arterier.

Vertebro-basilær insuffisiens hos barn

Tidligere ble det antatt at VBI kun kan forekomme hos mennesker i middelalder og eldre. Men da viste det sig at vertebro-basilær syndrom ikke er vanlig hos barn. Det kan observeres hos svært små barn 3-5 år og hos eldre barn fra 7 til 14. Vanligvis opptrer VBN hos barn på grunn av medfødte anomalier av basilar eller vertebrale arterier. En annen risikofaktor kan være skade på barnets ikke fullt styrket ryggraden når du gjør sport eller fysisk utdanning.

Hos barn er syndromet til vertebrokar-arterien i de fleste tilfeller ganske enkelt justert. Narkotikabehandling er praktisk talt ikke anvendt. I ekstreme tilfeller og alvorlige tilfeller utføres kirurgiske inngrep.

Det er visse tegn på vertebrobasilarinsuffisiens hos barn. Hvis foreldrene identifiserer disse tegnene med barnet hans, bør du umiddelbart kontakte en spesialist for en mer nøyaktig diagnose.

Symptomer på vertebrobasilarinsuffisiens hos barn:

 1. Barnet har en ødelagt stilling.
 2. Barnet hadde en spinal skade i idrett eller kroppsopplæring.
 3. Barnet gråter ofte, blir raskt sliten og har økt døsighet.
 4. Barnet lider av kvelning. Før besvimelse, svimmelhet og kvalme.
 5. Barnet sitter stadig bak leksens ytelse i en ubehagelig stilling, som om den glir.

Også, noen diagnoser gjort i tidlig barndom kan provosere fremveksten av VBI. For eksempel perinatal encefalopati. Eller hvis barnet hadde en ryggskade under fødselen.

I alle fall blir foreldrene straks konsultert av legen. Hvis sykdommen diagnostiseres raskt, vil prognosen være mer enn gunstig.

Diagnose av vertebrobasilarinsuffisiens

Syndromet av vertebrobasilarinsuffisiens er dårlig diagnostisert. For det første kan VBI i forskjellige mennesker manifestere seg på forskjellige måter. For det andre er det noen ganger vanskelig å skille pasientens objektive symptomer fra subjektive symptomer. For det tredje kan symptomene på vertebro-basilær insuffisiens være iboende i mange andre sykdommer.

Først av alt, bør spesialisten finne ut årsaken til sykdommen.

 • Ultralyddopplerografi. Bevegelsen av blodstrømmen langs arteriene til vertebro-basilærsystemet estimeres. Er det noen okklusjon? Er hastigheten bra?
 • angiografi. I de studerte arteriene blir et kontrastmiddel introdusert, tilstanden til veggene i arteriene og deres diameter blir undersøkt.
 • Rengen bilde av ryggraden. Å vurdere sin generelle tilstand.
 • Datamaskin (CT) eller magnetisk resonansavbildning(MR). Spesielt bra for å avsløre en brokk.
 • Funksjonsprøver med hyperventilering. Tillater å studere funksjonelle endringer i kardiovaskulærsystemet.
 • Infrarød termografi. Beregning av tilstanden til denne eller den delen av kroppen over termiske felt.
 • rheoencephalography. Ved hjelp av denne prosedyren undersøkes blodtilførselen til hjernen.
 • Funksjonsprøver med fleksjon og forlengelse. Til påvisning av spondylolistese
 • MR angiografi. Det er gjort å studere kanalen på hjerneskip.
 • Biokjemisk blodprøve.

Husk: Ikke legg deg selv en diagnose. Selvmedisinering kan bare skade. For riktig diagnose må du først besøke en nevrolog.

Differensial diagnostikk

Som tidligere beskrevet ovenfor er vertebro-basilisk sykdom ikke vanskelig å forvirre med mange andre sykdommer. Det samme kliniske bildet i VBI kan være med følgende sykdommer: akutt labyrintitt, multippel sklerose, Meniares sykdom, neurinom av hørselsnerven, ulike følelsesmessige og psykiske lidelser, vestibulær neuronitt og andre.

Ved multippel sklerose observeres ikke hørselsforstyrrelser hos pasienter, og svimmelhet er lengre.

I Meniere sykdom har pasienten ikke vaskulære sykdommer, men svimmelhet er tilstede.

Med posisjonsvarsel oppstår svimmelhet med skarp forandring i posisjon eller hyppige og hurtige hodestilling. Vanligvis oppstår posisjonsvarsel hos eldre, og årsaken er ustabilitet av trykk og vestibulært apparat, og ikke karene i ryggraden.

Når angst depressive lidelser eller andre følelsesmessige lidelser hos pasienter, er det "lette" i hodet, svakhet og bevegelsessykdom. Disse symptomene er ikke symptomer på VBI. I det minste mål.

Medisinsk behandling

Etter å ha utført diagnosen og diagnosen, foreskriver spesialisten den mest hensiktsmessige behandlingen. Hvis sykdommen er i begynnelsen av utviklingen eller symptomene ikke manifesterer seg fullt ut, blir behandlingen utført på en poliklinisk basis. Hvis det er alle symptomer på akutt vertebrobasilarinsuffisiens, blir pasienten plassert på et sykehus for observasjon og forebygging av slag.

Vanligvis foreskriver legen en omfattende behandling av vertebro-basilær insuffisiens - medisinering i kombinasjon med fysioterapi.

Noen former for VBI kan ikke behandles med rusmidler i det hele tatt. Derfor er rask etablering av årsaken til sykdommen vertebro-basilær insuffisiens den viktigste garantien for vellykket behandling.

Det er ingen generell behandling, for hver pasient med VBI-behandling bør velges strengt individuelt.

Når en spesialist foreskriver medisiner, brukes følgende stoffer vanligvis:

 1. Vasodilatorer (vasodilators). For å hindre okklusjoner. Ofte begynner behandling med denne type legemidler i løpet av våren eller høsten. I utgangspunktet foreskrives små doser, deretter økes dosene gradvis. I fravær av den ønskede effekten hos en pasient med et enkelt legemiddel, kombineres flere medikamenter med en lignende effekt noen ganger.
 2. Redusere blodproppene (antiplatelet midler). For å forhindre dannelse av blodpropper. Det mest populære stoffet er acetylsalisylsyre. Pasienten bør konsumere fra 50 til 100 mg per dag. Men med acetylsalisylsyre bør du være forsiktig, spesielt personer som lider av sykdommer i mage-tarmkanalen, siden det kan forårsake mageblødning, så aspirin kan ikke tas på tom mage. I enkelte tilfeller kan aspirin ikke ha noen effekt, så det bør erstattes med andre antiplateletmidler: dipyridamol eller ticlopidin.
 3. Metabolisk og nootropisk. For bedre hjernefunksjon. For eksempel, piracetam, glycin, actovegin, seamax, cerebrolysin.
 4. Antigipertion. Legemidler som regulerer trykket.

Også obligatorisk er foreskrevet legemidler som lindrer de viktigste symptomene på sykdommen: smertestillende midler (hvis nødvendig), hypnotika og antidepressiva, stoffer for å redusere svimmelhet, antiemetika.

En medisinsk behandling av VBI kan ikke helbredes. Derfor, i komplekset utnevne spesiell terapeutisk gymnastikk og fysioterapi.

Følgende typer terapier er egnet for pasienter med vertebrobasilarinsuffisiens:

 • Massasje. Det forbedrer blodsirkulasjonen perfekt.
 • Terapeutisk gymnastikk (LFK). Med regelmessige økter kan du fjerne muskelkramper, forbedre stillingen og styrke ryggraden.
 • Manuell terapi.
 • Hirudotherapy. Behandling med leeches. Positiv effekt på pasienter med vaskulær sykdom.
 • Refleksologi. For eksempel akupunktur. Det brukes til å lindre spasmer i musklene.
 • Magnetisk terapi.
 • Bruk cervikal korsett.

Hvis den komplekse behandlingen, som inkluderer fysioterapi og medisinering, er ineffektiv, er kirurgisk behandling foreskrevet. Men vær ikke redd. Ikke alle utpeker ham, De fleste ikke-kirurgiske behandlingsmetoder hjelper vertebro-basilær insuffisiens.

Kirurgisk operasjon utføres for å forbedre blodsirkulasjonen i basilar eller vertebral arterien. Angioplastikk er ganske vanlig, slik at du setter inn en spesiell stent i vertebralarterien, som ikke lar arterien lumen lukke og støtter normal blodsirkulasjon.

Når aterosklerose brukes endarterektomi, som fjerner en aterosklerotisk plakk fra arterien.

Og ved hjelp av mikrodiscektomi stabiliserer ryggraden.

Behandling med folkemidlene

Folk rettsmidler vil bidra til å hjelpe Kun i kombinasjon med narkotikabehandling. De må brukes for å øke effektiviteten til hovedbehandlingen, og ikke erstatte den.

Vitamin C

For å redusere blodpropp og forhindre dannelse av trombier, anbefaler du å spise slike bær som tranebær, viburnum, havtorn. Generelt inneholder alle matvarer som inneholder mye C-vitamin helt fortynnet blod. Sitroner, appelsiner, kiwi, currants og andre.

hvitløk

Ikke dårlig fremmer fortynning og hvitløk. Du kan bruke følgende oppskrift:

3 store hvitløkhoder for å passere gjennom kjøttkvern. Sett den resulterende massen i en krukke, og sett krukken på et mørkt, kjølig sted. Etter 2-3 dager belastes blandingen. Til den resulterende ekstrakten, tilsett samme mengde sitronsaft og honning. Hold blandingen i kjøleskapet. Spis 1 ss hver. om natten.

Hestekastanje

Hestkastanje kan også brukes som et middel for å redusere blodproppene.

Tørk av 500 gram kastanjefrø med skallet. Hell 1,5 liter vodka. Infuse for en uke, deretter tømme. Ta en teskje 30 minutter før du spiser, ikke mer enn 3 ganger om dagen.

Oppskrifter for hypertensiver

Med arteriell hypertensjon hjelper følgende avgifter:

 • Bland 20 gram sitronmelisse med 40 gram maissteg, legg til saften av en sitron. Hell den resulterende blandingen av liter kokende vann. Infuse en time. Drikk et halvt glass 30 minutter etter å ha spist, 3 ganger om dagen. Drikk en uke, og gjør en ukes lang pause. Gjenta kurset i total kompleksitet tre ganger.
 • Bland rue, corn stigmas, mynte og valerian i like store mengder. Sett i krukken. Brygg en tærte. l. Bland med et glass kokende vann. Insistere en halv time. Drikk 1/3 kopp før du spiser. Kurset er for en måned.

vasodilators

For å forstørre fartøyene, anbefales følgende oppskrifter:

 • 20 gram hagtorns frukt helles et glass kokende vann. Hold i fem minutter i et vannbad. Deretter insisterer du en halv time. Drikk 1 ss hver. 20 minutter før måltider 3 ganger om dagen.
 • Vi blander kamille apotek, St. John's wort, yarrow, immortelle, bjørknyrer i samme proporsjoner. Vi tar en krukke med et tett lokk og legg den resulterende blandingen der. Vi lager en st.l. bland en halv liter kokende vann. Vi pakker beholderen med et håndkle, vent 30 minutter. Del infusjonen i to deler. Drikk en del om morgenen og om kvelden en halv time før måltider. Du kan også sette en skje med honning i blandingen. Kurs - en måned.

Terapeutiske øvelser med vertebrobasilarinsuffisiens

Med vertebro-basilær insuffisiens, mest Effektive lungemidler er effektive der det ikke er behov for å gjøre plutselige bevegelser. De utføres uten mye innsats. Medisinsk gymnastikk bør gjøres regelmessig uten avbrudd. Den beste tiden for klasser er morgenen. Etter gymnastikk anbefales det å ta en dusj eller ta en avslappende massasje. Treningsfrekvensen bør ikke være rask, du bør være komfortabel med å gjøre dem. Og ikke glem å puste. Du må puste jevnt, gjennom nesen din.

Nedenfor er de mest effektive øvelsene vist for bruk hos pasienter med vertebrobasilar dysfunksjon:

 1. Sokker sammen, rett stilling. Vi bøyer hodet vårt fremover, vi når brystet med hakene våre. Frys i noen sekunder. Vi går tilbake til startposisjonen. Gjenta 10 ganger.
 2. Nå kan jeg ikke gå til siden. Først til høyre. Vi løfter ikke skuldre, vi prøver å nå vår høyre skulder med øret vårt. Frys i noen sekunder. Vi går tilbake til startposisjonen. Vi gjentar det samme, men nå vipper vi hodet til venstre. Vi gjør øvelsen 10 ganger.
 3. Vri langsomt hodet først med klokken, og mot klokka. 10 ganger.
 4. Vi drar kronen opp. Vi reparerer stillingen i noen sekunder. Vi slapper av. Gjenta 10 ganger.
 5. Sakte strekker vi vårt hode fremover. Da går vi sakte tilbake til startposisjonen.
 6. Vi står opp rett. Hender på hver side. Løft opp hendene og koble hendene dine. Vi venter på noen få sekunder. Vi senker hendene. Gjør øvelsen 10 ganger.
 7. Gjør sving til venstre og høyre, ved hver tur slå posisjonen for en kort stund. 10 ganger.
 8. Løft nå høyre ben, frys det i 5 sekunder. Vi senker den. Vi løfter venstre ben, frys igjen i 5 sekunder. Vi senker den. Gjenta 10 ganger.
 9. Vi står opp 30 cm fra døren. Palmerne hviler mot lintelen. Palmer på skuldernivå. Klem denne måten 15 ganger.
 10. Hvis du har det bra, alder og fysisk trening, kan du gjøre følgende øvelse: Gjør et hopp med en sving rundt din egen akse. Utfør 10 hopp i hver retning.
 11. Vi står på ett ben. Jo lengre, jo bedre. Hvis du er god i det, kan du komplisere øvelsen - å stå med dine øyne lukket. Etter å ha endret benet.

Video: et sett med øvelser for ryggraden

Forebygging av vertebrobasilarinsuffisiens

Hvis du er i fare for denne sykdommen og vil forhindre den, eller du vil redusere sykdomsraten, må du følge visse regler:

 • Følg dietten. Du bør prøve å konsumere flere av følgende matvarer: sjømat, hvitløk, sure bær, sitrusfrukter, tomater, rød paprika, lavmette cottage cheese. Avfall er basert på: hvitt brød, pølser, røkt produkter, hermetikk, stekt og fettstoffer.
 • Bekjempe dårlige vaner, hvis slike er til stede. Røyking og alkohol bidrar ikke til kur og forebygging.
 • Bruk mindre salt.
 • Moderat fysisk aktivitet er nyttige både for å opprettholde kroppen i form, og for en mer gunstig prognose for VBI. Terapeutisk gymnastikk med vertebro-basilær insuffisiens spiller en stor rolle i trivsel hos pasienter med denne sykdommen.
 • Overvåk blodtrykket.
 • Ikke sitte lenge i en ubehagelig stilling.
 • Pass på at senga, madrass og pute er komfortable for deg.
 • Prøv å unngå sterkt stress og mindre nervøs.
 • Gå mer i frisk luft.
 • Prøv å svømme mer. Du kan melde deg inn i bassenget og besøke det minst en eller to ganger i uken.

For å forhindre sykdommens tilbakevending, er en forebyggende observasjon av en lege obligatorisk en eller to ganger i året. Det er også nødvendig å gjennomføre kurs for forebyggende behandling.

outlook

En gunstig prognose kan kun gis med riktig behandling foreskrevet av en kvalifisert spesialist. I tillegg bør behandling startes umiddelbart etter diagnose. Pasienten må følge alle forskriftene fra legen. Først da kan vi forvente en mild sykdom og en reduksjon av symptomene.

I fravær av behandling eller utilstrekkelig behandling prognose er ytterst ugunstig for pasienten kan utvikle kronisk vertebrobasilær insuffisiens, basilære. Det vil bli en konstant forringelse av velvære, hyppige og lange iskemiske angrep. Og senere - utviklingen av hjerneslag og dyscirculatory encefalopati. Det vil til slutt føre til alvorlige irreversible hjernesykdommer.

Behandling kan ta ganske lang tid - fra flere måneder til flere år. Det viktigste er å ha tålmodighet.

Les Mer Om Fartøyene